Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Κατασκεύασαν γραφένιο με… μίξερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το γραφένιο, είναι ένα νέο υλικό, αρκετά λεπτό και πολύ ισχυρό, ενώ είναι αγωγός του ηλεκτρισμού, κάνοντάς το έτσι, υλικό του μέλλοντος.

Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, κατάφερε να παρασκευάσει μικροσκοπικά φύλλα γραφενίου, χρησιμοποιώντας μόλις ένα μίξερ!

Όπως αναφέρει το e-pcmag.gr, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη σκόνη γραφίτη (το υλικό από όπου παράγονται οι μύτες των μολυβιών), το οποίο ανακάτεψαν σε μεγάλη ταχύτητα με ένα μίγμα υγρού πλυντηρίου πιάτων και νερό.

Αυτά τα υλικά μπήκαν στο μίξερ και το αποτέλεσμα ήταν λεπτά φύλλα γραφένιου, το καθένα με πάχος περίπου 1 νανόμετρο (δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και μήκους 100 νανόμετρα, τα οποία αιωρούνταν μέσα στο υγρό.

Η δύναμη που δημιουργήθηκε από τις λεπίδες του μίξερ, διαχώρισε τον γραφίτη σε στρώματα γραφένιου, χωρίς να κάνει ζημιά στη δισδιάστατη δομή του.

Με αυτή τη νέα τεχνική, μπορούν να να παραχθούν περίπου 5 γραμάρια γραφένιου την ώρα, ενώ -σε βιομηχανικό επίπεδο- εκτιμάται ότι, από 10.000 λίτρα διαλύματος, θα μπορούσαν να παραχθούν 100 γραμμάρια γραφένιου την ώρα.

Συχνά οι ερευνητές βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να παράγουν είτε μικρές ποσότητες γραφένιου υψηλής ποιότητας (με παραγωγή, λιγότερο από μισό γραμμάριο την ώρα), είτε μεγάλες ποσότητες, αλλά με ελαττώματα.

Αρκετοί πάντως πιστεύουν ότι κάποια στιγμή το γραφένιο θα αντικαταστήσει τους ημιαγωγούς από πυρίτιο, που σήμερα κυριαρχούν στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και υπολογιστών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.