Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Προτάσεις για... φρουτοσαλάτες


Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι ιδανικά για φρουτοσαλάτες και σε κάθε περίπτωση εύγευστα και θρεπτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα του χειμώνα, αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζουμερό καρπούζι; Κανείς.

Αυτό το καλοκαίρι όμως, μην αρκεστείτε σε μια φέτα καρπούζι, που η σύντομη πορεία της ξεκινάει από το καρπούζι, περνάει στο πιάτο και από εκεί στο στομάχι σας με συνοπτικές διαδικασίες.

Πεπόνι με μοσχολέμονο και τζίντζερ

Το φρέσκο και μυρωδάτο πεπόνι αποκτά ακόμα πιο «ευγενική» γεύση όταν συνδυαστεί με τζίντζερ και μοσχολέμονο. Το πεπόνι είναι πλούσια πηγή σε Β-καροτένιο, που προστατεύει από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, ενώ το τζίντζερ είναι γνωστό για το καλό που κάνει στο ταραγμένο στομάχι και όχι μόνο.

Σύκο και προσούτο

Το πεπόνι ταιριάζει με το σύκο και το προσούτο. Συνδυάστε τα λοιπόν, χωρίς πολλή σκέψη. Αρκεί να είναι φρέσκο και ώριμο το πεπόνι και το σύκο σας και θα έχετε ένα χαμηλών λιπαρών και γευστικό ορεκτικό έτοιμο στο άψε σβήσε.

Παγωμένη φρουτοσαλάτα με παπαρουνόσπορο

Ροδάκινα, μούρα και κεράσια, γίνονται φρέσκα και τραγανά με τον θαυματουργό παπαρουνόσπορο. Όχι μόνο εμπλουτίζεται η γεύση τους, αλλά και η γευστική εμπειρία των φρούτων. Μην ξεχνάτε ακόμα, ότι τα χρωματιστά φρούτα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, που δρουν προστατευτικά απέναντι σε χρόνιες ασθένειες και τον καρκίνο.

Αν μάλιστα συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με λίγο γιαούρτι ή παγωτό βανίλια, τότε θα ανακαλύψετε το πιάτο του καλοκαιριού!

Καρπούζι... ψημένο, με μέντα και φέτα

Μπορεί να μην το φαντάζεστε και το πιθανότερο είναι να μην το έχετε δοκιμάσει καν, αλλά πολλά καλοκαιρινά φρούτα αντέχουν τη ζέστη της σχάρας και αν τελικά υπερβείτε τον εαυτό σας και ψήσετε καρπούζι στα κάρβουνα, μαζί με τη δροσιά της μέντας και το αλμυρό της φέτας, θα ανακαλύψετε τι χάνατε τόσο καιρό.

Κόκκινη και μαύρη φρουτοσαλάτα

Τα μούρα, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα της φύσης και η φρουτοσαλάτα είναι ο πιο ωραίος τρόπος για να τα απολαύσετε. Τα βατόμουρα και τα μύρτιλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και πλούσια σε βιταμίνη C. Στη σαλάτα που θα ετοιμάσετε με αυτά, μην ξεχάσετε και τα δαμάσκηνα, ενώ για κάτι ακόμα πιο γκουρμέ, προσθέστε λίγα ανάλατα φιστίκια και πασπαλίστε με λίγη κανέλα από πάνω.

Σαλάτα με τζίντζερ και εσπεριδοειδή

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με πολλά πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ και δεν θα θέλετε να τα κάνετε χυμό, δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με λίγο φρέσκο τζίντζερ, μέλι και φυλλαράκια μέντας. Η βιταμίνη C είναι πολύτιμη για τον οργανισμό και… πόσους χυμούς πια να πιεί κανείς;

Σος μάνγκο

Το χυμώδες μάνγκο μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τις ντομάτες σας, μαζί με λίγο κρεμμύδι και κόλιαντρο, ενώ πολύ καλή δουλειά κάνει και με το ψάρι ή το ψητό κοτόπουλο. Είναι σίγουρα πολύ καλύτερη επιλογή από την παχυντική μαγιονέζα και με πολύ πιο φρέσκο άρωμα.

Για να φτιάξετε τη σάλτσα χρησιμοποιείστε μάνγκο, κρεμμύδι, αγγούρι, χυμό lime, κόλιαντρο και μπόλικο αλατοπίπερο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 ροφήματα που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος


Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης ο οργανισμός ‘ ζητάει’ περισσότερα υγρά για να μην αφυδατώνεται και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά ροφήματα τα οποία μπορεί να είναι ωφέλιμα ή επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρακάτω θα δείτε ποια από αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε πόντους και να αποκτήσετε καλίγραμμη σιλουέτα.

1. Νερό

Η αντικατάσταση των ανθρακούχων αναψυκτικών με το νερό θα μειώσει την πρόσληψη θερμίδων και θα σας ωφελήσει γενικότερα. Πίνοντας δύο ποτήρια νερό πριν από το γεύμα, αισθάνεστε χορτάτοι και δεν τρώτε τόσο πολύ. Επιπλέον, μια νέα έρευνα δείχνει ότι πίνοντας άφθονο νερό μπορεί να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

2. Χυμός φρούτων

Ο χυμός μπορεί να έχει πολλές θερμίδες, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικές ουσίες απαραίτητες σε κάθε οργανισμό. Φτιάξτε ένα χυμό φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.

3. Χυμός λαχανικών

Ο χυμός λαχανικών μπορεί να μην είναι τόσο εύγευστος όσο ο χυμός φρούτων αλλά είναι πολύ θρεπτικός, με πολύ λιγότερες θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο. Ένα φλιτζάνι χυμός ντομάτας έχει 41 θερμίδες, σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού που έχει 122 θερμίδες.

4. Smoothies

Τα smoothies είναι ροφήματα γεμάτα μέταλλα και βιταμίνες που προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και ευεξία. Μπορείτε να ανακατέψετε μια μπανάνα, φράουλες και βατόμουρα και να φτιάξετε ένα δροσερό και απολαυστικό ρόφημα.

5。 Γάλα με χαμηλά λιπαρά

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων γάλακτος ή κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσουν με την απώλεια βάρους. Για το καλύτερο αποτέλεσμα επιμείνετε στα άπαχα προϊόντα ή στα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

6. Ενεργειακά ποτά

Τα περισσότερα αθλητικά και ενεργειακά ποτά είναι θερμιδικές βόμβες. Μπορεί να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορείτε να βρείτε τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα σε χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Για να μείνετε ενυδατωμένοι πίνετε νερό και περιορίστε την κατανάλωση των ενεργειακών ποτών.

7. Καφές

Ο καφές χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος δεν έχει θερμίδες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ (περίπου 3-4 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, και να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 αλλά και διάφορους τύπους καρκίνου.

8. Coctails

Τα coctails περιέχουν πολλές θερμίδες και καλό είναι να τα αποφεύγετε ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μια σόδα διαίτης με λίγη βότκα ή ρούμι.

9. Ελαφριά μπύρα

Η μπύρα γενικότερα, δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να χάσετε βάρος αλλά αν είστε έξω με φίλους και θέλετε να πιείτε κάτι μπορείτε να πάρετε μια ελαφριά μπύρα η οποία έχει περίπου 100 θερμίδες σε σχέση με μια κανονική η οποία έχει πάνω από 150 θερμίδες.

10. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή όταν ψάχνετε για κάτι δροσιστικό και τονωτικό. Όχι μόνο δεν έχει χωρίς θερμίδες, αλλά μερικές έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Περιέχει κατεχίνες και μπορείτε να πίνετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας: Τα 7 συμπτώματα


Τι είναι η παρανοική διαταραχή.

Οι άνθρωποι με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζoνται γενικά από μια μακροχρόνια δυσπιστία και καχυποψία ως προς τους άλλους. Ένα άτομο με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας πιστεύει ότι τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων είναι ύποπτα ή ακόμη και κακόβουλα. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή υποθέτουν ότι άλλοι άνθρωποι θα τους βλάψουν ακόμα και αν δεν έχουν ενδείξεις βάσιμες για κάτι τέτοιο. Αν και είναι αρκετά φυσιολογικό για τον καθένα μας να έχουμε έναν ορισμένο βαθμό «παράνοιας» σχετικά με ορισμένες καταστάσεις στη ζωή μας (όπως να ανησυχούμε για μια επικείμενη σειρά απολύσεων στο χώρο εργασίας), οι άνθρωποι με παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας το κάνουν αυτό σε έναν ακραίο βαθμό για κάθε τι που έχει να κάνει με τη προσωπική τους ζωή.

Είναι δύσκολο γενικά να κάνει κανείς παρέα με κάποιον που έχει παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας του καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από το άτομο αυτό. Λόγω της καχυποψίας που τους διακατέχει τα άτομα αυτά είναι κλεισμένα στον εαυτό του και έτσι όντας αρκετά μυστικοπαθή και απόμακρα , τους είναι αρκετά δύσκολο να συνάψουν κάθε είδους σχέσεις.

Η παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας κάνει εμφανή τα συμπτώματα της στα αρχικά χρόνια της ενηλικίωσης . Τα παρακάτω συμπτώματα είναι τα πιο χαρακτηριστικά:
  • Υποψιάζεται ότι οι άλλοι θέλουν να τον εξαπατήσουν ή να το βλάψουν χωρίς βάσιμες αποδείξεις.
  • Έχει αδικαιολόγητες αμφιβολίες για την αξιοπιστία φίλων ή συνεργατών
  • Δεν εμπιστεύεται τους άλλους γιατί πιστεύει ότι, ο,τι και αν πει θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του.
  • Θεωρεί τα πάντα ύποπτα, ακόμα και τα καλά γεγονότα της ζωή του.
  • Γίνεται συνέχεια προσβλητικός και κακός απέναντι στους άλλους.
  • Νομίζει ότι όλοι είναι εναντίον του. Θεωρεί τους άλλους πιθανή απειλή και είναι έτοιμος να αντιδράσει.
  • Νομίζει οτι οι ερωτικοί του σύντροφοι τον απατούν.

Τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή;

Tα αίτια αυτής της διαταραχής παραμένουν ακόμα άγνωστα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μάλλον έχει να κάνει πιο πολύ με βιοψυχολογικούς παράγοντες. Με άλλα λόγια, ίσως έχει να κάνει με κάποιο βιολογικό παράγοντα αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις καταστάσεις που έχει εκτεθεί το άτομο.

