Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Συναγερμός στα «ερωτικά πλατό»


Μετά το κρούσμα σύφιλης του πορνοστάρ Mr. Marcus, η ερωτική βιομηχανία θορυβείται με ένα καινούργιο ξέσπασμα στο χώρο της: Εκείνο του HIV.

Το Ίδρυμα AIDS Healthcare ανακοίνωσε ότι ακόμη ένας ηθοποιός, ο τέταρτος μέσα σε ένα μήνα, έχει προσβληθεί από τον τρομαχτικό ιό. Το δυσάρεστο νέο ανακοίνωσε ο ίδιος πρόεδρος του Ιδρύματος, Μάικλ Γουέινστεϊν, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομα του ηθοποιού.

Με τα τελευταία γεγονότα έρχεται ξανά στο προσκήνιο ο νόμος για το ‘‘Measure B’’ που υποχρεώνει τους ηθοποιούς στις ερωτικές ταινίες να φορούν προφυλακτικά.

Από την αντίπαλη όχθη, το Free Speech Soalition που θεσπίζει κανόνες στη βιομηχανία πορνό, προασπιζόμενο μεταξύ άλλων και τα συμφέροντα των ηθοποιών, κήρυξε νέο μορατόριουμ στην παραγωγή ταινιών. Το προηγούμενο μορατόριουμ είχε λήξει στις 27 Αυγούστου και αφορούσε στην προσβολή της πορνοστάρ Κάμερον Μπέι από τον ίδιο ιό.

Ο νόμος για τη χρήση προφυλακτικών ισχύει ήδη στο Λος Άντζελες και στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει το μέτρο και στις υπόλοιπες Πολιτείες


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προληπτικός στοματολογικός έλεγχος


Η ευρωπαϊκή ημέρα στοματικής υγείας είναι αύριο.

Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα στοματικής υγείας στις 12 Σεπτεμβρίου ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζουν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο και στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου Πειραιά...

«Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (“καρκίνος του στόματος”) δεν είναι πολύ συχνός, δεν θεωρείται όμως σπάνιος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε θέση του στόματος και δείχνει προτίμηση για τα χείλη και τη γλώσσα.

Εκδηλώνεται, συνήθως, μετά από την 5η δεκαετία της ζωής, αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερα άτομα. Προσβάλει κυρίως άνδρες και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες βλάβες στο στόμα, από μία ερυθρή περιοχή, μέχρι μία πληγή που δεν κλείνει, και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από ενοχλήματα, όπως πόνο ή αιμορραγία. Επιπλέον, αρκετά συχνά ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί σε μία βλάβη του στόματος που μοιάζει με “λευκή πλάκα” και ονομάζεται λευκοπλακία.

Η ιδιαιτερότητά του καρκίνου του στόματος σε σχέση με άλλους γνωστούς καρκίνους, όπως του προστάτη για τους άνδρες και του μαστού για τις γυναίκες, είναι πως παρά τις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της θεραπείας, αρκετοί ασθενείς υποβάλλονται σε δύσκολες και ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, και δεν επιβιώνουν για πολλά χρόνια. Κύρια αιτία αυτής της άσχημης εξέλιξης είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, επειδή οι ασθενείς δεν έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει στο στόμα τους κάποια βλάβη ή αργούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Για αυτό σήμερα, ο κύριος στόχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο ρόλος του οδοντίατρου στο θέμα αυτό είναι καθοριστικός, καθώς στο πλαίσιο του συνηθισμένου οδοντιατρικού ελέγχου μπορεί να εντοπίσει «ύποπτες» βλάβες και να παραπέμψει το ασθενή στον ειδικό γιατρό, όπως είναι ο στοματολόγος και ο γναθοχειρουργός.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Κλινική Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζουν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο για όποιον το επιθυμεί στα εξής ιατρεία:

• Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

• Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λανς Άρμστρονγκ έχει δικαίωμα να λέει ψέματα και με απόφαση δικαστηρίου


Απορρίφθηκε η διεκδίκηση αποζημίωσης από αναγνώστες της αυτοβιογραφίας του.

Η δημόσια εικόνα του Λανς Άρμστρονγκ έχει καταρρεύσει μετά τις αποκαλύψεις για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και από ίνδαλμα μετατράπηκε σε παράδειγμα προς αποφυγή.

Μια ομάδα ανθρώπων που δήλωσαν αναγνώστες της αυτοβιογραφίας του, κινήθηκαν νομικά κατά του Άρμστρονγκ ζητώντας αποζημίωση, τονίζοντας ότι έγραψε ψέματα για τον τρόπο κατέκτησε τους τίτλους.

Το ποσό που δικεδίκησαν έφτανε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση είχε αντίθετη γνώμη.

Σύμφωνα με την απόφαση του, τα όσα έγραψε ο Λανς Άρμστρονγκ στην αυτοβιογραφία (που κυκλοφόρησε φυσικά πριν τα σκάνδαλα) καλύπτονται από την ελευθερία του λόγου.
Ο Λανς Άρμστρονγκ έχει δικαίωμα να λέει ψέματα και με απόφαση δικαστηρίου


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι 16 Σεπτεμβρίου τα μηχανογραφικά των υποψηφίων της κατηγορίας 5%


Τα τμήματα που μπορούν να εισαχθούν.

Ολοκληρώνεται στις 16 Σεπτεμβρίου η διαδικασία της υποβολής μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και εισάγονται σε ποσοστό 5% επιπλέον από τις θέσεις των εισακτέων.

Οι εν λόγω υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εισαχθούν σε όποια τμήματα επιθυμούν καθώς κάθε χρόνο με ΦΕΚ το Υπουργείο καθορίζει σε ποια τμήματα έχουν δικαίωμα εισαγωγής. Στο φετινό ΦΕΚ περιλαμβάνονται 437 τμήματα.

Πρόκειται για 268 τμήματα των Πανεπιστημίων και 169 τμήματα των ΤΕΙ. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να δουν τις αποκλειόμενες παθήσεις που ορίζει το κάθε τμήμα. Για παράδειγμα στο τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΑΠΘ αποκλείονται οι τυφλοί ενώ στο τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών εκτός από τους τυφλούς αποκλείονται και όσοι έχουν κινητικά προβλήματα.

Οι ίδιες παθήσεις αποκλείουν και όσοι θέλουν να περάσουν στο Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα τα δυο αυτά προβλήματα υγείας δεν αποτελούν τροχοπέδη για την εισαγωγή στο μαθηματικό της Αθήνας. Οι υποψήφιο λοιπόν ας διαβάσουν προσεκτικά το σχετικό ΦΕΚ πατώντας εδώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος τα λατινικά από Β' λυκείου και τα θρησκευτικά από την Γ' τάξη των ΕΠΑΛ


Όλες οι αλλαγές που αφορούν τους μαθητές.

Το νομοσχέδιο για το νέο γενικό και τεχνολογικό λύκειο ψηφίστηκε από τη Βουλή και πλέον οι μαθητές της Α΄ τάξης έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά αλλαγών τόσο στο πρόγραμμα των μαθημάτων όσο και στον τρόπο εισαγωγής.

Στο τελικό νομοσχέδιο δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν όμως επιμέρους αλλαγές που αξίζουν της προσοχής εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα σημεία που έχουν τροποποιηθεί και αφορούν αποκλειστικά το γενικό και τεχνολογικό λύκειο. Οι σπουδαιότερες είναι η αφαίρεση των λατινικών από τη Β λυκείου και των θρησκευτικών από την Γ΄ τάξη των ΕΠΑΛ.

