Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων



Την υπέγραψαν 126 δήμοι της χώρας.

Εκατόν είκοσι έξι δήμοι της χώρας υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, ενώ περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν έως το 2015 στις 15 περιφερειακές έδρες, μέσω του ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων αποκλεισμού και βίας λόγω φύλου.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα, σε ημερίδα με τίτλο «η Πόλη της Ισότητας», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως γένους θηλυκού

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, επεσήμανε την ανάγκη σύστασης υπηρεσιακών μονάδων για τις πολιτικές ισότητας των φύλων στους δήμους, ενώ κάλεσε τις εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσεων και εκπόνηση οδηγών με βάση τη Χάρτα, την οποία έχουν υπογράψει έως σήμερα συνολικά περισσότερες από χίλιες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Στη χώρα μας παρατηρείται ελλιπής γυναικεία αντιπροσώπευση, αφού μόνο 8 από τους 325 δημάρχους είναι γυναίκες, ενώ στο ελληνικό κοινοβούλιο μόνο το 20% των βουλευτών είναι γένους θηλυκού.

Η κα Στρατηγάκη έκανε επίσης γνωστό ότι πρόκειται να διατεθούν 700.000 ευρώ σε κάθε μία από τις 15 περιφερειακές έδρες για τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων για γυναίκες και ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας, έως το 2015, ενώ επεσήμανε ότι, μέσω του προγράμματος «Αιρετές στην Αυτοδιοίκηση» θα ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι δήμοι θα βοηθηθούν σε επίπεδο τεχνοκρατικής γνώσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων», διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΤΑ ΑΕ (Πληροφόρηση - Επιμόρφωση - Τοπική Ανάπτυξη) Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.

«Η Χάρτα συμφιλιώνει διαφορετικά οράματα για την ισότητα στην Ευρώπη και συνοψίζει τις προτάσεις όλων των συντελεστών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές αρμοδιότητες των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην Ευρώπη», ανέφερε η Σάντρα Τσετσιαρίνη, διευθύντρια διεθνών σχέσεων και συνεργασίας του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης.

Βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, η οποία εμπνεύστηκε, μεταξύ άλλων, από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των γυναικών του 1981, είναι οι εξής:

1. Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα.

2. Για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων πρέπει να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών.

3. Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία δημοκρατική κοινωνία.

4. Η εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων.

5. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

6. Κατάλληλα υποστηριζόμενα σχέδια και προγράμματα δράσεων αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναστατικό φάρμακο για το διαβήτη



Θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα του χρόνου.

Με μία ένεση την εβδομάδα θα μπορούν να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους οι διαβητικοί χάρη σε ένα νέο φάρμακο θα που κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2012.

Η δραστική ουσία του φαρμάκου, που ανήκει την κατηγορία των ινκρετινομιμητικών, είναι η εξενατίδη.

Εξάλλου οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος σε διαβητικούς. Το τεχνητό πάγκρεας θα είναι μία συσκευή η οποία ή θα είναι φορητή ή εμφυτεύσιμη και θα ρυθμίζει το σάκχαρο του διαβητικού 24 ώρες το 24ωρο. Προς το παρόν όμως η εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι σε φάση κλινικών δοκιμών.

Τα παραπάνω επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 25ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) που θα πραγματοποιηθεί από 10-12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής στο ΑΤΕΙΘ, Κυριάκος Καζάκος, και ο παθολόγος διαβητολόγος Εμμανουήλ Πάγκαλος.

Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού της γης και η αύξηση του μέσου όρου ζωής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μία πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των διαβητικών στη χώρα μας ξεπερνά τις 800.000, ενώ παγκόσμια φτάνει στα 280 εκατομμύρια. Το 90% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2, που μπορεί να εισβάλλει ύπουλα, ακόμη και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ο προληπτικός έλεγχος, ιδίως στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία και ηλικία μεγαλύτερη από 46 ετών. Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, για τον οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν πρόληψη, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η συχνή σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνισή του.

Παράλληλα με το συνέδριο η ΔΕΒΕ διοργανώνει τις 13 Νοεμβρίου (10.30-14.00) στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς ημερίδα για το κοινό με θέμα «Νεότερα δεδομένα στο Σακχαρώδη Διαβήτη».

Τέλος, στις 11 Νοεμβρίου (11.00-16.00) θα λειτουργήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους περίπτερο όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν μετρήσεις του σακχάρου αίματος και ενημέρωση σε θέματα διαβήτη από ομάδες φοιτητών της ιατρικής σχολής ΑΠΘ και νοσηλευτικής σχολής ΑΤΕΙΘ.


Διαβάστε περισσότερα...

Λιγουρευτήκατε γλυκό;



Ενδώστε στον πειρασμό.

Μην προσπαθήσετε να «πνίξετε» τις λιγούρες σας. Έρευνα του University of Hertfordshire στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως, όταν οι γυναίκες καταπιέζουν την ανάγκη τους για γλυκό, καταλήγουν να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνες που αφήνουν ελεύθερο τον εαυτό τους να απολαύσει αυτό που ζητάει.

Οι επικεφαλής ερευνητές σημείωσαν επιπλέον πως αν σκεφτόμαστε για αρκετή ώρα πως ανυπομονούμε να φάμε ένα γλυκό καταλήγουμε να τρώμε πολύ λιγότερο αν το αναζητήσουμε αμέσως αφού σκεφτούμε πως το θέλουμε.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θωρακίστε την υγεία σας με τα κατάλληλα τρόφιμα



Ποιες τροφές ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού.

Είναι η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης και δεν είναι λίγοι αυτοί αυτοί που ήδη έχουν έχουν περάσει το πρώτο συνάχι, βήχα, «μπούκωμα» και πυρετό.

Παρότι ο περισσότερος κόσμος ξέρει πως φρούτα και λαχανικά γενικώς θωρακίζουν την υγεία, δύο αμερικανοί επιστήμονες – η διαιτολόγος Τόνια Ράινχαρντ και ο παθολόγος Τζόλε Φέρμαν – επισημαίνουν πως υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Ποια είναι τα τρόφιμα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού:


Λιπαρά ψάρια:
Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι πλούσια σε σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα είδος ωφέλιμου λίπους, που μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τους πνεύμονες, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια. Να τρώτε δύο μερικές λιπαρά ψάρια την εβδομάδα.

Κρεμμύδια:
Τα ξερά κρεμμύδια και τα ομοειδή τρόφιμα, όπως το σκόρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η κερσετίνη, η αλλισίνη και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Προσπαθήστε να τρώτε μισό φλιτζάνι την ημέρα.

Μανιτάρια:
Η συστηματική κατανάλωση μανιταριών διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Να τα τρώτε μαγειρεμένα και όχι ωμά, συνιστά ο δρ Φέρμαν.

Γιαούρτι:
Τα γιαούρτια - ιδίως τα ελληνικά, κατά την κυρία Ράινχαρντ – περιέχουν ενεργές καλλιέργειες (γνωστές ως προβιοτικά) ωφέλιμων βακτηρίων, που διατηρούν χαμηλά των επίπεδα των παθογόνων μικροοργανισμών στην γαστρεντερική οδό. Να τρώτε τουλάχιστον ένα γιαούρτι κάθε μέρα.

Αυγά:
Τα αυγά αποτελούν θαυμάσια πηγή καλής ποιότητας πρωτεϊνών και επιπλέον περιέχουν χολίνη – μία ουσία που εμποδίζει την εισβολή των ιών και των βακτηρίων στο σώμα. Αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη, να τρώτε ένα αυγό για πρωινό, αρκετές μέρες της εβδομάδας.

Όσπρια:
Τα μπιζέλια, τα φασόλια, οι φακές και τα άλλα όσπρια, αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος αυξάνει την παραγωγή και την επιθετικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Να τρώτε τουλάχιστον μισό φλιτζάνι οσπρίων, δύο φορές την εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαραίτητος ο φρουτοχυμός το πρωί



Σας δίνει ενέργεια και σας προστατεύει από κρυολογήματα.

