Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πώς θα διώξετε την κακή διάθεση μέσα σε λίγα λεπτά



Σκεφτείτε αλλά και πράξτε θετικά.

Η τακτική άσκηση και η κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία τροφών είναι δύο έξυπνοι τρόποι να αυξήσετε την ενέργειά σας. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: μερικές φορές χρειάζεστε κάτι παραπάνω για να… πάρετε μπρος. Μάθετε τα μυστικά.

Βάλτε «φωτιά» στο iPod

Η μουσική διεγείρει σχεδόν κάθε περιοχή του εγκεφάλου. Όταν πραγματοποιείτε τις ίδιες διαδικασίες κάθε μέρα είναι εύκολο να μπείτε σε φάση υπνηλίας, λέει, αλλά η μουσική υπόκρουση νικά τη μονοτονία, ενισχύοντας τη συγκέντρωση. Για πιο έντονη «αφύπνιση», παίξτε για τρία λεπτά ένα αγαπημένο κομμάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά – οτιδήποτε, από Britney Spears μέχρι Μπαχ, αρκεί να είναι χαρούμενο.

Δείτε ένα αστείο βιντεάκι στο YouTube

Το γέλιο στην ουσία δεν εκκρίνει ενδορφίνες αλλά αυξάνει τον καρδιακό παλμό και ενεργοποιεί το μυϊκό σύστημα, προκαλώντας άμεση αναζωογόνηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι το γέλιο προκαλεί αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν γνωστική μεταστροφή, δηλαδή τα επίπεδα της ενέργειας που σχετίζονται με τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Και το χιούμορ αλλάζει τα μοτίβα σκέψης με τονωτικό τρόπο.

Κόψτε τις ακατάστατες συνήθειες

Το ακατάστατο γραφείο ή η ασυγύριστη κουζίνα μπορεί να σας εξαντλούν. Η υπενθύμιση όλων αυτών στα οποία δεν έχουμε τακτοποιήσει ακόμα πραγματικά μας κουράζει. Αν δεν έχετε χρόνο για γενική καθαριότητα, μπορείτε να καθαρίσετε το μυαλό σαςαπλώς και μόνο βάζοντας τα περιπλανώμενα χαρτιά σε φακέλους. Χρησιμοποιείστε ένα συρτάρι για τα σημαντικά πράγματα, ώστε να μπορείτε να τα βγάζετε από το οπτικό σας πεδίο χωρίς να ανησυχείτε ότι θα ξεχαστούν.

Κάντε διαλογισμό

Ίσως φαντάζει αντιπαραγωγικό, αλλά η σιωπή μπορεί στην ουσία να σας αναζωογονήσει. Ο εγκέφαλος και το σώμα σας αντιδρούν συνεχώς σε ερεθίσματα, πράγμα που είναι εξαντλητικό. Όμως, χρειάζονται μόνο 60 δευτερόλεπτα ησυχίας για να αναπληρώσετε όλη αυτή την ενέργεια που έχει εξανεμιστεί. Καθίστε ήσυχα, αναπνεύστε βαθιά πέντε φορές, εστιάζοντας στην αργή εισπνοή κι εκπνοή.

Το μυστικό

Η κακή στάση του σώματος επιφέρει κούραση, προκαλώντας τους μυς, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις να εργαστούν σκληρότερα απ’ ό,τι όταν το σώμα σου είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Καθίστε σωστά, σηκώστε τους ώμους και ευθυγραμμίστε την σπονδυλική στήλη και θα τονωθείτε στη στιγμή!



Διαβάστε περισσότερα...

Ευάλωτα στην τερηδόνα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας



Εφτά στα δέκα αρχίζουν να βουρτσίζουν μετά τα δύο έτη.

Χαλασμένα δόντια από πολύ μικρή ηλικία έχουν τα παιδιά, τα οποία ξεχνούν ή και δεν ξέρουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρει ότι το 90% των παιδιών πρέπει να μην έχουν τερηδόνα.

Βασική αιτία που την προκαλεί είναι η έλλειψη βουρτσίσματος και σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην προσχολική ηλικία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην προσχολική ηλικία:

-Το 36% των παιδιών έχει ήδη βλάβες από τερηδόνα

-Τα παιδιά δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο και όσα έχουν πάει, ξεκίνησαν αργά σε ηλικία 3,5 ετών, τη στιγμή που η επίσημη οδηγία είναι η πρώτη επίσκεψη να γίνεται το πρώτο έτος της ζωής τους.

-Εφτά στα 10 παιδιά ξεκινάνε το βούρτσισμα μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ λιγότερα από 3 στα 10 παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι οι περισσότερες μητέρες που ρωτήθηκαν κατά την έρευνα δεν γνώριζαν τις αιτίες που προκαλούν την τερηδόνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρή μορφή τερηδόνας έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής ανάπτυξης και βάρους σε σχέση με υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο στην Καλαμάτα



Φορείς της πόλης προνοούν για τη στήριξη των αδυνάτων.

