Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Υπέβαλε παραίτηση ο Σιούελ μετά το σκάνδαλο με κοκαΐνη και ιερόδουλες


Διατηρεί τον τίτλο ευγενείας του Βαρώνου.

Παραιτήθηκε από τη Βουλή των Λόρδων - το ένα από τα δύο Σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου με μη αιρετά μέλη - ο Τζον Μπάτιφαντ Σιούελ έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ημίγυμνος να παίρνει κοκαϊνη χρησιμοποιώντας ένα χαρτονόμισμα και να διασκεδάζει με δύο εκδιδόμενες γυναίκες στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο.

sun1

Παρότι, ο 69χρονος Σιούελ παραιτήθηκε από τη Βουλή δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τη σκανδαλοθηρική ταμπλόιντ The Sun, θα διατηρήσει τον τίτλο ευγενείας του που τού είχε δοθεί το 1996 από τον τότε ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ.

Αρχικά, την Κυριακή, ο Σιούελ παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Σώματος και του προέδρου της Επιτροπής Προνομίων και Συμπεριφοράς της Βουλής των Λόρδων--αξιώματα που του απέφεραν σχεδόν 119.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα η πρόεδρος της Βουλής, βαρόνη Φράνσις Ντ'Σούζα, δήλωσε ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία.

Χθες Δευτέρα, ο Σιούελ ζήτησε να πάρει άδεια από το Σώμα και σύμφωνα με πηγές δεν επρόκειτο να παραιτηθεί.

Σήμερα ωστόσο σε επιστολή του αναφέρει: «Το ερώτημα αν η συμπεριφορά μου παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας είναι σημαντικό, αλλά ουσιαστικά τεχνικής φύσης. Τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι η αν συμπεριφορά μου είναι συμβατή με τη συμμετοχή μου στη Βουλή των Λόρδων και αν η συνεχιζόμενη παρουσία μου εδώ θα έπληττε και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Σώμα. Θεωρώ ότι η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι ότι θα υπηρετούσα καλύτερα την Βουλή παραιτούμενος».

Στην επιστολή του προς τις κοινοβουλευτικές αρχές, ο Λόρδος Σιούελ ζητεί συγγνώμη για «τον πόνο και την ντροπή» που τους προκάλεσε.

Χθες Δευτέρα, ο Λόρδος Σιούελ εμφανίστηκε σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα φορώντας έναν πορτοκαλί στηθόδεσμο και ένα δερμάτινο τζάκετ και καπνίζοντας ένα τσιγάρο.

Σε οπτικό υλικό που ανήρτησε η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, ο ίδιος ακούγεται να κάνει προσβλητικά σχόλια για αρκετούς υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού Κάμερον.

Παράλληλα, στην τελευταία αποκάλυψή της η Sun γράφει ότι ο Σιούελ είχε σεξουαλική σχέση με μία παντρεμένη παρουσιάστρια του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σιούελ καυχήθηκε σε δύο εκδιδόμενες γυναίκες, βλέποντας στην τηλεόραση την παρουσιάστρια, ότι «είχε κάνει σεξ μαζί της στη σοφίτα».

Ο Σιούελ, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, φέρεται να έχει αποκαλύψει ότι είχε ζητήσει τις υπηρεσίες εκδιδόμενων γυναικών και στο παρελθόν και ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με 13 άλλες γυναίκες, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας που ήταν στέλεχος των Εργατικών και με την οποία διατηρούσε σχέση επί 20ετία.

«Δεν ήταν ορθή η στάση του», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων και νυν Επίτροπος της ΕΕ Τζόναθαν Χιλ.

«Αν είσαι υπεύθυνος για την θέσπιση των κανόνων συμπεριφοράς, εσύ ο ίδιος πρέπει να διασφαλίσεις ότι τους τηρείς ... (παραιτούμενος) έκανε αυτό που έπρεπε και είμαι ικανοποιημένος που το έκανε».

