Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Διαδικτυακή εκστρατεία για το Obamacare


Εκστρατεία υπέρ του Obamacare έχουν ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι άνθρωποι που «βρήκαν την υγειά τους» μέσα από το πρόγραμμα υγείας του Μπάρακ Ομπάμα.

Ο αριθμός των ανθρώπων συνεχώς ποστάρουν φωτογραφία τους ή κείμενά τους για το πόσο και πως τους βοήθησε το πρόγραμμα υγείας αυξάνει καθημερινά.

Η κυρία M. Turner δεν μπορούσε να πληρώσει για την εγχείρηση αφαίρεσης όγκου που απειλούσε τη ζωή της μέχρι που το Obamacare της έδωσε την ευκαιρία να αφαιρέσει τους όγκους και να είναι πλέον υγιής. «Σ’ ευχαριστώ πρόεδρε Ομπάμα» γράφει στο κείμενο που δημοσιεύει στο μπλογκ της.



Αυτή η γυναίκα δεν μπορούσε να φροντίσει την υγεία της μητέρας της αλλά χάρη όπως γράφει στον μαυροπίνακα που κρατάει «τώρα μπορώ να είμαι ήσυχη ότι η μητέρα μου θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της».



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΤΕ: Εθελουσία για 1.200 - 1.300 εργαζόμενους


Στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ είναι να αποχωρήσουν εργαζόμενοι με πολλά χρόνια και υψηλές αμοιβές και να προσληφθούν νέοι με προσόντα. Υπό εξέταση τα κίνητρα. Αναμένεται να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά του προσωπικού.

Σε περαιτέρω σημαντική μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ στοχεύει η διοίκηση του ομίλου με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι με το νέο πρόγραμμα να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό 1.200 - 1.300 εργαζόμενοι. Παρότι πρόκειται για πολύ φιλόδοξο νούμερο, που σχεδόν προσεγγίζει το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στον όμιλο, εκτιμάται ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

Άλλωστε από την πλευρά των εργαζομένων επιβεβαιώνεται ότι μεγάλος αριθμός του προσωπικού αναμένει «πώς και πώς» την ανακοίνωση των λεπτομερειών του προγράμματος για να αποχωρήσει κάνοντας χρήση των κινήτρων που θα δοθούν.

Πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τα εργασιακά θέματα του ΟΤΕ αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης μεγάλου αριθμού του προσωπικού είναι πολύ πιθανό ότι θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης σε εργαζόμενους που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης ακόμη και ως το 2020.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η δεξαμενή των εργαζομένων που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια έχει πλέον περιοριστεί αισθητά, καθώς με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε την προηγούμενη χρονιά δόθηκε η δυνατότητα να αποχωρήσουν όσοι κανονικά θα συνταξιοδοτούνταν ως το 2015.
Και εθελουσία και πρόγραμμα αποχώρησης με bonus

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αναμένεται ότι θα έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι, ενώ, όπως και την προηγούμενη χρονιά, θα υπάρξει και πρόγραμμα αποχώρησης με bonus για προσωπικό που δεν βρίσκεται κοντά στη σύνταξη, αλλά έχει συμπληρώσει 15ετή υπηρεσία στον ΟΤΕ. Για το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη ο ΟΤΕ θα καταβάλει μέρος των καθαρών αποδοχών.

Η αναπλήρωση των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την αποχώρησή του ως τη λήψη της σύνταξης αναμένεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 75%.

Επιπλέον ο ΟΤΕ θα καταβάλει στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν και το κόστος αυτασφάλισης για το διάστημα που υπολείπεται ως τη συνταξιοδότηση. Με τον τρόπο αυτόν επωφελούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι εκείνοι που φεύγοντας από τον ΟΤΕ, βρίσκουν άλλη δουλειά και δεν προχωρούν σε αυτασφάλιση, καθώς και εκείνοι που έχουν χρόνο ασφάλισης εκτός ΟΤΕ και συμπληρώνουν τα συντάξιμα έτη χωρίς να χρειαστούν νέα ασφάλιση.

Το ζήτημα του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η ανακοίνωση των λεπτομερειών θα γίνει αφού το πρόγραμμα λάβει την έγκριση του μετόχου και μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ.

Η ανακοίνωση αναμένεται ως τα μέσα του επόμενου μήνα προκειμένου να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα ώστε η αποχώρηση του προσωπικού να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Εκείνο πάντως που σημειώνεται με κάθε τρόπο από την πλευρά του ΟΤΕ είναι ότι ο Οργανισμός με τα προγράμματα αποχώρησης του προσωπικού που εφαρμόζει δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία,αφού αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος.
Ένα βήμα πιο κοντά η συγχώνευση OTE - COSMOTE

Με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας η διοίκηση του ΟΤΕ έχει διπλό στόχο: αφενός να μειώσει το κόστος προσωπικού, καθώς αποχωρούν παλιοί και «ακριβότεροι» εργαζόμενοι, αφετέρου να ανανεώσει το προσωπικό με προσλήψεις νέων, εργαζόμενων με προσόντα.

Ενδεικτικά, με την αποχώρηση των 1.516 ατόμων που έκαναν χρήση των κινήτρων που δόθηκαν την προηγούμενη χρονιά υπολογίζεται ότι ο ΟΤΕ πέτυχε ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα εργάζονται στον ΟΤΕ περίπου 5.000 - 5.500 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μετά τη μεγάλη εθελουσία του 2005, οπότε και υπογράφηκε νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων με την οποία άλλαξαν άρδην οι όροι για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Η αλλαγή της γεωγραφίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αφού κάθε χρόνο μειώνονται οι παλιοί, εκτιμάται ότι φέρνει ένα βήμα πιο κοντά και την τελική συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote, καθώς ουσιαστικά εκείνο που απομένει να γίνει είναι η συγχώνευση σε επίπεδο προσωπικού, αφού σε επίπεδο διοίκησης έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.
Η εκκρεμότητα

Να αναφέρουμε τέλος ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα μικρού αριθμού εργαζομένων που έκαναν χρήση της εθελουσίας του προηγούμενου χρόνου. Αυτοί υπέβαλαν την παραίτησή τους και αποχώρησαν από τον ΟΤΕ λαμβάνοντας τα ποσά που αντιστοιχούσαν στην αυτασφάλισή τους.

Ωστόσο ακόμη δεν έχουν κάνει αυτασφάλιση εξαιτίας του ότι έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, αυτασφάλιση στο ΙΚΑ μπορούν να κάνουν μόνο υγιή άτομα, ενώ όσοι κρίνονται ανάπηροι θα πρέπει να τους χορηγηθεί αναπηρική σύνταξη. Όμως ούτε αυτό είναι εφικτό καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που παραιτήθηκαν και δεν αποχώρησαν από την εργασία τους λόγω της αναπηρίας τους. Το θέμα αναμένεται ότι θα λυθεί σύντομα με αλλαγή που θα προωθηθεί και θα αφορά το ΤΑΥΤΕΚΩ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έργα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία


Τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνου, αλλά και του δήμου της Αγίας Νάπας στην Κύπρο προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών με αναπηρία, έχουν βάλει στόχο οι δυο δήμοι που συνεργάζονται μέσω του προγράμματος «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις».

Χθες συναντήθηκαν εκπρόσωποι των δυο εταίρων και συζήτησαν για τις σχετικές παρεμβάσεις. Ήταν η δεύτερη συνάντηση των εταίρων για την υλοποίηση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007 – 2013», ενώ το σύνολο του προϋπολογισμού της ενταγμένης πράξης ανέρχεται στις 350 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο δήμο Ρεθύμνου θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης του πεζοδρομίου που οδηγεί στο νοσοκομείο, δηλαδή από την οδό Δημητρακάκη μέχρι την Τρανταλλίδου, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην είσοδο του φρουρίου Φορτέτσας.

Παράλληλα, ο δήμος θα προχωρήσει στην προμήθεια των συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης για άτομα με προβλήματα όρασης σε φωτεινούς σηματοδότες της πόλης, ενώ ανελκυστήρας θα τοποθετηθεί και στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Κρήτης. Παράλληλα, θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών των ατόμων με αναπηρία σε πέντε επιλεγμένα σημεία σε παραλίες του δήμου.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης χθες, το Ρέθυμνο ήταν επιλογή του ίδιου του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Βαρδακαστάνη για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε ότι έχει κάνει πολύ που καλή δουλειά σε θέματα προσβασιμότητας ΑμεΑ η δημοτική αρχή.

Την ικανοποίηση της κοινότητας των ατόμων με αναπηρία του Ρεθύμνου εξέφρασε ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης, αν και όπως είπε εδώ και 15 χρόνια φώναζε το σωματείο ότι έπρεπε να γίνουν αυτά τα έργα για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των ΑμεΑ.
Εξέφρασε την ευχή πάντως να είναι όχι έργα βιτρίνας αλλά ουσίας.

Από την πλευρά του ο Λάμπρος Καϊκίτης, εκπρόσωπος του δήμου Αγίας Νάπας Κύπρου τόνισε ότι ο δήμος του κάνει τα πρώτα δειλά βήματα σε έργα προσβασιμότητας, αλλά είναι από τους πρωταρχικούς του στόχους να τα υλοποιήσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαιτείται έλεγχος από την Α΄ Δημοτικού


Επιβεβλημένος κρίνεται ο οφθαλμολογικός έλεγχος των μαθητών κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανάγκη ή μη χρήσης γυαλιών οράσεως. Κι αυτός ο έλεγχος της όρασης απαιτείται από την πρώτη δημοτικού.

Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η χρήση γυαλιών, είναι απαραίτητες ορισμένες επισημάνσεις για την επιλογή τους. Σε ότι αφορά στον σκελετό των γυαλιών, μας εξηγεί η οπτικός και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών Λένα Τσαμπάση-Ζήκου, το σημαντικότερο όλων είναι άριστη εφαρμογή του στο πρόσωπο.

Τα σημεία επαφής του θα πρέπει να είναι μόνον η μύτη και τα αυτιά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφάπτεται στους κροτάφους ή να ακουμπά στις παρειές. Ιδιαίτερα, αν πρόκειται για μεταλλικό σκελετό, υπάρχει πιθανότητα οξείδωσής του κατά τη χρήση (ιδρώτας, νερό), με συνέπεια την εμφάνιση δερματίτιδας εξ επαφής. Αν διαπιστωθούν "αποτυπώματα" του σκελετού σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου, επιβάλλεται η επίσκεψη στον εξειδικευμένο οπτικό, προκειμένου να διαφοροποιήσει την εφαρμογή του. Τα σύγχρονα υλικά διασφαλίζουν, πέραν της ελαφρύτητας και ανθεκτικότητας του σκελετού και την άριστη πρόσφυσή του στο πρόσωπο.

Επίσης, σε έναν μεταλλικό σκελετό προσαρμόζονται ανατομικές γέφυρες από σιλικόνη , εξασφαλίζοντας σταθερότητα εφαρμογής.

Ένας κοκκάλινος σκελετός, παρότι είναι περισσότερο εμφανής και δυσκολότερα επιλέγεται, πλεονεκτεί για την μεγαλύτερη ανθεκτικότητά του και για την καλύτερη συγκράτηση των οφθαλμικών φακών. Μην λησμονάμε, τα παιδικά γυαλιά καταπονούνται , ιδιαίτερα δε, όταν απαιτείται η χρήση τους ακόμη και στις εξωσχολικές δραστηριότητες (sports κτλ).

Μια νέα γενιά υλικών, έρχεται να δώσει λύση στα παραπάνω: σκελετοί από καουτσούκ. Ευλύγιστοι, ελαφρύτατοι, παραμορφώνονται και...επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση!

Ένα τελευταίο στοιχείο άξιο επισήμανσης και, κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, είναι το άκρο του βραχίονα. Ένα spiral ακροβραχιόνιο αποδεικνύεται η αποτελεσματικότερη επιλογή για τους.. super δραστήριους μαθητές.

