Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τροπολογίες για οφειλές ΟΤΑ και καθαρισμό σχολείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο τροπολογίες κατατέθηκαν πριν από λίγο στη βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Η μια αφορά στη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ και η άλλη τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.

Σε ότι αφορά την πρώτη, ρυθμίζεται η διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου προς τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ειδικότερα σε ότι αφορά τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (κύρια οφειλή-όχι πρόστιμα και προαυξήσεις) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31/07/2013, εξοφλούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό με μεταφορά πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα ποσά που θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/07/2013 θα παρακρατηθούν από τους αποδιδόμενους πόρους στους ΟΤΑ, αλλά κατανεμημένα σε βάθος χρόνου, συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2020 ώστε να μην διακυβευθεί η ομαλή χρηματοδότησή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τους ΟΤΑ απαλλάσσοντας τους από ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος και παράλληλα κάνουμε ένα ουσιαστικό κόμμα βήμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Μιχελάκης.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά στον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Η τροπολογία προβλέπει ότι μεταβατικά και για τα επόμενα δύο χρόνια η κατάρτιση των συμβάσεων μίσθωσης έργου για τον σκοπό αυτό θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας. Από το σχολικό έτος 2015-2016 η εκτίμηση της ανάγκης πρόσληψης με συμβάσεις έργου για τον καθορισμό των σχολικών μονάδων περνά αποκλειστικά στους ΟΤΑ . Σε ότι αφορά τους απαιτούμενες πόρους, η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται από ειδική πίστωση που θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ.

«Η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιτευχτεί η έγκαιρη και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών καθαρισμού των σχολικών μονάδων και να αποφευχθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας κατάρτισης των συμβάσεων από τους δήμους» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.