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν εκκλήσεις για αναδιάρθρωση της Βουλής των Λόρδων, ενός Σώματος με περισσότερα από 800 μέλη που σύμφωνα με επικριτές του γιγαντώνεται εξαιτίας του δικαιώματος που διαθέτει ο εν ενεργεία πρωθυπουργός να προβαίνει τακτικά σε πολιτικούς διορισμούς.

«Ξεφορτωθείτε Τώρα τους Περισσότερους από Αυτούς», γράφει το σημερινό πρωτοσέλιδο της αριστερής Mirror, ενώ το κύριο άρθρο της εφημερίδας προτείνει «Η ατιμασμένη Βουλή των Λόρδων να περάσει στην ιστορία, όπου ανήκει».

Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο Σιούελ είχε δημοσιεύσει άρθρο με το οποίο καυχιόταν πως η Βουλή των Λόρδων είχε λάβει μέτρα για την προστασία της εικόνας της επισημαίνοντας ότι μόνο ένας μικρός αριθμός μελών της παραβίαζαν τον κανονισμό και ότι τα περισσότερα μέλη αντιλαμβάνονταν ότι αυτό που προείχε ήταν η αξιοπρέπεια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς είναι να είσαι αποκλεισμένος τουρίστας στο Μπαλί


Δεν τους έκατσε κι άσχημα.

Πάνω από 900 πτήσεις ακυρώθηκαν στο Μπαλί εξαιτίας τις στάχτης ηφαιστείου που κάλυψε τον ουρανό. Έτσι εκατοντάδες τουρίστες αποκλείστηκαν στον τόπου των διακοπών τους. Κι απ' ό,τι φαίνεται από τις φωτογραφίες που ανέβασαν με το hashtag #StuckInBali, μόνο άσχημα δεν τους έπεσε.
































Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφορά προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως προτείνει η Χριστοδουλοπούλου


Χώρο φιλοξενίας εκτός Αττικής για τους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στο Πεδίον του Άρεως θα προτείνει στην αυριανή σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, εφόσον διαπιστωθεί, από τη σχετική αυτοψία που διενεργείται σήμερα, ότι ο χώρος αυτός πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές, «θα είναι δυνατή στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης η μεταφορά των προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο». Μέχρι τότε, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία κινητής μονάδας που βρίσκεται από σήμερα κοντά στους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως, προκειμένου να εντοπίσει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ασυνόδευτα ανήλικα και άτομα με προβλήματα υγείας, και να τα κατευθύνει στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρεται, επίσης, στη δημιουργία περισσότερων κινητών μονάδων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και στο νέο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ναυάγιο ρωσικού υποβρυχίου του 1916 εντοπίστηκε στη Σουηδία


Το ναυάγιο που εντοπίστηκε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Σουηδίας ανήκει κατά πάσα πιθανότητα σε ένα ρωσικό υποβρύχιο που βυθίστηκε το 1916 και όχι στο μυστηριώδες ρωσικό υποβρύχιο που "κυνηγούσαν" πέρσι οι αρχές, ανακοίνωσαν σήμερα οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις.



"Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για ένα ρωσικό υποβρύχιο τύπου Σομ που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με ένα σουηδικό πλοίο το 1916, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πριν από τη Ρωσική Επανάσταση" ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αφού ανέλυσαν τις εικόνες που τράβηξαν οι δύτες της εταιρείας Ocean X Team, που ειδικεύεται στον εντοπισμό ναυαγίων. Στο ναυάγιο εκείνο είχαν σκοτωθεί και τα 18 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου.

