Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Διατροφή για λιγότερο λιπώδη ιστό



Χωρίς να χαθεί μυϊκή μάζα!

Το κλειδί για την υγεία ενός ατόμου, δεν μπορεί να βρεθεί σε μια μοναδική τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, αλλά στον σωστό συνδυασμό τροφίμων, που δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα.

Η διατροφή προσδίδει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να λειτουργεί το σώμα σε κατάσταση υγείας, ενώ παράλληλα τροποποιεί τη σύνθεση του σώματος στα τρία βασικά συστατικά του. Το σώμα μας συντίθεται χονδρικά από γραμμικό ιστό, λιπώδη ιστό και νερό.

Ο λιπώδης ιστός είναι απαραίτητος σε ορισμένα ποσοστά. Η έλλειψη λίπους και το περιττό λίπος δημιουργούν προβλήματα υγείας. Άρα λοιπόν το πόσο και τι τρώμε, σε σύγκριση με το πόσο καίμε, καθορίζει αν θα αλλάξει το βάρος του λιπώδους ιστού μας.

Ο γραμμικός ιστός, ο οποίος περιλαμβάνει το μυϊκό ιστό και τα όργανα, αυξάνεται με την άσκηση με μεταβλητές αντιστάσεις και μόνον αυτός καίει πρακτικά λίπος για την συντήρησή του, και όταν λειτουργεί και όταν αναπαύεται. Είναι πολύ πιο εύκολο για τον ανθρώπινο οργανισμό να «κάψει» μυϊκό ιστό, που θα κουραστεί λιγότερο, παρά λίπος, που το χρειάζεται για αποθέματα ενέργειας, στην περίπτωση που δεν έχει καύσιμο υλικό.

Έχει αποδειχθεί από διάφορες έρευνες, ότι στη διατροφή του μέσου ανθρώπου περίπου το 40% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων προέρχεται από λίπος. Αυτό το ποσοστό είναι πάρα πολύ υψηλό και πρέπει να μειωθεί δραστικά, γιατί μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Επομένως, αν μειώσουμε την ποσότητα λίπους από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, θα μειωθεί σημαντικά και η πρόσληψη θερμίδων, μιας και γνωρίζουμε ότι κάθε γραμμάριο λίπους προσφέρει 9 θερμίδες.

Πώς όμως μπορεί να πετύχει κάποιος την απώλεια λίπους χωρίς την ταυτόχρονη μείωση της μυϊκής μάζας;


Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, είναι να κάνουμε μόνιμες και δραστικές αλλαγές στη διατροφή. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διατροφή για να μειωθεί το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, πρέπει να είναι μόνιμες, με σκοπό τον συνεχή έλεγχο του βάρους και της υγείας γενικότερα. Επομένως, πρέπει να στοχεύουμε σε αργή και σταθερή μείωση λίπους κι όχι απλώς βάρους. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να περιορίσουμε τις απώλειες μυϊκού ιστού και η ελάττωση του βάρους μας να γίνει κυρίως από το περιττό λίπος. Οι τροποποιήσεις που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας είναι:

* Μείωση του ποσοστού λίπους στη διατροφή.

Για να ελέγχουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή πρέπει να υπολογίζουμε την ποσότητα του λίπους που περιέχεται στις τροφές, καθώς και το λίπος που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα.

* Μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται σχεδόν παντού στις έτοιμες τροφές. Οι πλέον διαδεδομένοι υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων είναι η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι. Την ζάχαρη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με φρουκτόζη και άλλες γλυκαντικές ουσίες και τα προϊόντα που περιέχουν άσπρο αλεύρι, με προϊόντα που περιέχουν αλεύρι ολικής άλεσης.

* Αύξηση των σύνθετων υδατανθράκων στη διατροφή.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες διασπώνται αργά, δίνοντας συνεχή παροχή ενέργειας στο σώμα. Ακόμη, οι τροφές που περιέχουν αυτού του είδους τους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες, το ρύζι και τα προϊόντα από αλεύρι ολικής άλεσης προσφέρουν και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.

