Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Νερό… ο λευκός χρυσός

Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης , Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc



Με μηδενική θερμιδική αξία, είναι ιδανικό για όλες τις δίαιτες. Παρουσιάζεται σαν πρότυπο του τέλειου υγρού και διαθέτει τεράστια ζωτική και θρεπτική αξία, σε σημείο μάλιστα που κανένας άνθρωπος, ζώο η φυτό, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Εξάλλου, χωρίς νερό…δεν υπάρχει ζωή, αφού δεν υπάρχει καλλιέργεια, εκτροφή, τροφή. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλά τρόφιμα (κυρίως φρούτα και λαχανικά), πάνω από το 90% του βάρους τους είναι νερό.
 Για παράδειγμα, το ωμό κρέας περιέχει 50% νερό, το τυρί 40-70%, το ψωμί 30% και η μαργαρίνη 10%. Από την άλλη πλευρά, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται ημερησίως 1,5 λίτρο νερό (6-8 ποτήρια) για να διατηρείται υγιής, μιας και το 60-70% του σώματός του αποτελείται από νερό. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2 λίτρα ημερησίως. Από αυτά, τα 1,4 λίτρα (70%) είναι τα πόσιμα υγρά, τα 0,7 λίτρα (29.9%) από τις τροφές και περίπου 0,2 λίτρα (0,1%) από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών.
Σαν βιολογική δράση, το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας σώματος. Επομένως, το νερό είναι ίσως η πιο απαραίτητη τροφή, εφόσον πεθαίνει κανείς 10 φορές γρηγορότερα από δίψα παρά από πείνα.
Διαθέτοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, το πολύτιμο αυτό υγρό, λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε στο παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε κάτι ‘καυτό’ και μυστηριώδες, καθώς η αναζήτησή του και εξεύρεσή του σε άλλους πλανήτες, π.χ. Σελήνη, Άρης, αποτελεί μείζον ζήτημα. Συνάμα, μελετάται η δράση του ως στοιχείο μνήμης, αφού ο εγκέφαλος αποτελείται κατά το ήμισυ (ίσως και περισσότερο) με στοιχεία νερού. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιοχές της γης το νερό αποτελεί μια σοβαρότατη αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.
Δυστυχώς, σήμερα, αποτελεί ‘είδος προς εξαφάνιση’, κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών και της μη ορθής χρήσης του, μα και ταυτόχρονα ‘προϊόν προς κατάκτηση’, αφού η απουσία νερού συνεπάγεται απουσία τροφής, εφαλτήριο για την εμφάνιση διακρατικών συμπλοκών και διαμαχών.
Οι νόμοι, εξάλλου, της αγροτικής οικονομίας επιβάλλουν το σεβασμό όλων όσων χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της τροφής και το νερό δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα πράγματα, ίσως γίνουν πιο δυσοίωνα καθώς σύμφωνα με στατιστικές μελέτες στα επόμενα 50 χρόνια το διαθέσιμο νερό ανά άτομο θα περιοριστεί στο μισό, ενώ σε 100 χρόνια ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως θα υποφέρει από την έλλειψή του. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, το νερό φαίνεται να παίρνει τα σκήπτρα από το πετρέλαιο, όσον αφορά το ενδιαφέρον των στρατηγικών σχεδιασμών των υπερδυνάμεων.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ένα γαλόνι εμφιαλωμένο νερό κοστίζει περισσότερο από ένα γαλόνι πετρέλαιο, γι’ αυτό και αποτελεί σημαντική αιτία πολέμου, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι βαρύνουσας σημασίας πηγή χρημάτων και πλούτου. Ας ελπίσουμε ότι μελλοντικά θα παραμείνουμε, με την κατάλληλη κοινωνική πολιτική, στο γεγονός ότι το νερό αποτελεί μόνο πηγή και σύμβολο ζωής!
Πρόκειται για το κυρίαρχο στοιχείο στον πλανήτη μας, καθώς το 70% της επιφάνειάς του αποτελείται από νερό, το οποίο παραμένει πάντα σταθερό σε ποσότητα. Ίσως για το λόγο αυτό μερικοί πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας θα έπρεπε να ονομάζεται Νερό και όχι Γη! Από αυτό το ποσοστό το 97% είναι θαλασσινό νερό και μόνο το 3% είναι πόσιμο, εκ των οποίων τα 4/5 βρίσκονται αποθηκευμένα υπό μορφή πάγου και χιονιού στους πόλους και τα βουνά. Το υπόλοιπο 1/5 του πόσιμου νερού χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία (70%) και μόνο το 30% για ανθρώπινη κατανάλωση.
Αναλογικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν όλο το νερό της γης βρίσκεται σε ένα ποτήρι, το συνολικό γλυκό νερό που μας αντιστοιχεί είναι μόνο μια σταγόνα! Αντίθετα, χρειάζονται: 5.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό ρύζι, 20.000 λίτρα για ένα κιλό καφέ, 5.000 λίτρα νερό για να συντηρηθεί ένα μοσχάρι, 11.000 λίτρα νερό για ένα χάμπουργκερ, και 150.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα αυτοκίνητο!