Η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο δήμος Καλαμάτας, ο Φαρμακευτικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και κοινωνικού φαρμακείου, με εθελοντική συμμετοχή, για τη στήριξη αδυνάτων και ανασφάλιστων πολιτών.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μιχάλης Μιχαήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και πρόσθεσε ότι, η νέα κοινωνική δομή της Καλαμάτας θα παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστα άτομα από εθελοντές ιατρούς και θα φιλοξενηθεί σε χώρο του παλαιού νοσοκομείου της πόλης, που είναι έτοιμος και παραχωρείται για το σκοπό αυτό από τη διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ο κ. Μιχαήλ τόνισε, πως το κοινωνικό ιατρείο- φαρμακείο θα είναι έτοιμο άμεσα και θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα τα εγκαίνια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής



Δημιουργήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή.

Από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα «ανοίξει» την αγκαλιά του στους ανασφάλιστους, ανέργους και οικονομικά δυσπραγείς της Αθήνας, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που δημιούργησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αρχιεπισκοπή. Θα στεγάζεται σε κτίριο του Συλλόγου, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 και θα εγκαινιαστεί στις 7 το απόγευμα από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Ένας στους τέσσερις είναι σήμερα ανασφάλιστος, ενώ 350.000 συμπολίτες μας χρωστούν στον ΟΑΕΕ και δεν έχουν υγειονομική κάλυψη οι ίδιοι, ή συγγενείς τους. Επιπλέον, το φαινόμενο των νέο-αστέγων, δηλαδή πρώην επιχειρηματιών και εμπόρων που πτώχευσαν, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, και προσθέτει: «Προσθέστε σε αυτούς και όλους τους άνεργους. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι αποτελούν βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους».

Ειδικά για τους αστέγους, γιατροί του ΙΣΑ με οχήματα της Αποστολής θα μεταβαίνουν στους χώρους προσωρινής τους στέγασης για την παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

Την αύξηση των αναγκών σε φαγητό, στέγη και είδη πρώτης ανάγκης, υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» που συνεργάζεται με τον ΙΣΑ για τη δημιουργία του Ιατρείου, Κωνσταντίνος Δήμτσας. «Από 5.000 μερίδες, που ήταν αρχικά το συσσίτιο της αρχιεπισκοπής πριν από τρία χρόνια, φτάσαμε σήμερα σε περισσότερα από 12.000 συσσίτια. Επίσης, από τα 1.500 δέματα, που δίναμε στις άρχες του φθινοπώρου, φτάσαμε σήμερα στα 2.000 δέματα. Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να μη μείνει κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο».

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα εργάζονται εθελοντές ιατροί διάφορων ειδικοτήτων, ενώ ο ΙΣΑ θα παραπέμπει στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ για περιπτώσεις ασθενών, που έχουν ανάγκη από μακροχρόνια νοσοκομειακή περίθαλψη. Ο ΙΣΑ αναμένεται να ιδρύσει και κοινωνικό φαρμακείο, όπου οι ασθενείς θα προμηθεύονται φάρμακα δωρεάν, ενώ εθελόντριες γραμματείς από τοπικούς συλλόγους θα στελεχώσουν την γραμματεία.

Το ωράριο λειτουργίας του Ιατρείου είναι αρχικά καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Αργότερα, θα δέχεται ασθενείς και τα απογεύματα μεταξύ 17:00 και 20:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιές τροφές καταπολεμούν την ακμή;



Το γάλα επιδεινώνει το πρόβλημα.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν εμφάνισαν ακμή κάποια στιγμή στη ζωή τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά και αργότερα ως ενήλικες. Η ακμή είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα με πολυπαραγοντική φύση. Όταν παραμένει, ακόμη και μετά τη δοκιμή όλων των διαθέσιμων στο εμπόριο φαρμάκων και δερμοκαλλυντικών προϊόντων, κανείς θα πρέπει να εστιάζει και στην αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Dermatology», δεν έχει ξεκαθαριστεί η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη σοκολάτα και την ακμή. Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως μια τυπική δίαιτα στις δυτικού τύπου κοινωνίες μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση του προβλήματος, κυρίως μέσω της κατανάλωσης τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε ω-6 λιπαρά οξέα.

Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι οι επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου, απορροφώνται εύκολα από το γαστρεντερικό σύστημα, αυξάνουν γρήγορα και πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ακμή. Οι τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων, όπως είναι τα αυγά, τα φυτικά έλαια και το κρέας, επάγουν την φλεγμονή. Και στις δύο περιπτώσεις, η τακτικά υψηλή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συμβάλλει στην υψηλή παραγωγή σμήγματος, μία κατάσταση που επιδεινώνει το πρόβλημα της ακμής.

