Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η μικρή το… έσκασε


Ένα 11χρονο κοριτσάκι στη Ρωσία πέταξε ανενόχλητο με αεροπλάνο χωρίς να έχει εισιτήριο.

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 11 ετών, που ήταν ασυνόδευτο, κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα απ’ όλους τους ελέγχους σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, έπειτα να επιβιβαστεί ανενόχλητο και χωρίς να διαθέτει εισιτήριο σε ένα αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Μόσχα- Αγία Πετρούπολη όπου την ανακάλυψαν μόνο μετά την απογείωσή του, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

«Ένα κορίτσι ηλικίας 11 ετών εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς κανένας ενήλικας να τη συνοδεύει. Έφθασε στη Μόσχα ολομόναχη χωρίς να έχει ούτε κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά της ούτε εισιτήριο» ανακοίνωσε η αστυνομία των μέσων μαζικής μεταφοράς της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας.

Το κοριτσάκι πέρασε ανενόχλητο απ΄όλα τα σημεία ελέγχων του αεροδρομίου της Μόσχας Βνούκοβο: την πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων στην είσοδο, τον έλεγχο των αποσκευών, την ταυτοποίηση των διαβατηρίων στο τελωνείο και τον έλεγχο των καρτών επιβίβασης προτού ανέβει στο αεροσκάφος.

Η 11χρονη δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν υπεύθυνο του αεροδρομίου καθώς παρεισέφρησε δύο φορές σε μια ομάδα ενηλίκων που είχαν μαζί τους πολλά παιδιά, σύμφωνα με μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου την οποία επικαλέστηκε ο ρωσικός Τύπος.

Στη συνέχεια κάθισε στο αεροσκάφος σε άδεια καθίσματα προτού την ανακαλύψει μια αεροσυνοδός όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε.

Η αεροπορική εταιρεία Rossiya, που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μόσχα - Αγία Πετρούπολη, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι ο έλεγχος των επιβατών εναπόκειται στις υπηρεσίες του αεροδρομίου.

«Δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες μας» δήλωσε, ωστόσο, στο Γαλλικό Πρακτορείο μία υπεύθυνη της εταιρείας, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα.

Το γραφείο Τύπου του αεροδρομίου Βνούκοβο δεν έχει προβεί σήμερα σε δηλώσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Ρωσίας έχουν ενισχυθεί έπειτα από την επίθεση που στοίχισε την ζωή σε 37 ανθρώπους το 2011 στο αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας είχε καταφέρει να εισέλθει «χωρίς κανένα πρόσκομμα» στην αίθουσα αφίξεων του αερολιμένα και πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γιος του Κένταλ βγαίνει νικητής κι εκείνος επιστρέφει στην Ισπανία


Ο τριών ετών του Λέβον Κένταλ δείχνει να ξεπερνά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε και ο πατέρας του επέστρεψε στην Ισπανία, υπογράφοντας ως το τέλος της σεζόν στην Εστουντιάντες.

Να και μια ευχάριστη είδηση. Ο Λέβον Κένταλ υπέγραψε ως το τέλος της σεζόν στην Εστουντιάντες επιστρέφοντας στην ACB, από την οποία είχε αποχωρήσει (ως παίκτης της Γκραν Κανάρια) όταν ο γιος του διαγνώστηκε πως έχει όγκο στον εγκέφαλο και χρειάστηκε να επιστρέψει στην Αμερική για να έχει την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα.

Ο γιος του Κένταλ βγαίνει νικητής κι εκείνος επιστρέφει στην Ισπανία

Πλέον μετά από πολλές θεραπείες και επεμβάσεις ο τριών ετών Σκάιλερ δείχνει να έχει κερδίσει τη μάχη με την επάρατο νόσο και ο άλλοτε άσος του Πανιωνίου και του Αμαρουσίου μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του. Ο 32χρονος Καναδός πάουερ φόργουορντ έπαιζε το προηγούμενο διάστημα στο Πουέρτο Ρίκο.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα χρόνια από τη ζωή μας ξοδεύουμε στον ύπνο


Τι απάντηση δίνει μια εφαρμογή.

Μια νέα ιστοσελίδα υπόσχεται ότι μπορεί να υπολογίσει πόσες ώρες έχετε κοιμηθεί σε όλη τη ζωή σας μέχρι σήμερα και πόσες από αυτές τις ώρες είδατε όνειρα που είχαν να κάνουν με το σεξ, το φαγητό, την εργασία και τα συναισθήματά σας.

Η διαδικτυακή εφαρμογή ονομάζεται My Life Asleep και λειτουργεί ως εξής: Αφού πληκτρολογήσετε την ηλικία σας, εμφανίζονται πόσες ώρες έχετε κοιμηθεί μέχρι τώρα, πόσες θερμίδες έχετε κάψει κατά τη διάρκεια του ύπνου και πόσες ώρες έχετε περάσει βλέποντας διάφορα όνειρα την ώρα που κοιμάστε. Για παράδειγμα αν βάλετε την ηλικία 35, η ιστοσελίδα σας ενημερώνει πώς έχετε κοιμηθεί για 12 χρόνια ή αλλιώς 610 εβδομάδες ή 102.442 ώρες.

Σύμφωνα επίσης με την εφαρμογή από το συνολικό ποσό των ωρών του ύπνου, οι 1.170 δαπανήθηκαν στα όνειρα σεξουαλικού περιεχομένου ενώ οι 732 ώρες επικεντρώθηκαν σε όνειρα που έχουν να κάνουν με το φαγητό. Αλλά ο περισσότερος χρόνος από τα όνειρα φαίνεται ότι είναι αφιερωμένος στους φίλους και στην οικογένεια, οπότε αν είστε 35 ετών, τα κοντινά, συγγενικά πρόσωπα και οι φίλοι ήταν παρόντες μέχρι τώρα στα όνειρά σας για 7.608 ώρες.

Επιπλέον εμφανίζεται και ένα τμήμα με θερμίδες που δείχνει πόσες καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και μάλιστα τις μετατρέπει σε διάφορα είδη φαγητών, όπως μπέργκερ, αναψυκτικά και μήλα. Μάλιστα ένα από τα πιο παράξενα πράγματα που αναφέρει η εφαρμογή είναι με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν καταναλωθεί και χρησιμοποιηθεί αυτές οι ώρες του ύπνου εναλλακτικά, δηλαδή σε τι άλλες εργασίες αντιστοιχούν. Σε 13 χρόνια «ύπνου» θα μπορούσε να χτιστεί ο Πύργος του Άιφελ και να γραφτεί το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι για παράδειγμα. Το εργαλείο προσθέτει το μέσο όρο των ωρών του ύπνου κατά τη διάρκεια της ζωής, τις θερμίδες που καίγονται, την ανάλυση περιεχομένου των ονείρων και το μήκος, για να κάνει την αξιολόγηση. Πάντως το συμπέρασμα είναι ότι στον ύπνο δαπανάται ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ενός έτους αγοράκι που έζησε και γλίτωσε από δύο φονικούς σεισμούς


Στον πρώτο σεισμό βρισκόταν στην κοιλιά της μαμάς του που θάφτηκε κάτω από συντρίμμια.

Η Dolma Bomjan Tamang από το Νεπάλ κρατά στην αγκαλιά της το αγοράκι της που θα γιορτάσει σε λίγες μέρες τα πρώτα του γενέθλια, γεμάτη περηφάνια και ευγνωμοσύνη που η ίδια και το μωρό της γλίτωσαν από δύο ισχυρούς σεισμούς που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Η νεαρή μητέρα πίστευε ότι δεν θα κατάφερνε να δει ούτε τη γέννησή του, αλλά ούτε τα επόμενα γενέθλιά του. Κι αυτό γιατί ο μικρός Nishan Naoki γεννήθηκε 15 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ στον οποίο η 9 μηνών έγκυος μητέρα, θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε. Ο σεισμός της 25ης Απριλίου του 2015, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο περίπου 9.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 160 ανθρώπων που ζούσαν στο ίδιο χωριό με τη Dolma. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του Nisha, ένας ακόμη ισχυρότατος σεισμός θα χτυπήσει το Νεπάλ, ευτυχώς όμως, το λίγων ημερών αγοράκι θα γλιτώσει και πάλι!

«Όταν ήμουν παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια πίστευα ότι δε θα καταφέρω να επιβιώσω», δήλωσε η μητέρα και θυμάται τις στιγμές του πρώτου σεισμού κατά τον οποίο ήταν 9 μηνών έγκυος και το σπίτι της γκρεμίστηκε παγιδεύοντας εκείνη και το σύζυγό της. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω, αλλά ήλπιζα ότι μπορεί να γλίτωνα. Πολλά σπίτια είχαν καταρρεύσει και πολλοί άνθρωποι στο χωριό μας έχασαν τη ζωή τους. Ανησυχούσα τόσο πολύ για το μωρό μου, δεν νοιαζόμουν για τη δική μου υγεία, ακόμη κι αν είχα πληγές παντού και είχα δυσκολία στην αναπνοή», αναφέρει η Dolma. Η ίδια και ο σύζυγός της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια απ' ό,τι είχε απομείνει από το σπίτι τους, στην κοινότητα Banskharka στην περιοχή Sindhupalchowk. Στο χάος που ακολούθησε, οι κάτοικοι των χωριών προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους κι ό,τι είχε απομείνει.

Τρεις εβδομάδες αργότερα ο μικρός Nishan ήρθε στη ζωή, αλλά το τοπικό κέντρο υγείας είχε γκρεμιστεί με αποτέλεσμα ακόμη και η γέννα να είναι αμφίβολη μέχρι εκείνην την ώρα. Λίγο πριν γεννήσει, εμφανίστηκε ένας «φύλακας άγγελος» όπως λέει χαρακτηριστικά, ένας εθελοντής από την Ιαπωνία ο οποίος τη βοήθησε να φτάσει στο κοντινότερο νοσοκομείο που ήταν πάνω από μια ώρα μακριά. Το μωρό γεννήθηκε λίγη ώρα αργότερα και εκείνη του έδωσε το όνομα του ανθρώπου που τη βοήθησε, προς τιμήν του.

