Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Στο 103ο πάτωμα με βιονικό πόδι


Ο 31χρονος, με το ακρωτηριασμένο μέλος, έγραψε ιστορία όντας ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε έως τον 103ο όροφο, ενός από τους πιο ψηλούς ουρανοξύστες στον κόσμο, με βιονικό πόδι.

Η συμμετοχή του Ζακ ήταν στα πλαίσια της εκδήλωσης του κέντρου αποκατάστασης του Σικάγο, και ήταν και η «επίσημη πρώτη» παρουσίαση του νέου αυτού βιονικού ποδιού μπροστά στο κοινό.



Όταν ο Ζακ σκεφτόταν να ανέβει τις σκάλες, τα μηχανικά μέρη, οι αλυσίδες και οι ζώνες του «ποδιού» του, συγχρόνιζαν την κίνηση του αστραγάλου και του γονάτου του.

Οι ερευνητές του έδωσαν συγχαρητήρια όταν έφτασε στην κορυφή και επεσήμαναν την άριστη λειτουργία και επίδοση του βιονικού μέλους. Οι ίδιοι είπαν πως ο Ζακ και το «πόδι» του συνεργάστηκαν άνετα.



Ο χρόνος του Ζακ ήταν 45 λεπτά έως την κορυφή.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρεται η διάταξη για τους ανάπηρους


Αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που αφορά στις περικοπές σε άτομα με ολική αναπηρία, μετά από πιέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr μετά την τοποθέτηση του Πάρι Κουκουλόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας τον φώναξε και του είπε ότι έχει ήδη γίνει η συνεννόηση και θα αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις περικοπές σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουκουλόπουλος προειδοποίησε νωρίτερα ακόμα και με καταψήφιση: "Δεν θα ψηφίσω τα μέτρα αν δεν αποσύρετε τις περικοπές που αφορούν στους ανάπηρους", ενώ κάλεσμα στον υπουργό Οικονομικών να δείξει "απόλυτη ευαισθησία" και να προστατεύσει αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως τα άτομα με ολική αναπηρία, απηύθυνε και ο Φίλιππος Σαχινίδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερες έως 50% οι λαϊκές αγορές


Σάρκα και οστά παίρνουν οι πρώτες λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες. Οι Farmers Merket όπως λέγονται στο εξωτερικό, όπου μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και συνεταιρισμοί διαθέτουν μια φορά την εβδομάδα τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.


Ήδη στην Πρέβεζα άρχισε να λειτουργεί η πρώτη τέτοιου είδους πιλοτική αγορά, όπου 30-40 παραγωγοί της περιοχής πωλούν από νωπά κηπευτικά όπως ντομάτες, μέχρι τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο) σε τιμές μέχρι και 50% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των σουπερμάρκετ.


Πηγή:  http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχικό νόσημα ο εθισμός στο σεξ



Επεμβαίνει στην ικανότητα των ανθρώπων να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους.

Από εθισμό στο σεξ ενδέχεται να πάσχουν όσοι χρησιμοποιούν συχνά το σεξ για να αντιμετωπίσουν το καθημερινό στρες σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής», ένας άνθρωπος που απλώς κάνει πολύ συχνά σεξ, δεν μπορεί να διαγνωσθεί με υπερσεξουαλική διαταραχή, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του εθισμού στο σεξ.

Ωστόσο, ένας άλλος που έχει υπερβολικά πολλές σεξουαλικές επαφές, χρησιμοποιεί συχνά το σεξ ως μέσον καταπράυνσης του στρες και το σεξ επεμβαίνει στην ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή, πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι με την έρευνά τους δεν προσπαθούν να μετατρέψουν σε ψυχικό νόσημα συνηθισμένες συμπεριφορές, όπως το να κάνει κάποιος πολύ σεξ ή να βλέπει πορνογραφικό υλικό.

Οι πάσχοντες από υπερσεξουαλική διαταραχή, όμως, παραδέχονται πως αισθάνονται εκτός ελέγχου και δεν μπορούν να αντισταθούν στις σεξουαλικές ορέξεις τους, ανεξαρτήτως συνεπειών.

«Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί στιγμιαία να σκεφτούν ότι υπάρχουν συνέπειες, αλλά με κάποιο τρόπο νιώθουν πως η ανάγκη τους για σεξ είναι σημαντικότερη - και έτσι επιλέγουν το σεξ παρότι μπορεί λ.χ. να χάσουν τη δουλειά τους, να διακινδυνεύσουν τη σχέση τους ή να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόρυ Ριντ, επίκουρος καθηγητής και ερευνητής ψυχολόγος στο UCLA.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 207 ασθενείς οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για αξιολόγηση σε ψυχιατρική κλινική, δίχως να γνωρίζουν για ποιον λόγο.

Οι 152 από αυτούς είχαν παραπεμφθεί με την υπόνοια προβλήματος σεξουαλικής συμπεριφοράς, οι 20 λόγω χρήσης ουσιών και οι 35 για άλλα ψυχιατρικά προβλήματα.

Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την σεξουαλική συμπεριφορά τους, την παρορμητικότητα και τις αντιδράσεις τους στο στρες.

Χρησιμοποιώντας τα προκαθορισμένα κριτήρια της υπερσεξουαλικής διαταραχής, οι 134 από τους ασθενείς διαγνώσθηκαν ως εθισμένοι στο σεξ και οι 18 ως πάσχοντες από άλλη ψυχική διαταραχή ή ως μη πάσχοντες από ψυχική διαταραχή.

Η διάγνωση της υπερσεξουαλικής διαταραχής σχετιζόταν στενά με την βαθμολογία που είχαν επιτύχει οι εθελοντές στα ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις παρορμήσεις και το στρες.

Στο 92% των περιπτώσεων, εξάλλου, όλοι οι ψυχίατροι και ψυχολόγοι που τους εξέτασαν - είτε ήταν οι θεράποντες ιατροί τους, είτε η ερευνητική ομάδα - συμφώνησαν πως έπασχαν από υπερσεξουαλική διαταραχή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (οι 19 στους 20) οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για προβλήματα με χρήση ουσιών ή για άλλη ψυχική νόσο (οι 32 στους 35), διαγνώσθηκαν με τα αντίστοιχα προβλήματα και όχι με υπερσεξουαλική διαταραχή.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους εθισμένους στο σεξ ποια συμπεριφορά τούς δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα - λ.χ. ο αυνανισμός, η ενασχόληση με το πορνό, το σεξ στον κυβερνοχώρο, το τηλεφωνικό σεξ, το συναινετικό σεξ με αγνώστους, η συχνή επίσκεψη σε κλαμπ ενηλίκων κ.ο.κ.

Η πλειονότητα είπαν πως ο αυνανισμός και η ενασχόληση με το πορνό ήταν οι πιο προβληματικές συμπεριφορές - και ορισμένοι ανέφεραν πως εξαιτίας αυτών έχασαν τη δουλειά τους, αφού αδυνατούσαν να μην ασχοληθούν με αυτές τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας.

Οι πάσχοντες από εθισμό είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν πως υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές παρότι προσπαθούν απεγνωσμένα να τις ελέγξουν και αδιαφορώντας για τις σωματικές ή συναισθηματικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους ή στους γύρω τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολέμησε ατονία και υπνηλία στη δουλειά



Τρόποι για να αυξήσεις την ενέργεια σου.

Όσο και να έχεις συνηθίσει να δουλεύεις ατελείωτες ώρες και να αποδίδεις ικανοποιητικά, υπάρχουν φορές στο γραφείο που μπορεί να αισθάνεσαι ατονία. Μπορεί ακόμα να νιώθεις ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, αλλά και να αισθάνεσαι υπνηλία.

Η ατονία και η υπνηλία είναι οι μεγάλοι εχθροί σου στο γραφείο; Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη. Υπάρχουν τρόποι να αυξήσεις την ενέργεια σου.

Πιες νερό

Αντί να πιεις ακόμα ένα καφέ- τον τρίτο της ημέρας!- κάνε μία χάρη στον εαυτό σου και πιες λίγο νερό.Πέρα από τα άλλα εξαιρετικά οφέλη που κάνει στον εαυτό σου, το νερό ενεργοποιεί, ενυδατώνει και καταπολεμά την κόπωση.

Περπάτα έστω για 2 λεπτά

Το να σηκωθείς από το γραφείο και να τεντωθείς λίγο αλλά και να περπατήσεις μερικά λεπτά, θα σε αναζωογονήσει και θα σε αφυπνίσει.

Μην τρως μπροστά από τον υπολογιστή

Σύμφωνα με έρευνα το 60% των ανθρώπων δήλωσαν πως τρώνε το μεσημεριανό τους στο γραφείο σε λιγότερο από 20 λεπτά, και το 25% δήλωσε πως δεν αφήνει το γραφείο του και πως τρώει εκεί, ενώ συνεχίζει να δουλεύει ταυτόχρονα στον υπολογιστή. Το να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα πραγματικό lunch-break θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη στη συνέχεια και παραγωγική.

Προτίμησε την πρωτεΐνη έναντι της ζάχαρης

Η διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει στο να παραμείνεις ενεργητική και δυναμική στη δουλειά. Προτίμησε πρωτεϊνούχα σνακ στη δουλειά, όπως είναι τα αμύγδαλα και το γιαούρτι από το να τρως τσιπς, και γκοφρέτες.