Έτσι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η κατανάλωση του νερού, αυξήθηκε έξι φορές, όταν ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί καταναλώνουν 6 φορές περισσότερο νερό από τους Ινδούς και 30 φορές από τους Κενυάτες. Στον αντίποδα αυτού, το 20% των παιδιών του κόσμου δεν έχει επί καθημερινής βάσης τα περίπου 20 λίτρα πόσιμου νερό που του αναλογούν, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας. Γενικά στις Αφρικανικές χώρες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 80% των ασθενειών που μαστίζουν τις χώρες αυτές, μεταδίδεται μέσω βρώμικου νερού.
Στη χώρα μας, η σπατάλη νερού είναι τεράστια, καθώς, ενώ για παράδειγμα στην Αθήνα απαιτούνται 600.000 κυβικά νερού καθημερινά, στην πραγματικότητα καταναλώνονται τα διπλάσια. Τα ίδια ισχύουν και στις Ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες για συγκεκριμένο παραγόμενο έργο, χρησιμοποιούν τριπλάσια ποσότητα νερού συγκρινόμενες με αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού (πχ. στις Η.Π.Α). Η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων (κατασκευή νέων φραγμάτων) και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων στρατηγικών πολιτικών δράσεων για την εξοικονόμηση αλλά και την ορθότερη χρήση του νερού είναι επιτακτική και υψίστης σημασίας.
Ήδη, στην Αμερική (Καλιφόρνια) έχει εκδοθεί το ‘Μωβ Βιβλίο’ με ένα σύνολο νόμων δημόσιας υγείας σχετικών με το ανακυκλωμένο νερό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ό,τι η χρήση ανακυκλωμένου νερού είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με την οικονομία του νερού, αλλά και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, τόσο οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου θα περιορίζονται. Λαμπρό και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση είναι η Ιαπωνία καθώς υπερέχει παγκοσμίως σε θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης ανακυκλωμένου νερού. Από την άλλη πλευρά, στο Μεξικό, υπάρχει το φυτό Νίπα, το οποίο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αρδευτεί ακόμη και με θαλασσινό νερό. Ίσως με το συγκεκριμένο φυτό λυθούν πολλά διατροφικά προβλήματα, καθώς έχει την ικανότητα να παράγει αρκετή ποσότητα βρώσιμων σπόρων.
Nερό δικτύου η εμφιαλωμένο;
Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF). Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του.
Έτσι, στις μέρες μας, η καθαρότητα, η συσκευασία, η γεύση και η μυρωδιά του νερού, που αποτελούν συγκρίσιμα μεγέθη ανάμεσα στο νερό της βρύσης και του εμφιαλωμένου ύδατος, φαίνεται συνολικά να ισορροπούν στη ζυγαριά της ποιότητας, με το καθένα να υπερέχει σε λίγα επιμέρους σημεία.
Τα εμφιαλωμένα νερά χωρίζονται ανάλογα με τις ιδιότητές τους σε τρεις κατηγορίες: (α) φυσικό μεταλλικό νερό (με βάση αυστηρές προδιαγραφές Ε.Ε.), (β) επιτραπέζιο εμφιαλωμένο νερό (φιλτραρισμένο νερό δικτύου ύδρευσης), (γ) εμφιαλωμένο νερό πηγής (ελαφρώς επεξεργασμένο). Στην πραγματικότητα, το νερό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τρόφιμο-και μάλιστα ευπαθές-όσον αφορά την επεξεργασία, την εμφιάλωση και τη συντήρησή του.
Έτσι, η σχολαστική προστασία της πηγής, η τήρηση των κανόνων υγιεινής στην εμφιάλωση, η μεταφορά σε χαμηλή θερμοκρασία και η συντήρηση σε σκιερό μέρος (θερμοκρασία κάτω από 180C), αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού. Το τελικό προϊόν (πόσιμο νερό) πρέπει να είναι άχρωμο, διαυγές, άοσμο και δροσερό.
Έπειτα, η επιλογή (νερό δικτύου ή εμφιαλωμένο) ανήκει αποκλειστικά στον καταναλωτή και τις ανάγκες του. Η κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στη χώρα μας εκτιμάται ότι φθάνει τα 100 λίτρα, ενώ παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερες από 700 μάρκες νερού. Επομένως, αν προτιμήσετε εμφιαλωμένο, για τα παιδιά και το γενικότερο πληθυσμό, κατάλληλο μπορεί να θεωρηθεί το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
Για άτομα με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμάται το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως οι αθλητές, προτιμάται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.
Τέλος, καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, για άτομα που χρειάζονται αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται σε άτομα με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει επομένως μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες (που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα) που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, ενώ αναμένονται εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, ότι πλέον, στα πολυτελή εστιατόρια της Αμερικής, υπάρχει sommelier νερού (παρόμοιος με αυτόν του κρασιού) που προτείνει το είδος νερού (ανάλογα με το μέγεθος, την ποσότητα των φυσαλίδων, την αλκαλικότητα, την οξύτητα και την πυκνότητα του νερού) που συνοδεύει καλύτερα το πιάτο μας.
Ας μην ξεχνούμε ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει μόνο ευεξία και ευζωία.




Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πράσινο τσάι προστατεύει από το Alzheimer


Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Newcastle, στη Βρετανία, θέλησε να ανιχνεύσει αν οι προστατευτικές ουσίες παρέμεναν ενεργές μετά την πέψη. Όπως έδειξε η έρευνα, παρέμειναν.

Ο Ed Okello, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως όταν το πράσινο τσάι πέπτεται με τη βοήθεια ενζύμων στο έντερο, οι ουσίες που προκύπτουν είναι πιο αποτελεσματικές έναντι των σημαντικών ουσιών που συνδέονται με την εμφάνιση Alzheimer, σε σχέση με την άπεπτη τροφή.

 Επιπλέον ανακάλυψε ότι οι ουσίες μετά την πέψη είχαν αντικαρκινικές ιδιότητες μειώνοντας σημαντικά την εξέλιξη των κυττάρων του όγκου που χρησιμοποίησε για το πείραμα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες, που περιέχονται στο μαύρο και πράσινο τσάι έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες, επικολλώνται στις τοξικές ουσίες και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι πολυφαινόλες στην πέψη διασπώνται σε μείγμα ουσιών οι οποίες διερευνήθηκαν στη νέα έρευνα.
Ότι συμβαίνει κατά την πέψη είναι σημαντικό για το αν τελικά οι τροφές ωφελούν, δήλωσε ο Okello.

