Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ξεχάστε τον συμβατικό πόλεμο



Τα νέα όπλα θα έχουν ως στόχο το νευρικό μας σύστημα.

Θα μας ελέγχουν το μυαλό, με κατευθυνόμενη ενέργεια θα μας προκαλούν πόνο, θα μας δαμάζουν τη σκέψη και τις κινήσεις .Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε για τα συμβατικά όπλα. Η νευροεπιστήμη ανοίγει νέους ορίζοντες εξόντωσης των εχθρών.

Ο πόλεμος αποκτάει άλλες διαστάσεις...καθώς ο τομέας της νευροεπιστήμης ανοίγει πλέον νέες προοπτικές για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, σύμφωνα με μια νέα βαρυσήμαντη έκθεση της Βασιλικής Εταιρίας, της ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας. Όπως επισημαίνει, παρά τα οφέλη σε άλλους τομείς όπως η ιατρική, οι αλματώδεις πρόοδοι των νευροεπιστημόνων, οι οποίες έχουν πρακτικές εφαρμογές στο πεδίο της μάχης και γενικότερα της ασφάλειας, θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά πριν υιοθετηθούν.

Οι νέες τεχνικές της νευροεπιστήμης, οι οποίες τείνουν να αξιοποιηθούν από τους στρατιωτικούς και γενικότερα από τις δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβάνουν οπλικά συστήματα που ελέγχονται άμεσα από το νου και άλλα που αποσκοπούν στον έλεγχο του νου των αντιπάλων ή που στέλνουν ακτίνες κατευθυνόμενης ενέργειας και προκαλούν πόνο. Παράλληλα όμως, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος άλλες πρακτικές, όπως η εξέταση -με ειδικές τεχνικές νευροαπεικόνισης- του εγκεφάλου των στρατιωτικών που είναι υποψήφιοι για στρατολόγηση ή η χρησιμοποίηση νέων μεθόδων διακρανιακής εγκεφαλικής και νευρικής διέγερσης για καλύτερη μάθηση κατά τη στρατιωτική εκπαίδευση.

Τα σενάρια αυτά περιγράφονται στην έκθεση του αρχαιότερου επιστημονικού φορέα στον κόσμο, που επισημαίνει ότι η τυχόν υιοθέτησή τους θα φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από ηθικά και νομικά διλήμματα και προκλήσεις για την κοινωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική «Γκάρντιαν».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συχνές οι τάσεις αυτοκτονίας λόγω σωματικής δυσμορφίας



Ανησυχητικά τα στοιχεία γύρω από τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Από την ιδέα της αυτοκτονίας διακατέχεται ένα πολύ υψηλό ποσοστό ατόμων που πάσχουν από τη διαταραχή της κατά φαντασίαν ασχήμιας ή από τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας, όπως ονομάζεται επιστημονικά.

Η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας χαρακτηρίζεται από μια έντονη ενασχόληση με ένα ανύπαρκτο ή ασήμαντο σωματικό μειονέκτημα, που το εντοπίζει μόνο ο πάσχων και οδηγεί σε σημαντικού βαθμού δυσφορία και δυσλειτουργικότητα.

Πολλές φορές, η διαταραχή αυτή αφορά το πρόσωπο του ασθενούς, αλλά μπορεί να αφορά και οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε δείγμα 30.000 ατόμων, το 93% των γυναικών και το 82% των ανδρών νοιάζονται για την εμφάνισή τους, ενώ ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 0,8% ως 2,2% του γενικού πληθυσμού εκδηλώνει την κλινικά ακραία μορφή.

Από τους ασθενείς αυτούς, το 80% αναφέρει αυτοκτονικό ιδεασμό (δηλ. έχει την ιδέα της αυτοκτονίας), το 24-28% έχει κάνει απόπειρες αυτοκτονίας και το 0,3% αυτοκτονεί.

Τα παραπάνω στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, χαρακτηρίστηκαν «ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Σύμφωνα με το λέκτορα της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μιχόπουλο, η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία. Οι ασθενείς επισκέπτονται συχνά δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, προσπαθώντας να απαλλαγούν από την ανησυχία τους για το σωματικό τους μειονέκτημα.

Αν και μέχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η θεραπεία αυτής της διαταραχής, η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει, αφού σε αρκετές περιπτώσεις θεραπεύεται με φαρμακοθεραπεία ή ψυχοθεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

«Έχασα το μωρό που προσπαθούσα να αποκτήσω επί 17 χρόνια»



Το θαύμα της ζωής κράτησε μόλις 32 ημέρες.

Η Τρέισι Ράιτ και ο σύζυγός της προσπαθούσαν επί 17 χρόνια να κάνουν παιδί. Η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους, έως ότου, πέρυσι, τα κατάφεραν.