Στην περίπτωση, όμως, που οι spiral βραχίονες δεν γίνονται εύκολα αποδεκτοί (κάποιοι μπόμπιρες ενοχλούνται ) διατίθενται ειδικά κορδονάκια με stop που προσαρμόζονται σε κάθε σκελετό. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, των sports κλπ. συγκρατούν αποτελεσματικότατα τα γυαλιά στην σωστή τους θέση.

Σωστή θέση του γυαλιού οράσεως είναι εκείνη όπου ο σκελετός πλαισιώνει αρμονικά το πρόσωπο, επιτρέποντας την ευχερή όραση προς κάθε κατεύθυνση. Συχνά, όταν τα γυαλιά γλιστρούν ο σκοπός τους χάνεται: δεν είναι επικεντρωμένα, δεν δίνουν σωστή όραση, δυσχεραίνουν στη χρήση τους. Αποτέλεσμα; Η απόρριψή τους!

Σε αντίθεση με την εκλογή του σκελετού, η επιλογή των φακών είναι μονόδρομος: οργανικοί φακοί και μόνον, ανεξάρτητα του υψηλόβαθμου της διόρθωσης ("βαθμούς"), που, ενδεχομένως, απαιτείται από την συνταγή του οφθαλμιάτρου.

Είτε πρόκειται για απλούς οργανικούς φακούς, (ευρείας χρήσης), είτε για polycarbonate (ανθεκτικότεροι στις χαράξεις), απαιτείται να φέρουν αντιανακλαστικές επιστρώσεις (antireflex), που παρέχουν την ευκρινέστερη, την διαυγέστερη όραση. Είναι οι μόνοι φακοί, που, παράλληλα με την διόρθωση της όρασης, παρέχουν και UV protection.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως κριθεί απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν φακοί μεταβλητής σκουρότητας (φωτοχρωμικοί), αλλά, αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γονέων και οπτικού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικότερο να επιλεγεί ένα σωστό - λειτουργικό γυαλί, παρά ένα απλά όμορφο εμφανισιακά, συμβουλεύει η κ. Τσαμπάση-Ζήκου, καθώς το δεύτερο, ενδεχομένως, να μην επιτελέσει καλά τον σκοπό του. Προς τούτο, οι υποδείξεις του ειδικού πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπό όψιν. Ιδιαίτερα δε, όταν πρόκειται για τα πρώτα γυαλιά, τότε, είναι απαραίτητο οι γονείς να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στο οπτικό κατάστημα, προκειμένου να λύσουν όλες τις απορίες τους και να επανεκτιμήσουν.

Και κάτι τελευταίο: η χρήση παιδικών γυαλιών οράσεως δεν σηματοδοτεί, ούτε πάθηση, ούτε αναπηρία.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα γυαλιά θα καταργηθούν μετά από κάποια ηλικία. Μα, ακόμη κ αν απαιτηθεί να συνεχιστεί η χρήση τους, οι φακοί επαφής θα πάρουν σύντομα τη θέση τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάρκαρε, όχι σε μία, αλλά σε δύο θέσεις για ΑΜΕΑ!!!


Είναι γνωστό ότι πολλοί οδηγοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους εκεί που τους βολεύει. Αυτός είναι και ο λόγος που συναντούμε περιπτώσεις οι οποίες μας εξοργίζουν. Όπως για παράδειγμα αυτή που μας έστειλε ο αναγνώστης του zougla.gr, Γιώργος Β. Διαβάστε τι μας έγραψε:

«Ο Έλληνάρας. Δε φτάνει που πάρκαρε σε θέση ΑΜΕΑ, έπιασε και δύο θέσεις ΑΜΕΑ γιατί έτσι τον βόλεψε. Καμιά φορά αναρωτιέμαι εάν η ηλιθιότητα έπαιρνε ποσοστό αναπηρίας ποιο θα ήταν αυτό... το συμβάν έγινε σε super market Μαρινόπουλος στην Αμαλιάδα».




Αυτός και εάν είναι.. γάιδαρος!!!


Πηγή: http://www.zougla.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Από αδέσποτα... θεραπευτές


Η Κούκλα, η Γουάκυ, η Τζώρα, η Μορφή, η Μπαλού, 11 ακόμα «κυρίες» και ο Μάρκος ήταν από τους σκύλους που βλέπουμε στο δρόμο και συνήθως περιφρονούμε. Έχουν διάφορες λυπητερές ιστορίες Άλλα τα είχαν κρεμασμένα σε σακούλες, αλλά παρ’ ολίγο να βρεθούν κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτων, αλλά πάλι ήταν πεινασμένα και περιφερόμενα.

Κάποια χέρια όμως τα μάζεψαν από τους δρόμους, κουτάβια ή μεγαλύτερα, τα υιοθέτησαν, τους έδωσαν σπίτι και φαϊ, αγάπη, θαλπωρή και ειδική εκπαίδευση για να μπορούν να στέκονται και να προσφέρουν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έτσι από αδέσποτα, 16 θηλυκές και ο Μάρκος έγιναν «θεραπευτές».

Όλη την προσπάθεια την ξεκίνησαν πέντε άνθρωποι το 2005 και έβαλαν τις βάσεις για τη SAPT HELLAS δημιουργώντας μια σημαντική δράση για τα αδέσποτα αλλά και για τα σκυλιά θεραπείας. Πριν λίγες ημέρες μια ομάδα από την οργάνωση βρέθηκε στο Ηράκλειο.

Το MadeinCreta συνάντησε τα μέλη της SAPT HELLAS και φυσικά τα φιλικά αυτά σκυλιά που εκτός από εξαιρετική εκπαίδευση έχουν κι έναν εξαιρετικό χαρακτήρα.

sapthellas αδέσποτα σκυλιά θεραπευτικοί σκύλοι παιδιά ειδικές ανάγκες Η κ. Χριστίνα Οικονόμου που είναι εκπαιδεύτρια σκύλων μίλησε στο MadeinCreta για αυτή την ξεχωριστή προσπάθεια που έχει διττό στόχο. Αφενός να διδάξει τα παιδιά για την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουν απέναντι σε ένα σκύλο, και πώς να συμπεριφέρονται σε αυτόν και αφετέρου να δείξει πώς ένα ημίαιμο σκυλί χωρίς τις περγαμηνές της ράτσας, αξίζει κάτι περισσότερο από αυτό που η πλειοψηφία θεωρεί.



«Ως ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι αποφασίσαμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο για νa μιλήσουμε στα παιδιά για την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουν για τα επόμενα 15 χρόνια. Δεν μπορεί ένας να είναι στην ταράτσα, στη πυλωτή ξεχασμένος ή στο χωράφι . Ο σκύλος είναι σύντροφος και αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάει.

Μπαίνουμε στα σχολεία ιδιωτικά και δημόσια με την άδεια του υπουργείου Παιδείας και συνοδευόμαστε πάντα από τους σκύλους της ομάδας μας.

Οι σκύλοι που συμμετέχουν σε προγράμματα θεραπευτικής επαφής δεν είναι εξειδικευμένοι σε συγκεκριμένη πάθηση ή αναπηρία".

Είναι σκύλοι, όπως σημειώνει, καταρχήν κοινωνικοί και κατά δεύτερον εκπαιδευμένοι να κοινωνικοποιούνται σε συνθήκες δύσκολες. Κάθε σκύλος έχει ένα ξεχωριστό χάρισμα και μπορεί να προσεγγίζει διαφορετικές περιπτώσεις.



Πριν οι εκπαιδευτές επισκεφθούν ένα ειδικό κέντρο αγωγής ή ίδρυμα ενημερώνονται για τα παιδιά που φιλοξενούνται . Στην αποστολή στέλνονται πάντα τα κατάλληλα.

Παιδιά με αυτισμό π.χ που κάνουν απότομες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ο μέσος σκύλος δεν είναι εκπαιδευμένος σε τέτοιες καταστάσεις - ακόμη κι αν είναι εκπαιδευμένος δε χρειάζεται να τα ξέρει όλα αυτά.

«Οι σκύλοι οι δικοί μας τα γνωρίζουν όλα αυτά. Μπορούν να βρίσκονται πάντα με την παρουσία μας, σε χώρο όπου βρίσκονται παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Μπορούν να χαϊδευτούν, να βουρτσιστούν ακόμα και από ένα παιδάκι που έχει σοβαρό πρόβλημα».

Η εκπαίδευση είναι συνεχής τόσο για τα σκυλιά όσο και για τα μέλη που συμμετέχουν στην ομάδα και επισκέπτονται ιδρύματα και σχολεία κυρίως στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία.

Η Κατερίνα Λυγγερίδου,ο κτηνίατρος Δημήτρης Κτενάς, η Σεραφίνα Αβραμίδου, και η Χριστίνα Οικονόμου



Όσον αφορά στο θέμα της εκπαίδευσης η κ. Οικονόμου ερωτηθείσα κατέρριψε και ένα μύθο περί ράτσας και χαρακτήρα. Η εκπαίδευση, όπως σημείωσε, στηρίζεται στο χαρακτήρα κάθε σκύλου. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρετές που πρέπει να διαθέτει.

Από εκεί και πέρα εναπόκειται στη δουλειά της ομάδας για να κτιστεί ο χαρακτήρας και να μπορεί να προσφέρει θεραπευτική επαφή.

«Είναι αλήθεια ότι δουλεύουμε με σκυλιά που δεν ξέρουμε την ιστορία τους, το DNA τους.

Κάθε σκύλος που βλέπουμε στο δρόμο μπορεί όμως να υιοθετηθεί και εν δυνάμει να γίνει θεραπευτικός.

Είναι λανθασμένο αυτό που νομίζουμε ότι μόνο ένας σκύλος ράτσας μπορεί να κάνει θεραπευτική αγωγή.

Προ πολλών ετών, οι ράτσες, οι φυλές των σκύλων ήταν ελάχιστες. Ο άνθρωπός που πάντα σκέφτεται το κέρδος δημιούργησε τις φυλές . Στην εκπαίδευση σκύλων με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία έχουμε λιγότερες εκπλήξεις και αινίγματα, καθώς τα χαρακτηριστικά της φυλής βοηθάνε.

Όμως εάν δε μιλάμε για φυλή από σοβαρό εκτροφέα και μιλάμε για σκύλους ράτσας από κάπου αλλού πολλές φορές η ιδιοσυγκρασία, δεν έχει καμία σχέση με τα χαρακτηριστικά της φυλής αυτής κάθεαυτής».

Η Sapt hellaς έχει και βάση υιοθεσίας σκύλων. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο κ. Κτενά που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας και έχει αναλάβει την ιατρική φροντίδα των ζωών. Τα αδέσποτα σκυλιά μπορούν να μπουν στα σπίτια αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και οι εμβολιασμοί

Μια οικογένεια που παρακολουθεί το σκύλο της δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όπως σημείωσε.

Το MadeinCreta μίλησε και με δύο μέλη της SAPT HELLAS: την Κατερίνα Λυγγερίδου και την Σεραφίνα Αβραμίδου. Τα δυο κορίτσια βρήκαν τα σκυλιά τους πεταμένα στο δρόμο. Εντάχθηκαν στην ομάδα γιατί αγαπούν τα ζώα, τα παιδιά και τον εθελοντισμό. Τώρα πλέον είναι μέλη μιας οικογένειας, όπως τόνισαν.

*Στη σελίδα της SATHELLAS παρέχονται χρηστικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στα σκυλιά αλλά και χρήσιμες οδηγίες που αξίζει να διαβάσετε για το πώς προσεγγίζονται τα αδέσποτα αλλά και πως πρέπει να συμπεριφερθείτε σε περιπτώσεις ανάγκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Γνώρισαν το Μνημόνιο τα νήπια της Ξάνθης – Κενά και στα νηπιαγωγεία


Την πρώτη τους επαφή με τη Μνημονιακή πολιτική και τις επιπτώσεις της στον χώρο της δημόσιας παιδείας είχαν φέτος νήπια και προνήπια της Π.Ε. Ξάνθης, τα οποία μπήκαν από μικρά… στα βάσανα!

