Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Αντιδράσεις κατά των απολύσεων στο μετρό Θεσσαλονίκης


Ευθύνες στο Γ. Μπουτάρη ρίχνει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου, έκαναν μέλη του σωματείου των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης, με αίτημα την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν συγκέντρωση στο εργοτάξιο του μετρό στην Αγίας Σοφίας και με πορεία κατευθύνθηκαν στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Σιμόπουλου, έμειναν λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρησαν.

Με γραπτή του δήλωση, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων καταλογίζει ευθύνες στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για καθυστέρηση στις αρχαιολογικές εργασίες του μετρό.

«Υπενθυμίζω ότι η καθυστέρηση εξέλιξης των αρχαιολογικών εργασιών έχει πλέον ονοματεπώνυμο και είναι Γιάννης Μπουτάρης. Αν ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε μπλοκάρει, μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις εργασίες, στο σταθμό Βενιζέλου, η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών θα απασχολούσε 220 άτομα. Ενημερώνω τέλος ότι σήμερα, παρά τα σύνθετα προβλήματα που κληρονομήσαμε, στα εργοτάξια απασχολούνται σε κατασκευαστικές εργασίες 780 εργαζόμενοι και 122 μηχανήματα» είπε ο κ. Σιμόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν τρώμε δεν μιλάμε...


Βουβά γεύματα σε αμερικάνικο εστιατόριο, αλλιώς θα τιμωρήστε!

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοκιμάσετε τα γευστικά πιάτου του αμερικάνικου εστιατορίου «Eat» στην πολύβουη Νέα Υόρκη είναι να μην έχετε όρεξη για... κουβέντες.

Η σιωπή είναι χρυσός φαίνεται ότι σκέφτηκε ο 28χρονος Νίκολας Νόμαν, ιδιοκτήτης του εστιατορίου και άνοιξε το κατάστημα στη συνοικία Γκρίνπoϊντ του Μπρούκλιν, προσφέροντας σιωπηλά γεύματα μία φορά το μήνα

Οι πελάτες απαγορεύεται να μιλούν την ώρα που απολαμβάνουν τα τέσσερα πιάτα με οργανικά προϊόντα που περιλαμβάνει το δείπνο τους και κοστίζει 40 δολάρια. Θα πρέπει να κάνουν κράτηση αρκετές ημέρες νωρίτερα για να δειπνήσουν σιωπηλοί το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου στο μικρό χώρο των 25 θέσεων.

Οι πελάτες που θα παραβιάζουν τον όρο θα «τιμωρούνται» αφού θα υποχρεώνονται να ολοκληρώσουν το δείπνο τους σε πάγκο έξω από το κατάστημα. Τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα, ενώ η σιωπή επιτρέπεται να λυθεί μόλις ολοκληρωθεί το γεύμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο 75.000 ευρώ σε τράπεζα


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ.109/2013 απόφασή της επέβαλε σε τράπεζα πρόστιμο 75.000 ευρώ, καθώς στο διάστημα 2007-2011 αγόραζε από δύο διαφημιστικές εταιρείες λίστες πελατών με προσωπικά δεδομένα, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ειδικότερα, κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου από στελέχη της Αρχής στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, διαπιστώθηκε η αγορά αρχείων εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από δύο διαφημιστικές εταιρείες. Στη συνέχεια ακολούθησε έλεγχος και στις διαφημίστηκες εταιρείες, από όπου η Αρχή έλαβε αντίγραφα τιμολογίων, σκληρών δίσκων υπολογιστών κ.λπ.

Οι λίστες αυτές των αρχείων (η μεγαλύτερη περιείχε 52.864 ονόματα) αφορούσαν άτομα κατά προτίμηση με υψηλό εισόδημα, δηλ. άνω των 60.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, οι λίστες περιείχαν τους ΑΦΜ του πελάτη της τράπεζας και του/της συζύγου, αριθμούς ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, εισόδημα και εισόδημα συζύγου, ημερομηνία γέννησης, πατρώνυμο, μητρώνυμο κ.λπ.

Η Αρχή έκρινε ότι η τράπεζα «αγόρασε, τήρησε σε αρχείο και επεξεργάστηκε για δικούς της οικονομικούς σκοπούς, λίστες με παρανόμως συλλεχθέντα προσωπικά δεδομένα», κατά παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στην απόφασή της η Αρχή υπογραμμίζει ότι, ενόψει της βαρύτητας της παράβασης, του πλήθους των προσώπων που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα, το είδος των προσωπικών δεδομένων, το γεγονός ότι η τράπεζα από όλα αυτά αποσκοπούσε στην αποκόμιση κέρδους, επέβαλε ομόφωνα στην τράπεζα πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Τέλος, η Αρχή υποχρέωσε την εν λόγω τράπεζα να καταστρέψει τις λίστες με τα προσωπικά δεδομένα που τηρούσε υπό τη μορφή αρχείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Νίκη» για την ελληνική φέτα


Θετικές ρυθμίσεις για την προστασία της φέτας περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

Όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκε ότι στη χρήση του όρου φέτα θα υπάρχει ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων". Η χρήση του όρου θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως "τύπου φέτας", "στιλ φέτας", "απομίμηση φέτας" και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος. Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπεται να ισχύσουν και για άλλα ευρωπαϊκά τυριά (Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα, Μίνστερ).

Το θέμα είχε θέσει η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στο Κολέγιο των επιτρόπων πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση ΕΕ - Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο παρείχε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα "φέτα" σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.

Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απευθείας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Καναδό Πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ. Εκτιμάται ότι με την εξέλιξη αυτή δημιουργείται θετικό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις ΗΠΑ καθώς και Ασιατικές χώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάζουν χέρι στο εφάπαξ


Πρωτοφανής απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που παρακρατεί τα ¾ του βοηθήματος που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ακόμη και αν εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, εφόσον η μηνιαία δόση ξεπερνάει το 30% της σύνταξης.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και βγαίνουν στη σύνταξη. Το Ταμείο παρακρατά τα ¾ του εφάπαξ που δικαιούνται, ακόμα και αν εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, εφόσον η μηνιαία δόση τους υπερβαίνει το 30% της σύνταξης.

Ο Δήμος Δημάσης, πρώην εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, που συνταξιοδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια, με ενήμερο στεγαστικό δάνειο και χωρίς την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή, πληροφορήθηκε εγγράφως πριν από λίγες μέρες ότι επίκειται η δέσμευση των ¾ του εφάπαξ βοηθήματος που αναμένει να εισπράξει τους επόμενους μήνες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το ποσό της σύνταξής του ανέρχεται σε 1.040 ευρώ και ο ίδιος πληρώνει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις τη δόση των 485 ευρώ τον μήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών


«Να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας».

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμεράκη, τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη απέστειλε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης με την οποία ζητά την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για «εύλογο χρόνο» προκειμένου να «λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή του λειτουργία».

«Απευθύνω έκκληση προς τη Βουλή των Ελλήνων και τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για εύλογο χρόνο, ώστε σε συνθήκες καταλλαγής, αξιοκρατίας και ηρεμίας να λειτουργήσει το πανεπιστήμιό μας, δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο 40ος εορτασμός της 17ης Νοέμβρη», επισημαίνει στην επιστολή του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, ο κ. Πελεγρίνης απέστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια με την οποία αναφέρεται στο θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης.

