Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ελεύθερα οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. στα δημόσια νοσοκομεία


Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. θα έχουν τη δυνατότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου να εξετάζονται σε όλα τα κέντρα Υγείας, τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας αλλά και από 12.500 συμβεβλημένους γιατρούς του Ο.Π.Α.Δ. και του Ο.Α.Ε.Ε..

Αυτό αποφάσισαν σήμερα από κοινού ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου, όπως είπαν, να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α., οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας της απεργίας των ιατρών του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου κατάλογος με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών που θα δεχτούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α..

Όσο για την αμοιβή τους, ο διοικητής του Ι.Κ.Α., Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι θα ζητήσει να μην υπερβαίνει τα 15 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του Ι.Κ.Α. συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ 24ωρη απεργία αποφάσισαν και οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά για αύριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»


Με ένα νέο μηχάνημα προηγμένης τεχνολογίας που βοηθά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου εξοπλίζεται το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την προμήθειά του μέσω του Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).

«Πρόκειται για το PET, ένα συνδυασμό αξονικού τομογράφου και ισοτόπων, το οποίο θα εγκατασταθεί στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχος εξοπλισμός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα για μια τέτοια εξέταση», αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Γεώργιος Χριστόπουλος.

Με τη λειτουργία του μηχανήματος, αναμένεται να γίνεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο καλύτερη διερεύνηση των ογκολογικών και νευρολογικών παθήσεων, καθώς είναι εφικτή η εκτίμηση του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η νόσος και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρεχόμενης θεραπείας (ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας). Επιπλέον, επιτυγχάνεται η διάγνωση διαφόρων τύπων ανοιών και επιληπτικών εστιών προκειμένου να επιλέγεται η κατάλληλη αγωγή.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η προμήθεια ιατροτεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, για το ίδιο νοσοκομείο, το ύψος της οποίας, μαζί με το μηχάνημα PET, ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Συνολικά, με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιου Σώκου, από τις 22 Ιανουαρίου 2011 έως την 31η Ιανουαρίου 2011, εγκρίθηκαν πιστώσεις για την υλοποίηση 14 έργων στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 27.423.856 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάξτε το ιδανικό πρωινό


Είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Και δεν έχουν άδικο. Πως όμως είναι το ιδανικό πρωινό;

«Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» λέει η λαϊκή παροιμία και ο βρετανός διατροφολόγος Ιαν Μάρμπερ συμφωνεί κι επαυξάνει, αν και έχει τις... ενστάσεις του για τα λιπαρά μπρέκφαστ τύπου «μπουφές ξενοδοχείου».
 
Σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα και συγγραφέα του βιβλίου «Πώς να μην παχύνετε», το πρωινό εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, έστω και ελαφρώς διαφοροποιημένο. «Ας αγνοήσουμε το τυπικό πρωινό με τις φέτες ψωμιού,το μπέικον και τα γεμάτα μπολ με δημητριακά» τονίζει ο κ. Μάρμπερ, επισημαίνοντας ότι «το ιδανικό πρωινό αποτελείται από μια μείξη υδρογονανθράκων και πρωτεϊνών,όπως βραστό αβγό πάνω σε φέτες από ψωμί ολικής αλέσεως».
 
«Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ολικής αλέσεως,προτιμήστε καφέ χωρίς καφεΐνη και ιδανικά μπορείτε να φάτε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα που θα κόψετε εκείνη την ώρα» λέει ο κ. Μάρμπερ. Το χειρότερο πάντως που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου είναι, κατά τον βρετανό διατροφολόγο, να φεύγεις για δουλειά μόνο με μια κούπα καφέ.
 
«Αντί να δίνεις στον οργανισμό σου φρέσκο καύσιμο,βασίζεσαι σε αποθηκευμένη γλυκόζη και μάλιστα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας» προσθέτει ο κ. Μάρμπερ. «Αν δεν μπορείτε να ξοδέψετε τόση ώρα το πρωί για την παρασκευή του πρωινού σας, βράστε ένα αβγό από το προηγούμενο βράδυ ή πάρτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς φεύγοντας από το σπίτι» καταλήγει ο βρετανός επιστήμονας.
 
