Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Αποκλειστικές νοσοκόμες χωρίς πτυχίο στα νοσοκομεία


Αποκλειστικές νοσοκόμες οι οποίες δεν έχουν πτυχίο συνεχίζουν να δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της επαρχίας, δελεάζοντας τους συγγενείς των ασθενών με χαμηλές τιμές και πολύωρη εργασία.

Ωστόσο, οι έλεγχοι στα νοσοκομεία εντείνονται και όσες αποκλειστικές νοσοκόμες εργάζονται χωρίς πτυχίο, παριστάνοντας τις συνοδούς των συγγενών, συλλαμβάνονται.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα ακίνητα


Εντός των ημερών θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική αξία.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, σύντομα οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν καλύτερα τις τιμές της αγοράς.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Λίγο πριν την αποκάλυψη


Ο Καργάκος για το ψηφιδωτο της Αμφίπολης στον Real Fm 97.8


Για το εκπληκτικό ψηφιδωτό που έφερε στο φως η ανασκαφή της Αμφίπολης μίλησε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος μιλώντας στον Real Fm 97,8, στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή.

Ο κ. Καργάκος χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς» όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στην Αμφίπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας έβγαλε από την κατάσταση κακομοιριάς».

Αναφορικά με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, σημείωσε: «Από ότι μπορώ να συμπεράνω από το φωτογραφικό υλικό πρόκειται για μακεδονικό "ψηφιδωτό" της κλασικής περιόδου που παραπέμπει στα ψηφιδωτά της Πέλλας με κάποια αθηναιοτροπικά χαρακτηριστικά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Αμφίπολη ήταν αθηναϊκό δημιούργημα».

Παράλληλα δεν απέκλεισε το γεγονός να πρόκειται για μία γαμήλια τελετή και όχι για μία νεκρική πομπή.

«Μπορεί και να μην είναι τάφος αλλά να είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί να γίνονταν λατρευτικές εκδηλώσεις», υπογράμμισε ο κ. Καργάκος.

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι γιατί αυτή η ανασκαφική έρευνα έχει να μας προσφέρει στο μέλλον πολλά και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του λόφου ίσως χρειαστεί να περάσουν αρκετές δεκαετίες, κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:







----------------- 

 Παγκόσμιος θαυμασμός για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης   

Με ενθουσιασμό, περιέργεια και ανυπομονησία υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την είδηση για την ανακάλυψη του μεγαλοπρεπούς ψηφιδωτού στον τάφο της Αμφίπολης. 

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





----------------- 

Στον επόμενο θάλαμο η ταυτότητα του "ενοίκου" της Αμφίπολης 

«Η ταυτότητα του ενοίκου του τάφου της Αμφίπολης, θα αποκαλυφθεί στο επόμενο θάλαμο, αφού ενδεχομένως να υπάρχει ψηφιδωτή αναπαράσταση του ίδιου του ένοικου ή ακόμα και το όνομα του», δήλωσε ο Παναγιώτης Φάκλαρης, καθηγητής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Φάκλαρης, επισήμανε ότι «είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται αυτή η αναπαράσταση σε τάφο, αλλά η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε ψηφιδωτή μορφή». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ψυχοπομπός υποδηλώνει ότι πρόκειται για τάφο, ενώ ο Ηνίοχος αναπαριστά στον Πλούτωνα, τον Θεό του Κάτω Κόσμου, ο οποίος παίρνει την Περσεφόνη στο βασίλειο του και συμπλήρωσε ότι η Περσεφόνη θα αποκαλυφθεί στο επόμενο θάλαμο που παραμένει ακόμα άσκαφτο. 

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ

   

----------------- 

 60 εκατοστά από το μυστικό της Αμφίπολης 

Το νέο εντυπωσιακό εύρημα των ανασκαφών στον Τύμβο της Αμφίπολης, αξιολογούν οι αρχαιολόγοι. Η παράσταση στο ψηφιδωτό, απεικονίζει τον θεό Ερμή ως ψυχοπομπό μπροστά από το άρμα το οποίο οδηγεί γενειοφόρος, δαφνοστεφανωμένος άνδρας. Ωστόσο σημειώνεται ότι από το ψηφιδωτό, λείπουν περίπου 60 εκατοστά. Το σίγουρο είναι πλέον ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο, καθώς η σύνθεση του ψηφιδωτού είναι ένας συμβολισμός για τον θάνατο του ενοίκου του τάφου. 

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά που ζητούν βοήθεια για να γλυτώσουν από τους... γονείς


Όλο και περισσότερες καταγγελίες από παιδιά που υποβάλλονται σε σωματική βία από τους γονείς τους και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια δέχεται το τελευταίο διάστημα ο Συνήγορος του Παιδιού. Λόγω της κρίσης, τα περιστατικά έχουν αυξηθεί καθώς άνεργοι και χωρισμένοι γονείς ξεσπούν στα παιδιά τους. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ποινή έφυγε από το δικαστήριο ο Πιστόριους


Αύριο θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία του νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους που εμφανίστηκε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια για την ανακοίνωση της ποινής του.

Ο παραολυμπιονίκης που κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου 2013, μόλις βγήκε από το δικαστικό μέγαρο, μίλησε στο κινητό του τηλέφωνο ενώ η αγωνία του ήταν εμφανής.

Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ακόμα και εβδομάδες.

Δείτε τις φωτογραφίες










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΔΕ για το γιαούρτωμα στον διευθυντή του ΙΚΑ


Εντολή κατεπείγουσας διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ αναφορικά με το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε σε υποκατάστημα του ιδρύματος στο Βόλο, όταν ένας υπάλληλος εισέβαλε στο γραφείο του διευθυντή και του πέταξε γιαούρτια.

«Όσον αφορά στο περιστατικό της διένεξης μεταξύ υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου και του Διευθυντή του ίδιου Υποκαταστήματος, η Διοίκηση του Ιδρύματος κάνει γνωστό ότι έδωσε εντολή κατεπείγουσας διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΙΚΑ και προσθέτει:

«Αξιολογώντας το πόρισμα της προαναφερόμενης εξέτασης, θα λάβει άμεσα τις δέουσες αποφάσεις για την περιφρούρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου, την οποία διασαλεύουν τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Της "έσκασε" το κινητό στα χέρια


Μια γυναίκα από την Κίνα είδε το κινητό της να εκρήγνυται στα χέρια της, ενώ εκείνη βρισκόταν μέσα σε ένα λεωφορείο.

Για καλή της τύχη δεν έπαθε κάποιο σοβαρό έγκαυμα.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο... Καζανόβας του μετρό


Έχει βγει ραντεβού με τουλάχιστον 500 επιβάτιδες.

Γνωρίστε τον Brian Robinson, τον υπόγειο… γόη ο οποίος υποστηρίζει ότι το μετρό της Νέας Υόρκης είναι το καλύτερο μέρος για να «σκοράρει».

«Υπάρχουν πάντα όμορφες γυναίκες εδώ κάτω – τόνοι», αναφέρει ο Robinson, ο οποίος έχει γράψει και τη σχετική… Βίβλο «» («How to Meet Women on the Subway») («Πώς να Γνωρίστε γυναίκες στο μετρό»), που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα.

