Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Έκθεση «χαστούκι» από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για την Ελλάδα


«Υπάρχει μαζική καταπάτηση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Την άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μαζική καταπάτηση των δικαιωμάτων» στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι. Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέθεσε στον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα να αναλύσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις των κρίσεων χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μποχοσλάβσκι πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, κατά την οποία συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, του EuroWorking Group, καθώς και με εκπροσώπους των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Χ.Π. Μποχοσλάβσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την «ανησυχία» του για την «αλλαγή πολιτικής» στην ΕΕ, η οποία δίνει «δυσανάλογη έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα» και «υπονομεύει την προηγούμενη ισορροπημένη προσέγγιση που διασφάλιζε οικονομική σταθερότητα, ισότητα και κοινωνική συνοχή».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ανέφερε πως είναι «προφανές» ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «ελάχιστο δημοσιονομικό περιθώριο», έτσι ώστε να διασφαλίσει πως «τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά». «Δεν είναι αποδεκτό ορισμένοι άνθρωποι να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό, να χάνουν την πρόσβαση σε βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να μη μπορούν να κρατήσουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους» υπογράμμισε ο διεθνής εμπειρογνώμονας.

Ο ίδιος τόνισε πως η ευθύνη για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής είναι «κοινή» και αφορά τόσο τους πιστωτικούς οργανισμούς, όσο και τα κράτη-μέλη που «προτείνουν και εφαρμόζουν» τα προγράμματα. «Αν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πρωταρχικά υπεύθυνα για την εκπλήρωση των διεθνών τους υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς οργανισμοί συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των οργάνων της και των χρηματοπιτωτικών ιδρυμάτων, αλλά και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν είναι υπεράνω της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο κ. Μποχοσλάβσκι.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε «πολύ λίγα και πολύ αργά» τα όσα έχουν προτείνει οι δανειστές της Ελλάδας ως λύση. «Η βασική μου σύσταση προς τους δανειστές της Ελλάδας είναι ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως απαραίτητη», σημείωσε ο ίδιος, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο». «Τώρα πρέπει να ληφθεί δράση», υπογράμμισε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ότι με βάση τις τελευταίες αποφάσεις «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει αναβληθεί μέχρι το 2018» και έχει «αποκλειστεί κατηγορηματικά» το «κούρεμα».

Επιπλέον, ο κ. Μποχοσλάβσκι επισήμανε πως το τελευταίο πακέτο μέτρων που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση «υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών» της και το οποίο περιλαμβάνει «περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις ύψους 3,6 δισ. και αύξηση του ΦΠΑ στο 24%» μπορεί να έχει «βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τέλος, ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε για μια νέα «αλλαγή προσέγγισης», καλωσορίζοντας την πρωτοβουλία που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Αύγουστο του 2015 να διενεργήσει μια αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του τρίτου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα. «Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μποχοσλάβσκι προσθέτοντας, ωστόσο, πως πέρα από την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων, πρέπει να ενσωματωθεί και μια αξιολόγηση των επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η πρόταση της Επιτροπής για έναν Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων θα πρέπει εκτός από το κοινωνικό κεκτημένο τής ΕΕ να αντικατοπτρίζει και τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών-μελών για τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στο επόμενο χρονικό διάστημα


Άρχισε το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου

Πραγματοποιείται στην παραλία του Λευκού Πύργου και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου.

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιείται στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Φέτος, το Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «ΚΣΤ΄ Πνευματικός Μάιος», η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένος στον Ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο , 20 χρόνια από το θάνατό του ενώ το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο « 2016:Επετειακό Έτος Αριστοτέλη /Αριστοτέλης 2400 Χρόνια ». Στα εκθετήριά του, φιλοξενούνται πάνω από 150 εκδοτικοί Οίκοι όλης της χώρας, παρουσιάζοντας πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου κ.ά. .

Χαιρετισμός υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη

Η έκθεση βιβλίου έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, ο οποίος αναδεικνύει τον σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο της, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι στην πόλη µας, τη Θεσσαλονίκη, οι τέχνες, το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά, η ποίηση και η έρευνα, βρίσκουν πάντοτε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Ένα γνωστό και αγαπημένο σύνθημα της εποχής μας λέει «Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο». Και ένα άλλο ισχυρίζεται πως «Με ένα βιβλίο πετάω». Τα ίδια συνθήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την εφημερίδα και για το περιοδικό.

Πράγματι με το γραπτό λόγο ανοίγουμε ένα παράθυρο, βλέπουμε τι συμβαίνει μέσα μας και έξω από εμάς και μπορούμε να «πετάξουμε» σε άλλους κόσμους, σε άλλες ιδέες.

Βέβαια, η τεράστια σήμερα παραγωγή, καθιστά εξ’ ορισμού δύσκολη την επιλογή όχι μόνο ενός βιβλίου, αλλά και μιας συγκεκριμένης πνευματικής και πολιτιστικής τάσης ανάμεσα στις πάρα πολλές, που εμφανίζονται στην ελληνική αλλά και παγκόσμια διανόηση.

Αυτή η δυσκολία ωστόσο χαρακτηρίζει μια κοινωνία που θέλει να είναι πλουραλιστική και πάντοτε ανοιχτή σε γόνιμους διαλόγους, πολύ περισσότερο σήμερα με τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στους ευρύτερους κύκλους της παγκόσμιας διανόησης.

Εύχομαι καλή επιτυχία και στο φετινό εγχείρημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, εκφράζοντας παράλληλα τη σταθερή θέση μας ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίζει κάθε θεσμό και πρωτοβουλία που προάγει τον πολιτισμό και την πνευματική άνθιση.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου.

--------------------

Με τους «The Last Shadow Puppets» ξεκινά το Rockwave Festival

Το δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ «κλείνει» φέτος 21 χρόνια.

Στο TerraVibe χτυπά και πάλι από σήμερα η καρδιά του ροκ, με το Rockwave Festival να υποδέχεται στις δύο σκηνές του στη Μαλακάσα εννέα συγκροτήματα της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μοιρασμένο σε δύο μέρες (6/6 και 19/7 ), το δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ που «κλείνει» φέτος 21 χρόνια ξεκινά με τους The Last Shadow Puppets στην παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα.