* Μείωση των ποτών που περιέχουν θερμίδες.

Διάφορα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, τα οινοπνευματώδη και οι χυμοί φρούτων, περιέχουν αρκετές θερμίδες που προέρχονται κυρίως από απλούς υδατάνθρακες που, όχι μόνο δεν μας χορταίνουν, αλλά δημιουργούν επιπλέον αίσθημα πείνας. Οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται από την τροφή πρέπει να κατανέμονται σε συχνά και μικρά γεύματα, έτσι ώστε ο οργανισμός να μην μένει χωρίς ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να διατηρείται η ορμονική ισορροπία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά αφομοιώνονται καλύτερα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι με τα μικρά και συχνά γεύματα, μειώνεται η συγκέντρωση του λίπους, ενώ αυξάνεται η άλιπη σωματική μάζα.

Το σώμα χρειάζεται κάποιον χρόνο για να προσαρμοστεί και να κάψει λίπος και συνήθως δεν μπορούν να χαθούν περισσότερα από 1-2 κιλά λίπους την πρώτη εβδομάδα. Μεγαλύτερες απώλειες βάρους οφείλονται σε απώλεια νερού και μυών.

Επομένως, η ισορροπία νερού στο σώμα δεν πρέπει να μειώνεται για κανένα λόγο. Ο μυϊκός ιστός, όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθεί, αλλά αντίθετα πρέπει να αυξάνεται στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Κάθε κιλό μυϊκού ιστού καταναλώνει περισσότερες από 50 θερμίδες ανά 24ωρο, ενώ ίση ποσότητα λιπώδους ιστού καταναλώνει μόνο 2 θερμίδες ανά 24ωρο.

Είναι αδιαμφισβήτητο λοιπόν, το πόσο απαραίτητη είναι η συντήρηση ή ακόμη και η αύξηση του μυϊκού ιστού για τη διατήρηση του βασικού μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα. Επειδή το βασικό δομικό υλικό των μυών είναι η πρωτεΐνη και επειδή μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αύξηση του μυϊκού όγκου είναι η παρουσία ελεύθερων αμινοξέων (τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά της πρωτεΐνης) στο αίμα, η διατροφή για την αύξηση του μυϊκού ιστού πρέπει να περιέχει την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Όταν δεν παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, όπως αμινοξέα από τις πρωτεΐνες, που χρειάζονται για τη συντήρηση και ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, αυτός αδυνατίζει και φθείρεται.

Τέλος, η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα, γιατί βοηθά στη συντήρηση του μυϊκού ιστού, αυξάνει τη δράση των λιπολυτικών ενζύμων, αυξάνει τη δράση των ορμονών και δημιουργεί αίσθημα ευεξίας.

Συνεπώς, ένα συνετό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης μπορεί να μεταβάλει τα ποσοστά σύνθεσης του σώματός μας, ώστε να το κάνει υγιέστερο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δεδομένα για τη θεραπεία του αυτισμού



Αισιοδοξούν οι επιστήμονες ότι θα βρουν τη ρίζα της πάθησης.

Αναλύοντας δερματικά κύτταρα από άτομα που πάσχουν από το σπάνιο σύνδρομο «Timothy», που μοιάζει με τον αυτισμό, Αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξηγήσουν τις ρίζες της πάθησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Στανφορντ κατάφερε να μετατρέψει δερματικά κύτταρα πασχόντων από το σύνδρομο «Timothy» σε πλήρως λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα. Η μη φυσιολογική δραστηριότητα που εντοπίστηκε στα συγκεκριμένα κύτταρα μπορεί μερικώς να διορθωθεί με τη χορήγηση ενός πειραματικού φαρμάκου.

Εν αντιθέσει με τους χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο που φέρουν χαρακτηριστικά του αυτισμού, το σύνδρομο «Timothy» είναι εξαιρετικά σπάνιο, επηρεάζοντας μόλις 20 άτομα σε όλο τον πλανήτη. Οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν αυτιστική συμπεριφορά, όπως προβλήματα κοινωνικής ανάπτυξης και επικοινωνίας.

