Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Και επίσημα στο λεξικό της Οξφόρδης το Grexit και το Brexit


Μπορεί η Ελλάδα να μην βγήκε από την ευρωζώνη, το... Grexit όμως βρήκε τον τρόπο να μπει στο διαδικτυακό λεξικό της Οξφόρδης, έχοντας καλή παρέα: το επίσης μη γενόμενο Brexit, δηλαδή η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεκάδες άλλους νεολογισμούς της αγγλικής γλώσσας.



Οι λέξεις αυτές προστέθηκαν σήμερα στο OxfordDictionaries.com, κατά την τριμηνιαία ενημέρωσή του προκειμένου να συμπεριληφθούν νεολογισμοί και εκφράσεις «αργκό» που ακούγονται ολοένα και συχνότερα στα αγγλικά.

Εκτός από τα ουσιαστικά Grexit και Brexit, το λεξικό περιλαμβάνει πλέον λέξεις όπως το επίθετο «hangry» (από το hungry που σημαίνει πεινασμένος και το angry που σημαίνει θυμός) με την οποία περιγράφεται το συναίσθημα κάποιου ο οποίος είναι ευερέθιστος λόγω πείνας.

Το «manspreading» παραπέμπει σε κάποιον που κυριολεκτικά "απλώνει την αρίδα του" στα μέσα μεταφοράς, χωρίς να αφήνει χώρο στους συνεπιβάτες του. Πέρσι ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης έκανε ολόκληρη εκστρατεία στο μετρό για να αποθαρρύνει τη συγκεκριμένη πρακτική.

Το «butt-dialing» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι όταν καλούν κατά λάθος κάποιον με το κινητό τηλέφωνό τους που το έχουν στην τσέπη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του παντελονιού.

Το δωρεάν διαδικτυακό λεξικό, από τους δημιουργούς του αξιοσέβαστου Oxford English Dictionary, πρόσθεσε ακόμη λέξεις όπως το ουσιαστικό YouTuber -κάποιος που παρακολουθεί συχνά βίντεο στο YouTube-, το ρήμα ragequit -εγκαταλείπω θυμωμένα ένα βιντεοπαιχνίδι- και εκφράσεις όπως οι "wine o'clock" και "beer o'clock" που παραπέμπουν στην "κατάλληλη" ώρα για να πιει κανείς ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστοδουλοπούλου: Σύντομα οι αιτήσεις για την ιθαγένεια


«Ολοκληρώνεται η συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου».

Ολοκληρώνεται, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου. Έτσι τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η άμεση εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014-2020.

«Περιμένουμε κάποιες δημοσιεύσεις σε ΦΕΚ, αλλά η συγκρότηση της υπηρεσίας έχει τελειώσει και ως διαδικασία και ως στελέχωση. Από τις επιτελικές αρχές κάποιες ήταν έτοιμες και κάποιες χρειάζονταν στελέχωση και υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες εκκρεμούν για δημοσίευση σε ΦΕΚ», επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό έργου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στις 31 Ιουλίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Αναμορφωμένο Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την περίοδο 2014-2020, που είχε υποβληθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας ηγεσίας. Τα συνολικά ποσά που εγκρίθηκαν είναι 260 εκατ. ευρώ για το ΤΑΜΕ και 195 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και αφορούν συγκεκριμένες δράσεις για μια επταετία.

Οι δράσεις αφορούν ειδικότερα την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την πρώτη υποδοχή, την υποδοχή των ευάλωτων ομάδων, την κοινωνική ένταξη και την ενίσχυση του συστήματος επιστροφών (με έμφαση στις εθελούσιες επιστροφές).

«Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι αυτά τα χρήματα είναι για επιλεγμένες δράσεις που έχουμε υποβάλει και προπεριγράψει, δεν μπορούμε να δώσουμε τα λεφτά σε ό,τι ανάγκες προκύπτουν τους τελευταίους μήνες», συμπληρώνει η αναπληρώτρια υπουργός.

Για τη χρηματοδότηση των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση, διευκρινίζει, έχουν εκταμιευθεί χρήματα ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρών, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών στα νησιά και την Αθήνα.

Σύντομα οι αιτήσεις για ιθαγένεια

Σύντομα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Σε εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, το υπουργείο Εσωτερικών παρέχει τις οδηγίες που κρίνονται αναγκαίες για την εφαρμογή των διατάξεων του τροποιημένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

«Έπρεπε να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να δεχτούν τον όγκο των αιτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά και να αναβαθμιστεί το ηλεκτρονικό αρχείο με τα καινούρια δεδομένα του νόμου. Αυτό χρειαζόταν χρόνο και έτσι καθυστέρησε η έκδοση της εγκυκλίου. Ήδη όμως έχει σταλεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους», καταλήγει η ίδια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μοράλες καλεί τον σωματοφύλακά του να του δέσει τα κορδόνια


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την κίνηση του προέδρου της Βολιβίας.

Μεγάλες αντιδράσεις πυροδότησε η κίνηση του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος κάλεσε έναν από τους σωματοφύλακες να του δέσει τα κορδόνια την ώρα που μίλαγε με έναν από τους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με τη Mirror, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Βολιβιανό πολιτικό αριστερών πεποιθήσεων ότι υποτίμησε τον βοηθό του με την κίνηση αυτή. Μάλιστα, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία, Samuel Doria, έγραψε στο twitter: «Αυτή είναι η ισότητα στον σοσιαλισμό τον 21ο αιώνα».

Το βίντεο που ανέβηκε στο Διαδίκτυο της τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τη Mirror, φαίνεται πως έχει τραβηχτεί την ώρα που ο Βολιβιανός ηγέτης εισέρχεται στο αθλητικό κέντρο Cochabamba.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

DW: Γερμανική στήριξη 1,2 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες


Το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ χορηγεί η Γερμανία προς την Ελλάδα για την αντιμετώπισης της κρίσης με τους πρόσφυγες, δήλωσε αποκλειστικά στην DW ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η DW: «Η όξυνση του ζητήματος των προσφύγων επισκιάζει τη σημερινή, δεύτερη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη.

Προσερχόμενος στις συνομιλίες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την Deutsche Welle, είπε ότι η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, προσφέροντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες, χορηγώντας παράλληλα ποσό ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ σε Σερβία και πΓΔΜ.».

Σε ερώτηση πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στο γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στην πΓΔΜ και τη Σερβία προερχόμενοι από την Ελλάδα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «μιλάμε εντατικά με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η ίδια δεν βρίσκεται στην αρχή της αλυσίδας, αντιθέτως παραπέμπει στην Τουρκία, η οποία φέρεται να προωθεί μαζικά Σύρους πρόσφυγες προς την Ελλάδα. Διαπιστώνει κανείς ότι το μεταναστευτικό ρεύμα κατ΄ άλλους προσφυγική κρίση, είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο καθένας δείχνει με το δάκτυλο τον άλλο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε από κοινού τον όρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών.

Όπως συμπλήρωσε, «πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε μια δικαιότερη ευρωπαϊκή κατανομή και ποσοστώσεις, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιστάσεις. Θα πρέπει να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο στις χώρες προέλευσης και σε σημαντικές χώρες διέλευσης. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου οι άνθρωποι να μένουν εκεί και να μην εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους.

Θα πρέπει να υπάρξουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτό γίνεται μόνον μέσω στενότερης οικονομικής συνεργασίας. Τρίτον, θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να αντιμετωπιστεί μια από τις βασικές αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, πρόκειται για τις κρίσεις και συγκρούσεις, τους εμφυλίους στη βόρεια Αφρική και τη Συρία».

