Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ζευγάρι πήγε τα παιδιά του διακοπές μόνο με ποδήλατο


Ταξίδι 14 μηνών και 6.000 χιλιομέτρων! - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι Patrick Jones και Meg Ulman ήθελαν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για ταξίδια χωρίς ωστόσο να επιβαρύνουν τον πλανήτη με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μετακίνησής τους και υιοθετώντας έναν οικονομικό τρόπο ζωής.

Εγκαταλείποντας εδώ και χρόνια τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και τα αεροπορικά ταξίδια, με σκοπό να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τον πλανήτη, δεν τους έμεναν και πολλές λύσεις. Έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ποδηλατώντας και να δουν μέχρι πού θα τους έβγαζαν οι αντοχές τους.

Με τα παιδιά τους Woody και Zephyr και το σκυλί τους Zero, ξεκίνησαν από το σπίτι τους στο Daylesford της Αυστραλίας κινούμενοι βόρεια.

Το ταξίδι τους είχε τελικά διάρκεια 14 μηνών και κατάφεραν να διανύσουν 6000 χιλιόμετρα!

«Θέλαμε να εφαρμόσουμε στο δρόμο τον permaculture ακτιβισμό μας και τις αρχές μας», εξήγησε ο Jones στην εφημερίδα «Telegraph».

Η οικογένεια επιβίωνε σχεδόν εξολοκλήρου τρώγοντας σπόρους, φυτά, ψάρια και οστρακόδερμα που έπιαναν μόνοι τους.

Στο τέλος της περιπέτειάς τους είχαν καταγράψει τα ονόματα και τις πρακτικές χρήσεις περίπου 250 ειδών φυτών.

«Σχεδόν κάθε κουλτούρα, γενιά πριν από μας είχε πολύ μεγαλύτερη οικολογική παιδεία», πρόσθεσε μιλώντας σε εκδήλωση του Melbourne Free University. «Οι περισσότεροι γνώριζαν τα άγρια φυτά στην περιοχή τους και πώς να τα χρησιμοποιούν σε σούπερ, φάρμακα και καταπλάσματα».

Η πενταμελής οικογένεια- μαζί με τον 4ποδο Zero- έτρωγε θηράματα του 5ου μέλους της.

«Βασικά ο Zero έβρισκε τη δική του τροφή, νεκρά ζώα από τροχαία. Κι όταν κατασκηνώναμε κάπου για μερικές ημέρες, εξαφανιζόταν για μισή ώρα, έβρισκε κάτι να φάει και επέστρεφε», περιέγραψε η Ulman.

Το ζευγάρι θα ήθελε η ιστορία του να χρησιμεύσει για να αλλάξει τη νοοτροπία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και να περιορίσει την εξάρτησή μας από τα αυτοκίνητα και τις αερομεταφορές.

«Ο κόσμος κοιτά πώς ζούμε και του φαίνεται ακραίο αλλά δεν θεωρούν ακραία την οδήγηση αυτοκινήτου», προσθέτει η γυναίκα.

Η καθημερινότητα της οικογένειας δομείται με βάση την πίστη τους στην οικολογική αρμονία- καλλιεργούν μόνοι την τροφή τους και κάνουν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα. Για να ζεστάνουν το νερό χρησιμοποιούν πεταμένα ξύλα- αλλά μόνο το χειμώνα.

«Αν αλλάξουν τα πράγματα στο νοικοκυριό και την κοινότητα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι αποπάνω. Μπορεί να μην θέλουν όλοι να το δουν έτσι, αλλά θα αναγκαστούν», καταλήγει ο Jones.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «του πήρε τον αέρα»


Η έκφραση προέρχεται από τις ναυμαχίες.

Λέγοντας ότι «πήραμε τον αέρα» κάποιου, εννοούμε ότι καταφέραμε να υπερτερήσουμε και να βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση έναντι αυτού.

Η φράση προέρχεται από τις ναυμαχίες των παλαιότερων χρόνων, όποτε και τα πολεμικά καράβια προσπαθούσαν να έχουν με το μέρος τους τον αέρα, για να κινούνται ευκολότερα προς τα εχθρικά καράβια με τα πανιά τους υψωμένα.

Όποιος μπορούσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα τον αέρα, μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα, άρα και να νικήσει. Έτσι, όποιος έπαιρνε τον αέρα, ήταν και νικητής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρυσοβελώνη: Παγκόσμια πρωτοτυπία στον κλάδο των μεταφορών το λεωφορείο χωρίς οδηγό


Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε λόγο για «τεράστιο εγχείρημα».

«Παγκόσμια πρωτοτυπία στον κλάδο των μεταφορών», χαρακτήρισε η υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη το λεωφορείο χωρίς οδηγό, το οποίο ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα τον κύκλο πιλοτικής του λειτουργίας στην «Έξυπνη πόλη» των Τρικάλων.

Η υφυπουργός, κατά τη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης Τύπου για το πιλοτικό έργο citymobil2, έκανε λόγο για «καινοτομία και πρόσκληση», μιας και αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό λειτούργησε για πρώτη φορά εντός αστικού ιστού. Τόσο η κ. Χρυσοβελώνη όσο και η γενική γραμματέας Μεταφορών Πέτη Πέρκα αναφέρθηκαν στις θεσμικές προκλήσεις, αφού χρειάστηκαν νομοθετικές αλλαγές για να επιτραπεί η κυκλοφορία οχήματος χωρίς οδηγό, έστω και για πιλοτική εφαρμογή (νόμος 4313/2014).

«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφορών», σχολίασε ο Άγγελος Aμδίτης, διευθυντής έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και υπογράμμισε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της Google δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, καθώς μέσα στο όχημα βρισκόταν οδηγός, ο οποίος -ανά πάσα στιγμή- μπορούσε να επέμβει στη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται πως ήταν στα Τρίκαλα όπου για πρώτη φορά κυκλοφόρησε όχημα χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον, καθώς δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο στις άλλες τέσσερις πόλεις όπου «έτρεξε» το πρόγραμμα CityMobil2 (Μιλάνο-Ιταλία, Λεόν-Ισπανία, Λα Ροσέλ-Γαλλία και Βαντάα-Φινλανδία). Συγκεκριμένα, στην Ιταλία τα εν λόγω λεωφορεία κινήθηκαν σε παραλιακό πεζόδρομο, ενώ στη Λα Ροσέλ κυκλοφόρησαν σε μεγάλη προκυμαία της περιοχής.

Πάντως, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η επιτυχία του ελληνικού εγχειρήματος είναι τόσο μεγάλη, αφού μέχρι και το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ζήτησε πληροφορικό υλικό, ενώ ήδη υποβλήθηκε αίτημα στην ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος.

Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε λόγο για «τεράστιο εγχείρημα», χαρακτηρίζοντας την κυκλοφορία του λεωφορείου στην πόλη των Τρικάλων ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ενδεικτικά, ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν 1.400 δρομολόγια, διανύθηκαν 3.500 χιλιόμετρα και μεταφέρθηκαν περίπου 12.000 επιβάτες.

