Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Θέλουν να κάνουν την Ιθάκη... Μονακό


Το επενδυτικό σχέδιο των Ελληνοαυστραλών για το νησί του Οδυσσέα.

Σε μικρό «Μονακό» θέλουν να μετατρέψουν την Ιθάκη Αυστραλοί επενδυτές που προωθούν μια γιγαντιαία τουριστική επιχείρηση στο Νότο του νησιού.

Στόχος των επενδυτών είναι το Iliad Resort, όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, να περιλαμβάνει έξι υπερπολυτελή ξενοδοχεία με 1.020 σουίτες και συγκροτήματα κατοικιών, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών με διεθνείς προδιαγραφές, μια μαρίνα για 200 σκάφη, καθώς και παραθαλάσσιο οικισμό.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης του φακέλου και πιστεύουμε πως μέσα στο 2014 θα έχουμε πάρει και τις προεγκρίσεις», τονίζει στο Έθνος ο δικηγόρος, Δημήτρης Χριστόπουλος, νομικός σύμβουλος της εταιρείας Smenter Limited που είναι η ιδιοκτήτρια της έκτασης.

Ήδη στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναρτήθηκαν οι μακέτες του έργου και όπως φαίνεται από αυτές το συγκρότημα θα περιλαμβάνει βίλες, μαρίνες με δυνατότητα υποδοχής 200 σκαφών (προβλέπεται ακόμη να μπορούν να δέσουν σε αυτή και κρουαζιερόπλοια), καθώς και γήπεδο γκολφ.

Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά ένα πολυτελές θέρετρο που θα αποτελείται από ενοικιαζόμενα σπίτια-βίλες, ένα παραθαλάσσιο χωριό και φυσικά τις σουίτες.

Μόλις ολοκληρωθεί το ILIAD Resort τη διαχείρισή του θα αναλάβει κάποια εταιρεία που διαχειρίζεται ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη κάποιες από αυτές έχουν καταθέσει προσφορές για τη διαχείριση τμημάτων του θέρετρου.

Οι επενδυτές θέλουν να μετατρέψουν τη γωνιά αυτή της νοτίου Ιθάκης σε... Μονακό και υποστηρίζουν ότι όταν ολοκληρωθεί θα είναι απλά το μεγαλύτερο θέρετρο της Ελλάδας.












Διαβάστε περισσότερα...

"Έμφραγμα" στα ειρηνοδικεία από υπερχρεωμένους


Η αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων όλης της χώρας που δέχονται μαζικά αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη βάσει του οποίου ρυθμίζονται τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταφθάνουν από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο 3869 (γνωστό ως νόμο Κατσέλη) φθάνουν αυτή τη στιγμή τις 120.000 και η δικάσιμος που προσδιορίζεται από ορισμένα ειρηνοδικεία της Αθήνας, φθάνει ακόμη και το 2030.

Την ίδια στιγμή, η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4224 για μεταβατική περίοδο ενός έτους, έχει μέχρι σήμερα περιορισμένο αποτέλεσμα, στον βαθμό που αφορά δανειολήπτες για τους οποίους έχει κινηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού.



Τα στοιχεία από τις τράπεζες κάνουν λόγο για 40.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, από τις οποίες ωστόσο αυτοί που πραγματικά εμπίπτουν στον νόμο, περιορίζονται στις 5.000 περίπου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πολλοί από τους 40.000 που έσπευσαν να κάνουν αίτηση, δεν τους είχε επιδοθεί κάποια διαταγή και άρα δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο, ενώ ένα μέρος αυτών των αιτήσεων, προέρχεται ουσιαστικά από τον ίδιο δανειολήπτη που έχει οφειλές σε πολλές τράπεζες, περιορίζοντας τον τελικό αριθμό εκείνων που θα υπαχθούν στον νόμο. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμούν ότι ο νόμος λειτούργησε θετικά, στον βαθμό που κινητοποίησε ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών να επιστρέψει στις τράπεζες, επιδιώκοντας μια λύση για την προστασία της κατοικίας του και τη διευθέτηση της οφειλής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια των νοικοκυριών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και των τραπεζών να τιθασεύσουν τον ρυθμό παραγωγής κόκκινων δανείων, είναι σε πλήρη εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί έως και τα τέλη του 2014. Τότε θα εκπνεύσει ουσιαστικά η μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα ενεργοποιηθούν οι συμπληρωματικοί μηχανισμοί που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή το εργαλείο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει τις παρατηρήσεις τους σε σχέση με τον Κώδικα και παρά τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν, αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή, πριν από το τέλος του 2014. Σημειώνεται ότι οι αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί αφορούν κυρίως στο κατά πόσο -εκτός από τα στεγαστικά - θα συμπεριληφθούν τα επιχειρηματικά και όλα τα καταναλωτικά δάνεια - ανεξαρτήτως ποσού- παραπέμποντας στην εμπειρία της Ιρλανδίας, στην οποία το αντίστοιχο μοντέλο αφορούσε τα στεγαστικά δάνεια και τα καταναλωτικά άνω των 20.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας δίνει τη δυνατότητα σε ένα δανειολήπτη που αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειό του, να μείνει στο ακίνητο έναντι ενοικίου, αφού προηγουμένως μεταβιβάσει την κυριότητά του προς την τράπεζα. Η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου στην τράπεζα, θα μπορεί να συνοδεύεται με υπογραφή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης με ελάχιστη χρονική διάρκεια, τα πέντε έτη. Αντίστοιχα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο (άλλο πιστωτικό ίδρυμα, τρίτο αγοραστή, κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων κ.λπ.), αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται αντίστοιχα με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια έναντι μισθώματος, συνήθως τριετία.

Οι δυνατότητες που προβλέπει ο Κώδικας για τη ρύθμιση των οφειλών, θα συνδυαστούν με το εργαλείο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», που με βάση την πρόταση του υπουργείου ορίζεται στα 1.347 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ιό MERS


Από κόσκινο περνούν δεκάδες άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο που προσβλήθηκε από τον κορωναϊό. Έως χθες το απόγευμα είχαν ελεγχθεί συνολικά 73 άτομα. Πρόκειται κυρίως για επαγγελματίες Υγείας που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο, συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, καθώς και τον οδηγό που τον μετέφερε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Κερατσίνι.

Ο κλινικός έλεγχος έδειξε ότι κανείς τους δεν έχει εμφανίσει «ύποπτα» συμπτώματα και ο εργαστηριακός έλεγχος –σε όσους έχει γίνει- ήταν αρνητικός. Ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία» και οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση του κρίσιμη.

Το θέμα το κορωναϊού απασχόλησε χθες σύσκεψη ειδικών στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι επιστήμονες έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα ολόκληρο το σύστημα περίθαλψης, δίνοντας οδηγίες χειρισμού πιθανών κρουσμάτων. Οδηγίες έχουν αποστείλει και στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα από το Έθνος:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάσει κριτηρίων οι εισακτέοι στα ΑΕΙ


Αλλαγή στον τρόπο καθορισμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οι ηγεσίες των Συμβουλίων των ΑΕΙ. Και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας αύξησε σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων για το 2014-15 σε ορισμένα τμήματα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν ούτε οι υποδομές (αμφιθέατρα, εργαστήρια) ούτε και οι διδάσκοντες.

Τα Συμβούλια ζητούν ο καθορισμός να γίνεται με βάση κριτήρια και αιτιολογημένα και όχι αυθαίρετα.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι των Συμβουλίων, σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι «ο αριθμός φοιτητών ανά τμήμα, όπως προκύπτει έμμεσα από τον αριθμό εισακτέων που έχει αποφασιστεί, θα φέρει πολλά τμήματα σε αδυναμία να λειτουργήσουν επαρκώς. Αφενός η αναλογία διδασκομένων και διδασκόντων θα είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά υψηλή.