Ακολουθούν οι αλλαγές όπως τις καταγράψαμε

Α΄ λυκείου: Αυξάνονται σε 4 τα μαθήματα επιλογής
Όσον αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α τάξης του Γενικού Λυκείου προστέθηκε στα μαθήματα επιλογής και η καλλιτεχνική παιδεία ενώ διευκρινίζονται και οι ώρες διδασκαλίας της Ελληνική Γλώσσας, Μαθηματικών και Φυσικής.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής:
α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Διαχείριση Φυσικών Πόρων δύο (2) ωρών και
γ) Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός δύο (2) ωρών.
δ) Καλλιτεχνική Παιδεία δύο (2) ωρών

Ελληνική Γλώσσα:
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 5 ώρες
Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες
Λογοτεχνία: 2 ώρες

Μαθηματικά:
Άλγεβρα 3 ώρες
Γεωμετρία 2 ώρες

Φυσικές Επιστήμες:
Φυσική 2 ώρες
Βιολογία: 2 ώρες
Χημεία: 2 ώρες

Β΄ λυκείου: Τέλος για τα Λατινικά
Αλλαγή έχουμε στην την κατεύθυνση ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών καθώς εξοβελίζονται τα λατινικά από τη Β τάξη του λυκείου και αντικαθίστανται από το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική, Πολιτική Επιστήμη). Παράλληλα διεκυκρινίζονται οι ώρες διδασκαλίας για μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, ελληνική γλώσσα:

α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική, Πολιτική Επιστήμη) δύο (2) ωρών.

Ελληνική Γλώσσα:
Αρχαία Ελληνικά: 2 ώρες
Λογοτεχνία: 2 ώρες
Νεοελληνική Γλώσσα: 2 ώρες

Μαθηματικά:
Άλγεβρα: 3 ώρες
Γεωμετρία: 2 ώρες

Φυσικές επιστήμες:
Φυσική 2 ώρες
Βιολογία: 2 ώρες
Χημεία: 2 ώρες

Γ΄ λυκείου: Μείωση κατά 1 ώρα στα Αρχαία και αύξηση στα Λατινικά
Αλλαγές έχουμε και στο πρόγραμμα των μαθημάτων της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Συγκεκριμένα τα Αρχαία μειώνονται από 11 ώρες σε 10 ώρες ενώ αύξηση κατά 1 ώρα διδασκαλίας έχουμε στο μάθημα των λατινικών που πλέον από τρίωρο γίνεται τετράωρο
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δέκα (10) ωρών,
β) Λατινικά, τεσσάρων (4) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Αλλαγή στη διαδικασία επιλογής των θεμάτων: Ηλεκτρονική κλήρωση θεμάτων σε κάθε σχολείο
Άλλη μια αλλαγή αφορά τον τρόπο επιλογής των θεμάτων. Συγκεκριμένα στις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το 50% των θεμάτων για τη Β τάξη του γενικού λυκείου και τη Γ τάξη των εσπερινών λυκείων, θα επιλέγεται από τράπεζα θεμάτων μετά από ηλεκτρονική κλήρωση που θα γίνεται σε κάθε σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές στις ενδοσχολικές εξετάσεις δε θα εξετάζονται σε κοινά θέματα πανελλαδικά ούτε για το 50% των θεμάτων.

Αλλαγές στα Τεχνολογικά Λύκεια
Κάποιες αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο έχουμε και για τα Τεχνολογικά Λύκεια. Αυτό που αξίζει της προσοχής είναι ότι αφαιρέθηκε από τη Γ τάξη το μάθημα των θρησκευτικών που διδάσκονταν 1 ώρα εβδομαδιαίως και αυξήθηκε η διδασκαλία της φυσική που από 1 ώρα έγινε δίωρη. Αναφέρουμε ακολούθως τις σπουδαιότερες εξ αυτών:

1. Οι μαθητές της Α τάξης των τεχνολογικών λυκείων που προάγονται στη Β τάξη μπορούν να ενταχθούν σε όποια ειδικότητα επιθυμούν ανεξάρτητα από τα μαθήματα που παρακολούθησαν στην Α τάξη.

2. Μαθήματα Γενικής Παιδείας Β τάξης ΕΠΑΛ

α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Θετικές Επιστήμες (Φυσική 1 ώρα και Χημεία 1 ώρα),
4. Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα),
5. Θρησκευτικά (1 ώρα),
6. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα)
7. Φυσική Αγωγή (1 ώρα).

3. Μαθήματα Γενικής Παιδείας Γ τάξης ΕΠΑΛ
α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Θετικές Επιστήμες (Φυσική 2 ώρες και Χημεία 1 ώρα),
4. Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα),
6. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα)
7. Φυσική Αγωγή (1 ώρα).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανθεί» η δωρεά οργάνων στην Αυστραλία


Την προσπάθεια στηρίζει η Αρχιεπισκοπή
.
Αυξήθηκε ο αριθμός των ομογενών δοτών οργάνων στην Αυστραλία αφού την συγκεκριμένη πράξη στηρίζει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία «ως πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς» με ευεργετικά αποτελέσματα.

Από τις αρχές του χρόνου έως τον Ιούλιο οι δωρεές οργάνων στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Εξακόσιοι ενενήντα οκτώ άνθρωποι σήμερα ζουν χάρη στα όργανα 248 δωρητών που δυστυχώς έχασαν πρόωρα τη ζωή τους από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Ιουλίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε μήνυμά του αναφέρει πως «η δωρεά οργάνων είναι η ευγενής πράξη που βοηθά στην εκπλήρωση του βαθύτερου πνευματικού στόχου της ύπαρξής μας. Είναι μία πράξη που όχι μόνο αποδέχεται η Εκκλησία μας, αλλά την στηρίζει ολόψυχα». Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή η ανθρώπινη ζωή μπορεί να βελτιωθεί μέσω της δωρεάς και της μεταμόσχευσης, διατηρώντας παράλληλα την ιερότητα της ζωής.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Γιέιλ Κας, διευθύντριας του οργανισμού Donate Life, στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», «η βοήθεια και η στήριξη του αρχιεπισκόπου Στυλιανού στην προσπάθειά μας ήταν τεράστια. Δεν υπάρχουν λόγια να τον ευχαριστήσουμε. Ήδη, βλέπουμε στα νοσοκομεία ελληνικές οικογένειες, που ζητούν από τον ιερέα της εκκλησίας τους να τους συμβουλέψει για το αν τελικά πρέπει να δωρίσουν τα όργανα κάποιου αγαπημένου τους προσώπου. Από τον Μάρτη μέχρι σήμερα στην ελληνική παροικία έχουν αλλάξει πολλά και αυτά χάρη στον Σεβασμιότατο και στην αφοσίωση του».



Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομική βία σε βάρος γυναίκας στη Φλόριντα


Έσπασε κόκκαλο στο πρόσωπό της- Δείτε το σοκαριστικό βίντεο.

Ανατριχίλα προκαλεί το βίντεο με τη σύλληψη μιας γυναίκας από την αστυνομία της Φλόριντα, η οποία δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο την τραυμάτισε σπάζοντας ένα κόκκαλο στο μάγουλό της, προκαλώντας αιμορραγία στη μύτη και άλλα τραύματα.

Το βίντεο κατέγραψε η κάμερα σε ένα άλλο περιπολικό και έφτασε στα χέρια της ιστοσελίδας Tallahassee.com.

Αρχικά φαίνονται οι αστυνομικοί να ζητούν από την 44χρονη Christina West, μητέρα δύο παιδιών, να κάνει κάτι σαν αλκοτέστ. Στη συνέχεια της περνούν χειροπέδες και την βάζουν στο πίσω κάθισμα περιπολικού.

Μερικά λεπτά αργότερα, ένας αστυνομικός εξηγεί σε έναν εκπαιδευόμενο πώς πρέπει να ζητήσει από την West να κάνει το τεστ. Εκείνος ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου, της ζητεί να κάνει το τεστ κι εκείνη δέχεται. Τη βγάζει από το αυτοκίνητο και εκείνη την ώρα η 44χρονη αρχίζει να κάνει ερωτήσεις για τον άνδρα και τα παιδιά της.

Οι αστυνομικοί της λένε να κάνει ησυχία και τότε αρχίζουν όλα. Ακούγονται χτυπήματα ενώ το κεφάλι της φαίνεται να χτυπά στο αυτοκίνητο.

«Θεέ μου» φωνάζει καθώς ένας αστυνομικός της κρατά στην άσφαλτο το κεφάλι κι ένας άλλος την ακινητοποιεί. Ο ένας της φωνάζει «Μην τολμήσεις να με ακουμπήσεις» ενώ εκείνη αρχίζει να ουρλιάζει και να σφαδάζει.

