Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

«Ξεσκονίζουν» τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας - Έλεγχοι και στην Ηλεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Γενικής Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης έχει μπει το καθεστώς λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων της χώρας, μετά τους πρώτους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που αποκάλυψαν ατασθαλίες σε τρία Υποθηκοφυλακεία της Αττικής.

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει στα άμισθα Υποθηκοφυλακεία σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ηλείας, εστιάζονται στα ποσά που διατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό και τη μηχανοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων.

Θορυβήθηκε το Υπουργείο

Στις περιπτώσεις της Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν παρασπονδίες στα Υποθηκοφυλακεία Νίκαιας, Κορωπίου και Σπάτων, καθώς είχαν παρακρατηθεί την τελευταία δεκαετία ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ από κάθε Υποθηκοφυλακείο για τον εκσυγχρονισμό τους, χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαιτούμενα παραστατικά.

Φέρεται ότι ποσό ύψους 4,183 εκατομμυρίων ευρών είχε δοθεί για τον εκσυγχρονισμό των Υποθηκοφυλακείων, τη μηχανοργάνωσή τους δηλαδή, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.

Τα παραπάνω όπως ήταν αναμενόμενο θορύβησαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους, μετά και από αναφορές που έχουν φτάσει στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης τα τελευταία χρόνια που κάνουν λόγο για αυθαίρετο καθεστώς λειτουργίας των άμισθων Υποθηκοφυλακείων, ενώ το Υπουργείο έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί σχέδιο εξορθολογισμού του συνολικού τρόπου λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων.

Έλεγχοι και στην Ηλεία

Από τους ελέγχους δεν θα έμενε εκτός η Ηλεία και ήδη έχει κοινοποιηθεί σχετικό έγγραφο και έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Υποθηκοφυλακείο της Αμαλιάδας.

Από τις αρχές Μαΐου εστάλη έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Εισαγγελία Αμαλιάδας βάσει του οποίου η Εισαγγελία ζήτησε από την Υποθηκοφύλακα Αμαλιάδας να γνωρίσει το συντομότερο δυνατό τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από το έτος 1993 έως και το έτος 2015, καθώς και το Α’ τρίμηνο του έτους 2016, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τη βελτίωση, και των εκσυγχρονισμό των συνθηκών λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου. Αντίστοιχα στοιχεία είχαν ζητηθεί από την Εισαγγελία Αμαλιάδας και με έγγραφο που είχε κοινοποιηθεί στο τέλος Οκτωβρίου του 2014. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν δοθεί και τότε τα στοιχεία και δεν είχε διαπιστωθεί κάτι μεμπτό, ωστόσο από τη στιγμή που γίνεται γενικότερος έλεγχος ήταν αναμενόμενο να ζητηθούν εκ νέου στοιχεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Αμαλιάδας τα σχετικά στοιχεία, τα οποία είχαν κατατεθεί και στο παρελθόν από την Υποθηκοφύλακα, ενώ τα στοιχεία που αφορούν από τον Αύγουστο του 2015 και μετά κατατέθηκαν από την συμβολαιογράφο που εκτελεί χρέη αναπληρώτριας Υποθηκοφύλακα και η οποία ανέλαβε καθήκοντα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Υποθηκοφυλακείο από τα τέλη Αυγούστου 2015 έως και τον Απρίλιο του 2016 ουσιαστικά δεν λειτουργούσε ελλείψει Υποθηκοφύλακα. Το εάν θα ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία για τα έτη που ερευνώνται θα φανεί στην πορεία.


Πηγή: http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.