Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Δεν θα γίνουν απολύσεις στην Υγεία


«Υπάρχουν κενά στο χώρο της Υγείας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας» ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του. Είπε μάλιστα ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα ανακοινωθεί σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με αυτό, θα μετακινηθούν, μέχρι το 2014, 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου, με τους 1.250 να μπαίνουν σε κινητικότητα έως το τέλος του έτους.

Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα, θα μπουν σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 75% του μισθού, αλλά το αργότερο μέσα σε δύο μήνες, θα τοποθετούνται σε άλλη δομή, όπου θα υπάρχει ανάλογη οργανική θέση.

«Υπάρχουν κενά στο χώρο της Υγείας και αυτό μας επιτρέπει ευτυχώς να κάνουμε μόνο μετακινήσεις και όχι απολύσεις», ανέφερε.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλο ψέμα οι τροφές που διαλύουν τα λίπη


Χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση για τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μήπως είστε από αυτές ή αυτούς που αναζητούν το μαγικό χάπι ή ακόμη καλύτερα το τρόφιμο, που θα σας αδυνατίσει τρώγοντας; Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι τόσο καλά.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν, δεν υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος ή οδηγούν σε ταχύτερη και ευκολότερη απώλεια βάρους.

Μπορεί να μας χορταίνουν λίγο περισσότερο λόγω των ινών που περιέχουν. Μπορεί να προάγουν τη φυσική αποτοξίνωση διευκολύνοντας τις κενώσεις ή αυξάνοντας τη διούρηση. Μπορεί ακόμη και σε ένα μικρό ποσοστό να αυξάνουν λίγο το μεταβολισμό μας. Αλλά όλα αυτά απέχουν πολύ από το ότι διαλύουν το λίπος.

Αφήστε λοιπόν το μηλόξιδο, το γκρέιπ φρούτ, το τσάι, τη λαχανόσουπα κ.α. στην άκρη ή καταναλώστε τα στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής, αλλά μην εναποθέτετε όλες τις ελπίδες σας σε αυτά.

Ο καλύτερος και επιστημονικά κατοχυρωμένος τρόπος απώλειας βάρους είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφών στις κατάλληλες ποσότητες παράλληλα με τακτική σωματική άσκηση.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικηγόρος έπαιρνε προκαταβολές και γινόταν «Λούης»


Το ΣτΕ επικύρωσε τρεις αποφάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε τρεις αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες είχαν επιβληθεί αντίστοιχες δίμηνες προσωρινές παύσεις σε δικηγόρο της πόλης, καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ελάμβανε προκαταβολές από πελάτες του, κατά κανόνα αλλοδαπούς, για υποθέσεις τους χωρίς όμως ποτέ να κάνει καμία νομική ενέργεια, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις αρνήθηκε να επιστρέψει τις προκαταβολές. Παράλληλα, από το ΣτΕ ακυρώθηκαν τρεις πειθαρχικές ποινές σε βάρος του ίδιου δικηγόρου (μεταξύ αυτών και οριστικής παύσης) για τυπικούς λόγους.

Ειδικότερα, συνολικά έξι αποφάσεις εξέδωσε το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για δικηγόρο της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις αποφάσεις επικυρώνουν αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές δίμηνης προσωρινής παύσης. Αντίθετα οι άλλες δύο ακυρώνουν δυο δίμηνες πειθαρχικές αποφάσεις και η έκτη και τελευταία ακυρώνει την οριστική παύση που του είχε επιβληθεί.

Ο δικηγόρος στην πρώτη περίπτωση εισέπραξε από αλλοδαπή ως προκαταβολή το ποσό των 880 ευρώ για να της βγάλει «πράσινη κάρτα» (άδεια παραμονής και εργασίας) δίνοντας μάλιστα βεβαίωση στην οποία ανέγραψε ότι «θα της τακτοποιούσε τα χαρτιά». Όμως καμία ενέργεια δεν έκανε ο επίμαχος δικηγόρος, ενώ αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα της προκαταβολής. Στο Πειθαρχικό αρνήθηκε να προσέλθει, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί προσωρινή παύση δύο μηνών για ανάρμοστη συμπεριφορά και απείθεια. Η αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο δικηγόρος στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή, απορρίφθηκε.

Η δεύτερη περίπτωση που απασχόλησε τους συμβούλους Επικρατείας ήταν όμοια με την πρώτη με μόνη τη διαφορά ότι το ποσό της προκαταβολής ήταν 440 ευρώ και δόθηκε για την έκδοση ταυτότητας. Και πάλι του επιβλήθηκε δίμηνη προσωρινή παύση από το πειθαρχικό συμβούλιο, η οποία επικυρώθηκε από το ΣτΕ.

Η τρίτη περίπτωση αφορά υπόθεση διαζυγίου για την οποία δεν προέβη σε καμία ενέργεια, ενώ είχε πληρωθεί (δεν αναφέρεται το ποσό στην απόφαση του ΣτΕ) και αρνήθηκε να παραδώσει το φάκελο στον ενδιαφερόμενο. Δίμηνη και πάλι προσωρινή παύση του επιβλήθηκε, η οποία επικυρώθηκε από το ΣτΕ.

Από άλλη πελάτισσά του έλαβε ως προκαταβολή 235 ευρώ για διάφορες υποθέσεις της για τις οποίες όμως δεν έκανε καμία ενέργεια, ενώ από άλλον έκτο πελάτη του έλαβε προκαταβολή 440 ευρώ για υποθέσεις του για τις οποίες για ακόμη μια φορά δεν έκανε καμία ενέργεια, του επέστρεψε όμως το φάκελο, αλλά ανέβαλε συνεχώς την επιστροφή των χρημάτων της προκαταβολής. Και για τις δυο αυτές περιπτώσεις του επιβλήθηκαν δυο δίμηνες προσωρινές παύσεις από το πειθαρχικό συμβούλιο. Όμως και οι δυο αυτές αποφάσεις ακυρώθηκαν από το ΣτΕ για τυπικού πλημμεληματικού χαρακτήρα προβλήματα των πειθαρχικών συμβουλίων (γενικές και αόριστες αναφορές, κ.λπ.).

Με την έκτη πειθαρχική απόφαση του επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης. Η τελευταία αυτή περίπτωση ξεκίνησε από καταγγελία αλλοδαπής η οποία υποστήριξε ότι για την έκδοση πράσινης κάρτας της πήρε προκαταβολή 410 ευρώ, αλλά μετά χάθηκε. Η αλλοδαπή τον αναζήτησε με τη βοήθεια του κουνιάδου της και πράγματι τον βρήκε και σε ερώτησή τους «πως ονομάζεται», ο δικηγόρος απάντησε «φούφουτος». Το πειθαρχικό του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης, καθώς είχε τιμωρηθεί με συνολική ποινή προσωρινής παύσης 10 μηνών.

Όμως η τελευταία αυτή απόφαση του πειθαρχικού ακυρώθηκε από το ΣτΕ ως μη νόμιμη. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε παραπομπή του επίμαχου δικηγόρου στο πειθαρχικό συμβούλιο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με το ερώτημα της οριστικής παύσης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δικηγόρων, αλλά του επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής απόλυσης αυτεπάγγελτα από το πειθαρχικό συμβούλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιταχύνει την on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών το ΥΠΟΙΚ


Το μέτρο αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στην καθιέρωση της on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ προχωρά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών .

Προ ημερών ολοκληρώθηκε η διαβούλευση που είχε ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών για τους τρόπους και τις διαδικασίες διασφάλισης ηλεκτρονικής αποθήκευσης των δεδομένων των ηλεκτρονικά εκδιδομένων φορολογικών στοιχείων. Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ.

Η τεχνική προετοιμασία για τη διασύνδεση της ΓΓΠΣ με τις ταμειακές μηχανές καταστημάτων και επιχειρήσεων, μέτρο που θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013.

Με το νέο σύστημα θα επιτυγχάνεται η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο όλων των αποδείξεων, των τιμολογίων και δελτίων αποστολής, αλλά και η παρακολούθηση των φόρων που παρακρατούνται.

Ειδικά για τον ΦΠΑ θα καταστεί δυνατή η απευθείας πίστωση του μέρους της τιμής που αντιστοιχεί στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε αυτόν του πωλητή, αντί των τριμηνιαίων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που υποχρεούνται σήμερα να υποβάλλουν οι έμποροι.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Μνημόνιο... τρώει τα παιδιά μας


Το γεγονός ότι η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία στη χώρα μας συμβαδίζει με μια αύξηση στις γεννήσεις νεκρών εμβρύων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς διαφαίνεται ότι ένα διογκούμενο ποσοστό γυναικών μένει άνεργο και κατ' επέκτασιν ανασφάλιστο, με συνέπεια να παραλείπει σημαντικές εξετάσεις και ελέγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το Μνημόνιο και η τρόικα δεν σκοτώνουν τελικά μόνο την τσέπη μας, αλλά και τα παιδιά μας. Στα χρόνια της άγριας λιτότητας, ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν δραματική πτώση των γεννήσεων αλλά και κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών, κάτι που αποδίδεται ευθέως στην ανεργία αλλά και στην πτώση του εισοδήματος των Ελλήνων. Μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η κ. Εφη Σίμου, επιστημονική συνεργάτις στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), υπό την επιστημονική εποπτεία και ευθύνη της καθηγήτριας του Τομέα, Αναστασίας Ρουμελιώτη, δείχνει ξεκάθαρα τη σταδιακή πτώση των γεννήσεων από τότε που μπήκε στη ζωή μας το ΔΝΤ, αλλά και στα επόμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα με βάση τα ευρήματα της έρευνας:

* Από το 2009 και μετά κατεγράφη πτώση των γεννήσεων 10,13% από το 2009 στο 2011 (2009: 10,45 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, 2010: 10,15 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, 2011: 9,39 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους).

* Από το 2008 και μετά καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων νεκρών εμβρύων 21,15% από το 2008 στο 2011 (2008: 3,31 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα, 2009: 4,28 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα, 2010: 4,36 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα, 2011: 4,01 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα).

* Η παραπάνω εξέλιξη συνδέεται με τη δραματική πτώση του ΑΕΠ από το 2009 στο 2011 κατά 14,82%.

* Ειδικά η αύξηση στις γεννήσεις νεκρών βρεφών συνδέεται με την αύξηση της ανεργίας και κυρίως των γυναικών από 11,7% το 2008 σε 24,5% το 2011.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια της ΕΣΔΥ, Εφη Σίμου: «Τα δεδομένα της μελέτης δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν, καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί στη βιβλιογραφία, συχνά η οικονομική ύφεση συνδέεται με μείωση των γεννήσεων. Από τη μία, οι περίοδοι οικονομικής ευμάρειας και ανάπτυξης φαίνεται ότι συνοδεύονται από περιόδους αυξημένης γεννητικότητας και, από την άλλη, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης μειώνονται οι γεννήσεις, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι αυξάνονται οι γεννήσεις νεκρών εμβρύων».

