Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Στα πάτρια εδάφη ο ναυαγός του Ειρηνικού


«Δεν βρίσκω λόγια να πω» είπε φτάνοντας στο αεροδρόμιο.

Στο αεροδρόμιο του Ελ Σαλβαδόρ έφτασε χθες ο 36χρονος Χοσέ Σαλβαδόρ Αλβαρένγκα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πέρασε πάνω από ένα χρόνο περιπλανώμενος στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Δεν βρίσκω λόγια να πω», δήλωσε συγκινημένος ο Αλβαρένγκα όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ελ Σαλβαδόρ, όπου συνάντησε και πάλι την οικογένειά του, προτού μεταφερθεί με αναπηρικό καροτσάκι σε νοσοκομείο της περιοχής για να υποβληθεί σε περισσότερες ιατρικές εξετάσεις.




Ο 36χρονος Χοσέ είπε στους αξιωματούχους πως απέπλευσε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 από το Μεξικό, για να ψαρέψει καρχαρίες, αλλά οι άνεμοι τον παρέσυραν και χάθηκε στη θάλασσα.

Η βάρκα του προσάραξε στα Νησιά Μάρσαλ στα τέλη Ιανουαρίου. Είπε ότι επέζησε για περισσότερο από ένα χρόνο, έρμαιο των κυμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, πίνοντας αίμα από χελώνες και πιάνοντας ψάρια και πουλιά με τα χέρια του. Βρέθηκε σε κατάσταση αποπροσανατολισμού σε μια απομακρυσμένη κοραλλιογενή ατόλη όπου τα κύματα ξέβρασαν τη μήκους 7,3 μέτρων βάρκα του από φάιμπεργκλας.

«Εξαιτίας της εύθραυστης υγείας του είναι απαραίτητο να δεχτεί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Τζέιμ Μιράντα.

Ο Αλβαρένγκα, ο οποίος είναι ψαράς 15 χρόνια, είπε αρχικά ότι απέπλευσε με έναν άλλο ψαρά, ηλικίας 15 ως 18 ετών, αλλά ο έφηβος απεβίωσε ένα μήνα αργότερα, ενώ ήταν χαμένοι στον ωκεανό.



Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε το βίντεο με την τελευταία πρωταγωνίστρια του Neknomination


Βγήκε βόλτα με το... μαγιό της για το παιχνίδι που έγινε μόδα στο διαδίκτυο...
Ντυμένη ναυαγοσώστρια η 22χρονη Steph-Lou Jones μπήκε σε ένα ταχυφαγείο, «κατέβασε» ένα αλκοολούχο κοκτέιλ και έφαγε ένα χάμπουργκερ...

Αυτή είναι η τελευταία «ηρωίδα» του διαδικτυακού παιχνιδιού «Neknomitate» που έχει γίνει παγκόσμια μόδα και ακολουθείται από τη νεολαία σε όλο τον κόσμο.

Η κοπέλα από το Wrexham ντύθηκε σαν τις πρωταγωνίστριες της τηλεοπτικής σειράς «Baywatch» και επιδόθηκε σε μία από τις πιο ήπιες πράξεις του παιχνιδιού που σε άλλες περιστάσεις έχει αποφέρει ακόμα και τον θάνατο των συμμετεχόντων σε αυτό...

Όπως δήλωσε η φίλη της Amy Hughes, που βιντεοσκόπησε την Jones, «γελούσα τόσο πολύ, που η βιντεοκάμερα κουνιόταν σε όλη την ώρα που την κατέγραφα»...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζεύουν μπουκάλια από τα σκουπίδια και τα δίνουν για προϊόντα


Τα ανταλλάσσουν για καφέ, γάλα και διάφορα άλλα αγαθά άποροι στην Ξάνθη.

Γυάλινα μπουκάλια ποτών και αναψυκτικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά αναζητούν κάποιοι σε κάδους απορριμμάτων στην Ξάνθη, ώστε στη συνέχεια να τα ανταλλάξουν με αγαθά σε μίνι μάρκετ, παντοπωλεία και περίπτερα της πόλης.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου σε συνοικία της πόλης αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι πελάτες πληρώνουν για γάλα, καφέ ή άλλα είδη που διαθέτει προς πώληση στο κατάστημα του όχι με ρευστό, αλλά… με μπουκάλια ποτών και αναψυκτικών.

«Πριν λίγο μια κάτοικος της περιοχής μου έφερε μια σακούλα με μπουκάλια που τα είχε μαζέψει από τα σκουπίδια για να πάρει καφέ» σημειώνει ο ιδιοκτήτης του ψιλικατζίδικου, ενώ όπως εξηγεί συνήθως το κάθε μπουκάλι αγοράζεται προς περίπου 0,10 ευρώ.




Διαβάστε περισσότερα...

Στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια τον Φεβρουάριο αποφάσισε η ΟΛΜΕ


Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των καθηγητών.
Την απόφαση να προτείνει προς τις ΕΛΜΕ μία 48ωρη και πενθήμερη απεργία έλαβε το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη σημερινή του συνεδρίαση, όπου κατήρτισε το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα για να εκφράσει την αντίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης, με κύρια αιχμή την αποτροπή των απολύσεων, όπως τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Η αρχή θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 1.00 το μεσημέρι και στάσεων εργασίας στις 12.00-2.00 μ.μ. για την πρωινή βάρδια και 2.00 μ.μ.-4.00 μ.μ. για την απογευματινή).

Για την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και την Πέμπτη 6 Μαρτίου πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με δύο τρίωρες στάσεις εργασίας (11.00-2.00 μ.μ. και 2.00- 5.00 μ.μ.). Για τις 6/3 υπάρχει πρόταση της ΟΛΜΕ προς τις ΕΛΜΕ που θα οργανώσουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας, να κηρύξουν συμπληρωματική τρίωρη στάση.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα συνεδριάσουν στις 27 Φεβρουαρίου προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία (13-14 Μαρτίου) και για πενθήμερη απεργία (17-21 Μαρτίου).



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιχαλαζικά δίκτυα επιχορηγεί ο ΕΛΓΑ


Εγκρίθηκαν 352 αιτήσεις παραγωγών.

Με το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ επιχορηγεί ο ΕΛΓΑ πρόγραμμα εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών, ροδιάς, κερασιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιού, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου.

Συνολικά, εγκρίθηκαν 352 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι: Αιτωλοακαρνανίας 152.640 ευρώ, Αργολίδας 43.260, Αρκαδίας 160.650, Άρτας 65.718, Βοιωτίας 26.460,Γρεβενών 6.212, Δράμας 319.204, Έβρου 44.622, Ημαθίας 511.056, Ηρακλείου 20.178,Θεσσαλονίκης 7.308, Ιωαννίνων 7.980,Καβάλας 307.512, Καρδίτσας 17.076, Καστοριάς 95.306, Κιλκίς 148.896, Κοζάνης 1.243.788,Κορινθίας 297.240, Λακωνίας 5.700, Λάρισας 1.202.802, Μεσσηνίας 9.900, Ξάνθης 141.637,Πέλλας 844.220, Πιερίας 65.664, Σερρών 99.666, Τρικάλων 210.183, Φθιώτιδας 272.121,Φλώρινας 160.669 και Χαλκιδικής 69.888 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικός Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας στη Μυτιλήνη


Θα μπορεί να φιλοξενεί 14 γυναίκες και έξι παιδιά.