Το πρωί θα θέλατε να πιείτε ένα χυμό με φρούτα, αλλά δεν έχετε ποτέ χρόνο; Υπάρχει λύση: Θα κόψετε τα φρούτα σε κομματάκια από το βράδυ και θα τα βάλετε στο ψυγείο. Ετσι το πρωί, το μόνο που θα κάνετε, θα είναι να τα βάλετε στο μπλέντερ.

Είναι σημαντικό να πίνετε ένα φρουτοχυμό το πρωί, αφού θα σας δώσει ενέργεια και έχει και βιταμίνες που θα σας προστατέψουν από κρυολογήματα κλπ.

Αν στο χυμό θα βάλετε μπανάνα, για να μη μαυρίσει αν την κόψετε το βράδυ, ρίξτε μέσα λίγες σταγόνες λεμόνι. Ακόμη όμως και να μαυρίσει, δεν πειράζει, γιατί η γεύση της δεν θα χαθεί και δεν θα επηρεάσει σε τίποτα τη γεύση των άλλων φρούτων


Πηγή: http://meacolpa.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν αλλοιώνεται η φωνή μας...



Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται.

Η ομαλή εκφώνηση προϋποθέτει την καλή λειτουργία του λάρυγγα, των φωνητικών χορδών, της αναπνοής, του νευρικού συστήματος. Στη χροιά της φυσιολογικής φωνής εμπλέκονται κληρονομικοί και ορμονικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα η φωνή να είναι ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου.

Η αλλοίωση της φωνής μπορεί να αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (π.χ. τόνος, τραχύτητα) ή να αφορά την ομαλή ροή των λέξεων και την άρθρωση. Η αλλοίωση της φωνής μπορεί να οφείλεται σε:

Παράγοντες που διαταράσσουν την ανατομική δομή της περιοχής (π.χ. φλεγμονές από ιούς και μικρόβια, καρκίνος του λάρυγγα).

Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των φωνητικών χορδών και λαρυγγικών μυών (π.χ. υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών λόγω επαγγέλματος, κάπνισμα, πεπτικές διαταραχές).

Παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος (π.χ. ορισμένα εγκεφαλικά επεισόδια παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δυσαρθρία).

Παράγοντες που διαταράσσουν τα επίπεδα ορμονών που εμπλέκονται στην τραχύτητα της φωνής (π.χ. σύνδρομα αρρενοποίησης).

Κατά τη διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αναπνευστικό ψιθύρισμα, εξέταση νευρολογικών σημείων) κατευθύνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ξηροί καρποί «ανεβάζουν» τη διάθεση



Αποδεδειγμένα τα οφέλη για την υγεία.

Οι ξηροί καρποί δεν είναι ωφέλιμοι μόνο για τον οργανισμό αλλά μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν και τη διάθεση και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Proteome Research», η καθηγήτρια Christina Andres-Lacueva, από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανέφερε ενδείξεις ότι οι ξηροί καρποί πέρα από τα οφέλη για την υγεία, βελτιώνουν και τη διάθεση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνθρωποι μετά την κατανάλωση ξηρών καρών έχουν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξη και του ύπνου. Είναι γνωστή ως ουσία της ευεξίας.

Ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι θα χρειαστούν νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αν οι ξηροί καρποί κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται ότι είναι ωφέλιμοι αρκεί να τους περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας με μέτρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λιτότητα δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία



Περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία ζουν στην Ευρώπη και συνιστούν το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια θέση απασχόλησης.

Η κατάσταση είναι ακόμα δυσμενέστερη στα φτωχά κράτη – μέλη με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να οδηγείται στη φτώχεια και στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο ψηφίστηκε σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την κινητικότητα και την ένταξη ατόμων με αναπηρία και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010 – 2020.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί η πεποίθηση ότι απαιτείται μεγαλύτερη επένδυση στην κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία και στην προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία και την απασχόληση, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει:
να διασφαλισθεί ουσιαστικά η πρόσβαση για όλους σε υπηρεσίες και αγαθά, καθώς επίσης και στην ελεύθερη μετακίνηση και την επικοινωνία, ως στοιχειώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα και να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά τα εμπόδια για την κινητικότητα, ως μια εκ των συνιστωσών της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Στο τελικό κείμενο της έκθεσης ενσωματώθηκαν τροπολογίες του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, αφενός μέσω της αποφυγής λήψης μέτρων λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής προστασίας που προσφέρεται στα άτομα με αναπηρία και αφετέρου μέσω της λήψης των ενδεδειγμένων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και την ενδυνάμωση των αρμόδιων δημόσιων φορέων με σκοπό την ένταξη των ατόμων αυτών στην απασχόληση και την κοινωνία.

‘Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικοκοινωνική συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική επάρκεια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικές και στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Πέραν της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στην επίτευξη της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Υποχρέωση του κράτους και της κοινωνίας είναι η εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία – μέσω επαρκών επιδοματικών πολιτικών, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ίσης πρόσβασης στην απασχόληση και την εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να είναι και το ζήτημα για τη σημερινή κυβέρνηση, η μέγιστη κοινωνική αποτελεσματικότητα των επιδοματικών πολιτικών, όχι οριζόντιες και αλόγιστες περικοπές και φοροεπιδρομές. Πότε θα καταλάβουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, οικογένειες με ελπίδες και όνειρα;’, δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μας έχουν προγράψει» δηλώνουν οι Ελληνες θαλασσαιμικοί

Η πλέον συγκλονιστική ομολογία των καιρών μας.

Τους στερούν το δικαίωμα στις μεταγγίσεις και την χορήγηση φαρμάκων μετά τα 26 χρόνια.

Πέρα από την απόγνωση. Ομολογία του τέλους...Πέρα από την απόγνωση. Ομολογία του τέλους...
Οι προτεινόμενες από την γενική γραμματεία κοινωνικής ασφάλισης τροποποιήσεις του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), σημαίνουν για εκατοντάδες Ελληνες θαλασσαιμικούς μείωση του προσδόκιμου ζωής στα 26 χρόνια. Συγκεκριμένα το ποσοστό αναπηρίας για τους θαλασσαιμικούς (άτομα με μεσογειακή αναιμία) που οι προτάσεις προβλέπουν είναι 50% σε αντικατάσταση του μέχρι σήμερα ισχύοντος 67%. Για την ισόβια ασφάλιση μετά τα 26 χρόνια σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης απιτείται ποσοστό 67% και άνω. Οπερ εστί μεθερμηνευόμενο, μετά τα 26 τους οι Ελληνες θαλασσαιμικοί δεν δικαιούνται πλέον βιβλιάριο ασθενείας για τις μεταγγίσεις και τα υψηλού κόστους (πολλές εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως) φάρμακά τους (αποσιδήρωσης κ.ο.κ.) που είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για καθεαυτή την επιβίωσή τους. Οσοι δεν έχουν να διαθέσουν κάνα δυό μισθούς μηνιαίως πρακτικά προγράφοναι!

“Αυτό είναι το τέλος μας” διαπιστώνει σε δελτίο τύπου της η εθνική ομοσπονδία των θαλασσαιμικών (ΕΟΘΑ) , άναυδη έναντι της φονικής αναλγησίας των κυβερνώντων. Η ΕΟΘΑ δεν υπερβάλλει ούτε στο ελάχιστο. Η αποδοχή του τέλους δίχως την παράλληλη επένδυση στην παραμικρή προσδοκία από πλευράς του οργάνου εκπροσώπησης των Ελλήνων θαλασσαιμικών είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό.

Διαβάστε περισσότερα...

Απειλείται η επιβίωση χιλιάδων ατόμων με αναπηρία

Μετά την σφαγή (και) των προνοιακών επιδομάτων στα επίπεδα του 40%.

ΕΣΑμεΑ προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις : «Είστε υπόλογοι».

Απόλυτη ανέχεια για χιλάδες άτομα με αναπηρία.Απόλυτη ανέχεια για χιλιάδες άτομα με αναπηρία.