Βέβαια οι ειδικοί σίγουρα δεν εκπλήσσονται, καθώς ιστορικά κάποιες από τις σημαντικότερες οικονομικές κρίσεις του 20ού αιώνα φαίνεται ότι είχαν επίπτωση στους δείκτες γεννήσεων, για τουλάχιστον όσο διάστημα διήρκεσαν. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929, που συνοδεύτηκε από δραστική αύξηση της ανεργίας και ένα γενικό συναίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, συνδέθηκε με σημαντική πτώση στους δείκτες γεννήσεων. Αργότερα, μετά την οικονομική κρίση του 1973-1975, σημειώθηκε και πάλι πτώση στο δείκτη γεννήσεων. Πιο πρόσφατα, η πτώση της γεννητικότητας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 συνδέθηκε με την οικονομική κρίση που ακολούθησε την πτώση του ανατολικού μπλοκ.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για την ενδεχόμενη επίδραση της οικονομικής κρίσης στη γέννηση νεκρών εμβρύων. Σε μελέτη που έγινε στον πληθυσμό της Βρετανίας για τα έτη 2009-2011, οι γεννήσεις νεκρών εμβρύων βρέθηκε ότι σχετίζονταν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συνήθειες της μητέρας, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ωστόσο ο σημαντικότερος από όλους τους παράγοντες κινδύνου βρέθηκε να είναι η μη διαγνωσμένη ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της προγεννητικής φροντίδας και της τακτικής παρακολούθησης της εγκύου κατά τη διάρκεια της κύησης.

«Η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα από το 2009 και μετά φάνηκε να συμβαδίζει με την πτώση του ΑΕΠ την ίδια περίοδο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι γεννήσεις σημείωσαν αυξητική τάση από το 2003 έως και λίγο μετά το 2004, περίοδο οικονομικής ευμάρειας και βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης για τον ελληνικό πληθυσμό. Αν και η σύνδεση της μειωμένης γεννητικότητας αποκλειστικά και μόνο με την οικονομική κρίση είναι επισφαλής, το "κόστος" τού να μεγαλώνει κανείς παιδιά στις σύγχρονες κοινωνίες είναι αναμφισβήτητα σήμερα περισσότερο αυξημένο από ποτέ», υπογραμμίζει η κ. Σίμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικός παραλογισμός για τα Ι.Χ.


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιστροφή του φόρου πολυτελείας ειδικά στα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Μάλιστα, το "χαράτσι" θα έρθει αναδρομικά για όσους είχαν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά το 2012, μέσα στον Αύγουστο.

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι αυτός είναι ο ορισμός του παραλόγου και τονίζουν ότι είναι το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά αυτοκινήτου. Κι αυτό, γιατί μπαίνει ένας μεγάλος φόρος σε αυτοκίνητα, μόνο και μόνο επειδή έχουν μεγάλο κυβισμό αλλά μπορούν να έχουν χαμηλή εργοστασιακή τιμή, ενώ πανάκριβα αυτοκίνητα με μικρό κυβισμό απαλλάσσονται του φόρου.

Δείτε το βίντεο από το MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

«Όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν με απόλυση»


Μητσοτάκης: Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα προσφέρουν καλύτερα στην ΕΛ.ΑΣ.

«Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση βρίσκονται οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και αυτοί που μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά», δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Βήμα της Κυριακής»

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «υποχρεωτικές απομακρύνσεις θα προκύψουν και από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα», όπως σημειώνει, «παρότι έχει γίνει αρκετή δουλειά προπαρασκευής σε αυτή την κατεύθυνση. Η οριστική επίλυση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος. Μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα καταφύγουμε στη δεξαμενή της κινητικότητας», τονίζει ο υπουργός εξηγώντας πως θα αντλήσει από τη δεξαμενή του δημοσίου υπαλλήλους προς απόλυση.

Ειδικά για τη Δημοτική Αστυνομία αναφέρει: «Η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει πετύχει ως θεσμός, παρότι είναι στελεχωμένη με υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα προσφέρουν πολύ περισσότερο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αν ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία». Τονίζει, πάντως, πως «όσοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Αυτή την πρόταση την έχω καταθέσει πρώτος εδώ και δυο, περίπου, χρόνια. Παραμένω δηλαδή σταθερός στις απόψεις, τις οποίες και δεν μεταβάλλω ανάλογα με το δημόσιο αξίωμα που κατέχω».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρέξε να… σώσεις την αρκούδα!


Ο Αρκτούρος συμμετέχει στον 31ο Κλασσικό Μαραθώνιο.

Ο Αρκτούρος συμμετέχει στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών ως επίσημη συνεργαζόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ο Αρκτούρος θα συμμετάσχει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση με τρεις ομάδες:

1) Την ομάδα της αρκούδας στα 5 χλμ.
2) Την ομάδα του ελληνικού ποιμενικού στα 10 χλμ
3) Την ομάδα του λύκου στο Μαραθώνιο Δρόμο των 42 χλμ.

Η συμμετοχή του Αρκτούρου στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών είναι μια συμβολική κίνηση για τη συμμετοχή και την προώθηση της ιδέας της άγριας ζωής σε ακόμη περισσότερους πολίτες και υποστηρικτές.

«Αγωνιζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος, τρέχουμε για τις αρκούδες, προχωράμε σε ένα πράσινο και υγιές μέλλον. Τρέξε στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών και βοήθησε τον Αρκτούρο να συνεχίσει να λειτουργεί!», αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων


Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις.

Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η Επιτροπή θα περιγράφει στο πόρισμά της έναν νέο μηχανισμό πλαίσιο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα αντλεί πληροφορίες από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα.

Στο νέο Μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα αναφέρεται η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να αναπτύξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού υπολογισμού των τιμών των ακινήτων.

Όπως αναφέρει το νέο Μνημόνιο τον Ιανουάριο του 2015 η Κυβέρνηση θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και θα αλλάξει το αντικείμενο του φόρου, ώστε να φορολογεί ανά περίπτωση το ακίνητο και να μην αθροίζει προς φορολόγηση τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ατόμων ή εκμεταλλεύσεων.

Στο τελικό στάδιο, το οποίο προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο του 2016, η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές αξίες.

Σημειώνεται πως οι προτάσεις των φορέων της αγοράς για τις αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνουν τα εξής:

- Πλήρη κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας, ή μείωσή τους κατά τουλάχιστον 50% στο τμήμα τους που υπερβαίνει τη μονάδα.

- Ουσιαστική αύξηση των συντελεστών παλαιότητας, λόγω όχι μόνον της κατάστασης της αγοράς, αλλά και της απαξίωσής τους από μέτρα όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό, η υποχρεωτική ανακαίνιση ανελκυστήρων κλπ.

- Κατάργηση του συντελεστή μεγέθους για τις κατοικίες μεγάλου εμβαδού οι οποίες έχουν απαξιωθεί όχι μόνον από την οικονομική κατάσταση, αλλά από το τεκμήριο κατοικίας, που αφορά και τους ενοικιαστές, γι΄ αυτό και έχουν καταστεί κυριολεκτικά πράγματα εκτός συναλλαγής «res extra commercio».

- Καθιέρωση μειωτικού συντελεστή για τα επί τουλάχιστον ένα έτος ξενοίκιαστα ακίνητα ώστε να ενθαρρυνθεί η αγορά και αξιοποίησή τους, αλλά και να μπορούν οι κάτοχοί τους να πληρώσουν το φόρο κατοχής.

- Μαζική μείωση των «τιμών ζώνης» στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές τιμές και συναλλαγές.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν ασφαλέστερες θεραπείες για την αρθρίτιδα


Στους ερευνητές συγκαταλέγεται και μία Ελληνίδα.

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων πιθανών επικίνδυνων παρενεργειών που σχετίζεται με αρκετά φάρμακα για την αρθρίτιδα, μπορεί να αποφευχθεί στο μέλλον χάρη στην ανακάλυψη μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών, μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα της διασποράς, η καθηγήτρια βιολογικής χημείας 'Αννα Νικολάου του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Φάρμακα όπως το Vioxx, το ντικλοφενάκ, το ιμπουπροφέν και το Celebrex δρουν μπλοκάροντας το ένζυμο Cox-2 στο αίμα του ασθενούς, δράση που έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτές τις δυνητικές παρενέργειες. Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το εν λόγω ένζυμο απουσιάζει κυρίως από τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, αντίθετα είναι παρόν στον εγκέφαλο, το έντερο, τα νεφρά και τον θύμο αδένα.

Τώρα οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν πιο ασφαλή φάρμακα για τους ασθενείς με αρθρίτιδα, καθώς και καρκίνο. Τα φάρμακα για την αρθρίτιδα εδώ και χρόνια έχουν σχετιστεί με εν δυνάμει θανατηφόρες καρδιαγγειακές παρενέργειες και γι' αυτό το λόγο το αντιφλεγμονώδες φάρμακο Vioxx αποσύρθηκε από την αγορά το 2004, ενώ πρόσφατα υπήρξε προειδοποίηση ότι ορισμένοι ασθενείς θα ήταν καλύτερα να σταματήσουν το αναλγητικό ντικλοφενάκ.

Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το ένζυμο Cox-2 συγκεντρώνεται στα αιμοφόρα αγγεία παίζοντας κεντρικό ρόλο κατά του σχηματισμού θρόμβων. Οποιοδήποτε φάρμακο αναστέλλει τη δράση του συγκεκριμένου ενζύμου (όπως συμβαίνει με αρκετά φάρμακα για την αρθρίτιδα) αυξάνει τον κίνδυνο για θρόμβωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζέην Μίτσελ της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», δήλωσαν ότι από τη στιγμή που εντόπισαν τις περιοχές του σώματος όπου τείνει να συγκεντρώνεται το ένζυμο Cox-2, είναι θέμα χρόνου να αναπτυχθούν πιο ασφαλή φάρμακα κατά της αρθρίτιδας και του καρκίνου, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια τις συγκεντρώσεις του Cox-2 στο σώμα, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία το γονίδιο του Cox-2 είχε αντικατασταθεί με το γονίδιο της λουσιφεράσης, μιας ουσίας που προσδίδει στις πυγολαμπίδες την χαρακτηριστική λάμψη τους. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες «είδαν» πώς ακριβώς κατανέμεται στον οργανισμό το επίμαχο ένζυμο.

Η Α. Νικολάου δήλωσε ότι «η νέα μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε τέτοιου είδους εξελιγμένες τεχνικές για να προσδιορίσει τις τοποθεσίες του Cox-2 μέσα στο σώμα. Η χρήση της φασματομετρίας μάζας και των γενετικά τροποποιημένων ποντικιών συνιστά μια σημαντική πρόοδο σε αυτό το πεδίο».

Η κ. Νικολάου σπούδασε Χημεία στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου και πήρε το διδακτορικό της στη βιοοργανική Χημεία. Υπήρξε καθηγήτρια στη Φαρμακευτική Σχολή του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, προτού μετακινηθεί πρόσφατα στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.



