Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Βρούτσης: Αποκλιμάκωση της ανασφάλιστης εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Άρτεμις» για την ανασφάλιστη εργασία παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση μετά τους στοχευμένους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας αλλά και την επιβολή υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία.

Ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτελεί, ουσιαστικά, την πρώτη συνεπή και οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας για τη δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, μέσω συστηματικών ελέγχων, αυστηρών κυρώσεων και αξιοποίησης πληροφοριακών εργαλείων. Τα πρόσφατα αποτελέσματα του Σχεδίου, μάλιστα, αντανακλούν την αποδοτικότητα αυτής της επίμονης και σταθερής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 28 Φεβρουαρίου 2014, ελέγχθηκαν 9.642 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 62.532 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.188. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 12.168.525 ευρώ.

Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων (21,86% τον Φεβρουάριο του 2014, έναντι 40,47% τον αντίστοιχο μήνα του 2013).

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω, ότι μετά τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, είναι ευνόητο ότι θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Στο νέο θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, η προσφυγή των επιχειρήσεων σε καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων αποτελεί - ακόμη περισσότερο - μια απαράδεκτη και «εγκληματική» συμπεριφορά. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται από τα ενισχυμένα κλιμάκια ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.