Ο κ. Μάρμπερ είναι γνωστός από την ομώνυμη δίαιτα που προτείνει εδώ και χρόνια σε πολλούς Βρετανούς. Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που βασίζεται στην έννοια του γλυκαιμικού δείκτη (glycaemic index, GΙ), βάσει του οποίου γίνεται ο διαχωρισμός των υδατανθράκων σε «καλούς» και «κακούς», διευκολύνοντας το αδυνάτισμα και προάγοντας την καλή υγεία, καθώς προσφέρει σταθερή ροή ενέργειας στον οργανισμό. «Σταματήστε να χαρακτηρίζετε τις τροφές καλές ή κακές» καταλήγει ο βρετανός διατροφολόγος.




Διαβάστε περισσότερα...

Υποψήφιοι με αναπηρία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Οι κρίσιμες συμβουλές

Τι πρέπει να προσέξουν για να αποφύγουν λάθη και ταλαιπωρίες



Την άμεση ενεργοποίηση των επταμελών επιτροπών για την διαπίστωση σοβαρών παθήσεων των μαθητών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα με το δικαίωμα ποσόστωσης (5%), αξίωσε με κατεπείγουσα εγκύκλιό του απευθυνόμενη στις διοικήσεις των νοσοκομείων το Υπουργείο Παιδείας.

Βάσει της εγκυκλίου που όριζε καταληκτική ημερομηνία απάντησης την 31ηΙανουαρίου, οι επιτροπές πλέον (οφείλουν να) έχουν ενεργοποιηθεί . Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, αρκούματσε να ελπίζουμε ότι η διαδικασία ενεργοποίησης έχει ολοκληρωθεί στον οριζόμενο χρόνο. Αυτού δεδομένου (;) κρίνονται ως απαραίτητες κάποιες κρίσιμες πληροφορίες – τις κομίζει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ - ώστε οι υποψήφιοι με αναπηρία να μην αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν ώστε στα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις επταμελείς Επιτροπές να αναγράφεται επακριβώς και ολογράφως η πάθηση του υποψηφίου. Διότι όπως σημειώνεται στην σχετική υπουργική εγκύκλιο “εάν στα παραπάνω πιστοποιητικά διαπίστωσης παθήσεων διαφοροποιείται έστω και μία λέξη στην αναγραφή των παθήσεων σε σχέση με το άρθρο 35 του ν.3794/2009 η επιτροπή συγκέντρωσης κι ελέγχου δικαιολογητικών θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να απορρίψει την αίτηση - μηχανογραφικό του υποψηφίου”.
 ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων οι οποίοι έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% πιστοποιημένο από την Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή, ανεξαρτήτως παθήσεως, έχουν τη δυνατότητα μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου να εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα στο σχολείο τους με θέματα που θα ορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων, προκειμένου να αποκτούν απολυτήριο μετά από συμμετοχή σε ενδοσχολικές εξετάσεις. 

Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής: «Χώρα εκπαιδευτικού αποκλεισμού η Ελλάδα»

Τα ενταξιακά "εργαλεία" υπάρχουν, όμως δεν αξιοποιούνται

Την απόλυτη προσήλωση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στις αρχές της εκπαιδευτικής ένταξης των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατέδειξε το 6ο πανελλήνιο συνέδριο που διοργάνωσε τον Δεκέμβριο ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ).