Διαβάστε περισσότερα...

H ζωγραφιά μιας παχυντικής πίτσας μας φτιάχνει τη διάθεση;


Τι δείχνει νέα έρευνα από τις ΗΠΑ.

Λαχταράμε πίτσα για να ψυχολογικά καλύτερα; Αντί να βάλουμε σε κίνδυνο τη δίαιτά μας τρώγοντάς την, μπορούμε απλώς να την ζωγραφίσουμε, προτείνουν οι ειδικοί.

Το λεγόμενο comfort food είναι γεγονός ότι μας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά συνήθως είναι παχυντικό και ανθυγιεινό.

Νέα έρευνα από τις Η.Π.Α. υποστηρίζει ότι ίσως να μην χρειάζεται καν να φάμε πίτσα ή τούρτα παγωτό για να «ανεβούμε» ψυχολογικά, αφού απλούστατα αρκεί να τα… ζωγραφίσουμε.

Στην έρευνα συμμετείχαν 61 φοιτητές –εκ των οποίων τα 2/3 ήταν γυναίκες-, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες.

Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να ζωγραφίσει παχυντικά cupcakes, η δεύτερη κομμάτια πίτσας, η τρίτη φράουλες και η τέταρτη πιπεριές.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο καθοδηγούμενη από ψυχολόγους προκειμένου να εκτιμήσουν τις αλλαγές στη διάθεσή τους, οι φοιτητές –οι οποίοι ήταν νηστικοί- βαθμολόγησαν την πείνα τους, τη διάθεσή τους και τα επίπεδα ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού πριν και μετά την εντολή που τους δόθηκε να ζωγραφίσουν.

Καμία από τις ομάδες δεν αισθάνθηκε πείνα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες. Ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες διαφορές στις διακυμάνσεις της διάθεσης των συμμετεχόντων.

Οι φοιτητές που ζωγράφισαν λαχταριστές παχυντικές πίτσες παρουσίασαν κατά 28% καλύτερη διάθεση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους κλήθηκαν να σχεδιάσουν πιπεριές έφτασε μόλις το 1%. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έντυπο «Journal of Behavioural and Brain Science».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων


Επιβαρυντικοί οι ρύποι για την υγεία.

Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα με σωματίδια και χημικές ουσίες, κυρίως από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τις πηγές θέρμανσης και τη λειτουργία των βιομηχανιών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και καρδιοπάθειας.

Αυτό έδειξαν δύο νέες μεγάλες ευρωπαϊκές επιστημονικές έρευνες (η μία με ελληνική συμμετοχή), που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες, οι οποίες επίσης έχουν δείξει τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η ρύπανση για την υγεία.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Όλε Ραάσου-Νίλσεν του Κέντρου Ερευνών της Δανικής Εταιρίας Καρκίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ογκολογικό περιοδικό «Lancet Oncology», σύμφωνα με τη Guardian, δείχνει ότι η μακρόχρονη έκθεση ενός ανθρώπου, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων (ιδίως για αδενοκαρκίνωμα, την μοναδική από τις τέσσερις κυριότερες μορφές του καρκίνου των πνευμόνων, η οποία εμφανίζεται συχνά και σε μη καπνιστές).

Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίπτωση των αερίων οξειδίων του αζώτου και των στερεών σωματιδίων με διάμετρο κάτω των 2,5 μικρομέτρων (ΡΜ2,5) και των 10 μικρομέτρων (ΡΜ10). Για τον σκοπό αυτό, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση σε 17 δημοσιευμένες μέχρι σήμερα μελέτες σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά αφορούσαν τη σχέση ρύπανσης-καρκίνου σε περίπου 313.000 ανθρώπους.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση της ρύπανσης κατά πέντε μικρογραμμάρια σωματιδίων ΡΜ2,5 ανά κυβικό μέτρο του αέρα, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων αυξάνει κατά 18% κατά μέσο όρο, ενώ για κάθε αντίστοιχη αύξηση κατά δέκα μικρογραμμάρια των σωματιδίων ΡΜ10 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ο κίνδυνος αυξάνει κατά 22%. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των οξειδίων του αζώτου και στον καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα και σε επίπεδα σωματιδίων στον αέρα, τα οποία είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μακρόχρονη ρύπανση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Τα όρια αυτά είναι 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα για τα σωματίδια ΡΜ2,5 και 25 μικρογραμμάρια για τα ΡΜ2,5 (πρόκειται για τον μέσο ετήσιο όρο, που είναι υψηλότερος από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

«Δεν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κάποιο κατώφλι κάτω από το οποίο δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το «περισσότερο είναι χειρότερο και το λιγότερο είναι καλύτερο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων είναι η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη, η Κωνσταντίνα Δημακοπούλου, η Ευαγγελία Σαμόλη και η Χριστίνα Μπάμια, όλες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Νίκολας Μιλς του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι ακόμα και η βραχύχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιολογικό πρόβλημα ή για πρόωρο θάνατο λόγω καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές έκαναν συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων από 35 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούν την επίπτωση στην καρδιά που προκαλεί η ρύπανση από αέριες χημικές ουσίες (μονοξείδιο άνθρακα, διοξείδιο θείου, διοξείδιο αζώτου, όζον κ.α.) και από μικροσωματίδια ΡΜ2,5 και ΡΜ10.

Η ανάλυση δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ή πρόωρου θανάτου λόγω καρδιολογικού προβλήματος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3,52% για κάθε αύξηση ενός μέρους ανά εκατομμύριο (ppm) του μονοξειδίου του άνθρακα, 2,36% για κάθε αύξηση ανά 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του θείου, 1,70% για κάθε αύξηση κατά 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του αζώτου και περίπου 2% για κάθε αύξηση κατά 10 μικρογραμμαρίων των σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο του αέρα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τους καρδιοπαθείς και για όσους ζουν κοντά σε δρόμους υψηλής κυκλοφορίας, ενώ επισημαίνουν ότι το 2013 έχει χαρακτηρισθεί «Έτος Αέρα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τις αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ρύπανση του αέρα στις πόλεις του πλανήτη σκοτώνει περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πλημμυρίζει» από ανασφάλιστα παιδιά το Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων


«Εγκληματική η στάση της πολιτείας» λέει ο πρόεδρός του.

Περισσότερα από 600 άπορα ή ανασφάλιστα άτομα έχουν καταφύγει για δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων (Κ.Ι.ΦΑ.Χ.) μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του, στον νέο χώρο επί της πλατείας Κολοκοτρώνη.

Πολλά από τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Κ.Ι.ΦΑ.Χ. είναι παιδιά τα οποία -επειδή οι γονείς τους έμειναν ανασφάλιστοι- στερούνται από την pολιτεία ακόμα και τα βασικά εμβόλια, αναφέρει η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα.

Αξιοσημείωτο των αυξανόμενων αναγκών που υπάρχουν για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παιδιών ανασφάλιστων ή άπορων οικογενειών είναι ότι αυτήν τη στιγμή στο Κοινωνικό Ιατρείο προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, εκτός από τις άλλες ειδικότητες, τέσσερις παιδίατροι.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Ι.ΦΑ.Χ. Μηνάς Βουλγαρίδης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε παιδικά εμβόλια σύντομα, το Ιατρείο Αλληλεγγύης πρόκειται να ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να ζητηθεί η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για να μην μείνει κανένα παιδί ανεμβολίαστο.

«Το οικονομικό ζήτημα του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αλληλεγγύης το αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε ουσιαστικά έξοδα -με εξαίρεση τη Δ.Ε.Η.- καθώς όλοι ουσιαστικά γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, πολίτες και γραμματείς στο Κ.Ι.ΦΑ.Χ. είναι εθελοντές. Από εκεί και πέρα σε κάθε έναν άνθρωπο που έρχεται σε εμάς κοιτάζουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε να τον βοηθήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές χρειάζεται να προβούμε σε κάποιες δαπάνες είτε εργαστηριακών εξετάσεων -σε μικρότερο βαθμό καθώς πολλά εργαστήρια έξω συνεργάζονται και κάνουν τις εξετάσεις είτε δωρεάν είτε σε τιμή κόστους- είτε σε φάρμακα. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το θέμα του παιδικού εμβολισμού», τόνισε ο κ. Βουλγαρίδης και εξήγησε ότι, επειδή τα φάρμακα που αξιοποιούνται από το Κ.Ι.ΦΑ.Χ. προέρχονται από το σύστημα της ανακύκλωσης, δηλαδή προσφέρονται από πολίτες που τα αγόρασαν κάποια στιγμή, αλλά δεν τα χρειάζονται πια, είναι δύσκολο να βρεθούν μέσα από αυτό τον τρόπο παιδικά εμβόλια.

«Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι φάρμακα τα οποία συγκεντρώνουμε με τη βοήθεια του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών και τα οποία, αφού ελεγχθούν και ταξινομηθούν, καταναλώνονται από τους ασθενείς μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Βουλγαρίδης.

«Αυτά όμως που δεν μπορούν να προκύψουν με αυτό το σύστημα είναι τα εμβόλια γιατί ποτέ δεν θα πάρει κάποιος ένα εμβόλιο και να του περισσέψει για να το δώσει για ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια τα αγοράζουμε και τα αγοράζουμε επειδή, δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες, αφού καθημερινά πολλοί άνθρωποι, επιχειρηματίες και οικογενειάρχες, προστρέχουν σε εμάς μη έχοντας ασφάλεια και Ταμείο να τους καλύψει για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» πρόσθεσε.

«Εγκληματική η στάση της πολιτείας»

Συνεχίζοντας ο κ. Βουλγαρίδης εξήγησε ότι ο παιδικός εμβολισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός όχι μόνο για το κάθε παιδί μεμονωμένα, αλλά και συνολικότερα για την κοινωνία.

«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος της προληπτικής ιατρικής και παράλληλα είναι κι ένας δείκτης της κοινωνικής ευαισθησίας και των αντανακλαστικών που έχει κάθε κοινωνία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι εμβολιάζοντας ένα παιδί δεν προστατεύουμε μόνο το παιδί, αλλά και τον περίγυρό του.

«Αυτό, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί από την Πολιτεία. Δεν μπορεί τα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων γονέων να μην εμβολιάζονται επειδή δεν έχουν Ταμείο οι γονείς τους. Αυτό είναι εγκληματικό για την κοινωνία γιατί πέρα του ότι γίνεται πιο ευάλωτη η κοινωνία γενικά, σημαίνει και κοινωνική αναλγησία. Δεν μπορεί στην υγεία να μετρά το οικονομικό», υπογράμμισε.

