Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Το χασμουρητό και τα μυστικά του



Πότε κάνει την εμφάνισή του.

Χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι, όταν είμαστε αγχωμένοι και όταν το κάνουν οι αγαπημένοι μας. Χασμουριόμαστε ακόμα κι όταν είμαστε σε κώμα ή μέσα στη μήτρα της μητέρας μας. Κάποιοι χασμουριούνται και ταυτόχρονα βιώνουν οργασμό!

Η επιστήμη επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο τομέα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολύ ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν την τάση να χασμουριούνται όσοι πέφτουν με αλεξίπτωτο, οι αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς, καθώς και οι κλασικοί μουσικοί πριν ανέβουν στη σκηνή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μηχανισμό μετατόπισης του ενδιαφέροντος. Όταν νιώθουμε πιεσμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, κάποιες φορές το σωματοποιούμε και το κάνουμε χασμουρητό.

Επίσης έμβρυα, ακόμα και δώδεκα εβδομάδων, τεντώνονται μες στη μήτρα όταν χασμουριούνται. Το αντανακλαστικό του τεντώματος φαίνεται να είναι πολύ βαθιά μέσα μας, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να το κάνουν ακόμα και οι άνθρωποι με παραλυσία.

Το 1923 Βρετανός νευρολόγος που παρακολουθούσε ασθενείς με εγκεφαλικό, που είχαν παραλύσει στη μία τους πλευρά, παρατήρησε κάτι που του προκάλεσε έκπληξη: πολλοί από αυτούς όταν χασμουριούνταν, τέντωναν και το χέρι που ήταν στην πλευρά που είχε παραλύσει! Υπάρχουν κι άλλα μυστήρια ωστόσο γύρω από το χασμουρητό. Γιατί, για παράδειγμα, χασμουριόμαστε περισσότερο τις μέρες με ζέστη;

Επιπλέον, το πολύ συχνό χασμουρητό έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει σε ανθρώπους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του κινητικού νευρώνα και ο διαβήτης, ενώ παρατηρείται και σε ασθενείς ύστερα από θεραπεία με ακτινοβολία.

Η πιο περίεργη παρατήρηση της χασμολογίας είναι μακράν αυτή που περιγράφεται στην επιθεώρηση «Canadian Journal of Psychiatry» το 1986. Τρεις κλινικοί ψυχίατροι περιγράφουν πως κάποιοι ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική αρνούνταν πεισματικά να διακόψουν τη λήψη συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού. Όταν διερευνήθηκε αυτή η άρνησή τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν εμφανίσει μια μάλλον απολαυστική παρενέργεια: κάθε φορά που χασμουριούνταν εκδήλωναν αυτόματα οργασμό, τόσοι οι άντρες όσο και οι γυναίκες!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στρες και σεξουαλική διάθεση



Οι ειδικοί συνιστούν καλύτερο προγραμματισμό των υποχρεώσεων.

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και πολλές φορές στο βωμό των καθημερινών υποχρεώσεων θυσιάζουμε μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση που παράλληλα έχει ευεργετικές επιδράσεις στη σωματική αλλά και στη ψυχική μας υγεία: το σεξ.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο βασικότερος παράγοντας που βλάπτει τη σεξουαλική ζωή είναι το άγχος.
Πιο συγκεκριμένα, το 25% των ανδρών και το 28% των γυναικών δηλώνουν ότι το στρες ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη μείωση της σεξουαλικής διάθεσης.

Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι το άγχος επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες των γυναικών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σεξουαλική επιθυμία ενώ στους άντρες μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης δημιουργώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτωση.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και συνιστούν καλύτερο προγραμματισμό των υποχρεώσεων ώστε να καταπολεμηθεί το στρες και να επανέλθει η υγιής σεξουαλική ζωή η οποία -μεταξύ άλλων- αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακής προσβολής.


Διαβάστε περισσότερα...

Μοριακή ανακάλυψη ρίχνει φως στον πόνο



Ανοίγει ο δρόμος για νέα αναλγητικά φάρμακα.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τρισδιάστατη ατομική δομή των πρωτεϊνικών μορίων που βρίσκονται στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων και παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο αίσθημα της ευχαρίστησης και του πόνου, στον εθισμό, στην κατάθλιψη, την ψύχωση κ.α.

Η ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς καλύτερων και ασφαλέστερων αναλγητικών φαρμάκων, ιδίως για τον χρόνιο πόνο, αλλά και φαρμάκων για την κατάθλιψη, το άγχος ή τον εθισμό.

Δεκάδες νόμιμες και παράνομες ναρκωτικές ουσίες και φάρμακα, από την ηρωίνη έως τα ισχυρά αναισθητικά, όπως η μορφίνη και η κωδεΐνη, «δουλεύουν» ακριβώς χάρη στην επίδραση που έχουν πάνω σε αυτά τα μόρια- υποδοχείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρέιμοντ Στίβενς του ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps και τον Μπράιαν Κομπίλκα του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που δημοσίευσαν τις δύο σχετικές μελέτες στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι η λεπτομερής χαρτογράφηση της δομής των υποδοχέων οπιοειδών, με τη βοήθεια της τεχνικής της κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ, διευκολύνει πλέον την ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε σημαντικό βαθμό.

Υπάρχουν διάφορα είδη υποδοχέων οπιοειδών και ο τρόπος που συνδυάζονται μεταξύ τους, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, οι υποδοχείς «μ» ρυθμίζουν την ευχαρίστηση και την ανακούφιση από τον πόνο, ενώ αντίθετα οι υποδοχείς «κ» την κατάθλιψη και τη δημιουργία ψυχεδελικών εμπειριών.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν τη δομή τόσο των υποδοχέων «μ» όσο και των «κ». Μάλιστα, στην περίπτωση των δεύτερων υποδοχέων οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο που ο εγκέφαλος παράγει την αντίληψη και τη συνείδηση, καθώς και γενικότερα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

Οι πρωτεϊνικοί υποδοχείς γενικότερα είναι δυναμικά και πολύπλοκα μόρια πανταχού παρόντα στην επιφάνεια των κυττάρων, που ενεργοποιούνται από κάθε είδους ερέθισμα, όπως το φως, οι οσμές, οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν την ακριβή δομή όλων αυτών των μορίων, πράγμα καθόλου εύκολο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι λίγες ώρες ύπνου



Τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς κρούουν οι γιατροί.

«Τα παιδιά που κοιμούνται λίγες ώρες κινδυνεύουν να τραυματιστούν είτε στο δρόμο με το ποδήλατο, είτε στην αυλή του σχολείου είτε στις αθλητικές δραστηριότητες ενώ παράλληλα παρουσιάζουν μειωμένη σχολική απόδοση».