Επειδή προκαλείται από μια συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία και όχι από συνδυασμό μικρών γενετικών λαθών, αποτελεί τον ιδανικό στόχο για τους ερευνητές που μελετούν τι δεν γίνεται σωστά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού που τελικά πάσχει από αυτισμό.

Οι Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που έχει αναπτυχθεί πρόσφατα για να δημιουργήσουν εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) από ένα και μοναδικό δείγμα δέρματος ατόμου με σύνδρομο «Timothy».

Αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουν την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον και μάλιστα να μπορέσουν να εφαρμόσουν σε αυτά πιθανές θεραπείες.

Διαπίστωσαν προφανείς διαφορές μεταξύ νευρώνων που είχαν προέλθει από ασθενείς με σύνδρομο «Timothy» και εκείνων που είχαν προέλθεί από υγιή άτομα. Οι υγιείς νευρώνες που εξελίχθηκαν σε διάφορους υποτύπους, και μάλιστα κατάλληλοι για «δουλειά» σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Αντιθέτως, στην αναλογία των νευρώνων που είχαν εξελιχθεί σε διάφορους υποτύπους προερχόμενοι από το δείγμα του συνδρόμου «Timothy», η πλειοψηφία ήταν κατάλληλοι για «εργασία» στο ανώτερο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού και λιγότεροι για το κατώτερο τμήμα.

Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι νευρώνες ήταν εξοπλισμένοι να λειτουργούν στο τμήμα του μεσολόβιου (ή «πυλώδες σώμα» του εγκεφάλου, δηλαδή μια γέφυρα από διαφανή ουσία, που συνδέει τα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια και σχηματίζεται κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του εγκεφάλου), που παίζει ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ του αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές μοιάζουν με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε ποντίκια τα οποία έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να φέρουν το γενετικό έλλειμμα του συνδρόμου «Timothy».

Επίσης, οι νευρώνες παρήγαγαν περισσότερη ποσότητα μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με την παρασκευή της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αισθητηριακή επεξεργασία και την κοινωνική συμπεριφορά.

Ο Δρ Ρικάρντο Ντολμετς που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας, εξηγεί ότι οι ανωμαλίες που εντοπίστηκαν συμφωνούν με άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αυτισμός οφείλεται εν μέρει στην κακή επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους διάφορα τμήματα του εγκεφάλου.

Η ομάδα του κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό αυτών των δυσλειτουργικών νευρώνων, χορηγώντας ένα φάρμακο που ανέπτυξαν ειδικά για την περίπτωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ίσως είναι εφικτό κάποια στιγμή στο μέλλον να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα σε ασθενείς, αν και το φάρμακο που χρησιμοποίησαν προς το παρόν δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, λόγω των παρενεργειών του.

Η ερευνήτρια Τζορτζίνα Γκόμεζ σχολιάζει ότι «το σύνδρομο Timothy είναι μόνο μια έκφανση του αυτισμού και τα στοιχεία της αμερικανικής μελέτης μας δίνουν μια περιορισμένη εικόνα του τι προκαλεί την πάθηση. Απαιτείται σίγουρα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε στο μέλλον να εκμεταλλευθούμε την αξία της παρούσας έρευνας».


Πηγή: http://www.advancehealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση των ατόμων με αναπηρία

Τρίτη και δεκατρείς Δεκεμβρίου, ενάντια στην «κατάρα» των μνημονιακών πολιτικών που συνθλίβουν την αναπηρική οικογένεια.

Το πλαίσιο των (αυτονόητων) αιτημάτων της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ.