Επιπλέον, το γάλα μπορεί να επιδεινώνει το πρόβλημα. Σύμφωνα με μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Academy of Dermatology» και βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 47 000 γυναίκες, βρήκαν μία συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και την ακμή. Οι συγγραφείς θεώρησαν πως αυτή η συσχέτιση είχε να κάνει με τις ορμόνες και άλλα συστατικά του γάλακτος.

Έτσι, κάποιες διατροφικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες:

• Αντικαταστήστε το λευκό με ψωμί ολικής άλεσης, που είναι χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη.

• Μειώστε τη συνολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων.

• Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι τα ψάρια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

• Αποφύγετε τα πλούσια σε λιπαρά τυριά, και δοκιμάστε γάλα από φυτικές πηγές, όπως είναι το γάλα σόγιας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χημικές ουσίες «φρενάρουν» τη δράση εμβολίων



Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Την πιθανή συσχέτιση μεταξύ χημικών ουσιών και εμβολίων αναδεικνύει για πρώτη φορά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αν και, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι όντως είναι οι ίδιες οι χημικές ουσίες και μόνο που «φρενάρουν» τους αμυντικούς μηχανισμούς, τους οποίους ενεργοποιούν τα εμβόλια.

Μια σειρά από οργανικές χημικές ουσίες που περιέχουν φθόριο και χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες φαγητών, αδιάβροχα ρούχα και αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, όταν συσσωρεύονται στο αίμα, πιθανώς ευθύνονται για την εξασθένηση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μικρότερη αποτελεσματικότητα των παιδικών εμβολίων κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον περιβαλλοντικό επιδημιολόγο Φιλίπ Γκραντζαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν την επίπτωση που έχουν στα εμβόλια οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (PFCs). Οι ουσίες αυτές είναι δυνατό να μεταφερθούν πριν τη γέννηση στα έμβρυα μέσω της μητέρας, καθώς και μετά τη γέννηση μέσω της απορρόφησής τους από το περιβάλλον, όπου έχουν διαρρεύσει και όπου δύσκολα διασπώνται.

«Η επίπτωση στους παιδικούς εμβολιασμούς από τους PFCs πρέπει να αντιμετωπισθεί ως δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και ανέφερε ότι οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την μελέτη, που δείχνει ότι οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες είναι ίσως πιο τοξικοί για το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και από τις διοξίνες, ενώ δεν αποκλείεται να μένουν στο αίμα των παιδιών για όλη τη ζωή τους.

Η νέα έρευνα έγινε σε περίπου 600 νήπια και παιδιά στις δανικές νήσους Φαρόε έδειξε ότι ο διπλασιασμός στη συγκέντρωση τριών βασικών PFC στο αίμα σχετιζόταν με μια μείωση κατά περίπου 50% των αντισωμάτων στα παιδιά ηλικίας επτά ετών, δηλαδή δύο έτη μετά την πραγματοποίηση του εμβολιασμού κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας.

Διαβάστε περισσότερα...

Βότανα που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο



Δρουν σαν παυσίπονα και βοηθούν στη φυσική ενίσχυση του οργανισμού.

Την ιδιότητα να δρουν σαν παυσίπονα έχουν ορισμένα βότανα που συχνά υπάρχουν στην κουζίνα του καθενός. Η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ενοχλήσεις και πόνους σε διάφορα μέλη του σώματος, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν και στη φυσική ενίσχυση του οργανισμού.

Φυσικά, καλό είναι πριν τα χρησιμοποιήσουμε να συμβουλευτούμε κάποιον παθολόγο ώστε να αποφύγουμε δυσμενείς αλληλεπιδράσεις που μπορεί τυχόν να έχουν με άλλες ουσίες που παίρνουμε.

Δείτε ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα βότανα που δρουν σαν παυσίπονα, ποιους πόνους και ενοχλήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν και πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε:

-Τζίντζερ.
Είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, και έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια από τους Κινέζους για τη θεραπεία του πόνου. Βοηθάει στην ανακούφιση της ναυτίας, του πονοκεφάλου, της αρθρίτιδας και του πόνου των μυών, ενώ τις μέρες που έχει πολύ κρύο μπορεί να βοηθήσει και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Το τζίντζερ μπορεί να συνδυαστεί με τα λαχανικά, τα γλυκά ακόμη και με το τσάι. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μία κομπρέσα από τζίντζερ. Τρίψτε τη ρίζα του, τοποθετήστε την σε ζεστό νερό για 30 δευτερόλεπτα, αφήστε την να κρυώσει και βάλτε την για είκοσι λεπτά στην πληγείσα περιοχή.

-Βαλεριάνα.
Είναι το φυτικό ηρεμιστικό. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την σωστή ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Είναι ιδανική για την αϋπνία, την ένταση, την οξυθυμία, την πίεση και την ανησυχία. Δοκιμάστε ένα τσάι με βαλεριάνα και θα νιώσετε αμέσως μία ανακούφιση.

