Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Καταγγελίες για υποκλοπή κωδικών από κάρτες «paysafe»


Άγνωστα άτομα επικοινωνούν με ιδιοκτήτες καταστημάτων και προσπαθούν να αποσπάσουν τους κωδικούς.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνει καταγγελίες, που αφορούν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία πωλούνται, μεταξύ άλλων, προπληρωμένες κάρτες, τύπου «paysafe», για διαδικτυακές αγορές.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες των ιδιοκτητών των καταστημάτων (περιπτέρων, ψιλικών, κ.λ.π.) αφορούν περιπτώσεις, στις οποίες άγνωστα άτομα τους έχουν τηλεφωνήσει και προσποιούμενοι ότι είναι είτε τακτικοί πελάτες τους, είτε υπάλληλοι εταιρειών με προπληρωμένες κάρτες, τους έχουν πείσει να προβούν στην έκδοση προπληρωμένων καρτών και να τους γνωστοποιήσουν τηλεφωνικά τον κωδικό της κάρτας.

Σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων, οι δράστες ισχυρίζονται ότι είναι τεχνικοί της εταιρίας, που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα έκδοσης των προπληρωμένων καρτών στα καταστήματα και προκειμένου να διαπιστώσουν την ορθή λειτουργία τους, ζητούν από τους ιδιοκτήτες να εκδώσουν κάρτες και να τους δώσουν τον κωδικό, έτσι ώστε να κάνουν τις υποτιθέμενες απαραίτητες δοκιμές από το κεντρικό σύστημα της προμηθεύτριας εταιρείας.

Ακολούθως, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μετά από επικοινωνία με τις εταιρίες έκδοσης των προπληρωμένων καρτών, διαπιστώνουν τελικά ότι αυτές χρησιμοποιούνται άμεσα, κυρίως σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη»


Δράσεις ζωής στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Με κεντρικό σύνθημα «Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη. Έλα να το φωνάξουμε μαζί» η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει στις 26 Ιουνίου (ώρα 18:00) μια σειρά δράσεων ζωής, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Πρόκειται για μία διοργάνωση του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, και περιλαμβάνει διαδρομή 5 και 10 χιλιομέτρων, διαδρομή για rollers και ποδηλατοδρομία στην περιοχή από το Μακεδονία Παλλάς έως το Μέγαρο Μουσικής.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα βρίσκονται οι Γιατροί του Κόσμου Θεσσαλονίκης και θα συλλέγουν καινούρια και αχρησιμοποίητα παιδικά σιρόπια, προκειμένου να ενισχυθεί μαζί το παιδιατρικό ιατρείο τους.

Τις δράσεις θα πλαισιώσουν οι: Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών- στριών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών ΗΡΑΚΛΗ, ΑΡΗ και ΠΑΟΚ, Σύλλογος Ερμής 1877, ομάδα Rollers «Τροχοποδηλατιστές», Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Έλληνες Διασώστες rescuegr, Αντιγόνη, Γιατροί του Κόσμου, Άλλη Όψη, Σύλλογος Γονέων ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», Ομάδα Κρουστών ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» και Εργαστήρι τέχνης ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ».



Διαβάστε περισσότερα...

«Τα ανθρώπινα όργανα δεν πρέπει να αγοράζονται ή να πωλούνται»


Να απαγορευτεί η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Υπέρ της συνολικής και πλήρους απαγόρευσης της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων τάχθηκε σήμερα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με αφορμή πρόσφατες προτάσεις ειδικών ότι «κάποια μορφή εμπορευματοποίησης» θα μπορούσε να εξεταστεί ως ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τάχθηκε ρητά υπέρ της συνολικής και καθολικής απαγόρευσης στην εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Σε δήλωση της που εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «τα ανθρώπινα όργανα δεν πρέπει να αγοράζονται, να πωλούνται ή να προσπορίζουν κέρδος ή άλλα ανταλλάγματα, στα πρόσωπα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί ή σε τρίτους».

Η μη εμπορία ανθρωπίνων οργάνων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως έχει κατοχυρωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η Επιτροπή, καταλήγοντας ότι, «η αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων για εμπορία, θα πρέπει να χαρακτηριστεί έγκλημα» σε διεθνές επίπεδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία πείνας σε πολλές φυλακές της χώρας


Προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αποχή από το φαγητό, κρατούμενοι σε πολλές φυλακές της χώρας αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ και ζητούν την απόσυρση του. Η απεργία πείνας ξεκίνησε στις φυλακές της χώρας με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών.

Οι κρατούμενοι που αντιδρούν με αποχή από το φαγητό ξεπερνούν τους 3000. Σύμφωνα με πληροφορίες στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν εκατοντάδες κρατούμενοι του Κορυδαλλού , οι 120 κρατούμενοι από τις φυλακές Κέρκυρας, κρατούμενοι από τις φυλακές Αυλώνα, τη Νιγρίτα Σερρών, και 240 κρατούμενοι από το Δομοκό, φυλακή η οποία θα μετατραπεί σε τύπου Γ. Επίσης τη σίτιση αρνούνται περίπου 400 κρατούμενοι από τα Γρεβενά, 120 από το Μαλανδρίνο, 550 κρατούμενοι από τις φυλακές Πατρών και το σύνολο των κρατουμένων των φυλακών Αλικαρνασσού.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραγράφονται οι αζήτητες παρακαταθήκες πριν από το 1989


Προθεσμία δύο μηνών σε όσους διεκδικούν την απόδοσή τους.

Δύο μήνες προθεσμία θα δοθεί σε όσους διεκδικούν αυτούσιες ή χρηματικές παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν από τον Ιανουάριο του 1989 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδοση της παρακαταθήκης. Αν η προθεσμία παρέλθει, οι παρακαταθήκες αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες. Οι μεν χρηματικές παρακαταθήκες θα παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι δε αυτούσιες θα εκποιούνται υπέρ του Ταμείου. Τις λεπτομέρειες για την αξιοποίηση αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών προ του 1989 ρυθμίζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία παραγραφής δεν θα υπαχθούν οι παρακαταθήκες που προέρχονται από αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την τροπολογία αντιμετωπίζεται το ζήτημα των παρακαταθηκών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς από το 1878 έως σήμερα, μόνο μια φορά, το 1984, το Ταμείο προέβη στην κήρυξη ως αζήτητων των αυτούσιων παρακαταθηκών της περιόδου 1878 - 1920. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλες οι ανεξόφλητες αυτούσιες παρακαταθήκες, από το 1920 έως σήμερα να μην έχουν αξιοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τις αυτούσιες αλλά και τις ανεξόφλητες χρηματικές παρακαταθήκες που παραμένουν στο ταμείο από πολλών ετών. Για πρώτη φορά στην ιστορία των 100 ετών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ανελήφθη από την κυβέρνηση η πρωτοβουλία καταγραφής τους, εκτίμησής τους και αξιοποίησής τους ως αποτέλεσμα της ανάγκης για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στη διαχείριση μεγάλου αριθμού παρακαταθηκών που παραμένουν στο Ταμείο ήδη από τις αρχές του αιώνα.