Τα πορίσματα του συνεδρίου με θέμα : "Από την ανίχνευση και την διάγνωση, στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες" δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΠΕΣΕΑwww.pesea.gr και παρουσιάζουν σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον.
Από τις γενικές διαπιστώσεις, υπάρχουν δυό με ιδιαίτερο κοινωνικό -πέραν του επιστημονικού- ενδιαφέρον:
1. Ολοι οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, μέλη του ΠΕΣΕΑ, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι "η εφαρμογή των αρχών της αντιρατσιστικής και αντιαυταρχικής παιδαγωγικής καταρρίπτει τα ιδεολογήματα περί ευφυΐας, κάνοντας πράξη τη σχολική ένταξη όλων των παιδιών μέσω της άσκησης διαφοροποιημένων παιδαγωγικών και διδακτικών μεθόδων".
2. Κοινή είναι η άποψη ότι "με την μετατροπή των Κέντρων Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης  σε Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης (άρθρο 4 του Ν.3699/2008) θεσμοθετείται η ιατροποίηση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης εις βάρος της φιλοσοφίας της ένταξης που προτάσσει -ως στρατηγικό στόχο- την σχολική και κοινωνική ένταξή των ΑμεΑ και των ΑμεεΑ".
 Στο αμιγές επιστημονικό πεδίο, οι μελέτες που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο καλύπτουν μιά ευρεία γκάμα θεμάτων, εστιασμένων στις βέλτιστες μεθόδους ένταξης διαφορετικών κατηγοριών (παιδιά με ήπια νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, απώλεια ακοής, μαθησιακές δυσκολίες κ.ο.κ.) και τα συνακόλουθα εκπαιδευτικά εργαλεία που τις πραγματώνουν. Παρουσιάστηκαν πάνω από 30 ολοκληρωμένες μελέτες που συνθέτουν μιά εξαιρετικά πλούσια πρώτη ύλη για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν και εξειδικεύσουν στην φιλοσοφία της ένταξης. 
Το νόημα του συνεδρίου και την σημασία των ερευνών που κατατέθησαν, μας μεταφέρει ο πρόεδρος του ΠΕΣΕΑ εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Μηνάς Ευσταθίου: "Η ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα τα ΑμεΑ και τα ΑμεεΑ δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε ματαιοπονία, ούτε σπατάλη, ούτε φιλανθρωπική παραχώρηση, αλλά  δημοκρατικό δικαίωμα. Επιβάλλεται από το Ελληνικό Σύνταγμα που προστατεύει τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων".  

Διαβάστε περισσότερα...

Τελικοί πίνακες μοριοδότησης της προκήρυξης του Δημοσίου τομέα, έτους 2008, του Ν.2643/98

Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε νέα γονίδια σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον


Μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων, ανακάλυψε πέντε ακόμα γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον, ανεβάζοντας πλέον σε 11 συνολικά, τα γονίδια τα οποία έχουν βρεθεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης νευροεκφυλιστικής πάθησης.
Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία και τις Η.Π.Α., με συντονιστή τον καθηγητή Νικ Γουντ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αφού μελέτησαν περίπου 8 εκατ. πιθανές γενετικές μεταλλάξεις σε ένα μεγάλο δείγμα δεκάδων χιλιάδων ατόμων, διαπίστωσαν ότι το 20% των ανθρώπων, που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτές τις 11 γενετικές παραλλαγές, είναι δυόμισι φορές πιθανότερο να εμφανίσουν Πάρκινσον, σε σχέση με το 20% που έχουν τις λιγότερες παραλλαγές.

Ο μέσος άνθρωπος έχει πιθανότητα 2,5% περίπου, να πάθει Πάρκινσον στη ζωή του και ο κίνδυνος για όσους έχουν συγγενείς με τη νόσο, αυξάνεται στο 6%.
Η ασθένεια πλήττει, συνήθως, άτομα άνω των 50 ετών και προκαλεί συχνά τρέμουλο, ακαμψία και απώλεια ισορροπίας, με συνέπεια οι ασθενείς να δυσκολεύονται να περπατήσουν, να αυτοεξυπηρετηθούν, ακόμα και να μιλήσουν μερικές φορές. Η νόσος (η συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση μετά το Αλτσχάιμερ) έχει αποδοθεί στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν την ουσία ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει χημικά «μηνύματα» μεταξύ των νευρώνων.

Οι νέες γενετικές ανακαλύψεις προσδοκάται, ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε νέου τύπου φαρμακευτικές θεραπείες. Ο Γουντ προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα ένα γενετικό διαγνωστικό τεστ για τη νόσο. 

Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρικό επίθεμα εναντίον της ημικρανίας


Στη λίστα των μεθόδων αντιμετώπισης της ημικρανίας που έχουν προτείνει τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές, προστίθεται τώρα, ένα ειδικό επίθεμα που λειτουργεί με μπαταρία και διαχέει μέσω του δέρματος στο κυκλοφορικό σύστημα αναλγητικό φάρμακο.