Αυτό επισημαίνουν επιστημονικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι γονείς δεν γνωρίζουν πάντα πόσες ακριβώς ώρες κοιμούνται τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο επειδή σχεδόν όλοι οι «πειρασμοί» που ξενυχτούν το παιδί βρίσκονται στο δωμάτιό του. Έτσι, πολλές φορές, ενώ οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί κοιμάται, αυτό ξαγρυπνά στο σκοτάδι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, στέλνοντας μηνύματα στο κινητό ή «σερφάροντας» στο διαδίκτυο.

Ακόμη και τα συμπτώματα μπερδεύουν τους γονείς καθώς τα παιδιά με χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να μην φαίνονται κουρασμένα και νυσταγμένα αλλά αντιθέτως υπερβολικά δραστήρια και ευερέθιστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται λίγες ώρες παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο τους και κατά την ενήλικη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια στο pole dancing αν και με ένα χέρι



Φωτογραφίες και βίντεο από τον διαγωνισμό στο Χονγκ Κονγκ.

Η δύναμη της θέλησης ξεπερνάει κάθε εμπόδιο κι αυτό αποδείχτηκε και στο πρωτάθλημα pole dancing που διοργανώθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Χονγκ Κονγκ, καθώς νικήτρια στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία αναδείχθηκε η Αυστραλή Ντέμπορα Ρόατς που έχει ένα χέρι.

«Από μικρή μου άρεσε ο χορός τόσο γενικά όσο και πάνω σε στύλο. Αρχικά χόρευα μόνη στο σπίτι μου, όμως στη συνέχεια δοκίμασα και σε αρκετά κλαμπ», αποκάλυψε η ίδια.

Από το 2006 άρχισε το pole dancing, ενώ συμμετείχε και σε επιδείξεις με εναέρια ακροβατικά. Το γεγονός που της άλλαξε τη ζωή συνέβη το 2009, όταν κέρδισε σε σχετικό διαγωνισμό, απέναντι σε αρτιμελείς γυναίκες.

Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα, έγινε προσωπική γυμνάστρια και έμαθε να οδηγεί μηχανή. Το όνειρο της τώρα είναι να αντιπροσωπεύσει την πατρίδα της σε κάποιο άθλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Οι διαγωνιζόμενοι που συμμετείχαν ήταν συνολικά 30 και ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις κατηγορίες, αυτή των γυναικών, των αντρών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αυτή των ζευγαριών.

Στη συνέχεια ακολουθούν φωτογραφίες από τη διοργάνωση αλλά και βίντεο από την εμφάνιση της Ντέμπορα Ρόατς.















 

Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος από αύριο το φορολογικό

Επί τάπητος από αύριο το φορολογικό 

Ακίνητα και ΦΠΑ στο επίκεντρο.

Αρχίζει αύριο ο διάλογος για τις νέες αλλαγές στη φορολογία, με τον ΦΠΑ και τη φορολόγηση των ακινήτων να αποτελούν τα πλέον «φλέγοντα» θέματα στην ατζέντα.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να δήλωσε ότι αποχωρεί από τη διαδικασία, λόγω της ξαφνικής υπαγωγής των νομιμοποιημένων αυθαίρετων βοηθητικών χώρων στα τεκμήρια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όμως, θα συζητήσει με τους παραγωγικούς φορείς για το τι μπορεί να αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παντελής Οικονόμου θα προτείνει:

- την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α., ο οποίος θα βρίσκεται στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τον ανώτατο του 23%, καταργούνται και οι μειωμένοι, που ισχύουν στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, καθώς και ο συντελεστής 13%, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.
- την εισαγωγή επίσης ενιαίων φόρων στα ακίνητα. Εδώ εξετάζεται η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα φόρο επί της ιδιοκτησίας και έναν επί των μεταβιβάσεων.
- το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και
- με τη σημαντική μείωση του κόστους στις αγοραπωλησίες, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά. Αντίθετα, ο ενιαίος φόρος στην ιδιοκτησία θα εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί πως θα εισπραχθούν τα ίδια έσοδα, τα οποία έχουν μπει στα δημόσια ταμεία από το χαράτσι, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούνιο οι μειώσεις στα εφάπαξ

Τον Ιούνιο οι μειώσεις στα εφάπαξ 

Σαφής η κατεύθυνση που έχει δώσει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση.

«Μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων ή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών»; Στο δίλημμα αυτό θα κληθούν να απαντήσουν οι φορείς των ασφαλισμένων μετά τις βουλευτικές εκλογές και το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου. Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην αναμόρφωση του καθεστώτος των ταμείων παροχής εφάπαξ βοηθημάτων, ιδιαιτέρως για τα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στο νέο μνημόνιο η πρόβλεψη είναι σαφής: «Ως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τα ελλείμματα στα Ταμεία εφάπαξ».

Το υπουργείο Εργασίας ως τις αρχές του Απριλίου θα έχει ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων και θα διαμορφώσει εναλλακτικά μέτρα μείωσης των εφάπαξ βοηθημάτων. Για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από κάθε Ταμείο παροχής εφάπαξ για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι οι εισφορές, το μέσο εφάπαξ, αλλά και ο αριθμός δικαιούχων.

Η κατεύθυνση που έχει δώσει η τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφής. Το ποσό του εφάπαξ θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εισφορές του ασφαλισμένου. Αρχικώς οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα που έφθαναν ως το 30%. Οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τα Ταμεία που εμφανίζουν ελλείμματα.

Ωστόσο, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως εναλλακτικά θα θέσει προς τους φορείς των ασφαλισμένων το δίλημμα είτε μείωση των εφάπαξ είτε αύξηση των εισφορών. Η αύξηση της εισφοράς έχει τεθεί από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ το ενδεχόμενο αυτό θα συζητηθεί για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων - το οποίο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα - στην επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με την ΑΔΕΔΥ.

Ταυτοχρόνως ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει προς συζήτηση το ενδεχόμενο συμψηφισμού του εφάπαξ με οφειλές του δικαιούχου στις τράπεζες. Η ρύθμιση αυτή θα είναι προαιρετική. Πάντως το θέμα συζητήθηκε ήδη σε συνάντηση του κ. Κουτρουμάνη με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Β. Ράπανο. Σημειώνεται πως ο συμψηφισμός θα ισχύσει στις περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η ρύθμιση αφορά 8.000 - 10.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο οι νέες περικοπές σε ασφαλιστικές παροχές αναμένεται να προκαλέσουν νέο γύρο αντιδράσεων. Ενδεικτικά ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής κ. Γ. Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει πως «οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι καταιγιστικές και αφορούν ολόκληρο το εργασιακό πλαίσιο προστασίας. Τα βάρη επιμερίζονται - και πάλι - μονομερώς. Φτάνει πια».


