Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ύαινα κατασπάραξε το πέος νεαρού στη Ζάμπια


Ο Σαμαγκένι είχε συμφωνήσει να βγει γυμνός στη ζούγκλα με την ελπίδα ότι θα γινόταν πλούσιος.

Στην προσπάθειά του να γίνει πλούσιος ως δια μαγείας, ένας νεαρός από το Μαλάουι έχασε το πέος του και τρία δάχτυλα του ποδιού του, όταν δέχτηκε επίθεση από μια ύαινα στη ζούγκλα της Ζάμπιας.

Ο Σαμαγκένι Ζούλου αφηγήθηκε ότι πήγε οικειοθελώς στη ζούγκλα και, όπως του είχαν πει να κάνει, γδύθηκε τελείως.

«Ήρθε μια ύαινα και άρχισε να μασάει τα δάχτυλά μου και κατόπιν τα γεννητικά μου όργανα», είπε στην εφημερίδα Τάιμς της Ζάμπιας.

Ο νεαρός είχε συμφωνήσει να βγει γυμνός στη ζούγκλα με την ελπίδα ότι θα γινόταν πλούσιος, όπως του είχε υποσχεθεί ένας ντόπιος σαμάνος. Δέχτηκε την επίθεση της ύαινας την 24η Μαρτίου κοντά στη μεθοριακή πόλη Τσιπάτα.

Μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε ο Σαμαγκένι είπε ότι ο τραυματίας πήρε εξιτήριο την Δευτέρα και επέστρεψε στο Μαλάουι, κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς του. «Θα πρέπει να καθαρίζει τις πληγές του, όμως η κατάστασή του είναι σταθερή», εξήγησε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι παραδοσιακοί θεραπευτές, που είναι ταυτόχρονα πνευματικοί ηγέτες και μάγοι, έχουν μεγάλη επιρροή τόσο στο Μαλάουι, όσο και στη γειτονική Ζάμπια.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε από καρδιακό επεισόδιο αβοήθητος


Εξέπνευσε μέσα στο μαγαζί του, που είχε κλείσει από καιρό.

Μέσα σε κλίμα πένθους πραγματοποιήθηκε χθες η κηδεία ενός 60χρονου από τη Ρόδο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Δευτέρας από καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέσα στο κατάστημά του το οποίο είχε πάψει να λειτουργεί από καιρό.

Ο αδελφός του, Παντελής Κουκιαΐνης, μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» με αφορμή το περιστατικό αυτό, μέσα από το βαρύ πόνο του, επεσήμανε ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι τυχαία με τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην κοινωνία μας.

Σημείωσε ότι οι καρδιοπαθείς (πάσχει και ο ίδιος από καρδιά) δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε από την Πολιτεία με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς εξαιτίας και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στην βασική φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται, ενώ οι επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων δεν αναγνωρίζουν στο ποσοστό που θα έπρεπε την σοβαρότητα της κατάστασής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Δε φαίνεται από την αιθαλομίχλη το Λονδίνο


Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες που έρχονται σήμερα από το Λονδίνο μοιάζουν με κινηματογραφικά πλάνα από ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μιας και η αιθαλομίχλη που καλύπτει σήμερα τη βρετανική πρωτεύουσα δημιουργεί ένα πέπλο μυστήριου, παρόμοιο με αυτό των ταινιών του αείμνηστου σκηνοθέτη.

Το Λονδίνο όπως και μεγάλο μέρος της Βρετανίας βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω της ποιότητας της ατμόσφαιρας που εισπνέουν οι Βρετανοί και τα πολύ υψηλά επίπεδα της ρύπανσης.



Η κατάσταση αυτή, που αναμένεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον την Παρασκευή, οφείλεται σε τρεις αιτίες: τις τοπικές εκπομπές, τη βιομηχανική ρύπανση που φθάνει από την ευρωπαϊκή ήπειρο και τη σκόνη από άμμο της Σαχάρας, η οποία μεταφέρεται από ανέμους που φυσούν από νοτιοανατολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παρότι ο καιρός είναι ιδιαίτερα ήπιος για την εποχή, με θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς στο Λονδίνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε στα άτομα που είναι ευάλωτα να αποφύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Σε ορισμένες νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται να ανέλθουν στην ένατη ή δέκατη βαθμίδα της δεκάβαθμης κλίμακα, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.





Ένα σύννεφο αιθαλομίχλης που κάλυπτε σήμερα το πρωί το Λονδίνο ήταν ορατό και κατά μήκος των πεζοδρομίων τα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν καλυμμένα από ένα λεπτό στρώμα κόκκινης άμμου.



Η κορύφωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταγράφεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας για αθέτηση της υποχρέωσής της να μειώσει τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2), ενός τοξικού αερίου που παράγεται κυρίως από το καυσαέριο.

Το Λονδίνο, που καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα NO2 από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν αναμένεται να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ παρά το 2025, δηλαδή 15 χρόνια μετά την αρχική προθεσμία, σύμφωνα με την Επιτροπή.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο τραπέζι η κλιματική αλλαγή


Στις Βρυξέλλες για «συνάντηση υψηλού επιπέδου» ο Μανιάτης.
«Συνάντηση υψηλού επιπέδου» πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γιάννη Μανιάτη, με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή.
Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί και Επίτροποι από την ΕΕ και την Αφρική προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας σύναψης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το 2015.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, ο οποίος πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία εκ μέρους της ΕΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Αφρικής μπορεί να επηρεάσει θετικά μια αλλαγή συμπεριφοράς διεθνώς, έτσι ώστε χώρες με μεγάλες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να πειστούν να παρουσιάσουν το συντομότερο δυνατό τις δεσμεύσεις τους για μειώσεις εκπομπών».

Η Επίτροπος Κλιματικής Δράσης της ΕΕ, Χεντεγκάρντ, παρουσίασε τα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στις σχετικές διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Βόννη τον Ιούνιο, προκειμένου να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα στο τέλος του έτους 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή των διοικητικών απλουστεύσεων ζητά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Εγκύκλιος σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, στον οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές διοικητικές απλουστεύσεις, με τις οποίες βελτιώνονται οι διοικητικές διαδικασίες και επιτυγχάνεται η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και χωρίς κόστος εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, ζητά να προχωρήσουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, με εγκύκλιό του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται ότι από τις σημαντικότερες διοικητικές απλουστεύσεις είναι η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το δημόσιο τομέα.