«Δεν ξέρω αν από αυτό που ακούμε κάθε μέρα από τον πρωθυπουργό ότι τελικά το στοίχημα θα το κερδίσουμε είναι αλήθεια. Αυτό, όμως, που ξέρω είναι ότι στοίχημα με την υγεία το χάνουμε καθημερινά. Κι αν χάσουμε τον παιδικό εμβολιασμό, δεν μπορούμε να τον αναπληρώσουμε στο μέλλον. Οπως και δεν μπορούμε να περιμένουμε σε θέματα υγείας και θεραπείας. Ο διαβητικός τη θεραπεία του πρέπει να την κάνει σήμερα και όχι μετά από 1 - 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση πάντως και επειδή η Πολιτεία δεν φροντίζει να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάζει τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένα ή όχι, εμείς ελπίζουμε ότι με τη συμπαράσταση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας θα συνεχίσουμε να κάναμε αυτό που κάναμε μέχρι τώρα» συνέχισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζάχαρη για τη διάγνωση του καρκίνου


Τι δείχνει νέα έρευνα που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Ένα νέο ρόλο θα έχει η ταπεινή ζάχαρη στο πολύ κοντινό μέλλον σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine.

«Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο με τη χρήση της ποσότητας ζάχαρης που περιέχεται σε μισή πλάκα σοκολάτας» υποστηρίζει ο Dr Simon Walker Samuel επικεφαλής ερευνητής της ομάδας των ειδικών του University College London οι οποίοι ανέπτυξαν με νέα τεχνική ανίχνευσης του καρκίνου.

Η νέα τεχνική (glucoCEST) βασίζεται στη λογική ότι οι κακοήθεις όγκοι καταναλώνουν (απορροφούν) πολύ περισσότερη γλυκόζη (σάκχαρο) από τους υγιείς ιστούς προκειμένου να συνεχίζουν να μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς.

Οι ερευνητές διαμόρφωσαν ανάλογα τους μαγνητικούς τομογράφους ούτως ώστε να ανιχνεύουν τους όγκους οι οποίοι «καταβροχθίζουν» σάκχαρα. Η μέθοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο και θα αποτελέσει μια πιο απλή εναλλακτική λύση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο που γίνεται με χρήση ακτινοβολίας.

Η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια με καρκίνο του εντέρου όπου και διαπιστώθηκε ότι οι καρκινικοί όγκοι ήταν ανιχνεύσιμοι με την νέα τεχνική η οποία εφαρμόστηκε αφότου έγινε έγχυση γλυκόζης στα πειραματόζωα.

Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές της μεθόδου σε ανθρώπινους όγκους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για ασφαλή ηλιοθεραπεία


Πώς θα μαυρίσουμε χωρίς να θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.

Είναι γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρώμα και δεν μαυρίζει στο ίδιο ποσοστό με άλλους, δυστυχώς ή ευτυχώς γενετικοί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο.

Γι' αυτό μερικοί άνθρωποι, ακόμη κι αν μείνουν για λίγο στον ήλιο, γυρίζουν μαυρισμένοι, ενώ άλλοι, με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, κοκκινίζουν σαν «αστακοί» μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κολλαγόνο και η ηλιακή ακτινοβολία

Μια πολύ σημαντική πτυχή για το μαύρισμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που κάνουμε ηλιοθεραπεία είναι το γεγονός ότι βλάπτει το κολλαγόνο στο δέρμα. Προκαλεί την απώλεια ελαστικότητας και οι ίνες στο δέρμα αρχίζουν επίσης να φθείρονται. Αυτή η ζημιά προκαλείται στο δέρμα, όπου υπάρχει ο συνδετικός ιστός, αλλά η καταστρεπτική επίδραση θα είναι σύντομα εμφανής και στην επιδερμίδα.

Η μόνη θεραπεία είναι να «κρατήσουμε» το κολλαγόνο σε καλή κατάσταση. Μόνο έτσι πρόκειται να βοηθηθεί το δέρμα σας από τη γήρανση που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Το εξωτερικό-κερατινιοποιημένο στρώμα της επιδερμίδας

Με την επίδραση του ήλιου εκτός από το μαύρισμα το κεράτινο στρώμα του δέρματος γίνεται σκληρότερο και παχύτερο – αυτό οδηγεί και στην αφυδατωμένη όψη του δέρματος που παρατηρούμε το καλοκαίρι.

Ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος και οι παραλίες είναι ο πιο κοινός τρόπος για να αποκτήσουμε ένα ελκυστικό σώμα. Εν τούτοις υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα για το υπαίθριο μαύρισμα.

Πρώτον και κύριο, είναι η πιο ανεξέλεγκτη μέθοδος. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως το αντηλιακό είναι αρκετό για να μας προστατέψει από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου

Η διαδικασία μαυρίσματος, σε μια σειρά απλών βημάτων που πραγματοποιούνται στο δέρμα, είναι η εξής:

Η UVA ακτινοβολία από τον ήλιο, ερχόμενη σε επαφή με ένα εξειδικευμένο στοιχείο στο δέρμα αποκαλούμενο μελανοκύτταρο διεγείρει την δημιουργία και παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που είναι γνωστή ως μελανίνη. Καθώς η μελανίνη ταξιδεύει στην επιφάνεια του δέρματός, συνδυάζεται με το οξυγόνο και δημιουργεί το καφετί χρώμα που ονομάζουμε μαύρισμα. Η μελανίνη είναι φυσικά παρούσα στο δέρμα και το προστατεύει από τη ζημία που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα όμως με το μαύρισμα και αναπόφευκτα, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου δημιουργεί στο δέρμα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν την οξείδωση και εκφύλιση των κυττάρων που τελικά καταλήγει στη γήρανση του δέρματος.

Για να αποτρέψουμε όσο γίνεται τις συνέπειες αυτές, πρέπει να τηρηθούν οι παραπάνω συμβουλές. Επίσης τότε θα απολαύσουμε ένα βαθύ μαύρισμα που θα κρατήσει και μετά τον Αύγουστο!

Αντηλιακό

Αν και η χρησιμοποίηση αντηλιακού είναι απαραίτητη, δεν είναι η πανάκεια για να κρατήσουμε τη νεανική όψη του δέρματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και στους έμμεσους τρόπους ηλιοθεραπείας (solarium) ή κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου ή κατά το περπάτημα, εκτιθέμεθα στην ακτινοβολία του ήλιου.

Όταν ο ήλιος «καίει», είναι απαραίτητο να ανανεώνεται το αντηλιακό σας τακτικά, για να αποτρέψει τα ατυχήματα-εγκαύματα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αντηλιακών, αλλά πρέπει επίσης να προσέχετε, εκτός από τη χρήση του ενδεδειγμένου δείκτη προστασίας, το αντηλιακό να μην έχει πολύ δυνατό άρωμα και να είναι υποαλλεργικό.

Μερικές συμβουλές πριν βγείτε στον ήλιο και κατά την ηλιοθεραπεία:

- Μην το παρακάνετε. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους ηλιοθεραπείας 5 με 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

- Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία στις ώρες αιχμής που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (12:00 –16:00)
Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό του ενδεδειγμένου δείκτη , ανάλογα με το τύπο του δέρματός σας.

- Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας να φροντίζετε για την συνεχή ενυδάτωσή σας πίνοντας νερό και χυμούς και τσάι και αποφεύγοντας τα αναψυκτικά που στην ουσία αφυδατώνουν.

- Μετά από την ηλιοθεραπεία το καλύτερο είναι ένα δροσερό ντους, που θα απομακρύνει το υπολείμματα από το λάδι ή το αντηλιακό, καθώς και το αλάτι από τη θάλασσα. Μετά το ντους συνιστάται η χρήση μιας καλής ενυδατικής λοσιόν σε όλες τις περιοχές, για να αποτρέψει την ξηρότητα.

- Εάν θεωρείτε ότι το δέρμα σας γίνεται πολύ ξηρό, λεπτό και εύθραυστο μετά από την ηλιοθεραπεία, αναστείλετε μάλλον τη διαδικασία του μαυρίσματος για λίγο και χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική λοσιόν. Για να αφαιρέσετε τα νεκρά στοιχεία από το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό προϊόν πίλινγκ.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκουμε στο πεπόνι


Πρόκειται για εξαιρετική πηγή καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τον Ιούλιο το πεπόνι ξεμυτίζει και γεμίζει τα τελάρα στην αγορά. Πρόκειται για ένα φρούτο με φανατικούς φίλους. Είναι εξαιρετικά δροσιστικό, κάτι που υποδηλώνει και η υψηλότατη ποσότητα νερού που περιέχει (πάνω από 92%).

Αποτελεί πολύ καλή πηγή καροτίνης, ουσίας με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αρκετά καλή πηγή βιταμίνης C, καθώς μια μερίδα πεπόνι (200γρ) προσφέρει πάνω από το 30% των αναγκών μας στην εν λόγω βιταμίνη.

Περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Όπως τα περισσότερα φρούτα έτσι και το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή καλίου, προλαμβάνοντας και συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το πεπόνι συνήθως είναι άνω του μετρίου όσον αφορά το γλυκαιμικό του δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα του αίματος μετά τη λήψη της τροφής. Ο βαθμός ωρίμανσης του πεπονιού επηρεάζει την τιμή του γλυκαιμικού δείκτη (ποιότητα υδατανθράκων-σακχάρων), επομένως όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ας προτιμάνε μικρές ποσότητες, αλλά και όχι τα πιο ώριμα πεπόνια (έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο).

Το καλοκαίρι υπάρχει το δίπολο καρπούζι ή πεπόνι. Φαίνεται αρχικά να κερδίζει τη μάχη το καρπούζι λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς γεύσης του. Όμως, επειδή πρόκειται για φρούτα με σκληρό φλοιό που η εξωτερική εμφάνιση δεν προδηλώνει πάντα τι βρίσκουμε μέσα, το καρπούζι πολλές φορές τυχαίνει να μην είναι καλό, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά με το πεπόνι!

Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή πεπονιών. Παράγονται περίπου 20.000 τόνοι πεπόνι, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε αυτάρκεια σε αυτό το αγαθό. Πολλά πεπόνια παράγονται στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία) και στην Κρήτη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, σχήματα, αρώματα, γεύσεις πεπονιών. Είναι σημαντικό να προτιμάμε ελληνικά πεπόνια βοηθώντας την τοπική οικονομία και την υγεία μας.

Δοκιμάστε το πεπόνι μέσα στις σαλάτες. Προσφέρει γλυκιά γεύση, που μπορεί να «δέσει» άψογα με την παρουσία προσούτο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για την αθώωση του Zimmerman


Ο George Zimmerman, πρώην μέλος μιας ομάδας εθελοντών ασφαλείας του Σάνφορντ στη Φλόριντα ,ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2012 πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο αφροαμερικανό έφηβο Τρέιβον Μάρτιν αθωώθηκε από το δικαστήριο. Οι δικηγόροι του, υποστήριξαν ότι ενήργησε ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα και η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη.

Η αθώωση του προκάλεσε έντονη συζήτηση σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Πορείες διαμαρτυρίας οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές πόλεις, όπως το Σαν Φρανσίσκο, τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, την Ουάσινγκτον και την Ατλάντα.




Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει και “άγχος των διακοπών”;


Αφού διαβάσατε αυτό τον τίτλο μπορεί να εκπλαγήκατε και απορήσατε: Τι σχέση έχει το άγχος με τις διακοπές; Και όμως οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν πηγή μεγάλων συναισθηματικών εντάσεων. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητες.

Όπως το διάλειμμα λίγης ώρας από το διάβασμα έτσι και ένα χρονικό διάστημα αποχής από την καθημερινότητα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη χρονιά. Πότε όμως οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν άγχος;

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή αλλά και στη ρουτίνα μας δημιουργεί μια υπερένταση. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές μεταβαίνουμε ξαφνικά από τη μία κατάσταση (ωράρια, ευθύνες, ρουτίνα, πρόγραμμα) στην άλλη. Οι διακοπές λοιπόν, σημαίνουν ότι δεν πηγαίνουμε στο σχολείο η στη δουλειά μας και αν έχουμε παιδιά δε λείπουν πια στο σχολείο ή στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Έτσι, ξαφνικά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στις σχέσεις μας με τους άλλους και πιθανόν να γίνονται ορατά και τα προβλήματα των σχέσεων που επικάλυπτε η καθημερινότητα.

Πριν φύγουμε για διακοπές παρουσιάζεται επίσης και υπερβολική δουλειά για κλείσιμο υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων κάτι που συχνά, προκαλεί μια ψυχολογική υπερφόρτωση. Οι διακοπές χρειάζονται επίσης αρκετή δουλειά σε ό,τι αφορά την προετοιμασία, τον προγραμματισμό και την οργάνωσή τους.

Τέλος, παρατηρείται η πίεση που προκαλούν οι υπερβολικές προσδοκίες. Οι διακοπές παρουσιάζονται με υπερβολή ως κάτι το εξαιρετικά διασκεδαστικό, το ξέγνοιαστο, το χαλαρωτικό, το ανεμπόδιστο, το συναρπαστικό. Όπως λοιπόν το κάθετί έχει ένα τέτοιο περιτύλιγμα έτσι και οι διακοπές ενδέχεται να προκαλέσουν μια ψυχολογική πίεση αλλά και απογοητεύσεις αν τελικά τα πράγματα δεν αποδειχθούν ιδανικά.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

18 συμβουλές για μια καλή σχέση με το παιδί σου


Ο γονιός που επιθυμεί να αναπτύξει καλή σχέση με το παιδί του χρειάζεται να θυμάται:
Να έχει υπομονή.

Τίποτα δεν κατακτάται εύκολα. Ο γονιός που θέλει να εδραιώσει καλή σχέση με το παιδί του χρειάζεται αφού πρώτα το αποφασίσει να βαδίσει με μικρά αλλά σταθερά βήματα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε καινούρια συμπεριφορά του γονιού επιφέρει αλληλεπιδράσεις στη συμπεριφορά του παιδιού. Μπορεί μια μικρή αλλαγή να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο παιδί που ο γονιός να απογοητευτεί και να πιστέψει ότι κάνει λάθος. Τις περισσότερες φορές δεν είναι έτσι. Το παιδί θα χρειαστεί να κατανοήσει πως η αλλαγή συμπεριφοράς του γονιού είναι γεγονός. Θα δοκιμαστεί ξανά και ξανά προκαλώντας τον και μόνο όταν καταλάβει πως η νέα συνθήκη είναι παγιωμένη, θα αλλάξει κι εκείνο τη δική του συμπεριφορά.

Να εκδηλώνει κάθε στιγμή ισοτιμία και αμοιβαίο σεβασμό

Όταν ένας γονιός θέλει να εφαρμόσει δημοκρατικές συμπεριφορές, χρειάζεται να έχει κατά νου ότι η δημοκρατία για να εφαρμοστεί οφείλει να βασίζεται σε ισότιμους κανόνες. Αν π.χ. Ο μπαμπάς τρώει στο σαλόνι βλέποντας τηλεόραση, για ποιό λόγο το παιδί να μην το κάνει; όταν εκπαιδεύουμε κάποιον ας έχουμε κατά νου ότι η εκπαίδευσει βασίζεται περισσότερο στο παράδειγμα παρά στα λόγια. Όσο για τον αμοιβαίο σεβασμό, τι να πει κανεις. Οι περισσότεροι γονείς απαιτούν σεβασμό από τα παιδιά τους χωρίς να σέβονται οι ίδιοι τις ιδιαιτερότητές και τον προσωπικό χώρο ή χρόνο του παιδιού τους.

Οι δημοκρατικές συμπεριφορές κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας υπευθυνα και ικανά

Αφού λοιπόν το παράδειγμα διδάσκει, θα κατανοήσουμε ότι εκπαιδεύοντας το παιδί μας στην υπευθυνότητα, γινόμαστε κι εμείς πιο υπεύθυνοι. Δηλαδή όχι, άλλα διδάσκουμε και άλλα κάνουμε. Πολύ περισσότερο αν έχουμε δύο παιδιά να εκπαιδεύσουμε. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να είμαστε προσεκτικοί, μπορεί μάλιστα τα αποτελέσματα να είναι φανερά πρώτα στο ένα και μετα στο άλλο.

Να δείχνει ότι εκτιμά τις θετικές εκδηλώσεις του παιδιού

Υπάρχουν πολλοί γονείς που ενω μέσα τους παρατηρούν κάτι καλό που έκανε το παιδί τους, δεν το εκδηλώνουν με λόγια και έργα, φοβούμενοι ότι αυτό θα σταματήσει την προσπάθεια του παιδιού. Δεν είναι καθόλου έτσι. Ας αναλογιστούμε εμείς οι ενήλικες πότε προσπαθούμε περισσότερο: όταν ο περίγυρος αδιαφορεί γι’ αυτό που κάνουμε ή όταν αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας;

Να συγκεντώνει την προσοχή του στα θετικά και όχι στα αρνητικά σημεία του παιδιού. Αυτό ενθαρρύνει τόσο το παιδί όσο και τον γονιό.
Αν φανταστούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η αντίδραση του παιδιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όταν έπαιρνε τη διορθωμένη ορθογραφία του και έβλεπε κυκλωμένα με πράσινο όλα τα σωστά. Έως ότου φθάσουμε να έχουμε σχολεία με νέο πνεύμα ας ξεκινήσουμε από το σπίτι.

Κάθε συμπεριφορά έχει ένα σκοπό
Κάθε έμβιο ον, σε κάθε βήμα του, σημαντική ή όχι, έχει ένα σκοπό. Κάθετι ξεκινά από κάποιο, φανερό ή κρυφό στόχο. Ο άνθρωπος που έχει εμβαθύνει σε επίπεδο αυτογνωσίας, τις πιο πολλές φορές γνωρίζει που αποσκοπεί η συμπεριφορά του. Ο σκοπός κάθε συμπεριφοράς εμπεριέχει ολόκληρη διαδικασία εσωτερικών διεργασιών, συνειδητών ή μη. Εκτός από το βασικό του σκοπό, να δώσει μια εικόνα περιεκτική και σαφή για την αρνητική συμπεριφορά ενός παιδιού, δίνει την ευκαιρία να κατανοήσει και ο γονός τους δικούς του στόχους.

Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα του γονιού από την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού καταδεικνύουν το σκοπό συμπεριφοράς του παιδιού.
Ο γονιός μπορεί να βοηθηθεί να κατανοήσει το σκοπό συμπεριφοράς του παιδιού αν χρησιμοποιήσει για πυξίδα τα δικά του συναισθήματα. Είναι δυστυχώς, συχνό φαινόμενα μην γνωρίζουμε τι ακριβώς αισθανόμαστε. Αν εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να περιγράφουμε με σαφήνεια και ακρίβεια τα συναισθήματά μας θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε αντίστοιχα και τα παιδιά μας.

Να μην εμπλέκεται σε αγώνα υπεροχής
Ο αγώνας για δύναμη και υπεροχή αποτελεί συστατικό του ανθρώπου. Αν προσπαθούσαν οι γονείς να μην εμπλέκονται σε τάτοιες μαχες, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ παρήγορα. Συνήθως τα παιδιά και οι γονείς που εμπλέκονται σε τέτοιες λανθασμένες συμπεριφορές, οδηγούνται εύκολα στην αμέσως επόμενη συμπεριφορά που είναι η εκδίκηση. Επειδή η εκδίκηση προκαλεί ύστερα την αντεκδίκηση, χρειάζεται ο γονιός να μην ανταποδίδει τα “χτυπήματα”. Να θυμάται πως όταν εμπλέκεται σε κάθε αγώνα για δύναμη, η ήττα είναι προ των πυλών. Κάθε μάχη αφήνει πίσω της πάντα ηττημένους.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος του γονιού να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού είναι να αλλάξει πρώτα τη δική του.
Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση στις μεταπολεμικές γενιές. Θεωρείται καλός γονιός εκείνος που λύνει τα προβλήματα του παιδιού πριν αυτά εμφανιστούν. Έτσι, έχουμ εοδηγηθεί να μεγαλώνουμε παραχαϊδεμένους και υπερπροστατευμένους ενήλικες. Αν ο γονιός αποφασίσει από νωρίς μην είναι καλός αλλά υπεύθυνος, θα προκύψει μια νέα γενιά υπεύθυνων κκαι εκπαιδευμένων ανθρώπων. “ Σε μια δημοκρατική κοινωνία, κάθε άνθρωπος οφείλει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα. Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε υπεύθυνους ανθρώπους πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι, μεγαλώνοντας υπευθυνα παιδιά. Αν ο γονιός πριν σπεύσει να λύσει το θέμα που προκύπτει, σταθεί για λίφο και να ζητήσει από το παιδί να σκεφτεί και να αποφασίσει ποια μπορεί να είναι η πιθανή λύση του προβλήματος. Τα υπέυθυνα παιδιά διαμορφώνονται από υπεύθυνους γονείς.

Όταν το παιδί φέρεται αρνητικά, ο γονιός χρειάζεται να αντιδράσει με απροσδόκητο τρόπο.
Χρειάζεται δηλαδή, αφού σκεφθεί, να κάνει ακριβώς το αντίθετο απο ό, τι θα έκανε συνήθως. Με άλλα λόγια το αντίθετο από εκείνο που περιμένει το παιδί. Αν π.χ. έσπευδε να βοηθήσει το παιδί του σε ότι ξεκινούσε, τώρα ας περιμένει λίγο. Αν πάλι αδιαφορούσε, παραμένοντας στις δικές του ασχολίες, τώρα ας σπευσει. Αυτό και μόνο μπορέι να αποτελέσει μοχλό εκκίνησης για ένα καλύτερο αύριο στη σχέση τους.

