Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Βάσει κριτηρίων οι εισακτέοι στα ΑΕΙ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλαγή στον τρόπο καθορισμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οι ηγεσίες των Συμβουλίων των ΑΕΙ. Και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας αύξησε σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων για το 2014-15 σε ορισμένα τμήματα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν ούτε οι υποδομές (αμφιθέατρα, εργαστήρια) ούτε και οι διδάσκοντες.

Τα Συμβούλια ζητούν ο καθορισμός να γίνεται με βάση κριτήρια και αιτιολογημένα και όχι αυθαίρετα.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι των Συμβουλίων, σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι «ο αριθμός φοιτητών ανά τμήμα, όπως προκύπτει έμμεσα από τον αριθμό εισακτέων που έχει αποφασιστεί, θα φέρει πολλά τμήματα σε αδυναμία να λειτουργήσουν επαρκώς. Αφενός η αναλογία διδασκομένων και διδασκόντων θα είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά υψηλή.

Αφετέρου, οι ανεπαρκείς υποδομές θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα εις βάρος των φοιτητών, ενώ οι διδάσκοντες και οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα βρεθούν προ αδιεξόδου».

Οι ηγεσίες των Συμβουλίων ζητούν από το υπ. Παιδείας «να εισαγάγει μία ορθολογική διαδικασία καθορισμού του αριθμού των εισακτέων, συνοδευόμενη από επαρκή τεκμηρίωση και ανάλυση, και που να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

1. Εύλογα ανώτατα όρια για την αναλογία διδασκομένων και διδασκόντων, προσαρμοσμένα στη βάση του γνωστικού αντικειμένου του κάθε τμήματος, τα οποία να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική.

2. Εκτίμηση του μέγιστου αριθμού φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες υποδομές.

3. Σεβασμό στις τεκμηριωμένες προτάσεις των πανεπιστημίων και τα πορίσματα των εξωτερικών αξιολογήσεων.

4. Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ανώτατα όρια που προκύπτουν να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του διδακτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.