Ο 48χρονος, ισχυρίζεται ότι έχει βγει ραντεβού με περισσότερες από 500 γυναίκες από τότε που έγινε ο… Ρωμαίο του μετρό το 1999.

«Πάντα τους λέω "είναι το τοπικό ή το express;" και εκείνες έκπληκτες λένε "έχεις προφορά; από πού είσαι". Το 97% των γυναικών που ζουν στη Νέα Υόρκη έχουν καταγωγή από άλλες χώρες. Όταν μου λένε από ποια χώρα κατάγονται, εγώ τους εκφράζω το θαυμασμό μου για τη χώρα τους-ότι πάντα ήθελα να την επισκεφτώ- και ακολούθως τους ζητάω το e-mail τους…». Το τρικ, όπως αναφέρει η New York Post είναι οι γρήγορες συζητήσεις…




Διαβάστε περισσότερα...

Απετράπη άλλη μία αυτοκτονία μέσω διαδικτύου


Κύπρια είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμα μία περίπτωση εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας, από χρήστη του διαδικτύου, απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης ανάλυσης και αξιοποίησης ψηφιακών πληροφοριών, από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκε ύστερα από καταγγελία ημεδαπού, άτομο, το οποίο είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, μέσω ανάρτησης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την περαιτέρω διαδικτυακή και ενδελεχή αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου αυτού, τα οποία εντοπίστηκαν στη Λευκωσία της Κύπρου.

Μετά από επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για Κύπρια υπήκοο, της οποίας διασφαλίστηκε η σωματική ακεραιότητα και της παρασχέθηκε η απαιτούμενη ψυχολογική υποστήριξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Πυροβόλησε σκύλο ενώ ήταν με την ιδιοκτήτριά του


Τον άγνωστο δράστη αναζητά το Σωματείο «Ζωόφιλη Δράση».

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό, που προκαλεί αποτροπιασμό, σημειώθηκε στις Αρχάνες του Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή Φουρνί.

Ένας άγνωστος άνδρας πυροβόλησε ένα σκυλάκι την ώρα που είχε βγει βόλτα μαζί με την ιδιοκτήτριά του.



Σύμφωνα με το cretapost.gr, την ώρα που περπατούσαν σε δρόμο της περιοχής κάποιος άγνωστος κρατώντας όπλο το έστρεψε στο σκυλάκι και χωρίς να τον ενδιαφέρει η παρουσία της ιδιοκτήτριάς του άρχισε να το πυροβολεί.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε αμέσως στο Σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» που άρχισε τις έρευνες για να εξακριβώσει ποιος ακριβώς βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την αποτρόπαια πράξη.

Όπως αναφέρει το Σωματείο, «σε ένα τόσο όμορφο και πολιτισμένο τόπο όπως οι Αρχάνες Ηρακλείου είναι απαράδεκτο να πυροβολούνται σκυλάκια και μάλιστα δεσποζόμενα ενώ βρίσκονται βόλτα με τον ιδιοκτήμονά τους. Το γεγονός έλαβε χώρα πριν από λίγο στην περιοχή Φουρνί. Αναζητούμε πληροφορίες για τον "καραγκιόζη" που πυροβόλησε το σκυλάκι της φωτογραφίας που έκανε βόλτα με τη μαμά του. Δεν πρέπει να γλιτώσει, πρέπει να τιμωρηθεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτόφωρο για όποιον κακοποιεί ζώα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου


Παραγγελία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους εισαγγελείς.

Να εφαρμόζεται ακόμη και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων κακοποιούν ζώα ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό της προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες φετών της χώρας.

Με την παραγγελία της η κ. Κουτζαμάνη ζητά να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ΄ όπου κι αν προέρχεται συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ΄ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λ.π. Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον ζώων.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο:

«Αθήνα, 13-10-2014
Αριθ. πρωτ. 4372
Αριθ. Εγκυκλίου: 4

Προς
Τους κ.κ Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας

Με αφορμή την ένταση φαινομένων εκδήλωσης συμπεριφορών βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον ζώων, σας γνωρίζουμε και παρακαλούμε για τα ακόλουθα:

Με το άρθρο 16 του Ν. 4039/12 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» ορίζεται ότι α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός. β. Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση - διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων. γ. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Περαιτέρω, στην περίπτωση ιδ του άρθρου 1 του Ν. 4039/12, όπως η περίπτωση αυτή αντικ. με το άρθρο 46 παρ. 1β Ν. 4235/2014, ορίζεται ότι αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων».

Εξάλλου, στο άρθρο 20 του ως άνω νόμου (4039/12), όπως η παράγρ. 2 αυτού αντικ. με το άρθρο 46 παρ. 11 Ν. 4235/2014 και η παράγ. 4.α προστέθηκε με το άρθρο 46 παρ. 11 Ν. 4235/2014, ορίζεται ότι 1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου, (άρθρο 6, παρ. 1 και άρθρο 10 παρ. 1) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. «2. Οι παραβάτες των διατάξεων των περιπτώσεων γ και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 5, των περιπτώσεων γ` και δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 6, της παραγράφου 4 του άρθρου 7, καθώς και των παραγράφων α` και β` του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ». 3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. 4. Οι παραβάτες της διάταξης της περίπτωσης β` της παραγράφου 8 του άρθρου 5, καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ. «4.α. Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 3, 4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α 31) τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται στην παράγραφο 2.». 5................ 6. Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές, που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 διπλασιάζονται.

Ενόψει των ανωτέρω και με στόχο την αποτελεσματική προστασία των ζώων, παρακαλούμε να παραγγείλετε στους κ.κ Εισαγγελείς Πρωτοδικών και οι τελευταίοι ακολούθως στους αρμόδιους Διευθυντές και τα υπ΄αυτούς όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων του Ν. 4039/2012, που αναφέρονται στην περίπτωση 1δ του άρθρου 1 αυτού 1) να εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ΄όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ΄αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λ.π. και οσάκις διαπιστώνουν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4039/2012, ή των άλλων διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως, αν πρόκειται περί αυτοφώρων (άρθρο 242 παρ. 1-2 Κ.Ποιν.Δ.) να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους. 2) Να τους ενημερώνουν αμέσως για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους. Ωσαύτως να παραγγείλετε στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον συντρέχουν οι όροι της, για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ως άνω νόμο, ιδίως δε του εγκλήματος της παράβασης των διατάξεων του άρθρου 16, που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέραν της παραγγελίας σας προς του κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρηση αυτής, έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας.
Η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Κοινοποίηση:
κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Υπουργό Ναυτιλίας
κ. Υπουργό Γεωργίας, Ανάπτυξης και Τροφίμων»



Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμή εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ


Αφορά όσους έχουν προσληφθεί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα παραπάνω προκύπτουν από επικοινωνία που είχε το newsbeast.gr με Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από πληροφορίες ότι οι αναπληρωτές των Δημοσίων Επενδύσεων θα μετακινηθούν στο ΕΣΠΑ.

Αρμόδιοι υπάλληλοι μας ενημέρωσαν ότι δεν θα αλλάξουν οι συμβάσεις των αναπληρωτών Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και ότι η πηγή χρηματοδότησης είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο άλλωστε έχει εκδοθεί και ο 14ψηφιος ενάριθμος για τις πληρωμές των αναπληρωτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου


Αποπλάνησαν ανήλικη για να τους αποστέλλει φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο.

