Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ένα sms του έσωσε τη ζωή


Ένα απελπισμένο μήνυμα, που εστάλη σε λάθος παραλήπτη, επέτρεψε στους πυροσβέστες και την αστυνομία να εντοπίσουν έναν άνδρα ο οποίος είχε την πρόθεση να αυτοκτονήσει χθες βράδυ στη Λιόν της κεντροδυτικής Γαλλίας.

Αργά το βράδυ ο επικεφαλής αστυνομικού τμήματος στη Λιόν δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον κάτοικο στην περιοχή του Παρισιού, ο οποίος τον ενημέρωσε πως έφθασε ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, του οποίου δεν έπρεπε να είναι εκείνος ο τελικός παραλήπτης, και από το περιεχόμενό του συναγόταν πως «ένας φίλος του αποκάλυπτε την πρόθεσή του να θέσει τέλος στη ζωή του».

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Περιφερειακή Διοίκηση εξηγεί πως οι αστυνομικοί που διέθεταν πλέον το όνομα του συντάκτη του μηνύματος μπόρεσαν να τον εντοπίσουν στο διαμέρισμά του στη Λιόν, φθάνοντας στο σημείο «το ταχύτερο δυνατόν». Καθώς κανείς δεν απαντούσε στις εκκλήσεις τους, οι αστυνομικοί ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία, άνδρες της οποίας κατόρθωσαν να εισέλθουν στο διαμέρισμα με τη βοήθεια ενός κλιμακοφόρου οχήματος.

Ο επίδοξος αυτόχειρας κειτόταν στο πάτωμα, με δύο άδειες φιάλες οινοπνευματωδών δίπλα του και «ήδη είχε αρχίσει να κόβει τις φλέβες στους καρπούς του». Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφεραν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, σώζοντας τη ζωή του.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν γεννήθηκε ζύγιζε λιγότερο από μια… κονσέρβα


Γεννήθηκε πρόωρα πριν καν συμπληρώσει έξι μήνες στη μήτρα.

Το μικρότερο πρόωρο μωράκι που γεννήθηκε στο νοσοκομείο West Suffolk στην περιοχή Bury St Edmunds της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να νικήσει όλα τα εναντίον του προγνωστικά!

Η μικρή Amber-May Bass όχι μόνο κατάφερε να επιζήσει, αλλά πλέον έχει πάρει και εξιτήριο και θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων στη θαλπωρή της οικογένειάς της.

Αυτή ήταν άλλωστε και η ευχή της μεγάλης της αδερφής, η οποία ζήτησε από τον Αϊ-Βασίλη ως δώρο να γίνει καλά η νεογέννητη αδερφούλα της.

Η Amber-May ζύγιζε λιγότερο από 450 γραμμάρια όταν γεννήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Οι γιατροί την πήραν με καισαρική 15 εβδομάδες νωρίτερα από το φυσιολογικό.

Πλέον ζυγίζει 2.579 γραμμάρια και οι πανευτυχείς γονείς της δε μπορούν να πιστέψουν ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να την πάρουν στο σπίτι τους.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, στην τελευταία συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.

Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγόραζαν εξοπλισμό για ειδικότητες που δεν υπάρχουν


Εμφανείς οι ελλείψεις σε άλλα υλικά στο νοσοκομείο Πύργου.

Πριν από τέσσερις ημέρες έφτασαν στο νοσοκομείο του Πύργου ιατρικά εργαλεία και ιατρικός εξοπλισμός για ειδικότητες που δεν εξυπηρετούνται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Την ώρα που αγοράστηκε και απεστάλη εξοπλισμός για τη χρήση του οποίου δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να τον χρησιμοποιήσει, οι ελλείψεις σε άλλα υλικά στο ίδιο νοσοκομείο είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα patrisnews.com, διαπιστώθηκε ότι αγοράστηκαν ιατρικά εργαλεία από την Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων για λογαριασμό του νοσοκομείου Πύργου και μέσω του ΕΣΠΑ, που αντιστοιχούν στην ειδικότητα του καρδιοχειρουργού, ειδικότητα που δεν υπάρχει στο νοσοκομείο Πύργου.

Ακριβής καταγραφή αυτών των υλικών δεν έχει γίνει ακόμη, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου θα επιχειρήσει να κάνει καταμέτρηση εντός της προσεχούς εβδομάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα προϊόντα που «θρέφουν» το δέρμα


Οι τροφές που προστατεύουν την επιδερμίδα και καθυστερήσουν τη γήρανση.

Το δέρμα, όπως και όλα τα όργανα του σώματος μας, επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή μας, μέσω της οποίας εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα κύτταρά του.

Έχει παρατηρηθεί ότι με την πάροδο του χρόνου και με την επίδραση της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του και αλλάζει η σύσταση, η υφή και η εμφάνισή του. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στον εκφυλισμό του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που αποτελούν τις βασικές πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη δομή του.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές, που λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν, όχι μόνο να προστατεύσουν την επιδερμίδα μας, αλλά και να καθυστερήσουν σημαντικά τη γήρανση. Ποιες είναι αυτές οι τροφές λοιπόν και με ποιο τρόπο ωφελούν το δέρμα μας;

- Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ειδικά τα μπρόκολο, το σπανάκι και τα σπαράγγια, τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και είναι απαραίτητη για την ανάπλαση του δέρματος. Εναλλακτικές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν το συκώτι, τα μανιτάρια και τα μαυροματικά φασόλια.

- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη Α, που είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υγεία του δέρματος.

Συμμετέχει στην ανάπτυξη και στην επούλωση των κυττάρων και η ανεπάρκεια της μπορεί να κάνει το δέρμα μας ξηρό, εύθραυστο και με μειωμένη ελαστικότητα. Επίσης, μπορούμε να προσλάβουμε βιταμίνη Α καταναλώνοντας καρότα, θαλασσινά, συκώτι και αυγά.

- Τα οστρακοειδή περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η έλλειψη του είναι πιθανόν να προκαλέσει ακόμα και ακμή.

Θυμηθείτε, ακόμη, ότι ψευδάργυρο μπορούμε να βρούμε στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το τυρί και τους ξηρούς καρπούς.

- Τα ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, με συνέπεια να βοηθούν στην καταπολέμηση των δερματικών φλεγμονών και να προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια νερού.

Γι΄ αυτό εντάξτε το ψάρι στη διατροφή σας, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

- Η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του κολλαγόνου και θεωρείται απαραίτητη στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος.

Επιπλέον, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Μην ξεχνάτε ότι πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο και οι φράουλες.

- Οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των κυττάρων του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες, η αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Έχει βρεθεί επίσης, ότι τα μειωμένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Εναλλακτικές πηγές σεληνίου αποτελούν το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και τα αυγά.

- Το ρόδι αποτελεί πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, τα οποία όμως δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την οξείδωση, και κατά συνέπεια από τη γήρανση. Γι’ αυτό προσθέστε το άφοβα στη σαλάτα σας και χαρίστε χρώμα στο πιάτο σας και υγεία στο δέρμα σας.

- Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, το οποίο επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μάθετε ότι το λυκοπένιο αξιοποιείται καλύτερα όταν η ντομάτα είναι σε μαγειρεμένη μορφή και συνδυάζεται με κάποια λιπαρή ουσία. Μία μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδο είναι ιδανική επιλογή.

