Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Εθισμός σε υψηλά απολαυστικές τροφές



Η αιτία της παιδικής παχυσαρκίας;

Παιδική παχυσαρκία. Μία διατροφική διαταραχή που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας. Είναι όμως μόνο η υπερφαγία ή κάποια παθολογική κατάσταση τα κυριότερα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας; Ή μήπως είναι και κάτι βαθύτερο που ωθεί τα παιδιά και τους εφήβους σε αύξηση βάρους;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχει φανεί ότι πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας εξάπλωσης της παιδικής παχυσαρκίας, είναι ο εθισμός των παιδιών σε τροφές υψηλά απολαυστικές.

Εθισμός ορίζεται ως η ακατανίκητη τάση για χρήση μιας ουσίας, η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή της και η ύπαρξη στερητικών συμπτωμάτων (π.χ. άγχος και εκνευρισμός), όταν παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ουσία αυτή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής, συνήθως εμφανίζουν τα συμπτώματα αυτά, γεγονός που προσομοιάζει με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στην εξάρτηση από φαρμακευτικές ουσίες.

Ο εθισμός σε υψηλά απολαυστικές τροφές μπορεί πλέον να χαρακτηρισθεί και επίσημα ως μια εξάρτηση σε κάποια ουσία, με βλαβερές για την υγεία συνέπειες, μιας και πληρεί όλα τα κριτήρια σχετικά με την «εξάρτηση ουσιών», του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συνδέσμου (παρατίθενται παρακάτω):

Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας της ουσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αποτυχημένες προσπάθειες για αποκοπή της συνήθειας.
Συνεχής κατανάλωση, γνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις.
Ανεκτικότητα.
Υπαναχώρηση.
Παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων, έναντι της κατανάλωσης της εκάστοτε ουσίας.

Ο εθισμός σε υψηλά απολαυστικές τροφές, κατευθύνει το μυαλό μακριά από μια σημαντική πλευρά της υγιούς διατροφικής συμπεριφοράς - την ικανότητα του ατόμου να διατηρεί τον έλεγχο στην κατανάλωση τροφής. Η υπερφαγία δημιουργεί κατά συνέπεια αισθήματα θλίψης και θυμού στο άτομο για τον εαυτό του, με απώτερα συναισθήματα την στενοχώρια και την απόγνωση.

Έτσι, το άτομο ωθείται πάλι να καταφύγει στο φαγητό, ως μέσο χαλάρωσης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι όταν το άτομο είναι υπό καθεστώς άγχους, πίεσης, θλίψης ή εν γένει κάποιας συναισθηματικής έντασης επηρεάζεται η σχέση του με την τροφή σε ύψιστο βαθμό.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στον εθισμό σε υψηλά απολαυστικές τροφές. Για παράδειγμα η κατανάλωση φαγητού σε περιόδους έντονου άγχους που χαρακτηρίζεται και ως «φαγητό παρηγοριάς/ανακούφισης».

Στο μεγαλύτερο ποσοστό, η αντίδραση αυτή αντικαθιστά άλλες νευρικές διαδικασίες όπως είναι π. χ. το δάγκωμα των νυχιών. Ένας άλλος παράγοντας, είναι η κατανάλωση φαγητού εξαιτίας της ανίας, πάντα βέβαια με υποβόσκοντα τα αισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Ο εθισμός σε υψηλά απολαυστικές τροφές συνεπάγεται και σταδιακή απώλεια του αισθήματος του κορεσμού, με αποτέλεσμα το άτομο να συνεχίζει την κατανάλωση τροφής, ακόμη και όταν ήδη αισθάνεται χορτάτο. Όλα αυτά ωθούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, όπου το παιδί/έφηβος τρώει για να κατευνάσει κάποια αρνητικά συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα αγχώνεται και θλίβεται, επειδή καταλήγει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Τα ευρήματα μιας προοπτικής ποιοτικής μελέτης, που διεξήχθη διαδικτυακά από τον Ιούνιο του 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2010 (συμμετείχαν περίπου 29,406 χρήστες του Διαδικτύου ηλικίας 8-21 ετών, με Δ. Μ. Σ άνω του 85ης εκατοστιαίας θέσης) αποδείχθηκαν για τους επιστήμονες ιδιαίτερα σημαντικά. Η πλειοψηφία των χρηστών μισούσαν την εμφάνιση τους, ενώ πολύ μεγάλο ποσοστό είχε υποστεί αρνητικό σχολιασμό από συνομήλικους και άλλους ενηλίκους.

