Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στην έναρξη του Urbaccess στο Παρίσι - Για την προσβασιμότητα του αστικού περιβάλλοντος - η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.02.2014

Στην εναρκτήρια τελετή του Urbaccess (European Accessibility and Universal Conception Show) στο Παρίσι μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Το Urbaccess είναι η μόνη ευρωπαϊκή εκδήλωση που συγκεντρώνει σχεδιαστές, επαγγελματίες, χρήστες, φορείς λήψης αποφάσεων και στοχαστές. Όλοι τους είναι αφοσιωμένοι στον καθολικό σχεδιασμό, και στο σύνολο της αλυσίδας της προσβασιμότητας. Το Urbaccess είναι επίσης μια σειρά από διασκέψεις υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση των σημαντικών πρακτικών θεμάτων γύρω από την πόλη χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

Στην τελετή παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης οι: Michèle Delaunay, Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, Ephraim Gothe, Υφυπουργός Βερολίνου, Ivor Ambrose, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, Francesc Aragall, Πρόεδρος του Ιδρύματος Design For All και η Marie Prost-Coletta, υπουργική Εκπρόσωπος της προσβασιμότητας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης μιλώντας στα εγκαίνια του Urbaccess αναφέρθηκε στη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, για την προσβασιμότητα στο αστικό περιβάλλον, για τη σημασία μιας Ευρωπαϊκής Πράξης για τα άτομα με αναπηρία κλπ. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με την ηγεσία του γαλλικού αναπηρικού κινήματος.

Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στο Urbaccess:

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να κηρύξω την έναρξη του 3ου Urbaccess στο όνομα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, της πλατφόρμα των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη.

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω το τόσο έντονο ενδιαφέρον για την προσβασιμότητα και το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εκπρόσωποι τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τις δημόσιες αρχές είναι παρόντες σήμερα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να ενσωματωθούν οι διατάξεις της προσβασιμότητας στη νομοθεσία τους , όπως ο νόμος της 11ης Φεβρουαρίου 2005. Αυτό ήταν ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά δεδομένου ότι η προθεσμία για την εφαρμογή του 2015 πλησιάζει, οι διατάξεις αυτές πρέπει τώρα να γίνουν πραγματικότητα.

Η προσβασιμότητα, όχι μόνο του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών, των μεταφορών, αλλά και των αγαθών και των υπηρεσιών, των νέων τεχνολογιών ή των δραστηριότητες αναψυχής είναι απολύτως ζωτικής σημασίας ώστε να ενταχθούν πλήρως τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία.

Αυτό έχει επίσης αναφέρεται στο άρθρο 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει υπογραφεί και επικυρωθεί τόσο από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο, όταν μιλάμε για την προσβασιμότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή: στην επιβίβαση στο λεωφορείο που σας μεταφέρει στη δουλειά, πηγαίνοντας σε ένα εστιατόριο για μεσημεριανό γεύμα ή στη χρήση του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης χρημάτων χωρίς βοήθεια, εμπόδια που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν συχνά.

Πολλές προσιτές λύσεις ήδη υπάρχουν ή αναπτύσσονται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εναρμόνιση, τυποποίηση, για τη διάδοση των ορθών πρακτικών, καθώς και για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να προωθήσουμε τη δημοσίευση της πρότασης για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας που έχει καθυστερήσει και πάλι. Αυτό θα κάνει την προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών υποχρεωτική για την εσωτερική αγορά στην ΕΕ και έτσι θα κλείσει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα στη νομοθεσία της ΕΕ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο νόμος αυτός εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για το αναπηρικό κίνημα και αναμένεται με ανυπομονησία.

Και όντας στο Παρίσι, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, γιατί να μην ενθαρρύνουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά αξιοθέατα να επενδύσουν περισσότερο στην προσβασιμότητα; Πρωτοβουλίες όπως το “Access City Awards” θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για να δουλέψουν σκληρά για να κερδίσουν την αναγνώριση ως προσβάσιμος προορισμός που άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ήδη κερδίσει.

Η Έκθεση αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσουμε την ενσωμάτωση της διάστασης της προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής και να προωθήσουμε την ιδέα μιας προσβάσιμης Ευρώπης. Είτε πρόκειται για τους κατασκευαστές, σχεδιαστές, τους λιανοπωλητές, τους χρήστες, τους νομοθέτες ή τους διαχειριστές: ο καθένας πρέπει να γνωρίζει και να πιέσει για μεγαλύτερη προσβασιμότητα, προκειμένου να βελτιώσει τις ζωές των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Σας εύχομαι μια ευχάριστη επίσκεψη με πολλές νέες εμπνεύσεις για το πώς να κάνουμε την προσβασιμότητα πραγματικότητα στην Ευρώπη. Επειδή η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 107 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.