Σύμφωνα με στοιχεία που μεταβίβασε στη βουλή ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών δημιουργούνται τμήματα προσχολικής εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης με τεράστιο αριθμό μαθητών, ήτοι 24 νήπια ανά τμήμα, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν την ομαλή ένταξη των νηπίων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών, προτάθηκε σε ορισμένα σχολεία η εκ περιτροπής παρακολούθηση κάθε δεύτερη ημέρα, ενώ αποκλείονται από το θεσμό της προσχολικής αγωγής τα νήπια μικρότερης της υποχρεωτικής ηλικίας (προνήπια).

Εκτιμάται ότι προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά τα νηπιαγωγεία, με αριθμό νηπίων ανά τμήμα τέτοιο που να διευκολύνει το έργο του εκπαιδευτικού, χρειάζεται η άμεση κάλυψη των κενών που αφορούν 13 θέσεις νηπιαγωγών, αναφέρει ο βουλευτής.

Τεράστια προβλήματα παρατηρούνται και στην ειδική αγωγή, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών με αναπηρία. Συγκεκριμένα, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών το ειδικό δημοτικό σχολείο κωφών και βαρήκοων Ξάνθης, το οποίο εξυπηρετούσε μαθητές και μαθήτριες από όλη την Περιφέρεια της Θράκης. Επίσης κλειστό παραμένει και το ειδικό δημοτικό σχολείο Εχίνου. Το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο Ξάνθης έχει κενά 4 εκπαιδευτικών, 2 κενά εκπαιδευτικών έχει το 2ο ειδικό δημοτικό σχολείο Τυμπάνου, 1 κενό το δημοτικό σχολείο τυφλών και αμβλυώπων, ενώ σε όλα παρουσιάζονται ελλείψεις και ειδικού προσωπικού. Επιπλέον, από τα 22 τμήματα ένταξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν σήμερα μόνο 3, ενώ δεν λειτουργούν τα 5 τμήματα ένταξης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ελλείψεις 60 εκπαιδευτικών Τουρκόφωνου προγράμματος παρουσιάζονται στη μειονοτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα μειονοτικά σχολεία να υπολειτουργούν.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη επισημαίνει πως «η συστηματική απαξίωση της δημόσιας παιδείας από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα συνολικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Από την προσχολική μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση μείζονα προβλήματα δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία της. Ελλείψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, απολύσεις, συστηματική υποχρηματοδότηση παιδείας, και άλλα πολλά μετατρέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε Γολγοθά για τους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτικούς».

Σύμφωνα με τον κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, προβληματική παραμένει η κατάσταση σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών καθώς η μείωση των δρομολογίων και ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού της αποζημίωσης με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, καθιστούν ασύμφορη για τους επαγγελματίες οδηγούς την μετακίνηση των μαθητών, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε σχέση με τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Τα κονδύλια σίτισης επαρκούν μέχρι στιγμής μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ μόνο 700 κρεβάτια διατίθενται σήμερα αθροιστικά στις τρεις πόλεις όπου εδρεύουν τμήματα του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η τεράστια ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια η διακοπή των σπουδών για πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας μαζί με τον βουλευτή κ. Κουράκη Τάσο, ζητώντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία 5-11 Οκτωβρίου στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Τον καλύτερό μας εαυτό καλούμαστε να δώσουμε και στη νέα εξόρμηση αιμοδοσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της τακτικής, και φθινοπωρινής, Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς.

Η Εβδομάδα ξεκινά το προσεχές Σάββατο 5 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες έως και τις 11 του μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο προηγούμενες, το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο, συγκεντρώθηκαν 822 και 645 μονάδες αίματος αντίστοιχα, ενώ συνολικά 255 ήταν οι νέοι αιμοδότες που προστέθηκαν στη μεγάλη οικογένεια της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Νεάπολης-Συκεών, στην πλειονότητά τους άτομα νεαρής ηλικίας.

«Οι πάνω από 4.000 ενεργοί και πιστοί εθελοντές αιμοδότες, συνειδητοποιημένα μέλη της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, που σε κάθε νέα Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς ξεπερνούν και αυτόν ακόμα τον καλύτερο τους εαυτό, είναι αγωγοί χαράς, αλληλεγγύης και ελπίδας για τον τόπο μας. Από αυτούς εμπνεόμαστε, σ’ αυτούς στηριζόμαστε και τολμούμε νέα βήματα. Η δική τους συμμετοχή έφερε το δήμο Νεάπολης-Συκεών στην πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα στην προσφορά αίματος και αιμοπεταλίων, και τη δωρεά οργάνων σώματος! Το δικό τους ενδιαφέρον να είναι παρόντες, όχι μόνο εκείνη τη δύσκολη στιγμή της ανάγκης, ίσως και της μάχης για επιβίωση, αλλά συνέχεια, τακτικά, διαχρονικά, σε κάθε εξόρμηση, σε κάθε γιορτής ζωής», τονίζουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης. «Η προσπάθειά μας συνεχίζεται, όπως και το κάλεσμα προς όλους τους νέους φίλους που θέλουν να γίνουν μέλη της οικογένειας της αιμοδοσίας μας. Σας περιμένουμε, σε όποιο σταθμό επιλέξετε εσείς…», προσθέτουν.

Πρόγραμμα

Η Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Γ.Παπανικολάου, Θεαγένειο, και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, και την υποστήριξη τοπικών φορέων και συλλόγων.

Μόνιμο, επίσης, είναι το κάλεσμα της δημοτικής αρχής προς όλους τους εθελοντές και πολίτες για την ενίσχυση των Δικτύων Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων, Δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων του δήμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εξόρμησης έχει ως εξής:

Σάββατο 5/10 9.00π.μ.-2.00μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων

Κυριακή 6/10 8.00π.μ.-2.00μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών

Δευτέρα 7/10 10.00π.μ.-8.00μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών

Τρίτη 8/10 10.00π.μ.-8.00μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών

Τετάρτη 9/10 10.00π.μ.-8.00μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών

Τετάρτη 9/10 10.00π.μ.-1.00μ.μ. στο Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου

Πέμπτη 10 και

Παρασκευή 11/10 10.00π.μ.-8.00μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης

Αρωγοί στις διοργανώσεις αιμοδοσίας

Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Γ.Παπανικολάου και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Μόνιμοι αρωγοί είναι η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και οι Ιεροί Ναοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, η Ένωση Γονέων Νεάπολης-Συκεών, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και η Υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου, καθώς και δεκάδες άλλοι δραστήριοι σύλλογοι και φορείς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής (2313 313116, -160)

Συμβουλευτικός Σταθμός Δ.Ε. Συκεών (2313 313151, -117)



Διαβάστε περισσότερα...

Από το μαυροπίνακα στο tablet


Η παρουσία της τεχνολογίας στην εκπαίδευση έχει υπάρξει ιδιαίτερα ισχνή στη χώρα μας. Από την πλευρά της τεχνολογίας, εκείνο που κυριαρχεί είναι το χαμηλής τεχνολογίας μέσο του πίνακα (αρχικά με κιμωλία και στη συνέχεια με μαρκαδόρους). Από κει και πέρα, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα, όπως ο προτζέκτορας, τα οποία, αν και λειτουργικότερα σε σχέση με τον πίνακα, κρίνονται μάλλον ανεπαρκή σε σχέση με τη διαθέσιμη τεχνολογία.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Είναι πράγματι σημαντική η τεχνολογία στην εκπαίδευση; Η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά την παρουσία καθαυτήν του όποιου τεχνολογικού μέσου σε μια τάξη. Συνιστά κάτι το νέο που πάντοτε αντιμετωπίζεται θετικά από τον μαθητή, γιατί τον ξεκουράζει από τη μονότονη διαδικασία ενός καθηγητή που μιλάει και των μαθητών που ακούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, συζητούν με τον καθηγητής τους. Επιπλέον, η τεχνολογία πάντα αποτελεί πόλο έλξης για τους νέους. Οπότε και μόνο η εμφάνιση μιας συσκευής δημιουργεί καινούργιο ενδιαφέρον στους μαθητές.

Από την άλλη, η σύγχρονη τεχνολογία έχει δώσει στην εκπαιδευτική διαδικασία μια απίστευτη δυναμική. Έτσι, αν και η εξ αποστάσεως διδασκαλία ασκούνταν εδώ και δεκαετίες, με την ανάπτυξη του διαδικτύου έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα φανερό στην περίπτωση των MOOCs (Massive Open Online Courses), των μαθημάτων δηλαδή που προσφέρονται δωρεάν από σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα MOOCs αξίζει να αναφερθούν όχι μόνο ως εξ αποστάσεως μαθήματα που παρέχονται δωρεάν από πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Stanford, αλλά και για τα ζητήματα που έχουν θέσει αναφορικά με το αν πρέπει να γίνονται τέτοια μαθήματα, ποια μαθήματα μπορούν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο κτλ. Όπως και να ’χει, πρόκειται για την περίπτωση, όπου η τεχνολογία υπερβαίνει τον όποιον επικουρικό ρόλο μπορεί να έχει στην εκπαίδευση και δημιουργεί μια νέας μορφής εκπαιδευτική διαδικασία.

Πέρα όμως από την περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούνται ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα τεχνολογικά μέσα στη διδασκαλία ενός μαθήματος. Καθένα από αυτά συμβάλλει με το δικό του τρόπο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του μαθήματος, στην επίτευξη μιας αποτελεσματικότερης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο κατάλογος των συσκευών και προγραμμάτων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν θέση σε ένα μαθησιακό περιβάλλον είναι αρκετά μεγάλος για να παρουσιαστεί εδώ. Μπορούμε όμως ενδεικτικά να αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Έτσι, υπάρχουν προγράμματα για την ψηφιακή διόρθωση γραπτών, αλλά και για τη συγκέντρωση και διανομή τους (π.χ. τα SafeAssign, Blackboard, Turnitin). Τα προγράμματα αυτά ασκούν διάφορες λειτουργίες, όπως συγκέντρωση των εργασιών, παρακολούθηση των διαφόρων εκδοχών μιας εργασίας, ασφαλής επιστροφή του γραπτού στον μαθητή, παροχή επεξηγηματικού κειμένου στον μαθητή κτλ.

Μια άλλη τεχνολογική καινοτομία που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση είναι το cloudcomputing ή απλώς cloud, δηλαδή η δυνατότητα για πολλαπλή σύνδεση υπολογιστών και ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων σε όλους αυτούς τους υπολογιστές. Το μέσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με το μάθημα. Έτσι, το βραζιλιάνικο Electronic Learning Organizer δίνει τη δυνατότητα στους φιλολόγους να παρέχουν στους μαθητές τους μαθησιακά αντικείμενα ή να αναθέτουν δραστηριότητες σχετικά με το μάθημα. Από την άλλη, το Global Curriculum Project δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετέχουν σε μια εικονική ανταλλαγή προγραμμάτων μεταξύ σχολών από διαφορετικές χώρες. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να μελετήσουν τα δικά τους θέματα.

Η διαδεδομένη πλέον χρήση των tablets, τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα στη διδασκαλία. Είναι τόσα τα προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής τους στη διδασκαλία διαφόρων μαθημάτων. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Yale, οι καθηγητές στέλνουν στα iPad των φοιτητών τους εικόνες από τα ψηφιακά τους μικροσκόπια. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt οι φοιτητές σχεδιάζουν μια εφαρμογή Android, μέσω της οποίας άτομα με αναπηρία στα μάτια θα μπορούν να μαθαίνουν μαθηματικά.