«Το γεγονός αυτό εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για την λειτουργία του πανεπιστημίου μας και των πανεπιστημιακών κτιρίων. Είναι χαρακτηριστική η ανάγκη περιφρούρησης, ενδεικτικά, του κτιρίου της Νομικής Σχολής, του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου, της πανεπιστημιούπολης κτλ., αφού στο παρελθόν οι χώροι αυτοί έχουν υποστεί επιθέσεις, βανδαλισμούς και έχουν διαπραχθεί σοβαρές αξιόποινες πράξεις», σημειώνει ο πρύτανης.



Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία σοκ για τις επιχειρήσεις


Έντονη τάση αποβιομηχάνισης διακρίνει στη Βόρεια Ελλάδα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος επισημαίνει ότι, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, έχουν κλείσει οριστικά περισσότερες από 50 σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σε σχετική μελέτη του συνδέσμου σημειώνεται ακόμη πως οι μισές επιχειρήσεις, με έδρα τις τέσσερις Περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου, ήταν ζημιογόνες, το 2012. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν σκεφθούμε ότι προ κρίσης, το 2008, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις έφταναν μόλις στο 17% του συνόλου.

Σε επίπεδο κλάδων, τα μεγαλύτερα ποσοστά ζημιογόνων εταιρειών τα συναντάμε στους κλάδους του «ξύλου-επίπλων» (83,3%), κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης-υπόδησης (73,1%), δομικών υλικών (60%) και μεταλλουργίας-μεταλλικών προϊόντων (55,6%), αντίθετα πιο ανθεκτικός αναδεικνύεται ο κλάδος των τροφίμων-ποτών (34,8%).

Αναλυτικότερα, οι συνολικές ζημιές 218 εταιρειών της Βορείου Ελλάδος ανήλθαν πέρυσι στα 187,3 εκατ. ευρώ από 77,86 εκατ. ευρώ, το 2011, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 200 εκατ. ευρώ (ή κατά 5,73%), σε σχέση με το 2011.

Παράλληλα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 4,22% (στα 2,84 δισ. ευρώ), αντίθετα τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 5,94% (στα 2,12 δισ.).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων


Στόχος η ανοσοποίηση κατά της λύσσας.

Ξεκίνησε ο από αέρος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων, με ρίψη εμβολίων-δολωμάτων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σημερινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος είναι η κατανάλωση των εμβολίων-δολωμάτων από τις αλεπούδες και η ανοσοποίησή τους κατά της λύσσας. Τα εμβόλια-δολώματα έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα καφέ χρώματος, μοιάζουν με σοκολάτα, φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση-προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή.

Οι πολίτες δεν πρέπει να ακουμπούν το εμβόλιο δόλωμα. Σε περίπτωση που βρουν ένα από αυτά, δεν πρέπει να το αγγίξουν με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, πρέπει να πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το παραδώσουν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (αγρός, δάσος).

Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με το γιατρό. Τονίζεται ότι, σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν πάνε σχολείο 2.500 παιδιά


Τεράστιο πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών σε Αχαΐα και Ηλεία.

Μπορεί να έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όμως, υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο σχολείο και έχουν χαθεί πάρα πολλές διδακτικές ώρες. Όλα αυτά λόγω της εμπλοκής στη μεταφορά των μαθητών.

Περίπου 2.500 μαθητές στην Αχαΐα και την Ηλεία δεν μπορούν ακόμη να πάνε σχολείο, γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις ορεινές περιοχές του νομού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σχολεία στην Αχαΐα που δεν έχουν λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής.

Στη Δάφνη Καλαβρύτων, στην Ερυμάνθεια, στο Σταυροδρόμι και σε άλλες περιοχές, οι μαθητές δεν έχουν πάει ακόμη σχολείο.
Οι οικογένειες, ακόμα κι αν διαθέτουν αυτοκίνητο φεύγουν από το σπίτι, νωρίς το πρωί, για τις εργασίες τους.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα για τη διοίκηση του ΑΠΘ


Αρνήθηκε να στείλει τα ονόματα διοικητικών υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα.

Ποινικές ευθύνες σε βάρος των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά την άρνησή τους να συντάξουν καταλόγους με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για το θέμα, ώστε να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος της διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Της εισαγγελικής παρέμβασης, προηγήθηκε έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητούσε τη συνδρομή του ανώτατου δικαστηρίου προκειμένου να αποστείλουν οι πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Την ίδια παραγγελία είχε κοινοποιήσει ο υπουργός στις εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (στις έδρες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

«Παρακαλούμε να επιληφθείτε και να εκδώσετε παραγγελία για την άμεση και πριν την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και την αποστολή τους στον ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των έννομων συμφερόντων του Δημοσίου» ανέφερε το σχετικό έγγραφο του Κ. Αρβανιτόπουλου προς τις κατά τόπους εισαγγελίες.

Όπως έγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος με έγγραφό του, προς τη διοίκηση του ΑΠΘ, ζήτησε να μάθει γιατί δεν αποστέλλονται στον ΑΣΕΠ οι κατάλογοι με τα προσόντα των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας, η διοίκηση του ΑΠΘ επικαλέστηκε πρακτική αδυναμία να συνταχθούν οι κατάλογοι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερα εορταστικά εγκαίνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά


Ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Ανοίγει πανιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ξεκινά το πολιτισμικό ταξίδι του, που υπόσχεται να μας παρασύρει στον κόσμο του θεάτρου, της μουσικής, των βιβλίων και των τεχνών.

Ο Φωκάς Ευαγγελινός υπογράφει την σύλληψη-σκηνοθεσία της παράστασης «Δρόμοι του Πειραιά» με την οποία το Θέατρο ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Στην παράσταση συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, η Κερασία Σαμαρά .

Τη δεύτερη ημέρα των εγκαινίων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου , η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία του Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο. Την Τζίνα Φωτεινοπούλου συνοδεύει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία εγκλώβισε με το φακό της, εικόνες του θεάτρου, έτσι όπως η ίδια θέλησε να το ανακαλύψει από τη μια άκρη ως την άλλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Με 1,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Πολυγύρου για αντιπυρική προστασία


Βελτιώνονται οι συνθήκες πρόληψης για την προστασία των δασών.

Με 1,7 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» το έργο «Αντιπυρική Προστασία των Κοινοτικών και Προστατευτικών Δασών του Δήμου Πολυγύρου», έπειτα από την ένταξή του στο Μέτρο 226 Δράση 1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές κυρίως από τις πυρκαγιές».

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος επεσήμανε πως, η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιπυρική θωράκιση της περιοχής. Υπογράμμισε δε, ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με 4,87 εκατ. ευρώ οι δράσεις για την αναβάθμιση των βιολογικών Γαλάτιστας και Ορμύλιας, ενώ προηγήθηκαν οι βιολογικοί Πολυγύρου-Καλυβών και Ολύνθου.