Την βαθιά αγανάκτησή της για την “σφαγή” στα επίπεδα του 40% των προνοιακών επιδομάτων για το τελευταίο δίμηνο εκφράζει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ εγκαλώντας την κυβέρνηση αλλά και τον λοιπό πολιτικό κόσμο της χώρας ότι καταδικάζει τα άτομα με αναπηρία στην απόλυτη ανέχεια. Όπως επισημαίνεται από την ΕΣΑμεΑ, “από την αρχή αυτής της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, δεν υπήρξε ούτε καν ένα στοιχειώδες σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής προστασίας της πιο ευπαθούς οικονομικά και κοινωνικά ομάδας του πληθυσμού παρότι αυτό αποτελούσε και αποτελεί κυρίαρχο αίτημα του αναπηρικού κινήματος”. H EΣΑμεΑ απευθύνει έκκληση στην πολιτεία “να αντιληφθεί επιτέλους ότι μέσα στις ζοφερές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση, είναι αδιανόητο οι δικαιούχοι, να περιμένουν έστω και μία ημέρα. Μιλάμε πλέον με όρους επιβίωσης και ανθρωπιστικής κρίσης, ιδιαίτερα για τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού”.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα φρούτα «ασπίδα» κατά των ιώσεων



Αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.

«Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών» παρατηρούμε πολύ συχνά να γράφεται ή να ακούγεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η σύσταση της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αποτελεί μια «μόδα» των τελευταίων χρόνων, η οποία μπήκε στη ζωή μας όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ο δυτικός τρόπος διατροφής έχει βγάλει από την καθημερινότητά μας τα πολύτιμα συστατικά της φύσης, ενώ ταυτόχρονα έχει φέρει μαζί του πολλές χρόνιες ασθένειες.

Τα τρόφιμα αυτά ωστόσο δεν είναι απαραίτητα μόνο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, αντίθετα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό όπλο στην καθημερινότητά μας ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα ενάντια στα κρυολογήματα!

Η «οικογένεια» των εσπεριδοειδών με πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ, καθώς και άλλα εποχιακά φρούτα που έρχονται στο προσκήνιο αυτή την εποχή, όπως το ακτινίδιο και το ρόδι, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συμμετέχοντας στην ομαλή λειτουργία πολλών παραγόντων του ανοσοποιητικού. Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, εντούτοις μπορεί να δράσει προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ενώ φαίνεται πως ίσως μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος. Παράλληλα, το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα φαίνεται πως επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα φαίνεται να βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση.

Εξασφαλίζοντας τη βιταμίνη C των φρούτων στην καθημερινότητά σας:

Βάλτε ποικιλία στα φρούτα. Εάν τα χειμερινά φρούτα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, φροντίστε να έχετε ποικιλία ώστε να μη βαριέστε. Εναλλάσσετε λοιπόν στην καθημερινότητά σας φρούτα που είναι καλές πηγές βιταμίνες C, όπως πορτοκάλι, μανταρίνια, ρόδι, ακτινίδιο, γκρέιπ φρουτ.

Προτιμήστε τα φρέσκα ώριμα φρούτα τα οποία φαίνεται να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C.
Φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα σας την ώρα που τα καθαρίζετε ή τα κόβετε, εφόσον η επαφή του φρούτου με τον αέρα καταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.

Αντίστοιχα για να προστατέψετε τη βιταμίνη του φρεσκοστιμμένου χυμού των φρούτων θα πρέπει να τον καταναλώσετε αμέσως. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τους 100% φυσικούς φρούτων όπως το πορτοκάλι, το ρόδι και το ακτινίδιο ή κόκκινων φρούτων οι οποίοι συσκευάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά ακέραια.

Τα άτομα με αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C, όπως οι καπνιστές, μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση εμπλουτισμένων χυμών με έξτρα βιταμίνη C.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση των δομών ψυχικής υγείας με τους δείκτες αυτοκτονιών



Όσο λιγότερες, τόσο υψηλότεροι οι δείκτες αυτοκτονιών.

Στους νομούς και τις περιφέρειες της Ελλάδας, όπου υπήρχαν λιγότερες δομές ψυχικής υγείας και γιατροί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι καταγράφηκαν υψηλότεροι δείκτες αυτοκτονιών, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Ορέστη Γιωτάκου, και του ψυχολόγου της Διεπιστημονικής Εταιρείας Ψυχολογικής Παρέμβασης «Προσαρμογή», Γιώργου Τσουβέλα, η οποία παρουσιάστηκε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για τον Εγκέφαλο και τη Συμπεριφορά (5th International Congress on Brain & Behaviour).

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αφορούσε στην περίοδο 2002-2009, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ των δομών γενικής και ψυχικής υγείας με τους δείκτες αυτοκτονιών ανά 100.000 πληθυσμού σε επίπεδο νομών και περιφερειών.

Οι υψηλότεροι δείκτες αυτοκτονιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σημειώθηκαν το 2009 στη Λευκάδα (9,02), στην Ευρυτανία κατά την περίοδο 2007-2009 (6,87) και στο Ρέθυμνο κατά το διάστημα 2002-2009 (6,93).
Σε επίπεδο Περιφέρειας οι υψηλότεροι δείκτες αυτοκτονιών παρατηρήθηκαν στην Κρήτη κατά το 2009 (4,6) και στην Πελοπόννησο στο διάστημα 2002-2009 (4,01).

Όπως ανέφερε ο κ Γιωτάκος κατά τη διάρκεια του 2009 οι δείκτες αυτοκτονιών είχαν αρνητική συσχέτιση με τον αριθμό των ψυχιάτρων, των ψυχολόγων, των παθολόγων και των επίσημων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως ψυχιατρικές κλινικές κέντρα ημέρας κλπ. Η παραπάνω συσχέτιση βρέθηκε ότι ήταν ισχυρότερη κατά την περίοδο 2007-2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι κοινωνικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων οικονομικών απωλειών σε ατομικό επίπεδο, της αύξησης του κόστους φροντίδας υγείας και της εισοδηματικής ανισότητας, οδήγησαν σε αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών κυρίως δια μέσου ενός κύματος καταθλιπτικών δυσλειτουργιών.

«Στις περιόδους οικονομικής κρίσης οι φτωχοί αποτελούν μια ομάδα κινδύνου, δεδομένου ότι είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται. Επιπλέον μια ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω μειωμένης λειτουργικότητας, είναι οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες. Δηλαδή δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η ένδεια ευνοεί την ανάπτυξη των ψυχιατρικών διαταραχών και αντίστροφα. Η προτεραιότητα για οποιαδήποτε χώρα που αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση είναι η προστασία της ζωής και της βιωσιμότητας των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο, δια μέσου της προώθησης των δικτύων κοινωνικής προστασίας», επισημαίνει ο κ Γιωτάκος.

Σημειώνει δε ότι η επαγγελματική αβεβαιότητα φαίνεται να έχει επιπτώσεις περισσότερο στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους και τις γυναίκες, ενώ τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου σχετίζονται με το βαθμό ευπάθειας στις ψυχοκοινωνικές απειλές.

«Λόγω της πολυπλοκότητας και της σημασίας του φαινομένου είναι επιτακτικό στις μελλοντικές μελέτες να περιληφθούν περισσότερες μεταβλητές σχετικές με την οικονομία, την ψυχολογία δημόσιας υγείας και την ψυχιατρική. Παρόμοιες μελέτες στο μέλλον, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αναμένεται δώσουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα» καταλήγει ο κ Γιωτάκος.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε ανάλογα με την ηλικία σας



Μάθετε ποια γυμναστική σας ταιριάζει.

Κάθε ηλικία έχει τα προβλήματα αλλά και τη χάρη της. Γι΄ αυτό και κάθε ηλικία πρέπει να έχει και τη δική της μέθοδο γυμναστικής. Μπορεί στα 20 να κάνεις σπαγγάτο, αλλά στα 40 δεν είσαι για τέτοια κόλπα!

Αν είσαι 20 έως 30 χρονών


Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Καλό είναι όμως, να δώσεις έμφαση στην αερόβια γυμναστική, ατομική σε όργανα ή ομαδική (π.χ., αεροβικό χορό, πολεμικές τέχνες ή αερόμπικ κ.λ.π.). Είναι απαραίτητο επίσης, να κάνεις τακτικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. ελεύθερα βάρη, όργανα, trx), ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας (π.χ. yoga και pilates). Ιδανικά είναι να αλλάζεις συχνά ασκήσεις, μεθόδους και προγράμματα, πάντα όμως να εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, προοδευτικά αυξανόμενα και σε ένταση ανάλογη με τη φυσική σου κατάσταση. Τουλάχιστο για την αρχή ένας έμπειρος γυμναστής μπορεί να σε κατευθύνει σωστά.

