Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

"Όχι" από τη τρόικα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης


Αρνητική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της Τρόικας στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 15%, στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει νέα πρόταση που θα αφορά και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Δείτε το βίντεο από το Mega




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για τα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Μεθαύριο Δευτέρα 14 Οκτωβρίου αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος που χορηγείται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Το ειδικό εποχικό επίδομα δικαιούνται εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών- οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες. Το ίδιο βοήθημα χορηγείται επίσης και στους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εφόσον είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαιούχοι είναι και συνταξιούχοι των παραπάνω επαγγελμάτων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 486,84 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και μέσω ΚΕΠ, από τις 21 Οκτωβρίου και μετά, ενώ το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 458,15 ευρώ έως και 916,3 ευρώ, ανάλογα με το επάγγελμα και προκύπτει ως ποσοστό επί του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε τροχιά μεταλλίου ο Γκιώνης


Σε λίγη ώρα ο αγώνας.

Την πρόκρισή του στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πινγκ πονγκ θα διεκδικήσει στις 21.00 ο Παναγιώτης Γκιώνης μετά την επικράτησή του στα προημιτελικά.



Ο Έλληνας αθλητής απέκλεισε στη φάση των «16» τον Ρώσο Κιρίλ Σκάτσκοφ νικώντας με 4-3 (11-6, 4-11, 11-9, 12-14, 9-11, 11-8, 11-7)σετ μετά από ένα συναρπαστικό ματς κι έτσι κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε προημιτελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Επόμενος αντίπαλός του είναι ο Πορτογάλος Τιάγκο Απολόνια, ο οποίος έκανε την έκπληξη και απέκλεισε τον Γερμανό Πάτρικ Μπάουμ με 4-1 σετ.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 12 μέτρα για μια Θεσσαλονίκη με βιώσιμο σύστημα μετακινήσεων


Τι προβλέπει το πρώτο στην Ελλάδα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που εκπόνησε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης
Το πρώτο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην Ελλάδα, με βάση οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεγονός.

Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρώσει σε ποσοστό 95% το ΣΒΑΚ και μέχρι το τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου θα προσθέσει τις όποιες τελικές προτάσεις των φορέων κατατεθούν και αξιολογηθούν, ώστε στο τέλος του έτους η μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης να έχει πλέον ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ζητημάτων των αστικών συγκοινωνιών, των μεταφορών, των έργων που θα γίνουν για να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό και η ποιότητα των μετακινήσεων.

Τα μέτρα για να γίνουν βιώσιμες οι μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη είναι 12. Εκτός όμως αυτών, το ΣΒΑΚ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020), για τη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων για μια σειρά από σημαντικά έργα στο νομό Θεσσαλονίκης.

Τα 12 μέτρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, Γιάννη Παλαιστή, τα 12 μέτρα που προτείνονται στο ΣΒΑΚ και τα οποία συγκεντρώνουν την ομόφωνη βούληση των φορέων του νομού για υλοποίηση είναι:

1. Ενιαίο και ευφυές σύστημα κομίστρου: Εύκολη χρήση κάρτας, δυνατότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου, δίκαιη χρέωση ανάλογα με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, δυνατότητα ενιαίας χρήσης για χρέωση μουσείων, στάθμευσης, ταξί, ποδηλάτων, διοδίων κτλ., μείωση κόστους για τους πολίτες και τους φορείς των μέσων μεταφοράς και βελτίωση της μετεπιβίβασης.

2. Λεωφορειολωρίδες, προτεραιότητα στη φωτεινή σηματοδότηση, λεωφορειακές γραμμές ταχείας εξυπηρέτησης (Bus Rapid Transit): Εκτός από την επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων προβλέπεται τα αστικά λεωφορεία να έχουν προτεραιότητα στα φανάρια (έξυπνα φανάρια), αλλά και η δημιουργία νέων λεωφορειακών γραμμών ταχείας εξυπηρέτησης. Με το μέτρο επιδιώκεται σημαντική μεταστροφή των χρηστών από το ΙΧ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι θα αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 25%-30%, θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι διαδρομών και θα αυξηθεί η αξιοπιστία των δρομολογίων του ΟΑΣΘ. Επιπλέον, το κόστος της επένδυσης είναι χαμηλό και υπάρχει δυνατότητα άμεσης υλοποίησης. Το BRT θα χρησιμοποιηθεί και για το τραμ.

3. Ευαισθητοποίηση πολιτών για αποθάρρυνση της αλόγιστης χρήσης ΙΧ.

4. Προώθηση δημιουργίας δικτύου Τραμ: Εξασφάλιση υψηλής χωρητικότητας του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, άμεση ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, συμπληρωματικό κι όχι ανταγωνιστικό προς το Μετρό, συμπληρωματικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις, αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών. Αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα του δήμου Θεσσαλονίκης.

5. Διασύνδεση Τραμ-Μετρό-Λεωφορείων με τη δημιουργία χώρων μετεπιβίβασης και αναδιάρθρωση των στάσεων.

6. Θαλάσσια Συγκοινωνία: Αρχίζει η κατασκευή των υποδομών (στάσεις), με στόχο την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έναρξη λειτουργίας και με το μικρότερο δυνατό κόστος αρχικής επένδυσης. Ηδη δεσμεύτηκαν τα πρώτα κονδύλια για την υλοποίηση.

7. Συστήματα ευέλικτης συγκοινωνίας: Υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στη ζήτηση, μεταφορές ειδικών κατηγοριών επιβατών (ΑΜΕΑ, μαθητές κτλ.), συστήματα προσωπικής ταχείας μεταφοράς, αύξηση της συνολικής προσβασιμότητας πόλεων και αγροτικών περιοχών, άρση περιθωριοποίησης και συγκοινωνιακού αποκλεισμού ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

8. Ενιαία πολιτική στάθμευσης: Αποθάρρυνση χρήσης ΙΧ κυρίως από τους εργαζόμενους, αύξηση χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτων ή πεζής μετακίνησης, προστασία ευαίσθητων περιοχών (ιστορικό – εμπορικό κέντρο) από ΙΧ.

9. Πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις δημόσιου χώρου: Διάθεση περισσότερου χώρου σε δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες, μείωση του χώρου που καταλαμβάνουν τα ΙΧ, αναβάθμιση ιστορικών – ευαίσθητων περιοχών (όπως με τις αναπλάσεις για τον άξονα της Αγίας Σοφίας ή τη Βαλκανική Πλατεία).

10. Ποδηλατόδρομοι: Αξιοποίηση των κατά προτεραιότητα χρηματοδοτήσεων ποδηλατοδρόμων από το ΕΣΠΑ, παρεμβάσεις για υψηλού επιπέδου ασφάλεια των ποδηλατών.

11. Σύστημα κοινόχρηστων δημοσίων ποδηλάτων: Πέντε θέσεις στάθμευσης κοινόχρηστων ποδηλάτων (15-25 χρήστες τη μέρα) ισοδυναμούν και μπορούν να αντικαταστήσουν μία θέση στάθμευσης αυτοκινήτου (3-6 χρήστες/μέρα). Ηδη ανακοινώθηκε (και λειτουργεί εν μέρει) η πρώτη πιλοτική εφαρμογή με 400 ποδήλατα.

12. Χρέωση κυκλοφοριακής συμφόρησης: Τα έσοδα από την τιμολόγηση των οχημάτων που εισέρχονται και κυκλοφορούν σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες γεωγραφικές ζώνες διοχετεύονται στην υλοποίηση παρεμβάσεων υπέρ των μέσων μαζικής μεταφοράς, των πεζών και των ποδηλάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ομάδας έργου του ΣΒΑΚ, Μάνος Βουγιούκας, «το τελικό 6ο Φόρουμ Κινητικότητας, που θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου, θα αφορά στην εισαγωγή του ενιαίου ευφυούς συστήματος συλλογής κομίστρου για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην ηλεκτρονική πληρωμή. Το ΣΑΣΘ δίνει έμφαση στην προώθηση καινοτόμων και ενιαίων ολοκληρωμένων συστημάτων έκδοσης εισιτηρίων, συλλογής κομίστρου, ηλεκτρονικής πληρωμής και έξυπνων καρτών εν όψει και των μελλοντικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί με την ενσωμάτωση στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης του μετρό, της θαλάσσιας συγκοινωνίας και του τραμ».

Αλλάζει η καθημερινότητά μας

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει μια «ενδιάμεση ανάπτυξη» (δηλαδή υλοποίηση ενός μέρους των μέτρων του ΣΒΑΚ) των δημοσίων συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη θα έχει ως αποτέλεσμα ραγδαίες αλλαγές στις συνήθειες των μετακινήσεων των πολιτών. Η χρήση ΙΧ και ταξί που το 2008 ήταν σε ποσοστό 61%, το 2015 πέφτει στο 53% και το 2020 στο 40%. Από την άλλη οι δημόσιες συγκοινωνίες από το 24% πηγαίνουν στο 27% και το 2020 στο 35%. Τα δίκυκλα διατηρούν το ποσοστό του 10%, ενώ τα ποδήλατα από 1% το 2008 φτάνουν στο 10% το 2020. Οι πεζή μετακινήσεις από 4% πηγαίνουν στο 5%.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκαν θεαματικές αλλαγές εφόσον υπάρξει «δραστική ανάπτυξη» (υλοποίηση σχεδόν του συνόλου του ΣΒΑΚ) των δημοσίων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Έτσι, μέχρι το 2025 έχει υπολογιστεί πτώση της χρήσης ΙΧ και ταξί στο 32% και διπλασιασμός του μεριδίου της αγοράς των μετακινήσεων από τις δημόσιες συγκοινωνίες, που το 2025 θα κατέχουν ποσοστό 48%. Στο ίδιο σενάριο μειώνεται σημαντικά και η χρήση δικύκλων (στο 5%).


Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Coca-Cola Τρία Εψιλον: Ανακαίνισε πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία της εταιρίας Coca Cola Τρία Έψιλον για την ουσιαστική βελτίωση σχολικών κτιρίων στο νομού Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από δύο χιλιάδες μαθητές του Νομού Θεσσαλονίκης βρήκαν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα σχολεία τους ουσιαστικά βελτιωμένα, ύστερα από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου!» της Coca-Cola Τρία Έψιλον.