Η γυναίκα ουρλιάζει πως πονά το πρόσωπό της και πως τα έκανε πάνω της και όταν λέει σε έναν αστυνομικό «νομίζω πως μου έσπασες το κόκκαλο στο μάγουλο» εκείνος της απαντά «είσαι μια χαρά».

«Δεν είμαι καλά», λέει η 44χρονη «όλο αυτό δεν είναι απαραίτητο και το ξέρετε».

Ο εισαγγελέας της Florida χαρακτήρισε το οπτικό υλικό «πολύ ενοχλητικό».

Στη West απαγγέλθηκαν κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών και επίθεση κατά αστυνομικού για το περιστατικό αυτό που σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου.

Πριν τη σύλληψή της, όπως γράφει η Daily Mail, είχε οδηγήσει το αυτοκίνητό της εκτός δρόμου και είχε προσκρούσει σε ένα σπίτι.

Μόλις έφτασε στο κρατητήριο μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο.



Ο συνήγορός της δήλωσε πως θα ζητήσει αποζημίωση για την πελάτισσά του. «Σοκαρίστηκα όταν την είδα. Θέλω η αστυνομία να πληρώσει γι’ αυτό. Είναι λάθος και πρέπει να πληρώσει», είπε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην αστυνομική αναφορά ο αστυνομικός που τη συνέλαβε γράφει πως η γυναίκα «τοποθετήθηκε στο έδαφος» επειδή αντιστάθηκε όταν επιχείρησαν να της περάσουν χειροπέδες.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

«Χειρόφρενο» στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών μέχρι νεωτέρας


Μόνο στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται πάνω από 6500 μαθητές.

Αποφασισμένα να μην πραγματοποιήσουν μεταφορές μαθητών εμφανίζονται τα μέλη του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, μέχρις ότου λάβουν τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν οι νέες κάθετες μειώσεις των αμοιβών τους, κατά 35% έως 60%, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του περασμένου Ιουνίου.

Σήμερα, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, τα μέλη του συνδέσμου μεταφέρουν 6500 μαθητές, μεταξύ των οποίων άτομα με αναπηρία, πολλά από τα οποία αδυνατούν να κινηθούν προς το σχολείο τους, λόγω έλλειψης δρομολογίων αστικών συγκοινωνιών ή ανεπάρκειας οχημάτων με την απαιτούμενη υποδομή (ειδικές ράμπες), όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχαήλ Πεζίκογλου.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται (σ.σ. σήμερα, ημέρα του αγιασμού στα σχολεία δεν έγιναν τα προβλεπόμενα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών), αλλά και οι ίδιοι οι μεταφορείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς με τις νέες μειώσεις δεν θα καλύπτουν πια ούτε τα έξοδα των καυσίμων.

«Ουσιαστικά, από το υπουργείο ζητείται περαιτέρω μείωση της αμοιβής μας, σαν να λέμε για παράδειγμα ότι ένα δρομολόγιο κόστους 100 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, θα πληρώνεται τώρα 26 ευρώ. Δεχόμαστε να παραταθούν οι συμβάσεις μας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προέβλεπε η τροπολογία για την παράτασή τους. Η τροπολογία ήδη προέβλεπε, στις 30/6/2013, μείωση 17%, αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία περαιτέρω πτώση στο κόστος των δρομολογίων, όπως προβλέπει η ΚΥΑ 24001/11-06-2013», ξεκαθάρισε ο κ.Πεζίκογλου, σύμφωνα με τον οποίο συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Τσαμασλή, απέβη άκαρπη.

«Μέχρι να βρεθεί λύση στο αίτημά μας και μέχρι να δημοσιευτεί το ΦΕΚ, καθώς και η απόφαση αναδρομικής ισχύος για τις μεταφορές που θα πραγματοποιηθούν πριν από την υπογραφή της σύμβασης, δεν πρόκειται να δεχτούμε την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταφοράς», κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο επίμονος... δάσκαλος


Τίποτα δεν σταματά τον Αμντούλ Μαλίκ. Ο αφοσιωμένος δάσκαλος προκειμένου να φθάσει στο σχολείο γρήγορα και να διδάξει τα παιδιά, περνάει καθημερινά ένα ποτάμι κολυμπώντας.

Το σπίτι του στην πόλη Μαλπούρα της Ινδίας από το σχολείο απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα. Μια απόσταση που για όλους εμάς είναι απλή, για τον επίμονο δάσκαλο μεταφράζεται σε 3 ώρες διαδρομή με το λεωφορείο. Γι' αυτό επέλεξε έναν άλλο πρωτότυπο τρόπο για να φθάνει καθημερινά γρήγορα στο πόστο του. Διασχίζει το ποτάμι που τον χωρίζει από το σχολείο κολυμπώντας. Μια συνήθεια που συνεχίζεται για 20 χρόνια.

«Αν πάρω το λεωφορείο, θα μου πάρει τρεις ώρες για να καλύψω μια απόσταση 12 χιλιομέτρων που απέχει το σχολείο, ενώ κολυμπώντας το ποτάμι είναι πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος αφού φτάνω στο σχολείο στην ώρα μου» δηλώνει ο δάσκαλος.

Μόλις φτάσει στην άλλη όχθη του ποταμού, φοράει στεγνά ρούχα και κατευθύνεται στο σχολείο.

Σύμφωνα με το SiliconIndia News, στις 5 Σεπτεμβρίου ήταν η ημέρα των δασκάλων, οπότε εκείνη την ημέρα που έφτασε ο Μαλίκ στην τάξη, τα παιδιά τον υποδέχτηκαν με χαμόγελα και ευχετήριες κάρτες, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Δείτε το βίντεο






Διαβάστε περισσότερα...

Washington Post: Οι αυτόχειρες θα αυξηθούν


Αγγελιαφόρος του κακού γίνεται η εφημερίδα Washington Post που μίλησε με ψυχολόγους από την ομάδα «Κλίμακα» και προβλέπει ότι οι αυτοκτονίες στη χώρα μας θα αυξηθούν κι άλλο.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο τα τελευταία δύο χρόνια οι αυτόχειρες στη χώρα μας έχουν αυξηθεί και όπως λέει ο επικεφαλής της «Κλίμακας» Άρης Βιολατζής, οι άνδρες είναι 4 φορές περισσότεροι από τις γυναίκες που επιλέγουν το απονενοημένο…

Η «Κλίμακα» επισημαίνει, πως η έξαρση των αυτοκτονιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει η Τρόικα. Το 43% των συνολικών περιπτώσεων αφορούν άνεργους πολίτες που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Οι περισσότερες αυτοκτονίες μάλιστα, είναι απαγχονισμοί, αυτοπυροβολισμοί, άλματα στο κενό και δηλητηριασμοί.

Ο κ.Βιολατζής επισημαίνει στην εφημερίδα ότι είναι απαραίτητη η κυβερνητική αρωγή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλά προβλέπει ότι δεν θα είναι εύκολο να αντιστραφεί το κλίμα άμεσα: «Για κάθε αυτοκτονία, έχουμε άλλες 30 απόπειρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε μια ''τράπεζα'' ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να αυτοκτονήσουν. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα».



Διαβάστε περισσότερα...

Επαγγέλματα που γεννούν θέσεις εργασίας


Τα δέκα επαγγέλματα που παρά την ύφεση και την τεράστια ανεργία αντιστέκονται στην κρίση και «γεννούν» νέες θέσεις εργασίας καταγράφει πανευρωπαϊκή έρευνα της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα μελέτη της Manpower δείχνει ότι οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα στο διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2013 εμφανίζουν άνοδο με τις προθέσεις προσλήψεων να είναι οι πιο αισιόδοξες από το β΄ τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν στο δ' τρίμηνο του 2012 οι προσλήψεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 27% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του αμέσως προηγούμενου έτους με τη χώρα μας να καταγράφει «πρωτιά» στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα επαγγέλματα με τον μεγαλύτερο ρυθμό προσλήψεων είναι οι εξειδικευμένοι γραμματείς, οι οικονομολόγοι και οι μάγειρες.