Αιχμές του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών κατά της Ελλάδας

Τις δραματικές συνθήκες που δημιουργεί η αυξημένη εισροή προσφύγων στη χώρα του σκιαγράφησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκτιμά ότι η χώρα του θα υποδεχθεί φέτος 70.000 και πλέον πρόσφυγες, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει κι άλλο τις δραματικές ελλείψεις σε υποδομές και χώρους φιλοξενίας.

Παρότι, όπως τόνισε, η αυστριακή κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς» για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, επισήμανε παράλληλα ότι «επίσης θεωρώ σημαντικό να πω ότι έχω την πεποίθηση ότι δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε την κρίση με τους πρόσφυγες στην Ευρώπη μόνο διά του ζητήματος της φιλοξενίας, της δημιουργίας νέων κέντρων, ακόμη κι αν αυτά είναι πολύ σημαντικά».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε πριν από τρεις ημέρες στην ΠΓΔΜ, όπου είχε τη δυνατότητα να καταγράψει την κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Στα συμπεράσματά του δεν λείπουν οι αιχμές για την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι φέρνει τους πρόσφυγες κατά το δυνατόν πλησιέστερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέποντάς τους στη συνέχεια να προχωρήσουν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ζήτημα των προσφύγων, κάνοντας λόγο για δυσανάλογη επιβάρυνση ορισμένων κρατών. «Τα βάρη διαμοιράζονται αυτήν την ώρα σε λίγες χώρες και αν κοιτάξουμε την οδό των Δυτικών Βαλκανίων παρατηρούμε ότι απαιτείται πραγματικά επειγόντως συνολική ευρωπαϊκή δράση, διότι καμία χώρα δεν θα μπορέσει να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Αυστρία, ούτε η Γερμανία».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζονται απρόθυμες να επιδείξουν μεγαλύτερη ετοιμότητα για υποδοχή προσφύγων.

Ο κ.Κουρτς τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις χώρες προέλευσης των προσφύγων προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν εκεί και συμπλήρωσε:

«Στην Ευρώπη πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα στην Ελλάδα, διότι όσο διάστημα η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιτρέπει τη διέλευση των προσφύγων, εμείς στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία θα έχουμε διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς προσφύγων, εξέλιξη στην οποία δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε μακροπρόθεσμα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νικοπούλου: Ολοκληρώθηκε η Α' πτέρυγα της οικογενειακής στέγης "Ακρίτα"


«Εδώ και ένα μήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη πτέρυγα της οικογενειακής στέγης "Ακρίτα". Έχουμε μετακομίσει στο πρώτο κτίριο», δήλωσε η δασκάλα στον Έβρο, Χαρά Νικοπούλου, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου.

«Είναι μια στέγη που απευθύνεται σε ζευγάρια άτεκνα και δεν έχουν τα μέσα να υιοθετήσουν παιδιά, που όμως επιθυμούν να υιοθετήσουν. Τους καλούμε, μαζί με εμάς, να έρθουν να μείνουν σε αυτόν τον οικισμό που δημιουργούμε στην ορεινή Ροδόπη και να μεγαλώσουμε παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα αζήτητα των νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικής κρίσεως», συμπλήρωσε η δασκάλα από τον Έβρο, Χαρά Νικοπούλου.

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο φως προϊστορικός φούρνος για φαγοπότια στην Κύπρο


Σε αντίγραφο του ψήθηκε φαγητό για 200 άτομα!

Μια πρώιμη φάση εποχιακής κατοίκησης κατά τη Νεολιθική περίοδο φανερώνουν τα προϊστορικά κατάλοιπα, που ανακαλύφθηκαν στη θέση Μεσόροτσος στο Πραστιό της Πάφου.

Σε αυτή τη φάση χρονολογείται, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ένας μεγάλων διαστάσεων λακκοειδής φούρνος (διαμέτρου 2,5 – 3 μ.) και ένας μικρότερος θολωτός, οι οποίοι είχαν ανευρεθεί σε προηγούμενη ανασκαφική περίοδο. Φέτος, προέκυψαν περισσότερα στοιχεία για τη χρήση των κτισμάτων αυτών και τη λειτουργία τους εντός της προϊστορικής κοινότητας. Με τη λήξη της φετινής ανασκαφικής διοργανώθηκε εκδήλωση πειραματικής αρχαιολογίας.

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε αντίγραφο του λακκοειδούς φούρνου στον χώρο του εστιατορίου που βρίσκεται απέναντι από την αρχαιολογική θέση. Στον φούρνο αυτό ψήθηκε φαγητό για ομάδα 200 ατόμων και δοκιμάστηκε έτσι η υποθετική ερμηνεία ότι ο φούρνος αυτός κατά τη Νεολιθική περίοδο χρησιμοποιείτο για το ψήσιμο φαγητού σε μεγάλης κλίμακας φαγοπότια. Το πείραμα φανέρωσε όχι μόνο ότι η εγκατάσταση αυτή σχετίζεται με το μαγείρεμα φαγητού, αλλά και ότι είχε τη δυνατότητα να ψήσει κρέας για μια πολύ μεγάλη ομάδα.



Οι έρευνες αποκάλυψαν περαιτέρω ενδείξεις κατοίκησης κατά τη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο, με αδιατάραχτα κατάλοιπα που δείχνουν συνεχόμενη κατοίκηση κατά το μεγαλύτερο μέρος της προϊστορίας. Ήρθαν επίσης στο φως περισσότερα στοιχεία για τη μετάβαση από τη Χαλκολιθική περίοδο στην Εποχή του Χαλκού, αφού βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες κεραμικής της Ύστερης Χαλκολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Κατά την Εποχή του Χαλκού φαίνεται ότι η μετάβαση από την Πρωτοκυπριακή στη Μεσοκυπριακή περίοδο ήταν σημαντική, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τη δημιουργία αναβαθμίδων και την εισαγωγή πολεοδομικού συστήματος, προτού η θέση εγκαταλειφθεί πριν από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Η θέση Μεσόροτσος στο Πραστιό της Πάφου κατοικήθηκε ξανά κατά την Εποχή του Σιδήρου μέχρι την Ύστερη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Πάνω στην κορυφή ενός βραχώδους εξάρματος, γύρω από το οποίο βρίσκεται η αρχαιολογική θέση, διερευνήθηκε περαιτέρω ένα κτίριο το οποίο είχε ανασκαφεί παλαιότερα. Οι έρευνες φανέρωσαν περισσότερα στοιχεία για την κατασκευή του κτιρίου, τη χρήση του και την τελική του εγκατάλειψη γύρω στον 13ο – 14ο αι. μ.Χ.

Παρόλο που βρέθηκαν σπαράγματα γύψου με χρώμα στο υλικό καταστροφής του κτίσματος, υποδηλώνοντας εκκλησιαστικό χαρακτήρα, δεν φαίνεται το κτίσμα να ήταν ένα απλό παρεκκλήσι αφού βρέθηκαν εντός του πολλά χρηστικά αντικείμενα της Ύστερης Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Φραγκικής περιόδου, φανερώνοντας ότι το κτίριο κατοικείτο. Ο συνδυασμός εκκλησιαστικών καταλοίπων και αντικειμένων οικιακής χρήσης παραπέμπει στη χρήση του κτιρίου ως ερημητήριο.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ανακάλυψη εντός του κτιρίου ενός αντικειμένου από πικρόλιθο, το οποίο είχε κατασκευαστεί κατά την Εποχή του Χαλκού (όπως φαίνεται από τη χαρακτηριστική διακόσμηση από εγχάρακτες στίξεις) και διαμορφώθηκε σε Χριστιανικό σταυρό κατά τη Βυζαντινή περίοδο.



Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ανασκαφές γίνονται από αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τη διεύθυνση του δρος Άντριους Μακάρθρι, βοηθού καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και Διευθυντή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI).

p3


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οργή για μπαρ που χρησιμοποιεί γυμνές γυναίκες ως «πιατέλες»


Σάλος στα social media για την αντικειμενοποίηση της γυναίκας.