Με στόχο την έμπρακτη στήριξη της περιοχής της Θεσσαλονίκης, στην οποία δραστηριοποιείται ενεργά από το 1971, η Coca-Cola Τρία Έψιλον παρέδωσε στις αρμόδιες τοπικές Αρχές ένα πλήρως ανακαινισμένο σχολείο και τέσσερα βελτιωμένα σχολικά κτίρια στους δήμους Παύλου Μελά, Κορδελιού-Εύοσμου, Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας-Χορτιάτη, μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών που ανέλαβε.

Οι δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής που συντονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και οι περισσότεροι από 33.000 πολίτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και φέτος.



Τα ανακαινισμένα σχολεία
Τόσο στο σχολείο που αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού (14ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης), όσο και στα υπόλοιπα σχολεία που αναδείχθηκαν πρώτα σε ψήφους στους συμμετέχοντες Δήμους (1o & 14ο Δημοτικά Σχολεία Εύοσμου, 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Δρυμού και 1ο & 2ο Δημοτικά Φιλύρου), η εταιρεία υλοποίησε σειρά επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών, μεταξύ των οποίων, εξωτερικές και εσωτερικές βαφές κτιρίων/χώρων, επισκευές στέγης, επισκευές και βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων (ασφαλτόστρωση και διαγράμμιση γηπέδων, τοποθέτηση ιστών για βόλεϊ, βαφή μπασκετών, τοποθέτηση περίφραξης, κ.ά., αντικατάσταση ή τοποθέτηση φύλλων θυρών, εργασίες σε προαύλιους χώρους (τοποθέτηση και διαμόρφωση καθιστικών, φύτευση πρασίνου, επισκευή σκεπάστρων, κ.ά.), αλλαγή δαπέδων, επισκευή στέγης, τοποθέτηση αντιολισθητικής μεμβράνης σε σκαλοπάτια και κατασκευή κάγκελου με κουπαστές στις ράμπες ΑΜΕΑ. 

Σημειώνεται ότι η επιλογή των σχολείων στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες και φέτος έγινε μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία στη σελίδα του προγράμματος στο Facebook (https://www.facebook.com/tosxoleiopoutheleis) και μέσα από ειδικά έντυπα ψηφοφορίας σε κεντρικά σημεία στους συμμετέχοντες δήμους.



Το προφίλ της Coca-Cola Τρία Εψιλον
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον διατηρεί σημαντική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με σταθερή δέσμευση στην τοπική κοινωνία. Δραστηριοποιείται δε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την έδρα της εταιρείας για τη Βόρεια Ελλάδα, από το 1971.

Απασχολεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται από τις γύρω περιοχές, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά την τοπική κοινωνία (σ.σ. συνολικά στην Ελλάδα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους). Θεωρώντας ως σημαντικότερο κεφάλαιό της τους ανθρώπους της, η Coca Cola Τρία Έψιλον δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή, την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος, επενδύθηκαν συνολικά περισσότερες από 4.444 ώρες στην εκπαίδευση των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων στη μονάδα της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερους από 50 τοπικούς ΜΚΟ περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα και τα τελευταία τρία χρόνια έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 150 δράσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το 98% των προϊόντων που διακινείται στην ελληνική αγορά, παράγεται στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται στην ελληνική αγορά, η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ από το 2012.
Αποτελεί σημαντικό πελάτη για 4.500 προμηθευτές και σημαντικό προμηθευτή για 120.000 σημεία πώλησης ενώ τα τελευταία 10 χρόνια η εταιρεία έχει αποδώσει στο κράτος (μέσω φορολογικών, εργοδοτικών εισφορών, κ.λπ.) περίπου 1 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δηλώσεις 29.513 αυθαιρέτων τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νόμου


Τις 29.513 έχουν φτάσει σε ένα μόνο μήνα, τον πρώτο της εφαρμογής του, οι δηλώσεις υπαγωγής στο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (03/10) το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Από τον προαναφερόμενο αριθμό, 21.563 αιτήσεις είναι σε επεξεργασία, 3.794 στο στάδιο της αρχικής υποβολής, 2.148 έχουν υπαχθεί στο νόμο και για 2.008 έχει οριστικοποιηθεί η υπαγωγή. Το σύνολο των προστίμων υπολογίζεται σε 146.798.305 ευρώ.

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών, 384 δηλώσεις έχουν γίνει από άτομα με αναπηρία 80% και άνω, 329 από παλιννοστούντες, 7 είναι γονική παροχή σε τέκνα παλιννοστούντων, 165 είναι πολύτεκνοι για κύρια κατοικία, 388 τρίτεκνοι, 152 μακροχρόνια άνεργοι, 260 ΑΜΕΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 67% και 99 πολύτεκνοι για Β΄ κατοικία.

"Όσο περισσότερο εξοικειώνονται οι μηχανικοί, οι υπηρεσίες και οι πολίτες με τις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερο θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που φέραμε. Για αυτό το λόγο το ΥΠΕΚΑ ξεκινά δράσεις ενημέρωσης μηχανικών και υπηρεσιών στην Περιφέρεια, ξεκινώντας αύριο από τη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, εκδώσαμε εγκύκλιο εφαρμογής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και τα μέχρι στιγμής ερωτήματα, όσο απλά και αν ήταν. Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα, όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

Και πρόσθεσε: "Θέλω όμως να σημειώσω με έμφαση κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα. Η χώρα άλλαξε σελίδα και η Πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Θέλουμε και μπορούμε να τη σταματήσουμε. Βάζουμε «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία, προχωρούμε τον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν τα περιουσιακό τους δικαίωμα. Παρουσιάσαμε μία ρύθμιση χρήσιμη και ωφέλιμη για όλους".


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προτάσεις Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας για σειρά δράσεων – εκδηλώσεων με επίκεντρο την 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία


Προς: Νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας αλληλεγγύης και παιδείας Δήμου Σπάρτης

Κοινόπ.: Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμοι κυρίες – κύριοι,

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας προτείνει στο Δ.Σ. του νομικού προσώπου κοινωνικής προστασίας αλληλεγγύης και παιδείας του Δήμου Σπάρτης δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν επίκεντρο την 3η Δεκέμβρη 2013.

Στόχοι αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τα θέματα τα οποία μας απασχολούν και προκαλούν εξαιρετικές δυσκολίες στην αυτόνομη διαβίωση μερίδας των συμπολιτών μας όπως:

• Η εξοικείωση με το άτομο με ειδικές ανάγκες ως ένα πρόσωπο της γειτονιάς, της κοινωνίας, της οικογένειας, της καθημερινότητάς μας.

• Η ενημέρωση για το πόσο σοβαρά συμβάλλουν στην αύξηση των ΑμεΑ τα τροχαία ατυχήματα.

• Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας για το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τον συμπολίτη τους που τυγχάνει να είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

• Ενημέρωση για δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων μέσω των οποίων μπορούν να διαμορφωθούν οι υποδομές μίας πόλης ώστε αυτή να γίνει προσβάσιμη και προσπελάσιμη (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο).

• Η διοργάνωση ημερίδας με θέμα την προσβασιμότητα, όλων των πολιτών σε όλους τους χώρους, δημόσιους, δημοτικούς, ιδιωτικούς και κοινόχρηστους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με παρουσίαση της σχετικής νομοθεσίας η οποία πλέον υποχρεώνει για την εφαρμογή της.

• Η υλοποίηση νέου προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία.

• Η πραγματοποίηση ενός αγώνα με αθλητικές ομάδες ΑμεΑ.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η σύσταση «Επιτροπής Προσβασιμότητας», υπό την αιγίδα του Σωματείου μας το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη χρήση προδιαγραφών και στην αξιολόγηση μέσω αυτών του επιπέδου της προσβασιμότητας των υποδομών, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την αποτύπωση πρακτικών τρόπων με την υλοποίηση των οποίων η πόλη μας μπορεί να καταστεί πόλη περισσότερο προσβάσιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ωφέλιμο να αξιολογηθούν και τυχόν να ανασχεδιαστούν υπάρχουσες υποδομές όπως οι ράμπες, οι χώροι στάθμευσης για τα ΑμεΑ και άλλες, αλλά και να λαμβάνονται προληπτικά υπόψη διεθνώς καθιερωμένες προδιαγραφές που αποτελούν μέρος της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να προσφέρεται η ευχέρεια ποιοτικής μετακίνησης όχι μόνο στα ΑμεΑ, αλλά και σε άλλες κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης στην πόλη.

Μετά Τιμής
Εκ του Δ.Σ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή αθλητών Special Olympics Π.Ε. Ευβοίας στο Φεστιβάλ Αθλημάτων Special Olympics Ελλάς


Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 4η Παγκόσμια Ημέρα Eunice Kennedy-Shriver στην Πλατεία Αναλήψεως Βριλησσίων με το σύνθημα: «Παίζουμε Μαζί για να Ζούμε Μαζί». Στην Παγκόσμια Ημέρα Eunice Kennedy-Shriver, συμμετείχαν και αθλητές των Special Olympics της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.



Τα Special Olympics Ελλάς διοργανώσαν με τον Δήμο Βρηλισίων το Φεστιβάλ Αθλημάτων Special Olympics :Αντιπτέριση (Badminton), Μπότσε (Bocce) και Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Ping- Pong). Συμμετείχαν αθλητές Special Olympics προπονητές, εθελοντές, μαθητές ειδικών σχολείων, δημοτικών γυμνασίων και λυκείων.

Δημιουργήθηκαν μεικτές ομάδες (Unifiedteams) με τους αθλητές, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο για συνύπαρξη ατόμων με και χωρίς διανοητική αναπηρία, ενώ οι μικροί επισκέπτες ηλικίας 2-8, συμμετείχαν σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες του Προγράμματος Νεαροί Αθλητές.

Σ’ αυτή τη σεμνή μα ουσιαστική τελετή-εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά και οι αθλητές μας του Μπότσε με την προπονήτρια-σύνοδο τους Κωνσταντίνα Μελετιάδου, καθώς και εθελοντές μας.

