Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Θρήνος από το μακελειό στο Όρεγκον - Πως φτάσαμε ως εκεί; - Ποιος ήταν ο δράστης


Η απειλή στους φοιτητές του Όρεγκον πριν από την επίθεση


Αυτή την ώρα, η αστυνομία του Όρεγκον ερευνά το ενδεχόμενο ο ένοπλος να είχε συνεργούς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα αμερικανικά Μέσα, ο άγνωστος άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 10 άτομα φαίνεται ότι έδρασε μόνος. Μάλιστα όπως αναφέρουν αμερικανικά δίκτυα, η αστυνομία του Όρεγκον ερευνά τις απειλές μέσω διαδικτύου, σε φοιτητές του πανεπιστημίου, από άγνωστο που τους προειδοποίησε να μην πάνε στο μάθημά τους το πρωί.



--------------

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία του Όρεγκον για την επίθεση στο πανεπιστήμιο


Στο συγκλονιστικό ηχητικό (βίντεο στο youtube) που δημοσίευσε η αστυνομία του Όρεγκον, θα ακούσετε την πρώτη αναφορά που κάνει το κέντρο προς τα περιπολικά, διαβιβάζοντας ότι μία φοιτήτρια ακούει πυροβολισμούς στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου.

Δείτε το βίντεο



--------------

Ο ήρωας φοιτητής που δέχτηκε 5 σφαίρες στο Όρεγκον


Ο Κρις Μιντζ είναι ο τριαντάχρονος βετεράνος του στρατού και φοιτητής που έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο και πυροβολήθηκε πέντε φορές από το δράστη που σκότωσε 9 ανθρώπους στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, προκειμένου να σώσει τους συμφοιτητές του.



Ο τριαντάχρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει από τα τραύματα του.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο τριαντάχρονος είχε υπηρετήσει για 10 χρόνια στο στρατό.

--------------

Ομπάμα για το μακελειό του Όρεγκον: Δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το πιό πρόσφατο μακελειό σε κολέγιο στη βορειοδυτική πολιτεία Όρεγκον, και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων, το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατοχών, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

'Όπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν," τόνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 20 περίπου από έναν οπλισμένο άντρα σε κοινοτικό πανεπιστήμιο πριν σκοτωθεί ο δράστης από την αστυνομία.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα "έχει αρρωστημένο μυαλό," είπε, προσθέτοντας, "Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γη που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες."

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. "Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε," είπε, και ζήτησε από τους αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπυ των οπλοκατοχών αντιπροσωπεύει τις απόψεις των. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Νιούταουν που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν.

Σήμερα είπε ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο Κονγκρέσο, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους.

--------------

Νέα στοιχεία για τον δράστη στο Όρεγκον


Άγνωστα παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα τα κίνητρα του δράστη που σκότωσε 9 ανθρώπους το πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα συγκλίνουν στο ότι επρόκειτο για έναν κλειστό και λιγομίλητο άνθρωπο.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες «από πόρτα σε πόρτα, επιθεωρεί τις συνοικίες προκειμένου να βρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την τρομακτική ενέργεια» σημείωσε ο σερίφης της κομητείας του Ντάγκλας, Τζον Χάνλιν. «Πήγαν στο σπίτι του δράστη. Όμως για μία ακόμη φορά είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια ήταν τα κίνητρά του» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.



Ο σερίφης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του δράστη, που έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών. «Δεν θέλω να δοξαστεί το όνομά του. Δεν θέλω να εκθειάσω το σκοπό του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Κρις Χάρπερ Μέρσερ. Έναν νεαρό άνδρα ηλικίας 26 ετών. Το πρακτορείο ειδήσεων reuters μετέδωσε ότι πηγές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του δράστη.



Ερωτηθείς σχετικά με τις μαρτυρίες που έκαναν λόγο ότι ο δράστης δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών καθώς ήταν «οπλισμένος σαν αστακός» και πυροβολούσε εναντίον των αστυνομικών, ο σερίφης απάντησε «αυτό είναι σωστό».

Δεν επιβεβαίωσε εντούτοις τις μαρτυρίες ότι ο δράστης είχε ζητήσει από τους φοιτητές να του πουν εάν ήταν χριστιανοί προτού τους σκοτώσει, τον έναν μετά τον άλλο στην τάξη τους.

Η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο διαμέρισμα του 26χρονου και τοποθέτησε κίτρινη κορδέλα ασφαλείας.



Mια 57χρονη νοσηλεύτρια, που ζει στο διαμέρισμα ακριβώς από πάνω από εκείνο του Μέρσερ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αισθάνεται «σοκαρισμένη, συγκλονισμένη» όταν σκέφτεται ότι κατοικούσε δίπλα από τον δράστη.

Άλλοι γείτονες περιέγραψαν τον δράστη στους New York Times ως έναν νεαρό άνδρα αγχώδη και λιγομίλητο που ζούσε με τη μητέρα του. Κάθε ημέρα ντυνόταν με τον ίδιο τρόπο: στρατιωτικά άρβυλα, παντελόνι παραλλαγής και λευκό μπλουζάκι.

«Δεν επρόκειτο για έναν πολύ φιλικό άνθρωπο» επεσήμανε μία από τις γειτόνισσες του προσθέτοντας «δεν ήθελε καμία σχέση με κανέναν άνθρωπο»

Ένας άνδρας εξάλλου που συστήθηκε ως ο πατέρας του δράστη, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του στο Λος Άντζελες χθες τη νύχτα: «Είναι μια ολέθρια ημέρα, ολέθρια για εμένα και την οικογένειά μου».

--------------

«Όσο περισσότερους σκοτώσεις, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στη δημοσιότητα»

Ποιος ήταν ο 26χρονος που άνοιξε πυρ σε κολέγιο του Όρεγκον.

Ως άτομο νευρικό περιγράφουν οι γείτονές του τον Κρις Χάρπερ Μέρσερ, τον 26χρονο που άνοιξε πυρ στο κολέγιο Άμπκουα στην πόλη Ρόζεμπεργκ του νότιου Όρεγκον σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Με τέσσερα όπλα, πιστόλια και καραμπίνα, ο δράστης σκότωνε φοιτητές αφού πρώτα τους ρωτούσε αν είναι χριστιανοί και στη συνέχεια τους προανήγγειλε πως σε λίγο θα συναντούσαν τον Θεό...

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Μέρσερ είχε γεννηθεί στην Αγγλία και είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία, όπως δήλωσε στο CBS η ετεροθαλής αδελφή του Κάρμεν Νέσνικ. Είχε έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο όπου, μεταξύ άλλων, φαινόταν να παρέχει στήριξη στον IRA και να ενδιαφέρεται για τις μαζικές δολοφονίες.

Παιδί διαζευγμένων γονέων, ζούσε με τη μητέρα του σε διαμέρισμα το οποίο δεν απείχε πολύ από το πανεπιστήμιο.