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουμε διάθεση μόλις μπει το καλοκαίρι

Αλλάζουμε διάθεση μόλις μπει το καλοκαίρι 

Τι παθαίνουμε και χαμογελάμε περισσότερο;
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κάθε εποχή έχει την ανάλογη φυσική και ψυχολογική επίδραση στη ζωή μας. Είναι αλήθεια πως οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τέτοιοι ώστε οι καθημερινές υποχρεώσεις αυξάνονται και συχνά νιώθουμε πως δεν υπάρχει χρόνος να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε κάτι ώστε να νιώσουμε καλύτερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουμε το καλοκαίρι που έρχεται να σηματοδοτήσει μία εποχή χαλάρωσης δημιουργώντας διάθεση εκτόνωσης, διασκέδασης, ανανέωσης και ανασυγκρότησης απόψεων ή ακόμη και στάσεων ζωής.

Με κίνητρο την έκθεσή μας στην παραλία επιδιώκουμε αλλαγές στην εμφάνισή μας, προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή μας και βλέποντας πιο αισιόδοξα το μέλλον.

Το καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και ξένοιαστοι και έτσι αυξάνονται ο ερωτισμός και η σεξουαλική τους διάθεση. Η αύξηση της ερωτικής διάθεσης αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και κατ' επέκταση στον τρόπο ζωής που επιβάλει η ζέστη.

Ντυνόμαστε με ελαφρότερα και πιο προκλητικά ρούχα που διαγράφουν το σώμα, κυκλοφορούμε με τα μαγιό στην παραλία επιδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο τα κορμιά μας. Έτσι λοιπόν υπάρχουν περισσότερα οπτικά ερεθίσματα που αυξάνουν την πρόκληση και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Αναζητούμε την ένταση και την ευχαρίστηση, γεννάτε η διάθεση του φλερτ και της ηδονής γι' αυτό είναι και η εποχή όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας αλλά και εφήμερων σχέσεων ( ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών ).

Σ' αυτές τις περιπτώσεις τα φλερτ έρχονται να μας κολακεύσουν και να επιβεβαιώσουν το ναρκισσισμό μας. Οι αδέσμευτοι συχνά νιώθουν πως βρήκαν ένα ταίρι στις διακοπές, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχει αποδειχτεί πως οι «σχέσεις των διακοπών» δεν έχουν διάρκεια.

Πολλές φορές βέβαια η ανανέωση έρχεται μέσα στην ήδη υπάρχουσα σχέση , ενώ έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό οι προβληματικές καταστάσεις και εκείνες που έχουν παγιδευτεί στη ρουτίνα θα δοκιμαστούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαλυθούν.

Συνηθίζεται στις διακοπές να λειτουργούμε με λιγότερες αναστολές, τα «πρέπει» συχνά παραμερίζονται γιατί προσπαθούμε να ξεφύγουμε για λίγο από τις υποχρεώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες φορές ανεξέλεγκτες, ανώριμες και επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως αυξημένες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ, οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, σεξ χωρίς προφύλαξη κά.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το καλοκαίρι είναι το διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας που μας δίνει την ευκαιρία ώστε να ξεκουραστούμε, να δώσουμε περισσότερο χρόνο και χώρο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και στον εαυτό μας, να διασκεδάσουμε, να ανανεωθούμε, να συσσωρεύσουμε ενέργεια, να καθορίσουμε καινούργιους στόχους, να δούμε πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες μας και να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σ' αυτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη «καραδοκεί» όταν κόβεται το κόκκινο κρέας

Η κατάθλιψη «καραδοκεί» όταν κόβεται το κόκκινο κρέας 

Κινδυνεύουν όσες γυναίκες καταναλώνουν μόνο κοτόπουλο ή ψάρι.

Οι γυναίκες που βγάζουν από το διαιτολόγιό τους το κόκκινο κρέας έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, αναφέρει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Deakin.

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες καταναλώνουν λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα κόκκινου κρέατος (αρνί και μοσχάρι) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με ψυχικές ασθένειες.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές η πρόσληψη πρωτεϊνών αποκλειστικά από κοτόπουλο ή ψάρι δεν είναι τόσο «υγιεινή» όσο πιστεύουν πολύ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του καθηγητή Felice Jacka δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Psychotherapy Psychosomatics.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία 

Υψηλό το κόστος του εργασιακού άγχους.

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία ήταν το θέμα επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αντίστοιχης «Ευρωπαϊκής Εκστρατείας ενημέρωσης και ελέγχων για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία 2012».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανωτέρων Επιθεωρητών Εργασίας έχει ορίσει το 2012 σαν «έτος για την εκστρατεία για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία».

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας, που αποτελείται από εκπροσώπους και των 12 κρατών-μελών, με επικεφαλής τη Σουηδία.

Οι στόχοι της εκστρατείας είναι ο τομέας της υγείας (δημόσιας και ιδιωτικής), των υπηρεσιών και των μεταφορών.

«Υπάρχουν ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι που απορρέουν από την ανεργία, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που απορρέουν από την εργασία και περισσότερο από τη μαύρη εργασία» τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

Ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι «οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία είναι θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΣΕΠΕ και ενώ αποτελεί αντικείμενο των επιστημονικών ερευνών μέχρι σήμερα, ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις ούτε τα συνδικάτα έχουν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 1999, τα οποία αναφέρθηκαν στην ημερίδα, το άγχος, η κατάθλιψη και η νευρικότητα είναι συνηθισμένος λόγος για απουσίες μεγαλύτερες από 14 ημέρες σε τομείς όπως εκείνοι της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, και αποτελούν αιτία απουσίας στον ίδιο βαθμό με τις μυοσκελετικές παθήσεις. Το 2002, το ετήσιο οικονομικό κόστος του άγχους που οφείλεται στην εργασία υπολογίστηκε στην Ευρώπη των 15 στα 20 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνέπειες της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων



Η Ελλάδα κράτος σε «ψυχική ύφεση».

Είναι η Ελλάδα έθνος σε «ψυχική ύφεση;». «Σαφέστατα» απαντούν οι ειδικοί, υποστηρίζοντας ότι εκτός από την οικονομική κρίση, οι Έλληνες βιώνουν κοινωνική και ψυχική.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, με θέμα «Η Υγεία των Ελλήνων υπό το Φως των Νέων Επιδημιών», το οποίο διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τις 26 έως 28 Μαρτίου, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει αναπτύξει συναισθήματα παραμέλησης, εξαπάτησης και ασέβειας, θυμού απέναντι σε όσους συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση.

Επιπλέον, παρουσιάζουν συναισθήματα φόβου για τις αλλαγές, που επέρχονται στην καθημερινότητά τους, ενοχών και ντροπής, καθώς και παράλογες, σε σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες, αντιδράσεις, όπως ζήλεια, αυτομομφή και άρνηση, που δημιουργούν αρνητικό και καταστροφικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα-Δέσποινα Μπεργιαννάκη, σε σημαντικό ποσοστό οι Έλληνες έχουν αναπτύξει «μετατραυματική διαταραχή στρες», η διάγνωση της οποίας αναφέρεται σε άτομα που έζησαν ένα μεγάλο τραυματικό γεγονός, κατά το οποίο απειλήθηκε η ζωή τους, αλλά και σε άτομα που έχασαν όλες τις οικονομίες τους, τη δυνατότητα για μία ήδη από χρόνια πληρωμένη συνταξιοδότηση, την εργασία τους, ή έχουν τρωθεί σημαντικά και έχουν υποστεί επικίνδυνο ψυχοτραυματισμό.