Πολλοί υπέφεραν από φυσικούς περιορισμούς, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που σχολίαζαν το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να βρουν επιθυμητά ρούχα ή να συνάψουν μια φυσιολογική συναισθηματική σχέση, εξαιτίας του υπερβάλλοντος βάρους τους. Το συγκλονιστικό στην μελέτη αυτή, ήταν ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έβρισκαν αδύνατο το γεγονός να σταματήσουν την υπερκατανάλωση υψηλά απολαυστικών τροφών, αν και γνώριζαν τις συνέπειες του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας.

Η υποστήριξη των παιδιών που πάσχουν από παχυσαρκία ώστε να καταπολεμηθεί ο εθισμός τους σε υψηλά απολαυστικές τροφές και να αποφευχθεί η υποτροπή τους, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας. Παράγοντες όπως το άγχος, η μοναξιά και η κατάθλιψη σε παιδιά, πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα, μιας και αυτά τα συναισθήματα αποτελούν την υποβόσκουσα αιτία της «κατανάλωσης φαγητού παρηγοριάς» και οδηγούν στον εθισμό.

Ενασχόληση με εξωσχολικές δραστηριότητες και ομαδικό παιχνίδι, είναι πολύ καλές εναλλακτικές έναντι της άφθονης διαθεσιμότητας φαγητού. Όπως επίσης, χόμπι ή δημιουργική ενασχόληση, για παιδιά που έχουν κάποιο φυσικό περιορισμό στο να ασκηθούν, λόγω του υπερβάλλοντος βάρους. Ταυτόχρονα, καλή θα ήταν και η απαγόρευση ή ο περιορισμός της οποιασδήποτε διαφημιστικής καμπάνιας επικροτεί την υπερφαγία, το εύκολο και γρήγορο φαγητό και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Δυστυχώς στις μέρες μας, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι θύματα του υπερβολικού άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης σ’ ένα περιβάλλον όπου επικρατεί η αφθονία των αγαθών, του εύκολου, γρήγορου και εθιστικού φαγητού. Ο εθισμός στο φαγητό και η επακόλουθη αύξηση του βάρους ισοπεδώνει τις ζωές αυτών των παιδιών!

Αυτά τα παιδιά χρήζουν ιατρικής βοήθειας, γονεικής συμπαράστασης και κατανόησης και εκστρατειών που επιτέλους θα ξεφύγουν απ’ την θεωρία και θα προχωρήσουν στην πρακτική εφαρμογή για την επίλυση αυτού του προβλήματος!

Διαβάστε περισσότερα...

H «νόσος» των καπνιστών



Η πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ένας στους τέσσερις άντρες και γυναίκες ηλικίας 35 ετών και πάνω, κινδυνεύει να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της είναι το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικούς ατμούς και σκόνες κατά την εργασία.

Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι ειδικοί, ενώ αυτό που διαπίστωσαν και προς μεγάλη τους έκπληξη ήταν μπορεί να εκδηλωθεί πιο συχνά από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προστάτη ή ακόμα και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους πως οι άντρες, όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές και όσοι έχουν χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ, η οποία κοστίζει ετησίως τη ζωή 3 εκατομμυρίων ασθενών – και έτσι αποτελεί την πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.


Διαβάστε περισσότερα...

«Νανοαράχνες» θα κολυμπούν μέσα στο σώμα μας



Χημικά κατασκευασμένα μόρια στην υπηρεσία της ιατρικής.

Ένα νέο είδος νανομηχανής, που μοιάζει με αράχνη θα μπορεί να «κολυμπάει» μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του ανθρώπου, να επιδιορθώνει κατεστραμμένες περιοχές και να απελευθερώνει διάφορες φαρμακευτικές ουσίες καθώς θα προχωράει προς σε αυτές.

