Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Χώρος φιλοξενίας 50 αστέγων στη Θεσσαλονίκη


Από τον κεντρικό δήμο και το Παπάφειο 'Ιδρυμα.

Έναν χώρο υποδοχής και φιλοξενίας για αστέγους έχει διαμορφώσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο καιρός ετοιμάζεται να δείξει και πάλι το «άγριο» πρόσωπό του, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι ανοιχτός για τους άστεγους ο χώρος του πρώην «Φιλοξενείου», στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. Πρόκειται για μία συνεργασία του κεντρικού δήμου με το Παπάφειο Ίδρυμα. Μετά τις απαραίτητες εργασίες και προσθήκες κρεβατιών, θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας πενήντα αστέγων.

«Ο χώρος θα ανοίγει μετά τις 8:30 το βράδυ και έως την επόμενη ημέρα το πρωί οι άστεγοι θα μπορούν να βρίσκουν ένα καταφύγιο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Θα έχει θέρμανση και φύλαξη και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα συσσίτια που προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με έρευνες, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται περίπου 350 με 360 άστεγα άτομα, τα οποία διανυκτερεύουν σε παγκάκια, νοσοκομεία, στο σιδηροδρομικό σταθμό και εκκλησίες. Μεταξύ αυτών είναι έφηβοι, γυναίκες και αλλοδαποί που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ όπως σημειώθηκε δεν παρατηρείται φαινόμενο νεο-αστέγων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Βλέπουμε άστεγους, συνήθως αλλοδαπούς στους δρόμους, όμως δεν μπορούμε με το ζόρι να τους οδηγήσουμε σε κάποιον χώρο. Εμείς τους ενημερώνουμε και τους καθοδηγούμε. Στους υπόλοιπους, φροντίζουμε να δίνουμε κουβέρτες, τουλάχιστον να έχουν να ζεσταθούν", πρόσθεσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Στη συνέντευξη Τύπου, παρέστη και ο εκπρόσωπος του Παπαφείου Ιδρύματος, πατέρας Απόστολος, ο οποίος έκανε λόγο για θεάρεστο έργο και ευχήθηκε να πάει καλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ομάδες αυτεπιστασίας στο δημόσιο


Θα αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις που δημιουργούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη
.
Πρόσκληση προς δημοσίους υπαλλήλους απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις Ομάδες Αυτεπιστασίας, που θα λειτουργήσουν για την αξιολόγηση ρυθμίσεων οι οποίες δημιουργούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τους τομείς:

Φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), Ετήσιοι Λογαριασμοί/Εταιρικό Δίκαιο, Δημόσιες Συμβάσεις, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Περιβάλλον, Γεωργία και Γεωργικές Επιδοτήσεις, Ασφάλεια Τροφίμων, Αλιεία, Φαρμακευτική νομοθεσία, Τουρισμός, Εργασιακό Περιβάλλον/Εργασιακές Σχέσεις και Στατιστικές.

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και τυποποιημένου αναλυτικού βιογραφικού σημειώματος στο eyssep@ydmed.gov.gr εκπνέει στις 4 Φεβρουαρίου 2013.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση, για την υλοποίηση του έργου θα συγκροτηθούν 13 Ομάδες Αυτεπιστασίας (αποτελούμενες από 13 προέδρους και 62 μέλη), ενώ η χρονική διάρκεια του έργου θα είναι 9 μήνες. Επίσης, σημειώνεται ότι απαιτούνται ελάχιστα τυπικά προσόντα: πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, τεκμηριωμένη εργασιακή εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο με το υπό εξέταση τομέα τουλάχιστον τριών ετών για τα μέλη και πέντε ετών για τους προέδρους, καθώς και η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Η αποζημίωση των μελών ορίζεται κατ' ανώτατο όριο στα 400 ευρώ μηνιαίως για τους προέδρους των Ομάδων Αυτεπιστασίας και στα 300 ευρώ μηνιαίως για τα μέλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Προκηρύσσονται 23 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στην Κέρκυρα


Θα λειτουργήσει ως συμπράττων φορέας του «Χαμόγελου του παιδιού».

H Π.Ε Ενότητα Κέρκυρας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», λειτουργεί ως συμπράττων φορέας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, εγκρίθηκαν από το ΑΣΕΠ είκοσι τρεις (23) θέσεις ωφελουμένων που θα απασχοληθούν στο συγκεκριμένο φορέα.

Οι θέσεις της υπ᾿ αριθμ. ΚΟΧ 98.603/1/2012 Ανακοίνωσης περιλαμβάνουν τις παρακάτω ειδικότητες:

2 ΤΕ Εργοθεραπευτών
2 ΤΕ/ ΔΕ Βρεφονηπιοκόμων- Παιδοκόμων
3 ΠΕ/ ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών
2 ΠΕ Παιδαγωγών ή ΠΕ Νηπιαγωγών
1 ΠΕ Μαθηματικός
4 ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
1 ΠΕ Οικονομικού
1 ΠΕ Κοινωνιολόγος
1 ΤΕ/ ΔΕ Δομικών Έργων & Έργων Κατασκευής
1 ΠΕ/ ΤΕ Περιβάλλοντος
1 ΠΕ/ ΤΕ Γεωπονίας
1 ΤΕ/ ΔΕ Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών
3 ΠΕ/ΤΕ Πληροφορικής.

Κάθε ωφελούμενος μπορεί να απασχοληθεί σε μια θέση εργασίας για πέντε (5) μήνες μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Σύμφωνα με το άρθρο 89 του Ν. 3996/2011, η αμοιβή των προσώπων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ορίζεται στα 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕ Κέρκυρας:

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων / Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, και σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς του τόπου μας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση, όπου και όπως είναι δυνατόν δίνεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, στηρίζει αυτού του είδους τα προγράμματα και πάντοτε δημιουργεί προϋποθέσεις αναλόγων δράσεων, που προσφέρουν απασχόληση η οποία, αν και δεν επιλύει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα της ανεργίας, εντούτοις, συμβάλλει μερικώς στην αντιμετώπισή του.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων αρχίζει την Πέμπτη 24/01/2013 και λήγει το Σάββατο 02/02/2013. Οι αιτήσεις υποβάλλονται:

-είτε ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, στην διεύθυνση: Σπύρου Λούη 1, Μαρούσι Τ.Κ. 15124, Αθήνα, απευθύνοντάς την στο «Χαμόγελο του Παιδιού» (με αναγραφή για Κοινωφελή Εργασία, Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας), υπόψη κας Κοντίνη Τζουλιάνας

-είτε αυτοπροσώπως στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία), Σαμάρα 13, β΄ όροφος, τηλ.: 26613 62192, μεταξύ 10:00 π.μ.- 14:00 μ.μ. κατά τις εργάσιμες ημέρες, στον κο Τσομπανάκη Ιορδάνη και την κα Τσιακμάκη Αγγελική.

Οι προσλήψεις του συνόλου των ωφελουμένων θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του «Χαμόγελου του Παιδιού»: www.hamogelo.gr ή στο site της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων www.pin.gov.gr. Υπεύθυνη Διοικητικής Υποστήριξης του Προγράμματος, κα Τζουλιάνα Κοντίνη, τηλ.: 210 7609550- 552, email: national.projects@hamogelo.gr.


Πηγή: http://www.corfupress.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για αίμα στα νοσοκομεία


Δεν μπορούν να καλυφθούν τα δεκάδες χειρουργικά περιστατικά.

Έκκληση για αίμα κάνει το Βενιζέλειο που δεν μπορεί πλέον να καλύψει τα δεκάδες χειρουργικά περιστατικά που έχει καθημερινά, όπως συμβαίνει και στα άλλα νοσοκομεία του νησιού.

Οι ανάγκες είναι αυξημένες και η έλλειψη αίματος συνιστά αναγκαία την κινητοποίηση εθελοντών αιμοδοτών, ενόψει του καλοκαιριού.

Για την εξυπηρέτηση των αιμοδοτών θα παραταθεί το ωράριο λειτουργίας της μονάδας αιμοδοσίας, ενώ θα βγουν στο δρόμο και κινητές μονάδες.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαβούλευση η διακίνηση ηλεκτρονικών εγγράφων


Στόχος ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο δημόσιο.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε, από σήμερα και ως την 1 Φεβρουαρίου, το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τα ηλεκτρονικά έγγραφα στο Δημόσιο, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, με την απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος επιβεβαίωσης της λήψης των εγγράφων που αποστέλλονται ηλεκτρονικά προς και από φορείς του Δημοσίου, η ασφαλής χρονοσήμανση των εγγράφων, καθώς και οι βασικές προδιαγραφές και πρότυπα των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό από τους φορείς του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 24 και 25 του ν. 3979/2011 (νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση).

