Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Επικίνδυνος για τα μωρά ο Μάιος ως μήνας σύλληψης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουν 13% αυξημένες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα.

Επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά κάτι που είχε παρατηρηθεί εμπειρικά ήδη από τη δεκαετία του ΄30: ότι τα μωρά που γεννιούνται τους χειμερινούς μήνες, έχουν αργότερα στη ζωή τους περισσότερα προβλήματα υγείας, βραδύτερη ανάπτυξη, ακόμα και πιο πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, τα μωρά των οποίων η σύλληψη γίνεται την άνοιξη και ιδίως τον Μάιο, συνεπώς γεννιούνται μέσα στον χειμώνα, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννηθούν πρόωρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την κατοπινή υγεία τους λόγω ασθενέστερου ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές Τζάνετ Κάρι και Χέινς Σβαντ του Κέντρου Υγείας και Ευημερίας του πανεπιστημίου Πρίνστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science», έκαναν στατιστική ανάλυση άνω των 1,4 εκατ. παιδιών που γεννήθηκαν από περίπου 647.000 μητέρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα πρόωρης γέννησης (τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα) είναι κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερη για τα μωρά που συνελήφθησαν τον μήνα Μάιο, σε σχέση με όσα συνελήφθησαν σε άλλους μήνες του έτους.

Ως βασική αιτία γι' αυτή τη διαφορά, οι ερευνητές θεωρούν (χωρίς πάντως να είναι σίγουροι) τη γρίπη: ένα μωρό που συλλαμβάνεται τον Μάιο, αναμένεται να γεννηθεί το Φεβρουάριο, μια εποχή που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και, όπως έχει επιβεβαιωθεί από προηγούμενες μελέτες, μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη γέννα της μητέρας, αν αυτή κολλήσει τον ιό. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας λόγος που οι γιατροί συστήνουν στις εγκύους να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, ώστε να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον μήνα της σύλληψης και στο βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του. Τα μωρά που συλλαμβάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ζυγίζουν κατά τη γέννα οκτώ έως εννέα γραμμάρια περισσότερα κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσα συλλαμβάνονται άλλες εποχές του χρόνου. Αυτή η μικρή αύξηση του βάρους του μωρού είναι πιθανό ότι σχετίζεται με την εποχικά διαφοροροποιημένη αύξηση του βάρους της εγκύου. Οι γυναίκες τείνουν να παχαίνουν περισσότερο κατά την εγκυμοσύνη, όταν συλλαμβάνουν κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου από ό,τι τον Ιανουάριο, ίσως επειδή το καλοκαίρι διατρέφονται καλύτερα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τον μήνα της σύλληψης και με άλλους παράγοντες, όπως το δείκτη νοημοσύνης του μωρού, το ύψος του, τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, αλλά και με πιο μακρόχρονα αποτελέσματα, όπως το ύψος του εισοδήματος του ως ενήλικου και το προσδόκιμο ζωής του. Σημειωτέον ότι, για λόγους ασαφείς, οι γυναίκες που είναι ανύπαντρες και έχουν χαμηλότερο μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, τείνουν να συλλαμβάνουν συχνότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (άρα την άνοιξη) από ό,τι στο δεύτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.