Προκειμένου, μάλιστα, να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των υπόχρεων φορέων και περιλαμβάνονται σε αυτούς όχι μόνον οι διοικητικές αρχές αλλά και όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, όπως: τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το κράτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις κ.λ.π. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες δεν αποτελούν αμιγώς διοικητικές αρχές, π.χ. τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, οι Μητροπόλεις, τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, οι Μουφτείες κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κλείνουν» και οι πισίνες


Συντάσσεται με τις κινητοποιήσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η Κολυμβητική Ομοσπονδία.

Στην απόφαση να συνταχθούν με την απόφαση της ΕΟΕ για αποχή απ’ τις αγωνιστικές δραστηριότητες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (12-13/4) προχώρησε η Κολυμβητική Ομοσπονδία.

Όπως ανακοίνωσε, δεν θα διεξαχθούν όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες, πλην των Πολυεθνών διοργανώσεων που θα διεξαχθούν σε Αλεξανδρούπολη και Λεμεσό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΟΕ:
«Το ΔΣ της ΚΟΕ με ομόφωνη απόφαση του αναστέλλει όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες εσωτερικού για το διήμερο 12 και 13 Απριλίου, σε συμπόρευση με την ομόφωνη επίσης απόφαση της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγική κατάσταση την οποία βιώνει ο Ελληνικός Αθλητισμός.

Από την παραπάνω απόφαση της ΚΟΕ, εξαιρείται η Πολυεθνής Κολυμβητική Συνάντηση Εφήβων / Κορασίδων που διεξάγεται το διήμερο (12-13/4) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και η Πολυεθνής Κολυμβητική Συνάντηση Παίδων / Παγκορασίδων, τις ίδιες ημερομηνίες, στη Λεμεσό.

Η απόφαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ δεν μπορεί παρά να είναι μία από τις δράσεις διαμαρτυρίας που πρέπει να ακολουθήσουν για το ίδιο θέμα.

Η ΚΟΕ, επαναλαμβάνει την πρόταση του Προέδρου της Δημήτρη Διαθεσόπουλου, προς την Ολομέλεια της ΕΟΕ τον περασμένο Ιανουάριο η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα, για άμεσες συναντήσεις με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, καθώς επίσης και τους Αρχηγούς των Πολιτικών κομμάτων, ώστε να γίνουν όλοι τους κοινωνοί της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Ελληνικός Αθλητισμός και θα συνεχίσει να βιώνει εφόσον εξακολουθήσουν οι ίδιες πολιτικές.

Για τις ημερομηνίες στις οποίες μεταφέρονται όσες εσωτερικές αγωνιστικές δραστηριότητες των αθλημάτων της ΚΟΕ ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 12 και 13 Απριλίου, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ανακρίτρια η δικογραφία για το θάνατο του Καρέλι


Στα χέρια της ανακρίτριας Σερρών βρίσκεται η ογκώδης δικογραφία για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα που φέρεται ότι δέχθηκε ως 'αντίποινα' για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Άμφισσας στην εισαγγελία Σερρών, όπου την παρέλαβε αρχικά ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Φίλιππος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία Σερρών, οι διώξεις που ασκήθηκαν χθες από τον εισαγγελέα Άμφισσας Νίκο Αντωναράκη -για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως και πλημμελημάτων- είναι in rem, δηλαδή κατά παντός υπευθύνου (σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας και Μαλανδρίνου, ακόμη και αστυνομικών του ΑΤ Ιτέας). Στην παρούσα φάση, ο εισαγγελέας Σερρών δεν έκρινε σκόπιμο να διευρύνει τις κατηγορίες και περιορίστηκε σε αυτές που απήγγειλε ο συνάδελφός του της Άμφισσας.

H ανακρίτρια Σερρών, Γεωργία Τουτουντζή που χειρίζεται εφεξής τη δικογραφία θα αναλάβει τις επόμενες μέρες να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, προκειμένου στη συνέχεια να καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -ως κατηγορούμενα πια- σε απολογία. Η ίδια, πάντως, δεν αποκλείεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης -κάτι που προς το παρόν πάντως δεν έχει συμβεί- εάν και εφόσον κρίνει ότι κάποιοι είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Η απόφαση να διαβιβαστεί η δικογραφία στις Σέρρες ελήφθη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, που έκρινε, με βάση τα συμπεράσματα του εκεί εισαγγελέα, ότι το βασικό αδίκημα, αυτό του «διακεκριμένου βασανισμού κρατουμένου με συνέπεια τον θάνατο» τελέστηκε στις Σέρρες.

Την ίδια ώρα, 'καθαρές' βγήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον 42χρονο Ίλι Καρέλι, κάτι που συνεπάγεται ότι ο Αλβανός βαρυποινίτης δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ιστολογικές εξετάσεις -που θα ρίξουν 'φως' στο εάν το τραύματα που εντόπισαν οι ιατροδικαστές στο χέρι του νεκρού Αλβανού και παρουσιάζουν εικόνα 'εγκαυματικής επιφάνειας' προήλθαν από ηλεκτροσόκ- θα διενεργηθούν σε εργαστήρι των Αθηνών και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, δηλώσεις για την υπόθεση έκανε ο γραμματέας των εσωτερικών φρουρών Νιγρίτας, Παναγιώτης Ραδόπουλος. Όπως σημείωσε σε δημοσιογράφους, στις φυλακές επικρατεί «σχετική ηρεμία», ενώ τόνισε ότι οι συνάδελφοί του, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, «δεν είναι καλά». Σε ερώτηση σχετικά με την αίθουσα αναμονής των φυλακών, όπου κρατήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα ο Αλβανός βαρυποινίτης -κι όπου ερευνάται εάν δέχθηκε τα θανατηφόρα τραύματα- είπε ότι αυτή η αίθουσα δεν βιντεοσκοπείται, επιβεβαιώνοντας πάντως από άλλο οπτικό υλικό της φυλακής ότι στην αίθουσα αυτήν «φαίνεται ότι μπαίνουν συνάδελφοι». Ερωτηθείς δε για το εάν συνάδελφοί του επιχείρησαν να σβήσουν ίχνη κακοποίησης στο σώμα του Αλβανού κατά την παραμονή του στην συγκεκριμένη αίθουσα, ο κ. Ραδόπουλος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη διότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιούσαν χημικά μέσα. Για το τελευταίο θέμα, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν «κηλίδες αίματος» στην εν λόγω αίθουσα που δεν σβήστηκαν παρά το γεγονός ότι ο χώρος καθαρίστηκε με νερό από κρατούμενο, όπως συμβαίνει κάθε μέρα και κατά την πάγια πρακτική του καταστήματος κράτησης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας Σερρών, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι “κατ' επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναπαράγονται αναληθείς και ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι και με τον καταλογισμό ευθυνών προσδιορίζοντας τυχόν εμπλεκομένους” και πως “ως επί το πλείστον το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ήτοι ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί προβάλλουν ψευδείς ειδήσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του καθένα από τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται μνεία παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, την αρχή της αναλογικότητας και προδικάζουν καταστάσεις”.