-Τουρμερίκ - κουρκουμάς.
Μία νέα έρευνα έδειξε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Ανακουφίζει επίσης από πόνους που προέρχονται από μώλωπες και από φλεγμονές. Η θεραπευτική του δύναμη προέρχεται από το συστατικό του που δεν είναι άλλο από την κουρκουμίνη η οποία χαμηλώνει τα επίπεδα δύο ενζύμων που ευθύνονται για τις φλεγμονές και τις θρομβώσεις. Αντί για αλάτι και πιπέρι, χρησιμοποιήστε τουρμερίκ στα φαγητά σας!

-Φυτικό λάδι.
Αποτελείται από έλαια καμφοράς, μέντας, ευκαλύπτου , μάραθου, και μπορείτε να το αλείψετε στο πρόσωπό σας κάνοντας απαλά μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Λίγα λεπτά αργότερα θα ανακουφιστείτε από τους πονοκεφάλους. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας για την ανακούφιση από μικρούς ή μεγάλους πόνους.

-Λευκός φλοιός ιτιάς.
Είναι αντιφλεγμονώδες και ανακουφίζει από πόνους στις αρθρώσεις. Οι αναλγητικές ιδιότητες του προέρχονται από την σαλικίνη. Είναι η ίδια ουσία που βρίσκεται και στην ασπιρίνη. Όσα άτομα όμως είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασπίδα στο εγκεφαλικό οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο



Μειωμένες πιθανότητες επεισοδίου έχουν όσοι καταναλώνουν πολλά λαχανικά.

Μειωμένες πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν όσοι καταναλώνουν πολλά λαχανικά και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε σε εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα μελετών που έγιναν τα τελευταία 45 χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να συγκρίνουν πόσοι άνθρωποι από όσους κατανάλωναν μαγνήσιο υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε επτά μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 14 χρόνια, περίπου 250.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία ήταν υπό παρακολούθηση για περίπου 11,5 χρόνια. Οι 6.500 από αυτούς έπαθαν εγκεφαλικό το χρονικό διάστημα που ήταν υπό παρακολούθηση.

Για κάθε επιπλέον 100mg μαγνησίου που κατανάλωνε κάποιος από τους συμμετέχοντες ημερησίως, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειωνόταν κατά 9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση πρόληψη μαγνησίου για τους άντρες και τις γυναίκες στις ΗΠΑ, ήταν 242mg την ημέρα.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει, επέτρεψαν τους ερευνητές να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που ευθύνονται για το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως το οικογενειακό ιστορικό.

Ωστόσο απαιτούνται και άλλες, σε βάθος μελέτες για να αποδειχθεί ότι μία διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αθώα τα τηγανητά αν έχουν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο



Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η καρδιά, αναφέρει επιστημονική έρευνα.

Η κατανάλωση τηγανητών φαγητών, που έχουν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, δεν συνδέεται με κίνδυνο καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιδημιολόγοι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Πιλάρ Γκουαγιάρ-Καστιγιόν του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μελέτησαν σχεδόν 41.800 Ισπανούς ενήλικους ηλικίας 29 έως 69 ετών για 11χρόνια, αναφορικά με τον τρόπο μαγειρέματος και το είδος των φαγητών που έτρωγαν, σε συνάρτηση με την υγεία τους. Κανείς δεν είχε πρόβλημα καρδιάς στο ξεκίνημα της έρευνας, ενώ στην πορεία υπήρξαν 606 περιστατικά καρδιολογικού προβλήματος και 1.134 θάνατοι.

Η μελέτη συμπέρανε ότι σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λίπη για τηγάνισμα και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών καταναλώνονται στο σπίτι και έξω, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών τροφών και στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή θανάτου.

Το τηγάνισμα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους μαγειρέματος, όμως με τον τρόπο αυτό η τροφή απορροφά τα λίπη των ελαίων και αποκτά περισσότερες θερμίδες. Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση πολλών τηγανητών φαγητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά, λόγω αύξησης της πίεσης του αίματος, της χοληστερόλης και της παχυσαρκίας, όμως η σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και τα καρδιολογικά προβλήματα δεν έχει μελετηθεί ακόμα πλήρως.


Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμο για τους ηλικιωμένους το κολύμπι στην πισίνα



Πέφτει η πίεση του αίματος.

Καλό στην καρδιά των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών κάνει το κολύμπι στην πισίνα, αφού πέφτει η πίεση του αίματός τους, πράγμα καλό για την υπέρταση και την καρδιά τους γενικότερα.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το κολύμπι είναι ανώτερο ακόμα και από τις ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης, όσον αφορά την πτώση της πίεσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Χιροφούμι Τανάκα του πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησαν 43 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών και βρήκαν ότι όσοι άρχισαν να κολυμπούν έως 45 λεπτά επί τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική πίεση.

Κατά μέσο όρο οι κολυμβητές, πριν ξεκινήσουν το κολύμπι, είχαν πίεση 131 mm Hg, ενώ μετά από τρεις μήνες κολύμπι αυτή είχε πέσει στο 122. Το ίδιο όφελος όμως δεν παρατηρήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα σε όσους εναλλακτικά έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.