Ο Ayusman Sen του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και η ομάδα του κατάφεραν και δημιούργησαν αυτοπροωθούμενες μηχανικές νανοαράχνες χρησιμοποιώντας σφαίρες διαμέτρου μικρότερης του ενός μικρόμετρου. Kάθε σφαίρα είναι κατασκευασμένη από δύο ημισφαίρια, ένα χρυσό και ένα από πυρίτιο και θα μπορούσε να τις παρομοιώσει κανείς με χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Για να τις μεταμορφώσουν σε μοτέρ, η ομάδα επισύναψε ειδικά σχεδιασμένα μόρια, την τελική «κατασκευή» ήταν σε θέση να τις καθοδηγούν μέσω συγκεκριμένων ενώσεων. Το επόμενο βήμα για την ομάδα είναι να καταφέρουν τις καταστήσουν ικανές ώστε να τρέχουν πάνω στα ουσίες που υπάρχουν ήδη στο ανθρώπινο σώμα.

Στο μέλλον νανοαράχνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση όγκων, την απόφραξη αρτηριών και να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε το εμβόλιο κατά της φαλάκρας



Έρχεται μέσα στην επόμενη πενταετία.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Γέιλ βρήκαν το εμβόλιο που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους μπορεί να καταπολεμήσει την φαλάκρα και αναμένεται να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο νέο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθούν λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά για να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι.

Τα πειράματα μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε ποντίκια και έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των τριχών ελέγχονται από τους λιπώδης ιστούς της περιοχής και με μία απλή προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου λιπωδών κυττάρων στο δέρμα του κρανίου, τα βλαστικά αυτά κύτταρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και πάλι επαναφέροντας την τριχοφυΐα.

Για την ακρίβεια μετά την μεταφορά του λίπους από την κοιλιά στο κεφάλι, τα ποντίκια εμφάνισαν τετραπλάσια τριχοφυΐα γύρω από τους υπάρχοντες θύλακες, ενώ εμφανίστηκαν από το πουθενά και νέες τρίχες.

«Αν καταφέρουμε τα λιποκύτταρα που προστίθενται στο δέρμα να ενεργοποιήσουν τα εν υπνώσει βλαστικά κύτταρα στη βάση των θυλάκων των τριχών τότε ίσως δούμε και πάλι τρίχες να εκφύονται στην περιοχή» λέει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Βάλερι Χόρσλι.


Διαβάστε περισσότερα...

Θέλετε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας;



Επτά τρόποι για να πετύχετε το στόχο σας!
Θέλετε να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε; Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Πολλοί πιστεύουν ότι για να χάσει κάποιος βάρος και να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση και η εμφάνισή του, χρειάζονται δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το μυστικό όμως βρίσκεται στη μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητά μας.

Η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κάτω από 1.000 θερμίδες την ημέρα σε μια συνεχή βάση, θέτει τον οργανισμό σε διαδικασία νηστείας και κατά συνέπεια μειώνεται ο μεταβολισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση του καταναλισκόμενου φαγητού ως λίπος και συνεπώς την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι θερμίδες παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο επαρκώς το σώμα σας καταναλώνει αυτές τις θερμίδες. Ο μεταβολισμός σας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους σας. Μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τις θερμίδες από το καταναλισκόμενο φαγητό και τις μετατρέπει σε ενέργεια.

Μεταβολικός ρυθμός είναι η ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες. Ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του μεταβολισμού ώστε να επιτευχθεί η κατανάλωση των περισσοτέρων δυνατών θερμίδων μέσα στην ημέρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

7 χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση του μεταβολισμού

Καθορίστε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες

Για να αυξήσετε το ρυθμό καύσης λίπους μην υπερφορτώνετε τον οργανισμό σας με μεγάλη κατανάλωση φαγητού. Καθορίστε πόσες θερμίδες χρειάζεστε να καταναλώνετε κάθε μέρα για να χάσετε βάρος και διατηρήστε το μεταβολισμό σας σταθερό. Το θερμιδικό επίπεδο καθορίζεται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, την άλιπη σωματική μάζα και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που ζυγίζει 68 κιλά και έχει ύψος 1,60 μέτρα πρέπει να καταναλώνει 1.300-1.400 θερμίδες την ημέρα προκειμένου να χάσει βάρος. Αντίστοιχα, ένας άντρας που ζυγίζει 95 κιλά και έχει ύψος 1,80 μέτρα πρέπει να καταναλώνει 1.850-1.950 θερμίδες την ημέρα προκειμένου να χάσει βάρος.

