Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Έκοψε το πόδι του για να μη βρει δουλειά!



Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Το πόδι του έκοψε με πριόνι ένας άνεργος Αυστριακός προκειμένου, όπως όλα δείχνουν, να μην είναι σε κατάσταση που να του επιτρέπεται να επιστρέψει στη δουλειά!

Λίγες ώρες πριν το ραντεβού που είχε στην Υπηρεσία Απασχόλησης προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του, ο 56χρονος τοποθέτησε το αριστερό του πόδι μπροστά από ένα πριόνι και το έκοψε στο ύψος του αστράγαλου!

Ενώ αιμορραγούσε ακατάσχετα, ο άνδρας πέταξε το πόδι στο φούρνο, σύρθηκε στο γκαράζ του και κάλεσε ασθενοφόρο.

Ο 56χρονος υποβλήθηκε σε επέμβαση για τη συγκόλληση του ποδιού, κάτι όμως που δεν επετεύχθη τελικά…


Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητική αύξηση του μελανώματος



Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους άντρες κάτω των 40.

Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος αυξάνεται ανησυχητικά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα και που αποδίδει το φαινόμενο αυτό μερικώς στη χρήση των σολάριουμ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στατιστικά στοιχεία ασθενών ηλικίας 18 έως 39 ετών, στα οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά μελάνωμα μεταξύ 1970 και 2009.

Διαπίστωσαν ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τα κρούσματα αυτού του καρκίνου οκταπλασιάστηκαν στις νέες γυναίκες και τετραπλασιάστηκαν στους άνδρες.

Στη διάρκεια της ζωής ο κίνδυνος μελανώματος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά εδώ συμβαίνει το αντίθετο όσον αφορά τους νέους ενήλικες και εφήβους, διευκρινίζουν οι συντάκτες των εργασιών αυτών υπό τον δρ. Τζέρι Μπρούερ, δερματολόγο της Μayo Clinic.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου της επιθεώρησης Mayo Clinic Proceedings. Και τα παρά τη συνεχή ενημέρωση για τους κινδύνους των σολάριουμ οι νέες γυναίκες συνεχίζουν να πηγαίνουν τακτικά σε αυτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη εκστρατεία της UNICEF για τους εμβολιασμούς των παιδιών



Ραδιομαραθώνιος αύριο με τη συμμετοχή πολλών ραδιοσταθμών της χώρας.

Μεγάλη εκστρατεία για την υποστήριξη των προγραμμάτων εμβολιασμών στα παιδιά, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες, ώστε να σωθούν χιλιάδες παιδικές ζωές και να συνεχισθεί η πορεία προόδου, που έχει χαραχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, διεξάγει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, σε όλο τον κόσμο 19,3 εκατομμύρια παιδιά μένουν απροστάτευτα λόγω έλλειψης εμβολίων. Η λύση είναι απλή και φθηνή, αφού o πλήρης εμβολιασμός των παιδιών κοστίζει περίπου 20 ευρώ.

Ο εμβολιασμός, μια από τις πιο σημαντικές και χαμηλού κόστους δημόσιες παρεμβάσεις υγείας, έχει έως σήμερα σώσει εκατομμύρια ζωές και έχει προστατεύσει αμέτρητα παιδιά από τις ασθένειες και άλλα προβλήματα. Είναι ένα προσιτό μέσο για την προστασία ολόκληρων κοινοτήτων, αλλά και τη μείωση της φτώχειας.

Στα πλαίσια της εκστρατείας της για την προώθηση των εμβολιασμών, η UNICEF διοργανώνει Μεγάλο Ραδιομαραθώνιο με δεκάδες ραδιοσταθμούς από όλη τη χώρα την Πέμπτη 5 Απριλίου, από νωρίς το πρωί, έως το βράδυ.

Το κοινό μπορεί να συμμετάσχει και να στηρίξει την εκστρατεία καλώντας το Τηλέφωνο Προσφορών του Ραδιομαραθώνιου 801 500 12345 (από σταθερό τηλέφωνο στο οποίο απαντά άνθρωπος της UNICEF). Για δωρεές με SMS με αποστολή κενού μηνύματος στο 54234 (χρέωση €1,23 με το ΦΠΑ) - ισχύει έως και την Κυριακή 8 Απριλίου. Από σταθερό ΟΤΕ με πλήση 901 11 17 17 17 (αυτόματη χρέωση €3,68 με το ΦΠΑ) ανά κλήση και μέσω INTERNET στο www.unicef.gr

Δωρεές γίνονται και στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών της UNICEF στις τράπεζες:


ΕΘΝΙΚΗ: 169/480023-04, ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 017 04 00593488, EMPORIKI BANK: 66360008, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-045921-741, ALPHA BANK: 115 002002 022472, EUROBANK: 026.0102.13.0200612226, ATTICA BANK: 069/54799691, ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: 000012163278, GENIKI BANK: 3603003908-9, CITIBANK: 0506717493, MILLENNIUM BANK: 519837 T BANK: 101-03-0006583, HSBC: 002-066694-130, PROBANK: 296431012017, MARFIN EGNATIA BANK: 0127787-40/0 και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σκάνδαλο με συναλλαγές σε ιατρικά είδη



Υπερτιμολογήσεις έως και 1368% διαπίστωσαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Υπερτιμολογήσεις έως και 1368% διαπίστωσαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, ερευνώντας φορολογική υπόθεση που αφορά τριγωνικές συναλλαγές σε ιατρικά είδη μεταξύ μιας ημεδαπής και δύο αλλοδαπών εταιρειών (έδρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μιχάλης Γιαννάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, για την προστασία του ελληνικού δημοσίου από κακές πρακτικές υπερκοστολόγησης. Αφορμή για την υποβολή της ερώτησης έδωσε η αποκάλυψη σκανδάλου- μαμούθ με αμερικανική εταιρεία, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για δωροδοκία Ελλήνων γιατρών δημόσιων νοσοκομείων.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις προσπάθειες του ΣΔΟΕ για την αποκάλυψη τέτοιων υποθέσεων, επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας που αφορούσε προμήθειες φαρμακευτικών σκευασμάτων, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε ελέγχους στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και διαπίστωσε συναλλαγές μεταξύ δύο εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία (ενδοομιλικές συναλλαγές). Η μία εκ των εταιρειών έχει έδρα την Ελλάδα και η δεύτερη βρίσκεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις που έφταναν σε ποσοστό έως και 158%.

Έγγραφο-απάντηση σε αντίστοιχη ερώτηση είχε διαβιβαστεί, πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή και από το υπουργείο Υγείας, με το οποίο γινόταν γνωστό ότι προετοιμάζεται αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για την υπόθεση δωροδοκιών Ελλήνων γιατρών από αμερικανική εταιρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια θεατρική παράσταση με τρόφιμα αντί για εισιτήριο!



Οι θεατές θα ενισχύσουν το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τρόφιμα αντί εισιτηρίου με στόχο την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας θα προσφέρουν οι θεατές που θα παρακολουθήσουν σήμερα, στις 7 το απόγευμα, την παράσταση που θα δοθεί στην Αστική Σχολή στην πόλη της Κατερίνης.

Οι θεατές, που θα βρεθούν στο χώρο δεν θα πληρώσουν εισιτήριο, απλά καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα τα οποία μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου. Το συμβολικό αυτό αντίτιμο θα ενισχύσει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας και την Εστία Πιερίδων Μουσών. Στην παράσταση θα παρουσιαστούν από την ηθοποιό Μαρινέλλα Βλαχάκη και τον μουσικό Λεωνίδα Μαριδάκη δραματοποιημένα τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Τ’ αγνάντεμα» και «Όνειρο στο κύμα».