Οι κοινοτικές αρχές, παρότι εκφράζουν επιφυλάξεις για την «ερμηνεία» των αριθμών, αναφέρουν ως πιθανή εξήγηση τη μεγάλη κρίση στην αγορά εργασίας που προηγήθηκε, αλλά και τη μείωση μισθών που κατέστησε τις επιχειρήσεις περισσότερες ευέλικτες, ενώ αναμένουν «φρέσκα» στοιχεία για να καταλήξουν αν η τάση αποτελεί σημάδι ανάκαμψης.

«Η επίδοση της Ελλάδας που πλήττεται περισσότερο από την κρίση είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ενας παράγοντας θα μπορούσε να είναι οι εργοδότες να ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερη ζήτηση καθώς οι προσλήψεις είχαν σταματήσει κατά τη χειρότερη περίοδο της κρίσης.

Αν αυτό είναι σωστό, η ανάκαμψη στις προσλήψεις θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι αυξημένης δραστηριότητας προσλήψεων, αν και η τάση αυτή πρέπει να διατηρηθεί για να μπορεί να επιβεβαιωθεί» αναφέρει η έρευνα της Κομισιόν.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower, τα οποία αφορούν στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013, προκύπτει ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης των Ελλήνων εργοδοτών ενισχύεται σταθερά, αν και οριακά. Παρόλο που ο σχετικός δείκτης παραμένει αρνητικός για 15 συνεχόμενα τρίμηνα, οι προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το β΄ τρίμηνο του 2010.

Ειδικότερα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι ανάμεσα στους τομείς που αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το επόμενο τρίμηνο ξεχωρίζει αυτός των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.

Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2012, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών, στον τομέα Δημόσιο - Κοινωνικές Υπηρεσίες και στον Τουρισμό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

402 ημέρες για επιστροφή ΦΠΑ


Μέχρι δύο χρόνια και πενήντα ημέρες πρέπει να περιμένουν αρκετές επιχειρήσεις για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται, καθώς οι περισσότερες ΔΟΥ έχουν αγνοήσει επιδεικτικά την εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών.

Την ώρα που η αγορά εξακολουθεί να βυθίζεται στον έκτο χρόνο ύφεσης και η ρευστότητα να «αγνοείται», παρά την καθημερινή προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να πείσουν περί του αντιθέτου, οι περισσότερες εφορίες της χώρας, λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού που ούτε με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δίνουν τη «χαριστική βολή» σε δεκάδες χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι μέσα σε μια εβδομάδα οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ να αυξηθούν έως και 10,41%, φθάνοντας προχθές, 9/9, τις 12.442, από τις 11.269 που ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το συνολικό ποσό προς επιστροφή ανήλθε σε 1,1 δισ. από 987,3 εκατ. που ήταν μια εβδομάδα πριν και το μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 402 ημέρες! Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει ζητήσει την άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ που «λιμνάζουν», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

Aπό τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

- στις 98 από τις 113 ΔΟΥ της χώρας ο χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες και φθάνει μέχρι και τις 783 μέρες.

- 4.770 επιχειρήσεις επί συνόλου 12.442 που έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,10 δισ. ευρώ, περιμένουν να εισπράξουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών.

- μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου οφείλει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το οποίο καλείται να αποδώσει 328,7 εκατ. ευρώ σε 487 δικαιούχους.

- τα μεγαλύτερα όμως ποσά επιστροφών εκκρεμούν και στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών. Στη συγκεκριμένη ΔΟΥ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για επιστροφές συνολικού ύψους 397,8 εκατ. ευρώ από 772 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 436 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους, το υπουργείο Οικονομικών έχει επισημάνει ότι οι αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή χωρίς έλεγχο και εφόσον ο προϊστάμενος ΔΟΥ δεν έχει στοιχεία που υπαγορεύουν τον έλεγχο, δεν πρέπει να απαιτούν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (εκταμίευση).

Ακόμη όμως και αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή ύστερα από έλεγχο, ο προσωρινός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το σημαντικότερο αριθμό αυτών. Μεγαλύτερος χρόνος, λογικά, θα απαιτείται για μικρό αριθμό υποθέσεων και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται από εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προηγούνται των λοιπών αιτήσεων.

Προσφυγές

Στο μεταξύ, νέα διαδικασία θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις προσφυγές φορολογουμένων στα διοικητικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πριν προσφύγουν θα πρέπει να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, πληρώνοντας όμως το μισό του προστίμου που τους έχει επιβληθεί.




«Παράθυρο», ωστόσο, για να μην καταβληθεί το 50% του προστίμου αφήνει νέα απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή μπορεί να υποβάλει και αίτημα αναστολής καταβολής του 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης. Ωστόσο, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης θα αναστείλει την πληρωμή του εν λόγω ποσοστού μόνο «στην περίπτωση κατά την οποία κρίνεται ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια την ανεπανόρθωτη βλάβη για τον υπόχρεο».

Επισημαίνεται ότι το αίτημα αναστολής υποβάλλεται με το έγγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής ή αυτοτελώς με ιδιαίτερο έγγραφο που κατατίθεται την ίδια ημέρα με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η άσκηση οποιασδήποτε άλλης διοικητικής προσφυγής κατά των υποκειμένων στην ενδικοφανή προσφυγή πράξεων των φορολογικών αρχών είναι απαράδεκτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την αίτηση αναστολής συνυποβάλλονται στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και τα αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνονται οι ισχυρισμοί του αιτούντος και απαραιτήτως υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο αιτών δηλώνει:

α) τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματά του από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον οικονομικό έτος και

β) την περιουσιακή του κατάσταση στην Ελλάδα και οπουδήποτε στην αλλοδαπή κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής.

Αν ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, δηλώνονται και τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματα από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον οικονομικό έτος, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή τού ή της συζύγου και των ανηλίκων τέκνων αυτού κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής.

Αν ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο ή οποιασδήποτε μορφής νομική οντότητα, δηλώνονται και τα παγκόσμια έσοδα ή εισοδήματα από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον οικονομικό έτος, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής, των συνδεδεμένων νομικών προσώπων με τον αιτούντα, καθώς και των φυσικών προσώπων που σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ευθύνονται ατομικά για τις φορολογικές υποχρεώσεις του αιτούντος.

Ως συνδεδεμένο νομικό πρόσωπο νοείται η σύνδεση με σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής ή οικονομικής εξάρτησης ή ελέγχου, λόγω συμμετοχής του αιτούντος στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση του άλλου νομικού προσώπου ή λόγω συμμετοχής των ιδίων προσώπων στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση και των δύο νομικών προσώπων.

«Ρεκόρ» στη Θεσσαλονίκη

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΟΥ Η’ Θεσσαλονίκης, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ έφθασε τις 783 μέρες! Το ποσό των επιστροφών ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλει η συγκεκριμένη ΔΟΥ σε 5 επιχειρήσεις φθάνει τα 96.500 ευρώ.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Α’ Περιστερίου, όπου 7 επιχειρήσεις πρέπει να περιμένουν 696 ημέρες για να λάβουν επιστροφή ύψους 44.140 ευρώ.

Ακίνητα, Ι.Χ., μετοχές, καταθέσεις και δάνεια στο μικροσκόπιο

Η περιουσιακή κατάσταση περιλαμβάνει πάντως τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε ακίνητα, τις καταθέσεις οποιουδήποτε είδους και τα συναφή τραπεζικά προϊόντα, τις επενδύσεις σε κινητές αξίες, τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, τα δάνεια και τις δωρεές, τις μετοχές, τα μερίδια, τα δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής σε κεφάλαιο σε οποιασδήποτε μορφής νομική οντότητα, και τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε κινητά αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

Μαζί με την περιουσιακή κατάσταση δηλώνεται από τον αιτούντα και η εκτιμώμενη αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, ενώ για τα ακίνητα δηλώνεται και η αντικειμενική αξία αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση αναστολής που δεν συνοδεύεται από τα προαναφερθέντα στοιχεία απορρίπτεται.