Γυμνά μοντέλα ξαπλώνουν σε μάλλον άβολα τραπέζια, και κρύβουν τα επίμαχα σημεία τους με φρούτα και κάθε είδους έδεσμα. Εικόνες διόλου άγνωστες στο κοινό κατά το παρελθόν, αλλά εν έτη 2015 είναι μάλλον άτοπο η γυναίκα να χρησιμοποιείται ως ένα «έπιπλο». Εξ ου και έχει ξεσπάσει σάλος για ένα μπαρ της Αυστραλίας, που χρησιμοποιεί μοντέλα που χρησιμεύουν ως… φρουτιέρες.

Εικόνες με αυτό το μάλλον αντιαισθητικό θέαμα, ανέβηκαν στα social media και προκάλεσαν οργή στους χρήστες, όταν το Cruise Bar υπέπεσε σε αυτό το ατόπημα.

«Τρελαθήκατε; Σερβίρετε φαγητό από σώματα γυναικών; Δεν είναι μόνο άκομψο, αλλά επίσης προωθεί μια κουλτούρα όπου η γυναίκα είναι αντικείμενο. Είμαστε στον 21ο αιώνα και δεν είναι σωστό», έγραψε η χρήστης Ulrike Zimmerman.












Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η διπλή δολοφονία στον «αέρα» των δύο δημοσιογράφων στις ΗΠΑ


Βαριά τραυματισμένος ο δράστης της επίθεσης στη Βιρτζίνια


Ο άνδρας που σκότωσε τη δημοσιογράφο και τον εικονολήπτη σε ζωντανή μετάδοση στη Βιρτζίνια και βιντεοσκόπησε την πράξη του, επιχείρησε να αυτοκτονήσει, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Αρχικά το κανάλι WDBJ7, για το οποίο εργάζονταν τα θύματα, είχε αναφέρει ότι ο δράστης ήταν νεκρός. Στη συνέχεια όμως, επικαλούμενο νεώτερες πληροφορίες, μετέδωσε ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Σύμφωνα με έναν άλλον τοπικό σταθμό, τον WHSV TV, ο ένοπλος ονομάζεται Βέστερ Λι Φλάναγκαν και είναι 41 ετών. Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε ότι αυτοπυροβολήθηκε ενώ τον καταδίωκαν αστυνομικοί σε έναν αυτοκινητόδρομο.

-----------------------


Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η διπλή δολοφονία στη Βιρτζίνια


Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η διπλή δολοφονία σε απευθείας σύνδεση στη Βιρτζίνια, όταν η δημοσιογράφος Άλισον Πάρκερ και ο εικονολήπτης Άνταμ Γουάρντ έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του πρώην συναδέλφου τους Βέστερ Λι Φλάναγκαν.

Ο 41χρονος δράστης αυτοπυροβολήθηκε λίγες ώρες μετά την αποτρόπαια πράξη του την ώρα που τον καταδίωκαν οι αστυνομικοί και άφησε επίσης την τελευταία του πνοή. Προτού αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του, έγραφε στο Twitter, σε λογαριασμό με το όνομα «Μπράις Γουίλιαμς», όνομα που χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο όταν εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο WDBJ7:



«Ο ύποπτος πέθανε στο νοσοκομείο του Φέρφαξ Αϊνόβα, στη βόρεια Βιρτζίνια, λόγω του τραύματος που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του» γνωστοποίησε ο σερίφης της κομητείας Φράνκλιν, που χειρίζεται την υπόθεση. Ο ίδιος τόνισε ότι η έρευνα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι αρχές για τις εν ψυχρώ δολοφονίες θα είναι μακρά. Φαίνεται ωστόσο ότι ο ίδιος ο Φλάναγκαν φρόντισε ώστε να δώσει πολλές πληροφορίες για τα κίνητρά του.

Σε ένα από τα μηνύματα που δημοσίευε στο Twitter κατηγόρησε την Άλισον Πάρκερ ότι στο παρελθόν είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια. Ωστόσο, ο Φλάναγκαν ήταν πιο ξεκάθαρος στο μανιφέστο που έστειλε μέσω φαξ στο τηλεοπτικό κανάλι ABC News, το οποίο υπέγραφε ως «Μπράις Γουίλιαμς». Μεταξύ άλλων, εκφράζει την απελπισία του ως μαύρος και ομοφυλόφιλος άνδρας αλλά και την οργή του μετά τη σφαγή στην εκκλησία του Τσάρλεστον, πριν από περίπου δύο μήνες.

Ο συγγραφέας του μανιφέστου δηλώνει ότι βασανιζόταν από «διακρίσεις, σεξουαλική παρενόχληση και καψόνια στη δουλειά». Σύμφωνα με το ABC, ισχυρίζεται ότι δεχόταν επιθέσεις από μαύρους άνδρες και από λευκές γυναίκες και αφηγείται ότι ήταν θύμα επιθέσεων επειδή «είναι ένας μαύρος, ομοφυλόφιλος άνδρας».

«Αυτό που με οδήγησε να χάσω τον έλεγχο ήταν οι δολοφονίες στην εκκλησία» γράφει, αναφερόμενος στη σφαγή της 17ης Ιουνίου στο Τσάρλεστον, όταν ένας νεαρός υπέρμαχος της ανωτερότητας των λευκών άνοιξε πυρ και σκότωσε εννέα πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για να μελετήσουν τη Βίβλο.

Ο σύντροφός της Άλισον ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία τους γράφοντας πως «δεν το μοιράζονταν δημοσίως», αλλά ο ίδιος και η 24χρονη ήταν πολύ ερωτευμένοι και μόλις είχαν αρχίσει να συγκατοικούν. «Είμαι μουδιασμένος» αναφέρει.




-----------------------

Είδε live τη δολοφονία του συντρόφου της

Στο κοντρόλ του σταθμού εργαζόταν η μνηστή του άτυχου κάμεραμαν.

Η Melissa Ott παρέλαβε χθες το νυφικό της. Ετοιμαζόταν να παντρευτεί τον αγαπημένο της Adam Ward και να μετακομίσει μαζί του στη Βόρεια Καρολίνα. Ήταν η τελευταία της ημέρα στη δουλειά και οι συνάδελφοί της την υποδέχθηκαν με γλυκά και μπαλόνια, για να την αποχαιρετήσουν.

Σαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκε η χθεσινή ημέρα για τη νεαρή παραγωγό του τηλεοπτικού σταθμού WDBJ της Βιρτζίνια, που ήταν αρραβωνιασμένη με τον 27χρονο κάμεραμαν Adam Ward.





Στο απόγειο της ευτυχίας της βρέθηκε να παρακολουθεί ζωντανά τη δολοφονία του αγαπημένου της, από το κοντρόλ του σταθμού στον οποίο εργάζονταν και οι δύο.

Μαζί με τον Ward έπεφτε νεκρή και η 24χρονη δημοσιογράφος Alison Parker, χτυπημένοι και οι δύο από το χέρι του πρώην συναδέλφου τους Βέστερ Λι Φλάναγκαν ή Μπράις Ουίλιαμς.



Η Ott κατέρρευσε όταν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία πως ο σύντροφός της εξέπνευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο σταθμός ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναπροβάλει το βίντεο με τη συνέντευξη που αποδείχθηκε η τελευταία για τους δύο εργαζόμενους. «Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε, ούτε το προσωπικό μας θέλει», δήλωσε ο Jeff Marks, διευθυντής του καναλιού.