Αυτή όμως που θα κινήσει το ενδιαφέρον πολλών διδασκομένων και σίγουρα αλλάζει το μαθησιακό περιβάλλον είναι η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Βέβαια, εδώ μιλάμε για εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία μάλιστα θεωρείται ότι αποτελούν μια αυξανόμενη μερίδα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Έτσι, το SimArchitect, ένα παιχνίδι προσομοίωσης, έχει σχεδιαστεί από το IBM Center for Advanced Learning. Σ’ αυτό το παιχνίδι ο παίκτης λαμβάνει μια παραγγελία από έναν υποθετικό πελάτη και πρέπει να κάνει ό,τι θα έκανε στην αληθινή ζωή, δηλαδή να κάνει τις συναντήσεις που πρέπει να κάνει και να προτείνει τη λύση που θα πρότεινε.

Οι λίγες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν είναι αρκετές για να καταδείξουν ότι η κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας φέρνει επανάσταση στην εκπαίδευση. Βέβαια, το ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι το κόστος που έχει η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών. Αυτό όμως θα πρέπει να εξεταστεί με βάση τις ανάγκες που θα καλυφθούν και τα προβλήματα που θα επιλυθούν, μαζί με το ανώτερο ποιοτικά μάθημα που θα παραδίδεται. Τότε ίσως το κόστος να αποδειχθεί πολύ μικρότερο απ’ όσο πραγματικά είναι.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι "ξεχασμένες" ασθένειες


Γενετικές και σπάνιες ασθένειες όπως, το σύνδρομο Γουίλιαμς, η αταξία του Friedreich, η πάθηση FAP, μυασθένεια Gravis, πάθηση Charcot-Marie-Tooth, και πολλές άλλες συναντώνται στο μικρό νησί της Κύπρου.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και πραγματικά διερευνώντας το θέμα των σπάνιων ασθενειών στην Κύπρο, ανακαλύψαμε το εξής τραγικό: Ότι αρκετές χιλιάδες από εμάς είμαστε, ήδη, προσβεβλημένοι από ασθένεια που κρύβεται στο DNA μας και δεν το ξέρουμε.

Μεταξύ των σπάνιων ασθενειών που έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο είναι συγγενείς καρδιοπάθειες, γενετικά νευρολογικά νοσήματα, μυοπάθειες, μεταβολικά σύνδρομα, σκελετικές δυσπλασίες, σπάνια νοσήματα στον τομέα της θαλασσαιμίας καθώς και «ιδιωτικά» σύνδρομα που πλήττουν μόνο 1-2 οικογένειες.

Μερικά από τα σπάνια νοσήματα που συναντώνται στη Κύπρο είναι μοναδικά είτε λόγω κατακτητών είτε λόγω γονιδίων. Υπάρχουν σπάνια σύνδρομα, τα οποία είναι πολύ διαδεδομένα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι σπάνιες ασθένειες σε αριθμούς

Σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείου Υγείας, παρά τον φαινομενικά μικρό, στατιστικά, αριθμό παγκοσμίως, από τις ασθένειες αυτές πάσχουν το 8% του πληθυσμού στην Κύπρο, δηλαδή 55.000 πολίτες.

Οι ασθενείς αυτοί, είναι χρόνιοι, χρειάζονται πολυδάπανες και εξειδικευμένες θεραπείες, και πολλές φορές πάσχουν από αναπηρίες, οι οποίες δυσχεραίνουν τη ζωή τους. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι λόγω της σπανιότητας αυτών των ασθενειών, ένας μεγάλος αριθμός δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα ή αξιολογούνται λανθασμένα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί και οι οικογένειές τους να ταλαιπωρούνται. Οι περισσότερες από αυτές τις σπάνιες παθήσεις είναι χρόνιες. Αρκετές εμφανίζονται στη βρεφική ηλικία, διότι 80% έχουν κληρονομικό χαρακτήρα.

Σπάνιες ονομάζονται οι ασθένειες, οι οποίες προσβάλουν λιγότερο από ένα άτομο στα δύο χιλιάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει μια ενιαία αιτιολογία για τις σπάνιες ασθένειες. Πολλές από αυτές είναι γενετικές, δηλαδή κληρονομικές. Τρία γνωστά παραδείγματα είναι η Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία), το Σύνδρομο Down, η Αταξία Friedreich.

Η Αταξία του Friedreich

Οι Κύπριοι με καταγωγή από την επαρχία Πάφου, έχουν υψηλή πιθανότητα να είναι φορείς της πιο συχνής μεταλλαγής που προκαλεί την αταξία του Friedreich, σύμφωνα με τα όσα διαπιστώνει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Συστήνεται μάλιστα, εφόσον υπάρχει ενδεχόμενο γάμου ή απόκτησης παιδιού να προβούν σε μοριακό γενετικό έλεγχο, ώστε να διαπιστώσουν εάν είναι φορείς.

Το Υπουργείο Υγείας καλύπτει τα έξοδα της εξέτασης και ενθαρρύνει τα νεαρά ζευγάρια με καταγωγή από την επαρχία Πάφου να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο.
Η Αταξία του Friedreich είναι μια κληρονομική πάθηση, που επηρεάζει κυρίως τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα περιφερικά νεύρα. Την έχει περιγράψει πρώτος γύρω στο 1860 ο Γερμανός Nikolaus Friedreich, και από τότε φέρει το όνομά του.

Τα χαρακτηριστικά της
Τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάζονται στην εφηβική ηλικία, ή λίγο αργότερα, συνήθως μέχρι το 25ο έτος της ζωής. Τα κύρια συμπτώματα είναι:
1. Αταξία, δηλαδή έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, με αποτέλεσμα αστάθεια στο περπάτημα. Προοδευτικά, η αστάθεια χειροτερεύει, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταλήγουν να χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα.
2. Αρκετά χρόνια από την έναρξη της αταξίας παρατηρείται έλλειψη συντονισμού και στις κινήσεις των χεριών.
3. Δυσαρθρία, δηλαδή δυσκολία στην ομιλία που παρουσιάζεται αρκετά χρόνια μετά από την έναρξη της ασθένειας.
4. Σκελετικά προβλήματα όπως σκολίωση, κυφοσκολίωση και κοιλοποδία (μεγάλη ποδική καμάρα) παρατηρούνται πολύ συχνά.
5. Καρδιοπάθεια, η οποία συνήθως είναι ελαφριάς μορφής.
6. Σακχαρώδης διαβήτης παρατηρείται στο 25% των ασθενών.
7. Σπάνια μπορούν να παρατηρηθούν προβλήματα στην ακοή και την όραση.

Πώς κληρονομείται
Η Αταξία του Friedreich κληρονομείται με τον αυτοσωματικό υπολειπόμενο τρόπο. Δύο γονείς, οι οποίοι είναι φορείς και είναι απόλυτα υγιείς οι ίδιοι, έχουν 25% πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με την ασθένεια του Friedreich (ίδιος τρόπος κληρονόμησης με τη Μεσογειακή Αναιμία).
Η συχνότητα της ασθένειας σε άλλους πληθυσμούς είναι περίπου ένα στα 50.000 άτομα και η ύπαρξη φορέων δεν είναι συχνή (ένα στα 90 άτομα σε ευρωπαϊκούς πληθυσμούς). Μετά από μελέτες στον κυπριακό πληθυσμό, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότητα των ασθενών στην επαρχία Πάφου είναι υψηλή και η συχνότητα των φορέων είναι πολύ υψηλή (περίπου ένα στα 10 άτομα).

Η διάγνωση και η θεραπεία
Το 1996 έγινε αποκωδικοποίηση του γονιδίου της Αταξίας του Friedreich και η πιο συχνή μεταλλαγή έχει βρεθεί στο 98% των ασθενών. Σήμερα, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου μπορεί να γίνει διάγνωση των ασθενών και ανίχνευση των φορέων με εξέταση του γενετικού υλικού (DNA).
Μετά τις προόδους της γενετικής και τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, για τους παθολογικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην ασθένεια αυτή, έχουν προταθεί διάφορες πιθανές θεραπείες. Στο παρόν στάδιο καμιά θεραπευτική προσέγγιση δεν δίνει ικανοποιητικά ή απόλυτα ριζικά αποτελέσματα.

Η θανατηφόρος πάθηση FAP
Η πάθηση αυτή εικάζεται ότι ήρθε στην Κύπρο από τους Σταυροφόρους και συναντάται στην Κερύνεια και τη Λεμεσό. Εκδηλώνεται στην ηλικία των 40 ετών και, εάν δεν γίνει θεραπεία, επέρχεται ο θάνατος μετά από δέκα χρόνια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, η πάθηση υπάρχει σε λίγες χώρες και από τους φορείς στην Κύπρο το 33% αναπτύσσουν τη νόσο, στη Σουηδία το 2% και στην Πορτογαλία το 80%. Η μόνη θεραπεία που υπάρχει τώρα είναι η μεταμόσχευση ήπατος.
Η συχνότητα της ασθένειας στην Κύπρο είναι 5 ανά 100.000, στη βόρεια Πορτογαλία όπου είναι η ρίζα του γονιδίου, η συχνότητα είναι 80 στις 100.000.

Το κληρονομικό υπόβαθρο
Ακόμα δεν είναι γνωστά όλα τα γονίδια που προκαλούν σπάνιες ασθένειες. Στην Κύπρο προσφέρονται Υπηρεσίες Συμβουλευτικής Γενετικής, τόσο στο δημόσιο τομέα (Μακάρειο Νοσοκομείο), όσο και στον ιδιωτικό (από γενετιστές). Σε μερικές οικογένειες εμφανίζονται συχνά κάποιες σπάνιες ασθένειες που έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. Επίσης, σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της Κύπρου κάποιες από αυτές εμφανίζονται συχνότερα. Για μερικές από αυτές υπάρχουν προληπτικά προγράμματα που ανιχνεύουν τα γονίδια που τις δημιουργούν κι έτσι οι αρχές υγείας μπορούν να γνωρίζουν τις πιθανότητες εμφάνισής τους στα παιδιά μας.

Σημαντικό είναι, επίσης, οι γυναίκες να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις προληπτικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας άλλος τρόπος για να διαγνωστούν έγκαιρα τυχόν σπάνιες ασθένειες είναι η ανελλιπής συμμετοχή των παιδιών στις παιδιατρικές εξετάσεις ρουτίνας.
Επειδή πολύ συχνά δεν είναι γνωστή η αιτία που δημιούργησε την ασθένεια, δεν υπάρχει πάντα μια ριζική θεραπεία. Υπάρχουν όμως πολλές θεραπείες που καταπραΰνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής.
Συχνά χρησιμοποιούνται τα «ορφανά φάρμακα».

Η «ξεχασμένη» ηπατίτιδα
Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, μια από τις συχνότερες αιτίες ηπατικής νόσου παγκοσμίως είναι η ηπατίτιδα C. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 125.000 Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους λόγω διαφόρων νόσων που σχετίζονται με την ηπατίτιδα. Στην Ευρώπη, 23 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι φορείς της νόσου χωρίς να το γνωρίζουν. Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα άτομα παράγοντα υψηλού κινδύνου αναφορικά με τη μετάδοση της λοίμωξης.

Μάλιστα για την Κύπρο η ΕΕ κτύπησε το καμπανάκι κινδύνου. Κατά το 2012 μια νέα μελέτη η οποία συγκρίνει τις θεραπευτικές αγωγές και τις πολιτικές τριάντα ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας, με σκοπό να εντοπιστούν τα πιο επιτυχή παραδείγματα και να καθοριστεί η βέλτιστη προσέγγιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατατάσσει την Κύπρο στην 23η θέση με 625 βαθμούς από ένα δυνητικό σύνολο 100 βαθμών. Πρώτη στη λίστα κατάταξης είναι η Γαλλία και ακολουθούν η Σλοβενία και η Γερμανία.