«"Έξυπνη πόλη" είναι αυτή που δεν φοβάται το καινούργιο, τη διαφορετικότητα και την καινοτομία, αυτή που δεν "πολεμάει" ό,τι δεν γνωρίζει. Στην αρχή υπήρξαν προβλήματα και αντιδράσεις των πολιτών που ήθελαν να χρησιμοποιούν τα ΙΧ ακόμα και για μικρές αποστάσεις, δίχως να μπορούν να αντιληφθούν τα πραγματικά οφέλη. Με τη πάροδο του χρόνου όμως τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν, αφαιρέθηκαν θέσεις στάθμευσης ενώ τα Τρίκαλα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα λεωφορεία πέρασαν ΚΤΕΟ, πήραν πινακίδες, φτιάξαμε οπτικό δίκτυο», ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Ωστόσο, σημείωσε πως τα λεωφορεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο ως μέσο αστικής συγκοινωνίας και περισσότερο ως τουριστική ατραξιόν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση στο Παρίσι για την καταπολέμηση της δωροδοκίας των δημόσιων λειτουργών


«Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, βασικός στόχος της κυβέρνησης», τόνισε ο Γιώργος Βασιλειάδης.

«Η σύμβαση για την καταπολέμηση της δωροδοκίας» ήταν το θέμα της Υπουργικής Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Παρίσι στην έδρα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, με στόχο την ανάδειξη τον τρόπων περιορισμού των φαινομένων χρηματισμού δημοσίων λειτουργών, διεθνώς. Στη συνάντηση, όπου εκπροσωπήθηκαν όλα τα κράτη - μέλη του ΟΟΣΑ, σε επίπεδο Υπουργών, εκ μέρους της Ελλάδας πήρε μέρος και τοποθετήθηκε, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης.

Τις εργασίες της Συνόδου προλόγισαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurria και ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας και πρόεδρος της Συνόδου, Andrea Orlando.

Ο κ. Βασιλειάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, ως βασικό στόχο της κυβέρνησης. Τονίζοντας δε τη βαρύτητα που δίνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα οι ελληνικές αρχές, αναφέρθηκε στη θέσπιση θέσης αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς και στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως δομή. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης, η επιλογή αυτή καταδεικνύει την επιλογή της κυβέρνησης για τη δημιουργία μίας δομής ισχυρής, αξιόπιστης, ανεξάρτητης και λειτουργικής, στον συγκεκριμένο αγώνα και στην υλοποίηση του σχετικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα πεπραγμένα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕΓΚΑΔ), σχετικά με την πάταξη της δωροδοκίας ημεδαπών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, το οποίο ήταν και το ειδικότερο θέμα της συνάντησης, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε: «Το σχετικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, που κρίνονται αναγκαία για την αποτροπή, την πρόληψη και την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, με στόχο την επίτευξη της καλής διακυβέρνησης, της οικονομικής ανάπτυξης και των συνθηκών ανταγωνισμού, χωρίς στρεβλώσεις.

Μια σημαντική πτυχή του οράματος της ΓΕΓΚΑΔ έχει υλοποιηθεί με τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας, το οποίο βασίζεται στις δομές Ελληνικού Δημοσίου, που εδρεύουν στο εξωτερικό».

Ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι για να δημιουργηθεί αυτό το δίκτυο ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η άμεση ροή πληροφοριών, από τις δομές του Ελληνικού Δημοσίου, με έδρα το εξωτερικό, προς τη ΓΕΓΚΑΔ, καθώς και ο συντονιστικός ρόλος της Γραμματείας ώστε οι κατάλληλες πηγές πληροφοριών και οι αντίστοιχες καταγγελίες να διαβιβάζονται άμεσα και αξιόπιστα στους Εισαγγελείς και τις αρμόδιες αρχές που ορίζονται από το νόμο.

Όπως είπε το έργο αυτό έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, με τη ΓΕΓΚΑΔ να έχει ήδη «συντάξει και αποστείλει ειδική επιστολή προς το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) ζητώντας από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εδρεύουν και εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό να αναφέρουν, στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, καταγγελίες για υποθέσεις δωροδοκίας, που δημοσιοποιούνται στα ξένα ΜΜΕ».

Κλείνοντας ο ΓΓ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ανέφερε: «Με δεδομένα τα παραπάνω θα ήθελα να επισημάνω τη σταθερή και ισχυρή πολιτική βούληση και τη δέσμευση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και για την ενίσχυση του δικτύου της καταπολέμησης της διεθνούς δωροδοκίας, η οποία αποδεικνύεται πλήρως».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικό δικαστήριο δικαίωσε τους αντιπροσώπους της Volkswagen


Έκρινε πως δεν φέρουν ευθύνη για τα «λάθη» της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι αντιπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen δεν υποχρεούνται να πάρουν πίσω τα οχήματα που πούλησαν και τα οποία φέρουν κινητήρες με παράνομο λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων, έκρινε σήμερα ένας Γερμανός δικαστής, στην πρώτη δίκη που διεξήχθη στη Γερμανία και σχετίζεται με το λεγόμενο «ντίζελγκεϊτ».

Στη δίκη αυτή, στο Μπόχουμ της δυτικής Γερμανίας, αντίδικοι ήταν ο ιδιοκτήτης ενός WV Tiguan και ο αντιπρόσωπος που του το πούλησε.

Από τη στιγμή που πληροφορήθηκε ότι το αυτοκίνητό του ήταν ένα από τα 11 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο που φέρουν το παράνομο λογισμικό για να εμφανίζονται λιγότερο ρυπογόνα απ' όσο είναι στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης ζήτησε από τον πωλητή να τον αποζημιώσει και να το πάρει πίσω ή τουλάχιστον να αφαιρέσει την αξία του παλιού από εκείνην του καινούριου που θα αγόραζε.

Αρχικά ο δικαστής κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε φιλικό διακανονισμό. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, αναγκάζοντας το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση που δικαίωσε τον αντιπρόσωπο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, ο αντιπρόσωπος δεν φέρει ευθύνη για το παράνομο λογισμικό. «Ο κατηγορούμενος απλώς πούλησε το όχημα, δεν το κατασκεύασε» και «δεν είναι δυνατόν να του αποδοθούν ευθύνες για το λάθος της κατασκευάστριας εταιρείας Volkswagen».

Στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ, πελάτες της Volkswagen, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κρατικές αρχές αλλά και δυσαρεστημένοι μέτοχοι της εταιρείας –επειδή η μετοχή της υποχώρησε κατά 40% όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο– έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστησαν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε θανατηφόρο ατύχημα στη χώρα μας κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ


Η Ελλάδα είναι μακράν η χειρότερη χώρα μεταξύ των παλαιότερων κρατών μελών της ΕΕ, με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας αναφέρει το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Δρόμων (European Road Safety Observatory) στην ετήσια έκθεση του που υπολογίζει σε 1,5 εκατ. ευρώ το κόστος κάθε θανατηφόρου ατυχήματος στη χώρα μας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα κυριαρχείται από την αυξημένη κυκλοφορία μοτοσικλετών και πεζών. Κατά συνέπεια, το 31% των θανάτων προέρχονται από αναβάτες μοτοποδηλάτων ή μοτοσικλετών, ενώ το 17% των θανάτων είναι πεζοί.

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ασφάλεια των Δρόμων (European Road Safety Observatory) αντιστοιχεί 0,71 όχημα ανά κάτοικο όταν ο μέσος όρος τα Ευρώπης είναι 0,65 με το 78% του πληθυσμού να ζει σε αστικό περιβάλλον στ χώρα μας όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 73%.