Λίγες ώρες μετά τις δολοφονίες η Ott έγραψε στο Facebook: «Σήμερα ολόκληρος ο κόσμος μου ήρθε πάνω- κάτω. Μια νέα περιπέτεια με τον αρραβωνιαστικό μου, νέα πόλη, νέες δουλειές. Ο γάμος, η οικογένεια, η αγορά σπιτιού. Όλα χάθηκαν. Δεν είμαι καλά. Και δεν θα είμαι για πολύ καιρό. Εκτιμώ όμως πολύ την τεράστια αγάπη σας και την υποστήριξή σας. Adam, δεν θα βρω ποτέ έναν άνδρα τόσο χαρούμενο, προστατευτικό, αστείο και γοητευτικό σαν εσένα. Εσύ ήσουν ο ένας, με καταλάβαινες, η αδελφή ψυχή μου. Πάντα θα σε αγαπώ. Σε παρακαλώ να με προσέχεις και να μου δίνεις δύναμη. Σε αγαπώ τόσο πολύ».

«Θα γινόταν ένας εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας», είπε για τον 27χρονο ένας συνάδελφός του, «ήταν γλυκός και εργατικός».




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μείζονα ζητήματα για την Ειδική Αγωγή


Από τον αιρετό στο Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π Βασίλη Βούγια.

Ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) Υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Βούγιας με ανάρτησή του αποτυπώνει 5 μείζονα ζητήματα για την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την Ειδική Αγωγή.

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την αιφνίδια, λόγω εκλογών, παραίτηση του Υπουργού Παιδείας κου Μπαλτά, του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κου Κουράκη, αλλά και την αιφνιδιαστική χθεσινή καρατόμηση του Διευθυντού Ειδικής Αγωγής κου Λολίτσα με διαπιστωτική πράξη του κου Μπαλτά, οφείλουμε να αναφέρουμε ακολούθως τα εξής πέντε (5) μείζονα ζητήματα για την εκπαίδευση και ιδιαίτερα για την Ειδική Αγωγή, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2015-16.

Θα επιθυμούσαμε δε, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, να μας δοθεί μια απάντηση σχετικά με το πως αυτό σκέφτεται να αντιμετωπίσει την πολύ κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται στο χώρο της εκπαίδευσης, την οποία και τολμήσαμε να αποτυπώσουμε ως εξής:

1ον - Διαχείριση Προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη νέα σχολική χρονιά

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή την ώρα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ως γνωστόν οι 3 Άξονες των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ καταργήθηκαν και κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας πρέπει να δημιουργήσει κι από ένα ξεχωριστό Τεχνικό Δελτίο ΕΣΠΑ. 13 Τεχνικά Δελτία λοιπόν από τις Περιφέρειες, που δεν είναι ακόμα σε θέση να σηκώσουν τεχνικά αυτό το βάρος. Στις 8 από τις Περιφέρειες της χώρας κατά τα φαινόμενα θα έχουμε πλήρη απορρόφηση, ενώ στις 5, σε άλλη λίγο σε άλλη πολύ, δεν θα έχουμε πλήρη απορρόφηση.

Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής και όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή από το "Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού." - δηλαδή εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. σε Ειδικά Σχολεία - θα έχει στη διάθεσή της μόνον 7 πιστώσεις!!!!. Η δε Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία θα έχουν μεγάλη μείωση της απορρόφησης σε σχέση με πέρσι.

Στο "Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες", δηλαδή στην Παράλληλη Στήριξη με εκπαιδευτικούς, Ε.Β.Π. και Σχολικούς Νοσηλευτές θα έχουμε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας σχεδόν την ίδια απορρόφηση με πέρσι.

Στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για Ε.Δ.Ε.Α.Υ./ΚΕ.Δ.Δ.Υ. θα έχουμε περαιτέρω μείωση πιστώσεων σε σχέση με τις 220 περσινές, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Επίσης η κάλυψη των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της χώρας με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μέσω Προγραμμάτων ΕΣΠΑ αποκλείστηκε και για φέτος.

Τα διαθέσιμα Προγράμματα ΕΣΠΑ κατευθύνονται ως επί το πλείστον για τις ανάγκες τις Ειδικής Αγωγής και όχι για κάλυψη των ουσιαστικών κενών στη γενική εκπαίδευση, εκτός από την κάλυψη κάποιων επικουρικών κενών(ολοήμερο σχολείο κ.λ.π). Έτσι η διάθεση πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό καθίσταται μονόδρομος για την ουσιαστική κάλυψη των κενών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας ζητήθηκαν περίπου 3.000 πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ κάποιοι ομιλούσαν έως πρότινος για 5.000.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό πως η γενική κατάσταση που έχει να κάνει με την κάλυψη των πολλών κενών στην Ειδική Αγωγή αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη και τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Επισημαίνουμε δε το μεγάλο πρόβλημα που ενδέχεται να δημιουργηθεί στις δομές Ειδικής Αγωγής της Αττικής, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

Ο απερχόμενος Διευθυντής Ειδικής Αγωγής κος Λολίτσας γνωρίζοντας πολύ καλά τα θέματα ΕΣΠΑ και έχοντας πολύ καλή συνεργασία με τον θεματοφύλακα και βαθύ γνώστη αυτών κο Βαλιάντζα, κρίνεται υπεραπαραίτητος αυτή την πολύ δύσκολη και κρίσιμη για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής περίοδο.

2ον - Συνάφειες Μεταπτυχιακών τίτλων Ειδικής Αγωγής εκπαιδευτικών και Ε.Ε.Π.

Ο εκδιωχθείς Διευθυντής Ειδικής Αγωγής μόλις πριν λίγες ημέρες ορίσθηκε λόγω θέσης Αντιπρόεδρος της επιτροπής, η οποία θα κρίνει τις συνάφειες στο Ι.Ε.Π. και η Απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε και σε Φ.Ε.Κ. Τώρα που έχει παυθεί από τη θέση του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής θα χρειασθεί τροποποίηση της σύνθεσης της επιτροπής, νέα Απόφαση και προφανώς νέο Φ.Ε.Κ., το οποίο δεν γνωρίουμε αν και κατά πόσον είναι εύκολο να δοθεί σε προεκλογική περίοδο.

Όλα αυτά σημαίνουν νέες καθυστερήσεις στην σύνταξη αξιολογικών πινάκων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και Ε.Ε.Π. και φυσικά αχρείαστες καθυστερήσεις και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Επιπλέον με τον απερχόμενο Διευθυντή Ειδικής Αγωγής είχε προγραμματισθεί άμεση συνάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.ΕΠ.Ε.Α. και των Αιρετών του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., ώστε να ληφθούν αποφάσεις επί των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, όσον αφορά στις συνάφειες των μεταπτυχιακών τίτλων στην Ειδική Αγωγή, αλλά και στο αντικείμενο απασχόλησης αναπληρωτών Ε.Ε.Π., για να δοθούν ακολούθως γραπτές οδηγίες στα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. της χώρας για να υπάρξει όσο γίνεται ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Όλος αυτός ο προγραμματισμός διακόπηκε βιαίως και αναβάλλεται άγνωστο για πότε και με ποιόν Διευθυντή Ε.Α.Ε...Καθυστέρηση στις προσλήψεις κατά πως φαίνεται και λόγω αυτού.

3ον - Μητρώο Α.Μ.Ε.Α..

Το έργο παρεδόθη και από 1η Σεπτεμβρίου 2015 θα πρέπει να λειτουργήσει, όπως έχει δεσμευθεί το Υπουργείο Παιδείας. Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι ο φορέας του έργου και ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής ο Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής. Στις καλένδες όμως κατά πώς φαίνεται και αυτό το έργο μετά την παύση του Διευθυντού Ειδικής Αγωγής.

4ον - Ωρολόγια Προγράμματα σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. - Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια - Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια

Ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής συντόνιζε και επόπτευε τις ανάλογες επιτροπές, ώστε τα ΤΕΕ Α κα Β βαθμίδας να λειτουργήσουν όπως ο νόμος προβλέπει από Σεπτέμβριο. Έχει ο Θεός και για αυτό...