Η Υπουργική Απόφαση αποτελεί, κατά τον κ. Βολουδάκη, σημαντικό μέρος του συνολικού θεσμικού πλαισίου που διαμορφώνεται για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, ενώ θα συμβάλλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση στην πράξη της ισοδυναμίας των ηλεκτρονικών εγγράφων με τα έντυπα, μειώνει το χρόνο αναζήτησης και διεκπεραίωσης εγγράφων, και αποτρέπει στο μέλλον παράνομες πρακτικές όπως η μεταχρονολόγηση εγγράφων.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για τριτέκνους που γίνονται πολύτεκνοι


Τι ισχύει για απόσυρση και φόρο πολυτελείας.

Διευκρινήσεις για την απαλλαγή από το τέλος ταξινομήσεως αναπηρικών αυτοκινήτων, την απόσυρση αυτοκινήτων, την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων και τον φόρο πολυτελείας μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο θέμα της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης αναπηρικών αυτοκινήτων αίρεται η παραπομπή στον ορισμό της φορολογικής κατοικίας και δικαιούχοι της απαλλαγής ορίζονται οι ανάπηροι Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα.

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 το ποσοστό αναπηρίας για την παραλαβή αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης θα καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μόνο η σχετική γνωμάτευση θα πρέπει να γίνεται δεκτή από τις τελωνειακές αρχές.

Για την απαλλαγή των πολύτεκνων γονέων από το τέλος ταξινόμησης αναφέρεται στην εγκύκλιο πως οι πολύτεκνοι γονείς οι οποίοι έχουν ήδη υπαχθεί ως γονείς με τρία τέκνα στις ισχύουσες διατάξεις, με τις οποίες χορηγείται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για μία και μόνο φορά, δύνανται να παραλάβουν εκ νέου αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, εάν γίνουν πολύτεκνοι.

Για την απόσυρση αυτοκινήτων η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως οι σχετικές διατάξεις παρατείνονται και εφαρμόζονται για αυτοκίνητα που θα τελωνισθούν και θα καταβάλουν τις οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις μέχρι και 31.12.2013. Υπογραμμίζεται δε πως οι διατάξεις της απόσυρσης, εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, για τα οποία η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί στη χώρα μας μέχρι 31.12.2000 και έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους διαγραφής, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγούμενων ετών.

Τέλος, για την κλίμακα τιμών χονδρικής πώλησης μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων για την επιβολή του φόρου πολυτελείας, αποσαφηνίζεται πως δεν διαφοροποιείται από αυτή των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, για μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα, το ποσοστό του φόρου καθορίζεται ως εξής: α) από 20.000 ευρώ μέχρι και 22.000 ευρώ, ποσοστό 10%, β) άνω των 22.000 ευρώ και μέχρι 28.000 ευρώ, ποσοστό 30%, γ) άνω των 28.000 ευρώ, ποσοστό 40%.



Διαβάστε περισσότερα...

Μετρητής άγχους από το ΑΠΘ


Ερευνητές δημιούργησαν συσκευή αναγνώρισης συναισθημάτων.

Μετριέται το άγχος; Κι όμως μετριέται! Έτσι τουλάχιστον απέδειξαν οι έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη δημιουργία μιας συσκευής βιοανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων.

Το «μετρητή άγχους» υλοποίησε το εργαστήρι Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Θρασύβουλου Τσιάτσου. Το άτομο συνδέεται με τον υπολογιστή φορώντας ένα ειδικό περικάρπιο και έναν αισθητήρα (κλιπ) που τοποθετείται στο λοβό του αυτιού.

«Ο μετρητής περιλαμβάνει τρεις τεχνικές μέτρησης: τον καρδιακό παλμό, την επιδερμική εφίδρωση και τη θερμοκρασία. Στην πορεία της έρευνας αναμένεται να προστεθούν κι άλλες τεχνικές», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος διδάκτωρ, Ιπποκράτης Αποστολίδης.

Η αξιοπιστία της συσκευής βιοανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων αγγίζει μέχρι στιγμής το 85%.

Η έρευνα εστιάζει κυρίως στη συμπεριφορά των φοιτητών και εξετάζει τη σχέση άγχους και απόδοσης. «Είναι σημαντικό να καταλάβει εγκαίρως ο φοιτητής αν διακατέχεται από άγχος και σε ποιο βαθμό, γιατί πολλές φορές όταν αυτό ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια είναι αργά», τόνισε ο κ.Αποστολίδης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε υποκείμενο μέτρησης έχει τις δικές του συναισθηματικές περιοχές γι αυτό προηγήθηκε των κανονικών μετρήσεων, δοκιμαστική μέτρηση υπό την ευθύνη ειδικού ψυχολόγου.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με τη σύγχρονη παρουσία υπό εξέταση φοιτητών, κάποιες εκ του σύνεγγυς και κάποιες εξ αποστάσεως. Οι φοιτητές (παρακολουθώντας τις ενδείξεις άγχους τους) είχαν εκπαιδευθεί από την ψυχολόγο ώστε όταν οι ενδείξεις ήταν υψηλές να εφαρμόζουν μία τεχνική χαλάρωσης, χρησιμοποιώντας την διαφραγματική αναπνοή.

Ο μετρητής άγχους βοηθά στην κατανόηση διαφόρων συμπεριφορών ενώ μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλούς ακόμη τομείς και σε άλλες ηλικίες. «Ενδιαφέρον θα ήταν να καταγράψουμε, για παράδειγμα, τα επίπεδα άγχους πολύ μικρών παιδιών, που μπορεί να βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις αλλά αδυνατούν να εκφραστούν», πρόσθεσε ο κ.Αποστολίδης.

Η έρευνα παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Έκθεσης «Το ΑΠΘ στο Νόησις: Συνάντηση καινοτομίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού» που πραγματοποιείται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογικό Μουσείο- Νόησις, μέχρι την Κυριακή 20 Ιανουαρίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πορνό επηρεάζει τις σεξουαλικές σχέσεις των ζευγαριών


Οι άνδρες νιώθουν την πίεση της «απόδοσης» και οι γυναίκες ανασφαλείς με το σώμα τους.

Ειδικοί επί των σχέσεων και σεξοθεραπευτές από τη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το πορνό επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις των ζευγαριών.

Το 70% των ανδρών ηλικίας από 18 έως 34 ετών παραδέχονται ότι παρακολουθούν πορνό τουλάχιστον μία φορά το μήνα ενώ πλέον η τάση αυτή παρατηρείται και στις γυναίκες.

«Με ποιο κόστος όμως;», αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου της Daily Mail.

Το περιοδικό Cosmopolitan ρώτησε 68 ειδικούς επί των σχέσεων και του σεξ για την επίδραση του πορνό στις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι συντριπτικά αρνητικό.

Το 86% των θεραπευτών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι το πορνό έχει αρνητική επίδραση στις σχέσεις ενώ το 90% δήλωσε ότι έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στα προβλήματα που ανακύπτουν στα ζευγάρια εξαιτίας αυτού τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν όλοι τους (σε ποσοστό 94%) ανέφεραν ότι παρατηρείται αυξητική τάση στον εθισμό στα πορνό ενώ το 64% αυτών πιστεύουν ότι οι ταινίες ή ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου αυξάνουν τις προσδοκίες των ανδρών για το σεξ με τις συντρόφους τους.

Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Όλο και περισσότεροι άντρες πάσχουν από «το άγχος της επίδοσης» στο κρεβάτι, ενώ οι γυναίκες νιώθουν ανασφαλείς για το σώμα τους και πιέζονται να «δώσουν μια σωστή παράσταση».

Το 85% των ειδικών πιστεύουν ότι το πορνό επηρεάζει αρνητικά τις γυναίκες και το 67% αυτών συμφωνούν ότι οι γυναίκες αγχώνονται ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σαν πορνοστάρ στο κρεβάτι για να είναι σεξουαλικές και να ικανοποιήσουν τους συντρόφους τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς θέρμανση το ΤΕΙ Θεσ/νικης


Χωρίς θέρμανση λειτουργεί από την αρχή του έτους το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εξαιτίας καθυστέρησης του διαγωνισμού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη του προμηθευτή.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ΤΕΙ, ο διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε το ίδρυμα να προχωρήσει στην προμήθεια άμεσα. “Εχουμε τα χρήματα αλλά δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε γιατί δεν έχει οριστεί μειοδότης” δήλωσε ο πρόεδρός του Παύλος Καρακολτσίδης.