Ξεκίνησε η λειτουργία του Δημοτικού Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, θυμάτων βίας και των παιδιών τους, από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Λέσβου. Το έργο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ύψους 700.000 ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ διατέθηκαν για την κτιριακή διαμόρφωση δημοτικού ακινήτου και για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, ούτως ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα 14 γυναίκες και έξι παιδιά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ χθες η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, μαζί με τους εργαζόμενους στον Ξενώνα, υποδέχθηκαν και ξενάγησαν τον δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο στις εγκαταστάσεις του.

Η αντιδήμαρχος τόνισε, ότι το συγκεκριμένο έργο, που σκοπό έχει να γίνει μια «αγκαλιά» για τις γυναίκες- θύματα βίας και τα παιδιά τους, είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της σπουδαιότητας και προτεραιότητας που η δημοτική Αρχή έδωσε, με μια σειρά υλοποιημένων έργων για τα θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας και που συνεχίζει να δίνει, με τις προτάσεις της για το νέο ΕΣΠΑ.

Ανέφερε, ότι αν τα νέα προτεινόμενα έργα προς την Διαχειριστική Αρχή γίνουν δεκτά τότε, η Λέσβος θα έχει ένα ικανό «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», που θα μπορεί «να περισώσει πολλά θύματα απ' το ναυάγιο των σκοπίμως τορπιλισμένων κρατικών προνοιακών δομών».



Διαβάστε περισσότερα...

«Θα συνεχίσουμε τις ειρηνικές και δημοκρατικές κινητοποιήσεις, μέχρι την τελική δικαίωση»


Ανακοίνωση του δήμου Ωρωπού για το πρόγραμμα Fast Pass Oropos.

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Ωρωπού, σχετικά με δηλώσεις και ανακοινώσεις για το πρόγραμμα Fast Pass Oropos, όπου τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε τις ειρηνικές και δημοκρατικές κινητοποιήσεις, μέχρι την τελική δικαίωση»

«Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις του Δήμου Ωρωπού και βρισκόμενοι σε πανικό, τόσο ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών όσο και η εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟΣ, δημοσιεύουν δελτία τύπου και κάνουν δηλώσεις με διαφορετικό περιεχόμενο, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, να διασπάσουν τον δίκαιο αγώνα μας, νομίζοντας ότι προσφέρουν «καθρεφτάκια για ιθαγενείς».

Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η χρήση πομποδεκτών για μειωμένες τιμές δε λύνει κανένα πρόβλημα, αφού οι δημότες μας θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα ίδια μέχρι χθες διόδια και οι επισκέπτες του Δήμου μας θα επιβαρύνονται με τις νέες αυξήσεις, κάτι που μας οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό. Θεωρούμε απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του Δήμου και χωρίς την έγκριση της ΔΟΛ ΚΕΠ του Υπουργείου Εσωτερικών για χρήση των γραφείων των ΚΕΠ από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας.

Είναι απαράδεκτο και ακατανόητο να πετάμε το μπαλάκι στους πολίτες για να λύσουν το πρόβλημα και την αδικία που άλλοι μεθοδευμένα οργάνωσαν. Λυπούμαστε για ακόμη μια φορά που ο κ. Χρυσοχοϊδής ή δεν διάβασε ή δεν άκουσε ή δεν είδε τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και δίνει το δικαίωμα στην οποιαδήποτε εταιρεία να εμπαίζει τους συμπολίτες μας. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων συνδημοτών μας.

Ως Δήμαρχος Ωρωπού και εκφράζοντας τις αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων του Δήμου δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε τις ειρηνικές και δημοκρατικές μας κινητοποιήσεις, μέχρι την τελική δικαίωση», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Ωρωπού.



Διαβάστε περισσότερα...

Δρομολογούνται λύσεις για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ


Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους Προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση των Προέδρων των ΤΕΙ με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και όπως έγινε γνωστό υπήρξε δέσμευση του Υπουργού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Μέχρι την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, στις 4 Μαρτίου και με βάση τις δεσμεύσεις του κ. Αρβανιτόπουλου, θα έχει λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού»,δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ κ. Χρυσουλάκης.

Μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ δήλωσε ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός που θα ξεκινήσει από τον Μάιο με στόχο να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο της υπολειτουργίας των 14 ΤΕΙ της χώρας. Επίσης ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, «καλύτερο από το αναμενόμενο».



Διαβάστε περισσότερα...

Αναλυτικές προτάσεις για το ΕΣΠΑ θα καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι


Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Αναλυτικές προτάσεις θα καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την εξειδίκευση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, συμφωνήθηκε οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, με αντικείμενο τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, να καταρτισθούν από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου και των Κοινωνικών Εταίρων οι οποίοι θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων θα καταρτισθεί εντός εικοσαημέρου ώστε έως το τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν κατατεθεί τα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Στόχος είναι το πρώτο εξάμηνο να υπάρξει οριστική έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και καινοτομία θα κατευθυνθούν 3,8 δισ. ευρώ, δηλαδή θα απορροφήσει το 25% του νέου ΕΣΠΑ. Κονδύλια τα οποία θα διοχετευθούν για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της έρευνας, του τουρισμού, των logistics, τις υπηρεσίες υγείας, την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, κ.α. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για την καινοτομία διπλασιάζονται στο νέο ΕΣΠΑ και φτάνουν από 4% στο 8%.

Από την πλευρά του υπουργείου παρουσιάστηκαν οι άξονες του νέου προγράμματος και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου τα Κοινοτικά κονδύλια να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, 2014-2020.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook τους "χάλασε τα σχέδια"


Την απόφαση να «κλεφτεί» πήρε ένα ζευγάρι από την Κρήτη, κινητοποιώντας τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής. Τα σχέδια της 17χρονης κοπέλας και του 30χρονου αγαπημένου της, ανατράπηκαν μετά από ανάρτηση που έκανε το ανήλικο κορίτσι, στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν το στίγμα του ζευγαριού, όπου τους οδήγησε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια ο 30χρονος άνδρας κρατήθηκε από τους αστυνομικούς, ενώ το ανήλικο κορίτσι επέστρεψε στην οικογένεια του, καταλήγοντας άδοξα η ερωτική περιπέτεια του ζευγαριού.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κλούνεϊ, τα κλεμμένα "μάρμαρα" και οι αντιδράσεις που υπάρχουν


Δείτε στα ακόλουθα άρθρα τις νέες δηλώσεις του Κλούνεϊ (αλλά κι άλλων διάσημων) για τα κλεμμένα "μάρμαρα" του Παρθενώνα από τους Βρετανούς, αλλά και οι αντιδράσεις που υπάρχουν, όπως και μια δημοσκόπηση.



-------------------


Νέες δηλώσεις του Κλούνεϊ για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής των γλυκών του Παρθενώνα έχει βρει η Ελλάδα στο πρόσωπο του Τζόρτζ Κλούνεϊ. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε με τις δηλώσεις του ο ηθοποιός επανήλθε στο θέμα καλώντας μάλιστα τους Βρετανούς να πάρουν τη σωστή απόφαση και να δώσουν πίσω στην Ελλάδα τα γλυπτά. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




  
-------------------



Κλούνεϊ: «Προφανώς έμπλεξα λέγοντας ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν»

Τα ειρωνικά σχόλια εις βάρος του από τον βρετανικό Τύπο δεν πτόησαν τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος επιμένει στην άποψή του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Προφανώς έμπλεξα λέγοντας ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν, γι' αυτό έπρεπε να κάνω μία έρευνα για να επιβεβαιώσω ότι δεν είχα τρελαθεί!», τόνισε χαρακτηριστικά ο διάσημος ηθοποιός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ταινία «Μνημείων Άνδρες» στο Λονδίνο.