Το πόρισμα επιτροπής που συγκροτήθηκε για το έργο αυτό έδειξε ότι υπάρχουν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες. Η τροπολογία προβλέπει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του και σε δύο εφημερίδες πρόσκληση για να υποβάλουν αίτηση απόδοσής τους όσοι έχουν αποδεικτικά στοιχεία. Η πρόσκληση θα επαναληφθεί και μετά θα αρχίσει να «τρέχει» η δίμηνη προθεσμία. Η πρόσκληση θα αναρτηθεί και σε όλα τα καταστήματα του Ταμείου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Χωρίς προσωπικό οι παιδικοί σταθμοί της Αθήνας»


Επιστολή Κωνσταντίνου στον υπουργό Εσωτερικών.

Ανοικτή επιστολή με αποδέκτη τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο έστειλε ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, διατυπώνοντας το ερώτημα: «χωρίς εργαζομένους θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθήνας;».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κωνσταντίνου:

«Κύριε Ντινόπουλε,

σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται οι εγγραφές νέων παιδιών στους σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας με ασφαλή πρόβλεψη ότι τουλάχιστον 2.300 παιδιά θα αναζητούν θέση σε παιδικό σταθμό που αυτή τη στιγμή δεν έχει προσωπικό!

Πότε θα δοθεί απάντηση στα αιτήματα του Δήμου Αθήνας για το διορισμό προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια και χωρίς κωλύματα τον Σεπτέμβρη;

Η άποψη μου είναι ότι σε αυτές τις θέσεις θα έπρεπε να απασχοληθεί προσωπικό με μόνιμη και σταθερή απασχόληση και όχι «εποχιακό» η ορισμένου χρόνου καθώς πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας κοινωνίας που σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών και των γονέων τους. Η φτώχεια οδηγεί μάλιστα σε περισσότερη ζήτηση από όλο και περισσότερους.

Ωστόσο κάθε φορά, η ασάφεια του «πότε μπορεί να πάρουν το παιδί στο σταθμό » οδηγεί σε ιδιώτες τα παιδιά και όχι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αυτή τη στιγμή η μη έγκριση των 267 εργαζόμενων ορισμένου χρόνου και η ασάφεια των διαδικασιών των ΕΣΠΑ για τις θέσεις των παιδιών σπρώχνουν γονείς στην απελπισία και στους ιδιώτες. Πότε θα δοθεί εκ μέρους σας κ.Ντινόπουλε μία σαφής απάντηση;

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας»



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τα επιδόματα αλλοδαπής και βιβλιοθήκης


«Οι αποφάσεις του ΣτΕ εφαρμόζονται μόνον για όσους προσέφυγαν».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών στη γενική εφαρμογή τους παρά μόνον για τις συγκεκριμένες υποθέσεις στις οποίες αφορά η προσφυγή, διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν περικοπές στο επίδομα αλλοδαπής και στο επίδομα βιβλιοθήκης.

Η απόφαση του ΣτΕ για το επίδομα βιβλιοθήκης προέβλεπε ότι δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο, παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό για να καλύψει δαπάνες του για την εκτέλεση της υπηρεσίας του.

Για το επίδομα αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για μετάβαση στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας ή με ειδική αποστολή για χρονικό διάστημα άνω των τριάντα ημερών, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται: «Η διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας στα κέντρα πρόληψης στις 25 Ιουνίου


«Το 2014 είναι μία ακόμη χρονιά περικοπών και περιστολής των Κοινωνικών Υπηρεσιών»
.
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών την Τετάρτη 25 Ιουνίου, παραμονή της «Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών», από τις 11:30 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων καλεί τους συναδέλφους της Αττικής να παρευρεθούν στην κοινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων 18 ΑΝΩ, των Συλλόγων Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ και του Σωματείου, την ίδια μέρα, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Ε.Κ.Α.

«Το 2014 είναι μία ακόμη χρονιά περικοπών και περιστολής των Κοινωνικών Υπηρεσιών, και ο μοναδικός δρόμος μας είναι η συμμετοχή, η δράση, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Είναι δηλαδή όλα αυτά που δουλεύουμε με τους αποδέκτες των υπηρεσιών μας. Ας γίνουμε το παράδειγμα, μαζί με τους συναδέλφους των υπόλοιπων δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε άνεργος πατέρας τριών παιδιών για δάνειο που είχε λάβει


Θα πληρώνει το μήνα 12,90 ευρώ μετά από απόφαση του δικαστηρίου.

Μόλις 12,90 ευρώ το μήνα θα καλείται να πληρώσει για δύο χρόνια οφειλέτης που είχε λάβει δάνειο 133.000 ευρώ.

Η απόφαση αφορά έναν άνεργο πατέρα τριών παιδιών.

Με απόφαση που εξεδόθη πρόσφατα, όπως τονίζει ο δικηγόρος της Πάτρας Χρήστος Λιαρομμάτης δίνεται η δυνατότητα σε μία πολυμελή οικογένεια να ξεφύγει από τη θηλιά των τραπεζών καθώς τα οικονομικά της έχουν υποστεί καθίζηση. Και φυσικά δεν θα χάσει το σπίτι του.

Ωστόσο, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει και τα προβλήματά του. Οι αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη είναι χιλιάδες και πλέον ορίζεται δικάσιμος για το 2022. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να περιμένει οκτώ χρόνια για να δικαιωθεί.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη


Επανέρχεται η Δημοτική Αστυνομία υπό τη σκεπή της ΕΛ.ΑΣ.

Στο ίδιο κτίριο, με τα ίδια μέσα, με το ίδιο προσωπικό -μειωμένο κατά το 1/3- που εν πολλοίς θα ασκεί τα ίδια καθήκοντα, και με μόνη βασική διαφορά ότι στο εξής θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ΕΛ.ΑΣ., και όχι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να λειτουργήσει στο προσεχές διάστημα το δημοτικό αστυνομικό τμήμα, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τη Δημοτική Αστυνομία που καταργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», το δημοτικό αστυνομικό τμήμα Θεσσαλονίκης θα στελεχώσουν 55 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι απορροφήθηκαν σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία


Όσοι ασφαλισμένοι οφείλουν από το 2011 και εντεύθεν ασφαλιστικές εισφορές και το φορολογητέο εισόδημά τους έχει όριο κατά μέσο όρο τις 12.000, μπορούν με αίτησή τους να απευθυνθούν στον ΟΑΕΕ και στο Ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) προκειμένου να θεωρηθούν τα βιβλιάρια των ίδιων και των οικογενειών τους μέχρις τις 28 Φεβρουαρίου του 2015.

Αυτό ανακοίνωσε από την Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, σημειώνοντας πως 20 εκ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκονται διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΟΓΑ.