Αναφερόμενη στη σημερινή διεθνή χρηματιστηριακο-οικονομική κρίση, η κ. Μπεργιαννάκη τόνισε ότι οι «επιπτώσεις της προβλέπεται να ακολουθήσουν την παρούσα γενιά και να την επηρεάσουν για μεγάλο, χρονικά απροσδιόριστο, διάστημα».

Η οικονομική κρίση δημιουργεί στον πολίτη αρνητικές σκέψεις, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που συμπαρασύρει την κοινωνία, ανέφεραν οι ομιλητές.

Οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές δεν αφήνουν ανεπηρέαστα ούτε τα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με την παιδίατρο Αναστασία Μπαρμπούνη, επιμελήτρια του τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της ΕΣΔΥ, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αποτελεί η αντανάκλαση των ανταγωνιστικών σχέσεων των ενηλίκων μεταξύ τους στη δική τους κοινότητα, τη σχολική. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο εκφοβισμός μαθητών από συμμαθητές τους, μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στο σχολείο με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τη διαδικασία μάθησης. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού-θυματοποίησης από συμμαθητές τους. Στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά με μορφή αποκλεισμού (κοινωνικός εκφοβισμός), διάδοση φημών (λεκτικός εκφοβισμός) και χτυπήματα (σωματικός εκφοβισμός).

Άλλη συνήθεια που καταγράφεται πλέον στις ιατρικές μελέτες είναι εκείνη του καπνίσματος, ανέφερε η κ. Μπαρμπούνη. Πανελλαδική μελέτη του τομέα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά 13-15 ετών, ως προέκταση του εαυτού τους, καπνίζουν σε ποσοστό 16%, ενώ προτίθενται να ξεκινήσουν το κάπνισμα 1 στα 6 παιδιά τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με την έρευνα, η ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 10 χρόνια, ενώ 1 στα 4 παιδιά πρωτοκάπνισαν σε ηλικία μικρότερη των 10.

Αναφερόμενη στη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων, η κ. Μπαρμπούνη παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 61,5 % των παιδιών δήλωσαν ότι είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, με μέση ηλικία πρώτης επαφής τα 15,5 έτη και με μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων 1,9.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν, επίσης, θέματα σχετικά με τη Δημόσια Υγεία, η οποία όπως ανέφερε η Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της ΕΣΔΥ, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται σε κρίσιμο «σταυροδρόμι».

Οι διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια λοιμώδη νοσήματα που έτειναν να ξεχαστούν, ενώ και «επιδημίες» όπως το AIDS, με πορεία 30 ετών και πλέον, αποκτούν νέες τάσεις. Το 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 954 νέα κρούσματα HIV λοίμωξης, αριθμός αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2010 , ενώ «επιδημία» καταγράφεται στους χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών, στους οποίους το ποσοστό αύξησης άγγιξε το 1500%.

Αντίβαρο στα ιδιαίτερα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, είπε η κ. Κρεμαστινού, αποτελεί ο Υγειονομικός Χάρτης, που για πρώτη φορά τάξη στο έως πρότινος άναρχο και ομιχλώδες τοπίο της δημόσιας υγείας στη χώρα.

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για την αποτύπωση του επιδημιολογικού προφίλ των νεοπλασιών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι παρά την ανάπτυξη νέων θεραπειών και την εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, η θνησιμότητα από τον καρκίνο παραμένει αμείωτη τα τελευταία χρόνια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος είναι σήμερα η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα), αριθμός που αναμένεται αυξανόμενος, με περίπου 13.1 εκατομμύρια θανάτους το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 21.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες και 16.000 σε γυναίκες ετησίως. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι πνεύμονα, προστάτη, ουροδόχου κύστεως, παχέος εντέρου και ήπατος. Μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

Οι στρατηγικές πρόληψης της νόσου περιλαμβάνουν την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ατμοσφαιρική ρύπανση), τον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ηπατίτιδας Β' (HBV), τη μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως, τα προγράμματα πρώιμης διάγνωσης (προσυμπτωματικός έλεγχος), όπως π.χ. η μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ κλπ.

Τέλος, η παιδίατρος Αγορίτσα Μπάκα έδωσε στοιχεία για τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα. Όπως είπε, παρατηρείται αποκλιμάκωση του κύματος στις επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα, έως προχθές είχαν νοσηλευτεί συνολικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 90 άνθρωποι, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω γρίπης έφτασε τους 24.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο Σπάρτης

Επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο Σπάρτης 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα επτά μηνών.

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από το πρωί οι εργαζόμενοι στο γενικό νοσοκομείο Σπάρτης με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων, καθώς και οι νοσηλευτές στα κέντρα υγείας του νομού.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα επτά μηνών και ειδικότερα, χρήματα υπερωριών, αργιών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων, καθώς και την απώλεια των κονδυλίων για την καταβολή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών των μηνών Αυγούστου- Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2011.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης, η επίσχεση θα διαρκέσει επ' αόριστον.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση αλλάζει τις ερωτικές μας σχέσεις



Έγιναν μόδα οι σχέσεις «ορισμένου χρόνου».

Όλο και περισσότερα ζευγάρια δηλώνουν πως περνούν μαζί μόνο 2-3 νύχτες την εβδομάδα, ενώ εξακολουθούν να μένουν στο πατρικό τους. Αντί να ακολουθηθεί η κλασσική πορεία, από το φλερτ στο γάμο, οι σημερινοί –κυρίως- νέοι, επιλέγουν να εμπλέκονται σε πιο ρομαντικές σχέσεις με καινούργιους, δικούς τους όρους, αγνοώντας τα μέχρι τώρα κοινωνικά πρότυπα.

Αν και φαίνεται περίεργο, ως επί το πλείστων για συντηρητικές κοινωνίες όπως είναι η ελληνική, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι ο οικονομικός. Στις μέρες μας που τα πάντα ακριβαίνουν, είναι πολύ δύσκολο ένα ζευγάρι να μπει στη διαδικασία ενοικίασης –πόσο μάλλον αγοράς- ενός διαμερίσματος και στη συντήρησή του. Έτσι, οι περισσότεροι αποφασίζουν να μένουν με τους γονείς τους, αλλά παράλληλα να βρίσκονται και με τη σχέση τους. Πιο οικονομικό και πιο εύκολο.

Αν και ο πρώτος λόγος μπορεί να υπερκαλύψει όλους τους άλλους, η αλήθεια είναι ότι οι νέοι άνθρωποι υπολογίζουν τη ζωή πολύ διαφορετικά από εκείνους της περασμένης γενιάς.