Το σύνολο των έργων αντιπυρικής προστασίας πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 31/12/2014, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα έπεσε θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού υπό την πλήρη αδιαφορία των περαστικών


Το θύμα δέχτηκε κλωτσιές και κανείς δεν επενέβη.

Μια γυναίκα υπήρξε θύμα βίαιης ληστείας στη μέση του δρόμου, με τους περαστικούς όχι μόνο να μην την βοηθούν αλλά να παραμένουν εντελώς αδιάφοροι.

Το περιστατικό συνέβη στην Κίνα και καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας ενός καταστήματος.

Το θύμα όπως φαίνεται στο βίντεο, δέχεται την βίαιη επίθεση μιας άγνωστης γυναίκας που την έριξε στο πεζοδρόμιο την κλώτσησε και της έκλεψε το πορτοφόλι!

Οι περαστικοί έμειναν ακίνητοι να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και μόνο στο τέλος πλησίασαν το θύμα της επίθεσης.

Δείτε το απίστευτο βίντεο...





Διαβάστε περισσότερα...

Νέα διαμαρτυρία στην Ιεράπετρα Λασιθίου


Φορείς και κάτοικοι ζητούν να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο της πόλης.

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα στην Ιεράπετρα Λασιθίου οι φορείς και οι κάτοικοι, ζητώντας να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο της πόλης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι υπηρεσίες του δήμου, τα καταστήματα και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο το οποίο κατέλαβαν συμβολικά, τονίζοντας ότι δεν θα αποχωρήσουν μέχρι να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της πρότασης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για το μέλλον του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

«Ενώνουμε όλοι σήμερα τη φωνή και τη δύναμή μας και τονίζουμε πως δε θα δεχθούμε σχεδιασμούς που θα ακυρώσουν τον κοινωνικό ρόλο και την προσφορά τού νοσοκομείου μας» ανέφερε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης. «Με τη σημερινή διαμαρτυρία, όλοι μαζί -πολίτες και φορείς- διατρανώνουμε το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών μας να έχουμε τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούμαστε» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, Γιώργος Ματαλλιωτάκης τόνισε: «Συμμερίζομαι την αγωνία τους, αλλά θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι κάνω ό,τι είναι δυνατό για να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου μας. Επίσης, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ στην ιδιαίτερα κοπιαστική υπερπροσπάθεια που γίνεται καθημερινά, παρά τις ελλείψεις και τις αντιξοότητες, από τους γιατρούς, νοσηλευτές και το προσωπικό, προκειμένου το νοσοκομείο να λειτουργεί με το καλύτερο επιστημονικό αποτέλεσμα».

Ακόμη, ο κ. Ματαλλιωτάκης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για «να βρούμε λύσεις και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες για τις μέρες του μήνα που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην Παθολογική και Χειρουργική Κλινική εξαιτίας της έλλειψης τριών γιατρών». Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του για την πορεία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον πταισματοδίκη Ιωαννίνων η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου


Έδωσε εξηγήσεις για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε εξηγήσεις στον πταισματοδίκη Ιωαννίνων για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου της πόλης από τις 10 Σεπτεμβρίου έως σήμερα και κατόπιν κλήσεως από την Εισαγγελία.

Η Ολυμπία Τσαπάρη, αμέσως μετά είπε ότι η Εισαγγελία ήθελε να διερευνήσει, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Κλειστά Πανεπιστήμια και Σχολεία», γιατί δεν λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Όπως δήλωσε η κ. Τσαπάρη, η απάντηση που έδωσε στον πταισματοδίκη, ήταν πως «ο Σύλλογος βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω διαθεσιμότητας και απολύσεων των συναδέλφων μας. Είμαστε απεργοί 30 μέρες, βρισκόμαστε κάθε μέρα στον χώρο εργασίας μας, δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους 48 συναδέλφους που φεύγουν».

Επίσης υπογράμμισε ότι «το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να λειτουργήσει εάν φύγουν οι συνάδελφοι από τις διάφορες υπηρεσίες του» και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας.

Στην Εισαγγελία Ιωαννίνων, συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Άντρας έχει σεξουαλική έλξη... για αυτοκίνητα


Ισχυρίζεται πως πάσχει από «μηχανοφιλία».

Ο Edward Smith ισχυρίζεται ότι έχει μια εξαιρετικά πλούσια ερωτική ζωή. Συγκεκριμένα είχε στη ζωή του, όπως λέει, πάνω από 1.000 παρτενέρ. Μόνο που δεν πρόκειται για γυναίκες, αλλά… αυτοκίνητα!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο άντρας ισχυρίζεται πως πάσχει από «μηχανοφιλία» (mechaphile) μια διαταραχή που συνίσταται στην ερωτική έλξη από αεροπλάνα, τραίνα και αυτοκίνητα!

«Μερικοί άντρες κοιτάνε το στήθος και τα οπίσθια των όμορφων γυναικών. Εγώ κοιτάω το μπροστινό και το πίσω τμήμα των όμορφων αυτοκινήτων», περιγράφει μιλώντας στην Mirror.

Μάλιστα, ο 63χρονος εμφανίζεται και εκλεκτικός αφού όπως λέει έχει αποφασίσει να αφοσιωθεί στην «Βανίλια», ένα Volkswagen Beetle που αγόρασε πριν από 30 χρόνια. «Όταν κρατώ τη Vanilla στην αγκαλιά μου, υπάρχει μια ισχυρή ενέργεια που προέρχεται από αυτήν σαν ανταπόκριση. Αν πάθαινε τίποτα, θα ήμουν κάτι περισσότερο από διαλυμένος».

Ωστόσο, παλιότερα είχε συνάψει «σχέση» και με άλλα τετράτροχα, όπως ένα Opel GT του ’73 με την ονομασία «Κανέλα», και ένα Ford Ranger του ’33!















Διαβάστε περισσότερα...

Απάτη με άδειες του ΟΠΑΠ και λεία 86.000 ευρώ


Η 47χρονη συστηνόταν σαν υπάλληλος υπουργείου.

Άδειες του ΟΠΑΠ και κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ υποσχόταν μία 47χρονη, η οποία κατηγορείται ότι εξαπάτησε 27 ανυποψίαστα άτομα σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, αποκομίζοντας σε διάστημα δύο ετών συνολικά 86.000 ευρώ.

Η 47χρονη συστηνόταν ως υπάλληλος υπουργείου, πείθοντας τα θύματά της ότι διαθέτει «υψηλές» γνωριμίες. Ανάμεσα στα θύματά της ήταν πολλοί γιατροί, που ενδιαφέρονταν να πάρουν κοινοτικά κονδύλια για την αναβάθμιση των ιατρείων τους, αλλά και άνεργοι, στους οποίους έταζε άδειες λειτουργίας καταστημάτων Προ-Πο.

Όπως έγινε γνωστό, η κατηγορούμενη ψάρευε τα υποψήφια θύματά της σε κεντρικό καφέ της Θεσσαλονίκης, όπου σύχναζε η ίδια. Όταν έπειθε τους συνομιλητές της για τη φερεγγυότητά της, τους ζητούσε δήθεν κάποια δικαιολογητικά αλλά και χρήματα, ως προκαταβολή, για να καταθέσει τα έγγραφα και να προχωρήσει τα αιτήματά τους.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, έπειτα από καταγγελία που έκαναν μία μάνα με την κόρη της από την Αλεξανδρούπολη, στις οποίες η επιτήδεια υποσχέθηκε άδεια του ΟΠΑΠ, αλλά τελικά άδεια δεν είδαν ποτέ.