Διαβάστε περισσότερα...

Η ομαδική άθληση καταπολεμά τη κατάθλιψη



Ευεργετική η γυμναστική με παρέα.

Όσοι ασκούνται στον ελεύθερο χρόνο τους και κοινωνικοποιούνται μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι σπανιότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους απ΄όσους δεν αθλούνται, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 40 χιλιάδες Νορβηγοί και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry».

Επίσης στη βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα, επισημαίνεται ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα δεν ισχύει, αν η φυσική δραστηριότητα αποτελεί τμήμα της εργασιακής ρουτίνας του ανθρώπου.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μπέργκεν, υπό τον δρα Σάμιουελ Χάρβεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής «British Journal of Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και στη διάρκεια της εργασίας και βρήκαν ότι στην πρώτη μόνο περίπτωση υπάρχει σαφής ψυχική ωφέλεια για το άτομο.

Οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με όσους έχουν τέτοιες φυσικές δραστηριότητες.

Ο βαθμός έντασης της καταβαλλόμενης προσπάθειας - αν δηλαδή η φυσική δραστηριότητα είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονη- δεν φαίνεται να επιδρά διαφορετικά στην ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδιαίτερα αν κανείς στον ελεύθερο χρόνο του ασκείται ή αθλείται μαζί με φίλους του, αυτό τον βοηθάει ακόμη περισσότερο στο να διώχνει το άγχος.

Σημαντική διαπίστωση επίσης είναι ότι ένας μικρός περίπατος στην εξοχή αύξησε την αυτοπεποίθηση στο 90% των συμμετεχόντων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοιμηθείτε όμορφα το βράδυ



Συμβουλές για ένα καλύτερο ύπνο.

Εάν ξυπνήσατε το πρωί «σκουντουφλώντας» και νιώθοντας ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, αναθαρρήστε: δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι ενήλικες παλεύουν για να κοιμηθούν, με συνέπεια σπανίως πλέον να απολαμβάνουν τις τουλάχιστον επτά ώρες ήσυχου ύπνου που συνιστώνται για καλή υγεία.Τ ο 61% όσων συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι με το ζόρι φτάνουν τις έξι ώρες τη νύχτα, ενώ σχεδόν ο ένας στους τρεις δήλωσαν πως πάσχουν από αϋπνία – με πολλούς από αυτούς να υποφέρουν εδώ και χρόνια.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην κατάθλιψη, την ελλιπή συγκέντρωση και την αδυναμία διεκπεραιώσεως απλών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης την οποία πραγματοποίησε το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (MHF) της Βρετανίας σε 5.300 εθελοντές, οι πάσχοντες από αϋπνία έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων, τριπλάσιες πιθανότητες να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή να είναι κακοδιάθετοι, και διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από μειωμένη ενεργητικότητα.

Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας, διαβήτη, ακόμα και καρκίνου.

Το 25% των εθελοντών είπαν επίσης ότι ο ύπνος τους ταράζεται από προβλήματα, όπως το τρίξιμο των δοντιών και η άπνοια, δηλαδή η βραχεία, επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής που τους κάνει να μισοξυπνούν πολλές φορές κάθε βράδυ πασχίζοντας να ξαναβρούν την αναπνοή τους.

Μόλις το 39% είπαν ότι κοιμούνται πολύ και καλά, σύμφωνα με το MHF, το οποίο χαρακτήρισε τις διαταραχές του ύπνου «πρόβλημα δημόσιας υγείας» και ζήτησε να διεξαχθούν ενημερωτικές εκστρατείες για να συνειδητοποιήσει το κοινό πόσο σημαντικό είναι να κοιμάται καλά το βράδυ.

«Μολονότι δίνεται διαρκώς – και δικαίως – έμφαση στην προσεγμένη διατροφή και στην συστηματική γυμναστική, ως μεθόδων προάσπισης της υγείας, ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός, διότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική και την σωματική υγεία», δήλωσε ο δρ Άντριου ΜακΚάλοου, από το MHF.

Μας ξαγρυπνάει το στρες


Πόσες ώρες ύπνου όμως χρειάζεται ο καθένας μας; Όπως εξηγούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, σαφής απάντηση δεν υπάρχει, διότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες σε ύπνο. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ, αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν αισθάνονται ξεκούραστοι εάν δεν κοιμηθούν εννέα ή και περισσότερες ακόμα.

Το στρες και το άγχος είναι δύο από τις συνηθέστερες αιτίες αϋπνίας – και οι εποχές μας προσφέρονται για να νιώθει κανείς αγχωμένος. Άλλες αιτίες είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων, τα προβλήματα υγείας, οι κακές συνήθειες ύπνου, οι αλλαγές στο κοινωνικό ή/και εργασιακό περιβάλλον, ακόμα και η κακή διατροφή ή το πολύ φαγητό αργά το βράδυ.

Τα καλά νέα είναι πως η αϋπνία συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν χρειάζεται να υποφέρει κανείς αναίτια. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως ένα φάρμακο είναι ό,τι χρειάζονται, ειδικοί από το Κέντρο Έρευνας του Ύπνου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο λένε πως η αντιμετώπιση είναι πιο πολύπλοκη από αυτό και πρέπει να συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση για τις συνθήκες και τις πρακτικές που προάγουν τον συνεχή και αποτελεσματικό ύπνο.

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν:

Τις ώρες πριν την κατάκλιση


Να αποφεύγετε τις έντονες σωματικές δραστηριότητες (λ.χ. σπορ) ή ακόμη οποιαδήποτε διανοητική προσπάθεια, γιατί δυσκολεύουν τον ύπνο.

Να αποφεύγετε τα πολύ «βαριά» ή πολύ «ελαφρά» γεύματα. Να τρώτε το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσετε. Τα λιπαρά ή πικάντικα φαγητά ενοχοποιούνται για διαταραχές του ύπνου. Αντίθετα, ένα βραδινό γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα) μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Μην πιείτε μεγάλες ποσότητες υγρών, διότι θα αναγκαστείτε στη διάρκεια της νύχτας να διακόψετε τον ύπνο σας για να πάτε στην τουαλέτα.

Τηρήστε ένα ωράριο ύπνου. Όσο αυτό είναι δυνατό, φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Θα ρυθμίσετε έτσι και το βιολογικό σας ρολόι.

Να κάνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε κάτι που σας χαλαρώνει (λ.χ. ένα ζεστό μπάνιο, λίγη απαλή μουσική).

Στο κρεβάτι


Να χρησιμοποιείτε τον χώρο της κρεβατοκάμαρας μόνο για ύπνο και για σεξ. Τηλεόραση, διάβασμα, φαγητό κ.τ.λ. δεν έχουν καμία θέση σε αυτόν.

Να πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν είστε κουρασμένοι. Εάν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε μέσα σε 20-30 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι, πηγαίνετε στο σαλόνι και κάνετε κάτι που σας ηρεμεί και σας ευχαριστεί (π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου). Να ξαπλώσετε πάλι μόλις νιώσετε κουρασμένοι.

Εάν ξυπνήσετε στη διάρκεια του ύπνου και δεν ξανακοιμηθείτε μέσα σε 15-20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και επιστρέψτε όταν ξανανυστάξετε.

Μετά το πρωινό ξύπνημα


Όταν ξυπνήσετε, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ήρεμα όμως, όχι απότομα, και αφού πρώτα τεντώσετε καλά το σώμα σας, για να «ζεσταθούν» και να χαλαρώσουν οι μυς.

Να κάνετε ένα αναζωογονητικό μπάνιο.