Όταν ο Alex Turner γνώρισε τον Miles Kane το 2005, κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Arctic Monkeys στη Βρετανία, κανείς από τους δύο δεν περίμενε ότι δύο χρόνια μετά, η φιλία τους θα μετατρεπόταν σε μια πολύ πετυχημένη συνεργασία. Μαζί με τον James Ford, τον ντράμερ των Simian Mobile Disco, αλλά και την βοήθεια του Owen Pallett, γεννήθηκαν οι Last Shadow Puppets. Το 2008 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος «The Age of the Understatement» που έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία, με το σινγκλ «Standing Next to Me» να θεωρείται το ηχητικό σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Οκτώ χρόνια μετά κυκλοφορούν νέο δίσκο, μπαίνοντας σε κάθε λίστα με τα πολυαναμενόμενα άλμπουμς του 2016. «Everything you've come to expect» o τίτλος του δίσκου και «Bad Habits» το πρώτο σινγκλ το οποίο υποδέχθηκαν με θεαματικό τρόπο κοινό και charts σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της περιοδείας τους οι The Last Shadow Puppets θα κάνουν μια στάση στο Terra Stage για λογαριασμό του Rockwave Festival.

Παράλληλα, στο Vibe Stage θα ανέβουν οι Dropkick Murphys που συνδύαζουν την κέλτικη λαϊκή μουσική παράδοση με το καθαρό ροκ και οι Νορβηγοί εκπρόσωποι της death punk σκηνής Τurbonegro που επίσης έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ακόμα, στο line-up της πρώτης ημέρας θα δούμε τους Suede που επιστρέφουν στην Ελλάδα με το ολοκαίνουριο album «Night Thoughts» και τους 'Αγγλους The Subways. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι The Callas με το καινούργιο τους άλμπουμ «Half Kiss Half Pain», καθώς και οι Despite Everything, Wish Upon A Star και η νεοψυδελελική μπάντα των Whereswilder.

Τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης (19 Ιουλίου), η Lana Del Rey επιστρέφει ως headliner δίνοντας άρωμα γυναίκας στο φεστιβάλ. Η μελαγχολική τραγουδοποιός, η οποία συστήθηκε στον περισσότερο κόσμο, φορώντας ένα λευκό φόρεμα και ένα στεφάνι πλεγμένο με λουλούδια, τραγουδώντας μας πως γεννήθηκε για να πεθάνει (video clip του «Born to Die»), έρχεται στην Αθήνα για δεύτερη φορά με το τελευταίο της άλμπουμ «Honeymoon». Μαζί της θα δούμε τους Allah-Las που φιλοδοξούν να φέρουν στην Αθήνα τους garage pop και ψυχεδελικούς ήχους της Καλιφόρνιας και την Αυστραλή ερμηνεύτρια Lisa Mitchell.

--------------------

Το Σάββατο ανοίγει τις πύλες της η 50η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας


Το ερχόμενο Σάββατο η Λαμία θα γιορτάσει τα 50 χρόνια της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Η κορδέλα των εγκαινίων θα κοπεί το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 9:00΄ το βράδυ και η 50η εκθεσιακή περίοδος θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουνίου.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν τις επόμενες ημέρες να απευθύνονται στα γραφεία της ΠΕΛ (22310 22704) ή στα γραφεία της Φθιωτικής Αναπτυξιακής (22310 67011) για να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ο νέος πρόεδρος της ΠΕΛ Γιώργος Λάμπρου δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ για μια ακόμη φορά ευχαριστεί όλους τους φορείς που ενώθηκαν για να μπορέσει να γίνει η φετινή επετειακή εκθεσιακή περίοδος.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.lamiareport.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγδυσαν οπαδό αντίπαλης ομάδας και τον πέταξαν έξω απ’ το γήπεδο


Σοκαριστικές εικόνες σε γήπεδο της τρίτης εθνικής στην Αργεντινή.

Απίστευτες εικόνες στην Αργεντινή.

Στο ματς της Πλατένσε απέναντι στην Ατλάντα για την τρίτη κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος, οπαδοί των γηπεδούχων όρμηξαν σε έναν οπαδό των φιλοξενούμενων, ο οποίος πανηγύρισε γκολ της ομάδας του. Στη συνέχεια τον έγδυσαν και τον έβγαλαν εκτός γηπέδου.





Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δραματική κατάσταση στα ΕΑΣ» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα.

Σειρά ενεργειών, με πρώτη τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο τους Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ Υμηττού, το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).

«Οι εργαζόμενοι και το σωματείο μας αγωνιούμε για τη διάσωση της Δημόσιας Βαριάς Αμυντικής Βιομηχανίας, μοναδικής στη χώρα στον τομέα παραγωγής πυρομαχικών, όπλων, οπλικών συστημάτων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συμπληρώνεται πως «οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, παρά τις μειώσεις στη μισθοδοσία μας που φτάνει το 60%, παρά τις ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών χωρίς καν να μας καταβάλλεται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότατα να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της επιβίωσης της εταιρείας, με ουσιαστικές προτάσεις. Η αντοχή μας όμως εξαντλείται όταν αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις βασικές καθημερινές μας ανάγκες και όταν βλέπουμε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την Αμυντική Βιομηχανία μένουν ανέξοδες υποσχέσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αποφασίζοντας άμεσα και σε ανώτερο επίπεδο ένα πρόγραμμα που να δίνει διέξοδο στην εταιρεία».

Οι εργαζόμενοι εξαγγέλλουν:


  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
  • Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τη δραματική κατάσταση της εταιρείας
  • Συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το ΥΠΕΘΑ, την Τρίτη 7 Ιουνίου
  • Συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 9 Ιουνίου


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κούρεψαν δασκάλους επειδή αρνήθηκαν να απεργήσουν


Απίστευτες εικόνες διαπόμπευσης στο Μεξικό.

Με δημόσια διαπόμπευση και κούρεμα των μαλλιών τους τιμωρήθηκαν καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι σχολείων στο Μεξικό που αρνήθηκαν να απεργήσουν.

