Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


12 αιτίες που ούτε καν φαντάζεσαι.

Υποφέρεις καθημερινά από πονοκεφάλους και δεν ξέρεις πως να τους αντιμετωπίσεις; Τότε καλό θα ήταν να δώσεις ιδιαίτερη βάση στις πιθανές αιτίες που ακολουθούν καθώς θα σε βοηθήσουν να προλάβεις τον πονοκέφαλο.

Αιτία 1η: ο προϊστάμενός σου


Ναι, μπορεί όντως να σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε αυξάνει τα επίπεδα στρες μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτη στους πονοκεφάλους τάσεως ή στις ημικρανίες. Πιστεύεται ότι οι πονοκέφαλοι τάσεως προκαλούνται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών μονοπατιών που μεταδίδουν πόνο. Στη διάρκεια της ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την έκκριση χημικών που μεταβάλλουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα σήματα ενεργοποιούν, επίσης, τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.

Αιτία 2η: ο ζεστός καιρός


Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή έντονου πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση κατά 7,5% στον κίνδυνο πονοκεφάλου για κάθε αύξηση τη θερμοκρασίας κατά 12ο C. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση, η οποία συνήθως προηγείται του πόνου, συσχετίστηκε στη μελέτη με μικρή αίσθηση πόνου στο κεφάλι.

Αιτία 3η: οι έντονες οσμές


Οι έντονες μυρωδιές, ακόμη και οι ευχάριστες, προκαλούν σε πολλούς ημικρανίες. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως οι οσμές να ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αιτία 4η: τα αξεσουάρ μαλλιών


Το πώς μαζεύεις τα μαλλιά σου μπορεί να επηρεάζει και το κεφάλι σου. Η σφιχτή αλογοουρά ενδέχεται να καταπονεί το συνεκτικό ιστό στο τριχωτό, δημιουργώντας πονοκέφαλο. Οι στέκες, τα λαστιχάκια και τα στενά καπέλα είναι πιθανοί ένοχοι. Εάν αυτή είναι η αιτία του πονοκεφάλου σου, θα νιώσεις γρήγορη ανακούφιση όταν αφήσεις τα μαλλιά σου ελεύθερα.

Αιτία 5η: η έντονη άσκηση


Η κοπιαστική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, ενδέχεται να οδηγήσει σε πονοκέφαλο εξαιτίας έντονης προσπάθειας. Το σωματικός άχθος προκαλεί πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, στον αυχένα και στο κρανίο, παράγοντας αύξηση της πίεσης.

Αιτία 6η: η κακή στάση του σώματος

Δε χρειάζεται να ιδρώσεις για να προκαλέσεις πίεση στο κεφάλι και στους μυς του αυχένα. Το ίδιο κάνεις αν κάθεσαι καμπουριάζοντας στο γραφείο σου. Συνηθισμένες μορφές κακής στάσης είναι το καμπούριασμα των ώμων, η χρήση καρέκλας χωρίς πλάτη, η χρήση οθόνης που είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά και η στήριξη του ακουστικού ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο.

Αιτία 7η: το τυρί


Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι το πεπαλαιωμένο τυρί, συμπεριλαμβανομένου του μπλε τυριού, του μπρι, του τσένταρ, της φέτας, της μοτσαρέλα, της παρμεζάνας και των ελβετικών ποικιλιών. Ο ένοχος είναι μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη (μονοαμίνη με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες), η οποία σχηματίζεται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεϊνών. Όσο περισσότερο παλαιώνει μια τροφή τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει.

Αιτία 8η: το κόκκινο κρασί


Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα.

Αιτία 9η: τα αλλαντικά


Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δύο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και πρόσθετα όπως το νιτρικό άλας ή το νιτρικό οξύ. Αυτά τα πρόσθετα φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από πρόσθετα των τροφών συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού, σε αντίθεση με την κλασική ημικρανία, η οποία επηρεάζει μόνο μία πλευρά κάθε φορά.

Αιτία 10η: η παράλειψη γευμάτων


Αν παραλείψεις ένα γεύμα, το κεφάλι σου μπορεί να αρχίσει να πονάει πριν καταλάβεις ότι πεινάς. Το πρόβλημα προκαλείται από μια απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος. Όμως, μην προσπαθήσεις να θεραπεύσεις έναν τέτοιο πονοκέφαλο με σοκολάτα. Τα γλυκά προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου που μετά πέφτει ακόμη χαμηλότερα.

Αιτία 11η: το κάπνισμα


Είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους – και όχι μόνο σε αυτόν που κρατά το τσιγάρο. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα διοχετεύει νικοτίνη στον παθητικό καπνιστή, η οποία προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για τους ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία. Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο στη μία πλευρά του κεφαλιού που παρουσιάζεται κατά περιόδους.

Αιτία 12η: η καφεΐνη


Για όσους είναι επιρρεπείς στους πονοκεφάλους, στην καφεΐνη ταιριάζει το ρητό «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Όταν καταναλώνεται με μέτρο, η καφεΐνη είναι συνήθως ωφέλιμη – μάλιστα, περιέχεται σε πολλά φάρμακα κατά του πονοκεφάλου. Όμως, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλου. Επίσης, αν έχεις εθιστεί στην καφεΐνη, η απότομη διακοπή της μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αφού και το στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης αποτελεί ακόμα μια αιτία πονοκεφάλου.

Απαλλάξου οριστικά!


* Κράτα ημερολόγιο Για να εντοπίσεις τις συνήθεις αιτίες, σημείωνε καθημερινά σε ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλων» τι τρως, τα στρεσογόνα γεγονότα, τις αλλαγές του καιρού και τη σωματική σου δραστηριότητα.

* Διαχειρίσου το στρες Δοκίμασε τεχνικές όπως ο διαλογισμός, το μασάζ και η ρεφλεξολογία.

* Δοκίμασε τις διατάσεις στα πόδια Η ήπια άσκηση κάνει θαύματα στην ανακούφιση από το στρες. Το περπάτημα συνιστά ιδανική επιλογή, επειδή προσφέρει άμυνα έναντι των πονοκεφάλων τάσεως. Όταν περπατάς, η ταλάντωση των χεριών χαλαρώνει τους μυς στον αυχένα και τους ώμους.

* Τρώγε τακτικά γεύματα Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε βοηθά να διατηρείς το σάκχαρό σου σε σταθερά επίπεδα. Τρώγε γεύματα και snacks που συνδυάζουν πρωτεΐνες με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ταχίνι και ψωμί ή στήθος κοτόπουλο και καστανό ρύζι. Φρόντισε, επίσης, να πίνεις πολύ νερό – η αφυδάτωση είναι ακόμη μια αιτία πονοκεφάλου.

* Φυσικοθεραπεία Συνδυάζει την άσκηση και την εκπαίδευση ώστε να μειωθεί ο πόνος και να βελτιωθεί το εύρος κίνησης. Στους ανθρώπους με πονοκεφάλους τάσεως, η φυσικοθεραπεία μπορεί να ενδυναμώσει τους μυς του αυχένα και να συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος.

* Φαρμακευτική αγωγή Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη, είναι αποτελεσματικά σε πολλά είδη πονοκεφάλου. Απόφυγε όμως τη συχνή λήψη τους, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκεφάλους που επανέρχονται μόλις περάσει η επίδραση του παυσίπονου. Εάν έχεις ημικρανίες, μίλησε με το γιατρό σου για φαρμακευτικές αγωγές που βοηθούν στην πρόληψή τους.


Πηγή: http://www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.