Υπάρχει θεραπεία;

H τυπική μέθοδος θεραπείας που ακολουθείτε για αυτή τη διαταραχή είναι μέσω μιας μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας με έναν ειδικό. Είναι πολύ πιθανό να συνταγογραφηθούν χάπια ώστε να περιοριστούν κάπως τα συμπτώματα.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θυμός και θλίψη προκαλούν προβλήματα στο θυρεοειδή


Στα ενδοκρινολογικά ιατρεία όλης της χώρας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη αύξηση των ασθενών που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι λεγόμενες θυρεοειδοπάθειες. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος Η δυσλειτουργία του μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος διαταραχών που μπορεί να αποτελέσουν την βάση άλλων νοσημάτων.

Μας γράφει ο Σπύρος Α.Κυβέλλος ,Ιατρός Ομοιοπαθητικός.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και αποτελείται από δύο λoβούς τον αριστερό και το δεξιό που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Η καλσιτονίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου στον οργανισμό μας και για αυτό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η έκκριση της Τ3 και Τ4 ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη την θυροειδοτρόπο ή TSH που παράγεται στην υπόφυση έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου μας.Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών. Με τον όρο βρογχοκήλη εννοούμε κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς που μπορεί ή όχι να συνοδεύεται από υπέρ ή υπο-λειτουργία του αδένα.

Υποθυρεοειδισμός είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία έχουμε μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών και εκδηλώνεται με σωματική και πνευματική νωθρότητα, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, αύξηση του βάρους και δέρμα ξηρό και άγριο. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι υπεύθυνες για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη κατά την βρεφική και παιδική ηλικία, έτσι, έλλειψη των ορμονών αυτών στην βρεφική και παιδική περίοδο προκαλεί σημαντική σωματική και πνευματική καθυστέρηση.

Υπερθυρεοειδισμό ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Εκδηλώνεται με απώλεια βάρους, ακόμα και με φυσιολογική διατροφή, ανησυχία και ευερεθιστικότητα, ταχυκαρδία (συχνά περισσότερους από 100 κτύπους το λεπτό), εξώφθαλμο, τα μάτια βγαίνουν προς τα έξω, προεξέχουν, τρέμουλο των χεριών, αδυναμία, συχνές κενώσεις του εντέρου,γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών, λεπτό και πολύ λείο δέρμα, αυξημένη εφίδρωση, ανωμαλίες της εμμήνου ρύσης

Ο υπερθυρεοειδισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, διαφορετικά προκαλεί σοβαρές διαταραχές στον οργανισμό:
  • καρδιοπάθεια η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
  • οστεοπόρωση.
  • θυρεοτοξίκωση: αιφνίδια εμφάνιση σημαντικής ταχυκαρδίας, υψηλού πυρετού και ενίοτε παραληρήματος , χρήζει αμέσου αντιμετώπισης διότι σε ενάντια περίπτωση τίθεται η ζωή του πάσχοντος σε κίνδυνο.

Άλλες συνηθέστερες παθήσεις είναι. Όζοι του θυρεοειδούς : μονήρης η πολλαπλοί. Οι Καρκίνοι του θυρεοειδούς και η Θυρεοειδίτιδα δηλαδή η φλεγμονή του αδένα

Προβλήματα στο θυρεοειδή, μπορεί να εμφανιστούν επίσης καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφήνοντας έτσι τη μητέρα και το μωρό εκτεθειμένους σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, εφόσον δεν αντιμετωπιστούν. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να εξασφαλιστεί ότι τα προβλήματα του θυρεοειδούς υφίστανται σωστή μεταχείριση και διαχείριση. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας από το γιατρό. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, και καθώς το σώμα μας δεν παράγει ιώδιο, αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ακόμη και μια ήπια έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη γέννηση και ανάπτυξη του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένης της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς του. Το ιώδιο βρίσκεται σε ψάρια, θαλασσινά, ψωμί, τυρί, αγελαδινό γάλα, αυγά, γιαούρτι και βέβαια στα φύκια.

Οπωσδήποτε η για οποιοδήποτε λόγο δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, επιφέρει μέσω των σωματικών συμπτωμάτων και αντίστοιχα συναισθηματικά. Ο επί μακρόν υποθυρεοειδικός ασθενής, με κόπωση, καταβολή και διανοητική νωθρότητα, θα αρχίζει να εμφανίζει και πολλά συμπτώματα συναισθηματικής κόπωσης ή απάθειας, χαμηλής αυτοπεποίθησης, έλλειψης ενδιαφέροντος, συνεχείς ματαιώσεις των προσδοκιών του λόγω της ανεπάρκειάς του κτλ. Ανάλογα ο επί μακρόν υπερθυρεοειδικός ασθενής με ευερερθιστότητα, ταχυκαρδια, τρέμουλο, εμφανίζει επίσης και συμπτώματα συναισθηματικής υπερέντασης που ενίοτε μπορεί να εκληφθούν ακόμα και ως οριακά ψυχιατρικά ή υπο-μανιακά.

Ωστόσο, από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι πλήθος πρωτογενών συναισθηματικών διαταραχών μπορεί να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Από την κλινική καθημερινή πράξη η καταστολή της έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων θυμού και θλίψης φαίνεται ότι είναι η πιο συχνή συναισθηματική αιτία δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένας. Το «πνίξιμο και ο κόμπος στο λαιμό» όπως τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος και αναγράφεται ακόμα και σε λαϊκά παραδοσιακά συγγράμματα, συχνά υποδηλώνουν τις πρώτες μορφολογικές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Συχνά στην καθομιλουμένη, αναφερόμαστε με εκφράσεις όπως «έπνιξα το θυμό μου», «με έπνιξαν τα προβλήματα», «με πνίγει το άδικο», εκφράσεις που όλες αναφέρονται με συμβολική σημειολογία στο σημείο του θυρεοειδούς αδένα. Θα έλεγε κανείς συμβολικά ότι τα συναισθήματα που αναδύονται στο θωρακικό πλέγμα και δεν εκφράζονται, μέσω του λόγου, μοιάζουν να μπλοκάρονται στο ύψος του τραχήλου.

Το ερώτημα που προκύπτει από πλευράς πρόληψης της κατάστασης αυτής είναι: Ποια είναι η βαθύτερη αιτία της καταστολής αυτής των αρνητικών συναισθημάτων; Πρόκειται για αδυναμία έκφρασης γενικά των συναισθημάτων, για φόβο επίκρισης, ματαίωσης ή συμβολικής τιμωρίας της έκφρασή τους; Είναι η αναπαραγωγή μίας εσωστρεφούς ή δειλής στάσης απέναντι στην ζωή και στην διεκδίκηση του προσωπικού οράματος; Μήπως είναι μία αυτό-απαγορευτική στάση βίωσης ενοχών για τα φυσιολογικά αρνητικά μας συναισθήματα; Σε κάθε περίπτωση , η εξατομίκευση στην προσέγγιση κάθε ασθενούς είναι αναγκαία.

Αυτή η εξατομίκευση στην προσέγγιση, διάγνωση και θεραπεία είναι και η λέξη κλειδί στηνΟμοιοπαθητική Ιατρική. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης ήταν και είναι πολύ οικείος στον Ιατρό που εκπαιδεύτηκε για να βλέπει τον ασθενή σαν ένα ενιαίο σύνολο και όχι σαν επι μέρους διάσπαρτα συστήματα, ασύνδετα μεταξύ τους, και ιδίως στον Ομοιοπαθητικό Ιατρό που αυτός είναι και ο απαιτούμενος τρόπος προσέγγισης για την σωστή εφαρμογή της επιστήμης του. Η Κλασσική Ομοιοπαθητική Ιατρική έχει σαν βάση την χορήγηση του ενός κάθε φορά φαρμάκου που έχει την μέγιστη δυνατή «ομοιότητα» με τα συμπτώματα του ασθενούς σε σωματικό αλλά και ψυχοδιανοητικό επίπεδο.

Όμως, αν αναλογιστεί ο καθένας μας την συνολική εικόνα της σωματικής ή της ψυχικής του συμπτωματολογίας, είτε καθαρά της ιδιοσυγκρασίας του, σε σχέση με τον χρόνο, συχνά θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή έχει μεταβληθεί με τα χρόνια. Όταν η μεταβολή αυτή περιλαμβάνει μία «επίκτητη ιδιοσυγκρασία» που πλέον δεν εκφράζει με φυσιολογικό τρόπο όπως θα έπρεπε τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, της αγανάκτησης και της θλίψης, τότε συχνά ο θυρεοειδής αδένας γίνεται ένα όργανο που δυσλειτουργεί. Η χορήγηση του εξατομικευμένου Ομοιοπαθητικού φαρμάκου θα δράσει βαθιά, όχι μόνο στην διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας του αδένα, αλλά κυρίως στην αποκατάσταση της αδυναμίας έκφρασης των συναισθημάτων. Με αυτή την δράση η Ομοιοπαθητική Ιατρική προσφέρει πολύ μεγάλη δυνατότητα πρόληψης και αντιμετώπισης των θυρεοειδοπαθειών, παράλληλα με τη ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να περιέχει το ψυγειάκι της παραλίας;


Η ώρα της παραλίας έχει ήδη φτάσει και εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι ιδιαιτέρως ακριβή η κατανάλωση τροφίμων και ποτών από την καντίνα, την καφετέρια ή το εστιατόριο της παραλίας. Είναι ευκαιρία λοιπόν να στραφούμε σε σπιτικές λύσεις που είναι άλλωστε ποιο υγιεινές και κοστίζουν λιγότερο! Γι αυτό και όλο ποιο συχνά στην παραλία κάνουν την εμφάνιση τους τα «ψυγεία της παραλίας».

Στην οργάνωση του ψυγείου της παραλίας λοιπόν πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψιν του τα εξής:

α) Αποφεύγουμε να μεταφέρουμε ευπαθή τρόφιμα όπως είναι τα αλλαντικά γιατί αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για ανάπτυξη μικροοργανισμών. Έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε κρύα σάντουιτς ή τοστ που να περιέχουν μόνο τυρί και λαχανικά (τομάτα, μαρούλι).

β) Φροντίζουμε να έχουμε αρκετά μπουκάλια νερό μαζί μας ώστε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας και αποφεύγουμε τα καφεϊνούχα ροφήματα διότι προκαλούν αφυδάτωση. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγουμε και τα αλκοολούχα ποτά. Στη θέση τους μέσα στο ψυγειάκι μπορούμε να έχουμε χυμούς φρούτων (ακόμα και έτοιμους) καθώς και μπύρες χωρίς αλκοόλ. Μία επίσης έξυπνη λύση που εφοδιάζει τον οργανισμό μας με πληθώρα αντιοξειδωτικών είναι να έχουμε μαζί μας παγωμένο τσάι.