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Spiritual Passions, όπου υπάρχει φωτογραφία του υπό το ψευδώνυμο IRONCROSS45 –το οποίο ο Μέρσερ χρησιμοποιούσε και ως διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας– ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «άνδρα που ψάχνει για γυναίκα». Έγραφε επίσης ότι «δεν ήταν θρήσκος, αλλά πνευματικός» άνθρωπος, ότι «δεν έπινε καθόλου αλκοόλ», ζούσε με τους γονείς του και ήταν συντηρητικός Ρεπουμπλικανός.

Κοινωνικά, ο ίδιος έγραφε ότι «στην αρχή ήταν ντροπαλός», αλλά ήταν «καλύτερος σε μικρές παρέες», ότι «έκανε διαρκώς δίαιτα» κι αναζητούσε «το γιν για το γιανγκ του». Μία φωτογραφία που συνόδευε το προφίλ κάποιου στο MySpace υπό το όνομα Κρις Χάρπερ-Μέρσερ, από το Τόρανς, δείχνει έναν νεαρό άνδρα με σοβαρή έκφραση, ξυρισμένο κεφάλι και γυαλιά οράσεως με μαύρο σκελετό να κρατάει ένα δίκαννο.

Σε άλλη ιστοσελίδα, ο δράστης γράφει για τον Βέστερ Φλάναγκαν, τον άνδρα ο οποίος σκότωσε δύο δημοσιογράφους στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης τον Αύγουστο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και χαρακτηρίζει ωραία τα πλάνα από τη συγκεκριμένη επίθεση. «Σε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση, πρόσεξα ότι τόσα πολλά άτομα σαν εκείνον είναι ολομόναχα και άγνωστα, αλλά μόλις χύσουν λίγο αίμα, τα μαθαίνει όλος ο κόσμος. 'Ένας άνδρας που δεν τον ήξερε κανένας, τώρα τον ξέρουν όλοι. Το πρόσωπό του προβάλλεται σε κάθε οθόνη, το όνομά του το προφέρουν τα χείλη κάθε ανθρώπου στον πλανήτη κι όλο αυτό στη διάρκεια μίας μέρας. Φαίνεται ότι όσο περισσότερους σκοτώσεις, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στη δημοσιότητα», ανέφερε η ανάρτηση.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο προφήτης της Ζιμπάμπουε που υποστηρίζει πως περπατά στον αέρα


Δείτε βίντεο με το «θαύμα» του.

Είναι αλλιώς να ακούς για κάτι από περιγραφή κι αλλιώς να το βλέπεις με τα μάτια σου αλλά αν αυτό που βλέπεις είναι τόσο «φτωχό» όσο το βίντεο που ακολουθεί, είναι απίθανο να σε πείσει.

Ο αμφιλεγόμενος προφήτης της Ζιμπάμπουε Shepherd Bushiri υποστηρίζει πως το βίντεο αυτό είναι η απόδειξη πως μπορεί να περπατά στον αέρα.

Ο χριστιανός «ιερέας» που έχει 239.000 followers στο Facebook και 13.000 στο Twitter είναι μέλος της Enlightened Christian Gathering.

Στο παρελθόν έχει υποστηρίξει πως μπορεί να μπει στο «πνευματικό βασίλειο» και πως ο Θεός τον ευλόγησε με ένα ιδιωτικό τζετ το οποίο όμως κανείς δεν επιτρέπεται να δει.

Για να αντικρούσει εκείνους που τον κατηγορούν για ψεύδη, κάλεσε τις κάμερες στο σπίτι του για να αποδείξει πως μπορεί να κάνει το θαύμα της αιώρησης- αλλά το βίντεο δεν προσθέτει και πολλά στον ισχυρισμό του- μάλλον αφαιρεί.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του πάντως το ανέβασαν στο Youtube σημειώνοντας πως ήταν μια «ανατριχιαστική επίδειξη» που άφησε τον χριστιανικό κόσμο «κεραυνοβολημένο».

Στο κανάλι του στο YouTube (Prophetic Channel TV) φαίνεται πάντως να κάνει κι άλλα θαύματα, όπως να βγάζει λεφτά από μία άδεια τσάντα.

Τον Φεβρουάριο, αφρικανική ιστοσελίδα είχε γράψει πως ο Bushiri είχε εκλεγεί πρόεδρος της οργάνωσης AFFRICI, στην οποία συγκεντρώνονταν όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αφρικής- ακόμα και η ύπαρξή της ωστόσο αμφισβητήθηκε.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέλη λέσχης γυμνιστών αντιδρούν στην κατασκευή κτηρίου με θέα στους χώρους τους


Το σχεδιαζόμενο κτήριο θα «βλέπει» το γήπεδο τένις τους - Δείτε φωτογραφίες.

Αντίθετα στα σχέδια κατασκευής οικοδομικού συγκροτήματος που θα έχει θέα στο δικό τους γήπεδο τένις είναι τα μέλη του White House Club στο Σάρεϊ της Βρετανίας.

Ο λόγος είναι πως τα μέλη της λέσχης αυτής είναι υπέρ του γυμνισμού και συνηθίζουν να παίζουν τένις ολόγυμνοι.

Όπως υποστηρίζουν, το συγκρότημα διαμερισμάτων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε κοντινό δρόμο θα έχει άπλετη θέα στο γήπεδο που παίζουν τένις.

«Είμαστε μια λέσχη γυμνιστών εδώ και χρόνια, γιορτάσαμε τα 80α μας γενέθλια το 2013. Είμαστε παράδεισος ηρεμίας στη γειτονιά», δηλώνει ένας από τους διευθυντές του κλαμπ, ο David Mason.

«Μας απασχολεί αυτή η εξέλιξη, η πιθανότητα να είναι ορατοί οι χώροι του κλαμπ και ειδικά το γήπεδο τένις», προσθέτει.

Ο χώρος του κλαμπ περιλαμβάνει πίστα χορού, γυμναστήριο, μπαρ και πισίνα. Διαθέτει και παιδική χαρά για τα παιδιά που αγαπούν την επιστροφή στη φύση.

Τα μέλη της λέσχης είναι ηλικίας από 2 έως 90 και μεταξύ αυτών είναι νοσοκόμες, δάσκαλοι και ηλεκτρολόγοι.

Το White House Club είχε εγείρει παρόμοιες ενστάσεις και πριν από πέντε χρόνια όταν είχαν ανακοινωθεί τα σχέδια να κατεδαφιστεί ένα άλλο κοντινό κτήριο για να φτιαχτεί συγκρότημα 167 διαμερισμάτων.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο έδωσε άδεια για την κατασκευή το 2011 αλλά η κατασκευή δεν έχει ακόμα προχωρήσει.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Μοσχοβίτες φοβούνται και αγοράζουν… ρόπαλα του μπέιζμπολ


Πέρυσι πουλήθηκαν περίπου 400.000 και μόλις ένα μπαλάκι.

Τις 400.000 έφτασαν τα ρόπαλα του μπέιζμπολ που πουλήθηκαν πέρσι στη Μόσχα, όμως στην ίδια περίοδο πουλήθηκε μόνο ένα... μπαλάκι, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Φεντότοφ, τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οποίος θεωρεί ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση της ανασφάλειας στη χώρα και όχι σε κάποιο αιφνίδιο πάθος των Ρώσων για το αμερικανικό άθλημα.