Με βάση την απόφαση του κ. Θεοχάρη (ΠΟΛ. 1209/6.9.2013) η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών που αρχίζει από την κοινοποίηση της πράξεως, ενώ υποβάλλεται στην αρμόδια φορολογική αρχή από τον υπόχρεο και πρέπει να αναφέρει τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία βασίζει το αίτημά του, να περιέχει τα ακριβή του στοιχεία, την προσβαλλόμενη πράξη, τη διεύθυνση στην οποία θα συντελούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, εάν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί εντός της οριζόμενης προθεσμίας για την έκδοση της απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής, να καλέσει τον υπόχρεο εντός 5 εργάσιμων ημερών, προκειμένου αυτός να εκφράσει τις απόψεις του εγγράφως ως προς τα σχετικά ζητήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια


Επιτόκια χαμηλότερα κατά 1,5 με 2 μονάδες θα προσφέρονται από τις τράπεζες στους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Το επιτόκιο για καταναλωτικά και πιστωτικές δεν θα υπερβαίνει το 7,5%-8%

Χαμηλότερα επιτόκια κατά 1,5 με 2 μονάδες θα προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που προτίθενται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των –καταναλωτικών κυρίως- δανείων τους και να πληρώνουν μία ελάχιστη δόση, χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων θα βγουν στην αγορά μέσα στον Οκτώβριο και θα αφορούν όλα τα δάνεια, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30-90 μέρες αλλά και τα ενημερωμένα.

Το επιτόκιο στις νέες ρυθμίσεις για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες δεν θα υπερβαίνει το 7,5% με 8%, όταν σήμερα είναι στο 10% και φτάνει ακόμα και στο 12%.

Μιλάμε πάντα για ρυθμίσεις χωρίς προσημείωση ακινήτου. Διότι στις ρυθμίσεις που υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση το επιτόκιο διαμορφώνεται στα επίπεδα 4,5% με 5%.

Παράλληλα, στα στεγαστικά δάνεια συνεχίζονται οι ρυθμίσεις με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και πάνω από 40 χρόνια, αρκεί να το επιτρέπει η ηλικία είτε του δανειολήπτη είτε των εγγυητών του δανείου. Ενώ σε τροχιά ρυθμίσεων έχουν μπει και τα δάνεια όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για νέους γεωργούς


Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» που θα δώσει ευκαιρία στους νέου αγρότες να αναπτύξουν τη δική τους γεωργική μονάδα παραγωγής.

Το νέο πρόγραμμα, θα χορηγεί επιδότηση ύψους μέχρι 20.000 ευρώ σε περίπου 6.000 αγρότες κάτω των 40 ετών, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν την μονάδα παραγωγής τους.

Πως θα κυμανθεί το ύψος της χρηματοδότησης:

Το ύψος της χρηματοδότησης, θα ορισθεί ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων και πιο συγκεκριμένα θα κυμανθεί ως εξής:

-Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ
Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ, και

-Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.

Πότε θα εκταμιευθεί η επιδότηση

Η οικονομική ενίσχυση στους νέους αγρότες, θα χορηγηθεί σε τρεις δόσεις με την μορφή επιχορήγησης και συγκεκριμένα:

-Η πρώτη δόση αγγίζει το 70% της εγκεκριμένης επιδότησης ανά δικαιούχο και καταβάλλεται μέσα στο πρώτο έτος. Η καταβολή του υπολοίπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου.

-Η δεύτερη δόση αγγίζει το 15% και θα χορηγείται από το δεύτερο έτος, ενώ -η τρίτη δόση ύψους 15% θα εκταμιεύεται με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης εφόσον ο δικαιούχος έχει επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου και έχει υποβάλει τουλάχιστον 2 Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης. Οι β΄ και γ΄ δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με την συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι νέοι αγρότες:

-Να είναι φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.

-Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους.

-Να είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», και συγκεκριμένα α) Ορεινού ή μειονεκτικού Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και Οικισμού ή β) Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.

-Η γεωργική τους εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1 Μ.Α.Ε. = 1.750 ώρες απασχόλησης ανά έτος).

-Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.

-Να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.

-Να αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο ο οποίος μας ανέφερε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ίδιο ουσιαστικά με το πρόγραμμα του 2009 και κατά την γνώμη μου είναι παγίδα για τα νέα παιδιά παρά λειτουργεί προς όφελος τους.

Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι διότι τα χρήματα που θα δίνονται δεν φθάνουν ώστε να αυξήσει ο παραγωγός την καλλιέργειά του κατά 20%. Αν για παράδειγμα ένας νέος αγρότης μπαίνει με 10 στρέμματα και πρέπει στην πενταετία να βγει με 12 στρέμματα τα έξοδα που θα έχει κάνει στην πενταετία είναι περισσότερα από αυτά που θα πριμοδοτηθεί. Αν όμως το ποσό επιδότησης ήταν στα ίδια επίπεδα όπως το 2009 με 40.000 ευρώ τότε θα ήταν πολύ ευνοϊκό».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαλμονέλα σε γαρίδες


Η παρουσία σαλμονέλας εντοπίστηκε σε συσκευασίες με ωμές γαρίδες που εισήχθησαν από την Ασία και τη νότια Αμερική και πωλήθηκαν στην Ελβετία, μετέδωσε η δημόσια ελβετική τηλεόραση (RTS).

"Στις 12 μερίδες ωμών γαρίδων από την Ασία και τη νότια Αμερική που πωλήθηκαν στην γαλλόφωνη Ελβετία, πέντε περιέχουν παθογόνα βακτήρια, εκ των οποίων δύο σαλμονέλα", ανακοίνωσε η RTS στην ιστοσελίδα της.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από την εκπομπή "A Bon Entendeur" (ABE) που διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο μιας μελέτης ευρωπαϊκών οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών.

Στην εκπομπή της RTS, επίσημο βελγικό εργαστήριο ανέλυσε το περιεχόμενο δώδεκα συσκευασιών με τις εισαγόμενες από την Ασία και τη νότια Αμερική ωμές γαρίδες, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά.

Οι συσκευασίες προέρχονται από τις αλυσίδες Migros, Coop, Manor, Globus, Lidl και Aligro.

Σε πέντε δείγματα εντοπίσθηκε σοβαρή μικροβιακή χλωρίδα. Σύμφωνα με την RTS, η μικροβιακή αυτή χλωρίδα δεν προκαλεί κατ' ανάγκην ασθένεια στους καταναλωτές του προϊόντος, αλλά αποκαλύπτει τις "πλημμελείς συνθήκες υγιεινής στην αλυσίδα παραγωγής".

Δύο συσκευασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες με την παρουσία του κολοβακτηριδίου Εσερίχια κόλι (E-coli), του βακτηρίου του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, της σαλμονέλας και του θαλάσσιου βακτηρίου vibrio parahemolyticus.

Οι παθογόνοι αυτοί παράγοντες θεωρούνται ύποπτοι για την πρόκληση ασθενειών που μερικές φορές προσβάλλουν σοβαρά, κυρίως άτομα με ευαίσθητη υγεία.

Η σαλμονέλωση είναι βακτηριακή λοίμωξη που έχει σχέση με την κατανάλωση ωμών ή προμαγειρεμένων τροφών ή ακόμη τροφών που μολύνθηκαν κατά τη διαδικασία της παρασκευής τους.

Συνήθως η υγεία των περισσοτέρων ασθενών αποκαθίσταται χωρίς να χρειαστεί θεραπεία, αλλά η λοίμωξη πλήξει σοβαρά για ηλικιωμένους, άτομα με ασθενική υγεία και βρέφη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ομογένεια κοντά στον Λουκά


Ένα 4χρονο Ελληνόπουλο της Μελβούρνης, που πάσχει από μυελοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου, κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της πολυάριθμης ομογένειας.