Η 47χρονη συνελήφθη, χτες το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που παραλάμβανε 800 ευρώ από τις δύο καταγγέλλουσες. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αναλυτικοί φάκελοι με τα υποτιθέμενα δικαιολογητικά που της έδιναν τα θύματά της.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η 47χρονη, κατά τον περασμένο Απρίλιο, έκλεψε από τις τσάντες δύο γυναικών-θυμάτων της 230 ευρώ, ενώ σε βάρος της εκκρεμούν και δύο αποφάσεις με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 25 μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση και πλαστογραφία.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματική απάτη και κλοπή, ενώ, παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν κι άλλων ατόμων που εξαπατήθηκαν από την ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

MIND GAME : Χορογραφώντας τα (νοητικά) αδιέξοδα της κυπριακής κρίσης


Επιτρέψτε μου παρακαλώ ένα κείμενο – αφιέρωμα στην χοροθεατρική παράσταση MIND GAME του Αμφίδρομου Χοροθέατρου που παρουσιάζεται 19 και 20 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20.30) στον ιδιαίτερα ψαγμένο χώρο με το ιδιαίτερα ψαγμένο όνομα ΕΓΚΩΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (Νέας Εγκωμης 8, βιομηχανική περιοχή Εγκωμης). Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου στις 13 Οκτωβρίου, για όσους δεν το διαβάσανε το αναδημοσιεύω. Έχει ως ακολούθως:

Το βαθύτερο υπόβαθρο της σύγχρονης κυπριακής κρίσης είναι πολύπλοκο, μοιάζει να απαιτεί πολύ ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά για να κατανοηθεί και επικοινωνηθεί. Αυτή την εξαιρετικά δύσκολη απόπειρα, πέρα και μακριά από την κυρίαρχη “επιχείρηση” της αλληλοεξουδετέρωσης των ενοχών και του κοινωνικού πειθαναγκασμού, αποτολμά η χοροθεατρική παράσταση υπό τον εύλογο τίτλο MIND GAME που παρουσιάζεται από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου.

Το χορογραφικό αφήγημα της παράστασης (με την σφραγίδα της Έλενας Χριστοδουλίδου) μοιάζει εξαιρετικά τολμηρό, στα όρια του επιθετικού. Τέσσερις πολύ ξεχωριστές χορευτικές προσωπικότητες (οι Βίκυ Κάλα από την Κύπρο, η Λουτσιάνα Παπαδάκη από την Ελλάδα και οι Oded Ronen, Roby Kain από το Ισραήλ) κατευθύνονται σε χορογραφημένα επί σκηνής παιχνίδια του νου (mind games) από την κυρίαρχη “μητέρα Κύπρο” ηθοποιό Άννα Γιαγκιόζη. Εναλλαγές με ασύλληπτες ταχύτητες χορευτικών μοτίβων και ενεργειακών δυναμικών, διαρκές επί σκηνής κυριολεκτικό και μεταφορικό πήγαινε – έλα των χορευτικών σωμάτων και του κατευθυνόμενου νου. Από τον στιγμιαίο εφησυχασμό στην ελεγχόμενη αγωνία που τείνει σε διακριτές στιγμές να ξεφύγει αγγίζοντας τα όρια της οργής και του πανικού. Και από εκεί πάλι πίσω στην ελεγχόμενη αγωνία μέχρι τις στιγμές που το κυρίαρχο mind game των υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων επαναφέρει νου και σώματα σε θέση στιγμιαίου ανακουφιστικού εφησυχασμού.

Είναι βέβαιον ότι η έννοια του mind game παραπέμπει σε διαδικασίες με υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας, όμως είναι ακόμα βεβαιότερο ότι και οι πλέον πολύπλοκες διαδικασίες μπορούν να κατανοηθούν μόνο με απλό και συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Με βάση την πιο πάνω αρχή, η παράσταση MIND GAME διεκδικεί να φωτίσει το υπόβαθρο της σύγχρονης κυπριακής κρίσης προβάλλοντας απλά και μόνο το είδωλό της στον σκηνικό καθρέφτη. Δεν επιχειρεί να δομήσει βαθιές ερμηνείες αλλά να αποδομήσει βαθιές βεβαιότητες που παρεμποδίζουν τις ερμηνείες. Προβάλλοντας, για παράδειγμα, τις βεβαιότητες που διαχρονικά εγγράφησαν στους κοινωνικούς κωδικούς για εσαεί διάρκεια του λεγόμενου κυπριακού θαύματος και οι οποίες μονομιάς κατέρρευσαν τη “στιγμή της κρίσης”. Όπου όλες οι άμυνες αποδείχτηκαν έωλες, επιφανειακές. Όπου οι πάντες αποδείχτηκαν παντελώς απροετοίμαστοι και ανίκανοι να ερμηνεύσουν προσδίδοντας στη “στιγμή” την μεταφυσική διάσταση της νομοτέλειας. Όπου οι συνήθεις μέχρι τότε διέξοδοι διαφυγής αποδείχτηκαν αδιέξοδοι και μοναδική απέμεινε μια τεχνητή ... “τρύπα στο νερό” που φτάνει ως τα βάθη της θάλασσας. O πυθμένας της οποίας καλείται απεγνωσμένα να “αναβλύσει” φυσικό αέριο και να αναζωογονήσει τον κυρίαρχο στην ατμόσφαιρα νοσηρό αέρα...




“Το mind game των καιρών θέλει την κοινωνία να αναζητεί την διέξοδο από τα αδιέξοδα ανακυκλώνοντας τις κυρίαρχες ενοχές και στερεότυπα που τα δημιούργησαν” αποτιμά η Έλενα Χριστοδουλίδου, εξηγώντας ότι “κατ’ αυτόν τον εξ’ αρχής ατελέσφορο τρόπο, η κυπριακή κοινωνία απολήγει νομοτελειακά να εξαντλεί τις αντιστάσεις της και αποδυναμωμένη να μπολιάζεται με μια εξαιρετικά επικίνδυνη για το μέλλον της αντίληψη μειωμένων προσδοκιών και διαρκώς μειωνόμενου αυτοσεβασμού. Μοναδικό αντίδοτο είναι η ταχύτερη δυνατή ορατότητα πίσω και πέρα από αυτή την επιβαλλόμενη αντίληψη”. Το ζητούμενο του δικού της παραστατικού MINDGAME όπως η ίδια καταληκτικά το ορίζει δεν είναι άλλο από “την καλλιτεχνική συνεισφορά μου στην ζωτική κοινωνική ανάγκη ορατότητας”.