Στο ψυγειάκι μας επίσης μπορούμε να έχουμε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα και δεν έχουν κουκούτσια όπως η μπανάνα ώστε να μπορούν να καταναλωθούν εύκολα στην παραλία καθώς επίσης και κρακεράκια ή μπάρες δημητριακών. Τέλος, μία ακόμη πιο δροσιστική λύση είναι τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ που και λίγες θερμίδες έχουν και γευστικά είναι.


Διαβάστε περισσότερα...

10 "τονωτικά" για τον εγκέφαλο


«Ένα μυαλό έχω, πώς να τα κάνω όλα!», λέμε συχνά ή ακούμε τους άλλους να παραπονιούνται για το γεγονός ότι το μυαλό τους τούς προδίδει πολλές φορές σε αυτά που κάνουν ή σε αυτά που πρέπει να θυμηθούν. Η κόπωση του εγκεφάλου και οι όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις που έχουμε από το μυαλό μας μάς φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όταν δεν καταφέρνουμε να κάνουμε ή να διαχειριστούμε κάποια πράγματα. Για το λόγο αυτό διαβάστε την ακόλουθη λίστα και… ενδυναμώστε το μυαλό σας!

1. Πιείτε καφέ

Φυσικά, η συνεχής έλλειψη ύπνου και η υπερβολική κατανάλωση καφέ δεν είναι θετικά για τον οργανισμό, αλλά η βραχυπρόθεσμη επίδραση της καφεΐνης σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυξάνει την ενέργεια, βοηθά στη συγκέντρωση και βελτιώνει τη λογική σκέψη ή το χρόνο αντίδρασης.

2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας λίγο κρασί

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Πρόσφατες έρευνες Νορβηγών επιστημόνων υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν κρασί με μέτρο έχουν κατά μέσο όρο καλύτερη απόδοση στα τεστ γνωστικής λειτουργίας από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ, με τις γυναίκες να υπερέχουν.

3. Αφεθείτε στις αχτίδες του ήλιου

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό και το δέρμα, αλλά η βιταμίνη D που λαμβάνεται από τον ήλιο είναι χρήσιμη για τον εγκέφαλο, καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι λουόμενοι ως εθελοντές τα έχουν καταφέρει καλύτερα σε διάφορες εργασίες από εκείνους που δεν κολυμπούν καθόλου.

4. Αφήστε ελεύθερες τις σκέψεις σας

Όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων μελετών, μερικές φορές είναι καλύτερο να απελευθερώσει κάποιος τις σκέψεις του να σκεφτεί κάτι άσχετο και κατόπιν να ασχοληθεί με την επίλυση ενός προβλήματος ή να επιστρέψει στην εργασία του.

5. Σκεφτείτε φωναχτά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ο άνθρωπος μιλά φωναχτά με τον εαυτό του μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη νοημοσύνη του. Άλλωστε ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

6. Χορέψτε

Ο χορός απαιτεί ακριβή ψυχοκινητικό συντονισμό, κάτι που ενισχύει την προσοχή και έχει θετική επίδραση στον προσανατολισμό στο χώρο. Η εκμάθηση νέων βήματα στο χορό κάνει επίσης τη διαδικασία της σκέψης πιο ευέλικτη.

7. Φροντίστε τη διατροφή σας

Η ποιότητα των τροφίμων έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στον εγκέφαλο όσο και σε όλο το σώμα, μειώνοντας την κούραση και βελτιώνοντας τη διανοητική προσπάθεια.

8. Παίξτε «Tetris»

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα προέκυψαν από τους επιστήμονες που μελέτησαν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού «Tetris»: Αύξηση της ποσότητας της φαιάς ουσίας, βελτίωση στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σχετικά με τη χωρική σκέψη καθώς και αύξηση της συνολικότερης πνευματικής απόδοσης.

9. Γυμναστείτε

Η φυσική αγωγή δεν θα αυξήσει το επίπεδο του δείκτη νοημοσύνης αλλά θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

10. Μην τρώτε όλο σας το φαγητό

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πεινασμένοι αποδίδουν καλύτερα και έχουν υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες από τους χορτάτους. Όταν ο εγκέφαλος «αισθάνεται» πείνα, η ένταση της εργασίας αυξάνεται για να μειωθεί η αναζήτηση τροφής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά οι πτήσεις το Σαββατοκύριακο


Την αναστολή των προγραμματισμένων για την Παρασκευή 9, Σαββάτο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου 24ωρων απεργιών της αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), στο πλαίσιο του «ειλικρινούς διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών» και «ιδιαίτερα του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Οι απεργίες της ΟΣΥΠΑ είχαν προκηρυχθεί για να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στο μέτρο της κινητικότητας για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Πιστεύουμε ότι η πράξη μας αυτή αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι πρόθεση και στόχος μας είναι η προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού και όχι η καταστροφή του, ελπίζονται αυτό να γίνει κατανοητό και πράξη από τους θεσμικά υπεύθυνους» αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι παραμένει σε «αγωνιστική ετοιμότητα».


Διαβάστε περισσότερα...

Δοκίμασαν το μπέργκερ από βλαστοκύτταρα


Πολλά ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας ανοίγει το πρώτο χάμμπεργκερ από βλαστοκύτταρα βοοειδών. Μπροστά στον τηλεοπτικό φακό ο επικεφαλής των ερευνών για την επεξεργασία των βλαστοκυττάρων μιλάει για τον τρόπο παρασκευής του μπέργκερ. 'Ενας σεφ το μαγειρεύει και δύο εθελοντές το δοκιμάζουν.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το BBC για την έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα


Εκτεταμένο ρεπορτάζ για την έλλειψη βασικών φαρμάκων στην χώρα μας έκανε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το BBC καταγράφει την ταλαιπωρία των ασθενών καθώς και την έλλειψη εκατοντάδων σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha

Διαβάστε περισσότερα...

«Άμυνα» στον καρκίνο του δέρματος η μεσογειακή διατροφή


Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει θωρακίζουν τον οργανισμό.

Ολοένα και περισσότερα εμφανίζονται τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος τις τελευταίες δεκαετίες. Ήδη το 2000 καταγράφηκαν παγκοσμίως 37.000 θάνατοι και 132.000 περιστατικά που διαγνώστηκαν με μελάνωμα, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Oncology.

Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι το 2000 προκλήθηκαν 9.000 θάνατοι και διαγνώστηκαν 35.000 περιστατικά με μελάνωμα του δέρματος.

Συνεπώς ο καρκίνος του δέρματος έχει αναγνωριστεί ως μία μορφή καρκίνου, η οποία θα παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της δημόσιας υγείας τις επόμενες δεκαετίες εάν σήμερα κιόλας δεν φροντίσουμε για αποτελεσματική πρόληψη. Και βέβαια, η οδηγία της αποφυγής υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι σωτήρια.

Ωστόσο, άλλη μία μελέτη (δημοσιευμένη στο International Journal of Epidemiology) έρχεται να υποδείξει και να επιβεβαιώσει ότι συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που ταιριάζουν στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο και να μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

Φάνηκε λοιπόν ότι η μεσογειακή δίαιτα μας παρέχει μέσα από μία ποικιλία τροφίμων (κραμβοειδή λαχανικά, ντομάτες, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή φρούτα, φρέσκα βότανα, κρασί, ελαιόλαδο) πολύτιμα βιοδραστικά μόρια με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συμμετέχουν στη θωράκιση του οργανισμού μας έναντι του καρκίνου του δέρματος.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες στη μελέτη αυτή ισχυρίζονται ότι η συστηματική κατανάλωση όλων αυτών των φρούτων, λαχανικών και βοτάνων καθώς και ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα δίνει τέτοια προστασία ικανή να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου.

Ενδεικτικά, τα εσπεριδοειδή φρούτα αποτελούν κύριες πηγές β-κρυπτοξανθίνης, τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, και όλα μαζί το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, τα κραμβοειδή και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πλούσιες πηγές σε πολυφαινόλες, ουσίες γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Ωστόσο, εκτός από τις πολυφαινόλες, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ιδίως τα μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (εικοσιπεντανοϊκό οξύ EPA, δοσοεξανοϊκό οξύ DHA) τα οποία βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα) φαίνεται να δρουν ανασταλτικά στην καρκινογένεση. Τέλος, η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με υπερδιπλάσια μείωση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.

Επωφεληθείτε λοιπόν της μεσογειακής διατροφής, ενισχύστε την υγεία του δέρματός σας και προλάβετε τον καρκίνο! Tο δέρμα μας άλλωστε, αποτελεί τον καθρέφτη της σωματικής και ψυχικής υγείας του κάθε ανθρώπου.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνα σώματος σε παθολογικές καταστάσεις


Οι παθήσεις που συνδέονται με αλλαγές στην εμφάνιση.
Σε πολλές παθολογικές καταστάσεις είτε η ίδια η πάθηση, είτε η φαρμακευτική αγωγή, που δίνεται, έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στο σώμα των ασθενών.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να συνδέεται είτε με απώλεια βάρους, με οιδήματα ή με την εμφάνιση ερεθισμών ή σημαδιών που όλα επηρεάζουν, όχι μόνο την ίδια την εμφάνιση του σώματος, αλλά και την εικόνα σώματος, για τους ίδιους τους ασθενείς.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο τέτοιες αλλαγές και αλλοιώσεις στο σώμα να δημιουργούν μία ψυχολογική επιβάρυνση, που κάνει την αντιμετώπιση της όποιας παθολογικής κατάστασης ή ασθένειας, ακόμα πιο δύσκολη.

Παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, ειδικά υπό ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ρευματολογικές και άλλες νόσοι, που απαιτούν λήψη κορτιζόνης, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και καταστάσεις, όπως το ευερέθιστο έντερο, είναι μόνο κάποιες από τις παθολογικές καταστάσεις στις οποίες αλλάζει η εικόνα σώματος, που έχει ο ασθενής για το ίδιο του το σώμα.

Καρκινική καχεξία

Η ανορεξία, μαζί με την ακούσια απώλεια βάρους, την απώλεια μυϊκών και άλλων ιστών, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της καρκινικής καχεξίας, που ακολουθούν τη μειωμένη διάθεση για λήψη τροφής και τον υποσιτισμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πρωτεϊνο-θερμιδικό υποσιτισμό, αφού και οι συνολικές θερμίδες είναι περιορισμένες, αλλά και η λήψη λευκωμάτων μέσα από πρωτεϊνικές τροφές που συντηρούν το μυϊκό σύστημα είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι μισοί από το σύνολο των καρκινοπαθών υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο. Η καρκινική καχεξία είναι πιο συχνή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους ασθενείς, με κάθε μορφή καρκίνου και επιδεινώνεται με την πρόοδο της νόσου.