«Είναι σαφές ότι τα ρόπαλα του μπέιζμπολ έχουν γίνει καταναλωτικό αγαθό λόγω του αυξημένου αριθμού επιθέσεων», είπε ο Φεντότοφ επικαλούμενος στοιχεία της μοσχοβίτικης αστυνομίας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία Μπέιζμπολ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των Ρώσων που ασχολούνται με το άθλημα. «Είμαστε οι μόνοι που πουλάμε ρόπαλα του μπέιζμπολ στη Μόσχα και δεν διαθέτουμε επαρκές στοκ για να πουλήσουμε 400.000 σε έναν χρόνο» είπε ο εκπρόσωπός της, Νικολάι Γκερβάσοφ. «Τα ρόπαλα για τα οποία κάνει λόγο η αστυνομία δεν προορίζονται για το άθλημα: δεν μπορείς να παίξεις μπέιζμπολ μ' αυτά», εξήγησε.

Τέτοιου είδους ρόπαλα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από τους υπερεθνικιστές, όπως εκείνους που κατέστρεψαν το καλοκαίρι έργα τέχνης στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας επειδή τα θεωρούσαν «βλάσφημα», είπε ο Φεντότοφ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Καταφύγιο για τους πρόσφυγες τα Ολυμπιακά Ακίνητα


Ικανό για την προσωρινή στέγαση περίπου 1.100 προσφύγων, εντός μόλις 48 ωρών κατάφερε να καταστήσει το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

«Μία Ολυμπιακή Εγκατάσταση που παρέμενε εκτός χρήσης επί 11 χρόνια, είναι πλέον ικανή να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες στέγασης στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, σε δύο αίθουσες συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΔ .

Η Διοίκηση της Εταιρείας έχει ήδη δρομολογήσει, κατά προτεραιότητα, τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης των προβλημάτων και των λοιπών Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που διαχειρίζεται, προκειμένου επιτέλους να καταστεί δυνατή η βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίησή τους σε όφελος της Δημόσιας Περιουσίας.

-------------------------

Αλλάζουν στάση οι Γερμανοί απέναντι στους πρόσφυγες

Άγχος προκαλούν τα αυξημένα κύματα που αναζητούν καταφύγιο.

Μια αλλαγή παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη στάση των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt: Πλέον το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα προκαλεί άγχος στην πλειονότητα των Γερμανών, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται και τις επικρίσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού να αυξάνονται, ενώ ο επικριτής της και πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ κερδίζει σε δημοφιλία.

Φαίνεται ότι η στάση των Γερμανών άλλαξε μετά την άφιξη τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία περισσότερων από 200.000 προσφύγων και μεταναστών, περισσότερων από ποτέ σε διάστημα ενός μήνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Deutschalndtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αυξήθηκε η ανασφάλεια των Γερμανών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το 38% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που φτάνει στη χώρα του προκαλεί φόβο, και τέσσερις εβδομάδες αργότερα το ποσοστό αυξήθηκε στο 51%.

Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στάσης των Γερμανών μόνο την προηγούμενη εβδομάδα: το ποσοστό όσων συμφώνησαν με τη φράση «μου προκαλεί φόβο το γεγονός ότι έρχονται στη χώρα τόσοι πρόσφυγες» αυξήθηκε κατά 6 μονάδες σε διάστημα μόλις επτά ημερών.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στους πρόσφυγες αποτυπώνεται και στη μείωση της δημοτικότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά και της ικανοποίησης από το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τον Σεπτέμβριο το 53% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ τώρα το ποσοστό έπεσε στο 48%.

Παράλληλα η δημοτικότητα της Μέρκελ μειώθηκε κατά εννέα μονάδες στο 54%, κάτι που συνέβη και σε άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ (μείωση επτά μονάδων) και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (μείωση πέντε μονάδων).

Αντίθετα σημαντική είναι η δημοσκοπική άνοδος του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ κατά 11 μονάδες.

Από τον φόβο των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες επωφελήθηκε κυρίως το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Μπερντ Λίκε έχει σημειώσει σαφή στροφή προς τα δεξιά.

Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή το AfD θα έμπαινε στην ομοσπονδιακή βουλή με ποσοστό 6%, αύξηση κατά δύο μονάδες.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι επικρίσεις απέναντι στην πολιτική που ασκεί η καγκελάριος Μέρκελ, ακόμη και από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άξελ Σέφερ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ασφαλιστούν και να ελεγχθούν», τόνισε.

Γι’ αυτό τον σκοπό θα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από τους πρόσφυγες, τις αρχές και τον πληθυσμό», εξήγησε.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να στέλνονται πίσω στα σύνορα οι μετανάστες που δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν άσυλο στη χώρα. Μιλώντας μάλιστα στην Passauer Neue Presse ο ντε Μεζιέρ επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα σύνορα προκειμένου να ελέγχεται αν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.

Πάντως η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl προειδοποίησε κατά της δημιουργίας ζωνών τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα. «Αν κρατάμε τους ανθρώπους στα σύνορα και με γρήγορες διαδικασίες αποφασίζουμε αν δικαιούνται άσυλο, τότε θα επρόκειτο για ζώνες όπου δεν θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρτ.

-------------------------

Φόβοι για έκτροπα εκτός ελέγχου στα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία μόνο τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν από τον έλεγχο τα βίαια επεισόδια μεταξύ των αιτούντων άσυλο σε κέντρα υποδοχής της Γερμανίας, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι έφτασαν στη Γερμανία μόνο τον Σεπτέμβριο, δηλαδή όσοι έφτασαν στη χώρα στο σύνολο του 2014, ενώ οι γερμανικές αρχές αναμένουν ότι ως το τέλος του έτους συνολικά 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα.

«Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων να ξεφύγει από τον έλεγχο», προειδοποίησε ο Ράινερ Βεντ μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

«Η εμπειρία μας μας λέει ότι σε πολλά μέρη σημειώνονται δυστυχώς πολύ στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες βίαιες συγκρούσεις σχεδόν καθημερινά με εθνοτικά ή θρησκευτικά κίνητρα», πρόσθεσε.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 15 αιτούντες άσυλο την Τρίτη με την υποψία ότι είχαν εμπλακεί σε έναν καυγά στο κέντρο υποδοχής του Σουλ στη Θουριγγία, στη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, όπως μετέδωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός MDR.

Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει επίσης προειδοποιήσει για τη βία στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χθες Πέμπτη δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα οι πρόσφυγες ήταν ευγνώμονες που βρίσκονταν στη Γερμανία, όμως αυτό έχει αλλάξει για κάποιους.

«Απεργούν διότι δεν τους αρέσουν τα καταλύματα και προκαλούν προβλήματα διότι δεν τους αρέσει το φαγητό. Χτυπούν ο ένας τον άλλο στα κέντρα», είπε ο ντε Μεζιέρ.

«Πρόκειται ακόμη για μια μειοψηφία, αλλά πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι όποιος έρχεται στη Γερμανία (…) θα πρέπει να δεχθεί να πάει όπου τον στέλνουν, να συμμετέχει σε μια δίκαιη διαδικασία και να σέβεται το νομικό μας σύστημα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

-------------------------

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στον Κορυδαλλό

Πρωτοβουλία του δήμου και της εθελοντικής οργάνωσης «Ανάσα Ζωής».