Τονίζεται δε ότι “μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακριτική πράξη πολλώ δε μάλλον να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη που να προσδίδει σε κάποιον από τους υπαλλήλους μας την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος αποτελεί υποκείμενο της ποινικής δίκης και έχει συγκεκριμένα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής πανταχού γίνεται αναφορά για εντάλματα σύλληψης τη στιγμή που δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη και κυρίως γίνεται αναφορά ονομαστική, που προσδιορίζει επακριβώς πρόσωπα τα οποία εντέλει και μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας μπορεί να μην εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι διαστάσεις όμως που έχει λάβει το συγκεκριμένο ζήτημα πριν καν εκκινήσουν οι διωκτικές διαδικασίες προτρέχουν και προκαταβάλλουν απολύτως λειτουργούς και κοινή γνώμη”.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους ζητούν “όπως αποκατασταθεί η αλήθεια και ιδίως όπως διακοπεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάδοση των ήδη προβληθέντων ψευδών ειδήσεων, οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, με σκοπό τη μη περαιτέρω προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής, της υπόληψης και των προσωπικών δεδομένων”.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λύνουν κάβους τα πλοία - Νέα απεργία στις 9 Απριλίου


Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισε πριν από λίγο η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Έτσι τα δρομολόγια των πλοίων από αύριο στις 6 το πρωί θα γίνονται κανονικά.

Μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπαν, ότι πολλά από τα θέματά τους, όπως αυτό της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν έχουν ακόμα επιλυθεί και θα επανέλθουν με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Απριλίου, ημέρα της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται, ότι το μεσημέρι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) που εκπροσωπεί του ακτοπλόους είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, που έχουν λήξει από το τέλος του 2013.

Στη συνάντηση και οι δύο πλευρές εξέθεσαν τις απόψεις τους, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες.

Το πρωί η διοίκηση της ΠΝΟ είχε συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο Γενικός Γραμματέας, τούς ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο, προκειμένου να μπορούν δεσμευθούν χρήματα των επιδοτήσεων από τις άγονες για να πληρώνονται τα απλήρωτα πληρώματα εταιρειών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στα πλοία που εκτελούν άγονες γραμμές και τα χρήματα θα μπορούν να δεσμεύονται από το νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που θα δημιουργηθεί με την επωνυμία «Οίκος Ναύτου-Ναυτική Εργασία» και το διακριτικό τίτλο «ΟΝΝΕ» που αναμένεται να δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και του Οίκου Ναύτου και περιέχεται ως άρθρο στο νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις».

Στο μεταξύ πηγές από το ΣΕΕΝ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους στη ρύθμιση που αφορά στο «πλοίο ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις επείγουσες και διαρκείς ανάγκες των νησιωτών.

Τόνισαν, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αόριστη καθώς με αυτήν καταργείται η ελεύθερη δρομολόγηση, η χρήση περιουσίας ιδιωτικών εταιρειών, ενώ δεν αναφέρεται ποιος πληρώνει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, το πλήρωμα, τις υποχρεώσεις προς τρίτους και ποιος έχει την ευθύνη.

Το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου μιλώντας στη Βουλή για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ανέφερε, ότι το πλοίο ασφαλείας, θα μπορεί να δρομολογηθεί μετά από 72 ώρες συνεχιζόμενης διακοπής της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας (πχ μακράς απεργιακής κινητοποίησης, κατάρρευσης ακτοπλοϊκής εταιρείας ή άλλης έκτακτης ανάγκης).

Πρόσθεσε επίσης, ότι «σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν θέλει να καταλύσει το απεργιακό δικαίωμα των Ελλήνων ναυτικών, ούτε όμως και να αφήσει να καταστρατηγείται το κοινωνικό δικαίωμα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μύκονο


Με σήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Aιγαίου που εστάλη προς το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου, ξεκίνησαν σήμερα, λίγο μετά τις 15:00, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή Διβούνια (Καλαφάτης) στη Μύκονο.

Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για να διασφαλίσουν την υλοποίηση της διαδικασίας των κατεδαφίσεων.

Όπως αναφέρει το mykonospress.gr, πρόκειται για πρωτοφανή εικόνα στο νησί των Ανέμων που είχε περιορισμένες αντιδράσεις.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξαν τα Τέμπη


Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών λίγο πριν τις 7 το απόγευμα μετά τον καθιερωμένο έλεγχο που πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίο», προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων από την περιοχή. Ο έλεγχος των συνεργείων στα πρανή της κοιλάδας θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημιώσεις 9,3 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ


Αποζημιώσεις ύψους 9,3 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ σε 4.336 παραγωγούς την Παρασκευή. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό.



Διαβάστε περισσότερα...

Δάσκαλος χάρισε νεφρό σε μαθήτριά του


Η 13χρονη Alya Ahmed έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια.

Ένας δάσκαλος στο ανατολικό Λονδίνο έδωσε το καλύτερο μάθημα ζωής που θα μπορούσε να προσφέρει στους μαθητές του, όταν χάρισε το ένα του νεφρό σε μια μαθήτριά του που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια.

Ο 53χρονος Ray Coe αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή στη 13χρονη Alya Ahmed Ali, όταν πληφορήθηκε ότι έψαχνε για δότη νεφρού.

Η Ayla από την περιοχή Stratford στο ανατολικό Λονδίνο έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και από υδροκεφαλία –συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο- εξαιτίας της οποίας αντιμετώπιζε σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.