Μοιράστε τα γεύματά σας


Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας και χαλιναγωγήστε την όρεξή σας με το να μοιράσετε τα γεύματά σας σε 5-6 μικρά, θρεπτικά γεύματα ανά ημέρα σε αντίθεση με 3 μεγάλα γεύματα. Καταναλώνετε μικρά γεύματα των 200-400 θερμίδων κάθε 3-5 ώρες. Έτσι, το σώμα σας θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει το φαγητό και ο μεταβολικός σας ρυθμός θα αυξηθεί.

Καταναλώνετε νερό


Ερευνητές στη Γερμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι ‘καίνε’ θερμίδες. Ο μεταβολικός ρυθμός μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα αυξήθηκε κατά 30% μετά από κατανάλωση ½ λίτρου νερού. Η διαδικασία κατανάλωσης ενέργειας του μεταβολισμού χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επίσης το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, χαλιναγωγεί την όρεξή σας και αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Καταναλώνετε περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Εάν έχετε αυξημένη σωματική δραστηριότητα απαιτείται επιπρόσθετη κατανάλωση νερού.

Απλά κινηθείτε


Η σωματική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 20-40% των ημερήσιων καταναλισκόμενων θερμίδων. Η American Academy of Family Physicians προτείνει σωματική άσκηση 4-6 φορές την εβδομάδα από 30-60 λεπτά την κάθε φορά. Εάν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό τον ρυθμό, κινηθείτε όσο μπορείτε. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, κατεβείτε από το μετρό ή το λεωφορείο μια στάση πριν τον προορισμό σας, βγάλτε το σκύλο σας μια βόλτα...απλά κάντε κάτι!

Τονώστε το μυϊκό σας σύστημα


Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας σας (Resting Metabolic Rate - RMR), είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας καταναλώνει θερμίδες σε ηρεμία. Αντιπροσωπεύει το 60-70% της ημερήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας του οργανισμού σας και συνδέεται στενά με το ποσοστό μυϊκής μάζας στο σώμα σας. Οι μύες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από το λίπος του σώματος, έτσι λοιπόν όσο μεγαλύτερή είναι η μυϊκή σας μάζα, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καταναλώσει ο οργανισμός σας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Καταναλώνετε «άλιπη» πρωτεΐνη και καλούς - ή σύνθετους - υδατάνθρακες


Ο οργανισμός σας καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης της κάθε τροφής. Αυτό ονομάζεται θερμογεννετική επίδραση των τροφών (thermic effect of foods) και εκεί οφείλεται η ιδιότητα των πρωτεϊνούχων τροφών (έχουν τη μεγαλύτερη θερμογεννετική επίδραση από οποιαδήποτε άλλη τροφή π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα χωρίς πέτσα κτλ) και των σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φρούτα κτλ) να μεταβολίζονται καλύτερα.

Να κοιμάστε σωστά


Η αϋπνία μπορεί να δημιουργήσει εντονότερη αίσθηση πείνας και να επηρεάσει το μεταβολισμό σας, γεγονός το οποίο καθιστά την απώλεια βάρους αρκετά δύσκολή υπόθεση, σύμφωνα με μελέτες δημοσιευμένες στο Journal of American Medical Association. Άτομα τα οποία έχουν αϋπνίες μπορεί να έχουν παρατεταμένη την αίσθηση της πείνας, ακόμη κι αν η διατροφή τους είναι σωστή ποσοτικά, εξαιτίας της επίδρασης της έλλειψης ύπνου στην έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία ρυθμίζει την όρεξη. Προσπαθήστε λοιπόν να εξασφαλίζετε τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστοσελίδα στην υπηρεσία της δωρεάς οργάνων



Μέχρι τώρα έχουν γίνει 150 επιτυχημένες αντιστοιχίες δωρητή-ασθενή.