Το ΤΕΙ εκφράζει την διαμαρτυρία του και καλεί κάθε εμπλεκόμενο φορέα να αναλάβει τις ευθύνες του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενόψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Με γρήγορους ρυθμούς η αποπληρωμή των εφάπαξ


Ξεπεράστηκαν οι στόχοι του χρονοδιαγράμματος, που είχε τεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ και την απορρόφηση από το υπουργείο Εργασίας των κονδυλίων, που είχαν οριστεί από την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, κατά την εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, τον προηγούμενο μήνα, απορροφήθηκαν 100 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους 2.456 εφάπαξ, περισσότερα δηλαδή από τον στόχο των 2.200 εφάπαξ που είχε τεθεί.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η αποπληρωμή των εφάπαξ θα συνεχισθεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη υπογράψει την εκταμίευση επιπλέον 80 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των 26 εργαζομένων, που ασχολούνται σήμερα με την εκκαθάριση, θα αυξηθεί και ότι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, κατά το επόμενο τρίμηνο, να καταβάλλονται τουλάχιστον 3.200 εφάπαξ τον μήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γκάρι φίλησε τον Τζέικ και η υφήλιος δάκρυσε


Ο αγώνας με την Αστον Βίλα είχε τελειώσει και οι παίκτες της Μπράντφορντ πανηγύριζαν για τη νίκη - πρόκριση στον τελικό του Λιγκ Καπ. Μόνο που ο αρχηγός της ομάδας έκανε τον κόσμο να δακρύσει.
Έτρεξε στην εξέδρα και αγκάλιασε έναν εννιάχρονο οπαδό της ομάδας, τον Τζέικ Τάρτον, που πάσχει από καρκίνο.
Ο Γκάρι Τζόουνς φίλησε το γυμνό κεφάλι του μικρού και στη συνέχεια του έκανε δώρο τη φανέλα. Η ιστορία του μικρού Τζέικ συγκλονίζει καθώς πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, υποβλήθηκε σε επέμβαση και έμεινε σε κώμα για 10 εβδομάδες και χρειάστηκε να μάθει ξανά να μιλά και να περπατά.


«Δεν ήξερα ότι ο Τζέικ επρόκειτο να είναι στο γήπεδο. Τον είχα γνωρίσει στο πρώτο και είχα εντυπωσιαστεί από τη γενναιότητά του. Όταν τον είδα φυσικά τον αναγνώρισα. Τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά διότι χωρίς να σκεφτώ έτρεξα και του έδωσε ένα μεγάλο φιλί», δήλωσε ο Γκάρι Τζόουνς.
Η φωτογραφία με τον Γκάρι Τζόουνς να φιλά τον μικρό Τζέικ κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσω των social media και κυριολεκτικά γεμίζει τον κόμσο... δάκρυα.





Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγογραφούσαν φάρμακα σε νεκρούς


Λαβράκια έφερε στο φως εκτεταμένη έρευνα του ΕΟΠΥΥ. Ακόμη και σε νεκρούς συνταγογραφούσαν φαρμακευτικά συμπληρώματα διατροφής, γιατροί σε συνεργασία με φαρμακοποιούς.

Αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις εικονικής υπερσυνταγογράφησης που έφερε στο φως εκτεταμένη έρευνα του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και είχε ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στον οργανισμό.

Με αφορμή στοιχεία ερευνών εικονικών συνταγογραφήσεων και σημαντικών περιπτώσεων απάτης στο χώρο της υγείας, εναντίον των ασφαλισμένων και του Οργανισμού, o ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησε σήμερα στοιχεία των ερευνών της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ και της ΚΜΕΣ, σε πανελλαδικό επίπεδο:

1. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και διαπιστώσαμε την εμπλοκή 7 ιατρών που είχαν συνταγογραφήσει τα φάρμακα αυτά και αρκετών φαρμακοποιών που εκτέλεσαν τις συνταγές. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών αυτών ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές.

2. Στη Ρόδο, τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν εμπλοκή ενός ιατρού και δύο φαρμακείων στην εκτέλεση εικονικών συνταγών.

3. Στη Μυτιλήνη, πλασματική συνταγογράφηση με εμπλοκή δύο ιατρών του ΕΣΥ και ενός φαρμακείου.

4. Στην Ανατολική Αττική, διαπιστώθηκε μεγάλου εύρους εικονική-πλασματική συνταγογράφηση, με άλλου είδους όμως φάρμακα και με εμπλοκή ενός ιατρού ο οποίος είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους, 123 συνταγές, εν αγνοία τους, ενός ελεγκτή και αρκετών φαρμακοποιών.

5. Στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μεγάλη Υγειονομική Μονάδα έχουν κατατεθεί για αποζημίωση σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Η υπόθεση σχετίζεται με προηγούμενη που αφορούσε χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ακόμη και σε νεκρούς και έχει διαταχθεί πλήρης έλεγχος.

6. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η έρευνα έχει αναδείξει πλήθος από στοιχεία που κρίνονται τουλάχιστον ύποπτα κυρίως αναφορικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών από ιατρούς του Οργανισμού. Ο έλεγχος συνεχίζεται σε πιο μεγάλο βάθος διότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και η οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού μεγάλη.

7. Σε μεγάλες Ιδιωτικές Ιατρικές Μονάδες διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων διά της πολλαπλής χρέωσης ΚΕΝ. Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

8. Επίσης, διαπιστώθηκε εκτέλεση ιδίων συνταγών, ταυτόχρονα, χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δύο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο. Σημαντικός αριθμός περιπτώσεων συνταγογράφησης χωρίς την παρουσία ιατρών ή ιατρών εκτός ειδικότητάς τους και σε ποσότητες πέραν της θεραπείας μηνός, καθώς και παρακράτηση βιβλιαρίων ασθενείας.

9. Επιπλέον, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που δεν είναι εν ζωή, συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί και σε ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.

Μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Εγκληματικής Δραστηριότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες, κατά των υπευθύνων, για τον καταλογισμό και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι επίσημες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούν ότι χάνονται ετησίως 56 δισ. ευρώ από φαινόμενα απάτης και διαφθοράς, αποφάσισε να εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά μας κάνουν αισιόδοξους


Τι αποκάλυψε έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές βρήκαν ότι εκείνοι που «έβλεπαν το ποτήρι μισογεμάτο» αντί για μισοάδειο είχαν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών, όπως η β-καροτίνη, που βρίσκονται σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα σκούρα πράσινα ή πορτοκαλί λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο, ραδίκια, ντομάτα, καρότα) και τα φρούτα (π.χ. βερίκοκο, πεπόνι, μάνγκο).

Στη συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκαν οι συγκεντρώσεις 9 διαφορετικών αντιοξειδωτικών ουσιών, ανάμεσά τους η β-καροτίνη και η βιταμίνη Ε, στο αίμα περίπου 1000 Αμερικανών, ηλικίας 25 έως 74 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με τον τρόπο ζωής τους και έδωσαν δείγματα αίματος, ενώ εκτιμήθηκε και ο βαθμός αισιοδοξίας τους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι πιο αισιόδοξοι είχαν μέχρι και 13% αύξηση στις συγκεντρώσεις καροτενοειδών σε σχέση με τους λιγότερο αισιόδοξους. Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν 2 ή λιγότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από εκείνους που έτρωγαν 3 ή περισσότερες μερίδες.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που εξετάζει τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και επιπέδων καροτενοειδών στο αίμα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ίσως να εξηγεί εν μέρει τα αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργα παιχνίδια παίζει η μνήμη του ανθρώπου


Θυμάται πιο εύκολα δημοσιεύσεις στο Facebook από ό,τι ένα πρόσωπο.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του San Diego, ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος μας μπορεί πιο εύκολα να απομνημονεύσει δεδομένα που έχουν τη μορφή συζήτησης, όπως οι ενημερώσεις στο Facebook, παρά πρόσωπα ανθρώπων ή αποσπάσματα από βιβλία.