Η περιπέτεια του μικρού Λουκά Στρούζα, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν διαγνώστηκε η ασθένεια. Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε ότι πρέπει να ταξιδέψει στην Αμερική για μια ειδική ραδιοθεραπεία, κινητοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι για να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων που απαιτείται για την παραμονή του σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 160.000 δολάρια και προγραμματίζεται εκδήλωση ομογενών που αναμένεται να αποφέρει ένα σημαντικό ποσόν καθώς το δράμα του Λουκά έχει ευαισθητοποιήσει τους πάντες.

Ο μικρός Λουκάς έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση έντεκα ωρών και χημειοθεραπείες, όμως μοναδική λύση για θεραπεία παραμένουν τα υπερσύγχρονα θεραπευτικά κέντρα της Αμερικής, όπου ο πρέπει να νοσηλευτεί για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και να υποβληθεί σε ειδική επέμβαση ραδιοθεραπείας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 11.326 συμβασιούχων


Με μπαράζ 11.326 προσλήψεων συμβασιούχων απαντά η κυβέρνηση στο κύμα της ανεργίας . Συγκεκριμένα, από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 8.826 ανέργων, αποφοίτων δημοτικού και γυμνασίου, σε 321 δήμους όλης της χώρας.

Παράλληλα, στα σκαριά είναι και οι προσλήψεις 2.500 ανέργων ως εποχικών υπαλλήλων σε δήμους, παιδικούς σταθμούς, ΔΕΗ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και νοσοκομεία, ενώ, μόλις κλείσει αυτός ο κύκλος, έρχονται κι άλλες 36.200 προσλήψεις ανέργων διάφορων ειδικοτήτων, όπως πληροφορικής, οικονομολόγους, λογιστές, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές κ.α.

Για τις 8.826 προσλήψεις που θα γίνουν μέσω του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι προσλήψεις θα αρχίσουν από τις 22 Οκτωβρίου και οι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.oaed.gr και στα ΚΕΠ, εάν ο υποψήφιος για την θέση δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Για την επιλογή του προσωπικού θα εκτιμηθούν η διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα-ατομικό ή οικογενειακό-, η ηλικία των ανέργων, αλλά και η οικογενειακή κατάσταση.

Οι προσληφθέντες θα αμείβονται καθαρά τον μήνα με 490 ευρώ, ενώ όσοι είναι κάτω από 25 με το ποσό των 427 ευρώ καθαρά. Τέλος, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πρόσληψη των 2.500 ανέργων σε ειδικότητες όπως οι βρεφονηπιοκόμοι, χειριστές μηχανημάτων, γεωπόνοι, κτηνίατροι , διοικητικοι, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές, οδηγοί, τεχνίτες, καθαριστές, εργάτες κ.α.. Μεταξύ άλλων έχουν προκηρυχθεί:

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

40 καλλιτέχνες για την ΕΡΤ


«11 Ιουνίου 2013. Η κυβέρνηση αποφασίζει να κλείσει την ΕΡΤ. Τρεις μήνες μετά η Ελλάδα παραμένει χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση, κατά παράβαση και της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας και παρά το τηλεοπτικό μόρφωμα, ειδικά χωρίς ραδιόφωνο, που κατά γενική ομολογία είναι ο πιο άμεσος τρόπος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας σε κάθε χώρο, κάθε στιγμή.

Όμως η ελληνική ραδιοφωνία και οι εργαζόμενοι της συνεχίζουν να παράγουν πλήρες πρόγραμμα με πάθος, επαγγελματισμό και αυτοθυσία. Δεν άφησαν ούτε λεπτό τους ακροατές σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό χωρίς την δική τους φωνή.

Χωρίς τον πολιτισμό….

Και φυσικά όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος κάθε μέρα, κάθε στιγμή, τρεις μήνες τώρα, έκανε αισθητή την παρουσία του.

Τώρα για πρώτη φορά, 40 από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους για το ραδιόφωνο, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή!

40 καλλιτέχνες για την ΕΡΤ

ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΦΟΙΒΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

ENCARDIA

ΕΥΣΤΑΘΙΑ

ΖΙΩΓΑΛΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΖΟΥΔΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΘΗΒΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΛΕΙΒΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΛΕΚΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

LOCOMONDO

ΜΑΝΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ

MAGIC DE SPELL

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΟΤΗΣ

ΜΗΛΙΩΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ

ΜΙΤΖΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ

ΝΕΓΚΑ ΓΙΩΤΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΚΗΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ

ΠΕΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΡΙΖΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΡΟΥΣ

ΣΙΟΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΣΤΟΚΑΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

ΤΟΣΙΚΙΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΣΑΙΡΕΛΗ ΜΟΡΦΩ

ΤΣΑΚΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη βραδιά που αρχίζει νωρίς, στις 19.30 και θα ολοκληρωθεί άγνωστο πότε (!), συντονίζει και παρουσιάζει ο Πάνος Χρυσοστόμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έταζε δουλειά, άρπαξε 55.000€


Δουλειά σε άνεργους πολίτες έταζε ένας 52χρονος, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη των ανυποψίαστων θυμάτων του για μία θέση εργασίας, κατάφερε να τους αποσπάσει 55.000 ευρώ.

Έπειτα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας, ο 52χρονος συνελήφθη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, με την οποία οδηγείται στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., η δράση του συλληφθέντα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, ενώ στα "δίχτυα" του φέρονται να έπεσαν συνολικά 17 άτομα από περιοχές της Θεσσαλονίκης, τα Γιαννιτσά, την Αριδαία Πέλλας και τα Χανιά Κρήτης.

Ο επιτήδειος, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη οικονομική κατάσταση των θυμάτων του και επικαλούμενος διαφορετικές ιδιότητες κάθε φορά - όπως, επί παραδείγματι, υπεύθυνος εταιρείας, εργολάβος, επενδυτής, μεσολαβητής δημόσιου ασφαλιστικού φορέα - κατάφερε να αποσπάσει το υστέρημα των ανυποψίαστων πολιτών, στους οποίους υποσχόταν μία θέση εργασίας.

Η δράση του αποκαλύφθηκε, όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι σε βάρος του καταγγελίες, και μετά από έρευνα συνελήφθη το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλούσαν ναρκωτικά σε μαθητές


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Νέας Αγχιάλου Βόλου, μετά τη σύλληψη το βράδυ της Δευτέρας στον προαύλειο χώρο του Γυμνασίου, δύο Αλβανών 27 και 24 ετών και πέντε μαθητών, οι τρεις 19 και οι δύο 15 χρόνων, για υπόθεση που σχετίζεται με ναρκωτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο 27χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μία χάρτινη συσκευασία με κάνναβη, βάρους 1,2 γραμμαρίων, φέρεται να προμήθευε τους υπόλοιπους, στους οποίους βρέθηκε νάιλον συσκευασία κάνναβης βάρους 3,3 γραμμαρίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βουγιούκα: Αν απολυθώ, θα φύγω


Η διαδικασία της κινητικότητας που αφορά στον δημόσιο τομέα και επηρεάζει και τους Έλληνες αθλητές, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Έτοιμη να φύγει από την Ελλάδα είναι η Βάσω Βουγιούκα σε περίπτωση απόλυσής της.

Η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε γνωστοποίησε την πρόθεσή της να φύγει για το εξωτερικό, αν χάσει τη θέση της στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στη λίστα με τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους που θα τεθούν ως το τέλος του μήνα σε κινητικότητα και τους Έλληνες αθλητές που εργάζονται στο δημόσιο, λόγω των επιτυχιών τους στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

«Είναι πολύ λυπηρό αυτό που πρόκειται να συμβεί, γιατί εμείς οι αθλητές προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, ανεβάζουμε την Ελλάδα ψηλά και οι πολιτικοί, ως αντάλλαγμα, μας γυρνούν την πλάτη. Και στις πιο φτωχές χώρες οι διακεκριμένοι αθλητές έχουν κάποια προνόμια. Όλοι όμως έχουμε ανάγκη τη δουλειά! Δεν είναι λύση να απολύεται ο κόσμος. Δεν πιστεύω ότι έτσι θα βγούμε από την κρίση», σχολίασε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» η 5η Ολυμπιονίκης του Λονδίνου.