Αφετέρου, οι ανεπαρκείς υποδομές θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα εις βάρος των φοιτητών, ενώ οι διδάσκοντες και οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα βρεθούν προ αδιεξόδου».

Οι ηγεσίες των Συμβουλίων ζητούν από το υπ. Παιδείας «να εισαγάγει μία ορθολογική διαδικασία καθορισμού του αριθμού των εισακτέων, συνοδευόμενη από επαρκή τεκμηρίωση και ανάλυση, και που να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

1. Εύλογα ανώτατα όρια για την αναλογία διδασκομένων και διδασκόντων, προσαρμοσμένα στη βάση του γνωστικού αντικειμένου του κάθε τμήματος, τα οποία να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική.

2. Εκτίμηση του μέγιστου αριθμού φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες υποδομές.

3. Σεβασμό στις τεκμηριωμένες προτάσεις των πανεπιστημίων και τα πορίσματα των εξωτερικών αξιολογήσεων.

4. Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ανώτατα όρια που προκύπτουν να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του διδακτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος;


Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.



Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η οικογένεια του Αγίου μετακόμισε στη Λύδδα, την πατρίδα της μητέρας του. Σε νεαρή ηλικία, ο Γεώργιος ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και εντάχθηκε στο Ρωμαϊκό Στρατό. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες και την ανδρεία του κι έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον προήγαγε σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) στο σώμα της αυτοκρατορικής φρουράς.

Τα φριχτά μαρτύρια

Το 303 μ.Χ. ο Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την πίστη του. Ο αυτοκράτορας, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.

Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και στις 23 Απριλίου 303 αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας. Την ημερομηνία αυτή τιμάται η μνήμη του σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, με εξαίρεση τις ορθόδοξες εκκλησίες, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα ή συμπίπτει με το Πάσχα, επειδή η ακολουθία του περιλαμβάνει αναστάσιμους ύμνους. Στην περίπτωση αυτή, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Τα λείψανα του Γεωργίου

Το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, μεταφέρθηκε και τάφηκε στη Λύδδα. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στη Δύση. Επί του τάφου του Γεωργίου ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε ναό.

Η θαυμαστή καρτερία που επέδειξε ο Γεώργιος κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του και τα θαύματα που επιτέλεσε, συνετέλεσαν στη μεταστροφή πολλών παριστάμενων Ρωμαίων στον Χριστιανισμό, με επιφανέστερη περίπτωση της συζύγου του Διοκλητιανού, Αλεξάνδρας, η οποία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό μαζί με τους δούλους της Απολλώ, Ισαάκιο και Κοδράτο. Η μνήμη τους τιμάται στις 21 Απριλίου.

Η φήμη του Γεωργίου διαδόθηκε σε όλη την Ανατολή. Ήδη, τον 4ο αιώνα υπήρχαν στη Συρία ναοί με το όνομά του, ενώ στην Αίγυπτο είχαν χτιστεί προς τιμήν του 40 ναοί και 3 μοναστήρια. Στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται ναός του Γεωργίου, ήδη, από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Οι εκκλησιαστικοί ποιητές, όπως ο Ρωμανός ο Μελωδός, του αφιέρωσαν θριαμβευτικούς ύμνους και εγκώμια, ανακηρύσσοντάς τον «Αστέρα πολύφωτον, ώσπερ ήλιον λάμποντα», «Πρωταθλητάρχην και πρωτοστράτηγον και μέγαν ταξιάρχην της πίστεως» και της «πίστεως υπέρμαχον και μάρτυρα αήττητον και νικητήν θεόστεπτον», «περιφρουρούντα το εν θαλάσση πλέοντα, τον εν οδώ βαδίζοντα και τον εν νυκτί κοιμώμενον», μεγαλομάρτυρα τροπαιοφόρον, του οποίου, «το θαυμάσιον αυτού όνομα εν πάση τη γη άδεται».

Το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής

και των πτωχών υπερασπιστής,

ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,

τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε,

πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ

σωθήναι τα ψυχάς ημών.

Τα θαύματα

Τα αποδοθέντα εις τον Άγιο θαύματα είναι πάμπολλα, μερικά από τα οποία παράδοξα και παράλογα. Από τον 9ο αιώνα κιόλας, ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος Α' αναγκάστηκε να τα αποδοκιμάσει δημοσίως ως «τερατώδεις λήρους» και «φλυαρίας ανάμεστα». Το πλέον υμνηθέν θαύμά του είναι η Δρακοκτονία, που όμως ως μύθος προϋπήρχε. Σύμφωνα με την παράδοση, στα περίχωρα της Κυρήνης, περιοχή της σημερινής Λιβύης, υπήρχε ένα δράκος που παραφύλαγε σε μια πηγή και εμπόδιζε την ύδρευση του χωριού, ενώ κατέτρωγε τους περαστικούς.

Για να εξευμενίσουν τον δράκο, οι χωρικοί του έστελναν κάθε μέρα ως τροφή από ένα παιδί, το οποίο επέλεγαν δια κλήρου. Ο Θεός τους λυπήθηκε κι έστειλε τον Άγιο Γεώργιο για να εξολοθρεύσει τον δράκο, σε μία ημέρα που ήταν έτοιμος να καταβροχθίσει την όμορφη μοναχοκόρη του τοπικού άρχοντα. Ο Άγιος, μετά από φοβερή μονομαχία με τον δράκο, τον σκότωσε κι έσωσε την ωραία κόρη. Τότε, ο πατέρας της, αλλά και όλο το χωριό που ήταν ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν Χριστιανοί.

Το θαύμα αυτό αποδίδεται στην επιβίωση ενός πανάρχαιου εθίμου, της προσφοράς ανθρωποθυσιών στους δαίμονας, που καραδοκούσαν στις πηγές των υδάτων. Ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης το θεωρεί ως αναβίωση του αρχαίου μύθου του Περσέα, που έσωσε την Ανδρομέδα από τέρας. Ο μύθος ήταν ακόμη ζωντανός στην περιοχή της Καππαδοκίας, όπου έδρασε και μαρτύρησε ο Γεώργιος. Η Δρακοκτονία του Αγίου Γεωργίου δεν αναφέρεται στους αρχικούς Βίους του Αγίου, γι' αυτό και μέχρι τον 12ο αιώνα η εκκλησιαστική εικονογραφία τον παρουσιάζει πεζό και όχι επί λευκού ίππου να διατρυπά με το δόρυ του τον δράκο, όπως επικράτησε να εικονίζεται αργότερα.

Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει μια σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο. Οι εορτές του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ελαμβάνοντο παλαιότερα ως χρονικά ορόσημα για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, καλλιέργεια κτημάτων κλπ), καθώς διαιρούν τον χρόνο σε δύο εξαμηνίες. Η γιορτή μέσα στην πασχαλινή περίοδο δίνει την ευκαιρία για ένα ανοιξιάτικο πανηγυρισμό στα πολλά εξωκλήσια και τις στάνες των κτηνοτρόφων, με προσφορά γαλακτερών στους επισκέπτες και ζωοθυσίες (κουρμπάνια) προς τιμή του Αγίου.

Ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι ο προστάτης-Άγιος: της Αγγλίας, των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, του βουλγαρικού Στρατού, της Καταλανίας, του Ελληνικού Πεζικού, των Μασόνων, των Προσκόπων, των Σταυροφόρων και της στάνης.

Έθιμα Αγίου Γεωργίου

Στο Όλβιο Ξάνθης αναβιώνει το έθιμο των πεχλιβάνηδων. Νεαροί παλαιστές (πεχλιβάνηδες), φορώντας δερμάτινο παντελόνι και αλειμμένοι με λάδι, επιδίδονται σ ’ένα είδος ελληνορρωμαϊκής πάλης, ιδιαίτερα δημοφιλούς στην Τουρκία. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα βάλει πλάτη τον αντίπαλό του ή θα του κατεβάσει το παντελόνι. Το έθιμο λέγεται ότι αναπαριστά τη μάχη του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο και ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης.