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, εφάρμοσαν μία σειρά από δοκιμές σε φοιτητές του πανεπιστημίου, που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την έρευνα να γίνεται σε δύο σκέλη, το πρώτο ήταν για τη σύγκριση με των δημοσιεύσεων στο Facebook με προτάσεις βιβλίων, ενώ το δεύτερο για την σύγκριση με τα πρόσωπα ατόμων.

Αρχικά, ζητήθηκε από τη μία ομάδα φοιτητών να διαβάσουν σχετικά γρήγορα μία λίστα με status στο Facebook, ενώ στην δεύτερη ομάδα να κάνει ακριβώς το ίδιο με προτάσεις από βιβλία στην ιστοσελίδα του Amazon. Στη συνέχεια του δόθηκε μία λίστα με 200 προτάσεις από τις οποίες οι 100 ήταν είτε δημοσιεύσεις στο κοινωνικό δίκτυο είτε αποσπάσματα βιβλίων και τους ζητήθηκε να τα αναγνωρίσουν.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν τυχαία πρόσωπα από τη βάση δεδομένων με το όνομα FERET, που έχει δημιουργηθεί από την Defence Andvance Research Projects Agency (DARPA) σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Καινοτομιών και Τεχνολογίας (NIST) των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ, αντίστοιχα, τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν πρόσωπα, μέσα σε μία σειρά από τυχαίες προβολές.

Τα αποτελέσματα και στις δύο διαδικασίες, ήταν ξεκάθαρα. Οι φοιτητές που τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν δημοσιεύσεις του Facebook, τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους, με τη διαφορά στις επιδόσεις να μπορούν να παρομοιαστούν με την απόσταση που έχει ένας υγιής από έναν που πάσχει από αμνησία.


Διαβάστε περισσότερα...

Το σπανάκι και η διατροφική του αξία


Μάθετε τα οφέλη για το σώμα σας από το μαγειρεμένο σπανάκι.

Το σπανάκι, τουλάχιστον οι παλαιότεροι, το θυμόμαστε να ξεπηδά στη δημοσιότητα μέσω του Ποπάυ (δεκαετίες ’70, ’80). Να λοιπόν ένα διαχρονικό ερώτημα: «έκανε καλά που έτρωγε συσκευασμένο σπανάκι σε κουτάκι ή έπρεπε να το τρώει ωμό;»

Ωμό σπανάκι vs Μαγειρεμένο σπανάκι

Το σπανάκι είναι πηγή μη αιμικού σιδήρου. Δηλαδή ο σίδηρος που περιέχει δεν είναι βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό όπως είναι ο σίδηρος που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα. Το ωμό σπανάκι περιέχει έναν αναστολέα που λέγεται οξαλικό οξύ ή οξαλικά.

Το οξαλικό οξύ συνδέεται με μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται δύσκολο να απορροφήσει αυτά τα μέταλλα.

Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στο «ξεκλείδωμα» αυτής της αναστολής στην απορρόφηση του σιδήρου, άρα έτσι αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Με λίγα λόγια το μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει περισσότερο διαθέσιμο σίδηρο για το σώμα μας!

Ωμό σπανάκι(1 φλυτζ) Μαγ/νο σπανάκι(1 φλιτζ)

Σίδηρος (mg) 0,8 6,5
Ασβέστιο (mg) 30 245

Να θυμάστε ότι οι άνδρες (ενήλικοι) χρειάζονται 8 mg σίδηρο/ ημέρα, ενώ οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία χρειάζονται 18 mg (οι έγκυες χρειάζονται 27 mg).

Δηλαδή να σταματήσω να τρώω ωμό σπανάκι; Όχι! Τα οξαλικά φυσιολογικά τα βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα. Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το μαύρο σιτάρι, ο αμάρανθος, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί περιέχουν οξαλικά. Εάν πρόκειται να φάτε ωμό σπανάκι ή άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο καλό είναι κάνετε τους ακόλουθους συνδυασμούς οι οποίοι ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου:

- Κρέας, ψάρι, πουλερικά
- Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C: πορτοκάλια, χυμό πορτοκάλι, πεπόνι, φράουλες, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια κα
- Λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες, χυμός ντομάτας, πατάτες, κόκκινες και πράσινες πιπεριές
- Λευκό κρασί (σε μικρή έως μέτρια ποσότητα!)

Τελικά ο Ποπάυ για την εποχή του καλά έκανε που έτρωγε μαγειρεμένο (συσκευασμένο) το σπανάκι. Σίγουρα, σήμερα μπορούμε να βρίσκουμε σπανάκι φρέσκο αρκετούς μήνες, όπως και άλλα τρόφιμα που είναι εξίσου θρεπτικά στην εποχή τους!

Άλλα πλεονεκτήματα για το σπανάκι (εκτός σιδήρου) Είναι από τις πλέον γνωστές φυτικές πηγές σιδήρου, αυτό όμως αδικεί το σπανάκι, γιατί παρουσιάζει αξιοπρόσεκτο πλούτο σε μεγάλο εύρος θρεπτικών συστατικών.

Περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (λουτεολίνη, κεπφερόλη), παρουσιάζοντας αντικαρκινική δράση. Η παρουσία των αντιοξειδωτικών είναι σπουδαία και για την προστασία της καρδιακής λειτουργίας και της πρόληψης από εγκεφαλικά επεισόδια.

Περιέχει πεπτίδια, τα οποία σε συνδυασμό με το κάλιο, συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίου, προσδίδουν στο σπανάκι την ιδιότητα της προφύλαξης της υγείας των οστών.

Είναι πλούσιο σε φυτ. ίνες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Πρόσφατα, φάνηκε με μελέτες ότι μπορεί η κατανάλωσή του να βοηθά και στην πρόληψη από εκφύλιση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Χρήσεις σπανακιού

Τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), σε πίτες (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό (ή βραστό) σε διάφορες σαλάτες. Δεδομένου ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες χάνονται κατά τη διάρκεια του βρασμού, ο καλύτερος τρόπος είναι να μαγειρέψετε το σπανάκι στον ατμό ή να εφαρμόσετε το ελαφρύ τσιγάρισμα (πχ σε αντικολλητικό σκεύος).

Στην Ελλάδα το σπανάκι είναι πολύ διαδεδομένο. Καλλιεργούνται 25.000 στρέμματα περίπου, και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 36.00 τόνους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γάτος που έμαθε να περπατά στα δύο πόδια


Γεννήθηκε χωρίς οστά στα μπροστινά του άκρα.

Κοιτώντας τις φωτογραφίες του Harvey θα πίστευε κανείς ότι του είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και επίπονο να κυκλοφορεί, όμως στην πραγματικότητα ο τεσσάρων μηνών γατούλης τα πάει μια χαρά και είναι πολύ ευτυχισμένος!

Γεννήθηκε χωρίς οστά στα μπροστινά του πόδια, όμως αυτό δεν του στάθηκε εμπόδιο για να μάθει να περπατά… ισορροπώντας στα δύο πίσω του άκρα ή πατώντας στους «αγκώνες» του!

Ο Harvey θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να εμφυτευθούν μεταλλικές καρφίτσες στα πόδια του, χάρη σε δωρεές που συγκέντρωσε ο φιλανθρωπικός οργανισμός Cats Protection.


















Διαβάστε περισσότερα...

Παράσταση για τον Ντάνιελ


Ήταν η έκτη φορά που ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις επισκεπτόταν την Αθήνα για την πρεμιέρα μιας ταινίας του. Η επίσκεψη στο ίδρυμα της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών επιφύλασσε μια θεατρική παράσταση, εξαιρετικά αφιερωμένη σ' αυτόν, χορό και ελληνικά τραγούδια από τους φίλους που ποτέ δεν ξεχνά.


Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις για την πρεμιέρα του «Λίνκολν» που πρωταγωνιστή ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, πήγαν στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών καθώς η όλη βραδιά είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε καθεστώς αιχμαλωσίας χιλιάδες ΑμεΑ


Η κρίση χτύπησε και τα άτομα με αναπηρία.

Οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους, οι πλέον ευάλωτοι των κοινωνικά ευάλωτων, είναι και οι πλέον ανεξίτηλα «σημαδεμένοι» από τη βία της διετούς δημοσιονομικής (λεγόμενης) προσαρμογής.