Οι ερευνητές εξέθεσαν κύτταρα παρόμοια με νευρώνες σε τοξίνες διαφόρων συγκεντρώσεων και σε ουσίες τσαγιού μετά την πέψη και οι ουσίες προστάτευαν τα κύτταρα, εμποδίζοντας την καταστροφή τους από τοξίνες.

Όπως δήλωσε ο Okello, φάνηκε επίσης να επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα μειώνοντας σημαντικά την εξέλιξή τους. Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Κινέζικη ιατρική και η έρευνα, συνεχίζει ο επιστήμονας, παρέχει τις επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα έναντι ορισμένων σημαντικών νόσων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν προστατευτικές ιδιότητες, που κυρίως αποδίδονται στις πολυφαινόλες.

Το πράσινο τσάι έχει φανεί αποτελεσματικό έναντι καρκίνων σε μοντέλα με ζώα και επιδημιολογικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, αν και όχι καταληκτικά, αποτελούν βάση για περαιτέρω έρευνα στους μεταβολίτες πράσινου τσαγιού και του πιθανού τους ρόλου στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική εναντίον της αρθρίτιδας


Όσο και αν ακούγεται παράδοξο η συστηματική άσκηση είναι απαραίτητη για τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα , αφού η κινητοποίηση των αρθρώσεων τους βοηθά στο να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο κίνησης αλλά και τη σταθερότητα στις κινήσεις τους.
Αν λοιπόν πάσχετε από αρθρίτιδα προτιμήστε
Τα άτομα με αρθρίτιδα προτού ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να συζητήσουν και να πάρουν την γνωμάτευση του γιατρού τους για τους περιορισμούς που η κατάσταση αυτή θέτει. Υπάρχουν ασκήσεις που είναι έξω από τα όρια για συγκεκριμένους ασθενείς με αρθρίτιδα ή όταν η άρθρωση είναι σε κατάσταση φλεγμονής ή πριξίματος.
Ασκήσεις που μπορούν να κάνουν όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα είναι:
-Περπάτημα. Βοηθάει στον να θεμελιωθεί η δύναμη και να διατηρηθεί η ελαστικότητα των αρθρώσεων, βελτιώνοντας  έτσι την υγεία των οστών και την μείωση κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. 

-Tai-Chi:  Καθώς εκτελούνται κυκλικές κινήσεις, τα άτομα με αρθρίτιδα χαλαρώνουν, διατηρώντας την σταθερότητα και βελτιώνοντας το εύρος κίνησης
-Yoga: Μπορεί να διευκολύνει την ανακούφιση του πόνου, τη χαλάρωση των σκληρών μυών και τη διευκόλυνση στην κίνηση από τις μαζεμένες αρθρώσεις. Η γιόγκα με τις ελεγχόμενες κινήσεις, την πίεση, την διάταση και την βαθιά χαλαρωτική αναπνοή, μπορεί επίσης να βοηθήσεις στην βελτίωση του εύρους κίνησης.
-Γυμναστική στο νερό: Το νερό βοηθάει υποστηρίζοντας το σώμα , ενώ οι αρθρώσεις δουλεύουν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό εύρους κίνησης.
-Ποδηλασία: Άριστη  επιλογή άσκησης χαμηλής έντασης, με διαφορετικά επίπεδα ανάλογα την κατάσταση της πάθησης.
- Jogging: Το τρέξιμο είναι ακόμα η καλύτερη άσκηση για τα άτομα με αρθρίτιδα, εάν αυτά τρέχουν σε μαλακή επιφάνεια. Έρευνες δείχνουν, σε αντίθεση με άλλες απόψεις, πως το τρέξιμο δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα σε εκείνους με φυσιολογικά, μη τραυματισμένα γόνατα.
Πάντως οι πάσχοντες από αρθρίτιδα προτού ξεκινήσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Νερό: Το πολύτιμο δώρο της φύσης


Θέλετε να χάσετε βάρος και να έχετε καλύτερο δέρμα; Να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, ενώ παράλληλα να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας; Θέλετε να βοηθήσετε στη μείωση και την αποβολή των τοξινών, τη χαλάρωση του δέρματος και της δυσκοιλιότητας; Η απάντηση είναι μία. Πιείτε νερό.