Μην ξεχάσετε το πρωινό γεύμα. Φροντίστε να είναι ισορροπημένο και να περιέχει πρωτεΐνες (λ.χ. δύο φέτες άπαχο ζαμπόν ή ένα αυγό), οι οποίες αυξάνουν την εγρήγορση.

Στη διάρκεια της ημέρας


Ασκηθείτε. Χρειάζεστε 30 λεπτά άσκηση την ημέρα (η συστηματική γυμναστική βοηθά να κοιμόμαστε πιο γρήγορα και να κάνουμε ξεκούραστο ύπνο), αλλά όχι από το απόγευμα και μετά (σε τέτοια περίπτωση, δυσκολεύει τον ύπνο).

Αν παίρνετε κάποιο φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό μήπως επηρεάζει τον ύπνο σας.

Αποφύγετε τις διεγερτικές ουσίες (καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ) μετά τις απογευματινές ώρες.

Το μεσημέρι να κοιμάστε νωρίς και λίγο, εάν σας είναι απαραίτητο, ειδάλλως να το αποφύγετε.

Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας, εν ανάγκη με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Το καλό υπνοδωμάτιο…


Φροντίστε να είναι άνετο, ήσυχο, καθαρό, τακτοποιημένο – και να το έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι ώστε να είναι του γούστου σας.

Αποκλείστε τους εξωτερικούς θορύβους, φώτα, οσμές κ.τ.λ.

Φροντίστε να αερίζεται καλά, να έχει σταθερή και χαμηλή θερμοκρασία (18-19 βαθμοί το χειμώνα) και να έχει καλή υγρασία (εν ανάγκη, βάλτε μια υγρή πετσέτα πάνω στο καλοριφέρ ή χρησιμοποιήστε υγραντήρα).

Επιλέξτε με προσοχή το κρεβάτι και το μαξιλάρι σας. Πρέπει να είναι άνετα, από καλά υλικά και αναπαυτικά.

Πηγαίνετε το ρολόι σε άλλο δωμάτιο. Εάν αυτό είναι αδύνατον, φροντίστε να είναι αθόρυβο και τοποθετημένο έτσι ώστε να μην μπορείτε να το δείτε (αν ξαγρυπνάτε και το κοιτάτε συνέχεια, το άγχος σας εντείνεται).


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίζετε τα δόντια στον ύπνο σας;



Μάθετε τι είναι ο βρυγμός και πού οφείλεται.

Μπορεί αρχικά να νόμιζες πως όταν ο σύντροφός σου σε ενημέρωνε πως τρίζεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι, σου έκανε πλάκα, στην πορεία όμως συνειδητοποίησες πως τα λεγόμενα του μάλλον έχουν βάση. Αν μάλιστα σκεφτείς το άγχος που τελευταία σε έχει κυριεύσει αλλά και την αδυναμία σου να ιεραρχήσεις και να διαχειριστείς το χρόνο σου, τότε ίσως κι εσύ όντως να υποφέρεις από βρυγμό, την διαταραχή αυτή που συνδέεται με το τρίξιμο των δοντιών.

Τι είναι ο βρυγμός και που οφείλεται;

Ο βρυγμός δεν είναι κάτι παραπάνω από την κατάσταση που μόλις περιγράψαμε. Όντας αγχωμένη και εξαιτίας της υπερέντασης και των ευθυνών της ημέρας, ασυναίσθητα τείνεις να σφίγγεις ή και να τρίζεις τα δόντια ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συνήθως δηλαδή, το τρίξιμο των δοντιών οφείλεται σε έντονο στρες ή θυμό που έχεις βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν για παράδειγμα είχες έναν έντονο καυγά με τον καλό σου, με μια φίλη ή κάποιον συνάδελφο τότε πιθανότητα η ένταση να βγει με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη κι αν δε συνέβη κάτι δυσάρεστο, οποιαδήποτε αγχωτική κατάσταση, όπως για παράδειγμα μια συνέντευξη για εργασία, εξετάσεις ή και η προσμονή για κάτι ευχάριστο μπορεί να σε κάνουν να δίνεις «συναυλία» εν ώρα ύπνου.

Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις η ενοχλητική συνήθεια είναι απλά κληρονομική και οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα;

Οι περισσότεροι από όσους τρίζουν τα δόντια τους εν ώρα ύπνου δεν το γνωρίζουν καν, κι αυτό διότι το κάνουν ασυνείδητα.

Ο μόνος τρόπος να το αντιληφθείς λοιπόν, εκτός της αίσθησης κουρασμένης γνάθου, είναι να στο πει κάποιος. Ο σύντροφός σου για παράδειγμα ή φίλοι με τους οποίους έχεις πάει διακοπές σίγουρα θα είναι σε θέση να σου το πουν. Κι επειδή μπορεί να ντρέπονται αν στο πουν ή να απογεύγουν να το κάνουν φοβούμενοι μη σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα, καλύτερα να τους ρωτήσεις.

Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις το τρίξιμο δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό ή μπορεί και να μην υφίσταται. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο βρυγμός εμφανίζεται μόνο με την μορφή του σφιξίματος. Κι όπως καταλαβαίνεις, σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο περίπλοκα. Ούτε ο σύντροφος, ούτε κανείς άλλος δε θα μπορέσει να αντιληφθεί το πρόβλημα, οπότε καλείσαι να το κάνεις μόνη σου.

Κι αν απλά τα σφίγγεις; Πώς θα το αντιληφθείς;

Ο μόνος τρόπος για να το καταλάβεις είναι να παρατηρήσεις μόνη σου οποιαδήποτε αλλαγή. Νιώθεις κουρασμένη κάθε φορά που ξυπνάς ενώ βλέπεις αλλαγή στη μορφολογία των δοντιών; Έχεις συχνούς πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στον αυχένα και βουητό στα αυτιά; Σε πονούν οι μυς του προσώπου σου; Παρουσιάζεις δυσκολία στο να ανοίγεις το στόμα σου;

Αν απάντησες θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, θα ήταν να επισκεφτείς κάποιον οδοντίατρο.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Επειδή συνήθως είναι αποτέλεσμα άγχους είναι χρήσιμο να βάλεις στο παιχνίδι τεχνικές χαλάρωσης. Προσπάθησε πρό ύπνου να κάνεις ένα ζεστό μπανάκι, να ακούσεις χαλαρή μουσικούλα ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, ώστε να αφήσεις πίσω την καθημερινότητα.

Επίσης, να θυμάσαι πως καταχρήσεις και υπερκατανάλωση καφέ και καπνού επιδεινώνουν την κατάσταση, οπότε προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωσή τους για κάποιο διάστημα ή να βρεις κάποια άλλα υποκατάστατα.

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω αποβούν ανώφελα δοκίμασε μόνη σου μια καλή κι αποτελεσματική σε αρκετές περιπτώσεις θεραπεία, που δεν είναι άλλη από τη «γυμναστική» της γνάθου. Αρχικά, προσπάθησε να σφίξεις τα δόντια σου όσο πιο έντονα γίνεται και στη συνέχεια χαλάρωσε την πίεση που ασκείς. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, πιθανότητα να μειώσεις σταδιακά την ενοχλητική συνήθεια.

Κι αν δεν δεις βελτίωση;

Αν το πρόβλημα δε διορθωθεί τότε μάλλον απαιτούνται δραστικότερα μέτρα. Ο οδοντίατρός σου θα σου υποδείξει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. Συνήθως πάντως αυτό που γίνεται είναι η εφαρμογή κάποιου ειδικού νάρθηκα – το γνωστό σε όλους μας μασελάκι – που εκτός από το ότι προστατεύει τα δόντια, βοηθά σταδιακά στην εξάλειψη του προβλήματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φαγητό της μαμάς είναι πάντα πιο καλό



Πιο παραδοσιακά τα γεύματα που ετοιμάζουν μεγαλύτερες γυναίκες.

