Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Εφτά σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο οδικός χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2014.

Nέα αντίληψη εισάγει η κυβέρνηση στην αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού των δημοσίων υπηρεσιών. Οι σωρευτικές απομακρύνσεις δίνουν τη θέση τους σε διαδικασίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η επιλογή προϊσταμένων με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ.

Σε νέα τροχιά μπαίνει η κρατική μηχανή με την εφαρμογή εφτ σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υλοποιηθούν εντός του έτους.

Οι επτά αλλαγές που προωθούνται έως το τέλος του 2014 ώστε άμεσα να ξεκινήσει η εφαρμογή τους είναι οι εξής:

1. Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα περιλαμβάνει την καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών, και την προκήρυξη πανελλαδικού διαγωνισμού υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν θα καταθέτουν αίτηση στις υπηρεσίες όπου ανήκουν προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους.

2. Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη μέσω ΑΣΕΠ

3. Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων, το οποίο προβλέπει βαθμολόγηση βάσει ποσόστωσης προκειμένου να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα» όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις τα ανώτατα ποσοστά έχουν ορισθεί ως εξής:

- Με βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται έως και το 255 των υπαλλήλων σε κάθε διεύθυνση
- Με βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60%
- Με βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15%

4. Επεκτείνεται ο έλεγχος των πειθαρχικών και έχει προγραμματιστεί επιχείρηση-μαμούθ για τον έλεγχο 35.000 μονιμοποιήσεων συμβασιούχων. Οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν μονιμοποιηθεί χωρίς να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα θα απολυθούν από το Δημόσιο.

5. Συνεχίζεται η καταγραφή και αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων θα γίνουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα και τις απολύσεις προσωπικού.

6. Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. φύλαξη κτιρίων)

7. Μείωση γραφειοκρατίας. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών κατά 255 σε 13 τομείς της οικονομίας, που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έθεσε νέα ατζέντα για τις αλλαγές στο Δημόσιο όπου απεφεύχθησαν οι ποσοτικοί στόχοι και τέθηκαν ποιοτικές παράμετροι για την αλλαγή στο κράτος, σύμφωνα με το Έθνος.

Τις επόμενες ημέρες τίθεται επίσης σε διαβούλευση ο νόμος για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων όπου βασικά κριτήρια αποτελούν οι γραπτές εξετάσεις και η συνέντευξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.