Το πολύτιμο αυτό αγαθό βοηθά το σώμα μας να μεταβολίσει το λίπος, ενώ ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, απομακρύνοντας απ' αυτό τις τοξίνες. Πάνω από όλα όμως, το νερό λειτουργεί και ως μεταφορέας θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση των βιταμινών και των μετάλλων.

Ωστόσο, μπορείτε να προσλαμβάνετε τις καθημερινές σας ανάγκες για νερό, χωρίς να χρειάζεται να πιείτε αποκλειστικά νερό. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φρούτα, λαχανικά και διάφορα ροφήματα, όπως χυμοί, αναψυκτικά (χωρίς ζάχαρη), καφέ και τσάι, από όπου μπορείτε να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα νερού.

Ακολουθούν μερικές οδηγίες, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να «ξεδιψάσετε» το σώμα σας:

• Όταν ξυπνάτε, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό.
• Κρατήστε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό στο ψυγείο.
• Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι φρέσκο νερό μαζί σας.
• Αποφύγετε να πίνετε πολλά καφεϊνούχα ποτά.
• Πιείτε μερικές γουλιές από μια τρεχούμενη πηγή που μπορεί να συναντήσετε.
• Πιείτε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα, ακόμη και αν πίνετε άλλο ποτό.
• Αν πεινάτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό προτού καταναλώσετε το σνακ σας.
• Αυξήστε τα φρούτα σας και την πρόσληψη λαχανικών.
• Φάτε μια σούπα πριν από το γεύμα σας.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρασί: Πόσο ωφελεί τελικά την καρδιά;


Είναι αναμφισβήτητο ότι η λήψη μισού έως ενός μπουκαλιού κρασιού ημερησίως είναι δυνατόν να οδηγήσει είτε σε διαταραχή της λειτουργίας του ήπατος (συκώτι) είτε του μυοκαρδίου.
Ωστόσο, πειραματικές παρατηρήσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία έδειξαν ότι στοιχεία που περιέχονται στο κρασί (αιθανολικά και μη αιθανολικά στοιχεία) ενεργοποιούν προστατευτικούς μηχανισμούς του τοιχώματος των αρτηριών και του μυοκαρδίου.
Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου και ελάττωση της ενδοθηλίνης, ελάττωση της κακής χοληστερίνης με αύξηση της καλής, μείωση της πηκτικότητας του αίματος καθώς και ελάττωση όλων των παραγόντων εκείνων που διατηρούν τη φλεγμονή στο τοίχωμα της αρτηρίας.
Μεταξύ των επιδημιολογικών μελετών ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι γαλλικές μελέτες. Η Γαλλία, μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας ο πληθυσμός διατρέφεται ανάλογα με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, παρουσίαζε εντυπωσιακή ελάττωση της θνητότητας του πληθυσμού της από στεφανιαία νόσο σε σχέση με τις άλλες όμορες χώρες.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στους 100.000 Γάλλους, 99 άνδρες και 16 γυναίκες χάνονται από στεφανιαία νόσο ετησίως, ενώ αντίστοιχα χάνονται 213 Γερμανοί και 56 Γερμανίδες και 292 Άγγλοι και 84 Αγγλίδες. Όσο για τους Έλληνες, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 216 άνδρες και 49 γυναίκες. Διεθνώς, η προστασία αυτή των Γάλλων ονομάσθηκε ως «γαλλικό παράδοξο» και αποδόθηκε στην ημερήσια κατανάλωση κόκκινου γαλλικού κρασιού, που συνήθως οι Γάλλοι καταναλώνουν στο γεύμα ή και στο δείπνο τους.
Έτσι ο συνδυασμός μεσογειακής δίαιτας με ένα ποτήρι κρασί αποτελεί το κλειδί της σωστής διατροφής και της μακροζωίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Το θαυματουργό ελαιόλαδο


Γεμάτο από μονοακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL και συνεπώς την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων.

Αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, που επικεντρώθηκαν στη μελέτη περιστατικών καρδιαγγειακών παθήσεων ανά τον κόσμο, έδειξαν ότι, ενώ οι άνδρες από την Κρήτη είχαν προδιάθεση για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σχετικά λίγοι από αυτούς πέθαναν από καρδιακή νόσο. Και αυτό γιατί στη διατροφή τους συμπεριλαμβανόταν η κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιόλαδου με ωφέλιμα για την καρδιά υγιή λίπη που βρίσκονται σε αυτό.

Ακολουθήστε, λοιπόν αυτό το παράδειγμα και αντικαταστήστε το βούτυρο στη μαγειρική σας με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναστατικό τεστ θα εντοπίζει καρκινικά κύτταρα


Ακόµη κι αν ένα καρκινικό κύτταρο «κρύβεται» ανάµεσα σε ένα δισεκατοµµύριο άλλα υγιή, η νέα πειραµατική εξέταση που αναπτύχθηκε σε αµερικανικό νοσοκοµείο µπορεί να το εντοπίσει.

Με τον τρόπο αυτόν οι γιατροί τραβούν έναν ακόµη άσο από το µανίκι τους στη µάχη κατά του καρκίνου, καθώς το καινούργιο τεστ όχι µόνο θα µπορεί ανώδυνα να ανιχνεύει συγκεκριµένα είδη της νόσου, αλλά θα είναι και σε θέση να αξιολογεί σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα την αποτελεσµατικότητα των φαρµάκων που χορηγούνται για την καταπολέµησή της.

Σύµφωνα µε το περιοδικό «Nature» και την επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», το τεστ θα µπορούσε να σώσει ή να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, καθώς είναι σε θέση να εντοπίζει µε ιδιαίτερη ευχέρεια τους καρκινικούς όγκους και να διευκολύνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα σωστά φάρµακα. Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα διάγνωσης των καρκινικών κυττάρων µέσα από ποσότητα αίµατος ίση µε δύο κουταλιές, απαλλάσσει τους ασθενείς από πανάκριβες διαγνωστικές µεθόδους, αλλά και από τις επώδυνες βιοψίες και εξετάσεις που γίνονται στα εσωτερικά όργανα του σώµατος.

Το συγκεκριµένο τεστ, που αναπτύσσεται από το Γενικό Νοσοκοµείο της Μασαχουσέτης και φαρµακευτική εταιρεία, αναµένεται να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιµο στις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύµονα, του µαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Μια «υγρή βιοψία»
Ο δρ Ντάνιελ Χάµπερ, που είναι ένας από τους εφευρέτες της πειραµατικής εξέτασης, περιέγραψε το τεστ ως µια «υγρή βιοψία», η οποία παρακάµπτει την επώδυνη δειγµατοληψία από τους ιστούς. Καιεπιπλέον, όπως ανέφερε ο ίδιος ειδικός, ίσως να είναι πιο αποτελεσµατικό από τις απεικονιστικές τεχνικές στο θέµα της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών.

«Υπάρχουν πολλά αναµενόµενα οφέλη από το συγκεκριµένο τεστ», ανέφερε ο δρ Μαρκ Κρις, που είναι ειδικός στον καρκίνο του πνεύµονα στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan - Kettering στη Νέα Υόρκη.

Ο εξοπλισµός της πειραµατικής εξέτασης αποτελείται από ένα κοµµάτι πλαστικής πλάκας που είναι διάστικτη από δεκάδες χιλιάδες ακίδες, οι οποίες µε τη σειρά τους είναι επικαλυµµένες µε αντισώµατα. Αυτά αναγνωρίζουν και συγκρατούν τα καρκινικά κύτταρα. Οταν το αίµα διέρχεται µέσα από τις ακίδες, τα καρκινικά κύτταρα λαµπυρίζουν και γίνονται ορατά από τους ερευνητές.