- Τα κόκκινα σταφύλια θεωρούνται «πρωταθλητές» όσον αφορά τη μάχη απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Αποτελούν πλούσιες πηγές ανθοκυανινών, που χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα στα φρούτα που τις περιέχουν. Οι ανθοκυανίνες, υπάρχουν ακόμη στα δαμάσκηνα, τις φράουλες και τα μούρα.

- Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό.

Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, χυμούς και σούπες.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδική διατροφή με «light» προϊόντα


Από την ηλικία εξαρτάται η ασφαλής κατανάλωση διαιτητικών τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια στην αγορά βλέπουμε όλο και περισσότερα τρόφιμα «light» ή «διαίτης». Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής ή μίας δίαιτας για απώλεια βάρους.

Αυτό που απασχολεί πολλούς γονείς είναι κατά πόσο τα τρόφιμα αυτά είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τα παιδιά τους. Ας δούμε ξεχωριστά τις δύο μεγάλες κατηγορίες των τροφίμων αυτών, των γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά και των προϊόντων χωρίς ζάχαρη.

Γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά

Στα προϊόντα αυτής της κατηγορίας γίνεται αφαίρεση του λίπους συνήθως με μία απλή διαδικασία χωρίς την προσθήκη ουσιών.

Για παιδιά κάτω των δύο ετών οι διεθνείς διαιτητικές συστάσεις είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά προκειμένου τα παιδιά αυτής της ηλικίας να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για ταχεία ανάπτυξη, ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος.

Μετά το δεύτερο έτος μπορούμε να δίνουμε στα παιδιά μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, όπως γάλα με 2% λιπαρά αλλά όχι πλήρως αποβουτυρωμένα όπως γάλα 0%. Μετά την ηλικία των 5 ετών και εφόσον υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση για την οποία ενδείκνυται η κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών, μπορούμε να τα δώσουμε στο παιδί μας.

Με την αφαίρεση λίπους από το γάλα, το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες διατηρούνται ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D μειώνονται. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για αυτό και πολλές γαλακτοβιομηχανίες προσθέτουν βιταμίνη D σε αποβουτυρωμένα τρόφιμα. Έτσι συνήθως δεν έχουμε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Στην κατηγορία αυτή συναντάμε ποικιλία τροφών όπως γιαούρτια, μπισκότα και άλλα γλυκά τα οποία δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος ή μεγάλη περιεκτικότητα σε άλλα γλυκαντικά και μπορεί να έχουν υψηλή ενεργειακή αξία παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Επιπλέον μπορεί να έχουν διάφορα πρόσθετα χημικά, όπως πηκτικά, συντηρητικά, χρωστικές ή γλυκαντικές ουσίες.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα στα τρόφιμα οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Κάποιοι θεωρούν απαραίτητη τη χρήση τους για να αποφεύγονται προβλήματα υγείας όπως οι τροφικές δηλητηριάσεις ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί ή αρνητικοί με τη χρήση τους.

Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σήμερα και περιλαμβάνονται στον «Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών» θεωρούνται ασφαλή για την υγεία μας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα. Κάποια είναι φυσικής προέλευσης όπως για παράδειγμα το Ε162, το οποίο είναι μία χρωστική ουσία που λαμβάνεται με εκχύλιση από την ρίζα των παντζαριών, ενώ άλλα είναι συνθετικά.

Αυτό που υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες είναι ότι οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας ή συνδυαστικής κατανάλωσής τους στην υγεία μας είναι δύσκολο να ελεγχθούν και επομένως χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια της κατανάλωσής τους.

Επιπλέον πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση τροφών όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένων συνδέεται με καλύτερη υγεία και πολλοί οργανισμοί υγείας συστήνουν να τα προτιμάμε. Είναι λοιπόν στην κρίση του καθένα μας η επιλογή…

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι μπορούμε να συμπεριλάβουμε κάποια προϊόντα τύπου «light» στη διατροφή του παιδιού μας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή μας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κάτω τα όπλα» φωνάζουν οι αστέρες του Χόλιγουντ


Πρωταγωνιστούν σε σποτ και ζητούν λύση ενάντια στην ένοπλη βία.

Η Jennifer Aniston, η Gwyneth Paltrow και η Beyoncé Knowles είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία για την αλλαγή του νόμου περί όπλων στον απόηχο του μακελειού στο δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

Στόχος τους είναι να ανοίξει η συζήτηση για την ένοπλη βία και να βρεθεί λύση, έτσι, μέσω ενός σποτ, το οποίο ζητά έλεγχο των όπλων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, οι σταρ κάνουν μεταξύ άλλων τις εξής ρητορικές ερωτήσεις: «Πόσα ακόμα σχολεία, πόσα ακόμα κολέγια, πόσα ακόμα εμπορικά κέντρα, πόσες ακόμα αίθουσες κινηματογράφων πριν κάνουμε κάτι;».

Δείτε το σχετικό βίντεο…




Διαβάστε περισσότερα...

Τρίχρονη υπέστη εγκεφαλικό


Η έγκαιρη μεταφορά της στο νοσοκομείο της έσωσε τη ζωή.

Η οικογένεια Munoz από το Devon έλαβε νωρίς το χριστουγεννιάτικο της δώρο για φέτος. Η τετράχρονη κόρη τους έγινε εντελώς καλά από το εγκεφαλικό που υπέστη εντελώς απροσδόκητα την προηγούμενη χρονιά!

Οι γιατροί φοβόντουσαν ότι η μικρή Mabel Munoz θα είχε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, εξαιτίας του εγκεφαλικού που υπέστη όταν ήταν μόλις 3 ετών μια μέρα που ήταν έξω για ψώνια με τον πατέρα της.

«Νιώθουμε τόσο ευγνώμονες που είναι καλά. Κάθε φορά που την αγκαλιάζω σκέφτομαι πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς εκείνη. Φέτος τα Χριστούγεννα είναι πολύ ιδιαίτερα. Θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά. Αν δεν είχαμε φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο η Mabel θα μπορούσε να έχει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, που θα την άφηνε σε αναπηρική καρέκλα για όλη της τη ζωή» είπε η μητέρα της.





Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος


Τι θα ισχύει από το 2013.

Εγκύκλιο για την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων εξέδωσε ο α Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Κριτσέλης πριν ακόμη ψηφισθεί ο νόμος από τη Βουλή.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών και λοιπές διατάξεις» που ψηφίσθηκε επί της αρχής στη αρμοδία Επιτροπή της Βουλής προβλέπεται η ακόλουθη φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων η οποία έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά:


Κλιμάκιο Εισοδήματος (Ευρώ)
Φορολογικός
Συντελεστής%
Φόρος Κλιμακίου (Ευρώ)
Σύνολο Εισοδήματος(Ευρώ)
Σύνολο Φόρου (Ευρώ)
25.000
22
5.500
25.000
5.500
17.000
32
5.440
42.000
10.940
Υπερβάλλον
42





Ακόμη, σημειώνεται πως με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται επίσης, ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων της προηγούμενης παραγράφου μειώνεται για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ κατά 2.100 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις θα δοθούν μόλις το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του Κράτους και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες της ακτοπλοΐας


Σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε ισχύ θα τεθούν στις 31 Δεκεμβρίου οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την καλύτερη φροντίδα των επιβατών όταν ταξιδεύουν διά θαλάσσης, βάσει των οποίων θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αποζημίωση για απώλεια ή ζημία σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα νέα δικαιώματα των επιβατών της ακτοπλοΐας, τα οποία έχουν ειδικό βάρος για τους Έλληνες επιβάτες, θα συμπεριλαμβάνουν:

-Την εγγύηση ως προς την επιλογή μεταξύ επιστροφής χρημάτων ή μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών.