Έτσι, σκέφτονται ότι η δέσμευση του να μένει κανείς με το έτερό του ήμισυ, αυτόματα κάνει πολύ πιο δύσκολο έναν μελλοντικό χωρισμό, αφού πέρα από τη σχέση, πρέπει να μοιραστούν και αντικείμενα! Ενώ ο δρόμος που ακολουθούν είναι πολύ πιο εύκολος και κυρίως; Έχει περισσότερες ελευθερίες!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φαγητά που κάνουν πιο όμορφο το χαμόγελο σας



Τι να τρώτε για να τραβήξετε τα βλέμματα…
Ο κάθε άνθρωπος όταν συναντάει έναν συνάνθρωπο του για πρώτη φορά παρατηρεί κάτι διαφορετικό όσον αφορά την εμφάνιση του άλλου. Τον κάθε άνθρωπο τον προσελκύει κάτι διαφορετικό και δίνει βάση σε αυτό.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία όμως που είναι συνήθως κοινά για όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα ένα όμορφο χαμόγελο. Έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά που μπορούν να κάνουν το χαμόγελο σας πιο όμορφο.

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα φαγητά αυτά…


Τα τραγανά φαγητά, όπως τα καρότα και οι ξηροί καρποί βοηθούν στη δημιουργία του σάλιου. Το σάλιο εξουδετερώνει τα οξέα που προκαλούνται από τα βακτήρια. Αντίθετα τα φαγητά που περιέχουν πολύ ζάχαρη βοηθούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και την δημιουργία πλάκας.



Το γάλα και το τυρί παράγουν ασβέστιο που κάνει τα δόντια γερά και δυνατά αλλά και μια πρωτεΐνη που μειώνει τα βακτήρια.



Το σκόρδο, τα μήλα, τα σταφύλια, τα μανιτάρια και το κακάο καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή και ασθένειες των ούλων.



Οι σταφίδες περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν την ανάπτυξη ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ασθένειες των ούλων.



Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία περιορίζουν την ανάπτυξη ασθενειών των ούλων. Οι πολυφαινόλες επίσης στο μαύρο τσάι βοηθούν στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής.



Το νερό βοηθάει στο να διατηρούνται τα χείλη και ο λαιμός υγρά με αποτέλεσμα να μην νιώθει το στόμα σας στεγνό. Αν το στόμα σας είναι στεγνό μπορεί να έχετε κακή αναπνοή και μια άσχημη γεύση στο στόμα.



Έρευνα έχει δείξει ότι το γιαούρτι βοηθάει στην προστασία των ούλων αλλά και στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής.



Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα υπολογιστών θα προβλέπουν ψυχικές διαταραχές

Προγράμματα υπολογιστών θα προβλέπουν ψυχικές διαταραχές 

Οι υπολογιστές θα μπορούν να «διαβάζουν» ακτινογραφίες εγκεφάλων.

Ο υπολογιστής μπορεί να γίνει ψυχίατρος. Μπορεί να προβλέπει αν κάποιος θα εκδηλώσει ψυχασθένεια μεγαλώνοντας, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, που λένε πως στο μέλλον θα μπορούν να προγραμματίζονται κομπιούτερ προκειμένου να κάνουν πρόβλεψη εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών, ώστε οι γιατροί να έχουν την ευκαιρία έγκαιρης παρέμβασης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Public Library of Science (PLoS) ONE», τα προγράμματα υπολογιστών θα μπορούν να μαθαίνουν να «διαβάζουν» ακτινογραφίες εγκεφάλων, ώστε να εντοπίζουν έφηβους ή νέους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως στρες ή κατάθλιψη. «Συνδυάζοντας τη διδασκαλία στις μηχανές με τη νευροαπεικόνιση καταλήγουμε σε μια τεχνική που έχει τεράστιες πιθανότητες να μας βοηθά ώστε να εντοπίζουμε ποιοι έφηβοι διατρέχουν αληθινό κίνδυνο να αναπτύξουν αγχωτικές καταστάσεις και συμπεριφορικές διαταραχές» δηλώνει χαρακτηριστικά η Τζαναΐνα Μουράο Μιράντα, επικεφαλής των ερευνητών του University College του Λονδίνου.

Κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές αποτελούν βασική αιτία θανάτου, αναπηρίας και οικονομικής δυσπραγίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η κατάθλιψη από μόνη της θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία πρόκλησης νοσημάτων, ανεξαρτήτως ηλικίας ανά τον κόσμο.

Δύο ξεχωριστές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ποσοστό έως και 40% των Ευρωπαίων προσβάλλονται από κάποια νευρολογική ή νοητική ασθένεια, κάθε χρόνο. Οσο για το κόστος αντιμετώπισης των εγκεφαλικών διαταραχών, αυτό προσεγγίζει τα οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικοί εκτιμούν όμως, πως αν υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης πιθανών προβλημάτων, άρα και δυνατότητα παρέμβασης της ιατρικής επιστήμης, τότε αυτό μπορεί να μειώσει δραστικά τις συνέπειες που οι ψυχικές διαταραχές έχουν στους ανθρώπους, αλλά και να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους. Δεδομένου λοιπόν πως δεν υπάρχουν γνωστοί βιοδείκτες ή άλλη μέθοδος πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης ψυχικών ασθενειών, ούτε ο γονιδιακός έλεγχος μπορεί να προσφέρει κάτι, ίσως οι υπολογιστές να δώσουν τη λύση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο συνηθισμένα λάθη για τις αλλεργίες



Τι πρέπει να γνωρίζετε ενόψει της άνοιξης…

Η άνοιξη πλησιάζει και σιγά σιγά κάνει την εμφάνιση του ο ήλιος και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Η άνοιξη παρά τα θετικά της όπως η θερμοκρασία και η άνθηση των φυτών, είναι μια περίοδος που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αλλεργίες συνήθως από την γύρη.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι το φτέρνισμα και το συνάχι. Υπάρχουν όμως κάποιοι μύθοι όσον αφορά τις αλλεργίες, οι οποίοι δεν ισχύουν.

Για να δούμε λοιπόν τα λάθη αυτά…
Πολλοί πιστεύουν ότι με το σπιτικό μέλι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιστέκεται στη γύρη. Αυτό δεν ισχύει καθώς η γύρη που υπάρχει στο μέλι δεν είναι η ίδια με εκείνη που προκαλεί τις αλλεργίες.



Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα λουλούδια προκαλούν αλλεργίες. Η γύρη που βρίσκεται στα λουλούδια κολλάει πάνω τους και μεταφέρεται από τις μέλισσες. Ο μόνος τρόπος για να προκληθεί αλλεργία είναι να φέρετε τα λουλούδια πάρα πολύ κοντά στο πρόσωπο σας.



Λέγεται ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε φάρμακα μέχρι να εμφανίσουμε συμπτώματα. Η έρευνα έχει δείξει όμως ότι είναι καλή ιδέα να παίρνετε αντιισταμινικά και σταγόνες για τα μάτια όταν νιώθετε ότι υπάρχει πολλή γύρη γύρω σας.



Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι επειδή δεν είχαν αλλεργίες στην παιδική τους ηλικία, δεν θα αντιμετωπίσουν αργότερα στη ζωή τους. Αυτό δεν ισχύει. Αν αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα, χρησιμοποιήστε ένα σύστημα ρινικών πλύσεων και αν δείτε ότι σας ανακουφίζει τότε έχετε ευαισθησία στη γύρη.



Διαβάστε περισσότερα...

«Καταρρέει» ο χώρος της Υγείας



Οι γιατροί καταγγέλλουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το απόλυτο χάος επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με τους γιατρούς να εκπέμπουν SOS και να κάνουν λόγο για κίνδυνο ολικής κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι οι συνταξιοδοτήσεις και το «πάγωμα» των προσλήψεων έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν υποβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας ενώ παράλληλα ευθύνονται και για τη διασπορά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Την ίδια ώρα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα «στερεύουν» από υλικά καθώς οι προμηθευτές δηλώνουν ότι δεν δύνανται να συνεχίσουν τον εφοδιασμό εξαιτίας των δυσβάστακτων χρεών του ΕΣΥ, του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ομολόγων για τις οφειλές των περασμένων ετών και της έλλειψης ρευστότητας.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικά έχουν ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται καθημερινά προγραμματισμένα χειρουργεία και να καθυστερούν να βγουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Ήδη, σε 17 νοσοκομεία στην Αθήνα και τον Πειραιά και σε 20 νοσοκομεία στην περιφέρεια οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Tο γρήγορο βάδισμα σώζει από τη παχυσαρκία



Πώς να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

Το καθιστικό στιλ ζωής ενισχύει τη γενετική προδιάθεση ορισμένων ανθρώπων για παχυσαρκία, ενώ αντίθετα το καθημερινό γρήγορο βάδισμα μπορεί να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αρνητική επίπτωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσιμπίν Τσι του τμήματος διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για πρώτη φορά μελέτησαν την επίπτωση που έχει η καθιστική ζωή, ιδίως οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο πάχος των ατόμων εκείνων, οι οποίοι έχουν γονίδια που ευνοούν την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 7.700 γυναικών και των 4.500 ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προϋπάρχουσα γενετική προδιάθεση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο πάχος, όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν επί 40 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν έξι ώρες τη μέρα.

Αν όμως κάποιος, από την άλλη, κάνει κάθε μέρα μια ώρα γρήγορο περπάτημα, τότε η επίπτωση του καθισιού στη γενετική προδιάθεσή του μειώνεται κατά το ήμισυ περίπου. Με άλλα λόγια, το καθημερινό βάδισμα με ταχύ ρυθμό μειώνει σημαντικά τη γενετική τάση προς την παχυσαρκία.

«Το μήνυμα είναι ότι ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την επίδραση των γονιδίων πάνω μας, αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητά μας και μειώνοντας την καθιστική ζωή»δήλωσε ο Τσιμπίν Τσι.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι πιθανότατα τα γονίδια ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες μελετούν πλέον όλο και πιο πολύ με ποιό τρόπο θα είναι δυνατό οι παχύσαρκοι άνθρωποι να απαλλαγούν από την επιρροή των «παχύσαρκων» γονιδίων τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φυσική προστασία από τη γρίπη



Η υγιεινή διατροφή θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το χειμώνα είναι η εποχή που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, βρογχικά και αναπνευστικά προβλήματα. Ο καθένας μπορεί με υγιεινή διατροφή να θωρακίσει τον εαυτό του χτίζοντας ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης οι ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες πολλών φυτών (καρπών, βοτάνων κλπ) μπορoύν να ανακουφίσουν ή και να θεραπεύσουν από αρρώστιες, αποφεύγοντας τα φάρμακα.

«Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου. Στην πραγματικότητα το μόνο που μπορούμε να πάθουμε εάν εκτεθούμε στο ψύχος χωρίς την παρουσία ίων ή μικροβίων, είναι κρυοπαγήματα και όχι λοιμώξεις. Το κρύο όμως, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να εγκατασταθούν οι ιοί και τα μικρόβια στον οργανισμό και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη», επισημαίνει η γιατρός-ομοιοπαθητικός Μαρία Μπελιβάνη.

Ο συνωστισμός των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, η εναλλαγή ζέστης-κρύου, η θέρμανση που ξεραίνει την ατμόσφαιρα και ερεθίζονται οι βλεννογόνοι των αναπνευστικών οδών, καθώς και η μειωμένη λήψη φρούτων και λαχανικών σε σχέση με το καλοκαίρι, ευθύνονται κατά κύριο λόγω για τον ευάλωτο οργανισμό μας.

«Η ιατρική βοηθά, η φύση θεραπεύει», έλεγε ο Ιπποκράτης. Η επίδραση κάποιων φυτών στις λειτουργίες του οργανισμού είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια σε κάθε μεριά του πλανήτη. Παγκοσμίως χρησιμοποιούνται στην ιατρική, αλλά και στην λαϊκή πρακτική χιλιάδες βότανα και φυτά.

Στο «φαρμακείο της φύσης» μπορεί κανείς να βρει συνδυασμούς φυτών για να προλάβει ή να θεραπεύσει κάποια ασθένεια. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει προσβληθεί από κρύωμα, είναι προτιμότερο να πάρει σε κάποια μορφή πρόπολη (ισχυρό αντιμικροβιακό) και εχινάτσια (τονωτικό ανοσοποιητικού), που είναι φυσικά φάρμακα, από ένα παυσίπονο (ανακουφιστικό), όπως η παρακεταμόλη.

O Γιάννης Σιλλιγνάκης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων Ομοιοπαθητικών Φαρμάκων του ΕΟΦ, χαρακτηρίζει τη φύση ως «τον μεγάλο εμπνευστή των φαρμακομορίων». Πάνω από το 85% των φαρμάκων προέρχονται από φυτά, ορυκτά και ζωική πρώτη ύλη.

Ο κ. Σιλλιγιάνης αναφέρει πως με την έκρηξη της χημικής βιομηχανίας, πριν από περίπου 50 χρόνια, επικράτησαν τα τυποποιημένα φάρμακα, τα οποία όμως υστερούν στην εξατομίκευση του κάθε ασθενούς. Στη «διαμάχη» φυτικά ή χημικά φάρμακα, ο κ. Σιλλιγιάνης απαντάει: «και τα δυο, υπό όρους. Τα χημικά σκευάσματα είναι πιο ισχυρά και θα πρέπει να λαμβάνονται, μόνο αν η φυσική θεραπεία δεν φέρνει αποτέλεσμα. Δυστυχώς οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί στη συνταγογράφηση χημικών φαρμάκων».