Μέλη διδασκαλικής ένωσης, διαπομπεύουν συναδέλφους τους για τη μη συμμετοχή τους σε προγραμματισμένη διαμαρτυρία κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι 14 δάσκαλοι που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην απεργία, αναγκάστηκαν να περπατήσουν ξυπόλητοι, στην πόλη Comitan στην πολιτεία Τσιάπας, μπροστά σε πλήθος. Μάλιστα, τα μέλη του συνδικάτου, φόρεσαν στους ατιμασμένους συναδέλφους τους και αυτοσχέδια πλακάτ, πάνω στα οποία έγραφαν φράσεις όπως «είμαι προδότης» ή «πούλησαν τον εαυτό μου στην κυβέρνηση».






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αίτημα για προστασία των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων


Η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Την προστασία των τρανς προσφύγων και αιτούντων διεθνούς προστασίας ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, επαναφέρει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), εκδίδοντας, παράλληλα, ένα τρίγλωσσο φυλλάδιο με τα δικαιώματά τους, το οποίο διατίθεται σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις στις δομές φιλοξενίας. Επίσης, αίτημα της τρανς κοινότητας αποτελεί η διαμονή ΛΟΑΤΚΙ ατόμων (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα) σε ξεχωριστούς χώρους.

Υπάρχουν περίπου 13 περιπτώσεις ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων, για τις οποίες το Σ.Υ.Δ έχει αναλάβει την υποστήριξη αιτημάτων διεθνούς προστασίας ασύλου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Μαρίνα Γαλανού. "Είναι διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Συρία, Ιράκ, Αίγυπτος, Υεμένη. Χώρες, στις οποίες οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι κινδυνεύουν, είτε διότι είναι παράνομη η ομοφυλοφιλία και η τρανς κατάσταση, είτε από τρίτους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν υποστεί φρικτή βία στη χώρα καταγωγής τους. Περιστατικά βίας εναντίον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν σημειωθεί, σύμφωνα με την κ. Γαλανού, και στα κέντρα υποδοχής. Όπως αναφέρει, το πλέον πρόσφατο συμβάν σημειώθηκε στη Χίο κατά τεσσάρων προσφύγων-ανάμεσά τους μία τρανς που υπέστη κακομεταχείριση, λόγω της ταυτότητας φύλου της στο χώρο φιλοξενίας και αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει.

Το τρίπτυχο - τρίγλωσσο φυλλάδιο του Σ.Υ.Δ. για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων με τίτλο «Trans* Asylum Guide» και υπότιτλο, «A short guide for transgender and LGBTI asylum seekers», είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά. Διατίθεται σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας προσφύγων και αφορά στα δικαιώματα των αιτούντων διεθνούς προστασίας, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και κυρίως ταυτότητας φύλου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Περιέχει σχετικό απόσπασμα από το Π.Δ. 141/2013, το οποίο στους λόγους δίωξης, και επομένως τους λόγους παροχής διεθνούς προστασίας, συμπεριλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, αλλά και τις οδηγίες του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με την ταυτότητα φύλου.Εκτός από τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, η εν λόγω κίνηση βρίσκεται στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την καλή επικοινωνία και γνώση των ισχυουσών νομοθεσιών και καλών πρακτικών που αφορούν θέματα ταυτότητας φύλου, όπως της πρόσφατης έκδοσης του Σ.Υ.Δ «Είμαι τρανς - ξέρω τα δικαιώματά μου».

Όπως αναφέρει η κ. Γαλανού, σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε ως ψήφισμα στις 10 Μαρτίου 2016, προτείνονται ξεχωριστές δομές φιλοξενίας για ΛΟΑΤΚΙ άτομα, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της τρανς κοινότητας. Τα ψηφίσματα, όμως, του ΕΚ δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, αποτελούν συστάσεις, δηλαδή, προς τα κράτη-μέλη. Το σωματείο, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή και σε εύλογο χρόνο τα αιτήματα ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν μπαγκέτα 40 μέτρων στα Τρίκαλα


Μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διεκδικούν τα Τρίκαλα όπου το πρωί του Σαββάτου έφτιαξαν μια τεράστια μπαγκέτα. Η μπαγκέτα απλώθηκε σε μήκος 40 μέτρων και έγινε ανάρπαστη σε... μερικά λεπτά.





Δείτε το βίντεο με την... ατελείωτη μπαγκέτα των Τρικαλινών




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μυστήριο με σημείωμα που βρέθηκε στο σημείο που σκοτώθηκε ο Παντελίδης


Ένα ιδιαίτερα περίεργο σημείωμα βρέθηκε στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο τραγουδιστής, Παντελής Παντελίδης βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και τους χιλιάδες θαυμαστές του.



Το σημείωμα αυτό το βρήκε στο σημείο του τροχαίου δυστυχήματος ο αδελφός του Παντελή Παντελίδη, ο Τριαντάφυλλος και δεν δίστασε να το ανεβάσει στο Facebook, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για τη στάση της οικογένειας από εδώ και πέρα.

Το σημείωμα αυτό φαίνεται σαν να έχει γραφτεί από άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για αυτό.

Πάντως, αναφέρει χαρακτηριστικά πως κάτι πρέπει να συνέβη πριν το ατύχημα στην Αγία Τριάδα μέχρι το πάρκινγκ του αεροδρομίου.

-----------------

Την παρέμβαση των αρχών για το σημείωμα-μυστήριο ζητά η μητέρα του Παντελίδη


Την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών ζητά η μητέρα του Παντελή Παντελίδη, Αθηνά, με ανάρτησή της στο Facebook.

Αφορμή για την αντίδραση της ήταν το σημείωμα που βρέθηκε στο μνημείο το οποίο έχει στηθεί στο σημείο που άφησε την τελευταία πνοή ο τραγουδιστής.

"Ζητώ την παρέμβαση των αρμοδιων αρχών" γράφει και επισυνάπτει το σημείωμα.





Πηγή: http://www.usay.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιερόσυλοι έκλεψαν εικόνες απο τον Ι.Ν. Αγ. Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας


Η κλοπή έγινε αντιληπτή το βράδυ του Σαββάτου

Πέντε σημαντικότατες εικόνες έκλεψαν ιερόσυλοι απο τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας.