"Ο τύπος του υποβρυχίου και το όνομά του διακρίνονται στο βίντεο των δυτών" και επιβεβαιώνουν την υπόθεση αυτή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ocean X Team προκάλεσε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης όταν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κοντά στις σουηδικές ακτές ένα βυθισμένο ρωσικό υποβρύχιο, σε πολύ καλή κατάσταση, μήκους περίπου 20 μέτρων και πλάτους 3,5. Η ανακοίνωση αυτή έγινε περίπου 9 μήνες μετά το "κυνήγι" που είχαν εξαπολύσει οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις για να εντοπίσουν ένα μυστηριώδες υποβρύχιο που θεάθηκε στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας. Αν και οι έρευνες αυτές αποδείχτηκαν άκαρπες, η Στοκχόλμη υποστήριξε ότι "ένα μικρό υποβρύχιο", την εθνικότητα του οποίου δεν μπορούσε να καθορίσει, μπήκε όντως στα χωρικά ύδατα της. Οι υποψίες στρέφονταν στη Ρωσία, η οποία αρνιόταν κατηγορηματικά αυτήν την κατηγορία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter, το υποβρύχιο που εντόπισε η εξειδικευμένη εταιρεία είχε κατασκευαστεί το 1904 στο Βλαδιβοστόκ και εντάχθηκε στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής το 1915.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο σκύλος που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί


Ο Tonkey μοιάζει με λούτρινο παιχνίδι και είναι ο νέος σταρ του ίντερνετ.

Με την πρώτη ματιά νομίζεις ότι είναι ψεύτικος. Μοιάζει σαν αυτά τα λούτρινα κουκλάκια που κοσμούν τα καταστήματα παιχνιδιών. Ο Tonkey όμως είναι πραγματικός και σίγουρα κλέβει την καρδιά όσων τον γνωρίζουν.

Το Instagram έχει γεμίσει από φωτογραφίες της καθημερινότητάς του μικρού σκύλου, ράτσας shar pei και ήδη έχει αποκτήσει 88.000 followers.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες Φινλανδοί διαδήλωσαν υπέρ της πολυπολιτισμικότητας


Αντιδράσεις μετά από εμπρηστικές δηλώσεις ακροδεξιού βουλευτή.

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Ελσίνκι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πολυπολιτισμικότητα, λίγες ημέρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε για το θέμα ένας βουλευτής της λαϊκιστικής δεξιάς.

Ο Όλι Ίμονεν, ένας βουλευτής των Αληθινών Φινλανδών, του αντιμεταναστευτικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και κηρύττει την απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έγραψε την περασμένη Παρασκευή στο Facebook ότι "ονειρεύεται ένα ισχυρό και γενναίο έθνος που θα νικήσει αυτόν τον εφιάλτη που αποκαλείται πολυπολιτισμικότητα".

Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα. Στη σημερινή, ειρηνική διαδήλωση, συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πολλοί πολιτικοί, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και σύμμαχοι των Αληθινών Φινλανδών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαδήλωση. Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στην έναρξη της κινητοποίησης ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι σημαντικό να ακούγονται και να γίνονται σεβαστές οι απόψεις όλων σε μια ανεκτική Φινλανδία. "Υπενθυμίζω ότι ο φινλανδικός τρόπος ζωής ανέκαθεν ανεχόταν τις διαφοροποιήσεις", σημείωσε.

"Η Φινλανδία ήταν πάντα μια διεθνής χώρα και οι άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή εμπλούτισαν την πολιτιστική και οικονομική ζωή μας", τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τον Ίμονεν, ο οποίος τον Ιούνιο είχε φωτογραφηθεί με νεοναζιστές, ο πρόεδρος των Αληθινών Φινλανδών και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τίμο Σόινι είπε ότι θα αφήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να λάβει αποφάσεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. "Δεν είναι καλό για τη φήμη του κόμματος" παραδέχτηκε ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ilta-Sanomat.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία στη Φινλανδία περίπου 300.000 κάτοικοι έχουν "ξένη καταγωγή", δηλαδή το 5,5% του πληθυσμού. Πάνω από τους μισούς από αυτούς είναι Ευρωπαίοι και κατάγονται κυρίως από τη Ρωσία και την Εσθονία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι λένε οι selfies σου για σένα


Αποκαλύπτουν βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι απλά μια φωτογραφία, όμως ο τρόπος με τον οποίο τραβάει κανείς μια selfie μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια ομάδα ψυχολόγων.