Επίσης, για να μη φανούν ότι υστερούν από άλλους συναδέλφους τους, δίνουν παραπάνω αγωγή για να πετύχουν γρήγορα αποτελέσματα. Και οι ασθενείς έχουν γαλουχηθεί, όμως, στο να περιμένουν άμεσες λύσεις. «Για παράδειγμα», λέει ο κ.Σιλλιγιάννης, «βγάζει κάποιος μία κοκκινίλα στο πρόσωπο και θέλει αυτή να εξαφανιστεί αμέσως. Οπότε ο γιατρός θα του χορηγήσει κορτιζόνη και αντιβιοτικά, ενώ θα μπορούσε με μια φυσική θεραπεία να το γιατρέψει πιο ήπια, σε περισσότερες, πιθανόν, ημέρες». Λέει ακόμα ότι «το εμπόριο της ελπίδας φέρνει πολλά κέρδη. Χρησιμοποιούνται λάθος μονοπάτια, όταν δίνει κάποιος πιο γρήγορα χημικά φάρμακα από όσο χρειάζεται. Κυριαρχεί η πολυφαρμακία, δηλαδή παίρνουμε πολλά και αχρείαστα συνήθως φάρμακα. Πολλές φορές είναι απαραίτητο να περάσουμε ένα κρυολόγημα ή πυρετό και όχι -για να σταθούμε αμέσως όρθιοι- να προκαλούμε τεχνητή ασπίδα για να μην αρρωστήσουμε».

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι απογοητευμένοι από τα συμβατικά φάρμακα και τις αναποτελεσματικές θεραπείες, έχουν την τάση της «επιστροφής στη φύση». Επισκέπτονται ολιστικούς γιατρούς, όπως ομοιοπαθητικούς, αγιουβέρδα, βελονιστές, ρεφλεξολόγους και αναζητούν φυσικούς τρόπους καταπολέμησης ασθενειών. Ο κ. Σιλλιγιάνης πληροφορεί ότι τόσο τα φυσικά, όσο και τα χημικά φάρμακα, αν δεν προσέξουμε τη δοσολογία, μπορούν να γίνουν από ιάματα, δηλητήρια. Η διαφορά που έχουν τα φυσικά σκευάσματα, από τα χημικά, έγκειται στο ότι απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό, είναι πιο ευπρόσδεκτα, γιατί ένα έμβιο ον περνάει σε ένα άλλο έμβιο ον. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν παρουσιάζουν αντενδείξεις όπως τα κοινά φάρμακα κι έτσι δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό και κυρίως τα νεφρά και το συκώτι, με πρόσθετες χημικές ουσίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα υγιή οργανισμό πάντως είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η ανάπαυση, μας λέει η κ. Μπελιβάνη. Παρόλο που όλες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, η κ. Μπελιβάνη τονίζει ότι «εκείνες που παίζουν πρωτεύοντα και σπουδαίο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού είναι τρεις: βιταμίνη Α, C και Ε»

Εξηγεί συγκεκριμένα, πως η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανάπτυξη, την προστασία του δέρματος, και τη δημιουργία αντισωμάτων. Πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι οι εξής τροφές: συκώτι, αυγά, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, το γάλα και τα παράγωγά του. Η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μέσω της παραγωγής των φαγοκυττάρων και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Υπάρχει κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, σπανάκι, μπρόκολα, πατάτες, ντομάτες. Τέλος η βιταμίνη Ε βοηθά στην παραγωγή των αντισωμάτων και διευκολύνει την δράση των λεμφοκυττάρων -Τ και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε εμπεριέχεται σε αφθονία στα φυτικά λάδια (ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο) στο λάχανο, στο κουνουπίδι, στο συκώτι, στα ξηρά φρούτα, τα καρότα, τα κολοκύθια, τα μπρόκολα, σολομό, οστρακοειδή και γαρίδες.

Πολύ σημαντικά για ένα δυνατό οργανισμό είναι τα ιχνοστοιχεία, που έχουν αντιϊοική και αντιμικροβιακή δράση: Ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι οι τροφές που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο, ειδικότερα το μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι και τα τυροκομικά. Επίσης βρίσκεται στα στρείδια, τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα. Ο χαλκός περιέχεται σε αφθονία στο συκώτι, στα μαλάκια, στα ξηρά φρούτα, στους ξηρούς καρπούς και στη σοκολάτα. Το μαγνήσιο υπάρχει άφθονο στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα ξηρά φρούτα, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στο φύτρο του σταριού.

Στο πλαίσιο της λαϊκής ιατρικής και επειδή τα φυτικά σκευάσματα στο εμπόριο είναι πολύ ακριβά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν και παρασκευάζουν μόνοι τους γιατροσόφια στο σπίτι τους. Η γεωπόνος-διατροφολόγος, Σοφία Καραμέρου δίνει εύκολες και χρήσιμες συνταγές. Ξεκινώντας επισημαίνει ότι η πολύ γνωστή κοτόσουπα, που είναι το νούμερο ένα φαγητό σε περιπτώσεις κρυολογήματος έχει μακρά ιστορία. Η πρώτη καταγραφή και αναγνώριση της ωφέλιμης δράσης της κοτόσουπας έγινε τον 12ο αιώνα από τον διάσημο γιατρό της εποχής, Μωυσή Μαϊμονίδη. Η κ. Καραμέρου εξηγεί πως το φυσικό αμινοξύ κυστεΐνη που περιέχεται στο κοτόπουλο εκλύεται κατά τον βρασμό και περιέχεται στο ζωμό του. Η χημική σύσταση της κυστεΐνης μοιάζει με το φαρμακευτικό σκεύασμα ακετυλκυστεΐνη, που συνταγογραφούν οι γιατροί για βρογχίτιδες και άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η κοτόσουπα, χρειάζεται να προστεθεί κόκκινο καυτερό πιπέρι.

Οι καυτερές και πικάντικες τροφές έχουν τις καλύτερες βλεννολυτικές δράσεις. Από την αρχαιότητα οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις καυτερές πιπεριές, τζίντζερ (πιπερόριζα), το σινάπι και το χρένο για την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών. Το σκόρδο, είτε ωμό είτε λίγο ψημένο, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική και μικροβιοκτόνο δράση. Η ουσία αλιίνη, που περιέχεται στο σκόρδο είναι όμοια με την ουσία S-carboxymethylcysteine που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε φαρμακευτικά βλεννολυτικά σκευάσματα. Στη Ρωσία, μάλιστα, το σκόρδο είναι τόσο διαδεδομένο που αναφέρεται και ως «ρώσικη πενικιλίνη». Το κρεμμύδι έχει παρόμοιες ιδιότητες με το σκόρδο για την πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης. Η κ. Καραμέρου αναφέρει ότι «για την καταπολέμηση της καταρροής και του βήχα το πιο θαυματουργό φάρμακο είναι το σιρόπι που φτιάχνεται από ψιλοκομμένα κρεμμύδια που σιγοψήνονται στη φωτιά για δυο ώρες μαζί με μέλι. Αυτός ο ζωμός είναι εξαιρετικός και πρέπει να πίνεται χλιαρός σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Για τις πρησμένες αμυγδαλές και τον λαιμό που πονάει, πολύ αποτελεσματικές είναι οι γαργάρες με αφέψημα από φασκόμηλο και αλάτι.