Η φυσιολογική πίεση (συστολική-διαστολική) κινείται σε ένα εύρος 120 - 80 mm Hg. Μετρήσεις 140 - 90 ή μεγαλύτερες θεωρούνται υψηλή πίεση ή υπέρταση. Το ήπιο κολύμπι συστήνεται στα άτομα τρίτης ηλικίας, επειδή κάνει καλό στις αρθρώσεις τους και γενικότερα γυμνάζει ολοκληρωμένα το σώμα. Μετά το περπάτημα, το κολύμπι θεωρείται διεθνώς η δεύτερη πιο δημοφιλής άσκηση μεταξύ των ηλικιωμένων. Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το κολύμπι είναι εξίσου ασφαλές με το περπάτημα και το ποδήλατο.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διαπιστώνει σαφώς ότι το κολύμπι ωφελεί τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των ηλικιωμένων και ρίχνει την υψηλή πίεση. Οι ερευνητές, με την βοήθεια υπερήχων, μέτρησαν πόσο καλά έρρεε το αίμα στα αγγεία των εθελοντών και διαπίστωσε βελτίωση στην ομάδα των κολυμβητών, αλλά όχι σε αυτούς που έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολλά υποσχόμενη η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών



Σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους αγρότες.

Τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομίας μέσω της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, τόσο για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών μας αναγκών όσο και για τη συμμόρφωση με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, «σκιαγραφεί» ο καθηγητής Γεωργικής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Φάνης Γέμτος.

Αυτό που χρειάζεται, όπως λέει, είναι «να μάθουμε πώς να τα καλλιεργούμε, πώς να τα συγκομίζουμε και πώς να τα διακινούμε».

Ο κ. Γέμτος τονίζει πως θα πρέπει να εισάγουμε τις ενεργειακές καλλιέργειες με επιτυχία στο κύκλο των αμειψισπορών μας για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη, όπως και ότι θα πρέπει οι αγρότες να προσπαθήσουν να έχουν τη μέγιστη πρόσοδο, μετέχοντας στη συγκομιδή και διακίνηση της βιομάζας, εκτός από τη καλλιέργεια.

Η βιομάζα, όπως εξηγεί, είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, προϊόν βιολογικών διεργασιών και πηγές της είναι τα φυτικά υπολείμματα (καλλιεργειών και δασικών), οι ετήσιες καλλιέργειες (για φυτικά λάδια, αλκοόλη, ξηρή βιομάζα), οι πολυετείς καλλιέργειες, τα υπολείμματα βιομηχανίας επεξεργασίας γεωργικών και δασικών προϊόντων, τα απόβλητα ζωικών εκτροφών, καθώς και τα απόβλητα ανθρώπινης διαβίωσης.

Τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον ίδιο, τελειώνουν. Η βιομάζα είναι μια τοπικά παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια και επομένως μας απαλλάσσει από εισαγόμενα καύσιμα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ιδιαίτερα δε, όπως λέει, αν αξιοποιήσουμε φυτικά υπολείμματα που παραμένουν στα χωράφια ή καίγονται, παράγουμε τοπικό εισόδημα από σχεδόν τίποτα.

Επίσης, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, καθώς οι μονάδες μετατροπής σε ενέργεια πρέπει να γίνουν εκεί που παράγεται η πρώτη ύλη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γέμτο, η βιομάζα δημιουργεί επιπλέον εισόδημα σε αγροτικές περιοχές και περιορίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σημαντικά είναι τα οφέλη και για τους αγρότες.


«Με την αναμενόμενη μείωση των επιδοτήσεων μετά το 2013 δημιουργείται άμεσο πρόβλημα εισοδήματος των παραγωγών. Η μέχρι τώρα εφαρμογή μονοκαλλιέργειας βαμβακιού και σκληρού σιταριού φαίνεται να μην εξασφαλίζει πλέον εισόδημα. Η εξασφάλιση εισοδήματος φαίνεται να ευνοείται από χρήση περισσοτέρων καλλιεργειών σε αμειψισπορά που τουλάχιστον μια θα έχει υψηλή τιμή και θα εξασφαλίσει εισόδημα» σημειώνει ο καθηγητής.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες αυξάνουν τις επιλογές του αγρότη. Η παραγωγή με σύμβαση διάθεσης και εξασφαλισμένη τιμή δίνει μια ακόμα δυνατότητα στον παράγωγο να διαχειριστεί την επιχείρησή του.

Οι ενεργειακές καλλιέργειες, επίσης, δίνουν μια σειρά πλεονεκτήματα, όπως περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς είναι σχεδόν μηδενικοί παραγωγοί διοξειδίου του άνθρακα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμναστική «μεταμορφώνεται»



Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα φιλοδοξεί να τη μετατρέψει σε ομαδική και ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γυμναστικής που τη μετατρέπει από ατομική και μονότονη διαδικασία σε μία ομαδική και ενδιαφέρουσα πρόκληση, θα παρουσιάσει η Reebok στο πλαίσιο παγκόσμια καμπάνιας η οποία θα έρθει το Φεβρουάριο και στη χώρα μας!