Το έθιμο των πεχλιβάνηδων αναβιώνει και στην Ανθή Σερρών. Οι ρίζες του, εδώ, βρίσκονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν τα θαρραλέα παλληκάρια του χωριού, παίρνοντας την ευλογία από τον Αη-Γιώργη, πάλευαν με τα πρωτοπαλίκαρα των Τούρκων και κατάφερναν επιδεικνύοντας δύναμη και θάρρος να τα νικήσουν.

Στο Νέο Σούλι Σερρών γίνεται η αναπαράσταση της νίκης του Αγίου Γεωργίου επί του δράκου από νέους του χωριού. Το δρώμενο της «Δρακοκτονίας» συγκεντρώνει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Ακολουθεί γλέντι με χορό, κρασί και παραδοσιακό φαγητό.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γίνονται αυτοσχέδιες ιπποδρομίες προς τιμή του Αγίου (Καλλιόπη Λήμνου, Πλατύ Μεσσηνίας, Άγιος Γεώργιος Μεσολογγίου).

Η Αράχωβα Βοιωτίας τιμά τον προστάτη Άγιό της με τριήμερες εκδηλώσεις, το «Πανηγυράκι», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Περιλαμβάνει δρώμενα, παραδοσιακά αγωνίσματα, τοπικούς χορούς και παραδοσιακή μουσική. Την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, κατά τη διάρκεια της περιφοράς της, συνοδεύουν νέοι και νέες της περιοχής με τοπικές ενδυμασίες.

Στην Ασή Γωνιά Χανίων οι κτηνοτρόφοι της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά για να πάρουν την ευλογία του. Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά λέρια (κουδούνια), μαντρώνονται στην «κούρτα» έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα από 200.000 παράνομα όπλα στην Κρήτη


Τρία τέσσερα όπλα κατά μέσο όρο έχει ο κάθε άνδρας της Κρήτης ή τουλάχιστον τόσα υπάρχουν σε κάθε… νοικοκυριό. Υπολογίζουμε ότι κυκλοφορούν πάνω από 200.000 παράνομα όπλα κάθε είδους, και ανεξαρτήτως παλαιότητας είναι εύχρηστα», δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στον Ελεύθερο Τύπο, με αφορμή το θανατηφόρο περιστατικό με θύμα έναν 25χρονο στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου.

«Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και περίπου 5.000 κυνηγετικά όπλα, οι άδειες των οποίων έχουν λήξει και έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό και την κατάσχεσή τους», προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός.

Στο μεταξύ αποκαλύπτεται ότι τι όπλο που «θέρισε» τη ζωή του 25χρονου Γιώργου Γυπαράκη είχε υποστεί μετατροπές από τον κάτοχό του προκειμένου να ρίχνει όλες τις σφαίρες της γεμιστήρας όσο ο χρήστης κρατούσε πατημένη τη σκανδάλη του, δηλαδή κατά ριπάς. Ο δράστης και φίλος του θύματος διαπίστωσε την εμπλοκή του και επιχείρησε μόνος του να το θέσει σε λειτουργία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κεδίκογλου: Θα ελεγχθούν όσοι απουσιάσουν μετά την στάση


Σε πειθαρχικό έλεγχο θα υποβληθούν όσοι καθηγητές απουσιάσουν αδικαιολογήτως από την θέση τους μετά την τρίωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει για σήμερα η ΟΛΜΕ, όπως δήλωσε ο Συμεών Κεδίκογλου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο υφυπουργός Παιδείας εξέφρασε την άποψη πως η κατάληψη συνιστά μια «βαθιά αντιδημοκρατική πράξη» ενώ τόνισε πως η στάση εργασίας δεν είναι πρακτική που βοηθά τους μαθητές.

«Θα τηρηθεί ο νόμος και θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες. Να πολεμήσουμε το εθιμικό φαινόμενο των καταλήψεων», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου κάνοντας λόγο για «το χειρότερο πρόσωπο του συνδικαλισμού».

Δείτε το βίντεο του Mega




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε επιφυλακή οι αρχές για την άνοδο της στάθμης του Έβρου


Σταθερές αλλά επάνω από τα όρια επιφυλακής παραμένουν οι στάθμες Έβρου και των παραποτάμων του, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαήλογκραντ στη Βουλγαρία.

Στις 9 το βράδυ στα σημεία μέτρησης των Κομάρων η στάθμη άγγιξε τα 5,10μ με όριο επιφυλακής τα 4,80μ., του Πυθίου τα 5,00μ με όριο επιφυλακής τα 4,70μ. και των Κήπων τα 3,70μ με όριο επιφυλακής τα 4,60μ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών της περιφέρειας, τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται σταδιακή μείωση της ταχύτητας και του όγκου των νερών που εισρέουν από την Βουλγαρία στην κοίτη του ποταμού Έβρου.

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου.

Την ίδια στιγμή, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς έχουν ειδοποιηθεί, για προληπτικούς λόγους να μην πλησιάζουν την κοίτη του Έβρου και των παραποτάμων του, απομακρύνοντας από την παρέβρια περιοχή, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό πάει να πει ανθρωπιά


Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι επιβάτες ενός λεωφορείου στο Καναδά, όπου έγιναν αυτόπτες μάρτυρες μίας πράξης, που πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους.

Όλα έγιναν όταν στο λεωφορείο ανέβηκε ένας επιβάτης, ο οποίος προφανώς λόγω φτώχειας, αντί για παπούτσια, στα πόδια του είχε φορέσει δύο σακούλες.

Όταν το αντιλήφθηκε ένας άλλος επιβάτης του λεωφορείου πήγε και έκατσε δίπλα του. Έβγαλε τις κάλτσες του αρχικά και στη συνέχεια τα παπούτσια του. Τα έδωσε και στην επόμενη στάση κατέβηκε.

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο οδηγός του λεωφορείου φρόντισε όλη αυτή η κίνηση να γίνει λίγο πριν την επόμενη στάση με αποτέλεσμα να μην προλάβει καν να ακούσει ευχαριστώ.

Όλο το λεωφορείο έμεινε άφωνο και ο κύριος που έδωσε τα παπούτσια όντως κατέβηκε ξυπόλυτος, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.


Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα προστατέψεις τη μηχανή σου από τους κλέφτες


H μοτοσικλέτα μας είναι πολύτιμη και μην αμφιβάλλετε πως πάντα υπάρχει η περίπτωση κάποιος να τη βάλει στο μάτι. Η ασφάλειά της, όμως, εξαρτάται από εσάς και το πώς θα την προστατέψετε.

Φυλάξτε τη, λοιπόν, και φυλάξτε τη καλά. Διαφορετικά, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ξυπνήσετε ένα πρωί και να μην τη βρείτε εκεί που την αφήσατε. Τρομακτικό, ε; Για να μη βρεθείτε σε αυτή τη θέση, πρέπει να προνοήσετε.

Ένα κλειστό γκαράζ σίγουρα σας λύνει τα χέρια, αλλά λίγοι είναι οι τυχεροί που διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η μοτοσικλέτα θα περνάει τα βράδια της σε κοινή θέα μπροστά από το σπίτι, το πρόβλημα μεγαλώνει και πρέπει αντίστοιχα να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης.