Στους ασθενείς αυτούς η αλλαγή του σώματος, η ραγδαία απώλεια βάρους και η τελική εικόνα σώματος (ειδικά στις γυναίκες) αποτελεί αιτία συναισθηματικής φόρτισης και απογοήτευσης, που κάνει τη συνολική διαχείριση της νόσου πιο δύσκολη.

Για το λόγο αυτό, η μεγιστοποίηση της πρόσληψης τροφής από το στόμα, η λήψη μικρών τακτικών γευμάτων και η λήψη ειδικών συμπληρωμάτων μπορεί να περιορίσει την καχεξία και να συμβάλει στην αύξηση του βάρους και στην, έστω και μέτρια, αλλαγή εικόνας σώματος.

Λήψη κορτιζόνης

Η κορτιζόνη είναι ένα δραστικό φάρμακο με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και ανοσοκατασταλτική δράση, που χορηγείται για τη θεραπεία πολλών νοσημάτων όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος Addison, το σύνδρομο Cushing, ποικίλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος και των εντέρων, αυτοάνοσες ασθένειες και αλλεργίες (όλες σχεδόν αυτές οι παθήσεις συνοδεύονται από χαρακτηριστικές αλλαγές στην εικόνα σώματος, π.χ η ρευματοπάθεια και η αρθρίτιδα εκτός από τους πόνους συνοδεύεται και από εκφυλιστική εικόνα στα χέρια και στις αρθρώσεις).

Μία από τις πιο συνήθεις παρενέργειες της κορτιζόνης είναι η παρουσία οιδήματος (χαρακτηριστική εικόνα πρηξίματος σε πρόσωπο και άκρα), λόγω της κατακράτησης νατρίου και υγρών και η αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ασθενείς συχνά δυσανασχετούν με την εικόνα αυτή και δυστυχώς, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η μείωση του πρόσθετου αλατιού στο φαγητό.

Ευερέθιστο έντερο

Το ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς η «σπαστική κολίτιδα» είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου, που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος και κοιλιακή δυσφορία. Ένα από τα κλασικά συμπτώματα που έχει άμεση επίπτωση στην εικόνα του σώματος είναι η κοιλιακή διάταση (φούσκωμα).

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο βλέπουν καθημερινά την περιοχή της κοιλιάς τους να πρήζεται και αυτό τους δημιουργεί μεγάλη δυσφορία, που συνοδεύεται από αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (άλλοτε διάρροια και άλλοτε δυσκοιλιότητα).

Δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή δεν έχει πάντα παθολογικά αίτια, αλλά σχετίζεται κυρίως με ψυχολογικά αίτια και με την έντονη παρουσία στρες, η διάταση της κοιλιάς και η αλλαγμένη εικόνα του σώματος αποτελεί μια ακόμη αιτία άγχους και επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Ειδικά για τις γυναίκες, το διαρκές πρήξιμο στο στομάχι δημιουργεί ένα εκνευρισμό και μια αρνητική διάθεση, που πολλές φορές σχετίζεται και εκτονώνεται σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μακροβιότερες γυναίκες στον κόσμο οι Γιαπωνέζες


Φτάνουν κατά μέσο όρο τα 86,41 χρόνια.
Οι Γιαπωνέζες έχουν και πάλι το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν με βάση στοιχεία του 2012, τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα στην Ιαπωνία μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 86,41 χρόνια έναντι 85,90 το 2011, χρονιά κατά την οποία ο μέσος όρος ζωής μειώθηκε εξαιτίας των χιλιάδων πρόωρων θανάτων από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011. Το 2012, ο αριθμός των νεκρών από εγκεφαλικά μειώθηκε, τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου.

Οι Γιαπωνέζοι είναι γνωστοί για τη μακροβιότητά τους, η οποία οφείλεται κατά ένα μέρος στην παραδοσιακή υγιεινή διατροφή τους, στη δραστήρια ζωή τους και σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Γενικώς το υψηλό βιοτικό επίπεδο συμβάλλει στην μακροζωία των Ιαπώνων» αναφέρει το υπουργείο.

Οι Γιαπωνέζες έχασαν το 2011 το τίτλο των «παγκόσμιων πρωταθλητριών μακροζωίας», για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από 25 χρόνια, από τις γυναίκες του Χονγκ Κονγκ.

Οι γυναίκες του Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν αυτή τη φορά στη δεύτερη θέση με ένα προσδόκιμο ζωής 86,30 ετών. Ακολουθούν οι Ισπανίδες, οι Γαλλίδες και οι Ελβετίδες.

Το προσδόκιμο ζωής για τους Ιάπωνες έφθασε το ρεκόρ των 79,94 ετών το 2012 έναντι 79,44 το 2011. Ωστόσο βρίσκονται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, εξαιτίας των θανάτων από καρκίνο και καρδιαγγειακές ασθένειες που συνδέονται ως ένα βαθμό με το κάπνισμα.

Οι μακροβιότεροι άνδρες στον κόσμο είναι οι Ισλανδοί με μέσο όρο ζωής τα 80,8 χρόνια. Δεύτεροι είναι οι άνδρες του Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν οι Ελβετοί και οι Ισραηλινοί.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Οι πλήρεις πίνακες με τις βάσεις.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των Ελλήνων μαθητών που εισάγονται στις σχολές του.

Συνολικά 225 υποψήφιοι θα φοιτήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Ακολουθεί πίνακας με τις βάσεις εισαγωγής της Α κατανομής.

Όσοι έχουν επιτύχει θα πρέπει μέχρι και τις 23 Αυγούστου να στείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους.

Σε περίπτωση που κάποιοι δεν επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα μοιραστούν εκ νέου.

Οι μαθητές που θέλουν να διεκδικήσουν τις κενούμενες θέσεις θα πρέπει να στείλουν με φαξ σχετικό έντυπο το διάστημα 30 Αυγούστου με 3 Σεπτεμβρίου.

Δικαίωμα διεκδίκησης των κενών θέσεων έχουν μόνο οι υποψήφιοι που είχαν στείλει το μηχανογραφικό τους τον Ιούλιο.

Να αναφέρουμε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις βάσεις εισαγωγής. Οι βάσεις που παρουσιάζονται αφορούν μόνο το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι βάσεις της Α κατανομής
Αύξηση παρουσιάζουν οι βάσεις εισαγωγής για τα περισσότερα τμήματα καθώς όλο και περισσότεροι μαθητές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Πιο αναλυτικά από τα 33 τμήματα πτώση στις βάσεις εισαγωγής εμφανίζουν μόλις 9. Αντίθετα αύξηση έχουμε σε 21 τμήματα ενώ 3 τμήματα είναι καινούργια στο μηχανογραφικό δελτίο. Για τα περιζήτητα τμήματα της Ιατρικής, της Ψυχολογίας και τη Νομικής η βάση διαμορφώθηκε ως εξής:

Νομική: Βαθμός πρόσβασης 18.50
Ιατρική: Βαθμός Πρόσβασης 18.40
Ψυχολογία: Βαθμός Πρόσβασης 17.95

Τμήματα με τη μεγαλύτερη αύξηση και πτώση των βάσεων
Μεγαλύτερη αύξηση των βάσεων σημειώθηκε στα τμήματα Δημοσιογραφίας, Χημείας Υλικών, Βιολογικής Χημείας και Βιολογικών Επιστημών. Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν το τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών - Οικονομικών Σπουδών και το Οικονομικό.



Σημείωση: Στην Κύπρο οι βάσεις εισαγωγής καθορίζονται από το βαθμό πρόσβασης που εξάγεται από το άθροισμα των βαθμών των πανελληνίων – αναπροσαρμοσμένοι με τους προφορικούς – και ακολούθως διαιρείται με τον αριθμό των μαθημάτων (6 ή 7). Δεν παίζουν δηλαδή ρόλο οι συντελεστές βαρύτητας.

Παροχές προς τους Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου
Οι Έλληνες φοιτητές δικαιούνται μιας σειράς παροχών που μειώνουν αρκετά το κόστος των σπουδών. Αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Υποτροφία ύψους 3840 ευρώ στους 6 φοιτητές με την καλύτερη επίδοση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η υποτροφία ανανεώνεται και τον επόμενο χρόνο με την υποχρέωση να εξασφαλίσει ο υπόχρεος μέσο όρο 6.5 στα μαθήματα του ακαδημαϊκού έτους.

2. Σίτιση με ημερήσια κουπόνια αξίας 7 ευρώ σε όλους τους Έλληνες φοιτητές

3. Επιδότηση ενοικίου έως 1800 ευρώ
4. Επιδότηση αγοράς Βιβλίων 300 ευρώ
5. Επιδότηση αγοράς υπολογιστή (μόνο για πρωτοετείς) 500 ευρώ
6. Διαμονή 20 φοιτητών σε εστίες με ενοίκιο 102 ευρώ το μήνα. Οι αιτήσεις για τις εστίες πραγματοποιούνται από τις 9/8 έως και τις 19/8

Βάσεις εισαγωγής 2013







Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός σκοτώνει 14χρονο


Ένας 14χρονος έπεσε νεκρός στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από πυρά αστυνομικού όταν ο ίδιος αρνήθηκε να ρίξει το όπλο του. Δύο νεαροί αστυνομικοί βρίσκονταν σε περιπολία όταν άκουσαν πυροβολισμούς. Έσπευσαν στο σημείο και είδαν τον 14χρονο Shaaliver Douse να σημαδεύει με όπλο έναν άντρα που έφευγε τρέχοντας. Τον διέταξαν να πετάξει το όπλο του. Εκείνος αρνήθηκε και τους σημάδεψε, με συνέπεια να τον πυροβολήσει ο ένας από τους δύο αστυνομικούς και να τον σκοτώσει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χουντής: Ακάλυπτοι οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Χάνσεν


«Ακάλυπτοι οι ασθενείς νόσου Χάνσεν και οι φορείς ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το κλείσιμο του Γενικού νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα» τονίζεται σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στην Κομισιόν.

Ο κ. Χουντής επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο, συζήτησε με τη διοίκηση και τους εργαζομένους και στη συνέχεια κατέθεσε την ερώτηση προς την Κομισιόν για το κλείσιμο του νοσοκομείου αλλά και των δομών που αυτό υποστηρίζει (Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων, κέντρο διάγνωσης λύσσας, κέντρο ιογενών ηπατιτίδων), ορισμένες από τις οποίες είναι μοναδικές σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις μνημονιακές της «υποχρεώσεις», προχώρησε στο κλείσιμο του νοσοκομείου και «άφησε εντελώς ακάλυπτους και σε πλήρη απόγνωση τόσο τους ασθενείς με νόσο Hansen όσο και τους ασθενείς με ιογενείς ηπατίτιδες», ρώτησε την Κομισιόν αν τέτοιου είδους αποφάσεις εννοεί ως «μεταρρύθμιση.