Η παράσταση MIND GAME από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο διεκδικεί διακριτό στίγμα από τα συνήθη χοροθεατρικά δρώμενα, σε μια εποχή (κρίσης) όπου αν μη τι άλλο όλα τα συνήθη μοιάζουν να ξεπερνώνται με ραγδαίους ρυθμούς. Υπό αυτή την έννοια μόνο τυχαία δεν είναι η πραγματοποίησή της σε έναν νέο πολιτιστικό πολυχώρο που μοιράζεται την ίδια διεκδίκηση. Ο λόγος για το πολύ ιδιαίτερο ΕΓΚΩΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ που δημιουργήθηκε στην βιομηχανική περιοχή της Εγκωμης (Νέας Εγκωμης 8), στο οποίο αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Οκτωβρίου του MIND GAME θα στεγάζονται όλες οι παραστάσεις του Αμφίδρομου Χοροθέατρου και όχι μόνο. Προσδοκώντας να αγκαλιαστούν καταρχάς από όσους και όσες αναγνωρίζουν ως ζωτική την ανάγκη για νέες διεξόδους ορατότητας.

MIND GAME

Ιδέα – χορογραφία: Ελενα Χριστοδουλίδου

Μουσική: Χάρης Σοφοκλέους

Σκηνικά: Λάκης Γενεθλής

Χορεύουν: Βίκυ Κάλα, Λουτσιάνα Παπαδάκη, Oded Ronen, Roby Kain

Συμμετέχει η ηθοποιός Άννα Γιαγκιώζη



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί κατηγορούνται για τον βιασμό της τενίστριας


Τρεις Γάλλοι τενίστες, δύο από αυτούς επαγγελματίες είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους για βιασμό της 25χρονης Αμερικανίδας τενίστριας Άσλεϊ Μούρντοκ σε τουρνουά τένις στον Μαραθώνα.

Πρόκειται για τους Αλεξάντρε Μασά και Γιανές Λορέντ. Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Η Αμερικανίδα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τους τρεις Γάλλους, έναν Γερμανό -κατά πάσα πιθανότητα προπονητή- και έναν Ρουμάνο -κατά πάσα πιθανότητα υπάλληλο του ξενοδοχείου-.



Άπαντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον Μάσα να παραδέχεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με την Αμερικανίδα όμως δεν επρόκειτο περί βιασμού. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, απλά βρέθηκε τη λάθος στιγμή σε λάθος μέρος.

Ο Λορέντ συνελήφθη κοντά στην Τρίπολη, ενώ ο τρίτος Γάλλος παίκτης του τουρνουά, Τομάς Λεμπούλτς δήλωσε στη «Le Figaro: «Ξέρω τι συνέβη, αλλά δεν θέλω να μιλήσω γι 'αυτό. Είναι άνθρωποι που γνωρίζω πολύ καλά . Δεν θα ήθελε να αποκτήσει μεγαλύτερη έκταση η συγκεκριμένη ιστορία».

Όπως κατέθεσε η τενίστρια, το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου μετά από αγώνες τένις, κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα να καταλήξει με τον Ρουμάνο ανιματέρ σε απομονωμένο χώρο του ξενοδοχείου προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά. Ωστόσο, ξαφνικά εμφανίστηκαν και οι 4 άλλοι άνδρες, οι οποίοι την κρατούσαν ανά δύο και την βίαζαν διαδοχικά για πολύ ώρα καταγγέλλει η ίδια σύμφωνα με την Espresso, ενώ μάλιστα υποστηρίζει πως την έχουν τραβήξει και βίντεο.

Όταν τελείωσε ο εφιάλτης της, η ανέβηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της όπου κατήγγειλε το περιστατικό στην ΕΛ.ΑΣ και μέσα σε λίγες ώρες οι φερόμενοι ως δράστες συνελήφθησαν.

Η Αμερικανίδα είναι καλά στην υγεία της, ωστόσο παρακολουθείται από ψυχολόγο μέχρι να συνέλθει από το σοκ που υπέστη.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμες οι αποκλειστικές νοσοκόμες από την Ουκρανία


Με απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα της αποκλειστικής νοσοκόμας γυναίκες από την Ουκρανία, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγαν και ζήτησαν τη συνδρομή του, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα της επαγγελματικής δραστηριότητας «Αποκλειστική νοσοκόμος».

Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη Αρχή, αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση άδειας εργασίας του ΙΚΑ και βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του επαγγέλματος «νοσηλευτής ή βοηθός νοσηλευτής» της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Η προαναφερόμενη βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την καταχώρηση των ενδιαφερομένων στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης ΥΑ4α/οικ.37804/25.4.2013.

Πάντως, με προγενέστερη απόφαση (Υ7/οικ4756/2001) ισχύει ότι, ειδικά για τους πολίτες τρίτων χωρών, προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εργασίας και βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του προαναφερόμενου επαγγέλματος είναι, μεταξύ άλλων, η προσκόμιση πιστοποιητικού αμοιβαιότητας που χορηγείται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να ικανοποιήσει σχετικά αιτήματα, με την αιτιολογία ότι το επάγγελμα του βοηθού νοσηλευτή δεν υφίσταται ως αυτόνομη επαγγελματική δραστηριότητα στην Ουκρανία.

Ο Συνήγορος έλαβε υπ' όψιν του ότι μόνον οι Ουκρανοί πολίτες αντιμετωπίζουν την ειδική αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης του προαναφερόμενου πιστοποιητικού. Επίσης, ότι η διατήρηση της υποχρέωσης προσκόμισής του θα έχει ως αποτέλεσμα να απολέσουν το δικαίωμα άσκησης του προαναφερόμενου επαγγέλματος κάτοχοι άδειας εργασίας που, επί σειρά ετών, ασκούν νομίμως το επάγγελμα στην Ελλάδα. Επομένως, πρότεινε να χορηγηθεί στους πολίτες της Ουκρανίας, που ήταν κάτοχοι ισχυρής άδειας εργασίας κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων της υπ' αριθ. Υ4α/οικ.37804/25.4.2013 2 απόφασης, βεβαίωση αναγγελίας έναρξης βοηθού νοσηλευτή, χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού αμοιβαιότητας, εφόσον βεβαίως πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Μετά την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής τροποποιήθηκαν οι διατάξεις της ανωτέρω απόφασης με την έκδοση της Υ4α/οικ.75206/8.8.2013 απόφασης, σύμφωνα με την οποία, οι άδειες εργασίας που έχουν εκδοθεί έως την 9η Απριλίου του 2012 εξακολουθούν να ισχύουν και επομένως, στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού αμοιβαιότητας για την εξασφάλιση βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του επαγγέλματος «νοσηλευτής ή βοηθός νοσηλευτής».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.10.2013

Επείγουσα επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ 2013. Εκατοντάδες άτομα με αναπηρία προσέρχονται να παραλάβουν τα κουπόνια για τα Δελτία Μετακίνησης και ενημερώνονται ότι εδώ και λίγες ημέρες έχουν… τελειώσει.

Μόνη λύση σε αυτή τη νέα ταλαιπωρία, που αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία σε όλη τη χώρα, είναι να δοθεί εντολή για παράταση στην ισχύ των υφιστάμενων καρτών μετακίνησης, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και εντωμεταξύ οι υπηρεσίες να προμηθευτούν νέα κουπόνια.

