Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε τιμηθεί με τρία βραβεία Τόνι για το έργο «Χορεύοντας στη Λουνάσα».

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός από τα έργα του «Χορεύοντας στη Λουνάσα» και «Ο Ξεριζωμός» (σ.σ αγγλικός τίτλος Translations), ανακοίνωσε το Ιρλανδικό Συμβούλιο Τεχνών.

ΜΠΡΑΙΑΝ ΦΡΙΕΛ

Γεννημένος το 1929 στην κομητεία του Τάιρον, στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Φρίελ τιμήθηκε με τρία θεατρικά βραβεία Τόνι το 1992 για το έργο του «Χορεύοντας στη Λουνάσα», το οποίο αφηγείται τη ζωή πέντε γυναικών – μίας ανύπανδρης μητέρας ενός 8χρονου γιου και των τεσσάρων ανύπανδρων αδελφών της, οι οποίες μοιράζονται το ίδιο σπίτι από όπου απουσιάζει η αντρική παρουσία, τη δεκαετία του ΄30.

Το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1998 με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ.

Άλλα γνωστά έργα του Φρίελ είναι τα: «Αμφίβολος παράδεισος» (1959), «Φιλαδέλφεια, σου έρχομαι!» (1964), «Οι εραστές» (1967), «Πολίτες δεύτερης κατηγορίας» (1973), «Ο θαυματοποιός» (1979) και «Μόλι Σουίνι» (1985).

Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός της Ιρλανδίας, ο Φρίελ πέθανε στο σπίτι του στο Ντόνεγκαλ.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι αναφέρει: «Το έθνος και όλος ο κόσμος έχασαν έναν από τους γίγαντες του θεάτρου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.