Στον πυρήνα της καμπάνιας, με τίτλο «The Sport of Fitness has arrived», βρίσκεται το Reebok CrossFit, ένα πρόγραμμα γυμναστικής που μεταμορφώνει το fitness σε ένα δυναμικό, ομαδικό άθλημα και αποτελεί σήμερα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο fitness trend σε όλο τον κόσμο.

Το CrossFit έχει κερδίσει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως καθώς η πρωτοποριακή του μέθοδος βασίζεται στην ομαδικότητα και συντροφικότητα, τις επιδόσεις και το συναγωνισμό, την καθημερινή εναλλαγή προπονήσεων με πολύ μεγάλο εύρος ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη γενική φυσική κατάσταση με άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ομαδικής γυμναστικής που συνδυάζει ασκήσεις με αρμονικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις (όπως κωπηλασία, τρέξιμο, σκοινάκι), γυμναστική εδάφους, ενόργανη γυμναστική και βάρη. Απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να είναι fit και υγιείς, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά και επαγγελματίες αθλητές. Δεν εστιάζει μόνο στη δύναμη ή την αντοχή, αλλά στοχεύει στη βελτίωση και των δέκα χαρακτηριστικών που ορίζουν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης: ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμός, ευλυγισία, ευκαμψία, σθένος, αντοχή, ταχύτητα, ισχύς, δύναμη.

Η Reebok, μια εταιρεία που έχει ταυτιστεί με καινοτομίες στον τομέα του fitness και έχει συμβάλει πολλές φορές στο παρελθόν στην προώθηση σύγχρονων μεθόδων γυμναστικής, συνέδεσε το όνομά της με το CrossFit από το 2010 αναγνωρίζοντας την πρωτοπορία του και με στόχο να ενισχύσει τη δυναμική του σε όλο τον κόσμο.

Με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν την εμπειρία του Reebok CrossFit, η Reebok θα πραγματοποιήσει μια παγκόσμια περιοδεία, στήνοντας υπαίθρια Reebok CrossFit boxes με ειδικό εξοπλισμό και έμπειρους εκπαιδευτές σε δεκάδες χώρες. Τον ερχόμενο Μάρτιο η περιοδεία αυτή θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα περιλαμβάνοντας σταθμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες 6 πόλεις της περιφέρειας.





Διαβάστε περισσότερα...

Ξέμειναν ακόμη και από ασκούς αίματος τα νοσοκομεία



Τη στιγμή που 
το υπουργείο Υγείας θέλει να ανακηρύξει το 2012 έτος αιμοδοσίας.
Τα νοσοκομεία της χώρας ξέμειναν ακόμη και από ασκούς αίματος με συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία, να κλείνουν τμήματα αιμοδοσίας και να ακυρώνονται εκστρατείες αιμοδοσίας σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς οι διοργανωτές δεν έχουν πού να βάλουν το αίμα!

Η έλλειψη των ασκών αυτών και άλλων αναλώσιμων που χρειάζεται η αιμοδοσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», παρατηρείται εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και είναι γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα ο Χρήστος Πρωτόπαπας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

«Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη από αίμα. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας θέλει να ανακηρύξει το 2012 έτος αιμοδοσίας! Και που θα βάζουν το αίμα των αιμοδοτών οι γιατροί; Σε μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού;» λέει με αγανάκτηση ο κ. Πρωτόπαπας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν πτώχευσε η μία από τις δύο προμηθεύτριες εταιρείες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όλο το βάρος της προμήθειας των νοσοκομείων της χώρας επωμίστηκε η άλλη εταιρεία, η οποία, επειδή έχει πρόβλημα ρευστότητας (διότι το Δημόσιο αργεί να πληρώσει και οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια), αδυνατεί με τη σειρά της να προκαταβάλλει τα χρήματα που απαιτούν οι ξένες εταιρείες, διότι, υπό το φόβο ότι η χώρα μας θα πτωχεύσει, ζητούν τα λεφτά τους μπροστά.

Αυτός ο φαύλος κύκλος, που ισχύει λίγο πολύ για όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες αναλώσιμων νοσοκομειακών υλικών, έχει δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις σε ασκούς αίματος.

Τα νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν, συνεργάζονται μεταξύ τους, δανειζόμενα ασκούς από άλλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέσα στο 2012 η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς



Αναμένεται να δοκιμαστεί σε τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς.

Στη Γαλλία, εντός του 2012, πρόκειται να γίνει η πρώτη δοκιμή σε άνθρωπο της τεχνητής καρδιάς, δίνοντας ελπίδα για ζωή σε χιλιάδες καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι οποίοι περιμένουν το μόσχευμα που θα τους αλλάξει τη ζωή.

