Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Μειωμένη η ικανότητα λήψης αποφάσεων στους ηλικιωμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Yale.

Η ικανότητα της λήψης αποφάσεων - μαζί με τη γενική νοητική λειτουργία - μειώνεται σημαντικά στους μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Yale, του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Στην έρευνα, 135 άτομα ηλικίας από 12 ως 90 ετών, κλήθηκαν να λάβουν 320 αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου που θα περιελάμβαναν οφέλη και απώλειες αλλά και διαφορετικά επίπεδα κινδύνου, όπως για παράδειγμα όφελος πέντε δολαρίων έναντι της ευκαιρίας να κερδίσει κάποιος οκτώ δολάρια ή τίποτα απολύτως.

Οι περισσότερες επιλογές στην έρευνα επέτρεψαν στους ερευνητές να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την συνέπεια επιλογών των ατόμων που συμμετείχαν.

Οι συμμετέχοντες άνω των 65 ετών αποδείχτηκαν πιο επιφυλακτικοί αναφορικά με τα οφέλη επιλέγοντας να κερδίσουν ένα συγκεκριμένο ποσό αντί της επιλογής ρίσκου σε σχέση με εκείνους που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 30 με 50 ετών.

Ωστόσο, ρίσκαραν περισσότερο όταν επρόκειτο για μία επιλογή που θα μπορούσε να τους στοιχίσει, γεγονός που αποδεικνύει μία ασυνέπεια στις επιλογές τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.