Έρευνες δείχνουν πως η συχνή κατανάλωση «ζωντανού» γιαουρτιού (δηλαδή με όλους τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς) τονώνει την άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνει τα κρυολογήματα. Η κ. Καραμέρου προειδοποιεί όμως πως το γάλα και τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να αποφεύγονται, κατά τη διάρκεια κρυολογημάτων, γιατί τα συμπτώματα επιδεινώνονται, μιας και το γάλα έχει ακριβώς την αντίθετη επίδραση από τις καυτερές τροφές. «Το "μπούκωμα" που νοιώθουμε παρατείνεται, επειδή το γάλα αδρανοποιεί τους αισθητήριους υποδοχείς στο στόμα και το στομάχι και αναστέλλει τη ροή των εκκρίσεων», λέει.

Ένα ασυναγώνιστο γιατρικό για την αποσυμφόρηση της «βουλωμένης» μύτης και το σταμάτημα του συναχιού είναι το θαλασσινό νερό. Μια μικρή ποσότητα πρέπει να λαμβάνεται από τη μύτη, όσο δυσάρεστο κι αν είναι να μπαίνει νερό στη μύτη, και προκαλείται αιφνίδια και ορμητική ροή των υγρών. Επαναλαμβάνουμε αργότερα, άμα χρειαστεί. Επίσης, οι εισπνοές με αιθέριο έλαιο ή ατμό από βραστό ευκάλυπτο, σκεπασμένος ο άνθρωπος με πετσέτα πάνω από το δοχείο, χρησιμοποιούνται χρόνια στην λαϊκή ιατρική για να απελευθερώνουν την αναπνοή.

Για τη λαρυγγίτιδα ο χυμός ανανά με λίγο τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο και δυόσμο ή αφέψημα από τζίντζερ, μέλι και λεμόνι, είναι το καλύτερο γιατρικό. Στη βρογχίτιδα ένα αφέψημα μέντας και θυμαριού θα ηρεμήσει, ενώ το αφέψημα λιναρόσπορου δρα ως καταπληκτικό μαλακτικό.

Άφθονα υγρά επιβάλλονται για τους ασθενείς με γρίπη. Όταν η μύτη «βουλώνει», η αναπνοή γίνεται από το στόμα και δημιουργείται ξηρότητα στους βλεννογόνους. Διατηρώντας την υγρασία περιορίζονται οι ιώσεις.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαγωγή bio-τεχνογνωσίας από τα Γρεβενά στην Ισπανία



Στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων έχουν στραφεί πολλοί νέοι της περιοχής.

Ηλθαν, είδαν και απήλθαν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στην πατρίδα τους τεχνογνωσία... Γρεβενών. Τα μέλη της ισπανικής αντιπροσωπείας που πρόσφατα επισκέφθηκαν τον νομό Γρεβενών -έναν από τους πιο φτωχούς της Ελλάδας- δήλωσαν ότι ανακάλυψαν εκεί ένα πρότυπο στον τρόπο διαχείρισης γεωργικών προϊόντων, κυρίως βιολογικών.

Οι τρεις δήμαρχοι από την Ενωση Δήμων της Valle del Guadiato, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Απασχόλησης της Ανδαλουσίας και εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο στα Γρεβενά δεν αρκέστηκαν μόνο στα εκλεκτά εδέσματα της πόλης των μανιταριών και στα τυροκομικά της, αλλά «αντέγραψαν» επιτυχημένα παραδείγματα δράσεων μέσα από έργα που έχει υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Γρεβενών («ΑνΓρε») για να μεταφέρουν στην πατρίδα τους γρεβενιώτικη τεχνογνωσία και να την εφαρμόσουν ανάλογα.

Η επίσκεψη των Ισπανών απέδειξε ότι τα προγράμματα της «ΑνΓρε», όπως αυτό της «Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στην Πίνδο», μπορεί να μην έχουν περάσει τα σύνορα της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά κατάφεραν να φτάσουν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της ανδαλουσιανής περιοχής.

Στα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια δεκάδες, νέοι κυρίως, έχουν στραφεί στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων λόγω και της υπαρξης μικρού γεωργικού κλήρου που την ευνοεί. Ο Δήμος Γρεβενών, όπως σημειώνει στην Καθημερινή ο δήμαρχος κ. Δ. Κουπτσίδης, βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής βιολογικών προϊόντων με ποσοστό 14%, όταν ο μέσος πανελλαδικός όρος είναι 4,5%. Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό νέων κτηνοτρόφων ενδιαφέρονται για την παραγωγή βιολογικών τυριών και κρεάτων, για την ξεχωριστή ποιότητα των οποίων φημίζεται η περιοχή.

Ηδη, 130 νέοι βιο-αγροτοκτηνοτρόφοι των Γρεβενών βρήκαν τον δρόμο τους και συγκρότησαν ενώσεις για την προώθηση της παραγωγής τους. Αγρόκτημα της Καλαμπάκας που στήθηκε μέσω του προγράμματος παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, ενώ επιχείρηση παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών στα Γρεβενά κινείται πια και εξαγωγικά - ειναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιχειρηματικών δράσεων που υποστηρίχθηκαν.

Το αναπτυξιακό εργαλείο έφερε επίσης σε επαφή 20 νέους βιοκαλλιεργητές των Τρικάλων με 25 βιο-ξενοδοχεία του ορεινού όγκου (Περτούλι - Ελάτη κ. λπ.) που αν και δραστηριοποιούνταν στον ίδιο νομό «δεν γνωρίζονταν»!

Μάλιστα, αντιπροσωπεία από τα Γρεβενά πρόκειται να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα τη Valle del Guadiatο και ο συμβολισμός για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται ιδιαίτερα από υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι εμφανής.


Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασε έναν τόνο ψάρια στους συμπολίτες του



Περισσότερες από 70 οικογένειες πήραν φρέσκο ψάρι.

Έκπληξη προκάλεσε η κίνηση ενός ιχθυοπώλη από την Ιεράπετρα ο οποίος προσέφερε δωρεάν περίπου 1000 κιλά ψάρια στους περαστικούς για να σερβιριστούν στο γιορτινό τραπέζι την ημέρα του Ευαγγελισμού.

«Λυπάμαι να τα πετάξω την ώρα που ο κόσμος πεινάει, προτιμώ να τα χαρίσω να ευχαριστηθεί ο κόσμος» είπε ο κ. Ν. Κουγιουμτζάκης, ο οποίος μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ανακοίνωσε την απόφαση του να χαρίσει τα ψάρια που είχε ψαρέψει την προηγούμενη ημέρα.

Έτσι, σύμφωνα με το flashnews, περισσότερες απο 70 οικογένειες πήραν φρέσκο ψάρι ενώ ο κ. Κουγιουμτζάκης πήρε θερμά συγχαρητήρια για αυτήν του την κίνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπάντζι τζάμπινγκ με αναπηρικό καροτσάκι



Δύναμη ψυχής, όρεξη για ζωή...


Διαβάστε περισσότερα...