-Την αποζημίωση μεταξύ 25% και 50% της τιμής του εισιτηρίου σε περιπτώσεις καθυστερημένης άφιξης.

-Την επαρκή συνδρομή (όπως ελαφρά γεύματα, γεύματα, αναψυκτικά και, όταν είναι αναγκαίο, κατάλυμα για μέχρι τρεις διανυκτερεύσεις, με οικονομική κάλυψη μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση) σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών.

-Την επαρκή και προσιτή πληροφόρηση όλων των επιβατών πριν από το ταξίδι και κατά τη διάρκειά του, καθώς και παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματά τους στους τερματικούς σταθμούς και επί των πλοίων.

-Τη μη διακριτική μεταχείριση και ειδική συνδρομή χωρίς χρηματική επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα, τόσο στους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς όσο και επί του πλοίου, καθώς και χρηματική αποζημίωση για την απώλεια ή ζημία του εξοπλισμού κινητικότητας.

-Τη δημιουργία μηχανισμών διεκπεραίωσης παραπόνων στη διάθεση των επιβατών από τους μεταφορείς και τους φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ο καρκίνος ήταν δώρο για μένα»


Βάσια Τριφύλλη: Ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα στη ζωή μου.

Για τη σοβαρή περιπέτεια που αντιμετώπισε με την υγεία της μίλησε η αγαπημένη ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη, σε πρόσφατη συνέντευξή της.

«Έχω την εντύπωση πως κέρδισα τον καρκίνο, αν και είναι ύπουλος εχθρός» σχολιάζει στο «Εγώ» η ηθοποιός και συνεχίζει: «Ας μη λέμε μεγάλες κουβέντες. Απλώς το ξορκίζουμε! Ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα στη ζωή μου. Ήταν δώρο για μένα. Γιατί, πάνω στην πιο μεγάλη μου επιτυχία, που θα μπορούσα να καβαλήσω ένα τεράστιο καλάμι και να... τρέχω, ήρθε η πραγματικότητα. Κατάλαβα ότι δεν είμαι ο "ομφαλός της γης" και ότι υπάρχουν πράγματα που είναι πολύ απλά, όμορφα και αναντικατάστατα. Αντιλήφθηκα ότι δεν είμαστε τίποτα και ότι μένει μια γλυκιά κουβέντα, μια όμορφη φωτογραφία, μια στιγμούλα και τίποτε άλλο».


Διαβάστε περισσότερα...

Δέματα σε 1000 άπορες οικογένειες από τη Μητρόπολη Δημητριάδος


Στα ύψη το αίσθημα αλληλεγγύης των κατοίκων της περιοχής.

Τρόφιμα και χρηματικά βοηθήματα σε περισσότερες από 1.000 άπορες οικογένειες της Μαγνησίας διανέμουν ενόψει Χριστουγέννων οι ενοριακοί ναοί. Εκατοντάδες δέματα με κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, όσπρια, ζυμαρικά και άλλα είδη διανεμήθηκαν ήδη σε ισάριθμες αναξιοπαθούσες οικογένειες, προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές τους ανάγκες, ενόψει Χριστουγέννων.

Σε μια δύσκολη από κάθε άποψη εποχή, κατά την οποία οξύνεται το οικονομικό πρόβλημα της συντριπτικής πλειοψηφίας, ενισχύεται, αντίστοιχα, το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως αποδεικνύεται στην πράξη.

«Αναμφίβολα αυξάνονται τα αιτήματα του κόσμου, το πρόβλημα οξύνεται διαρκώς, αλλά υπάρχει μέριμνα και ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν» αναφέρει ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος προσθέτει «όλοι οι ναοί διανέμουν δέματα με τρόφιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνονται και χρηματικά βοηθήματα».

Στην ενορία της Μεταμόρφωσης ειδικότερα, διανεμήθηκαν 120 περίπου δέματα σε άπορες οικογένειες με διάφορα είδη, κρεατικά, ζυμαρικά, όσπρια κλπ, κι όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαδόπουλος «αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες του κόσμου και σε καθημερινή βάση υπάρχει συνεχής ροή απόρων στο Σπίτι Γαλήνης της Μεταμόρφωσης». Σε κάθε περίπτωση αναπτύσσονται συντονισμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες αιτήματα που διατυπώνονται, ενώ είναι καθοριστικής σημασίας η συνδρομή των ενοριτών. «Δίνουμε χρηματικά βοηθήματα σε ενορίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν την ΔΕΗ ή τα κοινόχρηστα. Υπάρχουν άνθρωποι αξιοπρεπέστατοι, προσθέτει ο π. Χρυσόστομος, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα και έρχονται διακριτικά, ζητώντας χρήματα για να στείλουν στα παιδιά τους που σπουδάζουν». Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι εθελοντές και το έμψυχο δυναμικό των ενοριακών ναών εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών. «Έχουμε ετοιμάσει δέματα με διάφορα είδη, τα οποία περιέχουν κρεατικά, κοτόπουλα, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, κρουασάν, παιδικές τροφές και άλλα» αναφέρει ο π. Στέφανος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του ιερού Ναού Αγίου Κοσμά-Αγίου Αρτέμιου στην περιοχή του Οξυγόνου. «Κάθε μέρα μας ζητούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι βοήθεια και προσπαθούμε να συνδράμουμε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη κι αν κάποιος δεν ανήκει στην ενορία μας τον εξυπηρετούμε, εφόσον έχουμε την δυνατότητα» προσθέτει ο ίδιος.
Ομοίως και στον ναό της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας έχουν ήδη διανεμηθεί δέματα με τρόφιμα σε περισσότερες από 150 άπορες οικογένειες. «Αυξάνονται διαρκώς τα αιτήματα του κόσμου, καθώς πέρα από το φαγητό, ζητούν χρηματικό βοήθημα για να καλύψουν την θέρμανση, τον λογαριασμό του νερού, του ρεύματος που έχει διακοπεί» υπογραμμίζει ο προϊστάμενος της Ευαγγελίστριας π. Κωνσταντίνος Αυγέρης, για να προσθέσει «φέτος είναι χειρότερη η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, αλλά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη».


Πηγή: http://www.taxydromos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας


Θα δημιουργηθούν από ανέργους, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.

Την ανάγκη κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η βοήθεια σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, η φύλαξη παιδιών των οποίων οι γονείς εργάζονται και η παροχή βοήθειας σε ΑΜΕΑ έχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που, με κάθε ευκαιρία, υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη σε κάποιο από τα προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι της χώρας. Πολλοί, όμως, από αυτούς μένουν «εκτός», καθώς τα κοινωνικά προγράμματα της αυτοδιοίκησης λαμβάνουν ως πρώτο κριτήριο την οικονομική δυνατότητα.