Για κάποιον που έχει ανάγκη από μεταμόσχευση νεφρού ο χρόνος αναμονής για συμβατό όργανο θα μπορούσε να διαρκέσει από 5 μέχρι 10 έτη στη λίστα των δωρητών στο αμερικάνικο δίκτυο ανταλλαγής οργάνων, το οποίο περιλαμβάνει μόνο νεκρούς δότες.

Για αυτό ακριβώς το λόγο ορισμένοι ασθενείς στρέφονται στις ιστοσελίδες ανεύρεσης συμβατών οργάνων, όπως είναι η Matchingdonors.com, στην οποία μπορείτε να αναζητήσετε για έναν ζωντανό, πιθανό δότη, όπως ανέφεραν τα CBS News.

Στην MatchingDonors.com, τόσο ασθενείς, όσο και δωρητές μπορούν να δημιουργούν προφίλ , έτσι με αυτό τον τρόπο οι δωρητές μπορούν να δουν ποιοι ασθενείς έχουν ανάγκη από κάποιο όργανο και οι ασθενείς να βλέπουν ποιοι δωρητές είναι διαθέσιμοι. Όλες οι δωρεές οργάνων έχουν αλτρουιστικό χαρακτήρα μιας και η αγορά οργάνων είναι παράνομη.

Μέχρι στιγμής η MatchingDonors.com, έχει καταφέρει να αντιστοιχήσει περισσότερους από 150 ασθενείς. Στην ιστοσελίδα, οι δωρητές μπορούν να δωρίσουν τμήμα ή ολόκληρα από 4 συγκεκριμένα όργανα. Το νεφρό, μιας και το ένα νεφρό μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία των δύο, τμήμα από το συκώτι, μιας και το συκώτι μπορεί να αναγεννηθεί, μέρος πνεύμονα και μέρος παγκρέατος.

Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από κάποιο όργανο, έχουν αρχίσει και στρέφονται σε διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, άλλωστε έχει γνωστή και μία περίπτωση του Carlos Sanchez o οποίος βρήκε συμβατό δότη από το facebook.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος δικτυακός οδηγός πόλης για ΑμεΑ

ROLLOUT.GR: ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΡΟΛΑΡΟΥΝ» ΠΛΕΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!



Ο 27χρονος Ανδρέας Στρατικόπουλος, εμπνευστής του site www.rollout.gr, μπροστά στον υπολογιστή του.Ο 27χρονος Ανδρέας Στρατικόπουλος, εμπνευστής του site www.rollout.gr, μπροστά στον υπολογιστή του.
Συχνά, κάποια «αγαθά» (το νερό, το ρεύμα, η υγεία, η κινητικότητα) τα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή και την καθημερινότητά μας και δεν τους δίνουμε περισσότερη σημασία.

Φυσικά, ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις, όπως η τετραπληγία, που καθηλώνει τον πάσχοντα σε αμαξίδιο, η ζωή δεν σταματά.

Αρχίζουν, όμως, τα σοκ: το πρώτο είναι αυτό του ατυχήματος, το δεύτερο όταν συνειδητοποιείς τι ακριβώς έχει συμβεί στο σώμα σου, το τρίτο όταν προσπαθείς να κινηθείς σε μια πόλη αφιλόξενη για τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, χωρίς κατάλληλες υποδομές σε πολλούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, στην οποία κατοικούν άτομα μειωμένης -συχνότατα- κοινωνικής ευαισθησίας που δεν διστάζουν να κλείνουν τις ράμπες των πεζοδρομίων, όταν δεν βρίσκουν αλλού να παρκάρουν. Ο Έλληνας εκπαιδεύεται, αλλά οι ρυθμοί του είναι πολύ αργοί! Δεν υπάρχει εξοικείωση με το θέαμα ενός ανθρώπου σε αμαξίδιο...

Πού μπορεί, λοιπόν, να πάει και πώς μπορεί να κινηθεί ένα άτομο σε αμαξίδιο που θέλει να ζήσει (με όλη τη σημασία της λέξης) στη σημερινή Αθήνα; Την απάντηση έρχεται να δώσει το rollout.gr (www.rollout.gr), μια νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα-οδηγός πόλης ειδικά για ΑμεΑ, που ετοίμασε, παίρνοντας αφορμή από τις δικές του εμπειρίες, ο 27χρονος Ανδρέας Στρατικόπουλος, αθλητής και φοιτητής των ΤΕΦΑΑ, που είναι παραπληγικός τα τελευταία πέντε χρόνια, έπειτα από ατύχημα στη θάλασσα.