Τέλος ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόμενος σε παλαιότερες «ανησυχίες (!!) της Κομισιόν σχετικά με την δημόσια υγεία στην Ελλάδα» ρώτησε αν οι «ανησυχίες» αυτές καλύπτονται με αυτή την απόφαση που αφήνει χιλιάδες ασθενείς χωρίς ιατρική φροντίδα.

Κατά την περιοδεία του στο νοσοκομείο και αφού συνάντησε τον διοικητή και τους εργαζομένους, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μόνο ο αταλάντευτος αγώνας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, μπορούν να υπερασπιστούν την λειτουργία του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», τις θέσεις εργασίας και την δημόσια υγεία στην περιοχή. Σε αυτό τον αγώνα, συμμετέχει και συμπαρίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες του τις δυνάμεις».



Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: 1618 υπάλληλοι σε κινητικότητα


Σε καθεστώς κινητικότητας θα μπουν 1618 εργαζόμενοι της Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, εκτός από όσους έχουν πλαστά δικαιολογητικά.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμετανόητοι οι γονείς-τέρατα


Χωρίς να δείξουν την παραμικρή μεταμέλεια εμφανίστηκαν στο δικαστήριο η μητέρα και ο πατριός του μικρού Ντάνιελ Πέλκα, που άφησαν στα χέρια τους την τελευταία του πνοή, μετά τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν.

Οι -υποτιθέμενοι- κηδεμόνες του θα πληρώσουν με ισόβια κάθειρξη τα εγκλήματά τους, ωστόσο η κοινωνία στη Βρετανία είναι ανάστατη, καθώς ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι κοινωνικές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν, για να δώσουν τέλος στο μαρτύριο του 4χρονου αγοριού, το οποίο τελικά πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο.

Η 27χρονη «μητέρα» και ο 34χρονος σύντροφός της, αμφότεροι πολωνικής καταγωγής, ξυλοκοπούσαν βάναυσα τον μικρό, τον κρατούσαν φυλακισμένο σε έναν πολύ μικρό χώρο και του στερούσαν την τροφή για μεγάλα διαστήματα.





Μάλιστα, τον υποχρέωναν να καταναλώσει αλάτι, για να κάνει εμετό, όταν τον έπιαναν να έχει κλέψει φαγητό, ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν θα τραφεί.

Με μελανιές και μαυρισμένο μάτι, ο Ντάνιελ πήγαινε στο σχολείο, λιμοκτονώντας και αναγκαζόταν να κλέβει λίγο φαγητό από τους συμμαθητές του ή έψαχνε απελπισμένος για υπολείμματα τροφών στους κάδους σκουπιδιών του σχολείου.

Η δικαστής πιστεύει ότι στις 3 Μαρτίου του 2012, την ημέρα δολοφονίας του Ντάνιελ, η μητέρα του και ο πατριός του χτύπησαν τον μικρό δυνατά στο κεφάλι και τον άφησαν να πεθάνει μόνος του, ενώ δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να κάνουν σεξ την ώρα που το παιδί κείτονταν αναίσθητο.

Ήρθαν στο φως μηνύματα που αντάλλασσε το ζεύγος, από τα οποία προκύπτει ότι, ενώ γνώριζαν ότι το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του, δεν έδωσαν καμία σημασία.

Σύμφωνα με την «Guardian», περίμεναν περισσότερες από 30 ώρες, μέχρι να καλέσουν τις πρώτες βοήθειες. Όταν ήταν δηλαδή πολύ αργά για τον μικρό Ντάνιελ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από 9-13 Σεπτεμβρίου οι εξετάσεις για τους Έλληνες εξωτερικού


Το αναλυτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα εξέτασης των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 9 έως 13 Σεπτεμβρίου σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων:

Α΄ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Δευτέρα 9 -9-2013 Νεοελληνική Γλώσσα

Β΄ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Τρίτη 10-9-2013 Νεοελληνική Λογοτεχνία Μαθηματικά

Τετάρτη 11-9-2013 Αρχαία Ελληνικά Βιολογία

Πέμπτη 12-9-2013 Ιστορία Φυσική

Παρασκευή 13-9-2013 Λατινικά Χημεία

Η εξέταση όλων των μαθημάτων θα ξεκινάει στις 15.30, η διάρκεια εξέτασης θα είναι οι τρεις ώρες και η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Γ΄ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι υποψήφιοι με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες εξετάζονται, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα από επιτροπή που θα λειτουργήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο.

Για την παραλαβή του Δελτίου Εξεταζομένου και για τον τόπο εξέτασης, λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση πριν την έναρξη των εξετάσεων από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Δ΄ ΤΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Οι εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα, διενεργούνται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.

Οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το Δελτίο Εξεταζομένου τους από το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσέλθουν για εξετάσεις, την ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και το οποίο θα γνωστοποιηθεί με σχετικό δελτίο τύπου.

Ε΄ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων καθώς και ο χρόνος Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα οριστεί με νεότερη Υπουργική Απόφαση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Βάλσαμο» για τους Γιατρούς του Κόσμου οι δωρεές


Στις 10.000 οι επισκέψεις ασθενών το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Στους απλούς ανθρώπους, που δεν διστάζουν να χαρίσουν τον οβολό τους, στηρίζονται οι Γιατροί του Κόσμου για να συνεχίσουν το έργο τους.

«Εμείς, στους Γιατρούς του Κόσμου, δεν βλέπουμε συνήθως εύπορους να χαρίζουν τον οβολό τους στον αναξιοπαθούντα. Κατά κύριο λόγο βλέπουμε απλούς ανθρώπους, συμπολίτες μας που πραγματικά από το υστέρημά τους θα καταφέρουν να τρέξουν με την πρώτη ευκαιρία να δωρίσουν αυτό που δεν έχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης Σοφία Γκαρανέ.

Χάρη σε αυτές τις δωρεές, αλλά και τις προσφορές μεγάλων επιχειρήσεων, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν τη δυνατότητα να δέχονται καθημερινά στους χώρους του πολυϊατρείου τους μεγάλο αριθμό ανθρώπων - μεταναστών αλλά και Ελλήνων πλέον - και να τούς παρέχουν κάθε ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυρία Αθηνά, στα μνημόσυνα και στα τρισάγια της κόρης της που χάθηκε νωρίς, δωρίζει 30 ευρώ στους Γιατρούς για την ψυχή του παιδιού της, όπως λέει. Ο κύριος Λάζαρος, συνταξιούχος του ΟΓΑ, χρόνια τώρα κάνει δωρεά 20 ευρώ κάθε μήνα στην οργάνωση. Η κυρία Γεωργία, πρόσφυγας και η ίδια, συγκινείται με την όψη των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και χορηγεί, μία έως δύο φορές τον χρόνο, 150 ευρώ.

Η εικόνα που παρατηρεί κάποιος έξω από την Ιωνος Δραγούμη είναι η ίδια. Άνθρωποι που περιμένουν καρτερικά να έρθει η ώρα για να τους εξετάσει ο γιατρός. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασθενείς και τα άτομα που ζητούν βοήθεια δεν χωρούν στην αίθουσα αναμονής και η ουρά φτάνει μέχρι τα σκαλιά της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο αυξάνει το σύνολο των ασθενών που υποστηρίζουν οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των Ελλήνων που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και ζητούν βοήθεια ιατρική, φαρμακευτική, κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και ενίσχυση σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το 2011, οι επισκέψεις των ασθενών ήταν περίπου 7000, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και 1300 εμβολιασμοί σε παιδάκια. Το 2012, οι επισκέψεις εκτοξεύτηκαν στις 13.000 και οι εμβολιασμοί στους 2200. Για το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι επισκέψεις πλησιάζουν ήδη τις 10.000 και οι εμβολιασμοί τους 1700, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων επωφελούμενων αγγίζει το 60% - 65%.

Σημειώνεται πως το ανοιχτό πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου θα μείνει κλειστό έως τις 25 Αυγούστου, ενώ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η δωρεάν παραχώρηση ενός ορόφου από το δημοτικό κτήριο της οδού Παπαρηγοπούλου ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση χώρου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο νοσοκομείο από... σκύλο


Επίθεση από αδέσποτο σκυλί έξω από ξενοδοχείο στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά στα μάτια περαστικών και διερχόμενων οδηγών, δέχθηκε γυναίκα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ, όπως κατήγγειλαν συγγενικά της πρόσωπα, στο νοσοκομείο δεν υπήρχε ορός, για να της χορηγηθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχο περιστατικό σημειώνεται στο Ηράκλειο, δημιουργώντας προβληματισμό στις αρχές, σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκαραν τη σύνταξη της Φοντάνα


Έκκληση στον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο κάνουν συνάδελφοι, φίλοι και θαυμαστές της Νάντιας Φοντάνα να παρακαμφθούν τα εμπόδια και να δοθεί το "φιλί της ζωής" στη θρυλική χορεύτρια.

Αν και έχει εγκριθεί η τιμιτική σύνταξη που έχει ζητήσει με σκοπό να εξασφαλίσει κάποιους πόρους για την επιβίωση της, τα χρήματα δεν μπορούν να της δοθούν, γιατί σκαλώνουν σε έναν νόμο, τον οποίο μόνο ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ξεπεράσει αντιμετωπίζοντας το θέμα της όχι κατά γράμμα, αλλά με την ευαισθησία που του αρμόζει.


Όπως είχε γράψει πριν μέρες η εφημερίδα "Espresso", η Νάντια Φοντάνα έχει απομονωθεί σε ένα μικρό σπίτι, το οποίο νοικιάζει και μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σκέφτεται μέχρι και να βάλει τέλος στη ζωή της.

Δυστυχώς η τιμιτική σύνταξη που αιτήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού ναι μεν της εγκρίθηκε με αιτιολογία "καλλιτέχνιδα αναγνωρισμένης καριέρας", τα πράγματα όμως μπλοκαρίστηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαθεσιμότητα: 10+1 απαντήσεις


Στην τελική ευθεία "μπαίνει" η διαδικασία της διαθεσιμότητας μετά και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση του προσωπικού που περιγράφεται από την υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή.

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε ασθενή



Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε γυναίκα με προβλήματα υγείας πριν λήξει ο λογαριασμός της.

Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην άτυχη γυναίκα, που κάνει χρήση μηχανήματος με αμπούλες οξυγόνου, πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Έκπληκτη, η Όλγα Σεργιάδου, η οποία μένει στο Βούναργο της Ηλείας, είδε το πρωί της Παρασκευής το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ να της διακόπτει την παροχή. Αμέσως ζήτησε να μάθει τον λόγο και πληροφορήθηκε ότι της έκοψαν το ρεύμα λόγω οφειλής.