Το μεγάλο ΟΧΙ του αναπηρικού κινήματος στην άλωση των δικαιωμάτων. Στην επιστροφή των ΑμεΑ πολλές δεκαετίες πίσω...Το μεγάλο ΟΧΙ του αναπηρικού κινήματος στην άλωση των δικαιωμάτων. Στην επιστροφή των ΑμεΑ πολλές δεκαετίες πίσω...
Πρόσκληση – έκκληση για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους που πραγματοποιείται την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, απευθύνει η διοργανώτρια εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ.
Η συγκέντρωση της 13ης Δεκεμβρίου γίνεται στις 11 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας, όπως δε επισημαίνεται από την ΕΣΑμεΑ “θα ακουστεί η κραυγή αγωνίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, για την φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό” με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. “Σε αυτό τον αγώνα καλούνται όλα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, οι νοσηλευτές που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται ότι η εγκατάλειψη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών σημαίνει πολιτισμική υποβάθμιση και κοινωνικό εξευτελισμό για τη χώρα μας, αλλά και τα ΜΜΕ που θα στείλουν την κραυγή των αποκλεισμένων σε όλη τη χώρα” τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της συνομοσπονδίας.

Το πλαίσιο αιτημάτων της αναπηρικής οικογένειας, επιγραμματικά ξεδιπλώνεται ως ακολούθως (αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ):

Κατάργηση του νέου ΚΕΒΑ που σχεδιάστηκε στη λογική της μείωσης των πραγματικά αναπήρων, με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών και προνοιακών παροχών και σχεδιασμός ενός Κανονισμού, ο οποίος θα αποδίδει με επιστημονικό τρόπο τα ποσοστά αναπηρίας και θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα της αναπηρίας.Τροποποίηση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος θα εγγυάται τη δωρεάν πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε κάθε σύγχρονη φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή, σε θεραπευτικά μέσα τεχνικά βοηθήματα τεχνικά μέσα υγείας σε κάθε θεραπευτική πράξη που κρίνεται αναγκαία για την ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή της χώρας.Ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθέτησης των επιτυχόντων του ν. 2643/98 για το διορισμό τους και άμεσος διορισμός των επιτυχόντων ΑμεΑ που έχουν εδώ και μήνες παραλάβει τις αποφάσεις τοποθέτησής τους.Εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους από τις περικοπές των συντάξεων τους. Καμία μείωση σύνταξης σε άτομο με αναπηρία και γονέα κηδεμόνα ατόμων με αναπηρία.Καθολική εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από σκληρά έως επαχθή μέτρα, όπως το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτου και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.Σχεδιασμός φορολογικών και οικονομικών μέτρων με γνώμονα την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία. Καθορισμός ύψους αφορολόγητου εισοδήματος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από την κάλυψη των αναγκών κάθε αναπηρίας.Διασφάλιση της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων με συγκεκριμένες προβλέψεις για την επόμενη τετραετία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση βάζει τρικλοποδιά στη μητρότητα



Μειωμένες κατά 10% οι γεννήσεις.

Μεγάλη μείωση στις γεννήσεις διαπιστώνουν οι ειδικοί ειδικοί το τελευταίο διάστημα μείωση στις γεννήσεις γεγονός που το αποδίδουν μεταξύ άλλων και στα οικονομικά προβλήματα που προβληματίζουν τα νέα ζευγάρια και αναβάλλουν την ιδέα να αποκτήσουν παιδιά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έχουν μειωθεί κατά 10% οι γεννήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας.

Ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης σήμερα, το οποίο σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφράζεται σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα υπογονιμότητας.

Όπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες άνω των 40 ετών θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάρισε ζωή σε δύο ανθρώπους με το θάνατό του



Η οικογένεια του 60χρονου αποθανόντος δώρισε τα όργανά του.

Ένας 60χρονος άνδρας από το Βόλο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο και ήταν εγκεφαλικά νεκρός χαρίζει ζωή με τα όργανά του σε τουλάχιστον δύο άτομα.

Ο 60χρονος νοσηλευόταν με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, μετά από τροχαίο που είχε την προηγούμενη Παρασκευή. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή το πρωί της Τρίτης διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός του θάνατος.

Η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του προς μεταμόσχευση. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και κινήθηκαν οι διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετέβησαν στο Βόλο, οι ομάδες λήψης των νοσοκομείων Ιωαννίνων, Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης και ΑΧΕΠΑ και στήθηκε η «γέφυρα ζωής», για τη μεταμόσχευση των οργάνων του εκλιπόντος σε ασθενείς, που βρίσκονταν σε αναμονή για μόσχευμα στην εθνική λίστα.