Να θυμάστε ότι κανένα σύστημα προφύλαξης δεν είναι απαραβίαστο. Βασικός σκοπός των συστημάτων ασφαλείας, λοιπόν, είναι να καθυστερήσετε τον επίδοξο κλέφτη αρκετά, ώστε να γίνει αντιληπτός.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πολλές και διαφορετικού τύπου κλειδαριές, να κάνετε δηλαδή συνδυασμό π.χ. λουκέτο δισκόφρενου μαζί με αλυσίδα.

Καλή λύση είναι ο συναγερμός. Μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο.

Κλειδώνετε τη μοτοσικλέτα σε σταθερό σημείο (κολώνα, δέντρο) και από σταθερό σημείο του πλαισίου. Αν περνάτε την αλυσίδα μόνο από τον τροχό, μην εκπλαγείτε αν το πρωί βρείτε μόνο αυτόν!

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο σταθερό σημείο για να δέσετε τη μοτοσικλέτα σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα γάντζο πάνω στο έδαφος, κάνοντας την κατάλληλη τρύπα. Υπάρχουν ειδικά κιτ με τις κατάλληλες βίδες κτλ..

Βάλτε τα λουκέτα με την εσοχή της κλειδαριάς να μην είναι προς το μέρος του δρόμου. Θα δυσκολέψει λίγο και εσάς (που έχετε το κλειδί) να το ξεκλειδώσετε, αλλά φανταστείτε πόσο θα δυσκολέψει τον επίδοξο κλέφτη. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε πολύτιμο χρόνο.

Προσπαθήσετε να έχετε οπτική επαφή με το σημείο που την κλειδώνετε, αν μάλιστα αυτό φωτίζεται ή έχει κίνηση και το βράδυ ακόμα καλύτερα. Ίσως είναι προτιμότερο, μάλιστα, να την βάζετε στην πλευρά απέναντι από το σπίτι σας και όχι ακριβώς μπροστά.

Να θυμάστε, τέλος, πως δεν την αφήνουμε ξεκλείδωτη ούτε για 10 λεπτά! Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κλέφτες ακολουθούν τα θύματά τους και «χτυπούν» αμέσως μόλις αφήσουν τη μοτοσικλέτα.

Μια δοκιμασμένη πρακτική, τέλος, είναι να την παρκάρετε απέναντι από ένα κοντινό σας αστυνομικό τμήμα. Αν η μοτοσικλέτα σου είναι παρκαρισμένη απέναντι από τη σκοπιά του φρουρού, σίγουρα η πρόκληση για τον επίδοξο κλέφτη είναι μεγαλύτερη μεν, αλλά και οι πιθανότητες να τον δει έστω κάποιος, πολύ περισσότερες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Με αφορμή την απώλεια των εκ των κορυφαίων συγγραφέων Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβαντές και Γουίλιαμ Σέξπιρ η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.



Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκεύασαν γραφένιο με… μίξερ


Το γραφένιο, είναι ένα νέο υλικό, αρκετά λεπτό και πολύ ισχυρό, ενώ είναι αγωγός του ηλεκτρισμού, κάνοντάς το έτσι, υλικό του μέλλοντος.

Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, κατάφερε να παρασκευάσει μικροσκοπικά φύλλα γραφενίου, χρησιμοποιώντας μόλις ένα μίξερ!

Όπως αναφέρει το e-pcmag.gr, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη σκόνη γραφίτη (το υλικό από όπου παράγονται οι μύτες των μολυβιών), το οποίο ανακάτεψαν σε μεγάλη ταχύτητα με ένα μίγμα υγρού πλυντηρίου πιάτων και νερό.

Αυτά τα υλικά μπήκαν στο μίξερ και το αποτέλεσμα ήταν λεπτά φύλλα γραφένιου, το καθένα με πάχος περίπου 1 νανόμετρο (δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και μήκους 100 νανόμετρα, τα οποία αιωρούνταν μέσα στο υγρό.

Η δύναμη που δημιουργήθηκε από τις λεπίδες του μίξερ, διαχώρισε τον γραφίτη σε στρώματα γραφένιου, χωρίς να κάνει ζημιά στη δισδιάστατη δομή του.

Με αυτή τη νέα τεχνική, μπορούν να να παραχθούν περίπου 5 γραμάρια γραφένιου την ώρα, ενώ -σε βιομηχανικό επίπεδο- εκτιμάται ότι, από 10.000 λίτρα διαλύματος, θα μπορούσαν να παραχθούν 100 γραμμάρια γραφένιου την ώρα.

Συχνά οι ερευνητές βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να παράγουν είτε μικρές ποσότητες γραφένιου υψηλής ποιότητας (με παραγωγή, λιγότερο από μισό γραμμάριο την ώρα), είτε μεγάλες ποσότητες, αλλά με ελαττώματα.

Αρκετοί πάντως πιστεύουν ότι κάποια στιγμή το γραφένιο θα αντικαταστήσει τους ημιαγωγούς από πυρίτιο, που σήμερα κυριαρχούν στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και υπολογιστών.



Διαβάστε περισσότερα...

To «Ελ Νίνιο» ξανά στο προσκήνιο


O χάρτης απόκλισης θερμοκρασίας από τον Ιανουάριο του 1998 δείχνει (με κόκκινο χρώμα) την τεράστια θερμή θαλάσσια επιφάνεια, η οποία εκτείνεται από την ακτή του Περού έως τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1998 έλαβε χώρα το ισχυρότερο Ελ Νίνιο από την αρχή των μετεωρολογικών μετρήσεων. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους επίκειται και πάλι σύμφωνα με προβλέψεις μετεωρολόγων ένα δυνητικά ισχυρό Ελ Νίνιο.



Πολλοί φοβούνται ότι το θερμό ωκεάνιο ρεύμα στον κεντρικό Ειρηνικό θα φέρει τα πάνω κάτω στις καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ήδη, εδώ και αρκετές ημέρες, οι συνήθεις αληγείς ανατολικοί άνεμοι -κάτι σαν τα μελτέμια στην περιοχή μας- που μεταφέρουν θερμότερα επιφανειακά θαλάσσια νερά στην Αυστραλία έχουν παρουσιάσει σημαντική εξασθένηση.

Με το που θα κοπάσουν οι άνεμοι αυτοί, τα ζεστά θαλάσσια επιφανειακά νερά θα επιστρέψουν στις ακτές του Περού αντικαθιστώντας τα ψυχρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ωκεάνια ρεύματα.

Η αλλαγή όμως στις καιρικές συνθήκες θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς η νέα μετεο-κατάσταση θα προκαλέσει έντονη ξηρασία στα ανατολικά τμήματα της Αυστραλίας και καταρρακτώδεις βροχές στις ερημικές εκτάσεις της Νότιας Αμερικής.

Δεδομένου ότι όλα τα συστήματα καιρού στη γη αλληλοεπηρεάζονται, ένα ισχυρό Ελ Νίνιο θα έχει επιπτώσεις στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες ανά τον κόσμο.

Για παράδειγμα, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου οι βροχές αναμένεται να μειωθούν δραματικά, ενώ η -κατά τα άλλα- ξηρή Καλιφόρνια θα δοκιμαστεί από σφοδρές βροχοθύελλες.

Ανατολικά του Μεξικού θα πρέπει να σχηματίζονται ισχυρές τροπικές καταιγίδες, ενώ παράλληλα ο αριθμός τους θα μειωθεί σημαντικά στον Ατλαντικό.

Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία είναι πιθανό να πληγούν από παρατεταμένη ξηρασία. Εξαίρεση αποτελεί η Ευρώπη όπου ο καιρός δεν δείχνει να επηρεάζεται άμεσα από το Ελ Νίνιο.

Οι υποδομές, ειδικά στις περιοχές όπου οι βροχοπτώσεις σπανίζουν, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αναμενόμενες -εξαιτίας του Ελ Νίνιο- ισχυρές βροχές και θύελλες και εκεί ο κίνδυνος για ανυπολόγιστες ζημιές είναι πολύ μεγάλος.