Είναι γνωστή η αδυναμία που έχουν οι άνδρες στις μαμάδες τους και στην «μαμαδίσια» μαγειρική, αλλά τώρα υπάρχει και η επίσημη απόδειξη. Μια έρευνα βρετανικού ινστιτούτου απέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες προτιμούν τα φαγητά της μαμάς, από αυτά της συζύγου ή της φιλενάδας.

Ο λόγος είναι ότι οι μαμάδες, όντας μεγαλύτερης ηλικίας, μαγειρεύουν πιο παραδοσιακά και κλασικά φαγητά, ενώ οι νέες, πολυάσχολες σύζυγοι καταφεύγουν στην εύκολη λύση των προ-μαγειρεμένων γευμάτων.

Ένας από τους ιθύνοντες της έρευνας σημείωσε ότι η προτίμηση δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεύση και την ποιότητα, αλλά και με το γεγονός ότι οι άνδρες νιώθουν, με αυτό τον τρόπο, την αγάπη και τη φροντίδα της μαμάς.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής στις έγκυες



Οι «απαιτήσεις» του οργανισμού των γυναικών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αυξημένες ανάγκες για βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, αλλά και οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η πρόσληψη κατά την κύηση και τον θηλασμό ωμέγα -3 λιπαρών οξέων με DHA (δοκοσαεξανοϊκο οξύ) μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού ενώ ικανή πρόσληψη αυτών μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης. Όταν αυτές οι ανάγκες των γυναικών δεν καλύπτονται από τη διατροφή συνιστάται η λήψη σε καθημερινή βάση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής.

«Τα συμπληρώματα διατροφής πριν την κύηση, κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος. Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος» τόνισε ο καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Αριστοτέλης Λουφόπουλος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Εγκυμοσύνη και Διατροφή» που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από την Β΄ Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Οι διατροφικές ελλείψεις, ειδικά οι ακραίες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις πρωτίστως στη μητέρα αλλά και στο βρέφος. Για παράδειγμα οι έγκυες που δεν παίρνουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κινδυνεύουν να αποβάλουν ή να γεννήσουν παιδί χαμηλού βάρους ή ακόμη να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη. Αλλά και η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με τη γέννηση χαμηλού βάρους νεογνών, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει θάνατο εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης, η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με τις εμβρυακές δυσπλασίες και η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος με ανωμαλίες τού νευρικού σωλήνα.

Η υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών τουλάχιστον ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η προσπάθεια της γυναίκας να μείνει έγκυος είναι σημαντική. Για παράδειγμα, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν στο να δεσμεύονται οι ορμόνες στους υποδοχείς τους. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Η λήψη D μειώνει τις πιθανότητες έλλειψής της αργότερα στην εφηβεία του μελλοντικού παιδιού. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα ραχίτιδας και δυσκολιών στη γέννα. Η λήψη βιταμίνης Β12 είναι γνωστό ότι μειώνει τις πιθανότητες υπογονιμότητας και γενικότερα κακής υγείας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα όργανα αναπαραγωγής και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της αναπαραγωγής. Είναι γνωστό επίσης ότι βοηθούν στην πρόληψη πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης.

Τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας, και τα εμπλουτισμένα αυγά είναι καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων. Ένα συμπλήρωμα διατροφής, που περιέχει 300 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων εκ των οποίων 150mg DHA την ημέρα, εξασφαλίζει τη σωστή καθημερινή ποσότητα, που πρέπει να παίρνει η γυναίκα η οποία προετοιμάζει τον οργανισμό της για εγκυμοσύνη.

Κατά το θηλασμό οι απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες είναι σχετικά υψηλές. Οι μητέρες, που θηλάζουν και υποσιτίζονται, παράγουν ημερησίως μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Επιπλέον, αν η πρόσληψη της μητέρας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι χαμηλή, είναι δυνατό να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της. Η κακή διατροφή της μητέρας είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης σημαντικών πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις.

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση σε παίκτες ριάλιτι παχυσαρκίας από τη Μισέλ Ομπάμα



Τους συνεχάρη στο Λευκό Οίκο για την προσπάθειά τους να χάσουν κιλά.

Τους παίκτες του ριάλιτι «The Biggest Loser», το οποίο ανταμείβει αυτούς που χάνουν τα περισσότερα κιλά, υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο η Μισέλ Ομπάμα, στο πλαίσιο της εκστρατείας της κατά της παχυσαρκίας.

Οι έξι φιναλίστ της τηλεοπτικής εκπομπής, που προβάλλεται κάθε Τρίτη από το δίκτυο NBC, έμειναν έκπληκτοι όταν προσκλήθηκαν στην Ουάσινγκτον από την σύζυγο του αμερικανού προέδρου, η οποία από την αρχή της προεδρίας του Ομπάμα έχει θέσει ως προτεραιότητα την εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι έξι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους η 42χρονη Κρις που έχασε 31 κιλά από την αρχή του σόου και η Κόντα 23 χρόνων που έχασε 38, συναντήθηκαν με την Μισέλ Ομπάμα.

Στην αρχή της εκπομπής οι φιναλίστ συναντήθηκαν με τους δικούς τους και στα τελευταία πέντε λεπτά του σόου προβλήθηκαν εικόνες από την συνάντηση με την Μισέλ Ομπάμα. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ συνεχάρη τους παίκτες λέγοντάς τους πως «έδειξαν σε εκατομμύρια Αμερικανούς ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει».


Διαβάστε περισσότερα...

«Νιώθω σαν τέρας»



H γυναίκα που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι μιλάει για πρώτη φορά - Σκληρές εικόνες
Ήταν μία ελκυστική σαραντάρα αλλά σήμερα, μετά την επίθεση από τον πρώην σύντροφό της με βιτριόλι, η Patricia Lefranc θεωρεί τον εαυτό της «τέρας».


Η μητέρα τριών παιδιών έγινε στόχος του πρώην συντρόφου της Richard Remes ο οποίος της επιτέθηκε με βιτριόλι το 2009. Η γυναίκα μίλησε για πρώτη φορά σε βρετανικό περιοδικό για τη στιγμή που τη σημάδεψε σωματικά και συναισθηματικά.

Από το οξύ έλιωσαν η μύτη και τα βλέφαρά της ενώ έχασε επίσης ένα δάχτυλο, την όραση από το ένα της μάτι και την ακοή από το ένα της αυτή. Βρέθηκε πολύ κοντά στο θάνατο καθώς η ουσία άρχισε να καίει την καρδιά και τους πνεύμονες της αλλά τα ενθέματα στο στήθος της σταμάτησαν τη μεγαλύτερη ζημιά.



Έπειτα από 86 επεμβάσεις η 48χρονη βρίσκεται σε διαρκή πόνο αλλά η σκέψη πως θα δει μια μέρα τα παιδιά της παντρεμένα και χαρούμενα την κάνει να συνεχίζει τη ζωή της.



«Με έκανε ένα τέρας. Μερικές μέρες απλά κλαίω. Ο κόσμος με κοιτά και κοροϊδεύει την εμφάνισή μου. Είναι για μένα μία ισόβια καταδίκη, οπότε γιατί να μην καταδικαστεί κι εκείνος;», είπε για τον πρώην σύντροφό της που δήλωσε ένοχος στο δικαστήριο.