Την ίδια στιγμή, το «κατώφλι» που ορίζει τις οικονομικές προϋποθέσεις όλο και κατεβαίνει δεδομένου ότι οι ελληνικές οικογένειες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Αυτή ήταν και η αφορμή για τους υπεύθυνους της κοινωνικής σύμπραξης που δημιουργήθηκε από φορείς των δήμων Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Κορδελιού -Ευόσμου και Παύλου Μελά προκειμένου να ενθαρρύνουν ανέργους, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, να δημιουργήσουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ) που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας και, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Αθανάσιο Παπαγεωργίου, δεν είναι ανταγωνιστική των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.

Ο λόγος είναι ότι έρχονται να καλύψουν υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν για μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές, λόγω του πλήθους των ενδιαφερομένων και των αναγκών που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, εξηγεί.

Στο ίδιο πνεύμα, από τους 100 ωφελούμενους του προγράμματος, που θα επιλεγούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, οι πέντε θα συστήσουν νέες επιχειρήσεις στους τομείς της «πράσινης» οικονομίας και των νέων τεχνολογιών ενώ οι είκοσι θα δημιουργήσουν τέσσερις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, είτε στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας είτε σ' εκείνον της οικολογίας και του περιβάλλοντος. Οι υπόλοιποι 75 θα απορροφηθούν από υφιστάμενες επιχειρήσεις της περιοχής που θα εντοπιστούν ύστερα από επικοινωνία των αρμόδιων φορέων μαζί τους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Με γνώμονα ότι η πρωτοτυπία είναι η βάση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της εξέλιξης του προγράμματος για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα εξειδικευτούν και άλλες, πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με απτά αποτελέσματα στην ενίσχυση της απασχόλησης που αποτελεί, άλλωστε, προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορίες αλληλεγγύης μέσα από το ημερολόγιο του ΚΙΑ


Βασίζεται στην εθελοντική προσφορά γιατρών και πολιτών.

Ένα ημερολόγιο που κοστίζει όσο ένα εμβόλιο διατίθεται αυτές τις μέρες από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ). Ένα ημερολόγιο, από τις σελίδες του οποίου, ανάμεσα από τα άλλα κείμενα «ξεπηδούν» ιστορίες ανθρώπινου πόνου και αλληλεγγύης, όπως η ιστορία του Αλί με το σημάδι στο πρόσωπο, του 20χρονου Μαροκινού που ξαναβρήκε το χαμένο του χαμόγελο και το μάθημα ιατρικής μέσα από ένα ανθρώπινο άγγιγμα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ΚΙΑ βασίζεται καθαρά στην εθελοντική προσφορά, όχι μόνο γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και πολιτών, και στηρίζει όλους αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας παρέχοντάς τους δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι από φιλανθρωπία αλλά από αλληλεγγύη. Γιατί η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία, όπως αναφέρει η Φρόσω Μουρελή.

«Δεν είμαστε φιλάνθρωποι. Η σχέση που εγκαθιστά ο φιλάνθρωπος με τον άλλον είναι σχέση ανισότιμη, σχέση μεταξύ ανώτερου και κατώτερου.

Η ματιά του είναι μια κατεξοχήν αλλοτριωτική ματιά γιατί καθρεφτίζει μια αλλοτριωμένη εικόνα του άλλου. Την εικόνα ενός αδύναμου, ανίκανου και αναξιοπαθούντος, αποκρύπτοντας την πάντα παρούσα θετική πλευρά του, που απορρέει από τη δυνατότητα του ανθρώπου να αυτοπροσδιορίζεται, ακόμη και στην πιο έσχατη συνθήκη.

Προβάλλει επίσης μια αντίστοιχη, αυτόματα συνδεδεμένη με αυτή, αλλοτριωμένη εικόνα του εαυτού του ως ανώτερου, δυνατού, επαρκούς και πλήρους, αποκρύπτοντας τη δική του εγγενή στον κάθε άνθρωπο αδυναμία. Εμείς δρούμε σε μια ισοτιμία με τους χρήστες των υπηρεσιών μας.

Όπως και οι ασθενείς μας είμαστε στο ΚΙΑ υπό ανάγκη. Ανάγκη για μια ενεργητική και εκτός των περιφράξεων της αστικής κοινωνικής ζωής συνάντηση και σύνδεση με τον άλλον, που τον χρειαζόμαστε όσο και εκείνος για να επιχειρήσουμε να διαδώσουμε σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ μας» γράφει η ψυχίατρος Φρόσω Μουρελή.

Το σημάδι του Αλί

«Θυμηθείτε ότι αγοράζοντας ένα ημερολόγιό μας, εμείς αγοράζουμε ένα εμβόλιο» λέει ο οδοντίατρος Θανάσης Κομνής, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του μικρού Αλί που μαζί με τη μητέρα και τ' αδέλφια του πήγε στο ιατρείο του για ένα χαλασμένο δόντι που τον βασάνιζε.

«Όπως όλα τα παιδιά φοβόταν τον τροχό και την ένεση του οδοντιάτρου. Δεν θα είχα ασχοληθεί περισσότερο μαζί του πέρα από την φροντίδα για το πρόβλημά του, αν δεν με παρακινούσε να το κάνω εκείνο το σημάδι στο πρόσωπό του και το βλέμμα του. Ήθελα να μάθω την ιστορία αυτού του παιδιού.

Στην περίπτωση του μικρού Αλί ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο να μάθω την ιστορία του γιατί ο φόβος είναι κοινό γνώρισμα όλων αυτών των ανθρώπων που φτάνουν ως εδώ θαλασσοδαρμένοι ή με χίλιους δυο απίστευτους άλλους τρόπους, κουβαλώντας μαζί τους συνταρακτικές ιστορίες μετανάστευσης.

Σπάνια μιλάνε είτε γιατί φοβούνται το κύκλωμα των λαθρεμπόρων που τους έφερε στον τόπο μας, είτε γιατί φοβούνται τις δικές μας Αρχές για τη νομικότητά τους, είτε τη φασιστική συμπεριφορά κάποιων Έλληνων υπερπατριωτών. Όμως, τα πράγματα με τον Αλί εξελίχτηκαν διαφορετικά απ' ό,τι περίμενα. Δημιουργήθηκε συμπάθεια και εμπιστοσύνη μεταξύ μας» λέει ο Θανάσης Κομνής.

Ο πατέρας του Αλί είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο στην Σομαλία και ο ίδιος μαζί με την μητέρα και τα τρία αδέλφια του ξεκίνησε από το λιμάνι της Μογκαντίσου μέσα στα αμπάρια ενός σαπιοκάραβου για μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη.

«Οι συνθήκες στο αμπάρι ήταν ανυπόφορες και ένα βράδυ με θαλασσοταραχή το πλοίο άρχισε να τρίζει. Ο μικρός Αλί έκλαιγε δυνατά και ασταμάτητα από τον φόβο.

Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη μεταφορά κατέβηκε τρεις φορές στον αμπάρι και αγριοκοιτάζοντας τον Αλί φώναζε απειλώντας ότι θα τους πετάξει στη θάλασσα.

