Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Και επίσημα στο λεξικό της Οξφόρδης το Grexit και το Brexit

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί η Ελλάδα να μην βγήκε από την ευρωζώνη, το... Grexit όμως βρήκε τον τρόπο να μπει στο διαδικτυακό λεξικό της Οξφόρδης, έχοντας καλή παρέα: το επίσης μη γενόμενο Brexit, δηλαδή η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεκάδες άλλους νεολογισμούς της αγγλικής γλώσσας.Οι λέξεις αυτές προστέθηκαν σήμερα στο OxfordDictionaries.com, κατά την τριμηνιαία ενημέρωσή του προκειμένου να συμπεριληφθούν νεολογισμοί και εκφράσεις «αργκό» που ακούγονται ολοένα και συχνότερα στα αγγλικά.

Εκτός από τα ουσιαστικά Grexit και Brexit, το λεξικό περιλαμβάνει πλέον λέξεις όπως το επίθετο «hangry» (από το hungry που σημαίνει πεινασμένος και το angry που σημαίνει θυμός) με την οποία περιγράφεται το συναίσθημα κάποιου ο οποίος είναι ευερέθιστος λόγω πείνας.

Το «manspreading» παραπέμπει σε κάποιον που κυριολεκτικά "απλώνει την αρίδα του" στα μέσα μεταφοράς, χωρίς να αφήνει χώρο στους συνεπιβάτες του. Πέρσι ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης έκανε ολόκληρη εκστρατεία στο μετρό για να αποθαρρύνει τη συγκεκριμένη πρακτική.

Το «butt-dialing» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι όταν καλούν κατά λάθος κάποιον με το κινητό τηλέφωνό τους που το έχουν στην τσέπη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του παντελονιού.

Το δωρεάν διαδικτυακό λεξικό, από τους δημιουργούς του αξιοσέβαστου Oxford English Dictionary, πρόσθεσε ακόμη λέξεις όπως το ουσιαστικό YouTuber -κάποιος που παρακολουθεί συχνά βίντεο στο YouTube-, το ρήμα ragequit -εγκαταλείπω θυμωμένα ένα βιντεοπαιχνίδι- και εκφράσεις όπως οι "wine o'clock" και "beer o'clock" που παραπέμπουν στην "κατάλληλη" ώρα για να πιει κανείς ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.