Στη συνέχεια όμως έψαξε και βρήκε τον λογαριασμό των 800 ευρώ και διαπίστωσε ότι η προθεσμία κακονικά λήγει στις 8 Αυγούστου. Κατόπιν τούτου η κυρία Σεργιάδου, η οποία κάνει χρήση μηχανήματος με αμπούλες οξυγόνου, το οποίο χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει. αποφάσισε να πάει στα γραφεία της επιχείρησης για να μάθε τι έχει συμβεί.

Όμως και εκεί αντιμετώπισε την κακή συμπεριφορά της προϊσταμένης. Ύστερα και απο αυτό το επεισόδιο κατευθύνθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Ηλείας, αποφασισμένη να υποβάλλει μήνυση, ωστόσο παρενέβη ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Πύργου Γιώργος Θεοδωρόπουλος και το θέμα της ηλεκτροδότησης λύθηκε προσωρινά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος με μπλούζα ανέργων... 285€


Είσαι Γάλλος και ανήκεις στο 11% των πολιτών που είναι άνεργοι; Φώναξέ το με ένα κασμιρένιο πουλόβερ «made in Nepal» που κοστίζει 285 ευρώ.

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία μία καινούργια εταιρεία πολυτελών ενδυμάτων η οποία διαφήμισε στο ίντερνετ μία σειρά από μπλουζάκια με το σύνθημα «άνεργος».


Σε μία χώρα όπου η ανεργία φθάνει πλέον σε ιστορικά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το κακόγουστο αστείο -επιχειρηματικό τρικ για κάποιους- που επέλεξε η εταιρεία Leon, για να πουλήσει άγγιξε ευαίσθητες χορδές.

Ο ιδρυτής της Λεόν Ταγιέμπ έσπευσε να αποσύρει τα επίμαχα προϊόντα από την κυκλοφορία, τονίζοντας ότι δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει κανέναν «ούτε να προκαλέσει θόρυβο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου "Παναγία"


Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» (πρώην Β΄ΙΚΑ) και στο μέτρο της διαθεσιμότητας πραγματοποίησαν, έξω από το κτίριο, εργαζόμενοι του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η «λαϊκή επιτροπή Καλαμαριάς», ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε το νοσοκομείο και μίλησε με τους εργαζόμενους κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από βουλευτές και στελέχη. Στο νοσοκομείο «Παναγία» εργάζονται πάνω από 160 γιατροί και 145 νοσηλευτές, ενώ στο πλαίσιο της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου απασχολούνται και άλλα 65 άτομα, υποστηρικτικό προσωπικό ιδιωτικής εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν την Παρασκευή ότι έχουν διορία ως την Κυριακή να παρουσιαστούν στο γραφείο προσωπικού στο νοσοκομείο «'Αγιος Παύλος» και να δηλώσουν τα στοιχεία τους. Αύριο το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παναγία» έχουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχει τέλος η τραγωδία με το δυστύχημα στην Άρτα


Εγκεφαλικά νεκρή η 16χρονη - Με σπασμένα πόδια το 3χρονο αγοράκι.

Πέντε άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένα παιδί έχασαν τελικά τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο 140,5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Άρτας - Αντιρρίου, ενώ τρία ανήλικα παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το δυστύχημα έγινε όταν το ΙΧ που οδηγούσε ένας 40χρονος και στο οποίο επέβαιναν ο 84χρονος πατέρας του και η 69χρονη μητέρα του συγκρούστηκαν μετωπικά με το αυτοκίνητο που οδηγούσε μία 43χρονη και επέβαιναν η 31χρονη αδερφή της και τέσσερα παιδιά, η 15χρονη κόρη και ο 13χρονος γιος της οδηγού, ο 3χρονος γιος της συνοδηγού και μία 16χρονη με διαφορετικό επώνυμο.

Από τη σφοδρότατη σύγκρουση τραυματίστηκαν θανάσιμα η οδηγός του δεύτερου οχήματος, ο 13χρονος γιος της και η αδερφή της καθώς και οι δύο ηλικιωμένοι επιβάτες του άλλου οχήματος. Σοβαρά τραυματίστηκε ο 40χρονος γιος τους και τα τρία παιδιά ηλικίας 16, 15 και 3 ετών.

Στο σημείο επικράτησε πανικός με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να σπεύδουν για να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες τους οποίους μετέφεραν εσπευσμένα στο Γενικό νοσοκομείο της Άρτας. Αν και μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ένας από τους οδηγούς προσπάθησε να κάνει προσπέραση η οποία κατέληξε σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση.

Την προανάκριση για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών του δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία Άρτας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα πάντως, εγκεφαλικά νεκρή είναι σύμφωνα με τους γιατρούς η 16χρονη, ενώ το 3χρονο παιδάκι νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείου Πάτρας με σπασμένα τα πόδια.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο εργαζόταν ως νοσηλεύτρια η 43χρονη μητέρα του που έχασε τη ζωή της στο τροχαίο.
Παράλληλα στη ΜΕΘ νοσηλεύονται και ο 45χρονος οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου που διαμένει και παντρεύτηκε πριν μια εβδομάδα στο Αίγιο, καθώς και ένα ακόμα 15χρονο κορίτσι.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφασισμένος να τρέξει σε αγώνα με προσθετικά πόδια


Δε χάνει το κουράγιο του 27χρονος που ακρωτηριάστηκε στο Αφγανιστάν.

Ο πρώτος άνθρωπος που έχει χάσει και τα δύο του πόδια και θα συμμετάσχει στον αγώνα Spartan Race θα είναι ο 27χρονος James Simpson από τη Βρετανία, τον οποίο οι διοργανωτές χαρακτηρίζουν «έμπνευση».

Το Spartan Race είναι ένας αγώνας στη φύση κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να περάσουν διάφορες δοκιμασίες. Οι διοργανωτές τον χαρακτηρίζουν «αγνή, πρωτόγονη τρέλα».

Ο Simpson υπηρετούσε στο Αφγανιστάν όταν, το Νοέμβριο του 2009, πάτησε πάνω σε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ενώ επέστρεφε από πεζή περιπολία στην επαρχία Χελμάντ. Από την έκρηξη έχασε τα δύο του πόδια κάτω από το γόνατα και τραυματίστηκε στα χέρια.



Σήμερα προπονείται σκληρά για το Spartan Race που διεξάγεται στα δάση κοντά στο West Yorkshire και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί, με τα προσθετικά του μέλη, σε όλα τα εμπόδια που περιλαμβάνει ο αγώνας.

Ο 27χρονος χρησιμοποιεί διαφορετικών ειδών προσθετικά μέλη, ένα ζευγάρι παρόμοιο με αυτά που φορούν οι αθλητές των Παραολυμπιακών κι ένα ζευγάρι κοντά κι επίπεδα στην άκρη των ποδιών του.



Ο Simpson λέει πως θα τα πάρει και τα δύο ζευγάρια μαζί του και θα τα εναλλάσσει ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα.

«Θα είναι μία πρόκληση», δηλώνει. «Δεν ανησυχώ τόσο για το τρέξιμο, με απασχολεί περισσότερο το πώς θα περάσω τα εμπόδια. Θα είμαι ο πιο κοντός από όλους λόγω των προσθετικών μελών αλλά θέλω κάθε βήμα που θα κάνω να είναι δικό μου. Δεν θέλω να στηριχτώ στην ομάδα μου για να περνάω τα εμπόδια. Θέλω να περάσω κάθε εμπόδιο, είτε μου πάρει δέκα λεπτά είτε τριάντα δευτερόλεπτα, μόνος μου. Και θα τα περάσω όλα», προσθέτει με αποφασιστικότητα.



Από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στο κέντρο αποκατάστασης, μετά το ατύχημά του, πριν από τρία χρόνια, ο James σχεδίαζε το πώς θα καταφέρει και πάλι να περπατήσει.

Ωστόσο, παρότι άμεσα συνήθισε τα προσθετικά μέλη, μόλις φέτος αποφάσισε να αρχίσει το τρέξιμο.



«Η οικογένειά μου με ξέρει καλά. Ακόμα κι αν τους έλεγα πως θέλω να ανέβω στο Έβερεστ θα μου έλεγαν ‘εντάξει, αλλά μην πας την Τρίτη γιατί περιμένουμε κόσμο’. Δεν τους σοκάρει τίποτα πια», τόνισε.



Ο αγώνας, που διοργανώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 25 εμπόδια σε μία διαδρομή 5 χιλιομέτρων.

Ο προπονητής του δηλώνει ενθουσιασμένος που έχει την ευκαιρία να δουλέψει μαζί του. «Φτάνει στα όριά του, είναι υπέροχο, αποτελεί για μας έμπνευση», είπε.




Διαβάστε περισσότερα...

O εγκέφαλός μας έχει... GPS


Εγκεφαλικά κύτταρα βοηθούν τον άνθρωπο να βρίσκει το δρόμο.
«Πλοήγηση» σε ανοιχτούς χώρους φαίνεται πως μπορεί να κάνει ο εγκέφαλός μας σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η οποία έδειξε ότι εξειδικευμένα εγκεφαλικά κύτταρα παίζουν το ρόλο GPS.

Τέτοια κύτταρα είχαν στο παρελθόν βρεθεί μόνο σε ορισμένα ζώα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ή άλλων θεραπειών για ανθρώπους που χάνονται συχνά και δυσκολεύονται να πλοηγηθούν σε ανοιχτούς χώρους, όπως όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μερικά ζώα χρησιμοποιούν τρία διαφορετικά είδη κυττάρων για να προσανατολισθούν στον χώρο: κύτταρα κατεύθυνσης (ενεργοποιούνται όταν το ζώο κοιτάζει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση), κύτταρα τοποθεσίας (ενεργοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία) και κύτταρα πλέγματος (ενεργοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς το ζώο κινείται στον χώρο και δείχνουν τη σχετική θέση του ζώου σε σχέση με άλλα σημεία).

Όλα αυτά τα κύτταρα στέλνουν πληροφορίες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, όπου σχηματίζονται οι μνήμες κι έτσι το ζώο, μέσα από αυτήν τη συνδυασμένη κυτταρική δραστηριότητα, δημιουργεί «χάρτες» που το βοηθούν να προσανατολίζεται. Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί σε ανθρώπους κύτταρα κατεύθυνσης και τοποθεσίας, αλλά όχι πλέγματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόσουα Τζέικομπς της Σχολής Βιοϊατρικής Μηχανικής & Συστημάτων Υγείας του πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστημών «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το «New Scientist», μελέτησαν 14 επιληπτικούς που είχαν ήδη εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους για θεραπευτικούς λόγους.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών, ενώ αυτοί έπαιζαν σε έναν φορητό υπολογιστή ένα βιντεοπαιγνίδι, στο οποίο έπρεπε να κινηθούν με ένα εικονικό ποδήλατο σε έναν εικονικό ανοιχτό χώρο, αναζητώντας διάφορα αντικείμενα, τα οποία μετά έπρεπε να θυμηθούν πού είχαν βρει. Στο περιβάλλον δεν υπήρχαν αισθητά σημεία αναφοράς που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για τον προσανατολισμό των εθελοντών, έτσι ώστε οι τελευταίοι να υποχρεωθούν να δραστηριοποιήσουν στο μέγιστο τον εγκέφαλό τους για να δημιουργήσουν νοητικούς «χάρτες».