Η Patricia γνώρισε το 57χρονο όταν μετακόμισαν στο ίδιο συγκρότημα πολυκατοικιών το 2008. Έπειτα από αρκετά ραντεβού έμαθε πως ήταν παντρεμένος με 5 παιδιά και προσπάθησε να τον χωρίσει. «Είπα πως μπορούμε να είμαστε μόνο φίλοι. Δεν είχαμε κοιμηθεί μαζί και δεν ήθελα να διαλύσω μία οικογένεια», λέει. Αλλά ο Remes ήταν αποφασισμένος για τη σχέση αυτή και σύντομα άρχισαν να συναντούνται στο διαμέρισμα της Patricia.

Κάποια στιγμή έμαθε για τις συναντήσεις η σύζυγός του και τον έδιωξε από το σπίτι αλλά ο Remes επέστρεψε σύντομα στην οικογένειά του κι έβλεπε την Patricia κρυφά.

Κατά τη διάρκεια διακοπών στη Αίγυπτο το 2009 η γυναίκα συνειδητοποίησε για πρώτη φορά τη σκοτεινή πλευρά του Remes όταν εκείνος άρχισε να μιλά για ταινίας βίας που περιλάμβαναν βασανισμούς γυναικών. Όταν επέστρεψαν αρνήθηκε να τον ξανασυναντήσει.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε την εμμονή του 57χρονου που έφτασε να κυκλοφορεί με μία μπλούζα που είχε το πρόσωπο της γυναίκας και έγραφε «Σ’ αγαπώ».

Η Lefranc ειδοποίησε τότε την αστυνομία αλλά οι αρχές τη συμβούλεψαν απλά να μετακομίσει. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο Remes την επισκέφθηκε στο νέο της σπίτι μεταμφιεσμένος σε κούριερ.

Μόλις άνοιξε την πόρτα της έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο και το επάνω μέρος τους σώματος.

Η Lefranc θυμάται πως ήταν σίγουρη πως θα πέθαινε αλλά οι γείτονες άκουσαν τα ουρλιαχτά της και κατάφεραν να τη μεταφέρουν στη μονάδα εγκαυμάτων κοντινού νοσοκομείου όπου έμεινε σε κώμα για τρεις μήνες. Τα παιδιά της, 28,28 και 13 χρονών δεν έφυγαν στιγμή από το πλευρό της ενώ ο δράστης συνελήφθη χάρη στην περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα.

Ο Remes καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών για απόπειρα δολοφονίας. Στο δικαστήριο επέμενε πως δεν είχε συνειδητοποιήσει πόση ζημιά θα προκαλούσε το βιτριόλι…



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κρήτη το κίνημα της πατάτας



Είκοσι πέντε τόνοι στα Χανιά για 4.500 πολύτεκνες οικογένειες.

Εξαπλώνεται και στην Κρήτη το κίνημα της πατάτας, καθώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χανίων, συμφώνησε με το συνεταιρισμό Νευροκοπίου και το πρωί της Πέμπτης φθάνει στα Χανιά φορτίο με 25 τόνους πατάτας, που θα διατεθεί αποκλειστικά στα 4.500 μέλη του συλλόγου.

Οι πατάτες θα πωλούνται για 22 λεπτά το κιλό και κάθε πολύτεκνος μπορεί να πάρει μέχρι δύο σακιά, με το κάθε τσουβάλι να κοστίζει περίπου 10 ευρώ.

Ο σύλλογος προχώρησε σε συμφωνία με τον συνεταιρισμό Νευροκοπίου, καθώς αντίστοιχη τιμή δεν βρήκε σε πατάτες που παράγονται στην Κρήτη, ούτε σε άλλες περιοχές. Μετά τις γιορτές ο σύλλογος θα προμηθεύσει άλλους 50 τόνους πατάτας στα μέλη του.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στους άπορους η Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου



Δίνει ρούχα και τρόφιμα στους φτωχούς.

Διανομή ρούχων και τροφίμων οργανώνει η Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου με στόχο να δηλώσει την παρουσία της σε όσους το έχουν ανάγκη.

Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης θα διανείμει αύριο και το Σάββατο 7 Απριλίου, από τις 10.00-13:00, θα διανέμει ρουχισμό στους ανθρώπους του νομού που τον χρειάζονται. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί στον Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου.

Εκτός από τα ρούχα η Μητρόπολη θα διανείμει και τρόφιμα τη Δευτέρα 9 Απριλίου στο Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 11.00.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ασφάλεια στο δρόμο, ασφάλεια στη ζωή»



Ημερίδα για την οδική ασφάλεια από το υπουργείο Υποδομών.

Το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Σχεδίου της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020, διοργανώνει την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 9 ημερίδα για την οδική ασφάλεια.

Με θέμα «Ασφάλεια στο δρόμο, ασφάλεια στη ζωή» η ημερίδα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και σεβασμού των άλλων οδηγών, να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και κινητού, τις παραμέτρους που μειώνουν την προστασία του χρήστη (π.χ. οδήγηση χωρίς κράνος ή ζώνη ασφαλείας, μη χρήση παιδικού καθίσματος), τη ζωή μετά το ατύχημα και να τους ενεργοποιήσει ώστε να συμμετέχουν δυναμικά στη διαμόρφωση μιας νέας συμπεριφοράς στο δρόμο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνει:

- Ομιλίες προσκεκλημένων σε θέματα οδικής ασφάλειας

- Έκθεση αφίσας και βίντεο (τηλεοπτικών σποτ και ταινιών μικρού μήκους) νέων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το υπουργείο με θέμα «Ασφάλεια στο δρόμο, ασφάλεια στη ζωή», στην είσοδο του υπουργείου

- Έκθεση έργων Ελλήνων γελοιογράφων με θέμα την οδική ασφάλεια

- Έκθεση των έργων ζωγραφικής του πανελλήνιου διαγωνισμού 2011 που διοργανώθηκε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα «Παιδιά και Οδηγοί - Προσέχουμε Μαζί» και αφορούσε τους μαθητές των Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας, στον ημιώροφο του υπουργείου.

- Βράβευση των έργων αφίσας και βίντεο που διακρίθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας ξεχωριστός αγώνας ανθρωπιάς



Βετεράνοι ποδοσφαιριστές έπαιξαν για να ενισχύσουν φιλανθρωπικά σωματεία.

Ένας ξεχωριστός αγώνας ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αγάπης, ανάμεσα σε μικτή ομάδα του Δήμου Διονύσου και την ομάδα των βετεράνων του Ολυμπιακού, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Γήπεδο Αγίου Στεφάνου, με πρωτοβουλία του Δήμου Διονύσου μέσω του Οργανισμού Νεολαίας, Άθλησης και Πολιτισμού «Ο ΘΕΣΠΙΣ».

Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του διεθνή ποδοσφαιριστή, Παύλου Γρηγοριάδη, και τα έσοδά του διατέθηκαν για την ενίσχυση του Ιδρύματος Κωφών και Βαρήκοων Δροσιάς και του Κέντρου Αποκατάστασης Δυσπροσάρμοστων Ατόμων «ΔΑΜΑΡΙΣ» Άνοιξης.

Για την ιστορία, οι βετεράνοι του Ολυμπιακού, με τα χρώματα των οποίων αγωνίστηκαν οι Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Βαμβακούλας, Ιωαννίδης, Αρζένης, Κοκολάκης, Μπονόβας, Τσιαντάκης, Καρασαββίδης, Κοβάσεβιτς, Σταυρόπουλος, Καλύκας, Μεργιόλης, Δαμιανίδης, Μπαρμπαρής, Ρούσσος, Κουμαριάς, Βέλλιος και Μουκέας, επικράτησαν με σκορ 4-3.

Στο γήπεδο παραβρέθηκαν επίσης οι Καραπατής, Καραταΐδης, Σ. Γκαβέζος, Καραβίτης, Μπέσης, Αγγελής, Τσατσαρίδης, Ν. Σιδέρης, Ρωσίδης και Δαρίβας.