Όπως αναφέρει ο Πρωτοσυγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος Διαμαντάκης πρόκειται για τις σημαντικές και μοναδικές στο είδος τους φορητές εικόνες του ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ και ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ, χρονολογημένες γύρω στά 1400, προερχόμενες από την ιστορική Μονή Αγίων Αποστόλων Καρκασίων Ανατολής, κωνσταντινοπολίτικης τεχνοτροπίας και σπάνιες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα.

Επίσης εκλάπησαν και τρείς άλλες εικόνες σημαντικότατες, η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ, Η ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, του 17ου-18ου αιώνα.

Όπως τονίζει ο Κύριλλος Διαμαντάκης οι εικόνες είναι καταγεγραμμένες στα Μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού και πρέπει να γνωρίζουν οι αρχαιοκάπηλοι πως δεν πρόκειται να πουληθούν σε οποιαδήποτε δημοπρασία και αν βγούν.

Η διαδικασία της προανάκρισης είναι σε εξέλιξη.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεσίτες - "κοράκια" εξαπατούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τοκογλυφικές μεθόδους


Βορά στα νύχια εγχώριων κορακιών κινδυνεύει να γίνει η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Όπως καταγγέλλουν παράγοντες της κτηματαγοράς, μερίδα μεσιτών προσεγγίζει ιδιοκτήτες και "πατώντας" στην ανάγκη τους για ζεστό χρήμα, τους δελεάζει για να αποκτήσει τον έλεγχο του ακινήτου τους.

"Οι συγκεκριμένοι μεσίτες δανείζουν στον ιδιοκτήτη το 1/2 ή το 1/3 της τιμής πώλησης με εξασφάλιση το 100% της κυριότητας του ακινήτου. Δίνουν, δηλαδή, το μίνιμουμ της τιμής πώλησης στον ιδιοκτήτη που έχει ανάγκη, με προσημείωση. Εάν δεν πωληθεί, τότε ο ιδιοκτήτης έχει δύο επιλογές: ή να επιστρέψει το ποσό που δανείστηκε ή να χάσει το σπίτι του" σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει: "Κάποιοι μεσίτες ζητούν συμβολαιογραφική πράξη από τον πωλητή, στην οποία αναφέρεται ότι πάνω από το ποσό για παράδειγμα, των 10.000 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα χρήματα από την πώληση θα αποτελούν αμοιβή του, ενώ άλλοι διεκδικούν ακόμη και το δικαίωμα να μεταβιβάσουν οι ίδιοι το ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό αποκλείουν τον ιδιοκτήτη, βάζοντας στην τσέπη το επιπλέον ποσό που θα πετύχουν κατά τη διαδικασία της αγοραπωλησίας".

Οι τρόποι που μηχανεύονται δε, για να προσεγγίσουν την πελατεία τους ποικίλλουν. Από αγγελίες σε εφημερίδες και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο μέχρι φυλλάδια σε κεντρικά σημεία των πόλεων. Σε ένα από αυτά που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος αναγράφεται: "Ζητούνται για άμεση αγορά διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση. Πληρωμή μετρητοίς".

Το τηλέφωνο αντιστοιχεί σε μεσιτικό γραφείο στον Άγιο Παντελεήμονα της Αττικής. Οι προσπάθειες επικοινωνίας της εφημερίδας με τον ιδιοκτήτη, ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα όσο και στην πλατεία Βικτωρίας μπορεί κάποιος να αγοράσει ακίνητο 25-40 ετών σε τιμές που κυμαίνονται από 170 έως 220 ευρώ /τμ. «Και δεν μιλάμε για ισόγεια ή υπερυψωμένα ισόγεια ή ημιωρόφους αλλά για διαμερίσματα 2ου, 3ου και 5ου ορόφου» υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από σηπτικό σοκ "έφυγε" ο Μοχάμεντ Άλι


«O Μοχάμεντ Άλι απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών από σηπτικό σοκ που οφείλεται σε αδιευκρίνιστα φυσικά αίτια», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας.

Από σηπτικό σοκ έφυγε ο Μοχάμεντ Άλι

Ο Άλι, που είχε διαγνωστεί εδώ και πολλά χρόνια με τη νόσο Πάρκινσον, πέθανε στις 21.10 τοπική ώρα την Παρασκευή, δήλωσε ο Μπομπ Γκάνελ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνας, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο, όπου ο σπουδαίος πυγμάχος νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κηδεία του θα τελεστεί την επόμενη Παρασκευή στη γενέτειρά του, το Λούισβιλ του Κεντάκι, στις κεντροδυτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όπως επίσης ο δημοσιογράφος Μπράιαν Γκάμπελ και ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ θα εκφωνήσουν τον επικήδειο στη μνήμη του θρυλικού αθλητή, επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Ελαιώνα μεταφέρονται τα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων


Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Πράσινο φως» άναψε το πακέτο Γιούνκερ στο σχέδιο μετεγκατάστασης των σταθμών ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, με τους δύο σταθμούς να μεταφέρονται σε ενιαίο χώρο στον Ελαιώνα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το κόστος του έργου αναμένεται να «αγγίξει» τα 300 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το επιχειρηματικό σχέδιο, οι μελέτες κατασκευής, υλοποίησης και λειτουργίας του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη των εργασιών την 1 Σεπτεμβρίου του 2017.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 11 καινοτομίες του νέου αναπτυξιακού νόμου


Πώς διευθετούνται οι εκκρεμότητες των παλαιότερων αναπτυξιακών.

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στο υπουργείο Οικονομίας για να παρουσιαστεί ο αναπτυξιακός νόμος.

Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης θα παρουσιάσουν το νέο καθεστώς που αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.

Καινοτομίες

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εισάγει μια σειρά από καινοτομίες όπως:

1. Θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανισότητας στην χώρα.

2. Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης: α) με βάση τις επιδόσεις εξωστρέφεια, καινοτομία, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, ενισχύει κατά προτεραιότητα 2 κλάδους (ΤΠΕ - Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα), υψηλή προστιθέμενη αξία β) με βάση την περιοχή Λιγότερο Ευνοημένες Περιοχές (Μείωση πληθυσμού, νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές), Βιομηχανικές Περιοχές/ Ζώνες Καινοτομίας και περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές και ιδίως: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος. Δίνουμε κεφαλαιακές ενισχύσεις, που άλλως δεν παρέχονται ή μεγαλύτερες κεφαλαιακές, για τις περιπτώσεις που παρέχονται.

3. Χρησιμοποιεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Funds), δάνεια και κεφαλαιακές συμμετοχές.

4. Ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές (45% συνόλου ενισχύσεων), καθώς μέσω αυτών ενισχύεται πλέον και κυρίως η απόδοση και όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, η ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος (95% ήταν επιχορηγήσεις).

5. Προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής (100%) να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης. τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού του ΧΠΕ.

6. Απλοποίηση των διαδικασιών Με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών και ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

7. Εισήγαγε διαδικασίες αξιολόγησης της νομοθεσίας. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια (On going) όσο και εκ των υστέρων (ex post evaluation) που θα επιτρέψουν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να μην παρουσιαστούν ξανά παρόμοια προβλήματα με αυτά του παρελθόντος

8. Έμφαση στην μείωση περιφερειακών ανισοτήτων (ζήτημα που έχει βγει από την πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια) και κυρίως την υποβοήθηση της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους

9. Στοχεύει στην ενθάρρυνση επενδύσεων και από το εξωτερικό για αυτό μαζί κατατέθηκαν και τροπολογίες δυο νόμων: α) για ενδοομιλικές υπηρεσίες, και για β) επενδύσεις από μετανάστες για να πάρουν άδεια παραμονής. Σε επόμενη φάση, άμεσα, θα υπάρξουν αλλαγές του νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (fast track)

10. Υπήρξε ουσιωδώς διαφορετική διαδικασία σχεδιασμού και σύνταξης του νόμου: ήτοι, ουσιαστική διαβούλευση με φορείς των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, ειδικούς επιστήμονες κλπ.

11. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «απαντά» σε συγκεκριμένα προβλήματα. Εξειδικεύεται σε επιμέρους οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης, διαφορετικής το καθένα στόχευσης μέσα από τα οποία πλέον θα υλοποιείται το έργο του. Αυτά είναι τα εξής:

Ποια είναι τα 8 διαφορετικά καθεστώτα ενίσχυσης

1. «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού»

Στόχος: Ταχεία ένταξη επιχειρήσεων κάθε τύπου, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή της ενίσχυσης άμεσα με τη διενέργεια διοικητικών ελέγχων για μηχανολογικό εξοπλισμό.

2: «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Στόχος: η ενίσχυση επιχειρήσεων κάθε τύπου, για το πλήρες εύρος των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ)

3: «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

Στόχος: Η ιδιαίτερη ενίσχυση νέων ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω αυξημένων παροχών

4. «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ»

Στόχος: Καθιέρωση ή ενίσχυση του καινοτομικού χαρακτήρα προϊόντων ή διαδικασιών με τη συνεχή δέσμευση στην καινοτομία των ενισχυόμενων επιχειρήσεων

5 Επιχειρηματικές συστάδες (Clusters)

Στόχος: είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα σχήματα, μέσω καθορισμένων συνεργατικών έργων που αφορούν την παραγωγή, την παραγωγικότητα και το μάρκετινγκ

6. Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί - Ταμεία Συμμετοχών»

Στόχος: Το δημόσιο επενδύει σε Ταμείο συμμετοχών,· στη συνέχεια ο διαχειριστής των ταμείων επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των πόρων με πόρους του ιδιωτικού τομέα.

7: «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια

Στόχος: H αύξηση - αλλά και η προστασία - της απασχόλησης, και η περιφερειακή σύγκλιση μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής και της ενίσχυσης των τοπικών διασυνδέσεων.

8. Επενδύσεις μείζονος σημασίας

Στόχος: η δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων

Οι προηγούμενοι νόμοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι επηρέασαν ελάχιστα τη διάρθρωση της οικονομίας. Υπήρξε απουσία καθαρής στόχευσης και οράματος για το μέλλον της οικονομίας. Περιόρισαν το ρόλο τους σε έναν μηχανισμό παροχής ρευστότητας στην οικονομία ενισχύοντας τους καθιερωμένους κλάδους διστάζοντας να θέσουν σαφείς κλαδικούς ή οριζόντιους στόχους.

Συγκεκριμένα, τελευταία 15 χρόνια

- έγιναν επενδύσεις 32 δισ. και πήραν ενίσχυση 12 δισ.

- Η μέση επενδυτική δαπάνη/ θέση εργασίας έφτασε τα 976.000 ενώ η μέση ενίσχυση/ θέση εργασίας έφτασε τις 323.000.

- Το 95% των επενδυτικών σχεδίων είναι χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας.

- Δυο κλάδοι της ενέργειας και των ξενοδοχείων είχαν το 46,5%επενδυτικών σχεδίων στο Ν. 3908 και το 72,2% του προϋπολογισμού. Ενώ ένα αρκετά αξιόλογο επιπλέον ποσοστό διατέθηκε σε εφοδιαστικές αλυσίδες και ευρυζωνικά δίκτυα, με καταφανή περιορισμό της βιομηχανίας.

- Τέλος, υπήρξε πολύ μεγάλη συγκέντρωση των επιχορηγήσεων: 4,2% των επενδυτικών σχεδίων αντιπροσώπευε το 43,6% του ύψους επένδυσης, Ελάχιστες επιχειρήσεις πήραν τα τελευταία 15 χρόνια πήραν πάρα πολύ μεγάλα ποσά ενισχύσεων: 6 πήραν 1 δισ. , ή 15 πήραν 1,5 δισ. ή 95 πήραν 3 δισ. . Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί συνέβαλαν στην επίταση της ανισότητας στην χώρα, που με την σειρά της αποτέλεσε βασική αιτία της κακής εξέλιξης της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια

Κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν υπερδεσμεύσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμβασιοποιημένες οφειλές για 6.300 επενδυτικά σχέδια ύψους 6,4 δισ. .

Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι επενδύσεις που γίνονται μέσω ενός αναπτυξιακού νόμου αποτελούν 10% του συνόλου των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου πλην κατοικίας, με αυτή την έννοια δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή της οικονομίας. Όμως μπορούν να δώσουν το στίγμα, να λειτουργήσουν τροχιοδεικτικά. Οι συνολικές επενδύσεις των τριών τελευταίων αναπτυξιακών νόμων, που ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ αποτελούν το 5,7% του συνολικού Ακαθάριστου Σχηματισμού Πάγιου Κεφαλαίου στην οικονομία μεταξύ 1998 και 2014 (το διάστημα ισχύος των τριών νόμων). Ωστόσο, αφαιρώντας τις επενδύσεις σε κατοικία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 9,8% και είναι ακόμη υψηλότερο εάν συνυπολογίσουμε τις έμμεσες και τις προκαλούμενες επενδύσεις».