Η μητέρα της ενημέρωσε το περασμένο καλοκαίρι το δάσκαλό της, ότι η κόρη της θα απουσίαζε την επόμενη σχολική χρονιά καθώς θα έπρεπε να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Ο Ray, που είναι δάσκαλος ειδικής αγωγής, τη ρώτησε αν θα μπορούσε να δηλώσει τον εαυτό του ως πιθανό δότη. «Γνώριζα ακριβώς τι σήμαινε αυτό και ήμουν έτοιμος να το κάνω» δήλωσε ο ίδιος στη δημοσιογράφο Anna Hodgekiss της Daily Mail.



«Όταν το ανακοινώσαμε στην Alya, με αγκάλιασε σφιχτά και το πρόσωπό της έλαμψε αμέσως. Η σκέψη και μόνο αυτής της στιγμής μου φέρνει δάκρυα στα μάτια» πρόσθεσε.

Ο δάσκαλος υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι ο Ray ήταν απόλυτα συμβατός. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου το Φεβρουάριο που πέρασε.

Αυτό το διάστημα, δάσκαλος και μαθήτρια αναρρώνουν από την επέμβαση, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες μετά τις διακοπές του Πάσχα.

«Οι γονείς της Alya με αντιμετωπίζουν σα μέλος της οικογένειάς τους. Με βλέπουν σαν τον άνθρωπο που έσωσε τη ζωή της κόρης τους» συνέχισε.



Ο πατέρας της Ahmed Ali τον αποκαλεί «ήρωα και σωτήρα».

«Ο Ray έχει προσφέρει στην Alya πολύ περισσότερα από το δώρο της ζωής. Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος και του χρωστάμε τόσα πολλά» είπε ο ίδιος.



Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα προς όσους διεκδικούν δικαστικά αυξήσεις μισθών


«Το κόστος θα αντιμετωπισθεί μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά».

Μήνυμα στις επιμέρους κοινωνικές ομάδες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν αυξήσεις μισθών και αναδρομικά στέλνει η κυβέρνηση.

«Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, το κόστος που θα προκύψει δεν μπορεί να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών. Θα αντιμετωπισθεί μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά», τόνισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση της προσφυγής των ένστολων, για παράδειγμα, το επιπλέον κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από την καθυστέρηση στις προαγωγές των αξιωματικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπερεκμετάλλευση αλιευμάτων σε Αιγαίο και Ιόνιο


Από την υπεραλίευση μπακαλιάρου και γάμπαρης υπήρχε ο κίνδυνος εξαφάνισής τους.

Επιστημονική έκθεση που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και υποβλήθηκε προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει πως σε Αιγαίο και Ιόνιο υπεραλιεύεται ο μπακαλιάρος και η γάμπαρη.

Αντιθέτως, τα αποθέματα ειδών όπως το μπαρμπούνι και η μαρίδα που διαβιούν σε ρηχότερα ύδατα, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και φαίνεται να υφίσταται βιώσιμη εκμετάλλευση.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά αλιευτικών συλλόγων με την οποία διαμαρτύρονται για την απόφαση απαγόρευσης αλιείας μπακαλιάρου από σκάφη παράκτιας αλιείας όλο τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από την επιστημονική μελέτη την οποία επικαλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα αποθέματα των ειδών που διαβιούν στην ηπειρωτική κατωφέρεια, όπως ο μπακαλιάρος και η γάμπαρη, υφίστανται έντονη αλιευτική πίεση και, στην περίπτωση των αποθεμάτων του μπακαλιάρου στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, τελούν σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης.

«Γίνεται, επομένως, κατανοητό ότι η συνέχιση της υφιστάμενης αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα μπακαλιάρου θα τα οδηγούσε σε κατάσταση κινδύνου μέσα στα επόμενα τρία- τέσσερα χρόνια» αναφέρει ο κ. Τσαυτάρης.

Η έκθεση έχει υποδείξει μείωση της αλιευτικής πίεσης στα αποθέματα μπακαλιάρου, με τη λήψη μέτρων που να αφορούν τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας των εργαλείων που στοχεύουν το συγκεκριμένο είδος, δηλαδή το δίχτυ τράτας βυθού (μηχανότρατα), τα στατικά δίχτυα και τα παραγάδια.

Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (2009), οι εκφορτώσεις μπακαλιάρου που αλιεύονται με τα εργαλεία δίχτυα και παραγάδια ανέρχονται στο 36% των συνολικών εκφορτώσεων του είδους.

Το σχέδιο διαχείρισης για τη διενέργεια αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυ τράτας βυθού προβλέπει εκτίμηση των αποθεμάτων, σε ετήσια βάση του μπακαλιάρου, του μπαρμπουνιού, της κουτσομούρας, της μαρίδας και της γάμπαρης στο Αιγαίο, Κρητικό και Ιόνιο Πέλαγος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναταραχή σε δημοτικό σχολείο για 2,20 ευρώ



Η απίστευτη ιστορία έφτασε ως τον Άρειο Πάγο!
Τo ποσό των 2,20 ευρώ, που χάθηκε μέσα σε μια τάξη, έγινε η αφορμή για την αναστάτωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών δημοτικού σχολείου της Αθήνας, ενώ έχει φέρει στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης τη δασκάλα της τάξης.

Η ιστορία, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», ξεκίνησε λίγες μέρες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα όταν ένα μικρό αγόρι κατηγορήθηκε από τον πατέρα συμμαθητή του ότι έκλεψε το παραπάνω ποσό. Ο πατέρας μάλιστα, δικαστής στο επάγγελμα, απαίτησε από τη δασκάλα να τιμωρήσει παραδειγματικά τον μαθητή της και ούτε λίγο ούτε πολύ της ζήτησε να δώσει εύφημον... μνείαν στον γιο του επειδή εντόπισε και κατέδωσε τον κλέφτη!

Η δασκάλα όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσε να αντιδράσει όπως την... πρόσταξε ο δικαστής, αλλά όπως όφειλε εκ του λειτουργήματος που ασκεί. Ετσι προσπάθησε με παιδαγωγικό τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στους μαθητές της και να μη στιγματίσει κάποιο παιδί.

Η παιδαγωγική συμπεριφορά όμως της δασκάλας εξόργισε τον επίμονο δικαστή, ο οποίος μετά μανίας ζητούσε (και ακόμη το ζητά) να ξεμπροστιάσει η παιδαγωγός τον μαθητή μπροστά σε όλο το σχολείο, ενώ όπως έλεγαν χαρακτηριστικά γονείς του σχολείου «πάλι καλά που ο δικαστής δεν απαίτησε να κρεμάσουμε τον μαθητή στο... προαύλιο για παραδειγματισμό».