Αν και ο συντονισμός όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, εξασφαλίζεται από την Διυπουργική Επιτροπή για την οδική ασφάλεια υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ο ρόλος της παραμένει περιορισμένος, μια που ποτέ δεν έχει καθοριστεί η αντίστοιχη γραμματεία συντονισμού, αναφέρει η έκθεση του ERSO.

Οι Έλληνες οδηγοί σύμφωνα με την έκθεση παραδέχονται ότι επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά πιο συχνά από ό, τι οι οδηγοί από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση το 43% των Ελλήνων οδηγών σε σχέση με το 13% του μέσου όρου της Ευρώπης «κολλάνε» πίσω από το προπορευόμενο όχημα αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων, ενώ το 25% απαντά στο κινητό του ενώ οδηγεί όταν μόνο το 13% των Ευρωπαίων κάνει κάτι τέτοιο.

Με 880 νεκρούς από ατυχήματα το 2015 ο στόχος της χώρας για το 2020 είναι να μειωθούν σε 640 έχοντας στόχο την δημιουργία μιας καλύτερης αντίληψης για την ασφάλεια των Ελλήνων οδηγών. Παρά ωστόσο την στρατηγική αυτή η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτική αν και περιλαμβάνονται υποχρεωτικά μαθήματα στο δημοτικό.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του παρατηρητηρίου είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή ταχυτήτων στην Ελλάδα, ενώ τα αλκοτέστ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ηλικία του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι σχεδόν στο μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα.

Ωστόσο παρά τη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία (κυρίως από το 2006), η Ελλάδα είναι μακράν η χειρότερη χώρα μεταξύ των παλαιότερων κρατών μελών της ΕΕ, με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στους δρόμους. Βρίσκεται στην 7η θέση στους 28 πίσω από Ουγγαρία, την Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία που ωστόσο έχουν πολύ κακούς δρόμους σε αντίθεση με την Ελλάδα που παρά την κρίση έχουν γίνει ευρείας κλίμακας βελτιώσεις στο οδικό της σύστημα.

Το μερίδιο θανάτων μοτοσικλετιστών ωστόσο στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ ειδικά οι μεσήλικες άνδρες σημειώνουν το υψηλό ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων κυρίως σε αστικές περιοχές. Στην χώρα μας λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι υψηλότερος για τους μοτοσικλετιστές, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους.

Το συνολικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων (θανατηφόρων ατυχημάτων και τραυματισμών) εκτιμάται σε 48,5 δις ευρώ το 2014 για την ΕΕ ενώ η Ελλάδα σημειώνει χαμηλότερο κόστος από το μέσο όρο της Ευρώπης ανά τραυματία.

Το κόστος ανά ατύχημα για το 2010 για κάθε χώρα έχει ως εξής:






Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΥουΤube αρχικά προοριζόταν για...ιστοσελίδα γνωριμιών


Η δημοφιλέστερη ιστοσελίδα του διαδικτύου, το YouTube, δεν προοριζόταν πάντα για μηχανή αναζήτησης βίντεο.

Οι δημιουργοί της πλατφόρμας, αρχικά, σκόπευαν να κατασκευάσουν μια ιστοσελίδα γνωριμιών, στην οποία εργένηδες από όλο τον κόσμο θα ανέβαζαν βίντεο,αναζητώντας ταίρι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συνιδρυτής του YouTube, Στιβ Σεν, από το Τέξας.

«Πάντα είχαμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που να έχει βίντεο, αλλά δεν ξέραμε ποια ακριβώς λειτουργία θα εξυπηρετούσε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σεν.

Στη συνέχεια, ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας αποκάλυψε ότι το YouTube δημιουργήθηκε στις 14 Φεβρουάριου του 2005, δηλαδή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ωστόσο, όταν οι δημιουργοί του συνειδητοποίησαν ότι δεν ανεβάζουν βίντεο μόνο οι singles, αποφάσισαν να επεκτείνουν την πλατφόρμα, έτσι ώστε να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα στις χώρες με το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στην Ε.Ε.


Πάνω από 5,1 εκατομμύρια γεννήσεις καταγράφηκαν στην Ένωση το 2014.

Πάνω από 5,1 εκατομμύρια γεννήσεις καταγράφηκαν στην ΕΕ το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ κατά μέσο όρο οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στα 29 τους χρόνια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2014 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 92 χιλιάδες γεννήσεις, ενώ κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στα 30 τους χρόνια.

Ο δείκτης γονιμότητας στην ΕΕ αυξήθηκε από 1,46 το 2001 σε 1,58 το 2014 και κυμαίνεται από 1,23 στην Πορτογαλία σε 2,01 στη Γαλλία. Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε από 1,25 το 2001 σε 1,3 το 2014. Ωστόσο, η Ελλάδα καταγράφει, μετά την Πορτογαλία, το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στην ΕΕ με (1,3) και ακολουθούν η Κύπρος (1,31), η Ισπανία και η Πολωνία (1,32), η Ιταλία και η Σλοβακία (1,37). Τους υψηλοτέρους δείκτες γονιμότητας καταγράφουν η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία , την Εσθονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, αποκτούν το πρώτο τους παιδί πριν τα 27 τους χρόνια, ενώ άνω των 30 ετών αποκτούν το πρώτο τους παιδί οι γυναίκες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται… νίντζα


Ιαπωνική επαρχία θα προσλάβει έξι άτομα- 1600 δολάρια ο μισθός.

Στην πρόσληψη έξι… νίντζα προχωρεί η επαρχία Aichi στην κεντρική Ιαπωνία. Η απασχόληση θα είναι πλήρης και ο μισθός φτάνει τα 1.600 δολάρια το μήνα.

Οι νίντζα θα αναλάβουν την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή που βρίσκεται και το ιστορικό κάστρο Nagoya.

Οι έξι τυχεροί θα υπογράψουν ετήσιο συμβόλαιο με μισθό 1.600 δολάρια συν μπόνους, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πρώθησης Τουρισμού.

Θα πρέπει να τα καταφέρνουν στα ακροβατικά, να μπορούν να κάνουν τις χαρακτηριστικές κινήσεις νίντζα και να ποζάρουν στο φακό με τουρίστες.

Θα προτιμηθούν εκείνοι που γνωρίζουν ιαπωνικά αλλά και άτομα άλλης εθνικότητας που έχουν πάθος για την ιστορία και τον τουρισμό είναι ευπρόσδεκτα.

«Οι νίντζα θα πρέπει επίσης να είναι καλοί στα λόγια για να προωθήσουν τον τουρισμό», τόνισε εκπρόσωπος του Οργανισμού, «θα πρέπει επίσης να μπορούν να κάνουν και κάποιες χορευτικές κινήσεις».

Όσοι επιλεγούν θα περάσουν από εκπαίδευση ενός μήνα τον Απρίλιο. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 22 Μαρτίου ενώ η προκήρυξη είναι ανοιχτή σε άνδρες και γυναίκες όλων των εθνικοτήτων ηλικίας 18 ετών και άνω.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

25χρονη έγινε "χρυσή" από το YouTube - Βγάζει 50.000 λίρες τον μήνα


Τι και αν οι καθηγητές της Ζόε Σούγκ την προέτρεπαν να μελετάει τα μαθήματά της, προκειμένου να πετύχει στη ζωή της, η 25χρονη βρήκε άλλον τρόπο και από ότι φαίνεται βγήκε σωστή.