Η σημερινή κατάσταση δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού των ατόμων αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή. Ο σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός δεν καλύπτει μόνο τις υπάρχουσες ανάγκες μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, αλλά και αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Κινητοποίηση ΠΑΣΠΑ την Παρασκευή 18/10 και ώρα 11 π.μ. - υπ. Εργασίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.10.2013

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την κινητοποίηση του ΠΑΣΠΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών) την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Τα αιτήματα του ΠΑΣΠΑ είναι δίκαια και παν - αναπηρικά!

- Διαμαρτυρόμαστε για την παρατεταμένη αδιαφορία του Υπουργείου!
- Να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα των ΚΕΠΑ που οδηγούν στην εξαθλίωση των κινητικά αναπήρων, ως αποτέλεσμα της διακοπής συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
- Εκατοντάδες αναπηρικά αυτοκίνητα παραμένουν από 1.9.2011 στα τελωνεία της χώρας, με αποτέλεσμα άτομα με αναπηρία να παραμένουν εγκλωβισμένα στα σπίτια τους, μην μπορώντας να μετακινηθούν.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί τους φορείς της και όλα τα άτομα με αναπηρία να στηρίζουν την κινητοποίηση του ΠΑΣΠΑ στον δίκαιο αγώνα του!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνέντευξη Τύπου ΕΟΤ: Λουκέτο στο ιστορικό ίδρυμα για τυφλούς «Λασκαρίδειος Στέγη»


Ανακοίνωση 17.10.13

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο – μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) καλούν την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12.00 έξω από το χώρο του ιδρύματος «Λασκαρίδειος Στέγη», Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 – Μαρούσι, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το αιφνίδιο κλείσιμο του ιστορικού προνοιακού ιδρύματος για τυφλούς «Λασκαρίδειος Στέγη», το οποίο από το 1938 έως και το καλοκαίρι του 2013 παρείχε ανελλιπώς, μη εξαιρουμένων των χρόνων της γερμανικής κατοχής, φιλοξενία σε άπορες ενήλικες τυφλές γυναίκες.
Καλούμε τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κο Β. Κεγκέρογου, τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας του ίδιου Υπουργείου κα Ε. Μπέκου, την Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), το Διοικητικό Συμβούλιο του προαναφερθέντος Ιδρύματος, το οποίο αρνείται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους φορείς των τυφλών, και τα Μ.Μ.Ε. καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο πρώην τρόφιμο, ευαισθητοποιημένο πολίτη, συγγενή ή κηδεμόνα, σε Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου: να διευκρινιστούν οι οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε λουκέτο στο ίδρυμα, να συναποφασιστεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη με σκοπό το διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τη διάλυση και θέση σε εκκαθάριση του Ιδρύματος και να περιέλθουν τελικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος στο Κ.Ε.Α.Τ., ως μόνο αρμόδιο να συνεχίσει τη λειτουργία του, με άξονα τους σκοπούς των δωρητών προς όφελος των τυφλών της Χώρας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 36 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

«Παραλύει» το δημόσιο στις 6 Νοεμβρίου


H Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους «να αντιπαλέψουν με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, τις νέες διαθεσιμότητες - απολύσεις στο Δημόσιο που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα, τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα φοροεπιδρομής, που περιλαμβάνονται στο νέο προϋπολογισμό, καθώς και τα σχέδια για νέες οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξιμες αποδοχές, τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ».



Διαβάστε περισσότερα...

Της χρέωσαν χαράτσι 6.000€


Το σπίτι της είναι μόλις 53 τετραγωνικά μέτρα αλλά το χαράτσι που της χρέωσαν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ είναι 6.000 ευρώ! Ένα λάθος στα τετραγωνικά που σύμφωνα με την καταμέτρηση για το ΕΕΤΗΔΕ είναι 1.400 αντί για 53 είναι η αιτία που η άτυχη γυναίκα χρεώθηκε με αυτό το απίστευτο ποσό.

Η περιπέτειά της ξεκίνησε όταν κατά τις μετρήσεις των ακινήτων στα Χανιά, για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ του 2012, κατά λάθος, καταχωρήθηκε στο όνομά της το εμβαδόν ξενοδοχείου που ήταν δίπλα στο ακίνητό της!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο νόμου για το Δημόσιο


Μια σειρά θεμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ρυθμίζονται με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται αδικίες απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα στις βασικές αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου είναι η κατάργηση της άδειας έξι ημερών για χρήση υπολογιστών και περικοπές στις αναρρωτικές άδειες στο δημόσιο, η ενδυνάμωση του θεσμού της "Διαύγειας" και η λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα, η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ.

Άδειες

Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο, που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται από το υπουργείο ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, μειώνονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές-δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου.

Διαύγεια

Με νέα διάταξη -η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη- ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, αποκτώντας κανονιστική σημασία, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.

Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο.

Πειθαρχικά Συμβούλια

Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 8Κ - 9Κ/2008

Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Έτσι, θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ-ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).

Τέλος, μια ακόμα σημαντική καινοτομία αφορά στο γεγονός ότι -σε εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης- το εν λόγω σχέδιο νόμου θα είναι άμεσα εκτελεστό μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς δεν χρειάζεται να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος ακινήτων-αναλυτικοί πίνακες


Φόρο χωρίς παυσίπονο ετοιμάζεται να επιβάλει στα ακίνητα το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εισπράξει 2,9 δισ. ετησίως!

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στους συντελεστές (σε σχέση με το αρχικό σχέδιο) θα ωφελήσουν ελάχιστους ιδιοκτήτες και μόνο όσους κατέχουν μικρά ακίνητα στις λεγόμενες "υποβαθμισμένες" περιοχές. Τα μεσαία σπίτια θα πληρώσουν κανονικά τη νύφη, προς δόξα του Μνημονίου.

Κάντε κλικ στους πίνακες για μεγέθυνση:








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξέδιδε 19χρονη


Στον εισαγγελέα Ρεθύμνου οδηγήθηκε ένας 43χρονος που συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης από αστυνομικούς του ΤΑΕ Ρεθύμνου, κατηγορούμενος για μαστροπεία, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος 19χρονης υπηκόου Ουκρανίας, για παράβαση του νόμου περί εκδιδόμενων προσώπων.

O 43χρονος προήγαγε στην πορνεία την 19χρονη, κανονίζοντας ο ίδιος μέσω τηλεφώνου, τα ερωτικά ραντεβού της με πελάτες, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε και κατασχέθηκε στην κατοχή της 19χρονης, το προσημειωμένο ποσό, που είχε δοθεί σε προγενέστερο χρόνο, ενώ στην κατοχή του 43χρονου κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, ως μέσο διευκόλυνσης στην διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου. Σε βάρος της 19χρονης κινήθηκε η διαδικασία επιστροφής στην χώρα της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook «χαλαρώνει» τις ρυθμίσεις απορρήτου


Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook ανακοίνωσε ότι «χαλαρώνει» τις ρυθμίσεις απορρήτου για άτομα ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Πλέον, οι έφηβοι χρήστες του κοινωνικού δικτύου θα έχουν τη δυνατότητα, χωρίς περιορισμούς, να ανταλλάσουν φωτογραφίες, ενημερώσεις και σχόλια με τους υπόλοιπους ενήλικες χρήστες του Facebook.