Ο Κλούνεϊ έθεσε επίσης το ερώτημα: «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Κλούνεϊ.

Δείτε το βίντεο από το Star
  



-------------------



"Ναι" στην επιστροφή των γλυπτών από τους αναγνώστες του Guardian-Ψήφισε κι εσύ

«Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα»; Αυτό είναι το ερώτημα δημοσκόπησης της εφημερίδας Guardian, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί μέσω της ιστοσελίδας της, με το 70% των επισκεπτών της ιστοσελίδας να τάσσονται υπέρ, ενώ κατά τάχθηκε το 30%.

Αφορμή για την ερώτηση αυτή στάθηκαν οι δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δύο φορές -και μάλιστα η μια από αυτές στο Λονδίνο- δημόσια υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση για το θέμα, επισημαίνοντας πως και άλλοι οργανισμοί όπως το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν ήδη επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδος που βρισκόταν στην κατοχή τους.

Μπείτε εδώ για να ψηφίσετε
  
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και  http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

34 χρόνια χωρίς την «Ωραία των Αθηνών»


Η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε το 1897 στην Αθήνα και «έφυγε» από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου 1980. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου.

Η Γεωργία Βασιλειάδου υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της από πτώση αλόγου, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού .

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1918, αν και ξεκίνησε τις σπουδές της στη Γεννάδιο Σχολή το 1923. Αρχικά εμφανίστηκε σε κάποιες όπερες και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής, όπως της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη και του Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους.



Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, μετά από ένα γάμο της που υπήρξε όμως ατυχής. Στη συνέχεια γνώρισε τη Σοφία Βέμπο η οποία και της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει.

Την εποχή εκείνη, ο Αλέκος Σακελλάριος αντιλαμβανόμενος πρώτος το έμφυτο ταλέντο της στη μιμητική της, της προσέφερε έναν ρόλο το 1939 στα «Κορίτσια της παντρειάς», που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, αλλά περισσότερο γνωστής καριέρας - αυτή τη φορά ως κοσμαγάπητης κωμικού, της «ομορφότερης άσχημης» του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε.

Στην εταιρεία της Φίνος Φιλμ έγιναν οι μεγάλες της επιτυχίες όπως: Η ωραία των Αθηνών, Η θεία απ΄ το Σικάγο, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός και πολλές άλλες.

Η ίδια έλαβε μέρος και στην τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Έμενε στο Μαρούσι και είχε μια κόρη, την Φωτεινή.

Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980, σε ηλικία 83 ετών, ενώ παραμένει ακόμα αξιαγάπητη, χάρη στις ταινίες της. Κηδεύτηκε παρουσία λίγου κόσμου, ένα βροχερό πρωινό στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για την προκήρυξη 259 θέσεων στη ΝΕΡΙΤ δίνει το ΑΣΕΠ


Πλήθος τηλεφωνημάτων για τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων.

Την προσοχή των υποψηφίων εφιστά το ΑΣΕΠ στους υποψήφιους, για την προκήρυξη 1Κ/2004, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 259 θέσεων προσωπικού στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, καθώς έχει δεχθεί μεγάλο πλήθος τηλεφωνημάτων που αφορούν στον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία.

Όπως σημειώνει η Αρχή, η ευθύνη για τη σωστή συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης είναι αποκλειστικά του υποψηφίου και ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητήσει μόνος του ο ίδιος ο υποψήφιος τα στοιχεία που ζητούνται (πχ κωδικούς τίτλων κλπ), αφού διαβάσει ενδελεχώς και προσεκτικά το πλήρες κείμενο της προκήρυξης.

Από το ΑΣΕΠ διευκρινίζεται, ότι τα τηλέφωνα πληροφοριών που έχουν δοθεί από τις 10 Φεβρουαρίου, διατίθενται κυρίως για την παροχή διευκρινίσεων που αφορούν στη σωστή συμπλήρωση- υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψηφίων κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (πχ διαδικασία εγγραφής- ταυτοποίησης στις on line υπηρεσίες του ΑΣΕΠ) και όχι για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με αποδεκτούς τίτλους σπουδών ανά θέση, κωδικούς απαραίτητων πρόσθετων προσόντων, κωδικούς προκηρυσσόμενων θέσεων κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΣΕΠ καλεί τους υποψηφίους όλων των κατηγοριών να μελετήσουν προσεκτικά, πριν από την υποβολή των αιτήσεών τους, το σύνολο της προκήρυξης όπως περιλαμβάνεται στα σχετικά ΦΕΚ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του. Στα εν λόγω ΦΕΚ παρέχονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες για τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής (πχ αποδεκτοί τίτλοι σπουδών για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, κωδικοί τίτλων σπουδών, κωδικοί απαραίτητων πρόσθετων προσόντων, κωδικοί θέσεων, απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής, τρόπος απόδειξης της εμπειρίας, προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και υποβολής δικαιολογητικών κλπ).

Υπενθυμίζεται, ότι ειδικά για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ στο Παράρτημα Ε΄ της προκήρυξης παρέχονται πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ναρκωτικά χάπια συνταγογραφούσε παράνομα γιατρός


Συνελήφθη μια 53χρονη παθολόγος.
Συνελήφθη 53χρονη παθολόγος που διαπιστώθηκε ότι υπερσυνταγογραφεί συνταγές ναρκωτικών δισκίων. Διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες στο σπίτι και στο ιατρείο της, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 59 δισκία διαφόρων ναρκωτικών φαρμάκων, στρόγγυλη υπηρεσιακή σφραγίδα αγροτικού ιατρείου, 31 συνταγογραφημένα ειδικά συνταγολόγια ναρκωτικών φαρμάκων, οκτώ ειδικά συνταγολόγια ναρκωτικών φαρμάκων μη συνταγογραφημένα, από ένα εκ των οποίων είχαν αφαιρεθεί 20 κενές συνταγές και μία ανεκτέλεστη συνταγή ναρκωτικών φαρμάκων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η γιατρός χορηγούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε διάφορα άτομα, ιατρικές συνταγές με αναγραφόμενες μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών δισκίων, σε ορισμένες από τις οποίες δεν αναγράφονταν οι ημερομηνίες έκδοσης.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η γιατρός χορηγούσε εν γνώσει της τις συνταγές σε άτομα, τα οποία πιθανόν θα τις χρησιμοποιούσαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών δισκίων.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στην έναρξη του Urbaccess στο Παρίσι - Για την προσβασιμότητα του αστικού περιβάλλοντος - η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.02.2014

Στην εναρκτήρια τελετή του Urbaccess (European Accessibility and Universal Conception Show) στο Παρίσι μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Το Urbaccess είναι η μόνη ευρωπαϊκή εκδήλωση που συγκεντρώνει σχεδιαστές, επαγγελματίες, χρήστες, φορείς λήψης αποφάσεων και στοχαστές. Όλοι τους είναι αφοσιωμένοι στον καθολικό σχεδιασμό, και στο σύνολο της αλυσίδας της προσβασιμότητας. Το Urbaccess είναι επίσης μια σειρά από διασκέψεις υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση των σημαντικών πρακτικών θεμάτων γύρω από την πόλη χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

Στην τελετή παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης οι: Michèle Delaunay, Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, Ephraim Gothe, Υφυπουργός Βερολίνου, Ivor Ambrose, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, Francesc Aragall, Πρόεδρος του Ιδρύματος Design For All και η Marie Prost-Coletta, υπουργική Εκπρόσωπος της προσβασιμότητας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης μιλώντας στα εγκαίνια του Urbaccess αναφέρθηκε στη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, για την προσβασιμότητα στο αστικό περιβάλλον, για τη σημασία μιας Ευρωπαϊκής Πράξης για τα άτομα με αναπηρία κλπ. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με την ηγεσία του γαλλικού αναπηρικού κινήματος.

Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στο Urbaccess:

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να κηρύξω την έναρξη του 3ου Urbaccess στο όνομα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, της πλατφόρμα των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη.

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω το τόσο έντονο ενδιαφέρον για την προσβασιμότητα και το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εκπρόσωποι τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τις δημόσιες αρχές είναι παρόντες σήμερα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να ενσωματωθούν οι διατάξεις της προσβασιμότητας στη νομοθεσία τους , όπως ο νόμος της 11ης Φεβρουαρίου 2005. Αυτό ήταν ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά δεδομένου ότι η προθεσμία για την εφαρμογή του 2015 πλησιάζει, οι διατάξεις αυτές πρέπει τώρα να γίνουν πραγματικότητα.

Η προσβασιμότητα, όχι μόνο του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών, των μεταφορών, αλλά και των αγαθών και των υπηρεσιών, των νέων τεχνολογιών ή των δραστηριότητες αναψυχής είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ώστε να ενταχθούν πλήρως τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία.

Αυτό έχει επίσης αναφέρεται στο άρθρο 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει υπογραφεί και επικυρωθεί τόσο από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο, όταν μιλάμε για την προσβασιμότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή: στην επιβίβαση στο λεωφορείο που σας μεταφέρει στη δουλειά, πηγαίνοντας σε ένα εστιατόριο για μεσημεριανό γεύμα ή στη χρήση του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων χωρίς βοήθεια, εμπόδια που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν συχνά.

Πολλές προσιτές λύσεις ήδη υπάρχουν ή αναπτύσσονται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εναρμόνιση, τυποποίηση, για τη διάδοση των ορθών πρακτικών, καθώς και για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να προωθήσουμε τη δημοσίευση της πρότασης για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας που έχει καθυστερήσει και πάλι. Αυτό θα κάνει την προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών υποχρεωτική για την εσωτερική αγορά στην ΕΕ και έτσι θα κλείσει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα στη νομοθεσία της ΕΕ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο νόμος αυτός εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για το αναπηρικό κίνημα και αναμένεται με ανυπομονησία.

Και όντας στο Παρίσι, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, γιατί να μην ενθαρρύνουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά αξιοθέατα να επενδύσουν περισσότερο στην προσβασιμότητα; Πρωτοβουλίες όπως το “Access City Awards” θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για να δουλέψουν σκληρά για να κερδίσουν την αναγνώριση ως προσβάσιμος προορισμός που άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ήδη κερδίσει.

Η Έκθεση αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσουμε την ενσωμάτωση της διάστασης της προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής και να προωθήσουμε την ιδέα μιας προσβάσιμης Ευρώπης. Είτε πρόκειται για τους κατασκευαστές, σχεδιαστές, τους λιανοπωλητές, τους χρήστες, τους νομοθέτες ή τους διαχειριστές: ο καθένας πρέπει να γνωρίζει και να πιέσει για μεγαλύτερη προσβασιμότητα, προκειμένου να βελτιώσει τις ζωές των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Σας εύχομαι μια ευχάριστη επίσκεψη με πολλές νέες εμπνεύσεις για το πώς να κάνουμε την προσβασιμότητα πραγματικότητα στην Ευρώπη. Επειδή η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 107 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παρουσίαση του Μανιφέστου του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις ευρωεκλογές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.02.2014

Παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες το Μανιφέστο του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις ευρωεκλογές, από τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και του EDF (European Disability Forum - Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της διακομματικής ομάδας για την Αναπηρία του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωβουλευτής Ádám Kósa, ο αντιπρόεδρος της διακομματικής ομάδας Richard Howitt, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda και ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Στις 22-25 Μαΐου 2014, 500 εκατομμύρια πολίτες από 28 διαφορετικές χώρες της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα τους εκπροσωπήσουν τα επόμενα 5 χρόνια.

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει μία σειρά από σημαντικές εξουσίες: νομοθετική, δημοσιονομική, δημοκρατικού ελέγχου καθώς και ελεγκτικές αρμοδιότητες.

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, το αποτέλεσμα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσει ποιος θα καθοδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Η νέα πολιτική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επόμενα 5 χρόνια σε τομείς από την ενιαία αγορά ως τις πολιτικές ελευθερίες.

- Κάθε ψήφος μετράει! Σε καιρούς κρίσης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ ότι η φωνή του κάθε πολίτη να ακουστεί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τα εξής:

« Η ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψει στα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες της, κάνοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία. Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τη θέσπιση νόμων, όπως η τρέχουσα πρόταση για μια νομοθεσία σχετικά με την προσβασιμότητα των δικτυακών τόπων και για τη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας. Οι προσβάσιμες μεταφορές αποτελούν επίσης προτεραιότητα.
Υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμα κομμάτια της νομοθεσίας στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, τα ζητήματα της αναπηρίας πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας. Καλούμε τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιλαμβάνουν τα ζητήματα της αναπηρίας μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Μιλήστε με τους συναδέλφους υποψηφίους σας, μιλήστε στα πολιτικά σας κόμματα. Γνωρίστε τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία των χωρών σας.
Όσο προχωρούμε προς τις εκλογές, το EDF θα κινητοποιήσει τα μέλη του να συμμετάσχουν.
Αλλά πώς μπορούν τα άτομα με αναπηρία να παρακολουθήσουν τις προεκλογικές συζητήσεις εάν οι πληροφορίες και οι χώροι που διεξάγονται δεν είναι προσβάσιμοι; Πώς μπορούν να ψηφίσουν τον Μάιο του 2014, εάν οι νομικοί περιορισμοί, όπως οι περιορισμοί για τα άτομα που ζουν κάτω από καθεστώς επιτροπείας, τα δυσπρόσιτα εκλογικά τμήματα και οι μη προσβάσιμες διαδικασίες ψηφοφορίας παραμένουν; Το πιο θεμελιώδες δικαίωμα ενός δημοκρατικού συστήματος (το δικαίωμα του εκλέγειν) δεν είναι μια πραγματικότητα για πολλά άτομα με αναπηρία.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επρόκειτο να κοιτάξει προσεκτικά τους περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου για τους υπηκόους της ΕΕ που διαμένουν στο εξωτερικό. Γιατί δεν προειδοποιεί επίσης η Επιτροπή τα κράτη μέλη που θέτουν περιορισμούς στα άτομα με αναπηρία στο δικαίωμά τους να ψηφίσουν»;

Φωτογραφικό υλικό από την χθεσινή παρουσίαση στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook: https://www.facebook.com/esamea.ncdp

Ολόκληρο το Μανιφέστο (αγγλική έκδοση):
https://www.dropbox.com/s/47lnldkxbyg7pi2/EDF%20Manifesto%20on%20the%20EU%20elections%202014.doc


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 107 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εγκύκλιος Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων με θέμα: «Απαλλαγή από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθών, συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία, βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013»


Ανακοίνωση 11.02.14

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με θέμα: «Απαλλαγή από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθών, συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία, βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013», δικαιώνεται με επιτυχία πολύχρονος αγώνας της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία από το μέτρο της πλήρους απαλλαγής από το φόρο μισθών συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας.