Κάνε διάλειμμα κάθε 90 λεπτά

Κατά μέσο όρο το σώμα μπορεί να συγκεντρωθεί σε μία δραστηριότητα για 90 λεπτά πριν καταληφθεί από κούραση. Πολύ συχνά αγνοούμε τα σημάδια, όπως είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, με το να πίνουμε περισσότερο καφέ και περισσότερα energy drinks.

Από το να πολεμάς τα σημάδια που σου στέλνει το ίδιο σου το σώμα, είναι προτιμότερο να τα αφουγκραστείς. Αφοσιώσου για 90 λεπτά σε μία αρμοδιότητά σου, χωρίς διακοπή και μετά σταμάτα έστω για ένα δύο λεπτά για να σηκωθείς και να τεντωθείς. Μετά μπορείς να επιστρέψεις για να συνεχίσεις τη δουλειά για άλλα 90 λεπτά. Θα καταλάβεις ότι με αυτόν τον τρόπο και πιο παραγωγική θα είσαι και πιο ευδιάθετη αλλά και πιο συγκεντρωμένη.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίες αγκαλιάς με 260 δολάρια


Έναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκε μία φοιτήτρια ψυχολογίας, για να διώξει το άγχος και το στρες από τους συνανθρώπους της. Προσφέρει μία ζεστή αγκαλιά και βραδινό ύπνο, μόνο με 260 δολάρια την ημέρα ή... 60 δολάρια την ώρα.

Η Jackie Samuel, από τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, σκέφτηκε ότι αυτός ο τρόπος θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Όπως υποστηρίζει, μερικά χάδια και μια αγκαλιά είναι ικανά για να επουλώσουν τις πληγές και να ανακουφίσουν από το άγχος και τον εκνευρισμό, οπότε είναι κάτι που έχουν πραγματικά ανάγκη οι μοναχικοί άνθρωποι των μεγαλουπόλεων.

Έτσι η νεαρή φοιτήτρια αποφάσισε να υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο ψυχοθεραπείας και να μετατρέψει τις κλασικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε συνεδρίες αγκαλιάς. Οι πελάτες της καλούνται να αλλάξουν ρούχα και να φορέσουν πιτζάμες για να αισθάνονται άνετοι και χαλαροί και στη συνέχεα δέχονται αγκαλιές και χάδια.

Η ίδια έχει δεχθεί επιθέσεις για αυτή της την κίνηση, ωστόσο όπως λέει "δεν πρόκειται για κάτι ανήθικο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εξαπάτησης".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση σχολικών βιβλίων


Έκθεση σχολικών εγχειριδίων της Μέσης Εκπαίδευσης των ετών 1937-2012, του φιλολόγου, συλλέκτη, εκθέτη Δημητρίου Νάτσιου, πραγματοποιείται στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκη Λαμίας "Αλέκος Κοντόπουλος".

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στις 19:00 με ομιλία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Ηλία Αργυρόπουλου με θέμα " Ο ρόλος του σχολικού βιβλίου στην εκπαίδευση".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.00 και τα απογεύματα της Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής 18.00-21.00


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι χρώμα είναι το αυτοκίνητο σου;


Το χρώμα του αυτοκινήτου έχει στοιχεία από τον εαυτό σας, αρκεί να το έχετε επιλέξει εσείς.

Μαύρο – Ασημί: Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων στο δρόμο είναι σε χρώματα μαύρο και ασημί (και αποχρώσεις του γκρι). Το μαύρο είναι χρώμα που σε καμία περίπτωση στο αυτοκίνητο δε μπορεί να χαρακτηριστεί καταθλιπτικό. Το ασημί και οι περαιτέρω χρωματισμοί του, είναι οι πιο κλασικές επιλογές στο χρώμα του αυτοκινήτου, μετά το μαύρο. Κυρίως επιλέγει κανείς το ασημί γιατί δε λερώνει και είναι πάντα στη μόδα. Το μαύρο κυριαρχεί σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες και είναι το βασικό χρώμα πώλησης, όπως και το ευκολότερο χρώμα μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου μαζί με το ασημί. Οι άνθρωποι που επιλέγουν το μαύρο ή το ασημί, δε θέλουν να τραβούν τα βλέμματα ενώ αγαπούν τη σοβαρότητα, είναι αποφασιστικοί και κομψοί.

Λευκό: Το χρώμα που κυριαρχεί πιο πολύ αυτά τα χρόνια και κερδίζει τις εντυπώσεις! Το λευκό ή κρεμ, ήρθε στη μόδα και πάλι μετά από πολλά χρόνια που θεωρείτο σνομπ και “φτηνιάρικο”. Το λευκό δεν βρισκόταν τότε στα μεταλλικά χρώματα, δεν είχε περαιτέρω χρέωση και το επέλεγε κανείς ως το πιο οικονομικό. Θυμηθείτε παλαιότερα πως χαρακτηρίζαμε τα λευκά αυτοκίνητα και πως τώρα! Το λευκό σαν χρώμα, προσδίδει αισιοδοξία και είναι το πιο λαμπερό και ειλικρινές χρώμα. Όσοι επιλέγουν λευκό δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα (ούτε το car wash!) και ταυτόχρονα προσδίδει μια γοητεία. Το λευκό δίνει όγκο στο αυτοκίνητο και ταιριάζει σε sedan και coupe αμαξώματα. Οι άνθρωποι που επιλέγουν το λευκό είναι αισιόδοξοι, κεφάτοι, ειλικρινείς αλλά και ανοιχτόμυαλοι.

Κόκκινο: Αν δεν έχετε στη κατοχή σας Ferrari που το έντονο γλυκό αστραφτερό κόκκινο αποτελεί κατεξοχήν “αποκλειστικό” χρώμα της, τότε κατατάσσεστε στη κατηγορία των ανθρώπων που θέλετε να γοητεύετε, έχετε δυναμισμό και αγαπάτε τη δημοσιότητα! Έχετε αρκετά αποθέματα ερωτισμού και δε φοβάστε να εκφραστείτε, ενώ είστε και ιδιαίτερα κοινωνικοί. Το κόκκινο είναι έντονο χρώμα και δε περνά απαρατήρητο ποτέ. Όσοι πάλι έχετε κόκκινο Ferrari, 1ον είστε τυχεροί και 2ον τραβάτε όπως και να έχει τα βλέμματα, ενώ όπως και να το κάνουμε, ισχύουν και όλα τα παραπάνω! Οι άνθρωποι που επιλέγουν το κόκκινο διακατέχονται από πάθος και δε το κρύβουν, είναι τολμηροί και δυναμικοί.

Πορτοκαλί: Σπάνιο χρώμα να το συναντήσει κανείς, εκτός κι αν κυκλοφορεί με Lamborghini. Το πορτοκαλί δηλώνει ενέργεια και αυτοπεποίθηση. Είναι χαρούμενο χρώμα και οι άνθρωποι που επιλέγουν το πορτοκαλί συνήθως είναι μικρής ηλικίας, είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις και με μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Για τους κατόχους Lambo, ισχύουν ό,τι και για το κόκκινο.

Πράσινο - Μπλε: Χρώματα τα οποία στις καθαρές αποχρώσεις τους επιλέγονται από συντηρητικούς κυρίως ανθρώπους αλλά και από τους πιο έξυπνους! Βάση ξένων ερευνών το σκούρο πράσινο και το μπλε είναι τα χρώματα που οι γιατροί και οι επιστήμονες επιλέγουν να έχουν στα αυτοκίνητά τους, αλλά και στο καθημερινό ντύσιμό τους. Οι άνθρωποι που επιλέγουν το πράσινο και το μπλε χαρακτηρίζονται για την ευφυΐα τους, τη συντηρητικότητα τους, τις γνώσεις τους και σίγουρα όχι για το χιούμορ τους.

Επίσης να θυμάστε πως τα αυτοκόλλητα σε κάθε αυτοκίνητο, είτε μικρά, είτε μεγάλα, προσδίδουν στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα


Αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητα φέρνει το πολυνομοσχέδιο για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή του ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα. Όπως αναφέρεται, η κατάργηση των θέσεων έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις.

Είναι αυτονόητο, αναφέρεται, ότι όταν καταργούνται ορισμένες μόνο οργανικές θέσεις συγκεκριμένου κλάδου, σε διαθεσιμότητα τίθενται οι υπάλληλοι που προσδιορίζονται σύμφωνα με τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις ως αντιστοιχούντες στις θέσεις που καταργούνται. Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται, εφόσον δεν μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλη θέση.

Ο θεσμός της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων αναμορφώνεται και διευρύνεται όσον αφορά τις παρεχόμενες δυνατότητες, δεδομένου ότι το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτός από τις προβλεπόμενες ήδη από το ισχύον δίκαιο περιπτώσεις εκούσιας μετάταξης, μπορεί επιπλέον να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής του σχέσης σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα (άρ. 5 ν. 4024/11) ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.

Η διαθεσιμότητα θα διαρκεί για έναν χρόνο και θα καταβάλλονται στον υπάλληλο τα τρία τέταρτα των αποδοχών του. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, η υπηρεσιακή σχέση των μόνιμων υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και η σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.

Η τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης οδηγεί σε άμεση απόλυσή του.

• Προβλέπεται αργία σε όλες τις κατά περίπτωση πειθαρχικές διαδικασίες που ισχύουν και εφαρμόζονται στους φορείς του. Οι διατάξεις για την αργία ορίζεται ρητά ότι εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς πειθαρχικές διαδικασίες.

