Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πέντε νέα γονίδια σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων, ανακάλυψε πέντε ακόμα γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον, ανεβάζοντας πλέον σε 11 συνολικά, τα γονίδια τα οποία έχουν βρεθεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης νευροεκφυλιστικής πάθησης.
Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία και τις Η.Π.Α., με συντονιστή τον καθηγητή Νικ Γουντ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αφού μελέτησαν περίπου 8 εκατ. πιθανές γενετικές μεταλλάξεις σε ένα μεγάλο δείγμα δεκάδων χιλιάδων ατόμων, διαπίστωσαν ότι το 20% των ανθρώπων, που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτές τις 11 γενετικές παραλλαγές, είναι δυόμισι φορές πιθανότερο να εμφανίσουν Πάρκινσον, σε σχέση με το 20% που έχουν τις λιγότερες παραλλαγές.

Ο μέσος άνθρωπος έχει πιθανότητα 2,5% περίπου, να πάθει Πάρκινσον στη ζωή του και ο κίνδυνος για όσους έχουν συγγενείς με τη νόσο, αυξάνεται στο 6%.
Η ασθένεια πλήττει, συνήθως, άτομα άνω των 50 ετών και προκαλεί συχνά τρέμουλο, ακαμψία και απώλεια ισορροπίας, με συνέπεια οι ασθενείς να δυσκολεύονται να περπατήσουν, να αυτοεξυπηρετηθούν, ακόμα και να μιλήσουν μερικές φορές. Η νόσος (η συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση μετά το Αλτσχάιμερ) έχει αποδοθεί στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν την ουσία ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει χημικά «μηνύματα» μεταξύ των νευρώνων.

Οι νέες γενετικές ανακαλύψεις προσδοκάται, ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε νέου τύπου φαρμακευτικές θεραπείες. Ο Γουντ προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα ένα γενετικό διαγνωστικό τεστ για τη νόσο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.