Ο Αλί τρόμαξε περισσότερο και έκλαιγε ακόμη πιο δυνατά. Και τότε αυτός πήρε το τσιγάρο που κρατούσε στο χέρι και έκαψε το προσωπάκι του κάτω από το δεξί μάτι για να σταματήσει. Και τότε κατάλαβα τι σημαίνει το σημάδι στο βλέμμα του Αλί» προσθέτει ο Θανάσης Κομνής.

Μάθημα ιατρικής μέσα από το ανθρώπινο άγγιγμα

Κι από ιατρείο του Θανάση Κομνή οι σελίδες του ημερολογίου μας μεταφέρουν σε ένα νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες, σε ένα μάθημα ιατρικής μέσα από ένα σεμινάριο εντατικής θεραπείας, όπως το κατέγραψε ο Εδουάρδο Γαετάνο.

«Η δόνια Μαξιμιλιάνα τσακισμένη από τα βάσανα μια ζωής χωρίς Κυριακές νοσηλευόταν για αρκετό καιρό σε ένα νοσοκομείο και κάθε μέρα ζητούσε να της παίρνουν το σφυγμό.

- Σας παρακαλώ, γιατρέ μου, θα μπορούσατε να μου πάρετε το σφυγμό;
Με μια απλή πίεση των δαχτύλων, και μετά αυτός της έλεγε:

- Πολύ καλά. Εβδομήντα οχτώ. Τέλεια.
- Ναι γιατρέ, ευχαριστώ. Τώρα, μου παίρνετε σας παρακαλώ το σφυγμό;

Και αυτός τον ξαναέπαιρνε και της εξηγούσε για άλλη μια φορά ότι ήταν όλα πολύ καλά και πως καλύτερα δεν γινόταν.

Κυλούσαν οι μέρες και η σκηνή επαναλαμβανόταν. Κάθε φορά που περνούσε από το κρεβάτι της δόνια Μαξιμιλίανα, η ίδια φωνή, το ίδιο μουρμουρητό τον καλούσε. Του πρόσφερε το χέρι της που έμοιαζε σαν κλαδάκι, κι ύστερα ξανά και ξανά και ξανά.

Κι αυτός υπάκουε, γιατί ένας καλός γιατρός πρέπει να έχει υπομονή με τους ασθενείς τους, μα μέσα του σκεφτόταν: Αυτή η γιαγιά δεν αντέχεται. Σίγουρα της έχει σαλέψει.

Πέρασαν πολλά χρόνια όπου να καταλάβει ότι αυτό που αποζητούσε εκείνη ήταν το άγγιγμα κάποιου ανθρώπου» γράφει ο Εδουάρδο Γαετάνο.

Χαρίζοντας το χαμόγελο στο αγόρι που ντρεπόταν να χαμογελάσει Κι από το νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες, η πένα της Νίκη Γιάνναρη μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στη Θεσσαλονίκη, στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγύης για να διαβάσει πώς ξαναβρήκε το χαμένο του χαμόγελο ένας νεαρός Μαροκινός.

«Μια μέρα η άλλη Αγγελική, έλεγε για εκείνον τον απεργό πείνας, ένα αγόρι από το Μαρόκο, που του πονούσαν τα δύο πίσω δόντια. Κι άνοιξε το στόμα του, όλο σκωροφαγωμένο μπροστά, όλα σπασμένα, χάλια ντρεπόταν να γελάσει. Ένα αγόρι, ένας άντρας 20 χρονών, ντρεπόταν να γελάσει.

Θα φύγεις χαμογελώντας από δω του είπε. Κυλούσε ο κόσμος. Μνημόνια, συνελεύσεις, φωνές στα καφενεία τα απογεύματα κι εκείνος πήγαινε και ξαναπήγαινε. Κι όταν μια μέρα τέλειωσε η ανασύσταση, εκείνος, ένα αγόρι, ένας απεργός πείνας, ένας άντρας από το Μαρόκο 20 χρονών που γελούσε και δεν ντρεπόταν πια, της είπε: Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ».

«Ναι, ήταν ζήτημα αισθητικό» λέει ο Παύλος. «Αισθητικό; Είναι ζήτημα αισθητικό το να μπορεί ένας άνθρωπος να χαμογελάει; Ή είναι ζήτημα πολιτικό, το να μπορείς να δεις ολόκληρη τη ζωή σ' έναν άνθρωπο χωρίς χαρτιά, χωρίς παρόν, χωρίς μέλλον;

Να δεις πως μέσα στα σαπιοκάραβα ή κάποτε, κάπου σ' έναν τόπο, τώρα, μέσα στην ένδεια και στο τίποτα, ή μέσα στο αμφιθέατρο των απεργών, ή σ' ένα υπόγειο, στο παγκάκι, αυτός ο άνθρωπος δεν έχει τίποτε, τίποτε δεν έχει παρεκτός το να μη ντρέπεται όταν χαμογελάει.

Όταν κοιτάζει ένα κορίτσι, αύριο, τώρα, κάποτε, εδώ ή εκεί ή αλλού να μην ντραπεί σαν θα κοιτάξει το κορίτσι που θα του χαμογελάσει, Θέλει να μπορείς να δεις τον έρωτα δίπλα από το θάνατο, να δεις τη δυνατότητα. Την αντίσταση δίπλα στην εξουσία» γράφει η Νίκη Γιάνναρη.

Το ημερολόγιο διατίθεται σήμερα και το προσεχές Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα στο περίπτερο του ΚΙΑ (Αριστοτέλους με Τσιμισκή).

Το ΚΙΑ λειτουργεί στην οδό Αισώπου 24, στον 1ο όροφο (τηλέφωνο 2310 520386, e-mail koinwniko.iatreio@gmail.com).



Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά ο στιγμιαίος καφές


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Τα αντιοξειδωτικά έγιναν αρχικά, γνωστά στο ευρύ κοινό ως «αντιγηραντικά στοιχεία». Αν και πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό γενικευμένο καθώς δεν μπορεί ένας παράγοντας από μόνος του να ευθύνεται για το γήρας, ωστόσο βασίζεται στην ιδιότητα των αντιοξειδωτικών να πολεμούν το οξειδωτικό στρες ή αλλιώς να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Και αν σας μπερδεύουν οι επιστημονικές έννοιες κρατήστε μόνο ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό και τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς αλλά τα αντιοξειδωτικά παραλαμβάνονται και εξωγενώς από την διατροφή μας! Η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, η βιταμίνη Α και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά είναι μερικά από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ένα ρόφημα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών που πρέπει να λαμβάνει κάποιος είναι και ο καφές!

Και αυτό διότι, ο καφές αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σκεφτείτε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει, ανάλογα και με την ποικιλία του καφέ κάθε φορά, 300 – 550mg αντιοξειδωτικών συστατικών ανά 2g που είναι η συνήθης μερίδα κατανάλωσής του. Όταν πρόκειται για φραπέ τα αντιοξειδωτικά φτάνουν τα 860mg μιας και η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται είναι η διπλάσια.