Διεκδικήσεις και αιτήματα που διαχρονικά συγκρότησαν το περιεχόμενο του δικαιώματος ισότιμης κοινωνικής ένταξης μοιάζουν πλέον να τελούν υπό πλήρη αμφισβήτηση, τροφοδοτώντας με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό το σύνδρομο της οριστικής ματαίωσης...

Υποσχέσεις

Η κατάργηση των δεοντολογικών τύπων που διέπουν τη διαβούλευση μεταξύ κοινωνικών εταίρων είναι το πρώτο «σημάδι» της διετούς βίας. Οι αρμόδιες δεσμεύσεις για «ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας», που δόθηκαν αναρίθμητες φορές στην Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) και τους φορείς-μέλη της, όταν αξίωναν «στοιχειώδεις προστατευτικές πολιτικές για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους», άλλες τόσες (αναρίθμητες) φορές διαψεύστηκαν στην πράξη μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Επειτα από κινητοποιήσεις των αναπηρικών φορέων, στο λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο» 2013-2016 προστέθηκαν προβλέψεις προστατευτικού χαρακτήρα για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, σχετικές με εξαιρέσεις από μειώσεις συντάξεων, κατάργηση δώρων, ηλικιακό όριο χορήγησης ΕΚΑΣ κ.ά. Οι εξαιρέσεις ακυρώθηκαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον Νοέμβριο του 2012. Ακολούθησε νέα μεγάλη διαμαρτυρία των αναπηρικών φορέων στις 28 Νοεμβρίου και κατόπιν αυτής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε για τροποποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Μέχρι σήμερα (και αυτή) η δέσμευση εκκρεμεί ανικανοποίητη, τα αιτήματα εξαιρέσεων επανακατατέθησαν από την ΕΣΑμεΑ τελευταία (και πολλοστή) φορά με την είσοδο του 2013, αναμένοντας (ξανά) απάντηση. Αγνωστα τα μελλούμενα, πιθανή ακόμη μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα. Μόνο βέβαιο είναι ότι ο αριθμός κινητοποιήσεων την τελευταία διετία για τη μη ικανοποίηση σχετικών δεσμεύσεων προηγηθείσας κινητοποίησης δεν έχει ιστορικό ανάλογο και προηγούμενο.

Το καθεστώς παρατεταμένης αναμονής (αιχμαλωσίας) χιλιάδων αναπήρων στα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που δημιουργήθηκαν στο όνομα της ορθολογικοποίησης του συστήματος προνοιακών παροχών, είναι ακόμα ένα «σημάδι» της διετούς δημοσιονομικο-προσαρμοστικής βίας. Αντιπαρερχόμαστε ως... διαδικαστικό το γαϊτανάκι των επάλληλων αναπηρικών κινητοποιήσεων, αρμοδίων δεσμεύσεων για βελτίωση της κατάστασης και διάψευσης των δεσμεύσεων και εστιάζουμε στην ουσία. Στα τέλη του 2012 ξεπερνούσαν τους 70.000 οι «αιχμάλωτοι» στις λίστες αναμονής. Για κάποιες χιλιάδες από αυτούς η αναμονή ήταν (και εξακολουθεί) πολύμηνη, το οποίο σημαίνει πολύμηνη αναστολή καταβολής σύνταξης, επιδόματος αναπηρίας, βιβλιαρίου υγείας, ή αλλιώς μηδενικά εφόδια επιβίωσης εν αναμονή της επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και έκδοσης της σχετικής γνωμάτευσης. Προ γνωμάτευσης, ιδού ορατά τα πιστοποιητικά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αποκλεισμός

Το στοιχειώδες δικαίωμα στην αξιοπρέπεια μεταφράζεται σε στοιχειώδες δικαίωμα στην αυτονομία, το οποίο για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ορθολογική πρόσβαση σε τεχνικά βοηθήματα (και όχι μόνο). Η εποχή της κρίσης είναι και εποχή του εξορθολογισμένου στις δαπάνες ΕΟΠΠΥ, δυστυχώς όμως στα μέτρα του συγκεκριμένου ορθολογισμού δεν «χωράει» το δικαίωμα στην αυτονομία. Ο αποκλεισμός από τα μέτρα των καιρών συνεπάγεται «σημάδια», τα οποία αποδίδουμε εστιάζοντας σε μία από τις κατηγορίες ΑμεΑ. Οι άνθρωποι με ακρωτηριασμό κάτω άκρων χρειάζονται 5-6 σιλικόνες (ειδικές θήκες) το χρόνο, περίπου 800-900 ― κοστίζει η καθεμιά. Τους παρέχεται με ποσοστό 25% δικής τους συμμετοχής μία κάθε 5 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τους νέους ακρωτηριασμένους, για ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο δίδονται 1.870 ― όταν η τιμή ενός αξιοπρεπούς προσθετικού μέλους αγγίζει τις 15.000. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω δεδομένα, με βεβαιότητα προβλέπουμε ότι το μέλλον της μεγάλης πλειονότητας των ακρωτηριασμένων στον τόπο μας είναι η επιστροφή στην... εποχή της πατερίτσας. Τα σημάδια αυτού του μέλλοντος είναι άλλωστε ήδη ορατά σε δρόμους αλλά και σε φανάρια...



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑνΙΚΑνοι να την απομακρύνουν


Συνολικά έντεκα χρόνια χρειάστηκαν για να απομακρυνθεί από τη θέση της υπάλληλος του ΙΚΑ που με τις ενέργειές της ζημίωσε το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας.

Η υπόθεση ξεκινά το 2001 και αφορά γυναίκα υπάλληλο του ασφαλιστικού ταμείου που ήταν προϊσταμένη σε Τμήμα Εσόδων σε υποκατάστημα της Αττικής. Από τον έλεγχο προέκυψε πως η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε δώσει δύο ασφαλιστικές βεβαιώσεις χωρίς να έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές προς το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οφειλή ήταν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο από την υπάλληλο είχαν χορηγηθεί κανονικά οι ασφαλιστικές βεβαιώσεις. Μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση, το θέμα έφτασε στο πειθαρχικό, ωστόσο με βάση τις πληροφορίες αρχικά δεν υπήρξε τιμωρία.

Μάλιστα στη συνέχεια η συγκεκριμένη υπάλληλος άσκησε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα, τα έχασε. Τελικά χρειάστηκαν έντεκα χρόνια για να απομακρυνθεί από τη θέση της η συγκεκριμένη υπάλληλος και να μπει ένα οριστικό τέλος στην υπόθεση (η ιστορία αυτή είναι χαρακτηριστική για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ανάλογα περιστατικά).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις


Ομάδες αλληλεγγύης συγκροτούνται στην Αθήνα για την ταφή μόνων και φτωχών ανθρώπων. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αρκετοί νεκροί παραμένουν άταφοι για μέρες, ενώ στο Γ’ Νεκροταφείο δημιουργήθηκε ζώνη με φθηνούς τάφους προς 218 ευρώ την τριετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η σορός συμπολίτη μας (τα στοιχεία του οποίου δημοσιεύει) χρειάστηκε να μείνει 9 μέρες άταφη μέχρι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την κηδεία. Την σκληρή πραγματικότητα περιγράφουν ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, λέγοντας ότι πληρώνονται με δόσεις και υποσχέσεις. Διότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν ακόμα και μήνες να δώσουν τα προβλεπόμενα. Επιπλέον, γράφει η «Ελευθεροτυπία», η οικονομική κατάσταση αρκετών δήμων –στους οποίους ανήκουν διοικητικά τα νεκροταφεία- δεν επιτρέπει την κάλυψη των εξόδων ταφής.

Ο ιδιοκτήτης γραφείων τελετών Ιωάννης Τσεσμετζής μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρει: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ζητούν την πιο απλή και φθηνή κηδεία, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Και πάλι δεν θέλουν να πληρώσουν. Οταν υπάρχουν συγγενείς υπόσχονται ότι θα δώσουν τα χρήματα με δόσεις. Κάποιοι πληρώνουν με κάρτες, άλλοι πάλι μαζεύουν δανεικά. Μας δίνουν το λόγο τους πως θα πληρώσουν ώστε να γίνει η τελετή της κηδείας.