5ον - Διευθέτηση επειγόντων θεμάτων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.)

Επείγουσες διευκρινήσεις όσον αφορά στην εγκύκλιο των αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. , οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή και δίκαιη μοριοδότηση των συναδέλφων αναπληρωτών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π., παραπέμπονται στο άγνωστο μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και φυσικά η διευθέτηση άλλων καθημερινών υπηρεσιακών θεμάτων του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π. αναβάλλεται επ αόριστον, καθώς η θέση του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής χηρεύει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα


Το who is who της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.
Η Βασιλική Θάνου ορκίστηκε σήμερα υπηρεσιακή πρωθυπουργός, και αύριο Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας; Η Βασιλική Θάνου θα έχει από σήμερα καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Οι σταθμοί στην επαγγελματική της ζωή

Ερωτηθείσα για την επαγγελματική της πορεία, η Βασιλική Θάνου έχει δηλώσει ότι σταθμό θεωρεί πρώτα απ΄ όλα την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είχα επιλέξει τη Νομική Σχολή από νεαρή ηλικία, από μαθήτρια. Χωρίς να μπορώ να δώσω και μέχρι τώρα ακόμα μια εξήγηση, μου άρεσε ιδιαίτερα η νομική επιστήμη. Πολύ νωρίς επίσης, ήδη από φοιτήτρια, επέλεξα και το Δικαστικό Σώμα. Ήταν μια ενσυνείδητη επιλογή», έχει πει η Βασιλική Θάνου και έχει χαρακτηρίσει δεύτερο σταθμό στην επαγγελματική της ζωή την επιτυχία της στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Δικαστικό Σώμα, το 1975. «Όταν ξεκινούσα το 1975 στο Δικαστικό Σώμα, οι γυναίκες ήταν ελάχιστες και η καχυποψία από παντού διάχυτη» έχει δηλώσει, και ακόμη ότι εκείνη την περίοδο οι γυναίκες δικαστίνες τρόμαζαν να πείσουν τους άλλους δικαστές αλλά και τους πολίτες ότι μπορούν να είναι το ίδιο ικανές στο λειτούργημα αυτό. Σήμερα όμως το 65% των δικαστών είναι γυναίκες και όπως επαναλαμβάνει χαίρεται πολύ γι΄αυτό.

Τιμητικό σταθμό έχει χαρακτηρίσει την εκλογή της στην προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ για την ενασχόλησή της επί περίπου μια 20ετία με τον δικαστικό συνδικαλισμό, έχει πει πως δεν ήταν κάτι που το αποφάσισε και το έκανε την τελευταία στιγμή, ούτε βέβαια και κάτι για το οποίο έχει μετανιώσει. «Ορισμένοι με ρωτούν "μετανιώσατε;". Όχι, δεν μετάνιωσα καθόλου. Αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι εξήντλησα όλα όσα θεωρώ ότι μπορούσα να κάνω, όσα μπορούσα να δώσω, τα έδωσα όλα», έχει δηλώσει για τη συνδικαλιστική της δράση. Με υπερηφάνεια έχει αναφερθεί στα ανοίγματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο εξωτερικό.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε το νέο δικαστή για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του λειτουργήματός του, περιέγραψε: «Για να μπει κανείς στο Δικαστικό Σώμα πρέπει να έχει μεράκι για τη δικαιοσύνη. Δεν αρκεί να μπει μόνο προς βιοπορισμό. Αν δεν έχει μεράκι και αγάπη για τη δικαιοσύνη, δηλαδή, για το ιδανικό της δικαιοσύνης, κάποια στιγμή θα δει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το πρώτο λοιπόν είναι να αγαπάει το λειτούργημά του, να βλέπει τη δικαιοσύνη σαν ιδανικό. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να είναι ακέραιος, αμερόληπτος, αντικειμενικός, να μην ενδίδει σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις».

Τα χρόνια των μνημονίων, ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η Βασιλική Θάνου χρειάστηκε να απαντήσει ότι «οι δικαστές, πρέπει πάντοτε αλλά κυρίως στην κρίσιμη αυτή περίοδο της δοκιμασίας του ελληνικού λαού, να προστατεύσουν με τις αποφάσεις τους τα δικαιώματα ατομικά και εργασιακά των πολιτών». Ήταν την περίοδο που οι δικαστές «μίλησαν» με πολλές αποφάσεις τους, αρκετές εκ των οποίων αφορούσαν και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία έκριναν ως αντισυνταγματική. «Καθήκον των δικαστών δεν είναι να διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά να αποδίδουν Δικαιοσύνη», έχει σχολιάσει το 2013 για τις επικριτικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων.

Από τη θέση της στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, έδωσε μάχες κατά των μεγάλων περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. «Ο δικαστής είναι λειτουργός ισότιμος των δύο άλλων κλάδων, με βάση το Σύνταγμα, το άρθρο 26. Γι' αυτό θα πρέπει να μας σέβονται διότι έχουμε την αίσθηση ότι έχει επέλθει μια στοχευμένη απαξίωση της δικαιοσύνης, σε συνάρτηση πάντα με το ύψος των περικοπών. Που είναι λοιπόν αυτό το ισότιμο που επιβάλλει το Σύνταγμα; Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι περικοπές διευκόλυναν την κυβέρνηση στην πολιτική της: ο πολίτης που ακούει ότι και ο δικαστής έχει τόσο μεγάλο ύψος περικοπών, αποδέχεται πιο εύκολα τις δικές του περικοπές», έχει δηλώσει για το ζήτημα αυτό επαναλαμβάνοντας ότι το Σύνταγμα (άρθρο 88) προστατεύει τις αποδοχές των δικαστών.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο, κατά τον περασμένο Ιούνιο, πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η επιστολή στον Γιούνκερ

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2015 η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, εκ μέρους όλων των δικαστικών λειτουργών της χώρας, με την ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία τον καλούσε «να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και προς κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί λύση, η οποία, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μια λύση η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του».

Στην επιστολή εκείνη η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου ενημέρωνε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «ο ελληνικός Λαός στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας» και ακόμη ότι «τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες (μείωση των μισθών και των συντάξεων, μέχρι 50%, αύξηση της φορολόγησης, απολύσεις εργαζομένων κ.λπ.), είχαν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση, το κλείσιμο καταστημάτων και των επιχειρήσεων, την ανεργία, την ύφεση της οικονομίας και τη δυστυχία του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, ο οποίος ουδεμία ευθύνη έχει για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε, μετά την υπογραφή του μνημονίου και κάτω από την επίβλεψη της τρόικας. Τα ανωτέρω μέτρα αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού η ύφεση συνεχίζεται, όπως επίσης συνεχίζεται η φοροδιαφυγή των πλουσίων».

Η κ. Θάνου ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ζητούν να εξευρεθεί λύση η οποία μπορεί να σταματήσει τη φτωχοποίηση και τη δυστυχία. «Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας (οι αρχαιότεροι στην Ευρώπη) αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός αξιοπρεπής, υπερήφανος, δραστήριος και δημιουργικός», ανέφερε ο Βασιλική Θάνου και υπογράμμιζε πως όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση στο ελληνικό ζήτημα θα ωφελήσει όχι μόνο τον ελληνικό λαό, θα ωφελήσει επίσης και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομιλία στη Βουλή

Τον περασμένο Μάρτιο (9 Μαρτίου 2015), η Βασιλική Θάνου τιμήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση για τις γυναίκες που έχουν διακριθεί στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα, αξιοπρέπεια. Στη συνεδρίαση εκείνη, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου την είχε καλέσει στο βήμα, υπογραμμίζοντας ότι «οι παρεμβάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως συνολικά των Δικαστικών Ενώσεων, με γνώμονα την προστασία της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, έχουν υπάρξει πάρα πολλές φορές καταλυτικές». Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου είχε αναφερθεί στον αγώνα των γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και στα βήματα που έγιναν από τις γυναίκες ανά την υφήλιο, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι «οι ικανότητες, το ταλέντο και η ευφυΐα δεν είναι προσόντα που ο Θεός και η φύση χαρίζει αποκλειστικά και μόνο στο ανδρικό φύλο». Αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε συνεργασία με τις άλλες δικαστικές ενώσεις, για την προστασία και τη διασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία, όπως υπογράμμισε, «παραβιάστηκαν καθ΄ όλο αυτό το διάστημα».