Τα νεφρά του 60χρονου δόθηκαν σε έναν 73χρονο (Λαϊκό) και έναν 33χρονο (Ευαγγελισμός) που για χρόνια υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση. Οι κερατοειδείς μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε με… λάστιχα



Δυναμώστε το θώρακα και τα χέρια σας
.
Είναι πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε λάστιχο για να γυμνάσετε το θώρακα και τα χέρια.

Ξαπλώστε κρατώντας το λάστιχο πίσω από την πλάτη σας. Με τα χέρια ανοιχτά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, ενώστε με τους αγκώνες τεντωμένους τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας. Εκπνέετε όταν σηκώνετε τα χέρια. 2 σετ των 10 επαναλήψεων.

Καθίστε με τα πόδια λίγο ανοιχτά, περνώντας το λάστιχο (διπλό) στην πατούσα σας. Στηρίξτε τον αγκώνα σας στο γόνατο και τραβήξτε το λάστιχο προς τα πάνω. Εκπνέετε όταν σηκώνετε το χέρι. 2 σετ των 10 επαναλήψεων.

Όρθιες, πατήστε το λάστιχο με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά. Πιάστε τις άκρες του με τις παλάμες προς τα πίσω και τραβήξτε μέχρι να σχηματίσουν τα μπράτσα σας ορθή γωνία. Εκπνέετε καθώς τραβάτε προς τα πάνω. 2 σετ των 10 επαναλήψεων. Πριν ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκτήστε τέλειους κοιλιακούς χωρίς... γυμναστική



Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Τα γνωστά «πιασιματάκια» στην περιοχή της κοιλιάς δεν έχουν μόνο ένα μυστικό τρόπο για να εξαλειφθούν – είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Βέβαια, η τυπική απάντηση της ολικής ενδυνάμωσης σώματος με υψηλής έντασης αερόβια διαλειμματική προπόνηση και σωστή διατροφή είναι τα κλειδιά της μακροπρόθεσμης επιτυχίας, αλλά υπάρχουν και άλλες τεχνικές για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά.

Θα έχεις ακούσει ότι η κορτιζόλη «η ορμόνη του στρες» είναι υπεύθυνη για το επιπλέον λίπος στην κοιλιακή περιοχή, αλλά αυτό είναι μόνο η μισή ιστορία.

Το σώμα σου παράγει κορτιζόλη για να αντιμετωπίσει το στρες – σωματικό, πνευματικό, ή συναισθηματικό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δίαιτες που δεν σου δίνουν αρκετές θερμίδες, λοιμώξεις, έλλειψη ύπνου, συναισθηματικό σοκ, έντονη άσκηση, ακόμα και το άγχος της καθημερινότητας.

Το άγχος και η κορτιζόλη δεν σε παχαίνουν από μόνα τους, αλλά οι έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης με την αποθήκευση σωματικού λίπους.

Επομένως το κλειδί για να μην αποθηκεύεις επιπλέον λίπος στη μέση είναι να ελέγχεις την αντίδραση της κορτιζόλης ή τα επίπεδα άγχους σου.

Μάθε τους 4 καλύτερους τρόπους να διώξεις το λίπος στην κοιλιά:

1. Τα συστηματικά γεύματα. Όταν παραλείπεις γεύματα, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, γι' αυτό βάλε στόχο τα 3 με 4 γεύματα την ημέρα σε ίσα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους. Συνήθως λέω στους πελάτες μου να τρώνε κάθε 3 με 3,5 ώρες.

2. Μην παραλείπεις το πρωινό. Αυτό θα αναγκάσει το σώμα σου να δημιουργήσει περισσότερες ορμόνες του στρες. Κάνε συνήθεια να τρως κάτι όταν ξυπνάς το πρωί.

3. Κοιμήσου αρκετά. Έχεις προσέξει ότι όταν είσαι κουρασμένη, οι υδατάνθρακες και τα γλυκά σε καλούν; Η έκκριση κορτιζόλης αυξάνει την επιθυμία σου για λιπαρά τρόφιμα ή ζάχαρη και δεν βοηθάει τη δίαιτα.