Πριν από 6 χρόνια, η Ζόε Σούγκ έριξε το διαδίκτυο, όταν ανέβασε στο YouTube μαγνητοσκοπημένα βιντεάκια από την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού της, με τα οποία έδινε συμβουλές ομορφιάς στους χρήστες.



Σήμερα, η 25χρονη έχει καταφέρει να κερδίσει 400.000 λίρες μέσα σε 8 μήνες, δηλαδή 50.000 το μήνα. Η νεαρή με τα χρήματα που κερδίζει από το διαδίκτυο αγόρασε ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα πέντε υπνοδωματίων, στο οποίο συζεί με το φίλο της και συνάδελφό της, Άλφι Ντέιες.

Παράλληλα, έχει εκδώσει δυο βιβλία τα οποία έκαναν θραύση και το ένα από τα δύο έγινε best seller πουλώντας 78.000 αντίτυπα στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, τον Νοέμβριο του 2014.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Προσαυξημένες οι δόσεις των ρυθμίσεων από τις 31 Μαρτίου


Ο ΟΑΕΕ με ανακοίνωση του κάνει γνωστό στους ασφαλισμένους, που τηρούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων (Ν.4321/2015), ότι η δόση 31/03/2016 θα καταβληθεί προσαυξημένη, σύμφωνα με το νέο επιτόκιο αποπληρωμής (5,05%).

Για το νέο ποσό δόσης, θα αποσταλεί από τον ΟΑΕΕ ατομικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα στους ασφαλισμένους.

Οι ασφαλισμένοι προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της ρύθμισής τους, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι το όριο ανάληψης στην ανάθεση πάγιας εντολής που έχουν πραγματοποιήσει με το Τραπεζικό Ίδρυμα που συνεργάζονται, επαρκεί για την εξόφληση του νέου ποσού δόσης καθώς και τυχόν ανεξόφλητης της 29/02/2016, με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα «χωρίς πρόσωπο» βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία


Τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο και ήταν για χρόνια θύμα bullying.

Για οκτώ χρόνια πονούσε αφόρητα, υποβλήθηκε σε αμέτρητες επεμβάσεις και υπέστη ανελέητο bullying. Σήμερα ωστόσο, η Chloe Thomson εμφανίστηκε στη βρετανική τηλεόραση με το κεφάλι ψηλά, για να πει πως επιτέλους βλέπει με ελπίδα το μέλλον της.

Η 19χρονη σήμερα έσπασε σχεδόν κάθε κόκκαλο στο σώμα και το πρόσωπό της σε τροχαίο σε ηλικία 11 ετών.

Η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη που χρειάστηκε να υποβληθεί σε πάμπολλες επεμβάσεις που σημάδεψαν τα εφηβικά της χρόνια.

Σε μία από τις επεμβάσεις ευθυγραμμίστηκαν τα πόδια της, που ήταν και τα δύο σπασμένα, με αποτέλεσμα να περάσει ένα χρόνο σε αμαξίδιο. Σε άλλη, 9ωρη, επέμβαση, οι γιατροί αναγκάστηκαν να της αφαιρέσουν το πρόσωπο (!) επειδή οι κόγχες των ματιών της τα ζυγωματικά της ήταν πλήρως σπασμένα.

Η δοκιμασία της περιλάμβανε και το bullying που υφίστατο από τους συμμαθητές της, οι οποίοι την κορόιδευαν για την παράξενη όψη της.

Ολοκληρώνοντας πλέον την τελική της επέμβαση επανορθωτικής χειρουργικής, η 19χρονη από τη Σκωτία εμφανίστηκε στην τηλεόραση με το χαμόγελό της να είναι η καλύτερη απάντηση στους ανθρώπους που τη βασάνιζαν για χρόνια και δηλώνοντας ευτυχισμένη με την εικόνα της.

«Μου είναι δύσκολο να μιλήσω για το bullying. Τα πράγματα που μου έλεγαν ήταν τρομακτικά, είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχάσω. Μόλις πρόσφατα κατάφερα να το ξεπεράσω, πλέον το έχω αφήσει πίσω μου», δήλωσε.

Όσον αφορά το ατύχημα που της άλλαξε τη ζωή, η Chloe είπε πως θυμάται τα πάντα. «Θυμάμαι το αυτοκίνητο να περιστρέφεται και το κεφάλι μου να συνθλίβεται πάνω στο παράθυρο. Προσπάθησαν να με ξυπνήσουν αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω. Έσπασα τα πάντα στο πρόσωπό μου και σχεδόν όλα τα οστά στο σώμα μου».

Πλέον η κοπέλα έχε συμφιλιωθεί με την εικόνα της και βλέπει το μέλλον με ελπίδα.

«Θέλω να γίνω make up artist αλλά και να επιστρέψω στο σχολείο και να αποφοιτήσω κανονικά, ελπίζω πως όλα θα είναι καλύτερα», συνεχίζει.

Για το bullying που υπέστη η κόρη της μίλησε και η μητέρα της Chloe. «Ήξερα πόσα είχε περάσει και δεν χρειαζόταν να υποφέρει κι άλλο. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν κανένα φίλτρο, λένε ό,τι σκέφτονται. Αυτό λέγαμε στην Chloe κι έτσι το διαχειριστήκαμε ως οικογένεια. Δεν ξέρουν πόσο καταστροφικά μπορούν να είναι τα λόγια τους…»










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το dna στο χειρόφρενο θα δείξει ποιος ήταν ο οδηγός του τζιπ του Παντελίδη


Tο dna στο χειρόφρενο θα δείξει ποιος ήταν ο οδηγός του μοιραίου τζιπ, ανέφεραν στην εκπομπή "Aλήθειες με την Ζήνα" για το τροχαίο του Παντελή Παντελίδη.

Στο συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου υπάρχει ένα κουμπί στο ταμπλό που λειτουργεί ως χειρόφρενο.

Δείτε το βίντεο από το STAR:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρισάγιο στη μνήμη του Γιακουμάκη


Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που βρέθηκε η σορός του σπουδαστή της Γαλακτομικής σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Οι συμφοιτητές και οι φίλοι του παρά την καταρακτώδη βροχή τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Δείτε το βίντεο από το STAR:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες από προάστια της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου


Εντυπωσιακές εναέριες φωτογραφίες από την Κίνα.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Βλέποντας ωστόσο κάποιος αυτές τις φωτογραφίες από ψηλά, δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι είναι εικόνες από εκεί. Και όμως, στην πραγματικότητα δείχνουν τα προάστια της Γουχάν, μιας πόλης στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, την Κίνα. Το Γουχάν είναι το πολιτικό, οικονομικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και συγκοινωνιακό κέντρο της κεντρικής Κίνας. Επιπλέον έχει τους περισσότερους κατοίκους από οποιαδήποτε από τις άλλες κεντρικές πόλεις της χώρας. Σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν την κατοικία τους σε αυτήν την πόλη με περίπου έξι εκατομμύρια κατοίκους στην αστική περιοχή.