Η Eunice Kennedy – Shriver (1921 – 2009) δίδαξε με τον αγώνα της και τα αποτελέσματα των μεγάλων προσπαθειών της, ότι δεν υπάρχει καμιά σωματική ή διανοητική αναπηρία που να μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

Ειρήνη Μερτζιάνη

Συντονίστρια του Προγράμματος Special Olympics

Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας



Πηγή: http://www.eviaportal.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριάντα χρόνια Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης - Oι μύθοι και η τραγική πραγματικότητα


Ουσιαστικός διάλογος και πρωτοβουλίες, ως αποτέλεσμα Ημερίδας για την ψυχική υγεία που συνδιοργάνωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και το Φόρουμ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος, και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» συνδιοργάνωσαν, το Σάββατο,21 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα, την ημερίδα με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;». Στην ημερίδα συμμετείχαν σύλλογοι οικογενειών και αδελφών χρηστών, ευρωπαίοι και Έλληνες ειδικοί κι εμπειρογνώμονες, ευρωπαϊκές οργανώσεις καθώς και κοινωνικοί φορείς. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν μεταξύ άλλων να επαναλαμβάνουν ανά εξάμηνο την συνάντηση αυτή ώστε να αξιολογούν τις εξελίξεις, να ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές αλλά και να συντονίζουν κοινές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.

Έναρξη Ημερίδας

Ανοίγοντας τη ημερίδα, ο Νίκος Χρυσόγελος υπογράμμισε την πολυδιάστατη σημασία της ψυχικής υγείας, που δεν άπτεται μόνο της ιατρικής επιστήμης, αλλά είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Αναφέρθηκε στους στόχους της ημερίδας που ήταν η ανταλλαγή προτάσεων και καλών πρακτικών που θα οδηγήσουν σε συντονισμό ενεργειών για ένα βιώσιμο και σταθερό μοντέλο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο πώς η κρίση επηρεάζει τον τομέα της ψυχικής υγείας, επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική που περικόπτει κοινωνικές παροχές είναι αποτυχημένη και αντιπρότεινε την αναδιάρθρωση δομών και πολιτικών με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανοχή στην ετερότητα και την κοινωνική ένταξη των ληπτών, καταδεικνύοντας την έλλειψη περιεκτικής αντίληψης της ελληνικής κοινωνίας αναφορικά με την εξέλιξή της.

Δείτε τον χαιρετισμό του Νίκου Χρυσόγελου εδώ.

Στην έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Α. Φραγκούλη, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Επιχειρήσεων (CEFEC), και ο Μ. Σταυρογιαννόπουλος, μέλος του Φόρουμ, ενώ στη συνέχεια ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μοιράστηκαν τη γνώση και τις εμπειρίες τους και συζήτησαν με τους συμμετέχοντες.

Δείτε τους χαιρετισμούς της Α. Φραγκούλη εδώ και του Μ. Σταυρογιαννόπουλου εδώ

Ενότητα Α΄: Συνοπτική αποτύπωση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και εκτίμηση της προόδου που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί. Το ισχύον μοντέλο ανταποκρίνεται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ληπτών και των οικογενειών τους;

Οι ομιλητές της πρώτης ενότητας επεχείρησαν την αποτύπωση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ληπτών και των οικογενειών τους. Η Α. Αγγελή και ο Α. Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος και Γραμματέας του Συλλόγου Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ), η Μ. Κανελλή, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ), και ο Α. Τσαμίτας, Γραμματέας του Συλλόγου «Αυτοεκπροσώπηση», αφού παρουσίασαν αντίστοιχα τον ρόλο και το έργο των Συλλόγων, αναφέρθηκαν στις ελλείψεις των δομών, την υποχρηματοδότηση, το κλείσιμο των νοσοκομείων και των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τον αποκλεισμό των ληπτών, την παρακράτηση συντάξεων και επιδομάτων, τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος κατά την πιστοποίηση της αναπηρίας, καθώς και την όξυνση των δυσκολιών για τους λήπτες και τις οικογένειές τους στις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Ε. Φυτράκης, δικηγόρος και ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, ανέδειξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Ελλάδα. Αφού αναφέρθηκε στις νομικές δεσμεύσεις της χώρας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία βασίζεται στον ανθρωπισμό, καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας και τη μορφή του κράτους δικαίου. Το ζητούμενο είναι, όπως ανέφερε, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση να προβάλλεται ως υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο ως θέμα υγείας.

Η Ν. Γαρώνη, μέλος του Φόρουμ, προέβη στον απολογισμό της λειτουργίας των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας ως ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών που μπορεί να καλύψει δυσπρόσιτες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και κατά συνέπεια να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε κοινωνίες που μέχρι τώρα δεν τις είχαν.

Την πρώτη ενότητα ολοκλήρωσαν με τοποθετήσεις τους η Μ. Σούμπαση, εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, και ο Φ. Μπίμπασης, συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι αφού ανέλυσαν την παθογένεια του συστήματος, τόνισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της αποασυλοποίησης, του σχεδιασμού δομών εναλλακτικών προς τον εγκλεισμό, με σεβασμό του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του πάσχοντος, και της ενσωμάτωσης των ειδικών ομάδων πληθυσμού στην κοινωνία. Αναφέρθηκαν στον αποκλεισμό των συγκεκριμένων ατόμων ως έλλειψη γενικότερης ανοχής στη διαφορετικότητα, συνδέοντάς τον με την αύξηση των φασιστικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία.

Συντονιστές της πρώτης συνεδρίας ήταν οι Χ. Παπαδάκης, ΣΟΨΥ, και Α. Κατσαμάγκος, μέλος τους Φόρουμ.

Ενότητα Β΄: Πολιτικές, Σχέδια Δράσης, Προγράμματα και Καινοτομίες στον τομέα της ψυχικής υγείας: Προτάσεις για ένα “βέλτιστο μείγμα” υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας στη βάση της τεκμηριωμένης ψυχιατρικής, των αναγκών των ληπτών σε τοπικό επίπεδο και της συμμετοχής των ίδιων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας. Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση ανεξαρτήτως μεταβολών της πολιτικής βούλησης;

Η δεύτερη θεματική επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη βάση τεκμηριωμένων ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και προσαρμογής στις ανάγκες των ληπτών και των οικογενειών τους. Το ζητούμενο της ενότητας αυτής ήταν να δοθεί απάντηση στο ερώτημα: «Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια στην εφαρμογή ανεξάρτητα από τις μεταβολές της πολιτικής βούλησης;». Οι Β. Jacob, υπεύθυνος διαχείρισης έργου και συντονιστής της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, P.Delespaul, Καθηγητής για τις Καινοτομίες στη Ψυχική Υγεία στην Ολλανδία, Μ. Morris, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Α. Barbato,ειδικός επιστήμονας στη Μονάδα Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Mario Negri, και J. Pfeiffer, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη Μετάβαση από την Ιδρυματική στην Κοινοτική Βάση Φροντίδας και σύμβουλος σε θέματα πολιτικής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ψυχική Υγεία, παρουσίασαν πολιτικές, εθνικές στρατηγικές, καινοτόμα σχέδια δράσης από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ιταλία. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη διασύνδεσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η σπουδαιότητα της κοινωνικής ένταξης, ουσιαστικής ενδυνάμωσης και ανάληψης ενεργού ρόλου από τους λήπτες, η σημασία των συνεργασιών και η θεώρηση της κρίσης ως ευκαιρίας για την ολοκλήρωση του συστήματος μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων.

Συντονιστές της δεύτερης συνεδρίας ήταν οι Β. Φωτόπουλος, Διευθυντής ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, και Π. Φίτσιου, μέλος του Φόρουμ.

Ενότητα Γ΄: Tα οικονομικά της ψυχικής υγείας: χρηματοδότηση, κοστολόγηση και χρηστή διαχείριση των πόρων. Προς ένα βιώσιμο σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα: διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Οι F. Amaddeo, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, Β. Grove, ειδικός σύμβουλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ψυχική Υγεία, C. Magro, Αντιπρόεδρος της EUFAMI, C. Huitink, μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ψυχιατρική, και M. Carpay, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ασκληπιού, ανέλυσαν την ορθή διαχείριση των πόρων και τη συμβολή της παρακολούθησης και αξιολόγησης προς ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας. Μίλησαν για την ανάγκη να ενισχυθούν οι σύλλογοι των ληπτών και να αποκτήσουν θέση συνομιλητή στις εξελίξεις, καθώς όπως τόνισε ο Huitink όλα πρέπει να γίνονται για τους λήπτες με τους λήπτες και όχι χωρίς τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις. Άλλος ένας τομέας που, όπως όλοι οι ομιλητές τόνισαν, έχει μείνει πίσω και με ευθύνη των ίδιων αλλά με μεγαλύτερη ευθύνη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και της πολιτικής ηγεσίας, που για τόσα χρόνια λειτουργούσαν εκ μέρους των ληπτών, κρατώντας τους λήπτες δέσμιους των δικών τους προτεραιοτήτων και φιλοδοξιών.

Συντονιστές της τρίτης συνεδρίας ήταν η Μ. Λαζαρίδου, μέλος του Φόρουμ και ο Ν. Χρυσόγελος.

Συμπεράσματα της Ημερίδας

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις, αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ακολούθως:

1. Η ψυχική υγεία δεν είναι αμιγώς ιατρικό θέμα, αλλά και κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό και υπό αυτή την έννοια μας αφορά όλους,
2. Κατά τη διαμόρφωση και παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα πρέπει να προτάσσεται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με προεξάρχον το δικαίωμα στη ζωή,
3. Πέρα από την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, χρειάζεται μία “από κάτω προς τα πάνω” προσέγγιση για την ολοκλήρωση του συστήματος ψυχικής υγείας,
4. Παρά τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος που επιδεινώνονται λόγω της κρίσης, μπορεί να προωθηθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων,
5. Η διαδικασία της κοινωνικής ένταξης των ληπτών είναι εξέχουσας σημασίας,
6. Χρειάζεται η οικοδόμηση ευρύτερων εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών συμμαχιών,
7. Χρειάζεται να θέσουμε ενδιάμεσους στόχους,
8. Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις,
9. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαδικασιών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Παρόλα αυτά, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης,
10. Απαιτείται η ανάληψη διεθνών δράσεων, με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος,
11. Διαπιστώθηκε η έλλειψη αντιπροσωπευτικής πολιτικής εκπροσώπησης στην Ημερίδα,
12. Η ολοκλήρωση του συστήματος ψυχικής υγείας θα πρέπει να τεθεί υψηλά στην πολιτική ατζέντα,
13. Αποσπάστηκε η δέσμευση να δοθεί συνέχεια στην Ημερίδα, αλλά επί συγκεκριμένης βάσης.