Όπως έχει σημειώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα ο υπουργός, ο νόμος επιδιώκει τη δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων· την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύοντας στη συγκράτηση της φυγής των νέων επιστημόνων. Επιδιώκει επιπλέον την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, των συνεργασιών (Clusters / συνεταιρισμοί / κοινωνική οικονομία), του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, την επανεκβιομηχάνιση της χώρας (με τη στήριξη της καταρρέουσας, αλλά όχι απαξιωμένης, ελληνικής βιομηχανίας).

Έχει χωρική διάσταση, χρησιμοποιεί, παράλληλα με τις επιχορηγήσεις, έντονα τα φορολογικά κίνητρα και τα λεγόμενα νέα επιστρεπτέα χρηματοδοτικά εργαλεία μόχλευσης. Απλοποιεί τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου.

Κυρίως όμως ο νέος αναπτυξιακός απομακρύνεται από τη λογική «ενισχύουμε τις υπάρχουσες τάσεις», καθώς έχει δομηθεί στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, για έξοδο από την κρίση. Αυτό θα καταστεί εφικτό δίνοντας έμφαση σε τομείς που συμβάλλουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης ώστε να κατακτήσει έναν καλύτερο ρόλο στον Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας. Με αυτή την έννοια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας εκτιμά ότι δυο κλάδοι πρέπει να ενισχυθούν ιδιαιτέρα, χωρίς αποκλεισμούς των υπολοίπων σε κάθε περίπτωση: «Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και της «Αγροδιατροφικής αλυσίδας «(από το χωράφι έως τον τουρισμό). Στους κλάδους αυτούς η Ελλάδα μπορεί να δομήσει "brand name" και να αλλάξει έτσι τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.

Λύση για τις επενδύσεις των παλαιών επενδυτικών νόμων

Οι διαδικασίες ελέγχου στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους ήταν τόσο προβληματικές, ώστε πολύ παλιά και ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν εισπράξει ούτε 1 ευρώ ενώ άλλα, νέα και ανολοκλήρωτα, έχουν εισπράξει την επιχορήγηση ως προκαταβολή, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όσες εταιρείες έχουν ολοκληρώσει το 50% της επένδυσης μέχρι 31/12/2016, λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης ώστε το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν το σύνολο του έργου. Τα υπόλοιπα έργα απεντάσσονται.

"Οι παρατάσεις και τροποποιήσεις των επενδυτικών σχεδίων, η επίσπευση των ελέγχων και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών θα έχουν ως συνέπεια την επιβίωση και στήριξη επιχειρήσεων (επιστροφή εγγυητικών επιστολών, επιχορήγηση), την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, τη δημιουργία ή διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και γενικά, την αναθέρμανση κι επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Για το Δημόσιο οι παραπάνω εκκρεμότητες συνεπάγονταν οφειλές μεγέθους αντίστοιχου του δημοσιονομικού κενού που κάλυψε η Συμφωνία του καλοκαιριού! 'Αρα με το νόμο Σταθάκη διευθετείται ένα σημαντικό κρυφό χρέος" όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου.

Για τις εταιρείες η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα αποπληρωμής των επιδοτήσεων με ορίζοντα 6ετίας. Εναλλακτικά τους προσφέρεται η δυνατότητα να λάβουν άμεσα τις ενισχύσεις υπό τη μορφή φοροαπαλλαγών (ή να επιμερίσουν το φορολογικό όφελος σε βάθος 5ετίας).

Στόχοι του νέου νόμου είναι:

- Ολοκλήρωση όλων των συγχρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκούς πόρους επενδυτικών σχεδίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώστε να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ (με οδηγό την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ που πέτυχε το υπουργείο, αγγίζοντας το απόλυτο 100%).

- Ολοκλήρωση όσων σχεδίων συνδέονται με την επιστροφή εγγυητικών επιστολών, ώστε να βγει η θηλιά από τον λαιμό των επιχειρηματιών.

- Ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων υλοποιούμενων σε ακριτικά νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, με στόχο την τόνωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

- Επισπεύδονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων από το συγκροτούμενο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών και Ελεγκτών. Σε αυτό θα ενταχθούν 200 ειδικευμένοι επιστήμονες (οικονομολόγοι, μηχανικοί κα), οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τους ελέγχους έναντι ικανοποιητικής αμοιβής (περί των 500 ευρώ και όχι 25 ευρώ που ισχύει τώρα) που δεν θα βαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά θα προκύπτει από παράβολα που πλέον καλούνται να καταβάλλουν οι επενδυτές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατάθηκαν οι προθεσμίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων για δράσεις του ΕΣΠΑ


Αφορά τις δράσεις Ενίσχυσης Τουριστικών ΜΜΕ και Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Παράταση των καταληκτικών προθεσμιών ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων για τις δράσεις «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Οι νέες καταληκτικές προθεσμίες είναι:

- Για τη δράση «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», 4 Ιουλίου 2016 και ώρα 17:00 αντί 6 Ιουνίου 2016.

- Για τη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», 8 Ιουλίου 2016 και ώρα 17:00 αντί 9 Ιουνίου 2016.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της μεγάλης ώθησης που προκάλεσε στο επενδυτικό ενδιαφέρον η πρόσφατη απόφαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής.

Επιπλέον, η αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού των δυο δράσεων, η οποία ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, πριν μερικές ημέρες, αποτέλεσε ένα ακόμα κίνητρο για τους ενδιαφερομένους.

Το υπουργείο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ανταποκρινόμενο σε πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και από μεμονωμένους επενδυτές, παρέχει με αυτή την ενέργεια στους ενδιαφερόμενους τον απαραίτητο χρόνο για την άρτια προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων και την πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που καθίστανται πλέον διαθέσιμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες


Θα περιλαμβάνουν μικροτσίπ και θα πρέπει να πληρώνουμε 10 ευρώ για να τις αποκτήσουμε.

