Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Αυξήθηκαν οι περιπτώσεις επαιτείας στο Βόλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Τετραπλασιάστηκαν οι υποθέσεις επαιτείας στην περιοχή του Βόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Σε διασταυρώσεις κεντρικών οδών, στους φωτεινούς σηματοδότες, σε προαύλια εκκλησιών, στον πεζόδρομο της Ερμού και στους κάθετους πεζόδρομους, στην παραλία, ολοένα και περισσότεροι κυρίως αλλοδαποί με χαρτομάντιλα, C.D., στυλό, παιχνίδια, τσάντες, μπαλόνια απλώνουν το χέρι και ζητούν ελεημοσύνη. Ανάμεσά τους πολλές νέες γυναίκες κυρίως Βουλγάρες, Ρουμάνες, Αλβανίδες μητέρες πολλών ανήλικων παιδιών, ακόμη και κυοφορούσες ζητούν οικονομική βοήθεια.

Η οικονομική κρίση και ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησε την επαιτεία σε ραγδαία αύξηση στο Βόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν ανήλθαν στις 97 το πρώτο εξάμηνο του 2015 από 27 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2014.

Οι δράστες αντίστοιχα που συνελήφθησαν στο συγκρινόμενο διάστημα ανήλθαν στους 102 από 27. Πολλοί από αυτούς προσάγονται στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα του Βόλου και μία και δύο και τρεις φορές το χρόνο σύμφωνα με την Αστυνομία, καθώς το αδίκημα έχει μετατραπεί σε πταίσμα από πλημμέλημα που ήταν πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα οι δράστες να αφήνονται ελεύθεροι με ποινή κράτησης μερικών ημερών και να συνεχίζουν να επαιτούν ακόμη και την επόμενη μέρα των προσαγωγών.

Η πλειοψηφία των επαιτών είναι Τσιγγάνοι από τη Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Αλβανία ή και Έλληνες τσιγγάνοι οι οποίοι είναι περιφερόμενοι και χωρίς μόνιμη κατοικία. Ολόκληρες οικογένειες, κόρες με τους συζύγους και τα παιδιά, τα αδέρφια, τους γονείς μένουν σε εγκαταλειμμένα κτίρια σε υποβαθμισμένες συνοικίες του Βόλου, χωρίς κανένα στοιχειώδη κανόνα καθαριότητας και υγιεινής.

Ανάμεσα στους επαίτες υπάρχουν και ελάχιστοι Έλληνες με σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως κινητικά, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να εργαστούν και ζητούν βοήθεια γιατί όπως ισχυρίζονται δεν έχουν άλλο τρόπο για να ζήσουν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης το α' εξάμηνο του 2014 συνολικά κατεγράφησαν και απασχόλησαν τις αρχές, 27 περιπτώσεις επαιτείας με δράστες 4 Ελληνες, 11 Βουλγάρους, 1 Ρουμάνο, 6 υπηκόους Μπαγκλαντές και 5 Πακιστανούς.

Συνολικά το 2014 απασχόλησαν 60 υποθέσεις. Αντίστοιχα το α' εξάμηνο του 2015 τα Αστυνομικά Τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας απασχόλησαν 97 υποθέσεις με 102 δράστες εκ των οποίων οι 27 ήταν Ελληνες, οι 20 Βούλγαροι, οι 20 Ρουμάνοι.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των δικογραφιών δεν είναι ίδιος με τον αριθμό των δραστών καθώς σε αρκετές υποθέσεις οι δράστες είναι κοινοί σε πολλές υποθέσεις και γι' αυτό φαίνονται να είναι περισσότεροι από τις υποθέσεις που απασχόλησαν.

Οι δράστες είναι συνήθως ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας. Οι γυναίκες είναι μεταξύ 20-25 ετών, ενώ οι άνδρες γύρω στα 30 με ανώτατο όριο ηλικίας τα 50. Αλλοι είναι νέοι και δυνατοί, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ κοινή συνισταμένη και στις δύο περιπτώσεις είναι η μεγάλη φτώχεια.

Κατά κύριο λόγο επαιτούν σε προαύλια εκκλησιών, σε διασταυρώσεις οδών και κυρίως στον περιφερειακό του Βόλου, στις λεωφόρους Αθηνών και Λαρίσης, ώστε να είναι μακριά από το κέντρο της πόλης και να μην εντοπίζονται από τους αστυνομικούς. Πολλοί όμως επιμένουν να επαιτούν και στις λεωφόρους 2ας Νοεμβρίου και Παγασών. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζονται στην παραλία και τον πεζόδρομο της Ερμού καθώς σε ώρες αιχμής ζητούν ελεημοσύνη με το πρόσχημα ότι πωλούν διάφορα μικροαντικείμενα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.