Σε δύο συλλήψεις για πορνογραφία ανηλίκων μέσω του διαδικτύου προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως έγινε γνωστό, μέσω προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, οι συλληφθέντες αποπλάνησαν ανήλικη προκειμένου να τους αποστέλλει φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δύο ημεδαποί (36χρονος και 16χρονος), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Επιπλέον στην δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη ημεδαποί ηλικίας 47 και 16 ετών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο στοχευμένων ερευνών ανά την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία ανήλικο κορίτσι, μετά από αποπλάνηση που δέχτηκε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνιών, απέστειλε φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες εξέδωσαν βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από τη διαδικτυακή έρευνα που επακολούθησε και σε συνεργασία με τις εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και κοινωνικής δικτύωσης, προέκυψαν τα στοιχεία των τεσσάρων εμπλεκομένων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Βύρωνα, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν σε δύο περιπτώσεις και κατασχέθηκαν δύο (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέτασή τους.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αναλογία μαθητών-εκπαιδευτικών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία


Τι έδειξαν τα στοιχεία για την περσινή σχολική χρονιά.

Στους 12 μαθητές προς 1 εκπαιδευτικό διαμορφώνεται η αναλογία μαθητών προς διδάσκοντες στα νηπιαγωγεία σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής . Στα δημοτικά σχολεία η αναλογία είναι 9,6 μαθητές προς 1 εκπαιδευτικό.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων κατά τη λήξη του σχολικού έτους 2012-2013. Σύμφωνα με αυτά καταγράφεται μείωση στις σχολικές μονάδες των νηπιαγωγείων κατά 1,2% και κατά 1,0% στα Δημοτικά ενώ η μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού ανέρχεται στο 1,2% στα νηπιαγωγεία και στο 2,6% στα δημοτικά.

Οι εγγεγραμμένοι μαθητές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Περιφέρεια Αττικής σε ποσοστό 29,3% σα νηπιαγωγεία και 34,1% στα Δημοτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό δυναμικό στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία παρέμεινε σταθερό παρά την αύξηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων κατά 5%. Όσον αφορά τα δημοτικά παρατηρείται μείωση τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά.

Αναλυτικά τα στοιχεία εδώ


Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας την Τετάρτη σε ηλεκτρικό, μετρό και τραμ


Τα σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν την άρνηση υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ακινητοποιημένα από τις 12:00 έως 16:00, θα είναι μεθαύριο Τετάρτη, o ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το μετρό και το τραμ, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοί τους.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, ανακοίνωσαν «προειδοποιητική στάση εργασίας», καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΗ για άρνηση υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Μας κάνουν «μπαλάκι» και αρνούνται, με διάφορα προσχήματα, να συζητήσουμε και να υπογράψουμε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν, εκτός από την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, καθώς και για δημόσιες και φθηνές αστικές συγκοινωνίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Θανάτωσε 20 ζώα σε μία μέρα


Χρησιμοποίησε την ευθανασία κατά κόρον και απολύθηκε.

Όταν προσελήφθη ως υπεύθυνη του τομέα υπηρεσιών για τα ζώα στο γραφείο του σερίφη στο Lake County, υποσχέθηκε πως η ευθανασία θα ήταν το μέτρο που θα αναγκαζόταν να λάβει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Ήταν σα να είπε ακριβώς το αντίθετο όμως. Η Ζακλίν Τζόνστον πήρε τη θέση για να κάνει δουλειά και να βοηθήσει, αλλά έφτασε να χρησιμοποιήσει την έσχατη λύση γρήγορα και πολύ εύκολα. Μόλις μία εβδομάδα μετά την πρόσληψη της η νεαρή απολύθηκε γιατί θανάτωσε 20 ζώα μέσα σε μόλις μία ημέρα, όπως ανέφερε το WFTV. Η κοπέλα αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή 18 σκύλων και δύο γατών.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη ανέφερε ότι «ειδοποιηθήκαμε για τις πράξεις της από έναν εθελοντή του Τμήματος. Εμείς έχουμε σεβασμό προς τα ζώα και φτάνουμε στην ευθανασία μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπου απαιτείται. Ενημερωθήκαμε ότι κάποια από αυτά (τα 20) ήταν άρρωστα ή τραυματισμένα, αλλά σίγουρα δεν ήταν όλα και δεν χρειαζόταν αυτό».

Η ενέργεια της Τζόνστον επανέφερε στην περιοχή των ΗΠΑ μνήμες από μαύρες μέρες του παρελθόντος. Μόνο το 2009 στην περιοχή είχαν θανατωθεί 2.037 σκύλοι και 4.404 γάτες. Οι αριθμοί μειώθηκαν το 2010 σε 710 σκύλους και 2.896 γάτες. Τώρα, έγινε ευθανασία σε 20 μόνο σε μία μέρα. Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι αυτό το περιστατικό, θα αποτελέσει μια κακή παρένθεση και τίποτα περισσότερο.



Η αγάπη της Ζακλίν Τζόνστον για τα ζώα έφτασε μέχρι.... ευθανασία.





Το γραφείο του σερίφη στο Lake County.


Διαβάστε περισσότερα...

«Προβλέπεται το κλείσιμο άλλων 300.000 επιχειρήσεων»


Συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, διότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, σε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας από τους Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο και Γιάννη Ρεκλείτη, γενικό γραμματέα, που τον επισκέφθηκαν σήμερα και του έθεσαν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του επιμελητηριακού θεσμού.

Στην παρατήρηση της αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου, ότι προβλέπεται το κλείσιμο άλλων 300.000 επιχειρήσεων, πέρα από τις 200.000 που ήδη έκλεισαν, ο κ. Δένδιας είπε, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, ότι για μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων, που είναι θύματα της κρίσης και κινδυνεύουν να κλείσουν, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για να παραμείνουν βιώσιμες και να διατηρήσουν και τις επιχειρήσεις και την όποια απασχόληση έχουν.

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Επιμελητηρίου ο υπουργός είπε: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την άρση της υποχρεωτικότητας, δεν μπορούμε να το αναβάλουμε, επίσης. Αυτά να τα θεωρήσετε επίσημη τοποθέτηση…. Και παρακαλώ μην ενθαρρύνετε προσδοκίες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν». Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσσεις για να βρεθεί τρόπος αντικατάστασης των εσόδων των επιμελητηρίων, με ανταποδοτικούς πόρους, όπως πχ από υπηρεσίες του ΓΕΜΗ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.

Η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλα σχεδόν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως στα «κόκκινα» δάνεια, στις δόσεις των καθυστερούμενων εισφορών, στην αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου και στη «Δεύτερη Ευκαιρία», στο έργο των επιμελητηρίων και στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν, στα αναπτυξιακά και κοινοτικά προγράμματα που σχεδόν αποκλείονται οι μικρομεσαίοι κλπ.