Στις 12 Μαΐου «χτυπάει» το Νεπάλ ο δεύτερος καταστροφικός σεισμός με τη γυναίκα να βρίσκεται εκείνη τη στιγμή μέσα σε έναν στάβλο, καθώς το δικό τους σπίτι είχε καταρρεύσει. Όπως αναφέρει, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η ίδια και το νεογέννητο πλέον μωρό της σωθήκαν σαν από θαύμα, καθώς η οροφή κατέρρευσε λίγα μόλις δευτερόλεπτα αφότου βγήκαν από το στάβλο.

«Πήρα το μωρό μου κι έτρεξα έξω. Όπως ξέφευγα η οροφή κατέρρευσε πίσω μου και το κυρίως κτίριο γκρεμίστηκε», περιγράφει η γυναίκα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της που κατάφερε να φέρει το μωρό της στη ζωή και να επιβιώσει, ελπίζοντας τώρα πια ότι η ζωή όλων των κατοίκων θα μπει πλέον σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ένα χρόνο μετά τους φονικούς σεισμούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπαράζ νομοσχεδίων προωθεί το υπ. Εσωτερικών


Φιλοδοξεί να λύσει χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες.

Σε μπαράζ κατάρτισης νομοσχεδίων, που φιλοδοξούν να επιλύσουν χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ολοκληρώθηκε η νομοθετική επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής και κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα. Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τρία σχέδια νόμου που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την οργάνωση και λειτουργία των συνοριακών σταθμών της χώρας και την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο - σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέματα προσωπικού των ΟΤΑ και ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Περί τα τέλη Μαΐου αναμένεται να προωθηθεί σχέδιο νόμου για την ισότητα των δύο φύλων με το οποίο διευθετούνται όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως των εργασιακών σχέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Με τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής το ελληνικό κράτος αποκτά ένα ενιαίο κέντρο για το σχεδιασμό της ψηφιακής πολιτικής, απαραίτητο για την εκκίνηση της εκταμίευσης πόρων του ΕΣΠΑ. Θα αποτελεί αυτοτελή επιτελική δημόσια υπηρεσία και θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Αποστολής της είναι η χάραξη και εποπτεία υλοποίησης της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), τη Ψηφιακή Αγορά και Επιχειρηματικότητα, το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, τις Τεχνολογίες Πρόσβασης Νέας Γενεάς (Next Generation Access Networks) και για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Επιπλέον θα συντονίζει τις σχετικές δράσεις μεταξύ των υπουργείων και φορέων για την εφαρμογή και διασφάλιση της συνεκτικότητας της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, ενώ θα καταθέτει προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς για την βελτίωση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας καθώς και την προώθηση δράσεων απλούστευσης διαδικασιών.

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα προβλέπει τη σύσταση σε επίπεδο κάθε περιφέρειας της ηπειρωτικής χώρας νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των δήμων με την επωνυμία "Διαχειριστής Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΣΑ) ………….", η οποία φέρει το όνομα της περιφέρειας ή του νομού ή σε διαφορετική περίπτωση, άλλο, δηλωτικό της περιοχής που εξυπηρετείται. Σε όσες περιφέρειες έχουν πληθυσμό μέχρι 400.000 κατοίκους συστήνεται ένα νομικό πρόσωπο, από 400.001 μέχρι 700.000 κατοίκους συστήνονται μέχρι τρία νομικά πρόσωπα και σε όσες έχουν πληθυσμό από 700.001 κατοίκους και πάνω συστήνονται μέχρι τέσσερα νομικά πρόσωπα.

Για να συσταθούν τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει ο συνολικός πληθυσμός των δήμων που τα συστήνουν να είναι κατ' ελάχιστο 80.000 κάτοικοι, να υπάρχει σε λειτουργία τουλάχιστον ένας διαθέσιμος χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ) των αποβλήτων καθώς και μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ). Βασική αρμοδιότητά τους είναι να εκπονούν σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της τοπικής τους αρμοδιότητας, ενώ θα μπορούν να διαθέτουν προς πώληση τα προϊόντα που προέρχονται από τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Το εν λόγω σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση για κατάθεση προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 14:00 στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypes/?p=3641.

Με το σχέδιο νόμου «οργάνωση και λειτουργία των χερσαίων συνοριακών σταθμών της χώρας» εισάγεται για πρώτη φορά Διοίκηση στους σταθμούς, όπως συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την ύπαρξη διαφορετικών υπηρεσιών (αστυνομία, τελωνείο, κτηνιατρείο, φυτοϋγειονομείο, τουριστική υπηρεσία) χωρίς ενιαία διοίκηση.

Ο Διοικητής θα επιλέγεται από το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και θα έχει τετραετή θητεία, ενώ υποχρεούται να υποβάλλει δύο φορές το χρόνο ετήσια έκθεση με συγκεκριμένο περιεχόμενο προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 11 Μαΐου, στις 18:00, στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypes/?p=3715.

Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνει ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού την 20η Μαΐου, ημερομηνία που ταυτίζεται με τη γέννηση του Σωκράτη αλλά και με την έναρξη της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αποστολή» στήριξης, ανακούφισης και ανάπτυξης στα Ιωάννινα


Παραδόθηκαν τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Πέντε σημαντικές δράσεις παρέμβασης, με στόχο την πολύπλευρη και ουσιαστική στήριξη στις οικογένειες του Νομού Ιωαννίνων που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, πραγματοποίησε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και με γνώμονα πάντα την κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των οικογενειών που πλήττονται, ο Οργανισμός προχώρησε στην παροχή τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού, σε εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια, στη δωρεά 20.000 βιβλίων καθώς και στην έναρξη καινοτόμου Δράσης Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις ενορίες του Νομού.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας, παρέδωσε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο 100 οικογενειακά δέματα τροφίμων και φάρμακα, όπως και 20.000 βιβλία, που συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στo Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς καθώς και τους μαθητές των ακριτικών σχολείων της περιοχής.

Παράλληλα η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Εθνικός Φορέας Ανακύκλωσης «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ανακοίνωσαν την έναρξη Δράσης Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις ενορίες με τον τίτλο «ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Άνθρωπος και Περιβάλλον», που τελεί υπό την Αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα τοποθετούνται σε ενορίες Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης όπου θα επιστρέφονται για ανακύκλωση οι μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες. Το σύνολο των εσόδων από τις ανακυκλούμενες συσκευασίες θα διατίθενται για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και των δομών στήριξης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Η δράση Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις Ενορίες εγκαινιάστηκε με την τοποθέτηση ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο χώρο του Γηροκομείου της Μητρόπολης Ιωαννίνων, παρουσία του Μητροπολίτη και 300ων μαθητών που έσπευσαν να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία ανακυκλώνοντας συσκευασίες που είχαν ήδη συλλέξει με σκοπό να ενισχύσουν με την πράξη τους το Γηροκομείο.

Τα Ιωάννινα ήταν, επίσης, ένας ακόμη σταθμός της μεγάλης πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» με τη ενεργό στήριξη και τη συνεργασία της 100% ελληνικής εταιρίας ΜΕΓΑ και των Sani Sensitive.

Από το εξειδικευμένο προσωπικό του «Καρέλλειου – Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Alzheimer & Συναφών Παθήσεων της Αποστολής» πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, δωρεάν τεστ μνήμης σε 110 ανθρώπους άνω των 60 ετών, ενώ στη «Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία» διοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την άνοια με στόχο την ανακούφιση τόσο των πασχόντων όσο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος . Η υπεύθυνη της Δομής Αικατερίνη Ευθυμιοπούλου επεσήμανε ότι «λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής πανελλαδικά, αυξάνονται και τα περιστατικά άνοιας, μεγάλος αριθμός των οποίων παραμένουν χωρίς διάγνωση ειδικά στην περιφέρεια. Μέσα από την εκστρατεία αυτή προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό σε συνεργασία πάντα με τους κατά τόπους φορείς».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για την στήριξη της περιοχής του και ιδιαίτερα των ανθρώπων που βρίσκονται σε ένδεια και πρόσθεσε: « Το έργο της Αποστολής αποτελεί την ζωντανή μαρτυρία της Εκκλησίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας παραμένει άσβεστο για όλους τους ανθρώπους, τις χιλιάδες των οικογενειών, που έχουν χάσει τις δουλειές τους, έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει, δυστυχώς, προς το χειρότερο».

Ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Δήμτσας, ευχαρίστησε την Τράπεζα Πειραιώς για την σημαντική προσφορά των εργαζομένων της, την εταιρεία ΜΕΓΑ για την πολύτιμη συμβολή της στην πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια και την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για τη νέα δράση που δεν στοχεύει μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην προσφορά στον άνθρωπο.

« Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, τόνισε ο κ. Δήμτσας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και η «Αποστολή» προχωρούν στην υλοποίηση προγραμμάτων που δεν αφορούν μόνο την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης αλλά και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδιών και την δημιουργία πολλαπλών δράσεων μέσω των οποίων οι Έλληνες θα ενισχύουν την αλληλεγγύη και την συνοχή της χώρας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να αλλάξουμε την Ελλάδα».










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στα δημοτικά σχολεία


Αλλαγές στα ωράρια και τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων έρχονται με τη νέα σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου, ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου.

Έτσι, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα δημοτικά όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, θα γίνεται ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας -από 4/θέσια και πάνω-, θα ενοποιηθούν τα Εβδομαδιαία Ωρολόγια Προγράμματα -ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής-, ενώ η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13:15.

Δείτε όλες τις αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα

Πρακτικά, αυτό σημαίνει την κατάργηση των «κλασικών» δημοτικών σχολείων, αλλά και των δημοτικών που μέχρι σήμερα υπάγονται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, στον νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με δάσκαλο (εκπαιδευτικό ΠΕ 70), ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας.

Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος θα προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλα τα δημοτικά σχολεία που είναι από τετραθέσια και πάνω (3.555 σχολικές μονάδες), ενώ αμετάβλητη θα παραμείνει η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών.

Το υπουργείο Παιδείας σχολιάζοντας τις επερχόμενες αλλαγές στη δομή και το ωράριο των δημοτικών σχολείων σημειώνει ότι οι μεταβολές αυτές ήταν επιβεβλημένες καθώς από την ύπαρξη διαφόρων τύπων δημοτικού σχολείου προκύπτουν αδικίες και ανορθολογικά και αντιπαιδαγωγικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα, δε, με το υπουργείο η εφαρμογή του ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου «κάνει πράξη τη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας» και αποτελεί «έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της ΔΟΕ στις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και θα έχουν επιπτώσεις και στο ωράριο των εκπαιδευτικών.

Αμετάβλητος ο τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών

Στο μεταξύ, με βάση το περσινό σύστημα θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μιλώντας χθες στη βουλή τόνισε ότι επειδή υφίσταται το πρόβλημα των δημοσιονομικών αδιεξόδων θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών, με βάση την περσινή διαδικασία, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολικό σύστημα.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι την επόμενη σχολική χρονιά (2016-17) θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται με την πορεία της οικονομίας, αλλά και με τις «πιεστικές ανάγκες» που υπάρχουν για διορισμούς εκπαιδευτικών «με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και όχι για αναπληρωτές "ομήρους"».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατρούγκαλος: Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζει από την μεταρρύθμιση


«Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Και αυτό γιατί στο παρελθόν το επίπεδο των εισφορών δεν οριζόταν με βάση το πραγματικό εισόδημα αλλά με βάση τα χρόνια που είχε κανείς στο επάγγελμα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει και το 10% των πλούσιων δικηγόρων, μηχανικών και αγροτών, οι οποίοι βλάπτονται» και πρόσθεσε: «θέλω να παραμείνει ο ΕΔΟΕΑΠ για τις πρόσθετες παροχές».

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο μέρες την εβδομάδα θα δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βενεζουέλα


Θα πηγαίνουν στα γραφεία τους μόνο Δευτέρα και Τρίτη για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Εργάσιμη εβδομάδα δύο ημερών εφαρμόζει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον δημόσιο τομέα ως προσωρινό μέτρο για να ξεπεράσει τη σοβαρή ενεργειακή κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος Aristobulo Isturiz ανακοίνωσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πηγαίνουν για δουλειά μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με πολύ μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας που περιόρισε δραματικά τα επίπεδα νερού στο κύριο υδροηλεκτρικό της φράγμα.

Ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της κρίσης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Isturiz στη δημόσια τηλεόραση αφορούν περίπου δύο εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους.

«Δεν θα εργάζεται το δημόσιο την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή εκτός από θεμελιώδεις και απολύτως απαραίτητες εργασίες», τόνισε.

Ήδη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει στους περίπου 2,8 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους «αργία» την Παρασκευή, με στόχο να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Έχει δηλώσει πως η χώρα επλήγη από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς όταν αρχίσει και πάλι να βρέχει.

«Ζητάμε διεθνή βοήθεια, τεχνική και οικονομικά για να αναστρέψουμε την κατάσταση», τόνισε, «διαχειριζόμαστε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιμένοντας να βρέξει».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ήδη υιοθετήσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Τον Φεβρουάριο τα εμπορικά κέντρα κλήθηκαν να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας και να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Στις αρχές της εβδομάδας η ώρα άλλαξε και τα ρολόγια έδειξαν μισή ώρα μπροστά για να αποφευχθεί η μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύματα πρωινά. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τετράωρες διακοπές ρεύματος ημερησίως.

Πολλοί επιχειρηματίες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης αποδίδουν την ενεργειακή κρίση και τις ελλείψεις βασικών αγαθών στην οικονομική κακοδιαχείριση της κυβέρνησης ενώ η οικονομία της Βενεζουέλας έχει πληγεί και από την απότομη πτώση της τιμής του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της, του πετρελαίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα βάψετε τα πασχαλινά αυγά


Η διαδικασία για βαφή με φυσικά υλικά και συμβουλές για ένα άψογο αποτέλεσμα ανεξαρτήτως τρόπου.

Πάσχα χωρίς βαμμένα αυγά δεν γίνεται! Αν και πλέον αρκετοί τα αγοράζουν έτοιμα, βαμμένα, υπάρχουν πάντα οι επιλογές της βαφής των αυγών στο σπίτι είτε με τα χρώματα που αγοράζουμε από τα σούπερ-μάρκετ, είτε με φυσικό τρόπο, με τη βοήθεια υλικών που έχουμε στο σπίτι.

Παρακάτω θα δούμε τόσο τους τρόπους που μπορούμε να βάψουμε τα αυγά μόνοι μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τεχνητές βαφές, καθώς και συμβουλές για ένα άψογο αποτέλεσμα για όποια μέθοδο κι αν επιλέξουμε.

Ιδέες για φυσικές βαφές χωρίς χημικά και τοξικά

Η διαδικασία βαφής των αυγών με φυσικό τρόπο απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο πρωτότυπο και σίγουρα πιο υγιεινό.

Η αναλογία των υλικών που αναφέρεται είναι για κάθε αυγό ξεχωριστά. Θα υπολογίσετε τη συνολική ποσότητα των υλικών, ανάλογα με τα αυγά που θέλετε να βάψετε.

Για να πετύχετε ροζ ή βιολετί χρώμα θα χρειαστείτε για κάθε αυγό:

1 κούπα χυμό από παντζάρι και 2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι
ή 1 κούπα κόκκινο κρασί και μία κουταλιά σούπας μπαλσάμικο
ή 1 κούπα χυμό ροδιού και 2 κουταλιές λευκό ξύδι

Για πράσινο χρώμα θα χρειαστείτε:

1 κούπα ζωμό από βρασμένο σπανάκι
2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

Για κίτρινο χρώμα θα χρειαστείτε:

1 κούπα νερό
2 κουταλιές σούπας κουρκουμά ή σκόνη κάρι
2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

Για καφέ χρώμα θα χρειαστείτε

1 κούπα δυνατό μαύρο καφέ
2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι
ή 1 κούπα σάλτσα Γούστερ (Worcestershire sauce) και δύο κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας.

Για πορτοκαλί χρώμα θα χρειαστείτε:

2 κούπες νερό
2 κουταλιές σούπας πάπρικα σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Για το ροζ, το πράσινο, το κίτρινο και το καφέ χρώμα: Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ και βάλτε μέσα τα βρασμένα αυγά. Αφήστε τα αυγά για όσο χρόνο θέλετε, ανάλογα με το χρώμα που επιθυμείτε. Όσο περισσότερο μείνουν στο μείγμα, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα. Αν θέλετε να τα αφήσετε πολλές ώρες, τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο. Βγάλτε τα αυγά από το μπολ, ακουμπήστε τα σε μια σχάρα, πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Για τα πορτοκαλί αυγά: Τοποθετήστε τα αυγά σε κατσαρόλα και προσθέστε το μείγμα της βαφής. Αφήστε τα να βράσουν αρχικά σε δυνατή και έπειτα σε σιγανή φωτιά. Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε τα αυγά μέσα στο μείγμα έως ότου έχετε πετύχει το επιθυμητό χρώμα. Αν θέλετε να τα αφήσετε πολλές ώρες, περιμένετε έως ότου κρυώσει η κατσαρόλα και βάλτε την στο ψυγείο. Βγάλτε τα αυγά από την κατσαρόλα, ακουμπήστε τα σε μια σχάρα, πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Συμβουλές για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ανεξάρτητα του τρόπου βαφής

Όσοι χρησιμοποιούν τις βαφές του εμπορίου, θα έχουν διαπιστώσει ότι μερικές φορές ακόμη κι αν ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες που δίνονται στη βαφή, το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ικανοποιητικό, με ασπρίλες στην επιφάνεια των αυγών κι άλλα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητες για ένα σωστό βάψιμο, είτε χρησιμοποιείται τεχνητά χρώματα, είτε με φυσικό τρόπο…

Αρχικά, είναι σημαντικό η θερμοκρασία των αυγών που θα βάψουμε να είναι δωματίου. Όποτε βγάζοντάς τα από το ψυγείο περιμένουμε λίγο και δεν τα ρίχνουμε απευθείας σε νερό που βράζει. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να σπάσουν κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Έπειτα, πρέπει να φροντίσουμε για όσο το δυνατόν καλύτερο πλύσιμο πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία. «Λεκέδες» που μπορεί και να μη φαίνονται στην επιφάνεια του τσοφλιού θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί.
Το ξύδι, θα κάνει πιο λαμπερά τα βαμμένα αυγά. Μπορούμε να προσθέσουμε έως και μια κούπα ξυδιού σε περίπου 2 λίτρα νερό για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πιο έντονο χρώμα μπορεί να εξασφαλίσει και ο χρόνος που θα αφήσουμε τα αυγά μέσα στη βαφή. Το τελευταίο βεβαία μπορεί να γίνει μόνο όταν η διαδικασία γίνεται με φυσικές βαφές. Σε περιπτώσεις τεχνητών, ακολουθούμε τις οδηγίες και το χρόνο που γράφουν οι οδηγίες.
Τέλος, αφού τα στεγνώσουμε, αφήνοντάς τα σε μια λαδόκολλα, μπορούμε να τα περάσουμε με ένα χαρτί ή ύφασμα στο οποίο έχουμε βάλει λάδι για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητής του ΑΠΘ παραπέμπεται σε δίκη για απάτη


Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται καθηγητής του ΑΠΘ, κατηγορούμενος για απάτη που αποκαλύφθηκε σε βάρος του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός δάσκαλος φέρεται ότι προσκόμισε πλαστά ή νοθευμένα έγγραφα, εισπράττοντας χρήματα, τα οποία αφορούσαν σε έξοδα μετακίνησης του στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Οι εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις, τελέσθηκαν το διάστημα από τον Ιούλιο του 2009 έως τον ίδιο μήνα του 2013. Ο ίδιος βέβαια, επέστρεψε στην πορεία το χρηματικό ποσό που έλαβε παράνομα. Για την ίδια υπόθεση, κατηγορήθηκαν δύο συνεργάτες του, όπως επίσης η σύζυγός του κι ο πεθερός του, που με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται των κατηγοριών τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, πρόκειται για αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που ήταν επιστημονικά υπεύθυνος διαφόρων εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών έργων, μεταξύ των οποίων και του προγράμματος Erasmus, ως προς τις «Υποτροφίες κινητικότητας διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία LLP/Erasmus» που δικαιολογούσαν μετακινήσεις επιστημονικού προσωπικού προς άλλες χώρες, αλλά και προς το εσωτερικό.