Το επίθεμα Ζelrix, όπως ονομάζεται, αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία ΝuΡathe και σύμφωνα με τους δημιουργούς της είναι πιθανό να κυκλοφορήσει μέσα στο 2011.
Ο μηχανισμός του επιθέματος παράγει ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο βοηθά το φάρμακο να διεισδύσει στο κυκλοφορικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τρόπος χορήγησης του φαρμάκου μπορεί όχι μόνο να ανακουφίσει όσους πάσχουν από ημικρανία αλλά και να αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παρενεργειών που έχουν οι φαρμακευτικές αγωγές με χάπια.

Η πιο κοινή αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι με τη χορήγηση μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται τριπτάνες και «στενεύουν» τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι όταν εκδηλώνεται ημικρανία διευρύνονται.
Ωστόσο οι τριπτάνες προκαλούν διάφορες παρενέργειες, όπως ναυτία, νύστα, ξηροστομία, σφίξιμο του στήθους κ.ά. Ενώ το Ζelrix, τοποθετείται στο μπράτσο αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα αύρας που προηγούνται του πόνου, όπως διάφορες οπτικές διαταραχές.

Στην τελευταία δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 500 άτομα, ηλικίας 18-66 ετών που πάσχουν από έντονη ημικρανία, διαπιστώθηκε, ότι το επίθεμα μέσα σε διάστημα μιας ώρας από την τοποθέτησή του, είχε αρχίσει να ανακουφίζει τους ασθενείς μειώνοντας σημαντικά τον πόνο και τη ναυτία, ενώ ύστερα από ακόμη μία ώρα στους περισσότερους ασθενείς ο πόνος είχε εξαφανιστεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ποπάι ήξερε τι έτρωγε


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους η κατανάλωση 300γρ. σπανακιού καθημερινά μειώνει έως και 5% την ποσότητα οξυγόνου που είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία και την ενεργοποίηση των μυών όταν ασκείται κανείς. Άρα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για το ίδιο αποτέλεσμα.

Πίσω από αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης σπανακιού «κρύβονται» τα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και οι ερευνητές τα παρομοιάζουν σε ένα «βελτιωμένο καύσιμο για τους μύες» που τους κάνει να τρέχουν πιο ομαλά και αποδοτικά.

Η «μυστική δύναμη» του σπανακιού αρχικά είχε θεωρηθεί ο σίδηρος όμως όπως αποκαλύφθηκε τα νιτρικά άλατα είναι αυτά που το καθιστούν «σούπερ τροφή». Πλούσια σε νιτρικά άλατα είναι και άλλα πράσινα λαχανικά που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι δεν έχουν κάποια σπουδαία θρεπτικά αξία.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες: Να εξαιρεθούν από την αρνητική λίστα φαρμάκων


Η συμπερίληψη ουκ ολίγων σκευασμάτων στην αρνητική λίστα μη συνταγογραφούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία που πρότεινε ο ΕΟΦ, προοιωνίζεται σοβαρά οικονομικά και θεραπευτικά αδιέξοδα για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Μεταξύ πολλών ενδεικτικών παραδειγμάτων επιλέγουμε τα τρία χαρακτηριστικότερα:
1. Υπάρχουν άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας που επί χρόνια λαμβάνουν ανοσοσφαιρίνες. Η συμπερίληψη αυτού του σκευάσματος στην "αρνητική λίστα" του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα συνταγογραφείται από τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι για τους ανθρώπους με αυτούς υπόθεση ζωής.
2. Ατομα με θαλασσαιμία η συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν ανάγκη από τη λήψη του viagra, λόγω πνευμονικής υπέρτασης. Η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και κίνδυνο για τη ζωή τους. Σκληρή η διαπίστωση : Από τη μία πλευρά η εξέλιξη της επιστήμης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους, από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή.
3. Άνθρωποι με νεφροπάθεια τελικού σταδίου που ακολουθούν τη μέθοδο περιτοναϊκής    κάθαρσης έχουν άμεση ανάγκη καθημερινής χρήσης του γνωστού Betadine. Εάν δεν το χρησιμοποιήσουν κινδυνεύουν από λοιμώξεις και περιτονίτιδα. Καταστάσεις άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή.
Η τιμή μονάδας για καθένα από τα παραπάνω φάρμακα - σκευάσματα εκτιμάται πιθανότατα ως μικρή, άρα προσιτή και η αγορά τους από τους έχοντες ζωτική ανάγκη. Δεν είναι έτσι. Οπως εξηγεί σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ "η χρήση είναι υποχρεωτικά καθημερινή και συνεπάγεται δυσβάσταχτο κόστος για τους ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Πόσο μάλλον όταν πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι είτε χαμηλοσυνταξιούχοι είτε μακροχρόνια άνεργοι". Ζητάει δε "την πλήρη εξαίρεση όλων των χρονίως πασχόντων από την αρνητική λίστα των φαρμάκων που προτείνει ο Ε.Ο.Φ. και από τη λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων".

Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες «ξέχασε» τους ΑμεΑ


Παρά την έγκαιρη κατάθεση προτάσεων από τους αναπηρικούς φορείς

Παρά την σειρά προτάσεων που έγκαιρα κατέθεσαν οι αναπηρικές οργανώσεις, για το σχέδιο νόμου με θέμα «Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις», σχετικά με την προσβασιμότητα στους ΑμεΑ στις αστικές συγκοινωνίες, τελικά στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται ούτε λέξη για αυτούς!
Η αγνόηση του συνόλου των προτεινομένων από πλευράς αναπηρικών οργανώσεων, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της συνομοσπονδίας ΑμεΑ που με επιστολή της προς το υπουργείο μεταφορών  αναρωτιέται περιπαικτικά “εάν οι πολίτες με αναπηρία αποτελούν ή όχι το 10% του συνολικού πληθυσμού ”. 

Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστια αύξηση στις επεμβάσεις σμίκρυνσης του ανδρικού στήθους


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών μέσα στο 2010 αυξήθηκαν κατά 28% οι άντρες που προχώρησαν σε μείωση του στήθους τους.

Όπως ανακοίνωσαν μάλιστα αυτού του είδους η επέμβαση είναι η δεύτερη, μετά τη διόρθωση μύτης, στη λίστα με τις αισθητικές επεμβάσεις που επιζητεί περισσότερο το ισχυρό φύλο.
 
Οι περισσότεροι άντρες που καταφεύγουν στο νυστέρι είναι συνήθως υπέρβαροι ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να αλλάξουν την εικόνα τους ζηλεύοντας το σώμα και ειδικότερα το στήθος ηθοποιών και μοντέλων.




Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας


Στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΣΝΛ), πραγματοποιείται μια πρωτοποριακή επέμβαση πλαστικής ρινικού διαφράγματος.

Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία με τη χρήση λαρυγγικής μάσκας και διαρκεί 15 - 20 λεπτά. Στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης δεν τοποθετείται ενδορινικός πωματισμός (γάζες), δεν προκαλείται περιοφθαλμικό οίδημα (πρήξιμο) και είναι εντελώς ανώδυνη.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του περίπου 6 - 7 ώρες μετά την επέμβαση. Την επόμενη του χειρουργείου μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές του καθημερινές δραστηριότητες ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην διατροφή.

Τα αποτελέσματα του χειρουργείου είναι μόνιμα, ενώ η παραπάνω διαδικασία μειώνει το κόστος της αποκατάστασης του προβλήματος υγείας για την υπηρεσία, τόσο από πλευράς υλικών χειρουργείου όσο και εξόδων νοσηλείας. 

Κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2010, ο Επίατρος Ιωάννης Πετρόπουλος χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος υπηρετεί στο 404 ΓΣΝΛ και εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, πραγματοποίησε 389 επεμβάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ν.2643/98


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ


   





ΔΙΟΙΚΗΣΗ  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 02-02-2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει ότι σήμερα, 02/02/2011 και ώρα 14:00 θα αναρτηθούν, στις έδρες των επιτροπών καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.oaed.gr.,οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των τοπικών υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. που έχουν τις έδρες τους οι επιτροπές του αρθ.9 του Ν.2643/98, για τις θέσεις εργασίας της προκήρυξης του Δημοσίου τομέα, έτους 2008.
Οι τελικοί πίνακες του ΚΠΑ2 ΛΑΜΙΑΣ, όπου έχει έδρα η επιτροπή του άρθρου 9 του νόμου, θα ανακοινωθούν στις 09/02/2011.