Οι επιστήµονες σκοπεύουν να χρησιµοποιήσουν την «υγρή βιοψία» για να αξιολογήσουν σε πρώτο στάδιο την αποτελεσµατικότητα των φαρµάκων σε συγκεκριµένα είδη καρκίνων. Αυτό µπορεί να επιτευχθεί από τη στιγµή που ανιχνεύσουν κάποιους όγκους, χορηγήσουν την κατάλληλη αγωγή στον ασθενή και στη συνέχεια επαναλάβουν την εξέταση για να δουν αν οι όγκοι καταστράφηκαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν.

Θα καθορίζει τη θεραπεία 
«Αν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα την αποτελεσµατικότητα του φαρµάκου πουχορηγήσαµε και να αποφασίζουµε άµεσα αν θασυνεχίσουµε να δίνουµε τα ίδια φάρµακα ή πρέπει γρήγορα να τ’ αλλάξουµε, αυτό θα ήταν πραγµατικά µεγάλη υπόθεση», προσθέτει ο δρ Ντάνιελ Χάµπερ.

Σύµφωνα µε τουςειδικούς, η πειραµατική εξέταση αναµένεταινα βρει «χρυσό» πεδίο εφαρµογής στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του καρκίνου στο σώµα και εν τέλει να παράσχει µιαπιο ολοκληρωµένη εικόνα της ασθένειας συγκριτικά µε άλλεςτεχνικές, όπως η µαστογραφία και η κολοσκόπηση.

Οι γιατροί του νοσοκοµείου της Μασαχουσέτης χρησιµοποιούν ήδη το τέστ. 



Διαβάστε περισσότερα...

Τα γυναικεία δάκρυα «σβήνουν» την ανδρική επιθυμία


Σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή ισραηλινή επιστημονική έρευνα, τα δάκρυα των γυναικών περιέχουν μια ουσία που φαίνεται πως μειώνει το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης,  «παγώνοντας» τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών.

Έτσι, οι γυναίκες που κλαίνε μπροστά στον άνδρα ή τον σύντροφό τους γίνονται πιο συμπαθείς, αλλά ταυτόχρονα λιγότερο ελκυστικές.

Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, υπό τον καθηγητή Νόαμ Σομπέλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», μελέτησαν 60 άτομα, μεταξύ αυτών όλες γυναίκες και μόνο ένας άνδρας.

Στα πειράματα που ακολούθησαν, 24 άλλοι άνδρες εθελοντές, ηλικίας 23 έως 32 ετών, κλήθηκαν να μυρίσουν φρέσκα γυναικεία δάκρυα και παράλληλα να κοιτάζουν εικόνες με γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πτώση κατά μέσο όρο 13% στο επίπεδο τεστοστερόνης στο σάλιο των ανδρών και συνακόλουθη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας τους. Κάθε φορά που οι άνδρες μύριζαν γυναικεία δάκρυα (χωρίς να ξέρουν από πού προέρχονται), οι γυναίκες στις εικόνες τούς φαίνονταν λιγότερο ελκυστικές.


Διαβάστε περισσότερα...

Αβοκάντο: O σύμμαχος της καρδιάς


Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης,  αυξάνοντας την ποσότητα της καλής χοληστερόλης HDL.
Επιπλέον, επιτρέπει την απορρόφηση άλλων καροτενοειδών, ειδικά του β-καροτενίου και λυκοπενίου, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Έτσι, προσθέστε λίγο αβοκάντο στο σάντουίτς σας ή σε μια σαλάτα από σπανάκι και αυξήστε τα επίπεδα των ευεργετικών για την καρδιά και την υγεία σας λιπαρών, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα...