«Η κυβέρνηση της Κύπρου δίνει, δυστυχώς, την εντύπωση ότι δεν θεωρεί την ηπατίτιδα ένα επείγον ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Διαφορετικά, θα υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τα αποτελέσματα των θεραπευτικών αγωγών, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν οι επιδόσεις όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας για την ηπατίτιδα», δήλωσε η Δρ Beatriz Cebolla, συντονίστρια του έργου EHepI. Το χάσμα δεδομένων καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές, είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη στις ομάδες κινδύνου κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, με μοναδική εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τη μελέτη οι σύλλογοι ασθενών ουσιαστικά δεν συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων πάνω σε θέματα της δημόσιας υγείας και δεν υφίσταται οργάνωση ασθενών με ηπατίτιδα. Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει οικονομικά την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ηπατίτιδα. Επιπλέον, δεν υπάρχει εθνικό μητρώο για τον καρκίνο του ήπατος.

Στα θετικά σημεία καταγράφονται η καλή καθολική εμβολιαστική κάλυψη των βρεφών για τον ιό HVB, ο δωρεάν εμβολιασμός και ο καθολικός προγεννητικός διαγνωστικός έλεγχος HVB. Η δοκιμασία ανίχνευσης HVC είναι η συνήθης πρακτική στην κοινότητα και ο διαγνωστικός έλεγχος για τον ιό είναι δωρεάν.

Όταν η εικόνα μοιράζεται στα δύο – Μαρτυρία

«Ξαφνικά ο δρόμος μπροστά μου μοιράζεται στα δύο, με το μισό του να αιωρείται πάνω από το άλλο σε μια πρωτοθέατη εικόνα. Έκλεισα τα μάτια σαν πρώτη αντίδραση. Τα ξανάνοιξα μετά από κάποια δευτερόλεπτα, κούνησα το κεφάλι με την υποσυνείδητη ελπίδα η αλλόκοτη εικόνα να πετάξει από μέσα του. Όμως, τα μάτια μου εξακολουθούσαν να παίζουν το περίεργο αυτό παιγνίδι της διπλής εικόνας».

Η Άννα Ζαννέτου, σήμερα πρόεδρος του συνδέσμου Μυοπαθών, με αυτές τις εικόνες ανακάλυψε ότι πάσχει από τη μυασθένεια Gravis. Ανοίγει την ψυχή της και εξηγεί πώς οι δύο δρόμοι που έβλεπε να ανοίγονται μπροστά της όταν συνάντησε τον «επισκέπτη» Gravis, έγιναν ένας μαζί με όλους όσοι πάσχουν από τη Μυασθένεια Gravis.

Πώς αντιδράσατε στα πρώτα σημάδια της ασθένειας;
Το παράδοξο θέαμα που έβλεπα ενόσω ήμουν στο αυτοκίνητο με τον σύζυγό μου Σωτήρη με βρήκε σίγουρα απροετοίμαστη. Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι η παραμορφωμένη εικόνα που έβλεπα, δηλαδή το δρόμο να μοιράζεται στα δύο, δεν ήταν νεφελώδης ή αληθοφανής, αποτέλεσμα, ίσως, μιας πρόσκαιρης ζαλάδας ή ναυτίας, που καμιά φορά μπορεί να μας ταράξει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, αλλά καθαρή και αληθινή. Η άρνηση των ματιών μου να αποδιώξουν το πρωτόγνωρο θέαμα, άρχισε να μου γεννά τις πρώτες αρνητικές σκέψεις, το πρώτο ρίγος του φόβου.

Ο διάλογος γινόταν πρώτα με τον εαυτό μου, καθώς ανοιγόκλεινα τα μάτια και πάσχιζα να λευτερωθώ από τα επικίνδυνα καμώματα των ματιών μου. Όταν όμως η σκέψη μου έφτασε σε αδιέξοδο μπροστά στο άγνωστο, αποφάσισα να κουβεντιάσω τον εφιάλτη μου με τον σύζυγό μου. Αυτή ήταν η πρώτη μου ανακούφιση, η απαρχή της αποτελεσματικής πάλης με τη μυασθένεια Gravis. Με τη συζήτηση καταλήξαμε πως το φαινόμενο ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών κάποιων χαπιών που έπαιρνα για την αντιμετώπιση εποχικής ασθένειας.

Η δεύτερη και τρίτη επίσκεψη της αρρώστιας εκδηλώθηκε σε διάστημα ενός και πλέον χρόνου, και τότε η επιμονή της όρασης διπλής εικόνας των πραγμάτων με οδήγησε στον οφθαλμίατρο.

Η διάγνωση...
Πώς έγινε η διάγνωση και πόσο εύκολη ήταν η αποδοχή της;
Ο οφθαλμίατρος δεν διέγνωσε τίποτα το ανησυχητικό. Κάποια χάπια που μου έδωσε, συνέπεσαν με την ύφεση της μυασθένειας και ησύχασα από τις βασανιστικές υποψίες μου για κάτι κακό. Από τον οφθαλμίατρο, όμως, κατέληξα σε νευρολόγο. Η διαγνωστική αστοχία των γιατρών μιλούσε για πιθανόν όγκο στο κεφάλι.
Φαντάζομαι πως η δική μου ψυχολογική κατάσταση πρέπει να ήταν ίδια με του κάθε ασθενούς που οι γιατροί τού ανακοινώνουν παρόμοια διάγνωση.

Για να διακριβώσουμε την ύπαρξη ή μη του όγκου στον εγκέφαλο, οι γιατροί διέταξαν μια σειρά εξετάσεων και αναλύσεων. Από τις ειδικές αναλύσεις αίματος και τη μελέτη της όλης συμπτωματολογίας, της ταλαιπωρίας μου, οι γιατροί οδηγήθηκαν στη μυασθένεια Gravis. Ο γιατρός που ανέλαβε να με ενημερώσει για την αρρώστια μου, τη μυασθένεια Gravis, άρχισε με λόγια παρηγορητικά για να μη με τρομάξει.

«Πρέπει να αισθάνεσαι τυχερή στην ατυχία σου», μου είπε. Μου ανέφερε διάφορες νευρομυϊκές παθήσεις, προσθέτοντας ότι με φαρμακοθεραπεία θα ζεις μια «φυσιολογική ζωή». Ο τρόπος που ο γιατρός διαχειρίστηκε την κοινοποίηση της αρρώστιας μου και η μέρα που μου ανακοινώθηκε παραμένουν σημαδιακές στιγμές για την απόφασή μου να συμβιώσω ενεργητικά με την ασθένεια και να μην επιτρέψω στον εαυτό μου να καταβληθεί από τον φόβο ή τους πόνους ή την αδυναμία του οργανισμού μου να αντιδρά με τον τρόπο που ήξερα ώς εκείνη την ώρα.

Η τσάντα μου άρχισε να γεμίζει με τις εκτελεσμένες συνταγές των γιατρών, όμως στο βουργιάλι της ψυχής μου έπαιρνε θέση μια πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα για ζωή και δημιουργική δράση. Διαμόρφωνα ένα είδος δεκάλογου εντολών δράσης ή αποφυγής, έναν μυστικό κώδικα διατροφικής συμπεριφοράς, συγκινησιακής αγκάλης τού γύρω κόσμου, αλλά και συναισθηματικής διάχυσης για δημιουργία.

Βρήκα δύναμη στην τέχνη
Πώς συμβιβάστηκες με τη μυασθένεια Gravis;
Τυχαία, ζώντας ψυχικά και βιοποριστικά μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, συνάντησα μια φίλη, που με πολλή θέρμη με πληροφόρησε ότι παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής. Σε συζήτηση για τα καθημερινά με παρότρυνε να εγγραφώ. Η αρχή της μεταμόρφωσης της ζωής μου και της αλλαγής πλεύσης του καθημερινού ταξιδιού της καταγράφεται από την ημέρα εκείνης της συνάντησης. Γιατί η τέχνη και η ενασχόληση μαζί της -γνώση και πρακτική άσκηση- αποδείχθηκε για μένα η καλύτερη μέθοδος δυναμικής αντιμετώπισης της μυασθένειας Gravis, μιας ισότιμης πάλης με την πάθησή μου στα ευπαθή αλώνια του σώματός μου. Η ζωγραφική και ιδιαίτερα η αγιογραφία λειτούργησε μέσα μου και λειτουργεί ως ικανή χειραγώγηση της μυασθένειας, ως θεραπευτική πρόταση για την άμβλυνση των συμπτωμάτων της.

Ο διάλογος με τον εαυτό μου βάθαινε ημέρα με την ημέρα. Ένας διάλογος αυτογνωσίας. Ένιωθα πως πρέπει να γνωρίσω τις βουλητικές μου αντιστάσεις, αλλά και τις μυστικές διαφυγές και υποχωρήσεις της βουλητικής ενέργειας, που με μη ελεγχόμενο τρόπο αναφύονταν ως αδυναμίες του σώματος και αναιρούσαν την ψυχική αντίστασή μου για την καθησύχαση των συμπτωμάτων της μυασθένειας. Αποφάσισα μιαν αγαπητική στάση έναντι της μυασθένειας, την υιοθεσία της επίθεσής της χωρίς φόβο. Η ενασχόληση με την τέχνη μού παρείχε ένα τέτοιο όπλο εύστοχο.

Η δημιουργία του Συνδέσμου
Η εμπλοκή σας με τη δημιουργία του συνδέσμου πώς προέκυψε;
Άρχισα να μελετώ κάθε πληροφορία για τη μυασθένεια Gravis, να ενημερώνομαι για τα πρώτα συμπτώματα της εκδήλωσής της, αλλά και για τη δραστική της σημασία για τον οργανισμό του ανθρώπου. Επιζητούσα τον διάλογο με ομοιοπαθείς ασθενείς και αντάλλαξα μαζί τους την εμπειρία του εσωτερικού μας τοπίου, μετά την εκδήλωση της αρρώστιας. Ο διάλογος με τους ομοιοπαθείς φίλους με έκανε σοφότερη ως προς την πάθησή μου, δίνοντάς μου, ταυτόχρονα, και ικανοποιητικό αριθμό θεραπευτικών προτάσεων, αλλά και στηρικτικών ψυχολογικών δοκιμών για τη δυναμική συμβίωσή μου με τη μυασθένεια Gravis. Βεβαιώθηκα με όλα αυτά για την καταπραϋντική σημασία που έχει ο διάλογος και η γνώση περιστατικών, αλλά κυρίως ο οπλισμός της ψυχής και της βούλησης με αποφασιστικότητα και ανυποχώρητη διάθεση για ζωή, με ποιότητα και δημιουργία, για να διασκεδάσει την παρουσία της αρρώστιας.

Η εμπλοκή μου στη δημιουργία του Συνδέσμου μας μου πρόσφερε και νέες γνώσεις, αλλά και παραδείγματα δυναμικής αντίσταση ομοιοπαθών με μένα, παραδείγματα ζωογόνα και ελπιδοφόρα για την άτυχή μας συνοδοιπορία με τη μυασθένεια Gravis.

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε και άλλους συνανθρώπους μας που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια, οι οποίοι, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι ακόμη πιο πολλοί από τα μέλη μας. Κάποιοι φοβούνται και την κρατούν μυστικό ακόμη και από τα πιο κοντινά τους πρόσωπα, φοβούμενοι τον κοινωνικό αποκλεισμό.