Στο περιθώριο του αγώνα τιμήθηκαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματος από την ομάδα του Πειραιά, ο σύνδεσμος βετεράνων του Ολυμπιακού για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και το τεράστιο κοινωνικό του έργο, ο Σύλλογος Ολυμπιονικών Ελλάδας για την προσφορά του στον ελληνικό Αθλητισμό (την πλακέτα παρέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου και «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στην ενόργανη γυμναστική, Δημοσθένης Ταμπάκος) και η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών για τις παγκόσμιες επιτυχίες της (την πλακέτα παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Κατσαρός).



Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη το δώρο Πάσχα



Μειωμένο για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση.

Τη Μεγάλη Τετάρτη πρέπει οι επιχειρήσεις να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους, το οποίο είναι ίσο με μισό μισθό.

Σημειώνεται πως μειωμένο θα είναι φέτος το δώρο για τους μισθωτούς που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, καθώς ο κατώτερος μισθός μειώθηκε με νόμο κατά 22%.

Τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του δώρου Πάσχα καταγράφει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που μεταξύ άλλων τονίζει:

• Το επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διαρκεί από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου (δηλαδή δεν θα λυθεί η σχέση εργασίας πριν από το τέλος του μήνα).

• Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, οι απασχολούμενοι δικαιούνται αναλογία δώρου. Δηλαδή ως επίδομα Πάσχα θα πάρουν ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

• Το δώρο υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης.

• Το δώρο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάλλεται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία!



Εντός της ημέρας θα εκδοθεί ο πλήρης κατάλογος με τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Τα δεκάδες προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρώτη ημέρα εφαρμογής της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων, ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να αναβάλλει την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, εντός της ημέρας θα εκδοθεί ο πλήρης κατάλογος με τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων αλλά και τα φθηνότερα εξ αυτών, ώστε να επιλέγονται από τους φαρμακοποιούς. Εντός της ημέρας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ όλες οι δραστικές ουσίες και τα σκευάσματα.

Ταυτόχρονα θα ρυθμισθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα για να περιέχει πεδία εγγραφής για τις δραστικές ουσίες.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί σήμερα, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, δημιουργήθηκαν δεκάδες προβλήματα σε φαρμακεία και ιατρεία καθώς δεν είχε προβλεφθεί στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ειδική εφαρμογή και πλαίσιο στο οποίο να αναγράφονται οι δραστικές ουσίες.

Εκτός αυτού οι φαρμακοποιοί δε γνώριζαν ποια είναι τα φθηνότερα γενόσημα καθώς είναι πολλά σε αριθμό τα αντίγραφα φάρμακα ενώ περιέχουν και διαφορετικές συσκευασίες και διαφορετικό αριθμό χαπιών.

Όπως σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ: «Κατά την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία - όπως ήταν αναμενόμενο - παρουσιάσθηκαν ορισμένες δυσκολίες. Φαινόμενο φυσιολογικό δεδομένου ότι πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη φαρμακευτική περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες θα αναρτηθεί σήμερα στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και θα κοινοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης εφαρμογής θα γίνει τις επόμενες μέρες».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στις αιτήσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων



Έως 30 Απριλίου 2012.

Την εγκύκλιο ΠΟΛ 1088 εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.8 του ν.4038/2012 (δημοσίευση σε ΦΕΚ Α΄14/2-2-2012).

Λόγω της πληθώρας των αιτημάτων παράτασης της προθεσμίας –η οποία είχε οριστεί στις 30 Μαρτίου 2012- ορίζεται στην εγκύκλιο ως νέα ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στην ρύθμιση η 30η Απριλίου 2012. Η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμα έως 29 Φεβρουαρίου 2012 χρέη προς το Δημόσιο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χείρα βοηθείας» στην Ελλάδα από ομογενείς



Δημιούργησαν το «Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης».

Ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιδρύθηκε στη Ν.Υόρκη, με σκοπό την «ανακούφιση ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα, που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα».

Πρόκειται για το Hellenic Relief Foundation, ή «Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης», το οποίο μάλιστα πραγματοποίησε ήδη την 1η του δράση, στέλνοντας τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 240 οικογένειες.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος επισκέφθηκαν το ίδρυμα Αστέγων του δήμου Αθηναίων και πρόσφεραν 145 κιβώτια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως:

• αλεύρι,
• ζάχαρη,
• καφέ,
• τσάι,
• λάδι,
• φρυγανιές,
• κονσέρβες τομάτας,
• συμπυκνωμένο γάλα,
• όσπρια,
• απορρυπαντικά,
• χαρτιά τουαλέτας κλπ.

Ανάλογη ενέργεια έγινε και στο κοινοτικό κέντρο του δήμου Περάματος, όπου παρεδόθησαν 90 δέματα.

Το μέλος του Δ.Σ. κ. Τακετζής δήλωσε: «Για μένα η ισχυρότερη απόδειξη ήταν τα μάτια αυτών των ανθρώπων που έπαιρναν την τσάντα τους κι έφευγαν γρήγορα προσπαθώντας να ισοσκελίσουν την ανάγκη τους με την αξιοπρέπειά τους».

Το ίδρυμα δημιουργήθηκε, αφού πρώτα κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα στις αρχές τις πολιτείας της Νέας Υόρκης και τα αρχικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέχθηκαν και ασφαλίστηκαν νομότυπα.

Το διοικητικό συμβούλιο έχει 10 μέλη που δεν εκπροσωπούν συμφέροντα άλλων οργανισμών ή φορέων. Παράλληλα δεν διαθέτει πρόεδρο αλλά μόνο γραμματέα για σωστή αρχειοθέτηση και ταμία για λογιστική επιτήρηση.

Το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης είναι ανεξάρτητο και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η όλη προσπάθεια βασίζεται σε εθελοντική εργασία, ούτως ώστε κάθε προσφορά να διατίθεται αποκλειστικά για το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα τα τρόφιμα που θα μοιράζονται θα ανταποκρίνονται στην κλασική Μεσογειακή διατροφή και θα αγοράζονται στην Ελλάδα από Έλληνες παραγωγούς. Η συσκευασία και η διανομή θα γίνονται τοπικά από εθελοντές, ενώ οι αποδέκτες της ομογενειακής συμπαράστασης προσδιορίζονται μέσω διαρκούς επικοινωνίας του Ιδρύματος με άτομα και οργανώσεις στην Ελλάδα, που επιτελούν κοινωφελές έργο.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Hellenic Relief FoundationPO Box 735,Mineola, NY 11501(347) 201-1821
www.hellenicrelief.org


Διαβάστε περισσότερα...

Η διανομή πατάτας συνεχίζεται



H τιμή στα Τρίκαλα καθορίστηκε στα 31 λεπτά το κιλό.

Με την προμήθεια 25 επιπλέον τόνων πατάτας από παραγωγούς του Νευροκοπίου Δράμας, συνεχίζει η Δημοτική Κοινότητα Τρικκαίων την προσπάθεια για διάθεση φθηνών καταναλωτικών προϊόντων σε δημότες αλλά και τρίτεκνες οικογένειες, σύμφωνα με το thessalianews.gr.

Λίγες ημέρες μετά τη διάθεση της πρώτης παρτίδας του προϊόντος, 100 τόνων, η Δημοτική Κοινότητα, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Τριτέκνων, συνεχίζει τη διαδικασία παραγγελιών, διανέμοντας την επιπλέον ποσότητα πατάτας το ερχόμενο Σάββατο, 7 Απριλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο χώρο της παλαιάς ζωαγοράς.