Στην ουσία, όπως επισημαίνει το CNN, άγνωστοι αλλά και διαφημιστικές εταιρείες θα μπορούν στο εξής να συλλέγουν δεδομένα για τους ανήλικους χρήστες από το υλικό που εκείνοι θα «ανεβάζουν» στο δίκτυο (φωτογραφίες, βίντεο, ενημερώσεις κατάστασης κ.α.).

Επίσης, άγνωστοι στους ανήλικους χρήστες θα μπορούν πλέον να τους «ακολουθούν» διαβάζοντας τις ενημερώσεις τους και τα σχόλιά τους.

Όπως γνωστοποίησε το Facebook, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν άμεσα.

Προκειμένου να περιορίσει την ακατάσχεση «εκροή» προσωπικών δεδομένων ανηλίκων χρηστών του, το Facebook έχει λάβει δύο περιοριστικά μέτρα.

Πρώτον, κατά την εγγραφή ενός νέου ανήλικου μέλους, οι ενημερώσεις, τα σχόλια και οι φωτογραφίες που «ανεβάζει» στο δίκτυο προβάλλονται σε σχετικά περιορισμένο κοινό, δηλαδή μόνο σε διαδικτυακούς «φίλους» του συγκεκριμένου προσώπου και όχι σε «φίλους φίλων».

Δεύτερον, εάν ο ανήλικος χρήστης επιλέξει να αλλάξει τις ρυθμίσεις του προφίλ του και να το κάνει «δημόσιο», το Facebook με pop-up προειδοποιήσεις τον ενημερώνει ακριβώς για τον αντίκτυπο που θα έχει η εν λόγω αλλαγή.

Αυτή τη στιγμή, το Facebook αριθμεί περίπου 1,2 δισ. μέλη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξενιτεύονται για να πάνε σχολείο


Ξεκρέμαστοι παραμένουν οι 17 μαθητές γυμνασίου και λυκείου στο Καστελόριζο, καθώς και τέσσερις μαθητές στο Αγαθονήσι, με τα παιδιά και τους γονείς τους να... περιμένουν για πάνω από έναν μήνα διορισμό καθηγητών.

Για τους μαθητές των δύο ακριτικών νησιών είναι σαν να μη χτύπησε ποτέ το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, καθώς οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, ανάγκασαν τους 17 μαθητές να "ψηφίσουν" αποχή από τα μαθήματά τους.

Ενδεικτικό είναι το αδιέξοδο της οικογένειας μιας 17χρονης μαθήτριας της γ' λυκείου, που μπροστά στον κίνδυνο να χάσει ακόμα και τις πανελλαδικές εξετάσεις λόγω ελλιπούς προετοιμασίας (στο ακριτικό νησί δε λειτουργεί ούτε φροντιστήριο) αποφάσισε να φτιάξει τις βαλίτσες της για την Αθήνα ώστε η κοπέλα να μετεγγραφεί σε λύκειο του Αλίμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προστατεύσεις το παιδί σου από την εποχική γρίπη


Η γρίπη είναι το πιο συχνό πρόβλημα για τα παιδιά, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Κατά κανόνα αντιμετωπίζεται εύκολα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ποιες είναι αυτές και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Τι είναι η εποχική γρίπη;

Πρόκειται για μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α ή Β και εμφανίζεται με τη μορφή επιδημιών κάθε χρόνο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.


Πώς μεταδίδεται;

Η μετάδοση του ιού της γρίπης γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Η μεταδοτικότητα του ιού φτάνει στο μέγιστο 24 έως και 48 ώρες μετά την εκδήλωση της νόσου και στη συνέχεια γρήγορα περιορίζεται. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από μία έως και τέσσερις ημέρες (ο μέσος όρος είναι δύο ημέρες).
Ποιες είναι οι συνήθεις εκδηλώσεις της γρίπης;

Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και την προηγούμενη έκθεση στον ιό. Στα υγιή παιδιά η γρίπη είναι γενικά μία οξεία, αυτοπεριοριζόμενη και χωρίς επιπλοκές νόσος. Τα κλασικά συμπτώματα της μη επιπλεγμένης γρίπης περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού, κεφαλαλγία, μυαλγίες, κακουχία, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως βήχας, κυνάγχη και ρινίτιδα, τα οποία σταδιακά βελτιώνονται μέσα σε 2-5 ημέρες.
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές;

Η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε παιδιά που έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ή επιπλεγμένη λοίμωξη από γρίπη (βλέπε σχετικό πίνακα), καθώς και σε υγιή κατά τα άλλα παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ειδικότερα σε εκείνα που είναι μικρότερα των 2 ετών. Η πιο συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η μέση ωτίτιδα. Ακολουθούν εκδηλώσεις από το κατώτερο αναπνευστικό όπως η διάμεση πνευμονία, η λαρυγγοτραχειίτιδα, η βρογχίτιδα και, σπάνια, η βρογχιολίτιδα. Σπάνιες επιπλοκές της γρίπης είναι εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (άσηπτη μηνιγγίτιδα, οξεία παρεγκεφαλιδική αταξία, εγκάρσια μυελίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barré, οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα και σύνδρομο Reye), η μυοσίτιδα, καθώς και δευτεροπαθείς βακτηριακές λοιμώξεις (πνευμονία ή βακτηριαιμία) συνήθως οφειλόμενες στο σταφυλόκοκκο ή στον πνευμονιόκοκκο.
Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης, η πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης θα πρέπει να εξετάζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• σε όλα τα εμπύρετα βρέφη,
• σε παιδιά με πυρετό και οξεία έναρξη συμπτωμάτων από το αναπνευστικό,
• σε παιδιά με πυρετό και παρόξυνση υποκείμενου αναπνευστικού νοσήματος,
• σε παιδιά με εμπύρετη πνευμονία της κοινότητας,
• σε παιδιά με πυρετό, βήχα και κυνάγχη, χωρίς άλλη σαφή αιτία αυτών των συμπτωμάτων.
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με διάφορες μεθόδους:
• Δοκιμασία ανίχνευσης του RNA του ιού με PCR: αποτελεί τη μέθοδο εκλογής. Μπορεί να διακρίνει τον τύπο της γρίπης (Α ή Β), καθώς και τους διάφορους υποτύπους.
• Δοκιμασίες ανίχνευσης αντισωμάτων με άμεσο και έμμεσο ανοσοφθορισμό: Θεωρούνται καλύτερες δοκιμασίες από τις δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του ιού.
• Δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του ιού: Μπορούν να μας δώσουν αποτελέσματα μέσα σε 10-30 λεπτά. Χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν τη γρίπη, αλλά όχι να την αποκλείσουν.
Πώς θεραπεύεται η γρίπη;

Η αντιμετώπιση της γρίπης είναι κυρίως συμπτωματική (αντιμετώπιση του πυρετού, ενυδάτωση, αποσυμφορητικά). Τα αντιιικά φάρμακα μειώνουν τη διάρκεια της νόσου όταν χορηγούνται τις πρώτες δύο ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η χορήγησή τους ενδείκνυται σε όλα τα άτομα που είναι υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη, καθώς και σε ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή ή επιδεινούμενη κλινική εικόνα.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση κατά του ιού της γρίπης. Η χρήση των αντιβιοτικών έχει ένδειξη μόνο σε περιπτώσεις όπου εμφανιστεί δευτεροπαθώς, ως επιπλοκή μικροβιακή λοίμωξη.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H Θεσσαλονίκη είναι… online


Ογδόντα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων κεντρικές πλατείες και χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος, επέλεξε ο δήμος Θεσσαλονίκης για να προχωρήσει στην ανάπτυξη υπηρεσιών ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi), οι οποίες θα παρέχονται εντελώς δωρεάν προς όλους τους πολίτες.