Ο μικρός Τζόσουα γεννήθηκε πρόωρα, αλλά δεν εμφάνιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι γονείς του πετούσαν στα σύννεφα, όμως η μοίρα τους επεφύλαξε το χειρότερο εφιάλτη που μπορεί να ζήσει ένας γονιός: μόλις 32 ημέρες μετά τη γέννησή του, το αγοράκι παρουσίασε νεκρωτική κολίτιδα.

Το έντερό του σταμάτησε να λειτουργεί και, ουσιαστικά, δηλητηρίαζε τον οργανισμό του. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός. Η Τρέισι Ράιτ δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό το απίστευτο γύρισμα της τύχης.

Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά μετά από μόλις λίγες ώρες, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και είπαν στην άτυχη μητέρα ότι έπρεπε να περιμένει το μοιραίο. Το μικροσκοπικό πλασματάκι πέθανε στην αγκαλιά της, έξι ώρες μετά τη διάγνωση της σπάνιας πάθησης.

Η 42χρονη Βρετανίδα αισθάνεται ευλογημένη που κατάφερε να ζήσει τη μητρότητα, έστω και για λίγες ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάθε παιδί μου γράμματα στο… δημόσιο



Αδειάζουν από μαθητές τα ιδιωτικά σχολεία.

Τουλάχιστον τρία μεγάλα ιδιωτικά σχολεία στην περιοχή της Αττικής (το ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων) απειλούνται την επόμενη σχολική χρονιά με κλείσιμο. Η εξίσωση αυτή τη φορά είναι αντίστροφη από εκείνη της δεκαετίας του '80.

Η υπερβολική έκθεση σε πολυτελείς παροχές και τα μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα δημιούργησαν ένα οικονομικό άνοιγμα που πλέον δεν καλύπτεται.

Μειώσεις στον μαθητικό πληθυσμό που ξεκινούν από 5% και μπορεί να φτάνουν το 40% καταγράφονται εφέτος σε ιδιωτικά σχολεία της Αττικής.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία από ισολογισμούς που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», μεγάλο σχολείο όφειλε 6.785.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία. Επειτα από επιβολή προστίμου 2 εκατ. ευρώ προέβη σε συνολική ρύθμιση...

Σχολείο με παράδοση δεκαετιών και χιλιάδες μαθητές στην Ανατολική Αττική έχει χρέη προς το ΙΚΑ 1.800.000 ευρώ. Σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα δεν άναψαν τα καλοριφέρ και τα χρέη τους ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε μικρότερα σχολεία που ο μισθός τους ανέρχεται σε... 150 ευρώ τον μήνα, καθώς οι ιδιοκτήτες των σχολείων ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρήματα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, μεγάλα σχολεία όπως η Ελληνογερμανική Αγωγή, τα Αρσάκεια, το Κολλέγιο Αθηνών ή η Σχολή Μωραΐτη, φαίνεται ότι δεν πλήττονται άμεσα από την κρίση, άλλωστε απευθύνονται και σε κοινωνική τάξη με υψηλό βαλάντιο, αλλά και σε αυτά μειώνονται οι «λίστες αναμονής».

Πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών που τα προηγούμενα χρόνια έχτιζαν... αυτοκρατορίες βρίσκονται πλέον καταχρεωμένοι, χωρίς ρευστό και με τις τράπεζες να κρατούν τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές. Τις χρυσές εποχές της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα έβγαζαν ως και 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο καθαρά κέρδη.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για ευαίσθητα δόντια



Τι πρέπει να κάνετε.

Μήπως θέλετε να φάτε κάποιο γλυκό αλλά διστάζετε γιατί πονάνε τα δόντια σας; Οι οδοντίατροι λένε ότι ακόμη και τα ευαίσθητα δόντια θεραπεύονται. Το θέμα είναι όμως να μάθετε αρχικά γιατί πονάνε.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ευαισθησία στα δόντια μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερα σφραγίσματα που έχουν υποχωρήσει, σε υποχώρηση των ούλων με αποτέλεσμα να εκτίθενται μικρά τμήματα της ρίζας των δοντιών στην επιφάνεια, σε ουλίτιδα ή τερηδόνα, σε πίεση ή σε τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Και γι’ αυτό τονίζουν ότι οι θεραπείες γίνονται βάσει των αιτιών που προκαλούνται τα ερεθίσματα. Για παράδειγμα εάν η ευαισθησία οφείλεται σε σφράγισμα, τερηδόνα ή ουλίτιδα, πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Αν οφείλεται σε υποχώρηση των ούλων, καλό είναι να δοκιμάσετε μία οδοντόκρεμα ή ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα που θα σας προτείνει ο οδοντίατρός σας. Αν τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας καθώς ο λεγόμενος «οδοντικός βρυγμός» μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής φορά έναν ειδικά σχεδιασμένο νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να μειώνονται οι πιέσεις που ασκούνται στα δόντια.