Η προσφερόμενη τιμή καθορίστηκε στα 31 λεπτά το κιλό, με ελάχιστη ποσότητα 30 κιλών (ενός τσουβαλιού) έναντι 10 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «επιλέξαμε μια από τις καλύτερες ποικιλίες, την spunda, που είναι κατάλληλη για τηγάνισμα και βράσιμο (είναι η γνωστή πατάτα κίτρινου χρώματος στο εσωτερικό). Διευκρινίζεται ότι θα παραλαμβάνονται μόνον οι δηλωθείσες ποσότητες από αυτούς που τις παρήγγειλαν ή από αντιπροσώπους τους, που θα προσκομίζουν την ταυτότητα ή φωτοτυπία του προσώπου που τις παρήγγειλε.

Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους μέσω της Ηλεκτρονικής Φόρμας ή στα Τηλέφωνα: 24310 23641 και 24313 51111 και ώρες: 09.00΄- 12.00΄

Στο μεταξύ, μετά τα Τρίκαλα, η Καλαμπάκα ήταν αυτή που πήρε σήμερα τη σκυτάλη στη διανομή φθηνής (30 λεπτά το κιλό) πατάτας. Στο χώρο της εμποροπανήγυρης Καλαμπάκας σημειώθηκε το αδιαχώρητο με το δήμο να μοιράζει περίπου 25,5 τόνους σε πολίτες οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της χαμηλής τιμής διάθεσης του προϊόντος, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα



Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων σήμερα
.
Η Μαρία Ιακώβου, η Μαρία Μπεκατώρου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και η Ναταλία Γερμανού ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αγάπης για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, 4 Απριλίου.

Οι τέσσερις ζωόφιλοι στάθηκαν στο πλευρό των αδέσποτων ζώων και συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην νέα καμπάνια του adespoto.gr για τις 4 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αδέσποτα Ζώα, στέλνοντας ο καθένας το δικό του ξεχωριστό μήνυμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αφιερώστε το Σαββατοκύριακο στον πιο πιστό φίλο σας



Πάνω από 80 φυλές σκύλων έρχονται στη Διεθνή Εκθεση στις 7 και 8 Απριλίου.

Σκύλοι από 80 και πλέον διαφορετικές φυλές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διαγωνιστούν και θα κριθούν από κορυφαίους Διεθνείς Κριτές Μορφολογίας σκύλων, από Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Ελλάδα για την ανάδειξη του Καλύτερου Έκθεσης μορφολογίας της κάθε ημέρας.

Σε έναν μοναδικό χώρο όπως το Metropolitan Expo που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Ελεύθερος Βενιζέλος και με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες, θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Εκθεση Μορφολογίας σκύλων που διοργανώνει ο Όμιλος Κυνοφίλων Αθηνών, το Σαββατοκύριακο στις 7 και 8 Απριλίου.

Οι επισκέπτες θα έχουν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις ικανοτήτων σκύλων, να ενημερωθούν για την φυλή που τους ενδιαφέρει αλλά και να γνωρίσουν άγνωστες για αυτούς φυλές σκύλων.

Η έκθεση θα λειτουργεί και τις δύο ημέρες από τις 10.00 π.μ. έως τις 18.00 π.μ.




Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο Πάσχα για τον ιδιωτικό τομέα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ενόψει της έλευσης σε λίγες ημέρες των Αγίων ημερών του Πάσχα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα την καταβολή σε αυτούς από τους εργοδότες του επιδόματος (δώρου) Πάσχα.

Άνδρες και γυναίκες, που αποτελούν το κύριο μέρος του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας, εφόσον έχουν απασχοληθεί με εξηρτημένη σχέση εργασίας σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται να λάβουν το επίδομα (δώρο) Πάσχα, έστω και αν η χώρα μας βρίσκεται σε ιδιαίτερες μέρες κάτω από δυσμενείς συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ενημερωμένοι γύρω από τα δικαιώματά τους στην εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θεσπίσει τις κάτωθι διατάξεις :

1. Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 της απόφασης 19040/1991 των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας- (νυν Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 742/Β/9-12-1981) «Επιδόματα (δώρα) εορτών» όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους.

Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

2. Από τους ανωτέρω εργαζόμενους, εκείνοι που η σχέση εργασία τους με τον υπόχρεο στη καταβολή επιδόματος (δώρου) Πάσχα εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούνται αναλογίας

Δηλαδή :

α) Σαν επίδομα Πάσχα ποσόν ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα.


3. Επίσης σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 1 της Υ.Α. 19040/1991, οι απασχολούμενοι στα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά Έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου η αναλογία επιδόματος Πάσχα που δικαιούνται είναι:

Δύο (2) ημερομίσθια για κάθε δεκατρία (13) που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους σαν επίδομα Πάσχα κλπ. ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από οκτώ (8) ή από δεκατρία (13) ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα.
Το επίδομα Πάσχα υπόκεινται, όπως και οι τακτικές αποδοχές σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Πολιτικής (άρθρο 9 ΥΑ 18040/1981).

4. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 της απόφασης 19040/1981 επίδομα Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης.

5. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΥΑ 19040/1981 το συνολικό ποσό του
επιδόματος Πάσχα, δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, όπως προσδιορίζεται στα άρθρα 3 και 4 της ανωτέρω απόφασης.

6. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 της ΥΑ 19040/1981 το επίδομα (δώρο) Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη.
7. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του Ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/Α/11-5-2010), κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των
εργαζομένων από πλήρη σε μερική απασχόληση επιτρέπεται σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, με έγγραφη ατομική συμφωνία η οποία είναι έγκυρη, εφόσον έχει καταρτισθεί νομότυπα.


Οι Επιθεωρητές Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις (είτε τηλεφωνικά, είτε εγγράφως) παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες προς τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να διασφαλίσουν για τους εργαζόμενους τα νόμιμα.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με τη μακρόχρονη πείρα του και την προληπτική και κατασταλτική του δράση στον ιδιωτικό τομέα εργασίας αποτελεί το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό για την ορθή τήρηση των παραπάνω διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Ενδεικτικά, για την υποχρέωση καταβολής Δώρου Πάσχα 2012 από τον εργοδότη σε εργαζόμενο, σας παραθέτουμε το κάτωθι παράδειγμα εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ειδικότητα εργάτη), αμειβόμενου με τα ισχύοντα σήμερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (με την προβλεπόμενη μείωση 22% των αποδοχών του).

Ο εν λόγω εργαζόμενος είναι άγαμος, χωρίς προϋπηρεσία, με πλήρες ωράριο και έχει απασχοληθεί από 1.1.2012 έως 30.4.2012 (δεν θα λυθεί η εργασιακή σχέση πριν από την 30.4.2012), θα λάβει το ακόλουθο Δώρο Πάσχα 2012 :

15 ημερομίσθια Χ 26,18 € (ημερομίσθιο που ισχύει από 14.2.2012, σύμφωνα με τον Ν. 4046/2012 και την εκδοθείσα Π.Υ.Σ. αριθ. 6/28.2.2012) = 392,7€.

Ο ίδιος εργαζόμενος χωρίς την μείωση που προβλέπει ο Ν. 4046/2012 και η εν λόγω Π.Υ.Σ., θα ελάμβανε Δώρου Πάσχα 2012 :

15 ημερομίσθια Χ 33,57€ = 503.55€.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «φίλη της Μπάρμπι» συντροφιά στα παιδιά με καρκίνο



Στην αγορά το 2013 από την κατασκευάστρια της Μπάρμπι.

Μία φαλακρή κούκλα θα κυκλοφορήσει από τις αρχές του 2013 η Mattel, κατασκευάστρια της Μπάρμπι, στηρίζοντας ψυχολογικά τα παιδιά με καρκίνο.

