Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Χάστε 30 κιλά χωρίς χειρουργείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος μειώνει την κατανάλωση του όγκου της τροφής.

Μια νέα πρωτοποριακή και ανώδυνη μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως και 30 κιλά, χωρίς να υποβληθείτε σε κανενός είδους εγχείρηση. Πρόκειται για τη μέθοδο, που πρώτη εφάρμοσε η κλινική Mayo και απευθύνεται σε όσους θέλουν να μειώσουν την χωρητικότητα του στομάχου τους, επομένως και την ημερήσια κατανάλωση του όγκου της τροφής.

Η διαφορά της νέας μεθόδου endosleeve από τα γνωστά χειρουργεία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας βρίσκεται στο ότι δεν απαιτεί καμία χειρουργική επέμβαση. Απλά, γίνεται χρήση ενός ενδοσκοπίου, όπως μιά γαστροσκόπηση, το οποίο δεν προκαλεί τραυματισμούς, ούτε τομές. Η μέθοδος δεν απαιτεί νοσηλεία και παραμονή σε νοσοκομείο ή στο σπίτι, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά ή ο διαβήτης. Βασική προϋπόθεση είναι οι ασθενείς να μην πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για τη νέα μέθοδο από τον κ. Τσιώτο Γρηγόριο, χειρουργό πεπτικού, επίκ. καθηγητή χειρουργικής, Mayo Clinic

- Τι ακριβώς είναι η μέθοδος endosleeve και τι επιτυγχάνει;

Είναι η μείωση των διαστάσεων του στομάχου, ώστε να μειωθεί η χωρητικότητά του (δηλαδή να χωράει λιγότερο φαγητό) χωρίς εγχείρηση (δηλ. χωρίς καμία απολύτως τομή, ούτε κάν λαπαροσκοπική), αλλά με χρήση ενδοσκοπίου, όπως ακριβώς γίνεται μία απλή γαστροσκόπηση. Η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου αναγκάζει σε μειωμένη πρόσληψη φαγητού και άρα σε μείωση του βάρους.

- Σε ποιους ασθενείς προορίζεται και ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν;

Η αρχική εφαρμογή της μεθόδου αυτής στην Mayo Clinic ήταν και συνεχίζει να είναι σε υπέρβαρους ασθενείς που δεν έχουν όμως νοσογόνο παχυσαρκία (δηλ. ΔΜΣ>35). Εφαρμόζεται δηλ. σε υπέρβαρους με ΔΜΣ<35 .="" 15-30="" 40="" br="">
Η δεύτερη εφαρμογή της μεθόδου αφορά ασθενείς που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε εγχείρηση γαστρικού bypass ή sleeve αλλά αργότερα ξαναπήραν βάρος. Αυτό οφείλεται σε διεύρυνση με τον καιρό του μικρού στομάχου ή της ένωσής του με το έντερο. Με την ενδοσκοπική αυτή μέθοδο, τοποθετούμε ραφές εντός του στομάχου και αποκαθιστούμε την αρχική κατάσταση, οπότε το παραπανίσιο βάρος ξαναχάνεται. Το endosleeve στους ασθενείς αυτούς ειδικά είναι σωτήριο διότι προσφέρει την μοναδική μη χειρουργική λύση στο πρόβλημα επανάκτησης βάρους μετά και παρά την εγχείρηση που προηγήθηκε.

- Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι με το γαστρικό bypass και τη λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή (gastric sleeve) μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με προβλήματα παχυσαρκίας. Τι παραπάνω έχει να προσφέρει η νέα μέθοδος;

Το endosleeve αποτείνεται σε διαφορετικό, αλλά πολύ μεγαλύτερο ποσοτικά, μέρος του πληθυσμού. Να το εκφράσουμε και αλλιώς: Το endosleeve δεν είναι προορισμένο για ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία που χρειάζονται εγχείρηση και θέλουν να την αποφύγουν. Τέτοιοι ασθενείς δεν είναι υποψήφιοι για endosleeve.

- Υπάρχουν αντενδείξεις;

Πάντοτε προηγείται λήψη πλήρους ιστορικού και γίνεται πλήρης εργαστηριακός έλεγχος ώστε να αναγνωριστούν τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις. Δεν υπάρχουν όμως συγκεκριμένες για την μέθοδο αντενδείξεις.

- Πού ξεκίνησε να εφαρμόζεται η μέθοδος endosleeve και πόσες εγχειρήσεις έχουν συνολικά γίνει;

Ο σχεδιασμός της μεθόδου και η πρώτη της εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στην Mayo Clinic πριν από 3 χρόνια. Έκτοτε εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως διότι χρειάζεται ιδιαίτερα εξειδικευμένη και καινοτόμο εμπειρία, καθώς και πολύ στενή συνεργασία εμπειρότατης ομάδας εξειδικευμένης στην ανατομία και τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Έχουν γίνει μερικές εκατοντάδες τέτοιες επεμβάσεις (τονίζουμε πάλι: δεν είναι εγχείρηση) χωρίς επιπλοκές και με πολύ καλά αποτελέσματα όταν η μέθοδος εφαρμόζεται με τις σωστές ενδείξεις.

- Μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, σε διαβητικούς ή σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από χρόνια οισοφαγίτιδα;

Φυσικά. Δεν υπάρχει αντένδειξη. Το μόνο που είναι απαραίτητο να προσεχθεί πάρα πολύ και το τονίζουμε αυτό συνεχώς, είναι η σωστή και ενδεδειγμένη επιλογή των ασθενών για την μέθοδο αυτή. Για παράδειγμα, ασθενείς με διαβήτη ή με υπέρταση μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα νοσογόνο παχυσαρκία και να χρειάζονται μία λαπαροσκοπική εγχείρηση για την θεραπεία τους και όχι endosleeve. Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνουμε ότι είναι εκ των ουκ άνευ η αξιολόγηση των ασθενών από υπεύθυνη και εμπειρότατη ιατρική ομάδα.

- Τα στοιχεία που έχετε, τι δείχνουν για την αποτελεσματικότητα της;

Όταν και όπου γίνεται σωστή επιλογή ασθενών, η μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Επαναλαμβάνουμε ότι όταν εφαρμόζεται σε ανθρώπους που χρειάζονται να χάσουν όχι περισσότερα από 15-30 κιλά, φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα. Επιτυγχάνει δηλ. τον στόχο της. Η μέθοδος όμως δεν προορίζεται και δεν την εφαρμόζουμε σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία.

- Χρειάζεται η συνεργασία και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων;

Σαφέστατα. Είναι απολύτως απαραίτητος ο ειδικά εκπαιδευμένος και με αποδεδειγμένη εμπειρία γαστρεντερολόγος. Η μέθοδος είναι ενδοσκοπική, γίνεται δηλ. με γαστροσκόπηση. Τοποθετούνται ειδικές ραφές εντός του στομάχου και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την απόλυτη συμμετοχή ειδικότατου γαστρεντερολόγου. Την στιγμή αυτή, δεν υπάρχει άλλη τέτοια ομάδα στην χώρα μας.

- Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι «χειρουργείο». Είναι στην πραγματικότητα μία γαστροσκόπηση που όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο (περίπου 60-90 λεπτά) και για τον λόγο αυτό γίνεται με αναισθησία.

- Είναι επώδυνο;

Όχι, διότι η επέμβαση καθ’ εαυτή γίνεται με αναισθησία, αλλά ούτε μετά την επέμβαση υπάρχει πόνος ή άλλη ενόχληση διότι δεν έχει γίνει καμία τομή ούτε εξωτερικά στο δέρμα, ούτε εσωτερικά στο στομάχι.

- Πότε ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και στην εργασία του;

Το endosleeve δεν χρειάζεται νοσηλεία. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του σε λίγες ώρες. Μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επομένη ημέρα, όπως ακριβώς θα έκανε και αν υποβαλλόταν σε μία απλή γαστροσκόπηση.

- Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια νόσος για την οποία ευθύνονται πολλοί παράγοντες. Ποιες είναι οι οδηγίες που δίνετε στους ασθενείς σας;

Για 15 ημέρες μετά την επέμβαση συστήνουμε στον ασθενή να καταναλώνει μόνο τροφές περασμένες στο blender/mixer. Αυτό συμβαίνει διότι θέλουμε να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στις εσωτερικές ραφές του στομάχου να σταθεροποιηθούν και να μην «παραβιαστούν», ας πούμε, από σκληρές αμάσητες τροφές που θα αύξαναν πολύ την πίεση εντός του στομάχου. Κατά τα άλλα, η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή κατανάλωσης πολλών ρευστών γλυκών ή αλατιού ισχύουν, όπως πρέπει να ισχύουν και σε όλους τους ανθρώπους.

- Υπάρχει κίνδυνος να ξαναπάρουν κιλά όσοι πραγματοποίησαν τη μέθοδο endosleeve;

Το endosleeve δεν είναι η «μαγική» λύση που αναιρεί την ευθύνη του κάθε ανθρώπου για τον εαυτό του και μηδενίζει την δική του συμμετοχή στην υγεία και την ποιότητα ζωής του. Το endosleeve περιορίζει αποτελεσματικά την χωρητικότητα του στομάχου και μειώνει την ποσότητα φαγητού που κάποιος μπορεί να καταναλώσει. Έτσι οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους. Εάν μετά την επίτευξη της επιθυμητής απώλειας, κάποιος αρχίσει να καταναλώνει ρευστά γλυκά (παγωτό, σοκολάτες, κτλ), οινόπνευμα, πολύ αλάτι και άλλα, τότε ουσιαστικά «αντιμάχεται» ο ίδιος το καλό αποτέλεσμα που ήδη επέτυχε. Στις περιπτώσεις αυτές, ναι ξαναπαίρνει βάρος. Το endosleeve αποτελεί μία πολύ ουσιαστική, αξιόπιστη, μη χειρουργική και αποτελεσματική βοήθεια απώλειας 15-30 κιλών για ανθρώπους που δεν έχουν σταθεί ικανοί να το πετύχουν με επανειλημμένες δίαιτες και προγράμματα αδυνατίσματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.