Την πρώτη τεχνητή καρδιά δημιούργησε ο καρδιοχειρουργός, εμπνευστής της τεχνητής βαλβίδας, Αλέν Καρπεντιέ. Η τεχνητή καρδιά θα αποτελείται από δεξιά και αριστερή κοιλία και τις τέσσερις καρδιακές βαλβίδες.

Κάθε χρόνο 100 χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν μόσχευμα καρδιάς και βρίσκουν μόλις 5 χιλιάδες.

Η τεχνητή καρδιά αναμένεται να δοκιμαστεί εντός του 2012 σε 4 με 5 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Η συγκεκριμένη καρδιά θα περιέχει το δικό της ερεθισματαγωγό σύστημα το οποίο θα της επιτρέπει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις ανάγκες του ασθενούς στην καθημερινότητά του.
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες και Βούλγαροι γιατροί έσωσαν 13χρονο



Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δωρητή.

«Μπορεί να έχουμε βαρυχειμωνιά και χιονοθύελλα στη Σόφια, αλλά σήμερα είναι μια από τις ευτυχέστερες μέρες για τη δημόσια Υγεία μας. Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερο βραβείο, ούτε μεγαλύτερη χαρά για μας τους ιατρούς από το χαμόγελο ενός παιδιού, τη ζωή του οποίου καταφέραμε να σώσουμε». Με αυτά τα λόγια και πολύ συγκίνηση απευθύνθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Στέφαν Κωνσταντίνοφ στην οικογένεια του μικρού αγοριού, που σώθηκε χάρη στην κοινή προσπάθεια Ελλήνων και Βούλγαρων ιατρών.

Η περιπέτεια του 13χρονου Τάνιο Κώστοφ άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο στο χωριό Λιβανάτες κοντά στη Λαμία (όπου οι μετανάστες γονείς του εργάζονταν τα τελευταία εφτά χρόνια), όταν το αγόρι προσβλήθηκε από βαριά μορφή ηπατίτιδας.

Ύστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες νοσηλείας στο τοπικό νοσοκομείο, το παιδί μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα στο Αγλαΐα Κυριακού στην Αθήνα. Εκεί οι ιατροί διαπίστωσαν σοβαρή ανεπάρκεια της ήπατος και είπαν στους γονείς, ότι το αγόρι χρειάζεται μεταμόσχευση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Λόζενετς» στη Σόφια, που αναλαμβάνει μεταμοσχεύσεις από ζωντανό δωρητή.

Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως με μεταγωγικό αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στη Σόφια.

Δωρητής στην προκειμένη περίπτωση έγινε ο πατέρας του αγοριού Δίμτσο Κώστοφ, στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε στο νοσοκομείο της Σόφιας έγινε η εγχείρηση διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών.

Πανευτυχής και χαμογελαστός σήμερα ο Τάνιο, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους έλληνες και τους βούλγαρους γιατρούς που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια στην Αθήνα και στη Σόφια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέταρτη η Ελλάδα στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων



Είμαστε ανάμεσα στις πέντε χώρες της Ε.Ε. που περιλαμβάνει η λίστα.

Η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Πολωνία, συμπεριλαμβάνονται στην λίστα εκείνων των χωρών που, από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταδικάσθηκαν, μέσα στο 2011, για μία τουλάχιστον παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό, τουλάχιστον, προέκυψε από τον πίνακα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρουσίασε, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σερ Νίκολας Μπράτζα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να αναλάβουν την κοινή ευθύνη, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ' όλη την ήπειρο, υπογραμμίζοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η Δικαιοσύνη, δεν περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής και η προστασία τους επηρεάζεται δυσμενώς από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση».

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι πολυτέλεια και ότι η ευθύνη για την προστασία τους πρέπει να είναι κοινή.


Διαβάστε περισσότερα...

«Η Ελλάδα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα ασύλου»



Η Γερμανία καλεί τις χώρες του νότου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Γερμανία κάλεσε την Ελλάδα να υιοθετήσει συνθήκες υποδοχής αυτών που ζητούν άσυλο, οι οποίες να είναι σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, προτού ζητήσει από τους εταίρους της να μοιραστούν το βάρος, κατά τη διάρκεια άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

Ο γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Όλε Σρέντερ, υπογράμμισε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ότι η Γερμανία δεν θα στέλνει πλέον στην Ελλάδα αυτούς που ζητούν άσυλο και φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των κακών συνθηκών υποδοχής τους στη χώρα αυτή.

«Το 2011, 5.000 αιτούντες ασύλου που ήρθαν από την Ελλάδα, κρατήθηκαν στη Γερμανία. Η χώρα αυτή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα ασύλου» επέμεινε ο γερμανός υφυπουργός.

Η επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλστρομ, ζητεί να υπάρχει η πιθανότητα αναστολής της ρύθμισης «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις.