Πώς να τα βελτιώσετε


Οι οδοντίατροι λένε ότι πρέπει να μειώσετε την πίεση και τους τραυματισμούς σε δόντια και ούλα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος και να χρησιμοποιείτε μαλακή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Πρέπει επίσης να τα βουρτσίζετε τακτικά για 2 με 3 λεπτά. Επιπλέον είναι καλό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια. Κι αυτό γιατί αυτά τα «εργαλεία» φτάνουν σε περιοχές που δεν μπορούν να καθαριστούν με το απλό βούρτσισμα. Να πηγαίνετε αρκετά συχνά στον οδοντίατρό σας ώστε να προλαμβάνετε προβλήματα που υπάρχουν σε αρχικό στάδιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναικείες καμπύλες είναι ναρκωτικό!



Η θέα που μεθάει τους άνδρες.

Έρευνα αποκαλύπτει, πως η θέα μιας γυναίκας με σώμα «κλεψύδρα» τονώνει τους άνδρες όσο το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν οι άνδρες κοιτάζουν ένα σώμα με καμπύλες, ενεργοποιούν το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με αισθήματα επιβράβευσης.
Οι επιστήμονες λένε πως τα ευρήματα τους εξηγούν γιατί είναι ελκυστικές γυναίκες με καμπύλες όπως η Τζένιφερ Λόπεζ και η Μπιγιονσέ Νόουλς.

Οι ερευνητές πήραν ένα δείγμα 14 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 25 και τους έδειξαν φωτογραφίες του πίσω μέρους επτά γυναικών.

Στη συνέχεια έκαναν πλαστικές επεμβάσεις στις γυναίκες αναδιανέμοντας λίπος από τη μέση τους στα οπίσθια τους χωρίς να αλλάζει το συνολικό τους βάρος.

Εγκεφαλογραφήματα στους άνδρες έδειξαν πως κοιτάζοντας τις γυναίκες μετά την επέμβαση ενεργοποιούνταν μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιβράβευση, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που συνδέονται με την αντίδραση στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες επίσης βρήκαν πως αλλαγές στο δείκτη σωματικού βάρους των γυναικών επηρέασαν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την οπτική εκτίμηση μεγέθους και σχήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μάχη» για την εξασφάλιση βίζας εργασίας στην Αυστραλία



Ομογενής βουλευτής ζητά συμφωνία που θα ανοίξει την πόρτα σε έλληνες μετανάστες.

Το θέμα της σύναψης διακρατικής συμφωνίας για τη χορήγηση τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας έθεσε στον υπουργό Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν, ο ομογενής Ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς.

«Η Αυστραλία έχει συνάψει ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες και δεν μπορώ να δω τον λόγο γιατί δεν μπορεί να υπογράψει και με την Ελλάδα» είπε ο κ. Γεωργανάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τελευταία δέχεται πολλά αιτήματα από Έλληνες που θέλουν να έρθουν στην Αυστραλία, κάτι που δεν συνέβαινε πριν το 2010.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη τουριστική βίζα, αν υπογραφεί, θα δίνει δικαίωμα εργασίας σε Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αυστραλία.

Η βίζα είναι για άτομα από 18 έως 30 ετών.

Ο Αυστραλός υπουργός δήλωσε ότι «μελετά το όλο θέμα».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντιβιοτικά... ευνοούν τη γονόρροια



Kάνουν τα παθογόνα βακτήρια ανθεκτικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η γονόρροια ενδέχεται σύντομα να μην θεραπεύεται. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών κάνει τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο ανθεκτικά στα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία.

Εδώ και 40 χρόνια αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη του γονόκοκκου, σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά διατίθενται ελεύθερα, χωρίς συνταγή ιατρού, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Συχνά, ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν μικρές δόσεις κάποιου αντιβιοτικού καθημερινά σαν προφύλαξη από τη λοίμωξη, γεγονός που για κάποιο χρονικό διάστημα είναι αποτελεσματικό. Το θέμα είναι ότι, αν κάποια στιγμή μολυνθούν, ο υπεύθυνος μικροοργανισμός θα είναι εξ ορισμού ανθεκτικός στο αντιβιοτικό αυτό, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Το πρόβλημα για τους επιστήμονες είναι ότι η γονόρροια είναι σοβαρή ασθένεια. Αν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις της πυέλου και υπογονιμότητα στη γυναίκα, όπως και σε λοιμώξεις γειτονικών οργάνων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...