«Η "φίλη της Μπάρμπι" θα μπεί, πολύ σύντομα, στην καθημερινή μας ζωή...μάς ζήτησαν, κάτι τέτοιο, 157 χιλιάδες άνθρωποι, μέσω Facebook».

Η «Φίλη της Μπάρμπι» --της κούκλας με τη μεγάλη απήχηση στον παιδόκοσμο, την οποία ο Mattel κατασκεύασε πριν χρόνια--, θα δωρίζεται στα παιδιά με καρκίνο, που υποβάλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία του Καναδά και στις ΗΠΑ, λέει το ίδιο ανακοινωθέν. Τα αξεσουάρ της; Θα είναι μια συλλογή καπέλλων, μαντηλιών για το λαιμό, αλλά και περουκών.

«Θέλουμε να μπορούν να παίξουν με την 'φίλη της Μπάρμπι' τα παιδιά εκείνα, που χρειάζονται περισσότερο τέτοιο παιχνίδι... ο γνώμονάς μας, εν προκειμένω, δεν είναι το κέρδος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ίδιας εταιρίας, Αλάν Χίλοβιτζ, συνομιλώντας σήμερα με το Γαλλικό πρακτορείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση χρειάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης



Περισσότεροι από 1.000 ανασφάλιστοι εξυπηρετήθηκαν μέσα σε 5 μήνες.

Έκκληση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης απευθύνουν οι εθελοντές γιατροί. «Περισσότεροι από 1.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, προερχόμενοι από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, έχουν εξυπηρετηθεί από τους 150 εθελοντές γιατρούς και το φαρμακείο του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στους 5 μήνες της λειτουργίας του», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Κοινωνικού Ιατρείου, οδοντίατρος Θανάσης Κομνής.

Γα την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης θα δοθεί απόψε τις 20:30 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ συναυλία στην οποία θα μετέχουν η Φιλανθρωπική Ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς, οι μεικτές χορωδίες των δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, της Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης Δήμου Πύδνας -Κολινδρού, της Δημοτικής Κοινότητα Τριανδρίας και η χορωδία «Μακεδόνες».

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης λειτουργεί σε χώρο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην οδό Αισώπου 24. Διαθέτει τακτικά ιατρεία γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο, συνεργαζόμενους γιατρούς (ΩΡΛ, καρδιολόγο, δερματολόγο) και φαρμακείο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» του ΣτΕ στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων



Δεν εξετάζονται προσωρινά αιτήσεις νομιμοποίησης.

«Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσής τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα), επαναφέροντας το «ρολόι» στο καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014/2011), έτσι ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα. Την ίδια στιγμή οι δικαστές έβαλαν φραγμούς στις συνεχείς παρατάσεις υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ' αριθμ. 180/2012 απόφασή της (διαδικασία αναστολών) έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Για το λόγο αυτό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) των κατοίκων του Αμαρουσίου που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαγόρευσαν να υποβάλλονται αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων βάσει δικαιολογητικών πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο 4014/2011.

Παράλληλα, οι δικαστές διέταξαν την διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, που τροποποίησαν τον αρχικό 4014/2011. Με άλλα λόγια θα συνεχιστεί η επεξεργασία των αιτήσεων εκείνων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα και όχι σε ιδιωτικά έγγραφα ή βεβαιώσεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ το άρθρο 24 του Ν. 4014/2011 (η ισχύς του οποίου άρχισε στις 28.7.2011) προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν «δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες» από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής.

Όμως ακολούθησε ο Ν. 4030/2011 (που τροποποίησε τον Ν. 4014/2011) με τον οποίο παρασχέθηκε η δυνατότητα αποδείξεως του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής (εάν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες) και με «ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».

Στη συνέχεια εκδόθηκε από την Βουλή ο Ν. 4042/2012 (τροποποίησε και πάλι το Ν. 4014/2011) με τον οποίο προβλέφθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ακόμη και με «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων συνεχώς παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακόμη, η προθεσμία υποβολής των αναγκαίων δικαιολογητικών παρατάθηκε μέχρι 30.9.2012, ενώ έχει παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για νέα παράταση των προθεσμιών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δικαστές τους απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων και η μεγάλη «ελαστικότητα» που επέρχεται για τα αναγκαία εκείνα έγγραφα (πέραν των αρχικών προβλεπομένων με το Ν. 4014/2011) που απαιτούνται για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου, επιτρέπουν καθημερινά την ανέγερση νέων αυθαίρετων μετά την 28η Ιουλίου 2011, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Ν. 4014/2011.

Επίσης, τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε ακόμη ότι από τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να μετατραπεί σε ένα «νόμιμο» και μόνιμο εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων αυθαιρέτων σε βάρος του δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και επικαλούνται ότι θίγονται με το Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «πράσινου ταμείου».

Για να θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον τους (νομιμοποίηση κατάθεσης αίτησης στο ΣτΕ) επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του, το ενδιαφέρον του για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης της χώρας κ.λπ.



Διαβάστε περισσότερα...

Σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων οι φαρμακοποιοί



Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά
.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά σταματούν από την Τετάρτη 4 Απριλίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Πέμπτη κλείνουν τα φαρμακεία τους στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, διεκδικώντας εξόφληση των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια μέρα στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Κηφισίας, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα φαρμακεία» τα οποία όπως λένε αδυνατούν πλέον να πιστώνουν.

Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη και των προέδρων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι αύριο θα καταβληθούν 17 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε αγορές φαρμάκων από ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ενώ τη Δευτέρα 9 Απριλίου θα καταβληθούν άλλα 48 εκατ. για παλαιές οφειλές του ΟΠΑΔ.

Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αποπληρωμές για αγορές φαρμάκων θα συνεχίζουν να γίνονται κανονικά.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα αποπληρωθούν και άλλοι κλάδοι όπως οι γιατροί, οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και άλλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.

Μετά τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις για κινητοποιήσεις ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης δήλωσε: «Παρά τη συνεννόηση που επετεύχθη κατά τη συνάντηση και παρά τα εντάλματα πληρωμών που έχουν υπογραφεί, η ηγεσία των φαρμακοποιών προχωρά αναίτια σε κινητοποιήσεις κατά του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του. Εξηγήσαμε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι τις παλαιές οφειλές τις ρυθμίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προσπάθεια να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε πλατεία Κλαυθμώνος θα αποτύχει».


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε άπορους από το δήμο Αλεξάνδρειας



Βασικά είδη τροφίμων θα δοθούν σε φτωχές οικογένειες.

Ο δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενόψει των εορτών τού Πάσχα, θα χορηγήσει ποσότητες με βασικά είδη τροφίμων (ψωμί, γάλα, κρέας, ζυμαρικά, λάδι, κ.λπ.), σε άπορες οικογένειες του Δήμου, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος με ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση σε καταστήματα και επιχειρήσεις ειδών διατροφής της περιοχής, καθώς και σε δημότες του, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ενισχύσουν την προσπάθεια τού Δήμου, προσφέροντας τρόφιμα, γι’ αυτό το σκοπό.

«Μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε συμπαράσταση και αγάπη και να προσφέρουμε μικρή, έστω, ανακούφιση στους συνανθρώπους μας, που έχουν την ανάγκη μας», αναφέρει ο δήμος Αλεξάνδρειας.

Τα είδη πρώτης ανάγκης θα συγκεντρωθούν σε χώρο τού Δήμου, με σκοπό να διατεθούν σε άπορους δημότες και οικογένειες.

Οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν τρόφιμα μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 23333/50116 και 23330/53045.


Διαβάστε περισσότερα...