Είδη πρώτης ανάγκης για τους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας προσφύγων συγκεντρώνουν ο δήμος Κορυδαλλού και η εθελοντική οργάνωση «Ανάσα Ζωής».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Λαμπρινή Μάνου, αρχικά θα προσφερθούν απαραίτητα είδη από τα αποθέματα της τράπεζας «Στηρί-ΖΩ» του δήμου, αλλά οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, λόγω της συνεχούς ροής προσφύγων.

Τα είδη για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη και συγκεντρώνονται είναι αδιάβροχα και μπουφάν, παπούτσια (αθλητικά, καθημερινά, κλειστά, χωρίς τακούνι), τρόφιμα που αντέχουν στη μεταφορά (φρυγανιές, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κονσέρβες), παιδικό και βρεφικό γάλα, είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, ταλκ, σαπούνια για παιδιά, μωρομάντηλα, λευκό οινόπνευμα), πάνες για βρέφη και μωρά 0-3 ετών καθώς και μικρά και ελαφριά παιχνίδια.

Τα είδη συγκεντρώνονται στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών (3ος όροφος), καθημερινά από τις 9:00 έως τις 17:00. Πληροφορίες: 210 4958947.

-------------------------

Μειώθηκε λόγω καιρού ο ρυθμός αφίξεων των προσφύγων

UNHCR: Η εισροή θα αυξηθεί εκ νέου αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Μείωση κατέγραψε αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά η εισροή θα αυξηθεί εκ νέου αν ο καιρός βελτιωθεί, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Από την αρχή της χρονιάς, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει με βάρκες το επικίνδυνο ταξίδι για τις ελληνικές ακτές--η πλειονότητα από τους 520.000 που έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο--και 6.600 έφθασαν μόνο την 25η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μία μέρα αργότερα σημειώθηκαν μόνο 2.200 αφίξεις και την Πέμπτη μόλις 1.500, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία.

«Μολαυταύτα, η όποια βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέα αύξηση στις αφίξεις μέσω θαλάσσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Έντριαν Έντουαρντς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Οι παρούσες καιρικές συνθήκες -περισσότερο κρύο και αέρας- έχουν καταστήσει τη μετάβαση από την Τουρκία στην Ελλάδα ακόμη πιο επικίνδυνη. Την Τετάρτη διοργανώθηκαν τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Λέσβο κατά τις οποίες διασώθηκαν 283 άνθρωποι», αναφέρει η ανακοίνωση της UNHCR.

Η UNHCR αναμένει ότι 1,4 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες θα φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με ένα αναθεωρημένο έγγραφό της που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα.

«Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία συνεχιζόμενη και επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισήμανε ο Έντουαρντς.

Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Ύπατη Αρμοστεία αναμένει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα επισπεύσουν ή θα εμποδίσουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, ο οποίος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα πρόκλησης της προσφυγικής κρίσης.

-------------------------

Μια 18χρονη παραπληγική πρόσφυγα διέσωσε το Λιμενικό

Ακόμη 42 άτομα επέβαιναν στην πλαστική βάρκα.

Άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατάφερνα σήμερα να βγάλουν από τη θάλασσα μια 18χρονη παραπληγική μαζί με ακόμα 42 Σύρους, στην πλειονότητα πρόσφυγες, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά το αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Αγώνας δόθηκε να σωθεί και το βυθιζόμενο αναπηρικό καροτσάκι, απαραίτητο εργαλείο για να συνεχίσει η 18χρονη το ταξίδι της.

Το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε σήμερα το πρωί, από παραθαλάσσιο στρατιωτικό φυλάκιο στη νοτιοανατολική χερσόνησο της Λέσβου, ότι πλαστική βάρκα γεμάτη με μετανάστες και πρόσφυγες έπλεε ακυβέρνητη στην εκεί θαλάσσια περιοχή. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού έσπευσε αμέσως και διαπίστωσε ότι η βάρκα, με 42 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και τρία μικρά παιδιά, είχε αρχίσει να βάζει νερά.

Αμέσως άρχισε η περισυλλογή των ανθρώπων αυτών, κάποιοι είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ από τη βυθιζόμενη βάρκα την τελευταία στιγμή κάποιοι από τους άνδρες του Λιμενικού άρπαξαν τη ανάπηρη και αδύνατο να κινηθεί γυναίκα, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Διαπιστώσαμε την αγωνία της..., με το βλέμμα της μας έδειχνε προς τη άκρη της βάρκας όπου διακρίναμε πως υπήρχε ένα αναπηρικό καροτσάκι έτοιμο να βυθισθεί. Το αρπάξαμε και το φέραμε πάνω στο σκάφος» λέει στέλεχος του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Η 18χρονη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας συνοδευόταν από τη μητέρα και την αδελφή της.

-------------------------

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για το προσφυγικό

Τι συζήτησαν Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομολογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, συζήτησαν τρόπους βελτίωσής τους, και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας γα την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Περαιτέρω, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός, σε πρώτη φάση, ανταλλαγών επισκέψεων στο επίπεδο των γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για εκατέρωθεν επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και για την πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας.

-------------------------

Βοήθεια στους πρόσφυγες από το δήμο Σιθωνίας

Πότε και πού θα γίνει η συγκέντρωση των προϊόντων.

Τρόφιμα και ρούχα συγκεντρώνονται από το δήμο Σιθωνίας μετά το κάλεσμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Η Αλληλεγγύη» και του δήμου.

Ήδη συγκεντρώθηκαν αρκετά ρούχα και τρόφιμα μακράς διάρκειας από την τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου, όπου υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ τις επόμενες μέρες θα συγκεντρωθούν και τα προσφερόμενα είδη από το Ν.Μαρμαρά, σύμφωνα με το seleo.gr.

Πού και πότε θα γίνει η συγκέντρωση:

- Ν.Μαρμαράς 2&5/10/2015
- Συκιά 7&8/10/2015
- Άγιος Νικόλαος 12&13/10/2015
- Σάρτη 22&23/10/2015
-Νικήτη 26&27/10/2015 (Στα Γραφεία της Αλληλεγγύης)

Η συγκέντρωση θα γίνεται από τις 10:30 έως τις 13:30.

-------------------------

Γκάμπριελ: Η Γερμανία πλησιάζει στα όρια των δυνατοτήτων της...


Η χώρα «πλησιάζει στα όρια των δυνατοτήτων της» σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων, προειδοποίησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο Γκάμπριελ εξήγησε ότι είναι σημαντική μια συζήτηση με τους Γερμανούς για τα προβλήματα και τους φόβους τους σχετικά με τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ ζήτησε από όσους έρχονται στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν εκεί. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη είναι να καταπολεμηθούν οι αιτίες του και κυρίως η κρίση στη Συρία.