Η τρελή αυτή ιστορία δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ. Ο δικαστής απαίτησε να γίνει ανάκριση μέσα στη σχολική τάξη και όταν φυσικά η δασκάλα αρνήθηκε την κατηγόρησε ότι συγκαλύπτει τον κλέφτη και με εισαγγελική εντολή απαίτησε και πήρε τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών όλης της τάξης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή όλων των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων, αφού ήδη στο σχολείο δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και τελικά ο μικρός μαθητής (που δεν είναι σίγουρο ότι αφαίρεσε από τον συμμαθητή του τα δύο ευρώ) στιγματίστηκε και οι γονείς του δεν ξέρουν τι να κάνουν για ν΄ αντιμετωπίσουν την κατάσταση του παιδιού τους.

Από την άλλη πλευρά η δασκάλα έχασε την ηρεμία της, αφού ο δικαστής εξαπέλυσε εναντίον της και προσωπικό πόλεμο, καθώς πέρασε από ΕΔΕ μετά τις καταγγελίες του δικαστή, η οποία κλήθηκε από το Σώμα Δημόσιας Διοίκησης. Και ναι μεν αθωώθηκε, αλλά ο δικαστής επιμένει να επανεξετασθεί η υπόθεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ηρεμία ενός ολόκληρου σχολείου έχει διαταραχθεί από έναν δικομανή πατέρα, ο οποίος κάνοντας κατάχρηση εξουσίας κρατά σε ομηρεία τους εκπαιδευτικούς και βασανίζει με καταγγελίες τη δασκάλα, επειδή έκανε το καθήκον της.

Πριν από μερικές μέρες όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου κατέθεσαν αναφορά κατά του δικαστή, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα Εφετών Αθήνας, ζητώντας να παρέμβει η Δικαιοσύνη, καθώς δέχονται κάθε μέρα παρενοχλήσεις και αθέμιτες παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων τους, λεκτικές απειλές και απαξιωτικά σχόλια, όπως «έχω τη δύναμη να κλείσω ακόμα και το σχολείο», «θα τη βγάλω σε αργία», «μην τα βάζετε με τον δικαστή», «θα πάω στον Ρακιντζή».

Τελικά το ερώτημα είναι γιατί οι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί αφήνουν έναν δικομανή πατέρα να ταλαιπωρεί για 2,20 ευρώ μια δασκάλα, έναν μικρό μαθητή και ένα ολόκληρο σχολείο και δεν επεμβαίνουν να κλείσουν οριστικά την υπόθεση ώστε να επέλθει η ηρεμία.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο κοστίζει η ενισχυτική διδασκαλία στο υπουργείο Παιδείας


Καθυστερεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Συνολικά 2.330.300 ευρώ στοίχισε το φετινό πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας στο υπουργείο Παιδείας . Η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος για δεύτερη συνεχή χρονιά έχει οδηγήσει στην απαξίωσή του.

Όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο newsbeast.gr τα παιδιά δε δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ πολλοί μαθητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή στα μαθήματα το Σεπτέμβριο του 2013 βλέποντας την καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος στράφηκαν σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε εξασφαλίσει πιστώσεις που έφθαναν τα 50.000.000 ευρώ τελικά μετά από την επαναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό του το ποσό μειώθηκε περίπου στα 23.000.000 ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος που η ενισχυτική διδασκαλία λειτούργησε μόλις 1,5 μήνες οι πληρωμές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έφθασαν τα 5.611.000 ευρώ ενώ το τρέχον έτος όπου το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 2 μήνες οι ετήσιες πιστώσεις ανέρχονται, όπως προειπώθηκε, σε 2.330.300 ευρώ.

Από το συνολικό ποσό των 23.000.000 εκατομμυρίων έχουν απομείνει περίπου 17.400.000 ευρώ. Οι πιστώσεις αυτές επαρκούν για τη λειτουργία του προγράμματος από την αρχή του σχολικού έτους και όχι από τα τέλη του όπως μας έχει συνηθίσει το υπουργείο Παιδείας εδώ και 2 χρόνια.

Ας μη ξεχνάμε ότι στους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Παιδείας είναι η ενίσχυση των θεσμών τόσο της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, όσο και της ενισχυτικής διδασκαλίας. Βέβαια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από το υπουργείο ταύτιση έργων και λόγων.

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Μεγάλη είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου». Ο υφυπουργός Παιδείας είχε εξαγγείλει το νέο πρόγραμμα από τον Ιανουάριο όμως αν και πέρασαν δυο μήνες ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική προκήρυξη.

Μέχρι τις διακοπές του Πάσχα απομένουν μόλις 9 μέρες, ενώ μετά το Πάσχα απομένουν 3 εβδομάδες μαθημάτων. Ερωτηματικό προκαλεί η συμμετοχή των μαθητών στο θεσμό καθώς για φέτος θα εφαρμόζονταν πιλοτικά στους μαθητές της Β και Γ τάξης του Λυκείου.

Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr οι περισσότεροι μαθητές της Γ' λυκείου σταματούν το σχολείο για να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές. Από τη μεριά των μαθητών της Γ' τάξης το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μειωμένο.

Πάντως το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, έχει ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ενώ οι ειδικότητες που θα εργαστούν είναι φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί και χημικοί.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένα πρόβλημα στην κατανάλωση νερού»


«Το πρόβλημα το εντοπίσαμε το 2012», λένε οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Στην επικαιρότητα επανήλθε το ζήτημα της καταλληλότητας του νερού στην περιοχή του Δρυμού Μυγδονίας λόγω της ύπαρξης νιτρικών στα εδάφη της περιοχής και στον υδροφόρο ορίζοντα, εξαιτίας των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Ύστερα από σχετικές καταγγελίες των υποψήφιων δημάρχων Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Αστέριου Γαβότση, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κατανάλωσης του νερού της εν λόγω περιοχής από τον πληθυσμό».

«Το πρόβλημα το εντοπίσαμε το 2012, οπότε ενημερώσαμε τον κόσμο να μην καταναλώνει το νερό. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν νέες γεωτρήσεις εντός του 2013, από τις οποίες προέκυψε κατάλληλο νερό χωρίς νιτρικά. Κάποιες από τις προϋπάρχουσες γεωτρήσεις έκλεισαν και κάποιες όχι, καθώς οι μετρήσεις τους βρίσκονται σε οριακά επίπεδα» σχολιάζει ο κ. Σαραμάντος.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι ύστερα από τρεις επαναληπτικές μετρήσεις, η τελευταία των οποίων έγινε μέσα στο Μάρτιο, τα όρια των νιτρικών διαμορφώνονται κάτω του ορίου των 50 miligram ανά λίτρο. Κατόπιν αυτού, την ερχόμενη Κυριακή, σε επίσημη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στον Δρυμό, ο πληθυσμός θα ενημερωθεί ότι μπορεί να καταναλώνει το νερό.