Ζητούν από το δήμο να τους παραχωρήσει μια θέση δωρεάν στο κοιμητήριο. Αν ο δήμος το επιτρέψει, γλιτώνουν από 200 ως 1500 ευρώ –τόσο κυμαίνεται η τιμή του χώρου για μία τριετία. Επειδή το γραφείο τελετών είναι συνοικιακό εν μπορούμε να αφήσουμε άταφους τους γείτονες. Ο ίδιος αναφέρει στην εφημερίδα: «ο κόσμος απευθύνεται στο γραφείο τελετών ρωτώντας “πόσο κάνουν ένα κουτί και τα λουλούδια...”. Τα αναγκαία για την ταφή.

Στο ρεπορτάζ έχει μιλήσει και ο υπεύθυνος κοιμητηρίων του δήμου Αθηναίων Νίκος Κόκκινος ο οποίος αναφέρει ότι στο Γ’ Νεκροταφείο γίνονται δωρεάν περίπου 4 κηδείες την εβδομάδα, αλλά αυτό αφορά μόνο όσους έχουν χαρτί απορίας. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με νεκρούς που παραμένουν στα αζήτητα. Υποχρεούνται τα γραφεία τελετών να τους παραλάβουν και να πληρωθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο καθυστερεί να πληρώσει, με αποτέλεσμα τα γραφεία τελετών να μην τους δέχονται».

Επίσης και ο κ. Κόκκινος λέει ότι ο κόσμος πληρώνει το κόστος ταφής με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να υπερβούν τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων. Όπως γνωστοποίησε ο δήμος Αθηναίων άνοιξε νέους, φθηνούς τάφους στο Γ’ Νεκροταφείο για να εξυπηρετεί αυτές τις περιπτώσεις. Οι φθηνότεροι κοστίζουν 218 ευρώ την τριετία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «Αθηνά» αλλάζει τον χάρτη των ΑΕΙ


Την πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση και εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, πρόκειται για εθνική υπόθεση.

Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Νωρίς το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη και τη βουλευτή του κόμματος Μαρία Ρεπούση.

Ο κ. Κουβέλης δεν έκανε δηλώσεις, ανακοινώθηκε μόνο ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας, με ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το προωθούμενο πρόγραμμα Αθηνά». Αργότερα το βράδυ ακολούθησε συνάντηση και με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επίσης επέμεινε σε μεταβολές με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και με βάση την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να έχει ευρεία πολιτική συναίνεση, καθώς γνωρίζει ότι το σχέδιο αυτό θα δεχτεί αντιδράσεις, όχι τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο από τοπικούς φορείς και παράγοντες αλλά και από βουλευτές.

Κατά πάσα πιθανότητα φέτος οι υποψήφιοι θα βρουν λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό (κοντά στα 100-130), πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις που θα διατεθούν δεν θα ξεπεράσουν τις 75.000 (πέρυσι είχαν δοθεί πάνω από 80.000).

Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι συγχωνεύσεις

Τα βασικά κριτήρια που προσμετρώνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

Το μέγεθος των Ιδρυμάτων.

H αναλογία φοιτητών - διδασκόντων.

H διασπορά των τμημάτων ανά ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά.

Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των Ιδρυμάτων: Υπάρχουν αρκετά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με σπουδαίο ερευνητικό έργο και διακρίσεις αριστείας. Είναι δεδομένο ότι ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που απαιτούν για την εισαγωγή φοιτητών, δεν πρόκειται να συγχωνευθούν.

Κατά πόσον οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κ.λπ.) επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τμήματα τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ένα από τα βασικότερα κριτήρια που θα ληφθεί υπόψη είναι κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο αφορά κυρίως σχολές της περιφέρειας, οι οποίες θα σηκώσουν το... βάρος των συγχωνεύσεων κατά 80%.

Aκόμη, το υπουργείο Παιδείας βασίστηκε σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων. Ως εκ τούτου, τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και επιπροσθέτως δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις εισακτέων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου για τα υπό συγχώνευση τμήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από την... κούνια με κινητό


Ανησυχία γεννά στους ειδικούς η εξοικείωση που δείχνουν τα Ελληνόπουλα με τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και το εύρημα-σοκ ότι 8 στους 10 μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αλλά και 12% των μαθητών δημοτικού έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.

Όπως εξηγούν επιστήμονες, το κινητό τηλέφωνο είναι διπλά επικίνδυνο για τα παιδιά, αφενός γιατί εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αφετέρου επειδή η χρήση του τα απομονώνει και διαταράσσει την επικοινωνία τους.

Είναι αλήθεια πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διεισδύει πιο εύκολα στον παιδικό εγκέφαλο γιατί το κρανίο των παιδιών είναι λεπτότερο. Επίσης ο εγκέφαλός τους περιέχει περισσότερο υγρό που βοηθά στην καλύτερη διάχυση της ακτινοβολίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν Μονάδες Εντατικής


Ερμητικά κλειστές παραμένουν 154 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, την ώρα που η λίστα αναμονής που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ αριθμεί καθημερινά έως και 40 βαριά ασθενείς. Στο παρά πέντε αναζητείται λύση από το υπουργείο Υγείας, καθώς έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας άλλα 40-50 κρεβάτια.

Η λήξη των συμβάσεων 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών είναι η αιτία που επιδεινώνει κι άλλο τη λειτουργία του ούτως ή άλλως αποδυναμωμένου τομέα Εντατικής Θεραπείας.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Η κατάργηση των προσχημάτων...


Επικινδυνέστερα των ορατών είναι τα αόρατα σημάδια. Δεν αναφερόμαστε στα της ψυχής (αυτά αφορούν ψυχιάτρους), αλλά στην ενεργοποίηση βαθύτατα αντιδραστικών κοινωνικών αυτοματισμών, που μεταφράζονται σε στοχοποίηση των πλέον κοινωνικά ευάλωτων. Κάμποσα έχουν ήδη έντονα εμφανιστεί με στόχο τους ανθρώπους με αναπηρία.

Επιλέγουμε δύο περιπτώσεις με αντιπροσωπευτική σημασία. Δεκαπέντε τυφλοί συνταξιούχοι ζητούν από το επικουρικό ταμείο τους ΤΑΠΙΛΤΑΤ επίδομα απολύτου αναπηρίας· το αίτημα φαντάζει εύλογο, μια και όλα τα άλλα επικουρικά ταμεία στην Ελλάδα το χορηγούν. Εύλογη λόγω σφικτών οικονομικών είναι και η άρνηση του Ταμείου τους να ανταποκριθεί στο αίτημα, εύλογη είναι και η κατάληξη της υπόθεσης στα δικαστήρια, εύλογη και η πρωτόδικη απόφαση (Μάρτιος 2012) υπέρ των αιτούντων, εύλογη και η άσκηση έφεσης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ (εκδικάζεται 26/11/2003). Το «παράλογο» έγκειται στη στάση πρώην συναδέλφων των 15 τυφλών συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, που με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤΑΤ κατέθεσαν εναντίον (του εύλογου αιτήματος) των πρώην συναδέλφων τους. «Επί χρόνια αγωνιζόμασταν και διεκδικούσαμε μαζί» αποτιμά εκ μέρους των 15 ο Σπύρος Σκορδίλης (απλή συνωνυμία με τον υπογράφοντα), συμπληρώνοντας ότι «η στάση τους ήταν σκληρότερη και από του πιο σκληρού εργοδότη».

Αν η υποταγή στο δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου», στρεφόμενη από ανθρώπους της εργασίας εναντίον κοινωνικά ευάλωτων πρώην συναδέλφων τους, συνιστά παράλογο, διπλό παράλογο συνιστά η υποταγή της αρμόδιας πολιτείας σε ξεκάθαρες ρατσιστικές πιέσεις παραβίασης δικαιωμάτων των ΑμεΑ (πλήρης κατάργηση των προσχημάτων). Επιγραμματικά η «περίπτωση»: Με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και με όλες τις απαραίτητες αρμόδιες εγκρίσεις (αρχής γενομένης από υφυπουργική απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας αγοράς κτηρίου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2012), το σωματείο «Ζωοδόχος Πηγή» στο Ηράκλειο Κρήτης, που προσφέρει υπηρεσίες σε 50 παιδιά με νοητική υστέρηση (ν.υ.), επιχείρησε να κάνει πράξη μέσω ΕΣΠΑ το χρόνιο όραμά του για δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για παιδιά με ν.υ. Τέλη Ιουνίου, η «Στέγη», που θα δημιουργούνταν και θα λειτουργούσε σε κατάλληλη μεζονέτα συγκροτήματος τεσσάρων κατοικιών (περιοχή Μεσαμπελιές), εντάχθηκε με απόφαση περιφερειάρχη στο Ε.Π. «Κρήτη και νησιά Αιγαίου».