«Οι άνθρωποι έρχονται διότι έπειτα από χρόνια πολέμου στη Συρία έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και επειδή η διεθνής κοινότητα δεν τους προσφέρει αρκετά χρήματα για τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς», τόνισε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Βρέθηκα πρόσφατα στην Ιορδανία στον μεγαλύτερο καταυλισμό της περιοχής: Επειδή η κατάσταση εκεί έχει επιδεινωθεί δραματικά οι πρόσφυγες κυριολεκτικά ξεριζώνουν τις σκηνές τους και κατευθύνονται προς την Ευρώπη και τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ανησυχεί καθώς «στη Γερμανία πλησιάζουμε με μεγάλη ταχύτητα στα όρια των δυνατοτήτων μας (…) Φέτος θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων με μεγάλη δυσκολία. Πολλές περιοχές στη Γερμανία είναι ήδη υπερπλήρεις (…) Φυσικά το δικαίωμα στην παροχή ασύλου δεν γνωρίζει ανώτατα όρια, όμως υπάρχουν ρεαλιστικοί περιορισμοί στο βάρος που μπορούν να σηκώσουν οι κοινότητες και τα κρατίδια».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, διότι «η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία γέφυρα την οποία μπορούμε να υψώσουμε ούτε μπροστά από την Ευρώπη ούτε μπροστά από τη Γερμανία. Κανένας φράχτης και κανένας τοίχος στον κόσμο δεν θα είναι αρκετά ψηλός ώστε να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντ’ αυτού θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία και να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν οι γειτονικές χώρες, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία».

Απευθυνόμενος στους ίδιους τους πρόσφυγες ο Γκάμπριελ είπε ότι θα πρέπει να σεβαστούν κάποιες βασικές αρχές της Γερμανίας, όπως το Σύνταγμα της χώρας, η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, αλλά και η ισότητα των δύο φύλων.

«Δεν χρειαζόμαστε μόνο μεταφραστές για τη γλώσσα, αλλά και για τον πολιτισμό», τόνισε. «Σε αυτό ελπίζω και στους μετανάστες που ζουν ήδη καιρό εδώ: Μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποια λάθη κάναμε στην ενσωμάτωσή τους και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες ποια είναι η χώρα».

Παράλληλα ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία δεν θα πρέπει να αποτύχουν εξαιτίας της διαφωνίας τους για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι «ο Άσαντ δεν έχει μέλλον. Πρέπει να προσπαθήσουμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Αυτές χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν πολιτικά τις διάφορες πλευρές του εμφυλίου με στόχο να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς στη Συρία. Μόλις αυτό σταματήσει, θα τερματιστούν και οι μάχες».

-------------------------

Ακόμα 2.651 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στον Πειραιά

Το Λιμενικό στο τελευταίο 24ωρο έχει προχωρήσει σε 10 ακόμα επιχειρήσεις διάσωσης.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά πλοία από τη Μυτιλήνη, μεταφέροντας 2.651 μετανάστες. Συγκεκριμένα, το καταμαράν «tera jet» αποβίβασε 1.701 άτομα ενώ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» 950.

Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, τουλάχιστον 259 παράτυποι μετανάστες διασώθησαν το τελευταίο 24ωρο σε 10 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Σάμου και της Κω.

-------------------------

Το νεκροταφείο προσφύγων στην Μυτιλήνη


Ένας ειδικός χώρος έχει διαμορφωθεί στην πίσω μεριά του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα στη Μυτιλήνη. Είναι ο χώρος όπου θάβουν τα πτώματα των προσφύγων και των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους, στα ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Οι τάφοι είναι χαμηλά λοφάκια από χώμα. Σε κάποια υπάρχει ένα σπασμένο κομμάτι μάρμαρο, που πάνω αναγράφεται ένας αριθμός, η ημερομηνία ταφής και στην καλύτερη περίπτωση το όνομα του νεκρού στα αραβικά ή στα ελληνικά.











-------------------------

Δέματα με είδη πρώτης ανάγκης πρόσφερε στους πρόσφυγες ο Ερυθρός Σταυρός


Δέκα χιλιάδες δέματα με ξηρά τροφή και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχει προσφέρει μέχρι στιγμής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του φορέα, Αντώνης Αυγερινός, τα χρήματα για τα δέματα αυτά προήλθαν από τα 315.000 ελβετικά φράγκα που έδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία στο Ελληνικό Τμήμα.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει σύμβαση για την εκταμίευση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα προμηθευτεί άλλα 50 με 60 χιλιάδες δέματα για τους πρόσφυγες. Ο κ. Αυγερινός εξήρε το έργο των 2.000 εθελοντών που παρέχουν συσσίτια και νοσοκομειακή περίθαλψη στους πρόσφυγες στην Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και την Ειδομένη.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού διαβεβαίωσε ότι έχει λυθεί το πρόβλημα με τη μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Αύγουστο. «Αν δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι δεν έχω θέση στον Ερυθρό Σταυρό και στο διοικητικό συμβούλιο», ανέφερε καταλήγοντας.

-------------------------

Σόιμπλε: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν κοινό προσφυγικό νόμο

«Δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες».

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεσπίσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό νόμο για τους πρόσφυγες, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη σήμερα, μιλώντας για τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.

«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα!,» είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι «θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή.» Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.

Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

Ο Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας: «Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν.»

Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση «αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες» και ως ευημερούσα περιοχή η ήπειρος είχε την υποχρέωση να βοηθήσει τους κυνηγημένους και τους φτωχούς του κόσμου.

-------------------------

Κουίκ: Δεν θα φτιάξουμε κέντρο καταγραφής – υποδοχής προσφύγων στον Έβρο

«Επιτέλους η Ευρώπη κατάλαβε πως τα σύνορα μας είναι και δικά της».

Σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων είχε σήμερα στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ο οποίος επισκέφθηκε το παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. καθώς και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κουίκ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημιουργήσει κέντρο καταγραφής – υποδοχής προσφύγων στον Έβρο, γιατί όπως υποστήριξε, «άλλο τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και άλλο τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο, που ονομάζονται και τριεθνικά, ζητώντας ταυτόχρονα να κατεβούν οι τόνοι από όλους, «για το ειδικό-τεχνικό αυτό θέμα», όπως το χαρακτήρισε, «για το οποίο η Ευρώπη κατάλαβε επιτέλους ότι είμαστε και σύνορα δικά της και όχι μόνο της Ελλάδας».

Ο κ. Κουίκ απαντώντας σε επισημάνσεις του προέδρου του παρατήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη δεν έχει μεταβληθεί και παραμένει σταθερά αρνητική εξαιτίας των επιπτώσεων που προκύπτουν στην περιοχή για το περιβάλλον.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Επικρατείας με αφορμή την περίπτωση επίορκου υπαλλήλου του νοσοκομείου Κομοτηνής και την πιθανότητα επιστροφής στην θέση του, δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι «δεν θα μπορούσε ως πολίτης και ως πρώην δημοσιογράφος αλλά και ως στέλεχος των ΑΝΕΛ να δεχθεί επίορκους πίσω στην κρατική μηχανή».