Η δικογραφία, σχηματίστηκε με βάση πόρισμα ελέγχου της επιτροπής ερευνών του ΑΠΘ, που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, με έγγραφο του τότε Πρύτανη του Ιδρύματος, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα παραστατικά των μετακινήσεών του, αλλά και της ομάδας των επιστημονικών συνεργατών του, κατά την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων. «Διαπιστώθηκε η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού πλαστών και νοθευμένων παραστατικών μετακινήσεων για διδασκαλία σε διάφορα Πανεπιστήμια και δη του εξωτερικού (πρόγραμμα Erasmus), συνολικού κόστους για την περίοδο 2006 - 2013, 233.317,46 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 148.956,26 ευρώ αφορούσε πλαστές ή παραποιημένες αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων» επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Τελικά, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης διευκρινίσθηκε ότι το ποσό που τελικά εισέπραξε ανέρχεται στο ύψος των 183.271,15 ευρώ, το οποίο και επέστρεψε σταδιακά έως τον Ιανουάριο του 2014.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς κατηγορούνται για το θάνατο του παιδιού τους


Γονείς κατηγορούνται για το θάνατο του 14 μηνών παιδιού τους. Πρόκειται για ζευγάρι Ρομά, στους οποίους αποδίδονται ευθύνες για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού.

Το άτυχο κοριτσάκι, 14 μηνών, έπεσε, ενώ βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας της Οσίας Ξένης, στην περιοχή Χαριλάου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, συνέπεια κάκωσης στο κεφάλι, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έκθεση.

Φαίνεται όμως ότι και στο παρελθόν το κοριτσάκι είχε υποστεί σωματικά τραύματα, επειδή ο 28χρονος πατέρας και η 30χρονη μητέρα του δεν επέδειξαν την προσοχή που όφειλαν ως γονείς. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, είχε νοσηλευτεί σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ερευνώντας τις συνθήκες θανάτου της μικρής και σε συνδυασμό με τα προγενέστερα περιστατικά, σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικής βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτός είναι ο 50χρονος που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκων


Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία στοιχεία του και φωτογραφίες κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες του 50χρονου, ο οποίος συνελήφθη για αποπλάνηση ανηλίκων,κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Χάλκο του Ιωάννη, ο οποίος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Ο 50χρονος συνελήφθη για τα κατ’ εξακολούθηση αδικήματα της αποπλάνησης παιδιών, πορνογραφίας ανηλίκων κάτω των 15 ετών, πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, μαστροπείας ανηλίκου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας με υπόσχεση πληρωμής χρημάτων, καθώς και ασέλγειας σε ανήλικο έναντι αμοιβής.

Η αστυνομία καλεί όποιον γνωρίζει κάτι για την παράνομη δραστηριότητα του συλληφθέντα να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88 ή στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

 

 




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στο «Παναγία Τήνου» αφήνει το υπ. Ναυτιλίας


Τι λέει η πλοιοκτήρια εταιρία του κατασχεθέντος από το ΝΑΤ πλοίου.

Ημιβυθισμένο και καθισμένο στον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά στην πύλη Ε-4, εξακολουθεί να παραμένει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» που χθες λόγω εισροής υδάτων παρουσίασε δεξιά κλίση 40 μοιρών.

Τα ειδικά συνεργεία που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του συγκεκριμένου πλοίου από τον ΟΛΠ, έχουν τοποθετήσει αντιρρυπαντικό φράγμα γύρω από το «Παναγία Τήνου», ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να σφραγιστεί και να στεγανοποιηθεί ο καταπέλτης, πριν ξεκινήσει η απάντληση των υδάτων προκειμένου να εντοπιστεί το σχετικό ρήγμα που προκάλεσε την εισροή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών συνεργείων και με σχέδια του πλοίου, το «Παναγία Τήνου» κατ’ εκτίμηση έχει γεμίσει από τη μία πλευρά με 25.000 τόνους νερού, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό του από τα νερά φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα περισσότερα σημεία.

Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία απάντλησης των υδάτων αλλά και στεγανοποίησης του καταπέλτη και του ρήγματος, εφόσον εντοπιστεί, θα είναι χρονοβόρα και θα διαρκέσει μέρες.

Το πλοίο είχε κατασχεθεί για οφειλές από το ΝΑΤ ενώ στελέχη της διοίκησης του ταμείου επιβεβαίωσαν σήμερα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αποστολή σχετικού εγγράφου από τις 18/4/2016 προς την ΠΝΟ, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ότι ειδοποιήθηκε η υπηρεσία από τον αρμόδιο φύλακα ότι το «Παναγία Τήνου» παρουσίασε νερά και έχει πάρει μία κλίση προς τα δεξιά.

Επίσης τόνισαν ότι μεσεγγυούχος του πλοίου είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς αφήνει ανοικτό σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εισροή υδάτων στο πλοίο. Όπως υποστηρίζει όλο το διάστημα στο οποίο το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αλλά και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, ήλεγχαν σε καθημερινή σχεδόν βάση την εικόνα του. Τονίζεται επίσης ότι την προηγούμενη ημέρα του περιστατικού, στις 25-4-2016, ο διευθυντής Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και ο διευθυντής της διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων επισκέφθηκαν το πλοίο και διαπίστωσαν ότι η κατάστασή του παρέμενε αμετάβλητη, σε σχέση με την διαπιστωθείσα από τη διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων από τις 2-6-2015.

«Το πρωί της 26-4-2016, ημέρα κατά την οποία συνέβη το περιστατικό, πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος του πλοίου από στελέχη του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε το αμετάβλητο της κατάστασης του. Μέσα σε διάστημα λιγότερο της μισής ώρας, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η αύξηση της κλίσης του πλοίου, στις 26-4-2016, εισήλθαν στο εσωτερικό του πλοίου χιλιάδες τόνοι νερού προκαλώντας τη μεγάλη κλίση του. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί εντύπωση και ασφαλώς οι συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε, όπως και το θέμα της φύλαξης του πλοίου τη δεδομένη στιγμή, θα διερευνηθούν, δεδομένου ότι έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντώντας επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του τομέαρχη Ναυτιλίας της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου -ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφορία και απραξία του υπουργείου να απομακρύνει το πλοίο εδώ και δύο χρόνια- τονίζει ότι ο βουλευτής της ΝΔ επικαλείται ανύπαρκτα στοιχεία και στο βωμό της αντιπολιτευτικής τακτικής θυσιάζει την αλήθεια.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ευάγγελος Βεντούρης μιλώντας το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα του μισοβυθισμένου πλοίου τόνισε ότι από το Δεκέμβριο του 2015 με έγγραφά του προς το ΝΑΤ αλλά και τον ΟΛΠ είχε αναφέρει ότι αποκλειστικά υπαίτιος για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής στο πλοίο είναι το ΝΑΤ το οποίο έχει προχωρήσει και στην κατάσχεσή του, ενώ ζητούσε άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να ορίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες νέο μεσεγγυούχο του πλοίου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσει.

«Δεν κατέσχεσα εγώ το πλοίο, το κατέσχεσε το ΝΑΤ. Δεν “έδεσα” εγώ το πλοίο αλλά δέθηκε ενόσω ήτο ναυλωμένο και ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά έπειτα από επίσχεση εργασίας των εργαζομένων» αναφέρει στα σχετικά έγγραφα προς τον ΟΛΠ και το ΝΑΤ τονίζοντας επίσης ότι και να θέλει να κάνει κάτι «αντικειμενικά δεν δύναται».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγικός επίλογος: Βρέθηκε νεκρός ο 60χρονος ψαράς που αγνοείτο


Με δραματικό τρόπο έπεσε η αυλαία των ερευνών για τον εντοπισμό του 60χρονου ψαρά η τύχη του οποίου αγνοείτο από χθες το πρωί.

Συγκεκριμένα, η σορός του εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή αερολιμένα Ηρακλείου, σε βάθος 10 μέτρων και δυτικά από το σημείο που είχε αναποδογυρίσει η βάρκα του. Η σορός περισυνελέγη από πλήρωμα περιπολικού σκάφους του λιμενικού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Θυμίζουμε ότι ο άτυχος άνδρας ψάρευε με τον γιο του χθες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου, όταν η βάρκα του αναποδογύρισε με αποτέλεσμα οι δυο τους να βρεθούν στη θάλασσα. Ο γιος είχε καταφέρει να βγει μόνος του στην ξηρά, ενώ για τον πατέρα του που αγνοείτο στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού του δια θαλάσσης από το λιμενικό και παραπλέοντα σκάφη και από αέρος με ελικόπτερο.

Δυστυχώς, οι έρευνες έβαλαν με τραγικό τρόπο τέλος στην αγωνία της οικογένειας με τον εντοπισμού του νεκρού 60χρονου.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποχή συμβολαιογράφων από 4 έως και 6 Μαΐου


Δεν διεξάγονται οι πλειστηριασμοί της 4ης Μαΐου.

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαφωνίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους από την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016, έως και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, ενώ λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισθέντες για την 4η Μαΐου 2016 πλειστηριασμοί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτήσεις ύψους 726 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν οι αγρότες


Αποστόλου: Είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας.