• Καταργούνται οι οργανικές θέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, για τις οποίες κρίνεται ήδη, ενόψει των σύγχρονων εξελίξεων και αναγκών της Διοίκησης, ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν οργανικά. Ειδικότερα, η περίπτωση αφορά θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων αναμένεται τουλάχιστον 2000 υπάλληλοι να ενταχθούν στο φέτος πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, είτε θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε θα αποχωρήσουν κατά το άρθρο 101 του Υπαλληλικού Κώδικα. Παράλληλα, η χώρα ανταποκρίνεται και στη δέσμευσή της, η οποία προβλέφθηκε σε αντικατάσταση της ήδη νομοθετημένης υποχρέωσης αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων το 2012.

Παράλληλα, παρατείνεται κατά ένα έτος, δηλαδή από 31.12.2015 σε 31.12.2016, η προβλεπόμενη περίοδος ισχύος του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεφροπαθής: Θα μας «ξεπαστρέψουν»


Αναγνώστης του enikos.gr που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση καθώς πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, θίγει το πρόβλημα που δημιουργείται στους νεφροπαθείς από την απόφαση του υπουργείου να μειώσει τα χρήματα που διαθέτει για την μεταφορά τους στα νοσοκομεία.

«Είμαι νεφροπαθής. Το υπουργείο βάλθηκε να μας «ξεπαστρέψει». Ενώ μέχρι τώρα καλύπτεται με ταξί η μεταφορά μας από και προς τα κέντρα αιμοκάθαρσης, αποφάσισαν να μας δίνουν μόνο 400 ευρώ και μετά εμείς θα πρέπει να κόψουμε το λαιμό μας για την διαφορά των 600-700 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά από την πρώτη Δεκέμβρη. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι είναι αδύνατων να οδηγήσει ο νεφροπαθής μετά από τέσσερις ώρες αιμοκάθαρσης.»



Διαβάστε περισσότερα...

Θα πληρώνουμε και τον ΕΟΠΥΥ


Επιπλέον χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την τσέπη των ίδιων των ασφαλισμένων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, «πέφτει τσεκούρι» στη φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων, και κατ’ επέκταση στην περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και στις μισθολογικές απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών.

Παράλληλα, επεκτείνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, ενώ σε λιγότερο από μήνα ο υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ αποκτά ένα ακόμη Ταμείο: το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Τα μέτρα έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση γιατρών και φαρμακοποιών οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από την 1.1.2014 οι ασθενείς θα «χρηματοδοτούν» επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας για λογαριασμό του ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επίσης, θα πληρώνουν 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα οικογενειακά επιδόματα


Τραγελαφικά τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τα νέα οικογενειακά επιδόματα, για οικογένειες με ένα, με δύο και με τρία παιδιά. Όριο μπαίνει και για τις ανύπαντρες κόρες.

Δείτε πως παρουσιάστηκαν στον πρωινό του Antenna:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά


Έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά (πλην των μικρών εγκαταστάσεων στις στέγες), κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, απελευθέρωση της δραστηριότητας μεταφοράς καυσίμων και μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, προβλέπει για τον τομέα της ενέργειας, το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, η έκτακτη εισφορά για τα φωτοβολταϊκά (που προκαλεί ήδη την αντίδραση του κλάδου, δεδομένου ότι είχαν κυκλοφορήσει σχετικές πληροφορίες), κλιμακώνεται ως εξής, επί του τιμήματος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προ ΦΠΑ:

* 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31.12.2011.

* 35% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

* 29% για τους σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται με τις τιμές που ίσχυσαν στο διάστημα, μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

Δεν επιβάλλεται εισφορά στα φωτοβολταϊκά που πουλάνε την ενέργεια με τις νέες μειωμένες τιμές που θεσπίστηκαν και ισχύουν από τις 10 Αυγούστου 2012.

Η έκτακτη εισφορά ισχύει για δύο χρόνια, αναδρομικά από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής. Επίσης, μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο με υπουργική απόφαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και τα ΑμεΑ σήμερα στην πορεία



Φωτογραφία από τη συμμετοχή των σωματείων των ατόμων με ειδικές ανάγκες...





Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων


Αυξήσεις 30 λεπτά στην τιμή των φθηνών τσιγάρων και πάνω από 1 ευρώ στην τιμή του καπνού, φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων και των καπνικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου λόγω των αλλαγών αυτών οι φθηνές μάρκες τσιγάρων, που συνήθως είναι ελληνικής προέλευσης, θα πωλούνται στα επίπεδα των 3,20 ευρώ το πακέτο από 2,90 ευρώ σήμερα, ενώ η τιμή του καπνού θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέο χαράτσι για τους ασθενείς



Ένα νέο δυσβάσταχτο φόρο θα πληρώσουν οι ασθενείς για την φαρμακευτική και νοσηλευτική τους περίθαλψη.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που παίρνουν ένα φάρμακο ή κάνουν εισαγωγή σε Δημόσιο νοσοκομείο.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλλει υπέρ του ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται .Ενώ για να κάνει εισαγωγή σε Δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να πληρώνει εισιτήριο 25 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά που αποτελούν πρόταση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων προς την Τρόικα τίθενται σε εφαρμογή στις 1.1.2014.

"Οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να μπουν στο νοσοκομείο και στους υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένοι . Οι χρόνιοι πάσχοντες και οι συνταξιούχοι που είναι εξαναγκασμένοι να παίρνουν πολλά φάρμακα για να διατηρήσουν την υγεία τους θα τιμωρούνται με χαράτσι κάθε φορά που πάνε στο φαρμακείο να εκτελέσουν την συνταγή τους. Την ίδια ώρα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για να κλείσουν και το ραντεβού τους με γιατρό του ΕΟΠΠΥ", επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας μιλά για ένα νέο χαράτσι που αποκλείει από την περίθαλψη χιλιάδες ανασφάλιστους, χρόνιους πάσχοντες και χαμηλοσυνταξιούχους.

"Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν απαράδεκτο τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών και αποφάσισαν κάθε Τετάρτη να εξετάζουν δωρεάν όλο τον κόσμο που προσέρχεται στα νοσοκομεία", τονίζει ο κ. Βαρνάβας.



Διαβάστε περισσότερα...

''Ανάσα'' για τις οικογένειες φοιτητών


Με στόχο την διευκόλυνση των φοιτητών αλλά και των οικογενειών τους, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανακοίνωσε δυο νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των δωρεάν σιτιζόμενων φοιτητών ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε πρωτοετείς φοιτητές να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο, υπο προϋποθέσεις, ώστε να απαλλαχτούν οι οικογένειές τους από πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη εξεταστική περίοδος τον Φεβρουάριο, προκειμένου οι επί πτυχίω φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος:

«Έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τον αριθμό των δωρεάν σιτιζόμενων φοιτητών από τη Φοιτητική Μέριμνα, από τους 57.000 στους 70.000. Ο στόχος μας είναι το 2013 να σιτίζονται δωρεάν 90.000 φοιτητές, προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες. Αντίστοιχη είναι και η προσπάθειά μας σε ό,τι αφορά στη στέγαση των φοιτητών.

Προχωράμε επίσης σε δύο επιπλέον στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να απαλλάξουμε τις οικογένειες των φοιτητών και σπουδαστών από πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Τα δύο αυτά μέτρα δίνουν τη δυνατότητα:

1) Σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να μεταγραφούν το επόμενο εξάμηνο σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.

2) Στους επί πτυχίω φοιτητές να συμμετέχουν σε έκτακτη εξεταστική περίοδο τον Φεβρουάριο του 2013, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, λίγους μήνες νωρίτερα.

Γνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν λύνουμε τα πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Αυτά τα κοινωνικά μέτρα μπορούμε, όμως, να λάβουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μειώσουμε τα οικονομικά βάρη, εκείνων που υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης, και να βοηθήσουμε τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη για τα γόνατα η άσκηση πριν από την περίοδο



Μπορεί να επηρεάσει την σταθερότητα της αρθρώσεως του γόνατος.
Οι γυναίκες που γυμνάζονται, ίσως πρέπει να αποφεύγουν την προπόνηση την εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως διαπίστωσαν, οι νευρικές ίνες γύρω από τους μυς των γονάτων ενεργοποιούνται περισσότερο στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας απ’ ό,τι νωρίτερα ή αργότερα στον έμμηνο κύκλο.

Οι ερευνητές λένε πως η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να επηρεάσει την σταθερότητα της αρθρώσεως του γόνατος, καθιστώντας την έτσι πιο ευάλωτη στους τραυματισμούς.

Οι τραυματισμοί των γονάτων είναι πιο συχνοί στις ασκούμενες γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, ιδίως σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που εμπεριέχουν στροφές των γονάτων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν επίσης δείξεις ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν ρήξεις συνδέσμων και χρόνιο πόνο.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, και το πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας, θέλησαν να μάθουν εάν μπορεί στο πρόβλημα να συμμετέχουν οι ορμονικές διακυμάνσεις του έμμηνου κύκλου, επηρεάζοντας τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς.

Έτσι, επιστράτευσαν εθελόντριες ηλικίας 19 έως 35 ετών και κατέγραψαν τον έμμηνο κύκλο τους, μετρώντας την θερμοκρασία τους κάθε πρωί.

Όπως εξηγούν, η σωματική θερμοκρασία αυξάνεται ελαφρώς μετά την ωορρηξία και μειώνεται θεαματικά λίγο πριν από την έναρξη του νέου κύκλου (σ.σ. ο έμμηνος κύκλος αρχίζει την πρώτη ημέρα της περιόδου).