Κλείνοντας την ομιλία της αυτή στη Βουλή, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να χαιρετίσω όλες τις γυναίκες και να τις καλέσω να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα, αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα και να συμμετέχουμε στον κρίσιμο εθνικό αγώνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο, ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την ποιότητα ζωής που δικαιούται, ανάλογα και με την προσφορά του στην ιστορία και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Το βιογραφικό

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ

Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.

Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΠΝΠ που ρυθμίζει θέματα των ΟΤΑ


Προβλέπεται λύση σε θέματα δανείων ΟΤΑ, συμβάσεων εργαζομένων, προϋπολογισμών και σχολικών καθαριστριών.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου ρυθμίζονται επείγοντα, σημαντικά θεσμικά ζητήματα των Δήμων. Η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ», η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, δίνει λύση σε θέματα δανείων ΟΤΑ, συμβάσεων εργαζομένων, προϋπολογισμών και σχολικών καθαριστριών.

Όσον αφορά τις σχολικές καθαρίστριες προβλέπεται για τα διδακτικά έτη 2015-2016 και 2016-2017, εφόσον οι ανάγκες των Δήμων δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορεί να καλυφθούν με νέες συμβάσεις που συνάπτονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ειδικά δε για το σχολικό έτος 2016-2017, το κόστος απασχόλησης του προσωπικού αυτού καλύπτεται με ειδική πίστωση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣΔΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στη δημοσίευση των ισολογισμών των τραπεζών


Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τη δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου από τις τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «προθεσμία δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ν. 3556/2007 για το διάστημα 1.1.2015 - 30.6.2015 των πιστωτικών ιδρυμάτων με εισηγμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρατείνεται μέχρι τις 30.09.2015».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ξεκινά ακόμα η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων αναπληρωτών


Ενόψει προκήρυξης εκλογών θα ζητηθεί έγκριση από την επιτροπή του ΣτΕ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν πρόσφατης σχετικής απόφασης του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέβη στη δημοσίευση σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως των Υπουργικών Αποφάσεων περί πρόσκλησης υποψηφίων για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών Γενικής Εκπ/σης, Μουσικών Σχολείων και Ειδικής Αγωγής σχολικού έτους 2015-2016. Ειδικότερα δημοσιεύτηκαν κατά περίπτωση:

Α) Η αριθμ. 132812/E2/25-08-2015 Υ.Α. (ΑΔΑ: 6ΖΣΑ465ΦΘ3-97Α) με θέμα «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2015-2016, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄)» στο Φ.Ε.Κ. 1842/26.08.2015 τ.Β΄ (Ημερομηνία ψηφιακής υπογραφής Εθνικού Τυπογραφείου: 27-08-2015, ώρα 13:05:07),

Β) Η αριθμ. 132815/E2/25-08-2015 Υ.Α. (ΑΔΑ: 6ΕΙ5465ΦΘ3-Ξ93) με θέμα «α) Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17.13, ΠΕ17.14 και ΤΕ16, για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2015−2016, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 2, 3 και 4 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄). β) Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εμπειροτεχνών ιδιωτών για την ένταξη σε πίνακα μουσικών ειδικεύσεων ωρομισθίων για πρόσληψη στα Μουσικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2015−2016» στο Φ.Ε.Κ. 1843/26.08.2015 τ.Β΄ (Ημερομηνία ψηφιακής υπογραφής Εθνικού Τυπογραφείου: 27-08-2015, ώρα 09:45:03) και

Γ) Η αριθμ. 132811/E1/25-08-2015 Υ.Α. (ΑΔΑ: 7ΓΖΩ465ΦΘ3-Ι6Χ) με θέμα «Πρόσκληση υποψήφιων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για ένταξη στους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών ΕΑΕ σχολ. έτους 2015−2016» στο Φ.Ε.Κ. 1844/26.08.2015 τ.Β΄ (Ημερομηνία ψηφιακής υπογραφής Εθνικού Τυπογραφείου: 27-08-2015, ώρα 09:46:59).

Εν όψει προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, θα ζητηθεί, με την ορκωμοσία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η απαιτούμενη σχετική έγκριση από την Επιτροπή της παρ.4 του άρθρου 28 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει, του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ενεργοποίηση των εν λόγω διαδικασιών.

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπ/κών και θα κληθούν οι υποψήφιοι εκπ/κοί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με νεότερο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, στο οποίο και θα ορίζεται η σχετική προθεσμία.

Yπόχρεοι υποβολής σχετικής αίτησης είναι και οι εκπ/κοί οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση κατά περίπτωση για ένταξη στους οικείους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2015-2016 πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς να απαιτείται η εκ νέου κατάθεση ήδη προσκομισθέντων δικαιολογητικών. Οι αιτήσεις για το σύνολο των υποψηφίων θα υποβάλλονται σε οποιαδήποτε Δ/νση Εκπ/σης της οικείας βαθμίδας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο στις 5 Σεπτεμβρίου ενόψει της ΔΕΘ


Σειρά δράσεων από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα δράσης εν όψει της ΔΕΘ έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ με το συλλαλητήριο στις 5 Σεπτεμβρίου να αποτελεί την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας,

Οι εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν την Τρίτη 1/9/2015 με σύσκεψη και συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όλων των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας-Θράκης.

Την Πέμπτη 3/9 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης για το πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ, ενώ από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Στο συλλαλητήριο της 5ης Σεπτεμβρίου θα απαιτηθεί αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων, ενώ γίνεται κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να συμμετέχουν σε αυτό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε τροχιά ανάπτυξης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


Φέτος αναμένεται να εγγραφούν στο Δ.Π.Θ. έως 3.900 φοιτητές.

Σε τροχιά ανάπτυξης παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει και φέτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Φέτος, αναμένεται να εγγραφούν συνολικά στο Δ.Π.Θ. έως 3.900 φοιτητές, ενώ θα σταματήσει και η αιμορραγία των μεταγραφών που πέρυσι στοίχισε 1.200 απώλειες πρωτοετών φοιτητών σε σύνολο 1.920 εγγεγραμμένων που διέθεταν δικαίωμα μεταγραφής. Οι φετινές μεταγραφές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν στο σύνολό τους το 15% όσων εγγραφούν, δηλαδή περίπου 580 φοιτητές.

Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα, η Κομοτηνή διαθέτει 1.200 κλίνες στις εστίες και σε ενοικιαζόμενα από το πανεπιστήμιο διαμερίσματα μέσα στην πόλη, η Ξάνθη 700 και η Αλεξανδρούπολη 450 περίπου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του πολυεδρικού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που διαθέτει σχολές και τμήματα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ως λύση στα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα, υποδεικνύει τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αποφέρουν και τα μοναδικά διασφαλισμένα χρήματα αυτή την εποχή για το πανεπιστήμιο. Με αυτά, υλοποιούνται τόσο τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και η ομαλή λειτουργία της προπτυχιακής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπουργείο Παιδείας για την παροχή δανείου ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Το Δ.Π.Θ. καλείται να αναπληρώσει ένα μέρος των οικονομικών του απωλειών από την κρατική χρηματοδότηση μέσα από την επέκταση των προσφερόμενων μεταπτυχιακών του προγραμμάτων που φέτος θα ανέλθουν σε 44 σε σχέση με τα 24 της περυσινής ακαδημαϊκής περιόδου.