«Ξεκίνησα από δική μου ανάγκη... Κάθε φορά που έπαιρνα τηλέφωνο να βγω, δεν ήταν σίγουρο ότι θα πέσω σε κάποιον που να ξέρει τι είναι πρόσβαση. Κορυφαίο δείγμα, οι άνθρωποι ενός θεάτρου που με διαβεβαίωναν ότι, βεβαίως, υπάρχει προσβασιμότητα για άτομα με αμαξίδιο. Τι ακριβώς εννοείτε; -ρωτάω υποψιασμένος. Υπάρχουν μονάχα 17 σκαλιά! Δηλαδή, εσείς πώς εννοείτε την προσβασιμότητα; Μη στενοχωριέστε, θα το σηκώσουμε το παλικάρι και θα το ανεβάσουμε! απαντούν. Μα, ποιος είμαι; Η Κλεοπάτρα, να με σηκώνουν στα χέρια; Φιλότιμοι άνθρωποι, δεν λέω, με καλή διάθεση να βοηθήσουν, αλλά... αυτό δεν λέγεται προσβασιμότητα! Θες να βγεις και να είσαι άνετος, να μην ενοχλήσεις και να μην σε ενοχλήσουν... να έχεις την επιλογή να πας οπουδήποτε!» δηλώνει, ορίζοντας το μείζον πρόβλημα.

Η απάντησή του είναι το rollout.gr, το οποίο βλέπει ακόμα και σαν λύση για την επαγγελματική του αποκατάσταση (οι ευκαιρίες για τετραπληγικούς είναι ελάχιστες, τονίζει). «Ξεκίνησα τον Απρίλη του 2010. Το όνομα βγήκε σαν αναλαμπή, όλα βγήκαν έτσι σ' αυτό το project - η ιδέα, το όνομα... Ρολάρω, είμαι σε δυο ρόδες, οι συνειρμοί με το rock & roll, το λανσάρισμα... Όταν αποφάσισα ότι θέλω να το κάνω, κατάλαβα πως ο όγκος της πληροφορίας ήταν γιγάντιος για να τον συγκεντρώσω μόνος μου, καλά, σωστά και γρήγορα, χωρίς να χάσω χρόνο από αυτά που πρέπει να κάνω, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία... Η ζωή μου είναι μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα, από την οποία δύσκολα θα ξεφύγω. Ετσι, απευθύνθηκα σε μια εταιρεία ερευνών, όπου έγινε πολύ καλή εκπαίδευση των ερευνητών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αμαξίδιο (σκαλοπάτια, κολονάκια, διαδρομές κ.λπ.). Αυτοί συγκέντρωσαν τελικά το υλικό, μαζί με λίγες προσωπικές επαφές».

Η καταγραφή των χώρων με προσβασιμότητα για ΑμεΑ έγινε από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο του 2010, για να ακολουθήσει μια σημαντική αναθεώρηση, με τις αναγκαίες επαληθεύσεις, το Μάρτιο του 2011. Αυτή την εποχή μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές», με στόχο η ιστοσελίδα να «βγει στον αέρα» πριν ο Ανδρέας μπει στο χειρουργείο για μια νέα, σοβαρή επέμβαση.

Όμως ο ίδιος δεν βλέπει το rollout.gr μονάχα σαν βάση δεδομένων, αλλά σαν την έκφραση μιας ολόκληρης κοινότητας («η πρώτη στατιστική που θέλω να βγει στο rollout.gr είναι αυτή: ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που σας εμποδίζει να βγείτε;» τονίζει). Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Παραπληγικών/Τετραπληγικών, ο αριθμός τους στην Αθήνα ξεπερνά τις 80.000. Μεγάλο νούμερο και, δυστυχώς, αυξανόμενο. Σ' αυτούς πρέπει να προστεθούν χιλιάδες άλλοι, με προβλήματα κινητικότητας από δεκάδες αιτίες. Για τους περισσότερους το βασικό, αν όχι το μόνο, «παράθυρο στον κόσμο» είναι το Ιντερνετ.