Η επίδειξη εμπιστοσύνης βοηθά το παιδί να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του.
Αν αναλογιστούμε πως αυτό από το οποίο πάσχουμε όλοι είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η οποία οδηγεί σε έλλειψη αυτοπεποίθησης, θα ήταν φρόνιμα να ξεκινήσουμε εμπιστευόμενοι τους νέους ανθρώπους, έτσι που να τιυς οδηγήσουμε να κατανοήσουν ότι αυτό που χρεάζεται ο καθένας, για ν α είναι ψυχικά υγιής έιναι να εμπιστεύεται την κρίση του και να μην εξαρτάται πό την κρίση των άλλων. Σε αυτό μπορέι να φτάσει μόνο αν αισθανθεί από νωρίς ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης. Άξιος εμπιστοσύνης μπορεί να είναι ο καθένας αρκεί να του επιτρέψουμε να επιλέξει και να αποφασίσει με γνώμονα τα όρια και τους όρους που εξασγαλίζουν μια υγιή συμβίωση.

Το να ακούει με προσοχή είναι εξαιρετικά βοηθητική μέθοδος.
Υπάρχουν φορές στη ζωή μας που αν αποφασίζαμε απλά και μόνο να ακούσουμε με προσοχή αυτά που έχει να μας πει ο άλλος, τα πρλαγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Μέσα στα πλαίσια του “καλού” γονιού και πάλι, τις πεισσότερες φορές σπεύδουμε να βρούμε λύση χωρίς καν να μας το ζητήσουν. Αν, λοιπόν, κάποιες φορές ακούσουμε απλά αυτά που έχει να μας πει το παιδί μας, το οποίο υποφέρει από κάποιο βαρύ συναίσθημα, αν απλά αναγνωρίσουμε το συναίσθημά του, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.

Το να αναλαμβάνει την ευθύνη του δικού του συναισθήματος αποτελεί πολλές φορές λύση στις συγκρούσεις.
Αν ο γονιός αποφασίσει να αναλάβει την ευθύνη του δικού του συναισθήματος, θα πάψουν να ακούγονται εκφράσεις όπως: “ με θύμωσες”, “με απογοήτευσες” και όλα τα συναφή. Μπορεί ο γονιός να δηλώσει απλά: “αισθάνομαι θυμωμένος, απογοητευμένος κλπ.”, αυτό είναι αρκετό ισότιμο και εμπεριέχει σεβασμό τόσο προς το παιδί όσο και προς τον εαυτό του. Είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά μας. Εμείς αποφασίζουμε να νιώσουμε ότι νιώθουμε. Η συμπεριφορά του άλλου απλά ξυπνά την διαδικασία μέσα μας, δεν φέρει ο άλλος την ευθύνη.

Να διαχωρίζει τον άνθρωπο από την πράξη του.
Πολλές μάχες θα είχαν κερδίσει οι γονείς αν εφάρμοζαν αυτό στην οικογένιεά τους. Διαχωρίζοντας τον άνθρωπο από την πράξη του ο άνθρωπος παραμένει αλώβητος, τιμάται γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που κάνει. Πάνω σ’ αυτό βασίζεται ολόκληρη θεωρία που καλείται να εφαρμόσει ο σύγχρονος άνθρωπος, ιδιαίτερα ένας γονιός-αναζητητής. Όχι λοιπόν: “δεν είσαι καλό παιδί”, αλλά: “αυτό που έκανες δεν είναι καλό”.

Να ασχολείται με τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
Το παιχνίδι στα μικρά παιδιά και η ισότιμη συζήτηση στα μεγαλύτερα, ακόμα και η ενασχόληση με τα χόμπι τους, είναι σημαντική προτεραιότητα για τον γονιό που επιθυμελι μια καλή σχέση. Όταν κάτι τέτοιο εδραιωθεί στην καθημερινότητα τα πράγματα αλλάζουν μαγικά. Ας θεωρηθεί απαραίτητο και καθημερινό το παιχνίδι, τουλάχιστον για παιδιά μικρής ηλικίας, όχι με στόχο την εκπαίδευση του παιδιού, αλλά με στόχο την ενασχόλησει του παιδιου με κάτι που το παιδί αγαπά και απολαμβάνει. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, χρειάζεται σταθερότητα και αφοσίωση.

Να εντάσσει το παιδί στην καθημερινότητά του ακόμα και σε θέματα που αφορούν σημαντικές αποφάσεις.
Πόσο σημαντικό θα ένιωθε ένα παιδί, αν ο γονιός του το συμβουλευόταν για καθημερινά ζητήματα που αφορούν το ίδιο ή ολόκληρη την οικογένεια! Πόσο ακόμη πιο σημαντικό θα ήταν να μάθει σιγά σιγά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να λύσει καθημερινά θέματα της ζωής; Σε αντίθεση με τα παραπάνω τα παιδιά κρατιούνται μακριά από τις μικρές ή μεγάλες αποφάσεις, με πρόσχημα πως όταν ενηλικιωθούν τόττε θα μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Να θεωρεί τα λάθη ευκαιρίες για μάθηση. Όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τον ίδιο.
Ένα άλλο μεγάλο λάθος που κανει η κοινωνία μας είναι να θεωρεί τα λάθη μεγάλη συμφορά. Αν αρχίσει ο γονιός να αντιμετωπίζει τα δικά του λάθη, όσο και του παιδιού του, σαν ευκαιρίες μαθητείας η καλή σχέση θα αρχίσει να εδραιώνεται. Είναι απ‘ όλους αποδεκτός πως όταν κάποιος προσπαθεί, αναπόφευκτα κάνει και λάθη. Όταν, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα δικά μας λάθη και τα λάθη των σημαντικών ανθρώπων γύρω μας, έχουμε την τάση να τα αντιμετωπίζουμε σαν συμφορές. Ας μας γίνει συνείδηση, ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες για εξέλιξη.

Να βεβαιωθεί ότι το μήνυμα αγάπης, φθάνει στον παραλήπτη και ότι εκείνος το καταλαβαίνει.
Συχνά θεωρείται, ακόμη και από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους ότι το μήνυμα της αγάπης φτάνει στον παραλήπτη όπως και αν εκπέμπεται. Δεν είναι αλήθεια. Ο καθένας έχει δικούς του αντιληπτικούς μηχανισμούς για να προσλάβει και να αντιληφθεί την αγάπη που εκπέμπεται προς αυτόν. Ας μάθει ο γονιός που επιθυμεί καλή σχέση με το παιδί, ότι το μήνυμα αγάπης χρειάζεται να αποστέλλεται σύμφωνα με τος κώδικες που είναι αντιληπτοί από τον παραλήπτη. Η αγάπη δεν είναι μόνο “δούναι και λαβείν”. Είναι κατάσταση και ως τέτοια η επικοινωνία χρειάζεται να γίνεται τόσο με λόγια όσο και με έργα.
Και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε, ας εφαρμόσουμε μονάχα αυτό:

ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ
“ Δεν σ‘ αγαπώ γι‘ αυτό που έκανες.
Δεν σ‘ αγαπώ γι‘ αυτό που δεν εκανες.
Σε αγαπώ γι‘ αυτό που είσαι, ό, τι και αν είσαι”.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες


Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες έχει προωθήσει στην ΕΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένει την έγκριση του, όπως δηλώνει στον "Τύπο της Κυριακής" ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Τα κονδύλια θα προκύψουν από την αναθεώρηση του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και αφορούν στην πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών.

"Το μέλλον της πρωτογενούς μας παραγωγής ταυτίζεται με το μέλλον των νέων ανθρώπων που στρέφονται σε αυτή", σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος.

Τονίζει πως είναι αδιανόητη η συνέχιση της χρηματοδότησης του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού με αφορμή προτάσεις για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ.

Σημειώνει με νόημα πως ελπίζει να μην κρύβονται πίσω από τις καθυστερήσεις για αλλαγή του νόμου Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς σκοπιμότητες όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ Σαμαράς έχει δηλώσει ότι τα χρήματα θα δίνονται ως επίδομα οικογενειών πολυτέκνων αγροτών και κτηνοτρόφων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

35 βότανα για αδυνάτισμα και καλή υγεία


Πολύτιμα όπλα για την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας θεωρούνται από αρχαιοτάτων χρόνων πολλά από τα βότανα που, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, φυτρώνουν και αναπτύσσονται στη φύση.

Πολύτιμα όπλα για την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας θεωρούνται από αρχαιοτάτων χρόνων πολλά από τα βότανα που, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, φυτρώνουν και αναπτύσσονται στη φύση. Με το πέρασμα των χρόνων η επιστημονική εξέλιξη επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό εκείνο που η εμπειρία είχε δείξει. Υπάρχουν ασθένειες που είναι αντιμετωπίσιμες με τα μέσα που δίνει η φύση. Δεν είναι λίγα τα βότανα εκείνα που σήμερα αποτελούν τη βάση για φάρμακα που αποτελεσματικά συμβάλλουν στην αποκατάσταση της υγείας. Διάφοροι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού. Χρειάζεται ΠΑΝΤΑ όμως η συμβουλή του γιατρού και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Αδυνατιστικά – κατά της κυτταρίτιδας

Πράσινο τσάι
Είναι γνωστό για την ιδιότητά του να καίει τα λίπη. Κι αυτό επειδή το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ενεργά συστατικά που διεγείρουν το κέντρο κορεσμού στον εγκέφαλο και μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών με ζεστό ή κρύο πράσινο τσάι ημερησίως επί έναν μήνα.

Λουίζα
Ρυθμίζει την όρεξη και τη διούρηση. Είναι ιδανική επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ετοιμάστε έγχυμα με 1 φλιτζάνι νερό και 3 κουταλάκια λουίζα και πίνετε καθημερινά.

Ταραξάκο
Το ταραξάκο περιορίζει την όρεξη. Μεταβολίζει τα σάκχαρα και τα λίπη και γι’ αυτό και βοηθά υπέρβαρους με αυξημένη χοληστερίνη. Καταναλώστε 1-2 φορές την ημέρα έγχυμα από 2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό. Σε συνδυασμό με τη γλυκόριζα ενισχύει το αδυνάτισμα και την αποτοξίνωση.

Φυτολάκκα
Είναι ένα βότανο που καταπολεμά το τοπικό πάχος. Βράστε 1 φλιτζάνι νερό, αποσύρετέ το από τη φωτιά, προσθέστε 1 κουταλάκι φυτολάκκα και αφήστε το σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σουρώστε το και πίνετε μέχρι 3 φλιτζανάκια την ημέρα.

Σημύδα
Κατά της αντιαισθητικής κυτταρίτιδας δρα η σημύδα. Τα φύλλα της βοηθούν στην καύση του λίπους και στην αντιμετώπιση του ουρικού οξέος. Ετοιμάστε αφέψημα με 1 κουταλάκι φύλλων σημύδας σε 1 φλιτζάνι νερό.

Εντομοαπωθητικά

Βασιλικός
Μια γλάστρα με βασιλικό στο παράθυραo αρκεί για να απομακρύνει αποτελεσματικά τις μύγες και τα κουνούπια. Σύμφωνα με τις λαϊκές πρακτικές, λίγα φύλλα βασιλικού σε ένα μπολάκι με ξίδι μπορούν να διώξουν τα κουνούπια κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής βραδιάς σε εξωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα, το άρωμα του βασιλικού αναζωογονεί και τονώνει τον οργανισμό.