Και συμπλήρωσε: «Εάν απολυθώ, πραγματικά δεν θα έχω τίποτα για να με κρατήσει εδώ. Όλα αυτά τα χρόνια κάνω τα πάντα για να μη φύγω από την πατρίδα μου, όμως, αν χάσω τη δουλειά μου, αναγκαστικά θα το κάνω. Η ομοσπονδία είναι γνωστό ότι αδυνατεί να με πληρώσει, πριμ για τις επιτυχίες μου δεν έχω πάρει, θα χάσω και τη δουλειά μου, οπότε τι να καθίσω να κάνω; Δεν θα μπορώ να αντεπεξέλθω στα έξοδά μου. Θα μείνω άφραγκη».

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να αγωνιστεί με τα χρώματα άλλης χώρας, με αφορμή την προσέγγιση των Τούρκων πριν από μερικούς μήνες, η Βουγιούκα είπε: «Δεν μετανιώνω που αρνήθηκα την πρόταση των Τούρκων (σ.σ.: μαζί με τα μπόνους έφτανε τα 500.000 ευρώ). Πήρα τη σωστή απόφαση εκείνη τη χρονική περίοδο. Είναι κρίμα να έχει φτάσει η ανεργία στο 60% των νέων και να βγαίνουν και να κάνουν δηλώσεις ότι θα βγούμε από την κρίση. Αυτό είναι κοροϊδία».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο στο νεκροταφείο


Στοιχεία κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης ανακύπτουν από την ΕΔΕ που διέταξε ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς για τη διαπίστωση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών, σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών κοιμητηρίων.

Ήδη, σύμφωνα με τον δήμο, από τα πρώτα στοιχεία της ΕΔΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται σε χρονικό βάθος πέντε ετών, εντοπίστηκε και παραπέμπεται από τον δήμαρχο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης υπόθεση που αφορά υπεξαίρεση χρημάτων από συγκεκριμένο υπάλληλο του Α' Κοιμητηρίου.

Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, ο υπάλληλος ακολουθούσε δύο μεθόδους για να καταχράται χρήματα, τα οποία εισέπραττε από τα τέλη του κοιμητηρίου, αλλά δεν απέδιδε στο ταμείο του δήμου.

Κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον δήμο, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ακυρωμένων αποφάσεων είσπραξης, που εκδίδονταν στο Α' Κοιμητήριο και αφορούσαν σε τέλη ενταφιασμού, ανακομιδών, καθαριότητας κ.α

Με βάση τους αριθμούς των ακυρωμένων αποδείξεων που εκδόθηκαν στο Α' Κοιμητήριο, έγινε αναζήτηση των αντιστοίχων που αρχειοθετούνταν στο έντυπο αρχείο. Όπως διαπιστώθηκε, ο αρμόδιος υπάλληλος εξέδιδε και υπέγραφε αποδείξεις είσπραξης τελών, έδινε στους δημότες αντίγραφο της απόδειξης, κρατούσε αντίγραφο του τριπλοτύπου στο έντυπο αρχείο, ενημέρωνε τα χειρόγραφα τηρούμενα βιβλία- αρχεία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των οφειλετών και, στη συνέχεια, ακύρωνε τις αρχικώς εκδοθείσες αποδείξεις. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επαναβεβαίωνε, μετά την ακύρωση, για τον ίδιο υπόχρεο, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που αρχικώς είχε βεβαιώσει.

Με αυτό τον τρόπο και λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού αρχείου, συνδεδεμένου με την έκδοση των αποδείξεων, κατοχυρώνονταν κατ' αρχήν οι δημότες σε ότι αφορά τις οφειλές τους, αφού η αναζήτηση των υποχρεώσεών τους γινόταν κυρίως μόνο από το έντυπο αρχείο. Όμως, ο δήμος δεν εισέπραττε τα καταβληθέντα ποσά, αφού οι πραγματοποιούμενες ακυρώσεις συνεπάγονταν την απόδοση μηδενικού ή πολύ μικρότερου ποσού στο ταμείο του δήμου. Σύμφωνα πάντα με τον δήμο Πατρέων, ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τον δειγματοληπτικό έλεγχο προκύπτουν ακυρωμένες και μη επαναβεβαιωμένες αποδείξεις, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο του 2012, συνολικού ποσού 2.200 ευρώ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμο, «παραποιημένες» αποδείξεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί από το εγκατεστημένο στο Α΄ Κοιμητήριο μηχανογραφικό σύστημα. Η διαπίστωση περί «φερομένων παραποιημένων αποδείξεων» οδήγησε σε δειγματοληπτική αναζήτηση και άλλων στοιχείων, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος και η έκταση της παρέμβασης. Από τη δειγματοληπτική αναζήτηση των ενταφιασμών του έτους 2013, προέκυψαν κατ' αρχήν 13 «ύποπτες» περιπτώσεις. Σε αυτές, παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός της απόδειξης είσπραξης που αναγράφεται ως μονοσήμαντο στοιχείο ανά ενταφιασμό στο οικείο βιβλίο, όταν εισάγεται ως στοιχείο στο εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα, αντιστοιχίζεται σε περίπτωση, με αιτιολογία άσχετη με ενταφιασμούς και με διαφορετικό υπόχρεο οφειλέτη.

Επειδή, σύμφωνα με τον δήμο, τα προαναφερόμενα συμπεράσματα αναδεικνύουν ένα σοβαρότατο διαχειριστικό ζήτημα, αναζητήθηκαν στοιχεία από δημότες, προκειμένου να υπάρχουν πρωτότυπες αποδείξεις, για να γίνει αντιπαραβολή. Όλες, σύμφωνα με τον δήμο, φέρουν την υπογραφή του συγκεκριμένου υπαλλήλου του κοιμητηρίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Πατρέων, αναφέρεται ότι ο ίδιος υπάλληλος δεν απέδωσε άμεσα στο ταμείο ως όφειλε, αλλά καθυστερημένα, ποσό 2.210 ευρώ, αυτό που είχε εισπράξει το χρονικό διάστημα από 17 Ιουνίου 2013 έως και 6 Ιουλίου 2013, ενώ τυπικά είχε απομακρυνθεί από το κοιμητήριο, από τις 8 Ιουλίου 2013.

Η απόδοση, σύμφωνα με τον δήμο, έγινε στις 20 Αυγούστου 2013, δηλαδή μετά από χρονικό διάστημα ενάμιση μήνα και ενώ είχε γίνει ήδη γνωστό ότι πραγματοποιείται ΕΔΕ για τη διαχείριση των Κοιμητηρίων.

Επειδή αυτά τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την ΕΔΕ, αφορούν, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, μια ιδιαίτερα σοβαρή διαχειριστική υπόθεση που απαιτεί άμεσες ενέργειες, χωρίς να προαπαιτείται το πόρισμα της ΕΔΕ ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς ανέστειλε τα υπαλληλικά καθήκοντα του συγκεκριμένου υπαλλήλου και ζήτησε την απολογία του. Σύμφωνα με τον δήμο, ο συγκεκριμένος υπάλληλος αρνήθηκε την υπεξαίρεση και έκανε λόγο για συνδικαλιστική δίωξη.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, κατά τον έλεγχο που διενεργείται προέκυψε πλήρης έλλειψη κτηματολογίου- ταφολογίου στα κοιμητήρια και ως εκ τούτου η δυνατότητα ταυτοποίησης στοιχείων, ενημέρωσης μερίδων, είσπραξης τελών κ.λπ. Έτσι, ο δήμαρχος έδωσε εντολή, ώστε να συγκροτηθούν συνεργεία, τα οποία εφ΄όσον αναζητήσουν τα τοπογραφικά διαγράμματα που κατά καιρούς συντάσσονταν από τις διευθύνσεις του δήμου, να αποδώσουν στην συνέχεια την τοπογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Στη συνέχεια, θα γίνει αντιστοίχιση των τάφων με τα στοιχεία των ιδιοκτητών και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των τελών ανά υπόχρεο κ.λπ., δεδομένου ότι ο δήμος, όπως ανακοίνωσε, διαθέτει από χρόνια τη σχετική εφαρμογή, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να την έχει ενεργοποιήσει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγιασμός με... συγκρούσεις


Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για τις απεργίες των εκπαιδευτικών χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Ο υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για μικροπολιτικά παιχνίδια με ομήρους μαθητές και γονείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του κάλεσε τους γονείς να δείξουν αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha






Διαβάστε περισσότερα...