Τα ορμονικά επίπεδα επίσης παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, με την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα πριν από την εμμηνόρροια.

Οι επιστήμονες μετρούσαν επίσης την νευρική δραστηριότητα στα γόνατα των γυναικών, εισάγοντας ένα λεπτό ηλεκτρόδιο σε δύο μυς των γονάτων και κάνοντας μετρήσεις ενόσω οι εθελόντριες εκτελούσαν απλές εκτάσεις των γονάτων.

Τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων έδειξαν ότι από το τέλος της τρίτης εβδομάδας του έμμηνου κύκλου, η ηλεκτρική δραστηριότητα στους μυς των γονάτων αυξανόταν θεαματικά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το μοτίβο της μυϊκής ενεργοποίησης αλλάζει αναλόγως με το στάδιο του εμμήνου κύκλου, με τις παρατηρούμενες αλλαγές να αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Τέναν, από το πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει τώρα να διεξαχθεί περαιτέρω μελέτη, για να συγκριθούν τα ποσοστά τραυματισμών με τα στάδια του εμμήνου κύκλου.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο συνέδριο Ολοκληρωμένης Βιολογίας της Ασκήσεως που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας (APS) στο Κολοράντο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aυτά είναι τα νέα μέτρα


Διαβάστε όλο το πολυνομοσχέδιο.

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στις συντάξεις, τα εργασιακά και τις αποδοχές στο Δημόσιο το πολυνομοσχέδιο με τις 216 σελίδες που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Οι ανατροπές στα εργασιακά προβλέπουν:

  • Θέσπιση νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Απριλίου του 2013. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα θεσπιστεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η νέα διαδικασία.
  • Αναστολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 μέχρι η ανεργία να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.
  • Για το καθεστώς των απολύσεων και του χρόνου προειδοποίησης ισχύουν τα εξής:
-Για όσους υπαλλήλους έχουν εργαστεί από 1 χρόνο συμπληρωμένο έως 2 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση

-Από 2 χρόνια συμπληρωμένα έως 5 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών

-Από 5 χρόνια συμπληρωμένα έως 10 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών

-Από 10 χρόνια συμπληρωμένα και πάνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών

Σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης οφείλει στον απολυόμενο το μισό της αποζημίωσης.

  • Από 1η Ιανουαρίου 2013 καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα ανεργίας

Περικοπές στις συντάξεις


  • Αύξηση κατά δύο έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 που θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2013. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή/και του χρόνου ασφάλισης εξαιρούνται : α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις ως μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, β) οι ασφαλισμένοι στους ανωτέρω φορείς κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011 (Α’ 226). Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2012, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.
  • Μείωση Συντάξεων
Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000,00 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία μειώνονται ως εξής:

α. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.

β. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.

γ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.

Στο ως άνω άθροισμα λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα καθώς και κάθε είδους προσαυξήσεις. Επί του αθροίσματος αυτού το ποσό της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα. Για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό συντάξεως ή του ως άνω αθροίσματος την 31.12.2012 μετά τις μειώσεις και τις παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

  • Mειώσεις εφάπαξ
Στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας.

Συγκεκριμένα:
-στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%

-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%

-στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%

-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%

-στον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%

-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θες/νίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%,

-στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής –Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%,

-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%,

-στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του Δ.Σ. των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό μείωσης μέχρι 35%.

  • Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων -Πάσχα και επιδόματος αδείας από την 1η Ιανουαρίου 2013.
  • Το συνολικό ποσό σύνταξης ή συντάξεων που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, από το Δημόσιο, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 3865/2010, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 720 ευρώ. Στις περιπτώσεις καταβολής δυο συντάξεων που το άθροισμά τους υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού, διενεργείται επί της μεγαλύτερης σύνταξης και εάν αυτή δεν επαρκεί περικόπτεται ανάλογα και η δεύτερη σύνταξη. Η καταβολή της σύνταξης των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων αναστέλλεται, εάν όπως προκύπτει από τη φορολογική τους δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους, έχουν και άλλα εισοδήματα, εκτός από την κύρια και επικουρική σύνταξή τους.
  • Ορίζεται ότι το όριο ηλικίας του 60ου έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), αυξάνεται από 1-1-2014 στο 64ο έτος τηρουμένων φυσικά ταυτόχρονα των λοιπών προϋποθέσεων καταβολής αυτού.
«Μαχαίρι» στα δώρα στο Δημόσιο
  • Αναδρομικές περικοπές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2012 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια (γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, σώματα ασφαλείας, ιερείς και καθηγητές).
  • Καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
  • Μειώνεται κατά 50% από την 1 Ιανουαρίου 2013 η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων
  • Καταργείται το χρονοεπίδομα
  • Θεσπίζεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα
  • Αναστέλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 οι προσλήψεις και οι διορισμοί του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ.
Διαβάστε αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο:

Αιτιολογική Έκθεση

Έκθεση Συνεπειών

Πρακτικά Ελεγκτικού

Σχέδιο Νόμου

Τροποποιούμενες Διατάξεις



Πηγή: http://www.real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μαζικές παραιτήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος



Λόγω πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις.

Κύμα φυγής στελεχών από το Δημόσιο προς τη συνταξιοδότηση προκαλούν οι μισθολογικές περικοπές, που επιβάλλονται με το νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλαν παραίτηση 35 με 40 στελέχη, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, τα οποία πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις του νόμου.

Στα στελέχη αυτά, που περιλαμβάνονται πέντε διευθυντές και δύο υποδιευθυντές, μετά την ψήφιση του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και του Νέου Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου, επρόκειτο να υποστούν σημαντικές μισθολογικές μειώσεις αλλά και περικοπή της συντάξεως που δικαιούνται, αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Συγκεκριμένα, με το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων επιβάλλεται πλαφόν στις επιχειρήσεις εκείνες που το Δημόσιο είναι πλεοψηφών μέτοχος (στην ΤτΕ το Δημόσιο ελέγχει περίπου το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου) και σε αυτές που η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της έχει διοριστεί ή εκλεγεί από το Δημόσιο.

Στον εφαρμοστικό Νόμο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπεται ότι: «ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της παραγράφου 1Α του διατακτικού της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με αριθμό α2/57332/0022/27-7-2012 (ΦΕΚ 358 ΥΟΔΔ), διαμορφώνεται, από 1.1.2013, στο ποσό των τριών χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα ευρώ (3.450 ευρώ)».

Μεταξύ αυτών που αποχώρησαν από την ΤτΕ περιλαμβάνεται και ο Διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, Γιάννης Γούσιος, ο οποίος αντικαθίσταται από την Βασιλική Ζάκκα, που έως σήμερα είχε τη γενικότερη εποπτεία του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, αποχωρούν ο διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος, Χαράλαμπος Βογιαντζής, ο διευθυντής οικονομικών μελετών, Ισαάκ Σαμπεθάι, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΤτΕ, Χ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής Ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΤτΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές ασπίδα ενάντια στον καρκίνο της μήτρας και του προστάτη



Αρκεί να μην προσθέτετε ζάχαρη και κρέμα.

Τέσσερα έως έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα αρκούν για να προστατεύσουν τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας και τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 117.000 εθελοντές.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέτασαν κατ’ αρχήν τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε 67.500 γυναίκες, την υγεία των οποίων παρακολουθούν εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Όπως διαπίστωσαν, όσες έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Το εύρημα αυτό ίσχυε τόσο για τον κανονικό όσο και για τον ντεκαφεϊνέ καφέ, αλλά όχι για το τσάι, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το όφελος δεν σχετίζεται με την καφεΐνη αλλά με κάποια άλλα από τα εκατοντάδες συστατικά του καφέ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του καφέ σε ομάδα 50.000 ανδρών, τους οποίους επίσης παρακολουθούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Όσοι έπιναν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του προστάτη και κατά 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τις πιο επικίνδυνες μορφές του.

Η δυνητική αντικαρκινική δράση του καφέ θα μπορούσε να οφείλεται στην ευεργετική επίδρασή του στα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης του παγκρέατος που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και η οποία έχει σχετισθεί με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Ενδέχεται επίσης να ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, δυσχεραίνοντας έτσι την ανάπτυξη του καρκίνου.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν προσθέτει κανείς ζάχαρη και κρέμα σε κάθε φλιτζάνι, διότι οι έξτρα θερμίδες μπορεί να εξουδετερώσουν κάθε όφελος από τον καφέ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σωστά παπούτσια για την αποφυγή μυοσκελετικών παθήσεων



Τι θα πρέπει να προσέξετε.

Η επιλογή κατάλληλου υποδήματος, δε θα πρέπει να στηρίζεται μόνο στο προσωπικό γούστο ή το στυλ που επιτάσσει η μόδα, έτσι ώστε να αποφύγουμε διαταραχές στο μυοσκελετικό μας σύστημα.

-Το υλικό του υποδήματος είναι σημαντικό, να είναι καλής ποιότητας, μαλακό, να επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει και να προστατεύει από κρύο, υγρασία, ή ανωμαλίες του εδάφους.

-Η σόλα να είναι ευλύγιστη ώστε να επιτρέπει την άνετη έκταση των δακτύλων κατά τη βάδιση. Ταυτόχρονα να είναι ικανή να απορροφά τους κραδασμούς από το έδαφος.