Μέχρι το 2012 η ετήσια επιχορήγησή του έφθανε στα 13 εκατομμύρια ευρώ, από πέρυσι υπήρξε συμφωνημένη μείωση στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ και το πρώτο επτάμηνο του έτους δεν εισέρρευσε στα ταμεία του Δ.Π.Θ. από κρατική χρηματοδότηση ούτε ένα ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο σήμερα ανέρχεται μόλις στις 20.000 ευρώ, τονίζει ο κ. Καραμπίνης.

«Έχουμε στραφεί να εκμεταλλευτούμε την γεωπολιτική μας θέση. Το Δημοκρίτειο φτιάχνει κομμάτια για δορυφόρους στο διάστημα, πήραμε το έργο της χρονολόγησης των οστών στο τύμβο του Καστά, υποστηρίζουμε πανελλαδικά όλα τα κέντρα ατόμων με εξαρτήσεις. Πήραμε τον διαγωνισμό για να ελέγξουμε όλα τα σχολεία της Ελλάδας για τον προσεισμικό έλεγχο. Έχουμε συνεργασίες με το πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία με κοινό μεταπτυχιακό, κοινά διδακτορικά με το Στρασβούργο, μια νέα συνεργασία ανταλλαγής φοιτητών με την Ρωσία, τρία μνημόνια με την Κίνα, ξεκινάμε συνεργασίες με τουρκικά πανεπιστήμια. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια και τους δήμους για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είμαστε στην άκρη της Ελλάδας. Είμαστε επιστημονικό κέντρο. Θέλουμε να μας αφήσουν να λειτουργήσουμε ώστε το πανεπιστήμιο να είναι αύταρκες και να μην έχει ανάγκη από κανέναν», καταλήγει ο πρύτανης του Δ.Π.Θ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε ΦΕΚ και η εγκύκλιος αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης


Αναμένονται οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας.

Εκτός από τις εγκυκλίους Ειδικής Αγωγής και Μουσικών Ειδικοτήτων, ΦΕΚ πήρε και η εγκύκλιος για τους αναπληρωτές Γενικής Εκπαίδευσης η οποία αφορά και το μεγαλύτερο μέρος των αναπληρωτών. Το ΦΕΚ έχει και αυτό ημερομηνία 26 Αυγούστου ενώ για την προθεσμία αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλουν αίτηση «εντός 7 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσης σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως».

Αν και θα έπρεπε να ξεκινήσουν κανονικά οι αιτήσεις, οι εκπαιδευτικοί να κρατήσουν στάση αναμονής καθώς αναμένεται, όπως μας ενημέρωσε και ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Δημήτριος Μπράτης αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, να εκδοθούν οδηγίες.

Το ΦΕΚ


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα σημαντικά ευρήματα σε Κεραμεικό και Ρωμαϊκή Αγορά


Τους χώρους επισκέφθηκε σήμερα ο Νίκος Ξυδάκης.

Το στόμιο ενός πηγαδιού με επιγραφή που απευθύνει επίκληση προς το θεό Απόλλωνα, το οποίο αποκαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, καθώς και σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο, που αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου (των γνωστών «Αέρηδων») είναι δυο νέα σημαντικά ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιούνται στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους.

Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Τους υποδέχθηκαν η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών κυρία Ελένη Μπάνου και οι υπεύθυνοι των ανασκαφών.

Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού

Η προγραμματισμένη για το 2015 ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο «Εκατείον», στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Jutta Stroszeck και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, έφερε αναπάντεχα και πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τη σπουδαιότητα της λατρείας που λάμβανε χώρα στο ιερό, όσο και για την ιστορία της αρχαίας λατρείας στην Αθήνα της Ρωμαϊκής εποχής.

Συγκεκριμένα, η απομάκρυνση ανεστραμμένης μαρμάρινης ληκύθου («ομφαλού») που βρισκόταν ενσφηνωμένη στο στόμιο φρέατος στην αυλή του ιερού τεμένους του «Εκατείου» / ιερού Αρτέμιδος Σωτείρας, αποκάλυψε το στόμιο ενός πηγαδιού, επενδεδυμένου εσωτερικά με δακτυλίους από πήλινες ημικυλινδρικές κεραμίδες με μηνοειδείς εγκοπές. Στο εσωτερικό κάθε ενός εκ των δακτυλίων, στο ανώτερο τμήμα, είναι χαραγμένο περιμετρικά, δεξιόστροφα, με κεφαλαιογράμματη γραφή η εξής επιγραφή: «ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC»

Ο τύπος των γραμμάτων τα τοποθετεί στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Η επιγραφή συνιστά μια επαναλαμβανόμενη επίκληση προς το θεό Απόλλωνα, τον οποίο καλεί να αποκαλύψει στους πιστούς αληθείς προβλέψεις για τα μελλούμενα, στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικού, προφανώς υδρομαντείας συνδεδεμένης με το φρέαρ στο ιερό.
Το εξαιρετικής σημασίας εύρημα ταυτίζει τη συγκεκριμένη θέση ως το πρώτο και μοναδικό μαντείο Απόλλωνος στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τη λατρεία του θεού μαζί με την αδελφή του Άρτεμη και αποκαθιστά την ορθή ερμηνεία του χώρου ως τεμένους που στο τέλος του 19ου αι. είχε αποδοθεί από τον Κ. Μυλωνά και σε μια τρίτη θεότητα, την Εκάτη.

Το ιερό βρίσκεται κοντά στο μουσείο, νότια της περίφημης ταφικής οδού. Ήδη από το 2012 διεξάγονται στην περιοχή δύο ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις λατρευτικές εγκαταστάσεις και τα ιερά, καθώς επίσης τη διαχείριση των υδάτων κατά την αρχαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό είχαν έλθει στο φως τρία πηγάδια και η λατρευτική κατασκευή με τη μορφή ομφαλού.



Η ανακάλυψη φέτος περισσότερων από 20 επιγραφών με το ίδιο περιεχόμενο οδηγεί στην ταύτιση του χώρου με μαντείο, όπου υπήρχε ιερό πηγάδι αφιερωμένο στον Απόλλωνα Παιάνα (ως «αρωγό», τον οποίο επικαλούνταν κυρίως σε περίπτωση ασθένειας).

Αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς



Στο Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου (γνωστό και ως «Πύργος των Ανέμων» ή «Αέρηδες»), μνημείο του 2ου αι. π.Χ., εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών το έργο ΕΣΠΑ 2007-2013: «Συντήρηση και ανάδειξη του Ωρολογίου Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών». Κατά τις εργασίες συντήρησης που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την απομάκρυνση σαθρών επιχρισμάτων της ύστερης οθωμανικής εποχής, στο εσωτερικό του μνημείου, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, για πρώτη φορά σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο. Τα τμήματα τοιχογραφίας, για την ακριβή χρονολόγηση των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θα είναι σε θέση να εξαγάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα μετά την πλήρη αποκάλυψή τους, επιβεβαιώνουν και τεκμηριώνουν πλήρως την επαναλαμβανόμενη χρήση του μνημείου. Ενδεχομένως συνδέονται με παλαιότερα ευρήματα, όπως οι εγχάρακτοι σταυροί στις εσωτερικές και στις εξωτερικές του επιφάνειες και οι χριστιανικές ταφές κοντά στη βόρεια θύρα του Ωρολογίου, που ορισμένοι μελετητές είχαν αποδώσει στη λατρευτική χρήση του μνημείου κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Το συγκεκριμένο εύρημα αναδεικνύει την κατά περιόδους χρήση του Ωρολογίου από την ανέγερσή του, έως και την απελευθέρωση της πόλης της Αθήνας από τους Οθωμανούς, γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε και στην εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του μνημείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν σε σπηλιά του Πάρνωνα


Το μακάβρια ευρήματα στάλθηκαν για ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Ένα ανθρώπινο κρανίο εντοπίστηκε τυχαία από διερχόμενους μέσα σε σπηλιά του Πάρνωνα, μεταξύ των χωριών Άγιος Πέτρος και Σίταινα Κυνουρίας. Ο πολίτης που βρήκε το κρανίο το πήρε και το παρέδωσε χθες το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Παραλίου Άστρους.