Πώς όμως οι πολυφαινόλες ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία; Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Αυτή, καθώς κυκλοφορεί στο αίμα μπορεί να προσβληθεί από τις ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε προηγουμένως. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει μορφή και μαζί με άλλα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα, να επικαθίσει στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Έτσι σιγά σιγά χτίζεται μια πλάκα που στενεύει την αρτηρία οδηγώντας ίσως στην απόφραξή της, που σημαίνει, στις σοβαρές περιπτώσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως καταλαβαίνετε, λαμβάνοντας τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μας, η άμυνά μας είναι σε θέση να θωρακίσει καλύτερα την χοληστερόλη από την οξείδωσή της!

Τα χλωρογενικά οξέα συνιστούν μία από τις φαινολικές ενώσεις στον καφέ. Έχει βρεθεί ότι, αυτά, επιδρούν θετικά στην αρτηριακή πίεση, στην φλεγμονή αλλά και στην θρόμβωση. Καταστάσεις οι οποίες πυροδοτούν η καθεμία με διαφορετικό τρόπο την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.

Αναφορικά με τη συμβολή του καφέ στην πρόκληση καρδιακών αρρυθμιών, τόσο επιδημιολογικές όσο και κλινικές μελέτες αδυνατούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο. Σχετική έρευνα έδειξε ότι η λήψη υψηλών δόσεων καφεΐνης (περίπου 500mg) δεν αύξησε τις κοιλιακές (καρδιακές) αρρυθμίες. Σε διαφορετική έρευνα με ασθενείς, 39-79ετών, που έπασχαν ήδη από κοιλιακή ταχυκαρδία δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στις αρρυθμίες τους, πριν και μετά τη λήψη 275mg καφεΐνης. Επίσης η καφεΐνη δε δημιούργησε σημαντική αύξηση των κατεχολαμινών (ορμονών που πιθανών να προκαλούν αρρυθμίες) και η αύξηση αυτή δε συνδέθηκε με τις αρρυθμίες. Έτσι μία μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (5-6 φλιτζάνια των 2γρ καφέ την ημέρα, περίπου 500mg καφεΐνης) θεωρείται απίθανο να προκαλέσει αρρυθμία σε άτομα που δεν εμφανίζουν επιρρέπεια στις δράσεις της καφεΐνης. Για πιο συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ως προς την ποσότητα καφέ που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ο καφές λοιπόν, μέσα από διάφορες μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να έχει μια γενικότερη ευεργετική δράση σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την υγεία μας. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προσπαθώντας να προσδιορίσουν τους μηχανισμούς πίσω από τη δράση καθώς και την ποσότητα στην οποία εκδηλώνονται αυτά τα οφέλη. Έως τότε, ο καθένας μας συνεχίζει και απολαμβάνει τον αγαπημένο του καφέ ...και η τύχη μας μπορεί να δουλεύει!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροβική άσκηση κατά του λίπους


Περισσότερα οφέλη συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις.

Εάν θέλετε να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η καρδιοαναπνευστική (αεροβική) άσκηση συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας 234 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Επί οχτώ μήνες τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν αερόβια άσκηση συνολικά 133 λεπτά την εβδομάδα, τα άτομα της δεύτερης τρεις ώρες εβδομαδιαίως ασκήσεις με αντιστάσεις και εκείνα της τρίτης συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων και προπόνησης με βαράκια σε χρόνο που αντιστοιχούσε στο άθροισμα του χρόνου των άλλων δυο ομάδων (δηλαδή πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα).

Συνολικά 119 άτομα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των οχτώ εβδομάδων. Ο μέσος όρος απώλειας βάρους στα άτομα της πρώτης ομάδας (αερόβια προπόνηση) ήταν 1,72 κιλά, ενώ σε εκείνα της συνδυαστικής ομάδας ήταν 1,63 κιλά. Στα άτομα που έκαναν βάρη αυξήθηκε ο μυϊκός ιστός μεν, αλλά δεν σημειώθηκε απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την συντονίστρια της έρευνας Leslie Willis ψυχολόγο της άσκησης, από τον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke «εάν ο στόχος μας είναι η απώλεια λιπώδους ιστού τότε η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο είναι η καρδιοαναπνευστική άσκηση» (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα, κολύμπι κτλ.) Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη απειλεί λιγότερο τις παντρεμένες γυναίκες


Τα ψυχικά προβλήματα είναι λιγότερο συχνά σε όσες έχουν παντρευτεί.

Οι γυναίκες που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί και έχουν ήδη παντρευτεί υποφέρουν λιγότερο συχνά από κατάθλιψη μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με εκείνες που γεννούν στο πλαίσιο της συμβίωσης με το έτερο ήμισυ ή εκείνες που δεν έχουν σύντροφο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 6000 γυναίκες και σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Marcelo Urquia από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο τα ψυχικά προβλήματα ήταν λιγότερο συχνά στις παντρεμένες γυναίκες, ανεξαρτήτως του διαστήματος που ήταν παντρεμένες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας το 10,6% των παντρεμένων γυναικών υπέφεραν από επιλόχειο κατάθλιψη. Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 20% για τις γυναίκες που συγκατοικούσαν και σε 35% για τις ανύπαντρες μητέρες. Επίσης ανερχόταν σε 67% για τις γυναίκες που είχαν χωρίσει ή είχαν πάρει διαζύγιο ένα χρόνο πριν από τη γέννηση του παιδιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο γάμος φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά (π.χ., αίσθημα σταθερότητας και σιγουριάς λόγω της συντροφικής και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων) που προστατεύουν την ψυχική και κοινωνική ευεξία των παιδιών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε καλό δρόμο ο αγώνας για τον μικρό Δημήτρη


Μετά από προσωπική παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ο τόσο άδικα ταλαιπωρημένος μικρός Δημήτρης βλέπει φως στο τούνελ της μάχης που δίνει με το μυελοβλάστωμα, έναν πολύ επιθετικό όγκο εγκεφάλου και υψηλής κακοήθειας.

Ο μόλις 18 μηνών Δημήτρης υποβλήθηκε σε δύο επιτυχημένες επεμβάσεις και παρά την πεντάμηνη χημειοθεραπεία στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, οι όγκοι δυστυχώς ξαναδημιουργήθηκαν, με συνέπεια άλλα δύο επώδυνα χειρουργεία.

Η μοναδική ελπίδα για τον μικρό φαίνεται πως ήταν στη Γαλλία, σε εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο του Παρισιού. Έπρεπε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά ζητήματα, ωστόσο. 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με απόφασή του ζήτησε την έκδοση του Εντύπου Ε112 από τον ΕΟΠΥΥ για την έναρξη θεραπείας του μικρού Δημήτρη Λοτσάρη στη Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς ζήτησαν τη συγκατάθεση του ελληνικού κράτους για τη συμμετοχή του παιδιού στην προτεινόμενη, από τους ιατρούς του Ινστιτούτου της Γαλλίας, θεραπεία και στην επιστολή τους δηλώνουν πως είναι πρόθυμοι να καταβάλουν την όποια δαπάνη. Η δέσμευσή τους αυτή επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να εγκρίνει την, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διαδικασιών, έκδοση του Εντύπου Ε112.

Και η μητέρα του Δημήτρη σε μήνυμά της της Παρασκευή έγραφε: "Η εβδομάδα των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει πολύ δυναμικά και επίπονα για το αντράκι μας, μαγνητική σπονδυλικής στήλης, παρακέντηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Τα έξοδα περίθαλψης περιορίζονται μόνο σε κάποιες λίγες εξετάσεις καθώς το φάρμακο χορηγείται από την μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία του κόσμου. Είναι μια κλινική μελέτη η οποία εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια και στην Αμερική πολύ περισσότερα, και φυσικά ο Δημήτρης δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που του χορηγείται!".