Αν είσαι 30 έως 40


Δώσε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη (ελεύθερα, μηχανές κ.ά.) και κάνε συχνά ασκήσεις αεροβικής, προτιμώντας το τρέξιμο ή το ελλειπτικό ή ομαδικά (π.χ. κυκλική προπόνηση, σουηδική γυμναστική ή power yoga). Οι στόχοι σου πρέπει να είναι εφικτοί και ποτέ μην προσπαθείς να πετύχεις πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί είτε θα απογοητευτείς, είτε θα τραυματιστείς. Ο συνδυασμός των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με αεροβική προπόνηση είναι το ιδανικό.

Αν είσαι 40 έως 50


Αν ξεκινάς γυμναστική για πρώτη φορά ή έχεις καιρό να γυμναστείς, άρχισε με περπάτημα στο διάδρομο, ποδήλατο, ελαφριά βαράκια και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Δώσε έμφαση στην ποιότητα της γυμναστικής, δώσε ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές κινήσεις και στις ασκήσεις ισορροπίας. Εάν σου αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα επίλεξε αυτά που εμπεριέχουν αρκετά διαλείμματα. Ιδανική άσκηση είναι με τη μέθοδο της λειτουργικής γυμναστικής που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη θέση που της αξίζει (π.χ. TRX-ιμάντες άσκησης)

Αν είσαι 50 έως 60


Χρειάζεσαι κυρίως χαμηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, όπως π.χ. περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι. Ιδανική είναι η άσκηση στο νερό. Εναλλακτικά, επίλεξε ένα είδος ήπιας αεροβικής γυμναστικής που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βαράκια και όργανα πρέπει να συμπληρώνουν την άσκησή σου, χρησιμοποιώντας όμως σχετικά λίγα κιλά με αρκετές επαναλήψεις, τουλάχιστον 12 σε κάθε σετ. Μην ξεχνάς να κάνεις διατατικές ασκήσεις ώστε να βελτιώσεις την κινητικότητα των αρθρώσεών σου. Αρκούν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Αν είστε 60+


Αρχικά επίλεξε ένα εύκολο πρόγραμμα, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο. Ιδανικές ασκήσεις είναι οι διατάσεις, η yoga, η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό. Επίσης, ο συνδυασμός των ασκήσεων ισορροπίας με ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και βοηθά στην αποφυγή των πτώσεων. Εάν τώρα έχεις την οικονομική δυνατότητα, μπορείς να προσλάβεις έναν προσωπικό γυμναστή (πτυχιούχο πανεπιστημίου) για να σε επιβλέπει, να σε καθοδηγεί και να σε ενθαρρύνει. Μην υπερβάλεις, ασκήσου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και τις ενδιάμεσες ημέρες ξεκουράσου.

Σύνοψη


Για εσένα που είσαι νέος και υγιής, μπορείς να επιλέγεις πιο έντονα και δυναμικά προγράμματα, που στοχεύουν στην ολόπλευρη σωματική εξάσκηση, με ποικιλία ασκήσεων και μεθόδους.

Εάν είσαι μεγαλύτερης ηλικίας, επίλεξε φυσικές δραστηριότητες ήπιες και ασφαλείς με χαμηλή ένταση. Ασκήσεις εύκολες και όχι δύσκολες, απλές και όχι σύνθετες. Δώσε έμφαση στη μυϊκή ισχυροποίηση και στη βελτίωση της ευκαμψίας και της κινητικότητας των αρθρώσεων, ώστε να διατηρήσεις την καλή σου υγεία και την αυτονομία σου όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταστροφικοί για την υγεία οι σεισμοί



Μεγάλο το τίμημα για τους επιζώντες.

Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση που ασκούν στην υγεία μας οι σεισμοί σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Κάθε χρόνο, καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερο από 1 εκατομμύριο σεισμοί οι οποίοι όχι μόνο κοστίζουν ζωές, αλλά αφήνουν χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω των καταστροφών στις υγειονομικές υποδομές.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποφέρουν από μετατραυματικές εμπειρίες ενώ αναρίθμητοι είναι κι αυτοί που βιώνουν μακροπρόθεσμες συνέπειες εξαιτίας των σεισμών – μεταξύ αυτών, κατάθλιψη που φτάνει έως τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την τελευταία δεκαετία, οι σεισμοί κόστισαν τη ζωή σε 780.000 ανθρώπους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το σχεδόν 60% των θυμάτων εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στη διάρκεια του σεισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Σούζαν Μπαρτέλς, από το κέντρο Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σημειώνουν στην έκθεσή τους: «Επειδή οι σεισμοί συχνά προσβάλλουν πολυπληθείς αστικές περιοχές με φτωχές υποδομές, συχνά οδηγούν σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μαζικά θύματα με πολλαπλούς τραυματισμούς».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι διακοπές τελικά δεν διώχνουν την κατάθλιψη!



Συνηθίζει να«ταξιδεύει» μαζί με τον επιβάτη.

Οι διακοπές μπορεί να επιτείνουν την κατάθλιψη και οι ειδικοί προειδοποιούν όσους έχουν τέτοια συμπτώματα να μην λαμβάνουν άδεια.

Ο Ούλριχ Χέγκερλ, επικεφαλής ενός γερμανικού ιδρύματος που βοηθάει τους πάσχοντες από κατάθλιψη, εξηγεί ότι η κατάθλιψη έχει την τάση να ταξιδεύει μαζί με τον πάσχοντα και προσθέτει ότι η εμπειρία γίνεται ακόμη πιο επώδυνη όταν κάποιος είναι μακριά από το σπίτι του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά αισθάνονται κατάκοποι στη διάρκεια της ημέρας και θέλουν να κοιμούνται πολύ ελπίζοντας ότι θα ξυπνήσουν το άλλο πρωί με καλύτερη διάθεση. Η αλήθεια όμως είναι, ότι ο ύπνος και οι διακοπές συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση. Εκτός από την διάθεση για ύπνο, συχνά συμπτώματα κατάθλιψης είναι η απόγνωση και η αδυναμία να λειτουργήσει κάποιος στην καθημερινή του ζωή.

Επιπλέον υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα έντονοι πονοκέφαλοι και πόνοι στην πλάτη. «Η κατάθλιψη τείνει να καθιστά ανυπόφορα όλα τα σωματικά προβλήματα, ακόμη κι αν κάποιος τα έχει αποδεχτεί ως μέρος της καθημερινής του ζωής» εξηγεί ο καθηγητής και τονίζει ότι μετά τη διάγνωση ο ασθενής δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να εγκαταλείπει την δουλειά του όσο λαμβάνει θεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγουν νέοι δρόμοι για τη θεραπεία του Πάρκινσον



Βλαστικά κύτταρα μετατράπηκαν σε εγκεφαλικά.

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε εγκεφαλικά και να τα εμφυτεύσουν χωρίς προβλήματα και παρενέργειες σε εγκεφάλους πειραματόζωων, ένα επίτευγμα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέου τύπου θεραπείες της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταστεί δυνατό να δημιουργούνται κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και να αντικαθιστούν αυτά που έχουν καταστραφεί λόγω της νόσου Πάρκινσον. Προς το παρόν, η σχετική φαρμακευτική θεραπεία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ασθενών.

Οι αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια που υπήρχαν έως τώρα στο να μετατραπούν βλαστικά κύτταρα σε νευρώνες του εγκεφάλου. Τα τεστ στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα νέα κύτταρα, που εισάγονται στον εγκέφαλο, λειτουργούν φυσιολογικά και θεραπεύουν τα προβλήματα κινητικότητας που εμφανίζουν οι μαϊμούδες με Πάρκινσον.

Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά, καθώς πεθαίνουν τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια ο ασθενής να εμφανίζει τρέμουλα, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Εδώ και μία δεκαετία περίπου, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κύτταρα που καταστρέφονται στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η νέα έρευνα φαίνεται πως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και καταφέρνει να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα στο απολύτως κατάλληλο είδος νευρώνων παραγωγής ντοπαμίνης. Σε μια σειρά έξι πειραμάτων, οι επιστήμονες εισήγαγαν με ένεση, στον εγκέφαλο των πειραματόζωων που έπασχαν από Πάρκινσον, πάνω από ένα εκατομμύριο κύτταρα τη φορά. Απέδειξαν ότι τα νέα κύτταρα επιβιώνουν, δημιουργούν νέες συνδέσεις με τα παλαιότερα κύτταρα γύρω τους και αποκαθιστούν τα προβλήματα κίνησης, χωρίς την παρενέργεια της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

Η θεραπεία της νόσου Πάρκινσον με βλαστικά κύτταρα προβάλλει ως πολλά υποσχόμενη για το μέλλον, όμως θα πάρει χρόνο μέχρι να θεωρηθεί τεχνικά αποδοτική και κλινικά ασφαλής για τους ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη



«Καλπάζει» η ασθένεια στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Στα 285 εκατομμύρια ανέρχεται παγκοσμίως ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF).

Μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, ο αριθμός θα ανέλθει στα 438 εκατομμύρια.

Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η καθιστική ζωή. Τα τελευταία 30 χρόνια τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη.

Περίπου 700.000 – 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, ενώ περίπου 200.000 – 300.000 έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν. Από τα άτομα με διαβήτη 9 στα 10 έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα συμπτώματα στο διαβήτη τύπου ΙΙ μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν τελείως.

Αποτελεί μία «ύπουλη» μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν τεθεί η διάγνωση. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχονται όλα τα άτομα: ηλικίας 45 ετών και πάνω και ιδίως οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αναγκαίος θεωρείται ο έλεγχος σε νεώτερα άτομα με καθιστική ζωή ή που έχουν συγγενή 1ου βαθμού με διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ή που έχουν γεννήσει παιδί με βάρος άνω των 4,5 κιλών, σε άτομα με υπέρταση ή με διαταραχές των λιπιδίων και σε άτομα με προδιαβήτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη για γερά οστά



Το ασβέστιο και το μαγνήσιο σύμμαχοι στη διατροφή.

Η περίοδος ανάπτυξης του παιδιού είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υγείας του στη μετέπειτα ζωή. Κατά την παιδική ηλικία (6-11 ετών), αν και ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα ραγδαίος, το ύψος και το βάρος αυξάνονται σχετικά γρήγορα και σταθερά.

Την περίοδο αυτή όλα τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη. Ιδιαίτερο βάρος, ωστόσο, δίνεται σε συστατικά που είναι υπεύθυνα για το χτίσιμο γερού σκελετού, με σημαντικότερο το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο και το φώσφορο.

Ασβέστιο και ανάπτυξη των οστών

Η πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Μάλιστα ακριβώς επειδή κατά την ενήλικη ζωής η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου καθημερινά. Έτσι η διατροφή τους σε μια τόσο νεαρή ηλικία καταφέρνει να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη τους κατά την εφηβεία (αποφυγή ραχίτιδας) όσο και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε μεγαλύτερη ηλικία (οστεοπόρωση). Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά όπου μετά την ηλικία των δύο ετών συστήνεται η κατανάλωση ημι-αποβουτυρωμένων, τα τυριά, τα ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνονται με το κόκκαλο) αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμοί.

Βιταμίνη D, ο σύμμαχος του ασβεστίου και όχι μόνο

Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη βιταμίνης D. Η παρουσία της βιταμίνης D, βοηθά και ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιταμίνη D συνδυάζεται συχνά μαζί με τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η κύρια όμως πηγή της βιταμίνης στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της στο δέρμα. Πολύ λίγα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή περιέχουν βιταμίνη D. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως διάφορα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα) και αυγά, αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης.

Ο ρόλος του μαγνησίου και του φωσφόρου στο σχηματισμό των οστών
Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία σχετίζονται με την υγεία των οστών είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Περίπου τα 2/3 του μαγνησίου στο σώμα μας βρίσκονται στα οστά. Αντίστοιχα, περίπου το 80% του φωσφόρου στο σώμα μας. βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, κι αυτό γιατί βοηθά στη δημιουργία και το σχηματισμό των δοντιών. Ιδιαίτερα καλές πηγές φωσφόρου αποτελούν τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, ενώ καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν όσπρια όπως τα φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ο σολομός κα.

Με άλλα λόγια, η καλή υγεία και το χτίσιμο ενός γερού και συμπαγούς σκελετού προϋποθέτει τον εμπλουτισμό της δίαιτας των παιδιών με καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου και φωσφόρου, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους στα τόσο απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο



12 αιτίες που ούτε καν φαντάζεσαι.

Υποφέρεις καθημερινά από πονοκεφάλους και δεν ξέρεις πως να τους αντιμετωπίσεις; Τότε καλό θα ήταν να δώσεις ιδιαίτερη βάση στις πιθανές αιτίες που ακολουθούν καθώς θα σε βοηθήσουν να προλάβεις τον πονοκέφαλο.

Αιτία 1η: ο προϊστάμενός σου


Ναι, μπορεί όντως να σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε αυξάνει τα επίπεδα στρες μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτη στους πονοκεφάλους τάσεως ή στις ημικρανίες. Πιστεύεται ότι οι πονοκέφαλοι τάσεως προκαλούνται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών μονοπατιών που μεταδίδουν πόνο. Στη διάρκεια της ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την έκκριση χημικών που μεταβάλλουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα σήματα ενεργοποιούν, επίσης, τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.

Αιτία 2η: ο ζεστός καιρός


Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή έντονου πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση κατά 7,5% στον κίνδυνο πονοκεφάλου για κάθε αύξηση τη θερμοκρασίας κατά 12ο C. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση, η οποία συνήθως προηγείται του πόνου, συσχετίστηκε στη μελέτη με μικρή αίσθηση πόνου στο κεφάλι.

Αιτία 3η: οι έντονες οσμές


Οι έντονες μυρωδιές, ακόμη και οι ευχάριστες, προκαλούν σε πολλούς ημικρανίες. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως οι οσμές να ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αιτία 4η: τα αξεσουάρ μαλλιών


Το πώς μαζεύεις τα μαλλιά σου μπορεί να επηρεάζει και το κεφάλι σου. Η σφιχτή αλογοουρά ενδέχεται να καταπονεί το συνεκτικό ιστό στο τριχωτό, δημιουργώντας πονοκέφαλο. Οι στέκες, τα λαστιχάκια και τα στενά καπέλα είναι πιθανοί ένοχοι. Εάν αυτή είναι η αιτία του πονοκεφάλου σου, θα νιώσεις γρήγορη ανακούφιση όταν αφήσεις τα μαλλιά σου ελεύθερα.

Αιτία 5η: η έντονη άσκηση


Η κοπιαστική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, ενδέχεται να οδηγήσει σε πονοκέφαλο εξαιτίας έντονης προσπάθειας. Το σωματικός άχθος προκαλεί πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, στον αυχένα και στο κρανίο, παράγοντας αύξηση της πίεσης.

Αιτία 6η: η κακή στάση του σώματος

Δε χρειάζεται να ιδρώσεις για να προκαλέσεις πίεση στο κεφάλι και στους μυς του αυχένα. Το ίδιο κάνεις αν κάθεσαι καμπουριάζοντας στο γραφείο σου. Συνηθισμένες μορφές κακής στάσης είναι το καμπούριασμα των ώμων, η χρήση καρέκλας χωρίς πλάτη, η χρήση οθόνης που είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά και η στήριξη του ακουστικού ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο.

Αιτία 7η: το τυρί


Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι το πεπαλαιωμένο τυρί, συμπεριλαμβανομένου του μπλε τυριού, του μπρι, του τσένταρ, της φέτας, της μοτσαρέλα, της παρμεζάνας και των ελβετικών ποικιλιών. Ο ένοχος είναι μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη (μονοαμίνη με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες), η οποία σχηματίζεται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεϊνών. Όσο περισσότερο παλαιώνει μια τροφή τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει.