Άλλες παρεμβάσεις στην Ημερίδα

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και ανέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ανοχής στην διαφορετικότητα και της αύξησης των φασιστικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τόσο οι Νίκος Χρυσόγελος και Μιχάλης Τρεμόπουλος, όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων που συμμετείχαν στην Ημερίδα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων που εκδηλώνονται με πολλές και διαφορετικές μορφές.

Δείτε τον χαιρετισμό του Μιχάλη Τρεμόπουλου εδώ

Τα συμπεράσματα και όλες οι εισηγήσεις και παρεμβάσεις στην Ημερίδα

Δείτε τα συμπεράσματα της Ημερίδας: μέρος πρώτο εδώ, μέρος δεύτερο εδώ

Εισηγήσεις πρώτης ενότητας

Α. Αγγελή εδώ

Α. Αλεξανδρόπουλος εδώ

Μ. Κανελλή εδώ

Α. Τσαμίτας εδώ

Ε. Φυτράκης, πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Ν. Γαρώνη εδώ

Μ. Σούμπαση εδώ

Φ. Μπίμπασης εδώ

Εισηγήσεις δεύτερης ενότητας

Β. Jacob εδώ

P. Delespaul μέρος πρώτο εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Μ. Morris πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Α. Barbato μέρος πρώτο εδώ, μέρος δεύτερο εδώ

J. Pfeiffer πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Εισηγήσεις τρίτης ενότητας

F. Amaddeo πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Β. Grove εδώ

C. Magro πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

C. Huitink πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Μπορείτε, επίσης, να δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα εδώ


Διαβάστε περισσότερα...

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων


Διαβάστε τις 27 ερωταπαντήσεις.
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με το νόμο 4178/2013.

1. Ποιες περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο ν. 4178/13 ;

Δεν έχουν εκ του νόμου υποχρέωση υπαγωγής στο ν. 4178/13 οι περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων χρήσεων των εδαφίων (α) έως (στ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του νόμου.

2. Πώς εκδίδεται η βεβαίωση μηχανικού στις περιπτώσεις αυθαιρεσιών, που έχουν υπαχθεί στους προγενέστερους ν. 3775/09, ν. 3843/10 και ν. 4014/11 (εξόφληση του ειδικού προστίμου και υποβολή όλων των σχεδίων α' και β' φάση) και δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο ν. 4178/13; Απαιτείται η καταβολή ποσοστού ανταπόδοσης ;

Όχι. Δεν απαιτείται η καταβολή ποσοστού ανταπόδοσης. Η βεβαίωση εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα, μετά την υποβολή αίτησης στο ν. 4178/13, κατά τα οριζόμενα στο ν. 4178/13 και σύμφωνα με την παρούσα.

3. Πώς γίνεται η μετάβαση από το ν. 4014/11 στο ν. 4178/13;

Στο άρθρο 4 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής «Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του νόμου 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 174/Α').» (ΦΕΚ 2184 Β/2013) ορίζεται :

α) Στην παρ. 2 «Δηλώσεις που έχουν υπαχθεί και ολοκληρωθεί κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 υπάγονται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό στο πληροφοριακό σύστημα του TEE. Τα στοιχεία της δήλωσης, οι πληρωμές καθώς και τα ήδη υποβληθέντα σχέδια μεταφέρονται σε νέα δήλωση τα στοιχεία της οποίας συμπληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4178/2013, όπου απαιτείται. Από το πληροφοριακό σύστημα του TEE εκδίδεται νέα πράξη ολοκλήρωσης της υπαγωγής κατά τις διατάξεις του Ν. 4178/2013, μετά την καταβολή του ποσοστού ανταπόδοσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 10 του Ν. 4178/2013.»

β) Στην παρ. 3 «Δηλώσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και δεν έχουν ολοκληρωθεί υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 4178/4014 προκειμένου να ολοκληρωθούν. Για την μεταφορά των στοιχείων και την έκδοση των σχετικών πράξεων υπαγωγής και βεβαιώσεων απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου μέσω του εξουσιοδοτημένου μηχανικού στο ηλεκτρονικό σύστημα του TEE. Τα στοιχεία της δήλωσης οι πληρωμές καθώς και τα ήδη υποβληθέντα σχέδια μεταφέρονται αυτομάτως σε νέα δήλωση η οποία συμπληρώνεται, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4178/2013. Μετά την πληρωμή του ποσοστού ανταπόδοσης, η καταβολή του υπολοίπου του ενιαίου ειδικού προστίμου καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπόκειται στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 και της παρούσας.»

4. Αυθαίρετα, που έχουν υπαχθεί στην παρ. 2 του άρθρου 26 του 4014/2011, με την καταβολή παραβόλου και την προϋπόθεση έκδοσης άδειας νομιμοποίησης εντός τριών (3) ετών, έχουν υποχρέωση υπαγωγής στο νέο νόμο ; Και εάν υπαχθούν, τα τρία έτη θα υπολογίζονται από την ημερομηνία αίτησης στο ν. 4014/2011 ή από την ημερομηνία αίτησης ένταξης στο νέο νόμο;

Οι περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στην παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4014/11 περιλαμβάνονται στο εδάφιο ζ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4178/13 και πρέπει να υπαχθούν υποχρεωτικά στο νέο νόμο, προκειμένου να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του, δηλ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 23, όπου αναφέρονται και τα σχετικά με τις προθεσμίες.

Κατά την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4178/13 ισχύουν οι νεώτερες προθεσμίες που προβλέπονται, δηλ. τρία έτη από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

5. Ποια είναι η προθεσμία εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα των δικαιολογητικών - σχεδίων της β' φάσης των δηλώσεων, που έχουν υπαχθεί και ολοκληρωθεί κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 ;

Τα δικαιολογητικά - σχέδια εισάγονται στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του ν. 4178/2013.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής μεταφοράς των στοιχείων των δηλώσεων, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 4 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2184 Β/5-9-2013) απαιτείται η προηγούμενη μετάβαση των στοιχείων της δήλωσης σύμφωνα με την παρούσα.

6. Ποια είναι η προθεσμία εισαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα των δικαιολογητικών - σχεδίων των νέων δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρεσιών στο ν. 4178/13 ;

Κατά το ν. 4178/13 δεν προβλέπονται διαφορετικές φάσεις υποβολής των δικαιολογητικών του άρθρου 11.

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 30 του ν. 4178/2013, σε συνδυασμό με την παρ. 1Γ του άρθρου 3 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2184 Β/2013), η καταληκτική ημερομηνία καταβολής παραβόλου, διόρθωσης στοιχείων και εισαγωγής δικαιολογητικών είναι η 6-2-2015.

Σε κάθε περίπτωση τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα εντός εξαμήνου από την ημερομηνία υπαγωγής, δηλ. την ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, αλλά όχι μετά την 6-2-2015.

7. Ποιες είναι οι προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων;

Οι προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων ορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 3 της υπ' αριθ. 2254/30.8.2013 ΥΑ (ΦΕΚ 2184 Β72013).

8. Κατά την, κατόπιν αίτησης, μεταφορά των στοιχείων δήλωσης του ν. 4014/11 στο ν. 4178/13 συμπληρώνονται τα στοιχεία που λείπουν ;

Η δήλωση θα επανεξεταστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4178/2013 ή το πρόστιμο θα παραμείνει το ίδιο όπως ακριβώς υπολογίσθηκε με τον ν. 4014/2011;

Κατά τη μεταφορά στο ν. 4178/2013 στοιχείων δήλωσης με το ν. 4014/2011 που δεν έχει ολοκληρωθεί εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4178/2013. Το πρόστιμο επανυπολογίζεται και συμψηφίζονται τα καταβληθέντα ποσά ως ακολούθως :

α) Περιπτώσεις υπαγωγής στο ν. 4014/2011, των οποίων τα στοιχεία των αυθαιρεσιών δεν μεταβάλλονται κατά τη μετάβασή τους στο ν. 4178/2013.

Το πρόστιμο επανυπολογίζεται, συμψηφίζονται τα καταβληθέντα ποσά και:

. εάν το νέο πρόστιμο προκύπτει μεγαλύτερο του προστίμου του ν. 4014/2011 διατηρείται το παλιό μικρότερο πρόστιμο,

. εάν το νέο πρόστιμο προκύπτει μικρότερο του προστίμου του ν. 4014/2011 διατηρείται το νέο μικρότερο πρόστιμο,

β) Περιπτώσεις υπαγωγής στο ν. 4014/2011, των οποίων τα στοιχεία των αυθαιρεσιών μεταβάλλονται κατά τη μετάβασή τους στο ν. 4178/2013.

Το πρόστιμο επανυπολογίζεται, συμψηφίζονται τα καταβληθέντα ποσά και εφαρμόζεται το νέο πρόστιμο.

9. Για την ίδια αυθαίρετη κατασκευή μπορεί άλλος μηχανικός από αυτόν, που είχε υποβάλει αρχικά τη δήλωση στο ν. 4014/2011 να υποβάλει νέα δήλωση στο ν. 4178/2013 και να ζητήσει να μεταφερθούν τα στοιχεία της δήλωσης, ώστε να μη χαθούν τα καταβληθέντα ποσά ;

Ναι, είναι δυνατή η υποβολή νέας δήλωσης από άλλο μηχανικό κατά τις ειδικότερες διατάξεις που διέπουν τις υπηρεσίες μηχανικού μετά από αίτηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

10. Σε ποιες συμβολαιογραφικές πράξεις δεν επισυνάπτεται η βεβαίωση μηχανικού της παρ. 1β του άρθρου 3 του ν. 4178/2013 ;

Δεν απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού σε συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, δωρεάς αιτίας θανάτου, συγχώνευσης εταιρειών, καθώς και εξοφλητικές συμβολαιογραφικές πράξεις, υπό την έννοια ότι δεν αποτελούν δικαιοπραξία εν ζωή.