-Προσέξτε το ύψος του τακουνιού να κυμαίνεται μεταξύ 3-5 εκατοστών. Στα υποδήματα με μεγαλύτερο τακούνι υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού βλαισού δακτύλου, και τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης από τις βιομηχανικές ανισορροπίες που δημιουργούνται.

-Αποφύγετε τα υποδήματα με στενό ψίδι (μπροστινή άκρη). Τα συγκεκριμένα υποδήματα είναι από τα πιο επικίνδυνα, αφού αναγκάζονται τα δάκτυλα να τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, και να έχουμε αρθρικές αλλοιώσεις.

-Αν παρόλα αυτά επιμένετε σε υπόδημα με στενό ψίδι, φροντίστε να προεξέχει από το μπροστινό τμήμα του ποδιού για να προλάβετε τυχόν παρεκκλίσεις των δακτύλων.

-Φροντίστε να εφαρμόζει καλά στο πόδι σας, και να δένει μαζί του, μεταξύ πτέρνας και κουντεπιέ.

-Όσο για το μέγεθος του υποδήματος που θα διαλέξετε, προσέξτε να είναι 0.5 εκατοστό πιο μακρύ από το πόδι, με δεδομένο ότι αφήνουμε ένα περιθώριο στο πόδι να μετατοπίζεται ελάχιστα κατά τη βάδιση.

-Πριν αγοράσετε το υπόδημα είναι χρήσιμο να το δοκιμάσετε και να κάνετε μερικά βήματα, για να δείτε πως προσαρμόζεται το πόδι κατά τη βάδιση.

-Μη διστάσετε να επιλέξετε ένα υπόδημα που έχει λίγο αυξημένη τιμή λόγω της ποιότητας του, αφού πρόκειται για το καλό της υγεία σας.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία πλήττει 300.000 Έλληνες



Τι λένε οι γιατροί.

Στις 300.000 ανέρχεται ο αριθμός των παχύσαρκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ακόμη κι αν στην Ελλάδα παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια μείωσης της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, το 23,9% των μαθητών είναι υπέρβαρο και το 9,5% παχύσαρκο. Τα ποσοστά αυτά θα μεγαλώνουν συνεχώς, με την επερχόμενη μείωση, λόγω της αύξησης της ηλικίας, των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού, χωρίς βέβαια την αντίστοιχη προσαρμογή στην πρόσληψη των απαραίτητων, μόνο, θερμίδων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σε ανακοίνωσή του στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων ο εξειδικευμένος στη βαριατρική χειρουργική επιμελητής της Β' Χειρουργικής Κλινικής του 424 ΓΣΝΕ, επίατρος Ηλίας Σδράλης.

«Παγκοσμίως, η παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος -ΒΜΙ, πάνω από 30), αναγνωρίζεται ως νόσος, που μάλιστα επιβαρύνεται ή και επιβαρύνει τα συνοδά της παχυσαρκίας νοσήματα, όπως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η υπερχοληστεριναιμία και πολλά άλλα. Ως αποτέλεσμα, καθίσταται αναπόφευκτη η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης αυτών των ασθενών. Πεθαίνουν γρηγορότερα, με απλά λόγια» επισήμανε ο κ Σδράλης.

Η λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον κ Σδράλη, είναι η πρόληψη ή η θεραπεία. Η πρόληψη μπορεί να γίνει με τη μείωση του θερμιδικού φορτίου και την ισορροπημένη διατροφή που πρέπει να είναι πλούσια στα απαραίτητα δομικά και λειτουργικά συστατικά. Η θεραπεία αφορά είτε τη συντηρητική αντιμετώπιση, με μία πραγματικά υγιή δίαιτα, και όχι με κάποια αυστηρή ή εξοντωτική, είτε την επεμβατική.

«Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, και ο ιατρικός ακόμα, ότι μόνο το 3% των νοσογόνα παχύσαρκων ασθενών (ΒΜΙ > 35), συντηρητικά θα απολέσουν και θα διατηρήσουν το βάρος τους. Η χειρουργική της παχυσαρκίας έρχεται να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο να χάσουν, αλλά και να διατηρήσουν το φυσιολογικό τους, πλέον, βάρος. Δεν υπάρχει σε αυτά τα επίπεδα παχυσαρκίας η λύση που ξεστομίζεται εύκολα από πολλούς: "κλείσε το στόμα!". Υπάρχει φαύλος κύκλος προσπαθειών και υποτροπών, από τον οποίο σχεδόν είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς» τόνισε ο κ Σδράλης.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η υιοθέτηση της χειρουργικής αντιμετώπισης τελείται με πολύ σημαντικές ενδείξεις και σαφείς διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Η επιλογή χειρουργικής επέμβασης - δυσαπορρόφησης (π.χ. γαστρικό bypass) ή περιορισμού (π.χ. γαστρεκτομή sleeve, «μανίκι»), είναι εξατομικευμένη υπόθεση του ασθενούς. «Δεν είναι δυνατόν όλοι να υποβάλλονται στην ίδια επέμβαση. Ακόμη και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την επιλογή του τύπου. Χρειάζεται πολύ καλή έρευνα και ενημέρωση από όλους μας» εξήγησε ο κ Σδράλης.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση, σήμερα, περιορίζει, στο μυαλό μας, την υιοθέτηση της χειρουργικής θεραπείας. «Αυτή η σκέψη, δυστυχώς, βασίζεται σε βραχυπρόθεσμα ερείσματα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης, που προκύπτει από τη νοσηρότητα των παχύσαρκων, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου. Η μακρόπνοη κρατική και επιστημονική συνείδηση επενδύει. Δε δίνει προσωρινές λύσεις» κατέληξε ο κ Σδράλης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες



Προκαλούνται εξαιτίας της ανισορροπίας ηλεκτρολυτών.

Οι κράμπες μπορεί να περιγραφούν ως ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που συνήθως επηρεάζουν τις γάμπες και τους μηρούς και πιο σπάνια τα χέρια, τον αυχένα, καθώς επίσης και την περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς.

Μπορούν να προκληθούν οποιαδήποτε στιγμή, είτε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης άσκησης, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για τις κράμπες είναι οι ακόλουθοι:

- Η πολύωρη προπόνηση και παρατεταμένη προσπάθεια
- Η έκθεση σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες
- Η αφυδάτωση
- Η υπερκόπωση
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Οι απότομες κινήσεις
- Η απώλεια ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο)
- Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο)
- Το άγχος και έντονη ψυχολογική πίεση

Συγκεκριμένα, η ανισορροπία ηλεκτρολυτών φαίνεται να είναι η κυριότερη αιτία. Η έντονη εφίδρωση και η αφυδάτωση, διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ καλίου και νατρίου κι έτσι μπορεί να προκληθεί κράμπα.

Ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για τις μυϊκές κράμπες είναι η ανεπάρκεια του ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία βοηθούν το μυ να συσπαστεί και να χαλαρώσει.

Η διατροφική αντιμετώπιση για τις κράμπες

1. Ενυδάτωση

Το νερό χαρακτηρίζεται ως «σιωπηρό θρεπτικό συστατικό». Αν και η κατανάλωση του είναι απαραίτητη για την υγεία, έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα έλλειψης. Μην περιμένετε να διψάσετε μέχρι να πιείτε νερό. Η δίψα είναι σημάδι της αφυδάτωσης και συνεπώς μία από τις αιτίες για την πρόκληση μυϊκών κραμπών.

Φροντίστε να προσλαμβάνετε άφθονα υγρά, και να θυμάστε πως το αίσθημα της δίψας φεύγει πολύ πιο γρήγορα, από την πραγματική ανάγκη του οργανισμού για υγρά.

2. Νάτριο-Κάλιο

Μερικά φρούτα πλούσια σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σύκα και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ στα πλούσια σε κάλιο λαχανικά συγκαταλέγεται το λάχανο, ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πιπεριές και οι πατάτες. Τέτοιου είδους τρόφιμα, συμβάλλουν και στην αποτροπή των μυϊκών κραμπών.

Τα άτομα που γυμνάζονται καθημερινά για αρκετές ώρες και η διατροφή τους απαιτείται να είναι ισορροπημένη, είναι πιθανό να μην προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες νατρίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων (π.χ. υπερτασικοί), στους οποίους η πρόσληψη νατρίου απαιτείται εκ των πραγμάτων να είναι περιορισμένη, προσλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες (νατρίου) από την καθημερινή τους διατροφή, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων.

3. Μαγνήσιο-Ασβέστιο

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (μαγνήσιο) και αντίστοιχα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο, σουσάμι και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα (ασβέστιο).

Διατάσεις

Τέλος, ένας απλός τρόπος για να αποφύγετε τις κράμπες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι οι διατάσεις.

Ωστόσο, εάν εκδηλωθεί κράμπα στο πόδι σας, προσπαθήστε να το τεντώσετε και να τραβήξετε προς το μέρος σας τα δάκτυλα του ποδιού σας ή, αν η κράμπα εκδηλωθεί στο χέρι σας, σπρώχνετε τα δάχτυλα του χεριού προς τα κάτω, πιέζοντας έτσι τους μύες, ενώ παράλληλα κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή.

Στην περίπτωση όμως που τα συμπτώματα επιμένουν και παραμένουν ιδιαίτερα έντονα, απαιτείται εξέταση από ιατρό καθώς και εξετάσεις αίματος.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκλονιστική ιστορία του Παναγιώτη Κουρδάκη



Πώς νίκησε τον καρκίνο και επέστρεψε στα γήπεδα.