Ενισχύσεις συνολικού ύψους 726,3 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τη Μεγάλη Δευτέρα έως σήμερα σε 620.000 δικαιούχους αγρότες και αλιείς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) πληρώθηκε το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης 2015 (162,7 εκατ. ευρώ), πράσινη ενίσχυση (551 εκατ. ευρώ), μέτρα ενίσχυσης της αγοράς (1,8 εκατ. ευρώ), εξισωτική αποζημίωση (9,3 εκατ. ευρώ) και αλιεία (1,5 εκατ. ευρώ).

«Είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, «που δίνεται στην ελληνική επαρχία και είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που κάνουμε ώστε οι πληρωμές να γίνονται έγκαιρα, αλλά ταυτόχρονα με τρόπο νοικοκυρεμένο και ασφαλή, ώστε η χώρα να αποφεύγει τους κινδύνους προστίμων και καταλογισμών που ήταν συχνό φαινόμενο στο παρελθόν».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΗΕΑ: Ο αγώνας για το αγγελιόσημο θα συνεχισθεί


«Μετά το Πάσχα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση - οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται».

Ο αγώνας για τη διάσωση του αγγελιοσήμου, ως πόρου των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων, συνεχίζεται, τονίστηκε κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Μετά το Πάσχα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργάνων, εκπρόσωποι των οποίων τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με την μορφή που εξήγγειλε χθες η ΠΟΕΣΥ. Επίσης, χαρακτήρισαν επιτυχημένη την απεργία τόσο όσον αφορά την κυβέρνηση, η οποία-όπως υπογραμμίστηκε- έλαβε το μήνυμα όσο και για τους συναδέλφους που επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή σε δύσκολες συγκυρίες, ενώ καυτηριάστηκε για άλλη μια φορά το γεγονός των απεργοσπασιών. Το θέμα των διαγραφών από την ΕΣΗΕΑ όλων όσοι έσπασαν την απεργία θα εξεταστεί και θα προχωρήσει, τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ επισημάνθηκε ότι γίνεται « κλασική ληστεία μετά φόνου» και υπογραμμίστηκε ότι ο κλάδος των ΜΜΕ έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αμέσως μετά τον κατασκευαστικό. κλάδο.

«Ο αγώνας των δημοσιογράφων θα συνεχιστεί, ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή» τόνισαν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργάνων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης, αυτή την εβδομάδα, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, θέτοντας σαν όρο ότι «συζητάμε μόνο αν υπάρχει το θέμα του αγγελιοσήμου στο τραπέζι».

Σε συζητήσεις, χθες, με εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους θεσμούς τρίμηνη παράταση για το θέμα του αγγελιοσήμου και αναμένει την απάντηση τους.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι πρέπει να τιμήσουμε τους συναδέλφους που κράτησαν ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα συμμετέχοντας δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και για αυτό τόνισε ότι «πρέπει προσεκτικά και κατά περίπτωση να εξετασθεί το ζήτημα διαγραφής μελών».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ματαιώσεις στα δρομολόγια των τρένων λόγω απεργίας


Σε κινητοποιήσεις τις ημέρες του Πάσχα οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο.

Ματαιώσεις στα δρομολόγια των τρένων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα υπάρξουν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης) από τις 18:00 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου έως και τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και τα δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Για τις αμαξοστοιχίες που τα δρομολόγια τους επηρεάζονται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν γίνεται ήδη προκράτηση εισιτηρίων με πρωτοβουλία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινά έθιμα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας


Οι «Μπότηδες», οι δυναμίτες, το κάψιμο του Ιούδα, ο σαϊτοπόλεμος κ.ά.

Το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται με κατάνυξη σε όλη την Ελλάδα με το τελετουργικό που προβλέπει η Εκκλησία. Τα έθιμα ανά περιοχή, προερχόμενα από παραδόσεις που χάνονται στο βάθος του χρόνου, έρχονται με τη σειρά τους να τονίσουν το πνεύμα των ημερών, «καλώντας» τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν με ένα ξεχωριστό τρόπο στην Ανάσταση και τη γιορτή του Πάσχα.

Στην Κέρκυρα οι «Μπότηδες», στην Κάλυμνο οι δυναμίτες, το κάψιμο του Ιούδα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα, είναι μόνο μερικά από τα έθιμα που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στον τρόπο που η Ελλάδα γιορτάζει, όπως γράφει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Μπότηδες στη Σπιανάδα

Η Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου «βουλιάζει» από το πλήθος των πιστών, αλλά και τουριστών, που έρχονται στο νησί για να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων το έθιμο «Μπότηδες», που λαμβάνει χώρα στην καρδιά του νησιού στην πλατεία Σπιανάδα.

Σύμφωνα με το έθιμο, με την πρώτη Ανάσταση στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Κέρκυρας, που έχουν στολίσει τα ψηλά παραθυρόφυλλά τους με κόκκινα εμβλήματα και λουλούδια, πετάνε τους «Μπότηδες». Πρόκειται για πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Για το εν λόγω έθιμο που αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών παραδόσεων και ορθόδοξων εθίμων, υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

Μία απ' αυτές το θεωρεί μεσαιωνικό έθιμο, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί, ως καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι «μετακόμισαν» το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν στη δική τους μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα. Μια δεύτερη εκδοχή, με μεσαιωνικές ρίζες κι αυτή, αναφέρει ότι πρόκειται για προσπάθεια να εκδιωχθούν τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά. Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για παγανιστική προέλευση. Ο οργασμός της φύσης και η συλλογή των φρέσκων καρπών, απαιτούν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και, μάλιστα, όσο πιο τελετουργικά, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή. Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.

Το έθιμο συνοδεύουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και οι φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.

Από τις σούβλες στους λάκκους

Απ' άκρη σ' άκρη στη Ρούμελη ακόμα και σε χωριά με λιγοστούς κατοίκους τις άγιες μέρες της Πασχαλιάς αποκτούν ζωή. Τα πασχαλινά έθιμα στη Ρούμελη έλκουν την καταγωγή τους από τον περασμένο αιώνα και όχι μόνο δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ζωντανεύουν όλο και περισσότερο, καθώς οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι, τόσο στην προετοιμασία του «λάκκου» της φωτιάς και στο σούβλισμα, όσο και στο πασχαλινό γλέντι που ακολουθεί. Αν βρεθείτε Πάσχα στη Λαμία, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την περιφορά και, κυρίως, τη συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία πάρκου της πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Όλη η γειτονιά ένα τραπέζι

Στην Αμφίκλεια, η κάθε οικογένεια δεν ψήνει μόνη της το πατροπαράδοτο αρνί, αλλά όλη η γειτονιά μαζί, συντηρώντας μια παράδοση ετών. Στις γειτονιές και τα σταυροδρόμια της Αμφίκλειας βλέπεις να ψήνονται 10-15, ίσως και περισσότερα, αρνιά στη σειρά. Πριν ο καθένας πάρει τον δρόμο για το γιορτινό τραπέζι του σπιτιού του, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το γλέντι στην παρέα, έστω και αν «θυσιάσουν» ένα μέρος απ’ το αρνί…. Μάλιστα, πολλές από τις παρέες που έχουν συναντώνται ριζώσει σταθερά, φροντίζουν να εξασφαλίσουν «ρεφενέ» ένα μικρό αρνί για να βγει από την φωτιά πρώτο και να συνοδεύσει το γλέντι της παρέας.

Στη Λιβαδειά, οι κάτοικοι της πόλης μένουν σχεδόν άγρυπνοι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να φτιάξουν τον «λάκκο» και πριν ακόμη ξημερώσει να έχουν ετοιμάσει το σημείο και τον σωρό με τα κλαδιά. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας, αφού κάνει τον σταυρό του, ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

Με αρκετή υπομονή, ραντίσματα νερού και χτυπήματα στα φλεγόμενα κλαδιά, η θράκα ετοιμάζεται και μπαίνουν επάνω τα αρνιά. Στον δημοτικό «λάκκο», που στήνεται στην περιοχή της Κρύας, προσφέρονται δωρεάν σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί στους επισκέπτες και στους παρευρισκομένους, ενώ συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Τα «Δάκρυα της Παναγιάς»

Στην Άμφισσα, λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον πασχαλινό έθιμο της Ρούμελης. Ονομάζεται «Δάκρυα της Παναγιάς». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σύμπασα η Άμφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που είναι τα εν λόγω… δάκρυα!

Στην Αρκίτσα, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα συναντάμε το έθιμο της Ρωμάνας. Γυναίκες με τοπικές ενδυμασίες τραγουδώντας το τραγούδι της Ρωμάνας, συγκεντρώνουν χρήματα και υλικά για να φτιάξουν παραδοσιακές πίτες. Το ίδιο απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής προσφέρουν τις πίτες που ετοίμασαν.

Στην Αράχοβα ανήμερα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στον λόφο.

Ο Ιούδας καίγεται

Στην Υπάτη, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά την Αγάπη, πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σύσσωμος ο λαός της Υπάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει και κρατάει ζωντανό το πανάρχαιο αυτό έθιμο.

Οι γιορτές συνεχίζονται έως και την Τετάρτη μετά το Πάσχα με τη μεγάλη πορεία των αντρών του χωριού της Υπάτης προς την Παναγία Αρσάλη. Το απόγευμα - μόνον οι άνδρες - ανεβαίνουν στην Παναγία Αρσαλή (Αγία Ιερουσαλήμ), διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση περίπου δύο ωρών για να φτάσουν στην σπηλαιο-εκκλησιάς, όπου θα διανυκτερεύσουν. Το ίδιο βράδυ στην Υπάτη, οι γυναίκες και τα παιδιά ανάβουν φωτιές στο κεντρικό σταυροδρόμι και καίνε τα παλιά μαγιάτικα στεφάνια, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά μαγιάτικα τραγούδια. Όσοι αντέχουν, πηδούν πάνω από τις φωτιές.