Με αυτή την εγκύκλιο, η οποία βρίσκεται στη συνέχεια του εγγράφου για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, ορίζεται ότι: οι μισθοί, οι συντάξεις, η πάγια αντιμισθία, τα πάσης φύσεως επιδόματα (εξωϊδρυματικό προνοιακά κ.λπ) απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου. Το σημαντικό είναι ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξαρτήτου κατηγορίας αναπηρίας.

Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι για την απαλλαγή από το φόρο αναγνωρίζεται ως δικαιολογητικό γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τις υγειονομικές επιτροπές Νομαρχιών που έχουν καταργηθεί μετά την 1/9/2011 εφόσον ισχύουν ή έχουν την ένδειξη επ’ αόριστον, καθώς και αποφάσεις συνταξιοδότησης ατόμων με αναπηρία ασφαλιστικών φορέων, όπως και οι γνωματεύσεις στρατού ΑΣΥΕ, ναυτικού ΑΝΥΕ και αεροπορίας ΑΑΥΕ.

Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε’ της παρ.2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, θα πρέπει να διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Σε περίπτωση που εκδίδονται ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της υπόψη απαλλαγής.

Τα πιο πάνω δικαιολογητικά προσκομίζονται στα αρμόδια πρόσωπα για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας των ενδιαφερομένων, με σκοπό την απόδειξη της ιδιότητας αυτών ως ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης απαλλαγής από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στα καταβαλλόμενα ποσά μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας.

Η εγκύκλιος:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Αρ. Πρωτ.Δ12Α 1023686 ΕΞ 2014:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Τ.Κ. : 101 84
Πληροφορίες : Κ. Παναγοπούλου
Τηλέφωνο : 210 3375317, 318
FAX : 210 3375001
ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Π.Δ.


ΘΕΜΑ: Απαλλαγή από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθών, συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία, βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013.
ΣΧΕΤ: α) Το αριθ. πρωτ. 71/13.01.2014 έγγραφο της ΕΣΑΑ.
β) Το αριθ. πρωτ. 784/13.01.2014 έγγραφο του ΠΣΜεκΝ.


Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α/23.07.2013) απαλλάσσονται από το φόρο, μεταξύ άλλων κατηγοριών εισοδήματος από μισθωτή εργασία:
α) Η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους,
β) Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες,
γ) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).
Οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν, βάσει της παρ.1 του άρθρου 72 του ιδίου ως άνω νόμου, για εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.
2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν.4172/2013, ορίζεται ότι εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο δεν υπόκειται σε παρακράτηση.
3. Κατά συνέπεια, από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι, κατά την καταβολή συντάξεων σε ανάπηρους πολέμου, σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου στρατιωτικούς γενικά (που έχουν υποστεί βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους), όπως επίσης και κατά την χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος, αλλά και των λοιπών προνοιακών επιδομάτων σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία που τα δικαιούνται, δεν θα πρέπει να παρακρατείται φόρος εισοδήματος. Περαιτέρω, από τις οικείες διατάξεις προκύπτει ότι δεν υφίσταται υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος και κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως του είδους της αναπηρίας που παρουσιάζουν.
4. Διευκρινίζεται ότι προκειμένου για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), απαιτείται η προσκόμιση γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας του ενδιαφερόμενου.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α) από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά το χρόνο έκδοσής τους.
Εξάλλου, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δε διαθέτει απόφαση υγειονομικής επιτροπής Νομαρχίας, ούτε γίνεται δεκτή η αίτησή του για εξέταση από τις επιτροπές του ΚΕ.Π.Α και εφόσον λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης επειδή παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, μπορεί, αντί των πιο πάνω αποφάσεων, να προσκομίσει βεβαίωση του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι συνταξιοδοτήθηκε λόγω αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 80%, ως και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.
Επιπλέον, ο φορολογούμενος για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας μπορεί να προσκομίσει και γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010, οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά την 01.09.2011.
Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε’ της παρ.2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, θα πρέπει να διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Σε περίπτωση που εκδίδονται ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της υπόψη απαλλαγής.
Τα πιο πάνω δικαιολογητικά προσκομίζονται στα αρμόδια πρόσωπα για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας των ενδιαφερομένων, με σκοπό την απόδειξη της ιδιότητας αυτών ως ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης απαλλαγής από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στα καταβαλλόμενα ποσά μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας.

Ακριβές αντίγραφο
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Ι.ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1.Αποδέκτες πίνακα Β’ (μόνο οι αριθμοί 1, 5 και 8 αυτού)
2.Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Δ/νση Μισθών και Συντάξεων, Κάνιγγος 29, 10682, Αθήνα
3.ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, Αγ. Κωνσταντίνου 8, 102 41, Αθήνα
4.ΟΓΑ – Πατησίων 30 και Καποδιστρίου, 101 70, Αθήνα
5.ΟΑΕΕ, Ακαδημίας 22, 106 71, Αθήνα
6.ΕΤΑΑ, Μάρνη 22, 104 33, Αθήνα
7.ΤΑΥΤΕΚΩ, Πατησίων 54, 106 82, Αθήνα
8.ΝΑΤ, Εθνικής Αντίστασης 1, 185 31, Πειραιάς
9.Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, Σολωμού 60 και Πατησίων, 104 32, Αθήνα
10.Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 163 41, Ηλιούπολη
11.Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού, Ναυάρχου Βότση 21, 104 45, Κάτω Πατήσια

ΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
1.Γραφείο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Πολιτών
2.Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2)
3. Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος (Δ12) – Τμήμα Α’ (2) – Φάκ. Τεκμηρίωσης
4.Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
5.Γραφείο κ. Δ/ντή Φορολογίας Εισοδήματος


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 163 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Όχι στον αποκλεισμό των φοιτητών με αναπηρία - Τέλος στην άγνοια & στον σκοταδισμό!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.02.2014

Το αναπηρικό κίνημα δεν μπορεί να καλείται κάθε τόσο να αποδεικνύει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Οργή και αγανάκτηση κατακλύζει για πολλοστή φορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με αναπηρία εξαιτίας της είδησης του αποκλεισμού τυφλού μαθητή, αριστούχου και βραβευμένου σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, από το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα που ανακύπτει κάθε χρόνο θα πρέπει να λήξει με την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένα των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 3794/2009, και ειδικά της απαράδεκτης αντισυνταγματική διάταξης της παρ. 2 του εν λόγω άρθρου, με την οποία καθορίζεται ότι τα τμήματα των σχολών αποφασίζουν για ποιους πάσχοντες λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής η πάθησή τους με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία όπως αποδεικνύεται στηρίζεται στην υποκειμενική κρίση των πανεπιστημιακών καθηγητών και στην άγνοιά τους επί κοινωνικών θεμάτων.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά κατά την εξέταση τροποποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου να συμμετέχει ενεργά για να συμβάλλει με τις εξειδικευμένες γνώσεις της στην βελτίωσή του, βάσει των αρχών της συμμετοχής των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα θέματα που τους αφορούν.