"Μη νόμιμο το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών"


Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Η μη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου διατάγματος έγκειται στο ότι έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Η μη κατάθεσή του στο ΣτΕ και η μη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως την επίμαχη ημερομηνία έχει ως συνέπεια η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνει, πλέον, με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των άλλων φορέων που προβλέπονται στο άρθρο 4 Ν. 4024/2011.

Στην αξιολόγηση του νόμου 4024/2011 υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΟΤΑ (πρώτου και δεύτερου βαθμού), των ΝΠΔΔ και ΟΓΑ, οι υπάλληλοι της γραμματείας των δικαστηρίων και εισαγγελιών, των έμμισθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας, οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί, οι υπάλληλοι της Βουλής, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ανεξάρτητων αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), κ.ά.

Ειδικότερα, με τον νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε ότι με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό το ΠΔ έπρεπε να εκδοθεί μέσα σε τέσσερεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4072/2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής εφαρμόζονται -όπως αναφέρεται στον νόμο- και για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι διατάξεις του Ν. 4024/2011 που ισχύουν για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Στη συνέχεια, με το άρθρο 32 του Ν. 4115/2013 παρατάθηκε για επτά μήνες η προθεσμία αυτή, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθόριζε τα όργανα, τη διαδικασία, καθώς και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και ορίστηκε ότι η παράταση αρχίζει από την 11η Αυγούστου 2012 και λήγει στις 10 Μαρτίου 2013.

Το επίμαχο σχέδιο ΠΔ κατατέθηκε αρχικά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 29.3.2013, αλλά τον περασμένο Ιούνιο, λόγω της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος το συνυπέγραφε, διαβιβάστηκε στις 16.7.2013 στο ΣτΕ έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διαβεβαίωνε ότι το περιεχόμενο του εν λόγω διατάγματος έγινε αποδεκτό (υπεγράφη) από τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας, στην υπ' αριθμ. 253/2013 γνωμοδότησή τους, υπογραμμίζουν ότι, ήδη, κατά τον χρόνο της αρχικής αποστολής (29.3.2013) του υπό επεξεργασία σχεδίου στο ΣτΕ είχε παρέλθει η αποκλειστική προθεσμία που ορίστηκε με τους νόμους 4072/2012 και 4115/2013 (δηλαδή η 10η Μαρτίου 2013), «μετά την πάροδο της οποίας» ισχύουν για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών οι κανόνες «του άρθρου 7 του Ν. 4024/2011 που αφορούν όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των λοιπών φορέων του άρθρου 4 του Ν. 4024/2011, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ρητώς και οι εκπαιδευτικοί».

Κατόπιν αυτών, καταλήγουν οι δικαστές, «δεν υφίσταται πλέον η εξουσιοδότηση για την έκδοση του διατάγματος που προβλέπει το άρθρο 329 του Ν. 4024/2012 ειδικώς για τους εκπαιδευτικούς και, για το λόγο αυτό, το σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως». Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση του περιεχομένου του επίμαχου διατάγματος, καθώς το έκριναν στο σύνολό του μη νόμιμο.

Υπενθυμίζεται, ότι σκοπός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου τους, προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας, ενώ η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συμβάλλει: α) στη διαπίστωση της ποιότητας, των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού τους έργου, β) στη διάχυση των καλών πρακτικών στα σχολεία όλης της χώρας, ως βασικού συντελεστή υποστήριξης των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της επιμόρφωσης και της ανατροφοδότησης του έργου τους και γ) στην παροχή κινήτρων για τη διαρκή επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των στελεχών και των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο και της διά βίου μάθησης. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα διενεργείται επί συγκεκριμένων κριτηρίων, που σχετίζονται με τη φύση του εκπαιδευτικού έργου και την υπαλληλική ιδιότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 1.331 αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Μείωση των προσλήψεων της Α' φάσης κατά 72,5%.

Εκτός από τις αποσπάσεις από σχολεία σε σχολεία το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και προσλήψεις αναπληρωτών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όσοι έχουν προσληφθεί θα πρέπει να παρουσιαστούν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης από 9 έως και 10 Σεπτεμβρίου ώστε ακολούθως να τοποθετηθούν στα σχολεία.

Η πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών είναι αρκετά μειωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος γεγονός που ενδεχομένως να μαρτυρά και τις προθέσεις του Υπουργείο. Συγκεκριμένα το Υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 376 δασκάλων και 771 νηπιαγωγών, δηλαδή 1147 προσλήψεις.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν 184 συνολικά προσλήψεις στους κλάδους των φιλολόγων (107), των μαθηματικών (62) και φυσικών (15).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο έτος στην Α φάση των προσλήψεων αναπληρωτών πραγματοποιήθηκαν 3545 προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών ενώ στη δευτεροβάθμια είχαν πραγματοποιηθεί 1296 προσλήψεις. 



Προσλήψεις Αθμιας 2012
Προσλήψεις Αθμιας 2013
Ποσοστό Μείωσης
3545
1147
67,7%
Προσλήψεις Βθμιας 2012
Προσλήψεις Βθμιας 2013

1296
184
85,8%
Συνολικές Προσλήψεις 2012
Συνολικές Προσλήψεις 2013
Ποσοστό μείωσης
4841
1331
72,5%
Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο τα ονόματα των αναπληρωτών Αθμιας
Δάσκαλοι: http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130907_A_fasi_PE70.xls
Νηπιαγωγοί:http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130907_A_fasi_PE60.xls

Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο τα ονόματα των αναπληρωτών Βθμιας
http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130907_Proslipseis_anaplirotwn_Bthmias_2013-2014.xls.


Διαβάστε περισσότερα...

Ντόρις Χατζηστυλιανού: "Εφαρμόζει επαναστατική μέθοδο για το ρετινοβλάστωμα"


Η Ντόρις Χατζηστυλιανού είναι Ελληνίδα ιατρός υπεύθυνη της μονάδας οφθαλμικής ογκολογίας και αμφιβληστροειδούς της πολυκλινικής της Σιένα, Santa Maria alle Scotte. Εφαρμόζει μια επαναστατική θεραπευτική μέθοδο για το ρετινοβλάστωμα, τον πιο κοινό οφθαλμικό όγκο της παιδικής ηλικίας. Επίσης, ασχολείται με την ογκολογία του ματιού, την παιδοφθαλμολογία, τον οφθαλμικό κόγχο και τους όγκους του κόγχου. 

Η μέθοδος που εφαρμόζει εξουδετερώνει τους οφθαλμικούς όγκους πριν αυτοί διεισδύσουν μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Οι κλινικές δοκιμές της πρωτοποριακής θεραπείας, η οποία συνίσταται στην επιλεκτική χημειοθεραπεία μέσω της οφθαλμικής αρτηρίας, ξεκίνησαν στην πολυκλινική Santa Maria alle Scotte στη Σιένα το 2008. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η αφαίρεση του οφθαλμού, να περιοριστούν οι παρενέργειες και να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής των ασθενών. 

Η Δρ. Χατζηστυλιανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελειώνοντας το Λύκειο, βρέθηκε στην Σιένα για να σπουδάσει οφθαλμολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αμερική. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία όπως το Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη, το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια, το Ludwig Institute for Cancer Research στο Σαν Ντιέγκο, το Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο. 

Έχει μόνιμη συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το Curie στο Παρίσι, το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Jules Gonin στη Λωζάννη και το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια. 

Έχει παντρευτεί τον Ιταλό μοριακό βιολόγο Νίκο Μαστράντζελο και έχουν αποκτήσει έναν αγόρι.


Διαβάστε περισσότερα...