Η Αγία Ιερουσαλήμ, είναι η Αγία των σπηλαίων και των βράχων και το έθιμο προέρχεται από τα αρχαία ελληνορωμαϊκά Ροζάλια (παγανιστικές εορτές της Άνοιξης). Κατά την Επανάσταση του 1821 η Αγία Ιερουσαλήμ υπήρξε ορμητήριο και σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών της περιοχής.

Χριστός Ανέστη, χαλάζι να μην πέσει

Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας τη νύχτα της Ανάστασης, ένας επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι.

Στο χωριό των Αγίων Αναργύρων Μουζακίου Καρδίτσας τη Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρει ο π. Νικόλαος Δαλαγιώργος, τελείτε η Ιερά Παράκληση στην Οδό του Μαρτυρίου Του Ιησού Χριστού, ενώ την Μ. Παρασκευή μετά την περιφορά του επιταφίου αναβιώνει το έθιμο της αναπαράστασης της «Εις Άδου Καθόδου» του Κυρίου.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες τραγουδούν και χορεύουν πασχαλιάτικα τραγούδια, χωρίς όμως μουσική υπόκρουση όπως η παράδοση ορίζει. Τους χωριανούς καλωσορίζει ο π. Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του Κατηχητικού, τα οποία τραγουδούν δίνοντας την δική τους νότα στην έναρξη της εκδήλωσης: «Χίλια Καλώς ορίσατε, φίλοι ‘μ αγαπημένοι από καιρό χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι». Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα τιμάται ιδιαίτερα η Εφέστειος Εικόνα της Παναγίας Βασίλισσας, η οποία λιτανεύεται μετά τη Θεία Λειτουργία στο χωριό.

Στον Άη Γιώργη τον Μαντηλά

Ένας σημαντικός σταθμός στην πασχαλιάτικη παράδοση στην περιοχή Καλαμπάκας, και ειδικότερα στο Καστράκι, είναι ο Άη Γιώργης ο Μαντηλά.

Εκεί κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο νεότερο εξωκλήσι του αγίου που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, στο ερειπωμένο ομώνυμο Μοναστήρι, νέοι ζωσμένοι με εκατοντάδες μαντήλια -τάματα πιστών, σκαρφαλώνουν στο απότομο βράχο με τη βοήθεια σχοινιών. Σκοπός τους να κρεμάσουν τα καινούργια μαντήλια-τάματα και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν ως φυλαχτό στους προσκυνητές που παρακολουθούν με δέος την ανάβαση καθώς είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Το έθιμο των μαντηλιών φέρεται να ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν, όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον Άγιο να κάνει καλά τον άνδρα της, ο οποίος ενώ έκοβε ξύλα κάτω από το μοναστήρι του Αγίου , έπεσε λιπόθυμος. Ο άνδρας σηκώθηκε εντελώς καλά και η Τουρκάλα για να ευχαριστήσει τον Άγιο πρόσφερε το μαντήλι της. Από τότε η μονή ονομάστηκε Άγιος Γεώργιος Μαντηλάς. Ωστόσο, για το έθιμο των μαντηλιών και κυρίως για το εν λόγω περιστατικό διατυπώνονται διάφορες εκδοχές .

Τα παζάρια των Χανίων

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών που οργανώνεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά, έχοντας τις ρίζες στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Στη σημερινή του μορφή και προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εποχής, το παζάρι είναι ουσιαστικά μια εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητές και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έχει την δική του ιστορία. Οι Βουκολιές, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σημείο αναφοράς της κεντρικής και ανατολικής Κισάμου αλλά και του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων. Ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο. Οι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν η παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και η Μεγάλη Παρασκευή, κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και συνοικέσια.

Εκτός από τα παζάρι των Βουκολιών, φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί και παζάρι στην Κίσαμο. Το παζάρι γινόταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αναβίωσε με πρωτοβουλία του δήμου και του εμπορικού συλλόγου της περιοχής. Για τέταρτη φορά παζάρι, θα πραγματοποιηθεί και στο χωριό Βρύσες του δήμου Αποκορώνου με συμμετοχή κυρίως επαγγελματιών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Στην περιοχή των Χανίων τα ήθη και τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν διαφέρουν από αυτά άλλων περιοχών. Την παραμονή της Ανάστασης τα παιδιά σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και στην κορυφή βάζουν ένα σκιάχτρο, που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας, και την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά και τον καίνε. Συνήθως το κάψιμο του Ιούδα «συνοδεύεται» από βεγγαλικά.

Την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στην ορεινή περιοχή του χωριού Ασή Γωνιά αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής οδηγούν τα κοπάδια τους στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, τα αρμέγουν, και μοιράζουν το γάλα τους σε όσους βρεθούν εκεί. Το έθιμο τηρείται με ευλάβεια από όλους τους κτηνοτρόφους, καθώς η παράδοση και οι διάφορες δοξασίες θέλουν όσους δεν κατεβάσουν τα πρόβατα τους να βρίσκονται σε δυσμένεια από τον Άγιο.

Οι Λαζαρίνες, ο Γολγοθάς και τα Νεκρόδειπνα

Ο κύκλος των πασχαλιάτικων εθίμων στην δυτική Μακεδονία αρχίζει από το Σάββατο του Λαζάρου. Οι Λαζαρίνες –με τις χρωματιστές παραδοσιακές στολές τους- από την Αιανή, τον Κρόκο, την Λευκοπηγή, την Καισαριά, την Αγ. Παρασκευή και άλλες περιοχές της Κοζάνης, ξεκινούν για να χορέψουν στις πλατείες το χορό «Τσιντσιρό» και να τραγουδήσουν Λαζαράτικα τραγούδια στις γειτονιές των χωριών τους. Οι Λαζαρίνες έλκουν την καταγωγή τους από τα «Παρθένεια», τους χαρακτηριστικούς χορούς των δωρικών πόλεων του βορρά από ομάδες κοριτσιών. Αργότερα, στα χριστιανικά χρόνια συνδέθηκαν με την Ανάσταση του Λαζάρου, την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στο έθιμο λάμβαναν μέρος μόνο τα κορίτσια, ενώ σήμερα συμμετέχουν γυναίκες όλων των ηλικιών. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ο χορός και το τραγούδι χωρίς καμία συμμετοχή μουσικών οργάνων.

Στο Δρυόβουνο του δήμου Βοΐου, το πρωί της Μ. Παρασκευής πραγματοποιείται «η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού» στο λόφο του «Γολγοθά» που βρίσκεται σε ύψωμα του χωριού. Πλήθος πιστών συμμετέχει στην πομπή που σχηματίζεται προς τον λόφο «Γολγοθά», όπου σε κλίμα κατάνυξης ο μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης θα παραδώσει το σκήνωμα του Ιησού στις μυροφόρες, τις νέες κοπέλες με παραδοσιακές στολές που έχουν φθάσει από όλη την δυτική Μακεδονία για να συμμετάσχουν στο έθιμο.

Στην Κοζάνη, το «Χριστός Ανέστη», πολλοί κάτοικοι της πόλης θα το ψάλλουν στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου. Έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς γύρω από τα μνήματα των νεκρών τους και με αναμμένη τη λαμπάδα ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη». Θα τσουγκρίσουν τα αυγά τους και θα ανταλλάξουν ευχές. Φεύγοντας θ’ αφήσουν και κόκκινα αυγά στο μνήμα για να «χορτάσουν» τα χαμένα μέλη της οικογένειας.

Σε πολλά χωριά της Κοζάνης οι κάτοικοι Ποντιακής καταγωγής συνηθίζουν τα περίφημα Νεκρόδειπνα. Την Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, οι Πόντιοι μαζεύονταν από νωρίς στα μνήματα, και ετοιμάζουν το κανονικό εορταστικό τραπέζι της οικογένειας με σπιτικά εδέσματα γλυκά, κόκκινο κρασί και ότι άλλο αγαπούσαν οι νεκροί. Το γεύμα διαρκεί μέχρι αργά το απόγευμα και συνήθως σφραγίζεται μένα τρικούβερτο μεθυστικό γλέντι, συνοδεία ποντιακής λύρας με χορούς και τραγούδια που θυμίζουν τους θανόντες -μέλη της οικογένειας. Η ατμόσφαιρα είναι συγκλονιστική. Στην Δεσκάτη Γρεβενών έχουμε το έθιμο με τον Τρίπατο χορό την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Οι άντρες μαζεύονται στην κεντρική πλατεία σχηματίζουν κύκλο και αρχίζουν να χορεύουν. Οι πιο επιδέξιοι αρχίζουν ανεβαίνουν στους ώμους άλλων αντρών μέχρι να σχηματιστούν τρία πατώματα χορού. Αν ο χορός μέχρι την τρίτη προσπάθεια πετύχει τότε το έθιμο λέει ότι θα πάει καλά και η χρονιά χωρίς δυσκολίες.

Το έθιμο της φωτιάς

Πασχαλινά έθιμα που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, διασώζονται και αναβιώνουν σε πολλές περιοχές της Ηπείρου. Η «φωτιά», το «κάψιμο του Ιούδα», η «πρώτη Ανάσταση», αλλά και το «ταφικό» έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών, διαφυλάχθηκαν από γενιά σε γενιά , και κρατούν τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Στην Άρτα, την Μεγάλη Πέμπτη στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας, θα ανάψει μία μεγάλη φωτιά κατά την ακολουθία των 12 Ευαγγελίων. Μόλις ο ιερέας αναγνώσει το 6ο Ευαγγέλιο, σε ανάμνηση της πυράς που άναψαν οι μαθητές του Κυρίου έξω από το κυβερνείο του πόντιου Πιλάτου περιμένοντας την απόφαση για την τύχη του, έξω από την εκκλησία θα ανάψει η φωτιά. Τα μέλη του Συλλόγου της Ενορίας Αγίας Θεοδώρας, αναβιώνουν κάθε χρόνο το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου, σε πολλές ενορίες της Άρτας θα αναβιώσει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα. Από το πρωί οι νέοι της ενορίας, ασχολούνται για να φτιάξουν ένα ομοίωμα του Ιούδα και στη συνέχεια το τοποθετούν σε μία αυτοσχέδια κρεμάλα. Τα μεσάνυχτα μετά το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο θα του βάλουν φωτιά για να καεί. Την ίδια στιγμή, θα αφεθούν στον ουρανό της πόλης, πολύχρωμα φαναράκια, για να συμβολίσουν την άνοδο της ψυχής στον ουρανό.