Ο επίλογος στον Ανδρέα: «Είχα κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ... Το 70% της ύλης το καταχώρισα μόνος μου, έπεσα με τα μούτρα, έμαθα! Το έβλεπα σαν δικό μου παιδί, που μόνο εγώ ήξερα τον τρόπο να το αναθρέψω, δεν το μοιράστηκα! Βέβαια, στο site έχει προβλεφθεί τρόπος για feedback, όποιος θέλει μπορεί να στέλνει πληροφορίες, είτε καταστηματάρχης είτε ΑμεΑ. Θα υπάρξει κοινότητα στο facebook, που στοχεύω να γίνει κάτι πολύ σπουδαίο. Ακόμα το τρέχω μόνος μου - έχω λίγους συνεργάτες! Ποια είναι η ταυτότητά του; Είμαστε εδώ, για να βγούμε!».


Διαβάστε περισσότερα...

Δε σταματά να τρώει



Πάσχει από μια σπάνια γενετική ασθένεια.

Είναι μόλις 10 χρονών και πάσχει από μια πολύ σπάνια γενετική ασθένεια, που τον κάνει να θέλει να… τρώει συνέχεια και τα πάντα! Τρώει στην κυριολεξία ό,τι βρίσκει μπροστά του, από γατοτροφές μέχρι οδοντόκρεμες!

Οι γονείς του Ben Green, Paul και Angela, πρέπει να τον παρακολουθούν συνέχεια γιατί κινδυνεύει να πεθάνει από υπερφαγία!

«Αν τον αφήσουμε λιγάκι μόνο του μπορεί να φάει τα πάντα. Δε μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Πρέπει να του λέμε συνέχεια όχι και τότε αρχίζει να κλαίει γοερά. Είναι πολύ δύσκολο. Μπορεί να κλαίει επί ώρες και εγώ πρέπει να είμαι σκληρή γιατί είναι για το καλό του» λέει η μητέρα του.

Ο Ben ακολουθεί ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα. Το σύνδρομο από το οποίο πάσχει ονομάζεται Prader-Willi syndrome. Προκαλείται από μια ανωμαλία στο χρωμόσωμα 15 και η πιθανότητα εμφάνισής του είναι 1 στους 22.000 ανθρώπους.

Ο εγκέφαλος του Ben δε μπορεί να «συνειδητοποιήσει» πότε το στομάχι του είναι γεμάτο. Οι γιατροί είπαν στους γονείς του ότι αν δεν τρώει σύμφωνα με ένα αυστηρό πρόγραμμα, μπορεί να γίνει τόσο υπέρβαρος που τελικά θα πεθάνει.


Δυστυχώς για το Ben, το μικρό αγόρι είναι ήδη υπέρβαρο, τόσο λόγω του συνδρόμου όσο και εξαιτίας μιας καμπυλότητας στην σπονδυλική του στήλη που τον έχει καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι, γεγονός που δεν του επιτρέπει να «καίει» πολλές θερμίδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Νεολαία μπαίνει σε Κίνηση



Ενημερωτική εκδήλωση για την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Η εκπαίδευση και η απασχόληση είναι τα κύρια θέματα που θα αναπτυχθούν στην ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Νεολαία σε Κίνηση» από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της νέας επικοινωνιακής πρωτοβουλίας «Ευρώπη 2020» και υποστηρίζεται από τη γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Αντιδημαρχία Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κύριο μέλημα όλων των φορέων είναι να ενημερώσουν τους νέους για τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τους νευραλγικούς τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους όπου θα φιλοξενηθούν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό και εκθέματα με στόχο την προώθηση αντίστοιχων δράσεων.

Στο χώρο της πλατείας θα υπάρχει ειδικό stand της Αντιδημαρχίας Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών για την προώθηση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για το θεσμό της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Έναρξη (εγκαίνια): Πέμπτη 22/09/11 ώρα 11:00

Ώρες λειτουργίας για το κοινό:

Πέμπτη 22/09/11: 12:00 – 20:30

Παρασκευή 23/09/11: 10:30 – 20:30

Σάββατο 24/09/11: 10:30 – 20:30

Κυριακή 25/09/11: 10:30 – 18:30


Διαβάστε περισσότερα...