Η πόζα που παίρνει κανείς, η τοποθεσία που επιλέγει, ακόμη και η γωνία από την οποία τραβά τη φωτογραφία αποκαλύπτει πτυχές του χαρακτήρα του, λένε οι ερευνητές.

«Εντοπίσαμε στοιχεία στις selfies, που σχετίζονται με το βαθμό τερπνότητας, ευσυνειδησίας, νευρωτισμού και ειλικρίνειας των ατόμων» υποστηρίζουν ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη.

«Τα στοιχεία αυτά περιελάμβαναν χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το λεγόμενο ‘duckface’ (πιέζοντας τα χείλη προς τα έξω και προς τα πάνω για να δώσει κανείς την αίσθηση των σαρκωδών χειλιών), συναισθήματα και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η τοποθεσία στο φόντο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ψυχολόγοι ορίζουν ως τερπνότητα, την τάση ενός ατόμου να είναι συνεργάσιμος και συμπονετικός, ενώ η ευσυνειδησία είναι η τάση προς την οργάνωση, την αυτοπειθαρχία και την αξιοπιστία.

Ο νευρωτισμός είναι η τάση προς το βίωμα δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος και ο θυμός και αποτελεί ένα μέτρο συναισθηματικής σταθερότητας, ενώ η διαφάνεια/ειλικρίνεια είναι ο βαθμός κατά τον οποίο ένα άτομο είναι πρόθυμο να δοκιμάσει νέα πράγματα και διαθέτει περιέργεια ή φαντασία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 600 χρήστες του κοινωνικού δικτύου Weibo (του κινέζικου Twitter), από τους οποίους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο προσωπικότητας.

Οι απαντήσεις τους συσχετίστηκαν με τις φωτογραφίες που είχαν στο προφίλ τους.

«Η τερπνότητα σχετίζεται με θετικά συναισθήματα (π.χ. χαμόγελο στις φωτογραφίες)» αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behaviour, σημειώνει δημοσίευμα της MailOnline.

«Σχετίζεται επίσης αρνητικά με το ύψος της κάμερας, υποδηλώνοντας ότι οι πιο ευχάριστοι χρήστες είναι πιο πιθανό να τραβούν φωτογραφίες από κάτω. Επιπλέον, η ευσυνειδησία βρέθηκε να έχει αρνητική σχέση με την ιδιωτική τοποθεσία, υπονοώντας ότι οι πιο ευσυνείδητοι είναι λιγότερο πιθανό να αποκαλύπτουν τον προσωπικό τους χώρο στο φόντο των φωτογραφιών».

«Η αποφυγή της προβολής του προσωπικού χώρου αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά των ευσυνείδητων ατόμων, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Ο νευρωτισμός συνδέθηκε με χαρακτηριστικά, όπως το duckface, υποδηλώνοντας ότι τα νευρωτικά άτομα τείνουν να παίρνουν συχνά αυτήν την πόζα στις selfie φωτογραφίες τους. Επίσης, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια συνδέονται με θετικά συναισθήματα».

Τέλος, οι ερευνητές προσθέτουν, ότι οι selfies είναι πιο ενδεικτικές της προσωπικότητας ενός ατόμου από τις «κλασικές» φωτογραφίες, τις οποίες τραβά κάποιος άλλος, επειδή το άτομο έχει μεγαλύτερο έλεγχο επ’ αυτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα σκυλιά γυρίζουν το κεφάλι τους πλάγια όταν τους μιλάμε;


Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές όταν μιλάτε σε κάποιον σκύλο εκείνος γέρνει το κεφάλι του πλάγια, μια κίνηση που κάνει τους τετράποδους φίλους να μοιάζουν γλυκύτατοι και αστείοι. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Stanley Core, καθηγητή Ψυχολογίας και συγγραφέα πολλών βιβλίων που αφορούν στη συμπεριφορά των σκύλων, αυτή η χαριτωμένη κίνηση του κεφαλιού δεν σχετίζεται με την ακοή τους, όπως μπορεί να υποθέτετε οι περισσότεροι, αλλά με την όρασή τους.