Πρώτη Ανάσταση στο Διαβολοπάζαρο

Στο «Σαϊτάν Παζάρ» ή Διαβολοπάζαρο, στο γραφικό λιθόστρωτο στην Πρέβεζα, θα αναβιώσει το έθιμο της πρώτης Ανάστασης. Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση, οι ήχοι των κροτίδων ξεσηκώνουν την πόλη, ενώ πήλινα κανάτια σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν.

Πρόκειται για έθιμο, που έλκει την καταγωγή του από την εποχή της Τουρκοκρατίας και κάτοικοι και καταστηματάρχες το τηρούν έως σήμερα. Την εποχή εκείνη οι Πρεβεζιάνοι έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους τις άγιες μέρες του Πάσχα.

Σκαλισμένη πάνω σε πέτρα σε εμφανές σημείο στο στενό δρομάκι, είναι η ιστορία της ονομασίας του Σαϊτάν Παζάρ. «Μια φορά κατά την διάρκεια της Τουρκικής Κατοχής, ήταν στην Πρέβεζα ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Ένα βράδυ, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το καλντερίμι στο σημείο όπου είχε την πιο απότομη κλίση. Όταν την επόμενη ο διοικητής πέρασε από εδώ, το άλογό του γλίστρησε κι’ ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας, «Σαϊτάν Παζάρ», δηλαδή, Διαβολοπάζαρο».

Στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών τη Δευτέρα του Πάσχα, οργανοπαίχτες πηγαίνουν πάνω από τους τάφους για να αναβιώσουν το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα που έχει ρίζες στις αρχές του 18ου αιώνα. Αμέσως μετά την θεία λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο του χωριού, κάτοικοι και συγγενείς νεκρών στέκονται δίπλα τους τάφους. Με κλαρίνα, ντέφια, λαούτα και ακορντεόν, σπάει η νεκρική σιωπή και γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν. Οι συγγενείς του νεκρού παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του για να ακουστεί πάνω από τον τάφο του. Στη συνέχεια, όλοι όσοι βρίσκονται στο νεκροταφείο, στήνουν γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια. Για να συνεχιστεί το έθιμο από γενιά σε γενιά στο νεκροταφείο βρίσκονται και τα παιδιά του χωριού.

Οβελίας; Όχι! Έχουμε «καπαμά»!

Διαφορετικά έθιμα, ξεχωριστά για κάθε νησί, υπάρχουν στα Δωδεκάνησα για το Πάσχα, ο εορτασμός του οποίου είναι πράγματι ξεχωριστός. Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι ότι στα Δωδεκάνησα την ημέρα του Πάσχα δεν περιλαμβάνεται στο μενού ο οβελίας, τα κοκορέτσια και τα συναφή εδέσματα.

Το τραπέζι της Ανάστασης περιλαμβάνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή μεσημέρι τον «Λαμπριάτη», που είναι αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και εντόσθια που στα χωριά της Ρόδου ονομάζεται «καπαμάς».

Η τελετή του Νιπτήρα

Στην Πάτμο η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Το έθιμο που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο ξεχωριστό, είναι η τελετή του Νιπτήρα, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, το οποίο αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου: ο Ηγούμενος, όπως ακριβώς ο Ιησούς, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στη Μονή του Αγίου Ιωάννη και το ίδιο βράδυ όλοι οι Επιτάφιοι συναντιούνται στις πλατείες της Σκάλας και της Χώρας. Η Ανάσταση γίνεται, επίσης, στο Μοναστήρι και ανήμερα του Πάσχα διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες.

Το Μοιρολόι του Χριστού

Εντυπωσιακή είναι η Ανάσταση στο νησί της Καλύμνου, με τους αυτοσχέδιους δυναμίτες που ρίχνονται και οι οποίοι ταρακουνούν στην κυριολεξία το νησί. Στην Κάλυμνο, επίσης τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, όσες γυναίκες, νέες και ηλικιωμένες μπορούν, κάθονται κοντά και γύρω από τον Εσταυρωμένο και αρχίζουν να λένε το «Μοιρολόι του Χριστού», που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το μοιρολόι διαρκεί περίπου μια ώρα και έχει δική του μελωδία ανάμεσα σε βυζαντινό τροπάρι και θλιμμένο δημοτικό τραγούδι. Επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Τη Μεγάλη Παρασκευή, δημιουργείται ένα ανεπανάληπτο θέαμα, καθώς οι επιτάφιοι, άλλοι στολισμένοι με φυσικά λουλούδια και άλλοι ντυμένοι με ρούχα μεταξωτά, μαζεύονται όλοι μαζί ο ένας πίσω από τον άλλο κι ακολουθούν οι ενορίτες με τα κεριά αναμμένα. Όλοι θα περάσουν μπροστά από το Δεσπότη που στέκεται έξω από το Μητροπολιτικό Ναό να τους ευλογήσει για να επιστρέψουν στις ενορίες τους.

Ημέρες πένθους

Στην Κάρπαθο τα πασχαλινά έθιμα ξεχωρίζουν στον Όλυμπο, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν παραδόσεις πένθους και θρήνου στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και λαμπρού εορτασμού, που κορυφώνεται τη Λαμπρή Τρίτη. Αποχωρίζονται τις παραδοσιακές πολύχρωμες στολές τους μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν τις αντικαθιστούν με μια «πένθιμη» ενδυμασία. Μετά το συγκινητικό Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής, οι γυναίκες ετοιμάζουν το Μεγάλο Σάββατο το λαμπριάτικο οφτό για την επόμενη μέρα, δηλαδή, κατσικάκι ή αρνί με γέμιση, κυρίως από ρύζι. Τη Δευτέρα του Πάσχα οι γυναίκες πηγαίνουν στους φούρνους για να φουρνίσουν πασχαλινές πίτες με μυζήθρα και μπαχαρικά και στη συνέχεια στο νεκροταφείο για να ασπρίσουν και να στολίσουν με λουλούδια τους τάφους. Οι Ολυμπίτες στολίζουν τη Λαμπρή Τρίτη τις εικόνες της εκκλησίας με χρωματιστές μαντίλες και τις κουβαλάνε στα χέρια, οδεύοντας ξανά προς το νεκροταφείο.

Τα εκρηκτικά κλειδιά

Στην Κω, ενώ οι μεγάλοι ασχολούνται με τις πασχαλινές δουλειές και τον εκκλησιασμό, τα παιδιά προετοιμάζονται για την Ανάσταση. Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει. Άλλοι κόβουν μακριές λωρίδες χαρτιού, βάζουν στην άκρη της κάθε λωρίδας μπαρούτι και ένα φιτίλι, την τυλίγουν τριγωνικά, ώστε να προεξέχει το φυτίλι που το ανάβουν και από την ώρα που ο παπάς λέει το «Χριστός Ανέστη». Το πρωί του Μ. Σαββάτου, η εκκλησία στρώνεται με μικρά μοβ μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί.

Ο Ορφανός ή Αρφανός

Χαραγμένο στη μνήμη των γερόντων του ορεινού Μυλοποτάμου, παραμένει το έθιμο του Αρφανού ή Ορφανού, που έχει ρίζες χαμένες στα παλιά χρόνια των μύθων και των παραμυθιών αλλά για πολλές δεκαετίες στα σύγχρονα μεταπολεμικά χρόνια, αναβιώνει κάθε χρόνο και πιο έντονα, στον ορεινό κυρίως όγκο του Ψηλορείτη. Στο έθιμο συμμετέχουν αγόρια, νέοι των χωριών, μεγάλοι άνδρες και γέροντες, που σχεδόν στο σύνολο της περιόδου της Σαρακοστής συλλέγουν ανά ομάδες και γειτονιές, κορμούς δέντρων, αχινοπόδια, θυμωνιές, από τα ριζιμιά και της πλαγιές του Ψηλορείτη, και φυτά που έχουν αρχίσει λόγω της άνοιξης και ξεραίνονται και τα οποία θα μπορέσουν να προσφέρουν στη μεγάλη φωτιά που είναι ο στόχος του Αρφανού.

Η μεγάλη μέρα για τον Ορφανό ή Αρφανό είναι το Μεγάλο Σάββατο… Τα ξύλα στοιβάζονται και ο στόχος είναι μόλις δυναμώσει για τα καλά η φωτιά την ώρα της Αναστάσεως, να μπορέσει το ύψος της φλόγας να έχει ξεπεράσει άλλων αρφανών τη φλόγα.

Νιπτήρας στις Βάρσες και Επιτάφιος με πέρλες

Χρόνια τώρα το Πάσχα στην Τρίπολη έχει συνδεθεί με την τελετή του Νιπτήρος στη Μονή Βαρσών, τον μοναδικό επιτάφιο με τις πέρλες στον Άγιο Βασίλειο και τις σούβλες των αρνιών, που ανάβουν σιγά- σιγά οι κληματόβεργες με το άγιο φως, αμέσως μετά την τελετή της ανάστασης και περιμένουν ντόπιους κι επισκέπτες να συναντηθούν την Κυριακή του Πάσχα, να γίνουν όλοι μια μεγάλη παρέα σε ένα παραδοσιακό γλέντι με τοπικά συγκροτήματα, που διαρκεί επί διήμερο από συνοικία σε συνοικία στην πόλη.