Αιτία 8η: το κόκκινο κρασί


Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα.

Αιτία 9η: τα αλλαντικά


Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δύο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και πρόσθετα όπως το νιτρικό άλας ή το νιτρικό οξύ. Αυτά τα πρόσθετα φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από πρόσθετα των τροφών συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού, σε αντίθεση με την κλασική ημικρανία, η οποία επηρεάζει μόνο μία πλευρά κάθε φορά.

Αιτία 10η: η παράλειψη γευμάτων


Αν παραλείψεις ένα γεύμα, το κεφάλι σου μπορεί να αρχίσει να πονάει πριν καταλάβεις ότι πεινάς. Το πρόβλημα προκαλείται από μια απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος. Όμως, μην προσπαθήσεις να θεραπεύσεις έναν τέτοιο πονοκέφαλο με σοκολάτα. Τα γλυκά προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου που μετά πέφτει ακόμη χαμηλότερα.

Αιτία 11η: το κάπνισμα


Είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους – και όχι μόνο σε αυτόν που κρατά το τσιγάρο. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα διοχετεύει νικοτίνη στον παθητικό καπνιστή, η οποία προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για τους ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία. Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο στη μία πλευρά του κεφαλιού που παρουσιάζεται κατά περιόδους.

Αιτία 12η: η καφεΐνη


Για όσους είναι επιρρεπείς στους πονοκεφάλους, στην καφεΐνη ταιριάζει το ρητό «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Όταν καταναλώνεται με μέτρο, η καφεΐνη είναι συνήθως ωφέλιμη – μάλιστα, περιέχεται σε πολλά φάρμακα κατά του πονοκεφάλου. Όμως, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλου. Επίσης, αν έχεις εθιστεί στην καφεΐνη, η απότομη διακοπή της μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αφού και το στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης αποτελεί ακόμα μια αιτία πονοκεφάλου.

Απαλλάξου οριστικά!


* Κράτα ημερολόγιο Για να εντοπίσεις τις συνήθεις αιτίες, σημείωνε καθημερινά σε ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλων» τι τρως, τα στρεσογόνα γεγονότα, τις αλλαγές του καιρού και τη σωματική σου δραστηριότητα.

* Διαχειρίσου το στρες Δοκίμασε τεχνικές όπως ο διαλογισμός, το μασάζ και η ρεφλεξολογία.

* Δοκίμασε τις διατάσεις στα πόδια Η ήπια άσκηση κάνει θαύματα στην ανακούφιση από το στρες. Το περπάτημα συνιστά ιδανική επιλογή, επειδή προσφέρει άμυνα έναντι των πονοκεφάλων τάσεως. Όταν περπατάς, η ταλάντωση των χεριών χαλαρώνει τους μυς στον αυχένα και τους ώμους.

* Τρώγε τακτικά γεύματα Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε βοηθά να διατηρείς το σάκχαρό σου σε σταθερά επίπεδα. Τρώγε γεύματα και snacks που συνδυάζουν πρωτεΐνες με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ταχίνι και ψωμί ή στήθος κοτόπουλο και καστανό ρύζι. Φρόντισε, επίσης, να πίνεις πολύ νερό – η αφυδάτωση είναι ακόμη μια αιτία πονοκεφάλου.

* Φυσικοθεραπεία Συνδυάζει την άσκηση και την εκπαίδευση ώστε να μειωθεί ο πόνος και να βελτιωθεί το εύρος κίνησης. Στους ανθρώπους με πονοκεφάλους τάσεως, η φυσικοθεραπεία μπορεί να ενδυναμώσει τους μυς του αυχένα και να συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος.

* Φαρμακευτική αγωγή Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη, είναι αποτελεσματικά σε πολλά είδη πονοκεφάλου. Απόφυγε όμως τη συχνή λήψη τους, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκεφάλους που επανέρχονται μόλις περάσει η επίδραση του παυσίπονου. Εάν έχεις ημικρανίες, μίλησε με το γιατρό σου για φαρμακευτικές αγωγές που βοηθούν στην πρόληψή τους.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδρομο ανήσυχων κάτω άκρων



Εκδηλώνεται σαν έντονη ενόχληση, χωρίς πόνο.

Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό σύνδρομο, ιδιαίτερα ενοχλητικό, που εκδηλώνεται σαν έντονη ενόχληση, χωρίς πόνο, στα κάτω άκρα, η οποία δεν παρέρχεται παρά μόνο εάν ο ασθενής κινήσει τα πόδια του.

Εμφανίζεται συχνότερα όταν το άτομο είναι σε ακινησία ή κατά τη διάρκεια που πάει να κοιμηθεί και προκαλεί αϋπνία και έντονο stress.

Παρά τα χαρακτηριστικά του συμπτώματα, τις περισσότερες φορές δεν αξιολογείται σοβαρά από ασθενείς και γιατρούς, παρόλο που στην εξέλιξή του μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, σωματικά και ψυχολογικά.

Η συχνότητά του κυμαίνεται από 5-15% στον γενικό πληθυσμό και αφορά περισσότερο γυναίκες σε αναλογία 2:1 με τους άνδρες. Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά, αλλά η συνηθισμένη ηλικία προσβολής είναι μεταξύ 30 και 50 ετών. Υπάρχουν μελέτες που τονίζουν ότι το 40% περίπου των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα πριν από την ηλικία των 20 ετών.

Το αίτιο που το προκαλεί είναι ακόμη άγνωστο. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο κληρονομικό υπόστρωμα, διότι αφενός έχουν βρεθεί πολλές οικογένειες που τα μέλη τους έχουν τάση εμφάνισης του συνδρόμου και αφετέρου έχουν απομονωθεί κάποια χρωμοσώματα (12q, 14q, 9p κα), που είναι κοινά στα άτομα που πάσχουν από αυτό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα αυτά παρουσιάζουν πρόβλημα στην ευαισθησία των υποδοχέων ντοπαμίνης στο εγκέφαλο, οι οποίοι μάλλον δεν επαρκούν, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι στα άτομα αυτά υπάρχει πρόβλημα διακίνησης της σεροτονίνης στο εγκεφαλικό στέλεχος.

Τέλος, εκείνο που έχει αποδειχθεί και είναι ιδιαίτερα συχνό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο παρουσιάζουν προβλήματα στην ομοιοστασία του σιδήρου στον οργανισμό.
Με ποιο τρόπο τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να συνδυασθούν και να προκαλέσουν την εκδήλωση του συνδρόμου δεν είναι ακόμη γνωστό.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται μετά τη λήψη ενός καλού ιστορικού και συνήθως σε άτομα που εξετάζονται για χρόνια αϋπνία. Τα συμπτώματα στα κάτω άκρα περιγράφονται με διάφορους τρόπους.

Πιο συχνά οι ασθενείς διαμαρτύρονται για κάποιες δυσαισθησίες στα κάτω άκρα τις οποίες άλλοι τις περιγράφουν σαν περιοδικά μουδιάσματα, σαν νύγματα από βελόνες, σαν εσωτερικό κνησμό ή σαν κάτι να κινείται μέσα στους μυς των κάτω άκρων τους. Ολα αυτά δημιουργούν μια επιτακτική ανάγκη να κινήσουν τα κάτω άκρα τους, διότι με την κίνηση τα συμπτώματα αυτά άμεσα παρέρχονται.

Η κατάσταση αυτή είναι συχνή όταν οι ασθενείς είναι καθιστοί για αρκετή ώρα, όπως συμβαίνει σε μεγάλα ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Εκεί όμως που τα συμπτώματα γίνονται ιδιαίτερα έντονα είναι όταν το άτομο ξαπλώνει για να κοιμηθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αϋπνία που λογικά ακολουθείται από κόπωση, έλλειψη διάθεσης και κακουχία κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Το 1995 μια ομάδα εργασίας στις ΗΠΑ καθόρισε κάποια κριτήρια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη διάγνωση όπως:

Η επιτακτική ανάγκη κίνησης των κάτω άκρων, τα οποία παρουσιάζουν κάποιες παραισθησίες ή / και δυσαισθησίες.
Η έντονη κινητικότητα και η συνεχής αλλαγή θέσης του σώματος, όταν κάποιος ξαπλώσει στο κρεββάτι για να κοιμηθεί.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται στην ακινησία και παρέρχονται με την κίνηση.
Ο κιρκαδιανός ρυθμός εμφάνισης των συμπτωμάτων με τάση εκδήλωσης τις απογευματικές ώρες και τη νύκτα.
Η θετική ανταπόκριση στη ντοπαμινεργική θεραπεία και
Οι διαταραχές στον ύπνο διαφόρου βαθμού και είδους.