Η μελέτη έδειξε ότι, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί σε ζώα, και οι άνθρωποι σε αυτές της περιπτώσεις νοητικής «χαρτογράφησης» και «πλοήγησης» στον χώρο, χρησιμοποιούν μια σειρά από διάσπαρτους εξειδικευμένους νευρώνες (εγκεφαλικά «κύτταρα πλέγματος»), τα οποία βρίσκονται κυρίως στον ενδορινικό φλοιό (που εμπλέκεται στη μνήμη και στον προσανατολισμό), αλλά και στον προμετωπιαίο φλοιό (που επίσης εμπλέκεται στη μνήμη).

Ο ενδορινικός φλοιός εμφανίζει αφύσικη δραστηριότητα στις περιπτώσεις ανθρώπων με τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να προσανατολισθούν σε έναν χώρο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως είναι δυνατό να βρεθούν φάρμακα ή άλλες μέθοδοι εγκεφαλικής διέγερσης, που θα ενισχύουν τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων κυττάρων τύπου GPS.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσθετος φόρος από τον επανέλεγχο των δηλώσεων από τις εφορίες


Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Προσθετό φόρο 166 ευρώ κατά μέσο όρο κλήθηκαν να καταβάλλουν φορολογούμενοι οι δηλώσεις των οποίων κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν από τις εφορίες πριν από την εκκαθάριση του φόρου.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.200.000 υπόχρεων. Συνολικά το Taxisnet έχει «μπλοκάρει» την υποβολή 100.000 δηλώσεων οι οποίες κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν από τις Εφορίες πριν από την εκκαθάριση του φόρου, ενώ εντός του Αυγούστου θα εξετασθούν για τον ίδιο λόγο άλλοι 100.000 φορολογούμενοι.

Μόνον την τελευταία εβδομάδα έγινε στις εφορίες έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων, εκ των οποίων οι 600 είχαν πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στους φορολογουμένους αυτούς, που οι περισσότεροι ανέμεναν επιστροφή φόρου, βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ, δηλαδή 166 ευρώ -κατά μέσο όρο- ανά φορολογούμενο .

Οι φορολογούμενοι στους οποίου το Taxisnet μπλοκάρει την απευθείας εκκαθάριση των δηλώσεων είναι:

- Οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.

- Οι επιτηδευματίες και οι έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

- Φορολογούμενοι που δήλωσαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών.

- Μισθωτοί που δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη.

- Φορολογούμενοι που εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπηρεσίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ταξιδιώτες του Αυγούστου


Πώς μπορούν να επωφεληθούν όσοι χρησιμοποιήσουν το τρένο.

Καλύτερη και πιο άνετη θα είναι η μετακίνηση των εκδρομέων του Αυγούστου, που θα χρησιμοποιήσουν το τρένο, με τις υπηρεσίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μεταξύ άλλων θα μπορούν, μέσω του φορητού τους υπολογιστή με χρήση usb stick ή του κινητού τους τηλεφώνου, να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ χάρη στην υπηρεσία βελτιωμένης ψηφιακής επικοινωνίας που παρέχεται σε βαγόνια με την αντίστοιχη ένδειξη. Επίσης, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθήνας η υπηρεσία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Free Wi-Fi Hot Spot παρέχει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ για 30 λεπτά.

Ακόμη όσοι έχουν προορισμό τη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να συνδυάσουν τη μεταφορά τους στις συνοικίες της πόλης με την υπηρεσία ΤΡΑΙΝΟΤΑΞΙ επωφελούμενοι από τη σημαντική έκπτωση στο κόμιστρο.

Οι ταξιδιώτες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά έχουν πρόσβαση στις προβλήτες στο ύψος της Πύλης Ε5, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους με πλοίο.

Πρόσφατα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους η λεωφορειακή γραμμή Θεσσαλονίκη-Φιλιππούπολη και η μεταφορά με λεωφορείο των παραθεριστών από το σταθμό Ν. Πόροι στις παραλίες της Πιερίας και αντίστροφα.

Στη διάθεση των ταξιδιωτών βρίσκεται και τηλεφωνική γραμμή 14511 όπου μπορούν πλέον όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να κλείνουν τηλεφωνικά τα εισιτήριά τους

Ειδικότερα:

Συνδυασμός τρένου-πλοίων

Οι επιβάτες και κυρίως εκείνοι που αναχωρούν από Βόρεια Ελλάδα με προορισμό την Αθήνα έχουν τη δυνατότητα μέσω του σταθμού του Πειραιά, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι, να συνδυάσουν δρομολόγια τρένου και πλοίων που αναχωρούν με προορισμό Κρήτη, Χίο, Μυτιλήνη και Αργοσαρωνικό. Ο σταθμός βρίσκεται απέναντι από τη πύλη Ε5 όπου βρίσκεται και η αφετηρία λεωφορείων του ΟΛΠ.

Προκράτηση θέσεων μέσω τηλεφώνου

Οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν πλέον στη διάθεση τους την τηλεφωνική γραμμή 14511, μέσω της οποίας προσφέρεται η δυνατότητα τηλεφωνικής προκράτησης θέσεων για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στους επιβάτες (οι οποίοι δηλώνουν τηλεφωνικά το όνομά τους και τον αριθμό της ταυτότητάς τους) δίνεται από το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών ειδικός κωδικός αριθμός προκράτησης. Με τον ειδικό αυτό κωδικό αριθμό και την ταυτότητά του, ο επιβάτης μπορεί να αγοράσει το εισιτήριό του, 72 ώρες πριν από την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας από το σταθμό αφετηρίας του ταξιδιού του, αλλιώς η κράτηση θα ακυρώνεται.

Η αγορά από τα σημεία πώλησης εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα οποία διαθέτουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων της εταιρίας. Ο ανώτατος αριθμός θέσεων, για τις οποίες είναι δυνατό να γίνει προκράτηση με έναν αριθμό ταυτότητας και ένα όνομα είναι 6 άτομα για το σύνολο της διαδρομής, για την οποία γίνεται προκράτηση (ακόμη και αν στη διάρκεια της διαδρομής αυτής απαιτείται αλλαγή αμαξοστοιχίας και αναμεταβίβαση του επιβάτη).

Τα εισιτήρια προσφοράς, τα οποία ανακοινώνονται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν χορηγούνται με τη διαδικασία της τηλεφωνικής προκράτησης, αλλά από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας. Οι επιβάτες δικαιούχοι οποιασδήποτε έκπτωσης, θα πρέπει να προσκομίσουν για την έκδοση εισιτηρίου τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ταυτότητα πολυτέκνου κλπ.). Τα δικαιολογητικά αυτά πρέπει επίσης να επιδεικνύονται και κατά το έλεγχο στις αμαξοστοιχίες.

Υπηρεσία ενημέρωσης επιβατικού κοινού

H νέα υπηρεσία πληροφόρησης επιβατικού κοινού - Passenger Information Services - δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες, μέσα από τις οθόνες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους, τους χώρους αναμονής και τις αποβάθρες των Σ. Σταθμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, να πληροφορηθούν για τις ώρες άφιξης, αναχώρησης και διέλευσης των αμαξοστοιχιών σε πραγματικό χρόνο.

Μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις νέες υπηρεσίες και προσφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς επίσης και για ποικιλία θεμάτων όπως καιρός, και έκτακτες αλλαγές δρομολογίων. Επιπλέον, ειδικά για το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθήνας, οι επιβάτες και επισκέπτες έχουν πλέον τη δυνατότητα για δωρεάν ασύρματη περιήγηση στο internet μέσω της υπηρεσίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ Free WiFi hotspot. Η υπηρεσία παρέχει 30 λεπτά δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο internet, και καλύπτει τους εσωτερικούς χώρους του σταθμού, καθώς επίσης και τις αποβάθρες.

Βελτίωση σήματος κινητής τηλεφωνίας στις αμαξοστοιχίες

Βελτιωμένη επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στο Internet με smartphones ή usb sticks προσφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο επιβατικό κοινό που ταξιδεύει στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό είναι εφικτό μέσα από ειδικά συστήματα βελτίωσης σήματος κινητής τηλεφωνίας μέσω τεχνολογίας ψηφιακής αναμετάδοσης που εγκαθίστανται σταδιακά σε βαγόνια Α΄ και Β' θέσης και Εστιατορίου των αμαξοστοιχιών που πραγματοποιούν το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ενδείξεις ενημερώνουν τους επιβάτες στα βαγόνια όπου έχει υλοποιηθεί ήδη η παροχή της υπηρεσίας.

Ηλεκτρονική κράτηση

Οι επιβάτες που θα μετακινηθούν μπορούν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους με μεμονωμένες ή συνδυασμένες προσφορές για μειωμένες τιμές εισιτηρίων. Με έγκαιρη και ηλεκτρονική κράτηση, αλλά και κράτηση μετ' επιστροφής οι μειώσεις των τιμών των εισιτηρίων είναι ως εξής:

α) ο επιβάτης που αγοράζει εισιτήριο σε χρόνο μεγαλύτερο των 2 ημερών από την ημέρα αναχώρησης της αμαξοστοιχίας με βάση το παραπάνω τιμολόγιο έχει μείωση κατά 15% επί της τιμής του εισιτηρίου,

β) ο επιβάτης που αγοράζει εισιτήριο μέσω του διαδικτύου επιπλέον έχει μείωση κατά 10% επί της τιμής του εισιτηρίου,

γ) επιπλέον μείωση 20% έχει ο επιβάτης που αγοράζει εισιτήριο μετ’ επιστροφής.

Οι παραπάνω προσφορές μπορούν να εφαρμοσθούν και συνδυαστικά.

Σε κάθε περίπτωση η συνολική μείωση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 40% της τιμής του εισιτηρίου.

Οικονομικό εισιτήριο αποκλειστικά μέσω internet

Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν αποκλειστικά το διαδίκτυο για την κράτηση των εισιτηρίων τους μπορούν να επωφεληθούν με ειδικές τιμολογιακές προσφορές, για εισιτήρια απλής διαδρομής με αμαξοστοιχίες Intercity.