Ποια δόντια μάς προκαλούν προβλήματα;


Η ανθρώπινη γνάθος έχει 32 δόντια. Κάποια από αυτά έχουν μεγαλύτερες αντοχές στις «αντιξοότητες» του στόματος, ενώ κάποια άλλα είναι πιο ευάλωτα και χαλάνε συχνότερα. 

Αναλυτικά:

Κοπτήρες
Οι κοπτήρες είναι τα 8 δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος. Τα τέσσερα είναι επάνω και τα άλλα 4 κάτω. Οι κεντρικοί κοπτήρες είναι ευαίσθητοι, με πιο ευάλωτους τους κάτω κεντρικούς, που πλήττονται ιδιαίτερα από το τρίξιμο των δοντιών (8% του πληθυσμού το κάνει ασυναίσθητα). Τα δόντια αυτά, στο εσωτερικό τους είναι πιο κίτρινα, μια και το σμάλτο τους είναι λεπτότερο, αποκαλύπτοντας έτσι τον κιτρινωπό ιστό (οδοντίνη) που κάνει τα δόντια πιο δυνατά.

Το εσωτερικό των κοπτήρων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην πέτρα, διότι υπάρχουν στην περιοχή σιελογόνοι αδένες. Τα άλατα του σάλιου, σε συνδυασμό με την πλάκα, σκληραίνουν περαιτέρω την πέτρα, η συσσώρευση της οποίας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και σταδιακά να κάνει τα ούλα και τη γνάθο να συρρικνωθούν! 

Κυνόδοντες 
Αυτά είναι και τα ισχυρότερα δόντια! Το σχήμα τους τα καθιστά ιδανικά για τον τεμαχισμό της τροφής. Στο στόμα των ενηλίκων υπάρχουν 4 κυνόδοντες: 2 στην επάνω σιαγώνα και 2 στην κάτω.

Τα συγκεκριμένα δόντια περιέχουν περισσότερη οδοντίνη, για να είναι πιο δυνατά, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι και λιγότερο λευκά από τα υπόλοιπα δόντια. Ένα άλλο συχνό πρόβλημα των κυνοδόντων είναι ότι αρκετές φορές είναι στραβοί, λόγω του τρόπου που αναπτύσσονται.

Προγόμφιοι 
Οι ενήλικες έχουν 8 προγόμφιους, 2 δίπλα σε κάθε κυνόδοντα. Η «δουλειά» τους είναι να μασούν και να αλέθουν τις τροφές.

Τα συγκεκριμένα δόντια είναι πιο επικίνδυνα για γδαρσίματα των ούλων που προκαλούνται από το επίμονο βούρτσισμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και σε μακροπρόθεσμη βάση να προκαλέσει νόσο των ούλων, με αποτέλεσμα να πέσουν τα δόντια!

Γομφίοι
Οι γνωστοί σε όλους «τραπεζίτες», πολύ δυνατά δόντια. Υπάρχουν από 4 στην κάθε γνάθο.

Αυτά είναι και τα δόντια που είναι πιο πιθανό να χρειαστούν σφραγίσματα, αφού είναι πιο δύσκολο να τα βουρτσίσει κανείς καλά. Επίσης, στους επάνω γομφίους, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα, μια και είναι δίπλα στην παραγωγή σίελου από τους αδένες στα μάγουλα. Αποτέλεσμα αυτού, η δημιουργία πλάκας και η σκλήρυνση των δοντιών.

Φρονιμίτες
Είναι τα μεγαλύτερα δόντια, αν και σε μερικούς ανθρώπους δεν βγαίνουν ποτέ.
Μερικές φορές οι φρονιμίτες (4 στον αριθμό) δεν βγαίνουν από τα ούλα με σωστό τρόπο, προκαλώντας ερεθισμό και πολύ έντονο πόνο. Έτσι, στην περιοχή μπορεί να εγκατασταθούν βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή.


Πηγή: Daily Mail
Διαβάστε περισσότερα...