Απαράβατος όρος η απαγόρευση του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση από οποιαδήποτε Σχολή! Ο χορός του αποκλεισμού φοιτητών με αναπηρίες καλά κρατεί εδώ και χρόνια. Ανάλογος αποκλεισμός φοιτητών με αναπηρία έχει καταγραφεί το έτος 2009 στο Α.Π.Θ. και το έτος 2011 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο αρκέστηκε σε εξοργιστική δικαιολογία της έλλειψη παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε απαντητικό του έγγραφο προς τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας.

Σε άλλες σχολές ο αποκλεισμός φοιτητών με αναπηρία καθορίζεται βάσει του κριτηρίου της έλλειψης υποδομών και σε άλλες σχολές, όπως στις σχολές του Α.Π.Θ. βάσει υποκειμενικών κριτηρίων που ενέχουν στοιχεία κοινωνικού ρατσισμού και άγνοιας της ίδιας της αναπηρίας που χαρακτηρίζεται για την ποικιλομορφία της.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ κάθε χρόνο έρχονται στην επιφάνεια τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αγνοείται συστηματικά το πλαίσιο συγκεκριμένων εμπεριστατωμένων προτάσεων που έχει καταθέσει η Ε.Σ.Α.μεΑ., τόσο από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Ειδικά, ως προς το τρέχον θέμα που έχει ανακύψει με την εισαγωγή του συγκεκριμένου τυφλού μαθητή στο Φυσικό τμήμα του ΑΠΘ, και επειδή τα επιχειρήματα της Σχολής για να δικαιολογήσει την άρνησή της να τον δεχθεί είναι ανεδαφικά, αγνοώντας τις απεριόριστες και διαφορετικές δυνάμεις του κάθε ατόμου η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας προς τον Πρόεδρο της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., και τον καλούμε δια μέσου αυτής επιστολής να συγκαλέσει άμεσα την Σύγκλητο για να αρθούν αναχρονιστικές αποφάσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την νέα σύγχρονη κοινωνική και δικαιωματική για την αναπηρία.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 102 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το Μανιφέστο του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις Ευρωεκλογές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.02.2014

Το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία (EDF) για τις Ευρωεκλογές, θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα (Τρίτη 11 Φεβρουαρίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της διακομματικής ομάδας για την Αναπηρία του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωβουλευτής Ádám Kósa, ο αντιπρόεδρος της διακομματικής ομάδας Richard Howitt, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων & Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Guy Verhofstadt, η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων Gabi Zimmer και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Φύλο και τη Διαφορετικότητα Ευρωβουλευτής Roberta Angelilli.

Λίγα λόγια για το Μανιφέστο:

Τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόκειται για το 16% του πληθυσμού). Μία στις τέσσερις οικογένειες στην ΕΕ περιλαμβάνει ένα άτομο με αναπηρία. Η ευρωπαϊκή εκστρατεία για τις εκλογές είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να προχωρήσουν σε ισχυρές δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αλλαγές, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία θα απολαμβάνουν πλήρως τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα. Το EDF καλεί τους υποψηφίους ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να συμπεριλάβουν τις ακόλουθες προτεραιότητες στα προεκλογικά τους προγράμματα για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Προώθηση του οράματος μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμης και δημοκρατικής.

Μεταρρύθμιση των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της Ευρώπης με τρόπο που θα διασφαλίσει την προστασία και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία.

Κάνοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες προσβάσιμες για όλους, μέσω:
• της ευρωπαϊκής πράξης προσβασιμότητας, μια πολύ-αναμενόμενης νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα των αγαθών και των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ
• της προτεινόμενης οδηγίας της ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα των δημόσιων δικτυακών τόπων, μιας κρίσιμης νομοθεσίας, μέρος του ψηφιακού θεματολογίου της ΕΕ, σήμερα σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τις δημόσιες ιστοσελίδες προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία
• της προσβασιμότητας των υπηρεσιών, των υποδομών και των μεταφορών
• εξαλείφοντας τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους
• εξαλείφοντας τα εμπόδια από τα κονδύλια της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία

Υιοθέτηση της προτεινόμενης γενικής Οδηγίας κατά των διακρίσεων, μια πολύ-αναμενόμενης νομοθεσίας της ΕΕ που αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων με αναπηρία (μεταξύ άλλων ομάδων) από τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ταχεία κύρωση από την ΕΕ και από όλα τα κράτη μέλη του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη, παρά το γεγονός ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθεί να αναμένεται να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο, το οποίο εισάγει σημαντικές διαδικασίες για την ενίσχυση της εφαρμογής της Σύμβασης.

Δημιουργία των μηχανισμών εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την ενσωμάτωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία.

Εντωμεταξύ αύριο Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ο κ. Βαρδακαστάνης θα μιλήσει στην εναρκτήρια τελετή του Urbaccess (European Accessibility and Universal Conception Show) στο Παρίσι, ως πρόεδρος του EDF. Στην τελετή θα μιλήσουν επίσης οι : Michèle Delaunay, Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, Ephraim Gothe, Υφυπουργός Βερολίνου, Ivor Ambrose, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, Francesc Aragall, Πρόεδρος του Ιδρύματος Design For All και η Marie Prost-Coletta, υπουργική Εκπρόσωπος της προσβασιμότητας.

Τέλος την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης θα προεδρεύσει στην 3η συνάντηση του πλαισίου παρακολούθησης της ΕΕ της πορείας της υλοποίησης εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικά δελτία Τύπου για τις συναντήσεις.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 108 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

«Έκανα αφαίρεση νεφρού»


Παπαδόπουλος: Υπήρχε ένα ενδιαφέρον από τον ALPHA, αλλά είχα προβλήματα υγείας.

Στο γάμο του, τη συνεργασία του με τον ALPHA αλλά και στην περιπέτεια υγείας του, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινό» ο Σπύρος Παπαδόπουλος.



«Το ψέμα είναι απαραίτητο συστατικό για το γάμο. Έχω αρχίσει να σε βαριέμαι; Δεν ήσουν όπως ήσουν; Δεν τα λες αυτά», είπε ο ηθοποιός και παρουσιαστής.

Όσον αφορά στην συνεργασία του με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε, ανέφερε: «Υπήρχε ένα ενδιαφέρον από τον Alpha, αλλά εγώ είχα προβλήματα εκείνη την εποχή. Είχα προβλήματα υγείας. Έκανα αφαίρεση νεφρού και είπα “εντάξει θα δούμε” και ήρθε ο Λάκης και μου είπε πραγματικά σε θέλουν».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κωφός «συνθέτης» αποκάλυψε πως... ακούει εδώ και τρία χρόνια!


Ο «Ιάπωνας Μπετόβεν» Σαμουραγκότσι που έζησε μια ζωή μέσα στο ψέμα.