Ο ερωτών βουλευτής ωστόσο ζήτησε ειδική ρύθμιση με διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για εκείνους που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και βεβαιωμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου το πρώτο θέμα είναι, υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, να μπορούν οι οφειλέτες αυτοί να ενταχθούν σε ένα βιώσιμο σύστημα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων. «Η ρύθμιση που υπήρχε έχει βελτιωθεί πολύ. Ωστόσο όπως φαίνεται από τα στοιχεία ένας μεγάλος αριθμός, μικρών κυρίως επαγγελματιών, είναι εκτός αυτής. Χρειάζεται προσαρμογή της ρύθμισης. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο τρόπος, μπορεί να μην είναι καν σύστημα δόσεων, πάντως πρέπει να αφορά όσους δεν μπορούν να πληρώσουν για συγκεκριμένους λόγους κι όχι εκείνους που μπορούν και κάνουν το κορόιδο» ανέφερε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστό μέχρι τη Δευτέρα το Μετσόβιο Πολυτεχνείο


Τουλάχιστον έως την προσεχή Δευτέρα θα παραμείνει κλειστό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετά από την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λύση που προκρίνει το υπουργείο Παιδείας στο θέμα της διαθεσιμότητας.


Οι διοικητικοί υπάλληλοι καλούν την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου σε τηλεδιάσκεψη τους συναδέλφους τους από τα άλλα επτά Ιδρύματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας για να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει τον γύρο των επαφών του με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους του ΕΜΠ, σήμερα συναντήθηκε με τους προέδρους των ΤΕΙ, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα λειτουργίας των Ιδρυμάτων τους, ενώ ανέφεραν, ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών, τους οποίους όμως δεν μπορούν και να πληρώσουν.

Ο κ. Λοβέρδος θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσει μαζί του το θέμα της λειτουργίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, το οποίο έχει υποχρηματοδοτηθεί και έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Αύριο το πρωί, ο υπουργός Παιδείας θα παραχωρήσει εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Βόμβα" του ΣτΕ για τη διαιτησία στα εργασιακά


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε σήμερα την υπ΄ αριθμ. 2307/2014 απόφασή της με την οποία έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος που αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε., των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, εκτός από αυτούς που αφορούν την διαιτησία.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22, παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010) για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι το άρθρο 3 της Π.Υ.Σ. 6/2012 με το οποίο ορίσθηκε ότι «η προσφυγή στην διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών, αντίκειται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος και ως εκ τούτου είναι ακυρωτέα».

Αντίθετα, με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επανήλθε η διαιτησία στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο μπορούσαν να πηγαίνουν στην διαιτησία προς επίλυση όλα τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και όρων (μισθοί, επιδόματα, άδειες, κ.λπ.). Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική τη ρύθμιση τόσο της Π.Υ.Σ. 6/2012, όσο και του νόμου 3899/2010 που περιόριζε τη διαιτησία αποκλειστικά μόνο στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου.

Να σημειωθεί ότι η διαιτησία είναι ένας μηχανισμός επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, με την προϊσχύουσα νομοθεσία, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληγαν σε κοινή συμφωνία, οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς ώστε να ρυθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, είτε του κλάδου, τον οποίο αφορούσε η διαφορά, είτε του συνόλου των εργαζομένων, αν αντικείμενο της διαφοράς ήταν η σύναψη εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με την 6/2012 Π.Υ.Σ. καταργήθηκε η δυνατότητα αυτή έτσι ώστε, σε περίπτωση κατά την οποία η συλλογική διαφορά δεν κατέληγε σε συμφωνία, δεν υπήρχε δυνατότητα να επιβληθούν γενικοί όροι εργασίας, υποχρεωτικοί για τους εργοδότες. Η ακύρωση της σχετικής διάταξης της Π.Υ.Σ. έχει ως συνέπεια να επανέρχεται σε ισχύ το παλαιότερο καθεστώς ως προς το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2012 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων από διάφορους χώρους.

Στη συνέχεια στις 7 Δεκεμβρίου 2012 συζητήθηκε η υπόθεση ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ. Πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και συμμετείχαν συνολικά 31 δικαστές.

Εξ αυτών, δύο ήταν αντιπρόεδροι (Αθανάσιος Ράντος και Δημοσθένης Πετρούλιας), τρεις ήταν πάρεδροι χωρίς δικαίωμα ψήφου και δύο σύμβουλοι Επικρατείας ήταν αναπληρωματικοί.

Τον Απρίλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των δικαστών κεκλεισμένων των θυρών. Η υπόθεση έμεινε στα χέρια του εισηγητή 19 μήνες και σήμερα δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση.

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το Μνημόνιο Ι (απόφαση 668/2012) συμμετείχαν 55 δικαστές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμος Αθηναίων "παγώνει" την αξιολόγηση


Να «παγώσει» η εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει γίνει προσφυγή, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων με την απόφαση-ψήφισμα εκφράζει την αντίθεσή του στο προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων στους δήμους, ιδιαίτερα όσον αφορά στον επιμερισμό της αξιολόγησης των υπαλλήλων με ποσοστά, κάτι που έχει επικριθεί σαν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό.

Το δημοτικό συμβούλιο στην απόφαση-ψήφισμα εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του στην πάγια θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την«αξιολόγηση δομών και προσωπικού, αλλά μέσω της εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης, τέτοιου που να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Επιπλέον, ζητά την εφαρμογή της αναστολής του νόμου και προτείνει τη σύσταση τετραμερούς επιτροπής από το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΠΟΠ-ΟΤΑ προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει το πλαίσιο αξιολόγησης και δεν θα παραπέμπει σε απολύσεις και διαθεσιμότητα στους δήμους.

Από τις παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη» και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» υπήρξε πρόταση ώστε στο ψήφισμα να συμπεριληφθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία το δημοτικό συμβούλιο εντέλλει τον Γενικό Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην υλοποιήσουν το νόμο και να μην αποστείλουν έως τις 30 Ιουνίου τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης των υπαλλήλων. Αν και οι Ν. Σοφιανός, Π. Κωνσταντίνου και Ε. Πορτάλιου, με την υποστήριξη της δημοτικού συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας, Στ. Αγγελίδου επέμειναν, η πρόταση καταψηφίσθηκε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το όζον "έπνιξε" την Αθήνα


Υπέρβαση στις τιμές του όζοντος παρατηρήθηκε σήμερα, σύμφωνα με μετρήσεις του δικτύου παρακολούθησης ατμόσφαιρας της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η τιμή που κατεγράφη στο σταθμό των Λιοσίων, στις 17:00, έφθασε στα 207 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ την ίδια ώρα στο σταθμό των Θρακομακεδόνων η τιμή των ορίων ήταν στα 195 μικρογραμμάρια. Σημειώνεται, ότι το όριο ενημέρωσης κοινού είναι τα 180 μικρογραμμάρια και το όριο συναγερμού τα 240.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του, συνιστά σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από το απόγευμα αναμενόταν σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)», ξεκινά η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από το Ίδρυμά της, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Όπως ενημέρωσε η ίδια τους δημοσιογράφους, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εκστρατεία έχει σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, την αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου και την επανέναρξη της ιστορίας μέσα από την επίτευξη της ενότητας των Γλυπτών.