4. Μείωσε το αλκοόλ. Είναι κενές θερμίδες, αλλά πέραν αυτού, το αλκοόλ εκτοξεύει την αποθήκευση λίπους, αφού απελευθερώνει κορτιζόλη που εμποδίζει την παραγωγή τεστοστερόνης.


Πηγή: http://www.missbloom.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζί για το παιδί...



Το ποσό από τις δύο συναυλίες του Μ. Πλέσσα που έγιναν στο Badminton δόθηκε στο σύλλογο.

Σε μια όμορφη και λιτή εκδήλωση στα γραφεία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» παρευρέθηκαν ο Μίμης Πλέσσας, ο Μιχάλης Αδάμ από το Θέατρο Badminton, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Μπαρτσόκας, η Αντιπρόεδρος Μέμη Γκέρτσου, η Γεν. Γραμματέας Μαριλένα Μηναϊδη, αλλά και η σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκίλα Καρρέρ, συνεργάτες του συνθέτη, της Ένωσης και του Θεάτρου Badminton χτες το μεσημέρι, για να αποδοθεί το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις δύο εξαιρετικές συναυλίες του Μίμη Πλέσσα στο Badminton, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2011.

Η προσφορά έγινε δεκτή με συγκίνηση και χαρά από τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, ο οποίος τόνισε πόσο σημαντικό είναι, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Μίμης Πλέσσας να προσφέρουν με την τέχνη τους, στα παιδιά που το έχουν τόσο ανάγκη.


Ο Μίμης Πλέσσας τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο, αλλά και όλους τους καλλιτέχνες που φιλοξένησε στις συναυλίες του, να μπορεί να προσφέρει, κάτι που κάνει όσο συχνά μπορεί και έχει τη δυνατότητα και έδωσε την υπόσχεση να επαναλάβουν μια σημαντική συναυλία για τους σκοπούς της Ένωσης, στο άμεσο μέλλον.


Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά σε ανάγκη κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ένωση δέκα μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων, που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών, προσφέροντας κάθε μορφή βοήθειας σε παιδιά και οικογένειες σε ανάγκη.


Κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης βρίσκουν καταφύγιο παιδιά που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους.


Η Ένωση παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Επιπλέον, έχει θέσει σε λειτουργία την Πανελλαδική Γραμμή Συμβουλευτικής «11 525 Μαζί για το Παιδί», μια γραμμή βοήθειας, στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχει δωρεάν συμβουλές και ατομικά ραντεβού κατόπιν αξιολόγησης, σε παιδιά, νέους και γονείς.


Τα έσοδα της Ένωσης προκύπτουν αποκλειστικά από δωρεές, χορηγίες και έσοδα από εκδηλώσεις που διοργανώνει η ίδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος έμεινε παράλυτος στη Disneyland



Υπέστη θλάση στη σπονδυλική στήλη.

Ένα 12χρονο αγόρι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς έχει μείνει παράλυτο από το λαιμό και κάτω, εξαιτίας μιας απότομης πτώσης στη Disneyland στο Παρίσι.

Ο Bautista Riera από την Αργεντινή βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά την… τρομακτική πτώση από ύψος 60 μέτρων στο θεματικό πάρκο Twilight Zone Tower of Terror, που προσομοιώνει πτώση σε θάλαμο ασανσέρ που έχει χτυπηθεί από κεραυνό.

Οι ακτίνες χ που έβγαλε έδειξαν ότι υπέστη θλάση στην σπονδυλική στήλη και τα οστά.

Ο Bautista παραπονέθηκε στον πατέρα του, ο οποίος είναι γιατρός, ότι ένιωσε «άρρωστος» αμέσως μετά και μεταφέρθηκε στο κέντρο πρώτων βοηθειών του πάρκου.



Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε άμεσα και μεταφέρθηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Παρισιού Necker. Όταν έφτασε στο νευρολογικό τμήμα ήταν ήδη παράλυτος στα άνω άκρα.