Όπως ανέφερε το Επιμελητήριο, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι για τις δόσεις και τα «κόκκινα» δάνεια το θέμα είναι κυρίως διαδικαστικό από πλευρά τρόικας, η οποία καθυστερεί την τελική λύση μέσα από συνεχείς απαιτήσεις γραφειοκρατικής τεκμηρίωσης κάθε σημείου και πρότασης. Ωστόσο, τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, τελικά θα γίνουν οι νέες ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί. Για τα οφειλόμενα ως καθυστερημένους φόρους, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, εξέφρασε την άποψη ότι, όποια ρύθμιση και αν γίνει, πολλοί από αυτούς τους φόρους, δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι υπόχρεες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ρεκλείτης έθεσε το θέμα των προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε ο επιμελητηριακός θεσμός να δημιουργήσει έναν ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης προγραμμάτων, δεδομένου ότι τώρα σχεδόν αποκλείονται οι μικρομεσαίοι από αυτά, τα οποία διαχειρίζονται άλλοι φορείς. Στο θέμα αυτό ο κ. Δένδιας ήταν θετικός και επικρότησε την ιδέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δικογραφία για απειλητικό μήνυμα μέσω facebook


Παραπλάνησε ανήλικη ότι κινδυνεύει η ζωή του – Συνεργασία Αστυνομίας-Ιντερπόλ.

Δικογραφία σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για μια υπόθεση αποστολής μηνύματος σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γινόταν λόγος για απειλές σε βάρος προσώπου στο νομό Ευβοίας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ένας 16χρονος Αλβανός έστειλε μήνυμα σε μια ανήλικη κοπέλα, που ζει στο εξωτερικό, μέσω του facebook, εν αγνοία του πραγματικού διαχειριστή του «προσωπικού προφίλ», που είναι ένας άλλος 15χρονος Αλβανός. Μάλιστα, στο μήνυμα που έστειλε ανέφερε ότι δήθεν απειλείται η ζωή του από τον πραγματικό κάτοχο του προφίλ.

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ύστερα από συνεργασία με την Ιντερπόλ και την αντίστοιχη ελληνική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επικοινώνησε άμεσα με την εταιρεία και μετά από ενδελεχή ψηφιακή έρευνα ταυτοποίησε τη διαδικτυακή σύνδεση, που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή του μηνύματος, η οποία ανήκει στη 43χρονη μητέρα του νεαρού κατόχου του προφίλ του facebook.

Στο μεταξύ, οι εμπλεκόμενοι εντοπίστηκαν σε περιοχή της Εύβοιας από αστυνομικούς του τμήματος Χαλκίδας, ενώ ο 16χρονος αλλοδαπός παραδέχθηκε ότι απέστειλε το επίμαχο μήνυμα, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν είχε πρόθεση να πραγματοποιήσει τις απειλές. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη λόγω σκουπιδιών


Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα η Τρίπολη, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που, σε πολλές περιοχές της πόλης, υπάρχουν συσσωρευμένα για περίπου σαράντα ημέρες.

Η απόφαση του περιφερειάρχη έχει ισχύ έως και τις 10 Ιανουαρίου 2015 και όπως αναφέρει, λήφθηκε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται, ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την άμεση αποκομιδή, προσωρινή αποθήκευση και τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων, σύμφωνα με το ΣτΕ


Το θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η «καυτή πατάτα» των περικοπών στις κύριες συντάξεις μεταφέρεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα κληθεί να αποφανθεί οριστικά για την συνταγματικότητα ή μη της απόφασης που ήρθε στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.

Το Α Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε σε αυξημένη σύνθεση, λόγω της σοβαρότητας του θέματος είπε «ναι» στις περικοπές κρίνοντας ότι είναι συνταγματικές. Ωστόσο, υπήρξε ισχυρή μειοψηφία, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Σακελλαρίου, που είχε αντίθετη άποψη και την διατύπωσε αναλυτικά.

Έτσι, λόγω μείζονος σπουδαιότητας του θέματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία έχει την άποψη ότι επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες εκείνες επεμβάσεις σε περίπτωση «εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο καθορίζεται, κατ' αρχήν, από τις πολιτικές επιλογές για τη διάθεση των κρατικών πόρων προς εκπλήρωση των ποικίλων αποστολών του κράτους, δεν επαρκεί για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών».

Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές: «Το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, δεν απαγορεύει την επί το δυσμενέστερο μεταβολή του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως όταν αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του μόνο με αυτές τις επεμβάσεις μπορεί να διασφαλισθεί. Τέτοιες όμως επεμβάσεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και μείωση ασφαλιστικών παροχών που έχουν ήδη απονεμηθεί, πρέπει να σέβονται τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος και, ιδίως, την αρχή της ισότητας των πολιτών κατά την συμμετοχή στα δημόσια βάρη ώστε να αξιώνεται από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η τήρηση της υποχρεώσεως για κοινωνική αλληλεγγύη, πάντως δε, όριο στην ελευθερία επιλογών του νομοθέτη κατά τον καθορισμό, ειδικότερα, του ύψους των διατιθέμενων για την κοινωνική ασφάλιση κρατικών οικονομικών πόρων αποτελεί η διασφάλιση στους συνταξιούχους παροχών που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, δηλαδή εισοδήματος ικανού να εξασφαλίσει όχι μόνο τους όρους της φυσικής τους υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή) αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Μείωση δε απονεμηθεισών ασφαλιστικών παροχών υπό τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις δεν νοείται, ως προσκρούουσα στο άρθρο 17 του Συντάγματος».

Ακόμη αναφέρουν ότι «η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη που επιβάλλει, όταν διαπιστώνεται μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που εγκυμονεί κινδύνους γι' αυτή, την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων θεμελιώσεως του ασφαλιστικού δικαιώματος, καθώς και την διάθεση κρατικών οικονομικών πόρων για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος».

Από την πλευρά τους οι δικαστές που μειοψήφησαν εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «ακόμη και όταν επικρατούν στη χώρα λίαν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται πέραν της διενέργειας εκτεταμένων πάσης φύσεως διαρθρωτικών μεταβολών στο Κράτος και η ταυτόχρονη επιβολή για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της Χώρας αυστηρών φορολογικών και άλλης φύσεως μέτρων, που συνεπάγονται ιδιαίτερα σημαντικές επιβαρύνσεις για τους διοικουμένους, προκειμένου να είναι δυνατό να θεωρηθούν συνταγματικά ανεκτές επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του (διαρθρωτικές εν γένει μεταβολές στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως, ανακαθορισμός των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των πάσης φύσεως παροχών κ.λπ.), αυτόθροος συνέπεια των οποίων είναι ο περιορισμός της εκτάσεως και του ύψους των πάσης φύσεως ασφαλιστικών παροχών, πρέπει οι επεμβάσεις να επιχειρούνται μετά από σχεδιασμό, τηρουμένων των επιμέρους διατάξεων του Συντάγματος και μετά από σχεδιασμό, πρέπει δηλαδή να επιχειρούνται με ορθολογικό τρόπο, που να αποτυπώνεται σε μια προηγούμενη, συνολική μελέτη που να έχει καταρτισθεί επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και μετά από στάθμιση των συνολικών επιπτώσεων, που έχουν οι επεμβάσεις αυτές στις παροχές των ασφαλισμένων».