Η κλινική εξέταση είναι συνήθως αρνητική, παρόλο που πρέπει να αποκλεισθεί κάποια νευροπάθεια, ριζίτιδα ή νόσος του Πάρκινσον.

Πιο ειδικά, μια νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σαν το συγκεκριμένο σύνδρομο αλλά αυτά δεν παρέρχονται με την κίνηση και δεν εμφανίζονται μόνο το βράδυ και σε ακινησία.

Μια αρκετά συχνή εμφάνιση του συνδρόμου είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιστεύεται ότι σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 25 έως 40% οι γυναίκες που εγκυμονούν μπορεί να παρουσιάσουν το σχετικό σύνδρομο το οποίο όμως παρέρχεται μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Παρά ταύτα κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτό σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τρεις ακόμη παθήσεις μοιάζουν με το σύνδρομο, η ακαθησία, το σύνδρομο των αλγεινών κάτω άκρων με σύσπαση των δακτύλων και οι νυκτερινές κράμπες των κνημών. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι και οι τρείς αυτές παθήσεις προκαλούν πόνο που δεν περνά με την κίνηση.

Τέλος, υπάρχουν και κάποια φάρμακα που μπορούν να έχουν σαν ανεπιθύμητη ενέργεια το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων, όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, το αλκοόλ, η καφεϊνη, οι βήτα αναστολείς και άλλα.

Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις απαιτούνται μόνο εάν θέλουμε να κάνουμε διαφοροδιάγνωση σε περιπτώσεις δευτεροπαθούς συνδρόμου, πάντως ο προσδιορισμός του σιδήρου, της φερριτίνης και της τρανσφερίνης είναι μάλλον απαραίτητος.

Η θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων κάτω άκρων εξαρτάται από τη βαρύτητά του. Σε ελαφρές περιπτώσεις δεν δίνουμε κάποια θεραπεία και περιοριζόμαστε σε συστάσεις για υγιεινή ζωή, αποφυγή οινοπνεύματος, καφεϊνης και νικοτίνης και φυσιοθεραπεία χαλάρωσης του μυϊκού συστήματος.

Σε δευτεροπαθείς περιπτώσεις θεραπεύουμε κατά περίπτωση την πρωταρχική αιτία.

Σε βαρύτερες δοκιμάζουμε κάποια φάρμακα όπως τα ντοπαμινεργικά φάρμακα, (Levodopa+carbidopa), βενζοδιαζεπίνες, ήπια οπιοειδή, αντιεπιληπτικά και άλλα.

Η απόφαση για χορήγηση φαρμάκων λαμβάνεται μόνον από τον ειδικό γιατρό με εκτίμηση του λόγου ωφέλεια σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι όλα τα φάρμακα που αναφέραμε έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα συχνό, ιδιαίτερα ενοχλητικό σύνδρομο που δυστυχώς είναι σχετικά άγνωστο στην ευρύτερη ιατρική κοινότητα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνει το βραδινό φαγητό;



Ποιες παγίδες πρέπει να προσέξετε.

Οι επιστήμονες στο χώρο της διατροφής προτείνουν να τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί'. Μια σωστή προτροπή που όμως δεν είναι πάντα εφικτή. Όσοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το βράδυ μπορούν να χάσουν βάρος;

Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα. Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κύριο γεύμα σας το βράδυ. Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλάκια:

• Μην παραλείπετε γεύματα.
Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.

• Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για μεσημέρι.
Αν τρώτε το μεγαλύτερο πιάτο σας το βράδυ, τότε το μεσημεριανό δεν πρέπει να αποτελεί ένα δεύτερο κύριο γεύμα. Καταναλώστε για μεσημέρι μία σαλάτα (χωρίς σως), ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ζαμπόν γαλοπούλας με ελαιόλαδο ή μια έτοιμη σούπα με λίγες θερμίδες και ένα γιαούρτι 2%.

• Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας.
Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε μια μικρή βόλτα στην περιοχή, βγάλτε έξω το σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ.

• Μην κάνετε υπερβολές.
Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κύριο γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

• Αποφύγετε την τηλεόραση όσο τρώτε.
Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση δεν το απολαμβάνετε πραγματικά καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού. Επιπλέον, το μήνυμα του κορεσμού που ξεκινά από το στομάχι περνά «απαρατήρητο» από τον εγκέφαλο. Κλείστε λοιπόν τους δέκτες σας, καθίστε στο τραπέζι και επικεντρωθείτε στο γεύμα σας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε ψυχοθεραπεία;



Tι θα πρέπει να έχετε υπόψη αν πάρετε την απόφαση.

Η ιδέα να πάτε σε ψυχολόγο μπορεί να φαινόταν μεγάλο βήμα λίγα χρόνια πριν, αλλά τώρα έχει γίνει σχεδόν αποδεκτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το ίδρυμα The Future Foundation, προάγγελος των μελλοντικών τάσεων, αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε ενηλίκους έχει δεχθεί κάποια μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης ή ψυχοθεραπείας και σχεδόν οι μισοί βλέπουν θετικά την ευκαιρία να τους προσφέρουν μια υπηρεσία συμβουλευτικής στη δουλειά τους. Ωστόσο, αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο έχετε υπόψη σας τα εξής:

Να έχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος

Έξυπνοι, διορατικοί, συναισθηματικοί άνθρωποι με αίσθηση του χιούμορ και των διαχωριστικών γραμμών μπορεί να έχουν τα πάντα, από ντοκτορά και δέκα χρόνια ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης. Από την άλλη μεριά οφείλετε να τσεκάρετε εκτός από τις πανεπιστημιακές σπουδές και το ότι κατέχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

Να μην αντιμετωπίζει την ψυχοθεραπεία ως διασκέδαση

Ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος που έχει την τάση να σας κάνει φιλοφρονήσεις για τα πάντα, δεν κάνει τη δουλειά του (εκτός κι αν πήγατε σκεφτόμενοι πως «δε με νοιάζει πώς θα το κάνω – κάντε με απλώς να νιώσω καλύτερα» – σ’ αυτή την περίπτωση έχετε βρεις τον τέλειο ειδικό).

Να μην είναι φίλος σας

Μην αρχίσουμε και με το ότι ο ψυχολόγος σας δεν είναι εραστής. Το μασάζ στην πλάτη, τα ραντεβού για φαγητό και τα e-mail με γλυκόλογα δεν περιλαμβάνονται. Η συμφωνία είναι απλή: ασφάλεια, σιγουριά και διάρθρωση. Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν το γνωρίζει αυτό ουσιαστικά αποτελεί απειλή για σένα γιατί παύει να είναι αντικειμενικός κριτής.

Να τηρεί τους χρόνους της συνεδρίας

Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν ξεκινά τη συνεδρία στην ώρα του ή δεν μπορεί να την τελειώσει στην ώρα του, που ακυρώνει τα ραντεβού πάνω από μία φορά, που τρώει ενώ μιλάτε, που δέχεται τηλεφωνήματα την ώρα της συνεδρίας ή που με κάποιο τρόπο δείχνει ότι κάθε λεπτό δεν είναι τόσο σημαντικό δε σας κάνει. Αν τον συμπαθείτε, θίξτε το ζήτημα. Αν δε βελτιωθούν τα πράγματα αμέσως, διακόψτε.