Ωστόσο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, επισημαίνει ότι το πρόβλημα της περιοχής είναι γνωστό εδώ και χρόνια και τονίζει ότι το όριο των 50 miligram ισχύει, ωστόσο ενδείξεις από 25 miligram και πάνω θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ώστε να αναζητούνται εναλλακτικές γεωτρήσεις και νέα μέτρα.

Την εισαγγελική παρέμβαση που είχε γίνει για το θέμα το 2012 επικαλούνται από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Αστέριος Γαβότσης που επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική Αρχή για μη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιδρύεται λέσχη ανέργων στη Θεσσαλονίκη


Νέα προσπάθεια των κατοίκων για «ανάσα» στον κόσμο της εργασίας.

Μία νέα προσπάθεια κάνουν κάτοικοι του Ευόσμου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσπαθούν να φτιάξουν μία λέσχη εργαζομένων και νεολαίας στην περιοχή τους που θα μπορεί να δώσει μια «ανάσα» στον κόσμο της εργασίας.

Οδηγός τους είναι το πετυχημένο παράδειγμα των εργατικών λεσχών που έχουν δημιουργηθεί σε πολλούς δήμους της Αθήνας, όπως για παράδειγμα στη Νέα Σμύρνη και αποτελούν χώρο συζήτησης διαλόγου και πολιτιστικής έκφρασης.

Η πρώτη συνέλευση με ανθρώπους της γειτονιάς πραγματοποιήθηκε και μπήκαν οι βάσεις για να ενοικιαστεί ο χώρος ενώ στάλθηκαν προσκλήσεις σε σωματεία, πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες της πόλης προκειμένου να αγκαλιάσουν το εγχείρημα.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μείζον πρόβλημα το αυστηρό καθεστώς είσπραξης των οφειλών»


Εκτενής συζήτηση στη Βουλή με συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η αυστηροποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών, είτε πρόκειται για φορολογικές, είτε για ασφαλιστικές, αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες συρρίκνωσης σειράς δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για διαπίστωση του Συνηγόρου του Πολίτη, για την οποία έγινε σήμερα εκτενής συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τόσο η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, όσο και οι βοηθοί Συνήγοροι, αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ως προς τα χρέη ότι υπάρχει εξαιρετική αυστηροποίηση και εντατικοποίηση του τρόπου είσπραξης των οφειλών από τη διοίκηση, μέχρι και με κατασχέσεις για μικροποσά, που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητες. Στο πλαίσιο των διαπιστώσεων αυτών, χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ότι οι πολίτες που προσφεύγουν με αναφορές τους στον Συνήγορο, ενημερώνουν κυρίως για προβλήματα που αντιμετώπισαν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κατασχέσεων και πέραν του ακατάσχετου ορίου.

Η επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη ότι εδώ και 4-5 μήνες έγινε παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το ακατάσχετο, καθώς αν μοναδικό εισόδημα είναι αυτό που προέρχεται από ενοίκιο, δεν εμπίπτει στις διατάξεις για το ακατάσχετο όριο, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Συνηγόρου, με συνέπεια πολλοί πολίτες χωρίς σύνταξη, ασφαλιστικά επιδόματα, αλλά με μόνο ένα ενοίκιο να μην προστατεύονται.

Προβληματικό χαρακτήρισε ο Συνήγορος του Πολίτη και το γεγονός ότι από το 2011 υπάρχει νόμος που καθιερώνει αντικειμενική ποινική ευθύνη για χρέη στο δημόσιο. Το θέμα είχε θέσει ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που έχει ψηφίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος πολίτης μπορεί να έχει ποινική ευθύνη επειδή χρωστάει και μόνο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από 10 Απριλίου το πασχαλινό ωράριο στη Θεσσαλονίκη

 

Ποιες ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις εορταστικές μέρες.

Αρχίζει από την Πέμπτη 10 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του μηνός η εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ).

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα δύνανται να λειτουργήσουν την Κυριακή των Βαΐων, 13/4/2014, βάσει νόμου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 21 Απριλίου θα παραμείνουν κλειστά και από την Τρίτη 22 θα λειτουργούν κανονικά. Το προτεινόμενο ωράριο για την περίοδο του Πάσχα, που ανακοίνωσε ο ΕΣΘ, είναι το εξής:

Πέμπτη 10/04: 10π.μ. – 9μ.μ.
Παρασκευή 11/04: 10π.μ. – 9μ.μ.
Σάββατο 12/04: 10π.μ. – 6μ.μ.
Κυριακή των Βαΐων 13/04: 11π.μ. – 6μ.μ.
Μ. Δευτέρα 14/04: 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Τρίτη 15/04: 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Τετάρτη 16/04: 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Πέμπτη 17/04: 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. Παρασκευή 18/04: 1μ.μ. – 7μ.μ.
Μ. Σάββατο 19/04: 10π.μ. – 4μ.μ.
Κυριακή του Πάσχα 20/04: Κλειστά
Δευτέρα 21/04: Κλειστά


Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανοί εκδότες κατά της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου στην Ελλάδα


Το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο για τον Πολιτισμό στο Παρίσι στις 4-5 Απριλίου.

Στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου αναφέρεται σε σύντομο δημοσίευμά της η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μέτρο το οποίο ζήτησαν οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της αγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο γερμανικός Σύνδεσμος Εκδοτών και Βιβλιοπωλών όσο και το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού απηύθυναν επιστολές προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας τη διατήρηση της ενιαίας τιμής.

Επιπλέον, το θέμα θα συζητηθεί και στην Παρισινή Σύνοδο για τον Πολιτισμό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Απριλίου.

Στην επιστολή του γερμανικού Συνδέσμου προς τον κ. Σαμαρά και τους υπουργούς Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος Χάινριχ Ριτμούλερ προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλήρους κατάργησης της καθορισμένης τιμής στα βιβλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο τα μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας, ενώ περιέγραφε τις θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της ενιαίας τιμής στη Γερμανία. Ο κ. Ριτμούλερ εξέφραζε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πολιτιστικής υποβάθμισης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση για τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΟΕ


Κατέθεσαν τα μέλη του προεδρείου για την καθυστέρηση των μεταθέσεων.