Το 2006 είναι η χρονιά που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του 24χρονου σήμερα Παναγώτη Κουδράκη, στόπερ του ΟΦΗ.

Μέχρι τότε όλα κυλούσαν ανέμελα, στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Σε μια προπόνηση τον Μάρτιο θα δεχτεί την μπάλα στα γεννητικά όργανα και ο φυσιοθεραπευτής θα τον παροτρύνει να υποβληθεί σε εξετάσεις. Τα μαντάτα από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης είναι δυσάρεστα. Καρκίνος.

Όπως δημοσιεύει η Real News, ο ίδιος και η οικογένειά του μένουν άφωνοι, ο δε ουρολόγος Γιώργος Γίτσος, στον οποίο θα απευθυνθούν για μια δεύτερη γνώμη, διατάσσει άμεσα χειρουργείο. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό» δηλώνει στην εφημερίδα και συμπληρώνει «Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του Παναγιώτη, όπως το τεράστιο πείσμα και η αποφασιστικότητά του έκαναν το θαύμα τους και χαίρομαι γι αυτό, σαν παιδί μου τον αισθάνομαι» συμπληρώνει συγκινημένος.

Η πρώτη επέμβαση για τον Παναγιώτη θα πετύχει, ωστόσο η κακιά αρρώστια δεν εξαφανίζεται. Κάνει μετάσταση στην κοιλιακή χώρα και οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί. Λίγες μέρες αργότερα ο Παναγιώτης υποβάλλεται σε νέα επέμβαση.

Η μάχη είναι σκληρή και οι χημειοθεραπείες των εξαντλούν, αλλά τα δύσκολα περνούν, τελειώνουν. Ίαση, γράφει το εξιτήριο! Διψά για μπάλα και άμεσα, τη σεζόν 2007-08, υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ, χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Παραχωρείται ως δανεικός σε Θερμαϊκό, Πυρσό Γρεβενών και Αναγέννηση Επανομής και φέτος αποφασίζει να αλλάξει «γη και ουρανό» υπογράφοντας συμβόλαιο με τον ΟΦΗ, με τα χρώματα του οποίου έχει ήδη αγωνιστεί στους αγώνες με Πλατανιά και ΟΦΗ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο γάτος που μου έσωσε τη ζωή»



Μια συγκινητική ιστορία φιλίας που έγινε best seller
.
Μέχρι πριν από πεντέμισι χρόνια ο Τζέιμς Μπόουεν ήταν άλλος ένας ναρκομανής που αναζητούσε τη δόση του στα δρομάκια του Λονδίνου. Ώσπου βρέθηκε στο δρόμο του ο Μπομπ. Ένας πορτοκαλί αδέσποτος γάτος που κοιμόταν στα σκαλοπάτια του.

Ο Τζέιμς είδε στον Μπομπ κάτι από τον εαυτό του. Τον υιοθέτησε και τον φρόντισε και ο γάτος, εν αγνοία του, έγινε ο άγγελος που έσωσε το αφεντικό του από την καταστροφή.

Ο Τζέιμς, φροντίζοντας τον γατούλη βρήκε τη δύναμη που έψαχνε για να συνεχίσει με περισσότερη θέληση το πρόγραμμα απεξάρτησης και να σώσει την ίδια του τη ζωή.

Στην αρχή ο Τζέιμς δεν σχεδίαζε να κρατήσει τον Μπομπ, όμως ο πεισματάρης γάτος δεν έφευγε από κοντά του. Ο Τζέιμς κατάλαβε ότι ο Μπομπ ήταν ένας πραγματικός φίλος. Του φόρεσε λουράκι και άρχισε να τον παίρνει μαζί του, όταν πήγαινε να παίξει μουσική, ως πλανόδιος στους δρόμους του Λονδίνου.

Ο γάτος, όχι μόνο του κρατούσε παρέα, αλλά, με τη συμπαθέστατη παρουσία του, έγινε πόλος έλξης και πηγή εσόδων για τον Τζέιμς. Οι παραδοσιακά γατόφιλοι Βρετανοί, έδιναν το κάτι παραπάνω στον νεαρό με την κιθάρα και τον χνουδωτό φίλο!

Κάπως έτσι, η ιστορία του γάτου και του μουσικού έγινε βιβλίο και το βιβλίο έγινε best seller! Πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και δεν αποκλείεται, σύντομα, να πάρει και το δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη!









Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες



Προκαλούνται εξαιτίας της ανισορροπίας ηλεκτρολυτών.

Οι κράμπες μπορεί να περιγραφούν ως ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που συνήθως επηρεάζουν τις γάμπες και τους μηρούς και πιο σπάνια τα χέρια, τον αυχένα, καθώς επίσης και την περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς.

Μπορούν να προκληθούν οποιαδήποτε στιγμή, είτε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης άσκησης, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για τις κράμπες είναι οι ακόλουθοι:

- Η πολύωρη προπόνηση και παρατεταμένη προσπάθεια
- Η έκθεση σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες
- Η αφυδάτωση
- Η υπερκόπωση
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Οι απότομες κινήσεις
- Η απώλεια ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο)
- Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο)
- Το άγχος και έντονη ψυχολογική πίεση

Συγκεκριμένα, η ανισορροπία ηλεκτρολυτών φαίνεται να είναι η κυριότερη αιτία. Η έντονη εφίδρωση και η αφυδάτωση, διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ καλίου και νατρίου κι έτσι μπορεί να προκληθεί κράμπα.

Ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για τις μυϊκές κράμπες είναι η ανεπάρκεια του ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία βοηθούν το μυ να συσπαστεί και να χαλαρώσει.

Η διατροφική αντιμετώπιση για τις κράμπες

1. Ενυδάτωση

Το νερό χαρακτηρίζεται ως «σιωπηρό θρεπτικό συστατικό». Αν και η κατανάλωση του είναι απαραίτητη για την υγεία, έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα έλλειψης. Μην περιμένετε να διψάσετε μέχρι να πιείτε νερό. Η δίψα είναι σημάδι της αφυδάτωσης και συνεπώς μία από τις αιτίες για την πρόκληση μυϊκών κραμπών.

Φροντίστε να προσλαμβάνετε άφθονα υγρά, και να θυμάστε πως το αίσθημα της δίψας φεύγει πολύ πιο γρήγορα, από την πραγματική ανάγκη του οργανισμού για υγρά.

2. Νάτριο-Κάλιο

Μερικά φρούτα πλούσια σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σύκα και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ στα πλούσια σε κάλιο λαχανικά συγκαταλέγεται το λάχανο, ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πιπεριές και οι πατάτες. Τέτοιου είδους τρόφιμα, συμβάλλουν και στην αποτροπή των μυϊκών κραμπών.

Τα άτομα που γυμνάζονται καθημερινά για αρκετές ώρες και η διατροφή τους απαιτείται να είναι ισορροπημένη, είναι πιθανό να μην προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες νατρίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων (π.χ. υπερτασικοί), στους οποίους η πρόσληψη νατρίου απαιτείται εκ των πραγμάτων να είναι περιορισμένη, προσλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες (νατρίου) από την καθημερινή τους διατροφή, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτή χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τυποποιημένων προϊόντων.

3. Μαγνήσιο-Ασβέστιο

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (μαγνήσιο) και αντίστοιχα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο, σουσάμι και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα (ασβέστιο).

Διατάσεις

Τέλος, ένας απλός τρόπος για να αποφύγετε τις κράμπες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι οι διατάσεις.

Ωστόσο, εάν εκδηλωθεί κράμπα στο πόδι σας, προσπαθήστε να το τεντώσετε και να τραβήξετε προς το μέρος σας τα δάκτυλα του ποδιού σας ή, αν η κράμπα εκδηλωθεί στο χέρι σας, σπρώχνετε τα δάχτυλα του χεριού προς τα κάτω, πιέζοντας έτσι τους μύες, ενώ παράλληλα κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή.

Στην περίπτωση όμως που τα συμπτώματα επιμένουν και παραμένουν ιδιαίτερα έντονα, απαιτείται εξέταση από ιατρό καθώς και εξετάσεις αίματος.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υδροθεραπεία στην εγκυμοσύνη



Σημαντικές θετικές επιδράσεις έχουν οι ασκήσεις στο νερό για την έγκυο.

Όταν το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται ολόκληρο μέσα στο νερό, το βάρος του αντιστοιχεί στο 1/10 του βάρους έξω από το νερό, λόγω της άνωσης.

Δεδομένου ότι το ίδιο ισχύει και για την έγκυο, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της άσκησης στο νερό. Εξάλλου, το νερό έχει θετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Θετικές επιδράσεις της υδροθεραπείας στην εγκυμοσύνη

Η υδροθεραπεία έχει ποικίλα θετικά αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη επιδρώντας σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού:

- Επειδή η μήτρα αλλάζει ριζικά, τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχήμα, χρειάζεται ισχυρό μυϊκό σύστημα για να τη διατηρήσει στη σωστή θέση.

Η άσκηση στο νερό εξασφαλίζει καλό μυϊκό τόνο, τόσο των μυών του πυελικού εδάφους όσο και των κοιλιακών, βελτιώνοντας την υποστήριξη της μήτρας και τη λειτουργία των εντέρων και άλλων οργάνων που μετατοπίζονται από την αναπτυσσόμενη μήτρα.

- Όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, το βάρος του σώματος αυξάνει και το κέντρο βάρους του μετατοπίζεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το φορτίο στη σπονδυλική στήλη, στα ισχία (λεκάνη) και στα γόνατα.