-------------------------

«Προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη»

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για 128 εκατομμύρια δολάρια.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη, εφέτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανέπτυξε την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο (Special Mediterranean Initiative/SMI) και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, καθώς και με άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που επηρεάζονται άμεσα από τις συνεχιζόμενες συρράξεις και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των πληθυσμών.

Η Υ.Α. αναθεώρησε σήμερα την έκκλησή της για χρηματοδότηση για την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο για το 2015 και το 2016. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016 ανέρχονται πλέον στα 128 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η Συμπληρωματική Έκκληση περιλαμβάνει δράσεις στην Ευρώπη αλλά και προγράμματα σε χώρες ασύλου ή διέλευσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Υ.Α. βασίζει τον σχεδιασμό της στο ότι έως και 700.000 άνθρωποι θα αναζητήσουν ασφάλεια και διεθνή προστασία στην Ευρώπη μέσα στο 2015. Αν και είναι δύσκολο να προβούμε σε εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, είναι πιθανόν να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αφίξεις μέσα στο 2016. Ο σχεδιασμός βασίζεται προς το παρόν στα αντίστοιχα στοιχεία του 2015.

Εν όψει της ταχύτατα εκτυλισσόμενης κατάστασης στην Ευρώπη, και της ανάγκης μετακίνησης των πόρων από τη μία τοποθεσία στην άλλη προκειμένου να ανταποκριθούμε στη ροή των ανθρώπων που αναζητούν σήμερα διεθνή προστασία στην περιοχή, η Υ.Α. κάνει έκκληση στους δωρητές να προσφέρουν τις δωρεές τους κατά τέτοιο τρόπο που να μπορούν να διατεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερη ευελιξία.

-------------------------

Τον Σεπτέμβριο 168.000 άνθρωποι διέπλευσαν τη Μεσόγειο

Συνέντευξη Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 168.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μηνιαίο ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Τον Σεπτέμβριο, περίπου 168.000 άνθρωποι διέπλευσαν τη Μεσόγειο», εξήγησε εκπρόσωπος της UNCHR, ο Άντριαν Έντουαρντς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Πρόκειται για πενταπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από αυτόν που είχε καταγραφεί πέρυσι την ίδια περίοδο και αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ, επισήμανε.

Για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το γεγονός ότι οι νέες αφίξεις παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να τεθεί το ταχύτερο σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατανομής 120.000 προσφύγων στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η UNHCR δεν σταματά επίσης να προτρέπει την Ευρώπη να δημιουργήσει πραγματικά κέντρα υποδοχής, καταγραφής και διαλογής μεταναστών με σκοπό κυρίως να προσδιοριστεί πόσοι από αυτούς δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Η UNHCR προβλέπει πως 700.000 μετανάστες που έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος και τουλάχιστον άλλοι 700.000 το 2016.

Από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 520.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, έχουν κάνει ήδη τον περίπλου, σύμφωνα με τη UNHCR. Περίπου 3.000 έχουν πεθάνει ή φέρονται ως αγνοούμενοι.

-------------------------

Φόβοι για έως και 100.000 πρόσφυγες στη Βοσνία

Ανησυχία για το ενδεχόμενο οι χώρες της Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορά τους.

Έως 100.000 πρόσφυγες μπορεί να κατευθυνθούν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα για τη διέλευσή τους, εκτιμούν οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας.

Η Βοσνία θα έχει μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσει τέτοια πρόκληση προειδοποίησαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών του υπουργείου Ασφάλειας.

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο έγινε ανάλυση της πορείας των προετοιμασιών για την υποδοχή ενδεχόμενου κύματος προσφύγων και διαπιστώθηκε ότι μέχρι τώρα έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, αλλά και ότι εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία οι απρόβλεπτες διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης και το ενδεχόμενο κλείσιμο του χώρου της ΕΕ για την άφιξή τους.

«Αν οι χώρες της ΕΕ κλείσουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες από τη Συρία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη μπορεί να κατευθυνθούν 100.000 άνθρωποι», δήλωσε ο προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, Σιφέτ Πόντζιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη γίνονται προετοιμασίες με βάση τις εμπειρίες της Σερβίας και της Κροατίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι. Το μόνο που με ανησυχεί είναι που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, αλλά εργαζόμαστε και γι’ αυτό», ανέφερε ο κ. Πόντζιτς.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή και κυρίως στα σύνορα παρακολουθείται συνεχώς με στόχο την έγκαιρη αντίδραση.

Επιβεβαίωσε ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την τήρηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, κυρίως μετά τη διαπίστωση ότι ομάδα υπηκόων Συρίας νωρίτερα αυτήν εβδομάδα έφθασε στη Βοσνία με τουριστική βίζα και στη συνέχεια συνέχισε το ταξίδι προς τη Σερβία όπου ζήτησε άσυλο.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


«Ευκαιρία η Volkswagen να αναπτυχθεί στα ηλεκτροκίνητα»

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχασε το «τρένο» αλλά μπορεί να καλύψει την απόσταση.

Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για τη VW θα μπορούσαν να γίνουν αφορμή για αλλαγή νοοτροπίας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και να δώσουν ώθηση στην ηλεκτροκίνηση, εκτιμά ο οικονομολόγος Στέφαν Μπράτσελ.

Οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας συμφωνούν ότι μακροπρόθεσμα ο κλάδος οδηγείται βαθμιαία προς την ηλεκτροκίνηση και τις κυψέλες καυσίμου, επισήμανε στην DW ο Στέφαν Μπράτσελ, οικονομολόγος και ειδικός στον τομέα της αυτοκίνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι πόσο γρήγορα θα συντελεστεί αυτή η μετάβαση στις νέες τεχνολογίες για την αυτοκίνηση.

Αξιολογώντας τις προόδους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Στέφαν Μπράτσελ επισήμανε ότι «ενδεχομένως άργησε πολύ να γίνει η αρχή στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της υβριδικής τεχνολογίας. Σε αυτούς τους τομείς άλλοι κατασκευαστές έχουν προοδεύσει αισθητά περισσότερο και τώρα πρέπει να καλυφθεί η απόσταση. Μακροπρόθεσμα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν αποτελεί συνετή στρατηγική. Η κρίση (σ.σ. στην Volkswagen) μπορεί να αποτελέσει τώρα αφορμή για μια ενισχυμένη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση».

Ο Στέφαν Μπράτσελ παρατήρησε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχασε το «τρένο» των εξελίξεων στον τομέα της κατασκευής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ωστόσο εκτίμησε ότι το χαμένο έδαφος μπορεί υπό προϋποθέσεις να καλυφθεί. «Εκτιμώ ότι σε ένα διάστημα 10 ετών, εφόσον κατασκευαστές και προμηθευτές δουλέψουν τώρα με συντονισμένες προσπάθειες, ενδεχομένως και με τη στήριξη του κράτους, υπάρχει η δυνατότητα να ξαναφέρουμε πίσω στη Γερμανία την τεχνολογία των μπαταριών», εκτίμησε ο Γερμανός ειδικός.