Από το 2017 θα αρχίσει η κυκλοφορία των νέων ταυτοτήτων που θα περιλαμβάνουν μικροτσίπ. Σκοπός είναι να αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά, που δεν αντιγράφονται και δεν πλαστογραφούνται, καθώς και στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ κλπ που θα αντικαταστήσουν πιστοποιητικά και δημόσια έγγραφα.

«Η επιτροπή του ΥΠΕΣ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα ταυτότητα. 11 εκατομμύρια έγγραφα και πιστοποιητικά του Δημοσίου θα αποτελούν παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, καθώς «από τον Οκτώβριο θα υπάρχει το μητρώο πολιτών και η χώρα θα έχει απαλλαγεί από όλο αυτό το μπέρδεμα. Έτσι, θα μπορούν να διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου».

Για να αποκτήσουμε τις νέες ταυτότητες εκτός από τα βασικά, που περιλαμβάνουν φωτογραφία κλπ θα πρέπει να πληρώσουμε και 10 ευρώ, όσο είναι δηλαδή το αντίτιμο του παραβόλου. Στο κράτος υπολογίζεται ότι οι ταυτότητες αυτές θα κοστίσουν περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο ΕΝΦΙΑ


“Αντί για την επαγγελθείσα κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ή τουλάχιστον τον εξορθολογισμό του, τον οποίο όλη η ελληνική κοινωνία με αγωνία περιμένει, το οικονομικό επιτελείο δρομολόγησε τη μετατροπή του παράλογου αυτού φόρου σε πραγματικά “ισόβια δεσμά” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις οικογένειές τους, στοχεύοντας μάλιστα, με τις πρόσφατες αλλαγές, σε έσοδα άνω των 4 δισ. ετησίως” αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ.

“Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για τις επόμενες δεκαετίες, που σημαίνει αθροιστικά ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία κυριολεκτικά δημεύεται, δίνει “σήμα” στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιχειρήσουν το ξεπούλημα της περιουσίας τους τώρα, με την ελπίδα να βρεθούν αγοραστές, καθώς θα αδυνατούν να καλύψουν σε βάθος χρόνου το ασήκωτο βάρος της κατοχής απρόσοδης, κυρίως, ακίνητης περιουσίας, εκποιώντας τα “όσο – όσο””, αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ.

“Όσο ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να καταστρέφει την ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα τους οικονομικά ενεργούς πολίτες, το “ραντεβού με την ανάπτυξη” συνεχώς θα αναβάλλεται” καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Πυρκαγιές κατακαίουν εκτάσεις στα περίχωρα του Λος Άντζελες


Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω πυρκαγιών που κατακαίουν εκτάσεις πολύ κοντά στο Λος Άντζελες, στην πόλη Καλαμπάσας, τόπο διαμονής πολλών διάσημων προσωπικοτήτων του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της μουσικής.

Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου και οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν καταφέρει να την περιορίσουν σε ποσοστό μόλις 30%.

Περισσότερα από 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης και θαμνώδους βλάστησης έχουν μετατραπεί σε στάχτες σε αυτήν την περιοχή. Δύο κατοικίες έχουν υποστεί καταστροφές κι ένα κατάστημα καταστράφηκε.

Πολλοί από τους 5.000 ανθρώπους που εκκένωσαν την περιοχή επέστρεψαν στα σπίτια τους πριν από την αυγή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ωστόσο με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει στους 30 βαθμούς κελσίου και με τον υπαρκτό τον κίνδυνο λόγω των ανέμων η φωτιά να εξαπλωθεί προς το Τοπάνγκα Κάνυον, μια κοινότητα στο βόρειο τμήμα του Λος Άντζελες, σε ορισμένους κατοίκους οι αρχές δεν επιτρέπουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ελβετοί είπαν "όχι" στη θέσπιση εγγυημένου βασικού εισοδήματος


Οι Ελβετοί απέρριψαν σήμερα την θέσπιση ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος για όλους, μισθωτούς ή άνεργους, ένα σχέδιο μοναδικό στον κόσμο που πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 76,9% των ψηφοφόρων απέρριψαν το αμφιλεγόμενο αυτό σχέδιο. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε σε 46%.

Στον αντίποδα, τα 2/3 των ψηφοφόρων ενέκριναν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και του δικαιώματος της προεμφυτευτικής διάγνωσης.

Η πρόταση «για ένα εγγυημένο βασικό εισόδημα» (RBI), που υποβλήθηκε από μία οργάνωση η οποία δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα, κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόταση, κάθε μήνα όλοι οι Ελβετοί και οι ξένοι που διαμένουν στην χώρα τουλάχιστον 5 χρόνια θα λαμβάνουν ένα ποσό ύψους 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα, ο οποίος θα εργάζεται ή θα είναι άνεργος, και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.

Ο μέσος μισθός στην Ελβετία ανέρχεται σε 6.000 ελβετικά φράγκα.

Όσο κι αν γενναιόδωρη ακούγεται, η ιδέα να μπορεί κανείς να λαμβάνει χρήματα χωρίς να ανταποδίδει έμοιαζε ασυμβίβαστη στα μάτια μιας μεγάλης πλειονότητας των Ελβετών, που προσδίδουν μεγάλη αξία στην εργασία.

Την πρωτοβουλία υποστήριξε μόνο το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα κατήγγειλαν ένα ουτοπικό και πολύ δαπανηρό σχέδιο.

«Οι Ελβετοί αποφάσισαν σήμερα με ρεαλιστικό τρόπο» σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS, ο πολιτικός αναλυτής Αντρέας Λάντνερ του πανεπιστημίου της Λωζάνης.

«Το να πληρώνεσαι χωρίς να εργάζεσαι, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα. Η πρωτοβουλία δεν ήταν ξεκάθαρη, προοριζόταν κυρίως στο να τροφοδοτήσει μία συζήτηση».

Μονάχα ορισμένες κοινότητες στα καντόνια Ζουρά και Βω και ορισμένες συνοικίες της Γενεύης και της Ζυρίχης υποστήριξαν την πρόταση.

Παρά την αποτυχία του, οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος γιόρτασαν αυτό που αποκάλεσαν τη δική τους «ημι-νίκη».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι» δήλωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, ο Ραλφ Κουντιγκ.