«Αυτή την εκστρατεία θεωρούμε ορθότερο να την αποκαλούμε "Εκστρατεία Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα", αφού βασικό μας επιχείρημα σε αυτή τη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου» δήλωσε στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη, συμπληρώνοντας ότι «η επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνο εθνικό αίτημα αλλά και διεθνές ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς, ηθικής αποκατάστασης και τάξης».

Επίσης πληροφόρησε ότι «κύριος στόχος της εκστρατείας είναι η ριζική αναβάθμιση του θέματος στην UNESCO» μέσα από την επίτευξη τριών βημάτων: Τη διεθνή συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου- συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων και ακτιβιστών, όπως του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, του προέδρου του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορου Αργυρόπουλου, καθώς και των Έντι Ο' Χάρα και Ντέιβιντ Χιλ, προέδρων της Βρετανικής Επιτροπής και της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίστοιχα. Ένα δεύτερο βήμα αποτελεί η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τρίτο η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην UNESCO.

«Στη νέα πρωτοβουλία της κ. Βαρδινογιάννη, στην οποία βεβαίως ανταποκριθήκαμε, προέχει ένα καινούργιο στοιχείο: Να κατανοηθεί ότι η επιστροφή των Μαρμάρων δεν αφορά μια διεκδίκηση εθνικής εμμονής ή έναν πολιτιστικό αναχρονισμό, αλλά μια ουσιαστική ανάγκη που προβάλλει το ίδιο το μνημείο. Ο Παρθενώνας είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

«Το θέμα έχει γίνει πολλαπλό, με τη μακροβιότητα που διατηρεί. Έχει έναν χαρακτήρα ηθικό, που δεν έχασε ποτέ η Ελλάδα, γιατί τα Γλυπτά όχι μόνον τα πήραν αλλά τα τεμάχισαν. Τα μνημεία της τέχνης δεν είναι όπως τα λείψανα των αγίων που ο καθένας έχει από ένα κοκαλάκι, έχουν μια ολότητα, μια ακεραιότητα, μια μόνιμη αξία» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, προσθέτοντας δύο ακόμη τομείς που συνδέονται με το ζήτημα: Ο μουσειακός, με στόχο το ευρύ κοινό να συλλάβει τη σπουδαιότητα των Γλυπτών, και ο πολιτικός, ίσως ο πιο καθοριστικός, όπως είπε, καθώς τα πράγματα γίνονται απλούστερα αν για το ζήτημα αποφασίσουν οι δύο κυβερνήσεις, βρετανική και ελληνική.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επίσης τα πρώτα στοιχεία από την πανελλαδική δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη η εταιρεία IPSOS OPINION και τα οποία παρουσίασε ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος. «Είναι η πρώτη φορά που ερευνάται η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα» δήλωσε ο κ. Νικολακόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: Από δείγμα 1.000 συνεντεύξεων, 93% θεωρούν ως πολύ σημαντική την επανένωση των Γλυπτών (μόνο 2% έχουν αντίθετη άποψη), 14% δηλώνουν απόλυτα ενημερωμένοι για το θέμα και 38% ότι γνωρίζουν αρκετά (31% ότι έχουν απλώς ακούσει κάποια πράγματα και 13% ότι γνωρίζουν ελάχιστα), 23% ξέρουν ότι τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και 63% στην Αγγλία, 78% έχουν γνώση ότι η Μελίνα Μερκούρη είναι το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων, ενώ 53% θεωρούν την επανένωση των Γλυπτών ως εθνικό ζήτημα και 40% ως σημαντικό.

Τέλος, στην κορυφή των προσώπων, φορέων ή θεσμών που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εκστρατεία βρίσκονται οι προσωπικότητες από το εξωτερικό (83%), πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμοί από την Ελλάδα (81%), διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμοί (81%), η UNESCO (80%), ενώ χαμηλότερα βρίσκονται η ελληνική πολιτεία (70%), τα ελληνικά ΜΜΕ (67%) και οι ξένες κυβερνήσεις (61%).

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο οποίος στον χαιρετισμό του μετέφερε δύο μηνύματα: Ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον αγώνα αυτόν και ότι ο ίδιος μοιράζεται την αισιοδοξία της κ. Βαρδινογιάννη ως προς την τελική έκβαση.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τους ζήτησαν να υπογράψουν ότι θα πληρώνονται κάθε τρεις μήνες


Επιχείρηση επισιτισμού στο Ηράκλειο Κρήτης ζήτησε από τους υπαλλήλους της να υπογράψουν και να παραδώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δέχονται να πληρώνονται κάθε ... τρεις μήνες λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η εταιρεία. 


Μια τέτοια υπεύθυνη δήλωση έπεσε στα χέρια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο να εφαρμοστεί καθώς πρόκειται για προϊόν εκβιασμού ενώ ανέφερε ότι σε τέτοια περίπτωση θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. 


"Τέτοια περίπτωση δεν είχε ξανασυμβεί στο Ηράκλειο, να καλούν δηλαδή τους εργαζομένους να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα πληρώνονται κάθε τρεις μήνες εν ονόματι της κρίσης" ανέφερε εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε η εφαρμογή καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων


Άνοιξε και επισήμως η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει ως στόχο την καταγραφή των χρεώσεων υπέρ τρίτων προκειμένου να γίνει στη συνέχεια η σχετική «εκκαθάριση», όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο.



Υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ανοικτά ότι το Δημόσιο δεν έχει πλήρη γνώση όλων των χρεώσεων που επιβάλλονται στην Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό ζητά τη βοήθεια των πολιτών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ο σκοπός αυτού του ιστότοπου είναι να γίνει μία πλήρης χαρτογράφηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων καθώς και να εκφράσουν οι πολίτες την άποψή τους για αυτούς».

Ο χρήστης για να καταθέσει την άποψή του πρέπει πρώτα να εγγραφεί στον ιστότοπο με ένα απλό ψευδώνυμο και ένα email. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ανωνυμία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Οι αποφάσεις του ΣτΕ εφαρμόζονται μόνο για όσους προσέφυγαν


Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών στη γενική εφαρμογή τους παρά μόνον για τις συγκεκριμένες υποθέσεις στις οποίες αφορά η προσφυγή.

Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν περικοπές στο επίδομα αλλοδαπής και στο επίδομα βιβλιοθήκης. Η απόφαση του ΣτΕ για το επίδομα βιβλιοθήκης προέβλεπε ότι δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο, παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό για να καλύψει δαπάνες του για την εκτέλεση της υπηρεσίας του.