Είναι αδελφοποιημένη με το Μάντσεστερ, αλλά οι μπλε, οι κόκκινες και οι μωβ στέγες των σπιτιών της πόλης Γουχάν δεν θυμίζουν τις περιοχές της βιομηχανικής πόλης της βόρειας Αγγλίας. Εξάλλου, τα χρώματα στις στέγες αντικατοπτρίζουν την κινεζική κουλτούρα. Το κόκκινο, για παράδειγμα, συμβολίζει την καλή τύχη και την ευτυχία. Οι εικόνες από ψηλά δίνουν την αίσθηση της αρμονίας με τους δρόμους και τα σπίτια να βρίσκονται σε μια όμορφη διάταξη.

Η πόλη έχει πολλές λίμνες και ποτάμια που την διαρρέουν, τα οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια μαστίζονται από σοβαρή ρύπανση. Το Γουχάν καλύπτει μια έκταση 8.494 τετραγωνικών χιλιόμετρων και όπως φαίνεται η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στα προάστια της πόλης. Όλα τα σπίτια έχουν παρόμοιο σχέδιο και φαίνεται ότι είναι σχετικά σύγχρονα. Χιλιάδες μπλε και κόκκινες στέγες των σπιτιών περιβάλλουν τα προάστια της πόλης και η απεραντοσύνη του χώρου που καταλαμβάνουν μπορεί να είναι ορατή πραγματικά μόνο από τον αέρα όπως στις εικόνες που βλέπετε...
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σπίτι που «θάφτηκε» μέσα σε βράχο


Πρωτότυπο και καινοτόμο design μέσα στην πέτρα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Με εκπληκτική θέα στη θάλασσα Alboran, στον ισπανικό νότο, το εικονιζόμενο σπίτι, η Casa Del Acantilado είναι κατασκευασμένο στην άκρη του βράχου στην περιοχή Salobrena.

Με την καμπυλώδη στέγη του, τα μεγάλα παράθυρα και την εξωτερική πισίνα, το ασυνήθιστο σπίτι αποτελεί από μόνο του εντυπωσιακό θέαμα.

Τον σχεδιασμό υπογράφουν οι Pablo Gil και Jaime Bartolome, διευθυντές και ιδιοκτήτες του γραφείου GilBartolome Architects.

Ο Jaime εξήγησε πως το design έχει στόχο να αναδείξει ιδέες όπως την ευχάριστη καθημερινότητα, την καινοτομικές κατασκευαστικές τεχνικές που κάνουν εφικτή την ολοκλήρωσή της, τη χρήση του βράχου ως περιβαλλοντικής στρατηγικής.

Η δημιουργική διαδικασία πίσω από το σχεδιασμό αυτό ήταν πολύ περίπλοκη, συμπλήρωσε ο Jaime, καθώς ένα ζευγάρι είχε προτείνει το σπίτι να κατασκευαστεί με κλίση 42 μοιρών.

Αποφασίστηκε το σπίτι να «θαφτεί» μέσα σε μια απότομη πλαγιά και «μοιράστηκε» σε δύο ορόφους με ανοιχτό σαλόνι.

Στο εσωτερικό το «House on the Cliff» χωράει έως 70 άτομα.

«Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι πολύ χαρούμενος και απολαμβάνει με την οικογένειά του τη ζωή εκεί», σημείωσε ο Jaime στη Daily Mail, «το σπίτι έχει τραβήξει την προσοχή αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων».














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 11χρονος με IQ υψηλότερο από τον Αϊνστάιν που θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής


Είναι ένα από τα νεότερα μέλη της Mensa.

Ο 11χρονος Kian Hamer είναι ένα από τα νεότερα μέλη της Mensa σημειώνοντας σκορ 162 στο τεστ νοημοσύνης Cattell III B. Η υψηλή αυτή βαθμολογία του, τον τοποθέτησε επίσημα στις «ιδιοφυΐες» οι οποίες ξεκινούν μετά το 140 στην κλίμακα.

Με το σκορ του ο 11χρονος ξεπέρασε τη βαθμολογία του Αϊνστάιν και του Χόκινγκ και ανήκει πλέον στην κορυφή και στο 1% των πιο ευφυών ανθρώπων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής Sun. Ο Kian που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε για την επιτυχία του: «Νιώθω περήφανος που πέτυχα μια τέτοια καλή βαθμολογία και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που γίνομαι μέλος της Mensa. Πάντα εργάζομαι σκληρά σε ο,τι κάνω και είμαι πάντα έτοιμος για μια πρόκληση. Θέλω επίσης να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής όταν μεγαλώσω. Μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο».

Ο μπαμπάς του 11χρονου δήλωσε «εξαιρετικά υπερήφανος» για τον γιο του, αλλά προσπαθεί να μην αφήσει όλη αυτή τη διασημότητα να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεται το νεαρό αγόρι. «Είναι έξυπνος, αλλά δεν τον αποκαλώ ιδιοφυΐα. Θέλω να πατάει τα πόδια του γερά στο έδαφος. Πολλοί είναι εκείνοι που αστειεύονται ότι είναι πάρα πολύ έξυπνος για να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν νομίζω ότι ο Kian έχει συνειδητοποιήσει την βαθμολογία που πήρε με την πρώτη φορά. Είναι ανταγωνιστικός, αλλά είναι προσγειωμένος και τα πόδια του πατάνε στη γη. Ξέραμε ότι είναι ένα λαμπρό παιδί, αλλά ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δε θα φανταζόμασταν ότι θα πέρναγε το τεστ της Mensa. Έτσι, πιστώνουμε την επιτυχία στο σχολείο. Είμαστε πολύ περήφανοι για ο,τι έχει καταφέρει».

Η Mensa έχει 110.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων 20.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ζει και ο 11χρονος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Δανία είναι η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο


Ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη.

Η Δανία υποσκέλισε την Ελβετία από την πρώτη θέση της κατάταξης με τις ευτυχέστερες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις τη Συρία, το Αφγανιστάν και οκτώ χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και καλεί τις χώρες να καταπολεμήσουν την κοινωνική ανισότητα και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν φέτος η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία.

Τις τελευταίες δέκα θέσεις καταλαμβάνουν η Μαδαγασκάρη, η Τανζανία, η Λιβερία, η Γουινέα, η Ρουάντα, το Μπενίν, το Αφγανιστάν, το Τόγκο, η Συρία και το Μπουρούντι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη 13η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 23η, η Γαλλία στην 32η, η Ιταλία στην 50ή και η Ελλάδα στην 99η θέση σε έναν κατάλογο 157 χωρών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Sustainable Development Solutions Network και το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia.

«Η χώρα μου, οι ΗΠΑ, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: είναι μία πολύ πλούσια χώρα, και έχει γίνει πολύ πλουσιότερη τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ευτυχέστερη», δηλώνει ο καθηγητής Τζέφρι Σακς, επικεφαλής του Sustainable Development Solutions Network, εκ των συντακτών της έκθεσης που παρουσιάσθηκε στη Ρώμη και ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Τη στιγμή που οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες οι λαοί των οποίων είναι ευτυχισμένοι και εκείνες που δεν είναι μπορούν να μετρηθούν επιστημονικά, «μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», δήλωσε ο Σακς.