Ο Σέρτζο Ρόσι, καθηγητής οικονομικών και μέλος της επιτροπής υπέρ του RBI προτιμά από την πλευρά του να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

«Ένας στους 5 πολίτες ψήφισε υπέρ του εγγυημένου βασικού εισοδήματος. Πρόκειται ήδη για μία επιτυχία» σχολίασε στο ATS. Για εκείνον το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες άρχισαν να σκέφτονται αυτήν την ιδέα «η οποία θα πρέπει σύντομα ή αργότερα να εφαρμοστεί».

«Είναι ένα παλιό όνειρο, λίγο μαρξιστικό. Που σφύζει από αδιαμφισβήτητα όμορφα συναισθήματα αλλά χωρίς οικονομική μελέτη» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Χρηματοπιστωτικών Μελετών στη Γενεύη, Σαρλ Βιπλόζ, πριν από το δημοψήφισμα.

Δύο ψηφοφόροι στους τρεις (66,8%) τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου που προτείνει να ολοκληρώνεται σε διάστημα 140 ημερών το ανώτερο οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου έναντι 400 που ισχύουν σήμερα.

Οι Ελβετοί είπαν επίσης "ναι" σε ποσοστό 62,4% στην προεμφυτευτική διάγνωση, μία τεχνική που επιτρέπει την επιλογή και κατάψυξη εμβρύων, όμως αποκλειστικά από ζευγάρια που είναι φορείς μιας σοβαρής κληρονομικής ασθένειας ή που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί διά της φυσικής οδού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόμος στον αέρα για 378 επιβάτες


Τον τρόμο έζησαν 378 επιβάτες εξαιτίας των ισχυρών αναταράξεων κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines εκτελούσε πτήση από το Λονδίνο με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Μαλαισιανών αερογραμμών κάποιοι από τους επιβαίνοντες του αεροσκάφους τραυματίστηκαν ελαφρά.

Δείτε τις φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροπλάνου και τις ζημιές που προκλήθηκαν.







Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου


Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 62 ετών, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Έφυγε ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου

Ο Αλέξανδρος Χαϊτογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν γιος του Νίκου Χαΐτογλου και αδελφός του Κώστα, με τον οποίο δημιούργησαν τον όμιλο εταιρειών Χαΐτογλου.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς ομίλους της βορειοελλαδικής βιομηχανίας, ναυαρχίδα του οποίου είναι η Χαΐτογλου ΑΒΕΕ που παράγει τον γνωστό «Μακεδονικό Χαλβά».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο Δημόσιο με fast track διαδικασίες από την 1η Ιανουαρίου 2017


Με «υλικά» το νέο πλαίσιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, τη μετεκπαίδευση του προσωπικού και τη στοχοθεσία ανά έτος σε υπαλλήλους και υπηρεσίες, χτίζει η κυβέρνηση το νέο Δημόσιο τους επόμενους έξι μήνες.

Οι απαραίτητες νομοθετικές και οργανωτικές προεργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 και από την επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η διαμόρφωση των νέων κρατικών υπηρεσιών.

Στόχος είναι να ξεκινήσουν να αλλάζουν όλα από 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.

Συγκεκριμένα, ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποστείλει στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων οδηγίες για τη διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκησης και τους εποπτευόμενους φορείς με στόχο έως τα τέλη του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα. Στόχος του υπουργείου είναι να έχει πλήρη εικόνα για το πλεονάζον προσωπικό και των δομών που έχουν κενά ώστε από τις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας για την κάλυψή τους.

Ούτε απολύσεις ούτε υποχρεωτικές μετακινήσεις

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα νέα οργανογράμματα θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου χωρίς, όμως, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Βερναρδάκης, απολύσεις αλλά με αποσπάσεις και μετατάξεις μέσω προκύρηξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν για να επιλεγούν οι επιτυχόντες που θα καλύψουν τα κενά στις νέες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις στο πλαίσιο της κινητικότητας και, ακόμη κι αν διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό, θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και στη συνέχεια μετακίνησης μέσα στα όρια του δήμου που εργάζεται ο υπάλληλος.

Επιτελικό κράτος και αποκέντρωση υπηρεσιών

Παράλληλα το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ των υπηρεσιών. Στόχος, όπως γράφει το “Έθνος”, είναι η δημιουργία επιτελικών δομών στα υπουργεία και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση πολιτών σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, απαίτησε μειώσεις δαπανών στα υπουργεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της αλλαγής των οργανογραμμάτων.

Τι αναφέρει η επιστολή Βερναρδάκη

Σύμφωνα με την επιστολή Βερναρδάκη προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, που δημοσιεύει το Έθνος, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν έξι βήματα:

-Πλήρη καταγραφή των υπηρεσίων, δομών και φορέων (νομικών προσώπων) και του έργου που αποδίδουν

-Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και νομικών προσώπων ύστερα από αξιολόγηση χωρίς απολύσεις προσωπικού

-Προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βερναρδάκης πρέπει να υπάρχει τέτοια διάταξη των δημόσιων υπηρεσιών ώστε αφενός να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον μέσα από τη λειτουργία των δημόσιων δομών και αφετέρου να παρακολουθούνται οι ιδιώτες που συμβάλλονται με το Δημόσιο στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο

-Τέλος στη σύσταση νέων ειδικών γραμματειών και ΝΠΔΔ που, όπως τονίζει, “αποκολλούν τμήματα της διοικητικής ύλης από το στενό πυρήνα του Δημοσίου”

-Επιτελικό κράτος – αποκέντρωση υπηρεσιών: Συστήηνεται μία δομή σχεδιασμού παρακολούθησης και διαμόρφωσης πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε κάθε υπουργείο προκειμένου να παραμείνουν οι επιτελικές αρμοδιότητες στα υπουργεία

-Μία διοικητική δομή σε κάθε υπουργείο – αναβάθμιση των τεχνολογιών πληρορφορικής: Συγκεκριμένα, προτείνεται η αναβάθμισης της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης σε κάθε υπουργείο όπου θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες οικονομικών θεμάτων αλλά και της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Παράλληλα σχεδιάζεται η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών μητρώων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...