Και συνεχίζουν στο σκεπτικό τους λέγοντας: «απαιτείται οι επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας να είναι αιτιολογημένες, υπό την έννοια ότι πρέπει να προκύπτει ότι επιχειρούνται μετά από προηγούμενη συνεκτίμηση των συνολικών οικονομικών ή άλλων, άμεσων ή έμμεσων, επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στους ασφαλισμένους και μετά από διαρκή αποτίμηση, ιδίως επί διαδοχικών επεμβάσεων, των επιπτώσεων που συνεπάγονται, σωρευτικά, στο βιοτικό τους επίπεδο, επί τη βάσει μιας προηγούμενης, συνολικής μελέτης και με την επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων, που να αντλούνται από οικονομικές, αναλογιστικές, στατιστικές κ.ά. μελέτες, οι οποίες πρέπει να έχουν εκπονηθεί από ανεξάρτητες αρχές, όπως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κ.λπ.».

Αυτό που αναφέρουν ως συμπέρασμα οι δικαστές οι οποίοι μειοψήφησαν είναι ότι «Η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να μειωθεί σε επίπεδο που να μην εξασφαλίζεται η παροχή ικανοποιητικού επιπέδου κοινωνικής ασφαλίσεως. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ακόμα και υπό τις παρούσες λίαν δυσμενείς για την Χώρα οικονομικές συνθήκες, η υποχρέωση χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, στην οποία σημειωτέον ότι η συμβολή των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν προ της κρίσεως πολύ σημαντική, να μετακυληθεί από το Κράτος - το οποίο ήταν και παραμένει υπεύθυνο για τη χάραξη της εκάστοτε ακολουθούμενης ασφαλιστικής πολιτικής και την άσκηση της δέουσας εποπτείας στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως - καθ' ολοκληρίαν ή κατά το μεγαλύτερο μέρος της στους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίοι ζητούσαν αποζημίωση για την ζημιά που υπέστησαν από τις περικοπές των κυρίων συντάξεων τους τις οποίες χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές και αντίθετες στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κινδυνεύουμε να μας πετάξουν έξω από το σπίτι μας»


Δικαίωση δανειοληπτών από τα δικαστήρια.

Πολλοί δανειολήπτες μπορούν πια να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς τα δικαστήρια –με τον νόμο Κατσέλη- έχουν δικαιώσει αρκετούς από αυτούς που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια προ κρίσης και τα τελευταία χρόνια δε μπορούσαν να τα αποπληρώσουν. Περί τις 3.000 οικογένειες έχουν καταφέρει να γλιτώσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς.

Δύο περιπτώσεις δανειοληπτών παρουσίασε ο Alpha. Μία γυναίκα, η Ειρήνη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με το δικαστήριο να της μειώνει το ποσό του στεγαστικού δανείου από 130.000 ευρώ σε 26.000 ευρώ. «Είναι λύτρωση... Δε θα ξανάεπαιρνα ποτέ δάνειο. Θα έπρεπε να φτάσω σε έσχατο σημείο. Ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνουν οι τράπεζες είναι μεγάλος», δήλωσε.

Η Γιάννα πήρε ένα στεγαστικό δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας μαζί με τον άνδρα της. Όταν τον έχασε έμεινε μόνη της με τα τρία παιδιά της και άνεργη, μη μπορώντας να ανταποκριθεί. «Κινδυνεύουν να μας πετάξουν έξω από το σπίτι. Η πρώτη απόφαση ήταν μηδενική, περιμένουμε τη δεύτερη για να μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι», τόνισε.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ


Κάλεσμα για απεργιακό αγώνα με αφετηρία τον Νοέμβριο.

Κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ όχι μόνο να εξαγγείλουν αλλά και να συντονίσουν απεργιακό αγώνα, με αφετηρία τον Νοέμβριο, απευθύνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών και των δασκάλων, οι οποίοι σήμερα πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση.

Παράλληλα, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ εξήγγειλαν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων για την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα (18:00 στα Προπύλαια), στη Θεσσαλονίκη (18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου) καθώς και τις έδρες των περιφερειών της χώρας.

Τέλος, ζήτησαν για ακόμη μία φορά από τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετάσχουν σε καμία από τις διαδικασίες αξιολόγησης που «έχουν ως στόχο τη χειραγώγηση, το φόβο της απόλυσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατηγοριοποίηση των σχολείων».


Διαβάστε περισσότερα...

Αναρτήθηκαν οι πίνακες αναπληρωτών γυμναστών Ειδικής Αγωγής


Ενστάσεις αύριο Τρίτη 14 Οκτωβρίου.

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε.. (Ο.Π.Σ.Υ.Δ.): http://e-aitisi.sch.gr ο προσωρινός Πίνακας Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, κλάδων ΠΕ11.01 ΕΑΕ, σχολ. έτους 2014-2015.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί του ως άνω κλάδου, που υπέβαλαν αίτηση αναπληρωτών σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 131370/Δ1/19.08.2014 (ΑΔΑ: ΒΔ7Υ9-7ΒΨ) εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., να ελέγξουν ενδελεχώς τον αναρτημένο πίνακα του κλάδου τους.

Σε περίπτωση, δε, που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων, οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά του πίνακα αυτού, αποκλειστικά την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ορίζεται στην αρ. 165386/Δ2/13-10-2014 (ΑΔΑ: ΨΕΖΔ9-ΙΥΓ) εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: www.minedu.gov.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρετε για τις κατατακτήριες


Αιτήσεις 1-15 Νοεμβρίου.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Τα παραπάνω ορίζονται στο ΦΕΚ 3185 και ισχύουν και για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Ήδη αρκετές σχολές έχουν προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.

Τι δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσω;
α) Αίτηση του ενδιαφερομένου.
β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις;
Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.

Ποιο είναι το ποσοστό των θέσεων που δίνεται σε κάθε τμήμα;
1. Το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
2. Πέραν του ανωτέρω ποσοστού, κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικής και πτυχιούχων Τμημάτων Ιατρικής σε Τμήματα Οδοντιατρικής πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό ποσοστό 3% επί του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.
3. Αν ο αριθμός που προκύπτει από το προβλεπόμενο ποσοστό των κατατάξεων έχει δεκαδικά ψηφία, στρογγυλοποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω προς την αμέσως πλησιέστερη ακέραιη μονάδα. Αν τα δεκαδικά ψηφία είναι ακριβώς το μισό της μονάδας, η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω προς την αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα.
4. Επιμερισμός του παραπάνω ποσοστού ανάλογα με την προέλευση των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων ή ανακατανομή τυχόν εναπομένοντος ποσοστού σε άλλη κατηγορία κατατάξεων δεν επιτρέπεται.
5. Υπέρβαση του ποσοστού των κατατάξεων δεν επιτρέπεται.
6. Τα Τμήματα που καταργήθηκαν βάσει του σχεδίου Αθηνά, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν μεταβατικά μέχρι 31−10−2018, δεν θα δεχθούν πτυχιούχους από κατάταξη.

Πώς γίνεται η επιλογή;
Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα.