11. Όταν άτομο με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) εμπίπτει σε περισσότερες περιπτώσεις ειδικής ομάδας πληθυσμού των παραγράφων του άρθρου 17 του ν. 4178/2013 εφαρμόζονται προσθετικά τα ποσοστά των εκπτώσεων, που προβλέπονται για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού;

Ο δικαιούχος επιλέγει μία από τις ειδικές ομάδες, ώστε να γίνει εφαρμογή των οριζομένων στη σχετική διάταξη.

12. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το ατομικό εισόδημα που αναφέρεται στο νόμο είναι το επίδομα αναπηρίας ; Πώς αποδεικνύεται η φορολογική επιβάρυνση από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ);

Ατομικό ή Οικογενειακό εισόδημα είναι αυτό που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, η οποία και υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα.

Επίσης από τη φορολογική δήλωση προκύπτει αν ο φορολογούμενος επιβαρύνεται από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

13. Για τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει περιορισμός εφαρμογής της έκπτωσης της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 4178/2013 ;

Η έκπτωση εφαρμόζεται εφ' όσον κατά το χρόνο υπαγωγής δηλώνονται στη φορολογική δήλωση προστατευόμενα μέλη.

14. Ποια θεωρείται κύρια κατοικία (άρθρου 17) ή κύρια και μοναδική κατοικία (άρθρο 19, παρ. 3 ) ή πρώτη κατοικία (άρθρο 23 παρ. 20) και πώς αποδεικνύεται ;

1) Κύρια κατοικία είναι η κατοικία μόνιμης διαμονής, που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση.

2) Κύρια και μοναδική κατοικία είναι η κατοικία μόνιμης διαμονής που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση, εφ' όσον είναι και η μοναδική, που έχει ο φορολογούμενος.

3) Ως πρώτη κατοικία νοείται η κύρια κατοικία κατά τα ανωτέρω.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, η οποία και υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα.

15. Σε περίπτωση, που η κύρια κατοικία υπερβαίνει τα μέγιστα τετραγωνικά της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 4178/13, ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται έκπτωση ;

Ο ιδιοκτήτης δικαιούται την έκπτωση για την προβλεπόμενη στη σχετική διάταξη επιφάνεια για την οποία και εφαρμόζεται αποκλειστικά η έκπτωση κατά τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου στο σχετικό φύλλο καταγραφής.

Σε περίπτωση που η κύρια κατοικία υπερβαίνει τα μέγιστα τετραγωνικά που προβλέπει η σχετική διάταξη, η επιπλέον επιφάνεια καταγράφεται σε άλλο φύλλο υπολογιζομένου του ενιαίου ειδικού προστίμου χωρίς την ανωτέρω έκπτωση.

16. Οι αυθαιρεσίες της παρ. 5α του άρθρου 18, των παρ. 10 και 11 του άρθρου 23 του ν. 4178/2013 κ.ά. υπάγονται σε κάποια από της Κατηγορίες του άρθρου 9 του ν. 4178/2013 ;

Σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσιών που υπάγονται στο ν. 4178/2013 πρέπει να επιλέγεται κάποια από τις κατηγορίες 1, 2, 4 ή 5 κατά περίπτωση.

Η Κατηγορία 3 επιλέγεται αποκλειστικά για τις περιπτώσεις που αναφέρονται σε αυτή.

17. Οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις εντάσσονται στην κατηγορία 3 της παρ. Γ του άρθρου 9 του ν. 4178/2013. Στην παρ. 5α του άρθρου 18 προβλέπεται υπολογισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου βάσει του παραρτήματος Β' με αναλυτικό προϋπολογισμό, δηλ. 500? ανά 15000? προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που συνυπάρχουν οι παραπάνω αυθαιρεσίες στο ίδιο ακίνητο συμψηφίζονται οι υπολογισμοί;

Όχι, είναι δύο κατηγορίες αυθαιρεσιών και συμπληρώνονται διαφορετικά φύλλα καταγραφής.

18. Σε ποιές περιπτώσεις συμβολαιογραφικών πράξεων απαιτείται η επισύναψη σχεδίων με θεώρηση από το ηλεκτρονικό σύστημα του TEE ;

Η επισύναψη σχεδίων με θεώρηση από το ηλεκτρονικό σύστημα του TEE απαιτείται κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων, που αφορούν σε δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων με αυθαιρεσίες που έχουν υπαχθεί στο ν. 4178/2013.

Δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερους νόμους, δεδομένου ότι τα στοιχεία-δικαιολογητικά τους δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

19. Πώς δηλώνονται αυθαίρετοι ισόγειοι αποθηκευτικοί χώροι ύψους 2,20μ.; Ως βοηθητικοί χώροι λόγω ύψους ή ως χώροι κύριας χρήσης ;

Για την υπαγωγή στο ν. 4178/2013 το ύψος της αυθαίρετης ισόγειας αποθήκης δεν επηρεάζει τη χρήση που έχει. Επομένως, αυθαίρετη ισόγεια κατοικία ύψους π.χ. 2,20 μ. ρυθμίζεται κατά τις διατάξεις του ν. 4178/2013 και δεν λαμβάνεται ως βοηθητική χρήση λόγω του μικρού ύψους της.

20. Στις ειδικές ομάδες πληθυσμού του άρθρου 17 απαιτείται η καταβολή παραβόλου;

Ναι. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του ν. 4178/13 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την καταβολή παραβόλου.

21. Σε αντίθεση με την παρ. 3δ, του άρθρου 23, του ν. 4014/2011 ισχύει οτι με το ν. 4178/2013 ρυθμίζονται αυθαίρετα erker πάνω από κοινόχρηστο χώρο, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές πάνω σε νομίμως υφιστάμενο εξώστη, που βρίσκεται πάνω από κοινόχρηστο χώρο;

Όχι, απαγορεύεται από την παρ. 2α, του άρθρου 2, του ν. 4178/2013 με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που ορίζονται στην Κατηγορία 3 του άρθρου 9 του νόμου. Εξαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές που προϋφίστανται της έγκρισης της απαλλοτρίωσης.

22. Όταν δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα απόδειξης του χρόνου της αυθαιρεσίας είναι δυνατή η υπαγωγή στο ν. 4178/13 ;

Κατά την παρ. 2 του άρθρου 7 του νόμου για την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης χώρων είναι δυνατή η υπαγωγή στο ν. 4178/2013 και για τον υπολογισμό του προστίμου στην περίπτωση αυτή θεωρείται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004.

Διευκρινίζεται ότι τα ως άνω σχετικά με την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ισχύουν αναλογικά και για τις περιπτώσεις κατασκευής αυθαίρετου παταριού, αυθαίρετου υπογείου και αυθαίρετης μετατροπής ημιϋπαίθριου χώρου σε κλειστό χώρο κύριας χρήσης.

23. Όταν δεν έχει κατασκευαστεί τμήμα κτιρίου, παρόλο που το προβλέπει η οικοδομική άδεια σε τι κατηγορία δηλώνεται στο ν. 4178/2013;

Σε περίπτωση που η μη πραγματοποίηση τμήματος κτιρίου δεν επηρεάζει τη νομιμότητα του υπάρχοντος, δεν υφίσταται αυθαιρεσία.

Σε αντίθετη περίπτωση ρυθμίζεται η επιφάνεια που προκύπτει οτι αντίκειται στις ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και δηλώνεται στη σχετική κατηγορία κατά περίπτωση.

24. Αυθαίρετες κατασκευές της παρ. 16α, του άρθρου 23, του ν. 4178/2013 σε κοινόχρηστο χώρο που έχει παραχωρηθεί από ΟΤΑ για χρήση τραπεζοκαθισματων : Πληρώνεται μόνο το παράβολο και δηλώνεται ότι θα εκδοθεί η σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την Νομιμοποίηση της κατασκευής μετά την παρέλευση των δυο ετών; Τη δήλωση την κάνει ο μισθωτής;

Για τις αυθαίρετες κατασκευές της παρ. 16α, του άρθρου 23, του ν. 4178/2013 εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου, δηλ. καταβάλλεται το παράβολο και το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται από το ν. 4178/2013.

Στην παρ. 1 του άρθρου 11 του νόμου προσδιορίζεται ο έχων νόμιμο δικαίωμα υποβολής της αίτησης.

25. Στην περίπτωση, που ο αιτών είναι ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, τίνος τα στοιχεία εισάγονται στο σύστημα ;

Στην αίτηση εισάγονται τα στοιχεία των ιδιοκτητών από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εξουσιοδότηση.

26. Για την υπαγωγή στο ν. 4178/2013 αυθαιρεσιών σε τουριστική εγκατάσταση εντός παραδοσιακού οικισμού κατισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 12 του άρθρου 23 του ν. 4178/2013 των περιορισμών της παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 4178/2013 ;

Στις διατάξεις του ν. 4178/2013 υπάγονται αυθαίρετα κτίρια ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν κατασκευαστεί κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και χρήσεων που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής. Δεν ισχύουν οι περιορισμοί της παρ. 6 του άρθρου 13, αλλά απαιτείται έγκριση της επιτροπής του άρθρου 12 του νόμου.

27. Τα μοναστήρια με όλα τα κτίσματά τους (κελιά, ναός κ.λ.ττ.) μπορούν να υπαχθούν στο ν. 4178/2013 κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1δ, του άρθρου 16 ;

Όχι, στην παρ. 1δ του άρθρου 16 υπάγονται αποκλειστικά αυθαίρετες κατασκευές που χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι.

Οι λοιπές κατασκευές, εφ' όσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις μπορούν να υπαχθούν στις άλλες παραγράφους του άρθρου 16.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών


Το κενό που έχει αφήσει το κράτος εδώ και χρόνια έρχονται να καλύψουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που απαρτίζονται από άτομα ή φορείς, οι οποίοι προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες έναντι χαμηλού αντιτίμου, κυρίως σε τομείς που το κράτος 'υπολειτουργεί'. Εκτός από την κοινωνική προσφορά ο νέος θεσμός συνεισφέρει και στον περιορισμό της ανεργίας.