Ξεκίνησε σήμερα με την κατάθεση ως μαρτύρων των μελών του Προεδρείου της Δ.Ο.Ε., η προκαταρκτική εξέταση για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας «κατά παντός υπευθύνου» για την καθυστέρηση της υλοποίησης των μεταθέσεων.

Τα μέλη του Προεδρείου της Δ.Ο.Ε. αναφέρθηκαν στη μη υλοποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 100/97 και στο γεγονός ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με θέμα τις μεταθέσεις εκδίδεται το αργότερο έως το Νοέμβριο κάθε έτους κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο ότι ο θεσμός των μεταθέσεων εξυπηρετεί βασικές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ανανέωση όλων των εκπαιδευτικών κοινοτήτων μέσω της εναλλαγής των προσώπων των υπηρετούντων εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, αποσκοπεί και στην εξυπηρέτηση των οικογενειακών αναγκών των εκπαιδευτικών, δεδομένου μάλιστα του εξαιρετικά χαμηλού μισθού που λαμβάνουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. που δεν επαρκεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ένας εκπαιδευτικός που υπηρετεί μακριά από τον τόπο διαμονής του και πληροί τις, εκ του νόμου, προϋποθέσεις μετάθεσης, αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των δαπανών διαβίωσής του μόνο με το μισθό του, με αποτέλεσμα η μετάθεσή του να καθίσταται επιτακτική ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητούν οι κατηγορούμενοι υπόθεσης πορνείας ανηλίκων


Στην λίστα με τους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται και ο σύζυγος της Αλεσάντρα Μουσολίνι.

Την φυλακή προσπαθεί να αποφύγει και να μετατρέψει την προβλεπόμενη καταδίκη σε χρηματικό πρόστιμο, ένα μεγάλο μέρος των κατηγορουμένων οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις ανήλικες κοπέλες που αναγκάζονταν να εκπορνεύονται σε γνωστή περιοχή της Ρώμης.

Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από δυο μήνες, όταν η εισαγγελία της Ρώμης εξακρίβωσε ότι ανήλικες κοπέλες δεκατεσσάρων και δεκαπέντε ετών, αναγκάζονταν να εκπορνεύονται στην γνωστή μεγαλοαστική περιοχή Παριόλι της Ρώμης.

Στους συλληφθέντες, με την κατηγορία της εκμετάλλευσης της πορνείας ανηλίκων, και η μητέρα ενός εκ των δυο κοριτσιών, η οποία απολογήθηκε στους καραμπινιέρους λέγοντας ότι «οι οικονομικές δυσκολίες δεν της είχαν αφήσει άλλα περιθώρια» και ότι « η βοήθεια της κόρης της ήταν απαραίτητη».

Στην λίστα με τους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται και ο Μάουρο Φλοριάνι σύζυγος της κεντροδεξιάς βουλευτίνας Αλεσάντρα Μουσολίνι, όπως και ο γιός του επίσης κεντροδεξιού βουλευτή Ντονάτο Μπρούνο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα ο ιταλικός τύπος, μεγάλο μέρος των πελατών των δυο ανήλιων ιερόδουλων, προσπαθεί τώρα να πείσει τους εισαγγελείς ότι επρόκειτο μόνον για «περιστασιακές συνευρέσεις» και να ζητήσει, κατά συνέπεια, εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στην περίπτωση αυτή, για άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο ο ιταλικός νόμος προβλέπει την καταδίκη σε οκτώ μήνες φυλάκισης ή σε καταβολή πρόστιμου σαράντα χιλιάδων ευρώ.

Η τρίτη εναλλακτική είναι η κατάσχεση του διαβατηρίου και η απαγόρευση μετάβασης στο εξωτερικό.

Όπως υπογραμμίζει, όμως, η εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν πρόκειται να προβλεφθεί για τα άτομα εκείνα που συναναστρέφονταν επί μονίμου βάσεως τις δυο ανήλικες κοπέλες. Συνολικά, από ότι έχει διαρρεύσει έως τώρα, τα ονόματα που ενέχονται στην όλη έρευνα είναι τουλάχιστον πενήντα.

«Όσοι πλήρωσαν τις ανήλικες αυτές κοπέλες για σεξουαλικές συνευρέσεις, τώρα, θέλουν μόνον να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους. Παράλληλα, όμως, όλοι περιμένουν μια υποδειγματική δικαστική τιμωρία», αναφέρει, τέλος, ο τηλεοπτικός όμιλος Μπερλουσκόνι.



Διαβάστε περισσότερα...

Πεθαίνουν... για μια καλύτερη ζωή


Τα παίζουν όλα για όλα για να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία - Δείτε τις φωτογραφίες.

Είναι πια συνηθισμένη η εικόνα, σε λιμάνια της Ευρώπης, μετανάστες να επιχειρούν να σκαρφαλώσουν και να κρυφτούν σε εν κινήσει φορτηγά προκειμένου έτσι να επιβιβαστούν σε πλοία και με τον τρόπο αυτό να «περάσουν απέναντι», εκεί που κάθε φορά θεωρούν πως θα βρουν μια καλύτερη ευκαιρία για τη ζωή τους.

Είναι εικόνες που έχουμε δει κατά καιρούς στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, είναι εικόνες που βλέπουν πλέον και στη Βρετανία και στη Γαλλία, όπου το πέρασμα είναι από το Καλαί στο Ντόβερ.

Αψηφώντας τον κίνδυνο, μετανάστες τρέχουν πίσω από τα φορτηγά και προσπαθούν να επιβιβαστούν σε αυτά, αναζητώντας με τον τρόπο αυτό ένα διαβατήριο για μια νέα ζωή στη Βρετανία. Είναι στην πραγματικότητα, όμως, μία παγίδα θανάτου.

Τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στο Καλαί, αν και οι σκηνές στις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι καθημερινές στο γαλλικό λιμάνι.





Σύμφωνα με την υπηρεσία MigrationWatch, οι μετανάστες από την ΕΕ θα είναι τόσοι στη Βρετανία που κάθε τέσσερα χρόνια θα επαρκούν για να γεμίσει μια πόλη σαν το Μάντσεστερ.