Μερικές πληροφορίες αναφορικά με την αντιμετώπιση της μυασθένειας στην Κύπρο :
Για την θεραπεία χρησιμοποιούνται όλες οι διεθνώς αποδεκτές θεραπείες για μυασθένεια όπως ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες, πλασμαφαίρεση, prednisone, azathioprine, cyclosporine, mycophenolate, mestinon. Τα αποτελέσματα είναι καλά.
Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εξετάζονται περίπου 100
ασθενείς. Έχουμε τουλάχιστον 5 νέες διαγνώσεις το χρόνο. Η αναλογία ανδρών - γυναικών είναι 1:1.6
Έχουμε ασθενείς από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι Κύπριοι ασθενείς έχουν όμως παρόμοιες αναλογίες όπως και σε άλλες χώρες, με περισσότερες γυναίκες σε μικρότερες ηλικίες (20-30) και περίπου ίσο αριθμό σε μεγαλύτερες ηλικίες (>50).
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δωρεάν. Πληρώνουν όμως υποχρεωτικά τις αναλύσεις αίματος για αντισώματα επειδή αυτά εξετάζονται μόνο ιδιωτικά ή στο εξωτερικό.
Η διάγνωση γίνεται με ανίχνευση αντισωμάτων (AchR, MuSK ), single fiber EMG, repetitive nerve stimulation
Η αναλογία ασθενών με αντισώματα θετικά και ποια είναι :
Σε ασθενείς με οφθαλμική μυασθένεια είναι αρκετά χαμηλό το ποσοστό (<50 20="" 50="" achr="" br="" usk="">
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η έλλειψη Νευρολογικού Θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο και ή μη σωστή συνεργασία των γιατρών του Δημοσίου με τους γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των ασθενών
Επαγγελματική αποκατάσταση, όταν ο /η ασθενής δεν μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα τους λόγω της ασθένειας τους , τότε δημιουργείται πρόβλημα εργοδότησης με μειωμένο ωράριο εργασίας σε άλλο επάγγελμα.
Η έλλειψη ψυχολογικής στήριξης στους ασθενείς

Η έλλειψη φυσιοθεραπείας/ άσκησης στους ασθενείς από άλλες πόλης εκτός Λευκωσίας. Στη Λευκωσία οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το φυσιοθεραπευτήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.



Επιστρέφουν από το παρελθόν
Φυματίωση, ελονοσία και διάφορες άλλες σοβαρές ασθένειες επιστρέφουν στη Γηραιά Ήπειρο, απειλώντας ολόκληρο τον πλανήτη. Οι τροπικές ασθένειες επανέρχονται, εξαιτίας των μεταβολών των κλιματικών συνθηκών, προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επανεμφάνιση της ελονοσίας μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Άλλες τροπικές ασθένειες, που ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους στη Γηραιά Ήπειρο, είναι η εγκεφαλίτιδα, που μεταδίδεται από τσίμπημα τσιμπουριού. Πρόκειται για ιό που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και ο οποίος, έως το 1993, είχε μολύνει 18 ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι Αρχές έχουν καταγράψει 100 περιπτώσεις, οι περισσότερες στη Βενετία. H λεϊσμανίαση, μία ακόμη θανατηφόρα τροπική ασθένεια που προκαλείται από παράσιτα και μεταδίδεται από το τσίμπημα του εντόμου φλεβοτόμος, αναμένεται να περάσει τα σύνορα της Ευρώπης εντός του έτους. H κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται στην έρευνα, αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην άγρια πανίδα και χλωρίδα της Ευρώπης.

Αυξανόμενα κρούσματα φυματίωσης στην Κύπρο

Αν και η φυματίωση στην Κύπρο παλαιότερα, εμφανιζόταν σπάνια, τα τελευταία χρόνια οι ιατρικές υπηρεσίες σε ότι αφορά τα αυξανόμενα κρούσματα φυματίωσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εφόσον δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες υποδομές.

Άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη ανέγερσης νέου σανατορίου αφού όπως λέχθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής αυτό στην Κακοπετριά δεν πληροί καμία προϋπόθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως κατατέθηκε στην επιτροπή υγείας της Βουλής τα κρούσματα διπλασιάστηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα.

Ανύπαρκτες οι υποδομές

Το σανατόριο που βρίσκεται στην ορεινή Κακοπετρία δεν πληροί καμία προϋπόθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου: "Διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις νοσηλείας των ασθενών με φυματίωση. Υπάρχουν ακόμη εγκαταστάσεις με στέγες αμιάντου, παρατηρούνται προβλήματα και με τη νοσηλεία των ασθενών και με τις διαβαθμίσεις της σοβαρότητας του κάθε ασθενή".

Το σανατόριο διαθέτει μόλις δεκαέξι κλίνες ενώ κάθε δωμάτιο φιλοξενεί πέντε ασθενείς ενώ θα έπρεπε οι ανθεκτικές περιπτώσεις να νοσηλεύονται απομονωμένες. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή ο πνευμονολόγος Γιώργος Γεωργίου το πρόβλημα των περιστατικών φυματίωσης δεν πρέπει να υποβαθμιστεί αφού τρέχει με αυξημένους ρυθμούς λόγω της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού, της ανεξέλεγκτης διέλευσης παράνομων μεταναστών καθώς και της εγγύτητας με την Τουρκία που παρουσιάζει έξαρση των περιστατικών ανθεκτικών μορφών φυματίωσης.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ένας ιδιωτικός, δικοινοτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, από τον Ιούνιο του 1990 καλύπτει πλήρως το τρίπτυχο της προσφοράς σε υπηρεσίες, έρευνα και εκπαίδευση. Το Ινστιτούτο, που ειδικεύεται στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και στους επιμέρους τομείς της βιοϊατρικής επιστήμης, έχει επάξια αποδείξει τόσο το επιστημονικό όσο και το κοινωνικό του έργο, προσφέροντας στους πολίτες και στην κοινωνία.

Το Ινστιτούτο είναι γνωστό για τις εξειδικευμένες κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες που προσφέρει κάθε χρόνο σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μοναδικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Ως το κατ’ εξοχήν ερευνητικό κέντρο στην Κύπρο, διεκπεραιώνει πρωτοποριακή έρευνα με σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, τα αποτελέσματα των οποίων σκοπό έχουν την όσο το δυνατόν πιο άμεση εφαρμογή τους για βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Έχει δώσει το στίγμα του και στον τομέα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης φοιτητών, επιστημόνων και γιατρών. Φέτος λειτούργησε και η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, η νέα μεταπτυχιακή Σχολή του Ινστιτούτου, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό, τις γνώσεις, την εμπειρία και τις υποδομές του Ινστιτούτου και δίνοντας έτσι την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους νέους μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους αλλά και για τους συνανθρώπους τους.

Όλοι οι Κύπριοι διακατεχόμαστε από αισθήματα υπερηφάνειας για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το οποίο αποτελεί ένα κέντρο επιστημονικής αριστείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο προβαίνει σε 60 χιλιάδες εξετάσεις τον χρόνο για πάρα πολλές παθήσεις, οι οποίες γίνονται μόνο στο Ινστιτούτο και είναι μοναδικές για την Κύπρο.

Ενώνονται οι φωνές των ασθενών

Με στόχο την άσκηση πίεσης για εκσυγχρονισμό θεραπειών και στήριξη των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, ιδρύθηκε η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων. Οι σύνδεσμοι σπάνιων παθήσεων στην Κύπρο ενώθηκαν, και ως Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, στοχεύουν να αποτελέσουν τη φωνή των ασθενών.

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπανιων Παθήσεων, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2010, έχοντας ως κύρια αποστολή της την ενδυνάμωση της φωνής των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την πληροφόρηση του ιατρικού κόσμου και γενικότερα την ενημέρωση και πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις σπάνιες παθήσεις.

Είναι σημαντικό, εξάλλου, να λεχθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εστιάσει τα τελευταία δέκα χρόνια την προσοχή της στην προώθηση εθνικών στρατηγικών για τα σπάνια νοσήματα, τα οποία σήμερα αριθμούν στις περίπου 6.000-8.000.

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000-80.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Εξίσου, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι λόγω της σπανιότητάς τους τόσο η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, όσο και η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωσή τους για πολλά χρόνια, υπήρξαν υποβαθμισμένες.

Άλλωστε τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς, η έρευνα και η ανάπτυξη νέων θεμάτων για τις σπάνιες ασθένειες, είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νιώθουν παραμελημένοι ή να πεθαίνουν χωρίς να αντιληφθεί κανείς προηγουμένως την αιτία.

Εν κατακλείδι σημειώνουμε ότι συχνά οι ασθενείς με σπάνεις ασθένειες, καταλήγουν σε αναπηρία ή και πρόωρο θάνατο. Η ιατρική φροντίδα πολλές φορές παρουσιάζει ελλείψεις. Παρατηρείται καθυστέρηση στη διάγνωση με σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της νόσου. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία αναγνώρισης από γιατρούς, κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που σπάνια ή ακόμα και ποτέ δεν έχουν συναντήσει κάποιες παθήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

"Η αναπηρία φίλοι μου θέλει στομάχι γερό! Γερό για να ...."


Καλησπέρα σας!
μετά από 2 μήνες αποχής ξαναγράφω πάλι.
Σήμερα ήταν για μας μια ιδιαίτερη μέρα.Ο λόγος είναι ότι συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το ατύχημα.
2 χρόνια από την στιγμή που μια οδηγός μου έκλεισε το δρόμο και ξεκίνησε ο Γολγοθάς μας.
Γιατί όσο και αν φαινόμαστε ευχάριστοι,αισιόδοξοι,δυνατοί, πρόκειται για Γολγοθά μεγάλο.
Μην νομίζει κανείς (εξαιτίας των προηγούμενων ανάλαφρων αναρτήσεων) ότι είναι όλα μια χαρά και δεν τρέχει τίποτα.Μην νομίζει κανείς ότι τελικά η αναπηρία είναι ό,τι καλύτερο μας συνέβει. Γιατί η αναπηρία είναι αναπηρία,είναι εκεί σε κάθε σου βήμα και σου θυμίζει την παρουσία της,
Η αναπηρία φίλοι μου θέλει στομάχι γερό!!Πολύ γερό!!
Γερό για να αντέξεις όλες τις δυσκολίες που συναντάς,είτε γιατί κάποιος σου πήρε τη θέση στάθμευσης, είτε γιατί κάποιος έβαλε τη μηχανή του μπροστά στην ράμπα,είτε γιατί το μαγαζί δεν έχει πρόσβαση και περιμένεις απέξω,είτε...είτε...
Γερό για να αντέχεις όλες τις επιπλοκές στην ήδη κλονισμένη υγεία σου.
Γερό για να είσαι πιστός και πειθαρχημένος στο πρόγραμμα που πρέπει να έχεις καθημερινά.
Γερό για να αντέχεις τα βλέμματα και τα σχόλια πίσω από την πλάτη σου.
Γερό για να δεχτείς ότι τελικά είσαι στο αμαξίδιο.
Γερό για όλα και κυρίως για να πεις ότι "ναι,είμαι παραπληγικός".
Αλλά τελικά έρχεται η στιγμή που λες "δε γαμιέται...είμαι στο αμαξίδιο. Και..?"
Τι θα βγει να κάτσω να κλάψω πάνω από το χυμένο γάλα?
Και όπως λέει και το τραγούδι...σιγά μην κλάψω,σιγά μη φοβηθώ.
Εγώ θα συνεχίσω.

ΥΓ επειδή η θύμηση αυτής της μέρας με θυμώνει ακόμα,θέλω να γράψω το εξής.Στο δρόμο όλοι μας είμαστε εν δυνάμει θύματα ή θύτες. Μπορεί να προκαλέσουμε ατύχημα άθελα μας ή να εμπλακούμε σε αυτό. Η ανάληψη όμως των όποιων ευθυνών μας είναι αυτή που μας κάνει ξεχωριστούς και αποδεικνύει την ποιότητα μας.