«Το μήνυμα για τις ΗΠΑ είναι σαφές. Για μία κοινωνία που απλώς κυνηγά το χρήμα, κυνηγάμε λάθος πράγματα. Ο κοινωνικός μας ιστός επιδεινώνεται, η κοινωνική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση επιδεινώνεται», είπε.

Η έκθεση, που δημοσιεύεται για τέταρτη χρονιά και έχει ως στόχο να ερευνήσει τις επιστημονικές βάσεις μέτρησης και κατανόησης της υποκειμενικότητας στην ευημερία, κατατάσσει 157 χώρες βάσει του επιπέδου ευτυχίας χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής, αλλά και το να έχει κανείς κάποιον για να στηριχθεί, καθώς και τον βαθμό της διαφθοράς στη διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα.

«Όταν οι χώρες μονομερώς ακολουθούν μεμονωμένους στόχους, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη, αγνοώντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ αρνητικά για την ευημερία των ανθρώπων, ακόμη και επικίνδυνα για τη ζωή τους», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες επέτυχαν οικονομική ανάπτυξη με κόστος την απότομη αύξηση της ανισότητας, την εδραίωση του κοινωνικού αποκλεισμού και τις σοβαρές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται στην έκθεση.

Η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε το 2012 για να υποστηρίξει διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ευτυχία και την Ευημερία. Πέντε χώρες και περιοχές - το Μπουτάν, το Εκουαδόρ, η Σκωτία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα- έχουν πλέον ορίσει υπουργούς Ευτυχίας επιφορτισμένους με την προώθησή της ως στόχο πολιτικής.

Η έκθεση του 2016 δείχνει ότι τρεις χώρες ιδιαίτερα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους παρά τους κραδασμούς από τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τον σεισμό του 2011, χάρη στην κοινωνική υποστήριξη και αλληλεγγύη.

Ο καθηγητής Σακς χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Κόστα Ρία, η οποία βρίσκεται στην 14η θέση, πριν από πολλές πλούσιες χώρες, ως παράδειγμα υγιούς, ευτυχισμένης κοινωνίας, αν και δεν είναι ισχυρή οικονομική δύναμη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μαρτυρία ενός πρόσφυγα σε αναπηρική καρέκλα στην Ειδομένη


Τι λέει για το πέρασμα στην ΠΓΔΜ και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για τον Hassan Omar να φτάσει στην ΠΓΔΜ με τη βοήθεια αγνώστων που έσπρωχναν μέσα στη λάσπη και σήκωναν στα χέρια την αναπηρική του καρέκλα για να μπορέσει να περάσει τον χείμαρρο. Μία ημέρα αργότερα βρέθηκε και πάλι πίσω στον καταυλισμό που είχε εγκαταλείψει.

Όπως πολλοί άνθρωποι, αρκετοί από αυτούς από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ, έφυγαν από την Ειδομένη τη Δευτέρα και πέρασαν τα σύνορα, για να σταλούν και πάλι πίσω. «Εκπλαγήκαμε που είδαμε τόσο στρατό εκεί», λέει ο Omar στο Reuters.

«Ήταν πολύ σκληροί μαζί μας. Ήταν σαν μια μηχανή θανάτου, όχι άνθρωποι που βρίσκονταν απέναντί μας».

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό τη Δευτέρας, θέλοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Βρήκαν ωστόσο απέναντί τους τις δυνάμεις τις ΠΓΔΜ, που τους έβαλαν σε φορτηγά και τους οδήγησαν πίσω στα σύνορα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας των Σκοπίων, που επικαλείται το πρακτορείο.

Ένας άντρας από τη Ράκα της Συρίας δήλωσε πως οι αρχές της ΠΓΔΜ χώρισαν τους πρόσφυγες σε ομάδες 25 με 50 ατόμων, τους έβαλαν σε οχήματα και τους «παράτησαν» στα σύνορα. «Μας είπαν να τρέξουμε κι αρχίσαμε να τρέχουμε», λέει.

«Το δράμα των προσφύγων με αναπηρία, το δράμα της ανθρωπότητας»

Στο μεταξύ, επιστολή σε όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, στους υπουργούς Μετανάστευσης και σε κάθε αρμόδιο απέστειλε επειγόντως το European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία), καλώντας τους να εντάξουν τη διάσταση της αναπηρίας στη συζήτηση για το προσφυγικό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου.

Το EDF, που από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης έχει ενεργό ρόλο με παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, μαζί με αντιπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη UNICEF, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και τον Ερυθρό Σταυρό, εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία που φτάνουν στην Ευρώπη. Υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα άτομα με αναπηρία είναι να επιζήσουν του ταξιδιού. Όταν τα καταφέρουν να φτάσουν σε ένα hotspot ή σε κάποιο σταθμό υποδοχής, αντιμετωπίζουν την έλλειψη προσβασιμότητας σε βοήθεια και σε προστασία από κινδύνους, την έλλειψη στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, την ανεπαρκή πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία επικοινωνίας και δυσκολίες στην κινητικότητα.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. απέστειλε την επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Την προεδρεία του EDF έχει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Εδώ και μήνες η Ε.Σ.Α.μεΑ. με επιστολές της αγωνίζεται να αναδείξει το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, μιας από τις πλέον βαλλόμενες και ευπαθείς ομάδες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαγικό» υλικό αλλάζει σχήμα, μέγεθος και όγκο από μόνο του


Ένα ολόκληρο σπίτι μπορεί να χωράει μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης!

Ένα αυτόνομο υλικό που κάνει... τα δικά του, καθώς διπλώνει-ξεδιπλώνει, λυγίζει, συρρικνώνεται και ξαναδιογκώνεται από μόνο του, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μάλιστα όταν το τρισδιάστατο «μαγικό» υλικό τεντωθεί και γίνει επίπεδο, μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ελέφαντα!

Οι επιστήμονες της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών «Τζον Πόλσον» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κάτια Μπερτόλντι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Το προσαρμόσιμο υλικό -που θυμίζει το οριγκάμι (τα καλλιτεχνικά διπλωμένα χαρτιά των Ιαπώνων) - μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν αντικείμενα μεταβαλλόμενης αρχιτεκτονικής, των οποίων το σχήμα, το μέγεθος και ο όγκος μπορούν να αλλάζουν δραστικά. Επίσης μπορεί να μεταβάλλεται από εύκαμπτο σε άκαμπτο και αντίστροφα.



Το υλικό που αυτενεργεί, είναι αρχικά ένας κύβος, που αποτελείται από επιμέρους μικροσκοπικους κύβους, οι οποίοι -χάρη σε ενσωματωμένους μηχανισμούς ενεργοποίησης- είναι δυνατό να παραμορφωθούν και να αναδιαταχθούν, έτσι ώστε το υλικό να γίνει...αγνώριστο. Η αυτο-μεταμόρφωση κάθε φορά του υλικού μπορεί να προγραμματισθεί εκ των προτέρων.

Επιπλέον, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κλίμακες, από την πολύ μικρή (π.χ. για να δημιουργηθεί ένα χειρουργικό «μπαλονάκι») έως την πολύ μεγάλη (για να κατασκευασθεί ένα φορητό καταφύγιο για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανθρωπιστικών κρίσεων). Με αυτό τον τρόπο, ένα ολόκληρο σπίτι μπορεί να χωράει μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικό "λουκέτο" για τη Softex


Οριστικό είναι το "λουκέτο" της Softex, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας στην τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας.