Σε έκθεση της υπηρεσίας προτείνεται να μην παρέχονται στους μετανάστες, τα πρώτα πέντε χρόνια παραμονής τους στη Βρετανία, όλες οι παροχές και τα επιδόματα που προβλέπονται.

Στο Καλαί, εκατοντάδες μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στην περίμετρο του λιμανιού.

Σύμφωνα με οργανώσεις που ασχολούνται με την υπόθεση, περισσότεροι από 600 άνθρωποι ζουν στην πόλη και αναζητούν κάποια ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν τα κενά στην ασφάλεια και τη μικρή αστυνομική παρουσία.



Τις τελευταίες ημέρες τέσσερις άνθρωποι, ένας από την Αλβανία και τρεις από την Αιθιοπία, σύμφωνα με τη Daily Mail, έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο προσεγγίζοντας ή ευρισκόμενοι μέσα στο λιμάνι.

Οι απώλειες δεν είναι όμως αρκετές για να σταματήσουν οι προσπάθειες. «Πρέπει να πάμε στη χώρα σου, πάρε με στη Βρετανία», είπε ένας από τους μετανάστες στον ρεπόρτερ της Daily Mail.



Βέβαιος πως θα το καταφέρει εμφανίστηκε ο 31χρονος Ahmed από το Αφγανιστάν. «Θα περάσω, πρέπει. Έχω ζήσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τότε που έφυγα από το Αφγανιστάν πριν πέντε χρόνια, αλλά στη Βρετανία θέλω να φτάσω», τονίζει.

«Η αστυνομία δεν κάνει τίποτα για να μας σταματήσει. Ακόμα κι αν μας πιάσει, μας αφήνει να φύγουμε», λέει και ο 38χρονος Αφγανός Sardar Wali.

«Μα γιατί να τους σταματήσουν. Κάνουν τα στραβά μάτια, αφού δεν τους θέλουν εδώ», λέει ο οδηγός φορτηγού Keith Taylor. «Όταν περνάω προς το Dover δεν σταματώ πουθενά το φορτηγό μου, ξέρω πως αν το κάνω θα επιχειρήσουν να ανέβουν. Το κάνουν ακόμα κι όταν μπαίνεις με ταχύτητα στο λιμάνι».






Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός εισακτέων


Στους υπολογισμούς του υπουργείου δεν έχουν προσμετρηθεί τα κοινά τμήματα.

Ελαφρά αυξημένος είναι ο φετινός αριθμός των εισακτέων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Πλέον, όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, δε θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των τεσσάρων βάσεων εισαγωγής για κάθε τμήμα αφού οι υποψήφιοι, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών, θα διεκδικήσουν έναν ενιαίο αριθμό θέσεων.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΘΕΣΕΙΣ ΑΕΙ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΕΙ
1ο πεδίο
18.690
1.170
2ο πεδίο
10.480
800
3ο πεδίο
2.935
4000
4ο πεδίο
7.525
11.555
5ο πεδίο
7.105
6.035
Μελετώντας κανείς τα στοιχεία παρατηρεί ότι το υπουργείο Παιδείας στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου έχει εντάξει τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής καθώς και τα Παιδαγωγικά, ενώ πρόκειται για τμήματα που είναι κοινά με το δεύτερο επιστημονικό πεδίο στο οποίο δεν έχουν προστεθεί.

Πιθανόν το υπουργείο Παιδείας να προχώρησε στην ένταξη των τμημάτων αυτών στο 1ο επιστημονικό πεδίο γιατί οι περισσότεροι εισακτέοι προέρχονται από τη θεωρητική κατεύθυνση.

Πάντως αν προστεθούν και τα κοινά τμήματα σε κάθε επιστημονικό πεδίο ο αριθμός των εισακτέων είναι διαφορετικός από αυτόν που δίνει το υπουργείου Παιδείας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) δεν έχουν αθροιστεί οι θέσεις εισακτέων στα τμήματα βιολογίας που είναι κοινά με το δεύτερο επιστημονικό πεδίο και τα οποία δηλώνονται από πολλούς υποψηφίους.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΘΕΣΕΙΣ ΑΕΙ
ΘΕΣΕΙΣ ΑΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
1ο πεδίο
18.690
18.690
2ο πεδίο
10.480
16.280
3ο πεδίο
2.935
3.510
4ο πεδίο
7.525
13.275
5ο πεδίο
7.105
8.355

Λιγότερες θέσεις για τους υποψηφίους της θεωρητικής

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι οι μεγάλοι χαμένοι καθώς μόνο στα ΤΕΙ μειώθηκαν οι θέσεις κατά 398, ενώ στα ΑΕΙ οι θέσεις μειώθηκαν κατά 336. Συνολικά οι υποψήφιοι της θεωρητικής θα διαγωνιστούν για 734 θέσεις λιγότερες συγκριτικά με το 2013. Για την εξαγωγή των πιο πάνω αριθμών έχουν συνυπολογιστεί για το 2013 και οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών.

Βέβαια θετικό είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν ελαφρά οι θέσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο όπου ειδικά τα τμήματα των ΤΕΙ δηλώνονται και από τους υποψηφίους της θεωρητικής.

Αντίθετα στις θέσεις των εισακτέων των υπόλοιπων πεδίων παρατηρείται αύξηση η οποία διαπιστώνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί.

ΠΕΔΙΟ
ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ+ΕΙΔΙΚΕΣ 2013
2014

1Ο ΠΕΔΙΟ
19026
18690-336

2Ο ΠΕΔΙΟ
15486
16280
+794
3Ο ΠΕΔΙΟ
3360
3510
+150
4Ο ΠΕΔΙΟ
12.390
13275
+885
5Ο ΠΕΔΙΟ
8.148
8.355
+207
Σημ: Ο υπολογισμός έγινε με βάση και τα κοινά τμήματα.

Τι θα γίνει με τις βάσεις;

Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα η αύξηση των εισακτέων, με εξαίρεση το πρώτο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των βάσεων εισαγωγής σε περίπτωση που δεν μεταβληθούν οι προτιμήσεις των υποψηφίων και τα θέματα κινηθούν στα περσινά επίπεδα.

Όσον αφορά το πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε κεντρικά τμήματα νομικής, φιλολογίας και σταθεροποίηση στα περιφερειακά τμήματα.

Στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία αναμένεται πτωτική κίνηση των βάσεων εισαγωγής που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των θέσεων εισαγωγής.


Διαβάστε περισσότερα...