Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η «Αθηνά» αλλάζει τον χάρτη των ΑΕΙ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση και εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, πρόκειται για εθνική υπόθεση.

Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Νωρίς το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη και τη βουλευτή του κόμματος Μαρία Ρεπούση.

Ο κ. Κουβέλης δεν έκανε δηλώσεις, ανακοινώθηκε μόνο ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας, με ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το προωθούμενο πρόγραμμα Αθηνά». Αργότερα το βράδυ ακολούθησε συνάντηση και με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επίσης επέμεινε σε μεταβολές με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και με βάση την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να έχει ευρεία πολιτική συναίνεση, καθώς γνωρίζει ότι το σχέδιο αυτό θα δεχτεί αντιδράσεις, όχι τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο από τοπικούς φορείς και παράγοντες αλλά και από βουλευτές.

Κατά πάσα πιθανότητα φέτος οι υποψήφιοι θα βρουν λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό (κοντά στα 100-130), πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις που θα διατεθούν δεν θα ξεπεράσουν τις 75.000 (πέρυσι είχαν δοθεί πάνω από 80.000).

Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι συγχωνεύσεις

Τα βασικά κριτήρια που προσμετρώνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

Το μέγεθος των Ιδρυμάτων.

H αναλογία φοιτητών - διδασκόντων.

H διασπορά των τμημάτων ανά ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά.

Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των Ιδρυμάτων: Υπάρχουν αρκετά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με σπουδαίο ερευνητικό έργο και διακρίσεις αριστείας. Είναι δεδομένο ότι ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που απαιτούν για την εισαγωγή φοιτητών, δεν πρόκειται να συγχωνευθούν.

Κατά πόσον οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κ.λπ.) επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τμήματα τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα που έχουν ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, ένα από τα βασικότερα κριτήρια που θα ληφθεί υπόψη είναι κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο αφορά κυρίως σχολές της περιφέρειας, οι οποίες θα σηκώσουν το... βάρος των συγχωνεύσεων κατά 80%.

Aκόμη, το υπουργείο Παιδείας βασίστηκε σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων. Ως εκ τούτου, τμήματα τα οποία συγκεντρώνουν ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και επιπροσθέτως δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις εισακτέων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου για τα υπό συγχώνευση τμήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.