«Εφόσον θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών, είναι εφικτό να αρχίσει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα περίπου 2 μηνών» εξηγεί ο κ. Καπόν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου Θεσσαλονίκης, δωρεάν WiFi θα παρέχεται στις πλατείες Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας, Ιπποδρομίου, Συντριβανίου, Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Εμπορίου, Καντούνη, Μοριχόβου, Γαλερίου, Μηνά Πατρικίου, Δικαστηρίων, στην κεντρική πλατεία της Τριανδρίας, στην ΧΑΝΘ και σε πολλές άλλες.

Ανάλογη κάλυψη θα υπάρχει και στα γήπεδα του Άρη, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή, στο Παλαί ντε Σπορ, στο Ποσειδώνιο, στο Ιβανώφειο, στο θέατρο Γης, στον Ζωολογικό κήπο, στους Κήπους του Πασά, στον Λευκό Πύργο και σε άλλα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες διευκρινίσεις του υπουργείου για την κινητικότητα


Νέες διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της κινητικότητας και των διατάξεων που ρυθμίζουν τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων, σχετικά με τους υπαλλήλους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.

Έτσι, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου «οι υπάλληλοι που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας, σύμφωνα µε την υποπαράγραφο Ζ.2 της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), εφόσον υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου όπου υπηρετούν αποκλειστικά μέχρι τις 4.10.2013. Οι συνέπειες της ένταξής τους στο πρόγραμμα κινητικότητας επέρχονται από τις 23.9.2013».

Από το υπουργείο, επισημαίνεται ότι «στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της προστασίας του διοικούμενου, ένεκα της δημοσίευσης και θέσης σε ισχύ των ανωτέρω διατάξεων στις 11-10-2013, η προβλεπόμενη σε αυτές προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2013».

Παράλληλα, καλούνται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού των Δήμων, «αφού παραλάβουν τις αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να προβούν στην έκδοση σχετικών διαπιστωτικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα, οι έννομες συνέπειες των οποίων θα αναδράμουν στην 23η Σεπτεμβρίου 2013».



Διαβάστε περισσότερα...

Υπερδιπλασιάστηκαν οι μαθητές ελληνικών στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας


«Το 20 με 30% όσων επιλέγουν να μάθουν τη γλώσσα είναι ομογενείς».

Υπερδιπλασιάστηκαν φέτος οι μαθητές ελληνικής γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας. Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια του Κέντρου, Θεοδώρα Γιαννίτση τα τελευταία χρόνια, οι μαθητές ελληνικών ήταν σταθερά 500 με 550, αλλά για την σχολική χρονιά που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014, έφτασαν τους 1.300.

Η πλειοψηφία όσων μαθαίνουν τη γλώσσα είναι νέοι, ωστόσο δεν λείπουν και οι συνταξιούχοι με δίψα για μάθηση και αγάπη για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια, το 20 με 30% όσων επιλέγουν να μάθουν τη γλώσσα μας είναι ομογενείς και οι υπόλοιποι είναι Ρώσοι που αγαπάνε την Ελλάδα, την επισκέπτονται και ορισμένοι από αυτούς αγοράζουν σπίτια.

Λειτουργούν 24 τμήματα και μαθήματα γίνονται 3 φορές την εβδομάδα. Η φοίτηση είναι τετραετής και οι απόφοιτοι μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο Ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές καταβάλλουν εθελοντικά δίδακτρα και το ποσό χρησιμοποιείται για να πληρωθούν οι δάσκαλοι και να συντηρηθεί το Κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους απόφοιτους, επιλέγουν να επαναλάβουν το τέταρτο έτος, γιατί αγαπάνε τη γλώσσα και θέλουν να διατηρήσουν την επαφή.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τον ελληνικό πολιτισμό, είναι ότι οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα του Κέντρου (http://www.hecucenter.ru/old/gr/about.htm) οκταπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 800 την ημέρα.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας είναι κοινωνικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Υλοποιεί προγράμματα διδασκαλίας ελληνικών χορών, χορωδία, θεατρικό εργαστήρι, διαλέξεις ιστορίας, λογοτεχνίας, αρχιτεκτονικής και εκδίδει μελέτες με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιαγιά 100 ετών πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστήριο


Σηκώνει βάρη, κάνει όργανα και αεροβική!

Η Louise Smith από το Croydon είναι 100 ετών και παρά το προχωρημένο της ηλικίας της πηγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο!

(Μήπως έχει έρθει ο καιρός να αφήσετε τις δικαιολογίες και να γραφτείτε κι εσείς;)

Τον επόμενο μήνα θα γίνει 101 ετών και μέχρι στιγμής δε δείχνει σημάδια... κούρασης!

Σηκώνει βάρη, κάνει όργανα και συμμετέχει και σε ομαδικά προγράμματα αεροβικής, όπου συνοδεύεται από την 79χρονη κόρη της!



Η Louise συνταξιοδοτήθηκε το 1980 και είναι το γηραιότερο μέλος του γυμναστηρίου της γειτονιάς της.

«Κάνω σχεδόν τα πάντα. Όργανα, αεροβική, κολυμπάω στην πισίνα. Το κάνω εδώ και χρόνια και συνεχίζω γιατί με κάνει να νιώθω υγιής. Κάποιες φορές πηγαίνω και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Έχω κάνει πολλούς φίλους εκεί. Όλοι με γνωρίζουν» είπε η ίδια μιλώντας στη Daily Mail.



Όσο για το μυστικό της ζωντάνιας της;

«Τρώω καλό φαγητό και δεν ανησυχώ πολύ για τα πράγματα. Τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά και δεν πίνω πολύ αλκοόλ».



Κι όσο κι αν δηλώνει ότι τα πηγαίνει καλά με το σώμα της, η ίδια δεν ήξερε καν... πόσο χρονών είναι!

Τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό.



Η Louise πήγε στη Μ. Βρετανία από τη Τζαμάικα τη δεκαετία του 1960. «Όλοι νόμιζαν ότι ήμουν 97. Όμως η ανιψιά μου από τη Τζαμάικα μού έστειλε το πιστοποιητικό γέννησής μου και είδα ότι είμαι 100. Δεν ήξερα πόσο χρονών είμαι και ήθελα να το ξεκαθαρίσω. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω έβαλα έναν αριθμό στην τύχη. Ήξερα την ημερομηνία, δεν ήξερα όμως τη χρονολογία, επειδή η μαμά μου δεν μου το είχε πει ποτέ. Ήταν μια έκπληξη για μένα που έμαθα ότι είμαι 100, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό» κατέληξε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...