Αντίθετα, στις συνήθως πλούσιες σε βροχοπτώσεις περιοχές θα υπάρξουν -εξαιτίας της ξηρασίας- απώλειες σε σοδειές, που μπορεί να έχουν επίσης αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Και στην ίδια τη φύση όμως, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου του Ελ Νίνιο παρατηρείται μια μαζική εξαφάνιση θαλάσσιων πτηνών και ειδών φώκιας, καθώς τα ψάρια μεταναστεύουν.

Παράλληλα, η ξηρασία στην Αυστραλία και την περιοχή του Αμαζονίου οδηγεί πολλά ζώα και φυτά στον αφανισμό.

Ελ Νίνιο στα ισπανικά σημαίνει "το παιδί των Χριστουγέννων", καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο, αρκετά εξασθενημένο, λαμβάνει χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα στις ακτές του Περού την περίοδο γύρω από τα Χριστούγεννα. Ανάλογες της έντασής του αναμένεται να είναι και οι επιπτώσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς το παρόν πάντως είναι αδύνατο να προβλεφτούν με ακρίβεια οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στο θαλάσσιο αυτό ρεύμα το προσεχές διάστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Καθολική Εκκλησία αποζημίωσε θύματα παιδεραστών ιερέων


Η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας έχει αποζημιώσει μέχρι στιγμής 1.380 ανθρώπους που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, όπως δήλωσε ο επίσκοπος Τρεβήρων Στέφαν Άκερμαν σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο Τετάρτη στη γαλλική εφημερίδα Λα Κρουά.

"Ξεκινήσαμε μια διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από την οποία έχουν ήδη επωφεληθεί 1.380 άνθρωποι. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται μόνο στη Γερμανία και σε καμία άλλη κοινωνική ομάδα, σε κανέναν θεσμό", είπε ο Άκερμαν. Η Σύνοδος των Γερμανών Επισκόπων είχε αναθέσει στον Άκερμαν να ερευνήσει το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς που αποκαλύφθηκε το 2010 και προκάλεσε σάλο όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και εκτός των συνόρων της.

Ο συνολικός αριθμός των ανηλίκων που έπεσαν θύματα παιδεραστών ιερέων στη Γερμανία δεν είναι γνωστός. Η Εκκλησία προσέφερε 5.000 ευρώ σε καθένα από τα θύματα όμως ορισμένοι έκριναν ανεπαρκές αυτό το ποσό.

Τον περασμένο μήνα η Σύνοδος ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα που θα διαρκέσει τρεισήμισι χρόνια ώστε να ρίξει φως στο φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα με τον Άκερμαν "κατ' αρχήν θα συγκεντρώσουμε δεδομένα για να καθορίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των πράξεων αυτών". Ταυτόχρονα όμως "θα μελετήσουμε σε βάθος τις ενέργειες των εγκληματιών και τη στάση των εκκλησιαστικών αρχών τις τελευταίες δεκαετίες", όπως είπε στην εφημερίδα. Κατόπιν, τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα συγκριθούν με εκείνα παρόμοιων μελετών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και στα εκκλησιαστικά τάγματα της Γερμανίας.

Η γαλλική καθολική εφημερίδα επισημαίνει ότι περισσότεροι από 180.000 πιστοί εγκατέλειψαν την Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας το 2010, δηλαδή 40% περισσότεροι σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.



Διαβάστε περισσότερα...

10 ζώα που μπορεί να μην ξαναδείς


Ο Ιβεριανός Λύγκας, ο Ρινόκερος της Σουμάτρα, με ύψος μόλις ένα μέτρο και η Τίγρης της Σουμάτρα, είναι κάποια από τα πιο όμορφα και σπάνια ζώα στον πλανήτη, μπορεί όμως στα επόμενα δέκα χρόνια να έχουν εξαφανιστεί.

Τα περισσότερα είδη αριθμούν λιγότερα από 500 ζώα σε όλον τον πλανήτη και θεωρούνται προστατευμένα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 60% των υπόγειων υδάτων της Κίνας είναι μολυσμένο


Η ποιότητα του νερού κρίθηκε «σχετικά κακή» ή «πολύ κακή».

Περίπου το 60% των υπόγειων υδάτων που έχουν ελεγχθεί στη Κίνα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση αν δεν υποβληθούν σε επεξεργασία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ανησυχητικό επίπεδο μόλυνσης του περιβάλλοντος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η ποιότητα του νερού που ελέγχθηκε γύρω από 203 κινεζικές πόλεις πέρυσι κρίθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις «σχετικά κακή» ή «πολύ κακή».

Στην πρώτη περίπτωση το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση χωρίς επεξεργασία. Στη δεύτερη, το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση, ακόμη κι αν υποστεί επεξεργασία.

Το ποσοστό του νερού που θεωρείται ακατάλληλο προς πόση χωρίς επεξεργασία αυξήθηκε κατά 57% από το 2012, αποκάλυψε η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε το Νέα Κίνα.

Η επιδείνωση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους Κινέζους, οι οποίοι είναι όλο και λιγότεροι διατεθειμένοι να δεχθούν να θυσιαστεί το περιβάλλον στον βωμό της ανάπτυξης.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι η μόλυνση του εδάφους της χώρας φτάνει μια επιφάνεια η οποία εκτιμάται ότι είναι διπλάσια σε έκταση από την επικράτεια της Γαλλίας.

Περισσότερο από το 80% των ρύπων που εντοπίστηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν ήταν βιολογικής προέλευσης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε διάστημα οκτώ ετών, από το 2005 ως το 2013, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν κρατηθεί για καιρό μυστικά.

Εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος είχε παραδεχθεί το 2013 την ύπαρξη «χωριών καρκίνου», πολλά χρόνια αφού πληροφορίες είχαν κάνει λόγο για έναν αυξημένο σε σχέση με τον μέσο όρο αριθμό κρουσμάτων της ασθένειας σε κάποιες ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη


Με τη συμμετοχή πάνω από 400 φοιτητών.

Περισσότεροι από 400 φοιτητές, από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα λάβουν μέρος στο 13ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, και άλλων διεθνών οργανισμών, γνωστό ως ThessISMUN.

Το συνέδριο που ξεκινάει απόψε και θα διαρκέσει ως την Κυριακή, 27 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αθανάσιο Καϊση.

«Θεωρώ σπουδαίο το γεγονός ότι θα γίνει όσμωση των φοιτητών από διάφορες χώρες και έννομες τάξεις. Οι ημέρες αυτές τους δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τη διδασκαλία καθώς η άσκηση γίνεται με αληθινά 'πυρά'», δήλωσε ο κ. Καϊσης, προσθέτοντας: «Οι φοιτητές αντιλαμβάνονται πως πέρα και έξω από τη χώρα τους υπάρχει διεθνές δίκαιο, η βία δεν έχει θέση και ο πόλεμος δεν μπορεί να υπάρχει».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ThessISMUN, εκτός από τους φοιτητές όλων των μεγάλων ελληνικών πανεπιστημίων, συμμετέχουν και από Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και Κύπρο.

«Εκατοντάδες φοιτητές από δέκα χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζονται για να επιλύσουν προβλήματα, μαθαίνουν να ενισχύουν τις ικανότητές τους, ενώ βλέπουν τις ιδέες να γίνονται πράξη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Χατζηδημητρίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την καθηγήτρια διεθνούς δικαίου του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Παρούλα Νάσκου - Περράκη. Κατά τη διάρκειά του οι φοιτητές θα ασχοληθούν με επίκαιρα θέματα όπως η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η εκπαίδευση, η υγεία, η μετανάστευση κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος οι διακοπές του Πάσχα για φοιτητές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ


Σε πολλά τμήματα οι διακοπές του Πάσχα ολοκληρώθηκαν στις 22 Απριλίου.