Νίκος -Κατερίνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία: Το δικαίωμα πρέπει να γίνει καθημερινότητα


Στον απόηχο του ταξιδιού στο Στρασβούργο, την πόλη που φιλοξένησε το Freedom Drive 2013, τα μέλη της 11μελούς ελληνικής ομάδας που συμμετείχε, στόχευαν να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, που ασχολούνται ειδικά με την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Για τη συμμετοχή του στο ταξίδι ο Κ. Κυμπουρόπουλος, είπε πως τα μέλη της 11μελούς ομάδας που συμμετείχαν στη διοργάνωση, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Ευρωβουλευτές και μέλη άλλων ευρωπαϊκών ομάδων που πραγματοποιούν αντίστοιχες προσπάθειες και αναφέρθηκε στην πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος της ανεξάρτητης διαβίωσης.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες από την παραμονή τους στο Στρασβούργο ήταν η πορεία των οργανώσεων που συμμετείχαν στον συνέδριο και ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας πανευρωπαϊκά το δικαίωμα στην αξιοπρεπή και ισότιμη διαβίωση.

Σύμφωνα με τον κ. Κυμπουρόπουλο, η ανεξάρτητη διαβίωση αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα που ζητάει άμεση επίλυση ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε το ‘δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα με αποσκευές τη γνώση και τη δρομολόγηση ενεργειών για την πραγματοποίηση των τρόπων εκείνων που θα προσφέρουν όσο γίνεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία στα άτομα με αναπηρία, ο κ.Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε και σε μία περιπέτεια που είχαν επιστρέφοντας από το Στρασβούργο.

Το καρότσι ενός από τα μέλη της ομάδας καταστράφηκε στην επιστροφή στη Αθήνα. Ήδη έχουν γίνει από την πλευρά της ομάδας οι απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση του καροτσιού, ενώ ο κ. Κυμπουρόπουλος σχολιάζοντας το περιστατικό είπε πως αυτό αποτελεί παράδειγμα προς όλους, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους είτε είναι άτομα με αναπηρία είτε όχι.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπανικολάου που συνόδευσε τα μέλη στης ελληνικής αποστολής στο Στρασβούργο, επιβεβαίωσε πως :

'Δυστυχώς, η έννοια αλλά και η εφαρμογή της ανεξάρτητης διαβίωσης στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει. Κουβεντιάζουμε ακόμη για τις ράμπες στα πεζοδρόμια τη στιγμή που, για παράδειγμα, στη Σουηδία η πολιτεία καλύπτει πλήρως τη δαπάνη για τον προσωπικό βοηθό που τόσο έχουν ανάγκη όσοι έχουν βαριά αναπηρία.

Όπως επανειλημμένα τόνισε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος που ξεκίνησε την προσπάθεια για αυτή την αποστολή, η αναπηρία δεν είναι ασθένεια, είναι κατάσταση. Τα παιδιά, η ελληνική αποστολή, κινήθηκαν με εξαιρετική ευκολία στο Στρασβούργο χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδίως το τραμ.

Τους ρώτησα αν αυτό είναι εφικτό και στην Ελλάδα. Όχι, μου απάντησαν με μια φωνή. Μπορεί να τα καταφέρεις να μπεις σε μία στάση γιατί διαθέτει τη σωστή υποδομή και πρόσβαση, είναι πολύ πιθανό να μη μπορέσεις να βγεις όμως στη στάση που θέλεις, γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα. Πρέπει να κάνεις ολόκληρη μελέτη, μου έλεγαν, πάντα με το πιο πλατύ χαμόγελο.

Είναι αυτονόητο ότι μετά την επίσκεψη αυτή βάλαμε τις βάσεις για να καθιερωθεί η επαφή των παιδιών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης. Όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεσμευτήκαμε να αναδείξουμε τις ελληνικές αδυναμίες αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ευελπιστώ η δέσμευση ότι κάθε χρόνο θα έχουμε και μία επίσκεψη των παιδιών στα ευρωπαϊκά όργανα, θα δημιουργήσει μία νέα δυναμική τόσο στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης και στην Ελλάδα όσο και στην αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών πόρων.

Η δέσμευση δε του Υπουργού Υγείας να προωθήσει βασικές λειτουργίες που είναι προαπαιτούμενες για την ανεξάρτητη διαβίωση, συνιστούν σημαντική αφετηρία για τη συνέχεια. Και ασφαλώς στη συνέχεια της προσπάθειας και άλλοι Υπουργοί που είναι συναρμόδιοι πρέπει να εμπλακούν.

Όχι μόνο εκείνος με το χαρτοφυλάκιο της υγείας και πρόνοιας. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που διακρίνονται για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης.

Ανεξάρτητη διαβίωση σημαίνει υπηρεσίες, προσωπικό βοηθό, πλαίσιο κατοχύρωσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως ισχύουν για όλους μας. Σημαίνει σεβασμό, αξιοπρέπεια, ίσες ευκαιρίες, κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα παιδιά που μας τίμησαν με την επίσκεψή τους στο Στρασβούργο, ανοίγουν το δρόμο. Και όλοι εμείς, που θεωρούμε αυτονόητη και δεδομένη για τους εαυτούς μας την ανεξάρτητη διαβίωση οφείλουμε να ακολουθούμε. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.'
Οι ορισμοί - κλειδί του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL)

Ως ορισμούς, καλούμε τους όρους που προορίζονται για χρήση στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών, πολιτικής και νομοθεσίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο κρατών μελών και σε τοπικό επίπεδο.

Η έννοια της ΑΔ ανεξάρτητης διαβίωσης υποστηρίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία και σίγουρα έχει παίξει ρόλο στην υπόθεση στην υιοθέτηση της σύμβασης συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 19 και όλων των άλλων άρθρων που καθιστούν την ανεξάρτητη διαβίωση ως ένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Ανεξάρτητη διαβίωση είναι το δικαίωμα του να επιλέξει ένα άτομο πού και με ποιον θαζήσει τη ζωή του.
Ανεξάρτητη διαβίωση (ΑΔ)

ΑΔ είναι η καθημερινή επίδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τις πολιτικές για την αναπηρία.

Η ΑΔ, περιλαμβάνει το δικαίωμα να ζει κάποιος όπου επιθυμεί, με όποιους θέλει και να έχει τη δυνατότητα επιλογής ως προς τρόπο που επιθυμεί να ζήσει.

Κάθε είδους υπηρεσία θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Βασική προϋπόθεση για την ανεξάρτητη διαβίωση είναι η ύπαρξη ενός δομημένου περιβάλλοντος, οι μεταφορές και να είναι ανάλογα τροποποιημένες ώστε να καλύπτουν κάθε ανάγκη, την πρόσβαση σε προσωπική βοήθεια και τυπηρεσίες βασισμένες στην κοινότητα.

Η ΑΔ είναι για όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζονται.
Προσωπικός Βοηθός

Ο προσωπικός βοηθός είναι μία παροχή που στηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση. Ο θεσμός του προσωπικού βοηθού έχει σκοπό την καταβολή χρημάτων στα άτομα με αναπηρία για να μπορούν να προσλάβουν τους ανθρώπους που μπορούν να τους προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια, εξειδικευμένη ή όχι.
Από-ιδρυματικοποίηση (ΑΙ)

Πρόκειται για μία πολιτικής και κοινωνική διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο που βρίσκεται σε ίδρυμα έχει την ευκαιρία να γίνει πολίτης με πλήρη δικαιώματα και να έχει το ίδιο τον έλεγχο της ζωής του.

Στόχος της από - ιδρυματοποίησης είναι η εξασφάλιση στα άτομα, πως είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη ζωής τους θα μεγαλώσουν με τις οικογένειές τους, τους γείτονες, τους φίλους τους.
Υπηρεσίες βασισμένες στην κοινότητα

Η ανάπτυξη των (ΥΒΚ) απαιτεί την ύπαρξη πολιτικής και κοινωνικής προσέγγισης ώστε όλες οι υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά, όπως της στέγασης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης, τις μεταφορές κλπ.

Οι ομαδικές στέγες διαβίωσης δεν είναι ούτε ανεξάρτητη διαβίωση ούτε υπηρεσίες βασισμένες στην κοινότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη υποδομών στο Ρέθυμνο για προσβασιμότητα αναπήρων


Τη δυνατότητα ενίσχυσης αλλά και κατασκευής νέων υποδομών, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία καθιστώντας την πόλη φιλικότερη προς αυτούς, έχει πλέον ο Δήμος Ρεθύμνου, που εξασφάλισε σχετική χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «Ελλάδας-Κύπρου Προσβάσιμες πόλεις». Ο φάκελος με τις προτάσεις που κατατέθηκε, σε συνεννόηση με το τοπικό Σωματείο ΑμεΑ και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ Ελλάδας εγκρίθηκε και το έργο βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Ειδικότερα, πρόκειται για παρεμβάσεις που ουσιαστικά διευκολύνουν «ανοίγοντας το δρόμο» για τα άτομα με αναπηρία, που θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται τόσο σε πολιτιστικούς χώρους της πόλης όσο και σε κεντρικούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης, αλλά και εξοπλισμός για τις παραλίες από το ύψος της Επισκοπής μέχρι και την Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτές. Παράλληλα, προβλέπεται μια παρέμβαση στο φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά και η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Μικρή αλλά ουσιαστική παρέμβαση προβλέπεται στην οδό Τρανταλλίδου, τον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο, όπου θα δημιουργηθούν υποδομές, ράμπες και όδευση για τυφλούς από το ύψος της οδού Δημητρακάκη μέχρι και την είσοδο του Νοσοκομείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014. Ήδη τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός σε ότι αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες και τον ανελκυστήρα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση κατατέθηκε από κοινού από τον Δήμο Αγίας Νάπας, επικεφαλής Εταίρος, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ οι εταίροι θα συναντηθούν στο Ρέθυμνο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η δεύτερη στην καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των πολιτών/επισκεπτών με αναπηρία με τις αρχές και στην ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της κοινής γνώμης και των επιχειρηματιών (ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων, εμπόρων κλπ.) σε θέματα σχετικά με την αναπηρία.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου έχουν ως εξής:

- Προμήθεια συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες -20.000 €.
- Τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑμεΑ στη δημοτική πινακοθήκη «Κανακάκη» -23.000 €.
- Έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Φρούριο Φορτέτζα και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης -189.850 €.
- Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες Δήμου Ρεθύμνης -80.000 €.
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαχείριση και συντονισμό έργου - 8.400 €.
- Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υποστήριξη του έργου - 1.200 €.
- Συναντήσεις προόδου έργου στην Αθήνα και την Κύπρο - 6.400 €.


Πηγή: http://www.rethymnoguide.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροχαία: Δεν θα επιστρέφονται οι πινακίδες από διπλοπαρκάρισμα


"Δεν θα επιστρέφονται οι πινακίδες που αφαιρούνται από τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα" τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί ο διοικητής Τροχαίας Πατρών Διαμαντόπουλος Βασίλης.

Διαβάστε αναλυτικά:
"Η Πάτρα αναμφίβολα συγκαταλέγεται στις μεγαλουπόλεις της χώρας μας με πάρα πολλά οχήματα και πολλές κομβικές διασταυρώσεις, ενώ λόγω του πληθυσμού της είναι αυτονόητο ότι καθημερινά πραγματοποιούνται διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις ή διαμαρτυρίες πολιτών στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα παρά την καλή ρυμοτομία της, στις κεντρικές αρτηρίες να παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση τις ώρες αιχμής.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο από τις παράνομες σταθμεύσεις των αυτοκινήτων και των δικύκλων κυρίως σε διπλή σειρά, σε διαβάσεις πεζών, σε ράμπες διάβασης Ατόμων Με Αναπηρία, πάνω σε πεζοδρόμια- πεζόδρομους και πλατείες, σε πιάτσες ΤΑΞΙ, σε θέσεις φορτοεκφόρτωσης φορτηγών και αλλού.
Δεν θα ξεχάσω προ ημερών Άτομο Με Αναπηρία, σε κεντρικό δρόμο της πόλης, κινούμενος με το ειδικό αμαξίδιο, προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανέβει στο πεζοδρόμιο αλλά μάταια καθώς η ειδική ράμπα ήταν κατειλημμένη από δίκυκλα.