Για το επίδομα αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για μετάβαση στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας ή με ειδική αποστολή για χρονικό διάστημα άνω των τριάντα ημερών, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται τα ακόλουθα: «Η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για επισκευές σε σχολεία


Το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για την επισκευή και συντήρηση 325 σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Η κατανομή, όπως επισημαίνεται, γίνεται με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολικών κτιρίων κατά 30% και τον αριθμό των μαθητών κατά 70%, σύμφωνα με στοιχεία του σχολικού έτους 2012- 2013 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 2011- 2012 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Συντονιστικού Γραφείου Μειονοτικών Σχολείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΔΕΗ για ανεξόφλητα τέλη ακινήτων...


Στο τέλος Ιουλίου η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013 (τέλος ακινήτων) ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση, διευκρινίζοντας ότι:

- Όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στον λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».

- Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα - ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο. Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες - πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ - είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.

Το 2013 ήταν η τελευταία χρόνια που εισπράχθηκε το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος καθώς από εφέτος εφαρμόζεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα... μυστικά του Facebook


Πόσα πράγματα γνωρίζετε για το Facebook; Σίγουρα αρκετά, αλλά όχι όλα. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ποια είναι τα… μυστικά του.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για αποπλάνηση ανηλίκων


Τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 52χρονου, ο οποίος συνελήφθη στην Πτολεμαΐδα στις 2 Ιουνίου για αποπλάνηση ανηλίκων, έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Καραμπατάκη του Ευαγγέλου και της Γαρυφαλιάς, κάτοικο Πτολεμαΐδας. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις: α) αποπλάνηση παιδιών, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη και επιπλέον σε βάρος παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, β) πορνογραφία ανηλίκων με χρησιμοποίηση ανηλίκου, ο οποίος δεν συμπλήρωσε το 15ο έτος και γ) αντίσταση.





Επειδή, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, οι παραπάνω αξιόποινες πράξεις, προσβάλουν το έννομο αγαθό της γενετήσιας ελευθερίας και της αγνότητας της παιδικής ηλικίας που στόχο έχουν να προφυλάξουν το παιδί από πρόωρες σεξουαλικές εμπειρίες, προς διασφάλιση της αδιατάρακτης εξέλιξής του, καθώς και τη νόμιμη εφαρμογή της πολιτειακής βούλησης, κρίθηκε απαραίτητη η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, καθόσον αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.




Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε Σέριφο και Σίφνο


Στη Σέριφο και τη Σίφνο ταξιδεύουν οι Γιατροί του Κόσμου με το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», προσφέροντας δωρεάν γυναικολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου:

Δευτέρα 30/6: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου

Τρίτη 1/7: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου

Τετάρτη 2/7: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου

Πέμπτη 3/7: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου

Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας υλοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους» με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Μέσω ΟΓΑ θα διατεθεί τελικώς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σε ΚΕΠ και στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος του επιδόματος, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι περιοχές στις οποίες θα γίνει, αρχικώς, η πιλοτική εφαρμογή θα ανακοινωθούν σήμερα. Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο σε δύο δήμους και από το 2015 θα γενικευτεί σε περισσότερους δήμους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την κατάθεση της μελέτης από την Παγκόσμια Τράπεζα, η χορήγηση του εισοδήματος θα γίνει με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, καθώς το σύνολο του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου και του τεκμαρτού, το οποίο υπολογίζεται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και όχι έως 4.800 ευρώ, όπως ήταν η αρχική πρόταση.

Στο τεκμαρτό εισόδημα περιλαμβάνονται:

Αγροτικές γαίες.

Οικονομικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. αποταμιευτικοί λογαριασμοί).

Διαρκή καταναλωτικά αγαθά (αυτοκίνητα ή άλλα εγγεγραμμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά).

Στο δηλωθέν εισόδημα περιλαμβάνονται εισοδήματα από τις εξής πηγές:

Μισθωτές υπηρεσίες.

Αυτοαπασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθερίων επαγγελμάτων.

Γεωργικές δραστηριότητες.

Εμπορικές επιχειρήσεις.

Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια.

Έσοδα από τόκους.

Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης.

Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης.

Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας.

Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξέρετε τι είναι η φωτοκατάλυση;


Η φωτοκατάλυση είναι η «πράσινη» αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα θα δοθούν στο 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ηλιακής Χημείας και Φωτοκατάλυσης που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως και το Σάββατο 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και υλοποιείται από τα Τμήματα Χημείας του Α.Π.Θ. και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μεθόδους για την αξιοποίηση μίας “πράσινης” τεχνολογίας, της φωτοκατάλυσης, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και η δημιουργία προϊόντων της νέας χιλιετίας πάνω στον τομέα αυτόν, θα διερευνήσουν επιστήμονες, στο διεθνές συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

“Θέμα του συνεδρίου είναι οι εναλλακτικές μέθοδοι για την καταστροφή τοξικών ουσιών και ιδιαίτερα η φωτοκατάλυση η οποία αξιοποιεί ιδιότητες αδρανών υλικών όπως το οξείδιο του τιτανίου (περιέχεται σε αντηλιακές κρέμες) σε συνδυασμό με ηλιακό φωτισμό προκειμένου να καταστρέψει τοξικούς ρύπους σε ατμόσφαιρα και νερό” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Πούλιος.

“Στην Ελλάδα”, όπως εξήγησε ο καθηγητής, “η μέθοδος της φωτοκατάλυσης δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί αλλά εκκρεμεί πρόταση για επεξεργασία των αστικών λυμάτων της νήσου Θηρασιάς μ΄αυτό τον τρόπο, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός και φυσικά, είναι φιλικός στο περιβάλλον”.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου, η ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή ενέργεια) στις διαδικασίες καθαρισμού των υγρών και του αέρα θα μπορούσε να προσφέρει, ειδικά σε περιοχές μεγάλης ηλιοφάνειας (όπως είναι τα ελληνικά νησιά) αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις καταστροφής ή απομάκρυνσης τοξικών και βλαβερών ρύπων από το νερό ή τον αέρα.

“Μιλάμε για μία μέθοδο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό για την βαφή κτιρίων όπου προστίθεται οξείδιο του τιτανίου και με την έκθεση στον ήλιο “μπλοκάρεται” η ατμοσφαιρική ρύπανση και κατά συνέπεια η εξωτερική βρωμιά” πρόσθεσε ο κ.Πούλιος

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 250 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ιάπωνας καθηγητής Fujishima, ο αποκαλούμενος "πατέρας" της ετερογενούς φωτοκατάλυσης αφού, όπως διευκρίνισε ο κ.Πούλιος, ήταν ο πρώτος που διέσπασε το υδρογόνο και το οξυγόνο από το νερό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης το 1972.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χάρτης επιδοτήσεων για επενδύσεις


Το... χάρτη των κονδυλίων που θα διατεθούν, μέσω του επενδυτικού νόμου για το 2014 ανά Περιφέρεια και ανάλογα με το καθεστώς χρηματοδότησης, ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ενισχύσεις σε ρευστό, συνολικού ύψους 1,255 δισ. ευρώ και φοροαπαλλαγές 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον επενδυτικό νόμο.