Δεν είναι μόνο οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων που επιστρέφουν πρόωρα στις σχολικές αίθουσες για να αναπληρώσουν τις ώρες που χάθηκαν λόγω των καταλήψεων. Επιστροφή στα έδρανα των πανεπιστημίων έχουμε και για πολλούς φοιτητές τμημάτων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι διακοπές του Πάσχα ολοκληρώνονται στις 23 Απριλίου για τους φοιτητές του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Το ίδιο θα συμβεί και για τους φοιτητές του τμήματος Μαθηματικών για τους οποίους οι διακοπές ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου Μ.Πέμπτη. Από σήμερα επιστρέφουν στα μαθήματα και οι φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας αφού οι διακοπές τους ολοκληρώθηκαν στις 22 Απριλίου.

Σε πολλά τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οι διακοπές του Πάσχα συρρικνώθηκαν λόγω της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τμήματα όπου το εαρινό εξάμηνο άρχισε τη Μ.Δευτέρα.

Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν και για αρκετούς φοιτητές των τμημάτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αφού και εκεί παρατηρήθηκαν προβλήματα στη διεξαγωγή των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι διακοπές του Πάσχα ολοκληρώθηκαν για τους φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στις 22 Απριλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για τη σημασία του Τουρισμού στην Οικονομία από το δήμο Χερσονήσου


Την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 στις 10:00 στο Ξενοδοχείο Creta Maris Beach Resort.

Ημερίδα με τίτλο «Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Δήμου Χερσονήσου στον τομέα του Τουρισμού» διοργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 στις 10:00, στο Ξενοδοχείο Creta Maris Beach Resort στο Λιμάνι Χερσονήσου.

Συγκεκριμένα το θέμα της συζήτησης είναι η «Η σημασία του τουρισμού στην οικονομία του Δήμου Χερσονήσου – Τουριστικές εισπράξεις και προϊόντα. Μια προσέγγιση με την λογική των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού» και τις ομιλίες θα συντονίζουν οι Γιάννης Ζαχαριουδάκης και Μηνάς Λιαπάκης.

Πρόγραμμα ημερίδας:

9:30 – 10:00 Προσέλευση & Εγγραφή Συνέδρων

10:00 – 11:00 Χαιρετισμοί

11:00 – 11:30 Δρ.Γεράσιμος Ζαχαράτος – Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστημονικός υπεύθυνος τουριστικής έρευνας Δήμου Χερσονήσου: «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση τη προσέγγιση των Περιφερειακών Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού – Η ανακεφαλαίωση μιας έρευνας για τον τουρισμό στο Δήμο Χερσονήσου.»

11:30 - 12:00 Σταύρος Χατζημαρινάκης – Δρ. Πανεπιστημίου Πατρών Ερευνητής Εργαστηρίου Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού: «Τελική φάση συμπερασμάτων της έρευνας για την τουριστική κατανάλωση στον Δήμο Χερσονήσου»

12:00 – 12:30 Ανδρέας Μεταξάς – Πρόεδρος ΙΤΕΠ, Ξενοδόχος: «Το ΙΤΕΠ και η περιφερειακή διάσταση του τουρισμού στην Κρήτη»

12:30 – 13:00 Δρ. Μαρκάκη Μαρία, Ερευνήτρια του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων ΙΤΕΠ: «Ο Τουρισμός στην Περιφέρεια Κρήτης και οι Υπόλοιπες Περιφέρειες»

13:00 – 13:30 Συζήτηση – Ερωτήσεις



Διαβάστε περισσότερα...

Έξι νέα περιπολικά σκάφη στο δυναμικό του Λιμενικού


Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ Βαρβιτσιώτη και της αναδόχου εταιρείας.

Ενισχύονται οι δυνάμεις επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος, ο στόλος του οποίου πρόκειται να ενισχυθεί με έξι νέα περιπολικά σκάφη. Την αγορά επικύρωσε η υπογραφή σύμβασης από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Montmontaza-Greben doo», η οποία επικράτησε σε δημόσιο διαγωνισμό ανοιχτής διαδικασίας και διεθνούς συμμετοχής.

Τα περιπολικά σκάφη είναι τύπου POB-24G και είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα ενισχυμένο με ίνες γυαλιού. Φέρουν δύο κύριες μηχανές τετράχρονες και πετρελαιοκίνητες, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Το ολικό τους μήκος είναι 24,76 μ. και το πλάτος τους 6,44 μ., αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου, ενώ έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων

Το κόστος της αγοράς των νέων σκαφών ανέρχεται στα 13.387.998 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η τραγωδία του πατέρα


Εντοπίστηκαν νεκρά στο σπίτι του τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του - Δείτε τις φωτογραφίες.

Στο σπίτι του στη Βρετανία επιστρέφει από τη Νότιο Αφρική ο 43χρονος Gary Clarence, πατέρας των τριών παιδιών που βρέθηκαν νεκρά σε σπίτι στο Λονδίνο.

Μία 43χρονη γυναίκα συνελήφθη ως ύποπτη για φόνο και μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για τη σύζυγό του Clarence, Tania, που είχε μείνει στο Λονδίνο, ή για κάποιο άλλο πρόσωπο.

Τα τρία παιδιά με αναπηρίες, ένα κορίτσι τεσσάρων ετών και δίδυμα αγόρια τριών ετών, δεν μπορούσαν να μιλήσουν ή να περπατήσουν, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο Clarence, σύμβουλος επενδύσεων στο επάγγελμα, βρισκόταν στο Κέιπ Τάουν με τη μεγαλύτερη κόρη του, 8 ετών.

Η οικογένεια είχε μετακομίσει στην περιοχή πριν από λίγους μήνες, ύστερα από ανακαίνιση του σπιτιού, όπου έφτιαξαν ασανσέρ και ράμπες, προφανώς για τα παιδιά, ενώ οι γείτονες μιλούν για αξιαγάπητους ανθρώπους.

Φως στα αίτια του θανάτου των τριών παιδιών αναμένεται να ρίξει η νεκροψία.

Γείτονες και φίλοι άφηναν σήμερα σημειώματα και παιχνίδια έξω από το σπίτι της οικογένειας.

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Απάτη σε βάρος ανέργων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Καταζητείται από την Ιντερπόλ 59χρονος που εξαπάτησε 102 άτομα.

Περισσότεροι από 102 άνεργοι έπεσαν θύματα ενός 59χρονου από την Τυνησία, ο οποίος μέσω παράνομου γραφείου ευρέσεως εργασίας που διεύθυνε, κατάφερε να αποκομίσει κέρδος τουλάχιστον 62.000 ευρώ και να εξαφανιστεί.

Ο δράστης, τα στοιχεία του οποίου είναι άγνωστα καθώς χρησιμοποιούσε πλαστά ελληνικά έγγραφα, είχε καταφέρει από τον Ιούλιο του 2012 να ιδρύσει νομιμοφανή εταιρεία ευρέσεως εργασίας, με υποκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και υποτιθέμενο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών χρηματικής διαμεσολάβησης και υπηρεσιών διαφήμισης. Ο τρόπος που εξαπατούσε τους άνεργους που προσέφευγαν στο γραφείο του ήταν συνάπτοντας ένα υποτιθέμενο συμβόλαιο–σύμβαση εργασίας και στη συνέχεια αξιώνοντας για αυτό την καταβολή των 600 ευρώ, υποσχόμενος την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Ο ίδιος είχε ιδρύσει παρόμοιες εταιρίες- μαϊμού στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, καθώς και στην Κύπρο, όπου το αντίστοιχο γραφείο λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Για την υπόθεση έχει ήδη εκδοθεί Ερυθρά Αγγελία διεθνών αναζητήσεων και σύλληψης του 59χρονου από την Ιντερπόλ, ενώ η σχετική δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Προτεραιότητα η άμεση εφαρμογή ενός νέου προγράμματος»


Τερματισμό της λιτότητας και επιστροφή στην ανάπτυξη προτείνει ο Μίχαλος.