Σε ποιο εξάμηνο κατατάσσονται οι επιτυχόντες;
Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων σε Τμήμα ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση της Σχολής και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 7ου εξαμήνου για Τμήματα Σχολών εξαετούς φοίτησης ή του 5ου εξαμήνου για Τμήματα Σχολών πενταετούς ή τετραετούς φοίτησης.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους ορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος.

Για την επιλογή των υποψηφίων προς κατάταξη πτυχιούχων δεν επιτρέπεται στα Τμήματα υποδοχής να θέτουν προϋποθέσεις ή κριτήρια που δεν προβλέπονται από το νόμο ή δεν επιτρέπουν την κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού θέσεων παρά την ύπαρξη υποψηφίων.

Επιτροπή Κατατάξεων
Η κατάταξη πτυχιούχων πραγματοποιείται από την Επιτροπή Κατατάξεων η οποία είναι επταμελής και συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Η Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος του Πανεπιστημίου, του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και από έξι (6) καθηγητές, ως μέλη. Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να είναι του ιδίου Τμήματος και ανά δύο να διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο κάθε εξεταζόμενου μαθήματος ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο. Σε περίπτωση έλλειψης μέλους ή μελών, είναι δυνατός ο ορισμός μέλους ή μελών της Επιτροπής από άλλο Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. που διδάσκουν το ίδιο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο ή σε περίπτωση που δεν επαρκούν, άλλου Ιδρύματος. Η Επιτροπή Κατατάξεων οφείλει να διασφαλίζει τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Διαδικασία επιλογής εξεταστέων θεμάτων
Τα μέλη της Επιτροπής Κατατάξεων προσέρχονται δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης κάθε εξεταζόμενου μαθήματος στο χώρο διενέργειας της εξέτασης. Τα δύο μέλη της Επιτροπής που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο που εξετάζεται κάθε φορά προτείνουν από κοινού τουλάχιστον έξι (6) θέματα και η Επιτροπή επιλέγει τρία (3) από αυτά. Στη συνέχεια ακολουθεί κλήρωση για την επιλογή ενός (1) θέματος για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Το θέμα που κληρώνεται καταγράφεται σε ηλεκτρονική μορφή, αναπαράγεται και διανέμεται στους εξεταζόμενους.

Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων
α) Στις αίθουσες όπου θα διενεργηθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Στην είσοδο κάθε αίθουσας εξετάσεων αναρτάται ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων.
β) Για την εξακρίβωση της ταυτότητας κάθε υποψηφίου προσκομίζεται από αυτόν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητάς του.
γ) Κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1) ώρα νωρίτερα. Τις υπόλοιπες ημέρες, υποχρεούνται να προσέρχονται μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα.
δ) Χρωματιστά μελάνια, εκτός του μπλε και του μαύρου, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αναγνώρισης στο γραπτό δοκίμιο αποκλείουν το γραπτό από τη βαθμολόγηση.
ε) Κάθε υποψήφιος που εγκαταλείπει την αίθουσα παραδίδει το γραπτό του και δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει για τη συνέχιση της εξέτασης. Κατ’ εξαίρεση, μόνο για λόγους υγείας επιτρέπεται ολιγόλεπτη εγκατάλειψη της αίθουσας και μόνο με τη συνοδεία επιτηρητή.
στ) Δεν επιτρέπεται να εισέλθει ο υποψήφιος στην αίθουσα των εξετάσεων έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Κατατάξεων. Σε αυτόν που αρνείται να παραδώσει τα απαγορευμένα αντικείμενα, ο επιτηρητής που ελέγχει την προσέλευση των υποψηφίων απαγορεύει την είσοδο. Ο εξεταζόμενος που έχει μαζί του σημειώσεις σχετικές με το εξεταζόμενο μάθημα ή αντικείμενο άλλο από αυτά που επιτρέπονται ή αντιγράφει ή αποπειράται να αντιγράψει ή χρησιμοποιεί κάθε είδους μέσο υποκλοπής ή συνεργεί στην τέλεση τέτοιων πράξεων αποκλείεται εντελώς από τις εξετάσεις του συγκεκριμένου μαθήματος. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αναγράφει στο δοκίμιο απρεπείς εκφράσεις, το δοκίμιό του αποκλείεται από τη διαδικασία βαθμολόγησης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται οι υποψήφιοι να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές οποιασδήποτε μορφής. Ο υποψήφιος που δολιεύει με οποιοδήποτε τρόπο ή εμποδίζει με ανυπακοή ή αταξία την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλείεται από την περαιτέρω εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα.
ζ) Στο γραπτό δοκίμιο, οι ενδείξεις με τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου ελέγχονται από τους επιτηρητές και καλύπτονται από τον ίδιο τον υποψήφιο με την ευθύνη των επιτηρητών κατά τρόπο απόλυτο και αδιαφανή, την ώρα που παραδίδεται κάθε γραπτό δοκίμιο.
η) Οι επιτηρητές μεταφέρουν τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων και τα παραδίδουν στην Επιτροπή Κατατάξεων που είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους. Δεν επιτρέπεται να παραδοθούν τα δοκίμια στους δύο βαθμολογητές ταυτόχρονα ή στο δεύτερο βαθμολογητή πριν να έχει καλυφθεί ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή. Η κάλυψη του βαθμού γίνεται από υπάλληλο που θα οριστεί από την Επιτροπή Κατατάξεων.
θ) Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς και τυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την εξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης.
ι) Επανεξέταση ή αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται.
Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμιά τους το οποίο περιλαμβάνει και τη χορήγηση σε αυτούς των αιτηθέντων αντιγράφων τους.
Τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων φυλάσσονται στο αρχείο του Τμήματος για τουλάχιστον ένα (1) έτος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κατόπιν με ευθύνη της Επιτροπής Κατατάξεων συντάσσεται σχετικό πρακτικό και καταστρέφονται.
ια) Η Επιτροπή Κατατάξεων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
ιβ) Η Γραμματεία του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. , ανακοινώνει τις ημερομηνίες εγγραφής των κατατασσόμενων.
ιγ) Συνοπτική παρατήρηση για τον αποκλεισμό και η ένδειξη μηδέν (0) αντί βαθμού, αναγράφεται στα γραπτά δοκίμια όσων αποκλείστηκαν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.

Βαθμολογία –Σειρά επιτυχίας
Η Συνέλευση του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ορίζει δύο (2) βαθμολογητές και έναν (1) αναβαθμολογητή για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, οι οποίοι είναι καθηγητές του ιδίου Τμήματος. Από τους δύο βαθμολογητές θα πρέπει είτε και οι δύο να διδάσκουν το εξεταζόμενο μάθημα, είτε να το διδάσκει ο ένας εκ των δύο και ο άλλος να διδάσκει συγγενές μάθημα. Ο αναβαθμολογητής πρέπει να διδάσκει το εξεταζόμενο μάθημα. Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το μηδέν (0) μέχρι και το είκοσι (20) για κάθε βαθμολογητή.

Βαθμός του κάθε μαθήματος είναι ο μέσος όρος του αθροίσματος της βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών.