Όπως αναφέρει ο Coren, τα σκυλιά παρατηρούν τις κινήσεις των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν τι θέλουν εκείνοι να τους πουν και μιας και η μουσούδα τους αποτελεί εμπόδιο, γυρνούν τα κεφάλια τους στο πλάι, ώστε να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν καλύτερα το μήνυμα που οι άνθρωποι τους στέλνουν. Προσπαθούν να έχουν μια καλύτερη θέαση των κινήσεων των χεριών καθώς και των εκφράσεων του προσώπου. Οπότε η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με την ακοή τους, ότι δηλαδή παραξενεύονται με κάτι που μόλις άκουσαν αλλά με την όρασή τους που θέλουν να είναι καλύτερη και κατ΄επέκταση να κατανοήσουν καλύτερα τα ανθρώπινα μηνύματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας καταδρομέας στην Κύπρο: Μας φάγατε ρε αδέλφια


Τα τελευταία λόγια μέλους του μεταγωγικού που κατερρίφθη από φίλια πυρά κατά την επιχείρηση «Νίκη-4».

«Μας φάγατε ρε αδέλφια»: Αυτές ήταν οι μόνες λέξεις, που άκουσε από το στόμα ενός έλληνα καταδρομέα, που χαροπάλευε μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Ιουλίου 1974, ο φωτορεπόρτερ Στέλιος Παπαστυλιανού, έφεδρος τότε στα αντιεροπορικά της Εθνικής Φρουράς. «Αυτά τα λόγια και το τεμαχισμένο σώμα του, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ», είπε.

Ο Στέλιος Παπαστυλιανού βρέθηκε σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου άρχισε η εκσκαφή στο χώρο του μνημείου των Κυπρίων και εξ Ελλάδος πεσόντων, για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού Noratlas της επιχείρησης «Νίκη-4», στο οποίο επέβαιναν στις 22/7/1974, 28 καταδρομείς και 4μελές πλήρωμα. Πριν από χρόνια, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, 12 από τους 31 νεκρούς της επιχείρησης. Η εκσκαφή αναμένεται να αποκαλύψει και τους υπόλοιπους 19.

Μοναδικός επιζών από το Noratlas, που εκλήφθηκε ως τουρκικό και καταρρίφθηκε από αντιεροπορικά της Εθνικής Φρουράς, είναι ο τότε καταδρομέας, Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος, αν και ανάπηρος, έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου στη Λευκωσία, για να αποτίσει φόρο τιμής στους συναδέλφους του.

Με μάτια βουρκωμένα, ο Στέλιος Παπαστυλιανού, μίλησε μακρυά απ’ τις κάμερες σε ορισμένους δημοσιογράφους, για τα όσα τραγικά έζησε μετά την κατάρριψη του ελληνικού μεταγωγικού. Για τον καταδρομέα που του μίλησε, ανέφερε ότι μαζί με ακόμη ένα βαριά τραυματία, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και ξεψύχησαν.

«Όταν καταρρίφθηκε το Noratlas, τρέξαμε με ενθουσιασμό στο σημείο της πτώσης για να συλλάβουμε τούρκους αιχμαλώτους. Τότε βρεθήκαμε μπροστά σε ανείπωτη τραγωδία, γιατί διαπιστώσαμε ότι ήταν καταδρομείς από την Ελλάδα. Είχαμε κτυπήσει τα αδέλφια μας. Ακόμη το έχω βάρος στην συνείδηση μου…», κατέληξε ο Στέλιος Παπαστυλιανού.

Της έναρξης των εργασιών της ανάδειξης του αεροσκάφους, προηγήθηκε τρισάγιο από τον Επίσκοπο Μεσαορίας, Γρηγόριο, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των 31 τραγικών θυμάτων από την Ελλάδα.

Εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στεφάνι κατέθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο Επίσκοπος Μεσαορίας. Στεφάνια κατέθεσαν εξάλλου, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος, Γεώργιος Μπασιακούλης, ενώ την ΕΛΔΥΚ εκπροσώπησε ο υποδιοικητής της, συνταγματάρχης πεζικού, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο πρέσβης της Ελλάδος, Ηλίας Φωτόπουλος, ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για την εκσκαφή, και είπε ότι «αυτά τα παλικάρια ήρθαν να πολεμήσουν για την Κύπρο και χάθηκαν άδικα, όπως άδικα χάθηκαν και τόσοι άλλοι το 1974». Ο κ. Φωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει τη συνδρομή της σε οτιδήποτε χρειαστεί. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους συγγενείς να βρουν τους ανθρώπους τους, αλλά, όπως σημείωσε, «πρέπει να κοιτάς και την ιστορία σου και το παρόν και το μέλλον. Η σημερινή μέρα είναι μέρα για περίσκεψη».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωτίου είπε ότι αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της κυπριακής πολιτείας να προχωρήσει σε αυτή την εκσκαφή-εκταφή, ώστε και οι συγγενείς των πεσόντων μετά από 41 χρόνια «να μπορούν να κηδεύσουν τους δικούς τους με τις παραδόσεις μας και ασφαλώς να αποδοθούν και οι πρέπουσες τιμές στους πεσόντες».

Ο επικεφαλής και συντονιστής των εργασιών για τον εντοπισμό των λειψάνων, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών, Ξενοφών Καλλής, ανέφερε πως ξεκινά η πρώτη φάση, που αφορά την ετοιμασία του χώρου που θα ανασκαφεί σε κατοπινό στάδιο.

Κατά την πρώτη φάση -εξήγησε- θα γίνει μετακίνηση του πλακόστρωτου, των πλακών και του μνημείου, μέχρι να αποκαλυφθεί το φυσικό έδαφος. Όπως είπε, με βάση τις πληροφορίες, το αεροσκάφος βρίσκεται στο σημείο του Τύμβου. «Το εξόγκωμα, η τούμπα, είναι τεχνητή: χρησιμοποιήθηκε χώμα από τη γύρω περιοχή για να καλύψει το αεροσκάφος», είπε. Το έργο κατά τον κ. Καλλή, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 17 Αυγούστου. Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πληροφορίες σε τι βάθος μπορεί να είναι θαμμένη η άτρακτος, ο κ. Καλλής είπε ότι με βάση κάποια συμπεράσματα από γεωφυσικές έρευνες που έχουν γίνει, μάλλον αυτή βρίσκεται σε βάθος 3,5 μέτρων.

Ένας από τους συγγενείς των αδικοχαμένων καταδρομέων, ο Θεόδωρος Αναστασόπουλος, που το 1974 υπηρέτησε ως λοχίας στην ΕΛΔΥΚ, φανερά συγκινημένος, είπε ότι υπάρχει η πεποίθηση πως, πέραν από την άτρακτο και τα κομμάτια από το αεροπλάνο, «κάτι θα βρεθεί εδώ από τα παιδιά μας». «Ο αδελφός ενός από τους καταδρομείς μου είπε: «Ένα κοκκαλάκι του θέλω, να φτιάξω ένα μνημείο στο χωριό, δεν θέλω τίποτε άλλο, ένα κοκκαλάκι, έστω και αυτό», ανέφερε δακρυσμένος ο Θ. Αναστασόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη της εκσκαφής...


Διαβάστε περισσότερα...

Αστρικές τροχιές και γαλαξιακές ζώνες σε υπέροχα καρέ


Αστροφωτογραφίες που γοητεύουν.

Ομάδα αστροφωτογράφων από την Αυστραλία, κατέγραψε την απερίγραπτη μαγεία του ουρανού, στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων «David Malin Awards».

Ο νικητής του διαγωνισμού 2015 Central West Astronomical Society's (CWAS), ήταν ο Troy Casswell από το Κουίνσλαντ, ο οποίος απαθανάτισε μια εκπληκτική εικόνα του Γαλαξία (Milky Way) με τον τίτλο «Stellar Riches». Ο φετινός διαγωνισμός είχε 8 κατηγορίες ενώ όλες οι εικόνες κρίθηκαν από τον αστοφωτογράφο, Δρ. David Malin.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...