Αλλαγή πολιτικής, με τερματισμό της λιτότητας και στροφή στην ανάπτυξη προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την ανακοίνωση της Eurostat για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος.

«Οι εταίροι μας θα πρέπει να πειστούν ότι αποτελεί προτεραιότητα η άμεση εφαρμογή ενός νέου προγράμματος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όχι απλά να ανοίξει η συζήτηση και το ζήτημα να μετατεθεί στις καλένδες. Και βέβαια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει άμεσα να εφαρμόζει αναπτυξιακά μέτρα, ξεκινώντας από τη θέσπιση κινήτρων για την επιβίωση, αρχικά, και την ανάπτυξη, στη συνέχεια, της επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ «η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, επιβεβαίωσε με την ανακοίνωση της τα στοιχεία που της δόθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και από τα οποία τεκμαίρεται η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των στοιχείων του πρωτογενούς ελλείμματος αφαιρουμένων των ποσών που διοχετεύθηκαν στις τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που δυστυχώς εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς το 2013 έφθασε το 175,1% του ΑΕΠ από 157,2% του ΑΕΠ το 2012. Για να υπάρξει μείωση του χρέους, απαιτείται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να προβούν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων -όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση αποπληρωμής-, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, προκειμένου να εξοβελιστούν οι μεγάλες απώλειες που υπέστη η ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μνημονιακών προγραμμάτων.

Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια κόστισαν στην ελληνική οικονομία 73 δισ. ευρώ και μάλιστα το θετικό αντίκτυπο στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις απώλειες αυτές ήταν μόλις 32 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα χάθηκαν άλλα 25 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας και μειώθηκε κατά 35% το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Και βέβαια διογκώθηκε επικίνδυνα η ανεργία φθάνοντας στα επίπεδα του 27%, με 1.350.000 ανέργους εκ των οποίων οι 850.000 «δημιουργήθηκαν» τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Χρειάζεται ένα νέο σταθερό φορολογικό καθεστώς, με λογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, επίλυση του καυτού προβλήματος των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων, αλλαγή της στάσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, που τώρα ασφυκτιούν. Χρειάζεται επίσης στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς για την ανάπτυξη τους, όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η παιδεία, η υγεία και πάνω απ όλα η παραγωγική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μόνο έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε με το αίμα, στην κυριολεξία, του ελληνικού λαού θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο και εν τέλει να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη».



Διαβάστε περισσότερα...

Ενδεχόμενο «βελτιωτικών κινήσεων» στη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος


Παράγοντας ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως το ποσό των 525 εκατ. ευρώ.

«Θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση- μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου-, στην περίπτωση που, λόγω των εξαιρέσεων, απομένει κάποιο ποσό αδιάθετο.

«Θα ληφθούν υπόψη και οι φορολογικές δηλώσεις του 2014, κατ' αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους (σ.σ. τα γενικά κριτήρια για το μέρισμα αφορούν σε φορολογικές που υποβλήθηκαν το 2013)», ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο ενδεχόμενα: ή να αυξήσει κατά 500 ευρώ το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ (το επίδομα, πάντως, θα απομειώνεται στη συνέχεια κατά το πρότυπο της διανομής στους ένστολους), ή να λάβει υπόψη τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος για το σύνολο των πολιτών (το δεύτερο ενδεχόμενο φαντάζει δυσκολότερο).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως τις 12.30 σήμερα μετά το μεσημέρι, είχαν συμπληρωθεί ηλεκτρονικά 345.000 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 85.000 αιτήσεις που αναλογούν σε ποσό 65 εκατ. ευρώ. Περίπου 130.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ άλλες 130.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για επικύρωση. Επίσης, σημειώνεται ότι το ποσό των 37 εκατ. ευρώ που αναλογεί στους ένστολους θα δοθεί στις 9 Μαΐου.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία μαθητών και καθηγητών στον Ευκλείδη


«Δεν θα λειτουργήσουμε πριν από τη Δευτέρα», λένε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί καθηγητές και μαθητές στον Ευκλείδη.

Οι καθηγητές και οι μαθητές συγκεντρώθηκαν για την πρόωρη επιστροφή στα θρανία λόγω των καταλήψεων που είχαν γίνει ενάντια στην διαθεσιμότητα.

Στον Ευκλείδη υπάρχουν τρία ΕΠΑΛ, από τα οποία το πρώτο είναι υπό κατάληψη από τους μαθητές, στο δεύτερο οι καθηγητές δεν κάνουν μάθημα και μόνο το τρίτο λειτουργεί κανονικά.

Στο 2ο γυμνάσιο Μαλακοπής, ούτε καθηγητές, ούτε μαθητές δεν φάνηκαν μέχρι και τις 8:30 το πρωί. Όπως λένε, πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ τα μαθήματα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους, δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από τη Δευτέρα.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποπειράθηκαν να αποδράσουν κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό


Υπάλληλος του ψυχιατρείου πάλεψε μαζί τους για να αποτρέψει την απόδραση.

Δύο κρατούμενοι, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος, επιχείρησαν λίγη ώρα πριν από την Ανάσταση να αποδράσουν. Ο Ρουμάνος, στο μεταξύ, τρεις μέρες πριν από την απόπειρα απόδρασης, είχε μεταχθεί στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Όπως λέει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος υπαλλήλων του Ψ.Κ.Κ., ο Ρουμάνος είχε προσποιηθεί ότι έχει ταχυπαλμία και καρδιακό άλγος και κατέβηκε, υποβασταζόμενος, από τον Έλληνα συγκρατούμενό του στο ισόγειο της φυλακής με προορισμό το ιατρείο.

Όταν ο υπαρχιφύλακας της βάρδιας τους είπε να περιμένουν προκειμένου να ειδοποιηθεί ο γιατρός, ο Έλληνας του επιτέθηκε από πίσω και προσπάθησε με κεφαλοκλείδωμα να τον ακινητοποιήσει, κλείνοντάς του ταυτόχρονα το στόμα.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι αναφέρουν: «Όταν μετά από πάλη, ο συνάδελφος απέκρουσε την επίθεση, ο Ρουμάνος έβγαλε δύο αυτοσχέδια μαχαίρια και βάζοντάς τα στο λαιμό του υπαρχιφύλακα, του ζητούσε τα κλειδιά. Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ ο συνάδελφος, προσπάθησε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να του πάρουν τα κλειδιά με αποτέλεσμα ο Ρουμάνος να τον τραυματίσει ευτυχώς ελαφρά με το μαχαίρι στα χέρια. Επακολούθησε και με αυτόν συμπλοκή, ενώ ο Έλληνας αποσπώντας κάποια άλλα κλειδιά κινήθηκε προς αυτό προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα».

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, δύο άλλοι κρατούμενοι, που είδαν το Ρουμάνο με το μαχαίρι στα χέρια να στρέφεται κατά του υπαλλήλου, έτρεξαν να τον βοηθήσουν και να τον σώσουν.

Όπως λένε μάλιστα οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αποτραπεί μια απόδραση.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος γύρος κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την αξιολόγηση


Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής και καταλήψεις δημαρχείων.

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντιδρώντας στο νόμο 4250/2014 για την αξιολόγηση. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε κινητοποιήσεις για Παρασκευή και Δευτέρα, ενώ αποφάσισε να ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Η Ομοσπονδία αναφέρει πως εάν δεν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, θα προσφύγει η ίδια, σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες.