Η ενθάρρυνση της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο συζητήθηκε σε ενημερωτική συνάντηση στο πλαίσιο της Πράξης 'ΧΑΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ' που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη 'Χανιά Συνεργασία' χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Χανίων. 

Για τον Σχεδιασμό για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο μίλησε ο κ. Χάρης Κυριακίδης, γενικός γραμματέας του Δήμου Καλλιθέας, ο οποίος εξήγησε πώς οι ΚΟΙΝΣΕΠ έρχονται σε σύζευξη με τους δημόσιους φορείς στο πλαίσιο του νόμου. «Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ΚΟΙΝΣΕΠ είναι κάτι πολύ περισσότερο από τους παλιούς Αγροτικούς Συναιτερισμούς. Πρόκειται για επιχειρήσεις που επεκτείνονται σε πολλούς τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας. Μέλη της είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αντιμετωπίζοντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία με σκοπό τους την κοινωνική προσφορά. Είναι ένα πολύ 'φρέσκο', πολύ καινούργιο πείραμα στην Ελλάδα. Δεν έχει πολύ μεγάλο χρόνο ζωής, αλλά οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε κάθε άκρο της Ελλάδας είναι πολλές και δίνουν λύσεις σε πολλά προβλήματα όπως η ανεργία», τόνισε.

«Η βιωσιμότητα των ΚΟΙΝΣΕΠ έγκειται στο ότι βρίσκουν πεδία της οικονομίας και της κοινωνίας όπου υπάρχει κενό. Ενα κοινωνικό κράτος το οποίο αποσύρεται, συρρικνούται, εγκαταλείπει βασικές του υποχρεώσεις. Και έρχεται η κοινωνία να οργανωθεί περισσότερο και να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες που το κράτος δεν μπορεί πια να εκτελέσει», τόνισε ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος επεσήμανε πως ο Δήμος Καλλιθέας συνεργάζεται με πέντε ΚΟΙΝΣΕΠ στους τομείς της πρόνοιας, του αθλητισμού, του πολιτισμού κ.α. Ετσι αυτήν τη στιγμή ο Δήμος Καλλιθέας έχει καταφέρει να είναι σε λειτουργία προγράμματα αθλητισμού, το δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, Προγράμματα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, Ζωγραφική, Κινηματογράφος κ.ά.

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, από τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων, ανέφερε πως «κάνουμε μια προσπάθεια να προωθήσουμε την ιδέα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες που είναι υπαρκτές είτε δημιουργώντας οι ίδιοι θέσεις απασχόλησης με σκοπό να έχουν κάποιο μικρό εισόδημα. Μιλάμε για μια άλλου τύπου συνεταιριστική οργάνωση και πιστεύουμε ότι σιγά - σιγά θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε ντόπιες δυνάμεις, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους και νέους επιστήμονες».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η 'Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση - Οι εκδόσεις των συναδέλφων', από τον κ. Δημ. Πουλόπουλο, μέλος Κοιν.Σ.Επ. 'Οι εκδόσεις των συναδέλφων' και την 'Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΣΥΝ. ΑΛΛ. ΟΙΣ.' παρουσίασε η Πασχαλιά Αχριάνη, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. 'Συν.άλλ.οις'. 

Στην Α.Σ. Χανιά Συνεργασία μετέχουν ο Δήμος Χανίων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων, η Αναπτυξιακή Χανίων Α.Ε., το Σωματείο ΑμεΑ Χανίων, η Διάσταση Α.Ε., το ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ Α.Ε., το ΚΕΚ IDEA Α.Ε. και η Σύμπραξη Φορέων Χανίων.

Η Πράξη 'ΧΑΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ' υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης 3: 'Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες' της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: 'Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού' του Θεματικού Αξονα Προτεραιότητας 4: 'Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών', του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013' που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

Εκδήλωση σήμερα στον Αποκόρωνα
Ενημερωτική συνάντηση, με θέμα 'Ενθάρρυνση της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο', διοργανώνει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη 'ΚΥΔΩΝ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ' σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου (Βρύσες).

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση όσων επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και να δημιουργήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Εκπρόσωποι από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις «προκλήσεις» που θα αντιμετωπίσουν τόσο κατά τη σύσταση όσο και κατά τη λειτουργία τους. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Δράσης 'ΚΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ', το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα ενεργειών για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων -Δήμοι Πλατανιά, Κισάμου, Καντάνου - Σελίνου, Σφακίων, Αποκορώνου- μέσω της τοποθέτησης ανέργων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε θέσεις εργασίας, αλλά και της υποστήριξής τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε δυναμικούς τομείς της τοπικής οικονομίας.

Το Εργο υλοποιείται από την Α.Σ. 'ΚΥΔΩΝ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ' και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού' 2007 - 2013.

Η συνάντηση είναι ανοικτή στο κοινό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ήταν μια υπέροχη βραδιά για τον Μιχάλη



Ήταν μια υπέροχη βραδιά! Όλοι τίμησαν το Μιχάλη Καλαράκη στην βραδιά που διοργάνωσε προς τιμήν του η Ιππική Ακαδημία Κρήτης υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή την επίσκεψη του προπονητή των Ολυμπιονικών CLIVE MILKINS.

Οι Ολυμπιακοί του Ρίο ήρθαν πιο κοντά για τον αθλητή Παραολυμπιακής Ιππασίας Μιχάλη Καλαράκη. Με την επίσκεψη του άγγλου προπονητή επιβεβαιώθηκε η ποιότητα και η ικανότητες του αθλητή και η ικανότητα για την πρόκριση και συμμετοχή του στην Παρα ολυμπιάδα του 2016. Ο κ.Milkins δήλωσε ο Μιχάλης βρίσκεται σε σωστό δρόμο, προπονητικά, με αυτό το ρυθμό και με την προϋπόθεση ότι θα υποστηριχτεί οικονομικά είναι έτοιμος να μπει στον διεθνή στίβο.





Το Σάββατο 28/9 επισκέφτηκε την Ιππική Ακαδημία Κρήτης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Ο κ. Νικόλας Παράσχης βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας για μερικές ώρες, περιορισμένο χρόνο λόγω υποχρεώσεων. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα για την ανάπτυξη του αθλήματος για άτομα με αναπηρίες.

Η Ιππική Ακαδημία Κρήτης ευχαριστεί τον αντιδήμαρχο,κ.Γιώργο Αερακη καθώς και τους συναδέλφους του κ. Γιαλιτάκη & κ. Σισσαμάκη που τίμησαν την δεξίωση. Επίσης την κ. Μαρίτα Καράτζη η οποία είναι πάντα δίπλα στο Μιχάλη, δείχνοντας έτσι την ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον τόπο μας.

Την εκδήλωση επίσης τίμησαν ο Παρα ολυμπιονίκης Γιώργος Καπελάκης, η κ. Αγγελική Σχοιναράκη, ο κ. Κοκκολάκης, ο κ. Κώστας Παπαδάκης, ο κ. Φασουλάς και πολλοί ακόμη.

Ο Μιχάλης Καλαράκης έχει την υποστήριξη της Κρήτης και με την σωστή προετοιμασία θα γυρίσει νικητής με μετάλλιο από την Παραολυμπιάδα του Ρίο. Ανοιγοντας έτσι το δρόμο και σε άλλα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να νικήσουν την αναπηρία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: Ποιοι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα


Οι διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των υπουργείων, δημόσιων φορέων και οργανισμών θα κρίνουν τις εξαιρέσεις των υπαλλήλων από τη διαθεσιμότητα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι συγκεκριμένες διευθύνσεις είναι καθ’ ύλην αρμόδιες τόσο για την επικαιροποίηση των υπηρεσιακών φακέλων του προσωπικού τους, όσο και για τον έλεγχο των δικαιολογητικών που μπαίνουν στη διαθεσιμότητα, ώστε να μην ενταχθούν οι εργαζόμενοι για τους οποίους προβλέπονται εξαιρέσεις και συγκεκριμένα οι:

- Υπάλληλοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

- Πολύτεκνοι.

- Όσοι φροντίζουν εξαρτώμενα μέλη στην οικογένειά τους με αναπηρία άνω του 67% και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

- Εργαζόμενοι που έχουν μονογονεϊκές οικογένειες.

- Ο ένας σύζυγος, στην περίπτωση που και οι δύο είναι δημόσιοι υπάλληλοι

- Οι 1862 υπάλληλοι που επί υπουργίας Αντώνη Μανιτάκη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις με βάση το πρώτο πρόγραμμα κινητικότητας και -όπως έχει διευκρινίσει σε εγκύκλιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό, αφού πρόσφατα κρίθηκαν ως αναγκαίοι από τους φορείς για την κάλυψη κενών θέσεων.

- Οι συγγενείς των θανόντων σε ώρα υπηρεσίας δημόσιων λειτουργών.

- Οι υπηρετούντες σε εγκαταστάσεις διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ κλπ), οι οποίοι μισθοδοτούνται από τους διεθνείς οργανισμούς και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Βραδιά αλληλεγγύης για την "Αγάπη"


Μεγάλη ήταν και φέτος η ανταπόκριση των ρεθυμνιωτών στο κάλεσμα της μονάδας «ΑΓΑΠΗ» για την ενίσχυση του έργου της.Με δεκάδες παιδιά αλλά και μεγάλους γέμισε ο δημοτικός κήπος Ρεθύμνου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα της Grecotel και ήταν αφιερωμένη στο σύλλογο «ΑΓΑΠΗ» που φιλοξενεί συνολικά 22 παιδιά με αναπηρία. Παιδιά κάθε ηλικίας διασκέδασαν, χόρεψαν και τραγούδησαν, ενώ βέβαια την παράσταση «έκλεψαν» τα παιδιά της ΑΓΑΠΗΣ.



Ακολούθησε η συναυλία του Στέλιου Μπικάκη ο οποίος πιστός στο ραντεβού του με την ΑΓΑΠΗ τραγούδησε με το συγκρότημά του, ξεσηκώνοντας το κοινό, ενώ η βραδιά πλαισιώθηκε με χορευτικά από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης προσφέρθηκαν για την ενίσχυση της μονάδας "Αγάπη", που εδώ και 23 χρόνια δραστηριοποιείται στο Ρέθυμνο, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν λείπουν μόνο οι ράμπες… λείπει η σωστή νοοτροπία


Σε μια κοινωνία που έχει ξεχάσει τους Νέους με Αναπηρίες, 'ο Σ.Κ.Ε.Π. σπάει τα στερεότυπα!'