Με αφορμή το σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές ρύπων σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen, ο Στέφαν Μπράτσελ επισήμανε ότι «στη Γερμανία υπήρχε επί πολλά χρόνια μια κουλτούρα αδιαφορίας» σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα και αυτό, όπως είπε, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις από λέσχες αυτοκινήτου και ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι οι τιμές ρύπων στις δοκιμές διαφέρουν αισθητά από τις πραγματικές.

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, το σκάνδαλο που βύθισε τη VW στην μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της ανοίγει και ένα «παράθυρο» ευκαιρίας. Όπως είπε, «θεωρώ ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα πρέπει να οδηγήσουν τόσο στο βιομηχανικό όσο και στο πολιτικό πεδίο σε μια αλλαγή αντίληψης».

-----------

Kosmocar: 9.119 VW και Audi με το «ειδικό» λογισμικό στην Ελλάδα


Η Kosmocar, αποκλειστικός εισαγωγέας των αυτοκινήτων VW και Audi, ενημέρωσε πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν 9.119 μοντέλα με το «ειδικό» λογισμικό στην Ελλάδα...

Παράλληλα η εισαγωγική εταιρεία αναφέρει πως δεν επηρεάζονται τα καινούργια οχήματα EU6, τα οχήματα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση ενώ οι τεχνικές λύσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα παρουσιαστούν εντός Οκτωβρίου...

Επίσης η Volkswagen AG ενημερώνει για τις προσεχείς ενέργειες που αφορούν στην ενημέρωση των κατόχων και στην αποκατάσταση των τιμών εκπομπής ρύπων για όσα πετρελαιοκίνητα οχήματα επηρεάζονται.

Σε συνέχεια ενημέρωσης της Kosmocar AE από την Volkswagen AG, προκύπτει ότι από τα ήδη κυκλοφορούντα οχήματα στην Ελλάδα επηρεάζονται 6.362 Επιβατικά οχήματα Volkswagen, 1.875 οχήματα Audi και 882 Επαγγελματικά οχήματα Volkswagen.

Αυτά τα οχήματα, συγκεκριμένων μοντέλων και ετών κατασκευής, είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες του τύπου EA 189. Τα αυτοκίνητα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση.

Από το εν λόγω θέμα δεν επηρεάζονται όλα τα καινούργια οχήματα που διαθέτουν το πανευρωπαϊκά ισχύον πρότυπο EU6.

Το πρόγραμμα δράσης προβλέπει ως πρώτο βήμα, την ενημέρωση των κατόχων στους οποίους αφορά το θέμα.

Τις επόμενες ημέρες, μέσα από τις ιστοσελίδες www.volkswagen.gr και www.audi.gr θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη, καθώς και η δυνατότητα στους κατόχους να διακρίνουν αν το όχημά τους επηρεάζεται, με την εισαγωγή του αριθμού πλαισίου.

Στην συνέχεια, η Volkswagen και οι άλλες μάρκες του Ομίλου των οποίων τα αυτοκίνητα επηρεάζονται, θα επιδείξουν εντός Οκτωβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες, τις τεχνικές λύσεις και την εφαρμογή τους.

Κατόπιν αυτών, θα ενημερωθούν οι κάτοχοι των οχημάτων προκειμένου να κλείσουν ραντεβού στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Συνεργατών Service της Kosmocar ΑΕ για την εφαρμογή των απαραίτητων τεχνικών μέτρων.

Οι άλλες δύο εισαγωγικές εταιρείες για τις μάρκες Seat και Skoda ακόμη δεν έχουν εκδόσει σχετικές ανακοινώσεις...

-----------

Έρευνα για εξαπάτηση από τη Volkswagen άνοιξε η εισαγγελία του Παρισιού

«Μην οδηγηθούμε σε κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανολογούμενη εξαπάτηση από την Volkswagen, είπε σήμερα αξιωματούχος της εισαγγελίας στο Reuters.

Η γαλλική νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει μέχρι και πενταετή κάθειρξη και πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ για υποθέσεις σοβαρής εξαπάτησης, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι γαλλικές αρχές για θέματα προστασίας και εξαπάτησης καταναλωτών έχουν ανοίξει ξεχωριστή έρευνα για το κατά πόσο υπήρξε εξαπάτηση από τη Volkswagen με τις τιμές για τις εκπομπές ρύπων δίνοντας κυρίως βάρος στο λογισμικό των οχημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που δεν είναι ποινική, αναμένονται τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Η έρευνα στο σκάνδαλο της Volkswagen δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε εκστρατεία κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας ως κλάδου, δήλωσε σήμερα σε συνέδριο στη Μαδρίτη ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μια εις βάθος έρευνα στην Volkswagen είναι προτιμότερη από ένα γρήγορο έλεγχο, είπε ο Γκάμπριελ.

Το τίμημα του σκανδάλου δεν θα πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι στη Volkswagen, ο αριθμός των οποίων παγκοσμίως ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, είπε ο αντικαγκελάριος.

-----------

Διευκρινίσεις ζητά το υπ. Περιβάλλοντος από τις αντιπροσωπείες VW

Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα ζήτησε ο Γιάννης Τσιρώνης.

Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα σχετικά με τις εκπομπές ρύπων σε ορισμένο τύπο οχημάτων των εταιρειών της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης ζήτησε επισήμως από τις αντιπροσωπείες του εν λόγω ομίλου στην Ελλάδα (KOSMOCARΑΕ, ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ, ΤΕΧΝΟΚΑΡ ΑΒΕΕ) διευκρινίσεις και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε να απαντήσουν επισήμως στα εξής ερωτήματα:

- Αν έχουν πωληθεί στη χώρα μας οχήματα τέτοιου τύπου και, αν ναι, ποιος είναι ο αριθμός τους

- Σε αυτούς τους τύπους οχημάτων σε ποιους συγκεκριμένους ρύπους υπήρχε / υπάρχει παραποίηση των εκπομπών, μέσω της χρήσης ειδικού λογισμικού προγράμματος;

- Ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι εταιρείες ώστε να αντιμετωπιστούν στην εγχώρια αγορά τα πάσης φύσεως προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει από την πώληση των παραπάνω οχημάτων;

Το Υπουργείο θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία των εταιρειών και αναμένει την άμεση απάντησή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Ένα μέρος που συνεχίζει να διχάζει για τις αποκαλύψεις του


Φάκλαρης: Δεν είναι του Ηφαιστίωνα ο τάφος στην Αμφίπολη

Νέες διαφωνίες μεταξύ αρχαιολόγων.

Νέες κόντρες προκαλεί η Αμφίπολη στους κόλπους των αρχαιολόγων. Ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Φάκλαρης, ο οποίος επί 36 χρόνια θήτευσε στις ανασκαφές της Βεργίνας απορρίπτει κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις που έγιναν από την Κατερίνα Περιστέρη, αλλά και τον Μιχάλη Λεφαντζή ότι ο τάφος ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα.

«Δεν είναι του Ηφαιστίωνα ο τάφος στην Αμφίπολη», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι οτι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα» δήλωσε ενώ σχολιάζοντας την επιγραφή που βρέθηκε είπε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο.

------------

Κοτταρίδη: Υπάρχει εμμονή στην ομάδα Περιστέρη με τον Μέγα Αλέξανδρο

H επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας αμφισβητεί τα περί Ηφαιστίωνα.

Ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων άνοιξε η Αμφίπολη και η εκτίμηση ότι το μνημείο είναι αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα, μετά από παραγγελία του Μ. Αλέξανδρου.

H επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη με άρθρο της στην εφημερίδα «Καθημερινή» αμφισβητεί πως ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα και κάνει λόγο για εμμονική συσχέτιση του τύμβου Καστά με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Υποστηρίζει πως όλα τα στοιχεία οδηγούν στο τέλος του 2ου π.Χ. αιώνα και όχι μεταξύ 325 και 319 π.Χ., εποχή του μεγάλου στρατηλάτη, ενώ αφήνει αιχμές για την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη και γράφει χαρακτηριστικά «τη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται –εξαρχής και συνεχώς– το φαινόμενο τα δεδομένα να “αξιολογούνται” από την ομάδα, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να στηρίζουν τις εκάστοτε θεωρίες οι οποίες αλλάζουν κάθε τόσο, διατηρώντας πάντα ως βασικό άξονα τη συσχέτιση με τον Μέγα Αλέξανδρο».

Στη συνέχεια, η κ. Κοτταρίδη αναφέρει: «Η εμμονή της αναγκαστικής συσχέτισης με τον Μέγα Αλέξανδρο οδηγεί σε χρονολόγηση μεταξύ του 325 και 319 π.Χ., ενώ όλα τα στοιχεία (τεχνοτροπία γλυπτών, κεραμική, νομίσματα και αρχιτεκτονικά-κατασκευαστικά στοιχεία) οδηγούν στο τέλος του 2ου προχριστιανικού αιώνα. Σε ό,τι αφορά στους νεκρούς, η έρευνα των ανθρωπολόγων απέδειξε την ύπαρξη σκελετικών κατάλοιπων μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενός νηπίου και τριών ανδρών. Προχθές μάθαμε ότι αν υπήρχε ένοικος και δεν ήταν κενοτάφιο (ή ηρώο), αυτός ήταν ο Ηφαιστίων, δηλαδή ένας άνδρας το νεκρό σώμα του οποίου ξέρουμε ότι είχε καεί, και δεν έγινε καμιά νύξη από την ομάδα Περιστέρη για το τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους νεκρούς».

Αναφέρει ακόμη ότι: «Οι επιγραφές που υποτίθεται ότι αποτελούν το τεκμήριο της παρουσίας του Ηφαιστίωνα βρέθηκαν σε πέτρες μετακινημένες από την αρχική τους θέση στην περιοχή του λέοντα και όχι στον περίβολο. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ανήκουν στον περίβολο από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι πρόκειται για τεκτονικές χαράξεις. Σε αυτές διαβάζεται μια λέξη “Ελαβον” ή “Παρέλαβον” ένα κεφαλαίο “Η” και ένα συμπίλημα γραμμάτων που μπορεί να είναι “ΑΝΤ”. Το “Η” μπορεί να είναι ο αριθμός 8 ή οτιδήποτε άλλο, το “ΑΝΤ” αρχικά του ονόματος κάποιου εργολάβου ή μάστορα. Η χάραξη είναι αμελέστατη και χρειάζεται πολλή φαντασία για να μπορέσει να αποδειχθεί οποιαδήποτε συνάφεια με το βασιλικό περιβάλλον. Και βεβαίως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της χρονολόγησης των επιγραφών»

------------

Περιστέρη: Θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα όσοι με αμφισβητούν για την Αμφίπολη

Στην αντεπίθεση η προϊσταμένη αρχαιοτήτων της εφορίας Σερρών.

«Θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα όσοι αμφισβητούν τα δεδομένα της ανασκαφής στην Αμφίπολη», τόνισε από τις Σέρρες η Κατερίνα Περιστέρη, απαντώντας στους επικριτές της, μετά τις αποκαλύψεις της ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα.

Όπως δήλωσε η προϊσταμένη αρχαιοτήτων της εφορίας Σερρών, «είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μένα να υπενθυμίζω σε συναδέλφους ότι είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό να αξιολογούν και να αποφαίνονται για ένα ανασκαφικό έργο τα στοιχεία του οποίου αγνοούν» και πρόσθεσε: «Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών μας επιφυλάσσει και πρόσθετα στοιχεία που κλειδώνουν κυριολεκτικά τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας. Βιάζονται πολύ και εκτίθενται».

Η κυρία Περιστέρη, που βρίσκεται στις Σέρρες, στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου για εκδήλωση που αφορά σε μουσική παράσταση που θα γίνει στο Ζιντζιρλί Τζαμί το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, δε θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια γύρω από τις νέες αποκαλύψεις για τον Τύμβο Καστά.

Σημειώνεται ότι πολλοί αρχαιολόγοι αμφισβητούν τα περί Ηφαιστίωνα και κάνουν λόγο για εμμονή της κ. Περιστέρη με τον Μ. Αλέξανδρο.

------------

Τα μέτρα του υπουργείου για το μνημείο στην Αμφίπολη


Προσωρινά μέτρα εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη αλλά και μέτρα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του έχει λάβει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου-τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες, κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Για τη διενέργεια των παραπάνω εργασιών έχει συνταχθεί σειρά μελετών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει προχωρήσει στην τοπογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, στη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την ενόργανη παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων, ενώ εκπονείται η αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα, από το Τμήμα Λίθου ολοκληρώνεται εξέχουσας σημασίας πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το δομικό υλικό του μνημείου» .

Όσον αφορά στη συντήρηση των ευρημάτων, το υπουργείο επισημαίνει ότι «η αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης της ΕΦΑ Σερρών έχει εκπονήσει μελέτες συντήρησης και προστασίας των υλικών κατασκευής, των επιχρισμάτων, των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων και εκπονεί τη μελέτη συντήρησης των γλυπτών».

«Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ανέθεσε μελέτη εκτέλεσης χωματουργικών εργασιών για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου και διευθέτησης της απορροής των ομβρίων υδάτων, η οποία έτυχε πολύ θετικής κρίσης από τα μέλη του ΚΑΣ. Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης με τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών. Τις εργασίες συνδράμει ο Δήμος Αμφίπολης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που προσφάτως συνήψε με το ΥΠΠΟΑ» τονίζει και προσθέτει:

«Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει αναθέσει την εκπόνηση γεωστατικής και στατικής μελέτης διατάξεων υποστήριξης του ταφικού μνημείου, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχόμενων σεισμικών δονήσεων.

Το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου της Αμφίπολης προχωρά σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία και το ισχύον νομικό πλαίσιο. Όσες μελέτες ολοκληρώθηκαν έχουν εισαχθεί σε δύο συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και έχουν εξασφαλίσει την ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του».

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «έχουν ήδη διατεθεί πιστώσεις 250.000 ευρώ τόσο στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών όσο και στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω εργασιών προστασίας του μνημείου. Για περαιτέρω συνδρομή στις ανωτέρω εργασίες έχει εκφραστεί και πρόθεση χορηγού».

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου κυρίας Κατερίνας Περιστέρη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...