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, τριμερής συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της SOFTEX με θέμα την απόφαση της μητρικής εταιρείας να κλείσει οριστικά την Αθηναϊκή Χαρτοποιία ΑΕ.

Το Υπουργείο Εργασίας και οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά ζήτησαν την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η μητρική εταιρεία διακόπτει οριστικά την παραγωγική λειτουργία στο αντικείμενο παραγωγής χαρτιού" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

"Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σε όλους ότι βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας εναλλακτικών λύσεων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα" προσθέτει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Πέθανε από ανακοπή η σκηνοθέτιδα Πηνελόπη Κροντηροπούλου


Κόπηκε η ανάσα όλων όσων έμαθαν πριν από λίγες ώρες πως η εξαιρετική σκηνοθέτιδα Πηνελόπη Κροντηροπούλου που υπέγραψε σειρές που άφησαν εποχή, δεν είναι πια στην ζωή. «Έφυγε»χθες απρόσμενα, όταν σταμάτησε η καρδιά της στα 52 της χρόνια.Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι χάθηκε τόσο νέα…

Σοκ: Πέθανε από ανακοπή η σκηνοθέτιδα Πηνελόπη Κροντηροπούλου

Είναι δύσκολο να γράψει κανείς σε τόσο δύσκολες στιγμές. Ένα αντίο να πούμε στην Πηνελόπη που δινόταν πάντα με ψυχή σε ο,τι κι αν έκανε. Καλό ταξίδι στην σκηνοθέτιδα του «Εμείς και εμείς», του «Κάπου σε ξέρω»,του «Θα βρεις το δάσκαλό σου»,των «Σαββατογεννημένων» κλπ. Καλό ταξίδι στην ξεχωριστή Πηνελόπη που χάθηκε νωρίς…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους 43.407 έφτασαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα


Συνολικά ενώ 8.500 νέες θέσεις φιλοξενίας ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες.

Οκτώμισι χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας θα είναι τις επόμενες ημέρες διαθέσιμες για τους πρόσφυγες, καθώς εννιά νέοι χώροι βρίσκονται σε φάση άμεσης ολοκλήρωσης.

Πρόκειται για ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, για την πρώτη επέκταση του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα, για κατασκήνωση του υπουργείου Γεωργίας στο Λαύριο, για το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο Θεσσαλίας, για τα παλαιά Σφαγεία Γιαννιτσών, για χώρους στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, καθώς και για τρεις χώρους στην Ήπειρο (Δολιανά, Φιλιππιάδα, Κατσικάς).

Σήμερα σε όλη τη χώρα οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 43.407, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς οι 8.648 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε μόλις 111. Στην Αττική φιλοξενούνται 11.936 πρόσφυγες στο Σχιστό, τον Ελαιώνα, τους χώρους του Ελληνικού, τον Άγιο Ανδρέα, τη Μαλακάσα, το Λαύριο και το λιμάνι του Πειραιά.

Στηn Λάρισα βρίσκονται 398 πρόσφυγες, στα Τρίκαλα 200, στις Θερμοπύλες 300 και στη Ριτσώνα 350.

Στηn Βόρεια Ελλάδα παραμένουν 21.575 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 10.500 βρίσκονται στο camp της Ειδομένης και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στα Διαβατά, στο Χέρσο Κιλκίς, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, τη Δράμα, τη Νέα Καρβάλη, την Ελευθερούπολη, την Κοζάνη και την Κόνιτσα.

Αύριο θα μεταφερθούν στην Ειδομένη κοντέινερ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις υπηρεσίες διερμηνείας και πληροφόρησης. Επίσης, στην περιοχή θα στηθεί κιόσκι πληροφόρησης, προκειμένου να ενημερώνει τους πρόσφυγες για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ η αναδρομική φορολόγηση εμβασμάτων του εξωτερικού


Προδικαστικά ερωτήματα απέστειλε το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας.

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η συνταγματικότητα ή μη φορολογικών ρυθμίσεων που ανάβουν το πράσινο φως σε αναδρομική φορολόγηση εμβασμάτων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό, πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2010, αλλά και την υποχρέωση των φορολογούμενων να αποδείξουν οι ίδιοι την προέλευση των χρημάτων.

Αφορμή στάθηκαν σχετικά προδικαστικά ερωτήματα που εστάλησαν από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και αιτήσεις αναιρέσεως φορολογικού ενδιαφέροντος που αφορούσαν την περίοδο 2009-2012 .

Έτσι, η αυξημένη 7μελή σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1) Εάν μπορούν να φορολογηθούν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα ποσά εμβασμάτων, που απεστάλησαν στο εξωτερικό προ του 2010, των οποίων η προέλευση δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην Εφορία εισοδήματα.

2) Εάν είναι νόμιμη η μεταφορά στον φορολογούμενο (αντί στην Εφορίας) της υποχρέωσης να αποδείξει αυτός, από πού προέρχονται τα ποσά του εμβάσματος και αν έχουν ήδη φορολογηθεί νόμιμα ή όχι.

3) Μπορεί η υποχρέωση αυτή να επεκταθεί και σε εμβάσματα προγενέστερα της έναρξης ισχύος του νόμου 3888/2010, δηλαδή πριν από τις 30.9.2010 ή είναι αντισυνταγματικό αυτό.

4) Εάν κριθεί, από το ΣτΕ ότι τα εμβάσματα υπόκεινται σε φορολόγηση ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, πώς θα κρίνεται αν τα ποσά καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων οικονομικών ετών, δηλαδή, αν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το δηλωθέν εισόδημα ή πρέπει να αφαιρεθούν από αυτό οι τεκμαρτές δαπάνες.

5) Εάν κριθεί από το ΣτΕ, ότι τα εμβάσματα υπόκεινται σε φορολόγηση ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, σε ποια χρονιά (με ποιους συντελεστές) θα πρέπει να φορολογηθούν – στον χρόνο αποστολής του εμβάσματος ή στον χρόνο σχηματισμού της τραπεζικής κατάθεσης από την οποία προήλθε το έμβασμα.

Μέχρι οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφανθούν «παγώνει» η εκδίκαση σχετικών εκκρεμών υποθέσεων στα Δικαστήρια.

Πάντως, το 2013 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε δικαιώσει τον ποδοσφαιριστή Πέτρο Μίχο ο οποίος είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά αναδρομικού φόρου που του είχε επιβληθεί, με την συγκεκριμένη απόφαση, μάλιστα, να αποτελεί «πιλότο» για παρόμοιες υποθέσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριετή συλλογική σύμβαση υπέγραψαν ΟΤΟΕ και τράπεζες


Όλο το κείμενο της συμφωνίας, η οποία θα έχει ισχύ από το 2016 έως το 2018.

Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας τριετούς διάρκειας 2016-2018 υπέγραψαν σήμερα η ΟΤΟΕ με την ένωση ελληνικών τραπεζών.

Με τη σύμβαση αυτή διασφαλίζεται στα σημερινά επίπεδα το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων, στα πλαίσια του θεσμού του Ενιαίου Μισθολογίου και προστατεύεται η Απασχόληση με διαβεβαίωση βούλησης και των Τραπεζών για την αποτροπή απολύσεων ενώ, παράλληλα, αντιμετωπίζονται θέματα οικογενειακών αναγκών και κατοχυρώνονται παροχές πρόνοιας.