Έχοντας ως απώτερο σκοπό την βελτίωση της παραπάνω εικόνας, ως Τροχαία δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο των παράνομων σταθμεύσεων και την βεβαίωση παραβάσεων σε όσους παρανομούν.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οπουδήποτε η στάθμευση απαγορεύεται ρητά, από κάθετη ή οριζόντια σήμανση, οι τροχονόμοι θα βεβαιώνουν με αυστηρότητα παραβάσεις ενώ θα αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων οι οποίες δεν θα επιστρέφονται στους οδηγούς εάν δεν παρέλθει το προβλεπόμενο από το Νόμο χρονικό διάστημα.

Ήδη το τελευταίο δεκαπενθήμερο, από την Τροχαία Πατρών έχουν βεβαιωθεί 1.240 παραβάσεις διαφόρων άρθρων του Κ.Ο.Κ., από τις οποίες οι 362 αφορούν την παράνομη στάθμευση. Από αυτές οι 191 βεβαιώθηκαν σε οχήματα τα οποία είχαν σταθμεύσει σε διπλή σειρά.

Η Υπηρεσία μας θα συνεχίσει τους ελέγχους με τον ίδιο ρυθμό σκοπεύοντας στον περιορισμό κυρίως της στάθμευσης σε διπλή σειρά η οποία εκτός από την κυκλοφοριακή ασφυξία που δημιουργεί στις οδούς, παρακωλύει την ομαλή κίνηση των οχημάτων και πεζών ενώ ενίοτε αποτελεί και αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Ποτέ όμως τα αστυνομικά μέτρα δεν αρκούν για την επίλυση ενός προβλήματος. Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε όλους τους πολίτες να μην σταθμεύουν παράνομα και επί πλέον να καταλάβουν ότι δεν είναι βολικό να κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης με το όχημά τους, πόσο μάλλον να διπλοπαρκάρουν οπουδήποτε προκειμένου να εξυπηρετηθούν για κάποια καθημερινή τους υπόθεση. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα άτομα με αναπηρία, των οποίων ουσιαστικά απαγορεύουμε την κίνηση παρκάροντας το όχημά μας στις ειδικές ράμπες διάβασης ΑΜΕΑ των πεζοδρομίων.

Η πόλη μας διαθέτει περιμετρικά τρία μεγάλα δημόσια παρκινγκ όπου η στάθμευση είναι δωρεάν και ταυτόχρονα ασφαλής. Επί πλέον η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους κεντρικούς άξονες των οδών.

Όσον αφορά τα παρκόμετρα, η αστυνομία δεν μπορεί για αντικειμενικούς λόγους να αναλάβει την εφαρμογή του μέτρου. Άλλωστε η λειτουργία των παρκόμετρων δεν εμπεριέχεται στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας οι οποίες περνούν στην ΕΛ.ΑΣ. και γενικότερα είναι ένα μέτρο το οποίο δεν αφορά τη βεβαίωση παραβάσεων σε σημεία όπου παρακωλύεται η κυκλοφορία και υπάρχει κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος, αλλά αφορά σημεία όπου η στάθμευση επιτρέπεται και διαχειρίζεται με χρονικά διαστήματα.

Εμείς, όπως ήδη σας ανέφερα, θα συνεχίσουμε την αυστηρή βεβαίωση των παραβάσεων μόνο όπου η στάθμευση ρητά απαγορεύεται και θα αφαιρούμε πινακίδες οι οποίες δεν θα επιστρέφονται πριν τη λήξη του προβλεπομένου από το νόμο χρονικού διαστήματος.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας που μετακινούνται με δίκυκλα και ιδίως τους μαθητές να φορούν πάντα το προστατευτικό τους κράνος. Το κράνος δεν είναι βάρος, το κράνος μας δένει με τη ζωή! Θέλω να τονίσω ότι η συχνότερη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στις αστικές περιοχές είναι η μη χρήση του κράνους από τους δικυκλιστές."



Διαβάστε περισσότερα...

Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας για την ελεύθερη κίνηση οχημάτων ΑμεΑ εντός δακτυλίου στην Αθήνα υπό προϋποθέσεις


Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, μπορεί να εκδώσει σε κατοίκους του Νομού Λακωνίας βεβαιώσεις δυνατότητας κυκλοφορίας εντός του δακτυλίου, στο κέντρο της Αθήνας, στα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται συχνή θεραπεία(π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολυομελίτιδα ή Άτομα με Αναπηρίες), σε νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα:

κ. Φλεβαράκη Παναγιώτα 2731363234

κ. Λύρα Αναστασία 2731363230

Ακολουθεί το κείμενο της αίτησης η οποία θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

(άρθρο 8 Ν.1599/1986 και άρθρο 3 παρ. 3 Ν.2690/1999)

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν.1599/1986 )

Περιγραφή αιτήματος: "Χορήγηση Βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτου εντός του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας για τη μεταφορά ασθενούς"

Προς ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

Ο-Η Όνομα Επώνυμο

Όνομα Πατέρα Επώνυμο Πατέρα

Όνομα Μητέρας: Επώνυμο Μητέρας:

Ημερομηνία γέννησης: Τόπος Γέννησης:

Αριθ. Δελτ. Ταυτότητας: Α.Φ.Μ.:

Τόπος Κατοικίας Οδός: Τ.Κ

Τηλ.: Fax: E-mail:

ΟΡΙΣΜΟΣ /ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ(2) ( για κατάθεση αίτησης ή παραλαβής τελικής διοικητικής πράξης): Σε περίπτωση που δε συντάσσεται η εξουσιοδότηση στο παρόν έντυπο απαιτείται προσκόμιση εξουσιοδότησης με επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια υπηρεσία ή συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.

ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΕΡΑ : Α.Δ.Τ.:

ΟΔΟΣ: ΑΡΙΘ.: Τ.Κ.:

Τηλ.: Fax: E-mail:

Ημερομηνία:.

Ο/Η- Δηλ…..

(Υπογραφή)

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις(1), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν.1599/1986, δηλώνω ότι επιθυμώ να κυκλοφορεί ελεύθερα το αυτοκίνητό μου με αριθμό κυκλοφορίας…………..………….. εντός του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας για τη μεταφορά μου στο νοσηλευτικό ίδρυμα ..………..……………………. σύμφωνα με τη βεβαίωση που σας επισυνάπτω. Για οποιαδήποτε μεταβολή θα ενημερώσω την υπηρεσία σας.

Ημερομηνία:........... Βεβαιώνεται το γνήσιο της

υπογραφής του αιτούντος Ο/Η Δηλ...............

(Υπογραφή)

(1)"Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών"

(2) Εξουσιοδοτώ τον/ την πιο πάνω αναφερόμενο/η να καταθέσει την αίτηση ή/και να παραλάβει την τελική πράξη. (Διαγράφεται όταν δεν ορίζεται εκπρόσωπος).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ

ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

ΦΕΚ 2048/Β/2013 : Αριθμ. ΔΜΕΟ/ΟΙΚ.3253/ΣΤ/0718/Φ.911/13 ΚΥΑ παράγραφος 2θ σχετικά με τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας .

1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση από τον ασθενή ή από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (παρόν έντυπο)

2. Τα στοιχεία της μόνιμης κατοικίας ασθενούς ( πόλη , οδός ) αναγράφονται στο έντυπο της αίτησης και δεν απαιτείται επιπλέον έγγραφο αφού το έντυπο επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης . Προσοχή η μόνιμη κατοικία λαμβάνεται υπόψη μόνο ως προς την άσκηση της αρμοδιότητας από την οικεία Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων και δεν αναγράφεται στη βεβαίωση αφού αυτό δεν προβλέπεται στην ΚΥΑ.

3. Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιου ή Ιδιωτικού) στην οποία θα αναγράφεται , η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας και η διάρκειά της. (Η βεβαίωση θα φέρει την υπογραφή του θεράποντα ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή του ιδρύματος )

4. Φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για την απόδειξη του αριθμού κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο θα μεταφέρεται ο ασθενής (Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ιδιοκτησίας του ασθενούς ή άλλου προσώπου (συγγενικού ή μη ) που το διαθέτει για το σκοπό αυτό.

5. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας του μεταφερόμενου προσώπου(ασθενούς) για την απόδειξη των στοιχείων του (ταυτοπροσωπία) και την αναγραφή αυτών στη βεβαίωση

6. Σε περίπτωση που η αίτηση κατατίθεται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ζητείται σχετική εξουσιοδότηση από τον μεταφερόμενο ασθενή θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής καθώς και φωτοτυπία της ταυτότητας του εξουσιοδοτούμενου προσώπου. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση κατατίθεται ανάλογο έγγραφο.

Ακουλουθεί το κείμενο από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2048

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Κατανομή του τακτικού προσωπικού στο Δημοτικό

Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας. ................................................

Μέτρα Περιορισμού Κυκλοφορίας Οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας. ...........................................................................

Αριθ. ΔΜΕΟ/οικ./3253/στ/0718/Φ.911 (2)
Μέτρα Περιορισμού Κυκλοφορίας Οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ. 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

αποφασίζουμε:

1. Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από το δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας–Ζαχάρωφ.Λ. Μεσογείων–Φειδιππίδου–Μιχαλακοπούλου.Σπύρου Μερκούρη–Βρυάξιδος–Υμηττού.ΗλΗλιού–ΑνδρΦραντζή.Λ. Ανδρ. Συγγρού Χαμοστέρνας 
Πειραιώς. Ιερά Οδός–Λ. Κωνσταντινουπόλεως–Αχιλλέως. Πλατεία Καραϊσκάκη–Καρόλου–Μάρνη–28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)–Λ. Αλεξάνδρας», ισχύουν οι εξής περιορισμοί της κυκλοφορίας:

Από 09 Σεπτεμβρίου 2013 έως και 11 Ιουλίου 2014 για 
τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επι
βατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου 
δεν ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και 
τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Εφ’ όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν 
να αρθούν με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Tάξης και Προστασίας του Πολίτη.

2. Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται:

α. Τα οχήματα που αναφέρονται στην παρ. 1 εδ. α΄ 
και β΄ της υπ’ αριθ. 16229/2012 (1467 Β΄/3.5.2012) κοινής υπουργικής απόφασης.

β. Τα αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας.

γ. Αυτοκίνητα Κρατικά, Δημοτικά, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.

δ. Το αυτοκίνητο του επικεφαλής κάθε ξένης αποστολής, καθώς και τα αυτοκίνητα των Προξένων, εφ’ 
όσον αυτοί εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Ελλάδα.

ε. Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της Xώρας για τις πρώτες 
σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Επίσης αυτοκίνητα νοικιασμένα από ξένους επισκέπτες της Xώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα οποία 
δύνανται να μεταφέρονται με μέριμνα της επιχείρησης στον τόπο παράδοσης ή παραλαβής (αεροδρόμια,λιμάνια, ξενοδοχεία κ.λπ.) υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στο αυτοκίνητο αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.

στ. Αυτοκίνητα γιατρών με μόνο επιβάτη τον ίδιο το 
γιατρό για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

ζ. Αναπηρικά αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία 
φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.

η. Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά δια
σκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι ο ανάπηρος θα είναι εφοδιασμένος με σχετική βεβαίωση των αρμόδιων Διευθύνσεων των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων ή Δήμων της Χώρας, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

θ. Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, 
άτομα με πολιομυελίτιδα ή Άτομα με Αναπηρίες), εφ’ όσον μεταφέρουν τα ανωτέρω άτομα, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς θα έχουν εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση των αρμοδίων Διευθύνσεων των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων ή Δήμων της Χώρας.

Η βεβαίωση θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους 
από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, κατόπιν ανάλογης βεβαίωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία ο ασθενής και όπου θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας, και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Μετά Τιμής
Εκ του Δ.Σ.



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...