Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ποια δόντια μάς προκαλούν προβλήματα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ανθρώπινη γνάθος έχει 32 δόντια. Κάποια από αυτά έχουν μεγαλύτερες αντοχές στις «αντιξοότητες» του στόματος, ενώ κάποια άλλα είναι πιο ευάλωτα και χαλάνε συχνότερα. 

Αναλυτικά:

Κοπτήρες
Οι κοπτήρες είναι τα 8 δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος. Τα τέσσερα είναι επάνω και τα άλλα 4 κάτω. Οι κεντρικοί κοπτήρες είναι ευαίσθητοι, με πιο ευάλωτους τους κάτω κεντρικούς, που πλήττονται ιδιαίτερα από το τρίξιμο των δοντιών (8% του πληθυσμού το κάνει ασυναίσθητα). Τα δόντια αυτά, στο εσωτερικό τους είναι πιο κίτρινα, μια και το σμάλτο τους είναι λεπτότερο, αποκαλύπτοντας έτσι τον κιτρινωπό ιστό (οδοντίνη) που κάνει τα δόντια πιο δυνατά.

Το εσωτερικό των κοπτήρων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην πέτρα, διότι υπάρχουν στην περιοχή σιελογόνοι αδένες. Τα άλατα του σάλιου, σε συνδυασμό με την πλάκα, σκληραίνουν περαιτέρω την πέτρα, η συσσώρευση της οποίας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και σταδιακά να κάνει τα ούλα και τη γνάθο να συρρικνωθούν! 

Κυνόδοντες 
Αυτά είναι και τα ισχυρότερα δόντια! Το σχήμα τους τα καθιστά ιδανικά για τον τεμαχισμό της τροφής. Στο στόμα των ενηλίκων υπάρχουν 4 κυνόδοντες: 2 στην επάνω σιαγώνα και 2 στην κάτω.

Τα συγκεκριμένα δόντια περιέχουν περισσότερη οδοντίνη, για να είναι πιο δυνατά, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι και λιγότερο λευκά από τα υπόλοιπα δόντια. Ένα άλλο συχνό πρόβλημα των κυνοδόντων είναι ότι αρκετές φορές είναι στραβοί, λόγω του τρόπου που αναπτύσσονται.

Προγόμφιοι 
Οι ενήλικες έχουν 8 προγόμφιους, 2 δίπλα σε κάθε κυνόδοντα. Η «δουλειά» τους είναι να μασούν και να αλέθουν τις τροφές.

Τα συγκεκριμένα δόντια είναι πιο επικίνδυνα για γδαρσίματα των ούλων που προκαλούνται από το επίμονο βούρτσισμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και σε μακροπρόθεσμη βάση να προκαλέσει νόσο των ούλων, με αποτέλεσμα να πέσουν τα δόντια!

Γομφίοι
Οι γνωστοί σε όλους «τραπεζίτες», πολύ δυνατά δόντια. Υπάρχουν από 4 στην κάθε γνάθο.

Αυτά είναι και τα δόντια που είναι πιο πιθανό να χρειαστούν σφραγίσματα, αφού είναι πιο δύσκολο να τα βουρτσίσει κανείς καλά. Επίσης, στους επάνω γομφίους, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα, μια και είναι δίπλα στην παραγωγή σίελου από τους αδένες στα μάγουλα. Αποτέλεσμα αυτού, η δημιουργία πλάκας και η σκλήρυνση των δοντιών.

Φρονιμίτες
Είναι τα μεγαλύτερα δόντια, αν και σε μερικούς ανθρώπους δεν βγαίνουν ποτέ.
Μερικές φορές οι φρονιμίτες (4 στον αριθμό) δεν βγαίνουν από τα ούλα με σωστό τρόπο, προκαλώντας ερεθισμό και πολύ έντονο πόνο. Έτσι, στην περιοχή μπορεί να εγκατασταθούν βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή.


Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.