Γραπτό δοκίμιο στο οποίο σημειώνεται διαφορά μεταξύ των βαθμών των δύο βαθμολογητών ίση ή μεγαλύτερη από έξι (6) μονάδες, αξιολογείται από τον αναβαθμολογητή. Ως βαθμός του μαθήματος που αναβαθμολογείται ορίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος που προκύπτει από τη βαθμολογία του αναβαθμολογητή και τουπλησιέστερου προς τη βαθμολογία αυτή βαθμού του πρώτου ή του δεύτερου βαθμολογητή. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα τηςβαθμολογίας όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία μαθήματα.

Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με την ίδια συνολική βαθμολογία, για την αποφυγή της υπέρβασης, λαμβάνεται υπόψη η κατοχή πτυχίου Τμήματος με συναφή μαθήματα με το Τμήμα κατάταξης, όπως αυτά ορίζονται από τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών.

Αν και ο αριθμός των συναφών μαθημάτων είναι ίδιος μεταξύ των ισοβαθμούντων υποψηφίων, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων. Δεν επιτρέπεται επιλογή υποψηφίων που ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο Τμήμα υποδοχής ως υπεράριθμων.

Απαλλαγή από μαθήματα
Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. ή της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., κατά περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων ή ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης. Με την ίδια απόφαση, οι κατατασσόμενοι υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του Προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

Πληροφορίες αναλυτικές παρουσιάζονται και στο ΦΕΚ


Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός ρίχνει αναίσθητο έφηβο για ένα τσιγάρο


Άλλο ένα εξοργιστικό περιστατικό βίας.

Ένα επιπλέον βίντεο που αναδεικνύει την αστυνομική βία, ανέβηκε προ ημερών στο διαδίκτυο. Αυτή τη φορά είναι από τη Νέα Υόρκη.

Το περιστατικό συνέβη ένα μεσημέρι μερικούς μήνες, τότε που ο 17χρονος Marcel Hamer περπατούσε σε δρόμο του Μπρούκλιν. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας, ο Hamer επέστρεφε από το σχολείο καπνίζοντας ένα τσιγάρο όταν έγινε αντιληπτός από έναν αστυνομικό.

Στο βίντεο που κατέγραψε ένας φίλος του νεαρού, ο ένστολος ακινητοποιεί τον 17χρονο πίσω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο υποψιασμένος ότι το τσιγάρο περιέχει μαριχουάνα. Ο αξιωματικός στέκεται πάνω από το θύμα του ενώ εκείνο εκλιπαρεί λέγοντας ότι απλά πρόκειται για ένα τσιγάρο. Όπως φαίνεται πάντως, ο αστυνομικός ρίχνει αναίσθητο τον νεαρό και του περνάει χειροπέδες.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται το ορφανοτροφείο των βρεφών της κρίσης


Τα μωρά που εγκαταλείφθηκαν λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι γονείς τους, πολύ σύντομα θα έχουν τη δική τους στέγη στη Ροδόπη.

Όπως είπε η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου που είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας, το κτίριο που παραχώρησε ο στρατός στον οικισμό Ακρίτα στα Πομακοχώρια στη Ροδόπη, είναι σχεδόν έτοιμο με την οικονομική βοήθεια Ελλήνων που πρόσφεραν από το υστέρημά τους.

Όπως είπε η κ.Νικολοπούλου στον RealFM 97,8, στον Κώστα Χαρδαβέλλα και την Αγγελική Λάζου, σε λίγες ημέρες το κτίριο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα πρώτα βρέφη της κρίσης.

Ακούστε το ηχητικό

Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Τι δείχνει το ψηφιδωτό στο ταφικό μνημείο


"Μιλάει" το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Το νέο στοιχείο που έχει προστεθεί από το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, είναι ότι πιθανότατα ο «ένοικος» του τύμβου είναι άνδρας, που έχει τιμηθεί σε μάχες, και οδηγείται από τον Ερμή στον Άδη. Ο θεός Ερμής εκτός από ο αγγελιοφόρος των θεών, ήταν και ψυχοπομπός, Οδηγούσε, δηλαδή, τις ψυχές στον Άδη.




Συνεχίζεται η σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης, από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο. Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος. (φωτο 1).

Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα (φωτο 2). Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ.

Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, (φωτο 3), το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι (φωτο 4). Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο (φωτο 5). Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.

Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του, (φωτο 6,7).

Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.
















--------------------

«Στο ψηφιδωτό αποκαλύπτεται ο Φίλιππος ο Β'»


Σύμφωνα με αμερικανίδα αρχαιολόγο στο Discovery.

Η αποκάλυψη του εκπληκτικού ψηφιδωτού με τον Ερμή και τον γενειοφόρο άνδρα φέρνει νέα σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης.

Τα σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι ο «ένοικος» του τάφου αυξάνονται καθώς πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Μάλιστα αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν η παράσταση με τον γενειοφόρο να αφορά ακόμη και για τον Φίλιππο τον Β', τον βασιλιά της Μακεδονίας.

Η αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ αναζωπυρώνει αυτό το σενάριο σύμφωνα με το Discovery: "Το ένα πρόσωπο είναι ξεκάθαρο πως είναι ο Ερμής. Είναι ξεκάθαρο από το έμβλημά του το οποίο είναι γνώριμο στην εικονογράφησή του και εμφανίζεται σε αρκετούς Μακεδονικούς τάφους. Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα πίσω από τον Ερμή; Κατά τη γνώμη μου, η απεικόνιση δείχνει ότι είναι ο Φίλιππος Β'" αναφέρει η Κινγκ, η οποία έχει γράψει βιβλία για τα γλυπτά του Παρθενώνα και για την γλυπτική διακόσμηση του δωρικού ρυθμού.

Η ίδια σημειώνει ότι η στάση του γενειοφόρου δεν αποκαλύπτει την δεξιά πλευρά του προσώπου του και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον μακεδόνα Βασιλιά ο οποίος είχε χάσει το δεξί μάτι του.

Ωστόσο τονίζει ότι ο εικονιζόμενος άνδρας φοράει στεφάνι στο κεφάλι του και υπενθυμίζει ότι ο Φίλιππος Β' είχε τιμηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο Φίλιππος νίκησε στους Ολυμπιακούς την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, σε μια κούρσα με μόνιππα άρματα.

Υπάρχει ωστόσο κι ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται. Αυτό λέει ότι το ψηφιδωτό δεν τελειώνει στον δαφνοστεφανωμένο γενειοφόρο άνδρα αλλά υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 60 εκατοστά που είναι ακόμη θαμμένα με χώμα και καθαρίζεται με προσοχή.



--------------------



Μενδώνη: Αμφίπολη, όπως η "Αρπαγή της Περσεφόνης" 

«Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη και στην περίπτωση της απεικόνισης της αρπαγής της Περσεφόνης στον τάφο του Φιλίππου και στην τοιχογραφία από το λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης», τόνισε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχολιάζοντας τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, συνιστώντας, παράλληλα, υπομονή μέχρι τις τελικές αποκαλύψεις.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:





--------------------


Αλευρά: Στο άρμα ίσως απεικονίζεται ο Φίλιππος

«Απίθανο να είναι ο ένοικος του τάφου».

«Θεωρώ απίθανο ο νεκρός που έχει ταφεί στην Αμφίπολη να είναι αυτός που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό να οδηγεί το άρμα. Το πιθανότερο είναι να απεικονίζεται η απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα», εκτίμησε το πρωί της Δευτέρας η αρχαιολόγος Γεωργία Αλευρά, μιλώντας στο Mega.