Δενδρολίβανο
Συνιστά μια οικολογική λύση που θα σας προστατέψει από κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα, αφού το δενδρολίβανο έχει την ιδιότητα να τα απομακρύνει. Πρόκειται για βότανο με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, το οποίο είχε εκτιμηθεί πολύ από τους αρχαίους Ελληνες και τους Ρωμαίους οι οποίοι του απέδιδαν και συμβολικό χαρακτήρα. Εχει δυνατή μυρωδιά καμφοράς.
Λεβάντα

Ενα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό τζελ με λεβάντα παρασκευάζεται ως εξής: Σε 30 γραμμάρια τζελ αλόη βέρα ρίχνουμε 10 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο, 10 σταγόνες γεράνι, 10 σταγόνες λεβάντα, 2 σταγόνες θυμάρι και 3 σταγόνες λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε στα σημεία του σώματος που θέλουμε να προστατέψουμε.

Αντιιδρωτικά

Φασκόμηλο
Η πιο χαρακτηριστική του ιδιότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση αυτή ξεκινά περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση εγχύματος φασκόμηλου και μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, ενώ αποδίδεται στο γεγονός ότι το φασκόμηλο τονώνει τον οργανισμό και καταπολεμά τη γενική εξασθένηση που προκαλεί άφθονο ιδρώτα. Υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν τοξικά φαινόμενα.


Αποσμητικά

Θυμάρι
Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κακοσμία των ποδιών θεωρείται το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Οι βοτανολόγοι συνιστούν να βράσετε δύο κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε μισό λίτρο νερό και να κάνετε ποδόλουτρο. Επαναλάβετε για αρκετό χρονικό διάστημα τη διαδικασία.

Λεμονιά
Χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό. Αλλωστε για τις αποσμητικές του ιδιότητες το λεμόνι έχει αξιοποιηθεί και από τη χημική βιομηχανία. Σύμφωνα με την πρακτική ιατρική, χυμός μισού ή ενός λεμονιού διαλυμένος σε νερό (αναλογία λεμονιού προς νερό 1:3) καταπολεμά την κακοσμία του στόματος όταν καταναλώνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι, ενώ μασάζ με λεμόνι στα πόδια τα απαλλάσσει από τις δυσάρεστες οσμές.
Ευκάλυπτος

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου παράγεται από τα φύλλα του και έχει έντονο άρωμα και πικρή γεύση. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά λειτουργεί ως ισχυρό αποσμητικό, καθώς απομακρύνει τις μυρωδιές. Το ευκαλυπτέλαιο περιέχει κατά 70% κινεόλη και είναι επίσης γνωστό για τις απολυμαντικές, εντομοκτόνες και επουλωτικές ιδιότητές του.

Κατά των εγκαυμάτων

Αβρωνία
Οι βοτανοθεραπευτές συνιστούν κατάπλασμα από το φυτό αβρωνία για την αποκατάσταση του καμένου δέρματος από τον ήλιο. Πρόκειται για ένα από τα βότανα του Κενταύρου Χείρωνα, ενώ ο Διοσκουρίδης πρότεινε τους καρπούς της κατά των φακίδων και των λεκέδων του δέρματος.
Αλόη
Είναι γνωστή για την επουλωτική της δράση και τη βοήθεια που παρέχει στην αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων. Πολλοί λαοί, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός, χρησιμοποιούν την αλόη ευρέως για τις ιδιότητές της αυτές, ενώ στις τροπικές χώρες μια γλάστρα με αλόη βρίσκεται σε κάθε κουζίνα για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης. Τη δεκαετία του ’30 Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φυτό θεραπεύει και εγκαύματα οφειλόμενα σε ακτίνες Χ.

Συκιά
Πλούσια σε ιαματικές ιδιότητες, βοηθά μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, όταν χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα από φρέσκα ή ξηρά σύκα. Η εξωτερική χρήση των σύκων καταπολεμά επίσης τους δοθιήνες, τα αποστήματα, τους καλόγερους και τα οιδήματα. Περιέχει σάκχαρα, λίπη, αζωτούχες ουσίες, βιταμίνες Α, Β, C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Κατά της ναυτίας

Γαρίφαλο
Χρησιμοποιείται στην Κίνα από το 226 π.Χ., ενώ ήταν γνωστό και στην αρχαία Αίγυπτο. Το γαριφαλέλαιο που περιέχεται στο φυτό έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη ναυτία. Οι κανόνες της πρακτικής ιατρικής λένε ότι σε περιπτώσεις εμετού ή ναυτίας θα πρέπει να καταναλώνονται μερικές σταγόνες γαριφαλέλαιου διαλυμένου σε νερό.

Κετραρία
Κατά της ναυτίας και του εμετού συνιστάται από τους βοτανολόγους η κετραρία, μια λειχήνα που συναντάται σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τις αρκτικές περιοχές. Εισήχθη ως φαρμακευτικό/αντιβιοτικό φυτό στην Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα, όμως χρησιμοποιούνταν από τους Λάπωνες από πολύ παλιότερα.

Κολοκυθιά
Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί τον καρπό της κολοκυθιάς εναντίον της ναυτίας που προκαλεί η θάλασσα. Παράλληλα αποτελεί πλούσια πηγή αλάτων για τον οργανισμό. Τα πράσινα κολοκυθάκια θεωρούνται, άλλωστε, μαλακτικά του στομαχιού. Η κουκουρβιτασίνη που περιέχεται στα κολοκυθάκια έχει αντιοξειδωτική δράση.

Μπελαντόνα
Συγκαταλέγεται στα φυτά που καταπολεμούν τη ναυτία, η χρήση της όμως θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή αφού είναι ένα δηλητηριώδες βότανο. Το δηλητήριό της χρησιμοποιείται, σύμφωνα με μαρτυρίες, από τον 15ο αιώνα. Η μπελαντόνα διαδραμάτισε, επίσης, σημαντικό ρόλο στη μαγεία του Μεσαίωνα και στην ιατρική της εποχής ως τοπικό αναισθητικό.

Αποτριχωτiκά

Κισσός
Πρώτης τάξεως αποτριχωτικό μέσο θεωρούνταν ο κισσός τα παλαιότερα χρόνια, πριν ακόμη ανακαλυφθούν οι σύγχρονες μέθοδοι καλλωπισμού. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η γόμα που τρέχει από παλιούς κορμούς και η οποία περιέχει ένα γλυκοσίδιο, τη χεδερίνη. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι, επίσης, τα νεαρά φύλλα, ο κορμός και οι ράγες του.

Δροσιστικά

Αγγουριά
Ιδανική τροφή για το καλοκαίρι, το αγγούρι είναι ένα δροσιστικό λαχανικό λόγω του ότι περιέχει κατά 95% νερό. Παράλληλα έχει αρκετές ιαματικές ιδιότητες: καταπολεμά τις πέτρες και την άμμο στα νεφρά και τη χολή, τη νεφρίτιδα, τα αρθριτικά, βοηθά τη λειτουργία του εντέρου. Επίσης ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις φυματίωσης, ενώ έχει και ανθελμινθικές ιδιότητες.

Βατομουριά
Ενα φαρμακευτικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, οι καρποί του οποίου θεωρούνται δροσιστικοί, είναι η βατομουριά. Η κατανάλωσή τους σταματά τη διάρροια και καταπραΰνει το στομάχι. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχαίος Διοσκουρίδης πρότεινε τον χυλό των καρπών για την καταπολέμηση κοιλιακών και στομαχικών νοσημάτων.

Κριθάρι
Οι δροσιστικές ιδιότητες του κριθαριού είναι αρκετά γνωστές. Αλλωστε, εξαιτίας τους έχει καθιερωθεί η μπίρα ως ένα καλοκαιρινό δροσιστικό ποτό. Το κριθάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1 και Ε, ενώ οι αρχαίοι Ελληνες το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική για τη θεραπεία του ερεθισμένου πεπτικού συστήματος.

Κατά των τσιμπημάτων από έντομα-ερπετά

Κρεμμύδι
Μισό κρεμμύδι επάνω σε τσίμπημα σφήκας και μέλισσας, αφού αφαιρεθεί το κεντρί του εντόμου, ανακουφίζει σημαντικά από την ενόχληση. Το κρεμμύδι κατάγεται από τη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιούνταν από τους ομηρικούς χρόνους και σύμφωνα με τους ιστορικούς έφτασε στην Ελλάδα μέσω των Αιγυπτίων.

Αμαμελίδα
Ως ένα από τα καλύτερα βότανα κατά των τσιμπημάτων από έντομα, κατά των ελκών, των κακώσεων και των κοψιμάτων θεωρείται η αμαμελίδα από τους βοτανολόγους. Πρόκειται για ένα εξωτικό φυτό, η χρήση του οποίου γίνεται με τη μορφή εκχυλίσματος, βάμματος ή αλοιφής, που φτιάχνονται από τα φύλλα και τον φλοιό του φυτού.

Μολόχα
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, αν κάποιος τρίψει το δέρμα του με φύλλα μολόχας, θα ανακουφιστεί από τσιμπήματα, δαγκώματα και κνησμούς. Το φυτό χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο από το 700 π.Χ., ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι το περιελάμβαναν στις τροφές τους. Οι αρχαίοι Ελληνες παρατήρησαν πρώτοι την ιαματική δράση της μολόχας.

Πεντάνευρο
Σας παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που σας τσιμπήσει έντομο ή σας δαγκώσει ερπετό ενώ βρίσκεστε στη φύση. Τα φρέσκα φύλλα του όταν κοπανιστούν και εφαρμοστούν ως κατάπλασμα είναι ευεργετικά σε τσιμπήματα εντόμων και δαγκώματα σκύλων ή φιδιών. Το πεντάνευρο, σύμφωνα με ορισμένους, μπορεί να επουλώσει και πληγές οι οποίες δεν κλείνουν για χρόνια.

Σπανάκι
Ενα ακόμη λαχανικό που τρώγεται ωμό σε σαλάτες ή μαγειρεμένο και δρα θεραπευτικά ενάντια στα τσιμπήματα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους βοτανολόγους, ο χυμός και ο πολτός του σπανακιού μπορούν να θεραπεύσουν το δάγκωμα του σκορπιού. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, οξαλικό οξύ, βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε.

Βάλσαμο
Το όνομά του έχει ταυτιστεί με την επούλωση πληγών και όχι τυχαία. Καταπλάσματα που έχουν φτιαχτεί από κοπανισμένα φύλλα βαλσάμου όταν τοποθετούνται επάνω σε τσιμπήματα, σε εγκαύματα ή εκδορές δρουν ανακουφιστικά. Τις αναπλαστικές του ιδιότητες είχαν εγκαίρως αντιληφθεί από τα παλιά χρόνια οι Ελληνες χωρικοί, ενώ οι Γάλλοι αγρότες αποκαλούν το βάλσαμο και «χόρτο για δαγκώματα εντόμων».