Να μην φτάνετε σε αδιέξοδο

Τα περισσότερα μικρά παιδιά περνούν μια περίοδο οπισθοχώρησης πριν την επόμενη έκρηξη ανάπτυξης. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι ενήλικες. Στην ψυχοθεραπεία, μια σχετικά μακρά αδιάφορη περίοδος μπορεί να προηγείται μεγάλης δράσης. Ωστόσο, μια πολύ μακρά αδιάφορη περίοδος, στην οποία τόσο εσείς όσο και ο ψυχολόγος σας δεν κάνετε τίποτα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι (α) έχετε τελειώσει προς το παρόν, (β) έχετε τελειώσει με το συγκεκριμένο άτομο ή γ) ότι έχετε τελειώσει μέχρι να είστε έτοιμοι να αρχίσετε ξανά.

Να σέβεστε την κρίση του αλλά και τη δική σας

Οι άνθρωποι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις σχέσεις τους (γιατί οι σχέσεις προϋποθέτουν ευθύνη, προγραμματισμό, δέσιμο). Ωστόσο, ο πρώτος κανόνας λέει ότι εσείς είστε το αφεντικό. Ο δεύτερος κανόνας: αν πάντοτε σεβόσασταν τη κρίση του (δεν είναι το ίδιο με το να τον συμπαθείτε) και σας πει «δεν είστε έτοιμοι να φύγετε», σκεφτείτε το ξανά. Όταν το ξανασκεφτείτε, κοιτάξτε τον πρώτο κανόνα. Αν κάνετε λάθος με το να σταματήσετε, μπορείτε να επιστρέψετε – και θα έχετε μάθει κάτι απ’ αυτό.

Το μυστικό


Ο ψυχοθεραπευτής που βοήθησε τη φίλη σας να ξεπεράσει την αδυναμία, την αγοραφοβία ή το φόβο της δέσμευσης μπορεί σε σας να σας φανεί ψυχρός ή να μη σας εμπνεύσει. Μπορεί αυτός που είναι ο Φρόιντ για κάποιον να είναι εντελώς άσχετος για κάποιον άλλο.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς νικάς το hangover



Χτύπα το αλύπητα!

Ξέρω, τα χθεσινοβραδινά ποτάκια αποδείχθηκαν «μπόμπες» ή αυτό το τελευταίο σφηνάκι είναι που σε χάλασε. Δικαιολογίες για τη σούρα άπειρες, τρόποι αντιμετώπισής της όμως λιγοστοί…

Ξέχνα τα γιατροσόφια και τις αλχημείες της γιαγιάς. Υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσεις το hangover που δουλεύουν πραγματικά! Μπορείς γρήγορα και εύκολα να απαλλαγείς από την ανεπιθύμητη δράση του, φτάνει να καταλάβεις τι προκαλεί τη δυσάρεστη αυτή τυμπανοκρουσία στο κεφάλι σου…

Πώς δημιουργείται το hangover


Το αλκοόλ, πέρα από την τοξική φύση του, περιέχει και προσμείξεις ανεπιθύμητες για τον οργανισμό, ουσίες δηλαδή που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζύμωσής του και που το συκώτι σου δεν εκτιμάει καθόλου. Οι «ακαθαρσίες» αυτές, σε συνδυασμό με την αιθανόλη, προκαλούν σοβαρή αφυδάτωση και ξαλαφρώνουν το σύστημά σου από όλα τα θρεπτικά του συστατικά. Το ίδιο το αλκοόλ μάλιστα είναι γνωστό ότι αποστραγγίζει τον οργανισμό από τις αναγκαίες βιταμίνες και τα απαραίτητα για το αίμα σάκχαρα.

Πώς απαλλάσσεσαι από το hangover


Τώρα που κατάλαβες πώς προκαλεί το hangover το σαμποτάζ του στον οργανισμό, η λύση στο δράμα σου είναι προφανής…

Πιες τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό.
Θυμήσου, το σώμα σου έχει αποβάλει κάθε σταγόνα νερού από το σύστημά σου. Ώρα λοιπόν να το αναπληρώσεις με όσο φρέσκο νεράκι μπορείς να καταπιείς! Με το που ανοίξεις λοιπόν το κομματιασμένο σου μάτι, βουρ για τη βρύση…

Κάνε υπνοθεραπεία.
Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς. Χωρίς τύψεις! Κάποιες φορές η υπνοθεραπεία φαίνεται να είναι και η μόνη σοβαρή γιατρειά…

Φάε κάτι γλυκό.
Τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα σου είναι πολύ χαμηλά με το που θα ξυπνήσεις από το μεθύσι σου. Ο οργανισμός σου βλέπεις χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμη ποσότητα σακχάρου για να διαλύσει τους τόνους αλκοόλ που τον κέρασες! Ένα γλυκάκι λοιπόν θα αναπληρώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και θα εξισορροπήσει την κατάσταση.

Κάνε καμιά άσκηση.
Είναι προφανές ότι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που σου περνάει από το μυαλό να κάνεις σε κατάσταση hangover, ωστόσο δουλεύει καταπληκτικά. Πίστεψέ με, η γυμναστική θα επιτρέψει στο οξυγόνο να κυκλοφορήσει ξανά στο σύστημά σου, ενώ ο ιδρώτας που θα προκληθεί θα βοηθήσει τον οργανισμό να ξεφορτωθεί γρήγορα τις τοξίνες του αλκοόλ. Δώσ’ του λοιπόν να καταλάβει…

Φάε σούπα για πρωινό.
Κάθε στερεή τροφή επιβαρύνει τον οργανισμό σου, στη χάλια κατάσταση που βρίσκεται, αφού πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για την πέψη της. Δοκίμασε λοιπόν λίγη ζεστή σούπα. Θα σε ανακουφίσει στομαχικώς και δεν θα κάνει το σύστημά σου να δουλεύει στα κόκκινα.

Η μέθοδος της μπανάνας.
Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, ποτάσιο και σάκχαρα, ουσίες δηλαδή που λείπουν από το σύστημά σου το επόμενο πρωί. Μια μπανάνα λοιπόν την ημέρα το hangover κάνει πέρα!

Ένας συνδυασμός των παραπάνω πρακτικών και μπόλικη ξεκούραση θα σε απαλλάξουν από το κεφάλι «καμπάνα» και το στομάχι «σόλα». Μέχρι την επόμενη φορά τουλάχιστον…


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για τη μέρα «Λευκού Μπαστουνιού»



Ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα όρασης.

Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, και την διευκόλυνση τους για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο της ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, η Henkel Hellas σε συνεργασία με το Σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Φάρος Τυφλών της Ελλάδος», διοργάνωσε ένα ολοήμερο διαδραστικό δρώμενο σε μεγάλο Super Market της Αθήνας. Οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την γραφή Braille, τη γραφή ανάγνωσης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, να κερδίσουν δώρα από το Dixan και να παραλάβουν ως αναμνηστικό το όνομά τους γραμμένο στη γραφή Braille από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της Henkel, η οποία με συνέπεια και παράδοση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, έχει εφαρμόσει στις συσκευασίες κουτιών σκόνης και συμπυκνωμένου υγρού Dixan τη γραφή Braille. Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προσφέρει λύσεις στις ανάγκες των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης ως προς τις καθημερινές δραστηριότητές τους για την κάλυψη των αναγκών τους, και κυρίως η ασφαλής και σωστή οικιακή χρήση τέτοιων προϊόντων. 





Το Dixan είναι το πρώτο αγαθό ευρείας κατανάλωσης (μη τρόφιμο) και το πρώτο απορρυπαντικό στην Ελλάδα που εφάρμοσε τη γραφή Braille στις συσκευασίες του από τον περασμένο Απρίλιο, ώστε το σύνολο των καταναλωτών να μπορούν να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν το προϊόν που αγοράζουν και τις ιδιότητές του.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει το κοινό πιο κοντά στις ανάγκες των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης, για την καλύτερη κατανόηση από όλους εμάς των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αυτή ομάδα πληθυσμού σε απλά καθημερινά ζητούμενα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα ανεπίσημα στοιχεία για την Ελλάδα υπολογίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης σε περίπου 22.000, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 30.000.000, για να καταλάβει την σημασία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι πολύ σημαντική, εξίσου σημαντική με αυτή των εταιρειών. Γι αυτό και η ενημέρωση του κοινού την ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, «έκλεισε» με την ευχή να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες την αρχή που έκανε το Dixan, ώστε σύντομα η γραφή Braille να βρίσκεται στο σύνολο των προϊόντων ευρείας χρήσης.


Διαβάστε περισσότερα...