Πρόσφατα παραδέχτηκε ότι κάποιος άλλος συνέθετε τα έργα του, ενώ σήμερα υποστήριξε ότι έχει ανακτήσει ένα μέρος της ακοής του εδώ και τρία χρόνια!

Την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής της μουσικής Τακάσι Νιιγκάκι αποκάλυψε ότι εδώ και 18 χρόνια έγραφε τις συνθέσεις που παρουσιάζονταν ως έργα του κωφού συνθέτη, Μαμόρου Σαμουραγκότσι, γνωστού και ως «Ιάπωνα Μπετόβεν» συμπεριλαμβανομένου και του πιο γνωστού κομματιού του, της Συμφωνίας της Χιροσίμας.

«Εδώ και περίπου τρία χρόνια η ακοή μου επανήλθε σε σημείο που κάποιες φορές μπορώ να ακούσω λέξεις εάν κάποιος μιλάει καθαρά και αργά κοντά στ' αυτιά μου, αν και ο ήχος ακούγεται πνιχτός» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σαμουραγκότσι ο οποίος έχασε την ακοή του σε ηλικία 35 ετών.



«Ήταν ένα μυστικό που είχαμε μεταξύ μας», συνέχισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Νιιγκάκι ήταν ο πραγματικός συνθέτης.

«Δεν το είχα πει ούτε στη γυναίκα μου γιατί φοβόμουν ότι η αποκάλυψη θα μου κατέστρεφε τη ζωή. Ντρέπομαι βαθιά που έζησα μια ζωή στο ψέμα», τόνισε.

Ο Σαμουραγκότσι ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 καθώς για την ενίσχυσή τους είχαν οργανωθεί συναυλίες με τα έργα του.

«Λυπάμαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί πρόδωσα και πλήγωσα πολλούς ανθρώπους», είπε.

Ο Νιιγκάκι αποκάλυψε το μυστικό όταν πληροφορήθηκε ότι ο Ιάπωνας αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ Νταϊσούκε Τακαχάσι σκοπεύει να χρησιμοποίησε τη μουσική από τη Συμφωνία της Χιροσίμας για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για τη 14χρονη που έπεσε θύμα σχολικής βίας


Φοβάται να μιλήσει για ό,τι βίωσε.

Αίσθηση έχει κάνει η είδηση ότι κακοποιήθηκε μια 14χρονη μαθήτρια στην Πάτρα.

Σήμερα, έρχονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η 14χρονη μεταφέρθηκε με αίματα στο πρόσωπο στα χέρια και τα πόδια και με αιματουρία σε νοσοκομείο της πόλης όπου παρέμεινε για 24ωρη βραχεία νοσηλεία, προκειμένου να την παρακολουθήσουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με το patrastimes, η 14χρονη έκανε αιματολογικές εξετάσεις και υποβλήθηκε σε ακτίνες ενώ διαπιστώθηκε πως από τύχη δεν δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στο παχύ έντερο και στη σπλήνα.

Η κοπέλα πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα και παρά τις πιέσεις που της ασκούνται, αρνείται να μιλήσει με λεπτομέρειες για την σε βάρος της επίθεση φοβούμενη πως θα πάθει τα ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα λειτουργεί η γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους σεισμόπληκτους


Μακρή: Τέθηκε σε λειτουργία με εντολή του πρωθυπουργού.

Σε λειτουργία τέθηκε η γραμμή (1135) πληροφόρησης και υποστήριξης των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η γραμμή λειτουργεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ από σήμερα επί 24ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της γραμμής επισκέφθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, συνοδευόμενη από τον γ.γ. Τύπου Ανδρέα Κατσανιώτη, κυβερνητικό συντονιστή για την πληροφόρηση σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού στη Κεφαλονιά.


Κατά την επίσκεψη στη γραμμή 1135, η υφυπουργός δήλωσε ότι η γραμμή τέθηκε σε λειτουργία με εντολή του πρωθυπουργού και τόνισε ότι σκοπός της είναι να δέχεται τηλεφωνήματα από τους πολίτες της Κεφαλονιάς, ώστε να καταγραφούν και να κωδικοποιηθούν τα αιτήματά τους, για την παροχή άμεσης βοήθειας.

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1135

Με σκοπό την άμεση παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από τους συνεχιζόμενους σεισμούς στη Κεφαλονιά, το υπουργείο Υγείας, έθεσε για λογαριασμό της Κκυβέρνησης σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1135.

Η γραμμή λειτουργεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ από σήμερα επί 24ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Με ένα τηλεφώνημα οποιαδήποτε στιγμή οι πολίτες της Κεφαλονιάς μπορούν να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τα αιτήματά τους:

- Για θέματα ζημιών και συνεργείων ελέγχων

- Για θέματα ενισχύσεων

- Για θέματα δημόσιας υγείας

- Για θέματα εκπαίδευσης και σχολικών κτιρίων

- Για οποιοδήποτε άλλο θέμα τους απασχολεί λόγω των σεισμών

Στην ίδια τηλεφωνική γραμμή οι πολίτες της Κεφαλονιάς θα μπορούν να αναφέρουν οποιαδήποτε ολιγωρία τοπικών ή κεντρικών φορέων για προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Η γραμμή έχει ήδη κωδικοποιήσει και θα ενημερώνει για τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ενίσχυση των πληγέντων. Παράλληλα είναι σε επαφή με όλα τα Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, θα κωδικοποιεί και θα ενημερώνει για τυχόν νέα μέτρα και πρόνοιες που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Όλα τα αιτήματα και ερωτήματα των πολιτών της Κεφαλονιάς θα τα επεξεργάζεται ειδική ομάδα στελεχών της Γραμμής 1135 η οποία σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες τόσο τοπικά στην Κεφαλονιά όσο και κεντρικά, θα προωθεί άμεσες λύσεις και θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους με εξερχόμενη κλήση στα κινητά τους τηλέφωνα.

Τέλος στη γραμμή θα υπάρχει δυνατότητα καταγραφής της εθελοντικής προσφοράς από πολίτες, επιχειρήσεις, φορείς και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα για την υποστήριξη του νησιού και των ανθρώπων του.



Διαβάστε περισσότερα...

Αδύνατη η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στα ΤΕΙ λόγω έλλειψης προσωπικού


Οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν συνάντηση με τον Αρβανιτόπουλο.

Στις 2.00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των Προέδρων των ΤΕΙ με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα επισημάνουν την αδυναμία της εκπαιδευτικής λειτουργίας των ΤΕΙ για όλο το έτος 2014 λόγω έλλειψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Φεβρουαρίου η Σύνοδος διαπίστωσε ότι ναι μεν έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού , χωρίς όμως να καλύπτονται αρκετά Ιδρύματα. Η Σύνοδος διαπίστωσε ότι αν το θέμα νομικά και διαδικαστικά δεν έχει λήξει μέσα στις δύο (2) επόμενες εβδομάδες, τότε η έναρξη του Εαρινού Εξαμήνου είναι αδύνατη.

Στη συνάντηση με τον υπουργό θα συζητηθούν επίσης θέματα όπως ο εσωτερικός κανονισμός κάθε Ιδρύματος, η δημιουργία ΝΠΙΔ, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών, το πλαίσιο προσόντων και άλλα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικοί Αστυνομικοί με πλαστά δικαιολογητικά


Οι παρανομίες που εντοπίστηκαν στα πλαίσια του «προγράμματος ενίσχυσης πειθαρχικής ευθύνης».