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του.

Με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας και ένταξης, συνδέοντας νέους με αναπηρίες και σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα Βιωματικά Προγράμματα Κοινωνικοποίησης και Ευαισθητοποίησης του Σ.Κ.Ε.Π. για το σχολικό έτος 2013 – 2014 περιλαμβάνουν:

Α/ Εκπαιδευτικά Διαδραστικά Προγράμματα Ευαισθητοποίησης και Κοινωνικοποίησης «Αποτυπώματα» 2013 – 2014
Β/ Βιωματικές παρεμβάσεις & ανοιχτές ομιλίες σε σχολεία
Γ/ «Σλάλομ στους Δρόμους»: Βιωματικό πρόγραμμα προσομοίωσης συνθηκών αναπηρίας (κινητική και αισθητηριακή)
Δ/ Καταγραφή προσβασιμότητας
Ε/ «Δες το Αλλιώς»: Προσεγγίζοντας την Τέχνη με την αφή - Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Προσομοίωσης και Διαδραστικής Εικαστικής Παρέμβασης (αφορά στην εξοικείωση με τα προβλήματα όρασης).

Όλοι μαζί, μπορούμε να γεφυρώσουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσά μας!

To 84% του εργατικού δυναμικού των ΑμεΑ είναι εκτός αγοράς εργασίας.

Για να ενημερωθείτε για τα προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π. μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.skep.gr ή στο facebook: skep.association και στο twitter: @skepassociation



Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ


Τροποποίηση της διαδικασίας υπαγωγής των συνταξιούχων ΑμεΑ του ΟΓΑ στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής, έχει παρατηρηθεί στο Νομό μας η ταλαιπωρία των συνταξιούχων που θέλουν να υπαχθούν στο Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η ταλαιπωρία αυτή είναι επαυξημένη για τους συνταξιούχους αναπηρίας του ΟΓΑ, που δεν έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν το αντίστοιχο πεδίο στο Ε1 και παραπέμπονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Στη συνέχεια, παραπέμπονται στα ΚΕΠΑ για να εκδοθεί η απόφαση αναπηρίας, η οποία μεταβιβάζεται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΔΟΥ, ώστε να εκδώσουν την απαιτούμενη βεβαίωση προς τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, η προαναφερθείσα διαδικασία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα που στο μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από αγροτικές περιοχές του νομού μας. Στην επιστολή του ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής προτείνει να ισχύσει και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η πρόσφατη εγκύκλιος της Διεύθυνσης Παροχών Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ (Υ70/7/3-4-2013 και ΑΔΑ: ΒΕΑΦ4691ΩΓ-ΘΩ1), σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται της διαδικασίας πιστοποίησης από τα ΚΕΠΑ οι ασφαλισμένοι που έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις συνταξιοδότησής τους πριν από την 01/09/2011, θεωρώντας ότι καλύπτεται το τεκμήριο της οριστικής αναπηρίας. Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους χωρίς διακρίσεις, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη ρύθμιση μειώνει τη συμφόρηση των ΚΕΠΑ και των ΔΟΥ και αποτρέπει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη που προσφέρει το τσάι


Θαύματα κάνουν στην υγεία τα πολύτιμα στοιχεία του.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, εντάξτε το τσάι στη ζωή σας. Τα τρόφιμα που κατά καιρούς συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι να τρώμε, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά και άπαχα κρέατα δεν είναι τα μόνα που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, την καταπολέμηση ασθενειών, την αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων και τη μείωση του άγχους.

Για χιλιάδες χρόνια, το τσάι καταναλωνόταν καθημερινά προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων σε πολλούς πολιτισμούς παγκοσμίως.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύτιμα στοιχεία που υπάρχουν σε ένα μόνο φακελάκι τσαγιού είναι ικανά να κάνουν θαύματα στην υγεία, γι’ αυτό το λόγο αξίζει να εντάξουμε το τσάι στην καθημερινότητά μας, καθώς μονάχα οφέλη θα έχουμε και καμία παρενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα πλεονεκτήματα του τσαγιού είναι:

1. Το τσάι συντελεί στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους

Μια έρευνα του 2011 για το περιοδικό Obesity έδειξε ότι τα ποντίκια στα οποία δινόταν διατροφή υψηλών λιπαρών αλλά και θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο πράσινο τσάι έπαιρναν βάρος με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι τα ποντίκια που δεν λάμβαναν τα ίδια θρεπτικά στοιχεία του τσαγιού.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού μπορούν ακόμα και να εμπλακούν στο σχηματισμό του λίπους του σώματος.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, είναι ότι όταν μιλάμε για πράσινο τσάι, εννοούμε το βότανο κι όχι το πράσινο τσάι του εμπορίου που κυκλοφορεί στα ψυγεία και είναι γεμάτο ζάχαρη.

Αν θέλετε να πιείτε αυθεντικό πράσινο τσάι, προμηθευτείτε το βότανο και βράστε το ή αγοράστε τα κλασικά σακουλάκια τσαγιού που κυκλοφορούν στα μαγαζιά.

2. Το πράσινο τσάι βοηθάει την όραση

Τα μάτια, όπως και κάθε σημείο του σώματος, μπορεί να υποφέρουν από οξειδωτικό στρες (διαταραχή της ισορροπίας της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου), γεγονός που τα κάνει πιο επιρρεπή στις ασθένειες.

Η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας πράσινου τσαγιού καθημερινά θα μπορούσε να προλάβει διάφορες ασθένειες, καθώς, όπως έδειξε μια έρευνα του 2010, τα συστατικά του πράσινου τσαγιού επηρεάζουν τους ιστούς των ματιών, ειδικά τον ιστό που σχετίζεται με τον αμφιβληστροειδή. Συνεπώς, εντάξτε σήμερα κιόλας το πράσινο τσάι στη ζωή σας για να έχετε καλύτερη όραση.

3. Το λευκό τσάι σάς κάνει να φαίνεστε νεότεροι

Το λευκό τσάι έχει μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών (πράγμα πολύ θετικό), οι οποίες έχουν απίστευτα οφέλη. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν τσάι έχουν πιθανότατα βρει το ελιξίριο της νεότητας στην κούπα τους!

Στην έρευνα, τα εκχυλίσματα λευκού τσαγιού πρόλαβαν την εμφάνιση ρυτίδων, ενδυναμώνοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο, δυο σημαντικούς παράγοντες που εμποδίζουν την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών έκφρασης. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το λευκό τσάι μπορεί να διατηρήσει τις αρθρώσεις σας σε καλύτερη κατάσταση.

4. Το μαύρο τσάι μπορεί να μειώσει το άγχος

Αν νιώθετε αγχωμένοι, τότε ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε το στρες. Μια έρευνα απέδειξε ότι το μαύρο τσάι κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος στους συμμετέχοντες.

Ωστόσο, τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, καθώς το άγχος αυξάνει και την αρτηριακή πίεση, γεγονός πολύ επικίνδυνο, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Μια έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Medical Association έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού επί έξι μήνες μειώνει τη συστολική πίεση του αίματος.

5. Το τσάι καταπολεμά το διαβήτη

Μια έρευνα του 2010 που αξιολόγησε διάφορα είδη τσαγιών με καφεΐνη απέδειξε ότι η καφεΐνη στο τσάι μπορεί να συντελέσει στη μείωση του συνολικού κινδύνου του διαβήτη.

6. Το τσάι μπορεί να δυναμώσει την καρδιά

Μια έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου πολύ γρήγορα μετά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, φροντίστε να αντισταθείτε στον πειρασμό της προσθήκης γάλακτος στο τσάι σας, αν το πίνετε για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καθώς η καζεΐνη του γάλακτος μπορεί να μειώσει τα καρδιοαγγειακά οφέλη που έχετε από το τσάι.

Γενικότερα, το τσάι είναι από τα καλύτερα ροφήματα που μπορείτε να πιείτε. Πάρτε το βότανο ή τα σακουλάκια του εμπορίου και απολαύστε το ζεστό ή κρύο. Με οποιονδήποτε τρόπο, το τσάι είναι εκπληκτικό κι έχει απίστευτα πλεονεκτήματα.

Αν ήδη έχετε εντάξει το τσάι στη ζωή σας, συνεχίστε να το πίνετε, αν όμως δεν το είχατε σε εκτίμηση, είναι καιρός να αναθεωρήσετε και να ανακαλύψετε όλα τα οφέλη που κρύβει πίσω από τα διάφορα αρώματα και τις γεύσεις στις οποίες υπάρχει.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοδίκαιη αργία σε όσους υπαλλήλους ΑΕΙ δεν απογραφούν


Και επίσημα πειθαρχικό παράπτωμα η μη απογραφή.

Η μη ανταπόκριση των Πρυτάνεων στην αποστολή των στοιχείων των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων οδήγησε τον υπουργό Παιδείας να καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία η μη απογραφή υπαλλήλου στο οριζόμενο χρονικό διάστημα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Παράλληλα στο άρθρο 103 προστίθεται και το παράπτωμα της μη απογραφής γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την αυτοδίκαιη αργία των υπαλλήλων.

Το υπουργείο λοιπόν φαίνεται ότι θα κάνει πράξη την απειλή της αργίας σε όσους υπαλλήλους δεν καταγράψουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα που θα ετοιμάσει το Υπουργείο. Να θυμίσουμε ότι από τα 8 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μόνο τα 4 εξ αυτών απέστειλαν τα στοιχεία των υπαλλήλων τους.

Πρόκειται για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Κρήτης που μέχρι στιγμής απέστειλαν στο ΑΣΕΠ στοιχεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους τους.