Η ίδια δεν απέκλεισε πάντως στο άρμα να απεικονίζεται ο Φίλιππος B', ενώ, επικαλούμενη τις πήγες που υπάρχουν έως τώρα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να έχει ταφεί εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σημειώνεται πως στο ψηφιδωτό δάπεδο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη απεικονίζεται ένα άρμα σε κίνηση το οποίο σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωριό Μανασσή: 5 κάτοικοι, 7 αρκούδες


Μαζί με τις αρκούδες... ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Μανασσή στα Ζαγοροχώρια.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας και γιος της ιδιοκτήτριας του καφενείου που πρόσφατα εισέβαλε αρκούδα και το έκανε "καλοκαιρινό"¨, Γ. Μυλωνάς, οι αρκούδες είναι περισσότερες από τους μόνιμους κατοίκους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο χωριό Μανασσή ζουν επτά αρκούδες, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πέντε.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλησιάζει η απόφαση για τον Όσκαρ Πιστόριους


Η ώρα της απόφασης για τον Πιστόριους

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου επιστρέφει σήμερα ο Όσκαρ Πιστόριους προκειμένου να ακούσει την ποινή που θα του επιβληθεί για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Η κατηγορία για τον οποία κρίθηκε ένοχος ο 27χρονος αθλητής μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 έτη, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που αναμένουν κάτι τέτοιο.

Αντίθετα οι περισσότεροι θεωρούν πιο πιθανή την εκδοχή ο Πιστόριους να μην παραμείνει ούτε μια ημέρα στη φυλακή, αλλά να του επιβληθεί μόνο χρηματικό πρόστιμο.


-------------

Ο Πιστόριους έχει τύψεις, δήλωσε η ψυχολόγος του

Ο Όσκαρ Πιστόριους είναι ένας τσακισμένος άνθρωπος, δήλωσε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόριας η ψυχολόγος του, η οποία εκλήθη από την υπεράσπιση να καταθέσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για τον καθορισμό της ποινής του.

"Εχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα. Εχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία", είπε η Λορ Χάρτσενμπεργκ.



"Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του, έχει πληγεί σοβαρά, σε σημείο που είναι πιθανόν να μην αναλάβει πλήρως από τις συνέπειες αυτές".

Περιγράφοντας τις συνεδρίες που είχε μαζί του, η Λορ Χέρτσενμπεργκ δήλωσε ότι ο Πιστόριους ήταν ανίκανος να μιλήσει, έκλαιγε και κατέρρεε. Κατά τη γνώμη της, ο Όσκαρ Πιστόριους "έχει βαριές τύψεις" και υποφέρει για την οικογένεια του θύματός του.

Απαντώντας στις δηλώσεις της ψυχολόγου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος: "Εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή", είπε.

Δείτε εδώ live τη δίκη του Πιστόριους


-------------

Αγχωμένος ο Πιστόριους στο δικαστήριο

Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ, παρουσιάστηκε και πάλι σήμερα το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την ανακοίνωση της ποινής του, διαδικασία που ενδέχεται όμως να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.





Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο Πιστόριους δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν στο δικαστήριο, αλλά χαιρέτησε την οικογένειά του εισερχόμενος στην αίθουσα χαμογελώντας και αγκαλιάζοντάς τους.

Στο δικαστήριο έφθασαν σήμερα το πρωί και οι γονείς του θύματος.

Ύστερα από έξι μήνες δίκης που διακόπηκε αρκετές φορές, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα έκρινε τον Σεπτέμβριο πως η πολιτική αγωγή δεν απέδειξε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης και τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ετυμηγορία που μπορεί να του επιφέρει ποινή έως και 15 χρόνια κάθειρξης.



Η δικαστής θα ακούσει τα επιχειρήματα του εισαγγελέα και των συνηγόρων του Πιστόριους, οι οποίοι αναμένεται να καλέσουν νέους μάρτυρες -μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες της ψυχικής υγείας- σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν την ετυμηγορία.

Στην ετυμηγορία της η Μασίπα δέχτηκε την εκδοχή του αθλητή ότι τη βραδιά του φόνου στο σπίτι του στην Πρετόρια πέρασε την τότε σύντροφό του για διαρρήκτη και την πυροβόλησε έξω από το μπάνιο όπου είχε κλειδωθεί.

Η δίκη του 27χρονου Πιστόριους, ο οποίος ακρωτηριάστηκε από το γόνατο και κάτω από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, δίχασε την νοτιοαφρικανική κοινή γνώμη.



Όπως παρατηρεί το Ρόιτερς, στην περίπτωση που του επιβληθεί ποινή που δεν περιλαμβάνει τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ο πληθυσμός των μαύρων της Νότιας Αφρικής πιθανότητα να ενοχληθεί θεωρώντας ότι 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, οι πλούσιοι λευκοί εξακολουθούν να εξασφαλίζουν την ευνοϊκή μεταχείριση της δικαιοσύνης.

Στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής, η εφημερίδα South Africa's Times επικαλείται εμπειρογνώμονες οι οποίοι δηλώνουν ότι: "Ο Όσκαρ δεν θα πάει φυλακή". Από την πλευρά της, η Johannesburg's Star έγραψε ότι στον Πιστόριους πιθανόν να επιβληθεί ποινή έως και δεκαετούς κάθειρξης, μέρος της οποίας με αναστολή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας από την 66χρονη δικαστή -μόλις τη δεύτερη μαύρη που κατακτά αυτό τη θέση στη χώρα- να τον απαλλάξει από φόνο εκ προμελέτης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους δικαστικούς κύκλους και στην κοινή γνώμη σε μία χώρα με ιστορικό βίας, κυρίως κατά των γυναικών.



Όσον αφορά τους δικαστικούς, η κριτική τους επικεντρώνεται στον νομικό όρο "ενδεχόμενος δόλος", δηλαδή όταν ο υπαίτιος προβλέπει το αποτέλεσμα ως δυνατή συνέπεια της συμπεριφοράς του και το αποδέχεται.

Ο ίδιος ο Πιστόριους χαρακτηρίζει τραγικό λάθος το περιστατικό στο σπίτι του, αλλά οι εισαγγελείς στη δίκη του παρουσίασαν ενώπιον του δικαστηρίου ως πειστήριο ένα τεστ περί χρήσης όπλων, στο οποίο ο κατηγορούμενος αναγνώρισε ότι η χρήση φονικής βίας εναντίον ενός εισβολέα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη καθώς και τα ερωτήματα που εγείρει η ετυμηγορία της Μασίπα, οι εισαγγελείς ενδεχομένως να ασκήσουν έφεση επί της ετυμηγορίας για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας" επιδιώκοντας την "ανθρωποκτονία από πρόθεση".

"Έχουμε πολλές αποφάσεις που ουσιαστικά λένε: 'Αν κρατάς όπλο εναντίον κάποιου και πυροβολήσεις, τότε έχεις πρόθεση να τον σκοτώσεις", εξηγεί ο Στιβ Τάκσον, καθηγητής της Νομικής στο πανεπιστήμιοτου Γιοχάνεσμπουργκ Witwatersrand University.


Διαβάστε περισσότερα...