Τη Μεγάλη Τετάρτη στην ιερά μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών τελείται ο ιερός Νιπτήρας. Στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού στις 15.30 μ.μ. ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος τελεί την αναπαράσταση του Νιπτήρος και πλένει, κατά πως ορίζει το ευαγγέλιο που διαβάζεται από τον εξώστη της μονής, τα πόδια δώδεκα μοναχών και ιερέων, που αναπαριστούν τους δώδεκα μαθητές του Ιησού, ενώ πλήθος πιστών παρακολουθεί την τελετή.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου στο άλσος του Αγίου Γεωργίου στη βόρεια πλευρά της Τρίπολης είναι εντυπωσιακή μέσα στο δασάκι, ενώ το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης θα συναντηθούν περισσότεροι από 14 Επιτάφιοι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί κάθε χρόνο ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου με τον περίτεχνο στολισμό του μοναδικό στην Ελλάδα. Ο στολισμός του Επιταφίου ξεκινά πολλούς μήνες πριν το Πάσχα και ολοκληρώνεται τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο με πέρλες κι απαιτούνται περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί έργο τέχνης.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη, από τον εξώστη του Μητροπολιτικού ναού δίνεται το σύνθημα κι ανάβουν με το αναστάσιμο φως οι κληματόβεργες σε όλες τις ψησταριές της πόλης, με πρώτες αυτές του δήμου στην πλατεία Άρεως, στην πλατεία Βαλτετσίου, στο Πάρκο Φιλοδένδρων, στο Άλσος του Αγίου Τρύφωνα, στη Μεταμόρφωση και στο Συνοικισμό Κολοκοτρώνη, προκειμένου ως το πρωί να «γίνουν» τα κάρβουνα για να αρχίσει του σούβλισμα των αρνιών.

Ρομαντικό Πάσχα στο Λεωνίδιο

Στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, το Λεωνίδιο, μπορεί να βιώσει κανείς ένα από τα πιο ρομαντικά έθιμα του Πάσχα. Εδώ το βράδυ της Ανάστασης πλημμυρίζει ο ουρανός από πολύχρωμα αερόστατα που οι μικροί, και όχι μόνο, κάτοικοι της κωμόπολης ετοιμάζουν όλη την σαρακοστή με πολύ μεράκι και τα ανάβουν με το άγιο φως. Το θέαμα είναι μοναδικό ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός και βλέπεις τα αερόστατα να ανεβαίνουν ψηλά και για ώρα να ταξιδεύουν ως τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στο Λεωνίδιο ιδιαίτερη είναι και η ακολουθία της δεύτερης Ανάστασης, που τελείται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου με το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στην Τσακώνικη διάλεκτο. Αμέσως μετά χορεύουν τον μοναδικό Τσακώνικο χορό που έχει ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα

Ανήμερα το Πάσχα πραγματοποιείται στην Καλαμάτα το λαοφιλές έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο που η παράδοση θέλει να ξεκινά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν οι σαΐτες χρησίμευαν για να αναχαιτιστεί το τουρκικό ιππικό. Στις μέρες μας ο σαϊτοπόλεμος διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, κορυφώνονται τα γεμίσματα της σαΐτας από τους σαϊτολόγους για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για την περιφορά του Επιταφίου που σε κάποιες γειτονιές της Καλαμάτας ρίχνουν σαΐτες. Ανήμερα το Πάσχα, στις 8.00 το βράδυ στην πλατεία Όθωνος, στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων κάνουν το σαϊτοπόλεμο, ενώ συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και προσφέρονται κεράσματα.

Μετά την παρέλαση των μπουλουκιών που συμμετέχουν στο σαϊτοπόλεμο, κάθε μπουλούκι σαϊτολόγων με επικεφαλής τον καπετάνιο, δείχνει την επιτηδειότητά του: κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι… Είναι «ο χορός της φωτιάς» ή «το ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως έχει αποκληθεί ο σαϊτοπόλεμος. Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι αυτοί που συγκεντρώνονται και παρακολουθούν το σαϊτοπόλεμο, που εκτός από την Καλαμάτα το έθιμο αναβιώνει και σε κάποια χωριά στην ευρύτερη περιοχή.

Επιτάφιος με ψαροκάικα στον Τυρό Κυνουρίας

Οι κάτοικοι του Τυρού στην Κυνουρία, ενός χωριού που απλώνεται νωχελικά ανάμεσα σε μια από τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Μυρτώου πελάγους, τηρώντας τις Τσακώνικες παραδόσεις γιορτάζουν μοναδικά το Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον μικρό κόλπο της ναυτικής πολιτείας απ’ άκρη σ’ άκρη με χιλιάδες κεριά, που ταξιδεύουν φωτίζοντας την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί. Τη στιγμή της Ανάστασης και μόλις οι ιερείς ψάλλουν το Χριστός Ανέστη, οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες κάνουν τη νύχτα μέρα. Στην ενορία της Μεταμόρφωσης στο λιμάνι του Τυρού, θα δείτε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα, με την συνοδεία βεγγαλικών. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και φτάνει έως τις μέρες μας.

Η λιτανεία του Σταυρού στη Μάνη

Τη Δευτέρα του Πάσχα μετά τη Θεία Λειτουργία σε πολλά χωριά της Μάνης γίνεται η λιτανεία του Σταυρού με την εικόνα της Ανάστασης από σπίτι σε σπίτι σε όλο το χωριό. Ο ιερέας φτάνει σε κάθε σπίτι και μετά από μια σύντομη αναστάσιμη δέηση υπέρ υγείας των ενοίκων του σπιτιού, η οικογένεια προσκυνά τον αναστημένο Χριστό. Οι νοικοκυρές δίνουν στον ιερέα και στα παιδιά που τον συνοδεύουν, μια στολισμένη κουλούρα με κόκκινο αυγό και πολλά κεντίδια- που έχουν ζυμώσει με εφτάζυμο ζυμάρι και ψήσει την Μεγάλη Πέμπτη- μαζί με κουλούρια και κόκκινα αυγά.

Η λιτανεία σε κάποια χωριά καταλήγει στο νεκροταφείο. Εκεί περιμένουν οι συγγενείς των νεκρών έχοντας πάει κόκκινα αυγά και κουλούρια στα μνήματα και τελείται μνημόσυνο.

Το «μοιρολόι της Παναγιάς»

Στο Ηράκλειο και στο Λασίθι σύμφωνα με την παράδοση, τη Μεγάλη Πέμπτη κανένας δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του καρφί, σφυρί ή βελόνα, για να καρφώσει κάτι ή να ράψει, επειδή θεωρείται αμαρτία καθώς αυτή την ημέρα Σταυρώθηκε ο Χριστός. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής σε χωριά της Πεδιάδας του Ηράκλειου- και όχι μόνο- νέοι και νέες κρατώντας ένα ξύλινο Σταυρό ψάλλουν πόρτα-πόρτα το λεγόμενο «μοιρολόι της Παναγιάς». Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής σε ορισμένα χωριά η περιφορά δεν γίνεται μόνο στους δρόμους, αλλά πηγαίνουν τον επιτάφιο και στο νεκροταφείο. Ο Σταυρός, που προπορεύεται του επιταφίου, μεταφέρεται σε ένα- ένα μνήμα.

Σε αρκετά στα χωριά μαζεύουν ξύλα που τα «κλέβουν» από σπίτια και τα συγκεντρώνουν στα προαύλια των εκκλησιών για να ανάψουν τη «φουνάρα». Πάνω στα ξύλα τοποθετούν ένα ομοίωμα του Ιούδα και την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά και τον καίνε. Οι ήχοι της αναστάσιμης καμπάνας ακούγονται σχεδόν ολόκληρη τη μέρα σε πολλά χωριά. Μπορεί κάποιος να δει όμως να χτυπούν την καμπάνα, όχι ο νεωκόρος ή ο επίτροπος, αλλά γυναίκες, άνδρες ή παιδιά. Γιατί; Η παράδοση λέει ότι όποιος χτυπήσει την καμπάνα της Εκκλησίας την αναστάσιμη ημέρα δεν πρόκειται να τον πιάσει πονοκέφαλος όλο τον χρόνο.

Τα Μεγαλοπεφτήσια κοκκιναυγά

Ένα από τα σημεία αναφοράς της Πασχαλιάς αναμφίβολα είναι τα κόκκινα αυγά, που βάφονται Μεγάλη Πέμπτη και ο λαός μας τα αποκαλεί Μεγαλοπεφτήσια.

Όπως αναφέρει ο φιλόλογος-ερευνητής Σωτήρης Ρουσιάκης, σε όλα τα έθιμα των Μεγαλοπεφτήσιων κοκκιναυγών, διαφαίνεται η κρυμμένη δύναμη και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας τους. Ακόμα και τα ταπεινά τσόφλια ήταν φορείς αυτών των ιδιοτήτων και είχαν ειδική μεταχείριση. Είτε τα έθαβαν στη γη, είτε τα πετούσαν στη φωτιά, μια που ήταν το αίμα του Χριστού και κάθε τι άλλο θα ήταν ασέβεια και ιεροσυλία που θα επέσυρε κακά για την οικογένεια.

Το Μεγαλοπεφτήσιο αυγό, έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Αρκετοί, δε, πιστεύουν ότι συνεχίζει ακόμα πιο πανάρχαιες συνήθειες. Ο συμβολικός τους χαρακτήρας για την κρυμμένη ζωή, σύμφωνα με τον κ. Ρουσιάκη, φαίνεται πολύ καθαρά και σε ένα έθιμο από την πεδινή Θεσσαλία. Τα παλιά χρόνια, αναφέρει, οι νεόνυμφοι συνήθιζαν τη δεύτερη μέρα να πηγαίνουν επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους ευχόμενοι το Χριστός Ανέστη. Στην τσέπη τους είχαν «κρυμμένο» ένα κόκκινο αυγό, το οποίο αντάλλασσαν σε κάθε σπίτι με άλλο κόκκινο αυγό. Έτσι, προσθέτει, η δύναμη του κόκκινου αυγού περνώντας από το χέρια του νέου ζευγαριού, που υπόσχεται απόκτηση παιδιών και συνέχεια οικογένειας και κοινότητας, πήγαινε σε όλο τον κόσμο όχι μόνο ως ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ζωής, αλλά και ως μια πράξη κοινωνικής αποδοχής και επιβεβαίωσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...