Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Υποχωρεί η επιδημία HIV στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή αντιμετώπισης της επιδημίας.
Πτωτική τάση παρουσιάζει η πορεία του AIDS στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του 2013, φαίνεται να υποχωρεί, σε σύγκριση με το 2011, που παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται και το πρώτο τετράμηνο του 2014, καθώς καταγράφεται σαφής μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης (39) που δηλώθηκαν στο σύστημα καταγραφής σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οπότε είχαν δηλωθεί 150 περιστατικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η HIV λοίμωξη παραμένει στη χώρα μας και στην ομάδα των χρηστών μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, γι' αυτό είναι αναγκαία η εγρήγορση και η συνεχής παρουσία παρέμβασης στον χώρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κάμψη που παρατηρείται οφείλεται και στην άμεση αντιμετώπιση και την επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης (διανομή συριγγών) σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Σήμερα, συνεδρίασε, για πρώτη φορά μετά τον ορισμό της από το υπουργείο Υγείας, η συντονιστική επιτροπή αντιμετώπισης της HIV επιδημίας στους ΧΕΝ, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα. Στην επιτροπή, την οποία συντονίζει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί φορείς, αλλά και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της χρήσης ουσιών, καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης. Η επιτροπή ασχολήθηκε με την τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στους ΧΕΝ, τη διασύνδεσή τους με τους φορείς απεξάρτησης και τις μονάδες λοιμώξεων, τη σύγχρονη πραγματικότητα στον χώρο της χρήσης ουσιών και τον περαιτέρω σχεδιασμό παρεμβάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.