Ολα εύλογα ώς εδώ, εύλογη και η κατόπιν «επίθεση» των τριών ιδιοκτητών των λοιπών οικοδομών του συγκροτήματος που, ανησυχώντας για υποβάθμιση των κατοικιών τους λόγω γειτνίασης με παιδιά με ν.υ., κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή προσβολής της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας.

Το διπλά παράλογο (κατάργηση των προσχημάτων) είναι ότι μετά την «επίθεση» η Περιφέρεια Ηρακλείου ακύρωσε την ένταξη του έργου της ΣΥΔ στο ΕΣΠΑ! Πρόκειται για μοναδική στα νεοελληνικά χρονικά περίπτωση, όπου η αρμόδια πολιτεία αποφασίζει άτακτη υποχώρηση αντιμέτωπη με συνήθεις αιτιάσεις ιδιοκτητών, όταν αποφασίζεται στον πλησίον χώρο τους δημιουργία κέντρου υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Μέχρι πρόσφατα, η διά της άτακτης υποχώρησης νομιμοποίηση του μετωπικού ρατσισμού σε βάρος ΑμεΑ δεν συγκαταλεγόταν στις πολιτειακές επιλογές...


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάνα εγκατέλειψε δύο βρέφη


Ανθρώπινο δράμα με δίδυμα βρέφη, 22 μηνών, τα οποία εγκατέλειψε η μητέρα τους στη Μεσσηνία.

Χάρη στην άμεση παρέμβαση της πολιτείας, τα βρέφη βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον, καθώς έχουν μεταφερθεί σε ίδρυμα. Η μητέρα, μια Ρουμάνα που ζούσε μόνη στη Χορεύτρα τού τέως Δήμου Αριστομένους, άφησε τα δίδυμα σε φίλη της, την περασμένη Κυριακή και εξαφανίστηκε. Η φίλη ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία με εισαγγελική εντολή τα μετέφερε την Τρίτη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Όπως είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, τα παιδιά ήταν καλά στην υγεία τους, ενώ καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, ώστε να τύχουν στοργικής φιλοξενίας. Μάλιστα το βράδυ της Τρίτης τα φρόντισε αποκλειστική νοσηλεύτρια. Χθες τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ίδρυμα στην Αθήνα, επίσης με τη συνοδεία νοσηλεύτριας. Η μητέρα αναζητείται από την Αστυνομία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε νερό για τα παιδιά στο νηπιαγωγείο


Σε νηπιαγωγείο του Ηρακλείου οι γονείς των μαθητών καλούνται να... στέλνουν νερό για να πιουν τα παιδιά επειδή το σχολείο δεν μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο κόστος.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών να προμηθεύσουν το σχολείο με μία εξάδα νερό έκαστος, για να έχουν τα παιδιά να πιουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νέα του μύτη μεγαλώνει... στο χέρι του


Μια πρωτοποριακή τεχνική θα ξαναδώσει στον άντρα το χαμένο μέλος.

Μια νέα μύτη μεγαλώνει… στο χέρι ενός άντρα που έχασε τη δική του εξαιτίας καρκίνου του δέρματος.

Η πρωτοποριακή ανάπτυξη του νέου μέλους πραγματοποιείται από επιστήμονες του University College του Λονδίνου. Εάν όλα τελεσφορήσουν, η νέα μύτη -που θα είναι και η πρώτη στον κόσμο που αναπτύσσεται εκ του μηδενός- θα αφαιρεθεί από το μπράτσο και θα τοποθετηθεί στο πρόσωπο του 53χρονου άντρα.

Ο καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής Alex Seifalian που είναι και επικεφαλής του εγχειρήματος, δήλωσε: «Η μύτη του ήταν ελαφρώς στραβή προς τα αριστερά και τον ρωτήσαμε ένα θα ήθελε να την κάνουμε ίσια, αλλά αρνήθηκε. Ήθελε να είναι ακριβώς ίδια». Μάλιστα, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι ο άντρας μπορεί να έχει σε ένα βαθμό και την αίσθηση της όσφρησης.

Η νέα μύτη δημιουργήθηκε με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων του άντρα. Αρχικά, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γυάλινο εκμαγείο της μύτης και την ψέκασαν με ένα ειδικό υλικό, ώστε να σχηματιστεί μια βιολογική «σκαλωσιά» πάνω στην οποία μπορούσαν να προσαρτηθούν τα νέα κύτταρα.

Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε το γυάλινο εκμαγείο και η «σκαλωσιά» επικαλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα που, με τη βοήθεια χημικών ουσιών, αναπρογραμματίστηκαν για να αναδημιουργήσουν χόνδρους.

Την ίδια στιγμή, τοποθετήθηκε ένα μπαλόνι κάτω από την επιφάνεια του μπράτσου του άνδρα, το οποίο και φουσκώθηκε ώστε να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για τη «φιλοξενία» της νέας μύτης.

Η τοποθέτηση έγινε πριν από δύο μήνες και το νέο μέλος μεγαλώνει σιγά-σιγά πάνω στο χέρι του ασθενούς, αναπτύσσοντας νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, οπότε και θα ξεκινήσει η τοποθέτησή της στο πρόσωπο του άντρα.

Αν η ανάπτυξη της μύτης πετύχει, δεν αποκλείεται η θεραπεία να εφαρμοστεί στο μέλλον σε θύματα τροχαίων και τραυματίες πολέμων.




Διαβάστε περισσότερα...

Μουσικό εργαστήριο για παιδιά με προβλήματα αυτισμού


Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την 1η έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Παιδιά ηλικίας 5-10 ετών με προβλήματα αυτισμού θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με μουσικά όργανα και να συμμετάσχουν σε μουσικές δραστηριότητες, που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την 1η έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό» εξελίσσεται σε πέντε συναντήσεις και ολοκληρώνεται με μια διαδραστική συναυλία μουσικής, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην εκτέλεση του μουσικού ρεπερτορίου.

Η μουσική λειτουργεί, μεταξύ άλλων, επικουρικά ως μέσο για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής ωρίμανσης του ατόμου με αυτισμό. Στόχος της διοργάνωσης του εργαστηρίου είναι η δημιουργική επαφή γονέων-παιδιών, (απαραίτητη η παρουσία και των δύο καθ' όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου), με εργαλείο τη μουσική.

Καθ' όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μουσικοί αλληλεπιδρούν με τα παιδιά, τα οποία παίρνουν μέρος σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τους τη μουσική. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή της μουσικής και τους χρωματισμούς είναι ποικίλες, ενώ έννοιες όπως η παύση, η ένταση, η ταχύτητα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την έκφραση συναισθημάτων και την κατανόηση απλών εννοιών μέσα από επαναλαμβανόμενα ακούσματα.

Το δημιουργικό παιχνίδι με κρουστά όργανα, η συμμετοχή των μουσικών και οι μουσικο-κινητικές δραστηριότητες ωθούν τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά, να καθορίσουν και να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των μουσικών ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Έτσι οδηγούνται στην τελική παρουσίαση και εκτέλεση της συναυλίας, με αποτύπωση της μουσικής με χρώματα και σχήματα και με την ενεργό συμμετοχή των γονέων-συνοδών.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και τη μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, μαζί με μια ομάδα μουσικών και συνεργατών.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία ΑΜΕΑ στα Προπύλαια


Στις 2 σήμερα το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

«Οι νέοι ανάπηροι διεκδικούμε τη ζωή, το μέλλον!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

«Στον Καιάδα αυτοί και το σύστημά τους μαζί με τα λεφτά τους και όχι τα ΑΜΕΑ, οι εργαζόμενοι και η νεολαία! Δεν θα αυτοκτονήσουμε! Δεν θα τους αφήσουμε να μας λιώσουν, να μας κάνουν γράσο για να κινήσει η μηχανή της κερδοφορίας τους», καταλήγει το κείμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα κατά των αναψυκτικών στην Αυστραλία


Στόχος να «χτυπηθεί» η παχυσαρκία.

Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών που συντελούν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας απαιτούν τρεις κορυφαίοι οργανισμοί Υγείας της Αυστραλίας: το Αντικαρκινικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Διαβητικών Αυστραλίας και το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιοπαθειών.