Ακόμα, ξεκινάει η διαδικασία μεταξύ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΟΤΟΕ (σε τεχνικό επίπεδο) στη κατεύθυνση δημιουργίας κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τέλος, εκδηλώνεται έμπρακτα και κατοχυρώνεται η φροντίδα και η ιδιαίτερη οφειλόμενη μεταχείριση για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), ενώ με την ακροτελεύτια διάταξη της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. κατοχυρώνονται όλες οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις.

Η σύμβαση ενεκρίθη με πλειοψηφία από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Συγκεκριμένα στη Κλαδική Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ συμφωνήθηκαν τα παρακάτω: Εισόδημα (Μισθολογικά θέματα)

Α) Ο θεσμός του Ενιαίου Μισθολογίου των Τραπεζοϋπαλλήλων επαναβεβαιώνεται και οι βασικοί μισθοί των κλιμακίων και τα επιδόματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες δεν μειώνονται και παραμένουν ως έχουν.

Β) Το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι βασικοί μισθοί του Ενιαίου Μισθολογίου των τραπεζοϋπαλλήλων θα επανεξετασθούν, αφού ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις των τραπεζών και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η βελτίωση του εισοδήματος με την κάλυψη παλαιότερων απωλειών.

1. Απασχόληση (Προστασία της εργασίας – αποτροπή απολύσεων)

Όπως και στην κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών του 2013, που επιβεβαιώθηκε στην πράξη, επαναλαμβάνεται με τον ίδιο σαφή τρόπο η βούληση των τραπεζών και της ΟΤΟΕ να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο με ευνόητο στόχο την αποτροπή απολύσεων και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζεται από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και τις δεσμεύσεις των τραπεζών.

2. Στεγαστικά Δάνεια

Συμφωνήθηκε να συνεχίσουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις της προηγούμενης ΣΣΕ που έληξαν 31-12-15 και αφορούσαν στο σταθερό επιτόκιο και στον χρόνο αποπληρωμής για τα δάνεια Α' Κατοικίας.

Επιπλέον, οι Τράπεζες θα αντιμετωπίζουν θετικά αιτήματα ρύθμισης των στεγαστικών δανείων των τραπεζοϋπαλλήλων με προγράμματα που ήδη διαθέτουν και εφαρμόζουν.

3. Προστασία της Οικογένειας

Α) Η σωρευτική χορήγηση του μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα των παιδιών σε έναν από τους δύο γονείς, έγγαμους, άγαμους, θετούς ή ανάδοχους, θα χορηγείται στους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση της άδειας αυτής. Θα εξαιρούνται μόνον οι περιπτώσεις που θα συντρέχουν σοβαροί λόγοι υπηρεσιακών αναγκών, τους οποίους θα πρέπει να αιτιολογούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών.

Β) Η ισχύουσα από την κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών 1988 άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών, που είχε καθοριστεί σε έξι (6) ημέρες μετ' αποδοχών για όλα τα τέκνα της οικογένειας, αυξάνεται κατά δύο (2) ακόμα ημέρες για κάθε τέκνο επιπλέον του πρώτου και επεκτείνεται από την ηλικία των 16 ετών των παιδιών που ίσχυε μέχρι σήμερα μέχρι την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο-Λύκειο), δηλαδή μέχρι 18 ετών.

4. Παροχές Πρόνοιας

Διατηρούνται οι παροχές Πρόνοιας που αφορούν Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και την Παιδική Μέριμνα.

5. Κλαδικό συμπληρωματικό πρόγραμμα Υγείας και Πρόνοιας

Η ΟΤΟΕ και οι Τράπεζες συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία Κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος Υγείας και Πρόνοιας για τους τραπεζοϋπαλλήλους, με στόχο την πληρέστερη και ποιοτικότερη παροχή αυτών των υπηρεσιών στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Για το σκοπό αυτό, θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα από εξειδικευμένα μέλη (τέσσερα (4) από την κάθε πλευρά), προκειμένου να μελετήσουν τη δυνατότητα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, που αποτελεί στις μέρες μας όχι μόνο επίτευγμα θεσμικής αξίας, αλλά και ορόσημο κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας, που οφείλεται όχι μόνο στην ΟΤΟΕ, αλλά και στην άμεση και θετική ανταπόκριση και των Τραπεζών.

Τα αποτελέσματα των εργασιών της παραπάνω ομάδας θα ολοκληρωθούν εντός 3 μηνών από την συγκρότησή της (αμέσως μετά την υπογραφή της Σ.Σ.Ε.) και στη συνέχεια θα προχωρήσουν ανάλογα οι σχετικές διαδικασίες.

6. Ρυθμίσεις για εργαζόμενους, γονείς ή συζύγους ΑΜΕΑ

Η διάθεση αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας των δύο πλευρών, που αποτυπώνονται στις ειδικές ρυθμίσεις για τα Άτομα Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) αποτελεί ποιοτικό δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής ευθύνης, που χαρακτηρίζει αυτήν την κλαδική σύμβαση και την κάνει να ξεχωρίζει ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν:

1. Τη μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα, χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων (ΑΜΕΑ). Η δυνατότητα τοποθέτησης τους σε χώρο - περιοχή εργασίας πλησίον της κατοικίας των εργαζόμενων αυτών θα εξετάζεται κατόπιν συνεκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών και της καταλληλότητας των συνθηκών εργασίας:

Οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν εργαζόμενους: με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, ή παιδιά τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, που έχουν σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί ο εργαζόμενος.

2. Στον φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, είτε από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης, χορηγείται ειδική άδεια, διάρκειας 12 εργάσιμων ημερών κατ' έτος με αποδοχές.

3. Στον υπάλληλο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, καθώς και στον φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα τέκνου με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία άνω του 67%, ή στον έχοντα σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί ο εργαζόμενος, χορηγείται ειδική άδεια, διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών κατ' έτος με αποδοχές.

7. Τελικές Διατάξεις (κατοχύρωση κατακτήσεων από προηγούμενες Σ.Σ.Ε.)

Τέλος το πλαίσιο της κλαδικής ΣΣΕ με τις Τράπεζες για την τριετία 2016-2018 ολοκληρώνεται με τις τελικές διατάξεις που προβλέπουν ότι, όλες οι προηγούμενες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Διαιτητικές Αποφάσεις του κλάδου, με οποιονδήποτε τρόπο και αν θεσπίστηκαν και τέθηκαν σε ισχύ εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς επίσης εξακολουθούν να ισχύουν και ευνοϊκότεροι όροι και συνθήκες εργασίας, ρυθμίσεις μυθολογικές και πάσης φύσεως θεσμικές ή λοιπές παροχές που έχουν θεσπιστεί.

«Η νέα κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ με τις Τράπεζες δίνει ένα ευρύτερο μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας- τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος- με ιδιαίτερη θεσμική αξία που έχουμε χρέος όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε και να βάλουμε τη σφραγίδα των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου στο παρόν και στο μέλλον που μας αφορά όλους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...