Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Εμπόδιο στη θεραπεία της αρθρίτιδας το υψηλό κόστος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η συχνότητα της αρθρίτιδας αυξάνει με την ηλικία.
Δυσβάστακτη έως απαγορευτική κρίνεται για χιλιάδες Έλληνες που πάσχουν από κάποια μορφής αρθρίτιδα η θεραπεία με τους εξελιγμένους βιολογικούς παράγοντες. Κι αυτό διότι το κόστος τους συχνά υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ετησίως, κάτι που «ενοχλεί» τα Ταμεία.

Ωστόσο, το κόστος από την αναπηρία ή τις πρώιμες συνταξιοδοτήσεις λόγω αρθρίτιδας είναι ακόμη υψηλότερο, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι περισσότερα από 1.500.000 άτομα, στην Ελλάδα, επισκέπτονται συστηματικά τον γιατρό με κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με πόνο στις αρθρώσεις ή τον υπόλοιπο σκελετό. Πιο επίκαιρο παρά ποτέ, λοιπόν, το μήνυμα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, «Aν πονάτε στις αρθρώσεις ή στο σώμα σας επισκεφθείτε ρευματολόγο», ενόψει της Διεθνούς Ημέρας πρόληψης της Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΕΡΕ στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και της έναρξης θεραπείας από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τη διάγνωση.

Η συχνότητα της αρθρίτιδας αυξάνει με την ηλικία

Στο γενικό όρο «αρθρίτιδα», στις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως η οσφυαλγία και η οστεοαρθρίτιδα, αλλά και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. Η συχνότερη προσβολή των αρθρώσεων είναι η Οστεοαρθρίτιδα, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία και επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ η πιo συχνή φλεγμονώδης πάθηση είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000 -100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και από αυτούς περισσότεροι από ένας στους 4 δεν είναι δυνατόν να εργασθεί μετά από 5 χρόνια νόσου. Σημαντικό ποσοστό επίσης πάσχει από τις λεγόμενες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερη την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες.

Υπολογίζεται ότι από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα πάσχουν περισσότεροι από 25.000 ασθενείς, ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια. Αντίστοιχοι είναι και οι αριθμοί στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000.000 ασθενείς πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, ενώ στις ΗΠΑ το οικονομικό κόστος της «αρθρίτιδας» υπολογίζεται σε 128 δισ. δολλάρια ετησίως.

«Κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη των μυοσκελετικών παθήσεων και ιδιαίτερα των φλεγμονωδών αρθροπαθειών (ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας, αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας) είναι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Εδώ υπάρχει το θεραπευτικό «παράθυρο ευκαιρίας», και φαίνεται ότι η σωστή διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμα στάδια συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή εξέλιξη.

Επειδή παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προοδευτικά προκαλούν καταστροφή αρθρώσεων, αγκυλώσεις του σκελετού αλλά και ανικανότητα και αυξημένη θνητότητα, ο πρώιμος εντοπισμός τους είναι αποφασιστικής σημασίας.

Οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και η οστεοαρθρίτιδα, αλλά και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).

Το ακριβό «πρόσωπο» της αρθρίτιδας

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει αρκετά υψηλό κόστος. Ειδικότερα, το κόστος της θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στη χώρα μας είναι περισσότερο από 10.000 Ευρώ ανά ασθενή ετησίως, με συνολικά πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως δυσβάσταχτη για την δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας.

Οι αρθροπάθειες όμως δεν προκαλούν πρόβλημα μόνο στους ίδιους τους ασθενείς που πάσχουν, αλλά έχουν γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της εξέλιξης προς αναπηρία (με αποτέλεσμα πρώιμη συνταξιοδότηση / αναπηρικές συντάξεις) που επέρχεται με βεβαιότητα αν δεν αντιμετωπισθούν πρώιμα και αποτελεσματικά.

«Το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιβάρυνση που θα έχει το κοινωνικό σύνολο από την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων τη σημερινή εποχή των σημαντικών περικοπών. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πολιτικής στο χώρο της Υγείας», όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ κ. Σπύρος Ασλανίδης, «ώστε να εξασφαλίσουμε πάση θυσία την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία.»


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.