Για την ακρίβεια, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης υπέγραψε την απόφαση για την κατανομή των χρημάτων σε όσους δουν το επενδυτικό τους σχέδιο να εγκρίνεται και να περνά στη φάση της ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι οι μορφές επιδότησης είναι τρεις: Είναι η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, αλλά και η φορολογική απαλλαγή κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας μίας επιχείρησης.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως έχετε δει αυτό το κορίτσι;


Από τις 16/06/2014 αγνοείται η 15χρονη Μαρία Ιωακείμ που έφυγε από το σπίτι της κατά τις πρωινές ώρες, στους Αγίους Θεοδώρους Ορχομενού.

Η Μαρία έχει ύψος 1,55μ. και βάρος 65 κιλά. Έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Την ημέρα της εξαφάνισής της φορούσε κόκκινο φόρεμα και πολύχρωμα σανδάλια.



Δεδομένης της παρατεταμένης παραμονής της Μαρίας εκτός οικίας και των κινδύνων που ελλοχεύουν από αυτή, κρίνεται αναγκαία η άμεση εύρεσή της. Η οικογένειά της ανησυχεί ιδιαίτερα και ελπίζει με τη βοήθεια όλων μας να βρεθεί σύντομα και να επιστρέψει κοντά τους.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000 καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διερμηνείς για μετανάστες σε 10 νοσοκομεία


Νύχτα, στο Παίδων, όχι πολύ καιρό πριν. Μια γυναίκα τρέχει στα επείγοντα με το κοριτσάκι της στην αγκαλιά. Έχει και τα δύο του χεράκια ανοιχτά και κλαίει με λυγμούς. Η γυναίκα φωνάζει για βοήθεια, αλλά καθ’ ότι μετανάστρια από το Πακιστάν, μιλάει μόνο ουρντού. Στα ελληνικά και τα αγγλικά οι νοσηλευτές προσπαθούν να την καθησυχάσουν, το παιδί θα γίνει καλά, είναι ελαφρύ το έγκαυμα (προέκυψε ότι είχε καεί όταν κατά λάθος έπεσε πάνω του καυτό νερό). Όμως η γυναίκα βρίσκεται σε πλήρη πανικό. Εκείνη τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, η γλώσσα ορθωνόταν σαν τείχος ανάμεσα σε εκείνη και τη χώρα όπου βρέθηκε να ζει. Αυτό το χάσμα επικοινωνίας επιχειρεί να γεφυρώσει το πρόγραμμα που υλοποιείται από το τέλος Απριλίου σε δέκα νοσοκομεία της χώρας.

Εκατόν δέκα ειδικά εκπαιδευμένοι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές/διερμηνείς βρίσκονται στη διάθεση των υπηκόων τρίτων χωρών που προσεγγίζουν τους φορείς υγείας ούτως ώστε να μπορούν να συνεννοηθούν για το πρόβλημά τους και να λάβουν σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την οργάνωση ΜΕΤΑδραση (συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης κατά 95% από κοινοτικούς πόρους και 5% από εθνικούς πόρους) σε νοσοκομεία στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα, στη Χίο, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κω.

Είκοσι μεσολαβητές έχουν μετακινηθεί από την Αθήνα προς τα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκτός από την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας, στόχος του προγράμματος είναι και η βελτίωση της πληροφόρησης των υπηκόων τρίτων χωρών σε θέματα πρόληψης και περίθαλψης, αλλά και η επιμόρφωση του στελεχικού δυναμικού των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τη ΜΕΤΑδραση, η αδυναμία επικοινωνίας με υπηκόους τρίτων χωρών αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια στη διαχείριση μεταναστευτικών ρευμάτων, ενώ έχει συχνά ως αποτέλεσμα την έλλειψη σεβασμού βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση δραστηριοποιείται από το 2010 στην εκπαίδευση διερμηνέων, που πραγματοποιούν αποστολές στις αρμόδιες αρχές ασύλου, στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής, σε άλλους κρατικούς φορείς και τώρα και στα νοσοκομεία. Ανάμεσα στις γλώσσες που καλύπτονται είναι τα αλβανικά, αμαρικά, αραβικά, αραμαϊκά, βερβερίνεια, γαλλικά (γαλλικά-κρεόλ), γεωργιανά, κινέζικα, κινιαρουάντα, κουρδικά (Κερμεντζί, σορανί, μπαντινί), λινγκάλα, μολδαβικά, μπενγκάλι, νταρί, ουκρανικά, ουρντού, παντζαμπί, παστό, ρώσικα, σινχάλα, σομαλικά, σουαχίλι, τούρκικα, φαρσί και χίντι. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το τέλος του καλοκαιριού, οπότε ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό έργο, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς φιλοδοξούν να συνεχιστεί με ιδίους πόρους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κομοτηνή


Για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, κατά τη διάρκεια εργασιών, στον άξονα Μυρωδάτου-παραλίας Μυρωδάτου, στην Κομοτηνή, και συγκεκριμένα έως το τέλος Αυγούστου 2014, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων.

Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται από παρακαμπτήριες οδούς.


Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ στους φορολογούμενους: Συμπληρώστε τις δηλώσεις


Το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καλεί τους Έλληνες φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την υπάρχουσα προθεσμία της 30ης Ιουνίου δείχνοντας αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος με τα στοιχεία για το 2013, όπως και στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος.

Χθες οι Έλληνες φορολογούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών, υπέβαλαν 146.000 δηλώσεις που είναι και ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός δηλώσεων και το TAXIS ανταποκρίθηκε με μεγάλη ευκολία σε αυτό τον αριθμό.

Συνολικά έχουν υποβληθεί περί τα 3,3 εκατομμύρια δηλώσεις. Οι ώρες στις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του ΤΑXIS είναι:

· Μέχρι τις 9.30 το πρωί

· Από τις 14.00 μέχρι τις 17.00

· Μετά τις 21.30 το βράδυ



Διαβάστε περισσότερα...

Μητσοτάκης: Η βαθμολογία δεν θα επηρεάσει το μισθό


Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει μείωση μισθού σε όποιον δεν αποδίδει έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση να επανεξεταστούν ζητήματα που αφορούν συνολικά στο μισθολόγιο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα εξεταστεί και, αν είναι εφικτό, θα συνδεθούν ενδεχομένως πρόσθετες μισθολογικές παροχές όχι μόνο με τη θέση ενός υπαλλήλου, αλλά και με την απόδοσή του, υπογραμμίζοντας ότι ο κύριος σκοπός του νέου συστήματος είναι να διορθωθούν αδικίες που υπάρχουν στο ενιαίο μισθολόγιο.

«Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ένα στέρεο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, θα μπορούμε να συζητήσουμε για ενδεχόμενα bonus σε αυτούς οι οποίοι αποδίδουν περισσότερο είτε σε επίπεδο οργανικής μονάδος είτε σε επίπεδο υπαλλήλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει μείωση μισθού σε όποιον δεν αποδίδει, προσθέτοντας ότι η βαθμολογία στη χαμηλότερη κλίμακα δεν θα έχει επιπτώσεις ούτε τίθεται ζήτημα διαθεσιμότητας ούτε μείωσης μισθού.

Δείτε τα βίντεο από το Star:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα του δήμου Αθηναίων για τον καύσωνα


Τις κλιματιζόμενες αίθουσες των λεσχών φιλίας ανοίγει από αύριο ο δήμος Αθηναίων, από τις 10:00 έως τις 18:00, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα τα επόμενα 24ωρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα θα ανοίξουν οι αίθουσες: Μαμούρη και Δύμης 22 στον Άγιο Παύλο, Δράκου 26-28 στον πεζόδρομο στο Κουκάκι, Χελντράιχ 15 στον Νέο Κόσμο, Αθηνοδώρου 61 στα Κάτω Πετράλωνα, Αίμωνος 9 και Άστρους στην Κολοκυνθού, Αχαρνών 372 στον Άγιο Ελευθέριο και Πανόρμου και Βαθέως στους Αμπελόκηπους.

Ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων του Δήμου Αθηναίων (ΟΑΚΠ), κατόπιν ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνιστά στους δημότες και ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 Ιουνίου, να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και την έντονη σωματική εργασία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνέλαβαν πάλι τη Σουδανή που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό


Η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, η οποία βρισκόταν στη φυλακή επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και αφέθηκε ελεύθερη, συνελήφθη πάλι, ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Όπως αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συγγενής της νεαρής γυναίκας, η Μίριαμ από το Σουδάν συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει την χώρα.



«Η εθνική ασφάλεια τη συνέλαβε μαζί με τον Ντάνιελ, τον σύζυγό της» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη των δύο παιδιών τους, περιλαμβανομένου του βρέφους που γεννήθηκε στην φυλακή.

Το ζευγάρι οδηγήθηκε στα κεντρικά της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας, προσέθεσε η πηγή.

«Είναι δικαίωμά της να φύγει από την χώρα» διαμαρτυρήθηκε ο συγγενής, ο οποίος δεν ήταν σε θέσει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Γεννημένη από μουσουλμάνο πατέρα, η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, 26 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού την 15η Μαΐου με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στο Σουδάν ο οποίος απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Η Μίριαμ παντρεύτηκε έναν χριστιανό και είναι πλέον μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών, που βρισκόταν στην φυλακή μαζί της. Η νεαρή γυναίκα είχε επίσης καταδικασθεί σε 100 μαστιγώσεις μετά την καταδίκη της για μοιχεία. Σύμφωνα με την ερμηνεία της σαρίας στο Σουδάν, κάθε γάμος μεταξύ μιας μουσουλμάνας με έναν μη-μουσουλμάνου θεωρείται «μοιχεία».

Η ετυμηγορία είχε προκαλέσει την κατακραυγή και μια κινητοποίηση σε χώρες της Δύσης και στους κόλπος των οργανισμών προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν να ακυρωθεί χθες από ένα εφετείο που διέταξε την αποφυλάκιση της Ισάγκ.

Η Μίριαμ γεννήθηκε στην πολιτεία Γκεντάρεφ (ανατολικά) την 3η Νοεμβρίου του 1987. Ο πατέρας της, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία όταν εκείνη ήταν 5 ετών, αφήνοντας τη μητέρα της, μια χριστιανή ορθόδοξη, να τη μεγαλώσει με τις αρχές του θρησκεύματός της σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της ρωμαιοκαθολικής αρχιεπισκοπής του Χαρτούμ.

«Ποτέ της δεν υπήρξε μουσουλμάνα στη ζωή της» ανέφερε το κείμενο το οποίο είχε υπογράψει ο πατέρας Μούσα Τίμοθι Κάσο, εφημέριος της επισκοπής του Χαρτούμ. Η Ισάγκ είχε ασπαστεί τον καθολικισμό λίγο πριν το γάμο της, στα τέλη του 2011, με τον Ντάνιελ Ουάνι, έναν Αμερικανό πολίτη σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση της αποφυλάκισής της, η νεαρή γυναίκα αμέσως κρύφτηκε «με το σύζυγό της και τα δύο της παιδιά σε έναν ασφαλές σημείο», καθώς φοβόταν για την ζωή της, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της, τον Μοχάναντ Μουστάφα.



Διαβάστε περισσότερα...

Όλο το χρόνο οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων


Οι ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων θα μπορούν να γίνονται πλέον όλο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, στον νόμο 4267/2014 (άρθρο 19 παράγραφος 5), ο οποίος ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιλήφθηκε διάταξη με την οποία επεκτάθηκε το ωράριο κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων πέραν του ωραρίου λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Φαρμακευτική κάλυψη για τους ανασφάλιστους


Στη φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική ικανότητά τους προχωρά η κυβέρνηση, μετά τη νοσοκομειακή κάλυψή τους, και έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στο συνέδριο Athens Health Forum 2014.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για την Υγεία με ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, χωρίς να διαφοροποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, οι οποίες θα προχωρήσουν με ορθολογικό τρόπο και θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, χωρίς περαιτέρω συμπίεση.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων στα νέα φάρμακα ανακοίνωσε από το βήμα του Athens Health Forum ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Λιντζέρης, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΟΦ είναι ο ρυθμιστικός φορέας της αγοράς και υπεύθυνος όχι μόνο για την έγκριση των φαρμάκων αλλά και για την επάρκεια της αγοράς και τη σωστή τιμολόγηση των σκευασμάτων που κυκλοφορούν.

«Φτάσαμε στο σημείο να ποινικοποιήσουμε την ασθένεια των πολιτών» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός στο φάρμακο έχει συμπιεστεί στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο μισό από τα επίπεδα του 2009.

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι δραματικά υποχρηματοδοτημένος» επισήμανε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ενώ ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, αναφερόμενος στον διαβήτη και την κατάθλιψη, έκανε λόγο για «βόμβα» νοσηρότητας που θα «σκάσει» τα επόμενα χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Καλά νέα για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης


Ένα συνδυασμός φαρμάκων κατάφερε να βελτιώσει αισθητά την αναπνευστική λειτουργία σε ασθενείς με κυστική ίνωση, που φέρουν την πιο συχνή και πιο βαριά σε φαινότυπο γενετική μετάλλαξη, την ΔF508. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Αμερικάνικο Ίδρυμα Κυστικής ΄Ίνωσης, τα αποτελέσματα ερευνών της εταιρίας Vertex έδειξαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων των ivacraftor και lumacraftor κατάφερε να βελτιώσει αισθητά την αναπνευστική λειτουργία των εν λόγω ασθενών.