Αντιθέτως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο και το Μετσόβιο δεν απέστειλαν στοιχεία με αποτέλεσμα το Υπουργείο να οδηγηθεί στην πιο πάνω ρύθμιση που θα τιμωρεί με αργία τους υπαλλήλους που δεν θα απογραφούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΔΝΤ μελετά εφάπαξ φόρο 10% στον ιδιωτικό πλούτο


Το Ταμείο αξιολογεί τα υπέρ και τα κατά ενός κουρέματος καταθέσεων στην Ευρωζώνη
Ένας εφάπαξ φόρος 10% στον ιδιωτικό πλούτο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη (με πιο απλά λόγια: κούρεμα καταθέσεων);

Το σενάριο αυτό μελετά στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιολογώντας τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας απόφασης.

Το ΔΝΤ παρατηρεί πως η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για ένα «φόρο κεφαλαίου», έναν εφάπαξ φόρο στην ιδιωτική περιουσία, ως ένα ιδιαίτερο μέτρο για την αποκατάσταση της διατηρησιμότητας του χρέους.

Το επιχείρημα είναι ότι ένας τέτοιος φόρος, αν εφαρμοστεί προτού να είναι δυνατή η αποφυγή του και υπάρξει η πειθώ ότι δεν θα επαναληφθεί ξανά, μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως δίκαιος.

Έχουν υπάρξει, άλλωστε, φανατικοί υποστηρικτές, όπως οι Pigou, Ricardo, Schumpeter και - μέχρι που άλλαξε γνώμη - ο Keynes, εξηγεί το ΔΝΤ, και σημειώνει πως οι προϋποθέσεις επιτυχίας είναι ισχυρές, αλλά πρέπει ακόμα να συγκριθεί με τους κινδύνους των εναλλακτικών λύσεων, που περιλαμβάνουν την άρνηση πληρωμής του δημόσιου χρέους ή τον πληθωρισμό του (αυτές είναι ειδικές μορφές φόρου - σε ομολογιούχους -, που επίσης επιβάλλονται σε αλλοδαπούς).

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, και αναφέρει χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ήταν και ένα αρκετά διαδεδομένο μέτρο στην Ευρώπη μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι μας διδάσκει αυτή η εμπειρία, σύμφωνα με το ΔΝΤ; Ότι ακόμα πιο αξιοσημείωτη από την ενδεχόμενη απώλεια της αξιοπιστίας είναι η αποτυχία της μείωσης του χρέους, κυρίως λόγω της καθυστερημένης επιβολής του “κουρέματος”, η οποία θα έδινε περιθώριο για έξοδο κεφαλαίων σε άλλες χώρες, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, καταλήγει το ΔΝΤ, το ποσοστό του «κουρέματος» που θα χρειαζόταν για να επανέλθει το χρέος στα προ κρίσης επίπεδα δε θα ήταν μικρό. Για την Ευρωζώνη των 15 χωρών, η μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2007 θα απαιτούσε έναν «φόρο» 10% στα νοικοκυριά με θετικό πλούτο.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση ειδών χειροτεχνίας για τρίτη χρονιά


Η Χειροτέχνικα επιστρέφει 1, 2 και 3 Νοεμβρίου.

Η μοναδική έκθεση με είδη χειροτεχνίας επιστρέφει φέτος για τρίτη χρονιά στο ΣΕΦ.

Η 3η Χειροτέχνικα θα πραγματοποιηθεί για τρεις συνεχόμενες ημέρες, την Παρασκευή 1η, Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοεμβρίου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα εκθετών, αλλά και να παρακολουθήσουν μία σειρά εργαστηρίων από το ευρύ φάσμα της χειροτεχνίας.

Οι λάτρεις του DIY, παλιοί ή και νέοι, επαγγελματίες ή χομπίστες, θα βρουν συγκεντρωμένους σε ένα χώρο έκτασης 2000τ.μ., τους σημαντικότερους προμηθευτές υλικών και εργαλείων χειροτεχνίας στην Ελλάδα, καλλιτεχνικά εργαστήρια, επαγγελματικές σχολές και εκδοτικούς οίκους, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν και να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την αγαπημένη τους ασχολία.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δε θα λείψουν και οι δωρεάν παρουσιάσεις, καθώς και σεμινάρια και work­shops από τους εκθέτες και τους χορηγούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη



Διαβάστε περισσότερα...

«Ελληνική Ραψωδία»


Την 1η Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ένας κόσμος "ξεχασμένος" αναβιώνει με την σύμπραξη επί της σκηνής του προσφάτως ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, 50 μουσικών από την Ιταλική Οrchestra di mandolini e chitarre "Citta di Brescia" και την Αθηναϊκή Μαντολινάτα "Ν. Λάβδας", στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού (καλλιτεχνικός διευθυντής: Νίκος Χαλιάσας, υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007 – 2013» ΕΣΠΑ).

Όλη η ζωτικότητα της αυθεντικής μουσικής παραγωγής για νυκτά έγχορδα (μαντολίνα, μαντόλες, μαντολοντσέλο, κιθάρα), μέσα από μια πλούσια επιλογή συνθετών που έζησαν και έγραψαν μουσική σε διαφορές χρονικές περιόδους. Η Ελληνική Ραψωδία είναι ένα έργο – Ouverture/Εισαγωγή – πάνω σε ελληνικά μοτίβα που συνέθεσε ο Νικόλαος Λάβδας, Μαέστρος της Αθηναϊκής Μανδολινάτας, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συναυλία, αλλά και ο τίτλος μιας σειράς συναυλιών και ενός cd αφιερωμένου σε μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες του είδους μεταξύ 1890 και 1930.

Η συναυλία περιλαμβάνει, επίσης, έργα του Ναπολιτάνου Raffaele Calace, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του. Η σχέση του με την Ελλάδα χρονολογείται από το 1883, όταν ένα μεγάλος σεισμός χτύπησε τη Ζάκυνθο και τα αδέρφια Calace οργάνωσαν συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης των πληγέντων, αλλά εμφανίζεται και στην αφιέρωση του Moto Perpetuo, op.124 "Al Commendatore Nicolas Lavdas omaggio", δείχνοντας έτσι τη στενή φιλία με την οποία συνδέονταν οι δύο συνθέτες.

Εικόνες απ’ την ελληνική μυθολογία και τις θεότητες της θάλασσας περιγράφει η suite marinaresca του Amedeo Amadei ενώ σε ρυθμούς fox-trot κινείται ο Σπύρος Σαμάρας με την Chitarrata.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και εκείνοι που συνδέθηκαν με την ιστορία μας πιο πρόσφατα. Η παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι με το κοντσέρτο απ’ το χαμόγελο της Τζοκόντα και η simple suite του Δημήτρη Νικολάου είναι δείγματα μουσικής γραφής ανθρώπων που αγάπησαν ιδιαίτερα το μαντολίνο και το ανέδειξαν στο μέγιστο βαθμό.

Τέλος το έργο του Claudio Mandonico "Επιτάφιος του Σείκιλου", εμπνευσμπένο από το αρχαιότερο γνωστό τραγούδι, ήταν μια παραγγελία του Θανάση Τσιπινάκη, με αφορμή την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων που πραγματοποιήθηκε το 2003 στην Πάτρα.

"ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ". (Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Για λίγο διαρκεί η ζωή, ο χρόνος καθορίζει το τέλος)

Πρόγραμμα συναυλίας

Raffaele Calace (Napoli 1863-1934): Serenata Romantica / Bolero e Tarantella
Amedeo Amadei (Loreto 1866-Torino 1935): Suite Marinaresca
Spiro Samara (Corfù 1863 – Athens1917): Chitarrata
Manos Hatzidakis (Xanthi 1925 – Athens 1994): Il Concerto (from Gioconda’s smile, 1965)
Claudio Mandonico (b1957): Epitafio di Sicilo
Nicolas Lavdas (Andros 1879-Athens 1940): Rapsodia Ellenica
Dimitri Nicolau (Keratea 1946 – Roma 2008): Tabarin (II), in Traume (III), Summer dance (IV) (from Simple Suite, op.151)

Ο Ugo Orlandi, γεννημένος στη Brescia της Ιταλίας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές από τον χώρο της μουσικής του μαντολίνου παγκοσμίως. Έχει δώσει πλήθος συναυλιών σε όλο τον κόσμο συμμετέχοντας είτε σε ορχήστρες με σημαντικότερη αυτή των Solisti Veneti υπό τον μαέστρο Claudio Scimone, είτε σαν σολίστας. Διδάσκει μαντολίνο στο Κονσερβατόριο "G. Verdi" του Μιλάνο.

Ο Γιώργος Γουμενάκης σπούδασε μαντολίνο στο κονσερβατόριο "G. Verdi" του Μιλάνου, παίρνοντας το δίπλωμά του με δάσκαλο τον Ugo Orlandi.

Ίδρυσε το Αθηναϊκό Κουϊντέτο "Δημήτρης Δούνης" και επανασύστησε την Αθηναϊκή Μανδολινάτα "Νικόλαος Λάβδας". Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ιταλία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η εμφάνισή του ως σολίστ με τους Solisti Veneti και μαέστρο τον Claudio Scimone στο Veneto Festival για την παγκόσμια ημέρα της μουσικής, και στο Teatro Olimpico di Vicenza, ηχογραφώντας τη σερενάτα του R. Drigo από το μπαλέτο "I milioni d’ Arlecchini".

Ο Αρχιμουσικός και συνθέτης Claudio Mandonico σπούδασε στην Πάδοβα, στο Ουρμπίνο, στη Χάγη και στην Γενεύη κοντραμπάσο και σύνθεση με τον Giancarlo Facchinetti. Διευθύνει την Ορχήστρα City of Brescia Plectrum Orchestra και διδάσκει στο Μπέργκαμο. Το συνθετικό του έργο αντανακλά διαφορετικά στυλ μουσικής εμπνευσμένα άλλοτε από τον Μεσαίωνα άλλοτε από την Αναγέννηση, και από το μπαρόκ ως την σύγχρονη εποχή.

Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ γενική είσοδος / 5 ευρώ μειωμένο & τιμή προπώλησης

Πληροφορίες / κρατήσεις:
Ticket Services, T: 210 7234567
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
www.ticketservices.gr

ΣΙΝΕΑΚ, Καραΐσκου 102, Πειραιάς,
Δευτέρα έως Παρασκευή,
09:30 - 13:30, Τ: 210 4225653

www.piraeussinfonia.gr.



Διαβάστε περισσότερα...