Η παράλυση γρήγορα «διαδόθηκε» και στο κάτω μέρος του σώματός του.

Η Disneyland στο Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς και ο «πύργος του τρόμου» Tower of Terror, που εγκαινιάστηκε το 2008, από τα πιο διάσημα του θεματικού πάρκου.



Διαβάστε περισσότερα...

Η learn-e-pedia «πήγε»... στο Παιδικό Μουσείο



Τεχνολογία, γνώση, εκμάθηση και φυσικά πολύ παιχνίδι.

Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου παιδιά από όλη την Αθήνα με τους γονείς τους, βρέθηκαν στο «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» και με «οδηγό» την ψηφιακή πλατφόρμα διδασκαλίας «learn-e-pedia.gr», είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν διαδραστικό κόσμο γνώσης και χαράς.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού μαζί με τις οικογένειές τους, μπόρεσαν να γνωρίσουν με «βιωματικό τρόπο» και να εξοικειωθούν με τη «learn-e-pedia.gr», μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου.

Στο έκθεμα «Η Αγορά», τα παιδιά του Νηπιαγωγείου «έπαιξαν» με γράμματα και αριθμούς στον διαδραστικό πίνακα και παράλληλα, ανακάλυψαν γράμματα, λέξεις και νούμερα στα καταστήματα του εκθέματος.

Στο έκθεμα «Γεια σου, Πυθαγόρα!», τα παιδιά του Δημοτικού αξιοποίησαν τη «learn-e-pedia.gr», για να ανακαλύψουν τον κόσμο των Μαθηματικών. Παράλληλα, μέσα από τα αντικείμενα και τις συλλογές του εκθέματος, είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα γεωμετρικά σχήματα, να ερευνήσουν και να αντιληφθούν την έννοια της «συμμετρίας».

Τεχνολογία, γνώση, εκμάθηση και φυσικά πολύ παιχνίδι! Με την ψηφιακή πλατφόρμα διδασκαλίας «learn-e-pedia.gr» και το «Παιδικό Μουσείο» οι μικροί αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις και οι μεγάλοι έγιναν για λίγο… και πάλι παιδιά!



Διαβάστε περισσότερα...

Μια ανακάλυψή της μπορεί να οδηγήσει στην ίαση του καρκίνου!



Δεκαεφτάχρονη κερδίζει 100 χιλ. δολάρια για τη δημιουργία αντικαρκινικών σωματιδίων.


Στην ηλικία των 17 ετών πολλοί ασχολούνται με διάφορα πράγματα, άλλοι με τον αθλητισμό, άλλοι με το να ζήσουν απλά την εφηβεία τους, άλλοι με τα μαθήματά τους και το πως θα καταφέρουν να περάσουν στην σχολή που επιθυμούν. Μία δεκαεφτάχρονη, όμως, εργάζεται πάνω σε μία πρωτοποριακή θεραπεία ενάντια του καρκίνου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας πλήρως αποτελεσματικής ίασης της ασθένειας.

Το όνομα αυτής είναι Angela Zhang, και είναι η έφηβη στην οποία απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο 100.000 δολαρίων στην ατομική κατηγορία του διαγωνισμού της Siemens πάνω στα Μαθηματικά και την Επιστήμη&Τεχνολογία. Το project της είχε τίτλο «Design of Image-guided, Photo-thermal Controlled Drug Releasing Multifunctional Nanosystem for the Treatment of Cancer Stem Cells».

Η δημιουργία της χαρακτηρίζεται ως ένας «ελβετικός σουγιάς για τη θεραπεία του καρκίνου». Η Zhang κατάφερε να αναπτύξει ένα νανοσωματίδιο ικανό να φτάσει στην περιοχή του όγκου μέσω του φαρμάκου σαλινομυκίνη. Από τη στιγμή που φτάσει στην περιοχή τότε αρχίζει να σκοτώνει τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου. Ωστόσο, η Zhang, πρόσθεσε στοιχεία χρυσού και οξειδίου του σιδήρου, τα οποία επιτρέπουν στην μη επεμβατικής μεθόδου απεικόνιση της περιοχής μέσω MRI και Photoacoustics.