Αντιμυκητιασικά

Καλεντούλα
Πασίγνωστη για τις αντιμυκητιασικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες η καλεντούλα είναι το κατεξοχήν βότανο που θεραπεύει τους μύκητες. Περιέχεται σε κολπικά υπόθετα, ενώ η κατανάλωση τσαγιού καλεντούλας τρεις φορές ημερησίως θεραπεύει τους μύκητες του στόματος (άφτρες). Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν αναγνωριστεί ήδη από τον 12ο αιώνα, ενώ το βότανο έλκει την καταγωγή του από την Αίγυπτο.

Αποτοξινωτικά

Φραουλιά
Ο χυμός της φράουλας συμβάλλει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και τον καθαρισμό του αίματος. Πέραν τούτου βοηθά στην περιποίηση του δέρματος, ανακουφίζει από ηλιακά εγκαύματα, καθαρίζει τις πανάδες και ασπρίζει τα δόντια εφόσον καταναλωθεί μαζί με λίγη σόδα φαγητού. Περιέχει βιταμίνες C και Β, σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, θείο, σίδηρο, πυρίτιο, οξέα και αιθέριο έλαιο.

Λάχανο
Το λάχανο περιλαμβάνεται στην κατηγορία των αποτοξινωτικών βοτάνων. Το ζουμί του καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά, ενώ είναι διουρητικό, γεγονός που βοηθά στην απομάκρυνση των «άχρηστων» ουσιών από τον οργανισμό. Τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, θείο και αρσενικό. Οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού».

Πράσο
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, όταν το πρωί κι ενώ είμαστε νηστικοί πίνουμε ένα ποτήρι με χυμό πράσου, τότε ο οργανισμός αποτοξινώνεται, το κυκλοφορικό σύστημα ωφελείται και ενισχύεται σημαντικά η απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό των καπνιστών. Πρόκειται για ένα λαχανικό που περιέχει νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου, βιταμίνες Α, Β και C και αιθέριο έλαιο.

Κολλητσίδα
Οφείλει τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες στο γεγονός ότι προκαλεί έντονη εφίδρωση μέσω της οποίας αποβάλλονται και οι τοξίνες. Η κολλητσίδα, τα φύλλα της οποίας καταναλώνονται και βρασμένα σε σαλάτες, είναι ένα βότανο που απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζει το αίμα. Επίσης, επουλώνει πληγές, δρα κατά των ρευματικών παθήσεων και κατευνάζει τις νευρικές διαταραχές.

Για καλό μαύρισμα

Καρότο
Είναι πλούσια πηγή β-καροτίνης, η οποία έχει την ιδιότητα να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης. Σε ένα έντονο και ομοιόμορφο μαύρισμα συμβάλλει τόσο η κατανάλωση καρότων όσο και η εφαρμογή στο σώμα ζωμού από βρασμένα καρότα μερικές ώρες πριν από την ηλιοθεραπεία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. 


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις


Διαβεβαιώσεις ότι δε θα χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή νέους φόρους για το όποιο δημοσιονομικό κενό δημιουργηθεί για το 2015-2016 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Η έμφαση θα είναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος του κράτους χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ύψος του κενού θα φανεί μετά το καλοκαίρι σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με την άποψη της τρόικας ότι το κενό θα είναι 2% του ΑΕΠ.

«Έως τον Ιούλιο του 2014 επαρκούν τα χρήματα του πακέτου βοήθειας», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «για το υπόλοιπο της περιόδου, είμαι βέβαιος ότι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση, όσο και εμείς τηρούμε τις δικές μας».

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup «θα τεθεί το θέμα της μείωσης του χρέους».

Σε ότι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπογραμμίζει πως «το σκεπτικό μας είναι να εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες της χρονιάς σε πιλοτική βάση, και αν πετύχει, θα γίνει μόνιμο. Για να πετύχει το μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να περάσει αμέσως στις τιμές , αλλιώς δεν θα υπάρξει τόνωση της κατανάλωσης που μπορεί να καλύψει την απώλεια εσόδων από τη μείωση του συντελεστή».


Διαβάστε περισσότερα...

Τέντες: Υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα


Ο Συντονιστής κατά της Διαφθοράς και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» παραδέχεται ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα αλλά εκτιμά πως είναι υπερτιμημένη ως μέγεθος.

«Διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι σε έναν βαθμό το μέγεθός της είναι υπερτιμημένο. Οφείλεται σε υπερβολικές ίσως εκτιμήσεις των αγανακτισμένων και απογοητευμένων πολιτών» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το οικονομικό ύψος της διαφθοράς, δηλώνει: «Νομίζω εκατομμύρια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία. Πάντως ως προς τη συνολική διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό αυτό από 13,5% σε προηγούμενα χρόνια έχει πέσει για το 2012 σε μόλις 8,6%».

Τονίζει την ανάγκη εξομοίωσης της ποινικής μεταχείρισης βουλευτών και υπουργών με αυτή των πολιτών προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. «Η ποινική μεταχείριση βουλευτών και υπουργών πρέπει να εξομοιωθεί, αν όχι πλήρως, πάντως σε μεγάλο βαθμό με αυτή των κοινών πολιτών.

Ο Εθνικός Συντονιστής ως επιτελικός θεσμός που από τον νόμο έχει δικαίωμα να προτείνει νομοθετικές και εν γένει κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, ασφαλώς από την οπτική γωνία του αντικειμένου του θα λάβει σαφέστερες θέσεις όταν έρθει η ώρα, υπογραμμίζει ο κ. Τέντες.

Σε ότι αφορά τη νομική μεταχείριση ισχυρών παραγόντων σημειώνει «Δεν θα αρνηθώ ότι η δυνατότητα να έχει ο κατηγορούμενος πρόσβαση σε επώνυμους δικηγόρους παρέχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπεράσπισή του. Από την άλλη μεριά όμως βλέπουμε καθημερινά ισχυρούς, παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, να υφίστανται χωρίς διάκριση βαριές συνέπειες του νόμου».


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή για τα 100 χρόνια της λίμνης Τσιβλού


Μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή αφιερωμένη στη λίμνη Τσιβλού και τη σπάνια ομορφιά της, διοργανώνει για πρώτη φορά η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους, προς τιμήν των 100 χρόνων από τη δημιουργία της λίμνης.

Το επετειακό διήμερο εκδηλώσεων θα φιλοξενήσει την Κυριακή 21 Ιουλίου υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και περιπέτειας για μικρούς και μεγάλους, ενώ το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου το «Πάρτυ Πανσελήνου» με ζωντανή μουσική από ντόπια συγκροτήματα, θα λουστεί στο ασημένιο φως του φεγγαριού.


Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και στο όρος Χελμός, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη.

Η λίμνη έχει έκταση περίπου 83 στρέμματα και ακτογραμμή 1.800 μέτρα και περιβάλλεται από πλούσια δάση συνδυάζοντας τα υγροτοπικά και δασικά οικοσυστήματα και σήμερα αποτελεί δημοφιλή χώρο αναψυχής, ενώ ολόκληρη η προστατευόμενη περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός, το οποίο καταποντίστηκε μερικώς μετά την κατολίσθηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική τελετή για να παραμείνει η πάλη στους Ολυμπιακούς


Η Ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) θα συνεδριάσει τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2013 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση θα αποφασιστεί αν το άθλημα της Πάλης θα παραμείνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Εν όψει της σημαντικής και καθοριστικής συνεδρίασης της ΔΟΕ, η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης προσδίδει σε συνεννόηση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης (FILA) ιδιαίτερη διάσταση στο Διεθνές Τουρνουά Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Ολυμπιακής Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ», που συμπεριλαμβάνεται ούτως ή άλλως στο επίσημο Καλεντάρι των Διεθνών Αγώνων (FILA Calendar 2013) και το οποίο ανέκαθεν αποτελεί πόλο έλξης για τις ξένες Ομοσπονδίες. Στους αγώνες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν περισσότερες από 20 χώρες (Η.Π.Α., Ρωσία, Αλβανία, Αλγερία, Βουλγαρία, Κύπρος, Κούβα, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Μονακό, λετονία, Νιγηρία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Κροατία, Γερμανία), ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου 2013 στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Βασιλακόπουλος» του Πύργου.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Διεθνούς Τουρνουά Αγώνων Πάλης - και ειδικότερα το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουλίου (ώρα έναρξης 17:00), έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική τελετή σκυταλοδρομίας πάπυρου – μηνύματος στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην οποία θα συμμετάσχουν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν την Ιστορία της Ελληνικής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που θα λάβουν μέρος στους διεθνείς αγώνες «Ολυμπία», οι τελικοί των οποίων, όπως και οι απονομές, θα γίνουν αμέσως μετά την τελετή στον διαμορφωμένο χώρο του Στίβου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην κορύφωση της ειδικής τελετής που θα έχει προηγηθεί των αγώνων, ο Πάπυρος που θα περιέχει το μήνυμα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Ε.Ο.Φ. Πάλης και Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Θάνο για να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) κ. Nenad Lalovic (μπροστά στο μνημείο Coubertin), ο οποίος με τη σειρά του θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό με τα λόγια του αείμνηστου βαρώνου Pierre de Coubertin γραμμένα στον Πάπυρο για την ιστορικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλήματος της πάλης στη Δ.Ο.Ε. τον Σεπτέμβριο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες.
Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι στο μνημείο του Coubertin θα υπάρξει ταυτόχρονα κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο και τους Προέδρους της FILA και της ΕΟΦΠ, ως φόρος τιμής στον αείμνηστο μέγα αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει ακόμη να τονιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της συμβολικής αυτής τελετής, όπως και των τελικών αγώνων και των απονομών των βραβείων στους νικητές, θα γίνει ζωντανή παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ και περισυλλογή φωτογραφικού υλικού, προκειμένου να προβληθούν, τόσο στην Ελληνική, όσο και την Διεθνή κοινότητα, προκειμένου να στείλουν προς τη ΔΟΕ, αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινή γνώμη, το μήνυμα της δυναμικής παρουσίας της Πάλης ως το άθλημα-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων από τη γέννησή τους.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι, προγραμματίζεται και μία Συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, ώρα 12:00 μ, στο κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Χαλάνδρι, με βασικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρο Κούβελο, ενώ θα αναγνωστεί και μήνυμα του Προέδρου της ΕΟΕ κ. Σπύρου Καπράλου, ο οποίος θα απουσιάζει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της ΕΟΕ στο εξωτερικό.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Τουρνουά «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το έτος 2013, καθώς και της παραπάνω Ιστορικής εκδήλωσης – τελετής στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί πλέον ορόσημο, όχι μόνον για το άθλημα των Ολυμπιονικών, αλλά και για το σύνολο του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Αθλητισμού.



Διαβάστε περισσότερα...