Πιο συγκεκριμένα ο χορός των αντιδράσεων ξεκινά την Παρασκευή, 25 Απριλίου, όπου θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Περιφέρεια Αττικής, στις 11.00 το πρωί, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα) και αμέσως μετά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Βασ. Σοφίας 15-Αθήνα). Στη συνέχεις, τη Δευτέρα, 28 Απριλίου, με ευθύνη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας, προτείνεται να γίνουν καταλήψεις στα δημαρχεία της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση για το παρόν και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών


Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 31 Ιουνίου.

Μέσα από την έκθεση «Από τον μορσικό τηλέγραφο… στο κόκκινο τηλέφωνο» ταξιδεύει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Σε μία αίθουσα περίπου 200τ.μ., σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία Τεχνολογίας της Ευρώπης, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, εναρμονισμένο με το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Οι συλλογές μας ενώνουν», παρουσιάζει επιλεγμένα εκθέματα και δράσεις, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στις εφευρέσεις του παρελθόντος και τα σύγχρονα επιτεύγματα.

Περιγράφοντας την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών από την ανακάλυψη του Μορς μέχρι και την κοινόχρηστη τηλεφωνία, τον κόκκινο κερματοδέκτη της δεκαετίας του ’80, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ υπόσχεται να ταξιδέψει και το κοινό της Θεσσαλονίκης, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Επίσης, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από διαδραστικές και ψυχαγωγικές μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, να ανακαλύψουν την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και τους μεγάλους εφευρέτες.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Ιουνίου 2014.






Διαβάστε περισσότερα...

Διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά στην Ξάνθη


Λαβράκια έβγαλε ο έλεγχος που έγινε στο δήμο.

Λαβράκια έβγαλε στην Ξάνθη ο έλεγχος των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και προσληφθεί σε υπηρεσίες της περιοχής, καθώς βρέθηκαν πλαστά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις ενώ οι σχετικοί φάκελοι παραπέμπονται πλέον στη Δικαιοσύνη αλλά και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com, μετά από σχετική εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έλεγχο όλων των πιστοποιητικών των διορισθέντων στο Δημόσιο εντοπίστηκαν περιπτώσεις διορισθέντων στο δήμο Ξάνθης οι οποίοι προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά καταφέρνοντας να καταλάβουν θέσεις που δεν δικαιούνταν βάσει κριτηρίων.

Αμέσως μόλις εστάλη η σχετική εγκύκλιος στο δήμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέλαβαν τον έλεγχο νομιμότητας των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου των δημοτικών υπαλλήλων, εντοπίζοντας τουλάχιστον δυο περιπτώσεις, ενώ δεν αποκλείεται μόλις ο έλεγχος φτάσει στο τέλος του να εντοπιστούν και άλλες.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σχετικώς η εξέλιξη αυτή σημαίνει «αυτόματο θάνατο» για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους οι διορισμοί των οποίων πρέπει άμεσα να ανακληθούν ενώ οι υποθέσεις τους παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη αλλά και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας διοίκησης για τις δικές τους ενέργειες.

Παράλληλα, ο δήμος θα πρέπει να αναζητήσει δικαστικώς τη διεκδίκηση των χρημάτων που έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους όσα χρόνια απασχολούνταν στο δήμο αλλά και τα χρήματα που έχει καταβάλει προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Ο σχετικός έλεγχος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ οι μέχρι στιγμής περιπτώσεις φαίνεται πως αφορούν πιστοποιητικά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες υποθέσεις σε όλες τις βαθμίδες των εργαζομένων.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές για αντίστοιχες περιπτώσεις και σε άλλους ΟΤΑ της περιοχής πέραν του δήμου Ξάνθης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα στήριξης των startups προανήγγειλε ο Θεοχάρης


Εντοπίζει τέσσερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς εταιρείες.

Στο οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών (startups) εταιρειών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η επιχειρηματική ιστοσελίδα www.EMEA.gr σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και εταιρεία τεχνολογίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μία περίοδο όπου οι επιτυχίες των ελληνικών νεοφυών εταιρειών κερδίζουν εύσημα ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τη δημιουργική επανάσταση που βιώνει το ελληνικό επιχειρείν και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για την υποστήριξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ανέφερε γενικότερα ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίζονται ακόμη και εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, καθώς οι startups είναι αυτές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας - ζητούμενο ειδικά στην ελληνική περίπτωση της κρίσης - σε αντίθεση με τις εδραιωμένες εταιρείες που μάλλον προσφέρουν απλώς δομές, παρά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μετρήσεις που δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιχειρούν από ανάγκη (από στόχο 25% του οικονομικού επιτελείου) και μόλις το 25% από ευκαιρία (από στόχο 40%).

Τόνισε, επίσης, τέσσερα προβλήματα που εντοπίζει και ο ίδιος ότι αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα: γραφειοκρατία και καθημερινά «εμπόδια» που θέτει η δημόσια διοίκηση, έλλειψη υποδομών, ασφαλιστικό καθεστώς, φορολογία.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε μπορούν να γίνουν ακόμη βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της γραφειοκρατίας έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.

Προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων, οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, ανέφερε ότι στην ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου συζητείται η απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έως 25.000 ευρώ τζίρο (ρύθμιση που όπως τόνισε χαρακτηριστικά έχουν αρχίσει και "συμμερίζονται" και οι αρμόδιες υπηρεσίες), η κατάργηση της υποχρέωσης διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και οι φοροαπαλλαγές για angel investors.

Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων είχε την ευκαιρία να συζητήσει άμεσα με τους νέους επιχειρηματίες της χώρας και να απαντήσει στα ερωτήματά τους σχετικά με τις εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δραστηριοποιούμενοι στο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Τα προβλήματα που κατέγραψαν οι νέοι επιχειρηματίες αφορούσαν από μη καταβολές επιστροφής ΦΠΑ μέχρι τη φορολόγηση για συνεργασία με επαγγελματίες του εξωτερικού ή για τη χρήση εικονικών γραφείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα θα πάρουν οι στρατιωτικοί από το κοινωνικό μέρισμα


Αναλυτικός πίνακας για το έκτακτο επίδομα.

Τον επίσημο πίνακα στον οποίο αναγράφεται ποιοι στρατιωτικοί θα πάρουν το έκτακτο επίδομα και τι ποσό αναλογεί στον καθένα εξασφάλισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Βάσει των αναγραφομένων στην υποπαράγραφο Α4 του ν.4254/2014, αλλά και στην υπ' αρ. πρωτ. οικ.2/29184/022/8-4-2014 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών η Εφάπαξ Χρηματική Ενίσχυση χορηγείται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία ήταν σε ενέργεια την 31-1-2014 και δικαιούνταν τακτικές αποδοχές (μικτές), οι οποίες κατά την εν λόγω ημερομηνία δεν υπερέβαιναν τα 1.541 ευρώ.

Στον υπολογισμό του ανωτέρω ορίου δε λαμβάνονται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας που δίδεται μόνο σε όσους υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και σε όσους υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης ή μονάδες που από τη φύση της αποστολής τους, διατηρούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Επισημαίνεται ότι στο ανωτέρω όριο συνυπολογιζόνται τα πάσης φύσεως επιδόματα κινδύνου (πτητικό, καταδυτικό, ναρκοπεδίων, κλπ) των οποιων οι συνολικές καταβολές κατά το έτος 2013 διαιρούνται με το 12 και αθροίζονται στις μικτές μηνιαίες αποδοχές.

Η ανωτέρω ενίσχυση (500 ευρώ), καταβάλλεται ολόκληρη εφόσον οι συνολικές μεικτές αποδοχές μηνός Ιανουαρίου 2014, δεν υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ. Για αποδοχές από 1.501 και μέχρι 1.541 ευρώ, η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών.»




Διαβάστε περισσότερα...