Η άσκηση στο νερό εξασφαλίζει ισχυρό μυϊκό σύστημα -που μειώνει το φορτίο στις αρθρώσεις- καθώς και καλή στάση.

- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το μέγεθος και το βάρος των μαστών αυξάνεται. Οι κατάλληλες ασκήσεις στο νερό ενδυναμώνουν τους μυς του θώρακα, υποστηρίζοντας τους μαστούς.

- Ένα ισχυρό μυϊκό σύστημα βοηθά, επιπλέον, στη διατήρηση των οστών της λεκάνης σε κατάλληλη θέση σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα κατά τη διαδικασία του τοκετού.

Ο έλεγχος των μυών του πυελικού εδάφους που εξασφαλίζεται με την άσκηση στο νερό επιτρέπει την ευκολότερη δίοδο του εμβρύου από το «κανάλι» του τοκετού. Ακόμα και αν ο τοκετός πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή, η άσκηση των κοιλιακών μυών μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

- Μια λιγότερο εμφανής αλλαγή του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αύξηση της παροχής αίματος κατά 25-50%. Ένα συχνό πρόγραμμα άσκησης στο νερό προετοιμάζει το καρδιαγγειακό σύστημα ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Έτσι, η άσκηση στο νερό θα βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος των άκρων και στην πρόληψη κιρσών και αιμορροΐδων, η παρουσία των οποίων είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- Η καλή φυσική κατάσταση -αποτέλεσμα της άσκησης στο νερό- βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης.

- Η άσκηση στο νερό μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Με το να βρίσκεστε μέσα στο νερό και μόνο, το σώμα μπορεί να αποβάλει φυσικά το πλεονάζον νερό και τα άλατα.

Συχνά, η κατακράτηση νερού μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και δυσκολία στην κίνηση των αστραγάλων και των καρπών, καθώς και σε επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

- Η άσκηση στο νερό βοηθά την αναπνοή, αφού, όταν βρίσκεστε σε οριζόντια θέση κολυμπώντας, η πίεση της μήτρας στο διάφραγμα είναι μικρότερη. Επίσης, η οριζόντια θέση βοηθά τη ροή του αίματος.

- Τόσο κατά την κολύμβηση όσο και κατά τις ασκήσεις στο νερό, η υποστήριξη που αυτό παρέχει βοηθά στην ανακούφιση της ουροδόχου κύστης και των άλλων οργάνων της λεκάνης από το βάρος της μήτρας.

- Η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό βοηθούν επίσης στην ευκαμψία των αρθρώσεων και στην ελαστικότητα του μυϊκού συστήματος.

Προφυλάξεις κατά την υδροθεραπεία σε περίοδο εγκυμοσύνης

- Το νερό πρέπει να είναι καθαρό και το περιβάλλον ασφαλές.

- Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι περίπου 28οC. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε την υπερθέρμανση γιατί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι αλλαγές του καρδιοαναπνευστικού συστήματος μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας πέρα από τα φυσιολογικά όρια μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Ενδεικτικό πρόγραμμα άσκησης στο νερό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται παρακάτω είναι ενδεικτικό και μπορούν να προστεθούν πολλές ακόμα διαφορετικές ασκήσεις.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε ασκήσεις προθέρμανσης, ασκήσεις αναπνοής, ασκήσεις για τα χέρια, ασκήσεις για τον κορμό, ασκήσεις για τα πόδια και ασκήσεις για όλο το σώμα.

Ασκήσεις προθέρμανσης (5-10 λεπτά)

1. Διάταση πάνω από το κεφάλι

Κρατώντας μια διπλωμένη πετσέτα πάνω από το κεφάλι και σε όρθια θέση τεντώστε τα χέρια και κρατώντας σταθερά την πετσέτα κάντε κινήσεις του κορμού δεξιά – αριστερά.

2. Καθιστό λάκτισμα

Καθίστε στην άκρη της πισίνας με τα πόδια μέσα στο νερό και δώστε μικρές κλωτσιές (λακτίσματα) μέσα στο νερό με κάθε πόδι, εναλλάξ.

3. Κάμψη – έκταση άκρου ποδός

Καθίστε στην άκρη της πισίνας με τα πόδια σε έκταση μέσα στο νερό κάμπτοντας και εκτείνοντας τα πέλματα.

4. Περπάτημα στο νερό

Περπατήστε μέσα στο νερό – το οποίο πρέπει να φθάνει μέχρι το θώρακα – με τα χέρια να ακολουθούν τη φυσιολογική εναλλαγή της βάδισης. Η μετακίνηση μπορεί να είναι μπρος-πίσω, διαγώνια ή κυκλική.

Σε όλες τις παραπάνω ασκήσεις η αναπνοή πρέπει να είναι φυσιολογική.

Κυρίως πρόγραμμα (20 λεπτά)

Ασκήσεις αναπνοής

1. Σταθείτε με τα πόδια και τα χέρια ελαφρώς ανοιχτά και αναπνεύστε βαθιά και αργά εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Κάντε 5 επαναλήψεις, ανάπαυση και επανάληψη. Το νερό πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα.

2. Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα και τα χέρια δίπλα στον κορμό. Σηκώστε τα χέρια σε ανάταση πλάγια από το σώμα, εισπνέοντας και εκπνέοντας κατά την επαναφορά τους. Το νερό πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα.

3.Σταθείτε με το νερό ως το θώρακα και εισπνεύστε. Στη συνέχεια, λυγίζοντας τα γόνατα καταδυθείτε στο νερό και ταυτόχρονα εκπνεύστε από το στόμα και τη μύτη κάνοντας «μπουρμπουλήθρες».

Ασκήσεις για τα χέρια

1. Κρατήστε το ένα χέρι σε κάμψη μπροστά στο ύψος του θώρακα και το άλλο σε έκταση πίσω στο ίδιο ύψος. Οι θέσεις των χεριών εναλλάσσονται ταυτόχρονα με ελαφρά στροφή του κορμού. Το νερό πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα.

2. Κάντε έλξεις (push-ups) σε όρθια θέση, με τα χέρια να ακουμπούν στο χείλος της πισίνας.

3. Κρατώντας μια σανίδα και με τα δύο χέρια, βυθίστε τη μέσα στο νερό.

Ασκήσεις για τον κορμό

1. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας, ακουμπώντας τα πέλματα πάνω στον τοίχο. Τεντώστε τα πόδια προς τα πίσω αργά ώστε να έρθετε σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) επιπλέοντας στο νερό. Στη συνέχεια, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μυς επανέλθετε στην αρχική σας θέση.

Ασκήσεις για τα πόδια

1. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας κοιτώντας προς το νερό, χτυπώντας εναλλάξ τα πόδια σαν να κολυμπάτε.

2. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας, σε ύπτια θέση, κάνοντας ποδήλατο.

Ασκήσεις για όλο το σώμα

1. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας με το νερό ως το θώρακα. Στηρίζοντας το σώμα σας στο τοίχωμα της πισίνας, κινηθείτε δεξιά και αριστερά μέσα στο νερό (σαν εκκρεμές).

2. Βαδίστε μέσα στο νερό φορώντας ολόσωμο σωσίβιο, χωρίς όμως να πατάτε στον πυθμένα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά



Περιέχουν ουσίες που σχετίζονται με τη λάμψη της τρίχας.

Οι διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου μπορούν να αναγνωριστούν ακόμη και από την εικόνα των μαλλιών του. Η κατάσταση της τρίχας (υφή, λάμψη) είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφή που ακολουθεί ο καθένας.

Θρεπτικά συστατικά για την υγεία της τρίχας, που έχουν άμεση σχέση με το διαιτολόγιο, είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες (βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C) και τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος).

Όταν δεν ακολουθείτε ισορροπημένο διαιτολόγιο, τα μαλλιά είναι θαμπά και εύθραυστα. Επομένως, τα υγιή μαλλιά προϋποθέτουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά σας.

Το κρέας και τα θαλασσινά είναι καλή επιλογή για την πρόσληψη ζωικής προέλευσης πρωτεΐνης, η οποία έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης.

H κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών προσφέρει επίσης στον οργανισμό ψευδάργυρο και χαλκό, στοιχεία εξίσου σημαντικά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Άριστη επιλογή είναι:

- Τα πουλερικά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι τροφές άκρως ευεργετικές για την υγεία της τρίχας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.

Τα πουλερικά ενισχύουν τον οργανισμό με σίδηρο με υψηλό βαθμό βιοδιαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό κι έτσι απολαμβάνουμε τα οφέλη του σε μεγαλύτερο βαθμό.

- Τα αυγά μπορείτε να τα καταναλώσετε με όποιον τρόπο προτιμάτε (τηγανητά, ομελέτα, βραστά). Δεν παύουν να αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μαλλιά, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και βιοτίνη, η οποία παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

- Ο σολομός, ο οποίος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού, η οποία αποτελεί «βάση» για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας.

Έλλειψη των λιπαρών αυτών από τον οργανισμό, συνδέεται με ξηροδερμία και αρκετές φορές με έντονη τριχόπτωση. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνη και σελήνιο, το οποίο ενισχύει την τρίχα, σίδηρο, βιταμίνη Β5 και Β12.

- Τα στρείδια. Το μυστικό τους όπλο είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών).

- Τα όσπρια και τα λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή, όσον αφορά στην πρόσληψη φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών.

- Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης σημαντικές πηγές βιταμινών Α και C, τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παράγει το απαραίτητο σμήγμα.

Η λιπαρή αυτή ουσία που προέρχεται από τους σμηγματογόνους αδένες, αποτελεί το φυσικό μαλακτικό των μαλλιών, αυτό που τα βοηθάει να παραμένουν μαλακά και λαμπερά.

Έλλειψη της βιταμίνης C κάνει τα μαλλιά να σπάνε εύκολα. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός πολύ διαδεδομένου συστατικού του σώματος, που συνδέει τους ιστούς.

- Από τα όσπρια, τα φασόλια (κόκκινα, άσπρα, μαυρομάτικα) είναι ο σύμμαχος των μαλλιών. Εκτός από επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος, παρέχουν εξίσου σημαντικές ποσότητες αμινοξέων στον οργανισμό, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη.

- Τα καρότα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη κυττάρων και ιστών του σώματος. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών ή και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η απολέπιση και η πιτυρίδα.

Για να ολοκληρώσουμε την γκάμα των τροφών «βάλσαμων» για τα μαλλιά δεν πρέπει να παραλείψουμε:

- Τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα και το γιαούρτι. Είναι άριστες πηγές ασβεστίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της τρίχας και πολύ καλή πηγή καζεΐνης, πρωτεΐνης του γάλακτος υψηλής βιολογικής αξίας.

- Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μια πολύ καλή επιλογή πρωινού (δημητριακά ολικής) αλλά καλό θα είναι να τα καθιερώσετε και στα υπόλοιπα γεύματα της μέρας αντικαθιστώντας το λευκό ψωμί με μαύρο, τα ζυμαρικά και το ρύζι με ολικής άλεσης ζυμαρικά και καστανό ρύζι αντίστοιχα.

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο.

- Οι ξηροί καρποί μπορούν να χαρακτηριστούν από τα πιο ωφέλιμα σνακ όσον αφορά στην υγεία των μαλλιών. Άριστες επιλογές είναι τα φιστίκια, που είναι μία από τις καλύτερες πηγές σεληνίου και τα καρύδια που περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα ω-3 λιπαρό οξύ, που βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών.

Εξίσου καλό κάνουν και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια), αφού οι περισσότεροι αποτελούν μια πολύ καλή πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι μια γενικά ισορροπημένη διατροφή με άπαχες πρωτεΐνες (πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά), δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς μπορεί να προωθήσει την καλή υγεία των μαλλιών σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αγάπη του γονιού «θωρακίζει» το παιδί



Ευεργετική μία στενή σχέση με τουλάχιστον έναν από τους δυο γονείς.

Τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας που διαμορφώνουν μια στενή σχέση με τουλάχιστον έναν από τους δυο γονείς είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και από διαταραχές συμπεριφοράς όταν φτάνουν σε σχολική ηλικία, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Οι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Iowa παρακολούθησαν τη σχέση την οποία είχαν 86 μικρά παιδιά 15 μηνών με τους γονείς τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτή τη σχέση μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 8 χρονών.

Αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι τα παιδιά που είχαν διαμορφώσει ένα στενό δεσμό με τους δυο γονείς δεν είχαν επιπρόσθετα διανοητικά και ψυχικά οφέλη στην παιδική τους ηλικία συγκριτικά με εκείνα που είχαν διαμορφώσει ένα ισχυρό δεσμό με ένα γονιό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό υποδηλώνει ότι μια ζεστή, ασφαλής και θετική σχέση με τουλάχιστον έναν γονιό είναι αρκετή για να καλύψει την ανάγκη του παιδιού για ασφάλεια και ψυχοσυναισθηματική σταθερότητα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παρατηρήσεις τους είναι αισιόδοξες για τις μονογονεικές οικογένειες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό έντυπο Child Development.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός από πυρά Παλαιστίνιος με ειδικές ανάγκες



Δεν υπάκουσε στις εντολές Ισραηλινών και τον σκότωσαν.

Έναν Παλαιστίνιο άνδρα πυροβόλησαν και σκότωσαν Ισραηλινοί στρατιώτες, όταν αυτός πλησίασε έναν φράκτη κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε τους πυροβολισμούς αναφέροντας πως τα στρατεύματα έριξαν προειδοποιητικές βολές, όταν ένας άνδρας, που περπατούσε δυτικά των συνόρων, δεν υπάκουσε στις εντολές να απομακρυνθεί από την περιοχή, την οποία το Ισραήλ φυλάσσει προκειμένου να αποφεύγονται οι διασυνοριακές επιθέσεις.

Γιατροί της Παλαιστίνης δήλωσαν ότι το θύμα ήταν άοπλο, με διανοητική υστέρηση και ότι αναγκάστηκαν να περιμένουν δύο ώρες προκειμένου να πάρουν άδεια για να συλλέξουν τη σωρό. Όπως εικάζουν αιτία θανάτου ήταν τραύματα που έφερε το θύμα στο σώμα του, τα οποία αν οι γιατροί είχαν περιποιηθεί νωρίτερα ίσως να είχε αποφευχθεί ο θάνατός του.

Η ισραηλινή εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες ή να αποσαφηνίσει αν το θύμα έφερε πάνω του όπλο. Όπως ανέφερε περισσότερες πληροφορίες πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο διαδίκτυο από την Τετάρτη τα τέλη κυκλοφορίας



Τέλος στην έντυπη αποστολή τους.

Ξεκινάει την Τετάρτη η διάθεση των τελών κυκλοφορίας που από φέτος θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Οι πολίτες θα μπορούν να τα εκτυπώνουν μπαίνοντας με τον κωδικό τους ή τον ΑΦΜ τους στο Taxisnet και να τα εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.

Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα μέσα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη πληρωμής που θα αντικαταστήσει το σήμα κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής:

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 ευρώ
Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 ευρώ
Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαεφτά χρόνια «Χαμόγελο»



Από την ημέρα που ο Ανδρέας έγραψε το ημερολόγιό του
.
Ο Γιώργος Παπαδάκης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας καλούν να συντονιστείτε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 και ώρα Ελλάδας 18:00 στο http://www.yousmile.gr/webtv.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσιάζει διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στον ιδρυτή του Ανδρέα με παρουσιαστή το Γιώργο Παπαδάκη!

Ο Γιώργος Παπαδάκης ενώνει ξανά τις δυνάμεις του μαζί μας, 17 χρόνια μετά την εκπομπή «Κόκκινη κάρτα» στην οποία ο Ανδρέας ανακοίνωσε την επιθυμία του να ιδρυθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στην εκπομπή θα μιλήσουν άνθρωποι που γνώρισαν και έζησαν με τον Ανδρέα, άνθρωποι που πίστεψαν και υλοποίησαν το όραμά του, άνθρωποι που συνεχίζουν μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παραμένοντας πιστοί στην υπόσχεση που όλοι δώσαμε... να έχουν όλα τα παιδιά ένα Χαμόγελο!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας καλεί να παρακολουθήσετε την εκπομπή την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 6μμ μέσω του yousmile.gr! Από τις 12 το μεσημέρι θα είμαστε στον «αέρα» με προσκεκλημένους μαθητές, εθελοντές και ανθρώπους που στήριξαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με κάθε τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.

Στις 17:00 θα προβληθεί η εκπομπή «Κόκκινη κάρτα» του Γιώργου Παπαδάκη με προσκεκλημένο τον Ανδρέα, για πρώτη φορά μετά από την πρώτη προβολή της, το 1995.

Στα 17 χρόνια δράσης του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους. Πάντα με συνέπεια στην επιθυμία και το όραμα του Ανδρέα.

Αναλυτικότερα:

Η Εθνική Γραμμή για Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 2.081.369 κλήσεις εκ των οποίων χιλιάδες αφορούσαν σε σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση, παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, στήριξη παιδιών που επαιτούν, παράνομη διακίνηση παιδιών.

Στα νοσοκομεία παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρα βρεθήκαμε δίπλα σε 22.304 παιδιά και τις οικογένειές τους.

22.268 παιδιά και οι οικογένειές τους ενισχύθηκαν από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε όλη την Ελλάδα με τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και κάθε τι άλλο απαραίτητο.

11.580 παιδιά και γονείς μίλησαν και συναντήθηκαν με Ψυχολόγους μας για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων
Χειριστήκαμε 600 περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών ενεργοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις το Amber Alert Hellas.

Για 948 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο προχωρήσαμε σε επιτόπια παρέμβαση με τα ειδικά οχήματά μας
1.673 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι οικογένειές τους βρήκαν λύσεις με την παρέμβασή και κινητοποίησή μας.

5.835 παιδιά διακομίστηκαν με τις κινητές ιατρικές μονάδες του οργανισμού μας πανελλαδικά.

Πραγματοποιήσαμε προληπτική ιατρική σε 17.497 παιδιά με τις 3 κινητές μονάδες του οργανισμού μας και σε συνολικά 55 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Στα σπίτια μας σήμερα μεγαλώνουν 284 παιδιά διαφόρων ηλικιών, ενώ συνολικά έχουν βρει μία ζεστή αγκαλιά 586 παιδιά.

Στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 δεχτήκαμε 3.712 καταγγελίες για παιδιά θύματα κακοποίησης/παραμέλησης.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή των συνολικά 10.336 χορηγών μας (συνολικά από το 1997 έως σήμερα) και των 5.977 εθελοντών μας (συνολικά από το 1997 έως σήμερα).


Διαβάστε περισσότερα...