Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Μαθητές βρήκαν λύση για την γέφυρα της Ρόδου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανέξοδη λύση στον εφιάλτη της πλημμύρας, που απειλεί την περιοχή της Κρεμαστής στη Ρόδο, όπου τον περασμένο Νοέμβριο χάθηκαν δύο άνθρωποι όταν παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο, υπόσχεται το έξυπνο project που εμπνεύστηκαν μαθητές του νησιού.



Οι μικροί επιστήμονες δημιούργησαν ένα αυτόματο σύστημα, που εντοπίζει την άνοδο της στάθμης του ποταμού που περνά κάτω από τη γέφυρα της Κρεμαστής, και διοχετεύει ανάλογα την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αποτρέποντας τον κίνδυνο να παρασυρθούν από τα νερά!

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο είναι ότι η γέφυρα είναι μονής κατεύθυνσης, με φορά από την πόλη προς το αεροδρόμιο. Τα οχήματα που κινούνται αντίθετα, αναγκαστικά περνούν από έναν μικρό παράπλευρο δρόμο, ο οποίος διασχίζει κάθετα το ποτάμι, καθώς τις περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι στεγνό.



Σε περιπτώσεις ισχυρής βροχόπτωσης όμως, το ποτάμι γεμίζει με ορμητικά νερά που καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη τη διέλευση, όπως άλλωστε αποδείχτηκε.

Οι αρμόδιοι επέλεξαν την κατασκευή μιας νέας γέφυρας, κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξυπηρετεί το ρεύμα αεροδρόμιο - πόλη της Ρόδου. Ομως οι οκτώ μαθητές και μαθήτριες της Α' και Β' Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία, με επικεφαλής τον καθηγητή Ευριπίδη Αναγνωστάκη, πρότειναν ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα, κόστους... 10.000 ευρώ, που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 4ο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο επιστήμης και τεχνολογίας «ACSTAC» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Είναι μια ολοκληρωμένη λύση, εφαρμόσιμη άμεσα» εξηγεί στην «Espresso» ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων, Κυριάκος Κυριακούλης και συνεχίζει:

«Προβλέπει ότι σε ακραία συνθήκη μπορεί να λειτουργήσει η γέφυρα κανονικά, εξυπηρετώντας και τα δύο ρεύματα εκ περιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι εγκαθίστανται φανάρια στη γέφυρα και ότι τα αυτοκίνητα δεν χρειάζεται να περάσουν από κάτω, καθώς μια μπάρα θα κλείνει αυτόματα τη διέλευση από το ποτάμι».

Η πρόταση των εφευρετικών μαθητών προβλέπει αισθητήρες που ανιχνεύουν το ύψος και την ταχύτητα του νερού, σειρήνα και φάρο που προειδοποιούν τους οδηγούς, GSM modem που ενημερώνει Αστυνομία και Πυροσβεστική, ηλεκτρική τροφοδοσία με φωτοβολταϊκά, μέχρι και σύστημα αυτοδιάγνωσης για τον αυτόματο εντοπισμό δυσλειτουργιών!

Μάλιστα, υλοποίησαν το σύστημα σε μια ωραία μακέτα που κατασκεύασαν με τη βοήθεια ειδικού. «Μέχρι να χτιστεί η νέα γέφυρα, η Κρεμαστή μπορεί να λειτουργήσει έτσι» λέει ο κ. Κυριακούλης για το ευφυές project των μαθητών, που είναι οι Ειρήνη Κάσδαγλη, Θοδωρής Κόκκαλης, Αλεξία Κωνσταντινίδη, Τατιάνα Κωνσταντινίδη, Δήμητρα Μακρή, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Τσίννας και Χρήστος Φαλτσέτας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.