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» που μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όσον αφορά τους αριθμούς που αναφέρονται παρουσιάζομαι τα ακόλουθα στοιχεία τα οποία και αναλύονται ακολούθως:

- 71 Δημοτικοί Αστυνομικοί με πλαστά δικαιολογητικά

- 170 παρατυπίες σε διαγωνισμό της πυροσβεστικής

- 2.487 ποινικές διώξεις δημοσίων υπαλλήλων από το 2007-13

- 248 οριστικές παύσεις υπαλλήλων

- 220 αναγκαστικές αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω πλαστών δικαιολογητικών κλπ

- 545 εκπρόθεσμες δηλώσεις γέννησης στο Ληξιαρχείο Αθηνών

- Ελέγχονται τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας 9.873 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ

Μηδενικό ωράριο εκπαιδευτικών

Στην έκθεση υπάρχει αναφορά και στους εκπαιδευτικούς καθώς όπως αναφέρεται το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) έχει προχωρήσει σε ελέγχους στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με αντικείμενο την εξέταση της νομιμότητας απαλλαγής εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διδακτικό έργο (μηδενικό διδακτικό ωράριο).

70 δημοτικοί αστυνόμοι με πλαστά δικαιολογητικά

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία καθώς γίνεται αναφορά και στην εύρεση 70 περιπτώσεων πλαστών δικαιολογητικών σε σύνολο 3.530 δημοτικών αστυνομικών ενώ αναφέρεται ότι 1 δημοτικός αστυνομικός δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις διορισμού.


Δικαιολογητικά
Πλαστά
Τίτλοι γνώσης ξένης γλώσσας
52
Διπλώματα οδήγησης
1
Τίτλοι ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΛΥΚΕΙΩΝ
16
Πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ
17
Λοιπά
2 Πλαστά (πλαστές βεβαιώσεις μόνιμης
κατοικίας)
170 Παρατυπίες στην Πυροσβεστική

Εκτός από τη Δημοτική Αστυνομία έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2011 για την πρόσληψη 3.800 ατόμων στην Πυροσβεστική. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι αρχικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όσο και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κατέδειξαν περίπου 170 υποψήφιους με διάφορες παρατυπίες κυρίως με την υποβολή ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων αναφορικά με την ικανότητά τους να διεκπεραιώσουν την στρατιωτικής τους θητεία (Ι1 - Ι5)

Συστήθηκε τριμελής επιτροπή με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Προστασίας του Πολίτη που θα πραγματοποιήσει από μηδενική βάση, διασταυρώσεις όχι μόνο στις βεβαιώσεις σωματικής ικανότητας (Ι1 – Ι5), αλλά θα επεκταθεί σε όλους τους τίτλους σπουδών, πιστοποιητικών γλωσσομάθειας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, άδειες οδήγησης και αποσπάσματα ποινικού μητρώου, τα οποία περιλαμβάνονται στους προσωπικούς φακέλους των επιτυχόντων.

Η διασταύρωση των στοιχείων υπολογίζεται να τελειώσει πριν από το Πάσχα, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ έχει δοθεί προθεσμία 50 εργάσιμων ημερών στην τριμελή επιτροπή, για να παραδώσει το πόρισμα της

545 εκπρόθεσμες περιπτώσεις γεννήσεων στο Ληξιαρχείο Αθηνών

Από τις 545 περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και καταχώρισης ισάριθμων ληξιαρχικών πράξεων, που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι το Ληξιαρχείο προέβη στην έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων χωρίς να προβεί σε ενέργειες για την επαλήθευση των δηλωθέντων πραγματικών γεγονότων και στοιχείων .

Αριθμός υπαλλήλων που απασχολούνται με ασφαλιστική μέτρα

Μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν οι 3.905 που απασχολούνταν/ απασχολούνται στο δημόσιο με ασφαλιστικά μέτρα/ προσωρινές διαταγές καθώς και εκείνοι που απορρίφθηκαν από τις δικαστικές αρχές οι αιτήσεις τους και αποχώρησαν από την εργασία τους.

Συγκεκριμένα, οι «ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ/ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ» ανέρχονται σε 2.259, μικρό μέρος των οποίων έχει γίνει δεκτό το αίτημα της παραμονής τους στον πρώτο βαθμό και έχει ασκηθεί έφεση από τη διοίκηση και οι υπόλοιποι που αναμένουν την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων τους. Οι υπόλοιποι 1.646 αποχώρησαν λόγω έκδοσης απορριπτικής δικαστικής απόφασης.

Έλεγχος πιστοποιητικών γλωσσομάθειας 9.873 επιτυχόντων διαγωνισμών 2003-2009

Έλεγχος σε εξέλιξη για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν προϋπόθεση διορισμού 9.873 επιτυχόντων σε 49 Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2003-2009. Ήδη το ΣΕΕΔΔ έχει συγκεντρώσει τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται για τη διασταύρωση της εγκυρότητας των εν λόγω πιστοποιητικών από τους φορείς πιστοποίησης.

1.645 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων και 248 οριστικές παύσεις υπαλλήλων

Αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων: Στο σύνολο των 1.645 αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων του 2013, είχαμε 1.150 Αποφάσεις το Β΄ Εξάμηνο έναντι 495 το Α΄ Εξάμηνο (+132%). Από αυτές, οι 248 περιπτώσεις αφορούσαν ποινή οριστικής παύσης και πιο συγκεκριμένα, το Β΄ Εξάμηνο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης σε 207 περιπτώσεις έναντι 41 περιπτώσεων του Α΄ Εξαμήνου (+405%).

Χρονικό Διάστημα
Αριθμός Αποφάσεων
Οριστικές Παύσεις
Α εξάμηνο
495
41
Β εξάμηνο
1.150
207
Μεταβολή
132%
405%
Σύνολο 2013
1.645
248
220 αναγκαστικές αποχωρήσεις για ποινικούς λόγους και πλαστά δικαιολογητικά

Πραγματοποιηθείσες αναγκαστικές αποχωρήσεις: Το 2013 αποχώρησαν οριστικά από το δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών 220 υπάλληλοι. Πιο συγκεκριμένα, από τις αποχωρήσεις του 2013, οι 161 έγιναν το Β’ εξάμηνο έναντι 59 το Α’ εξάμηνο του ιδίου έτους (+173%).

2.487 ποινικές διώξεις

Για το χρονικό διάστημα 2007 έως τον Απρίλιο του 2013 στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης οι εισαγγελικές αρχές είχαν αποστείλει στοιχεία που αφορούσαν 794 υπαλλήλους

Από την καταγραφή των ποινικών διώξεων από το ΣΕΕΔΔ, προέκυψε ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ποινικών διώξεων το εν λόγω διάστημα, που δεν είχαν κοινοποιηθεί στον ΓΕΔΔ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΕΔΔ, πλέον των προηγούμενων που είχαν διαβιβαστεί από τον ΓΕΔΔ, υπήρξαν και άλλες 1.693 ποινικές διώξεις από το 2007 και μετά

Το Υπουργείο ΔΜΗΔ, ζήτησε τον έλεγχο όλων των περιπτώσεων ποινικών διώξεων στις οποίες δεν ακολούθησε νόμιμος πειθαρχικός έλεγχος.


Διαβάστε περισσότερα...