Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ευάλωτα στην τερηδόνα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Εφτά στα δέκα αρχίζουν να βουρτσίζουν μετά τα δύο έτη.

Χαλασμένα δόντια από πολύ μικρή ηλικία έχουν τα παιδιά, τα οποία ξεχνούν ή και δεν ξέρουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρει ότι το 90% των παιδιών πρέπει να μην έχουν τερηδόνα.

Βασική αιτία που την προκαλεί είναι η έλλειψη βουρτσίσματος και σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην προσχολική ηλικία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην προσχολική ηλικία:

-Το 36% των παιδιών έχει ήδη βλάβες από τερηδόνα

-Τα παιδιά δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο και όσα έχουν πάει, ξεκίνησαν αργά σε ηλικία 3,5 ετών, τη στιγμή που η επίσημη οδηγία είναι η πρώτη επίσκεψη να γίνεται το πρώτο έτος της ζωής τους.

-Εφτά στα 10 παιδιά ξεκινάνε το βούρτσισμα μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ λιγότερα από 3 στα 10 παιδιά βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι οι περισσότερες μητέρες που ρωτήθηκαν κατά την έρευνα δεν γνώριζαν τις αιτίες που προκαλούν την τερηδόνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρή μορφή τερηδόνας έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής ανάπτυξης και βάρους σε σχέση με υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.