"Μέχρι τα τέλη του 2014 θα γίνει η αίτηση για άδεια χορήγησης των φαρμάκων αυτών στους ασθενείς με την πιο συχνή μετάλλαξη και αναμένεται μες στο 2015 να δοθεί η άδεια! Η οριστική θεραπεία για όλους τους ασθενείς με κυστικής ίνωση είναι προ των πυλών, οι επίσημες ανακοινώσεις και τα αποτελέσματα ερευνών το επιβεβαιώνουν! Τα νέα είναι εξαιρετικά, είναι χαρμόσυνα και ελπιδοφόρα για όλη την κοινότητα των ινοκυστικών σε όλον τον κόσμο" αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Αγγελική Πρεφτίτση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκαρφίστηκε απαγωγή για να γλιτώσει τον οδοντίατρο


Ο 12χρονος είχε περιγράψει και τον υποτιθέμενο απαγωγέα.

Ένα 12χρονο αγόρι «σκαρφίστηκε» ολόκληρη ιστορία απαγωγής για να γλιτώσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, όταν ο πιτσιρικάς βρέθηκε να κρύβεται στο χωριό St. Gervais, σύμφωνα με την εφημερίδα The Local Europe. Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν γιατί κρύβεται εκείνος άρχισε να τους περιγράφει πώς είχε καταφέρει να το σκάσει λίγη ώρα πριν από έναν άνδρα που προσπάθησε να τον απαγάγει στην κοντινή πόλη Bagnols, ενώ ήταν καθ' οδόν για τον οδοντίατρο.

Μάλιστα έδωσε λεπτομερέστατη περιγραφή και για τον απαγωγέα. Όπως είπε στους αστυνομικούς ήταν ένας άντρας γύρω στα 30, ψηλός, μυώδης, με μία ουλή στο δεξί του μάγουλο, ενώ δεν δίστασε να περιγράψει και το αυτοκίνητο με το οποίο τον άρπαξε ο υποτιθέμενος απαγωγέας όταν πλησίασε το παιδί με την πρόφαση ότι ήθελε να ρωτήσει για ένα δρόμο.

Για ένα μήνα η αστυνομία έψαχνε αυτό τον μυστηριώδη άνδρα, μέχρι που κάλεσε ξανά το αγόρι στο τμήμα για μερικές συμπληρωματικές ερωτήσεις, έπειτα από την εξέταση υλικού από κάμερες ασφαλείας.

Εκεί ο πιτσιρικάς ομολόγησε ότι σκαρφίστηκε ολόκληρη την ιστορία προκειμένου να μην αναγκαστεί να πάει στον οδοντίατρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κακή συμπεριφορά των νέων τεχνολογιών


Οι έξυπνες συσκευές μας έχουν καταντήσει πολύ αγενείς.

Μικροί υπολογιστές τσέπης, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, παγκόσμια επικοινωνία, άμεση πρόσβαση σε factoids, βίντεο και άλλα πολλά.

Πριν από μερικές δεκαετίες κανείς δε θα μπορούσε να έχει προβλέψει πώς θα είναι η ψηφιακή ζωή του σήμερα.

Δυστυχώς όμως, τα τεχνολογικά θαύματα που ζούμε στις μέρες μας, έχουν στραφεί σε μεγάλο βαθμό εναντίον μας, μετατρέποντάς μας σε… εντελώς αγενή άτομα.

Δείτε παρακάτω τα λάθη στη συμπεριφορά, που έχουμε αποκτήσει εξαιτίας της τεχνολογίας:

1. Δείπνο για δύο… εντελώς αποκομμένοι ο ένας από τον άλλο



Θα τους έχετε δει σε κάποια έξοδό σας, κι αν είστε εντελώς ειλικρινείς με τον εαυτό σας, θα παραδεχτείτε ότι… κι εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό!).

Οικογένειες, ζευγάρια, φιλικές παρέες… κάθονται σε ένα εστιατόριο παντελώς αμίλητοι και ήσυχοι. Πέρα από το φαγητό τους, η προσοχή τους είναι στραμμένη στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου!

Την επόμενη φορά προσπαθήστε να θέσετε μια πρόκληση στον εαυτό σας (και στους συνδαιτυμόνες σας): να μη βγάλετε το κινητό από την τσέπη, όσο διαρκεί το δείπνο!

2. Ο φωνακλάς στις δημόσιες τουαλέτες



Στο σπίτι σας μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Όταν όμως χρησιμοποιείτε μια δημόσια τουαλέτα ως… χώρο γραφείου, τότε αλλάζει το θέμα.

Δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικό να κάνετε ολόκληρη συζήτηση, μιλώντας δυνατά και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους γύρω σας, γράφει η Kim Komando στο Fox News.

Κάντε τη δουλειά σας… πλυθείτε και… φύγετε!

3. Τα ακουστικά του «μη με ενοχλείτε»



Τα ακουστικά στέλνουν ένα σημάδι «μη με ενοχλείτε» στον υπόλοιπο κόσμο. Αν όμως βρίσκεστε μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον και κάποιος προσπαθεί να σας απευθύνει το λόγο, το ευγενικό είναι να τα… βγάζετε εντελώς από τα αυτιά σας, για να του δείξετε ότι προσέχετε αυτό που σας λέει.

4. Οι θορυβώδεις



Ringtones, γραπτά μηνύματα, υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις για νέα εισερχόμενα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο… και όλα αυτά σε full volume!

Μήπως να μαθαίνατε πού βρίσκεται το κουμπάκι, απ’ όπου χαμηλώνει η ένταση;

Όσο για εκείνους που επιλέγουν τη λύση της «σίγασης» μέσω της χρήσης ακουστικών… Αν η ένταση είναι στο full και πάλι ο θόρυβος για κάποιους θα είναι πολύ δυνατός. (Μην ξεχνάτε ακόμη, πόσο κακό κάνετε στην ακοή σας).

5. Ο μηνυματάκιας



Αν την ώρα που περπατάτε στο δρόμο συγκρούεστε με άλλους ανθρώπους, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να… σηκώσετε το βλέμμα σας από την οθόνη του κινητού σας.

Για να μη μιλήσουμε για όσους στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν ή… κατά τη διάρκεια του σεξ!

6. Ο πωρωμένος με τα selfie



Ο μόνος άνθρωπος που ενδεχομένως να ενδιαφερόταν για τα δεκάδες selfies που ανεβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ήταν… η μαμά σας.

Όχι όμως και ο υπόλοιπος κόσμος!

Για αλλαγή, αφήστε το κινητό τηλέφωνο κάτω και… απολαύστε το τοπίο γύρω σας, όπου κι αν βρίσκεστε.



Διαβάστε περισσότερα...