Όσον αφορά το γιατί επέλεξε αυτό το project, η Zhang, εξηγεί ότι έμεινε έκπληκτη όταν αντίκρισε τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που λάμβαναν κάποια αντικαρκινική θεραπεία. Δεδομένου ότι τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου είναι ανθεκτικά σε πολλές μορφές της θεραπείας του, της φάνηκε ως μία πολύ καλή πρόκληση. Τα νανοσωματίδιά της βραβεύτηκαν ακριβώς επειδή ενδέχεται να είναι ικανά να υπερπηδήσουν τις αντιστάσεις του καρκίνου, ενώ παράλληλα προσφέρουν την δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της θεραπείας σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές απεικόνισης.

Το επίτευγμα της νεαρής Zhang είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε όχι μόνο ότι είναι 17 ετών, αλλά και του επιπέδου κατανόησης που απαιτείται για τη δημιουργία τέτοιου είδους νανοσωματιδίων. Έχει δαπανήσει πάνω από 1000 ώρες από το 2009 για την έρευνα και την ανάπτυξη των σωματιδίων, και επιθυμεί να σπουδάσει χημικός μηχανικός, βιοϊατρική τεχνολογία ή φυσική. Δουλειά των ονείρων της είναι, τι άλλο από το να γίνει ερευνητικός καθηγητής.

Ο Διαγωνισμός της Siemens βρίσκεται στο 13ο έτος του και έχει ως στόχο να αναδείξει το ταλέντο νέων που βρίσκονται ακόμα στο σχολείο και ενδιαφέρονται για την έρευνα και την επιστήμη. Πέρυσι, στην αντίστοιχη κατηγορία, κέρδισε ο 15χρονος Benjamin Clark για την εργασία του πάνω στην αστροφυσική και την γέννηση των αστέρων, ενώ το 2009, ο Ruoyi Jiang κέρδισε για την έρευνά του πάνω στην αντοχή των φαρμάκων χημειοθεραπείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στο Ηράκλειο Κρήτης



Στα πλαίσια ημερίδας με τίτλο: «Η οφθαλμολογία συναντά την νευρολογία».

Παγκρήτια ημερίδα, με τίτλο «Η οφθαλμολογία συναντά την νευρολογία» οργανώνει το Σάββατο στο Ηράκλειο η Οφθαλμολογική Εταιρία Κρήτης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 19.00 το απόγευμα, ενώ στο περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων



Όραμα είναι ένας κόσμος με ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Η παγκόσμια ημέρα ανθρώπινων δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Όραμα των εμπνευστών της ήταν ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ευάλωτοι στον καρκίνο του δέρματος οι γεωργοί



Λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο.

Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος παρουσιάζουν οι γεωργοί λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο, όπως προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε στο 10ο συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη αφορά τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος που εξετάστηκαν στην χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Εδεσσας τη δεκαετία 2001-2010.

Όπως προκύπτει, κατά την περασμένη δεκαετία, έγιναν 3550 επεμβάσεις λόγω μορφωμάτων δέρματος εκ των οποίων οι 335 (9,4%) αφορούσαν καρκίνο του δέρματος. Από τους 335 ασθενείς, οι 208 (62%) ήταν άντρες και οι 127 (38%) γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,2 έτη. Όλοι οι ασθενείς ήταν γεωργοί δηλαδή είχαν αυξημένη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.

Παράλληλα, 251 περιπτώσεις (75%) αφορούσαν το πρόσωπο, 53 (15.8%) τα άκρα και 31 (9.2%) άλλες περιοχές του σώματος.

«Μπορούμε να πούμε πάντως ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος δεν έχουν αυξηθεί στην περιοχή, γεγονός που αποδίδεται στην ευρύτερη ενημέρωση πλέον, κυρίως των νέων, για την ηλιακή ακτινοβολία» επισήμανε μία από τις ερευνήτριες.


Διαβάστε περισσότερα...