Όλο το δελτίο τύπου και εδώ:  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ν.2643/98



Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή δράσεων πρόληψης-διακοπής καπνίσματος από το Υπ.Υγείας





Προγράμματα αγωγής υγείας, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης-διακοπής του καπνίσματος εφαρμόζονται σε σχολεία 106 πόλεων της χώρας.

Οι συντονιστές των Υγειονομικών Περιφερειών με τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Παιδείας εφαρμόζουν το πρόγραμμα αναφορικά με το κάπνισμα στα σχολεία και απευθύνονται σε μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικούς (Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού ,Α΄& Β΄ Γυμνασίου).

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τα προγράμματα αγωγής υγείας επεκτείνονται σταδιακά και σε άλλα σχολεία της χώρας.

Επίσης το υπουργείο Υγείας προχωράει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας) με στόχο την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος. Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει ενεργοποιηθεί η συνεργασία με τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών των Δήμων.

Σήμερα λειτουργούν 48 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στα Νοσοκομεία, ενώ 4 λειτουργούν σε Δημοτικά Ιατρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπήρξε αύξηση της προσέλευσης πολιτών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος των νοσοκομείων κατά 50% το 2010 σε σχέση με το 2009.



Στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, (5-6 Φεβρουαρίου), σε συνεργασία με τις Ενώσεις Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αθηνών και Νοτιοανατολικής Αττικής, εκστρατεία ενημέρωσης στο νότιο τομέα του λεκανοπεδίου. Εθελοντικά θα συνδράμουν στη διανομή των φυλλαδίων αθλητές και αθλήτριες των Σωματείων της περιοχής, σε επιλεγμένα σημεία (καφετέριες, πάρκα, κλπ). Στις δράσεις με τα αθλητικά σωματεία υπάρχει συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επίσης ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη με έντυπο υλικό (φυλλάδια-αφίσες). Στην εκστρατεία θα συμμετέχουν Διευθυντές των Μαιευτικών /Γυναικολογικών Κλινικών, Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και γιατροί -γυναικολόγοι.

Επίσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των δράσεων πρόληψης -διακοπής του καπνίσματος στις Ένοπλες Δυνάμεις θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας.



Όσον αφορά τις Δημόσιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ τον Φεβρουάριο θα εφαρμοσθούν δράσεις αναφορικά με το κάπνισμα. Για όλους τους εργασιακούς χώρους τον Μάρτιο θα υπάρξει συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος.



Τέλος, η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή έχει προγραμματίσει συναντήσεις με Δημάρχους προκειμένου να υπάρξει στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών και της προσπάθειας επιβολής και είσπραξης των προστίμων.

Στις 15/2 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, που θα απευθύνεται στα άτομα του ελεγκτικού μηχανισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τον τρόπο ελέγχου, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιμόρφωση ανά 15 ημέρες των ατόμων του ελεγκτικού μηχανισμού.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισότητα και στη διέγερση

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι υγιείς νέοι άντρες και γυναίκες χρειάζονται τον ίδιο χρόνο (περίπου 11-12 λεπτά) για να ξυπνήσει το σεξουαλικό ένστικτό τους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές.
Στην έρευνα που έγινε συμμετείχαν 28 άντρες και 30 γυναίκες ηλικίας 21 ετών, οι οποίοι πρώτα είδαν ένα αθώο (μη σεξουαλικού περιεχομένου) βίντεο και στη συνέχεια επέλεξαν να δουν ή κάτι ουδέτερο ή χιουμοριστικό, ή σεξουαλικό.
Στο μεταξύ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θερμικές κάμερες, με τις οποίες μπορούσαν να βλέπουν από απόσταση τη θερμοκρασία των γεννητικών οργάνων των εθελοντών. Φυσικά η θερμοκρασία δεν παρουσίασε αλλαγή κατά τη διάρκεια του ουδέτερου και χιουμοριστικού βίντεο, αλλά όταν ήρθε η σειρά του σεξουαλικού παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας των γεννητικών οργάνων μέσα σε 11-12 λεπτά και στα δύο φύλα.




Πηγή: www.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...