Ακολούθως οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο με την υπόδειξη των πολιτών και ερευνώντας το χώρο βρήκαν και περισυνέλεξαν κι άλλα ανθρώπινα οστά, καθώς και υπολείμματα ρούχων.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το μακάβρια ευρήματα στάλθηκαν για ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα, όπως η ηλικία, το φύλο, ο πιθανός χρόνος και τα αίτια του θανάτου και να διερευνηθεί σε ποιον ανήκουν.

Προανάκριση για την υπόθεση αυτή ενεργεί το αστυνομικό τμήμα Παραλίου Άστρους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομαλή εξέλιξη για τα νεογέννητα πάντα


Γεννήθηκαν το Σάββατο στο ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον - Δείτε φωτογραφίες.

Καλή είναι η εξέλιξη της υγείας των δύο γιγάντιων πάντα στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον, ύστερα από μία κρίσιμη νύχτα, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Smithsonian.

Όπως εξήγησαν επιχειρούσαν να πάρουν τα μικρά για να τα εξετάσουν αλλά η μητέρα τους Mei Xiang δεν άφηνε το ένα κάτω.

Τελικά η κτηνιατρική ομάδα ασχολήθηκε όλη τη νύχτα με το μικρότερο πάντα και το πρωί πήρε και το μεγαλύτερο.

Το μικρότερο τράφηκε με μπιμπερό αλλά επειδή η κτηνιατρική ομάδα φοβόταν πως δεν πήρε αρκετή τροφή κατέληξε να το ταΐσει με σωληνάκι.

«Στόχος μας είναι το κάθε μικρό να περνά ίσιο χρόνο με τη μητέρα», εξήγησαν οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου στη σελίδα τους στο Facebook.

Τα νεογέννητά είναι πολύ ευάλωτα και η πρώτη εβδομάδα ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Smithsonian αυτή ήταν η τρίτη φορά που γιγάντιο πάντα γέννησε δίδυμα στις ΗΠΑ.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή 7 τόνων ροδάκινων σε 1.500 ανθρώπους


Νέα δράση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στη δωρεάν διανομή περίπου επτά τόνων ροδάκινων σε 1.500 ανθρώπους προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εφαρμογής κοινοτικού κανονισμού για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών ορισμένων οπωροκηπευτικών.

Τα φρούτα διανεμήθηκαν σε κατόχους της Κάρτας Σίτισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, αιτούντες της Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) και στα μέλη των οικογενειών τους καθώς και σε δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των συσσιτίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Πρόθεση του δήμου είναι να συμμετάσχει και στις επερχόμενες δράσεις διανομής οπωροκηπευτικών προϊόντων, σε συνεργασία με τις οργανώσεις παραγωγών, για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κατοίκων του Δήμου, αλλά και των μελών της Κοινωνικής Σύμπραξης ανατολικού τμήματος Θεσσαλονίκης» επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η διανομή διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων που έχουν συσταθεί για τις ανάγκες του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεικτό εξεταστικό σύστημα και διπλό μηχανογραφικό στις Πανελλαδικές του 2016


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές που θα ξαναπροσπαθήσουν.
Μεικτό θα είναι το εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων του ερχόμενου εκπαιδευτικού έτους, καθώς εκτός από τους μαθητές που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες την Γ' Λυκείου και θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές θα έχουν και όσοι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν φέτος σε κάποια σχολή ή τη σχολή που επιθυμούσαν.

Χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Όσα παιδιά δεν πέτυχαν ή θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου, θα έχουν τη δυνατότητα».

Ειδικότερα, όσοι από τους υποψηφίους που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις επιθυμούν να δώσουν και του χρόνου, έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι φέτος, δίνοντας έξι μαθήματα, είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική περίοδο, δίνοντας τέσσερα μαθήματα. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να κρατήσουν τη φετινή τους βαθμολογία και να συμμετέχουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το μηχανογραφικό τους του χρόνου.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι την ερχόμενη χρονιά θα υπάρχουν δύο είδη μηχανογραφικών δελτίων (ή ένα διπλό), καθώς όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, θα συμπληρώσουν το παλιό μηχανογραφικό, ενώ όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα, θα συμπληρώσουν το καινούριο μηχανογραφικό, με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα επιστημονικά πεδία και την κατανομή των σχολών σε αυτά.

Εξάλλου, από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η εξεταστική διαδικασία θα είναι ίδια για όλους τους υποψηφίους, δηλαδή τα κοινά μαθήματα που θα δοθούν πανελλαδικά θα έχουν κοινή μέρα και ώρα εξέτασης και κοινά θέματα. Ωστόσο, λόγω του ότι με βάση το παλιό σύστημα τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι περισσότερα, ίσως να προστεθούν επιπλέον κάποιες μέρες στο πρόγραμμα των εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη υπάρχει και στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 58 αναφέρεται ότι όσοι υποψήφιοι θελήσουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, ποσοστό, το οποίο προβλέπεται να ορισθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Εναλλακτικά, εάν οι υποψήφιοι επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν εντός προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ' λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την ομάδα προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.

Αν και το σχέδιο νόμου, γνωστό και ως «πολυνομοσχέδιο», δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από τη Βουλή, τα παραπάνω που προβλέπονται από το άρθρο 58 αναμένεται να δημοσιευθούν, όπως επεσήμανε ο κ. Χασάπης, σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, όπου θα καθοριστεί και το συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων που θα προβλέπεται για όσους υποψηφίους θελήσουν να ξαναπροσπαθήσουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το παλιό σύστημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΕΣΠΑ «στυλοβάτης» των σχολείων


Περίπου 12.000 πιστώσεις διαθέτει το υπουργείο Παιδείας.

Το ΕΣΠΑ θα στηρίξει για ακόμη μια χρονιά τη λειτουργία των σχολείων καθώς το υπουργείο Παιδείας διαθέτει 160.000.000 ευρώ για δράσεις που μπορούν να δώσουν προσλήψεις αναπληρωτών. Συνολικά σε περίπου 12.000 ανέρχονται οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ για προσλήψεις εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού ενώ ο προγραμματισμός του Υπουργείου προβλέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα.

Μεγάλος αριθμός πιστώσεων, εκτιμούμε περίπου 6000, αναμένεται να κατευθυνθεί στην Ειδική Αγωγή, ενώ το μοναδικό πρόγραμμα που μπορεί να δώσει προσλήψεις αναπληρωτών για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι η Ενισχυτική Διδασκαλία για την οποία προβλέπονται περίπου 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου τόσο για τα Γυμνάσια όσο και τα Λύκεια.

Αναλυτικά τα προγράμματα που μπορούν να δώσουν προσλήψεις είναι τα ακόλουθα:

· Ένταξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) στα δημοτικά σχολεία-Τάξεις Υποδοχής.

· Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

· Ενισχυτική διδασκαλία στη Β/θμια εκπαίδευση

· Ολοήμερα δημοτικά σχολεία

· Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

· Ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών για την ένταξη και συμπερίληψη στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

· Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

· Ολοήμερο νηπιαγωγείο.

Στα προγράμματα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση δεν εντάσσονται τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία που αναμένεται να στηριχθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...