Συγκεκριμένα, διατίθεται περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων Β’ θέσης: στην τιμή των 9 ευρώ, στην τιμή των 19 ευρώ, στην τιμή των 29 ευρώ και εφόσον πρόκειται για εισιτήριο Α’ θέσης στην τιμή των 39 ευρώ.

Στις παραπάνω προσφορές δεν εφαρμόζονται επιπλέον μειώσεις.

Μέσα από το webticketing οι ταξιδιώτες επιλέγουν το δρομολόγιο που τους εξυπηρετεί, βλέποντας τις διαθέσιμες θέσεις και κάνοντας άμεσα κράτηση.

Ο τρόπος διάθεσης των προσφορών δεν γίνεται στην αρχή του μήνα, αλλά «ανοίγονται» σταδιακά κατά τη διάρκεια κάθε μηνά από μέρα σε μέρα ώστε να αποφθεχθούν περιστατικά μαζικής αγοράς από ανεξάρτητους φορείς των φθηνών εισιτηρίων.

Τουριστικά τρένα

Οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια διαδρομή με το τρένο, η οποία μπορεί να είναι ένα αξέχαστο ταξίδι, μια εκδρομή σε σημεία που άλλο δίκτυο δεν έχει πρόσβαση και με τρένα σημαντικής τουριστικής και πολιτισμικής αξίας. Το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου, η σπάνια γραμμή του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα και το δρομολόγιο Κατάκολο – Ολυμπία κερδίζουν κάθε χρόνο το θαυμασμό από διεθνείς επισκέπτες που επιλέγουν το τρένο για την περιήγησή τους στις ομορφιές της Ελλάδας. Πρόκειται για δρομολόγια ιδιαίτερης αξίας και ομορφιάς, που λειτουργούν την τουριστική περίοδο, ενώ διατίθενται προς ενοικίαση για ομαδικές εκδρομές.

Internal-Eurail

Οι κάτοχοι εισιτηρίων EURAIL συμμετέχουν στις ακτοπλοϊκές προσφορές των ναυτιλιακών εταιριών, προσφέροντας τη δυνατότητα στον κάθε επιβάτη να ταξιδέψει με τραίνο σε όλη την Ευρώπη.

Οι κάτοχοι των εισιτηρίων Eurail & InterRail passes, ταξιδεύουν από /προς:

Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα με τα πλοία δωρεάν, πληρώνοντας μόνο λιμενικά τέλη € 7, ανά άτομο / διαδρομή.

Επιπλέον υπάρχει χρέωση 10 ευρώ ανά άτομο / διαδρομή, για τους μήνες Ιούνιο & Σεπτέμβριο και αντίστοιχα 20 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο & Αύγουστο, ανά άτομο.

Οι κάτοχοι εισιτηρίων InterRail είναι μια προσφορά που δίνει στον επιβάτη το δικαίωμα να ταξιδέψει απεριόριστα στις διαδρομές της συμμετέχουσας στην προσφορά μεταφορικής εταιρείας της χώρας που επιλέγει ο επιβάτης, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Απευθύνεται σε ενήλικες (άνω των 26 ετών) για την 1η και 2η θέση, σε νέους (κάτω των 26 ετών) για την 2η θέση και σε παιδιά (μέχρι 12 ετών).

Η προσφορά αποτελείται από τις εξής κατηγορίες:

InterRail One Country Pass που είναι μη συνεχούς διάρκειας (flexi) και παρέχει στον κάτοχο 3, 4, 6 ή 8 ημέρες ταξιδιού τις οποίες επιλέγει ο ίδιος σε συνολική χρονική περίοδο 1 μήνα, στις χώρες επιλέγει να ταξιδέψει.


InterRail Global Pass ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της προσφοράς και διατίθεται στις εξής κατηγορίες υποκατηγορίες:
InterRail Global Pass 15 ημερών (συνεχούς διάρκειας)
InterRail Global Pass 22 ημερών (συνεχούς διάρκειας)
InterRail Global Pass 1 μήνα (συνεχούς διάρκειας)
InterRail Global Pass 5 ημερών σε συνολική διάρκεια ισχύος 10 ημερών (flexi)
InterRail Global Pass 10 ημέρες σε συνολική διάρκεια ισχύος 22 ημερών (flexi)

Οι κάρτες «μη συνεχούς διάρκειας «flexi», παρέχουν στον κάτοχο ένα ορισμένο αριθμό ημερών ταξιδιού, τις οποίες επιλέγει ο ίδιος, μέσα σε ορισμένη συνολικά χρονική περίοδο. Οι κάρτες συνεχούς διάρκειας παρέχουν το δικαίωμα για καθημερινά ταξίδια μέσα στη διάρκεια ισχύος της προσφοράς.

Οι κάτοχοι της προσφοράς InterRail καταβάλλουν τα αντίστοιχα συμπληρώματα όπου απαιτούνται (συμπληρώματα κλίνης, αμαξοστοιχιών υψηλών ποιότητας, λιμενικά τέλη, κλπ)

Συμμετέχουν όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα και κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες που συνεργάζονται με τους σιδηροδρόμους.

ΤΡΑΙΝΟ-ΤΑΞΙ στη Θεσσαλονίκη

Οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη θα μπορούν μέσω των εκδοτηρίων εισιτηρίων να εξασφαλίζουν προνομιακό κουπόνι συνδυασμένης μετακίνησης τραίνο - ταξί, με σημαντικές εκπτώσεις που φτάνουν το 15%, για μεταφορά από το σταθμό της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της επιλογής τους, εντός της πόλης.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία προσφέρεται με βάση τα παρακάτω σημεία:

1) Η δυνατότητα κράτησης παρέχεται στους επιβάτες από τους σταθμούς που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων καθώς επίσης από τα γραφεία ταξιδίων της Αθήνας, Λάρισας, Βόλου και Θεσσαλονίκης.

2) Η νέα υπηρεσία εξυπηρετεί τους επιβάτες που έχουν τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τελευταίοι σταθμοί από τους οποίους μπορεί να εξασφαλιστεί η υπηρεσία «ΤΡΑΙΝΟ-ΤΑΞΙ» για την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι οι ΣΣ ΠΛΑΤΕΩΣ και ΣΣ ΚΙΛΚΙΣ.

3) Ο επιβάτης, ο οποίος επιθυμεί να μεταφερθεί με ταξί στον προορισμό του στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της, δηλώνει την πρόθεσή του στο σημείο πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο διαθέτει το ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων. Όταν ο επιβάτης δηλώσει την επιθυμητή διεύθυνση τελικού προορισμού του, το ηλεκτρονικό σύστημα τιμολογεί την υπηρεσία σύμφωνα με την αντίστοιχη ζώνη.

4) Ο τίτλος μεταφοράς για την υπηρεσία ταξί (κουπόνι) είναι ονομαστικός, φέρει τον αριθμό επιβατών ανά όχημα ταξί, αναγράφει τον συγκεκριμένο τελικό προορισμό του επιβάτη/επιβατών (ομαδικό) και εκδίδεται σε δύο αντίτυπα, το ένα εκ των οποίων ο επιβάτης παραδίδει στον οδηγό του ταξί που τον μεταφέρει.

5) Μετά την άφιξη των αμαξοστοιχιών στο Σταθμό Θεσσαλονίκης, τα προμισθωμένα οχήματα ταξί θα αναμένουν τους πελάτες που κάνουν χρήση της υπηρεσίας ΤΡΑΙΝΟΤΑΞΙ το πολύ έως και δεκαπέντε (15’) λεπτά στον ειδικό χώρο στάθμευσης. Σε αντίθετη περίπτωση τα ταξί δεν θα έχουν υποχρέωση εκτέλεσης της διαδρομής. Το αντίτιμο δεν περιέχει σε καμία περίπτωση χρόνο αναμονής ή στάσης κατά την εκτέλεση διαδρομής προς τον προορισμό του πελάτη. (Η υπηρεσία ταξί θα παρέχεται στον δικαιούχο σε κάθε περίπτωση καθυστέρησης άφιξης των αμαξοστοιχιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης).

6) Τα συνεργαζόμενα με την υπηρεσία ταξί βρίσκονται σε αναμονή σε ειδικό προκαθορισμένο χώρο στον Σταθμό Θεσσαλονίκης προς τον οποίο υπάρχει σχετική ειδική σήμανση.

7) Σε περίπτωση που ο πελάτης θελήσει να κατευθυνθεί σε άλλον προορισμό από αυτόν που έχει αναφέρει στον οδηγό και το αντίτιμο είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει κλείσει τότε γίνεται νέα έναρξη «σημαίας» με έκδοση αντίστοιχης απόδειξης προς τον πελάτη.

8) Οι προνομιακές τιμές μεταφοράς για τη χρήση της υπηρεσίας Τραίνο – Ταξί είναι διαβαθμισμένες ανά ζώνες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, και ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα πληροφόρησης των διαβαθμισμένων ανά ζώνη τιμών τόσο από τα εκδοτήρια που υποστηρίζουν την υπηρεσία όσο και από τους σχετικούς χάρτες απεικόνισης και αντιστοίχισης (ζώνη / τιμή) που έχουν αναρτηθεί στους σταθμούς που παρέχουν τη σχετική δυνατότητα.

Λεωφορειακή γραμμή από τους Νέους Πόρου

Η νέα λεωφορειακή γραμμή σιδηροδρομικός σταθμός Νέοι Πόροι - Πλαταμώνας, δίνει τη δυνατότητα στους παραθεριστές να μεταβούν από το σταθμό των Ν. Πόρων στις παραλίες της Πιερίας με μόνο ένα ευρώ και αντίστροφα . Η νέα γραμμή λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, για όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Το λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναχωρεί από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ν. Πόρων με τις εξής ενδιάμεσες στάσεις:

Hotel OLYMPIC BEACH
ΚΑΑΥ Πλαταμώνα/ Venus Beach Bar
Παραλία Σαλούφες
Καλαμάκι Camping
Πλαταμώνας (Hotel ΔΙΑΣ)
ΣΣ. Ν. Πόρων

Διεθνείς Λεωφορειακές Γραμμές

Οι ταξιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στη Βουλγαρία από τη Θεσσαλονίκη μπορούν να επιλέξουν τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της λεωφορειακής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας με τακτικά δρομολόγια πολυτελών λεωφορείων, σε συνεργασία με την Βουλγαρική Εταιρεία KARAT – S.

Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από τις πόλεις της Θεσσαλονίκης (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός) και Σερρών (Σιδηροδρομικός Σταθμός Σερρών) με τελικό προορισμό τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Οι ενδιάμεσες στάσεις που πραγματοποιούνται είναι στις πόλεις Blagoevgrad και Sofia.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...