Όμως, αυτό προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, χώρες, οι οποίες μαζί με το Βέλγιο, τη Σουηδία και την Ιταλία, υποδέχονται το 75% των αιτούντων ασύλου. «Η αναστολή δεν είναι λύση, καθώς όλοι όσοι κάνουν παράνομη διακίνηση ανθρώπων, θα θεωρήσουν την Ελλάδα ανοιχτή πόρτα προς την ΕΕ», εξήγησε ο κ. Σρέντερ.

Ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιούλιο, δήλωσε ότι καταλαβαίνει τις γερμανικές επιφυλάξεις. «Οφείλουμε να βρούμε μια πολιτική λύση, καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε όσον αφορά το κοινό σύστημα ασύλου», προειδοποίησε.

«Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει προβλήματα. Το Λουξεμβούργο επίσης αντιμετωπίζει συρροή ανθρώπων που ζητούν άσυλο», διευκρίνισε και κατέληξε: «Οι χώρες του νότου πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ξενώνας για τα θύματα βίας στα Χανιά



Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη σε γυναίκες και παιδιά.

Το κοινωνικό του πρόσωπο δείχνει ο Δήμος Χανίων, ο οποίος πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη δημιουργία και λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

Θα γίνει η σχετική δημοσιοποίηση της πρόσκλησης, η οποία περιλαμβάνει το Δήμο Χανίων ως δικαιούχο φορέα της πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Ανάπτυξη και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας», η οποία συγχρηματοδοτείται μέσω του Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμισης του ΕΣΠΑ 2007-2013, με υπεύθυνη αρχή τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Ο Ξενώνας θα στελεχωθεί με ειδικό επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις γυναίκες θύματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Ο τρόπος οργάνωσης του Ξενώνα καθώς και της στήριξης των γυναικών, θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Έτσι στελέχη του Δήμου Χανίων θα βρίσκονται την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε τεχνική σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, των δικαιούχων Δήμων και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα στο σύνολό του, καθώς και οι κρίσιμες παράμετροι, για την αποτελεσματική λειτουργία των ξενώνων φιλοξενίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές προετοιμάζουν υποψηφίους για τις πανελλήνιες



Μια πρωτοβουλία του δήμου Βόλου.

Εθελοντές εκπαιδευτικοί, θα υποστηρίζουν στο Βόλο παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για ομάδα που συγκροτεί η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει την εθελοντική προσφορά συμπολιτών εθελοντών.

Η ομάδα αποτελείται από έμπειρους καθηγητές - φροντιστές που εθελοντικά, από το περίσσευμα του χρόνου τους, θα προετοιμάσουν υποψηφίους των ΑΕΙ-ΤΕΙ για τις πανελλήνιες εξετάσεις του Μαΐου 2012.

Γνωρίζοντας την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται αυτό τον καιρό αρκετές οικογένειες που έχουν παιδιά λίγο πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις, γνωρίζοντας επίσης ότι αρκετοί υποψήφιοι διέκοψαν τα φροντιστήρια τους γι αυτό το λόγο, η προσφορά της ομάδας, σημειώνεται από τη δημοτική αρχή θα είναι πολύτιμη.

Η διδασκαλία της ομάδας θα συνοδεύεται από δωρεάν φωτοτυπίες, σημειώσεις και διαγωνίσματα κάθε εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το ρεύμα σε φοιτητική εστία



Στο έλεος του Θεού έμειναν δεκάδες φοιτητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Στη διακοπή της παροχής ρεύματος προχώρησε η ΔΕΗ στη Φοιτητική Εστία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, επί της οδού Ι. Δροσοπούλου, καθώς η διευθύντρια είχε να πληρώσει τους λογαριασμούς εδώ και ένα χρόνο.

Οι φοιτητές, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «μείναμε έκπληκτοι όταν από το πρωί καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει σε κανένα χώρο της Εστίας ρεύμα. Μάλιστα, μας ενημέρωνε ένα χαρτί τοιχοκολλημένο στην είσοδο του χώρου».

Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει πως «δεν φτάνει που εδώ και τόσο καιρό επικρατούν άθλιες συνθήκες μέσα στους χώρους που στεγαζόμαστε, δεν φτάνει που τόσο καιρό συζητάνε πως θα καταφέρουν να βγάζουν κέρδος από τις Εστίες, βάζοντας ενοίκια, πετώντας έξω φοιτητές που δεν θα πληρώνουν, τώρα έχουν το θράσος να αφήνουν στο έλεος τους 70 φοιτητές της Εστίας, που μάλιστα είδαν ό,τι τρόφιμα είχαν να καταστρέφονται, μιας και χρειάζονται ψύξη, ενώ πρέπει να μετακομίσουν άμεσα κάπου ώστε να μπορούν να διαβάζουν, μιας και βρίσκονται εν καιρώ εξεταστικής».



Διαβάστε περισσότερα...