"Εμείς πιστεύουμε στο θαύμα, θέλουμε να πιστέψουμε, πρέπει να πιστέψουμε",γράφει η μητέρα του μικρού.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές συγκέντρωσαν τρόφιμα για 3.500 άπορους


Ένα σπουδαίο μήνυμα ανθρωπιάς, απάντηση στην κρίση, έστειλαν μικροί και μεγάλοι μαθητές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενόψει Χριστουγέννων…

Το σχολικό ... κίνημα ανθρωπιάς που αναπτύχθηκε στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων της Κρήτης. Τις τελευταίες ημέρες, μικροί και μεγάλοι μαθητές, μέχρι και νήπια, με πρωτοβουλία του δήμου, σε όλα τα χωριά της περιοχής, συγκέντρωσαν τρόφιμα τα οποία προσφέρθηκαν σε 3,5 χιλιάδες ανθρώπους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλη κυκλοφορίας: Τέσσερις μέρες...


Τέσσερις εργάσιμες ημέρες (παραμονή Χριστουγέννων, Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου και παραμονή Πρωτοχρονιάς) έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πολίτες προκειμένου να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, παραμονή Χριστουγέννων στον ANT1 κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν, προκειμένου να μην ρισκάρουν την επιβολή προστίμου που είναι το διπλασιο του κόστους των τελών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.

Η σχετική εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:
https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/login.do

Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.

Η απόδειξη πληρωμής θα αντικαταστήσει το σήμα κυκλοφορίας -ο οδηγός θα πρέπει να το έχει πάντα μέσα στο αυτοκίνητο- και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας.

Από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ

Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ

Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ

Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ

Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ

Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ

Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ

Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ

Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ

Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ

Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

0 – 100 (γρ./χλμ.) 0 ευρώ

101 – 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ

121 – 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ

141 – 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ

161 – 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ

181 – 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ

201 – 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ

Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα Χριστούγεννα των αστέγων


Εικόνες πόνου και δυστυχίας παραμονές Χριστουγέννων στην Αθήνα. Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα της φτώχειας, καθώς ο αριθμός των «νεόπτωχων» ολοένα και αυξάνεται, των «νεοαστέγων» ξεπερνά τις 20.000, ενώ στον θλιβερό κατάλογο προστίθεται και ένα νέο φαινόμενο που μέρα με τη μέρα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Πρόκειται για τους «νεοπεινασμένους», τους ανθρώπους εκείνους που κυριολεκτικά μέχρι χθες είχαν μια άνετη ζωή η οποία ξαφνικά έφυγε από τα χέρια τους και σήμερα αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν τη καθημερινή τους διατροφή...

Ενας τεράστιος αριθμός απόρων έχει «πλημμυρίσει» τους δρόμους των πόλεων, αναζητώντας ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία ή, ακόμη χειρότερα, μέσα στα σκουπίδια...

Πριν από λίγα χρόνια, επικρατούσε ο όρος «νεόπλουτος» σε μια Ελλάδα που φαινομενικά τουλάχιστον ευημερούσε. Λίγα χρόνια μετά, ήρθε ένας ακόμη να προστεθεί στο λεξιλόγιό μας: ο «νεόπτωχος» ή «νεοάστεγος». Μέσα σε λίγο διάστημα, οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώθηκαν για χιλιάδες ακόμη συμπολίτες μας με αποτέλεσμα να προστεθεί ένας νέος όρος: «ο νεοπεινασμένος».

Πρόκειται για μια καινούργια θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται σε έξαρση, όπως παρατηρούν αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων που υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα σε άπορες οικογένειες της πρωτεύουσας. Πριν έναν ακριβώς χρόνο, όλοι μιλούσαν για τους «νεόπτωχους» ή «νεοάστεγους» αναλύοντας το προφίλ τους, για το ποια ήταν η ζωή τους και πώς κατέληξε αυτή σήμερα. Ομως πριν προλάβει η ελληνική κοινωνία να συνέλθει από το πρώτο σοκ, εμφανίστηκε ένα ακόμη επακόλουθο της δεινής οικονομικής κατάστασης. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά σε απόγνωση, καθώς πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δικό τους σπίτι, μένουν σε αυτό, χωρίς ηλεκτρικό τις περισσότερες φορές και αναζητούν φαγητό σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα των δήμων. Νέοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνες οικογένειες συνωστίζονται στις ουρές των κοινωνικών υπηρεσιών για να ενταχθούν στα προγράμματα βοήθειας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα στοιχεία του ιδρύματος αστέγων του Δήμου Αθηναίων, τα οποία αποδεικνύουν τη θλιβερή πραγματικότητα. Περισσότερες από 1.000 οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό εξυπηρετούνται από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος τους παρέχει καθημερινά μια σακούλα με τρόφιμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο το πρώτο εξάμηνο του 2011 διένειμε τρόφιμα σε 486 οικογένειες και το β΄ εξάμηνο σε 583 ωφελούμενους. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι έφτασαν τους 743. Από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων υπολογίζεται ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στον δρόμο και ολόκληρες οικογένειες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταλύουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα είναι αδιευκρίνιστος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εορταστικά γεύματα του δήμου Αθηναίων


Για ακόμη μια χρονιά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων πρόκειται να στρώσει τα καθιερωμένα εορταστικά του τραπέζια ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα γεύματα θα δοθούν στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου Ρουφ (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) στη 1 μ.μ. το μεσημέρι των Χριστουγέννων και την ίδια ώρα το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

Εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης θα γιορτάσουν ανθρώπινα τις μέρες αυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα σε 300 άπορες οικογένειες


Τρόφιμα σε 300 οικογένειες της πόλης διένειμε ο δήμος Αμαρουσίου για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν μέσω του προγράμματος Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, που αναπτύσσει ο δήμος Αμαρουσίου.






Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες


Επίδομα μητρότητας θα παίρνουν οι αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες σύμφωνα με τον Ν.4097/2012 (ΦΕΚ Α' 235/03-12-2012) για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας».

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορηγήσεώς του.

Όπως αναφέρει ο Ν. 4097/2012 ο φορέας, το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες παλεύουν μόνες χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τη Πολιτεία, καθώς η μόνη ευνοϊκή ρύθμιση που προβλέπεται για αυτές σχετίζεται με τη μείωση των εισφορών του ΟΑΕΕ κατά 50% για διάστημα ενός χρόνου μετά τον τοκετό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητούν τροφή στο Άγιο Όρος


Όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά καταφύγιο στα μοναστήρια του Αγίου Όρους για να επιβιώσει υπογραμμίζει ο μοναχός της Ιεράς μονής Αγίου Παύλου, Νικόδημος, στον Αχελώο tv και τον Μάκη Μάκκα εξ αιτίας της βαθύτατης κρίσης που πλήττει την Ελλάδα:

"Αναρίθμητοι είναι οι άνθρωποι που περιφέρονται στο Άγιο Όρος από το ένα μοναστήρι στο άλλο για να εξασφαλίσουν τροφή και στέγη προκειμένου να επιβιώσουν, ο κόσμος νιώθει την ανάγκη της επιβίωσης, η πείνα είναι μαρτύριο και είναι καθημερινό φαινόμενο στις μέρες μας, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο τους".






Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκίνηση του Παπούλια


Εμφανώς συγκινημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τα κάλαντα από παιδιά του συλλόγου Ελπίδα.

Ο Κάρολος Παπούλιας δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο παιδιά και συλλόγους από όλη την Ελλάδα για τα παραδοσιακά κάλαντα, αλλά και παραδοσιακούς χορούς. 





Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τα πιστοποιητικά μεταβολών


Δωρεάν θα εκδίδονται, τελικά, τα πιστοποιητικά μεταβολών οικογενειακής κατάστασης. Δίχως να απαιτείται, δηλαδή, η συνεργασία συμβολαιογραφικών γραφείων και η καταβολή αντιτίμου.

Ήδη από σήμερα υπάρχει η δυνατότητα δοκιμαστικής χρήσης του Πληροφοριακού Συστήματος Ληξιαρχικών Πράξεων από τους υπαλλήλους όλων των ληξιαρχείων της χώρας.

Εάν όλα πάνε καλά, το νέο σύστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τη 1η Ιανουαρίου 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας


Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε ότι σήμερα προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται κανονικά από 24/12/2012 έως και 02/01/2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις υπηρεσίες του Οργανισμού για τις παραπάνω παροχές, καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από την Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά παραμένει η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας για όσους δικαιούχους έχει προσδιοριστεί η παραπάνω περίοδος κατά την έγγραφή τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητά απεγνωσμένα βοήθεια


Τα δράματα των απόκληρων της ζωής γύρω μας, όσο κι αν ένας αυτόματος μηχανισμός άμυνας ενεργοποιείται για να μην τα βλέπουμε, είναι τόσα πολλά πια. Στη διπλανή πόρτα.

Ο αναγνώστης του enikos.gr που τηλεφώνησε πριν από λίγο - τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας - δεν ευαισθητοποιήθηκε λόγω της φιλανθρωπίας που ...ακμάζει τις ημέρες των γιορτών. Μήνες προσπαθεί ο ίδιος κι άλλοι γείτονες να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να βοηθηθεί η ανήμπορη, ολομόναχη, ταλανισμένη από ψυχολογικά προβλήματα 90χρονη, που ζει στο διπλανό, σχεδόν εγκατελειμμένο χαμόσπιτο. Μόνη στο κρύο και την βροχή που μπαίνει από παντού, με ένα πιάτο φαγητό από τους γείτονες ή, κάποιες μέρες από το συσσίτιο της εκκλησίας. Πολλές φορές κλειδωμένη στη δυστυχία της.

Από τον δήμο λένε ότι απαιτείται εντολή εισαγγελέα, ώστε να μεταφερθεί η γιαγιά κάπου πιο ασφαλή. Κάποια στιγμή, μας είπε ο αναγνώστης που προσπαθεί να βοηθήσει, μεταφέρθηκε από το δήμο σε νοσοκομείο, όπου ωστόσο κρίθηκε ότι δεν χρήζει νοσηλείας και επέστρεψε στο σπίτι της, στην Πετρούπολη.

Πλέον η γιαγιά είναι προφανώς στο έλεος του θεού... Διότι στην Ελλάδα αντί να αντιδρά αυτομάτως ένας μηχανισμός κρατικής πρόνοιας για ανήμπορους ανθρώπους, αφήνονται στη γραφειοκρατία και στη συμπόνοια των γειτόνων που θέλουν μα δεν μπορούν να βοηθήσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

"Γεύμα Χριστουγέννων" στη Θεσσαλονίκη


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν το "Γεύμα Χριστουγέννων".

Εκατοντάδες πολίτες απόλαυσαν το γιορτινό γεύμα, που συνοδεύτηκε με κρασί, κουραμπιέδες και μουσική από το συγκρότημα «Λεχρίτες» και ταυτόχρονα πήραν μια «γεύση» από το χριστουγεννιάτικο πνεύμα αλληλεγγύης, που τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι πιο ουσιαστικό και αναγκαίο από ποτέ. Στη εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο και στη Λέσχη, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης.



«Για τρίτη κατά συνέχεια φορά, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, διοργανώσαμε το γεύμα των Χριστουγέννων που πλέον έχει γίνει θεσμός», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και πρόσθεσε: «Ο συμβολισμός είναι σαφής: εν μέσω οικονομικής κρίσης μόνο η συνεργία μεταξύ των φορέων και η έμπρακτη αλληλεγγύη θα μας βοηθήσει να σταθούμε όρθιοι. Με το Γιάννη Μπουτάρη ξεκινήσαμε μαζί πριν από δύο χρόνια τη μεγάλη περιπέτεια εκείνος ν’ αλλάξει την εικόνα της πόλης κι εμείς του Πανεπιστημίου. Εν μέσω ανυπέρβλητων εμποδίων και πρωτοφανών αντιξοοτήτων η πόλη και το Πανεπιστήμιο επιμένουν όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και να επιτυγχάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται, για να αντιμετωπίσουμε τη νέα εποχή που έρχεται».

(Τις φωτογραφίες μας έστειλε το Γραφείο Τύπου Πρυτανείας του ΑΠΘ).


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κάδος κλείνει τη ράμπα


Τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν τις ράμπες στα πεζοδρόμια (π.χ. γονείς με καρότσια, ηλικιωμένοι) συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με αναίσθητους οδηγούς αυτοκινήτων που παρκάρουν πάνω στις ράμπες, κλείνοντας την πρόσβαση.

Στη Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Αριστοτέλους εντοπίσαμε μια πρωτοτυπία.

Ο μπλε κάδος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο που όποιος επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη ράμπα θα καταλήξει στην ανακύκλωση. Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία.

Δείτε τη φωτογραφία:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλήρωσαν 6μηνη εργασία



Στον καιρό της κρίσης όλα συμβαίνουν! Μια θέση εργασίας κλήρωσε στη λαχειοφόρο αγορά του, ένα Λύκειο από τα Τρίκαλα, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την 5ημερη εκδρομή του...

Η θέση κληρώθηκε σε έναν καθηγητή του σχολείου και όλοι μαζί θα αναζητήσουν κάποιον που να έχει πραγματική ανάγκη, ώστε να του προσφέρουν τη θέση.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha






Διαβάστε περισσότερα...

Με αστική χρέωση τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ



Λειτουργούν ήδη οι νέες τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΠΥΥ για ιατρικά ραντεβού. Από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. με αστική χρέωση.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να κλείσει ραντεβού για όσους γιατρούς χρειάζεται και για όσα ΑΜΚΑ θέλει.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μεσάζοντες στην Ηλιούπολη


Περισσότερες από 3.000 οικογένειες ψώνισαν σήμερα στην Ηλιούπολη από αγορά χωρίς μεσάζοντες, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Χαμός στην πλατεία Αριστοτέλους


Ανάρπαστα έγιναν τα προϊόντα που μοίρασαν το πρωί, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Χαμός στην πλατεία Αριστοτέλους


Ανάρπαστα έγιναν τα προϊόντα που μοίρασαν το πρωί, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...