Οι οργανισμοί ζητούν έρευνα αναφορικά με τα αναψυκτικά της κατηγορίας αυτής, καθώς επίσης και περιορισμούς σε διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν την κατανάλωσή τους. Παροτρύνουν τους Αυστραλούς να πίνουν νερό και γάλα με μειωμένα λιπαρά και ζητούν τη στήριξη των κυβερνήσεων στο θέμα αυτό. Επιπλέον προειδοποιούν ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, αυτό θα συντείνει στην επιδείνωση κρίσης που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία.

Οι τρεις οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των εν λόγω ποτών συντείνει στην παχυσαρκία, δεδομένου ότι ένα ποτό των 600 γρ. περιέχει 16 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη, αν καταναλώνεται δε ένα τη μέρα, υπολογίζεται ότι προκαλεί την αύξηση σωματικού βάρους κατά 6,7 κιλά το χρόνο.

Ο πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συμβουλίου Αυστραλίας, Graig Sinclair, δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα στην αγορά αναψυκτικά που καλύπτονται κάτω από την ταμπέλα του δήθεν υγιεινού ποτού, προβάλλοντας ότι περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες. Ο ίδιος τόνισε ότι οι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών από ό,τι κατανάλωναν πριν πέντε χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Έμεινε έγκυος πέντε φορές παρά τα αντισυλληπτικά μέτρα


Καμία μέθοδος δεν ήταν αποτελεσματική γι' αυτό το ζευγάρι.

Η 26χρονη Claire Ormrod αψηφώντας τις ελάχιστες ιατρικές πιθανότητες γέννησε δύο παιδιά μέσα σε εννιά μήνες, παρόλο που και τις δύο φορές που έμεινε έγκυος έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια!

Η νεαρή μητέρα έφερε στον κόσμο την κόρη της Alice με επείγουσα καισαρική στις 6 Δεκεμβρίου του 2011 ενώ βρισκόταν στην 25η εβδομάδα της κύησής της. Η Alice ζύγιζε μόλις λίγο πάνω από μισό κιλό και ήταν το πιο μικρό μωρό που είχε γεννηθεί ποτέ στην Ουαλία.

Επτά εβδομάδες μετά η Claire ήταν και πάλι έγκυος, παρότι έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2012 γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, τον Gareth.

Οι γιατροί έχουν μείνει έκπληκτοι με την περίπτωσή της και το γεγονός ότι τα δύο μωράκια γεννήθηκαν τόσο κοντά.

Η Alice και ο Gareth θα πηγαίνουν στην ίδια τάξη όταν ξεκινήσουν το σχολείο.



Μαζί με το σύντροφό της Gareth Gee είχαν άλλα τρία παιδιά: την 7 χρονών Molly, τον 5 ετών Jack και τον δύο ετών Charlie.

Η σύλληψη και των πέντε παιδιών του έγινε παρότι με τις συντρόφους του είχαν λάβει… προστατευτικά μέτρα!



«Όταν έμεινα έγκυος και στα δύο παιδιά μου έπαιρνα αντισυλληπτικά χάπια ή είχα σπιράλ. Ήμουν μάλιστα και σε λίστα αναμονής για να στειρωθώ όταν έμεινα έγκυος στον Gareth. Το σπιράλ υποτίθεται ότι είναι 99,99% ασφαλές και το χρησιμοποιούσα όταν έμεινα έγκυος και στα τρία πρώτα παιδιά μου» είπε η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν καταβλήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα


Υποβάλλουν τους ανάπηρους σε γυμνάσια με τρομακτική συνέπεια.

Παρά τις υποσχέσεις η τακτική αναβολής πληρωμών καλά κρατεί, ενώ οι λίστες αναμονής στα ΚΕΠ μακραίνουν.


Στον αέρα είναι η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους ανάπηρους για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2012, καθώς τα ποσά αφορούν την προηγούμενη χρονιά και δεν μπορούν να καταβληθούν και χρειάζεται να γίνει σχετική τροπολογία του προϋπολογισμού που θα περάσει από τη Βουλή! Αυτό κατάγγειλε χθες ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας Μάκης Κρεμύδας. Στο μεταξύ αυξάνει ο αριθμός των ατόμων στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, φτάνοντας στην Καβάλα τους 3.500 και παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα τους κόβονταν οι συντάξεις και τα επιδόματα, τίποτα δεν έχει γίνει.

Είχε ανακοινωθεί επίσημα – σημείωσε ο κ. Κρεμύδας – ότι τα προνοιακά επιδόματα του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα καταβληθούν κανονικά στις 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο στη συνέχεια ενημερώθηκαν πως αφορούν χρήματα του 2012, έχει κλείσει ο ισολογισμός του 2012 και πρέπει να μπουν στον προϋπολογισμό του 2013. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή σχετική τροπολογία. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

«Και πέρσι πάλι το ίδιο είχε συμβεί και καθυστέρησαν αρκετά να καταβάλλουν τα επιδόματα», σημείωσε ο κ. Κρεμύδας και συνέχισε λέγοντας πως «οι διευθύνσεις πρόνοιας έχουν στείλει όλα τα έγγραφα. Ακόμα δεν τους έχουν ενημερώσει σχετικά. Με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, όταν πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δήμων, χρειάζονται διαδικασίες τουλάχιστον 10 ημερών για να φτάσουν στους δικαιούχους. Ακόμα δηλαδή και αν πιστωθούν σήμερα, μετά τις 5 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν και βλέπουμε».

Όταν επισκέφθηκε την Καβάλα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε υποσχεθεί, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, πως άμεσα θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να μην κόβονται οι συντάξεις και τα επιδόματα, για όσους δικαιούχους με υπαιτιότητα των ΚΕΠΑ, καθυστερούν να περάσουν επιτροπές και να πάρουν πιστοποίηση αναπηρίας. Επίσης, είχε ανακοινώσει πως εκπαιδεύονται 450 γιατροί για να γίνουν πιο πολλές επιτροπές και να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα πως στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα λυθεί το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

Παρά τις υποσχέσεις οι συντάξεις και τα επιδόματα κόβονται και οι λίστες αναμονής για ΚΕΠΑ μακραίνουν. Κοντά στους 90.000 είναι σε αναμονή σε πανελλαδικό επίπεδο. Στους 3.000 ανέρχονται στην Καβάλα αυτοί που περιμένουν να περάσουν επιτροπή ΚΕΠΑ και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 500 που περιμένουν για να περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή. Όπως τόνισε ο κ. Κρεμύδας έχει βγει το πρόγραμμα επιτροπών μέχρι τον Φεβρουάριο και δεν υπάρχει καμιά αλλαγή, συνεχίζουν με τους ίδιους αργούς ρυθμούς. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Πηγή: http://www.evdomi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος άντρας στο Ηνωμένο Βασίλειο που απέκτησε... βιονικό χέρι!


Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη ενός 58χρονου άντρα που πριν από τέσσερα χρόνια έχασε το χέρι του σε ατύχημα και τώρα χάρη στην επιστήμη απέκτησε... βιονικό χέρι.

Ο Chris Taylor πριν από μερικά χρόνια είχε ένα σοβαρό ατύχημα με το jet-ski που τον έκανε να χάσει το δεξί του χέρι. Για πολύ καιρό ο ίδιος προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αποδεχτεί τη δυσλειτουργία του σώματός του. Ως μηχανικός, ο ίδιος έπρεπε να ανεβαίνει σκάλες και να κάνει αρκετή χειρωνακτική εργασία, κάτι που δεν ήταν εφικτό μετά το ατύχημά του.




Ωστόσο, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο Chris φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο για να μην τελειώσει τόσο άδοξα η καριέρα του και να επιστρέψει στην παλιά του ζωή. Ο 58χρονος είναι ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μια πολύ λεπτή επέμβαση και έβαλε βιονικό χέρι. Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέλος, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες να μπορεί να κουνήσει και τα πέντε δάχτυλά του.



Το γνωστό και ως “Michaelangelo Hand”, αποτελεί ένα μοναδικό είδος προσθετικής μέλους, που αντιλαμβάνεται την κίνηση στους μυς του χεριού και με τη βοήθεια ηλεκτροδίων μπορεί και κουνά αντίστοιχα τα δάχτυλα.



Η συγκεκριμένη συσκευή αξίζει περίπου 47,000 λίρες, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο για τον Chris.



Δείτε το σχετικό βίντεο που βρήκαμε και δεν περιείχε το άρθρο:


Διαβάστε περισσότερα...